NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ"

Transkript

1 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/65 V BEROUNĚ Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí Beroun Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Magistrů 1275/13, 14 Praha V Praze, únor 217 Page (1)

2 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/65 V BEROUNĚ Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum 3/217 Zastoupený: Ing. Petrem Košanem Číslo zakázky Autorský kolektiv Ing. Martin Varhulík Ing. Jan Volek Michal Prosek Kontrola: Ing. Petr Hofhansl Ph.D. Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí Beroun Zastoupený Mgr. Miroslavem Jerlingem AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 1 (67)

3 OBSAH 1 ÚVOD Dodané podklady DOPRAVNÍ PRŮZKUMY VYHODNOCENÍ DAT ZE SMYČKOVÝCH DETEKTORŮ VYHLEDÁNÍ KRITICKÝCH MÍST DOPRAVNÍ MODEL Popis dopravního modelu Podklady pro vytvoření dopravního modelu Popis dopravního modelu Dopravní poptávka Dopravní nabídka... 2 Zatěžovací scénáře Výstupy z dopravního modelu Optimalizace řízení světelného signalizačního zařízení Nový návrh kompletní koordinace Schéma fází a signálních plánů jednotlivých křižovatek Křižovatka Pražská x Lidická nový návrh signálního plánu Křižovatka Politických vězňů x Česká nový návrh signálního plánu Křižovatka Politických vězňů x Okružní nový návrh signálního plánu Křižovatka Politických vězňů x Tyršova nový návrh signálního plánu... 3 Křižovatka Plzeňská x Bratří Nejedlých nový návrh signálního plánu Křižovatka Plzeňská x Koněpruská nový návrh signálního plánu Křižovatka Plzeňská x Obchodní nový návrh signálního plánu POSOUZENÍ POMOCÍ DYNAMICKÉ MIKROSIMULACE DOPRAVNÍHO PROUDU Popis metody dopravní model v programu VISSIM Parametry zahrnuté do mikrosimulace Varianty řešení Rozsah simulované oblasti Intenzity vozidel Tvorba a kalibrace modelu... 4 Hodnocená kritéria... 4 Způsob vyhodnocení STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ MIKROSIMULACE Porovnání současného stavu a výhledového stavu Křižovatka Pražská x Lidická Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Politických vězňů x Česká AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 2 (67)

4 Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Politických vězňů x Okružní (Wagnerovo náměstí) Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Politických vězňů x Tyršova Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Plzeňská x Bratří Nejedlých Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Plzeňská x Koněpruská Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Křižovatka Plzeňská x Obchodní x Kollárová Vyhodnocení průměrného časového zdržení Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Vyhodnocení tras přes sledovanou oblast Vyhodnocení průměrného času a časového zdržení Grafické vyhodnocení jízdní rychlosti Grafická analýza jízdní rychlosti v současném stavu Grafická analýza jízdní rychlosti ve variantě po úpravách ZÁVĚRY A SHRNUTÍ Souhrn Doporučení Doporučené navazující práce před realizací Odhad nákladů na realizaci doporučených úprav řízení SSZ AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 3 (67)

5 1 ÚVOD Předmětem studie je návrh optimalizace řízení automobilové dopravy na průtahu silnic II/65 v Berouně. Řešený úsek začíná od křižovatky Kollárová x Plzeňská přes centrum ke křižovatce Pražská x Lidická. Studie bude provedena pomocí unikátní v metody dynamické mikrosimulace, díky níž se dají zohlednit i pohyby pěších proudů. Návrh obsahuje: Dopravní průzkum průjezd plovoucím vozidlem po celém výše uvedeném úseku; Určení kritických míst v současném stavu Kalibrace makromodelu na základě aktuálních dat ze smyček SSZ Nový návrh signálních plánů a jejich vzájemná koordinace Mikrosimulační model posuzovaného území Na základě analyzovaných hodnot zjištěných dopravními průzkumy je sestaven podrobný dynamický mikrosimulační model průtahu II/65 města Beroun, a to v rozsahu uspořádání varianty současného stavu a nově navrženého řízení automobilové dopravy. Mikrosimulační model je sestaven na základě výstupů z dopravních průzkumů. Dynamický model je tzv. multimodální, což znamená, že bude zohledňovat interakci nejen vozidlo vozidlo, ale také chodec vozidlo a chodec chodec. Pohyb pěších proudů je do simulace zahrnut za pomoci modulu VISWALK, obsahujícího podrobné definice pro pohyb a chování chodců. 1.1 Dodané podklady Informace o signálních plánech stávajících světelně řízených křižovatek na průtahu II/65 podklady z dokumentace Data o intenzitách dopravy ze smyčkových detektorů světelně řízených křižovatek na průtahu II/65 (7/216) AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 4 (67)

6 2 DOPRAVNÍ PRŮZKUMY Plovoucí vozidlo V rámci zakázky byl proveden průzkum plovoucím vozidlem. Průzkum kvality dopravy ve sledované lokalitě plovoucím vozidlem byl proveden v pátek Průzkum probíhal na principu záznamu pohybu vozidla pomocí GPS zařízení. Ukládání dat probíhalo v taktu jedné sekundy a zaznamenávána byla aktuální poloha automobilu, okamžitá jízdní rychlost a nadmořská výška vozidla. Záznamy byly následně vyhodnoceny, byly vytvořeny grafy jízdní rychlosti a tabelární přehledy doby jízdy, rychlosti a zdržení vozidla, způsobené zhoršenou kvalitou dopravy před jednotlivými křižovatkami. Projížděna byla jedna trasa oběma směry. - Trasa A Východ Západ - Trasa B Západ Východ Obrázek 1 Průtah II/65 Berounem vyznačení tras plovoucího vozidla Východ Západ Křižovatka se SSZ Trasa A Trasa B Trasa A východ západ Průjezd úseku východ západ od benzinové stanice Euro Oil k obchodnímu centru Lidl. Na následujícím obrázku je znázorněna změna rychlosti v průběhu jízdy, z čehož je možné odvodit plynulost průjezdu. Z obrázku je možné vyčíst problémový úsek z východu na západ, a to především úsek od příjezdu do Berouna až ke křižovatce Politických vězňů x Tyršova. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 5 (67)

7 Obrázek 2 Znázornění jízdní rychlosti na trase v 16:13 trasa východ západ Délka trasy 4954 metrů Čas jízdy :16:52 Průměr rychlosti 11,2 km/h V grafu níže jsou znázorněny rychlostní profily tras. Z Porovnání v různých časech průjezdu je možné ukázat plynulost v dopravní špičce. Jeden průjezd byl uskutečněn ještě před dopravní špičkou (modrá barva), to nám dává lepší představu o zhoršené kvalitě dopravy při dopravním zatížení v době odpolední špičkové hodiny. Graf 1 Rychlostní profil trasy V následujícím grafu je znázorněno porovnání dráha x čas mezi jednotlivými signalizačními zařízeními a na celém úseku. Ideální průběh křivky pohybu je lineární přímka. Náhlé skoky křivky představují zdržení vozidla na trase, a to z důvodu tvorby kolon, nebo přítomností SSZ na trase. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 6 (67)

8 Graf 2 Dráha x čas V následujících grafech je zobrazeno vzájemné porovnání variant uskutečněných jízd. Rozdíl mezi jízdou mimo špičkovou hodinu (trasa v13:53) a jízdou ve špičkové hodině představuje (trasa v 16:13) představuje nárůst jízdního času o 171% (1,5 minuty) a naopak pokles průměrné jízdní rychlosti o 63 % (18,8 km/h) Graf 3 Porovnání celkové cestovní doby a průměrné rychlosti Trasa B západ východ Průjezd úseku západ východ od obchodního centra Lidl k benzinové stanici Euro Oil v obrázku je znázorněna změna rychlosti v průběhu. Z následujícího obrázku je možné vyčíst problémové úseky ze západu na východu. V tomto směru v odpolední špičce (15-17 hod) nevznikaly žádné větší problémy při průjezdu úsekem. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 7 (67)

9 Obrázek 3 Znázornění rychlosti plovoucího vozidla trasa západ východ Délka trasy 4954 metrů Čas jízdy :7:55 Průměr rychlosti 23,7 km/h V grafu níže jsou znázorněny rychlostní profily tras. Z Porovnání v různých časech průjezdu je možné ukázat plynulost v dopravní špičce. Při vyhodnocení průjezdů tras, nejsou viditelné výraznější dopravní komplikace. Z grafu jsou jen patrné zastavení vozidla před jednotlivými křižovatkami, což svědčí o vzájemné nekoordinaci jednotlivých křižovatek. Graf 4 Rychlostní profil trasy AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 8 (67)

10 V grafu je znázorněno porovnání dráha x čas mezi jednotlivými křižovatkami na celém úseku. Graf 5 Dráha x čas Porovnání obou jízd neukazuje výraznější odchylku rozdíl jízdního času je 1% (44 sekund) a rozdíl průměrné jízdní rychlosti je zanedbatelný 1% (2,6 km/h). Graf 6 Porovnání celkové cestovní doby a průměrné rychlosti AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 9 (67)

11 Podíl hodinových intenzit [1%=-24h] 3 VYHODNOCENÍ DAT ZE SMYČKOVÝCH DETEKTORŮ Objednatelem byla dodána data ze smyček, které jsou umístěny u jednotlivých křižovatek. Data byla zaznamenávána po dobu jednoho týdne v období července 216. Prázdninové období není vhodné pro uskutečnění dopravních průzkumů a data mohou být zkreslena prázdninovou dopravou. Data proto byla vyfiltrována a nepoužitelná data byla odstraněna. Ostatní data byla přepočtena metodou, která je uvedena v technických podmínkách TP189 Stanovení intenzit dopravy na pozemních komunikacích (II. vydání). Díky tomuto přepočtu bylo při výpočtu RPDI zohledněno prázdninové období. Zaznamenaná data ze smyčkových detektorů na některých vjezdech vykazovala nedůvěryhodné hodnoty, proto byla použita jen jejich část. Jelikož se to týkalo i křižovatky Pražská x Lidická doporučujeme pro ověření intenzit provést radarové dopravní sčítání na příjezdu do Berouna po II/65, a to nejlépe v období dubenkvěten. Data byla získána z těchto křižovatek: Pražská x Lidická Politických vězňů x Česká Politických vězňů x Okružní Politických vězňů x Tyršova Plzeňská x Na Dražkách Plzeňská x Koněpruská Plzeňská x Obchodní Plzeňská x Konečná Dalším výstupem ze smyček bylo určení denních variací dopravy, pro určení vztahu celodenní intenzity (RPDI) intenzita odpolední špičkové hodiny (16:-17:). Získané variace jsou uvedeny v následujících grafech. Graf 7 Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Konečná vjezd Plzeňská západ Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Konečná 9,% 8,% 7,% 7,% 7,4% 8,5% 7,6% vjezd Plzeňská západ 6,6% 6,3% 6,% 5,7% 5,9% 6,4% 6,5% 6,3% 6,1% 5,% 5,3% 4,% 3,9% 3,% 3,2% 2,7% 2,% 1,6% 1,%,9% 1,%,5%,%,2%,1%,1%,1% hodina AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 1 (67)

12 Podíl hodinových intenzit [1%=-24h] Podíl hodinových intenzit [1%=-24h] Podíl hodinových intenzit [1%=-24h] Graf 8 Denní variace dopravy křižovatka Pražská x Lidická vjezd Pražská východ Denní variace dopravy křižovatka Pražská x Lidická 9% 8% 7% 7,% 7,3% 7,% 7,6% 8,5% 7,6% vjezd Pražská východ 6% 5% 5,4% 6,2% 6,4% 6,% 6,2% 6,1% 5,8% 4% 3% 3,5% 3,8% 2% 1,9% 1,4% 1%,7%,6%,2%,2%,2%,3%,4% % hodina Graf 9 Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Koněpruská vjezd Koněpruská Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Koněpruská 8% 7% 6% 5% 5,7% 7,3% 7,1% 6,9% 5,4% 6,2% 5,6% 6,% 6,4% 6,6% 6,6% 7,2% 6,2% vjezd Koněpruská 4% 4,4% 3% 3,% 2,9% 2% 2,2% 1,8% 1%,9%,7%,3%,3%,2% %,1% hodina Graf 1 Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Obchodní vjezd Obchodní Denní variace dopravy křižovatka Plzeňská x Obchodní 1% 9% 8% 7% 7,5% 7,8% 7,% 7,9% 7,3% 8,9% 8,5% 8,1% vjezd Obchodní 6% 6,1% 6,% 6,% 5% 5,5% 4% 4,1% 3,9% 3% 2% 2,2% 1% 1,1%,8%,5%,3%,1%,1%,%,2% %,1% hodina AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 11 (67)

