SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2004 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâ stka 200 Rozesla na dne 26. listopadu 2004 Cena KcÏ 23,± OBSAH:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2004 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâ stka 200 Rozesla na dne 26. listopadu 2004 Cena KcÏ 23,± OBSAH:"

Transkript

1 RocÏnõÂk 2004 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâ stka 200 Rozesla na dne 26. listopadu 2004 Cena KcÏ 23,± OBSAH: 582. Vyhla sï ka, kterou se provaâdeïjõâ neïkteraâ ustanovenõâ zaâkonao pojisït'ovacõâch zprostrïedkovatelõâch a likvidaâtorech pojistnyâch udaâlostõâ 583. NaÂlez U stavnõâho soudu ze dne 20. rïõâjna2004 ve veïci naâvrhu nazrusïenõâ obecneï zaâvazneâ vyhlaâsïky obce NezveÏstice cï. 1/2001 ze dne 12. brïezna2001 o chovu adrzïenõâ zvõârïat na uâzemõâ obce 584. Na lez U stavnõâho soudu ze dne 20. rïõâjna2004 ve veïci naâvrhu nazrusïenõâ slov ¹prÏedstaviteluÊ m staâtnõâ moci aneïkteryâch orgaânuê 1 )ªv 1zaÂkonacÏ. 308/1999 Sb., o odejmutõâ dalsïõâho platu za druheâ pololetõâ roku 1999 azadruheâ pololetõâ roku 2000 prïedstaviteluê m staâtnõâ moci aneïkteryâch staâtnõâch orgaânuê, soudcuê m, staâtnõâm zaâstupcuê m a cïlenuê m prezidiakomise pro cenneâ papõâry

2 Strana SbõÂrkazaÂkonuÊ cï. 583 /2004 CÏ aâstka

3 :32 1 z 9 Zrušení právního pedpisu - návrh okresního úadu Pl. ÚS 17/02 > Na postup obce pi vydávání obecn závazných vyhlášek v samostatné psobnosti ustanovení l. 2 Ústavy R a l. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod nelze vztáhnout. Smyslem tchto ústavních ustanovení je zaruení svobody jednání osob soukromého práva a vyjádení autonomie jejich vle. Naopak na jednání obce jako veejnoprávní korporace se vztahují v pípad jednostranného stanovení píkaz a zákaz l. 2 odst. 3 Ústavy R a l. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod, podle kterých lze státní moc uplatovat jen v pípadech, mezích a zpsoby, které stanoví zákon. Toto pravidlo nutno vztáhnout i na autoritativní urování pomr jednotlivc na území obce cestou obecn závazných vyhlášek. Pro vydání obecn závazné vyhlášky v samostatné psobnosti podle l. 104 odst. 3 Ústavy R potebuje obec zákonné zmocnní, musí dodržet meze své psobnosti vymezené zákonem, nemže upravovat otázky, které jsou vyhrazeny pouze zákonné úprav nebo jsou již upraveny právními pedpisy práva veejného nebo soukromého. < Ústavní soud rozhodl dne 20. íjna 2004 v plénu ve vci návrhu pednosty Okresního úadu Plze-jih na zrušení obecn závazné vyhlášky Obce Nezvstice. 1/2001 ze dne 12. bezna 2001, o chovu a držení zvíat na území obce, za úasti ministra vnitra eské republiky a Obce Nezvstice, zastoupené J. H., starostou obce, právn zastoupené JUDr. J. R., advokátkou, takto: Obecn závazná vyhláška Obce Nezvstice. 1/2001 ze dne 12. bezna 2001, o chovu a držení zvíat na území obce, se zrušuje dnem vyhlášení tohoto nálezu ve Sbírce zákon. Odvodnní I. Návrhem, co do formálních náležitostí ve shod se zákonem. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znní pozdjších pedpis (dále jen "zákon o Ústavním soudu"), se pednosta Okresního úadu Plze-jih domáhal zrušení obecn závazné vyhlášky Obce Nezvstice. 1/2001 ze dne 12. bezna 2001, o chovu a držení zvíat na území obce. Okresní úad výkon této vyhlášky svým rozhodnutím ze dne 26. dubna 2001 (624/2001/KP) pozastavil. Protože úastník ízení nezjednal nápravu, podal navrhovatel Ústavnímu soudu návrh na zrušení této vyhlášky podle l. 87 odst. 1 písm. b) Ústavy R a 64 odst. 3 zákona o Ústavním soudu. Znní (bez oprav chyb a peklep) této obecn závazné vyhlášky (dále jen "vyhláška") je následující: "Obecn závazná vyhláška Obce Nezvstice. 1/2001 ze dne O chovu a držení zvíat na území obce Zastupitelstvo Obce Nezvstice schválilo na svém zasedání konaném dne pod ís. usnesen 3. v souladu s ustanovením 84 písm. i zákona. 128/2000 Sb., o obcích ve znní pozdjších pedpis tuto obecn závaznou vyhlášku o chovu a držení zvíat na území obce. l. 1 Úvodní ustanovení Na území Obce Nezvstice a v jejich ástech lze chovat zvíata vždy za pedpokladu, že budou dodrženy hygienické a veterinární pedpisy, jenž se stahují k chovu zvíat, jejich

4 :32 2 z 9 ustájení a ošetování, a pedpisy o ochran pírody a zákon na ochranu všech složek životního prostedí. l. 2 Základní pojmy 1) Vyhláška je závazná pro chovatele a držitele tchto druh zvíat. a) velká a stední hospodáská zvíata - skot, kon, krávy, ovce, kozy, prasnice, vepi, pštrosi a p. b) malá a drobná hospodáská zvíata- hrabavá a vodní drbež (slepice, krty, kachny, husy a p.) vetn holub a králík. c) kožešinová zvíata- norci, lišky, pesci, nutrie a p. d) ostatní zvíata a ptáci - psi, koky, zpvní a drobní ptáci, akvarijní ryby, drobná laboratorní zvíata /morata, keci, myši a krysy/, želvy, plazi a jiné živoišné druhy ze subtropických oblastí. e) vely 2) Chovatelem nebo držitelem zvíat je také ten, kdo teba jen pechodn zvíata chová nebo o n peuje /dále jen, "chovatel"/. l. 3 Podmínky chovu 1) Chovat jakékoliv výše uvedené zvíe je povoleno /s vyjímkou uvedenou v dalších láncích této vyhlášky/ pokud chov nepsobuje hygienické nebo zdravotní závady, neohrožuje istotu a bezpenost v domech, na veejných prostranstvích a neobtžuje obyvatele okolních byt, dom a nepekrouje normy na úseku životního prostedí a pokud není v rozporu se zákonem. 114/1992 Sb., o ochran pírody a krajiny, ve znní pozdjších pedpis. 2) Je zakázáno pinášet, pivážet nebo pivádt zvíata na dtská hišt, pískovišt do celého areálu koupališt, na hbitov a na další místa opatená upozornním "Zákaz vodní zvíat". Tento zákaz neplatí pro služební psy a vodící psy nevidomých osob. 3) V rodinné zástavb je chov zvíat povolen za pedpokladu, že nedojde ke zhoršení životního prostedí, vzhledu okolí a nedojde k narušení pravidel obanského soužití k ohrožení jakosti a množství podzemních a povrchových vod. Pobyt zvíat je zpravidla vymezen ohranieným prostorem, nap. hradbou. l. 4 Povinnosti chovatel 1) Chovatelé zvíat jsou povinni dsledn dbát na dodržování hygienických pedpis, na istotu obce, na ochranu zvíat a bezpenost spoluoban. O zvíata musí být peováno tak, aby negativn neovlivovala životní prostedí, obanské soužití a nezneisovala podzemní a povrchové vody. 2) Chovatel je povinen dodržovat obecn závazné právní pedpisy, týkající se ochrany zvíat proti týrání a zákon o veterinární péi. l. 5 Chov velkých a stedních hospodáských zvíat 1) Chovat velká a stední hospodáská zvíata viz. l. 2 odst. "a" je povoleno v lokalitách vymezených v územním plánu obce jako plochy rodinných a obytných dom a v chatových lokalitách, kde jsou též rodinné domky, jen se souhlasem Zastupitelstva obce Nezvstice. 2) Mimo lokality uvedené v odst. 1 je chov velkých a stedních zvíat povolen za podmínek uvedených v l. 3 této vyhlášky. 3) Výše uvedené lokality jsou zakresleny v územním plánu obce, který je v aktuálním znní k dispozici k nahlédnutí na Obecním úad.

