VYHODNOCENÍ STUDIE ERASMUS + MASTERS Březen media member of bit group

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYHODNOCENÍ STUDIE ERASMUS + MASTERS Březen media member of bit group"

Transkript

1 VYHODNOCENÍ STUDIE ERASMUS + MASTERS Březen 2016 media member f bit grup

2 STRUČNÉ SHRNUTÍ Cílvá skupina Průzkumu se účastnil celkem 346 respndentů, z celkvéh pčtu byl 83,8 % mužů a puze 16,2 % žen. Značný rzdíl mezi muži a ženami lze přičíst bru, který respndenti studují střední dbrnu šklu, kde najdeme studijní bry, jež jsu typické spíše pr muže. Většina účastníků průzkumu, knkrétně 41,3 % je z České republiky, Rakusk zastupuje 31,5 % a Německ 27,2 % účastníků. Věkvé rzmezí vychází z místa průzkumu, tedy střední škly a je mezi 14 a 21 lety, průměrný věk je 17,2. Pr lepší představu cílvé skupině = 9 z 10 respndentů se hdntí jak středně pkrčilý až pkrčilý uživatel mbilních zařízení. Pužívání mbilních zařízení Devět z deseti dtázaných pužívá své mbilní zařízení takřka nepřetržitě, neb něklikrát za den. Smartphne je využíván p celý den, zatímc laptp zapínají dtázání především v pdvečer. Z phledu připjení k internetu je nejpužívanější Wi-Fi připjení, čemuž dpvídá fakt, že 98 % účastníků má Wi-Fi připjení dma. Celkem 62,1 % dtázaných se ve škle připjuje na šklní Wi-Fi, a t i přest, že mají ve svém zařízení placený datvý tarif. Samtný přístup na internet nejčastěji zajišťuje mbilní webvý prhlížeč 55 % v prvnání s 42 %, kdy je využívána mbilní aplikace. Vlastnictví mbilních zařízení Mbilní zařízení vlastní 98 % respndentů. Nejběžnější zařízení jsu smartphne a laptp, které vlastní 94 % a 73,7 % účastníků. Vlastní tablet má 41 % dtázaných. V průměru stráví respndenti každý den 5,6 hd pužíváním smartphnu, 3,8 hd pužíváním laptpu a 2,4 hd u tabletu. Z phledu peračních systémů dminuje Andrid OS, který má 66% dtázaných na svém smartphne, perační systém splečnsti Apple - ios pužívá celkem 24 % respndentů. U laptpů je nejpužívanější OS Windws %. Smartphne je pr 3 ze 4 účastníků studie hlavní mbilní zařízení, laptp takt značuje puze 18,5 % dtázaných. Zkušensti s M-learning Celá třetina respndentů již má zkušensti se vzděláváním s pmcí ICT. Spjení ICT a vzdělávání je dpsud nejběžnější v blasti výuky cizích jazyků, autškly, různých nline kurzů a využívání Mdle LMS. Respndenti, kteří zkušenst s m-learningem mají, jej hdntí pzitivně či přím velice pzitivně 76 %. S názrem, že je m-learning učební prstředek, který bude mít zásadní rli v následujících letech suhlasí 63 % všech dtázaných.

3 STRUČNÉ SHRNUTÍ Pstj vůči m-learningu Při psuzvání překážek využití m-learningu většina respndentů zvlila neutrální dpvěď ani an, ani ne. Tent způsb dpvědi lze přičíst skutečnsti, že respndenti zatím nemají dstatek zkušenstí. Na druhé straně, většina dtázaných shledává značné výhdy m-learningu ve snadném přístupu ke kurzům, zvyšvání znalstí v bru a stejně tak i mtivaci. Přibližně 60 % dtázaných se dmnívá, že ntifikace aktuálním pkrku bude mít klíčvý dpad při rzhdvání, zda znvu pužít m-aplikaci. Jeden z dalších mtivačních faktrů by zcela jistě byl využívání m-aplikace u přátel či klegů. Prefervané funkce mbilní aplikace Při psuzení vlastnstí běžně pužívaných aplikací je třeba zejména zmínit klíčvé prvky půsbivý design, interaktivita a snaha zjedndušit živt uživatelská přívětivst při realizaci jinak zdluhavých prcesů. Respndenti hdntí jak důležité, neb velice důležité, zda je bsah zábavný, mají mžnst prpjení na sciální média a zda jde přes aplikaci kmunikvat. Dtázaným byla plžena tázka, která vlastnst by měla být d m-app implementvána, šl především mžnst srvnání výsledků s statními, fórum/chat, značení líbí se, mžnst sdílet, kmentvat atd. Dpručení d respndentů, c by mhl m-app vylepšit: kvíz, tutriály, případvé studie a jednduché hry. Kmparativní analýza #1 P vyhdncení dpvědí respndentů z jedntlivých škl byly nalezeny výraznější rzdíly v dpvědích u následujících tázek: O1, O8, O10, O13 a O25. Značný rzdíl byl u O1, na kteru dpvídal v Německé škle takřka shdný pčet studentů a studentek (m=46, ž=48), v České republice se zapjil d průzkumu puze 8 studentek a v Rakusku žádná. U O8 37 % českých studentů zvlil laptp jak svje primární mbilní zařízení, zatímc v německé a rakuské škle shdně dpvěděl puze 9 % dtázaných. U O10 celkem 84 % německých studentů dpvěděl, že nevyužívají šklní Wi-Fi, v české škle stejně dpvěděl puze 17,5 % a v rakuské 24,8 % studentů. Kmparativní analýza #2 Odpvědi na O13, která je zaměřena na předchzí zkušensti se vzděláváním s pmcí ICT, jasně ukazují, že čeští studenti mají zkušenstí nejvíce a rakuští nejméně. Při vyhdncvání O25 jsme zjistili, že CZ studenti dávají přednst m-learningu, který využívá prvky hry. Němečtí studenti vlí spíše tutriály a rakuští tzv. svědčené pstupy. Kmparativní analýza dpvědí u dalších tázek zjistila hmgenitu, která je důležitá pr vytvření m-learning aplikace, jež bude vyhvvat ptřebám a uspkjí čekávání všech studentů.

