Manuál pro předmět Deskriptivní geometrie v programu Archi Cad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Manuál pro předmět Deskriptivní geometrie v programu Archi Cad"

Transkript

1 Tento dokument vznikl v rámci projektu: Inovace výukového procesu na Gymnáziu Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci ke zvýšení konkurenceschopnosti žáků ZŠ a SŠ v Jihočeském kraji Manuál pro předmět Deskriptivní geometrie v programu Archi Cad autorky: Mgr. Sylva Bernátová Mgr. Eva Pravdová škola: Gymnázium Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost. registrační číslo GP : CZ.1.07/1.1.10/

2 Témata pro předmět (včetně minimální hodinové dotace): Deskriptivní geometrie v programu Archi CAD 1. Základy práce s programem ArchiCAD - 15 hodin 2. Konstrukce těles kulatých 5 hodin 3. Konstrukce těles hranatých - 7 hodin 4. Řešení střech 6 hodin 5. Operace s tělesy 5 hodin 6. Řezy na tělesech 2 hodiny

3 1.1. Úvod Co je ArchiCAD? Téma 1: Základy práce s programem ArchiCAD ArchiCAD je BIM (Building Information Modeling) CAD program, který vyvinula maďarská firma Graphisoft. Umožňuje komplexní návrhy a projektování budov i interiérů. V současnosné době program pracuje ve 22 jazycích a po celém světě využívá tento produkt více než architektů. ArchiCAD spolupracuje také s dalšími specializovanými programy jako například Artlantis a EcoDesigner. Stručný přehled vývoje programu: založení firmy Graphisoft uvedení ArchiCADu jako prvního 3D architektonického CAD programu pro osobní počítače Apple Graphisoft buduje mezinárodní distribuční síť v Evropě založení Graphisoftu US Inc. (San Francisco) uvedení ArchiCADu v Československu uvedení ArchiCADu pro operační systém Microsoft Windows založení Graphisoftu Japan Ltd. (Tokyo)

4 ArchiCAD se stává prvním CAD programem, který implementuje scény virtuální reality na bázi technologie QuickTime VR - ArchiCAD vyhrává "Computer Graphics World's Editor's Choice Award" jako nejlepší CAD ArchiCAD je k dispozici 22 jazycích ve více než 80 zemích; tržby Graphisoftu přesahují $ ArchiCAD vyhrává soutěž "Architectural CAS Cup for Best Overall CAD Software" dokončení zavedení ArchiCADu do výuky na profesně zaměřených vysokých a středních školách v ČR v hodnocení Cadalyst Labs získává ArchiCAD hvězdiček z 5ti možných Proč program ArchiCAD? Studentské (učitelské) verze programu jsou určeny pro studijní účely a ke zpracování studijních projektů, případně pro přípravu výuky. Jejich využití při práci na komerčních projektech je zakázáno. Studentské (učitelské) verze jsou funkčně totožné s komerční verzí programu.

5 Současná verze ArchiCAD 15: ArchiCAD je dnes de-facto standardem pro BIM spolupráci. ArchiCAD 15 se soustředí na to, aby se stal standardem i pro BIM modelování a navrhování. ArchiCAD 15 je formován základními východisky: žádné kompromisy v pracovních postupech nemůže jít o "pouhé" modelování, ale práci s BIM objekty (3D model, 2D dokumentace, výkazy) prostředí programu a jeho ovládání musí být autentické pro architekty K novým objektům a konstrukčním systémům patnáctka přidává pomůcky pro práci ve 3D. ArchiCAD 15 přichází se zcela převratným systémem 3D vodících čar a dalších nástrojů. To dává ArchiCADu 15 zásadní výhody oproti jiným CADům (včetně předchozích verzí ArchiCADu) možnost pracovat v perspektivě jako přirozeném prostředí pro navrhování, kde se lze pohybovat se stejnou přesností a jednoduchostí jako v půdorysech a řezech. ArchiCAD 15 dále vylepšuje technologie a funkce zabudované již v předchozích verzích jako jsou podpora 64-bit systémů a mezioborová spolupráce založená na formátu IFC. S rozvojem nových stavebních technologií přežívají budovy jejich původní funkci. Ve většině rozvinutých států světa je množství projektů rekonstrukcí a modernizací stejné jako projektů staveb nových. ArchiCAD 15 dělá z BIM mnohem efektivnější prostředí pro rekonstrukce než je 2D CAD či než byly předchozí verze ArchiCADu. Použité materiály Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA) - Úkol: Otevřete stránku a zjistěte další vlastnosti programu.

6 1.2. Pracovní plocha ArchiCADu Spuštění programu: Program spustíme buď přes tlačítko Start Programy ArchiCAD nebo dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na ikonu ArchiCADu na ploše. Po úvodních informacích se zobrazí okno: Spustit ArchiCAD 15. Nastavte: Vytvořit nový projekt, Použít šablonu: - Šablona ArchiCADu 15.tpl a důležitá volba: Nastavit pracovní prostředí: - Použít: - Profil standardní 15. Pak stiskněte tlačítko Nový, program se spustí. Přepínání profilů: Pokud v úvodu omylem zapneme jiný profil, než standardní, použijeme MENU VOLBY PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ - - tlačítko POUŽÍT SCHÉMATA PROFILU potvrdíme OK.

7 Základní vzhled pracovní plochy: Pokud omylem vypneme nějaký panel, existují dvě možnosti, jak ho vrátit: 1. Přímo jej zapneme MENU OKNO PALETKY nastavíme, které paletky chceme používat. 2. Pokud jde o více panelů MENU VOLBY PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ nastavíme PŮVODNÍ.

8 Popis pracovní plochy: Jednotlivé části pracovní plochy: Nástrojová lišta (paletka) obsahuje všechny používané nástroje výběru (šipka, ohraničení), 2D (čára, lomená čára, výplň atd.) a 3D (zeď, střecha, deska atd.). Kliknutím pravého tlačítka na nástroj zobrazíme buď nápovědu nebo nastavení nástroje. Nástroj Šipka označení zvoleného nakresleného objektu. Nástroj Šipka + SHIFT označení více objektů nebo zrušení označení označeného objektu.