5 :32 3 z 9 l. 6 Chov malých a drobných hospodáských zvíat 1) Chov malých a drobných hospodáských zvíat se povoluje jen za podmínek stanovených v. l. 3 této vyhlášky u rodinných domk a dom se zahradou. 2) Plochy chovu zvíat (vetn výbh) musí být zabezpeeny proti prsakm a umístné tak, aby nedošlo k ohrožení jakosti podzemních vod (vzdálenost od studní min. 10 m) l. 7 Chov holub 1. Holuby (poštovní, ozdobné, užitkové) je zakázáno chovat v obytných domech a na balkonech byt. 2. V zástavb rodinných (i adových) domk je chov holub povolen jen za podmínek stanovených v l. 3 této vyhlášky a vždy se souhlasem Obecního úadu obce Nezvstice. l. 8 Chov kožešinových zvíat 1) Chov kožešinových zvíat se povoluje jen za podmínek uvedených v l. 3 této vyhlášky pouze tam, kde jsou pro tento chov vhodné podmínky, t.j. zaízení pro chov musí být v ohraniených prostorách ve vzdálenosti nejmén 100m od obytných budov a rekreaních zaízení. 2) Chov kožešinových zvíat se povoluje pouze v okrajových ástech obce se souhlasem obecního úadu obce Nezvstice. l. 9 Chov ostatních zvíat 1) Chov ostatních zvíat v bytech nebo nájemních domech je možný jen za podmínek uvedených v l. 3 této vyhlášky. 2) Zvíata toulavá po obci mohou být odchycena - a pedána pracovníkm píslušných organizací. l. 10 Chov ps a koek 1) Chovatel psa je povinen pihlásit psa do evidence na obecním úadu a uhradit místní poplatek. 2) Chovatel psa je povinen pi chovu dodržovat hygienické, veterinární a další obecn závazné pedpisy, 3) Dále je povinen vodit psa na vodítku ve spolených a veejných prostorách objekt a prostranstvích vetn chodník a místních komunikací. 4) Chovatel musí dbát, aby pes nezneisoval spolené prostory dom, chodník, pískovišt a veejná prostranství svými výkaly. 5) Chovatel je povinen odstranit ihned psem zpsobenou neistotu na vlastní náklady a odpovdnost. V pípad, že tak neuiní bude projednán pestupkovou komisí. 6) Psi musí být zajištni proti úniku. Volné pobíhání ps na veejných prostranstvích je zakázáno. l. 11 Chov zpvného a ozdobného ptactva Zpvné a ozdobné ptactvo lze chovat pi dodržení veterinárních a hygienických pedpis jako zájmovou innost. Chovatelé podnikatelé mohou chov provozovat na základ živnostenského oprávnní pi respektování l. 3 této vyhlášky a za dodržení platných veterinárních pedpis.

6 :32 4 z 9 l. 12 Chov zvíat na osadách SCH a SZ 1) Chov zvíat na osadách SCH není zakázán. Chovem zvíat nesmí dojít k zhoršení životního prostedí (l. 3 této vyhlášky). 2) Chov zvíat v zahrádkáských osadách je zakázán pedpisy o ochran pírody a krajiny. l. 13 Výkon rozhodnutí 1) Zastupitelstvo obce Nezvstice mže v pípadech, kdy dojde k chovu zvíat v rozporu s touto obecn závaznou vyhláškou a obecními pedpisy, dát podnt k zastavení nebo odstranní chovu nebo držení zvíat. 2) Odst. 1 netýká se chovu jedinc zvlášt chránných druh podle zákona. 114/1992 Sb a mezinárodními úmluvami CITES.. 14 Sankce Porušení této vyhlášky bude posuzováno v souladu se zákonem. 200/1990 Sb., o pestupcích, ve znní pozdjších pedpis, zák.. 50/1976 Sb.-stavební zákon, ve znní pozdjších pedpis, pokud se nebude jednat o trestný in. l. 15 Závrená ustanovení Ve vcech v této obecn závazné vyhlášce neuvedených platí obecn závazné právní pedpisy. l. 16 Úinnost 1) Tato obecn závazná vyhláška nabývá úinnosti dnem jejího vyhlášení tj z dvodu urychlení správního ízení vedení ve vci nepovolených staveb. Toto ustanovení je v souladu se zákonem 128/2000 Sb. o obcích 12 odst. 2. 2) Den vyhlášení na úední desce: 13. bezna starosta obce místostarosta Vyvšeno: 13. bezna 2001 Sejmuto: 30. bezna 2001" II. Navrhovatel stojí na stanovisku, že tato vyhláška je v rozporu s l. 104 odst. 3 Ústavy R, nebo zasahuje do soukromoprávních vztah upravených obanským zákoníkem (l. 3 odst. 1 a 3, l. 4 odst. 1 a l. 10 odst. 3, 5 a 6 první vta vyhlášky jsou upraveny v 3, 127 a 415 obanského zákoníku) a souasn porušuje l. 2 odst. 3 a 4 Ústavy R a l. 2 odst. 2 a 3 Listiny základních práv a svobod. Svými píkazy a zákazy v l. 1, l. 3, l. 5 odst. 1, l. 6 odst. 1, l. 7, l. 8, l. 9 odst. 1, l. 11, l. 12 odporuje l. 4 odst. 1 a 2, l. 11 odst. 1, odst. 3 a l. 26 odst. 1 a odst. 3 Listiny základních práv a svobod. Navrhovatel též vyhlášce vytýká, že obec jejím prostednictvím rovnž tlumoí obsah zákon, týkajících se výkonu státní správy, a dokonce normuje oblast státní správy. Pesahuje proto oblast svenou do samostatné psobnosti obce. V této souvislosti navrhovatel v podrobnostech poukazuje na to, že: - v l. 3 odst. 1 a 3, l. 4 odst. 1, l. 10 odst. 4 a 5 vyhlášky jsou upraveny vztahy, které jsou pedmtem 47 odst. 1 písm.

7 :32 5 z 9 d), pop. 49 odst. 1 písm. b) a c) zákona. 200/1990 Sb., o pestupcích, ve znní pozdjších pedpis (dále jen "pestupkový zákon"), - v l. 2 vyhlášky jsou vymezeny definice v rozporu s 3 odst. 1 písm. a) a d) zákona. 166/1999 Sb., o veterinární péi a o zmn souvisejících zákon (veterinární zákon), ve znní pozdjších pedpis (dále jen "veterinární zákon"), - l. 11 vyhlášky je také v rozporu se zákonem. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znní pozdjších pedpis (dále jen "živnostenský zákon"), - l. 1, l. 3, l. 4, l. 6 odst. 2, l. 10 odst. 2, l. 11 vyhlášky zasahují do vztah upravených zákonem. 246/1992 Sb., na ochranu zvíat proti týraní, ve znní pozdjších pedpis (dále jen "zákon na ochranu zvíat"), zejména do jeho 4 písm. c), k) a m), 9 a 13, - l. 3 odst. 1 a 3, l. 4 odst. 1, l. 5, l. 6, l. 7, l. 8, l. 9 odst. 1 vyhlášky zasahují do vztah normovaných také 81, 82, 85, 138a odst. 1 a 2 a 143 odst. 1 písm. k) zákona. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním ádu (stavební zákon), ve znní pozdjších pedpis (dále jen "stavební zákon"). Od 1. ervna 2002 jsou v tomto bodu oznaené lánky vyhlášky rovnž v rozporu s 143 odst. 4 písm. c) stavebního zákona, na jehož základ byla vydána vyhláška Ministerstva zemdlství R. 191/2002 Sb., o technických požadavcích na stavby pro zemdlství, - v l. 3 odst. 3 a l. 4 odst. 1 vyhlášky je upraven vztah zakotvený v 25 odst. 1, pop. 17 odst. 1 zákona. 138/1973 Sb., o vodách, ve znní pozdjších pedpis, úinného ke dni vydání vyhlášky, resp. od 1. ledna 2002 v 27 zákona. 254/2001 Sb., o vodách a o zmn nkterých zákon (dále jen "vodní zákon"). Navrhovatel proto navrhuje, aby Ústavní soud svým nálezem zrušil vpedu oznaenou vyhlášku. III. Ústavní soud dospl k závru, že po formální stránce je návrh v souladu s požadavky zákona o Ústavním soudu. V této souvislosti konstatuje, že se situací, kdy v dob ízení o právnosti obecn závazné vyhlášky obce došlo k zániku úadu navrhovatele, se vypoádal již v nálezu sp. zn. Pl. ÚS 39/02 (. 205/2003 Sb., Sbírka nález a usnesení Ústavního soudu R, sv. 30,. 97). Dospl v nm k závru, že na zahájené ízení nemá vliv skutenost, že okresní úady, v jejichž ele pednostové psobili, byly v rámci reformy územní správy zrušeny k zákonem. 320/2002 Sb., o zmn a zrušení nkterých zákon v souvislosti s ukonením innosti okresních úad. Od je však oprávnn podat takový návrh ministr vnitra [ 64 odst. 2 písm. g) zákona o Ústavním soudu]. Druh a pedmt ízení ped Ústavním soudem zstává stejný, dochází pouze ke zmn orgánu, který se bude v souvislosti s úpravou této situace v zákon. 320/2002 Sb. nadále úastnit ízení na míst dosavadního navrhovatele. Konen povinnost takový návrh projednat plyne i z 68 odst. 1 zákona o Ústavním soudu. Na tomto základ proto Ústavní soud pokraoval v ízení za úasti ministra vnitra, který souasn vyslovil souhlas s upuštním od ústního jednání. V ízení o zrušení právního pedpisu je povinností Ústavního soudu nejprve zkoumat, zda pedmtný pedpis byl vydán ústavn pedepsaným zpsobem ( 68 odst. 2 zákona o Ústavním soudu). Napadená obecn závazná vyhláška byla ádn pijata na 16. veejném zasedání Zastupitelstva obce Nezvstice konaném dne 12. bezna 2001 dvanácti hlasy za pítomnosti tinácti len (jeden len se zdržel hlasování) zastupitelstva, které má celkem 15 len. Vyvšena byla dne 13. bezna 2001 na úední desce, ze které byla sejmuta dne 30. bezna Nezbývá proto než konstatovat, že vyhláška byla pijata k tomu zmocnným orgánem a pedepsaným zpsobem. Na platnost a úinnost vyhlášky z nemohlo mít vliv nesplnní pedkládací povinnosti vi píslušnému okresnímu úadu podle 12 odst. 3 zákona o obcích, ve znní platném v dob jejího pijetí. Na základ obdrženého podntu byl obsah vyhlášky pezkoumán Okresním úadem Plze - jih a s úinností ode dne byla úinnost vyhlášky