4 STUDIE & METODOLOGIE VÝZKUMU Vyhdncení studie Tat studie je sučást prjektu Masters, jde akrnym: Mbile Applicatin fr Skills Training in EntRepreneurShip. Hlavním cílem prjektu je pdpřit dbrné vzdělávání na trhu práce, pdpřit pdnikatelské vzdělávání a sciální pdnikání mezi mladými lidmi, zvýšit digitální integraci v blasti učení, vyučvání, šklení a práci s mladými na různých úrvních. Studie zahrnuje kvalitativní a kvantitativní průzkum prvedený s cílem vyvinut pr cílvu skupinu řešení na míru. Metdlgie Online průzkum Průzkumu se účastnil celkem 346 studentů ve věku let. Otázky byly zaměřeny na využívání mbilních zařízení studenty, jejich zvyky, pstj ke vzdělávání pmcí mbilních aplikací a čekáváné vlastnsti m-learning aplikací. Průzkum prbíhal d 20. ledna d 5. únra 2016 v České republice, Německu a Rakusku. Vzrek účastníků není náhdný, byl definván tezí prjektu a sučasně pečlivu vlbu partnerů prjektu Masters. Expertní rzhvry Platfrma pr vedení expertních rzhvrů s účastníky prjektu (učitelé, rdiče, vývjáři) byla vyhdncena jak nejefektivnější tzv. Wrld Café. Wrld Café byl rganizván na třech místech, a t v České republice, Německu, Rakusku a vycházel z 5 klíčvých tázek.

5 VÝSLEDKY Demgrafie Pstje a preference u m-learningu Vlastnictví mbilních zařízení Expertní rzhvry Využívání mbilních zařízení a internetu

6 Erasmus + MASTERS O1: Phlaví Oslvení: všichni respndenti (n=346)

7 GER - Kaufmännische Schule Göppingen CZ - Střední průmyslvá škla technická a autmbilní Jihlava AT - LBS-Murau Male Female Erasmus + MASTERS O1 (Prvnání škl/států): Phlaví Oslvení: AT (n=109), CZ (n=143), GER (n=94)

8 Erasmus + MASTERS O2: Kteru šklu navštěvujete? Oslvení: Všichni respndenti (n=346)

9 Erasmus + MASTERS O3: Klik je Vám let? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

10 Erasmus + MASTERS O15: Která z následujících kategrií vás nejlépe vystihuje jak mbilníh uživatele? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

11 Erasmus + MASTERS O4: Vlastníte mbilní zařízení? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

12 Erasmus + MASTERS O5: Které z následujících mbilních zařízení vlastníte? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

13 Erasmus + MASTERS O7: Jaký perační systém vaše mbilní zařízení pužívá? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

14 Erasmus + MASTERS O8: Které z následujících mbilních zařízení pužíváte nejvíce? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

15 GER - Kauf männische Schule Göppingen 83 8 CZ - Střední průmyslvá škla technická a autmbilní Jihlava AT - LBS-Murau Smartphne Prtable cmputer/laptp Erasmus + MASTERS O8 (Prvnání škl/států): Které z následujících mbilních zařízení pužíváte nejvíce? Oslvení: AT (n=103), CZ (n=127), GER (n=91)

16 5,6 2,4 3,8 Erasmus + MASTERS O6: Klik hdin denně v průměru strávíte na následujících mbilních zařízeních? Oslvení: z celkvéh pčtu respndentů v závislsti na vlastnictví zařízení: smartphne (n=327), tablet (n=108), laptp (n=232)

17 Erasmus + MASTERS O9: V kteru denní dbu se bvykle připjujete k internetu na tmt knkrétním zařízení? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

18 Erasmus + MASTERS O10: Kde se připjujete k internetu? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

19 GER - Kaufmännische Schule Göppingen CZ - Střední průmyslvá škla technická a autmbilní Jihlava AT - LBS-Murau Yes N Erasmus + MASTERS O10 (Prvnání škl/států): Využíváte pr připjení k internetu Wi-Fi síť ve škle? Oslvení: AT (n=109), CZ (n=143), GER (n=94)

20 Erasmus + MASTERS O11: Jak čast se připjujete k internetu na mbilních zařízeních (na všech mbilních zařízeních, která vlastníte)? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

21 Erasmus + MASTERS O12: Jak většinu přistupujete k mbilnímu bsahu? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

22 Erasmus + MASTERS O13: Setkali jste se někdy s nějakým druhem výuky pmcí mderních infrmačních technlgií (např. vypracvání dmácíh úklu na internetu nline, sledvání výukvých videí nline, nline kurzy atd. )? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

23 GER - Kaufmännische Schule Göppingen CZ - Střední průmyslvá škla technická a autmbilní Jihlava AT - LBS-Murau Dn't knw N Yes Erasmus + MASTERS O13 (Prvnání škl/států): Setkali jste se někdy s nějakým druhem výuky pmcí mderních infrmačních technlgií (např. vypracvání dmácíh úklu na internetu nline, sledvání výukvých videí nline, nline kurzy atd. )? Oslvení: AT (n=109), CZ (n=143), GER (n=94)

24 Erasmus + MASTERS O14: Jak byste hdntili vaši zkušenst? Oslvení: z celkvéh pčtu respndentů ti, kteří již mají zkušenst s nějakým druhem vzdělávání s využitím ICT (n=117)

25 Erasmus + MASTERS O16: Suhlasíte s následujícím výrkem? M-learning bude mít významnu rli v prcesu vzdělávání v buducnsti. Oslvení: všichni respndenti (n=346)

26 Erasmus + MASTERS O17: Suhlasíte s tím, že následující důvdy jsu překážku pr pužívání m-learningu? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

27 Erasmus + MASTERS O18: Suhlasíte s tím, že pužívání mbilních aplikací/zařízení má následující výhdy? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

28 Erasmus + MASTERS O19: Zhdnťte důležitst následujících faktrů při rzhdvání, zda znvu pužít m-learningvu aplikaci. Oslvení: všichni respndenti (n=346)

29 Erasmus + MASTERS O22: Pkud prvnáte aplikace, které pužíváte čast, s těmi, které pužíváte mál neb vůbec. Suhlasíte s tím, že následující atributy můžete nalézt u aplikací, které pužíváte častěji? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

