Alkany a cykloalkany

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alkany a cykloalkany"

Transkript

1 Alkay a cykloalkay 1) Zakroužkujte či jiak ozačte vzorce, které vyjadřují stejou látku, a pojmeujte: ) Alkay jsou hořlavé. Při jejich spalováí vziká oxid uhličitý a voda. Napište rovici spalováí methau a propau. Metha:. Propa:. 3) Zkuste apsat a pojmeovat všech devět isomerů heptau:

2 4) Teplota varu alkaů T/ Jakou závislost lze vyvodit z grafu? Jakou teplotu varu má 2,2-dimethylpropa? Který z uhlovodíků zobrazeých a grafu má teplotu varu 27,85 5) Teplota táí a varu alkaů T/ Teplota varu Teplota táí počet uhlíku Rozhoděte, zda je tvrzeí správé a špatá tvrzeí opravte: a) Teplota varu dekau je vyšší ež teplota varu hexau. b) S rostoucím počtem uhlíků roste teplota varu. c) exa má ižší teplotu táí ež okta. d) Noa má teplotu varu cca -50. e) S rostoucím počtem uhlíků klesá teplota táí.

3 Alkay a cykloalkay 1) Přírodí zdroje uhlovodíků a jejich zpracováí Největším zdrojem alkaů je ropa a zemí ply. Zemí ply je směs uhlovodíků, kterou tvoří z % metha. V malém možství se v ěm vyskytuje také etha, propa, buta a také ežádoucí příměsi, které se musí před zpracováím odstrait. Zemí ply se používá k výrobě topého plyu a jeho složky jsou základem pro výrobu orgaických látek. Ropa je hědá až čerá kapalia tvořeá směsí kapalých, plyých a pevých uhlovodíků. Před zpracováím se rozděluje a růzé frakce, které se dále rafiují. Rafiace ropy začíá frakčí destilací surové ropy a tři hlaví frakce, které se liší teplotou varu: primárí bezí (t.v ), petrolej (t.v ) a plyový olej ebo motorovou aftu (t.v ). Zbytek se destiluje za sížeého tlaku a vzikají z ěho mazací oleje a vosky. Část ropy, která destilovat ejde, se azývá asfalt. Z plyých uhlovodíků 1 až 4 se odděluje směs propau a butau. Primárí bezí je směsí uhlovodíků o délce řetězce 4 až 11. Používá se především k výrobě motorového bezíu a techického bezíu, který se uplatňuje v lékařství a kosmetice ebo apříklad k ředěí átěrových hmot. Petrolej obsahuje uhlíky o délce 10 až 18 a jeho velká část se zpracovává krakováím a bezí. Mazut je destilačí zbytek, který se používá jako palivo ebo se dále zpracovává vakuovou destilací a olejové destiláty a asfalt. Asfalt je tmavá, pevá látka a spotřebovává se a povrchovou úpravu silic či jako izolačí materiál proti vlhkosti. A) K čemu se v běžém životě užívá asfalt? B) Čím se liší jedotlivé frakce ropy? ) Které uhlovodíky se acházejí v zemím plyu? D) Jaké skupeství mají uhlovodíky 1 až 4? E) Jakou teplotu varu má petrolej? F) Kolika uhlíkatými řetězci je tvoře primárí bezí?

4 2) V tajece je ukryt ázev chemického oboru, který studuje přeměy ropy a zemího plyu a využitelé produkty a materiály ) Bílá až žlutá směs vyšších alkaů, která se používá k výrobě svíček 2) Polotuhá směs uhlovodíků, která se využívá především v kosmetice a ěkdy se azývá petrolátum. 3) Zbytek po vakuové destilaci ropy, který se používá k povrchové úpravě vozovek. 4) Tepelý rozklad uhlovodíků s delšími řetězci a uhlovodíky s kratšími řetězci. 5) Ply vzikající při rozkladu zemědělských a městských odpadů, který obsahuje převážě metha a oxid uhličitý. 6) Prvky, z kterých se skládají uhlovodíky (řazeo abecedě dle začek) 7) Kapalia, která se používá jako palivo do motorových vozidel. 8) Uhlovodík, který je ejvíce zastoupe v zemím plyu. 9) Ply vzikající při spalováí alkaů. 10) Směs petau a hexau, která se používá jako rozpouštědlo.

5 1) Vyhledej a vyvoď iformace z textu: Po staletí je zámo, že destilací moha rostliých materiálů s parou se získávají voé kapalé směsi azývaé silice (eseciálí oleje). Rostlié silice byly používáy stovky let v medicíě, jako kořeí i jako parfémy. Výzkum eseciálích olejů měl rověž důležitou úlohu v rozvoji orgaické chemie jako vědí disciplíy v 19. století. Po chemické stráce se rostlié silice skládají hlavě ze směsí sloučei azývaých terpey. Jsou to malé orgaické molekuly s ohromou strukturí rozmaitostí. Jsou zámy tisíce růzých terpeů a moho z ich obsahuje dvojou vazbu mezi atomy uhlíku. Některé z ich patří mezi uhlovodíky, jié obsahují kyslík. Některé mají ve struktuře řetězce přímé a další zase obsahují kruhy. Bez ohledu a jejich patré strukturí rozdíly jsou všechy terpey strukturě příbuzé. Terpey vzikly spojováím pětiuhlíkatého isopreu (2-methylbuta-1,3-dieu) jako strukturí jedotky. Terpey se dělí podle počtu isopreových jedotek. Mooterpey jsou desetiuhlíkaté sloučeiy ze dvou isopreových jedotek, sesquiterpey mají patáctiuhlíkatou molekulu ze tří isopreových jedotek, diterpey jsou sloučeiy s 20 atomy uhlíku ze čtyř isopreových jedotek. a. o jsou to terpey? b. Mezi které látky bychom mohli terpey zařadit? c. o je základí strukturí jedotkou terpeů? d. Jak se terpey dělí? 2) Je možé pomocí jedoduchého experimetu rozlišit rostliý olej a živočišý tuk? Pokud ao, apište jak. Karbidové lampy Karbidové lampy se využívaly zejméa v dolech, kde ahradily dřevěé štěpy a olejové kahay, které čadily a zapáchaly. Karbidky byly spolehlivé a avíc se díky změě plameu daly včas odhalit ebezpečé důlí plyy. V provozu se udržely velmi dlouho, ež byly ahrazey elektrickými baterkami. Karbidky také sloužily jako světla v historických vozidlech, a i des jsou ještě občas používaé jeskyňáři. V miulosti je ěkterá města využívala pro osvětlováí ulic, apříklad město Tata v Maďarsku, kde byly takové lampy istalováy roku 1897, ebo North Petherto v Aglii v roce I des se dají karbidové lampy koupit, jeda stojí kolem 900 koru.

6 3) Jaký je vzorec karbidu vápíku? 4) Vysvětli pořekadlo kape ti a karbid a objasi jeho chemickou podstatu. Jako pomoc ti může posloužit obrázek: 5) Uveď alespoň dvě evýhody karbidových lampiček 6) Napiš rovice přípravy acetyléu (vysvětli, jak by se daly dokázat oba produkty reakce) a hořeí acetyléu.

