MARKETING A KOMUNIKACE V LESNÍ PEDAGOGICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MARKETING A KOMUNIKACE V LESNÍ PEDAGOGICE"

Transkript

1 MARKETING A KOMUNIKACE V LESNÍ PEDAGOGICE Seminář: Jak na handicapy lesního pedagoga Kouty n. D., Ing. Jan Řezáč

2 Záměr semináře Vytořit platformu, která finančně, organizačně a metodicky zajistí rozoj lesní pedagogiky ČR Klíčoé instituce: Ministersto zemědělstí (LČR,ÚHUL) Nadace dřeo pro žiot Česká lesnická společnost Sdružení lesních pedagogů Sdružení lastníků obecních a soukromých lesů

3 Logo lesní pedagogiky Logo je základním sjednocujícím prkem marketingu a komunikace

4 Praidla pro použíání loga lesní pedagogiky Logo může být použíáno pouze certifikoanými lesními pedagogy yškolenými na kurzech e Vimperku nebo Hranicích na Moraě na akcích LP Za akci LP je poažoána 4 hodinoá prožitkoá akce lese e enkoním prostředí spojená s prezentací lesnického hospodaření. Podrobný popis toho, co se rozumí pod pojmem LP, je ueden na Subjekty použíající logo při sých akcích, tyto akce zeřejní na

5 Praidla pro použíání loga lesní pedagogiky Logo LP nelze použíat na akcích EVVO, které nesplňují kritéria LP či jsou pořádány nebo realizoány osobami bez alespoň středoškolského les. zdělání nebo 5 let praxe les. poolání. Neopráněné použíání loga bude zeřejněno a bude yíjen tlak na příslušnou organizaci, aby je přestala použíat. Garantem použíání loga je Sdružení LP. Zájemce o použíání loga by měl jeho užíání oznámit mail Sdružení LP: slpcr@slshranice.cz

6 Proč bychom měli komunikoat Lesnictí patří sými sociálně ekonomickými a ekologickými parametry mezi nejýznamnější odětí. Lesní hospodářstí dnes není jen producentem dřea, ale předeším klíčoým oborem při péči o lesy jako základního ekosystému krajiny a ýznamného faktoru reprodukce zdraého žiotního prostředí. Lesníci a lastníci lesů proto musí reagoat na společenskou objednáku nejen šetrným obhospodařoáním lesů a jejich přiměřeným yužíáním jako zdroje obnoitelné suroiny dřea, ale také přírodu jako celek aktině chránit a pečoat o její rozmanitost.

7 Proč bychom měli komunikoat Les je lidmi nímán jako eřejný statek. Hospodaření lese je proto eřejností sledoáno s daleko ětší citliostí, než je tomu u ětšiny ostatních oborů. Proto se lastníci lesů a lesníci nemohou obejít bez promyšlené a systematické komunikace s eřejností. Komunikace je předpokladem obnoení prestiže lesnické profese i uznání a respektoání lastnických ztahu k lesům. Jedním z nástrojů této komunikace je lesní pedagogika. Strategickým cílem je systematické formoání důěryhodného obrazu LH jako k přírodě přátelsky orientoaného a k lidem informačně oteřeného oboru.

8 Výchozí situace: Význam yužíání lesů roste q q q q q Eropa si stále íce uědomuje ýznam yužíání obnoitelných zdrojů suroin pro ochranu ŽP. Většina obyatel Eropy žije e městech nemají přímý ztah k enkoským oblastem a lesům. Sílí tlak ekologických hnutí na přísnou ochranu lesů a omezení až yloučení jejich produkční funkce. Zneužíají obyatel elkých měst, jimiž doedně manipulují. Lidé u nás ztratili ztah ke dřeu, protože ho přestali použíat, přestali ho idět kolem sebe. Tento ztah byl nahrazen obaami o osud našich lesů již bez azby na produkci dřea.

9 Výchozí situace: Význam yužíání lesů roste q q q q Paradox: Dřeo nebo lesy? Existuje schizofrenní ztah mezi ochranou přírody a yužíáním obnoitelných zdrojů. Šance pro lesnictí: LH má reálné nástroje, jimiž dokáže pečoat o lesy tak, aby byla naplněna současná společenská poptáka po ochraně přírody i yužíání lesa jako zdroje obnoitelné suroiny. Klíčoá záležitost komunikace: Přesědčit eřejnost, že lesníci mají ty spráné znalosti, doednosti, kompetence. Musíme stoupit do oteřeného dialogu se společností, překonat soji uzařenost a přijmout noé ýzy.

10 Názory eřejnosti na rozlohu lesů a těžbu dřea Nadace realizoala roce 2007 e spolupráci s rakouskou organizací proholz projekt ýzkumu eřejného mínění zaměřeného na zjištění postojů občanů ČR ke dřeu, LH a dřeozpracujícímu průmyslu. Průzkum proedla agentura GfK Praha, s. r. o. Vúodu ýzkumu dostali respondenti dě otázky: Co si myslíte, že se stane příštích několika letech srozlohou lesů České republice? Oliňuje podle Vás yužíání dřea zdraí lesů ČR?