30 Erasmus + MASTERS O23: Stanvte důležitst následujících kategrií v m-learningu. Oslvení: všichni respndenti (n=346)

31 Erasmus + MASTERS O24: Které prvky byste rádi viděli bsažené v m-learningvých aplikacích? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

32 Erasmus + MASTERS O25: Jaký typ m-learningvé aplikace byste prefervali pr zlepšení svéh vzdělávání? Oslvení: všichni respndenti (n=346)

33 Game-based Tutrials Quizzes Best practice/case studies AT - LBS-Murau CZ - Střední průmyslvá škla technická a autmbilní Jihlava GER - Kaufmännische Schule Göppingen Erasmus + MASTERS O25 (Prvnání škl/států): Jaký typ m-learningvé aplikace byste prefervali pr zlepšení svéh vzdělávání? Oslvení: AT (n=109), CZ (n=143), GER (n=94)

34 Vhdné pr eknmické předměty Kmbinace s tradičním způsbem výuky Levné/zdarma a jednduché na vládání/pužití Mžné využití na všech zařízeních by byl velku výhdu Flexibilita nline bsahu = aktualizace Pkud je mžné využívat vlastní mbilní zařízení a výsledky jsu sdílené silná mtivace ke zlepšení Efektivní dplňkvá frma výuky Vždy dstupná studium a vlný čas se prlínají An určitě. Nvé mžnsti činí výuku zajímavější Vyžaduje d studentů znalsti nejen dbrné, ale také multimediální Výměna infrmací mezi učiteli využití zkušenstí Pznámka: z pzice učitele; nebát se a využívat nvé mžnsti Pznámka: tevřít se nvým metdám výuky Dstupnst Wi-Fi / 4G, nejsu k dispzici vzdělávací aplikace, prblémy s kmpatibilitu funkčnst prvků na různých zařízeních Je těžké zapjit všechny studenty Studenti nesmí pužívat smartphny ve třídě během výuky puze na dmácí úkly - výzkum Nejsu nezbytné, ale pmáhají Pr dsažení cíle v blastí výuky nejsu nezbytné Erasmus + MASTERS O1: Jsu mbilní technlgie nezbytné pr pdpru studentů k dsažení čekávaných/pžadvaných výsledků v dbě vzestupu digitálních technlgií a jak byste se chtěli na pdpře tét blasti pdílet? Oslvení: expertní rzhvry na Wrld café

35 Překážky a pdmínky pr implementaci Pstj učitelů Nedstatek kvalitních aplikací Nekmpatibilita ios a Andrid OS Nedstatek infrmací existujících aplikacích Nedstatek šklení pr učitele Studenti ne všichni si jej mhu dvlit Připjení k internetu Nejedntné aplikace - standardizace Věkvý rzdíl mezi učiteli a studenty Nechta se učit nvé věci Mžnst prpjení na učební snvy / plán výuky Nedstatek dbrných znalstí na technicku a didakticku implementaci Nejasná míra sebevzdělávání u učitelů Dvednsti učitelů a studentů Výsledky testů mžné kntrlvat (v LMS) Různá úrveň mtivace Pdpra: kd bude dpvídat na tázky uživatelů Prpjení na existující systémy / zařízení: např. E- Prtfli MAHARA Nejasná integrace aplikace d sučasných snv, kapacita učitelů je již vyčerpaná - aplikace nesmí znamenat další práci / zátěž pr učitele Individuální rychlst učení bez mžnsti srvnání Erasmus + MASTERS O2: C vidíte jak největší překážky pr využívání m-learningu s hledem na všechny zúčastněné strany (studenti, učitelé, škly, vzdělávací systém)? / Jsu ve vaší škle všechny nezbytné pdmínky pr implementaci knceptu m-learningu? Oslvení: expertní rzhvry na Wrld café

36 Kncepty učení Testy Mdul pr sbní finance Puze dplněk k výuce Přens interaktivity d běžné výuky Psaní pznámek Využití sciálních sítí (sdílení zkušenstí, sciální interakce, uzavřené studijní skupiny) Blended Learning (flexibilní metda, hdncení tázek, mžnst důkladnéh shrnutí, variabilní frmy výuky, aplikace jak dplnění běžné výuky, mžné individuální zlepšení ve výuce, kamžité věření znalstí, získání zpětné vazby bratem, prcvičvání při cestě d škly, mtivace ke zlepšení, více učebních pstupů) Splupráce ve skupinách (cvičné testy před zkušku, tip týdne) Erasmus + MASTERS O3: Jaké kncepce vzdělávání jsu vhdné pr implementaci d m-learningu? Oslvení: expertní rzhvry na Wrld café

37 M-learning app dpručené prvky Pdpra knkurenčníh prstředí - mtivace Mžnst prvnat výsledky s jinými studenty Obsahuje příběh Přehlednst, využití rzcestníků apd. Diskrétní, ale zábavná Srzumitelná Bez zbytečnéh klikání Jednduchá Intuitivní bsah, interaktivní, mžnst snadn přepínat jedntlivé části Snadn vladatelná, mžnst ukládat data, mžnst dzru, atraktivní grafika Zdarma ke stažení Certifikát Umžňuje sutěž v rámci třídy, škly, státu Chat Obsah má dkaz na zdrj pr získání dalších infrmací Funguje ffline, tj. bez přerušvání při ztrátě signálu Funkce nejvyšší skóre Simulační hra Ntifikace metdu Push Mžnst tisknut z aplikace Erasmus + MASTERS O4: Jaké prvky mají být využity pr vytvření úspěšné/uživatelsky přívětivé mbilní aplikace pr vzdělávání v blasti pdnikatelských dvednsti a prč? Oslvení: expertní rzhvry na Wrld café