13 4 VYHLEDÁNÍ KRITICKÝCH MÍST Vyhledání kritických míst stávajícího řešení řízení dopravy je provedeno na základě vyhodnocení jízdy plovoucím vozidlem a analýzy dopravního řešení posuzované oblasti. Obrázek 4 Lokalizace kritických míst 1) Kritická místa vlakových přejezdů na příjezdu do města Problém vzniká z důvodu kolon vznikajících od křižovatky Politických vězňů x Wagnerova přes křižovatku Politických vězňů x Česká. Přes které v období dopravní špičky dochází ke vzdutí kolony, zasahující až vlakovým přejezdům v okolí ulice Slavašovská. Vozidla připojující se z ulice Brožíkova a kolona před křižovatkou způsobuje zastavení vozidla na kolejích. Nárazová délka kolony od prvního vlakového přejezdu po vjezd do Berouna Křižovatka s ulicí Brožíkova zařazování vozidel do kolony. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 12 (67)

14 2) Problém s koordinaci navazujících SSZ od východu k západu Od křižovatky Politických vězňů x Wagnerova dochází ke vzdouvání kolony až po křižovatku Pražská x Lidická. Důvodem je špatná koordinace doby zelené mezi křižovatkami. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 13 (67)

15 3) Problém s kapacitou levého odbočení do ulice Tyršova Kritickým místem z pohledu dopravy je levé odbočení z ulice Plzeňská do ulice Tyršova, kde muže docházet k vzdouvání kolony, z důvodu nízké kapacity levého odbočení. Ulice Tyršova a na ní navazující je nejbližším vjezdem do této oblasti východního směru. Tato oblast je atraktivní z hlediska občanské vybavenosti ((aquapark, fotbalový stadion, atletický stadion, střední škola) a rovněž je cílem pro bydlení. Obrázek 5 Napojení oblasti přes křižovatku Plzeňská x Tyršova Délka připojovacího pruhu jen 23 metrů. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 14 (67)

16 Tato poměrně rozlehlá oblast je pro vozidla přijíždějící z východu napojena pouze přes ulici Tyršovu. Vozidla přijíždějící ze západu mohou využít ještě ulici Havlíčkovu. Z pohledu odlehčení ulice Politických vězňů (příjezd z východu) by bylo vhodné realizovat propojení celé oblasti přes okružní křižovatku resp. exit 18 z D5. Tímto krokem by došlo k přesunu části vozidel z II/65 na D5. Obrázek 6 Zobrazení alternativního napojení městské části doporučené propojení 4) Tři následující neřízené přechody pro chodce Tyto přechody pro chodce označené P1, P2, P3, mohou způsobovat problémy v plynulosti dopravy. Díky blízkosti základní a střední školy na jedné straně a na druhé straně rozlehlého parku, včetně medvědária, lze předpokládat vysoký pohyb pěších proudů přes ulici Plzeňskou. Pro zvýšení plynulosti dopravy v tomto mezikřižovatkovém úseku, by bylo vhodné alespoň dva sousední přechody sloučit a nahradit jedním světelně řízeným přechodem, který bude zapojen do koordinace se sousedními křižovatkami. Obrázek 7 Lokalizace přechodů pro chodce AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 15 (67)

17 5) Problém s koordinací navazujících SSZ na západě řešení oblasti Od západu k východu SSZ neumožňuje plynulý průjezd. Při dopravním průzkumu ve špičce byl možný průjezd jen dvou křižovatek za sebou. Ze směru od Králova Dvoru je do křižovatky Plzeňská x Kollárova x Obchodní plynulý příjezd (bez kolony na vjezdu), nicméně koordinace následných křižovatek není zcela funkční. Obrázek 8 Zobrazení západní části simulované oblasti AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 16 (67)

18 5 DOPRAVNÍ MODEL Pro vytvoření dopravního modelu a výpočet zatížení pro posuzované varianty byl použit dopravně-plánovací software PTV-VISION společnosti PTV Karlsruhe. Použity byly programy VISEM 8.1 pro modelování dopravní poptávky a VISUM 15. pro zatěžování komunikační sítě. Popis dopravního modelu Program VISEM je základní součástí programů PTV-VISION, který je zaměřen na modelování přepravní poptávky. Vstupy do tohoto programu jsou: - členění území do zón - demografické a aktivitní informace o jednotlivých zónách - vzory dopravního chování homogenních skupin obyvatelstva - rozhodovací algoritmy - nabídka dopravních sítí a dopravních služeb. Výstupem jsou matice dopravních objemů jízd v členění na osobní, lehká nákladní (hmotnost do 3,5 t) a ostatní nákladní vozidla (hmotnost nad 3,5 t). Program VISUM je dalším programem z balíku PTV-VISION, který zajišťuje přiřazení matic dopravní poptávky na parametrizované dopravní sítě. Přiřazování respektuje kapacitně závislé zatěžování, desítky iteračních kroků, síť definovanou uzly, spojnicemi, délkou, kategorií, kapacitou, výchozí rychlostí, křižovatkami, povolenými křižovatkovými pohyby a délkou zdržení. Program VISUM umožňuje sledovat rozdíly v zatížení komunikační sítě pro různé varianty a různé časové horizonty. Výstupem je síť s ročním průměrem denních intenzit (RPDI). Podklady pro vytvoření dopravního modelu Pro vytvoření dopravního modelu byly použity následující podklady: Celostátní sčítání dopravy (ŘSD, 21) Směrový průzkum na hraničních přechodech (ŘSD, 21) Harmonogram výstavby dálnic a rychlostních silnic v České republice Statistický lexikon obcí České republiky 21 Data ze smyčkových detektorů v městě Berouně (216) Popis dopravního modelu Základ modelu komunikační sítě byl převzat z modelu individuální automobilové dopravy v celé České republice do podrobnosti silnic III. třídy a hlavních průjezdných komunikací ve městech, včetně základních silnic evropského významu v zahraničí, který byl zpracovaný v rámci zakázky Aktualizace kategorizace silniční sítě do roku 24. Tento model je průběžně aktualizován a používán pro potřeby ŘSD ČR, krajů a měst. Dopravní model intenzit automobilové dopravy zahrnuje kompletní komunikační síť a dopravní vztahy na území České republiky, včetně přeshraničních vazeb. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 17 (67)

19 Celý proces tvorby dopravního modelu se skládá ze čtyř kroků (tzv. čtyřstupňový model): 1) Výpočet objemu zdrojové a cílové dopravy území 2) Směrování přepravních proudů 3) Dělba přepravní práce 4) Přidělení zatížení na komunikační síť Dopravní model se skládá z modelu dopravní poptávky a přepravní nabídky. Model dopravní poptávky představuje matice přepravních vztahů pro jednotlivé druhy dopravy, model přepravní nabídky obsahuje parametrizovanou komunikační síť. Při zpracování této studie byla z celorepublikového modelu vyříznuta část sítě v rozsahu Středočeského kraje. V tomto dílčím modelu jsou prováděny další výpočty a analýzy. Tím, že dopravní model je zpracován na pozadí celorepublikového dopravního modelu, je možné ve výpočtech zohlednit změny intenzit na vstupujících komunikacích do vyříznuté části sítě, které mohou být či budou způsobené dostavbou komunikační sítě na území celé České republiky. Obrázek 9 Rozsah dopravního modelu použitý pro studii Obrázek 1 Dopravní model České republiky AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 18 (67)

20 Dopravní poptávka Vstup dopravní poptávky z matic přepravních vztahů do sítě se odehrává pomocí napojení dopravních zón. Hlavní město Praha a některá další města a obce jsou rozděleny na dopravní zóny na základě údajů ze Statistického lexikonu obcí České republiky podle základních sídelních jednotek (ZSJ). Navíc jsou zadány samostatné dopravní zóny pro některá obchodní, průmyslová a logistická centra. Hlavní město Praha je rozděleno do 78 zón, významnější města obsahují desítky zón a obce jsou představovány jednou dopravní zónou. Část dopravního modelu, použitá pro účely této studie, zahrnuje území Středočeského kraje. Vstup dopravní poptávky do řešeného území na hranicích vyříznuté části sítě je zajištěn pomocí samostatných vstupních zón, které jsou napojeny na koncové body komunikační sítě. Objem generované dopravy a její směrování v těchto vstupních zónách vychází z intenzity dopravy na dané vstupující komunikaci, která je vypočtena z celorepublikového modelu. Celorepublikový model obsahuje téměř 8 dopravní zón. Model dopravní poptávky obsahuje matice přepravních vztahů pro vnitrostátní dopravu a samostatné matice pro přeshraniční dopravu (vnější a tranzitní vztahy). Matice vnitřní republikové dopravy Matice byly vypočteny v programu VISEM 8.1 na základě demografických údajů. Objem zdrojové a cílové dopravy v jednotlivých dopravních zónách je vypočten ze statistických údajů pro základní sídelní jednotky. Výchozími daty jsou celkový počet obyvatel, počet ekonomicky aktivních obyvatel, počet obyvatel do 14 let, počet pracovních příležitostí, atraktivita území, obchodní plochy atd. Směrování přepravních vztahů je vypočteno na základě řetězců aktivit (např. domov zaměstnání nakupování domov, domov škola domov atd.) pomocí gravitačního modelu. Velikost přepravního vztahu mezi dvěma dopravními zónami závisí na disponibilitě zdrojové zóny (objem zdrojové dopravy), na atraktivitě cílové zóny (objem cílové dopravy) a vzdálenosti zdroje a cíle. Matice přepravních vztahů jsou děleny podle druhu vozidel na osobní, lehká nákladní (hmotnost do 3,5 t) a ostatní nákladní (hmotnost nad 3,5 t) bez autobusů hromadné dopravy. Pro dělbu přepravní práce není k dispozici přesná hodnota, neboť ve výpočtu je uvažováno pouze s individuální automobilovou dopravou. V programu VISEM byly vypočteny matice pouze pro individuální dopravu dle nastavených parametrů. Matice přeshraniční dopravy Pro přeshraniční dopravu byly vytvořeny samostatné matice na základě směrového průzkumu na hraničních přechodech z roku 21. Dělení podle druhu vozidel je stejné jako u vnitřní dopravy. Po výpočtu matic proběhlo přidělení přepravních vztahů na komunikační síť a výpočet zatížení komunikační sítě. Volba trasy mezi dvěma dopravními zónami se uskutečňuje na základě impedance (odporu) trasy, která závisí na jízdní době. Jízdní doba je závislá na zdržení při průjezdech křižovatkami a na jízdní rychlosti na trase, která je závislá na stupni saturace (poměr intenzity a kapacity). Kapacitně závislý výpočet tak po dosažení určité stupně saturace přiděluje vztahy na alternativní, méně zatížené trasy. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 19 (67)

21 Při výpočtu není uvažováno s vlivem zpoplatnění sítě dálnic, rychlostních silnic, ani dalších vlivů, jako např. v podobě regulace dopravy (zpoplatnění vjezdu do centra, parkovací zóny atd.). Po výpočtu zatížení byla provedena kalibrace matic na hodnoty z celostátního sčítání dopravy ŘSD z roku 21 a na hodnoty zjištěné statistickým vyhodnocením smyček SSZ ve městě Beroun. Tyto hodnoty jsou do sítě zadány pomocí kalibračních profilů. Podkladová data pro kalibraci současného stavu jsou znázorněna v následujícím obrázku. Jednotlivé kalibrační profily jsou vyznačeny na následujícím obrázku. Obrázek 11 Kalibrační profily Dopravní nabídka Pro vytvoření modelu dopravní nabídky je použit program VISUM, který je součástí dopravně-plánovacího softwaru PTV-VISION společnosti PTV Karlsruhe. Program VISUM pracuje na základě principů síťové analýzy. Síť je tvořena uzly a hranami (spojnicemi) představujícími komunikační síť. Pro každou spojnici jsou zadány následující parametry: kalibrační profily CSD 21 Typ komunikace o dálnice, rychlostní silnice, silnice I., II. a III. třídy o funkční skupina (MK rychlostní, sběrné, obslužné) dle ČSN Maximální rychlost Kapacita / 24 hod Počet jízdních pruhů AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 2 (67)