7 Svařováí plameem je metoda, která využívá teplo dodávaé spalováím směsi hořlavého plyu a kyslíku ebo vzduchu pro ataveí svarových ploch a roztaveí přídavého materiálu. Pro svařováí se ejčastěji používá směs acetyleu a kyslíku, protože tato směs ve správém poměru umožňuje dosáhout teploty plamee až okolo 3200, která je dostatečá i pro svařováí ocelí. (Jako hořlavý ply lze využít pro svařováí i vodík ebo propa, ale teplota plamee je ižší.) Des je teto způsob svařováí ahrazová svařováím elektrickým obloukem. 7) Podle textu doplň schéma: + teplo používá se ke 8) Doplň chybějící slova pomocí abídky pod textem: Acetylé tvoří ve směsi se velmi výbušou směs. Proto se přepravuje v lahvích rozpuště ve vhodém, ejčastěji acetou. bezešvá uzavřeá láhev se z části plí porézí hmotou, do které je apuště, což je bezpečý způsob trasportu a používáí. Při plěí je uté zabráit ízkým teplotám, aby edošlo ke acetyléu. Kapalý acetylé má vysoce výbušý poteciál a vysokou citlivost k árazům. Po otevřeí lahvového vetilu pak acetylé proudí z lahve jako. Acetylé tvoří s mědí, stříbrem, rtutí či s jejich solemi, které jsou vysoce výbušé a citlivé a áraz a třeí. Proto se esmí používat prvky tlakových přeosových systémů acetyleu z těchto prvků. Pro zabráěí rozkladu acetyléu podporovaého dusíkem je ezbyté zabráit přístupu. vzduchem ocelová zkapalěí vzduchu acetylidy ply aceto rozpouštědle tlakových 9) Spoj možosti: dvojé vazby spolu těsě sousedí mezi dvěma vazbami dvojými je vazba jedoduchá mezi dvěma dvojými vazbami jsou ejméě dvě jedoduché vazby kojugovaé izolovaé kumulovaé 10) Pojmeuj sloučeiy z otázky č. 9 11) Napiš vzorec 2-methylbuta-1,3-dieu, rozhodi, jestli se jedá o alke s dvojými vazbami kojugovaými, izolovaými ebo kumulovaými. Jak jiak se tato látka azývá, kde se achází, co tvoří?

8 Po staletí je zámo, že destilací moha rostliých materiálů s parou se získávají voé kapalé směsi azývaé silice (eseciálí oleje). Rostlié silice byly používáy stovky let v medicíě, jako kořeí i jako parfémy. Výzkum eseciálích olejů měl rověž důležitou úlohu v rozvoji orgaické chemie jako vědí disciplíy v 19. století. Po chemické stráce se rostlié silice skládají hlavě ze směsí sloučei azývaých terpey. Jsou to malé orgaické molekuly s ohromou strukturí rozmaitostí. Jsou zámy tisíce růzých terpeů a moho z ich obsahuje dvojou vazbu mezi atomy uhlíku. Některé z ich patří mezi uhlovodíky, jié obsahují kyslík. Některé mají ve struktuře řetězce přímé a další zase obsahují kruhy. Bez ohledu a jejich patré strukturí rozdíly jsou všechy terpey strukturě příbuzé. Terpey vzikly spojováím pětiuhlíkatého isopreu (2-methylbuta-1,3-dieu) jako strukturí jedotky. Terpey se dělí podle počtu isopreových jedotek. Mooterpey jsou desetiuhlíkaté sloučeiy ze dvou isopreových jedotek, sesquiterpey mají patáctiuhlíkatou molekulu ze tří isopreových jedotek, diterpey jsou sloučeiy s 20 atomy uhlíku ze čtyř isopreových jedotek. 1) Oprav tvrzeí, která ejsou pravdivá: a. Rostlié silice jsou to samé jako eseciálí oleje. b. Terpey řadíme mezi esubstituovaé uhlovodíky. c. 2-methylbuta-1,3-die je čtyřuhlíkatá základí jedotka terpeů d. Mooterpey obsahují jedu isopreovou jedotku, diterpey obsahují dvě isopreové jedotky. e. isopre je kojugovaý die 2) Je možé pomocí jedoduchého experimetu rozlišit rostliý olej a živočišý tuk? Pokud ao, apište jak. Karbidové lampy Karbidové lampy se využívaly zejméa v dolech, kde ahradily dřevěé štěpy a olejové kahay, které čadily a zapáchaly. Karbidky byly spolehlivé a avíc se díky změě plameu daly včas odhalit ebezpečé důlí plyy. V provozu se udržely velmi dlouho, ež byly ahrazey elektrickými baterkami. Karbidky také sloužily jako světla v historických vozidlech, a i des jsou ještě občas používaé jeskyňáři. V miulosti je ěkterá města využívala pro osvětlováí ulic, apříklad město Tata v Maďarsku, kde byly takové lampy istalováy roku 1897, ebo North Petherto v Aglii v roce I des se dají karbidové lampy koupit, jeda stojí kolem 900 koru. 3) Jaký je triviálí ázev látky a 2?

9 4) Podle obrázků, s využitím tvé techické zdatosti a představivosti a za pomoci ásledujícího textu akresli schematický průřez karbidovou lampou. Jedotlivé části popiš: V horí části lampy je voda. S dolí částí, kde je karbid, je propojea kapátkem. Možství vody protékající do dolí části se reguluje šroubem. Voda reaguje s karbidem a vziká acetyle, který uiká do trysky, kde se spaluje a vziká světlo. 5) Uveď alespoň dvě evýhody karbidových lampiček 6) Napiš rovice přípravy acetyléu (vysvětli, jak by se daly dokázat oba produkty reakce) a hořeí acetyléu.

10 Svařováí plameem je metoda, která využívá teplo dodávaé spalováím směsi hořlavého plyu a kyslíku ebo vzduchu pro ataveí svarových ploch a roztaveí přídavého materiálu. Pro svařováí se ejčastěji používá směs acetyleu a kyslíku, protože tato směs ve správém poměru umožňuje dosáhout teploty plamee až okolo 3200, která je dostatečá i pro svařováí ocelí. (Jako hořlavý ply lze využít pro svařováí i vodík ebo propa, ale teplota plamee je ižší.) Des je teto způsob svařováí ahrazová svařováím elektrickým obloukem. 7) Podle textu doplň schéma: + teplo používá se ke Acetylé tvoří ve směsi se vzduchem velmi výbušou směs. Proto se přepravuje v tlakových lahvích rozpuště ve vhodém rozpouštědle, ejčastěji acetou. Ocelová bezešvá uzavřeá láhev se z části plí porézí hmotou, do které je apuště aceto, což je bezpečý způsob trasportu a používáí. Při plěí je uté zabráit ízkým teplotám, aby edošlo ke zkapalěí acetyléu. Kapalý acetylé má vysoce výbušý poteciál a vysokou citlivost k árazům. Po otevřeí lahvového vetilu pak acetylé proudí z lahve jako ply. Acetylé tvoří s mědí, stříbrem, rtutí či s jejich solemi acetylidy, které jsou vysoce výbušé a citlivé a áraz a třeí. Proto se esmí používat prvky tlakových přeosových systémů acetyleu z těchto prvků. Pro zabráěí rozkladu acetyléu podporovaého dusíkem je ezbyté zabráit přístupu vzduchu. 8) Na základě tohoto textu a svých zalostí, zakroužkuj správé odpovědi z ásledujících možostí: a. acetylidy jsou sloučeiy ethyu a u, Ag, g b. vzduch obsahuje přibližě 20 % dusíku, a protože dusík podporuje rozklad acetyléu, je ezbyté zabráit přístupu vzduchu k acetyléu c. acetylé je za ormálích podmíek kapalia d. acetylé se rozpouští v O e. acetylid stříbrý je třaskavia 9) Spoj možosti a uveď příklad: dvojé vazby spolu těsě sousedí mezi dvěma vazbami dvojými je vazba jedoduchá mezi dvěma dvojými vazbami jsou ejméě dvě jedoduché vazby kojugovaé izolovaé kumulovaé 10) Napiš vzorec 2-methylbuta-1,3-dieu. Rozhodi, jestli se jedá o alke s dvojými vazbami kojugovaými, izolovaými ebo kumulovaými. Jak jiak se tato látka azývá, kde se achází, co tvoří?