38 Implementace výukvých metd Výuka pmcí her: Rzřazvací test - Hdncení - Závěrečný test Interaktivní prvky - Učitel, App, Teambuilding Videa pr mtivaci Vizualizace pkrku ve výuce - ppup texty Ucelené výukvé části Splečné prvky: dílčí úkl pr vyřešení rzsáhléh úklu Pbídky k pravidelnému využívání m-app Efektivní kntrla dmácích úklů Pravidelná revize bsahu m-aplikace Individuální rychlst učení Testy se zpětnu vazbu dle bsahu učiva Peer-Learning Učení s využitím her Knkurenční prstředí v rámci výuky Skupinvé úkly Eknmické kalkulačky Grafy Brainstrming Oživení výuky Prblémvé úkly Multiple chice testy Prcvičvání Rzvj kreativníh uvažvání Ilustrace, rzvj představivsti Myšlenkvé mapy Zaměření na praktické úkly Glsář a lexikn pr studenty může zlepšit jejich základní znalsti velice rychle Využití her, které bsahují učební látku a různé způsby výuky Erasmus + MASTERS O5: Které výukvé metdy je mžné implementvat d m-learningu a vylepšit tak studijní výsledky žáků? Oslvení: expertní rzhvry na Wrld café

39 DOPORUČENÍ Mbilní aplikace je určena pr dspívající ve věku let. Aplikace musí byt dvujazyčná česky a německy, a je velice důležité, aby byla aplikace ke stažení zcela zdarma. Ve splupráci s partnerskými šklami je třeba najít způsby jak zajistit, aby se každý student mhl připjit na stabilní Wi-Fi, a t kdykli. Další identifikvané překážky mhu být dstraněny šklením zaměstnanců škl a studentů. Je třeba brát v ptaz fakt, že většina účastníků studie zvlila jak svje hlavní mbilní zařízení smartphne. Pr naplnění cíle c největšíh rzšíření m-learning aplikace - je žáducí, aby aplikace byla dstupná na c největším pčtu mbilních zařízení. Na základě shrmážděných údajů můžeme knstatvat, že aplikace na webvém základu je právě t nejvhdnější řešení i s hledem na fakt, že studenti využívají na svých smartphnech různé perační systémy. Kladný pstj respndentů vůči m-learningu by měl být využit vytvřením užitečné aplikace s perfektní a půsbivu grafiku, intuitivním vládáním, interaktivitu a t vše s dpvídajícím učebním materiálem.

40 DOPORUČENÍ Funkce, který byly v průzkumu značeny za žáducí, by měly být implementvány d návrhu mbilní aplikace. Například prvky knceptu Web 2.0 s rzšířenými kmunikačními schpnstmi, jak je fórum/chat, sdílení, značení like, psaní kmentářů apd. Mžnst prvnávat výsledky se splužáky je jedna z pžadvaných vlastnstí, jelikž pdpruje sutěživst a mtivaci dsáhnut c nejlepšíh výsledku. Kvízy, tutriály a případvé studie byly také značeny za pžadvané vlastnsti aplikace by měla studenty naučit nvu látku zábavnu, hrací frmu. Mbilní aplikace by měla bsahvat následující metdy výuky: učení prstřednictvím her: rzřazvací test - hdncení - závěrečný test, kperativní prvky: dílčí úkl tvřící část velkéh úklu, peer-learning, skupinvé úkly, brainstrming, řešení prblémů, multiple chice testy, rientace na praxi, glsář a lexikn pr studenty (který by mhl studentům rychle a efektivně zlepšit slvní zásbu). Prvnání škl/států byl implementván ve studii. Zjištění však mají puze infrmativní charakter, jelikž teze prjektu navrhuje puze jednu m-learning aplikaci, která musí bsáhnut průměrné ptřeby všech zapjených škl.

1. Dotazník pro pedagogické pracovníky a management školy. 1) Pro validitu zjišťovaných dat, uveďte vaši pozici ve škole (váhu má vyšší funkce )

1. Dotazník pro pedagogické pracovníky a management školy. 1) Pro validitu zjišťovaných dat, uveďte vaši pozici ve škole (váhu má vyšší funkce ) Přílha 1: 1. Dtazník pr pedaggické pracvníky a management škly 1) Pr validitu zjišťvaných dat, uveďte vaši pzici ve škle (váhu má vyšší funkce ) Ředitel Zástupce ředitele Veducí předmětvé kmise Krdinátr

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

HREA EXCELLENCE AWARD 2013

HREA EXCELLENCE AWARD 2013 HREA EXCELLENCE AWARD 2013 I. Základní infrmace prjektu Název prjektu Firma: Kategrie: Autr prjektu Zapjme se všechny, není t nárčné! Česká pšta, s.p. 2. kategrie (kmerční subjekty nad 500 zaměstnanců)

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ÚČEL A CÍLE DOTAZNÍKU Cílem tht dtazníkvéh šetření realizvanéh dbrnu skupinu MŠMT (více k cílům a aktivitám

Více

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD Cíle kurzu: Účastník získá ptřebné infrmace a prakticky si svjí metdy, tipy a triky k efektivnímu

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Základní škla Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, kres Vsetín, příspěvkvá rganizace Zpráva z testvání 7.rčníků ZŠ v rámci prjektu Rzvj a pdpra kvality ve vzdělávání Termín testvání : 18.2.-20.2.2015 Pčet

Více

Bezkontaktní platby v českém obchodě

Bezkontaktní platby v českém obchodě Bezkntaktní platby v českém bchdě Piltní prjekt NFC plateb Ing. Dr. M. Exner, CIO Glbus Retail Summit, Praha 01.02.2012 Elektrnické platby v Glbusu Akceptace platebních karet (ČS) 10/1998 Akceptace platebních

Více

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010)

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Tématický plán a bsahvé zaměření seminářů 1. týden - Organizační záležitsti. Účetní systém pdniku a využití výpčetní techniky. Sftware pr účetnictví.

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Výsledky sledvání indikátru ECI/TIMUR A.3: Mbilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Vydala: Týmvá iniciativa pr místní udržitelný rzvj Zpracval: Jsef Nvák http://www.timur.cz 2008 Úvd Indikátr

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

Pozn.: v číselníku je často obsaženo více možností k výběru, ale pro program Interreg V-A ČR-Polsko jsou relevantní pouze možnosti výběru zde uvedené.