9 Info paletka ukazuje možnosti nastavení právě vybraného nástroje z nástrojové lišty (nastavení lze také provést dvojím kliknutím přímo na zvolení nástraj v nástrojové paletce). Navigátor slouží pro pohyb po virtuální budově, umožňuje přepínání různých pohledů. Dole zleva: 1 vypíná a zobrazuje Navigátor 2 vypíná a zobrazuje Náhled navigátora 3 vypíná a zobrazuje Rychlé volby 4 aktuální měřítko 5 aktuální zvětšení 6 volby zvětšení 7 zvětšení pomocí myši 8 přiblížit 9 oddálit 10 posunout 11 vsadit na obrazovku (pokud se na ploše ztratíme ) 12 natočit zobrazení 13 zrušit natočení 14 k předchozímu zvětšení 15 k dalšímu zvětšení Užití myši: Kontextové menu zobrazíme pravým tlačítkem myši. Otočením kolečka myši přiblížíme nebo oddálíme kreslicí plochu. Shift stisknuté kolečko myši ve 2D posun kreslicí plochy, ve 3D otáčení pohledu. Přepínání pohledu 2D a 3D: klávesa F2, F3 nebo pravé tlačítko myši nebo Navigátor. Úkol: Postupně vyzkoušejte všechny volby programu.

10 1. 3 Kreslení Nástrojová paletka 2D: 1. Čára Nástroj Čára je nejjednodušší 2D nástroj. Info paletka: První ikonka Nastavení: Nastavíme postupně všechny požadované parametry čáry.

11 Druhy čar: Úkol: Zobrazte a prostudujte nápovědu nástroje Čára. Jaké jsou všechny možnosti kreslení čar? Kreslení čar (a dalších objektů) nám mohou usnadnit Vodící čáry, které zobrazíme MENU ZOBRAZENÍ VODÍCÍ ČÁRY

12 Po nastavení parametrů začneme kreslit jednoduchou čáru: 1. Kurzor myši umístíme na místo začátku čáry, jednou klikneme kurzor se změní v plnou tužku. 2. Táhneme myší ve směru čáry tužka se změní na prázdnou. 3. Jedním kliknutím levého tlačítka čáru ukončíme tužka se změní na fajfku. Odstranění čáry: - MENU ÚPRAVY ZPĚT ČÁRA - označíme čáru a stiskneme Delete - CTRL + Z Úkol: Najděte v nápovědě další možnosti, jak čáru smazat. Úkol: Nyní nakreslete čáru s použitím vodících čar. Editace čáry: Úkol: Pomocí koncových bodů čáru otočte a natáhněte. Úkol můžeme provést pomocí myši nebo s užitím Informátoru čáry. V informátoru se pohybujeme pomocí klávesy TAB. K další editaci čáry můžeme použít menu ÚPRAVY. Úkol: Změňte rovnou čáru na oblouk s poloměrem Úkol: Nakreslete pomocí nástroje Čára čtyřlístek.

13 Nastavení dělících bodů: Úkol: Nakreslete jednoduchou čáru, rozdělte ji dělícími body na čtvrtiny. Odstřihnutí části čáry: Nakreslete dvě čáry, které se kříží. Stiskneme CTRL kurzor myši se změní na nůžky. Odstřihne se část čáry, která přesahuje druhou čáru. 2. Lomená čára Nastavení parametrů nástroje Lomená čára je stejné jako u předchozího nástroje Čára.

14 Úkol: Prostudujte v nápovědě možnosti nástroje Lomená čára a prodiskutejte jeho využití. Úkol: Nakreslete pomocí nástroje Lomená čára pravidelný pětiúhelník o délce strany Použijte přerušovanou čáru modré barvy. Totéž proveďte s nástrojem Čára a posuďte rozdílnost práce. Úkol: Nakreslete pomocí nástroje Čára nebo Lomená čára pravidelný desetiúhelník. Typ čáry a barvu zvolte sami. 3. Výplň Nástroj Výplň slouží ke šrafování různých povrchů v půdorysech, řezech a 2D kresbách. Úkol: Prostudujte v nápovědě nastavení nástroje Výplň. Nastavení:

15 Opět můžeme zvolit typ hraniční čáry:

16 A také typ výplně: Úkol: Nakreslete pomocí nástroje Výplň čtverec, obdélník a pravidelný šestiúhelník s různými druhy čar a výplní. Otvory do výplně: Zvolenou výplň označte. Zvolte opět nástroj Výplň a zakreslete požadovaný otvor. Úkol: Nakreslete výplň s několika různými otvory. Úkol: Nakreslete domeček s otvary v místě oken a dveří.

17 4. Oblouk Nástroj Oblouk slouží ke kreslení kružnic, elips, oblouků apod. Úkol: Prostudujte v nápovědě nastavení nástroje Oblouk. Nastavení nástroje:

18 Úkol: Nakreslete přibližně podle obrázku. Úkol: Pomocí nástroje Oblouk nakreslete kytičku.

19 Nástrojová paletka 3D: 5. Zeď Základní nastavení zdi: Vynášení zdi zakreslíme ve 2D zobrazení obdobně jako u výplně. Úkol: Připomeňte si přepínání mezi náhledy 2D a 3D, otáčení náhledu, jeho přiblíýení a oddálení.

20 Úkol: Vytvořte zeď podle obrázku. 6. Deska Pro nástroj deska platí analogická pravidla jako pro nástroj Zeď. Nastavení:

21 Úkol: Vytvořte desku podle obrázku. Úkol: Prostudujte nápovědu k nástrojům Zeď a Deska a prodiskutejte možnosti jejich uplnění. Některé příklady sestrojte. K oběma nástrojům se ještě vrátíme v kapitole Konstrukce hranatých těles.