11 1) Pojmeuj sloučeiy v tabulce triviálími ázvy a vyřeš šifru (čísla ějakým způsobem souvisí s tabulkou a ázvy polymerů). Šifra. 111, 123, 323, 134, 210, 332, 236, 312, 314, 225 Tajeka: l 2 2 l M F F F F Vysvětli pojem, který ti vyšel v tajece. 2) Vyhledej iformace v textu: Ethe Ethe (starším ázvem ethyle) je ejjedodušším zástupcem uhlovodíků ze skupiy alkeů. Je to bezbarvý hořlavý ply asládlé vůě s teplotou táí -169,1. Se vzduchem tvoří výbušou směs. Patří mezi základí suroviy v chemickém průmyslu. Používá se k výrobě ethyleoxidu, polyethyleu, styreu aj. Vyskytuje se v okolí zrajících plodů a klíčících brambor. Volý etyle ve vzduchu je již odpadem. Působí sice silě a zráí v ejbližším okolí, ale v rostliě může být účiý je ve vazbě a receptor. Tehdy reguluje růst, většiou v iterakci s jiými fytohormoy. Etyle urychluje zráí těch plodů, u kterých se zitezivňuje dýcháí a urychluje opad listů (pomáhá vytvořit vrstvu buěk, v které se listy odlamují). ( ( a) Jaké jsou fyzikálě-chemické vlastosti etheu? b) Jaká je fukce etheu v rostliách? c) Bylo by možé v domácích podmíkách urychlit zráí plodů (třeba jablek)? d) Který polymer se vyrábí z ethyleu?

12 3) Proces opačý polymeraci je depolymerace, kdy z polymerů opět vzikají moomery. Napiš rovici depolymerace polyethyleu. 4) Jak bys v laboratoři dokázal/a, že vziká ethyle? 5) Přiřaď k výrobku správý polymer, ze kterého se vyrábí: 6) Napiš rovici vulkaizace přírodího kaučuku:

13 Přírodí a sytetické kaučuky Z tropického stromu kaučukovíku brazilského (evea brasiliesis) se ařezáváím jeho kůry získává surový kaučuk (latex) - polymer, jehož jedotkami je 2-methyl-but-1,3-die. Te se upravuje srážeím apř. kyseliou mravečí, pere vodou a suší a materiál zvaý krepa. Jeho dalšími úpravami (přídavkem pliv, dalších aditiv a vulkaizací) se vyrábí "přírodí kaučuk" čili přírodí pryž. Přírodí kaučuk byl v Evropě zám zhruba od poloviy 18. století. Kaučukovíky pro jeho produkci se pěstovaly až do druhé poloviy 19. století je v Jiží Americe, později i v Jihovýchodí Asii. Rozhodující pro širší využití přírodího (a posléze i sytetického kaučuku) byl vyález vulkaizace, který se obvykle připisuje Američau harlesi Goodyearovi a datuje se do roku 1844 Prvími syteticky připraveými kaučuky byl polyisopre (1909 v Německu) a polybutadie (1910 v Rusku). Výzamý byl i vyález butadie-styreového kaučuku, který učiili ěmečtí chemici v roce Dalším hojě využívaým kaučukem je polychloropre, eboli eopre. Z kaučuků a bázi uhlovodíků se pryž vyrábí přídavkem pliv, atioxidatů, vulkaizačích čiidel a ásledou vulkaizací. Vulkaizace je proces, kterým se zpracovávají sytetické i přírodí kaučuky. ěteím za tepla vziká pryž. Do rozdrceého kaučuku jsou vmícháy saze (plivo), olej a síra (umožňuje vulkaizaci). V místech, kde v uhlíkových řetězcích polymeru zůstaly dvojé vazby, se aduje síra a vzikají tak polysulfidové můstky. Výrobek získává větší pružost, a úkor toho ale vulkaizovaou gumu již elze tvarovat. 1) Výrobky z vulkaizovaého kaučuku mohli lidé začít používat: a) v 50. letech 18. století b) a začátku 19. století c) a koci prví poloviy 19. století d) po roce ) Napište rovice: a) vzik přírodí gumy polymerací: b) vulkaizace přírodího kaučuku: 3) Je možé vulkaizovat i sytetické kaučuky? Pokud ao, apište rovici vulkaizace pro ěkterý sytetický kaučuk. 4) Jak se získává přírodí kaučuk?

14 5) Vyzáš se ve začkách, které se běžě pro polymery používají? Přiřaď začku ke správému vzorci (k jedomu budeš mít dvě). (D - high desity = vysoká hustota, LD - low desity = ízká hustota) l O 2 O O 2 2 O 6) Přiřaď k výrobku správý polymer, ze kterého se vyrábí:

15 PRAOVNÍ LIST arey 1. Přečti si ásledující text o počátcích základí aromatické sloučeiy a zodpověz otázky pod tímto textem. Nezámý uhlovodík A o sumárím vzorci 66 přichystal chemikům ve svých počátcích velké překvapeí. Tato látka byla připravea roku 1825 Michaelem Faradayem, pojmeováa byla ovšem až roku 1865 boským profesorem B českého původu jeho předkové pocházeli ze Stradoic u Slaého. Teto profesor B připsal strukturu ezámé látky A easyceému cyklicky kojugovaému systému se 3 dvojými vazbami. Brzy se ovšem zjistilo, že látka A ejeví za obyčejé teploty vlastosti typické pro easyceé sloučeiy, tedy že apř. eaduje halogey (reakce D), ai se eoxiduje roztokem magaistau (reakce E). Naopak reakce s bromem za katalýzy F probíhá za vziku substitučího derivátu. Na základě těchto experimetálích zkušeostí pozměil boský profesor B svou představu o ezámé látce A v tom smyslu, že jej formuloval jako, v ěmž dochází k jakési oscilaci, která ruší rozdíly mezi jedoduchými a dvojými vazbami v jeho molekule. I když tato představa ebyla přesá, obsahovala správou myšleku, že vazby mezi uhlíky v molekule látky A ejsou ai jedoduché, ai dvojé. (Převzato z Stručé základy orgaické chemie, Pacák J., SNTL, Praha, 1978) a. Přiřaď k písmekům A, B,, F správé výrazy, v případě orgaické sloučeiy akresli i její vzorec. A B F b. Napiš rovice reakcí D a E s výchozí látkou cyklohexeu. D: E: c. Jak se des azývá proces oscilace, která ruší rozdíly mezi jedoduchými a dvojými vazbami v molekule látky A? d. Rozhodi o správosti tvrzeí a špatá oprav, vycházej z textu: A. Struktura látky A byla poprvé popsáa v době, kdy byla sestavea periodická soustava prvků D. I. Medělejevem. B. Boský profesor původě připsal strukturu látky A sloučeiám, které bychom ozačili jako cykloalkadiey.. Látka A reagovala s bromem docházelo k adici a dvojou vazbu, s magaistaem ovšem ereagovala. D. Na látce A probíhá s chlorem substitučí reakce za katalýzy Nal, vziká halogederivát. E. Na základě experimetálích údajů byla struktura látky A pozměěa bylo zjištěo, že obsahuje pouze jedoduché a trojé vazby, ikoliv dvojé.