8 :32 6 z 9 pozastavena. Lhta ke zjednání nápravy marn uplynula. Protože úastník ízení nezjednal nápravu a na vyhlášce v celém rozsahu v pvodním znní setrval, podal pednosta okresního úadu ve smyslu tehdy platného znní 124 odst. 1 zákona. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zízení), ve znní pozdjších pedpis (dále jen "zákon o obcích"), Ústavnímu soudu návrh na její zrušení [l. 87 odst. 1 písm. b) Ústavy R, 64 odst. 3 zákona o Ústavním soudu]. Podmínkou pípustnosti ízení o právnosti právních pedpis je mimo jiné požadavek, aby bhem ízení nepozbyly platnosti právní pedpisy, podle kterých dochází k hodnocení právnosti návrhem napadeného právního pedpisu. V daném pípad došlo ke zmn ustanovení 10 písm. a) a písm. d) zákona o obcích. Tyto zmny jsou však svou podstatou legislativn technické, kdy sice zákon. 313/2002 Sb. zrušil ustanovení 10 písm. a), které umožovalo obcím ukládat povinnosti "ve vcech stanovených zvláštním zákonem", nahradil je však ustanovením 10 písm. d), podle kterého to mže obec vyhláškou uinit "stanoví-li tak zvláštní zákon". Dále v 10 písm. a) byla v návaznosti na nové znní 34 zákona o obcích slova "veejn pístupných místech" nahrazena slovy "veejných prostranstvích". Jinak zstala podstata zmocnní obcí ke stanovení povinností touto formou nedotena. Totéž platí pro jednotlivé zákony, jejichž porušení se navrhovatel ve svém podání dovolává. Byl tak novelizován 3 odst. 1 písm. a) a d) veterinárního zákona, aniž to mlo vliv na tvrzený rozpor s vyhláškou. Dále byl doplnn 82 stavebního zákona o odstavec 4. K jediné zmn došlo v pípad zrušení zákona. 138/1973 Sb., o vodách, který byl nahrazen zákonem. 254/2001 Sb. Návrh však poítá i s touto novou úpravou a namítá rozpor s jejím 27. Obec Nezvstice se jako úastník ízení vyjádila k návrhu tak, že odmítla vývody navrhovatele s poukazem na to, že vyhláška je v souladu s ústavním poádkem i zákony eské republiky, piemž spadá do samostatné psobnosti obce ve smyslu 10 zákona o obcích. Dále úastník uvedl, že vyhláška nebyla pijata svévoln, nýbrž jako reakce na spoleensky nežádoucí jevy, a to na konkrétní správní ízení o odstranní staveb užívaných bez kolaudace k chovu hospodáských zvíat (prasat, hovzího dobytka, apod.), pi kterém dochází k narušení zdraví a majetku, životního prostedí a k jednání, které je v rozporu s dobrými mravy a zasahuje do oprávnných zájm jiných ( 3 odst. 1 obanského zákona). Úastník se domnívá, že pro oblast psobnosti obce platí l. 2 Ústavy R a l. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod, a obec tedy je oprávnna k vydávání obecn závazných vyhlášek, jejichž obsahem jsou povinnosti, a to na základ zákonného zmocnní 10 písm. a) až d) zákona o obcích. Opora pro stanovení povinností chovatel je úastníkem spatována mimo jiné nap. ve stavebním zákon, vodním zákon, veterinárním zákon apod. Ustanovení této vyhlášky je pitom možné interpretovat zpsobem sluitelným s ústavou. Jejím úelem není diskriminace ásti oban nebo stanovení pro n nevýhodnjších podmínek, nýbrž ochrana práv a zákonem chránných zájm pevážné ásti oban. Jde o boj s problémy, které vyvolal naprosto neregulovaný chov a držení hospodáských zvíat ve stavbách postavených v rozporu se stavebním povolením nebo bez nj, což ohrožuje životní prostedí. Úastník ízení také poukázal na to, že navrhovatel "nenaplnil podmínky ízení dle ustanovení 74 zákona" a navrhl, aby Ústavní soud návrh odmítl. Úastník ízení nevyslovil souhlas s upuštním od ústního jednání. Veejný ochránce práv k výzv Ústavního soudu sdlil, že do tohoto ízení jako vedlejší úastník ( 69 odst. 2 zákona o Ústavním soudu) nevstoupí. IV. Na tomto základ po pezkoumání jednotlivých ustanovení vyhlášky a po jejich zhodnocení jako celku dospl Ústavní soud ve shod s navrhovatelem k závru, že pezkoumávaná vyhláška v pevážné ásti svých ustanovení nespluje ústavní a zákonné pedpoklady pro vydávání obecn závazných vyhlášek obcí v samostatné psobnosti. Ústavní soud zde považuje za potebné zdraznit, že z ústavního poádku a zákona o obcích plyne, že pro vydání obecn závazné vyhlášky potebuje obec zákonné zmocnní,