22 Uzly představující křižovatky nebo místa napojení dopravních zón mají následující parametry: Typ křižovatky (světelně řízená, neřízená s / bez přednosti v jízdě, mimoúrovňová) Zakázané pohyby v křižovatkách Zdržení při průjezdu křižovatkou Komunikace v dopravním modelu jsou děleny podle typu na: dálnice rychlostní silnice silnice I. třídy (a průtahy) silnice II. třídy (a průtahy) silnice III. třídy místní komunikace rychlostní (funkční skupina A) místní komunikace sběrné (funkční skupina B) místní komunikace obslužné (funkční skupina C) Zatěžovací scénáře Kromě varianty současného stavu (rok 216) byla vypočtena varianta s úpravou napojení ulic Tovární a Havlíčkova, ve které není umožněno přímé napojení z ulice Plzeňská. Výstupy z dopravního modelu Po výpočtu zatížení byly pro obě varianty vytvořeny kartogramy intenzit, které zobrazují zatížení komunikační sítě ve formátu [všechna vozidla / lehká nákladní vozidla (do 3,5 t) / ostatní nákladní vozidla (nad 3,5 t) bez autobusů MHD za 24 hodin]. Kartogram je zobrazen v grafických přílohách na konci této studie. Na následujících obrázcích jsou zobrazeny pentlogramy dopravního zatížení současného zatižení jednotlivých křižovatek hodnota RPDI [voz/24h]. Pražská x Lidická současný stav (216) RPDI [voz/24h] AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 21 (67)

23 Politických vězňů x Česká současný stav (216) RPDI [voz/24h] Politických vězňů x Okružní současný stav (216) RPDI [voz/24h] AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 22 (67)

24 Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská současný stav (216) RPDI [voz/24h] Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách současný stav (216) RPDI [voz/24h] AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 23 (67)

25 Plzeňská x Koněpruská současný stav (216) RPDI [voz/24h] Plzeňská x Obchodní současný stav (216) RPDI [voz/24h] AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 24 (67)

26 6 Optimalizace řízení světelného signalizačního zařízení Jelikož nebylo možné získat přesné informace o signálních plánech v současném stavu, byly do varianty současného stavu zahrnuty signální plány získané odměřením doby zelené na místě v období odpolední špičky. Křižovatky jsou však ve skutečnosti řízené dynamicky, tudíž s proměnným signálním plánem. Dopravně-inženýrská zkušenost však říká, že i když jsou křižovatky řízeny dynamicky, při obsazení všech detektorů (při špičkové hodině) se křižovatka řídí stejně, jako by měla definovaný pevný signální plán. Signální plány pro jednotlivé křižovatky však nejsou ve stejné časové koordinaci, která odpovídá současnému stavu. Nový návrh kompletní koordinace Při návrhu optimalizace signalizačního zařízení byl použit program Crossig. Pro návrh byly použity křižovatkové intenzity vypočtené dopravním modelem v programu PTV Visum. Na následujícím obrázku je zobrazeno koordinační schéma pro celý průtah II/65 posuzovanou oblastí. Jedná se o koordinaci směrem od východu k západu (křižovatka Pražská x Lidická Plzeňská x Obchodní). Schéma zobrazuje navazující dobu zelené na koordinovaném tahu v závislosti na době jízdy vozidla mezi jednotlivými křižovatkami. Hodnoty ve spodní části obrátku reprezentují vzdálenosti stopčar jednotlivých křižovatek. Obrázek 12 - Koordinace křižovatek Beroun směr jízdy východ západ (preferovaný směr) směr jízdy západ východ 1 - Pražská x Lidická 2 - Politických vězňů x Česká 3 - Politických vězňů x Okružní 4 - Politických vězňů x Tyršova 5 - Plzeňská x Bratří Nejedlých 6 - Plzeňská x Koněpruská 7 - Plzeňská x Obchodní AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 25 (67)

27 Schéma fází a signálních plánů jednotlivých křižovatek V této kapitole jsou znázorněna nově navržená, popř. upravená schémata fází a nové signální plány, které byly vypočteny pro potřeby vzájemné koordinace křižovatek. Jedná se o pevné signální plány o délce cyklu 8 sekund. Doba zelené na jednotlivých vjezdech byla určena na základě dopravního zatížení v odpolední špičkové hodině. Rozložení doby zelené v průběhu cyklu (začátek x konec) byl zvolen na základě koordinace se sousedními křižovatkami. Nový návrh signálních plánů byl kapacitně posouzen výpočtovým programem Kaprikr, který odpovídá metodice uvedené v TP 235 posuzování kapacity světelně řízených křižovatek. Posouzení vychází z metody určení úrovně kvality dopravy. Pro místní komunikace je vyhovující ÚKD na stupni E Nestabilní stav a pro průtahy silnic II. třídy je vyhovující stupeň D dostatečná ÚKD. Křižovatka Pražská x Lidická nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, třífázové řízení křižovatky. Obrázek 13 Schéma fází Křižovatka Pražská x Lidická Obrázek 14 - Signální plán křižovatky Pražská x Lidická AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 26 (67)

28 Křižovatka Politických vězňů x Česká nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, dvoufázové řízení křižovatky. Obrázek 15 Schéma fází křižovatky Politických vězňů x Česká AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 27 (67)

29 Obrázek 16 - Signální plán křižovatky Politických vězňů x Česká Křižovatka Politických vězňů x Okružní nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, pětifázové řízení křižovatky. Obrázek 17- Schéma fází křižovatky Politických vězňů x Okružní AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 28 (67)

30 Obrázek 18 - Signální plán křižovatky Politických vězňů x Okružní AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 29 (67)

31 Křižovatka Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, čtyřfázové řízení křižovatky. Obrázek 19 - Schéma fázi křižovatky Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská Obrázek 2 - Signální plán křižovatky Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 3 (67)

32 Křižovatka Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, dvoufázové řízení křižovatky. Obrázek 21 Schéma fází křižovatky Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 31 (67)

33 Obrázek 22 - Signální plán křižovatky Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách Křižovatka Plzeňská x Koněpruská nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, třífázové řízení křižovatky. Obrázek 23 Schéma fází křižovatky Plzeňská x Koněpruská AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 32 (67)

34 Obrázek 24 Signální plán křižovatky Plzeňská x Koněpruská AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 33 (67)

35 Křižovatka Plzeňská x Obchodní nový návrh signálního plánu Navržená délka cyklu 8 sekund, třífázové řízení křižovatky. Obrázek 25 Schéma fází křižovatky Plzeňská x Obchodní Obrázek 26 Signální plán křižovatky Plzeňská x Obchodní AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 34 (67)

36 AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 35 (67)

37 7 POSOUZENÍ POMOCÍ DYNAMICKÉ MIKROSIMULACE DOPRAVNÍHO PROUDU Mikrosimulace je nejdetailnější typ dopravního modelu. Představuje podrobnou digitální podobu reálného děje. Mikrosimulace dovoluje oproti normovému posudku zohlednit celou řadu dalších faktorů. Pomocí mikrosimulace lze posoudit i atypická dopravně-inženýrská řešení, která nelze normovým postupem vůbec posoudit. Dále dovoluje do posudku zahrnout větší část dopravní sítě, například soustavu křižovatek, které se vzájemně ovlivňují. Dynamický mikroskopický model je vytvořen v programu ve verzi 8..13, který je součástí dopravně-inženýrského balíku firmy. Popis metody dopravní model v programu VISSIM Model dopravního proudu v PTV VISSIM je diskrétní, stochastický, na časových krocích založený mikroskopický model, kde vozidlo je samostatnou součástí modelu. Model dopravního proudu obsahuje psycho-fyzikální model pro způsob jízdy vozidel a algoritmus založený na pravidlech pro laterální pohyby jízda vozidel v jízdních pruzích. Model je nazýván psycho-fyzikálním, protože umožňuje kombinaci psychologických aspektů a fyziologických omezení řidičova vnímání. Schopnost řidiče vnímat rychlostní rozdíly a odhadovat vzdálenosti se v populaci řidičů liší, stejně jako požadovaná jízdní rychlost a bezpečnostní odstup. Tyto individuální schopnosti řidiče jsou v modelu zohledňovány. Rovněž jsou zohledňovány individuální technické parametry vozidel. Základní myšlenkou modelu pohybu vozidel je předpoklad, že řidič se může nacházet ve čtyřech jízdních stavech (módech): volná jízda řidič není omezován jinými vozidly, rychlost vozidla osciluje okolo řidičovy požadované rychlosti, přibližování proces adaptace řidičovy požadované rychlosti k rychlosti pomalejšího vozidla, následování řidič následuje vozidlo před sebou při zachovávání bezpečného odstupu, jeho rychlost následkem nedokonalého řízení mírně osciluje, brzdění aplikace decelerace v rozsahu průměrné resp. maximální, ke které dochází v případě potřeby výraznějšího snížení rychlosti nebo zastavení. Model taktéž obsahuje logiku pro změnu jízdního pruhu, přičemž rozeznává dva druhy změny pruhu: vynucená změna pruhu vyplývá z potřeby zvolené trasy, jde o odbočení, připojení nebo změnu pruhu při řazení vozidel před křižovatkou, nevynucená změna pruhu vyplývá z individuálních prostorových a rychlostních potřeb řidiče, např. při předjíždění pomalejšího vozidla na vícepruhových komunikacích. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 36 (67)

38 Parametry zahrnuté do mikrosimulace Obrázek 27 Parametry zahrnuté do simulace SKLADBA DOPRAVNÍHO PROUDU OSOBNÍ VOZIDLA vozy s nízkým výkonem malé a mini vozy nižší střední třída střední třída vyšší střední třída SUV sportovní vozy vozy typu pick-up LEHKÁ NÁKLADNÍ VOZIDLA dodávková vozidla užitková vozidla minibusy OSTATNÍ motocykly chodci cyklisté Obrázek 28 Parametry zahrnuté do simulace NÁKLADNÍ VOZIDLA (> 3,5t) střední nákladní vozidla těžká nákladní vozidla těžká nákladní vozidla s přívěsy těžká nákladní vozidla s návěsy zájezdové autobusy VOZIDLA MHD A VHD autobusy autobusy kloubové trolejbusy trolejbusy kloubové tramvaje tramvaje vícevozové PARAMETRY ZAHRNUTÉ DO MIKROSIMULACE PARAMETRY DOPRAVNÍ SÍTĚ sklonové a směrové parametry šířky a počty jízdních pruhů možnost změny jízdního pruhu prvky pravidel silničního provozu vyhrazení jízdního pruhu typ chování řidičů PARAMETRY VOZIDEL kategorie vozidla akcelerace maximální akcelerace decelerace maximální decelerace požadovaná rychlost délka, šířka, výška výkon hmotnost PARAMETRY CHOVÁNÍ ŘIDIČŮ překračování povolené rychlosti udržování bezpečného odstupu agresivita řidičů reakční doba řidičů vynucení přednosti v jízdě AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 37 (67)

39 Varianty řešení Simulace posuzovaného území je provedena v následujících variantách Varianta roku 216 dopravní uspořádání a zatížení odpovídá současného stavu roku 216, obsažené signální plány jsou zjištěny odměřením dob zelených a jednotlivých fází v období Varianta po úpravách (výhledová) obsahuje vzájemně koordinované křižovatky se SSZ, včetně aktivních nových signálních plánů. V této variantě je uzavřena ulice Havlíčkova z ulice Plzeňská. Rozsah simulované oblasti Do simulace jsou zahrnuty komunikace v rozsahu následujícího obrázku. Obrázek 29 Rozsah simulované oblasti rok 216 současný stav AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 38 (67)

40 Ve výhledové variantě je zaslepena ulice Havlíčkova, není možné odbočení z ulice Plzeňské. Obrázek 3 - Výhledová varianta roku 216 Zaslepená ulice Havlíčkova Intenzity vozidel Intenzity a směrování vozidel na komunikační síti byly převzaty z dopravního modelu. Simulováno bylo v období 16: 17:. Intenzity byly do modelu zadány v intervalu 6 minut. Použité variace pro špičkovou hodinu, sloužící pro přepočet celodenních intenzit z dopravního modelu na intenzitu špičková hodina byly získány ze smyčkových detektorů. Použité variace jsou zobrazeny na následujícím obrázku. Na nevyznačených vjezdech byla použita variace 6,5%. Obrázek 31 Použité variace dopravy AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 39 (67)