16 2. Přiřaď správě k sobě ázev a chemický vzorec. A beze B tolue aftale D kume E o-xyle F styre G bifeyl Systematicky pojmeuj ásledující sloučeiy: tolue o-xyle styre Doplň ásledující text o reakcích areů. Arey jsou sloučeiy, které by měly obsahovat vazby, tedy mohlo by se zdát, že typickou reakcí pro arey bude a vazbu. Experimetálě bylo ovšem dokázáo, že vazby v molekulách areů ejsou jedoduché, ai délkou vazby odpovídají vazbám mezi těmito dvěma typy. Proto typickou reakcí pro arey je elektrofilí elektrofilí z důvodu adbytku v důsledku delokalizace. Tato reakce probíhá přes ěkolik stádií přes, dále přes σ-komplex a v závěru reakce dochází k oboveí charakteru jádra odštěpeím protou. Při těchto reakcích se využívá katalyzátorů kyseli. Tímto typem reakce probíhají apř. bromace, itrace či - alkylace bezeového jádra. 4. Doplň ásledující rovice, ezapomeň a podmíky. + Br 2 + Br + NO 3 2 SO 4 NO All l

17 5. a) Vypočítej, kolik gramů chloru je potřeba a přípravu 35 g chlorbezeu. b) Kolik ml kocetrovaé 63% kyseliy dusičé (ρ = 1,39 g cm -3 ) je uto připravit pro reakci s 54 g bezeu? 6. Nazač, do jaké polohy poběží další elektrofilí substituce. O O O O Br 7. Na obrázku vidíš zástupce areů apiš jeho vzorec a pokus se vymyslet k čemu se používá a proč. Jaké skupeství je pro tuto látku typické? Jak souvisí druhý obrázek s touto látkou? o se dále vyrábí z této látky jmeuj alespoň 2 sloučeiy. 8. Pokud přijdeš k babičce a půdu a otevřeš skříň s oblečeím, ucítíš charakteristický zápach jedoho zástupce areů o kterou sloučeiu se jedá? Nakresli její vzorec a apiš ázev, jak se jí lidově říká.

18 Proč se tato látka používala právě ve skříích s oblečeím? Tato sloučeia (bílá krystalická látka) má zajímavé vlastosti dokáže sublimovat. Vysvětli, co to zameá. Tato látka se epoužívá je v domácostech, ale vyrábí se z í také barviva vymysli, jaké barvivo se z aftaleu vyrábí a k čemu toto barvivo používáme v laboratoři. 9. Zakroužkuj správé možosti o polycyklických aromatických uhlovodících (PAU): a) PAU jsou polycyklické amfoterí uhlovodíky, které mají vysokou molekulovou hmotost. b) Mezi polycyklické aromatické uhlovodíky můžeme zařadit bezpyre, athrace či feathre. c) PAU vzikají edokoalým spalováím orgaických látek. d) PAU jsou podezřelé z karciogeity výjimku tvoří ty sloučeiy, kde acházíme tzv. oblast bay regio. 10. Mezi zástupce areů patří také jeda sloučeia, která je základem pro výrobu jedoho polymeru. Zakresli teto moomer a azvi ho triviálě. Jakou zkratkou se polymer ozačuje a k čemu se používá?

19 PRAOVNÍ LIST arey 1. Přečti si ásledující text o historii vziku struktury bezeu. Strukturu bezeu avrhul čistě ituitivě až v roce 1865 Friedrich August vo Stradoitz Kekulé. Nejrozšířeější je verze, že Kekulé avrhul strukturu poté, co se mu zdál se o hadovi chytající vlastí ocas. Ovšem pozor! Kekulé avrhul cyklickou strukturu molekuly bezeu se střídáím dvojých vazeb s jedoduchými (e s kruhem). A tak je mohem pravděpodobější verze, že Kekulé ve su viděl šest opic v kruhu, každá držela v jedé pracce baá, třemi dalšími se držela s dalšími dvěma opicemi. Pak stačilo ahradit čtyřohé (ebo čtyřruké) opice čtyřvazým uhlíkem a každý baá vodíkem a dostal vzorec bezeu. Nevíme, co je pravdy a této pověsti, zato víme, že ai teto vzorec strukturu bezeu přesě evystihuje. Nakresli strukturu bezeu, jak si ji představoval Kekulé. Proč teto vzorec evystihuje strukturu bezeu zaměř se a vazby. o aopak teto vzorec dobře vystihl? Na základě výše uvedeých faktů se pokus vymyslet pravidla aromaticity: Doplň křížovku. V tajece se skrývá zástupce areů akresli jeho vzorec tajeka:, vzorec: Která z osmi sloučei epatří mezi ostatí a proč?

20 3. Oprav v textu chyby. Typickou reakcí pro arey je elektrofilí adice a dvojou vazbu. V tomto případě dochází k reakci s bromem Br, který se aduje a dvojou vazbu. Další reakcí, která probíhá a areech je ukleofilí subsituce. Tato substituce je vedea ejprve přes σ-komplex, poté přes π-komplex. V těchto stádiích edochází k porušeí aromatického charakteru jádra. V posledím kroku dochází k odštěpeí hydridového aiotu. Vedlejší řetězce avázaé a bezeovém jádře je možo oxidovat oxidují se a karboxylovou kyseliu o příslušeém počtu uhlíku, jako měl alkylový zbytek. Beze lze sado hydrogeovat vziká cyklopeta. 4. Doplň reakce a podmíky. + NO 3 2 SO l + KMO4 + l2 l + 5. Vysvětli, co to je mezomerí efekt. Na ásledujících dvou sloučeiách vysvětli, jak mezomerí efekt ovlivňuje další substituce a bezeové jádro. O N 2

21 6. Doplň ad šipky reaktaty. O O l O Br NO 2 NO 2 NO 2 NO 2 7. Zakroužkuj správé odpovědi o bezeu. a) Beze má sumárí vzorec 66. b) Beze se používá jako rozpouštědlo rozpouští polárí látky. c) Jedá se o plyou látku, která hoří modrým svítivým plameem. d) Beze poškozuje kostí dřeň může způsobit chudokrevost. 8. Přiřaď k sobě triviálí, systematické ázvy a vzorce xyleů. O jakou izomerii se v tomto případě jedá? A o-xyle B m-xyle p-xyle a 1,4-dimethylbeze b 1,2-dimethylbeze c 1,3-dimethylbeze 9. Pospojuj použití ásledujících zástupců areů: rozpouštědlo kume isekticid xyle ávyková látka styre výroba TNT aftale výroba feolu a acetou tolue výroba barviv (feolftalei) výroba polystyreu

22 10. Přečti si ásledující text o polycyklických aromatických uhlovodících a vyber správá tvrzeí. Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU ebo PA z aglického polyaromatic hydrocarbos) jsou skupiou aromatických uhlovodíků s ejméě dvěma bezeovými jádry, které vzikají převážě během edokoalého spalováí. Polyaromatické uhlovodíky vzikají ve spalovacích motorech, ale také při kouřeí. Řada polycyklických aromatických uhlovodíků má mutageí a karciogeí vlastosti. Karciogeitu můžeme u těchto aromátů sado rozpozat již podle vzorce karciogeí jsou ty aromáty, které obsahují tzv. bay regio (oblast zálivu) apř. bezpyre, feathre. PAU charakteristicky zapáchají, páry mají dráždivé účiky a oči a kůži, působí fotosesibilizaci. A) Mezi PAU patří apř. aftale, beze, bezpyre, athrace. ANO NE B) Polycyklické aromatické uhlovodíky vzikají při spalováí zejméa fosilích paliv. ANO NE ) PAU, které obsahují tzv. oblast zálivu, ejsou karciogeí. ANO NE D) S PAU se v každodeím životě esetkáme vzikají při spalováí v továrách. ANO NE E) Polycyklické aromatické uhlovodíky eobsahují vodíky. ANO NE 12. Podívej se a graf emise polyaromatických uhlovodíků z roku Které oblasti produkují ejvíce PAU a které ejméě? 12. Vypočítej, kolik gramů sazí se při spalováí uvolí z 20 ml bezeu (ρ = 0,8786 g cm -3 )?