Pozn.: v číselníku je často obsaženo více možností k výběru, ale pro program Interreg V-A ČR-Polsko jsou relevantní pouze možnosti výběru zde uvedené. Zpráva realizaci prjektu / dílčí části prjektu Pzn.: v číselníku je čast bsažen více mžnstí k výběru, ale pr prgram Interreg V-A ČR-Plsk jsu relevantní puze mžnsti výběru zde uvedené. Úvdní strana dkumentu

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Přílha č. 2 Ppis pdprvaných aktivit Pdprvané aktivity pdpry typu A - Systémvá pdpra sciální práce v bcích (maximální dba realizace 24 měsíců): 1) Výkn sciální práce dle 63 zákna č. 111/2006 Sb., pmci v

Více

Norské fondy Program CZ08

Norské fondy Program CZ08 Nrské fndy Prgram CZ08 Základní údaje Pskytvatel příspěvku (dnr): Nrsk Zprstředkvatel prgramu: Ministerstv financí Partner prgramu - ČR: Ministerstv živtníh prstředí pdílí se na přípravě prgramu včetně

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

Návrh rámcového postupu a konceptu implementace. standardů taxi. MODRÝ ANDĚl s.r.o., srpen 2015

Návrh rámcového postupu a konceptu implementace. standardů taxi. MODRÝ ANDĚl s.r.o., srpen 2015 Návrh rámcvéh pstupu a knceptu implementace standardů taxi MODRÝ ANDĚl s.r.., srpen 2015 Obsah Prhlášení a mtivace k návrhům standardů 3 Návrh rámcvéh knceptu zavedení standardů 4 Pdrbnější rzpad realizačních

Více

[AVG-WEB] Zpř í stupně ní kořpořá tní ho wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR

[AVG-WEB] Zpř í stupně ní kořpořá tní ho wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR [AVG-WEB] Zpř í stupně ní křpřá tní h wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR 1 Zadání balikpav@fel.cvut.cz, luckra1@fel.cvut.cz Semestrální prjekt se bude zabývat testváním krprátních internetvých

Více

Výsledky dotazníkového šetření. Zpracovala: Martina Litschmannová

Výsledky dotazníkového šetření. Zpracovala: Martina Litschmannová Výsledky dtazníkvéh šetření Zpracvala: Martina Litschmannvá Matematika s radstí - výsledky dtazníkvéh šetření Matematika s radstí - testy a hry (nline dtazník byl dstupný na http://msr.vsb.cz/dtaznik )

Více

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013 Š K O L N Í R O K 2 0 1 2 / 2 0 1 3 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT Plán práce 2012/2013 Náplň činnsti Náplň práce ICT metdika vychází z vyhlášky 317/2005 upravené

Více

Vítejte na 1. Výukovém setkání

Vítejte na 1. Výukovém setkání Vítejte na 1. Výukvém setkání Prgram 1. Část 1. Prjekt: Samstatný abslvent (Edita Janstvá, DiS.) 2. Klíčvá aktivita KA04 Průběh piltníh věřvání vzdělávacíh prgramu (Tmáš Varga) Vzdělávací Mduly v praxi

Více

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz Etržiště České pšty Centrum veřejných zakázek www.centrumvz.cz Česká pšta a egvernment? Infrmační systém datvých schránek Czechpint Certifikační autrita (elektrnický pdpis a časvá razítka) Centrum veřejných

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro odbornou veřejnost

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro odbornou veřejnost Rukvěť ekvzdělavatele II. Rukvěť (ek)vzdělavatele II. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr dbrnu veřejnst Vzdělávací akce pr dbrnu veřejnst charakteristika Smyslem vzdělávacích akcí

Více

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB Přílha č. 1b zadávací dkumentace GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB verze 1.0 Obsah 1 Vymezení cílů prjektu 3 2 Prcesní architektura 4 2.1 Základní výchdiska návrhu prcesní architektury 4 2.2 Pstup tvrby a pužité

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO Rukvěť ekvzdělavatele I. Rukvěť (ek)vzdělavatele I. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr pedaggické pracvníky v blasti EVVO Vzdělávací akce pr pedaggické pracvníky charakteristika

Více

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší Prdukt: je aplikace pr správu ICT prjektvých záměrů a ICT prjektů. Je zpracvána na základě analýzy a specifikace pžadavků cílvých uživatelů. PMS - Aplikace pr řízení prjektvých záměrů a prjektů je nástrj

Více

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu 0 Mžnsti připjení WMS služby d Klienta v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu

Více

Podpůrný textový materiál pro učitele a školitele. Training for Trainers on e-learning PT/05/B/F/PP-159147

Podpůrný textový materiál pro učitele a školitele. Training for Trainers on e-learning PT/05/B/F/PP-159147 Training fr Trainers n e-learning PT/05/B/F/PP-159147 Pdpůrný textvý materiál pr učitele a šklitele Tent prjekt byl financván za pmci Evrpské kmise. Tat publikace draží názry autra a prt není Evrpská kmise

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014 DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Zastupena: Rbinem Pvšíkem,

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více

Manuál pro lektory. v e r. 1. 0. w w w. w e b c a s t t o l e a r n. c o m. Partneři

Manuál pro lektory. v e r. 1. 0. w w w. w e b c a s t t o l e a r n. c o m. Partneři Tent prjekt byl realizván za finanční pdpry Evrpské unie. Za bsah publikací dpvídá výlučně autr. Publikace (sdělení) nereprezentují názry Evrpské kmise a Evrpská kmise nedpvídá za pužití infrmací, jež

Více

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011

Nabídka DVPP pro období září - prosinec 2011 Prjekty: DVPP v Chebu Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0008 DVPP v Sklvě Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0006 DVPP v Karlvých Varech Reg. č.: CZ.1.07/1.3.11/02.0004 Nabídka DVPP pr bdbí září - prsinec 2011 Vážené

Více

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace

Simulátor krizových procesů na úrovni krizového štábu. Systémová dokumentace UNIVERZITA OBRANY Simulátr krizvých prcesů na úrvni krizvéh štábu Systémvá dkumentace LUDÍK, Tmáš; NAVRÁTIL, Jsef; KISZA, Karel; ADAMEC, Vladimír 24.1.2012 Ppis systému Simulátr krizvých prcesů na úrvni

Více

Zpráva z testování 7.ročníků ZŠ v rámci projektu Rozvoj a podpora kvality ve vzdělávání

Zpráva z testování 7.ročníků ZŠ v rámci projektu Rozvoj a podpora kvality ve vzdělávání Zpráva z testvání 7.rčníků ZŠ v rámci prjektu Rzvj a pdpra kvality ve vzdělávání Termín testvání : 03. 07.06.2013 Pčet tříd testvání: VII.C) 3 ( VII.A, VII.B, Pčet testvaných žáků: 68 Test se skládal z