22 Téma 2: Konstrukce kulatých těles 2.1 Výběr tělesa Dvakrát klikneme na nástroj Objekt. V knihovně zvolíme 1.5 Speciální konstrukce. Pak zvolíme Geometrické 3D prvky 15. V knihovně najdeme tato kulatá tělesa: Úkol: Vyhledejte v nabídce další kulatá tělesa.

23 2.2 Konstrukce těles Elipsoid: Úkol: S využitím nápovědy sestrojte elipsoid modré barvy otočený o 45..

24 Koule: Úkol: S využitím nápovědy sestrojte kouli červené barvy o poloměru 500.

25 Kužel (komolý kužel): Úkol: S využitím nápovědy sestrojte rotační kužel s výškou 1000 a poloměrem 600. Úkol: Sestrojte komolý rotační kužel podle vzoru.

26 Válec: Úkol: Sestrojte rotační válec s výškou 200 a poloměrem 900 podle vzoru. Úkol: Sestrojte další rotační tělesa, která jsou v knihovně k dispozici.

27 Téma 3: Konstrukce hranatých těles Teorie Geometrická tělesa Středoškolská deskriptivní geometrie se zabývá i konstrukcí a vlastnostmi geometrických těles. Jsou to hlavně mnohostěny (pravidelné mnohostěny, pravidelné n-boké hranoly, pravidelné n-boké jehlany, atd.) a rotační tělesa. Pravidelný mnohostěn - platónské těleso má všechy stěny shodné pravidelné mnohoúhelníky. Existuje pět platónských těles: pravidelný čtyřstěn, pravidelný šestistěnkrychle, pravidelný osmistěn, pravidelný dvanástistěn a pravidelný dvacetistěn. Pravidelný n-boký hranol je těleso s n+2 stěnami, z nichž dvě jsou pravidelné n- úhelníky, které leží v rovnoběžných rovinách. Tyto dvě stěny se nazývají podstavy hranolu. Zbývající stěny jsou rovnoběžníky a nazývají se boční stěny. Strany podstav se nazývají podstavné hrany. Navzájem rovnoběžné a shodné strany bočních stěn se nazývají boční hrany. Vzdálenost podstav je výškou tělesa. Hranol, jehož všechny boční hrany jsou kolmé k rovinám podstav, se nazývá kolmý hranol. Hranol, který tuto vlastnost nemá, se nazývá kosý hranol. Pravidelný n-boký jehlan je těleso s n+1 stěnami, z nichž jedna je pravidelný n-úhelník a nazývá se podstavou jehlanu. Zbývající stěny jsou trojúhelníky a nazývají se bočními stěnami, jejich společný vrchol je hlavním vrcholem tělesa. Strany podstav se nazývají podstavné hrany, ostatní hrany se nazývají boční hrany. Vzdálenost hlavního vrcholu od podstavy je výškou tělesa. Označme hlavní vrchol jehlanu V a písmenem S střed kružnice opsané podstavnému mnohoúhelníku. Je-li přímka VS kolmá k rovině podstavy, jehlan se nazývá kolmý. Jehlan, který tuto vlastnost nemá, se nazývá kosý jehlan. Použitá literatura: Josef Polák: Středoškolská matematika v úlohách II

28 3.1 Výběr tělesa z knihovny Dvakrát klikneme na nástroj Objekt. V knihovně zvolíme 1.5 Speciální konstrukce. Pak zvolíme Geometrické 3D prvky 15. V knihovně najdeme tato hranatá tělesa:

29 3.2 Konstrukce těles Krychle: Úkol: Sestrojte krychli o hraně 800 modré barvy otočenou o 10.

30 Kvádr: Toto těleso sice přímo v nabídce není, ale pokud rozpojíme rozměry objektu, sestrojíme kvádr. Úkol: Sestrojte kvádr podle obrázku.

31 Hranol: Úkol: S využitím nápovědy sestrojte pravidelný osmiboký hranol. Natočte náhled podle vzoru.

32 Jehlan: Úkol: S využitím nápovědy sestrojte pravidelný čtyřboký jehlan podle vzoru.

33 3.3 Konstrukce pravidelných a nepravidelných hranatých těles Využijeme dva nástroje z 3D nástrojové paletky Zeď a Deska. Úkol: Zopakujte si nastavení obou nástrojů. Úkol: S využitím vhodného nástroje sestrojte krychli, kvádr a tělesa podle obrázků.

34 Téma 4: Řešení střech 4.1 Teorie Řešení střech. S průsečnicí dvou rovin se v technické praxu setkáváme při řešení střech. Střechy se skládají z několika spádových rovin. V našich úlohách budou všechny okraje střech (tzv. římsové hrany) ve stejné výši a v nákresně, spádové roviny budou mít stejnou odchylku od roviny horizontální (od půdorysny) stejně jak tomu bývá i v technické praxi. Při řešení střech používáme těchto tří vět: Obraz průsečnice rovin o stejné odchylce od nárysny půlí úhel stop. Obraz průsečnice dvou antiparalelních rovin, tj. rovin o stejné odchylce od nárysny a s rovnoběžnými hlavními přímkami, je přímka rovnoběžná se stopami půlící jejich vzdálenost. Mají-li tři roviny právě jeden společný bod, procházejí obrazem tohoto bodu obrazy průsečnic každých dvou z těchto rovin. Použitá literatura: Deskriptivní geometrie pro II. ročník SVVŠ, prof. dr. Michal Harant a Oldřich Lanta Ukázka uplatnění při řešení střechy nad obdélníkovým půdorysem. Obrázek č. 1