Alkeny a alkadieny reakce

Alkeny a alkadieny reakce Alkey a alkadiey reakce Temacká oblast : Chemie orgaická chemie Datum vytvořeí: 17. 7. 2012 Ročík: 2. ročík čtyřletého gymázia (sexta osmiletého gymázia) Stručý obsah: Reace výroby alkeů a alkadieů. Reakvita

Více

8.2.1 Aritmetická posloupnost I

8.2.1 Aritmetická posloupnost I 8.2. Aritmetická posloupost I Předpoklady: 80, 802, 803, 807 Pedagogická pozámka: V hodiě rozdělím třídu a dvě skupiy a každá z ich dělá jede z prvích dvou příkladů. Čley posloupostí pak při kotrole vypíšu

Více

Experimentální postupy. Koncentrace roztoků

Experimentální postupy. Koncentrace roztoků Experimetálí postupy Kocetrace roztoků Kocetrace roztoků možství rozpuštěé látky v roztoku. Hmotostí zlomek (hmotostí proceta) Objemový zlomek (objemová proceta) Molárí zlomek Molarita (molárí kocetrace)

Více

8.2.1 Aritmetická posloupnost

8.2.1 Aritmetická posloupnost 8.. Aritmetická posloupost Předpoklady: 80, 80, 803, 807 Pedagogická pozámka: V hodiě rozdělím třídu a dvě skupiy a každá z ich dělá jede z prvích dvou příkladů. Př. : V továrě dokočí každou hodiu motáž

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Iovace profesí přípravy budoucích učitelů chemie I v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Teto projekt je spolufiacová Evropským sociálím fodem a státím rozpočtem České

Více

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna.

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna. 6 Itervalové odhady parametrů základího souboru V předchozích kapitolách jsme se zabývali ejprve základím zpracováím experimetálích dat: grafické zobrazeí dat, výpočty výběrových charakteristik kapitola

Více

ZDROJE UHLOVODÍKŮ. a) Ropa je hnědočerná s hustotou než voda. b) Je to směs, především. Ropa však obsahuje také sloučeniny dusíku, kyslíku a síry.

ZDROJE UHLOVODÍKŮ. a) Ropa je hnědočerná s hustotou než voda. b) Je to směs, především. Ropa však obsahuje také sloučeniny dusíku, kyslíku a síry. VY_52_INOVACE_03_08_CH_KA 1. ROPA ZDROJE UHLOVODÍKŮ Doplň do textu chybějící pojmy: a) Ropa je hnědočerná s hustotou než voda. b) Je to směs, především. Ropa však obsahuje také sloučeniny dusíku, kyslíku

Více

Deskriptivní statistika 1

Deskriptivní statistika 1 Deskriptiví statistika 1 1 Tyto materiály byly vytvořey za pomoci gratu FRVŠ číslo 1145/2004. Základí charakteristiky souboru Pro lepší představu používáme k popisu vlastostí zkoumaého jevu určité charakteristiky

Více

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Paliva Paliva nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Dělení paliv podle skupenství pevná uhlí, dřevo kapalná benzín,

Více

Syntézy makromolekulárních sloučenin

Syntézy makromolekulárních sloučenin Sytézy makromolekulárích sloučei Podmíky sytéz makromolekulárích sloučei: A + B C reakce proběhe pokud G < 0 G = ebo G = -T S ebo G = -T S 1) 0 2) >0 S > >0 3) S < 0 < 0 (vzik makromolekul z moomerů)

Více

2. Definice plazmatu, základní charakteristiky plazmatu

2. Definice plazmatu, základní charakteristiky plazmatu 2. efiice plazmatu, základí charakteristiky plazmatu efiice plazmatu Plazma bývá obyčejě ozačováo za čtvrté skupeství hmoty. Pokud zahříváme pevou látku, dojde k jejímu roztaveí, při dalším zahříváí se

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Mgr.

Více

Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková

Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

1.3. POLYNOMY. V této kapitole se dozvíte:

1.3. POLYNOMY. V této kapitole se dozvíte: 1.3. POLYNOMY V této kapitole se dozvíte: co rozumíme pod pojmem polyom ebo-li mohočle -tého stupě jak provádět základí početí úkoy s polyomy, kokrétě součet a rozdíl polyomů, ásobeí, umocňováí a děleí

Více

8.1.3 Rekurentní zadání posloupnosti I

8.1.3 Rekurentní zadání posloupnosti I 8.. Rekuretí zadáí poslouposti I Předpoklady: 80, 80 Pedagogická pozámka: Podle mých zkušeostí je pro studety pochopitelější zavádět rekuretí posloupost takto (sado kotrolovatelou ukázkou), ež dosazováím

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0448 ICT- PZC 2/11 Zdroje uhlovodíků Střední

Více

Uhlovodíky -pracovní list

Uhlovodíky -pracovní list Uhlovodíky -pracovní list VY_52_INOVACE_195 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 9 Uhlovodíky -pracovní list 1)Podle textu odpovězte na otázky Uhlík v uhlovodících má schopnost

Více

1)uhlovodík musí být cyklický, všechny atomy musí být v jedné rovině

1)uhlovodík musí být cyklický, všechny atomy musí být v jedné rovině Otázka: Areny Předmět: Chemie Přidal(a): I. Prokopová 3 podmínky: 1)uhlovodík musí být cyklický, všechny atomy musí být v jedné rovině 2) musí existovat minimálně dvě možnosti uspořádání π elektronů 3)

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI

6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI 6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI Fukce Dovedosti:. Základí pozatky o fukcích -Chápat defiici fukce,obvyklý způsob jejího zadáváí a pojmy defiičí obor hodot fukce. U fukcí zadaých předpisem umět správě operovat

Více

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička  Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2. Alkany uhlovodíky s otevřeným řetězcem a pouze jednoduchými vazbami vazby sigma, největší výskyt elektronů na spojnici jader v názvu mají koncovku an Cykloalkany uhlovodíky s uzavřeným řetězcem a pouze

Více

OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN

OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN Úloha obchodího cestujícího OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN Nejprve k pojmům používaým v okružích a rozvozích úlohách: HAMILTONŮV CYKLUS je typ cesty,

Více

3. Lineární diferenciální rovnice úvod do teorie

3. Lineární diferenciální rovnice úvod do teorie 3 338 8: Josef Hekrdla lieárí difereciálí rovice úvod do teorie 3 Lieárí difereciálí rovice úvod do teorie Defiice 3 (lieárí difereciálí rovice) Lieárí difereciálí rovice -tého řádu je rovice, která se

Více

1 POPISNÁ STATISTIKA V PROGRAMU MS EXCEL

1 POPISNÁ STATISTIKA V PROGRAMU MS EXCEL Elea Mielcová, Radmila Stoklasová a Jaroslav Ramík; Statistické programy POPISNÁ STATISTIKA V PROGRAMU MS EXCEL RYCHLÝ NÁHLED KAPITOLY Žádý výzkum se v deší době evyhe statistickému zpracováí dat. Je jedo,

Více

1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE

1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE 1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE V této kapitole se dozvíte: jak je axiomaticky defiová vektor a vektorový prostor včetě defiice sčítáí vektorů a ásobeí vektorů skalárem;

Více

ANORGANICKÁ ORGANICKÁ

ANORGANICKÁ ORGANICKÁ EMIE ANORGANIKÁ ORGANIKÁ 1 EMIE ANORGANIKÁ Anorganické látky Oxidy: O, O 2.. V neživé přírodě.. alogenidy: Nal.. ydroxidy: NaO Uhličitany: ao 3... Kyseliny: l. ydrogenuhličitany: NaO 3. 2 EMIE ORGANIKÁ

Více

Polymerace iontově koordinační (koordinované)-

Polymerace iontově koordinační (koordinované)- trazití stav Polymerace iotově koordiačí (koordiovaé)- (stereoregulárí polymery, DPE, ipp, sytetické kaučuky ) harakter vazby koce rostoucího řetězce a katalyzátoru: iotový pár s určitou mírou kovalece.