41 Tvorba a kalibrace modelu Při tvorbě a kalibraci modelu byly použity základní definované parametry od vývojářů dopravně inženýrského softwaru PTV VISSIM. Jedná se především o rozmezí hodnot pro rychlostní a akcelerační parametry vozidel, chování vozidel při volné jízdě a při změně jízdních pruhů. Přednosti v jízdě a kritické mezery byly definovány s ohledem na projekční řešení konkrétního místa a dopravní funkčnost vzájemné interakce mezi vozidly. Hodnocená kritéria Výsledky namodelované mikrosimulace v podobě rozsáhlých statistických souborů byly vyhodnoceny podle následujících kritérií: Kritérium č. 1 Jízdní čas v tomto kritériu byl hodnocen čas jízdy vozidel projíždějících úsekem z bodu A do bodu B. Průměrný jízdní čas (v sekundách) představuje průměrnou hodnotu ze všech vozidel, která projela danou trasu za simulované období. Jedná se tedy o skutečnou dobu jízdy vozidel na trase, která je závislá na dopravním zatížení a uspořádání trasy. Kritérium č. 2 Časové zdržení v tomto kritériu bylo hodnoceno časové zdržení vozidel projíždějících úsekem z bodu A do bodu B. Průměrné zdržení (v sekundách) představuje průměrnou hodnotu ze všech vozidel, která projela danou trasu za simulované období. Zdržení je vypočteno jako čas, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Za vyhovující se považuje časové zdržení na vjezdu do křižovatky, které se pohybuje do 7 sekund. Obrázek 32 Měření jízdního času a časového zdržení B B Jízdní čas vozidla v dopravním proudu [s] B Jízdní čas osamoceného vozidla [s] Časové zdržení [s] A A A Kritérium č. 3 Časová ztráta jedná se o poměr průměrného časového zdržení k průměrné jízdní době. Popisuje kvalitu dopravy na měřeném úseku. Kritérium č. 4 Délka kolony v tomto kritériu byla hodnocena průměrná délka kolony a nárazová délka kolony. Průměrná délka kolona označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu. Za vyhovující se považuje průměrná délka kolony do 1 metrů (cca 22 osobních automobilů). Nárazovou délkou kolony se rozumí maximální délka kolony, která se vytvoří za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu. Jedná se o náhodnou veličinu, proměnnou v čase a závisející na aktuální skladbě dopravního proudu. Za vznik kolony byl považován stav, kdy rychlost dopravního proudu klesne pod 5 km/h. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 4 (67)

42 Obrázek 33 Popis vyhodnocování délky kolony nárazová délka kolony proměnná během sledovaného období průměrná délka kolony během vyhodnocovaného období umístění virtuálního detektoru pro měření délky kolony na vjezdu Virtuální detektory pro měření délky kolony jsou umísťovány bezprostředně před vjezdem do křižovatky nebo na konec připojovacího pruhu resp. průpletového úseku. Kritérium č. 5 Analýza průměrné jízdní rychlosti výsledkem hodnocení tímto kritériem je grafický přehled průměrné jízdní rychlosti na simulované síti. Dovoluje vysledovat kritická místa v síti, kde klesá jízdní rychlost pod požadované hodnoty zadané do mikrosimulačního modelu. Způsob vyhodnocení Mikroskopická simulace (mikrosimulace) dopravního proudu se zabývá podrobnou studií pohybu vozidel na malém modelovaném území. Čistá délka modelové simulace byla nastavena na 36 sekund (1 hodinu). Celkový čas simulace byl nastaven na 45 sekund s tím, že prvních 36 sekund nebylo statisticky vyhodnocováno z důvodu překonání počátečního stavu nulového nasycení a vstupní intenzity v tomto nasycovacím intervalu. Statistické výstupy jsou zaznamenávány po minutových intervalech a v průměrné hodnotě za simulovanou hodinu. Vyhodnocení kritérií 1, 2 a 3 je provedeno na základě dvaceti simulací, které se odlišují rozdílným časovým přidělením vozidel na síť. Intenzita je vždy shodná, liší se pouze časový vstup jednotlivých vozidel na dopravní síť. Tímto krokem se předejde příliš negativnímu nebo pozitivnímu přidělení vozidel na síť. K tomu by mohlo dojít především v křižovatkových uzlech, kdy je rozdíl, zda v koloně před křižovatkou za sebou stojí tři těžká nákladní vozidla nebo čtyři osobní automobily. Výsledná hodnota časového zdržení a průměrné délky kolony je pak průměrem ze všech dvaceti simulací. Maximální délka kolony se rovná maximální délce kolony, která byla naměřena po dobu všech dvaceti simulovaných špičkových hodin. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 41 (67)

43 8 STATISTICKÉ VYHODNOCENÍ MIKROSIMULACE Na následujícím obrázku jsou označeny virtuální trasy, na kterých je měřen jízdní čas a časové zdržení. Trasy jsou zadefinovány počátečním bodem koncovým bodem. Trasy jsou vloženy na všech vjezdech do jednotlivých světelně řízených křižovatek. Obrázek 34 Orientační umístění bodů, mezi nimiž je měřen cestovní čas a další sledované veličiny Statistické vyhodnocení délky kolon je provedeno pomocí virtuálních detektorů, které jsou vloženy na všech křižovatkách do místa stopčar na jednotlivých vjezdech. Jejich lokalizace je znázorněna na následujícím obrázku. Obrázek 35 Virtuální body pro měření kolony AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 42 (67)

44 Porovnání současného stavu a výhledového stavu Křižovatka Pražská x Lidická Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení [s] křižovatka: Pražská x Lidická Pražská x Lidická Vjezd /varianta průměrné časové zdržení [s] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Pražská - západ 69 1 Pražská-východ Lidická Graf 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Pražská x Lidická POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu SSZ 7 - Pražská x Lidická Varianta po úpravách Pražská - západ Pražská-východ Lidická trasa Ve výhledové variantě došlo k největšímu poklesu průměrného časového zdržení na vjezdu z ulice Pražská východ, kde z nevyhovujícího současného stavu došlo ke zlepšení ze 141 sekund na 63 sekund. Ve variantě po úpravách je stav křižovatky vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 43 (67)

45 maximální kolona [m] Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Pražská x Lidická Pražská x Lidická Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Pražská - západ Pražská-východ Lidická Graf 27 Průměrná délka kolony křižovatka: Pražská x Lidická POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ 7 - Pražská x Lidická průměrná kolona [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Pražská - západ Pražská-východ Lidická detektor Po porovnání průměrných kolon výhledového a stávajícího stavu došlo k poklesu na všech vjezdech. Nejvíce došlo ke snížení délky kolony na vjezdu z ulice Pražská východ z původních 37 metrů na 97 metrů, což je hraniční stav, který se blíží k limitní hodnotě 1 metrů. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Pražská x Lidická POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY 7 Varianta současného stavu 216 SSZ 7 - Pražská x Lidická Varianta po úpravách Pražská - západ Pražská-východ Lidická detektor AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 44 (67)

46 Křižovatka Politických vězňů x Česká Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Politických vězňů x Česká Politických vězňů x Česká Vjezd /varianta průměrné časové zdržení [s] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Politických vězňů - západ 18 4 Česká 27 3 Politických vězňů - východ Graf 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Politických vězňů x Česká POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu SSZ 6 - Polit. vězňů x Česká Varianta po úpravách Politických vězňů - západ Česká Politických vězňů - východ 3 17 trasa Ve výhledové variantě došlo k největšímu poklesu průměrného časového zdržení na vjezdu z ulice Politických vězňů východ, kde z nevyhovujícího současného stavu došlo ke zlepšení ze 148 sekund na 17 sekund. Ve variantě po úpravách je stav křižovatky vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 45 (67)

47 maximální kolona [m] Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Česká Politických vězňů x Česká Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Politických vězňů - západ Česká Politických vězňů - východ Graf 27 Průměrná délka kolony křižovatka: Politických vězňů x česká POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ 6 - Polit. vězňů x Česká průměrná kolona [m] Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Politických vězňů - západ Česká Politických vězňů - východ detektor Po porovnání průměrných kolon výhledového a stávajícího stavu došlo k poklesu na všech vjezdech. Nejvíce došlo ke snížení délky kolony na vjezdu z ulice Politických vězňů východ z původních 333 metrů na 22 metrů. Ve variantě po úpravách je stav křižovatky vyhovující. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Politických vězňů x česká POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY 6 Varianta současného stavu 216 SSZ 6 - Polit. vězňů x Česká Varianta po úpravách Politických vězňů - západ Česká Politických vězňů - východ detektor AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 46 (67)

48 Křižovatka Politických vězňů x Okružní (Wagnerovo náměstí) Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Politických vězňů x Okružní Politických vězňů x Okružní Vjezd /varianta průměrné časové zdržení [s] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Politických vězňů západ Politických vězňů východ 57 1 Wagneorovo náměstí Graf 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Politických vězňů x Okružní POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu SSZ 5 - Polit. vězňů x Okružní Varianta po úpravách Politických vězňů západ Politických vězňů východ Wagneorovo náměstí trasa Průměrné časové zdržení v současném stavu a výhledu nevykazuje průměrné časové zdržení je na všech vjezdech vyšší než 7sekund. Křižovatka je v obou variantách vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 47 (67)

49 maximální kolona [m] Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Okružní Politických vězňů x Okružní Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta Varianta po současného úpravách stavu Politických vězňů západ Politických vězňů východ Wagneorovo náměstí Graf 19 Průměrná délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Okružní průměrná kolona [m] POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ 5 - Polit. vězňů x Okružní Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Politických vězňů západ Politických vězňů východ Wagneorovo náměstí detektor Po porovnání průměrných kolon výhledového a stávajícího stavu došlo k poklesu na všech vjezdech. Nejvíce došlo ke snížení délky kolony na vjezdu z ulice Politických vězňů východ z původních 13 metrů na 1 metrů. Ve variantě po úpravách je stav křižovatky vyhovující. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Okružní POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY 35 Varianta současného stavu 216 SSZ 5 - Polit. vězňů x Okružní Varianta po úpravách Politických vězňů západ Politických vězňů východ Wagneorovo náměstí detektor AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 48 (67)

50 Křižovatka Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení na křižovatce: Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská Politických vězňů x Tyršova průměrné časové zdržení [s] Varianta Varianta po současného úpravách Vjezd /varianta stavu Plzeňská - západ Tyršova Tyršova druhé SSZ Politických vězňů Graf 19 Průměrné časové zdržení křižovatka: Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu SSZ 4 - Polit. vězňů x Tyršova Varianta po úpravách Plzeňská - západ Tyršova Tyršova druhé SSZ Politických vězňů trasa Ve výhledové variantě došlo k největšímu poklesu průměrného časového zdržení na vjezdu z ulice Politických vězňů, kde z nevyhovujícího současného stavu došlo ke zlepšení ze 118 sekund na 7 sekund, což je stav křižovatky vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 49 (67)

51 maximální kolona [m] 526 Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony: Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská Politických vězňů x Tyršova Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta Varianta po současného úpravách stavu maximální délka kolony [m] Varianta Varianta po současného úpravách stavu Plzeňská - západ Tyršova Tyršova druhé SSZ Politických vězňů Graf 19 Průměrná délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Tyršova x Plzeňská průměrná kolona [m] POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ 4 - Polit. vězňů x Tyršova Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Tyršova Tyršova druhé SSZ Politických vězňů detektor Po porovnání průměrných kolon výhledového a stávajícího stavu došlo k poklesu na všech vjezdech. Nejvíce došlo ke snížení délky kolony na vjezdu z ulice Politických vězňů z původních 167 metrů na 1 metrů, což je stav vyhovující. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Politických vězňů x Tyršova POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY 7 Varianta současného stavu 216 SSZ 4 - Polit. vězňů x Tyršova Varianta po úpravách Politických vězňů východ Wagneorovo náměstí Politických vězňů - západ Česká detektor AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 5 (67)

52 průměrné zdržení [s] 45 Křižovatka Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Díky zvýšení propustnosti předcházejícího úseku průtahu městem se nachází v oblasti této křižovatky více vozidel přijíždějících od východu. Z tohoto důvodu je ve variantě po úpravách dosaženo vyšších hodnot časového zdržení. Nejvyššího nárůstu 2 sekund bylo dosaženo na vjezdu Plzeňská východ, nicméně hodnota 45 sekund je považována za vyhovující. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení křižovatce: Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách Plzeňská x Bratří Nejedlých průměrné časové zdržení [s] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Vjezd /varianta Plzeňská - západ 6 7 Na Drážkách 17 3 Plzeňská - východ Bratří Nejedlých Graf 27 Průměrné časové zdržení křižovatka: Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ 6 Varianta současného stavu 216 SSZ 3 - Plzeňská x Bratří Nejdelých Varianta po úpravách Plzeňská - západ Na Drážkách Plzeňská - východ Bratří Nejedlých trasa Průměrné časové zdržení v současném stavu a výhledu nevykazuje průměrné časové zdržení je na všech vjezdech nižší než 7sekund. Křižovatka je v obou variantách vyhovující. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 51 (67)