11 Názory eřejnosti na rozlohu lesů a těžbu dřea Přeládá názor, že rozloha lesů ČR se bude zmenšoat, a yužíání dřea negatině oliňuje žiotní prostředí. Dokonce přeažuje názor, že těžba dřea je pro přírodu škodliější než těžba kamení příp. jiných suroin. Kamenolom lidem adí méně než paseka lese. Názor, že plocha lesů se bude zmenšoat, častěji sdílejí ženy, nejméně časté je toto mínění u respondentů s VŠ zděláním. Názor, že yužíání dřea negatině oliňuje žiotní prostředí mají přeážně mladí lidé spadající do ěkoé skupiny let. To lze poažoat za značný problém, který se může čase prohluboat a je důsledkem negatiních kampaní proti LH.

12 Co si myslíte, že se stane příštích několika letech s rozlohou lesů ČR? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% bude se zětšoat zůstane stejná bude se zmenšoat Opak je pradou: Za 150 let se zětšila rozloha lesů ČR o ha, tj. o ¼ Za 15 let se rozrostla rozloha lesů ČR o 20 tis. ha., to je elikost docela slušné LS. Dnes je ýměra lesů ha, tj. 35 % rozlohy ČR. neí 4

13 Oliňuje podle ás yužíání dřea zdraí lesů ČR? ano, oliňuje pozitině ano, oliňuje negatině neoliňuje neí 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Zásoby dřea ČR narostly za 16 let o íce než 100 mil. m3 ( mil., ,8 mil. m3). Každoročně se zásoby dřea zyšují průměru o 6,7 mil. m3. Při roč. těžbách mezi mil. m3 nám za 16 let narostlo naíc šest ročních etátů, tedy za 2,5 r. naroste naíc 1 neyužitý etát. To dokládá ohromný produkční potenciál lesů ČR.

14 Oliňuje podle ás yužíání dřea zdraí lesů ČR? TOTAL let let let 60% 50% 50 40% 30% 20% % 0% ano, oliňuje pozitině ano, oliňuje negatině neoliňuje Co s tím dřeem budeme dělat?

15 Záěry plynoucí zýzkumu eřejného mínění Výzkum potrdil značně rozporuplný ztah eřejnosti khospodaření lesích a yužíání dřea. Lidé yjadřují obay o existenci lesů, domníají se, že jejich plocha se spíše zmenšuje nebo bude zmenšoat. Opak je pradou, za 150 let se rozloha lesů zětšila takřka o 1/4, tj. o ha, roněž tak ýznamně narostly zásoby dřea (které se zyšují tempem neídaným: o 100 mil. m3 za 15 let). Těmto faktům šak eřejnost neěří nebo o nich neí, protože je oliněna dlouhodobě negatiními mediálními kampaněmi, které proti LH edou instituce ochrany přírody a ekologická hnutí. Jejich li je elmi silný předeším na mladé lidi, kteří nemají dostatek zkušeností a snadno podléhají různým mystifikacím.

16 Záěry plynoucí zýzkumu eřejného mínění Velmi negatině je nímán dopad těžby dřea na zdraotní sta lesů. Lidé nechtějí idět, že faktory, způsobující zdraotní problémy lesů, se přeážné míře nacházejí mimo sféru lesního hospodářstí. A ěří zázrak, že když dřeo nebudeme těžit, lesy se uzdraí. Opět je to důsledek ochranářských kampaní. Lidem je sugeroána předstaa o žiotě souladu s přírodou, touží být obklopeni přírodními materiály, chtějí yužíat obnoitelné zdroje, podporují ochranu přírody. Proto, paradoxně, když už je dřeo z lesa enku, lidé kněmu rázem sé postoje změní a s jeho yužíáním nemají problémy.

17 Záěry plynoucí zýzkumu eřejného mínění Důsledkem pak jsou předstay šířené i noináři, že z našich lesů uděláme pralesy a rezerace a dřeo si přiezeme odjinud ze Sibiře, ze Skandináie, z Brazílie apod. Takhle praxi ypadá ekologistický slogan: Mysli globálně, jednej lokálně. Sé lesy necháme sentimentálně zpustnout do podoby pralesů a kůli dřeu, které máme rádi, necháme zplundroat lesy někdy jinde, kde to neidíme, protože co oči neidí, to srdce nebolí.

18 Záěry plynoucí zýzkumu eřejného mínění Výzkum jasně ukázal jeden fakt: rozpolcenost lidských myslí e ztahu k lesům a dřeu, jejich ochraně a yužíání jako neblahý důsledek nekonzistentní, nekoncepční ochrany přírody. Vzhledem k tomu, že na základních školách se poslední době masině zaádí enironmentální ýuka založená předeším na emocích, lze očekáat u mladé generace nárůst negatiního hodnocení hospodářského yužíání lesů.

19 Školská reforma a lesní pedagogika Šance pro LP přijmout tuto ýzu a pracoat s mládeží Pro úspěšný rozoj lesní pedagogiky je nutné, aby dokázala reagoat na reformu školstí. Státní úroeň systému zděláacích dokumentů předstaují Národní program zděláání arámcoé zděláací programy (RVP). Národní program zděláání ymezuje počáteční zděláání jako celek. RVP ymezují záazné rámce zděláání pro jeho jednotlié etapy předškolní, základní a střední zděláání. Školní úroeň předstaují školní zděláací programy (ŠVP), podle nichž se uskutečňuje zděláání na jednotliých ZŠ.