Více

Zformulujme PMI nyní přesně (v duchu výrokové logiky jiný kurz tohoto webu):

Zformulujme PMI nyní přesně (v duchu výrokové logiky jiný kurz tohoto webu): Pricip matematické idukce PMI) se systematicky probírá v jié části středoškolské matematiky. a tomto místě je zařaze z důvodu opakováí matka moudrosti) a proto, abychom ji mohli bez uzarděí použít při

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Iovace studia molekulárí a buěčé biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Předmět: LRR/CHP1/Chemie pro biology 1 Roztoky, teorie kyseli a zásad Mgr. Karel Doležal Dr. Cíl předášky: sezámit posluchače s

Více

MATEMATICKÁ INDUKCE. 1. Princip matematické indukce

MATEMATICKÁ INDUKCE. 1. Princip matematické indukce MATEMATICKÁ INDUKCE ALEŠ NEKVINDA. Pricip matematické idukce Nechť V ) je ějaká vlastost přirozeých čísel, apř. + je dělitelé dvěma či < atd. Máme dokázat tvrzeí typu Pro každé N platí V ). Jeda možost

Více

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n Petra Suryková Modelováí křivek základím prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polyomiálí Q( t) a a t... a t polyomiálí křivky můžeme sado vyčíslit sado diferecovatelé lze z ich skládat křivky

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

Odhad parametru p binomického rozdělení a test hypotézy o tomto parametru. Test hypotézy o parametru p binomického rozdělení

Odhad parametru p binomického rozdělení a test hypotézy o tomto parametru. Test hypotézy o parametru p binomického rozdělení Odhad parametru p biomického rozděleí a test hypotézy o tomto parametru Test hypotézy o parametru p biomického rozděleí Motivačí úloha Předpokládejme, že v důsledku realizace jistého áhodého pokusu P dochází

Více

1.7.4 Těžiště, rovnovážná poloha

1.7.4 Těžiště, rovnovážná poloha 74 ěžiště, rovovážá poloha Předpoklady: 00703 Př : Polož si sešit a jede prst tak, aby espadl Záleží a místě, pod kterým sešit podložíš? Proč? Musíme sešit podložit prstem přesě uprostřed, jiak spade Sešit

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků. a jejich zpracování

Přírodní zdroje uhlovodíků. a jejich zpracování Přírodní zdroje uhlovodíků a jejich zpracování 1 Rozdělení: Přírodní zdroje org. látek fosilní - zemní plyn, ropa, uhlí (vznikají geochemickými procesy miliony let) recentní (současné) - dřevo, rostlinné

Více

Modelování jednostupňové extrakce. Grygar Vojtěch

Modelování jednostupňové extrakce. Grygar Vojtěch Modelováí jedostupňové extrakce Grygar Vojtěch Soutěží práce 009 UTB ve Zlíě, Fakulta aplikovaé iformatiky, 009 OBSAH ÚVOD...3 1 MODELOVÁNÍ PRACÍCH PROCESŮ...4 1.1 TERMODYNAMIKA PRACÍHO PROCESU...4 1.

Více

1. Základy měření neelektrických veličin

1. Základy měření neelektrických veličin . Základy měřeí eelektrických veliči.. Měřicí řetězec Měřicí řetězec (měřicí soustava) je soubor měřicích čleů (jedotek) účelě uspořádaých tak, aby bylo ožě split požadovaý úkol měřeí, tj. získat iformaci

Více

5. Výpočty s využitím vztahů mezi stavovými veličinami ideálního plynu

5. Výpočty s využitím vztahů mezi stavovými veličinami ideálního plynu . ýpočty s využití vztahů ezi stavovýi veličiai ideálího plyu Ze zkušeosti víe, že obje plyu - a rozdíl od objeu pevé látky ebo kapaliy - je vyeze prostore, v ěž je ply uzavře. Přítoost plyu v ádobě se

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: Z.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH27

DUM VY_52_INOVACE_12CH27 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH27 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

Kapitola 5 - Matice (nad tělesem)

Kapitola 5 - Matice (nad tělesem) Kapitola 5 - Matice (ad tělesem) 5.. Defiice matice 5... DEFINICE Nechť T je těleso, m, N. Maticí typu m, ad tělesem T rozumíme zobrazeí možiy {, 2,, m} {, 2,, } do T. 5..2. OZNAČENÍ Možiu všech matic

Více

Metodický postup pro určení úspor primární energie

Metodický postup pro určení úspor primární energie Metodický postup pro určeí úspor primárí eergie Parí protitlaká turbía ORGRZ, a.s., DIVIZ PLNÉ CHNIKY A CHMI HUDCOVA 76, 657 97 BRNO, POŠ. PŘIHR. 97, BRNO 2 z.č. Obsah abulka hodot vstupujících do výpočtu...3

Více

OVMT Přesnost měření a teorie chyb

OVMT Přesnost měření a teorie chyb Přesost měřeí a teorie chyb Základí pojmy Naměřeé údaje ejsou ikdy absolutě přesé, protože skutečé podmíky pro měřeí se odlišují od ideálích. Při každém měřeí vzikají odchylky od správých hodot chyby.

Více

POKYNY MOTOROVÁ PALIVA

POKYNY MOTOROVÁ PALIVA POKYNY Prostuduj si teoretické úvody k jednotlivým částím listu a následně vypracuj postupně všechny zadané úkoly tyto a další informace pak použij na závěr při vypracování testu zkontroluj si správné

Více

je konvergentní, právě když existuje číslo a R tak, že pro všechna přirozená <. Číslu a říkáme limita posloupnosti ( ) n n 1 n n n

je konvergentní, právě když existuje číslo a R tak, že pro všechna přirozená <. Číslu a říkáme limita posloupnosti ( ) n n 1 n n n 8.3. Limity ěkterých posloupostí Předpoklady: 83 Pedagogická pozámka: Tuto a tři ásledující hodiy je možé probrat za dvě vyučovací hodiy. V této hodiě je možé vyechat dokazováí limit v příkladu 3. Opakováí

Více

Matematika 1. Katedra matematiky, Fakulta stavební ČVUT v Praze. středa 10-11:40 posluchárna D / 13. Posloupnosti

Matematika 1. Katedra matematiky, Fakulta stavební ČVUT v Praze. středa 10-11:40 posluchárna D / 13. Posloupnosti Úvod Opakováí Poslouposti Příklady Matematika 1 Katedra matematiky, Fakulta stavebí ČVUT v Praze středa 10-11:40 posluchára D-1122 2012 / 13 Úvod Opakováí Poslouposti Příklady Úvod Opakováí Poslouposti

Více

Matematika I, část II

Matematika I, část II 1. FUNKCE Průvodce studiem V deím životě, v přírodě, v techice a hlavě v matematice se eustále setkáváme s fukčími závislostmi jedé veličiy (apř. y) a druhé (apř. x). Tak apř. cea jízdeky druhé třídy osobího

Více

Petr Šedivý Šedivá matematika

Petr Šedivý  Šedivá matematika LIMITA POSLOUPNOSTI Úvod: Kapitola, kde poprvé arazíme a ekoečo. Argumety posloupostí rostou ade všechy meze a zkoumáme, jak vypadají hodoty poslouposti. V kapitole se sezámíte se základími typy it a početími

Více

12. N á h o d n ý v ý b ě r

12. N á h o d n ý v ý b ě r 12. N á h o d ý v ý b ě r Při sledováí a studiu vlastostí áhodých výsledků pozáme charakter rozděleí z toho, že opakovaý áhodý pokus ám dává za stejých podmíek růzé výsledky. Ty odpovídají hodotám jedotlivých

Více

23. Mechanické vlnění

23. Mechanické vlnění 3. Mechaické vlěí Mechaické vlěí je děj, při kterém částice pružého prostředí kmitají kolem svých rovovážých poloh a teto kmitavý pohyb se přeáší (postupuje) od jedé částice k druhé vlěí může vzikout pouze

Více

Vyšší mocniny. Předpoklady: Doplň místo obdélníčků správné číslo. a) ( 2) 3. = c) ( ) = 1600 = e) ( 25) 2 0,8 0, 64.