9 :32 7 z 9 musí dodržet meze své psobnosti vymezené zákonem, nemže upravovat otázky, které jsou vyhrazeny pouze zákonné úprav, a nemže upravovat záležitosti, které jsou již upraveny právními pedpisy práva veejného nebo soukromého. V této souvislosti odkazuje Ústavní soud na svou judikaturu v tchto otázkách [srov. zejména pro oblast úpravy chovu a držení zvíat na území obce nález pléna Ústavního soudu ve vci Pl. ÚS 4/98 (in Ústavní soud eské republiky: Sbírka nález a usnesení - svazek 14., vydání 1.,. 78, Praha 2000; a ve Sbírce zákon pod. 126/1999 Sb.) dále nap. Pl. ÚS 42/97 (in Ústavní soud eské republiky: Sbírka nález a usnesení - svazek 14., vydání 1.,. 85, Praha 2000 a ve Sbírce zákon pod. 162/1999 Sb.), Pl. ÚS 5/99 (in Ústavní soud eské republiky: Sbírka nález a usnesení - svazek 15., vydání 1.,. 112, Praha 2000 a ve Sbírce zákon pod. 216/1999 Sb.)]. Proto bylo nutné vyhlášku zrušit jako celek, když Ústavní soud neshledal dvod se od své judikatury odchýlit (l. 89 odst. 2 Ústavy R). Protože se Ústavní soud ztotožuje s výše uvedenou argumentací navrhovatele (sub I.) ve vztahu k porušení nebo zasahování do oblasti upravené obanským zákoníkem, stavebním zákonem, pestupkovým zákonem, zákonem o veterinární péi, zákonem o živnostenském podnikání, zákonem o vodách a zákonem na ochranu zvíat, nepovažuje za potebné opakovat celou tuto argumentaci ve vztahu k porušení ústavních a zákonných pravidel pro vydávání obecn závazných vyhlášek v samostatné psobnosti, nebo ta vychází z dosavadní judikatury Ústavního soudu. Jak bylo výše konstatováno, novelizace nkterých ustanovení zákon, se kterými má být tato vyhláška v rozporu, na této argumentaci nic nemní, nebo hodnotící právní pedpis je nadále platnosti. V této souvislosti by bylo možné poukázat i na rozpor s provádcími pedpisy, které byly k tmto zákonm vydány. Zejména je teba zmínit vyhlášku Ministerstva zemdlství a výživy. 286/1999 Sb., kterou se provádla ustanovení zákona. 166/1999 Sb., o veterinární péi a o zmn nkterých souvisejících zákon (veterinární zákon), o zdraví zvíat a jeho ochran, o veterinárních podmínkách dovozu, vývozu a tranzitu veterinárního zboží, o veterinární asanaci a o atestaním studiu, nahrazenou v souasnosti platnou vyhláškou. 296/2003 Sb., o zdraví zvíat a jeho ochran, o pemísování a peprav zvíat a o oprávnní a odborné zpsobilosti k výkonu nkterých odborných veterinárních inností. Nad rámec argumentace navrhovatele se pouze dodává, že právní vztahy, k jejichž regulaci vyhláška jako celek rovnž smuje, spadají do oblasti upravené nyní zejména v zákon. 258/2000 Sb., o ochran veejného zdraví, ve znní pozdjších pedpis. Jeho zmocovací ustanovení ( 96) ovšem pouze umožuje, aby obce obecn závaznou vyhláškou naídily pro své území nebo jeho ást k ochran zdraví ped vznikem a šíením infekních onemocnní provedení speciální ochranné dezinsekce a deratizace. Neumožuje jim však na úseku ochrany veejného zdraví vydávat vyhlášky s obsahem, který má pezkoumávaná vyhláška. Úkoly, která má tato vyhláška podle vyjádení úastníka ízení k návrhu (viz sub. II.) dosáhnout, jsou tímto zákonem sveny jiným orgánm státní správy. Dále tato vyhláška v l. 3 odst. 2 upravuje vci, jejichž regulace je sice svena obcím, avšak cestou zveejnného ádu veejného pohebišt ( 19 zákona. 256/2001 Sb., o pohebnictví a zmn nkterých zákon). K jeho vydání, a již radou nebo zastupitelstvem, které by si jeho vydání vyhradilo ( 102 odst. 3 zákona o obcích), se však vyžaduje pedchozího souhlasu píslušného orgánu státní správy. V souasnosti je to krajský úad, v dob vydání vyhlášky to byl píslušný orgán hygienické služby ( 19 odst. 3 vyhlášky Ministerstva zdravotnictví SR. 19/1988 Sb., o postupu pi úmrtí a pohebnictví). Pokud jde o výtku zásahu do materie regulované obanským zákoníkem, Ústavní soud dodává, že podle jeho judikatury (nález. 126/1999 Sb., Ústavní soud eské republiky: Sbírka nález a usnesení - svazek 14., nález. 78) vyhláška v l. 3 a l. 9 odst. 1 zasahuje rovnž do materie 663n. obanského zákoníku. V dalších ustanoveních (zejména l. 1, l. 3 odst. 1, l. 4,

10 :32 8 z 9 l. 11, l. 12 odst. 2, l. 13 odst. 2, l. 14) vyhláška nepesn odkazuje na obecnou právní úpravu chovu zvíat a otázek s tím spojených v píslušných zákonech. Pitom je teba zdraznit, že tyto zákony se týkají výkonu státní správy na tomto úseku v celostátním mítku. Není proto dvodu, aby je tímto nevyhovujícím zpsobem pejímala vyhláška pro území jedné obce. Stejn nejasné a nesrozumitelné, a tudíž v rozporu s principy právního státu, bylo shledáno ustanovení l. 13 odst. 1 vyhlášky oznaené jako "výkon rozhodnutí", dle kterého pokud dojde k chovu zvíat v rozporu s vyhláškou, zastupitelstvo Obce Nezvstice mže dát podnt k zastavení nebo odstranní chovu nebo držení zvíat. V l. 14 vyhlášky je uvedeno, že porušení vyhlášky bude posuzováno v souladu s pestupkovým zákonem a stavebním zákonem, pokud se nebude jednat o trestný in. Toto ustanovení je rovnž nejednoznané a nejasné. Nelze nov nebo podrobnji formulovat skutkové podstaty pestupk i jiných delikt definovaných v zákon (k tomu srov. nap. Pl. ÚS 47/93, in Ústavní soud eské republiky: Sbírka nález a usnesení - svazek 2., vydání 1.,. 39, Praha a ve Sbírce zákon pod. 179/1994), jak by mohlo z gramatického výkladu tohoto lánku vyplývat. Jako celek je pezkoumávaná vyhláška ústavn zpochybnna svým l. 15, ve kterém je stanovena pouze podprná platnost výše uvedených právních pedpis s celostátní psobností. Tyto zákony lze podle této vyhlášky použít pouze v pípad, že vyhláška nestanoví nco jiného. Rovnž takto formulované ustanovení nemže v právním stát obstát. Ústavní soud se rovnž nemohl ve smyslu své judikatury ztotožnit s argumentací úastníka ízení, podle které se na postup obce pi vydávání obecn závazných vyhlášek v samostatné psobnosti vztahují ustanovení l. 2 Ústavy R a l. 2 odst. 3 Listiny. Smyslem tchto ústavních ustanovení je zaruení svobody jednání osob soukromého práva a vyjádení autonomie jejich vle. Naopak na jednání obce jako veejnoprávní korporace se vztahují v pípad jednostranného stanovení píkaz a zákaz l. 2 odst. 3 Ústavy R a l. 2 odst. 2 Listiny, podle kterých lze státní moc uplatovat jen v pípadech, mezích a zpsoby, které stanoví zákon. Toto pravidlo nutno vztáhnout i na autoritativní urování pomr jednotlivc na území obce cestou obecn závazných vyhlášek. Nco jiného by znamenalo porušení principu právního státu, podle kterého je veejná moc vázána ve svém jednání zákony, zatímco jednotlivec jako osoba soukromého práva mže vše, co mu zákon nezakazuje, a je povinen init jen to, co mu zákon ukládá. V daném pípad však obec svou vyhláškou tato ústavní pravidla pekroila a upravovala cestou své normotvorby otázky, které jí zákony nesvují, nebo tak inila v rozporu se zákony. Pokud jde o poukaz na potebu ústavn konformního výkladu vyhlášky, je teba poznamenat, že tento zpsob výkladu je jednou ze záruk ústavnosti a nelze jej proto používat ke zcela opanému úelu. S ohledem na výše uvedené proto teba konstatovat, že pro vydání obecn závazné vyhlášky v samostatné psobnosti potebuje obec zákonné zmocnní, musí dodržet meze své psobnosti vymezené zákonem, nemže upravovat otázky, které jsou vyhrazeny pouze zákonné úprav a nemže upravovat záležitosti, které jsou již upraveny právními pedpisy práva veejného nebo soukromého. Ve všech tchto bodech pezkoumávaná vyhláška tato východiska porušuje. V prbhu projednávání pedmtného návrhu došlo po tech letech od vydání obecn závazné vyhlášky pouze k jedné podstatné zmn v právním stavu, a to úpravy pohybu ps, když zákonem. 77/2004 Sb. byl zmnn 24 zákona. 246/1992 Sb., na ochranu zvíat proti týrání. V souasnosti podle odstavce 2 tohoto ustanovení mže obec obecn závaznou vyhláškou upravit pravidla pro pohyb ps na veejném prostranství a vymezit prostory pro volné pobíhání ps. Vzhledem k tomu, že ponechání nkterých ástí ustanovení l. 10 v napadené obecn závazné vyhlášce by pozbylo významu a vedlo by k její nejasnosti (nehled na matoucí nadpis tohoto ustavení), byla obecn závazná vyhláška zrušena jako celek s tím, že obec mže podle svého uvážení využít nov dané možnosti ke stanovení pravidel pro pohyb ps v mezích 24 odst. 2 zákona. 246/1992 Sb. Na hlavní cíl vyhlášky, který je podle vyjádení úastníka ešení problematiky odstranní staveb užívaných bez