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

IT Security a Cloud. Zbyněk Juřena Managing Director ALTRON Business Solutions, a.s. září 2014

IT Security a Cloud. Zbyněk Juřena Managing Director ALTRON Business Solutions, a.s. září 2014 IT Security a Clud Zbyněk Juřena Managing Directr ALTRON Business Slutins, a.s. září 2014 AGENDA C je t Clud? Mdely nasazení a pskytvání služeb Nejčastější případy pužití Cludu Bezpečnstní rizika a bezpečnst

Více

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace Sylabus mdulu: B - Strategické řízení rganizace Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacíh prgramu Základní filsfie mateřské škly:,,důležitější pr dítě předšklníh věku je, jak se v mateřské škle cítí, než t c umí a zná. Vzdělávací cíle vyplývající z filsfie škly:

Více

Dotazník pro neziskové organizace

Dotazník pro neziskové organizace Dtazník pr neziskvé rganizace Vážení zástupci neziskvých rganizací z Nvéh Hrádku, dvlujeme Vás tímt pžádat vyplnění dtazníku, který služí pr zjištění názrů a ptřeb neziskvých rganizací v Nvém Hrádku. V

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracvní skupina Předšklní vzdělávání a péče: dstupnst inkluze kvalita 26. 5. 2016 Dmažlice OBSAH

Více

Požadavky na obsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Požadavky na obsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Pžadavky na bsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast pdpry 1.3 Další vzdělávání pracvníků škl a šklských zařízení 21.8.2014 Operační prgram Vzdělávání pr knkurenceschpnst MŠMT Obsah Úvd... 3 Pžadavky

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikvaných věd Autři: M.Hrák, Ľ.Kváč, M.Václavíkvá (FAV-KIV-INI) Gesce: Ing. P.Brada, Ph.D. (KIV) květen 2005 P pdrbné analýze bsahu, funkčnsti a stavu sučasnéh

Více

EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS

EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS Eurpean Entrepreneurs Campus - Přens, knfigurace a rzvj multidisciplinárníh mdelu pr pdpru pdnikání v blasti dbrnéh vzdělávání a vyskšklskéh vzdělávání EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS Výsledek 7: Implementace

Více

Výživa a sport, základy fitness

Výživa a sport, základy fitness Průvdní list kurzu Vzdělávání ICT metdiků Výživa a sprt, základy fitness Autr kurzu: Vyučvací předmět: Rčník: Téma: Účel kurzu: Tělesná výchva, Bilgie (Chemie) Studenti středních škl d 16 let Výživa a

Více

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje Sylabus mdulu: E Finance a finanční nástrje Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jiří Krátký 26. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem mdulu,

Více

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o.

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o. IT Strategie a Standardy Akademie htelnictví a cestvníh ruchu střední škla, s.r.. Verze 2: Listpad 2014 Dkument služí k infrmvání zaměstnanců, studentů, týmu IT pdpry a dalších zúčastněných stran jejich

Více

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení Metda klíčvých ukazatelů pr činnsti zahrnující zvedání, držení, nšení Pkyny pr pužití při hdncení pracvních pdmínek Hdncení se prvádí v pdstatě pr činnsti ruční manipulace a musí se týkat jednh pracvníh

Více

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví.

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Research a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

Seznam příloh: Příloha A- Dotazník. Příloha B- Parametry sterilizace. Příloha C- Obalové materiály a jejich exspirace

Seznam příloh: Příloha A- Dotazník. Příloha B- Parametry sterilizace. Příloha C- Obalové materiály a jejich exspirace Seznam přílh: Přílha A- Dtazník Přílha B- Parametry sterilizace Přílha C- Obalvé materiály a jejich exspirace Přílha A-Dtazník Milé sestry, jmenuji se Martina Sedlářvá a jsem studentku III. Rčníku bru

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné, Univerzitní náměstí 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Slezská univerzita v Opavě Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné Přílha Dluhdbéh záměru vzdělávací a

Více

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů Metdická pmůcka Využívání záruk ČMZRB k zajišťvání bankvních úvěrů Cílem pmůcky je minimalizvat pdíl případů, kdy je nutn zamítnut žádst pskytnutí záruky z důvdu nesuladu s klíčvými pdmínkami prgramu pdpry.

Více

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o.

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o. Dplední prgram 9:30 9:45 Zahájení knference 9:45 10:20 Úvdní slv Mgr. Milslav Kvapil, ředitel splečnsti DYNATECH s.r.. Odbrný blk 1.: Vztahy mezi zřizvatelem a příspěvkvými rganizacemi (principy, pravidla,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

Socioekonomická studie mikroregionu Frýdlantsko. B.5. Analýza konkurenčního potenciálu skiareálu Smrk

Socioekonomická studie mikroregionu Frýdlantsko. B.5. Analýza konkurenčního potenciálu skiareálu Smrk Scieknmická studie mikrreginu Frýdlantsk B.5. Analýza knkurenčníh ptenciálu skiareálu Smrk Únr 2008 Studie vznikla v rámci prjektu Alternativy pr Frýdlantsk, který krdinuje Jizerskještědský hrský splek.

Více

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise Hudební výchva Charakteristika vyučvacíh předmětu Předmět Hudební výchva vychází ze vzdělávacíh bsahu bru Hudební výchva a integrujícíh tématu Umělecká tvrba a kmunikace vzdělávací blasti Umění a kultura

Více

Informačně expertní systém včasného varování a vyrozumění v důsledku stanovení rizik skalního řícení

Informačně expertní systém včasného varování a vyrozumění v důsledku stanovení rizik skalního řícení Infrmačně expertní systém včasnéh varvání a vyrzumění v důsledku stanvení rizik skalníh řícení Prjekt je realizván za finanční pdpry Ministerstva vnitra České republiky, v rámci Prgramu bezpečnstníh výzkumu

Více

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL Testvání uživatelských rzhraní 2011 DeepBurner Free 1.9 Testvání uživatelskéh rzhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011 Daniel Mikeš Tmáš Pastýřík Ondřej Pánek Jiří Šebek Testvání uživatelských rzhraní