20 Školská reforma a lesní pedagogika RVP zaádějí do oblasti základního zděláání průřezoá témata reprezentující okruhy aktuálních problémů současného sěta. Průřezoá témata jsou důležitým formatiním prkem základního zděláání, ytářejí příležitosti pro indiiduální uplatnění žáků i pro jejich zájemnou spolupráci a pomáhají rozíjet osobnost žáka předeším oblasti postojů ahodnot. Tématické okruhy průřezoých témat procházejí napříč zděláacími oblastmi a propojují zděláací obsahy oborů. Tím přispíají ke komplexnosti zděláání žáků a pozitině oliňují proces utáření a rozíjení klíčoých kompetencí žáků. Žáci dostáají možnost utářet si integroaný pohled na danou problematiku a uplatňoat širší spektrum doedností.

21 Marketing lesní pedagogiky České školstí prochází zásadní reformou. Pro LP je elmi důležité, aby korespondoala s touto reformou a dokázala reagoat na měnící se poptáku škol. Učitelé musí chápat LP jako nástroj, který jim pomůže realizoat jejich zděláací cíle. Toho dosáhnout nebude jednoduché, protože LP je konfrontoána s nabídkou eniprogramů realizoaných SEV. Skutečností je, že eřejné mínění je formoáno předeším ekologickými a ochranářskými iniciatiami. Stejně tak jsou formoány názory učitelů.

22 Marketing lesní pedagogiky Lesní pedagogoé by si měli prohloubit znalosti o školní reformě, zjistit si informace o podobě ýuky na školách, snimiž spolupracují, a snažit se pochopit jejich potřeby. Porozumění školské reformě by mělo lesním pedagogům napomoci lépe pochopit potřeby učitelů základních škol rámci jednotliých průřezoých témat. Cílem by měla být přípraa projektů a produktů LP šitých na míru potřebám škol tak, aby je učitelé mohli bez problémů zařadit do sých školních ýukoých programů. LP bude pro učitele ZŠ tím íce atraktiní, čím íce bude naplňoat jejich potřeby.

23 Marketing lesní pedagogiky Důležité je zainteresoat učitele na realizaci LP tak, aby se stali našimi aktiními pomocníky a myšlenky LP použíali a rozáděli e sých školních zděláacích programech. Lesním pedagogům určitě pomůže osojení noých technik při práci s dětmi, které zýší jejich schopnosti, doednosti a kompetence při praktické realizaci LP. Nesporným trendem je určitá standardizace ýukoých programů (tj. programy budou muset splňoat stanoené standardy a kritéria), kterou připrauje ministersto žiotního prostředí pro průřezoé téma Enironmentální ýchoa. LP by elmi pomohlo dosažení nějakého druhu akreditace.

24 Hledání spojenců Lesní pedagogoé jsou e sé činnosti osamocení Lesní pedagogika nemá širší podporu Pro úspěšné rozíjení LP je nutné získáat spojence: Učitele na školách Úředníky na úřadech e státní spráě a samospráě Politiky Cíloé skupiny eřejnosti LP by měla dosáhnout širšího společenského konsensu a rozšířit sůj koaliční potenciál. Pro úspěšné dosahoání jakýchkoli společenských cílů je dnes nutné uzaírat koalice s těmi, kdo mají podobné zájmy nebo společný prospěch.

25 Záěr: Co potřebují lesní pedagogoé Na základě dotazníku jste zolili tyto priority: Komunikační doednosti Rozoj osobnosti Získáání financí Školení ošvp arvp Speciální pedagogika Vzděláání dospělých Práce spřírodninami

26 Projekt les a dřeo je naším žiotem Nadace si podala žádost o grant na MŠMT na tento projekt. Cíle projektu rozoj klíčoých kompetencí u žáků ZŠ prostřednictím realizace školních projektů s tématikou lesa, hospodaření lese a yužití dřea jako obnoitelné ekologické suroiny, zděláání pedagogů ZŠ a pedagogických praconíků Nadace (lesních pedagogů) torbě, přípraě a realizaci ŠVP ytoření Manuálu projektoého yučoání ytoření weboých informačních stránek s problematikou projektoého yučoání a lesní pedagogiky ytoření Sborníku realizoaných školních projektů

Příloha 01. Deskriptory kvalifikačních úrovní Národní soustavy povolání

Příloha 01. Deskriptory kvalifikačních úrovní Národní soustavy povolání Příloha 01 Deskriptory kalifikačních úroní Národní soustay poolání Znalosti teoretické a faktické (aplikoatelné e ýkonu ) Doednosti kognitiní - použíání logického, intuitiního a tůrčího myšlení a doednosti

Více

AKTIVITY PROJEKTU V KOSTCE

AKTIVITY PROJEKTU V KOSTCE Číslo ydání: 02/2014 Elektronický zpraodaj projektu Prolomit zeď Unitř tohoto ydání: AKTIVITY PROJEKTU V KOSTCE Aktiity projektu kostce 1 Prorodinná politika města Třebíče 1-2 Podnik podporující rodinu