11 :32 9 z 9 kolaudace k chovu hospodáských zvíat (prasat, hovzího dobytka, apod.), pi kterém dochází k narušení zdraví a majetku, životního prostedí a k jednání, které je v rozporu s dobrými mravy a zasahuje do oprávnných zájm jiných osob, však novelizace zákona na ochranu zvíat proti týrání nemla žádný vliv. Nezbývá proto než uzavít, že obecn závaznými vyhláškami mže obec upravovat pouze ty své záležitosti, které jsou sveny do její samostatné psobnosti, a tyto vyhlášky musí být v souladu se zákony (l. 104 odst. 3 Ústavy R, 35 zákona o obcích). Nelze jimi však upravovat to, co spadá do oblasti vyhrazené státní správ, pípadn do oblasti soukromoprávních vztah. Na tom nic nemní ani ta skutenost, že výkon státní správy mže být penesen i na obec. Pokud chce obec regulovat vyhláškou nepíznivé vlivy ve stavebním ízení, jak odvodnila pijetí vyhlášky ve svém vyjádení, jde o nepípustný zpsob úpravy, nebo stavební úad vystupuje jako orgán státní správy, nikoliv jako orgán samosprávy. Konen nebylo možné souhlasit s tvrzením úastníka ízení, podle kterého navrhovatel nenaplnil podmínky ízení dle 74 zákona o Ústavním soudu. Aplikace tohoto ustanovení totiž pichází do úvahy pouze v ízení o ústavní stížnosti. Již proto je nelze v ízení o návrhu na zrušení obecn závazné vyhlášky obce aplikovat. Ústavní soud proto neshledal tvrzené formální dvody, pro které by vc nemohla býti vcn projednána. Z takto rozvedených dvod bylo rozhodnuto, že obecn závazná vyhláška Obce Nezvstice. 1/2001, ze dne , o chovu a držení zvíat na území obce, bude pro nesoulad s l. 1, l. 2 odst. 3 a l. 104 odst. 3 Ústavy R, s l. 2 odst. 2, l. 4 odst. 1 Listiny, dále 10 a 35 zákona o obcích zrušena v celém rozsahu dnem uveejnní tohoto nálezu ve Sbírce zákon ( 70 odst. 1 zákona o Ústavním soudu). Pouení: Proti rozhodnutí Ústavního soudu se nelze odvolat. V Brn dne 20. íjna 2004

CÏ ESKEÂ REPUBLIKY OBSAH:

CÏ ESKEÂ REPUBLIKY OBSAH: RocÏnõÂk 1999 SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ CÏ ESKEÂ REPUBLIKY CÏ aâstka 47 RozeslaÂna dne 29. cïervna 1999 Cena KcÏ 41,60 OBSAH: 126. NaÂlez UÂstavnõÂho soudu ze dne 19. kveïtna 1999 ve veïci naâvrhu na zrusïenõâ

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU Zastupitelstvo msta Vizovice rozhodlo dne 26. listopadu 2001 usnesením. VIII/149/01 vydat

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více

CÏ ESKEÂ REPUBLIKY OBSAH:

CÏ ESKE REPUBLIKY OBSAH: RocÏnõÂk 1999 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKE REPUBLIKY CÏ aâstka 81 Rozesla na dne 9. listopadu 1999 Cena KcÏ 12,90 OBSAH: 238. Za kon, kteryâm se meïnõâ zaâkon cï. 140/1961 Sb., trestnõâ zaâkon, ve zneïnõâ

Více

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2004 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâ stka 192 Rozesla na dne 11. listopadu 2004 Cena KcÏ 17,50 OBSAH:

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2004 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâ stka 192 Rozesla na dne 11. listopadu 2004 Cena KcÏ 17,50 OBSAH: RocÏnõÂk 2004 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâ stka 192 Rozesla na dne 11. listopadu 2004 Cena KcÏ 17,50 OBSAH: 565. NarÏõÂzenõ vlaâ dy o zvyâsïenõâ duê choduê v roce2005 566. VyhlaÂsÏ ka,

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2005 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 102 RozeslaÂna dne 14. cïervence 2005 Cena KcÏ 23,± OBSAH:

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2005 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 102 RozeslaÂna dne 14. cïervence 2005 Cena KcÏ 23,± OBSAH: RocÏnõÂk 2005 SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ CÏ ESKAÂ REPUBLIKA CÏ aâstka 102 RozeslaÂna dne 14. cïervence 2005 Cena KcÏ 23,± OBSAH: 275. VyhlaÂsÏ ka, kterou se stanovõâ postup prïi zpracovaânõânaâvrhuê cen pro konecïneâho

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ)

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) 1 Úvodní ustanovení 1) Disciplinární ád upravuje postup orgán Asociace finanních zprostedkovatel a finanních

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2005 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 106 RozeslaÂna dne 25. cïervence 2005 Cena KcÏ 27,50 OBSAH:

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2005 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâstka 106 RozeslaÂna dne 25. cïervence 2005 Cena KcÏ 27,50 OBSAH: RocÏnõÂk 2005 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâstka 106 RozeslaÂna dne 25. cïervence 2005 Cena KcÏ 27,50 OBSAH: 295. Vyhla sï ka, kterou se meïnõâ vyhlaâsïkaministerstvadopravy cï. 224/1995 Sb.,

Více

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Schváleno RM dne 06.06.2012 usnesením. 35/730/2012 Nabývá úinnosti dne 01.07.2012 NAÍZENÍ MSTA NAPAJEDLA. 2/2012, KTERÝM SE VYDÁVÁ TRŽNÍ ÁD Rada

Více

OBEC Sklené nad Oslavou ". 6/2011,

OBEC Sklené nad Oslavou . 6/2011, OBEC Sklené nad Oslavou Obecn! závazná vyhláška ". 6/2011, o místním poplatku za užívání ve#ejného prostranství Zastupitelstvo obce Sklené nad Oslavou se na svém zasedání dne 7.12.2011 usneslo vydat na

Více

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád REKLAMANÍ ÁD ATLANTIK finanní trhy, a.s. 1 Obsah I. II. III. IV. V. ÚVODNÍ USTANOVENÍ PODÁNÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI! " PIJETÍ A VYÍZENÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI # $ % EVIDENCE SPOJENÁ S REKLAMACEMI A STÍŽNOSTMI

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY

Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znní zákona. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zízení), jak vyplývá ze zmn provedených zákonem. 273/2001 Sb., zákonem. 320/2001 Sb., zákonem. 450/2001 Sb.,

Více

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Moovice se usneslo dne 15. íjna 2003 dle ustanovení 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znní pozdjších

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK o stanovení systému shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a odstraování komunálních odpad a nakládání se stavebním odpadem na území obce Bestek Zastupitelstvo

Více

Mstský úad Kraslice - Odbor územního plánování, stavebního úadu a památkové pée 358 20 Kraslice, nám. 28. íjna 1438

Mstský úad Kraslice - Odbor územního plánování, stavebního úadu a památkové pée 358 20 Kraslice, nám. 28. íjna 1438 Mstský úad Kraslice - Odbor územního plánování, stavebního úadu a památkové pée 358 20 Kraslice, nám. 28. íjna 1438 1/11 Spis.zn.:.j.: Vyizuje: Tel.: 751/10/SÚ/Ran 13/11/SÚ/Ran Ranglová 352 370 433, 352

Více

Obec SADOV V Y H L Á Š K A O B C E S A D O V

Obec SADOV V Y H L Á Š K A O B C E S A D O V Obec SADOV V Y H L Á Š K A O B C E S A D O V O i s t o t a p o á d k u v o b c i Obec Sadov na základ usnesení zastupitelstva obce ze dne 16.7.2003 v souladu s ustanovením 10, písm. a), b) a c) a 84 odst.