Více

EXTRAKT z mezinárodní normy

EXTRAKT z mezinárodní normy EXTRAKT z mezinárdní nrmy Extrakt nenahrazuje samtnu technicku nrmu, je puze infrmativním materiálem nrmě. Elektrnický výběr pplatků (EFC) Zabezpečené mnitrvání pr autnmní systémy výběru mýtnéh Zkušení

Více

Instalace a technické informace

Instalace a technické informace Dkumentace k mdulu MdleKREM Samstatný mdul MdleKREM umžňuje zbrazit (vyučujícím i studentů) mdel průchdu studenta vyučvaným kurzem a t jak v grafické pdbě (využívající znalstní mdel GLIKREM - GuideLine

Více

Výkonná rada Paktu zaměstnanosti. 13. června 2018 Hradec Králové

Výkonná rada Paktu zaměstnanosti. 13. června 2018 Hradec Králové Výknná rada Paktu zaměstnansti 13. června 2018 Hradec Králvé Prgram I. Úvdní slv II. III. IV. Aktuální vývj u realizvaných a připravvaných prjektů Zaměstnaný abslvent Predikce trhu práce - KOMPAS D praxe

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Přadvé čísl: 21 1. Název vzdělávacíh prgramu: Jak se měří svět na ZŠ 2. Obsah - pdrbný

Více

Informační audit teorie a praxe v České republice

Informační audit teorie a praxe v České republice Infrmační audit terie a praxe v České republice Očk Petr Ústav infrmačních studií a knihvnictví FF UK v Praze petr.ck@ff.cuni.cz Michaela Dmbrvská Ústav infrmačních studií a knihvnictví FF UK v Praze michaela.dmbrvska@ff.cuni.cz

Více

Veřejná konzultace o přezkumu Evropské strategie pro pomoc osobám se zdravotním postižením

Veřejná konzultace o přezkumu Evropské strategie pro pomoc osobám se zdravotním postižením Veřejná knzultace přezkumu Evrpské strategie pr pmc sbám se zdravtním pstižením 2010 2020 V Evrpské unii žije přibližně 80 milinů sb se zdravtním pstižením. Čast čelí překážkám, které jim brání se plně

Více

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV Klíčvá aktivita: 10 Rzvj kmpetencí při hdncení výsledků VaV Kurz: Hdncení výsledků VAV Cílem kurzu je získání přehledu sučasných i buducích přístupech, psaných i nepsaných,

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Cvičení s virtuálními trenéry

Cvičení s virtuálními trenéry Cvičení s virtuálními trenéry Filip Hanzl hanzlf1@fel.cvut.cz Katedra pčítačvé grafiky a interakce 12.5.2009 XP39VR Cíle (dkud kam) Fyzická cvičení s instruktrem Předvedení cviků Kntrla správnéh prvedení

Více

A3RIP Řízení projektů. 13. seminář 8. 10. 12. 2014

A3RIP Řízení projektů. 13. seminář 8. 10. 12. 2014 A3RIP Řízení prjektů 13. seminář 8. 10. 12. 2014 Obsah 1. uknčení prjektu 1a. cíle při uknčení prjektu 1b. pakvaně pužitelné výsledky 1c. archivace dkumentů 2. hdncení prjektu 3. úspěch prjektu 4. time

Více

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí.

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Reserch a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

Zpravodaj projektu PREGNET

Zpravodaj projektu PREGNET Zpravdaj prjektu PREGNET Úvdní slv Přibližně každý desátý bčan České republiky (ČR) se ptýká se zdravtním pstižením, které mu v různé míře kmplikuje vstup neb dluhdbé udržení se na pracvním trhu. Od rku

Více

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace Sylabus mdulu: B - Strategické řízení rganizace Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k zakázce s názvem: Ddávka vzdělávacích aktivit pr realizaci prjektu Zvýšení adaptability zaměstnanců SEMIX PLUSO, spl. s r.. jejich vzděláváním. Identifikační údaje Zadavatel (název

Více

Zlepšování mobility a dostupnosti bez bariér v Ústí nad Labem

Zlepšování mobility a dostupnosti bez bariér v Ústí nad Labem AKCNÍ ˆ PLÁN 6 Zlepšvání mbility a dstupnsti bez bariér v Ústí nad Labem Pdpra mbility, zlepšení dstupnsti míst a zvýšení atraktivity města Ústí nad Labem Listpad 2012 Akcní plán č. 6 - Zlepšvání mbility

Více

Tvorba elektronického herbáře

Tvorba elektronického herbáře Průvdní list kurzu Vzdělávání ICT metdiků - Gymnázium Cheb Tvrba elektrnickéh herbáře Autr kurzu: Mgr. Mirslava Vaicvá Vyučvací předmět: Bilgie a infrmatika Rčník: Kvarta smiletéh studia gymnázia, ppř.

Více

REZERVACE24 S.R.O. PROVOZOVATEL SYSTÉMU RISORSA PRO VĚRNOSTNÍ PROGRAMY. Případová studie. Implementace věrnostního programu s.

REZERVACE24 S.R.O. PROVOZOVATEL SYSTÉMU RISORSA PRO VĚRNOSTNÍ PROGRAMY. Případová studie. Implementace věrnostního programu s. REZERVACE24 S.R.O. PROVOZOVATEL SYSTÉMU RISORSA PRO VĚRNOSTNÍ PROGRAMY Případvá studie Implementace věrnstníh prgramu s.oliver www.risrsa.cz inf@risrsa.cz 11.11.2014 Úvd Splečnst s.oliver CZ s.r.. a s.oliver

Více

JUDr. Vladimír Gašpar. www.rrajm.cz 1

JUDr. Vladimír Gašpar. www.rrajm.cz 1 JUDr. Vladimír Gašpar www.rrajm.cz 1 Struktura prezentace Rámcvé zhdncení implementace RIS I.,II. Metda frmulace RIS 3 Priritní sy a cíle RIS 3 Akční plán RIS na léta 2009-13 www.rrajm.cz 2 Reginální invační

Více

ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA. Jak zvýšit zájem žáků o jejich učení? Miroslava ČERNOCHOVÁ Viktor FUGLÍK

ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA. Jak zvýšit zájem žáků o jejich učení? Miroslava ČERNOCHOVÁ Viktor FUGLÍK Mirslava ČERNOCHOVÁ Viktr FUGLÍK Katedra infrmačních technlgií a technické výchvy Pedaggická fakulta Univerzity Karlvy v Praze ŽÁKOVSKÁ E-PORTFOLIA Jak zvýšit zájem žáků jejich učení? Malstranský palác,

Více

Případy užití RSSystems

Případy užití RSSystems Případy užití RSSystems Účelem tht dkumentu je definvat rzsah funkcí infrmačníh systému,, Infrmační systém evidence bjednávek (značvaný dále jen RSSystem), určený k pužívání restauračními zařízeními (značvanými

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky Realizace kmplexníh vzdělávacíh prgramu 1. Identifikační údaje zadavatele Název zadavatele Agentura Grátis, s.r.. Sídl Litevská

Více

JAK SE LÉPE ORIENTOVAT VE VÝSLEDCÍCH KLINICKÝCH STUDIÍ

JAK SE LÉPE ORIENTOVAT VE VÝSLEDCÍCH KLINICKÝCH STUDIÍ Kurz vhdný pr ty, kteří chtějí rzumět výsledkům klinických studií a umět je interpretvat JAK SE LÉPE ORIENTOVAT VE VÝSLEDCÍCH KLINICKÝCH STUDIÍ Dpručen pr lékaře, dbrné garanty a další sby aktivně prezentující

Více

Jinak řečeno se věnujeme

Jinak řečeno se věnujeme Kd nás ještě nezná pmáháme plánvat pdprujeme splupráci pdprujeme kmunikaci upzrňujeme na prblémy snažíme se je splečně s Vámi řešit pmáháme prsazvat splečné plány Jinak řečen se věnujeme vzdělávání reginálnímu

Více

Udržitelné stavební investice v ČR do roku 2020

Udržitelné stavební investice v ČR do roku 2020 Udržitelné stavební investice v ČR d rku 2020 Stavebnictví v kntextu nárdníh hspdářství Studie Udržitelné stavební investice v ČR d rku 2020 Studie Cíle studie: Upzrnit dbrnu veřejnst na situaci v Evrpě

Více

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net Pravidla n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net (dále jen pravidla) I. Účel pravidel: Účelem těcht pravidel je pdrbně stanvit průběh realizace n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net v elektrnické aukční

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

Software process (improvement)

Software process (improvement) Evrpský sciální fnd Praha & EU: Investujeme d vaší buducnsti Sftware prcess (imprvement) Tmáš Krátký tmas.kratky@prfinit.eu http://www.prfinit.eu/cz/pdpra-univerzit/univerzitni-vyuka Základní pjmy Sftwarvý

Více

Standardy pro učitelské vzdělávání v Německu a ve Švýcarsku: okolnosti jejich vzniku a působení

Standardy pro učitelské vzdělávání v Německu a ve Švýcarsku: okolnosti jejich vzniku a působení Standardy a kariérní systémy v učitelské prfesi: zahraniční přístupy a česká cesta Pedaggická fakulta Masarykva univerzita 27.11.2014 Standardy pr učitelské vzdělávání v Německu a ve Švýcarsku: klnsti

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací Mbilní zpravdajská aplikace idnes A7B39PDA - Principy tvrby mbilních aplikací Autr: Marek Krátký kratkma2@fel.cvut.cz Ppis D1 Zpravdajská aplikace idnes je určena pr chytré telefny neb pr tablety. Aplikace

Více

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace ABSOLVENTSKÉ PRÁCE INFORMACE PRO ŽÁKY

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace ABSOLVENTSKÉ PRÁCE INFORMACE PRO ŽÁKY 22. základní škla Plzeň, Na Dluhých 49, příspěvkvá rganizace ABSOLVENTSKÉ PRÁCE INFORMACE PRO ŽÁKY ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 22. základní škla Plzeň www.22zsplzen.cz OBSAH 1. CÍLE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE...

Více

Projekt SIPVZ. "Použití videokonferenčního systému ve výuce vybranných předmětů" 7. prosince 2005 byla slavnostně otevřena učebna s VKS.

Projekt SIPVZ. Použití videokonferenčního systému ve výuce vybranných předmětů 7. prosince 2005 byla slavnostně otevřena učebna s VKS. Prjekt SIPVZ "Pužití videknferenčníh systému ve výuce vybranných předmětů" 7. prsince 2005 byla slavnstně tevřena učebna s VKS. Cíl prjektu: Cílem prjektu je vytvření hardwarvých a sftwarvých pdmínek pr

Více

Dotační program Dobrá střední škola v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizovaná Ústeckým krajem

Dotační program Dobrá střední škola v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizovaná Ústeckým krajem Krajský úřad Ústeckéh kraje Dtační prgram Dbrá střední škla v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizvaná Ústeckým krajem Pdmínky sutěže Dtační prgram Dbrá střední škla v Ústeckém kraji 2017/2018 nezřizvaná Ústeckým

Více

Výsledky byly představeny na konferenci Směrem k Evropskému prostoru dovedností a kvalifikací 17. června 2014 v Bruselu.

Výsledky byly představeny na konferenci Směrem k Evropskému prostoru dovedností a kvalifikací 17. června 2014 v Bruselu. Evrpský prstr dvednstí a kvalifikací Pracvní text zpracvaný pr ptřeby řešitelů suvisejících úklů v NÚV a MŠMT, který vlně reflektuje pstřehy účastníka mezinárdní knference Twards a Eurpean Area f Skills

Více

Příloha č. 1 Myšlenková mapa žák A

Příloha č. 1 Myšlenková mapa žák A Přílha č. 1 Myšlenkvá mapa žák A Přílha č. 2 Pětilístek žák A Přílha č. 3 Myšlenkvá mapa žákyně B Přílha č. 4 Pětilístek žákyně B Přílha č. 5 - Myšlenkvá mapa žák C Přílha č. 6 Pětilístek žák C Přílha

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

F4 Marketing a publicita projektu

F4 Marketing a publicita projektu Prjektvý manažer 250+ Kariéra prjektvéh manažera začíná u nás! F Řízení lidských zdrjů F4 Marketing a publicita prjektu V tmt tématu bude pzrnst věnvána zvláště těmt bdům: Kmunikační strategie prjektu.

Více