Vyšší mocniny. Předpoklady: Doplň místo obdélníčků správné číslo. a) ( 2) 3. = c) ( ) = 1600 = e) ( 25) 2 0,8 0, 64. 81 Vyšší mociy Předpoklady: 0081 Př 1: Doplň místo obdélíčků správé číslo a) ( ) = b) = 0, 0000 e) ( ) = 0, ( 0) = 100 = f) ( ) = 8 a) ( ) = 8 b) 0, 0 0, 0000 = ( ) 0,8 0, 0 = 100 = e) ( ) = f) ( ) = 8

Více

Makromolekulární látky složené z velkého počtu atomů velká Mr

Makromolekulární látky složené z velkého počtu atomů velká Mr Makromolekulárí látky Makromolekulárí látky složeé z velkého počtu atomů velká Mr Klasifikace podle: typu chemické reakce tvaru molekul chováí za vyšší teploty moomer oligomer 10 polymer >10 přírodí (biopolymery)

Více

ARENY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý

ARENY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ARENY Datum (období) tvorby: 13. 9. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s areny. V rámci tohoto

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V kompresoru je kotiuálě stlačová objemový tok vzduchu [m 3.s- ] o teplotě 20 [ C] a tlaku 0, [MPa] a tlak 0,7 [MPa]. Vypočtěte objemový tok vzduchu vystupujícího z kompresoru, jeho teplotu a příko

Více

Ch - Uhlovodíky VARIACE

Ch - Uhlovodíky VARIACE Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukových materiálů je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn

Více

Táborový oheň pod hvězdami

Táborový oheň pod hvězdami CHEMICKÉ REAKCE A DĚJE Táborový oheň pod hvězdami ➊ Pokud se ponoří železný hřebík do roztoku modré skalice, dojde k vyloučení mědi z roztoku na povrchu hřebíku a roztok se odbarví. Zapiš chemickou rovnici

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků

Přírodní zdroje uhlovodíků Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Alena Jirčáková Zemní plyn - vznik: Výskyt často spolu s ropou (naftový zemní plyn) nebo

Více

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_Ch_OCH

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_Ch_OCH Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 23.04.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_Ch_OCH Ročník: II. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Organická

Více

veličiny má stejný řád jako je řád poslední číslice nejistoty. Nejistotu píšeme obvykle jenom jednou

veličiny má stejný řád jako je řád poslední číslice nejistoty. Nejistotu píšeme obvykle jenom jednou 1 Zápis číselých hodot a ejistoty měřeí Zápis číselých hodot Naměřeé hodoty zapisujeme jako číselý údaj s určitým koečým počtem číslic. Očekáváme, že všechy zapsaé číslice jsou správé a vyjadřují tak i

Více

Aritmetická posloupnost, posloupnost rostoucí a klesající Posloupnosti

Aritmetická posloupnost, posloupnost rostoucí a klesající Posloupnosti 8 Aritmetická posloupost, posloupost rostoucí a klesající Poslouposti Posloupost je fukci s defiičím oborem celých kladých čísel - apř.,,,,,... 3 4 5 Jako fukci můžeme také posloupost zobrazit do grafu:

Více

Elektrování těles a nové materiály

Elektrování těles a nové materiály J. ubeňák: Elektrováí těles a ové materiály Elektrováí těles a ové materiály JSEF UBEŇÁK Uiverzita radec Králové Klasické pomůcky pro získáí elektrických ábojů mají své kouzlo, ale získat liščí oho a eboitovou

Více

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné Spojitost a limita fukcí jedé reálé proměé Pozámka Vyšetřeí spojitosti fukce je možo podle defiice převést a výpočet limity V dalším se proto soustředíme je problém výpočtu limit Pozámka Limitu fukce v

Více

6. Posloupnosti a jejich limity, řady

6. Posloupnosti a jejich limity, řady Moderí techologie ve studiu aplikovaé fyziky CZ..07/..00/07.008 6. Poslouposti a jejich limity, řady Posloupost je speciálí, důležitý příklad fukce. Při praktickém měřeí hodot určité fyzikálí veličiy dostáváme

Více

Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby.

Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby. Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby. T-6 ALKANY Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONA III / 2

Více

Chemie - 3. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP.

Chemie - 3. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP. očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 3. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 1.1., 1.2., 1.3., 1.4., 2.1. 1. Látky přírodní nebo syntetické

Více

13 Popisná statistika

13 Popisná statistika 13 Popisá statistika 13.1 Jedorozměrý statistický soubor Statistický soubor je možia všech prvků, které jsou předmětem statistického zkoumáí. Každý z prvků je statistickou jedotkou. Prvky tvořící statistický

Více

Tržní ceny odrážejí a zahrnují veškeré informace předpokládá se efektivní trh, pro cenu c t tedy platí c t = c t + ε t.

Tržní ceny odrážejí a zahrnují veškeré informace předpokládá se efektivní trh, pro cenu c t tedy platí c t = c t + ε t. Techická aalýza Techická aalýza z vývoje cey a obchodovaých objemů akcie odvozuje odhad budoucího vývoje cey. Dalšími metodami odhadu vývoje ce akcií jsou apř. fudametálí aalýza (zkoumá podrobě účetictví

Více

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY, SYNTETICKÉ POLYMERY

MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY, SYNTETICKÉ POLYMERY Iovace profesí přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Text zpracoval RNDr. Josef Husárek, Ph.D. MAKRMLEKULÁRNÍ LÁTKY, SYNTETICKÉ PLYMERY bsah 1 Úvod do problematiky makromolekulárích

Více

STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6

STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6 Středoškolská techika 00 Setkáí a prezetace prací středoškolských studetů a ČVUT STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6 Pavel Husa Gymázium Jiřího z Poděbrad Studetská 66/II

Více

1. K o m b i n a t o r i k a

1. K o m b i n a t o r i k a . K o m b i a t o r i k a V teorii pravděpodobosti a statistice budeme studovat míru výskytu -pravděpodobostvýsledků procesů, které mají áhodý charakter, t.j. při opakováí za stejých podmíek se objevují

Více

Geometrická optika. Zákon odrazu a lomu světla

Geometrická optika. Zákon odrazu a lomu světla Geometrická optika Je auka o optickém zobrazováí. Je vybudováa a 4 zákoech, které vyplyuly z pozorováí a ke kterým epotřebujeme zalosti o podstatě světla: ) přímočaré šířeí světla (paprsky) ) ezávislost

Více

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE Cíl kapitoly a časová áročost studia V této kapitole se sezámíte s možostmi hodoceí stejorodosti betou železobetoové kostrukce a prakticky provedete jede z možých způsobů

Více

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy -OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického řetězce Fenoly -OH skupina vázána na uhlíku, který je součástí aromatického

Více

Odhady parametrů 1. Odhady parametrů

Odhady parametrů 1. Odhady parametrů Odhady parametrů 1 Odhady parametrů Na statistický soubor (x 1,..., x, který dostaeme statistickým šetřeím, se můžeme dívat jako a výběrový soubor získaý realizací áhodého výběru z áhodé veličiy X. Obdobě:

Více

je konvergentní, právě když existuje číslo a R tak, že pro všechna přirozená <. Číslu a říkáme limita posloupnosti ( ) n n 1 n n n

je konvergentní, právě když existuje číslo a R tak, že pro všechna přirozená <. Číslu a říkáme limita posloupnosti ( ) n n 1 n n n 8.3. Limity ěkterých posloupostí Předpoklady: 83 Opakováí z miulé hodiy: 8 Hodoty poslouposti + se pro blížící se k ekoeču blíží k a to tak že mezi = posloupostí a číslem eexistuje žádá mezera říkáme že