Více

VEEJNÁ VYHLÁŠKA Oznámení o vydání zastavného území v k.ú. Popovice u Brandýsa

VEEJNÁ VYHLÁŠKA Oznámení o vydání zastavného území v k.ú. Popovice u Brandýsa Mstský úad Brandýs nad Labem Stará Boleslav ODBOR ÚZEMNÍHO ROZVOJE A PAMÁTKOVÉ PE pracovišt Praha 1 nám. Republiky 3, 110 01 Praha 1, 221 621 111. jedn. : 2008/ 9515-140 65 V/5 Vyizuje: Ing. arch. Bredová

Více

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010,

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, o místním poplatku za užívání veejného prostranství Schváleno ZM dne 1. 12. 2010 usnesením. 2/19/2010 Nabývá úinnosti dne 1. 1. 2011 Msto Napajedla Obecn

Více

Obecní úad Lutín, okres Olomouc stavební úad Olomoucká 131, Lutín, telefon ; fax

Obecní úad Lutín, okres Olomouc stavební úad Olomoucká 131, Lutín, telefon ; fax Obecní úad Lutín, okres Olomouc stavební úad Olomoucká 131, 783 49 Lutín, telefon 585944286; fax 585944286 SPIS. ZN.:.J.: VYIZUJE: E-MAIL: SÚ/1369/2011 SÚ/152/1369/2011 Ing. Drahoslava Maáková dmacakova.ou@lutin.cz

Více

Mstský úad Kostelec nad ernými lesy, stavební úad námstí Smiických 53, Kostelec nad ernými Lesy

Mstský úad Kostelec nad ernými lesy, stavební úad námstí Smiických 53, Kostelec nad ernými Lesy Mstský úad Kostelec nad ernými lesy, stavební úad námstí Smiických 53, Kostelec nad ernými Lesy.j: 2125/2012/JF - 4.JF.328.3.A./5.Rozh Kostelec nad ernými Lesy, dne: 29.8.2012 Vyizuje: Jií Fortelka E-mail:

Více

Pehled dokument, jimiž se prokazuje vliv realizace projektu na životní prostedí:

Pehled dokument, jimiž se prokazuje vliv realizace projektu na životní prostedí: !" # Z Operaního programu Rozvoj venkova a multifunkní zemdlství mohou být financovány pouze projekty, které nemají negativní vliv na životní prostedí. Z toho dvodu je k vybraným typm projekt nutno spolu

Více

SpZn: SZ_078996/2011/KUSK Stejnopis. 2 j.: /2012/KUSK. Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce HRDLÍV. I: za rok 2011

SpZn: SZ_078996/2011/KUSK Stejnopis. 2 j.: /2012/KUSK. Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce HRDLÍV. I: za rok 2011 Zborovská 11 150 21 Praha 5 SpZn: SZ_078996/2011/KUSK Stejnopis. 2 j.: 000781/2012/KUSK Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce HRDLÍV I: 00234419 za rok 2011 Pezkoumání se uskutenilo dne: 2.3.2012

Více

Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, Rychnov nad Knžnou

Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, Rychnov nad Knžnou Katastrální úad pro Královéhradecký kraj Katastrální pracovišt Rychnov nad Knžnou Zborovská 17, 516 01 Rychnov nad Knžnou Obec Pín Pín 207 517 57 Pín u Rychnova nad Knžnou íslo jednací: Vaše.j.: Ze dne:

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 170 10. ešení individuálních pracovnprávních spor 10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 10.1 POJEM PRACOVNÍHO SPORU Právní ád jako celek a jeho jednotlivá právní odvtví stanoví subjektivní práva

Více

Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat

Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat Právní předpisy upravující tuto problematiku se poměrně rychle mění a doplňují, proto uvádíme pouze přehled, který slouží k základní orientaci. Aktuální

Více

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona Ekologický právní servis, 2010 Pavel erný Tato analýza byla vytvoena za finanní podpory Státního fondu životního prostedí

Více

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Cikháj se na svém zasedání dne 22.12.2003 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

#$%&' +$ ! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. / " 14. # "

#$%&' +$ !  # $ % 5. $& '!(  ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. /  14. # !" #$%&' (%)*+#,-,./!0 1%2#"3 +$4 1. 2. 3. 4.! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., 11.. 12. *' # # 13. / " 14. # 15. 0 " l. 1 Úvod 1.1. Dotaní program Podpora sportu ve m"st" Blansko

Více

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI O2 CZECH REPUBLIC A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Naízení msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav. 1 / 2004 TRŽNÍ ÁD. msta Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Naízení msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav. 1 / 2004 TRŽNÍ ÁD. msta Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Naízení msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav. 1 / 2004 TRŽNÍ ÁD msta Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Rada msta Brandýs nad Labem - Stará Boleslav rozhodla na svém zasedání dne 19.4.2004 podle 11 a

Více

Návrh dokumentu Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2017

Návrh dokumentu Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2017 MIKROREGION HRÁDECKO CHRASTAVSKO Se sídlem: Mstský úad Chrastava, nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava Dobrovolný svazek obcí, I: 70908222 www.mikroregion.info Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko

Více

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Vyvšeno dne : - 4 08-1998 Sejmuto dne : Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Mstské zastupitelstvo v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi

Více

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk Obecn závazná vyhláška obce Pernink, o místním poplatku ze ps, místním poplatku za lázeský nebo rekreaní pobyt, místním poplatku za užívání veejného prostranství, místním poplatku ze vstupného a místním

Více

OBEC Sosnová. Obecn závazná vyhláška. 1/2012,

OBEC Sosnová. Obecn závazná vyhláška. 1/2012, OBEC Sosnová Obecn závazná vyhláška. 1/2012, o místním poplatku za provoz systému shroma%&ování, sbru, p'epravy, t'ídní, vyu%ívání a odstra)ování komunálních odpad* Zastupitelstvo obce Sosnová se na svém

Více

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín JUDr. Ondej Dostál Program pednášky Hierarchie právních norem Systém evropského práva Evropské právo a zdravotnictví Role lenských stát Role EU (volný pohyb služeb

Více

Obec K U N I C E Kunice LYSICE

Obec K U N I C E Kunice LYSICE Obec K U N I C E Kunice 16 679 71 LYSICE Zmna.III územního plánu obce Kunice Zastupitelstvo obce Kunice, píslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním ádu (stavební

Více

Schválený dokument. Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2016 byl schválen na jednání lenské schze Mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko

Schválený dokument. Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2016 byl schválen na jednání lenské schze Mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko MIKROREGION HRÁDECKO CHRASTAVSKO Se sídlem: Mstský úad Chrastava, nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava Dobrovolný svazek obcí, I: 70908222 www.mikroregion.info Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999. O místních záležitostech veejného poádku OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/1999 O místních záležitostech veejného poádku Mstské zastupitelstvo v Luhaovicích schválilo dne 9. 6.1999 v souladu s ustanovením 14, odst. 1, písm. i), 16, odst.

Více

Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu.

Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu. Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu. Obec Šemnice, na základ usnesení zastupitelstva obce ze dne 30.1.2007,

Více

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování íslo jednací: VÚP 330-1368/1765/06 Pr-5 Vyizuje: Ing. Robert Proka Telefon: 388 459 057 Ve Vimperku dne: 26.09.2006

Více

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004

Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 Obec Chlístov Obecn závazná vyhláška. 2 / 2004 O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH Zastupitelstvo obce Chlístov se na svém zasedání dne 13.5.2004 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

Informace o povinném subjektu zveejované podle zákona. 106/1999 Sb., o svobodném pístupu k informacím

Informace o povinném subjektu zveejované podle zákona. 106/1999 Sb., o svobodném pístupu k informacím ZÁKLADNÍ ŠKOLA BEZNICE, píspvková organizace tel. 318 682 165 Rožmitálská 419 fax 318 683 608 262 72 Beznice e-mail: skola@zsbreznice.cz Žáci ZŠ Beznice podporují sbrovými aktivitami chov tuák v ZOO Praha,

Více

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ Zpracování této analýzy podpoila nadace Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe Výhradní odpovdnost za obsah analýzy nese Ekologický právní servis. ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

Více

Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice

Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice Jednací ád Zastupitelstva obce Jindichovice Zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo ) se usneslo podle 96 zákona íslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zízení), ve znní pozdjších pedpis, (dále jen zákon

Více

SpZn: SZ_085012/2010/KUSK Stejnopis. j.: /2011/KUSK. Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce NMICE. I: za rok 2010

SpZn: SZ_085012/2010/KUSK Stejnopis. j.: /2011/KUSK. Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce NMICE. I: za rok 2010 Zborovská 11 150 21 Praha 5 SpZn: SZ_085012/2010/KUSK Stejnopis. j.: 006009/2011/KUSK Zpráva o výsledku pezkoumání hospodaení obce NMICE I: 00665169 za rok 2010 Pezkoumání se uskutenilo dne: 22.2.2011

Více

VE EJNÁ NABÍDKA POZEMK UR ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA.