35 Označme římsové hrany obdélníku ABCD, ležící v půdorysně pořadě 1, 2, 3, 4 a stejnými číslicemi i příslušné střešní roviny. Dvě sousední roviny, např. 1 a 2, mají obraz průsečnice 12, která půlí úhel obrazu stop rovin 1 a 2. Antiparalelní roviny 1 a 3 mají obaz průsečnice 13, která půlí vzdálenost obrazů stop rovin 1 a 3. Průsečnice typu 12 nazýváme nároží, průsečnice typu 13 hřeben střechy. F je společný bod rovin 1, 2, 3 a procházejí jim tedy obrazy průsečnic 12, 13, 23. Má-li střecha složitější tvar, rozdělujeme okapový obrazec střechy (v půdorysu) na obdélníky, přitom nám dobře poslouží číslování jednotlivých střešních rovin. Použitím uvedených tří vět postupně uzavíráme postupně jednotlivé střešní roviny. Šipkami naznačujeme spád vody. Jedním z častých případů řešení střech je i tzv. zásek střech, které mají společnou část nad ABCD. Průsečnice vycházející z bodů A, C prodloužíme až do bodů I, II, odkud pokračují hřebeny vycházející z bodů B, D. Hřeben I-II je vždy ve směru kratší strany obdélníku ABCD. Obrázek č.2 Úkol: Řešte střechy na dalších obrázcích nejprve v rovině s využítím 2D nástrojů, řešení ověřte 3D nástrojem Střecha.

36

37

38 Téma 5: Operace s tělesy S tělesy můžeme provádět některé operace, jako je např. rozdíl, průnik, sloučení. Postup: Tělesa označíme, pak pravým tlačítkem myši zobrazíme kontextové menu:

39 Zvolíme Operace s tělesy. Stiskneme tlačítko Načíst operační prvky načtou se označené objekty (není podmínkou dva objekty, může i víc).

40 Zvolíme požadovanou operaci: Úkol: Zopakujte si množinové operace a odvoďte, jaký bude výsledek jednotlivých operací s tělesy. Všechny operace v nabídce si hned vyzkoušejte.

41 Úkol: Pomocí operací s tělesy vytvořte ze dvou krychlí nasledující tělesa podle obrázků. Obrázek 1:

42 Obrázek 2: Obrázek 3:

43 Obrázek 4: Úkol: Tvořte s využitím operací s tělesy další objekty podle pokynů učitele.

44 Téma 6: Řezy na tělesech S řezy na tělesech jste se již seznámili v učivu matematiky, kapitola stereometrie. Úkol: Zopakujte si pojem řez na tělese a prodiskutujte možnosti konstrukce v programu ArchiCAD. Postup: Jednou z možností konstrukce řezu na tělese je využití 3D nástroje Střecha. 1. Sestrojíme požadované těleso viz předchozí kapitoly. Úkol: Zopakujte si konstrukce těles. 2. Nastavte požadované parametry střechy = roviny řezu.

45 3. Proveďte operaci s tělesy rozdíl s vytažením nahoru (viz předchozí téma). Řez je hotov. Úkol: Sestrojte další řezy na tělesech podle pokynů učitele. Výsledky prodiskutujte ve skupině.

46 Zdroje: Veškeré obrázky (skeny pracovních obrazovek), popisky obrázků, vytvořené modely, příklady na procvičení a další jsou vlastní tvorbou autorek. Škola vlastní licenci na program ArchiCAD 15. Tento materiál slouží pro vzdělávací účely. Kontaktní údaje: Gymnázium Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec Husova 333/II Jindřichův Hradec Telefon: Webové stránky projektu:

Tělesa Geometrické těleso je prostorový omezený geometrický útvar. Jeho hranicí neboli povrchem je uzavřená plocha. Geometrická tělesa dělíme na

Tělesa Geometrické těleso je prostorový omezený geometrický útvar. Jeho hranicí neboli povrchem je uzavřená plocha. Geometrická tělesa dělíme na Tělesa Geometrické těleso je prostorový omezený geometrický útvar. Jeho hranicí neboli povrchem je uzavřená plocha. Geometrická tělesa dělíme na mnohostěny a rotační tělesa. - Mnohostěny mají stěny, hrany

Více

Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ),

Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ), Tělesa 1/6 Tělesa 1.Mnohostěny n-boký hranol Pojmy: stěny, podstavy, vrcholy, podstavné hrany, boční hrany (celkem hran ), hranol kosý hranol kolmý (boční stěny jsou kolmé k rovině podstavy) pravidelný

Více

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování Kreslící a modelovací nástroje objekty, čáry Název šablony: III/2-9, Výuka PČ na 2. stupni základy technického modelování Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443,

Více

Deskriptivní geometrie pro střední školy

Deskriptivní geometrie pro střední školy Deskriptivní geometrie pro střední školy. díl Ivona Spurná Nakladatelství a vydavatelství R www.computermedia.cz Deskriptivní geometrie Díl Deskriptivní geometrie,. díl Mgr. Ivona Spurná Jazyková úprava:

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Technická fakulta SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD Tuturiál pro začátečníky Konstruování s podporou počítačů Martin Branda červenec/srpen 2011 IŘT KS SEZNAMTE SE ARCHICAD!

Více

Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek

Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek Konstruktivní geometrie (KG-L) Zadání domácích úkolů a zápočtových písemek Sestrojte elipsu, je-li dáno a = 5cm a b = 3cm. V libovolném bodě sestrojte její tečnu. Tento úkol je na krásu, tj. udělejte oskulační

Více

Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz

Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz Popis aplikace Origami Nets je nejkomplexnější aplikace v projektu DALEST. Tato aplikace umožňuje vytvářet sítě různých těles a pak je skládat. Objekty,

Více

Technické kreslení v programu progecad 2009

Technické kreslení v programu progecad 2009 GYMNÁZIUM ŠTERNBERK Technické kreslení v programu progecad 2009 JAROSLAV ZAVADIL ŠTERNBERK 2009 1. kapitola Úvod 1. kapitola Úvod V následujících kapitolách se seznámíme se základy práce v programu progecad.