Více

Základní škola a Mateřská škola Miličín okres Benešov adresa školy

Základní škola a Mateřská škola Miličín okres Benešov adresa školy Výroční zpráa o činnosti ZŠ a MŠ Miličín okres Benešo za školní rok 2012/2013 Č.j.: S11/13 1. Základní údaje o škole 1.1 škola náze školy Základní škola a Mateřská škola Miličín okres Benešo adresa školy

Více

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Hradec Králové, 24. ledna 2012 Jan Řezáč Východiska Co je problémem

Více

EVALUACE PODPORY SOCIÁLNÍHO A INKLUZIVNÍHO PODNIKÁNÍ V OPLZZ

EVALUACE PODPORY SOCIÁLNÍHO A INKLUZIVNÍHO PODNIKÁNÍ V OPLZZ EVALUACE PODPORY SOCIÁLNÍHO A INKLUZIVNÍHO PODNIKÁNÍ V OPLZZ Průběžná zpráa II. SAMOSTATNÁ TECHNICKÁ PŘÍLOHA erze 6. 12. 2013 PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz IREAS centrum, s. r. o. Mařákoa 292/9

Více

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Hradec Králové, 24. ledna 2013 Jan Řezáč Ing. Jan Řezáč Složení expertní

Více

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji aneb Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Prezentace

Více

Vnitřní předpisy Slezské univerzity v Opavě

Vnitřní předpisy Slezské univerzity v Opavě Ministersto školstí, mládeže a těloýchoy registroalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o ysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o ysokých školách), dne 25. srpna 2017pod čj.

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

5.2. Matematika a její aplikace

5.2. Matematika a její aplikace 5.2. Matematika a její aplikace Specifické cíle: loh yužití ntroly) Kompetence k názornosti. í základních myšlenkoých operací Vedeme žáky k ch. Kompetence komunikatiní Vedeme žáky ke hodné komunikaci s

Více

Školní řád. Platnost: od Střední průmyslová škola na Proseku Praha 9, Novoborská 2. Schválen školskou radou dne

Školní řád. Platnost: od Střední průmyslová škola na Proseku Praha 9, Novoborská 2. Schválen školskou radou dne Střední průmysloá škola na Proseku Školní řád Schálen školskou radou dne 24.10.2018 Platnost: od 1.11.2018 PŘEDSEDKYNĚ ŠR ŘEDITEL ŠKOLY Str. 1 Střední průmysloá škola na Proseku Na základě ustanoení 30

Více

Rada Evropské unie Brusel 10. června 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 10. června 2016 (OR. en) Rada Eropské unie Brusel 10. černa 2016 (OR. en) 9308/16 INF 86 API 59 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Praconí skupina pro informace Výbor stálých zástupců

Více

DOBRÁ ŠKOLA 21. STOLETÍ sborník k setkání zástupců škol, neziskových organizací a odborníků v oblasti vzdělávání. Babice, 2. 12.

DOBRÁ ŠKOLA 21. STOLETÍ sborník k setkání zástupců škol, neziskových organizací a odborníků v oblasti vzdělávání. Babice, 2. 12. DOBRÁ ŠKOLA 21. STOLETÍ sborník k setkání zástupců škol, neziskoých organizací a odborníků oblasti zděláání Babice, 2. 12. 2011 Varianty (kol.) 21. století. sborník k setkání zástupců škol, neziskoých

Více

Logo 100%, ochranná zóna loga

Logo 100%, ochranná zóna loga Logo 100%, ochranná zóna loga x Logo 100%, ochranná zóna loga x Kafka školu nejpre Masné naštěoal ulici 12 (1889 1893), Německou poté chlapeckou Německé obecnou gymnázium paláci Golz-Kinských na Staroměstském

Více

Město Týn nad Vltavou Schválený rozpočet výdajů na rok 2016

Město Týn nad Vltavou Schválený rozpočet výdajů na rok 2016 Město Týn nad Vltaou ýdajů na rok 2016 1 ZEMĚDĚLSTVÍ, LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ A RYBÁŘSTVÍ Zemědělská a potrainářská činnost a rozoj 1014 Běžné ýdaje (bez opra) 65,00 1014 - opray a udržoání 10,00 1014 Ozdraoání

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického v Praze

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického v Praze Zpráa Akreditační komise o hodnocení Masarykoa ústau yšších studií Českého ysokého učení technického Praze čeren 2014 Úod Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na sém zasedání č. 1/2014 e dnech 3.

Více

Grant 2006. Výzkum e-learningu - učitelé

Grant 2006. Výzkum e-learningu - učitelé Grnt 2006 Výzkum e-lerningu - učitelé Dosttek informcí o e-lerningu Máte Máte dosttek dosttek informcí informcí o o tom, tom, co co je je to to e-lerning e-lerning (elektronické (elektronické zděláání)?