53 průměrná kolona [m] Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Díky zvýšení propustnosti předcházejícího úseku průtahu městem se nachází v oblasti této křižovatky více vozidel přijíždějících od východu. Z tohoto důvodu je ve variantě po úpravách dosaženo vyšších hodnot průměrné délky kolony. Nejvyššího nárůstu 31 metrů bylo dosaženo na vjezdu Plzeňská východ, nicméně hodnota 36 metrů je považována za vyhovující. Rovněž došlo k nárůstu maximální (nárazové kolony), nicméně jak je zmíněno výše jedná se jen o krátkodobý stav a nejbližší křižovatka je vzdálena cca 6 metrů, k jejímu ovlivnění nedochází. Na nárůstu délky kolony rovněž mají vliv tři neřízené přechody pro chodce (v mezikřižovatkovém úseku Politických vězňů x Tyršova Plzeňská x Bratří nejedlých) které negativně ovlivňují funkčnost vzájemné koordinace těchto křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách Plzeňská x Bratří Nejedlých Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská - západ Na Drážkách Plzeňská - východ Bratří Nejedlých Graf 27 Průměrná délka kolony křižovatka: Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ 3 - Plzeňská x Bratří Nejedlých Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Na Drážkách Plzeňská - východ Bratří Nejedlých detektor Křižovatku považujeme v obou variantách za vyhovující, hodnota průměrné délky kolony nepřekročila 1 metrů. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 52 (67)

54 Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Bratří Nejedlých x Na Drážkách POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY SSZ 3 - Plzeňská x Bratří Nejedlých maximální kolona [m] Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Na Drážkách Plzeňská - východ Bratří Nejedlých detektor Křižovatka Plzeňská x Koněpruská Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. Díky zvýšení propustnosti předcházejícího úseku průtahu městem se nachází v oblasti této křižovatky více vozidel přijíždějících od východu. Z tohoto důvodu je ve variantě po úpravách dosaženo vyšších hodnot časového zdržení. Nejvyššího nárůstu 21 sekund bylo dosaženo na vjezdu Plzeňská východ, nicméně hodnota 33 sekund je považována zcela za vyhovující. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení na křižovatce: Plzeňská x Koněpruská Plzeňská x Koněpruská Vjezd /varianta průměrné časové zdržení [s] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská - západ Koněpruská Plzeňská - východ AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 53 (67)

55 Graf 27 Průměrné časové zdržení křižovatka: Plzeňská x Koněpruská POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ SSZ2 - Plzeňská x Koněpruská průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Koněpruská Plzeňská - východ trasa Průměrné časové zdržení v současném stavu a výhledu nevykazuje průměrné časové zdržení je na všech vjezdech vyšší než 7sekund. Křižovatka je v obou variantách vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. I pro tuto křižovatku platí výše zmíněné - díky zvýšení propustnosti předcházejícího úseku průtahu městem se nachází v oblasti této křižovatky více vozidel přijíždějících od východu. Z tohoto důvodu je ve variantě po úpravách dosaženo vyšších hodnot průměrné délky kolony. Nejvyššího nárůstu 47 metrů bylo dosaženo na vjezdu Plzeňská východ, nicméně hodnota 56 metrů je považována za vyhovující. Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Koněpruská Plzeňská x Koněpruská Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská - západ Koněpruská Plzeňská - východ AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 54 (67)

56 Graf 27 Průměrná délka kolony křižovatka: Plzeňská x Koněpruská průměrná kolona [m] maximální kolona [m] POROVNÁNÍPRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY Varianta současného stavu 216 SSZ2 - Plzeňská x Koněpruská Varianta po úpravách Plzeňská - západ Koněpruská Plzeňská - východ detektor Křižovatku považujeme v obou variantách za vyhovující, hodnota průměrná délka kolony nepřekročila 1 metrů. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Koněpruská POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY SSZ2 - Plzeňská x Koněpruská 2 Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Koněpruská Plzeňská - východ detektor Křižovatka Plzeňská x Obchodní x Kollárová Vyhodnocení průměrného časového zdržení Časové zdržení je vypočteno jako čas v sekundách, o který vozidlo jede daný úsek v simulovaném provozu déle oproti stavu, kdy by na komunikacích nebyla žádná jiná vozidla. Vyhodnocení průměrného časového zdržení je uvedeno v následující tabulce a grafech. V tabulce je uvedeno porovnání výhledového stavu se současným stavem. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 55 (67)

57 Díky úpravě signálního plánu došlo ke snížení časového zdržení na vjezdu z ulice Obchodní (o 1 sekund). Na ostatních vjezdech je zaznamenán nárůst. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení na křižovatce: Plzeňská x Kollárová Plzeňská x Obchodní průměrné časové zdržení [s] Vjezd /varianta Varianta Varianta po současného úpravách stavu Plzeňská - západ Obchodní Plzeňská východ 14 2 Kollárova Graf 27 Průměrné časové zdržení křižovatka: Plzeňská x Kollárová POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ průměrné zdržení [s] Varianta současného stavu SSZ1 - Plzeňská x Kollárova Varianta po úpravách Plzeňská - západ Obchodní Plzeňská východ Kollárova trasa Průměrné časové zdržení v současném stavu a výhledu nevykazuje průměrné časové zdržení je na všech vjezdech nižší než 7sekund. Křižovatka je v obou variantách vyhovující Vyhodnocení průměrné a maximální délky kolony Průměrná délka kolony označuje typickou délku kolony tvořící se za příslušným detektorem během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). Maximální délka kolony je nárazový stav, který může mít jen krátkodobý charakter. Je to maximální vzdálenost, do které kolona vzdouvá během vyhodnocovaného intervalu (36 sekund). K charakteristice kvality dopravy slouží průměrná délka kolony. Nárazová délka kolony slouží k určení míry ovlivnění sousedních křižovatek. Porovnání průměrné a maximální délky kolony je provedeno v následující tabulce a grafech. AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 56 (67)

58 maximální kolona [m] 331 Tabulka 19 Průměrná a maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Kollárová Plzeňská x Kollárová Vjezd /varianta průměrná délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách maximální délka kolony [m] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská - západ Obchodní Plzeňská východ Kollárova Graf 27 Průměrná délka kolony křižovatka: Plzeňská x Kollárová průměrná kolona [m] POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉ DÉLKY KOLONY SSZ1 - Plzeňská x Kollárova Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská - západ Obchodní Plzeňská východ Kollárova detektor Křižovatku považujeme v obou variantách za vyhovující s průměrnou délku kolony nepřesahující na žádném vjezdu kritickou hodnotu 1 metrů. Graf 27 Maximální délka kolony křižovatka: Plzeňská x Kollárová POROVNÁNÍ MAXIMÁLNÍ DÉLKY KOLONY 4 Varianta současného stavu 216 SSZ1 - Plzeňská x Kollárova Varianta po úpravách Plzeňská - západ Obchodní Plzeňská východ Kollárova detektor AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 57 (67)

59 Vyhodnocení tras přes sledovanou oblast Na dané síti byly vybrány dva body, vymezující dvě trasy Plzeňská Pražská a Pražská Plzeňská, na nichž byl sledován průměrný cestovní čas a průměrné časové zdržení. Poloha detektorů pro vymezení porovnávaných tras je na obrázku níže. Obrázek 36 Polohy detektorů pro vyhodnocení tras přes sledovanou síť II/65 Pražská (východ) II/65 Plzeňská (západ) Vyhodnocení průměrného času a časového zdržení V následující tabulce a grafech je uvedeno vyhodnocení a porovnání statistického vyhodnocení pro stávající stav 216 a variantu po úpravách se vzájemnou koordinací křižovatek. Tabulka 19 Průměrné časové zdržení, průměrný jízdní čas, časové zdržení na trasách přes oblast Trasa /varianta Průměrné časové zdržení [s] Průměrný jízdní čas[s] Časová ztráta [%] Varianta současného stavu Varianta po úpravách Varianta současného stavu Varianta po úpravách Varianta současného stavu Varianta po úpravách Plzeňská Pražská % 43% Pražská Plzeňská % 52% Nejvyšší časové zdržení je ve variantě po úpravách naměřeno na trase z ulice Pražská Plzeňská, a to 17 sekund. Oproti variantě současného stavu se však jedná o zlepšení o více jak 3,5 minuty. Důvodem k tomuto zlepšení je zejména nový návrh koordinace světelné signalizace. V opačném směru Plzeňská Pražská došlo ke snížení časového zdržení přibližně o 1 minutu. Hodnota časové ztráty reprezentuje procentuální vyjádření časového zdržení z průměrného jízdního času. Jedná se tedy ukazatel, jakou část jízdního času vozidla stráví na své trase navíc, z důvodu okolní dopravy a stáním v kolonách. V ideálním AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 58 (67)

60 případě je časová ztráta rovna % (nerušený průjezd), čím více se blíží k 1%, signalizuje zhoršenou kvalitu dopravy. Graf 27 Průměrné časové zdržení trasy přes oblast průměrné zdržení [s] průměrný jízdní čas [s] 545 POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO ČASOVÉHO ZDRŽENÍ Varianta současného stavu 216 BEROUN - SOUČASNÝ STAV - STAV PO ÚPRAVÁCH Varianta po úpravách Plzeňská Pražská Pražská Plzeňská trasa Graf 27 Průměrný jízdní čas trasy přes oblast POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÉHO JÍZDNÍHO ČASU BEROUN - SOUČASNÝ STAV - STAV PO ÚPRAVÁCH 7 Varianta současného stavu 216 Varianta po úpravách Plzeňská Pražská Pražská Plzeňská trasa AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 59 (67)

61 Graf 27 Průměrná časová ztráta trasy časová ztráta [%] 1% 9% 8% 7% ČASOVÁ ZTRÁTA V [%] Varianta současného stavu 216 BEROUN - SOUČASNÝ STAV - STAV PO ÚPRAVÁCH 71% Varianta po úpravách 6% 5% 54% 43% 52% 4% 3% 2% 1% % Plzeňská Pražská Pražská Plzeňská trasa AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 6 (67)

62 Grafické vyhodnocení jízdní rychlosti Výsledkem hodnocení tímto kritériem je grafický přehled jízdní rychlosti vozidel na simulované síti. Dovoluje vysledovat kritická místa v síti, kde klesá jízdní rychlost pod požadované hodnoty, které byly zadány do mikrosimulačního modelu. Na každé straně s grafickým vyhodnocením jízdní rychlosti se nachází legenda barevné škály vyhodnocení, kde každá barva znázorňuje rozmezí rychlostí v km/h. Následující obrázek zobrazuje grafické vyhodnocení jízdní rychlosti ve sledované oblasti. Grafická analýza jízdní rychlosti v současném stavu Přehled jízdní rychlosti na celé síti je znázorněn na dalším obrázku. Obrázek 37 Grafická analýza jízdní rychlosti na sledované síti současný stav Ve stávajícím stavu je z důvodu špatné koordinace světelně řízených křižovatek Pražská x Lidická až Politických vězňů x Okružní úsek ovlivněn kolonou, což má za následek výrazný pokles rychlosti. rychlost [km/h] barva AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 61 (67)

63 Detail: Pražská x Lidická Politických vězňů x Tyršova AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 62 (67)

64 Grafická analýza jízdní rychlosti ve variantě po úpravách Grafická analýza jízdní rychlosti na sledované síti je zachycena na následujícím obrázku. Po navržené koordinaci došlo ke zvýšení průměrné jízdní rychlosti, a to především v oblasti mezi křižovatkami Pražská x Lidická Politických vězňů x Tyršova. Obrázek 38 Grafická analýza jízdní rychlosti na křižovatkách Pražská x Erenburgova, Pražská x tř. Míru rok 216 současný stav rychlost [km/h] barva Po navržené koordinaci je zvýšena propustnost úseku ulice Politických vězňů Pražská Detail: Pražská x Lidická Politických vězňů x Tyršova AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, 14 Praha, 14 Praha, Česká republika Tel.: , Zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 255, IČ: , DIČ: CZ Strana 63 (67)

NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ

NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ 16 31-130 NÁVRH OPTIMALIZACE ŘÍZENÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY NA PRŮTAHU SILNICE II/605 V BEROUNĚ SUMARIZAČNÍ VERZE ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY Objednatel: Město Beroun Husovo náměstí 68 266 01 Beroun Zhotovitel: AF-CITYPLAN

Více

Rezidence FLORES Květnice

Rezidence FLORES Květnice Rezidence FLORES Květnice Objednatel: FADESA Česko s.r.o. Italská 1203/18 120 00 Praha 2 Zastoupený: Ing. Lukášem Srchem Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 Zastoupený: Ing.