VE EJNÁ NABÍDKA POZEMK UR ENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PEVODU ZEMDLSKÝCH A LESNÍCH POZEMK Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNNÍ POZDJŠÍCH PEDPIS (DÁLE JEN ZÁKON O PRODEJI

Více

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 39/1969 ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969 o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 eská národní rada vycházejíc ze zásad nabývání a pozbývání státního obanství

Více

Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Pravidla pro organizaci studia na 2. léka?ské fakult? Univerzity Karlovy Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské

Více

Závazná stanoviska podle 149 správního ádu

Závazná stanoviska podle 149 správního ádu ; Závazná stanoviska podle 149 správního ádu Ekologický právní servis, 2009 Pavel erný Tato analýza byla vytvoena za finanní podpory Státního fondu životního prostedí a Ministerstva životního prostedí

Více

V e e j n á v y h l á š k a R o z h o d n u t í

V e e j n á v y h l á š k a R o z h o d n u t í Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK pracovišt Námstí Svobody 8, 385 17 VIMPERK odbor životního prostedí VÁŠ DOPIS ZN: ZE DNE: 19.07.2006 ÍSLO JEDNACÍ: ŽP 231/2-1597/1727/06/Kub-73 VYIZUJE:

Více

Regulaní plán Litvínov - Osada. Zmna. 5. Zadání

Regulaní plán Litvínov - Osada. Zmna. 5. Zadání Regulaní plán Litvínov - Osada Zmna. 5 Zadání (schválené zastupitelstvem msta) Listopad 2015 Zpracováno v souladu s 64 zákona. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním ádu, ve znní pozdjších pedpis

Více

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Dodatek. 5 ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Jihoeský kraj U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 eské Budjovice I 70890650 zastoupený hejtmanem

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 30. ervna 2008 pod j.

Více

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce

č. 22/2008 Ustanovení: 10, 12, 35, 123 test čtyř kroků, pravomoc obce, působnost obce S t a novisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 22/2008 Označení stanoviska: Postup Ministerstva vnitra při hodnocení souladu obecně závazných vyhlášek obcí se zákonem Právní

Více

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB RADA EVROPY VÝBOR MINISTR DOPORUENÍ. R (99) 4 1 VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB (Pijato Výborem ministr 23. února 1999 na 660. zasedání zástupc ministr)

Více

VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI

VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI VEEJNÁ NABÍDKA POZEMK URENÝCH K PRODEJI PODLE 7 ZÁKONA. 95/1999 Sb., O PODMÍNKÁCH PEVODU ZEMDLSKÝCH A LESNÍCH POZEMK Z VLASTNICTVÍ STÁTU NA JINÉ OSOBY, VE ZNNÍ POZDJŠÍCH PEDPIS (DÁLE JEN ZÁKON O PRODEJI

Více

Veejná ochránkyn práv Mgr. Anna Šabatová, Ph.D.

Veejná ochránkyn práv Mgr. Anna Šabatová, Ph.D. Veejná ochránkyn práv Mgr. Anna Šabatová, Ph.D. Ústavní soud R Joštova 8 660 83 Brno V Brn dne 16. prosince 2015 Sp. zn.: 22/2015/SZD/MB Navrhovatel: Mgr. Anna Šabatová, Ph.D., veejná ochránkyn práv Úastník

Více

Z 1875 / 07. Výroková ást zmny: A. základní údaje. íslo zmny: Z 1875 / 07 Mstská ást: Praha 4 Katastrální území: Nusle, Michle, Kr

Z 1875 / 07. Výroková ást zmny: A. základní údaje. íslo zmny: Z 1875 / 07 Mstská ást: Praha 4 Katastrální území: Nusle, Michle, Kr Výroková ást zmny: Z 1875 / 07 A. základní údaje íslo zmny: Z 1875 / 07 Mstská ást: Praha 4 Katastrální území: Nusle, Michle, Kr Parcelní íslo: v úseku "Pankrác Budjovická Hlavní cíl zmny: Zmna funkního

Více

VEEJNÁ VYHLÁŠKA R O Z H O D N U T Í

VEEJNÁ VYHLÁŠKA R O Z H O D N U T Í Mstský úad Lomnice nad Popelkou odbor vnitní správy,oddlení stavební úad Husovo námstí 6, 512 51 Lomnice nad Popelkou Sp.zn.: SULO/253/08-6-Mo Lomnice nad Popelkou, dne: 4.9.2008 Vyizuje: Ing. František

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Sociáln-právní ochrana dtí

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. l. 1 Pedmt a psobnost vyhlášky

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. l. 1 Pedmt a psobnost vyhlášky MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 5/2001, O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽOVÁNÍ, SBRU, PEPRAVY, TÍDNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPAD VZNIKAJÍCÍCH

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Mstský úad Trhové Sviny Odbor dopravy a silniního hospodáství Žižkovo nám. 32, PS 374 17, tel. 386301436,e-mail: silhosp@tsviny.cz

Mstský úad Trhové Sviny Odbor dopravy a silniního hospodáství Žižkovo nám. 32, PS 374 17, tel. 386301436,e-mail: silhosp@tsviny.cz Mstský úad Trhové Sviny Odbor dopravy a silniního hospodáství Žižkovo nám. 32, PS 374 17, tel. 386301436,e-mail: silhosp@tsviny.cz Znaka íslo jednací Vyizuje Trhové Sviny ODSH/05/200/.- II/157 8910/05

Více

Msto Stíbro Obecn závazná vyhláška. 2/2002. ást první

Msto Stíbro Obecn závazná vyhláška. 2/2002. ást první Msto Stíbro Obecn závazná vyhláška. 2/2002 o závazných ástech regulaního plánu Mstské památkové zóny Stíbro Zastupitelstvo msta Stíbra vydalo dne 2.5.2002 v souladu s ustanovením 10 písm. a) a 84 odst.

Více

Mstský úad Jindichv Hradec odbor životního prostedí Klášterská 135/II, Jindichv Hradec,

Mstský úad Jindichv Hradec odbor životního prostedí Klášterská 135/II, Jindichv Hradec, Mstský úad Jindichv Hradec odbor životního prostedí Klášterská 135/II, 377 01 Jindichv Hradec, 384 351 281 OŽP 44740/2011-510 FL v Jindichov Hradci dne 27.09.2011 hp 1-07-03-048, -050 VEEJNÁ VYHLÁŠKA Rozhodnutí

Více

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé

RADA M STA. ZÁSADY. 02/2007 pro postup p i pronájmu obecních byt sta Žaclé STO ŽACLÉ RADA MSTA ZÁSADY. 02/2007 pro postup pi pronájmu obecních byt sta Žaclé Vydává: Rada msta Žaclée Projednáno: RM usnesením. 337/13/2007 Zpracoval: Zodpovdný útvar: Eva Marksová, Svtlana ímanová,

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2002 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 4 RozeslaÂna dne 11. ledna 2002 Cena KcÏ 44,30 OBSAH:

SBIÂRKA ZA KONUÊ. RocÏnõÂk 2002 CÏ ESKA REPUBLIKA. CÏ aâstka 4 RozeslaÂna dne 11. ledna 2002 Cena KcÏ 44,30 OBSAH: RocÏnõÂk 2002 SBIÂRKA ZA KONUÊ CÏ ESKA REPUBLIKA CÏ aâstka 4 RozeslaÂna dne 11. ledna 2002 Cena KcÏ 44,30 OBSAH: 6. Za kon o soudech, soudcõâch, prïõâsedõâcõâcha staâtnõâ spraâveï souduê a o zmeïneï

Více

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los.

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los. Mstský úad Sobslav námstí Republiky 55/I 392 01 Sobslav V... dne... Vc: Žádost o povolení tomboly název a sídlo provozovatele tomboly žádá o povolení tomboly pi akci konané dne:... na míst:... Vydáno bude...