Více

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme úhlem. Průhledové zobrazení - využijeme pro zobrazení

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

Zobrazení hranolu. Příklad 5: Sestrojte řez pravidelného šestibokého hranolu s podstavou v půdorysně rovinou ρ. Sestrojte síť seříznuté části.

Zobrazení hranolu. Příklad 5: Sestrojte řez pravidelného šestibokého hranolu s podstavou v půdorysně rovinou ρ. Sestrojte síť seříznuté části. Zobrazení hranolu Příklad 1: Zobrazte pravidelný pětiboký hranol s podstavou v půdorysně π. Podstava je dána středem S a vrcholem A. Výška hranolu je v. Určete zbývající průmět bodu M pláště hranolu. 1

Více

AXONOMETRIE - 2. část

AXONOMETRIE - 2. část AXONOMETRIE - 2. část Průmět přímky K určení přímky stačí její dva libovolné průměty, zpravidla používáme axonometrický průmět a půdorys. Bod ležící na přímce se zobrazí do bodu na přímce v každém průmětu.

Více

Pracovní listy MONGEOVO PROMÍTÁNÍ

Pracovní listy MONGEOVO PROMÍTÁNÍ Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra matematiky a didaktiky matematiky MONGEOVO PROMÍTÁNÍ Petra Pirklová Liberec, únor 07 . Zobrazte tyto body a určete jejich

Více

ŘEŠENÉ PŘÍKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. ONDŘEJ MACHŮ a kol.

ŘEŠENÉ PŘÍKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. ONDŘEJ MACHŮ a kol. ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE ONDŘEJ MACHŮ a kol. Předmluva Otevíráte sbírku, která vznikla z příkladů zadaných studentům pátého ročníku PřF UP v Olomouci, učitelů matematiky a deskriptivní

Více

Konstruktivní geometrie PODKLADY PRO PŘEDNÁŠKU

Konstruktivní geometrie PODKLADY PRO PŘEDNÁŠKU Konstruktivní geometrie & technické kreslení PODKLADY PRO PŘEDNÁŠKU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného

Více

0 x 12. x 12. strana Mongeovo promítání - polohové úlohy.

0 x 12. x 12. strana Mongeovo promítání - polohové úlohy. strana 9 3.1a Sestrojte sdružené průměty stopníků přímek a = AB, b = CD, c = EF. A [-2, 5, 1], B [3/2, 2, 5], C [3, 7, 4], D [5, 2, 4], E [-5, 3, 3], F [-5, 3, 6]. 3.1b Určete parametrické vyjádření přímek

Více

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

1.1 Základní pojmy prostorové geometrie. Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další Kapitola 1 Planimetrie a stereometrie Doplňky ke středoškolské látce 1.1 Základní pojmy prostorové geometrie 1.1.1 Axiomy Předmětem studia prostorové geometrie je prostor, jehož prvky jsou body. Další

Více

Rhino -modelování v prostoru Základní tělesa a jejich možnosti zadávání. Barva objektů. Výběr objektů a uchopovací režimy

Rhino -modelování v prostoru Základní tělesa a jejich možnosti zadávání. Barva objektů. Výběr objektů a uchopovací režimy Rhino -modelování v prostoru Základní tělesa a jejich možnosti zadávání. Barva objektů. Výběr objektů a uchopovací režimy Pokud nemáme zobrazeny všechny 4 pohledy shora, zepředu, zprava a perspektiva,

Více

Mongeovo zobrazení. Řez jehlanu

Mongeovo zobrazení. Řez jehlanu Mongeovo zobrazení Řez jehlanu Středová kolineace Středová kolineace Definice Geometrická příbuznost mezi útvary dvou rovin (různých nebo totožných) splňující následující podmínky Středová kolineace Definice

Více

STEREOMETRIE 9*. 10*. 11*. 12*. 13*

STEREOMETRIE 9*. 10*. 11*. 12*. 13* STEREOMETRIE Bod, přímka, rovina, polorovina, poloprostor, základní symboly označující přímku, bod, polorovinu, patří, nepatří, leží, neleží, vzájemná poloha dvou přímek v prostoru, vzájemná poloha dvou

Více

Cabri pro začátečníky

Cabri pro začátečníky Cabri pro začátečníky učební text RNDr. Ludmila Ciglerová 1. C T 1 T 3 O 1 1 A T 2 B H T G E F S D C A B R 1 Rýsování základních geometrických útvarů a) hlavní vodorovná lišta -Soubor, Upravit,Nastavit,

Více

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ. ZOBRAZENÍ BODU - sdružení průměten. ZOBRAZENÍ BODU - kartézské souřadnice A[3; 5; 4], B[-4; -6; 2]

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ. ZOBRAZENÍ BODU - sdružení průměten. ZOBRAZENÍ BODU - kartézské souřadnice A[3; 5; 4], B[-4; -6; 2] ZOBRAZENÍ BODU - sdružení průměten MONGEOVO PROMÍTÁNÍ π 1... půdorysna π 2... nárysna x... osa x (průsečnice průměten) sdružení průměten A 1... první průmět bodu A A 2... druhý průmět bodu A ZOBRAZENÍ

Více

STEREOMETRIE INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

STEREOMETRIE INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky STEREOMETRIE Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia utoři projektu Student na prahu 21. století - využití IT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTIE

Více

Konstruktivní geometrie Bod Axonometrie. Úloha: V pravoúhlé axonometrii (XY = 10; XZ = 12; YZ = 11) zobrazte bod A[2; 3; 5] a bod V[9; 7.5; 11].