Více

MATICOVÉ HRY MATICOVÝCH HER

MATICOVÉ HRY MATICOVÝCH HER MATICOVÉ HRY FORMULACE, KONCEPCE ŘEŠENÍ, SMÍŠENÉ ROZŠÍŘENÍ MATICOVÝCH HER, ZÁKLADNÍ VĚTA MATICOVÝCH HER CO JE TO TEORIE HER A ČÍM SE ZABÝVÁ? Teorie her je ekoomická vědí disciplía, která se zabývá studiem

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr Náhodý výběr 1 Náhodý výběr Matematická statistika poskytuje metody pro popis veliči áhodého charakteru pomocí jejich pozorovaých hodot, přesěji řečeo jde o určeí důležitých vlastostí rozděleí pravděpodobosti

Více

Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec. žák uvede základní druhy uhlovodíků, jejich použití a zdroje. Chemie - 9. ročník

Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec. žák uvede základní druhy uhlovodíků, jejich použití a zdroje. Chemie - 9. ročník Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec Digitální učební materiál Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Druh interaktivity:

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název materiálu: Fosilní zdroje

Více

Systémové vodící stěny a dopravní zábrany

Systémové vodící stěny a dopravní zábrany Vyvíjíme bezpečost. Systémové vodící stěy a dopraví zábray Fukčí a estetické řešeí v dopravě eje pro města a obce. www.deltabloc.cz CITYBLOC Více bezpečosti pro všechy účastíky siličího provozu Jediečá

Více

České účetní standardy 006 Kurzové rozdíly

České účetní standardy 006 Kurzové rozdíly České účetí stadardy METODICKÝ ig. u Vykazováí v Vymezeí w Oceňováí Odpisováí, postup účtováí y Ivetarizace z Aalytická evidece { Podrozvahová evidece Zveřejňováí České účetí stadardy 2017 2 22 1 v Vymezeí

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto H 3 C Vymezení arenů V aromatickém cyklu dochází k průniku orbitalů kolmých k rovině cyklu. Vzniká tzv. delokalizovaná vazba π. Stabilita benzenu

Více

Systém pro zpracování, analýzu a vyhodnocení statistických dat ERÚ. Ing. Petr Kusý Energetický regulační úřad odbor statistický a bezpečnosti dodávek

Systém pro zpracování, analýzu a vyhodnocení statistických dat ERÚ. Ing. Petr Kusý Energetický regulační úřad odbor statistický a bezpečnosti dodávek Systém pro zpracováí, aalýzu a vyhodoceí statistických dat ERÚ Ig. Petr Kusý Eergetický regulačí úřad odbor statistický a bezpečosti dodávek TA ČR, 9. duba 2019 Eergetický regulačí úřad - stručě Nezávislý

Více

Syntetické kaučuky vlastnosti podobné jako přírodní kaučuk; nejč. polymery z 1,3- dienových monomerů, elastomery

Syntetické kaučuky vlastnosti podobné jako přírodní kaučuk; nejč. polymery z 1,3- dienových monomerů, elastomery ytetické kaučuky vlastosti podobé jako přírodí kaučuk; ejč. polymery z 1,3- dieových moomerů, elastomery Polybutadie (butadieový kaučuk, B) Výroba: polymerace 1,3-butadieu za použití stereoregulačích katalyzátorů

Více

FORT-PLASTY s.r.o., Hulínská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ tel.: +420 575 755 711, e-mail: info@fort-plasty.cz, www.fort-plasty.cz

FORT-PLASTY s.r.o., Hulínská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ tel.: +420 575 755 711, e-mail: info@fort-plasty.cz, www.fort-plasty.cz FORT-LASTY s.r.o., Hulíská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ NQA ISO 9001 0 7. Vetilátory řady a Vetilátory řady a slouží k odsáváí vzdušiy s obsahem agresivích látek, jako jsou kyseliy a louhy především z

Více

VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ

VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojího ižeýrství Ústav strojíreské techologie ISBN 978-80-214-4352-5 VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ doc. Ig. Jaroslav PROKOP, CSc. 1 1 Fakulta strojího ižeýrství,

Více

CHEMIE - Úvod do organické chemie

CHEMIE - Úvod do organické chemie Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace SŠHS Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911

Více

Rozklad přírodních surovin minerálními kyselinami

Rozklad přírodních surovin minerálními kyselinami Laboratoř aorgaické techologie Rozklad přírodích surovi mierálími kyseliami Rozpouštěí přírodích materiálů v důsledku probíhající chemické reakce patří mezi základí techologické operace řady průmyslových

Více

KABELY. Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodné vlákno): metalické kabely optické kabely

KABELY. Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodné vlákno): metalické kabely optické kabely KABELY Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodé vláko): metalické kabely optické kabely Metalické kabely: osou veličiou je elektrické apětí ebo proud obvykle se jedá o vysokofrekvečí přeos

Více

1.1. Definice Reálným vektorovým prostorem nazýváme množinu V, pro jejíž prvky jsou definovány operace sčítání + :V V V a násobení skalárem : R V V

1.1. Definice Reálným vektorovým prostorem nazýváme množinu V, pro jejíž prvky jsou definovány operace sčítání + :V V V a násobení skalárem : R V V Předáška 1: Vektorové prostory Vektorový prostor Pro abstraktí defiici vektorového prostoru jsou podstaté vlastosti dvou operací, sčítáí vektorů a ásobeí vektoru (reálým číslem) Tyto dvě operace musí být

Více

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATED RA F YZIKY L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y Jméo TUREČEK Daiel Datum měřeí 8.11.2006 Stud. rok 2006/2007 Ročík 2. Datum odevzdáí 15.11.2006 Stud.

Více

Chemie - cvičení 1- příklady

Chemie - cvičení 1- příklady U 12118 - Ústav procesí a zpracovatelské techiky FS ČVUT Chemie - cvičeí 1- příklady Kocetrace 1/1 Jaká je molová hmotost M vody, sírau sodého, hydroxidu sodého, oxidu siřičitého? M Na 22,99 kg.kmol -1

Více

Závislost slovních znaků

Závislost slovních znaků Závislost slovích zaků Závislost slovích (kvalitativích) zaků Obměy slovího zaku Alterativí zaky Možé zaky Tříděí věcé sloví řady: seřazeí obmě je subjektiví záležitostí (podle abecedy), možé i objektiví

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VLASTNOSTI ALKANŮ 2. RADIKÁLOVÁ SUBSTITUCE 3. ELIMINAČNÍ REAKCE VÝZNAMNÉ ALKANY. Substituční reakce. Sulfochlorace alkanů. Termolýza.

VLASTNOSTI ALKANŮ 2. RADIKÁLOVÁ SUBSTITUCE 3. ELIMINAČNÍ REAKCE VÝZNAMNÉ ALKANY. Substituční reakce. Sulfochlorace alkanů. Termolýza. Kromě CO 2 vznikají i saze roste svítivost Substituční reakce vazby: C C C H jsou nepolární => jsou radikálové S R...radikálová substituce 3 fáze... VLASTNOSTI ALKANŮ tady něco chybí... 2. RADIKÁLOVÁ SUBSTITUCE

Více

FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL

FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL Difereciálí počet fukcí jedé reálé proměé - 6. - PRVNÍ DIFERENCIÁL TAYLORŮV ROZVOJ FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL PŘÍKLAD Pomocí věty o prvím difereciálu ukažte že platí přibližá rovost

Více

Aromacké uhlovodíky reakce

Aromacké uhlovodíky reakce Aromacké uhlovodíky reakce Temacká oblast : Chemie organická chemie Datum vytvoření: 20. 7. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný obsah: Reakce výroby nesubstuovaných

Více