Více

Měření intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice

Měření intenzit automobilové dopravy na vybraných profilech v okolí obce Líbeznice Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Zastoupený: Ing. Petr Košan Datum: Listopad 217 Číslo zakázky: 217/193 Autorský kolektiv: Jan Volek Martin Varhulík Kontrola: Marek Šída Objednatel: Obec, Mělnická 43, 25

Více

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ TP 188 POSUZOVÁNÍ KAPACITY KŘIŽOVATEK A ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ EDIP s.r.o. Ing. Jan Martolos, Ph.D. Ing. Luděk Bartoš, Ph.D. 28.5.2019, Hotel Olympik Congress, Praha 8 TP PRO POSUZOVÁNÍ KAPACITY Projekt

Více

Aktualizace dopravního modelu města Jičína a posouzení vlivu zprovoznění nových komunikací

Aktualizace dopravního modelu města Jičína a posouzení vlivu zprovoznění nových komunikací Aktualizace dopravního modelu města Jičína a posouzení vlivu zprovoznění nových komunikací Objednatel: Město Jičín se sídlem: Žižkovo nám. 18, 506 01 Jičín statutární zástupce: Ing. Martin Puš, starosta

Více

Generel pouliční dopravy v Nymburce

Generel pouliční dopravy v Nymburce Objednatel: Město Nymburk Náměstí Přemyslovců 163, 288 28 Nymburk Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 Člen skupiny ÅF Středisko dopravního inženýrství a územního rozvoje V

Více

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31

SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3. MÚK Trojice. Říjen 2009. Závěrečná zpráva. Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 MÚK Trojice Říjen 2009 Závěrečná zpráva Zakázka č. 09-P2-31 SUDOP Praha a.s. Olšanská 1a 130 80 Praha 3 DHV CR, spol. s r.o. Sokolovská 100/94 186 00 Praha 8

Více

RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE. AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D.

RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE. AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D. RADLICKÁ RADIÁLA JZM SMÍCHOV KAPACITNÍ POSOUZENÍ KŘIŽOVATKY ŘEPORYJSKÁ S VYUŽITÍM MIKROSIMULACE AF-CITYPLAN s.r.o.: Ing. Petr Hofhansl, Ph.D. Obsah Popis prací Kapacitní výpočet dvou typů křižovatky v

Více

Dopravní generel. Část E Dopravně inženýrské posouzení. Projekce dopravní Filip s.r.o. Na Rybníčku Roudnice nad Labem

Dopravní generel. Část E Dopravně inženýrské posouzení. Projekce dopravní Filip s.r.o. Na Rybníčku Roudnice nad Labem Dopravní generel Část E Dopravně inženýrské posouzení Objednatel: Projekce dopravní Filip s.r.o. Na Rybníčku 753 413 01 Roudnice nad Labem Zastoupený: Ing. Josefem Filipem Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o.,

Více

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY

sídlo: Pařížská 1230/1, Plzeň telefon: BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY sídlo: Pařížská 123/1, 31 Plzeň telefon: 377 224 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 15-49 BABYLON, SILNICE I/26 PRŮZKUM INTENZIT DOPRAVY LISTOPAD 215 15-49 Babylon, silnice I/26, průzkum intenzit dopravy, listopad

Více

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice

Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Měření dopravně-inženýrských dat ve městě Boskovice Květen 217 Vysoké učení technické v Brně I Fakulta stavební IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ DOPADŮ DOPRAVNÍCH OPATŘENÍ V LÍBEZNICÍCH 13-3-056 Obsah Popis posuzovaných fází dopravních omezení Provedené dopravní průzkumy Posouzení pomocí mikrosimulace dopravního proudu

Více

Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Odpověď na žádost o poskytnutí informace dle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Žádost o poskytnutí informace (podána dne 21.09.2015) na odbor DOP: Žádost o poskytnutí informace o

Více

Obec Loděnice Husovo náměstí čp Loděnice u Berouna IČ: Obec Vráž Školní 259 Vráž IČ:

Obec Loděnice Husovo náměstí čp Loděnice u Berouna IČ: Obec Vráž Školní 259 Vráž IČ: ANOTACE Obce Loděnice a Vráž se snaží omezit tranzitní nákladní dopravu na svém území. Pro objektivní zjištění intenzit a cílů (zdrojů) jízd nákladní dopravy byl proveden a vyhodnocen směrový dopravní

Více

Město Beroun DOPRAVNÍ MODEL MĚSTA BEROUN. SCÉNÁŘ, síť 2013, vztahy 2035 Dopad rozvoje města na stávající síť pozemních komunikací ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Město Beroun DOPRAVNÍ MODEL MĚSTA BEROUN. SCÉNÁŘ, síť 2013, vztahy 2035 Dopad rozvoje města na stávající síť pozemních komunikací ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA DOPRAVNÍ MODEL MĚSTA BEROUN Město Beroun SCÉNÁŘ, síť 2013, vztahy 2035 Dopad rozvoje města na stávající síť pozemních komunikací ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA č.13-p2-15 HaskoningDHV Czech Republic, spol. s r.o. červen

Více

OBSAH 1. ÚVOD ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍCH DAT DOPRAVNÍ MODEL - QUESTOR FUNKČNÍ SCHÉMA POSTUP TVORBY MODELU STÁVAJÍCÍ KO

OBSAH 1. ÚVOD ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍCH DAT DOPRAVNÍ MODEL - QUESTOR FUNKČNÍ SCHÉMA POSTUP TVORBY MODELU STÁVAJÍCÍ KO Studie IAD Valašské Meziříčí Model dopravy stávajícího stavu a výhledové komunikační sítě Kontaktní adresa pro projekt: Ing. Václav Starý Černopolní 39, 613 00 Brno Tel.: 545 425 237 Fax: 545 425 280 Mobil:

Více

KARTOGRAFICKÝ DEN ,, OLOMOUC. Ing. Petr HOFHANSL, Ph.D. / CITYPLAN spol. s r.o.

KARTOGRAFICKÝ DEN ,, OLOMOUC. Ing. Petr HOFHANSL, Ph.D. / CITYPLAN spol. s r.o. DOPRAVNÍ MODELOVÁNÍ V ÚZEMNÍM PLÁNOV NOVÁNÍ 1nování Dopravní modely v územn zemním m plánov KARTOGRAFICKÝ DEN 25.2.2011,, OLOMOUC Ing. Petr HOFHANSL, Ph.D. / CITYPLAN spol. s r.o. Úvod: V posledních deseti

Více

Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice

Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 Praha 2 Dopravní průzkum v souvislosti se záměrem přeložky silnice II/141 v úseku Těšovice - Prachatice TECHNICKÁ

Více

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov A3 Kontinuální profilové sčítání dopravy Listopad - Prosinec 2016 OBAH 1 Identifikační údaje projektu... 3 2 Úvod... 4 3 Realizace... 4 4 Vyhodnocení...

Více

Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Kapacita neřízených úrovňových křižovatek TP 188 Ing. Michal Dorda, Ph.D. Literatura k problematice Tato prezentace byla zpracována podle: TP 188 Posuzovaní kapacity neřízených úrovňových křižovatek. V

Více

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ

Správa veřejného statku města Plzně. Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ Správa veřejného statku města Plzně úsek koncepce a dopravního inženýrství Ověření průjezdu tahu Mikulášská, Slovanská, Nepomucká v různých režimech řízení SSZ vyhodnocení dopravního průzkumu konaného

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE ZÁVĚR V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ. Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 ÚVOD INTENZITY DOPRAVY KAPACITNÍ POSOUZENÍ

TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE ZÁVĚR V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ. Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 ÚVOD INTENZITY DOPRAVY KAPACITNÍ POSOUZENÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY A SOFTWARE V OBORU DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ing. Jan Martolos, EDIP s.r.o. 1/39 CÍL PŘEDNÁŠKY seznámit s aktuálními TP v oblasti dopravního inženýrství, použití TP v projektování, možnosti

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY STANOVENÍ OPTIMÁLNÍ OBJÍZDNÉ TRASY 3. cvičení zadání úlohy č. 3 postup zpracování volba objízdné trasy kapacitní posouzení trasy příklady zpracování Zadání úlohy č. 3 Zadaný

Více

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Návrh signálního plánu pro světelně řízenou křižovatku Ing. Michal Dorda, Ph.D. Použitá literatura TP 81 Zásady pro navrhování světelných signalizačních zařízení na pozemních komunikacích. TP 235 Posuzování

Více

Dopravn inženýrské posouzení vlivu realizace bytového komplexu U Nisy

Dopravn inženýrské posouzení vlivu realizace bytového komplexu U Nisy Dopravn inženýrské posouzení vlivu realizace bytového komplexu U Nisy Objednatel: Zastoupený: SIADESIGN s.r.o. Mrštíkova 399/2a 460 01 Liberec 3 Ing. Arch. Radim Kousal Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o.,

Více

Směrový průzkum ve městě Boskovice

Směrový průzkum ve městě Boskovice Směrový průzkum ve městě Boskovice červen 17 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předmět zakázky: Objednatel: Zhotovitel: Zodpovědný řešitel: Řešitelský tým: Směrový průzkum ve městě Boskovice Město Boskovice Masarykovo

Více

DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016

DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016 DOPRAVNÍ STUDIE 11/2016 OBJEDNATEL: Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ulice Zdiby ZPRACOVATEL: Ateliér DUA, s.r.o. Seznam příloh 1. Situace širších vztahů 2. Křižovatka I/9 x II/608 x rampa D8 -

Více

Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice

Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice Vyhodnocení sčítání dopravy na průjezdním úseku silnice II/418 v obci Sokolnice Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý květen 2011 Identifikační údaje Zadavatel: Zástupce zadavatele: Obec Sokolnice Komenského

Více

Brněnské komunikace a.s. Útvar dopravního inženýrství. PTV VISUM Brno - uživatel softwaru. příklady z praxe. Seminář PTV, Praha

Brněnské komunikace a.s. Útvar dopravního inženýrství. PTV VISUM Brno - uživatel softwaru. příklady z praxe. Seminář PTV, Praha PTV VISUM Brno - uživatel softwaru příklady z praxe Seminář PTV, Praha 18. 3. 2014 1 Tento program byl pro město Brno zakoupen v roce 2003 Magistrátem města Brna pro pracoviště zřízené při BKOM a.s. (Brněnské

Více

Část I. Dopravní průzkumy. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Část I. Dopravní průzkumy. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Část I. Dopravní průzkumy Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Dopravní průzkumy Dopravním průzkumem rozumíme souhrn činností, kterými zjišťujeme informace o silniční, železniční, resp. o jiném druhu dopravy a o

Více

Dopravní průzkum - Analytická část

Dopravní průzkum - Analytická část Dopravní model města Kuřim Dopravní průzkum - Analytická část 11/2009 2 OBSAH 1. ÚVOD... 4 2. PRŮZKUMY INDIVIDUÁLNÍ AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY... 5 2.1. PŘÍPRAVA PRŮZKUMU... 5 2.1.1. Typ prováděho průzkumu...

Více

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická Zpracovatel: Vedoucí projektu: ATELIÉR DPK, s.r.o. Žižkova 5 602 00 Brno Ing. Petr Soldán Říjen 2007 Obsah: 1 ÚVOD...