Konstruktivní geometrie Bod Axonometrie. Úloha: V pravoúhlé axonometrii (XY = 10; XZ = 12; YZ = 11) zobrazte bod A[2; 3; 5] a bod V[9; 7.5; 11]. Konstruktivní geometrie Bod Axonometrie Úloha: V pravoúhlé axonometrii (XY = 10; XZ = 12; YZ = 11) zobrazte bod A[2; 3; 5] a bod V[9; 7.5; 11]. VŠB-TU Ostrava 1 Jana Bělohlávková Konstruktivní geometrie

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika - stereometrie. Mgr. Hedvika Novotná

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika - stereometrie. Mgr. Hedvika Novotná Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

Pravoúhlá axonometrie - osvětlení těles

Pravoúhlá axonometrie - osvětlení těles Pravoúhlá axonometrie - osvětlení těles KG - L MZLU v Brně ZS 2008 KG - L (MZLU v Brně) Pravoúhlá axonometrie - osvětlení těles ZS 2008 1 / 39 KG - L (MZLU v Brně) Pravoúhlá axonometrie - osvětlení těles

Více

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ. bylo objeveno a rozvinuto francouzem Gaspardem Mongem (1746 1818) po dlouhou dobu bylo vojenským tajemstvím

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ. bylo objeveno a rozvinuto francouzem Gaspardem Mongem (1746 1818) po dlouhou dobu bylo vojenským tajemstvím část 1. MONGEOVO PROMÍTÁNÍ kolmé promítání na dvě průmětny (půdorysna, nárysna), někdy se používá i třetí pomocná průmětna bokorysna bylo objeveno a rozvinuto francouzem Gaspardem Mongem (1746 1818) po

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

SketchUp. Obsah 1. Nastavení prostředí 3. Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3. Nastavení šablony 3

SketchUp. Obsah 1. Nastavení prostředí 3. Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3. Nastavení šablony 3 SketchUp Obsah 1 Nastavení prostředí 3 Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3 Nastavení šablony 3 Menu: Dialogová okna -> Informace o modelu: 3 Animace 3 Jedn 3 Komponenty 4 Kótování

Více

A[ 20, 70, 50] a výška v = 70, volte z V > z S ; R[ 40, 20, 80], Q[60, 70, 10]. α(90, 60, 70).

A[ 20, 70, 50] a výška v = 70, volte z V > z S ; R[ 40, 20, 80], Q[60, 70, 10]. α(90, 60, 70). Úkoly k zápočtu z BA008 Všechny úkoly jsou povinné. Úkoly číslo 4, 7, 12, 14 budou uznány automaticky, pokud poslední den semestru, tj. 3. 5. 2019, budou všechny ostatní úkoly odevzdané a uznané. 1. Je

Více

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část

MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část MONGEOVO PROMÍTÁNÍ - 2. část ZOBRAZENÍ KRUŽNICE Příklad: V rovině ρ zobrazte kružnici o středu S a poloměru r. kružnice ležící v obecné rovině se v obou průmětech zobrazuje jako elipsa poloměr kružnice

Více

Geometrie. 1 Metrické vlastnosti. Odchylku boční hrany a podstavy. Odchylku boční stěny a podstavy

Geometrie. 1 Metrické vlastnosti. Odchylku boční hrany a podstavy. Odchylku boční stěny a podstavy 1 Metrické vlastnosti 9000153601 (level 1): Úhel vyznačený na obrázku znázorňuje: eometrie Odchylku boční hrany a podstavy Odchylku boční stěny a podstavy Odchylku dvou protilehlých hran Odchylku podstavné

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Ročník: Výukový materiál Solid Edge ST Jméno autora: Mgr. František Pekař Škola: Střední škola řezbářská, Tovačov,

Více

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje Tlačit/táhnout; Přesunout/zkopírovat

VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování. Kreslící a modelovací nástroje Tlačit/táhnout; Přesunout/zkopírovat VÝUKA PČ NA 2. STUPNI základy technického modelování Kreslící a modelovací nástroje Tlačit/táhnout; Přesunout/zkopírovat Název šablony: III/2-9, Výuka PČ na 2. stupni základy technického modelování Číslo

Více

Kreslení úseček a křivek

Kreslení úseček a křivek Adobe Illustrator Kreslení úseček a křivek Volná kresba od ruky o Tužka (N) - stisknutím levého tlačítka pohybujte po výkrese o Úkol: zkuste si nakreslit čáru, označit ji a smazat Kreslení úseček o Nástroj

Více

Úterý 8. ledna. Cabri program na rýsování. Základní rozmístění sad nástrojů na panelu nástrojů

Úterý 8. ledna. Cabri program na rýsování. Základní rozmístění sad nástrojů na panelu nástrojů Úterý 8. ledna Cabri program na rýsování program umožňuje rýsování základních geometrických útvarů, měření délky úsečky, velikosti úhlu, výpočet obvodů a obsahů. Je vhodný pro rýsování geometrických míst

Více

Pravoúhlá axonometrie - řezy hranatých těles

Pravoúhlá axonometrie - řezy hranatých těles Pravoúhlá axonometrie - řezy hranatých těles KG - L MENDELU KG - L (MENDELU) Pravoúhlá axonometrie - řezy hranatých těles 1 / 1 Příklad (Řez šikmého hranolu) Sestrojte řez šikmého čtyřbokého hranolu ABCDA

Více

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r,

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r, P R O M Í T Á N Í Promítání je zobrazení prostorového útvaru do roviny. Je určeno průmětnou a směrem (rovnoběžné) nebo středem (středové) promítání. Princip rovnoběžného promítání rovina π - průmětna vektor

Více

Je-li dána hranolová nebo jehlanová plocha s podstavou v rovině σ a rovina řezu ρ:

Je-li dána hranolová nebo jehlanová plocha s podstavou v rovině σ a rovina řezu ρ: Kapitola 1 Elementární plochy 1.1 Základní pojmy Elementární plochou budeme rozumět hranolovou, jehlanovou, válcovou, kuželovou a kulovou plochu. Pokud tyto plochy omezíme, popř. přidáme podstavy, můžeme

Více

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti)

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti) Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol PODOBNÁ

Více

STEREOMETRIE, TĚLESA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

STEREOMETRIE, TĚLESA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky STEREOMETRIE, TĚLESA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

Omezíme se jen na lomené čáry, jejichž nesousední strany nemají společný bod. Jestliže A 0 = A n (pro n 2), nazývá se lomená čára uzavřená.