Více

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Jaroslav Fidrmuc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Jaroslav Fidrmuc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Jaroslav Fidrmuc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy VÝVOJ TECHNOLOGIÍ Moorův zákon: Klíčové parametry ICT se každých 18 měsíců dvojnásobně zlepšují (počet tranzistorů

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy PhDr. Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II

Více

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Cíle vzdělávání a) Vzhledem

Více

P O S U D E K ZDVOJENÍ STÁVAJÍCÍHO VEDENÍ V403 PROSENICE - NOŠOVICE

P O S U D E K ZDVOJENÍ STÁVAJÍCÍHO VEDENÍ V403 PROSENICE - NOŠOVICE P O S U D E K NA DUMENTACI, ZDVOJENÍ STÁVAJÍCÍHO VEDENÍ V403 PROSENICE NOŠOVICE ZPRACOVATEL POSUDKU: DOC. RNDR. MIROSLAV MARTIŠ, CSC. (držitel autorizace dle ;, datum ydání: 1. 6. 1993) TÝM ZPRACOVATELE

Více

Rada Evropské unie Brusel 12. května 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 12. května 2017 (OR. en) Rada Eropské unie Brusel 12. kětna 2017 (OR. en) 7903/17 INF 60 API 47 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Praconí skupina pro informace Výbor stálých zástupců / Rada Č. předchozího dokumentu: 7709/1/17

Více

OTEVŘENÉ KURZY

OTEVŘENÉ KURZY OTEVŘENÉ KURZY 2017-2018 OBLAST e OBECNÉ KURZY IT PRÁVNÍ KURZY MS Word - začátečníci 2 16 MS Word - pokročilí 2 16 MS Excel pro začátečníky - 2 dny 2 16 MS Excel pro středně pokročilé (1 x za 14 dní) 2

Více

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Zvyšování kvality ve vzdělávání v Olomouckém kraji v rámci oblasti podpory 1.1 Operačního programu Vzdělávání

Více

Postoje adolescentů k užívání drog

Postoje adolescentů k užívání drog Unierzita Hradec Králoé Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Postoje adolescentů k užíání drog Bakalářská práce Autor: Studijní program: Studijní obor: Vedoucí práce: Kristýna Jelínkoá

Více

Dovednosti absolventů pro 21. století

Dovednosti absolventů pro 21. století IBM Doednosti absolentů pro 21. století Jan Louda Uniersity Relations jan_louda@cz.ibm.com +420 737 264 443 IT 21. Století noé paradigma IT 21. Století noé paradigma IT dodáá systémy a byznys se musí prizpůsobit

Více

Obecně závazná vyhláška obce Tuchoměřice

Obecně závazná vyhláška obce Tuchoměřice Obecně záazná yhláška obce Tuchoměřice č. 7 / 2004 o místním poplatku za užíání eřejného prostranstí Zastupitelsto obce Tuchoměřice schálilo dne 8.12.2004 podle ustanoení 14 zákona č.565/1990 Sb., o místních

Více

DOHODA O POLITICKÉM USPOŘÁDÁNÍ PARDUBICK r

DOHODA O POLITICKÉM USPOŘÁDÁNÍ PARDUBICK r DOHODA O POLITICKÉM USPOŘÁDÁNÍ PARDUBICK r r KRAJE VE VOLEBNÍM OBDOBÍ 2012-2016 Česká strana sociálně demokratická (dále jen "ČSSD"), zastoupená JUDr Martinem Netolickm PhD, lídrem kandidátní listiny pro

Více

Dynamika vozidla Hnací a dynamická charakteristika vozidla

Dynamika vozidla Hnací a dynamická charakteristika vozidla Dynamika ozidla Hnací a dynamická charakteristika ozidla Zpracoal: Pael BRABEC Pracoiště: VM Tento materiál znikl jako součást projektu In-TECH, který je spoluinancoán Eropským sociálním ondem a státním

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Statutární město Závěrečný účet za rok 2017 České Budějovice

Statutární město Závěrečný účet za rok 2017 České Budějovice Vyúčtoání finančních ztahů ke státnímu rozpočtu, státním fondům, rozpočtům krajů, příspěkoým organizacím a yúčtoání doplňkoé (hospodářské) činnosti města za rok č Vyúčtoání hospodaření statutárního města

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE Jan ZELLER

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE Jan ZELLER UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE 2008 Jan ZELLER Unierzita Pardubice Fakulta ekonomicko-sprání Analýza a modeloání systému kality e eřejné spráě Jan Zeller Diplomoá práce

Více

Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti

Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti Nabídka kurzů v rámci udržitelnosti Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s. nabízí v roce 2013 v rámci udržitelnosti projektů financovaných z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ

PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Individuální projekt národní Příjemce: MŠMT, odbor Evropských programů 72 Tato prezentace je spolufinancována Evropským

Více

Setkání pracovní skupiny oborové kariérní poradci ze ZŠ z ORP Tišnov

Setkání pracovní skupiny oborové kariérní poradci ze ZŠ z ORP Tišnov Setkání pracovní skupiny oborové kariérní poradci ze ZŠ z ORP Tišnov Zuzana Fialová Drásov, a 10.10.2018 podporujeme www.czechinvest.org Agentura CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Více

KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY. et al.

KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY. et al. KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al. 1 VÝCHODISKA ( AXIOMY ) REFORMY a) zvýšení vzdělávací autonomie škol umožnit školám svobodnější rozhodování, pokud jde především o volbu vzdělávacích

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU

OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU XVI. konference absolentů studia technického znalectí s mezinárodní účastí 26. - 27. 1. 2007 Brně OVĚŘOVÁNÍ DÉLKY KOTEVNÍCH ŠROUBŮ V MASIVNÍCH KONSTRUKCÍCH ULTRAZVUKOVOU METODOU Leonard Hobst 1, Lubomír

Více

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období

Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období Akční plán Národní strategie globálního rozvojového vzdělávání pro období 2016-2017 Oblast Úkol Gestor Indikátor Vzdělávací politika, koncepce a programy Zlepšit vnímání důležitosti problematiky globálního

Více

STRUKTURA VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY

STRUKTURA VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, příspěvková organizace STRUKTURA VLASTNÍHO HODNOCENÍ ŠKOLY Oblast 1.Podmínky ke vzdělávání Podoblast 1.1 Lidské zdroje 1.2 Materiální zdroje 1.3 Finanční zdroje

Více

Strategie digitálního vzdělávání 2020 Petr Bannert ředitel odboru vzdělávání

Strategie digitálního vzdělávání 2020 Petr Bannert ředitel odboru vzdělávání Strategie digitálního vzdělávání 2020 Petr Bannert ředitel odboru vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE

MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE Národní ústav pro /IPs Podpora krajského akčního plánování/p-kap/leden 2019 PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE II. a III. část

Více

Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Česká školní inspekce INSPEKČNÍ ZPRÁVA Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Dobrovice, okres Mladá Boleslav Komenského 46, 294 41 Dobrovice Identifikátor školy: 600 049 132 Vedoucí týmu:

Více

Městský úřad Bystřice pod Hostýnem. Ing. Iva Kasalová. Zlín, tř. T. Bati 508. Ing.arch. Monika Antošová. Ing. Jaroslav Majíček, Ing.

Městský úřad Bystřice pod Hostýnem. Ing. Iva Kasalová. Zlín, tř. T. Bati 508. Ing.arch. Monika Antošová. Ing. Jaroslav Majíček, Ing. ÚZEMNÍ PLÁN BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - ODŮVODNĚNÍ - TEXTOVÁ ČÁST 1 POŘIZOVATEL: Městský úřad Bystřice pod Hostýnem Odbor územního plánoání a staebního řádu Ing. Ia Kasaloá MĚSTO BYSTŘICE POD HOSTÝNEM: Mgr.

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 30. června 2010, kterým se mění rozhodnutí 2006/771/ES o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení krátkého dosahu

ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 30. června 2010, kterým se mění rozhodnutí 2006/771/ES o harmonizaci rádiového spektra pro zařízení krátkého dosahu 1.7. Úřední ěstník Eropské unie L 166/33 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 30. černa, kterým se mění rozhodnutí 2006/771/ES o harmonizaci rádioého spektra pro zařízení krátkého (oznámeno pod číslem K() 4313) (Text

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: ,

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: , Zřizovatel: Sportovní 1135, 271 80 Nové Strašecí, tel.: 313 285 811, fax: 313 285 841, e-mail: info@souzns.cz ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008

Více

Základní údaje o projektu

Základní údaje o projektu OPRLZ 3.1 1. výzva Základní údaje o projektu Název projektu Změna koncepce školy vytvoření moderního vzdělávacího systému a komplexních podmínek pro úplnou integraci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ

Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ Modelový systém podpory integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných ZŠ Projekt realizovaný v rámci JPD 3, spolufinancovaný ESF, státním rozpočtem ČR a rozpočtem HMP Cílem je vytvořit

Více

Analýza dalšího vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Analýza dalšího vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Analýza dalšího vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Olomouckém kraji v rámci oblasti

Více

Zásadní připomínky. Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020

Zásadní připomínky. Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020 Dušní17, 110 00 Praha 1, tel:+420 222 333 137 e-mail:prazmova@seznam.cz Zásadní připomínky k návrhu Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2015-2020 str. 11

Více

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR Design vzdělávacího procesu 29. 3. 2016 Klíčové kompetence pro 21. století Původ Funkce Přehled Analýza a interpretace Provazba s cíli vzdělávání Klíčové

Více

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ Druh výsledku Hneleg - výsledky promítnuté do směrnic a předpisů nelegislativní povahy závazných v rámci kompetence příslušného poskytovatele Popis výsledku

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Hranice, okres Cheb Husova 414, 351 24 Hranice u Aše Identifikátor školy: 600 066 398 Termín konání inspekce: 6. 8. března

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Výzkum e-learningu - experti

Výzkum e-learningu - experti Výzkum e-lerningu - experti ýzkumná zprá Doc. PhDr. Petr Sk, CSc. Mgr. Krolín Skoá Grnt MPSV ČR Vli computerizce n edukční procesy n osobnost čloěk informční společnosti Prh 2006 . Témtické ymezení ýzkumu

Více

Zpracování průkazu energetické náročnosti budov

Zpracování průkazu energetické náročnosti budov NEMOCNICE BŘECLAV, příspěkoá organizace U nemocnice 1, 690 74 Břecla telefon: +420 519 315 111, fax +420 519 372 112, www.nemb.cz IČ: 00 390 780, DIČ: CZ00390780, zapsaná Obchodním rejstříku u Krajského

Více

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Modernizace výuky technických škol LK prostřednictvím ŠVP a kurikula

Více

Rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice.

Rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice. CO JE DNESKA ŠIKK? UČÍME NADACE SE A OPEN ROSTEME SOCIETY VŠICHNI FUND SPOLEČNĚ PRAHA Rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice. Patří mezi 5 největších českých nadací. Má více

Více

Zasláno E - mailem. V Roudnici nad Labem 20. února 2010

Zasláno E - mailem. V Roudnici nad Labem 20. února 2010 Zasláno E - mailem r předseda Ústaního soudu České republiky Joštoa 8 660 83 Brno V Roudnici nad Labem 20. února 2010 Věc: Stížnost proti Ústaního soudu České republiky, který podle J 163a zák. 140/1931

Více

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015 Lukáš Hula Východiska Zahraničí Česká republika Přehled Proč hovoříme o výchově k podnikavosti? Protože podnikatelé jsou páteří ekonomiky Protože

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Zeměpis Charakteristika vyučovacího předmětu Zeměpis se vyučuje ve všech ročnících nižšího stupně osmiletého gymnázia. Hodinová dotace je 2-2 - 2-2. Výuka zeměpisu umožňuje studentům poznat, hodnotit a

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA V RÁMCOVÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH & ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMECH 1 VÝCHODISKA ( AXIOMY ) REFORMY a) zvýšení vzdělávací autonomie škol umožnit školám svobodnější rozhodování,

Více

v kontextu ICT a škol

v kontextu ICT a škol Strategické dokumenty v kontextu ICT a škol Kurz Metodik ICT Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU 28. února 2015 Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. pmazacova@gmail.com Strategie zaměřené na digitální

Více

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín 3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova termín 28. 11. 2016 13.00-16.00 Předpokládaný program jednání: 1. Zahájení, úvodní slovo, představení vize, představení

Více

Přehled mateřských škol. zřizovaných statutárním městem Liberec

Přehled mateřských škol. zřizovaných statutárním městem Liberec Přehled mateřských škol zřizoaných statutárním městem Liberec únor 2014 PŘÍLOHA libereckého zpraodaje 1 Mateřské školy Liberci Péče o děti je na prním místě a kalita poskytoaného předškolního zděláání

Více

Vzdělávací programy - ZŠ praktická

Vzdělávací programy - ZŠ praktická Vzdělávací programy - ZŠ praktická Vzdělávací program zvláštní školy č.j. 22 980/97-22 (Vzdělávací program základní školy praktické), od 1.9. 1997. Alternativní vzdělávací program zvláštní školy pro žáky

Více

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Příloha č. 1 KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI - 1 - 1. Terminologie V koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji je jednotně užívána

Více

3. KULATÝ STŮL. klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL. v rámci projektu:

3. KULATÝ STŮL. klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL. v rámci projektu: 3. KULATÝ STŮL klíčové oblasti pro rozvoj základního školství v ORP Ostrov TVORBA KARET POTŘEB A OPATŘENÍ ŠKOL v rámci projektu: Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov VYTVOŘENÍ PRAKTICKÝCH MATERIÁLŮ

Více

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant

Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Gymnázium, Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace tel. 482312078, fax 482312468, e-mail: gymfry@gymfry.cz Poslání, vize a strategie školy Gymnázium Frýdlant Poslání školy pro vzdělávací obor osmileté

Více

K ATALOG V ÝROBKŮ. Te p e l n á i z o l a c e z e x t r u d o v a n é h o p o l y s t y r é n u F I B R A Nxps

K ATALOG V ÝROBKŮ. Te p e l n á i z o l a c e z e x t r u d o v a n é h o p o l y s t y r é n u F I B R A Nxps K ATALOG V ÝROBKŮ Te p e l n á i z o l a c e z e x t r u d o a n é h o p o l y s t y r é n u F I B R A Nxps tyrkysoá tepelná izolace z Technické údaje FIBRANxps K ódoé označení dle normy EN 13164 Jednotk

Více

Plán EVVO na školní rok 2016/2017

Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Pavla Kravčíková Ostrava Poruba, 1. 9. 2016 Školní program EVVO je součástí koncepce naší školy a prolíná se veškerým školním chováním, výukou i výchovou,

Více

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání

Standard studijního programu Matematika se zaměřením na vzdělávání Standard studijního Matematika se zaměřením na vzdělávání A. Specifika a obsah studijního : Typ bakalářský Oblast/oblasti vzdělávání Matematika/Učitelství 60 % /40 % 1 Základní tematické okruhy algebra

Více

ASF-CZ ÚDRŽBA ZELENĚ HYGIENICKÝ SERVIS ASF-CZ KOMPLET ÚKLIDOVÉ SLU BY PERSONÁLNÍ SLU BY OSTRAHA OBJEKTÙ ÚDR BA ZELENÌ HYGIENICKÝ SERVIS

ASF-CZ ÚDRŽBA ZELENĚ HYGIENICKÝ SERVIS ASF-CZ KOMPLET ÚKLIDOVÉ SLU BY PERSONÁLNÍ SLU BY OSTRAHA OBJEKTÙ ÚDR BA ZELENÌ HYGIENICKÝ SERVIS ÚDRŽBA ZELENĚ Drobné práce, sekání tráy, údržba tráníků, odstraňoání náletoých dřein. Péče o rostliny a okrasnou zeleň interiérů (zaléání, přesazoání, hnojení). ÚKLIDOVÉ SLU BY PERSONÁLNÍ SLU BY OSTRAHA