Více

I. Užíváni bytu. .Pravidla pro užívání bytu a spolených ástí a zaízení domu Blická 2829/20

I. Užíváni bytu. .Pravidla pro užívání bytu a spolených ástí a zaízení domu Blická 2829/20 Blická 2829/20, 141 00 Praha 4 Zábhlice Pronájem byt a nebytových prostor vetn poskytování základních služeb s tímto pronájmem spojených. IO: 62580078 DI: 004-62580078 Kontaktní tel.: 272 765 263 El.pošta:

Více

Obsah vyhlášky. Sazby poplatku

Obsah vyhlášky. Sazby poplatku Právní pedpis hl. m. Prahy.23/2003 Obecn závazná vyhláška o místním poplatku ze ps Datum vydání: 27.11.2003 Datum úinnosti: 1.1.2004 Pozmovací vyhlášky/naízení 21.10.2004 -.18/2004 Obecn závazná vyhláška,

Více

APLIKACE ZÁKONA. 159/2006 Sb., o stetu zájm

APLIKACE ZÁKONA. 159/2006 Sb., o stetu zájm APLIKACE ZÁKONA. 159/2006 Sb., o stetu zájm Dne ledna 2007 nabyl úinnosti zákon. 159/2006 Sb., o stetu zájm, a vyhláška. 578/2006 Sb., kterou se stanoví struktura a formát formuláe pro podávání oznámení

Více

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004,

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004, Vyhláška Ministerstva financí ze dne..2004, kterou se provádí zákon. 38/2004 Sb., o pojišovacích zprostedkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o zmn živnostenského zákona (zákon

Více

ROZHODNUTÍ V e e j n o u v y h l á š k o u

ROZHODNUTÍ V e e j n o u v y h l á š k o u MSTSKÝ ÚAD Jindichv Hradec odbor životního prostedí Adresa: Klášterská 135/II, 377 01 Jindichv Hradec II Telefon: ústedna - 384 351 111 fax 384 361 503 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

íslo jednací: 5924/12 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas

íslo jednací: 5924/12 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI TELEFÓNICA CZECH REPUBLIC, A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických

Více

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky odbor dozoru a kontroly veřejné správy oddělení dozoru Liberec Město: Česká Lípa Právní rozbor návrhu obecně závazné vyhlášky Návrh Obecně závazné vyhlášky města Česká Lípa č. X/2012, kterou se stanovují

Více

Mstský úad Jindichv Hradec

Mstský úad Jindichv Hradec Mstský úad Jindichv Hradec odbor výstavby a územního plánování Klášterská 135/II, 377 22 Jindichv Hradec telefon : 384 351 111 fax : 384 361 503 mail : vup@jh.cz Spis.zn.: VÚP/64597/2008/HÁ V Jindichov

Více

Organizaní ád Mstského úadu Jevíko

Organizaní ád Mstského úadu Jevíko Organizaní ád Mstského úadu Jevíko Smrnice. 1-T/2013 Úinnost od 1. 7. 2013 Za vcnou správnost odpovídá tajemník MÚ Bc. Pavel Sedlák. Smrnice je závazná pro zamstnance Msta Jevíko zaazené do Mstského úadu

Více

Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla

Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla Jednací ád Zastupitelstva msta Napajedla Zastupitelstvo msta Napajedla (dále zastupitelstvo") vydalo ve smyslu 96 zákona. 128/2000 Sb., o obcích, ve znní pozdjších zmn a doplk, (dále zákon") svým usnesením

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

M S T S K Ý Ú A D V E V E L K Ý C H H A M R E C H s t a v e b n í ú a d V E E J N Á V Y H L Á Š K A Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í

M S T S K Ý Ú A D V E V E L K Ý C H H A M R E C H s t a v e b n í ú a d V E E J N Á V Y H L Á Š K A Ú Z E M N Í R O Z H O D N U T Í M S T S K Ý Ú A D V E V E L K Ý C H H A M R E C H s t a v e b n í ú a d.j. : Velké Hamry dne 25.7.2008 Vyizuje : Oleníek Telefon : 483 369 824 Monika Nevailová, nar. 11.1.1981, Muškova 1404/1, 148 00 Praha

Více

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006

RIGORÓZNÍ ÁD UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYN V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 20. LISTOPADU 2006 Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 20. listopadu 2006 pod

Více

40/1964 Sb. Obanský zákoník ze dne 26. února 1964 (v platném znní)

40/1964 Sb. Obanský zákoník ze dne 26. února 1964 (v platném znní) 40/1964 Sb. Obanský zákoník ze dne 26. února 1964 (v platném znní) ODDÍL TVRTÝ Zvláštní ustanovení o nájmu bytu 685 (1) Nájem bytu vzniká nájemní smlouvou, kterou pronajímatel penechává nájemci za nájemné

Více

Všeobecné podmínky pro poskytování služeb elektronických komunikací spoleností Viakom, s.r.o. (dále jen Všeobecné podmínky )

Všeobecné podmínky pro poskytování služeb elektronických komunikací spoleností Viakom, s.r.o. (dále jen Všeobecné podmínky ) Všeobecné podmínky pro poskytování služeb elektronických komunikací spoleností Viakom, s.r.o. l. I. Úvodní ustanovení (dále jen Všeobecné podmínky ) V souladu s právním ádem eské republiky, zejména zákonem.

Více

Č. 10. N á l e z. Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky (pléna) ze dne 17. září 1992 sp. zn. Pl. ÚS 72/92

Č. 10. N á l e z. Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky (pléna) ze dne 17. září 1992 sp. zn. Pl. ÚS 72/92 Č. 10 Ze skutečnosti, že zákonem na nějž odkazuje 242 zák. práce ( zák. č. 65/ 65 Sb. ) ve znění zák. 231/92 Sb., kterým se mění a doplňuje zákoník práce a zákon o zaměstnanosti může být i zákon národní

Více

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Mstská nemocnice Hoice, Riegrova 655, 508 01 Hoice, I 00190217, Vyzývá k podání nabídky na veejnou zakázku s názvem: Plynový sporák s

Více

Ing. Petr Laube, 28. íjna 909, , Neratovice

Ing. Petr Laube, 28. íjna 909, , Neratovice ZMNA.4 ÚPSNÚ NOVÉ STRAŠECÍ Poizovatel: Projektant: Mstský úad Nové Strašecí Ing. Petr Laube, 28. íjna 909, 277 11, Neratovice leden 2013 Název dokumentace: Poizovatel: Urený zastupitel: Projektant: Zmna.4

Více

MĚSTO SEZIMOVO ÚSTÍ. Obecně závazná vyhláška č. 4/2012,

MĚSTO SEZIMOVO ÚSTÍ. Obecně závazná vyhláška č. 4/2012, MĚSTO SEZIMOVO ÚSTÍ Obecně závazná vyhláška č. 4/2012, o pravidlech pro pohyb psů na veřejném prostranství a o vymezení prostor pro volné pobíhání psů Zastupitelstvo města Sezimovo Ústí vydává na základě

Více

!"#$%&#' () ""*'*"#$% +!!", #$% &'%%% -. /0*1*"#$%$120# () ()! *( 56 789 :) 4* ; / ; ) $*

!#$%&#' () *'*#$% +!!, #$% &'%%% -. /0*1*#$%$120# () ()! *( 56 789 :) 4* ; / ; ) $* !"#$%&#' () ""*'*"#$% +!!", #$% &'%%% -. /0*1*"#$%$120# () ()! *( " +,) - *(. - *( 3 " (/ 0(1 1 4 -) 2.3 4( 789 :) -< 47 V souvislosti s ustanoveními nového obanského zákoníku zaíná výbor pipravovat nové

Více

VÝPIS USNESENÍ ZE ZÁPISU ZO ZE DNE

VÝPIS USNESENÍ ZE ZÁPISU ZO ZE DNE VÝPIS USNESENÍ ZE ZÁPISU ZO ZE DNE 24. 1. 2007. 1 Zasedání Zastupitelstva obce Syrovice bylo zahájeno v 19.00 hod. v zasedací místnosti obce Syrovice za pítomnosti hosta pana Michala Haška- poslance za

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky AD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VCECH MAJETKOVÝCH RAŠÍNOVO NÁBEŽÍ 390/42, 128 00 PRAHA 2 ÚZEMNÍ PRACOVIŠT STEDNÍ ECHY, NÁMSTÍ REPUBLIKY 3, 110 00 PRAHA 1 ODBOR HOSPODÁSKO SPRÁVNÍ #37904/S/2012-HSPH@A 37904/S/2012-HSPH

Více

POŽÁRNÍ ÁD OBCE #l. 1 Úvodní ustanovení

POŽÁRNÍ ÁD OBCE #l. 1 Úvodní ustanovení Obecn závazná vyhláška.1/2003 Zastupitelstvo obce Sadov na svém zasedání dne 10.12.2003 se usneslo vydat na základ 29 odst. 1 písm. c) zákona ". 133/1985 Sb. o požární ochran, ve znní pozdjších p,edpis-,

Více

P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk

P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk l. I 1/Byty a bytové náhrady se zajišují v domech ve vlastnictví Msta Vimperk

Více

MSTSKÝ ÚAD Jindichv Hradec

MSTSKÝ ÚAD Jindichv Hradec MSTSKÝ ÚAD Jindichv Hradec odbor životního prostedí Klášterská 135/II, 377 22 Jindichv Hradec II OŽP 58017/13/IN - 1026 v J.Hradci 25.11.2013 e-mail: i.novakova@jh.cz, tel: 384 351 286 vyizuje. Ing. Nováková

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 O nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo msta v Luhaovicích schválilo na svém zasedání dne 13.12.2001 v souladu s ustanovením 17 odst. 2 zákona. 185/2001

Více