Omezíme se jen na lomené čáry, jejichž nesousední strany nemají společný bod. Jestliže A 0 = A n (pro n 2), nazývá se lomená čára uzavřená. MNOHOÚHELNÍKY Vlastnosti mnohoúhelníků Lomená čára C 0 C C C 3 C 4 protíná samu sebe. Lomená čára A 0 A A... A n- A n (n ) se skládá z úseček A 0 A, A A,..., A n- A n, z nichž každé dvě sousední mají společný

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 EU peníze středním školám Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační

Více

Několik úloh z geometrie jednoduchých těles

Několik úloh z geometrie jednoduchých těles Několik úloh z geometrie jednoduchých těles Úlohy ke cvičení In: F. Hradecký (author); Milan Koman (author); Jan Vyšín (author): Několik úloh z geometrie jednoduchých těles. (Czech). Praha: Mladá fronta,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/.5.00/4.0029 VY_2_INOVACE_28-0 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Dalibor

Více

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE - elektronická skripta. ŘEZY HRANOLŮ A JEHLANŮ V MONGEOVĚ PROMÍTÁNÍ (sada řešených příkladů) ---

DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE - elektronická skripta. ŘEZY HRANOLŮ A JEHLANŮ V MONGEOVĚ PROMÍTÁNÍ (sada řešených příkladů) --- DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE - elektronická skripta ŘEZY HRANOLŮ A JEHLANŮ V MONGEOVĚ PROMÍTÁNÍ (sada řešených příkladů) --- PŘÍKLA: A4 na výšku, O [10,5; 9,5] Pravidelný šestiboký hranol má podstavu v půdorysně

Více

Elementární plochy-základní pojmy

Elementární plochy-základní pojmy -základní pojmy Kulová plocha je množina bodů v prostoru, které mají od pevného bodu S stejnou vzdálenost r. Hranolová plocha je určena lomenou čarou k (k σ) a směrem s, který nenáleží dané rovině (s σ),

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

Geometrické těleso je prostorově omezený geometrický útvar. Jeho hranicí, povrchem, je uzavřená plocha.

Geometrické těleso je prostorově omezený geometrický útvar. Jeho hranicí, povrchem, je uzavřená plocha. 18. Tělesa řezy, objemy a povrchy, (řez krychle, kvádru, jehlanu, objemy a povrchy mnohostěnů, rotačních těles a jejich částí včetně komolých těles, obvody a obsahy mnohoúhelníků, kruhu a jeho částí) Tělesa

Více

VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV (u žáků se specifickými poruchami učení) Růžena Blažková

VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV (u žáků se specifickými poruchami učení) Růžena Blažková VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV (u žáků se specifickými poruchami učení) Růžena Blažková Geometrie je specifickou oblastí matematiky, která může být pro žáky, kteří mají poruchy v oblasti numerace a operací

Více

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh Lomená čára A 0 A 1 A 2 A 3..., A n (n 2) se skládá z úseček A 0 A 1, A 1 A 2, A 2 A 3,..., A n 1 A n, z nichž každé dvě sousední mají společný jeden krajní

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ÚVOD A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

MODAM Popis okna. 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie, VŠB - TU Ostrava

MODAM Popis okna. 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie, VŠB - TU Ostrava GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) MODAM 2016 Mgr. Jana Bělohlávková. MODAM 2016 GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) Popis okna 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie,

Více

BA008 Konstruktivní geometrie. Kolmá axonometrie. pro kombinované studium. učebna Z240 letní semestr

BA008 Konstruktivní geometrie. Kolmá axonometrie. pro kombinované studium. učebna Z240 letní semestr BA008 Konstruktivní geometrie pro kombinované studium Kolmá axonometrie Jan Šafařík Jana Slaběňáková přednášková skupina P-BK1VS1 učebna Z240 letní semestr 2016-2017 31. března 2017 Základní literatura

Více

Mat2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základních škol. Matematické semináře pro 9.

Mat2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základních škol. Matematické semináře pro 9. škola: číslo projektu: název projektu: Základní škola Ivana Olbrachta, Semily CZ.1.07/1.4.00/21.0439 Inovace pro kvalitní výuku Název šablony: číslo šablony: 1 poř.č. označení oblast dle RVP okruh dle

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Deskriptivní geometrie 2

Deskriptivní geometrie 2 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Deskriptivní geometrie 2 Pomocný učební text - díl II Světlana Tomiczková Plzeň 4. května 2011 verze 1.0 Obsah 1 Středové promítání

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDĚCKÁ FAKULTA KATEDRA ALGEBRY A GEOMETRIE PLOCHY A OBLÁ TĚLESA V KOSOÚHLÉM PROMÍTÁNÍ DO PŮDORYSNY DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí práce: Mgr. Marie Chodorová, Ph.D. Rok

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Stereometrie

Více

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Jazykové nástroje se nachází na pásu karet Revize. Obrázek 1 - Pás karet Revize Nastavení jazyka Nastavení jazyka,

Více

Základní pojmy: Objemy a povrchy těles Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin Opakování: Obsahy a obvody rovinných útvarů

Základní pojmy: Objemy a povrchy těles Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin Opakování: Obsahy a obvody rovinných útvarů 1/13 Základní pojmy: Objemy a povrchy těles Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin Opakování: Obsahy a obvody rovinných útvarů STEREOMETRIE Stereometrie - geometrie v prostoru - zabývá se vzájemnou polohou

Více

DUM 02 téma: Corel - křivky

DUM 02 téma: Corel - křivky DUM 02 téma: Corel - křivky ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Konstruktivní geometrie

Konstruktivní geometrie Konstruktivní geometrie Elipsa Úloha 1: Najděte bod M takový, aby součet jeho vzdáleností od bodů F 1 a F 2 byl 12cm; tj. F 1 M+F 2 M=12. Najděte více takových bodů. Konstruktivní geometrie Elipsa Oskulační