Více

KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ sídlo: Pařížská 1230/1, 301 00 Plzeň telefon: 377 224 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 16-04 ČESKÝ BROD KŘIŽOVATKA ZBOROVSKÁ X KRÁLE JIŘÍHO X JANA KOULY, DOPRAVNĚ INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ AKTUALIZACE ÚNOR 2016

Více

1 PŘEPRAVNÍ PROGNÓZA 5 2 ODHAD INVESTIČNÍCH NÁKLADŮ EKONOMICKÉ HODNOCENÍ 112

1 PŘEPRAVNÍ PROGNÓZA 5 2 ODHAD INVESTIČNÍCH NÁKLADŮ EKONOMICKÉ HODNOCENÍ 112 Sdružení METROPROJEKT + SUDOP Praha Ruzyně Kladno A.2. Vyhodnocení Obsah: 1 PŘEPRAVNÍ PROGNÓZA 5 1.1 POPIS DOPRAVNÍHO MODELU 5 1.1.1 DOPRAVNÍ MODEL VHD 5 1.1.2 DOPRAVNÍ MODEL IAD 14 1.1.3 MATICE PŘEPRAVNÍCH

Více

VYSOKÉ MÝTO. Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015

VYSOKÉ MÝTO. Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015 VYSOKÉ MÝTO Dopravní model a analýza dopravních proudů seznámení občanů a zástupců města s výsledky projektu, 2. 3. 2015 Obsah prezentace Představení autorů. Účel vypracování projektu a vytvoření dopravního

Více

ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY

ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY Provoz a projektování místních komunikací K612PPMK ORGANIZACE A REGULACE DOPRAVY 6. přednáška ! KAPACITA INTENZITA = REZERVA! je-li rezerva kapacity < 0 jsou-li velké ztrátové časy je-li nízká cestovní

Více

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2 PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING.ŠKEŘÍKOVÁ ING. ŠKEŘÍKOVÁ DOC. DOLEŽEL KRAJ: PARDUBICKÝ INVESTOR: MĚSTO PŘELOUČ NÁZEV AKCE: STUDIE OKRES: PARDUBICE SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ

Více

DOPRAVNÍ STUDIE. Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ul., Zdiby. Průvodní zpráva. Razítko a podpis : (firemní, autorizační)

DOPRAVNÍ STUDIE. Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ul., Zdiby. Průvodní zpráva. Razítko a podpis : (firemní, autorizační) Název projektu: Goodmann Zdiby Logistics Centre Pražská ulice, Zdiby Generální projektant: Kooperace : Stupeň projektu: Dopravní studie Objednatel: Atelier A6 Ateliér LUCIDA s.r.o. Marie Cibulkové 34,

Více

Kuřim jižní obchvat. Dopravně inženýrský posudek

Kuřim jižní obchvat. Dopravně inženýrský posudek spol s r.o., Atelier dopravního inženýrství, Brno, Kabátníkova 5, mail: hbh@hbh.cz, tel.: 544 520 566 Kuřim jižní obchvat Dopravně inženýrský posudek 1. Úvod Při posouzení návrhu řešení MUK Česká se vycházelo

Více

2. Automobilová doprava

2. Automobilová doprava 2. Automobilová doprava 2.1. Vývoj motorizace a automobilizace Evidence vozidel Od 1.1.2003 došlo ke změně v evidenci vozidel. Pod správní obvod Plzeň bylo po zrušení okresních úřadů převedeno dalších

Více

Posouzení napojení Žamberecka a

Posouzení napojení Žamberecka a 10 3 115 Objednatel: Optima, spol. s r.o. Žižkova 738/IV 566 01 Vysoké Mýto Posouzení napojení Žamberecka a Ústeckoorlicka na rychlostní silnici R35 Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110

Více

POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81

POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81 Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4 www.eltodo.cz POSOUZENÍ ÚČELNOSTI SVĚTELNÉ SIGNALIZACE PODLE TP 81 na křižovatce Husovo náměstí Poděbradova - Československé armády Lysá nad Labem Technická zpráva červenec

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 25. 2. 2019 bod programu: 20 věc: Rozpočtové opatření OSR OK dopad na rozpočet: Ano zapojení volných prostředků na bankovních účtech MmÚ a přesun mezi řádky zpracoval:

Více

PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH

PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz PRŮZKUMY AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY VE ZDIBECH Technická zpráva Červenec 2016 Odpovědný

Více

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky okružní křižovatka + upravený úsek I/43 směr Svitavy I/43 směr Brno Letovice 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

Město Český Brod Odbor dopravy, Husovo náměstí 70, 282 24 Český Brod IČ: 00235334. Tel.: +420 777 736 633 Email: pik@pik-pce.cz http://www.pik-pce.

Město Český Brod Odbor dopravy, Husovo náměstí 70, 282 24 Český Brod IČ: 00235334. Tel.: +420 777 736 633 Email: pik@pik-pce.cz http://www.pik-pce. KAPACITNÍ POSOUZENÍ Český Brod Jungmannova, Kollárova NÁZEV AKCE: Dopravní studie Kapacitní posouzení v souvislosti se změnou organizace dopravy ulice Jungmannova v Českém Brodě INVESTOR: Město Český Brod

Více

II/101 Drahelčice DOPRAVNÍ PRŮZKUM. Ing. Petr Novotný, Ph.D. Ing. Petr Novotný, Ph.D., MBA

II/101 Drahelčice DOPRAVNÍ PRŮZKUM. Ing. Petr Novotný, Ph.D. Ing. Petr Novotný, Ph.D., MBA II/101 Drahelčice DOPRAVNÍ PRŮZKUM Gen. projektant stavby Hlavní inženýr projektu Ing. Petr Novotný, Ph.D. Ing. Petr Novotný, Ph.D., MBA Podpis Profese Vypracovali Podpis Zoprovědný projektant Podpis Zpracovatel

Více

TP 225 PROGNÓZA INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY. Technické podmínky. Ministerstvo dopravy TP 225

TP 225 PROGNÓZA INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY. Technické podmínky. Ministerstvo dopravy TP 225 TP 225 Technické podmínky Ministerstvo dopravy PROGNÓZA INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY TP 225 červen 2018 Schváleno Ministerstvem dopravy, Odborem pozemních komunikací pod č. j. 125/2018-120-TN/2 ze dne

Více

Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého

Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého Vyhodnocení sčítání dopravy v obci Telnice na ulici Palackého Obec Telnice Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý duben 2014 1. Identifikační údaje Název práce: Objednatel: Vyhodnocení sčítání dopravy v

Více

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace

Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace Dopravně inženýrské posouzení dopravního napojení investičního záměru na ulici Březnická - aktualizace listopad 2008 Závěrečná zpráva Zakázka č. B-08-2B-38 Centroprojekt a.s. Ing. Stanislav Kučera Štefánikova

Více

15-19 KLOKOČNÁ, SILNICE III/11315, PRŮZKUM INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY

15-19 KLOKOČNÁ, SILNICE III/11315, PRŮZKUM INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY sídlo: Pařížská 13/1, 31 Plzeň telefon: 377 4 667 edip@edip.cz, www.edip.cz 15-19 KLOKOČNÁ, SILNICE III/11315, PRŮZKUM INTENZIT AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY KVĚTEN 15 15-19 Klokočná, III/11315, průzkum intenzit

Více

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů

FAKULTA DOPRAVNÍ VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE. Ústav dopravních systémů České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ http://www.fd.cvut.cz VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU RYCHLOSTÍ A SMĚROVOSTI DOPRAVY VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH KATASTRU OBCE KAMENICE ČERVENEC 2013 Odpovědný řešitel:

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN UDI MORAVA s.r.o. Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÁ STUDIE VÝSTAVBY OBYTNÝCH DOMŮ NA UL.TRLICOVA, NOVÝ JIČÍN leden 2018 1 ÚVOD 3 2 ŠIRŠÍ DOPRAVNÍ VAZBY 4 3 DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ

Více

Stručný popis oprav, úprav a výstavby světelné signalizace v Plzni, které byly provedeny v roce 2009

Stručný popis oprav, úprav a výstavby světelné signalizace v Plzni, které byly provedeny v roce 2009 6. ŘÍZENÍ DOPRAVY Světelná signalizace Základem funkce světelně řízené křižovatky je řadič, pracující v dopravně závislém režimu, který získává informace o počtu projíždějících vozidel ze smyčkových detektorů.

Více

Studie proveditelnosti Praha Mladá Boleslav Liberec

Studie proveditelnosti Praha Mladá Boleslav Liberec Studie proveditelnosti Praha Mladá Boleslav Liberec PŘEPRAVNÍ PROGNÓZA, EKONOMICKÉ HODNOCENÍ Adéla Krenková, Marek Šída POSUZOVANÉ VARIANTY ZÁKLADNÍ VARIANTY A0 A0 C2EL A1 C1 C0 DEKO C1 BEZ PROJEKTU C2EL

Více

KAPACITA NEŘÍZENÉ KŘIŽOVATKY dána počtem vozidel, která mohou projet křižovatku za určitý časový interval určuje se výpočtem kapacity vedlejších podřazených dopravních proudů a z toho plynoucí doby zdržení

Více

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI

DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI t DOPRAVNÍ DATA PRO KAŽDOU SITUACI DETEKCE DOPRAVY SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE VOZIDEL CROSSCOUNT SČÍTÁNÍ DOPRAVY, KLASIFIKACE VOZIDEL, DOJEZDOVÉ ČASY, NEZBYTNÁ DATA PRO SPRÁVCE SILNIC A ŘIDIČE CROSSCOUNT TECHNOLOGIE

Více

Základní pojmy (opakování)

Základní pojmy (opakování) Základní pojmy (opakování) Pozemní komunikace - je stavba určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti - výjimečně

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

MANUÁL 2018 Problematika datové základny pro výpočet hluku z dopravy, změny v CSD

MANUÁL 2018 Problematika datové základny pro výpočet hluku z dopravy, změny v CSD MANUÁL 2018 Problematika datové základny pro výpočet hluku z dopravy, změny v CSD Praha 13. 6. 2019 Osnova Vstupní parametry ovlivňující výpočet hluku z dopravy Intenzity dopravy zdroje informací v ČR

Více

DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI KVANTIFIKACE A PŘÍKLADY MOŽNÝCH OPATŘENÍ JiříJedlička, I. Dostál, L. Špička, K. Pospíšil, V. Adamec OBSAH Charakteristika dopravy a dopravní infrastruktury

Více

DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ OBCE PTICE STUDIE. Zderazská 1625/ Praha 16 - Radotín. Bc. Jan Rajman. jednatel společnosti

DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ OBCE PTICE STUDIE. Zderazská 1625/ Praha 16 - Radotín.  Bc. Jan Rajman. jednatel společnosti STUDIE Zpracoval: CZECH Consult, spol. s r. o., Zderazská 1625/65 153 00 Praha 16 - Radotín http://www.czechconsult.cz Hlavní projektant: Projektant: Ing. Tomáš Matras, Ph.D. Ing. Pavel Tesař Bc. Jan Rajman

Více

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Úvod do dopravního inženýrství. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Úvod do dopravního inženýrství Ing. Michal Dorda, Ph.D. Pozemní komunikace Pozemní komunikace je liniová stavba sloužící především dopravě silničních dopravních prostředků, případně k pohybu chodců, cyklistů

Více

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy

Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Tábor, Budějovická ulice Průzkum pěší a cyklistické dopravy Zadavatel: Město Tábor Žižkovo náměstí 2 390 01 Tábor Zpracovatel : Silniční a městské dopravní inženýrství Hvězdná 46/V 377 05 Jindřichův Hradec

Více

OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY

OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY 08-21 OSTROV GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY ČÁST: DOPRAVNÍ PRŮZKUM ČERVENEC 2008 OBSAH OBSAH... 1 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 2. ÚVOD... 3 ZADÁNÍ... 3 ŘEŠENÉ ÚZEMÍ... 3 CÍLE PRŮZKUMU... 3 POUŽITÉ PODKLADY...

Více

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU

DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU DOPRAVNĚ-INŽENÝRSKÉ POSOUZENÍ POTŘEBNOSTI DALŠÍHO NAPOJENÍ OBLASTI JUNDROVA PŘES ŘEKU SVRATKU ZPRACOVATEL HBH Projekt, spol. s r.o. Kabátníkova 216/5, Brno, 602 00, CZ Atelier dopravního inženýrství a

Více

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY 110 00 Praha 1, Bolzanova 1 tel. (02) 223 837, fax (02) 221 997 - " J r> ' l- >: i * DATA O DOPRAVĚ V PRAZE 1992 1 ÚVOD Ústav dopravního inženýrství (ÚDI) je specializovanou organizací,

Více

II. Automobilová doprava

II. Automobilová doprava II. Automobilová doprava Vývoj motorizace a automobilizace Evidence vozidel Do roku 2001 byly údaje o počtech vozidel přebírány od Policie ČR. Od roku 2002 jsou tato data získávána od nového správce agendy,

Více

Dopravní model BEROUN. Město Beroun ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. č.12-p2-41

Dopravní model BEROUN. Město Beroun ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. č.12-p2-41 Dopravní model BEROUN Město Beroun ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA č.12-p2-41 DHV CR, spol. s r.o. duben 2013 Obsah Úvod... 3 1 Podklady... 3 2 Cíl projektu... 3 3 Předmět projektu... 4 4 Postup tvorby dopravního modelu...