Více

Aktuální situace ve výuce cizích jazyků Možnosti, trendy a integrace cizích jazyků do výchovně vzdělávacího procesu mateřské školy

Aktuální situace ve výuce cizích jazyků Možnosti, trendy a integrace cizích jazyků do výchovně vzdělávacího procesu mateřské školy Aktuální situace ve výuce cizích jazyků Možnosti, trendy a integrace cizích jazyků do výchovně vzdělávacího procesu mateřské školy Bc.Lenka Otřísalová Okruhy příspěvku Aktuální situace v oblasti výuky

Více

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce

Školení ICTK+ICTM. Studijní průvodce Školení ICTK+ICTM Studijní průvodce Radek Maca, Roman Úlovec Gymnázium Voděradská, Praha 10 Strašnice 008 Pracovní materiál Praha /8 Úvod Toto studium vychází ze standardu Standardy pro udělování akreditací

Více

6.3. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST (EVALUACE UČITELE)

6.3. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST (EVALUACE UČITELE) 6.3. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST (EVALUACE UČITELE) Výsledkem autoevaluace školy je strategický plán na pětileté období, který je též samostatnou přílohou ŠVP a je každoročně vyhodnocován

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA

Projekt Badatelé.cz. Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/ Sdružení TEREZA Projekt Badatelé.cz Podpora badatelských aktivit žáků základních škol v ČR CZ.1.07/1.1.00/26.0098 Sdružení TEREZA www.terezanet.cz Ing. Dana Votápková Proč projekt vznikl? návaznost na projekt 3V vědě

Více

Bezpečnostní obvody (BO)

Bezpečnostní obvody (BO) Bezpečnostní obody (BO) rčeno pro studenty bakalářských studijních programů na FBI Poznámka:!!! Níže uedené texty neobsahují změny termínech, přístupech a e lastním proedení bezpečnostních systémů yolané

Více

1. Hledání kořenů výchovy v současné společnosti: koncepce, úvahy, názory a dilemata.

1. Hledání kořenů výchovy v současné společnosti: koncepce, úvahy, názory a dilemata. 1. Hledání kořenů výchovy v současné společnosti: koncepce, úvahy, názory a dilemata. / Štefan Chudý. Brno: Paido 2006. 141 s. -- cze. ISBN 80-7315-131-6 výchova; vzdělávání; společnost; člověk; filozofie

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1949/2013/SPS Školní program environmentálního

Více

České účetní standardy

České účetní standardy České účetní standardy ing. u Vykazoání w Oceňoání x Odpisoání, postup účtoání y Inentarizace z Analytická eidence { Podrozahoá eidence Zeřejňoání České účetní standardy 2017 2 41 1 u Vykazoání - yhl.

Více

Současné možnosti certifikace cytotechnologů a Národní program screeningu karcinomu děložního hrdla

Současné možnosti certifikace cytotechnologů a Národní program screeningu karcinomu děložního hrdla Současné možnosti certifikace cytotechnologů a Národní program screeningu karcinomu děložního hrdla prof. MUDr. Jaroslaa Duškoá, CSc., F.I.A.C. MUDr. Alena Bekoá, M.I.A.C. Cytologický den 2017 1 Obsah

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

Čestné prohlášení žadatele při podání Žádosti o poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova ČR

Čestné prohlášení žadatele při podání Žádosti o poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova ČR Příloha B Čestné prohlášení žadatele při podání Žádosti o poskytnutí dotace z Programu rozoje enkoa ČR - prohlašuji, že šechny informace uedené Žádosti o dotaci jsou pradié - prohlašuji, že mám k datu

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

Marketing a komunikace. Luděk Lopour, březen, duben 2015

Marketing a komunikace. Luděk Lopour, březen, duben 2015 Program: 1) Přivítání, seznámení 2) Organizační záležitosti tajemnice komise 3) Vize města: co máme dělat? 4) Případné prezentace členů komise 5) Příprava plánu co nejvíce hoří 6) Stanovení termínů příštích

Více

Zdroje pro EVVO aktivity

Zdroje pro EVVO aktivity Zdroje pro EVVO aktivity Tato aktivita probíhá v rámci projektu "Environmentální vzdělávání úřadu jako příležitost pro kvalitní rozvoj obce", financovaného ze zdrojů Státního fondu životního prostředíčr.

Více

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem)

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Správné odpovědi označte v tabulce O, špatné odpovědi označte v tabulce X. Zapište každou odpověď žáka na všechny otázky. 1. Jaké práce

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria pro hodnocení 1) 1 Rovný přístup ke vzdělávání 2 Školní vzdělávací programy (vzdělávací programy)

Více

ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU SVIJANY. textová část PARE. návrh pro společné jednání ( 50 stavebního zákona)

ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU SVIJANY. textová část PARE. návrh pro společné jednání ( 50 stavebního zákona) ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU SVIJANY nárh pro společné jednání ( 50 staebního zákona) DATUM textoá část IV/2017 PARE Změna č. 1 Územního plánu Sijany nárh pro společné jednání ( 50 staebního zákona) textoá

Více