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

4. cvičení. 15. října 2014

4. cvičení. 15. října 2014 4. cvičení 15. října 2014 Petra Hrochová petra.hrochova@fsv.cvut.cz D 1035 Konzultační hodiny: Pondělí 15:45 16:45 Po dohodě e-mailem kdykoliv jindy Obsah CAD systémy a jejich rozdělení Rastrová a vektorová

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/..00/4.009 VY INOVACE_8-6 Střední průmyslová škola stavební, Resslova, České Budějovice Dalibor

Více

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Rotace Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia) Tématický

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1 Základní úlohy v Mongeově promítání Předpokladem ke zvládnutí zobrazení v Mongeově promítání je znalost základních úloh. Ale k porozumění následujícího textu je třeba umět zobrazit bod, přímku a rovinu

Více

SMART Notebook verze Aug

SMART Notebook verze Aug SMART Notebook verze 10.6.219.2 Aug 5 2010 Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 11.10.2012 Pro ročník: 7. Vzdělávací obor předmět: Informatika Klíčová slova:

Více

SBÍRKA ÚLOH STEREOMETRIE. Polohové vlastnosti útvarů v prostoru

SBÍRKA ÚLOH STEREOMETRIE. Polohové vlastnosti útvarů v prostoru SÍR ÚO STROTRI Polohové vlastnosti útvarů v prostoru Sbírka úloh STROTRI Polohové vlastnosti útvarů v prostoru gr. arie hodorová, Ph.. rafická úprava a sazba: arcel Vrbas OS SZN POUŽÍVNÝ SYOŮ 5. ZÁY STROTRI

Více

Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D. Téma 2: Kreslení náčrtů pro modelování

Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D. Téma 2: Kreslení náčrtů pro modelování Předmět: Konstrukční cvičení - modelování součástí ve 3D Téma 2: Kreslení náčrtů pro modelování Učební cíle Založení nového souboru ke kreslení náčrtu. Nastavení prostředí náčrtu. Použití kreslících nástrojů.

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA. DIPLOMOVÁ PRÁCE Úlohy s prostorovými tělesy v Mongeově zobrazovací metodě

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA. DIPLOMOVÁ PRÁCE Úlohy s prostorovými tělesy v Mongeově zobrazovací metodě MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Úlohy s prostorovými tělesy v Mongeově zobrazovací metodě BRNO 2006 BLANKA MORÁVKOVÁ Prohlášení: Prohlašuji, že jsem diplomovou práci vypracovala

Více

Zobrazení a řezy těles v Mongeově promítání

Zobrazení a řezy těles v Mongeově promítání UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra matematiky Michaela Sukupová 3. ročník prezenční studium Obor: Matematika se zaměřením na vzdělávání a český jazyk se zaměřením na vzdělávání

Více

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku Lekce 3 Židlička Časová dotace: 1 vyučovací hodina V této lekci si vymodelujeme velmi jednoduchou židličku. Tvorba židle se skládá z několika kroků, první částí bude utvoření podsedáku, který poté doplníme

Více

MATEMATIKA MAIZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA MAIZD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST MAIZD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů. 01: Stažení, instalace, nastavení programu, tvorba základních entit (IV/2_M1_01)

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů. 01: Stažení, instalace, nastavení programu, tvorba základních entit (IV/2_M1_01) ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 IV/2 Inovace a

Více

Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika. Bítov Blok 1: Kinematika

Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika. Bítov Blok 1: Kinematika Využití Rhinoceros ve výuce předmětu Počítačová geometrie a grafika Bítov 13.-17.8.2012 Blok 1: Kinematika Pro lepší orientaci v obrázku je vhodné umísťovat. Nabízí se dvě rychlé varianty. Buď pomocí příkazu

Více

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol STEREOMETRIE

Více

Popis základního prostředí programu AutoCAD

Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD CÍL KAPITOLY: CO POTŘEBUJETE ZNÁT, NEŽ ZAČNETE PRACOVAT Vysvětlení základních pojmů: Okno programu AutoCAD Roletová

Více

5.1.4 Obrazy těles ve volném rovnoběžném promítání II

5.1.4 Obrazy těles ve volném rovnoběžném promítání II 5.1.4 Obrazy těles ve volném rovnoběžném promítání II Předpoklady: 5103 tejně jako minule začneme opakováním pravidel. Pravidla uvádíme od nejvíce a nejsnáze používaných k méně a hůře použitelným. Útvary

Více

DUM 03 téma: Tvary - objekty

DUM 03 téma: Tvary - objekty DUM 03 téma: Tvary - objekty ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ Kopírování jednoho prvku je častá činnost v mnoha editorech. Vícenásobné kopírování znamená opakování jednoho prvku v

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově

3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově Úvod Programový produkt 3D sledování pozice vojáka v zastavěném prostoru a budově je navržen jako jednoduchá aplikace pro 3D zobrazení objektů

Více

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel

Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Název: Tvorba obrázků pomocí grafického znázornění komplexních čísel Autor: Mgr. Lukáš Saulich Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její

Více

Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii

Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii Interaktivní modely pro Konstruktivní geometrii Jakub Makarovský Abstrakt V příspěvku jsou prezentovány interaktivní modely základních úloh z Konstruktivní geometrie (1. ročník, zimní semestr) zaměřující

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

SMART Notebook verze Aug

SMART Notebook verze Aug SMART Notebook verze 10.6.219.2 Aug 5 2010 Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 3.9.2012 Pro ročník: 6. až 9. Vzdělávací obor předmět: Matematika Klíčová slova:

Více

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou Rozvinutelné plochy Rozvinutelná plocha je každá přímková plocha, pro kterou existuje izometrické zobrazení do rov iny, tj. lze ji rozvinout do roviny. Dá se ukázat, že každá rozvinutelná plocha patří

Více