Více

Okružní křižovatky. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Okružní křižovatky. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Okružní křižovatky Ing. Michal Dorda, Ph.D. Okružní křižovatky Okružní křižovatky se budují tam, kde: Je třeba snížit závažnost dopravních nehod. Je tvarem okružní křižovatky nutné např. zdůraznit konec

Více

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce

Audit bezpečnosti pozemních komunikací. Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce Audit bezpečnosti pozemních komunikací Místo pro přecházení, silnice I/35, křižovatka se silnicí III/01873 u Hrachovce únor 2014 OBSAH Obsah... 2 1. ÚVOD... 3 1.1. Identifikace zhotovitele... 3 1.2. Obsah

Více

CO JE DOPRAVA? 1. 1 CO JE DOPRAVA?

CO JE DOPRAVA? 1. 1 CO JE DOPRAVA? CO JE DOPRAVA? DOPRAVA JE ČINNOST VYVOLANÁ KAŽDODENNÍ AKTIVITOU ČLOVĚKA. JE TO SLUŽBA NUTNÁ PRO EXISTENCI ČLOVĚKA I FUNGOVÁNÍ MĚSTA, MÁ SLOUŽIT, ALE MŮŽE I NEGATIVNĚ OVLIVNIT KVALITU PROSTŘEDÍ A ŽIVOT

Více

DOPRAVNÍ PR ZKUMY V OBLASTI ROZVOJOVÉ PLOCHY ZA MLÉKÁRNOU

DOPRAVNÍ PR ZKUMY V OBLASTI ROZVOJOVÉ PLOCHY ZA MLÉKÁRNOU DOPRAVNÍ PR ZKUMY V OBLASTI ROZVOJOVÉ PLOCHY ZA MLÉKÁRNOU LOKALIZACE AKTUALIZAČNÍCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ KRÁTKODOBÉ OVĚŘOVACÍ KŘIŽOVATKOVÉ SČÍTÁNÍ V DOPOLEDNÍM A ODPOLEDNÍM OBDOBÍ SČÍTÁNÍ STATICKÉ DOPRAVY

Více

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. N2 Multimodální model dopravní poptávky ve městě Český Krumlov a blízkém okolí

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. N2 Multimodální model dopravní poptávky ve městě Český Krumlov a blízkém okolí Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov N2 Multimodální model dopravní poptávky ve městě Český Krumlov a blízkém okolí Únor - Září 2017 OBSAH 1 Identifikační údaje projektu... 3 2 Úvod... 4 3 Struktura

Více

TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací

TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací TP 188 Posuzování kapacity křižovatek a úseků pozemních komunikací Ing. Luděk Bartoš, Ph.D. (EDIP s.r.o., bartos@edip.cz) Ing. Jan Martolos, PhD. (EDIP s.r.o., martolos@edip.cz) Ing. Aleš Richtr (EDIP

Více

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti

DOPRAVNÍ STUDIE. Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti DOPRAVNÍ STUDIE Studie počtu a rychlostí vozidel s ohledem na dodržování maximální povolené rychlosti Dodavatel: společnost DOSIP Servis, s. r.o., se sídlem Okříšky, Krahulov 37, 675 21 Okříšky, IČ : 27720713,

Více

RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN - PÚCHOV str. 1 Studie proveditelnosti a účelnosti RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN PÚCHOV

RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN - PÚCHOV str. 1 Studie proveditelnosti a účelnosti RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN PÚCHOV RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN - PÚCHOV str. 1 6 DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ NÁRODNÁ DIAĽNIČNÁ SPOLOČNOSŤ, A.S. ŘEDITELSTVÍ SILNIC A DÁLNIC ČR RYCHLOSTNÍ SILNICE R49/R6 HULÍN PÚCHOV STUDIE PROVEDITELNOSTI A ÚČELNOSTI

Více

SILNIČNÍ A MĚSTSKÉ KOMUNIKACE Úvod STABILNÍ MOBILNÍ

SILNIČNÍ A MĚSTSKÉ KOMUNIKACE Úvod STABILNÍ MOBILNÍ SILNIČNÍ A MĚSTSKÉ KOMUNIKACE Úvod SMK 01 Úvod.ppt 2 Základní předpisy Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích

Více

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní

Případ data vozidla data trati 1. konstantní mění se 2. mění se konstantní Obecné cíle a řešené dílčí etapy 6.5.1.1. Výpočet dynamických charakteristik vybraných vozidel pro modelování některých dopravních situací 6.5.1.2. Výpočet spekter zatížení pro experiment VŠB. 1. Využití

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽ 04 Úrovňové Rozhledy.ppt 2 Související předpis ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích, listopad 2007 kapitola 5.2.9

Více

KŘIŽOVATKY V KM 3.7 DÁLNICE D1

KŘIŽOVATKY V KM 3.7 DÁLNICE D1 AKTUALIZACE DOPRAVNĚINŽENÝRSKÝCH PODKLADŮ PRO NÁVRH KŘIŽOVATKY V KM 3.7 DÁLNICE D1 Úkol č. 07 130 H 4 Ředitel ústavu: Ing. Ladislav Pivec Odpovědný projektant: Ing. Martin Tichý 1. náměstek ředitele: Zpracovatelé:

Více

Dopravní průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54

Dopravní průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54 průzkum a kapacitní posouzení křižovatek silnic I/55 a I/54 Město Veselí nad Moravou Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací říjen

Více

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU

DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU Road Traffic Technology DETEKCE DOPRAVY KLASIFIKACE VOZIDEL MONITORING DOPRAVNÍHO PROUDU BTTT modul SČÍTÁNÍ A KLASIFIKACE DOPRAVY BLUETOOTH MODUL PRO MONITOROVÁNÍ DOPRAVNÍHO PROUDU A DOJEZDOVÝCH ČASŮ Technologie

Více

Vyhodnocení dopravního průzkumu ve městě Lišov

Vyhodnocení dopravního průzkumu ve městě Lišov Výsledná zpráva Vyhodnocení dopravního průzkumu ve městě Lišov Termín uskutečnění: 19. 3. 24. 3. 216 Objednatel: Město Lišov Tř. 5. května 139 373 72 Lišov IČO: 245178 Zhotovitel: Vysoká škola technická

Více

Integrovaný plán mobility Ostrava průzkumy 2014-12-11

Integrovaný plán mobility Ostrava průzkumy 2014-12-11 Integrovaný plán mobility Ostrava průzkumy 2014-12-11 Průzkumy a šetření 1) Automobilová doprava (křižovatkový a kordonový průzkum) 2) Hromadná doprava (kalibrační profilový průzkum) 3) Cyklistická doprava

Více

Zpracovatel: HBH Projekt spol s r.o Brno

Zpracovatel: HBH Projekt spol s r.o Brno JIHOMORAVSKÝ KRAJ MODEL SILNIČNÍ DOPRAVY PRO VÝHLEDOVOU SÍT JMK II. ETAPA VYHODNOCENÍ DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ Průzkumy IAD ve vybraných obcích Zpracovatel: HBH Projekt spol s r.o. KKaabbáát tnní ííkkoovvaa

Více

EŠENÍ DOPRAVY V POLYFUNK NÍM ÚZEMÍ DROBNÉ VÝROBY A SLUŽEB KARLOVY VARY, K.Ú. DVORY A TAŠOVICE

EŠENÍ DOPRAVY V POLYFUNK NÍM ÚZEMÍ DROBNÉ VÝROBY A SLUŽEB KARLOVY VARY, K.Ú. DVORY A TAŠOVICE Zhotovitel: Datum: AF-CITYPLAN s.r.o. 4/218 Zastoupený: íslo zakázky: Ivo Šimek 218/6 Autorský kolektiv: Ing. Zuzana Volfová Ji í Brož David Mikel Michal Prosek Kontrola: Ing. Marek Šída Objednatel: STAVplan

Více

Generel dopravy města Zlína. Zlín říjen 2016

Generel dopravy města Zlína. Zlín říjen 2016 Generel dopravy města Zlína Zlín říjen 2016 Generel dopravy Ucelený koncepční materiál (analýza, model, návrh) Pěší, cyklistická, veřejná hromadná doprava Individuální automobilová doprava (dynamická,

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VZOROVÉ LISTY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VL 3 KŘIŽOVATKY SCHVÁLENO MD OPK Č.J. 18/2012-120-TN/1 ZE DNE 1. 3. 2012 S ÚČINNOSTÍ OD 1. 4. 2012 SE SOUČASNÝM

Více

Návrhová 50-ti rázová intenzita dopravy pohledem dostupných dat Ing. Jan Martolos, Ing. Luděk Bartoš, Ing. Dušan Ryšavý, EDIP s.r.o.

Návrhová 50-ti rázová intenzita dopravy pohledem dostupných dat Ing. Jan Martolos, Ing. Luděk Bartoš, Ing. Dušan Ryšavý, EDIP s.r.o. Návrhová 50-ti rázová intenzita dopravy pohledem dostupných dat Ing. Jan Martolos, Ing. Luděk Bartoš, Ing. Dušan Ryšavý, EDIP s.r.o. Úvod Intenzita dopravy (počet vozidel, která projedou příčným řezem

Více

Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26. dubna a Vlčnovská. Dopravně inženýrské posouzení

Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26. dubna a Vlčnovská. Dopravně inženýrské posouzení spol s r.o., Atelier dopravního inženýrství, Brno, Kabátníkova 5, mail: hbh@hbh.cz, tel.: 544 520 566 Uherský Brod Posudek možných řešení křižovatek silnic II/490 a III/05019 a MK v ulicích Pod Valy, 26.

Více

Dopravně-inženýrské posouzení napojení OC Tesco v Berouně

Dopravně-inženýrské posouzení napojení OC Tesco v Berouně 11 3 013 Objednatel: Městský úřad Beroun Husovo náměstí 68 266 43 Beroun Dopravně-inženýrské posouzení napojení OC Tesco v Berouně Zhotovitel: CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 www.cityplan.cz

Více

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE České vysoké učení technické v Praze FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 PRAHA 2 http://www.fd.cvut.cz REALIZACE A VYHODNOCENÍ PROFILOVÝCH DOPRAVNÍCH PRŮZKUMŮ VE MĚSTĚ ČESKÁ SKALICE

Více

APLIKACE MIKROSKOPICKÝCH SIMULAČNÍCH NÁSTROJŮ VALIDACE A STANDARDY

APLIKACE MIKROSKOPICKÝCH SIMULAČNÍCH NÁSTROJŮ VALIDACE A STANDARDY Dopravná infraštruktúra v mestách 8. medzinárodná konferencia Žilina, 3. 4. október 2012 APLIKACE MIKROSKOPICKÝCH SIMULAČNÍCH NÁSTROJŮ VALIDACE A STANDARDY 1 Úvod Petr Hofhansl 1 Peter Súkenník 2 Martin

Více

MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE

MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Ústav dopravních systémů Horská 3, 128 03 Praha 2 MĚŘENÍ INTENZIT A STUDIE DOPRAVNÍHO ŘEŠENÍ VYBRANÉ OBYTNÉ ČÁSTI OBCE LÍBEZNICE TECHNICKÁ ZPRÁVA Prosinec

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci chodníky ulice kubelíkova a dělící ostrůvek přechodu ulice Řepná březen 2016 str. 1 z celkem 15 Obsah: Obsah 1. Úvod 1.1. Identifikační

Více

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava 1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název: Objednatel: Zpracovatel: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice KÚ Olomouckého kraje UDI MORAVA s.r.o., Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava

Více

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A2 Směrový průzkum silniční dopravy

Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov. A2 Směrový průzkum silniční dopravy Komplexní dopravní koncepce města Český Krumlov A2 Směrový průzkum silniční dopravy Listopad - Prosinec 2016 OBSAH 1 Identifikační údaje projektu... 3 2 Úvod... 4 3 Metodika... 4 3.1 Výběr profilů, definování

Více