Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní školy T. G. Masaryka Šardice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní školy T. G. Masaryka Šardice"

Transkript

1 Školní progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty Zákldní školy T. G. Msryk Šrdice Mgr. Mrtin Králíková V Šrdicích dne

2 Anotce Motto: "Vzdělání není pouhým hromděním vědomostí, jko těstem není mouk, vod, sůl kvsnice dohromdy nházené." T. G. Msryk Práce s názvem Školní progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty (dále jen ŠP EVVO) Zákldní školy T. G. Msryk Šrdice byl zprcován v souldu s 9 Vyhlášky 317 ze dne 27. července 2005 o dlším vzdělávání pedgogických prcovníků, kreditční komisi kriérním systému pedgogických prcovníků, ve znění pozdějších úprv je změřen n vytvoření koncepce školy v oblsti u EVVO. Součástí je vyhodnocení výchozího stvu reálných moţností školy se změřením n oblst environmentální výchovy v návznosti n relizovnou SWOT nlýzu rozbor školního vzdělávcího progrmu. Dlouhodobé záměry školy pro oblst environmentální výchovy jsou nvrţeny s výhledem do roku Přílohou je roční relizční plán, který je kţdoročně ktulizován. Obsh zohledňuje specifickou skupinu ů školy stupeň zákldní školy, prostředí okolí školy. Práce vychází ze společného hledání výchovně vzdělávcích cílů orgnizčních cílů změstnnci školy, nstvuje prvidl vzájemné spolu, nvrhuje postupy, jejichţ prostřednictvím budeme zvoln dlouhodobé záměry EVVO nplňovt. ŠP EVVO je přílohou Školního vzdělávcího progrmu Zákldní školy T. G. Msryk Šrdice. Strn 2 (celkem 38)

3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ŠKOLY Struktur školy: úplná zákldní škol Adres školy: Zákldní škol T. G. Msryk Šrdice, okres Hodonín, příspěvková orgnizce Šrdice 521, Telefon: E-mil: Internetové stránky: Ředitelk školy: Mgr. Zuzn Kopecká Zástupce ředitele: Frntišek Hnilo Koordinátor EVVO: Mgr. Mrtin Králíková E-mil koordinátor EVVO: Pedgogů celkem: 14 Zřizovtel: Obecní úřd Šrdice Adres zřizovtele: Obecní úřd Šrdice 601, E-mil zřizovtele: Strn 3 (celkem 38)

4 OBSAH I. ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZÁKLADNÍ ŠKOLY T. G. MASARYKA ŠARDICE... 5 I.1 Obecná chrkteristik školy okolí z pohledu EV... 5 I.2 Rozbor školního vzdělávcího progrmu (příp. RVP) z pohledu EV... 5 I.3 SWOT nlýz EVVO ve škole... 6 I.4 Vize školy... 7 I.5 Výchovně vzdělávcí cíle výstupy v EV... 8 I.6 Orgnizční cíle v EVVO I.7 Spolu koordinátor EVVO s vedením školy změstnnci školy III. PŘÍLOHY Použitá litertur, informční zdroje Strn 4 (celkem 38)

5 I. ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZÁKLADNÍ ŠKOLY T. G. MASARYKA ŠARDICE I.1 Obecná chrkteristik školy okolí z pohledu EV Zákldní škol T. G. Msryk Šrdice je úplná vesnická škol s devíti ročníky. Ptří mezi menší školy vzdělává kolem 160 ů. Průměrná nplněnost tříd je 22 ů. Většinu ů tvoří děti z nší vesnice. Škol byl slvnostně otevřen roku V posledních letech prochází celá budov postoupnou rekonstrukcí. Byl zrekonstruován koteln, rdiátory byly optřeny termohlvicemi. Proběhl částečná výměn vodovodních kohoutků splchovcího zřízení n WC. Nhrdilo se stávjící osvětlení z úsporné. V minulém školním roce byl v polovině budovy vyměněn okn. Budov školy se nchází se ve středu obce v klidné loklitě. Nproti školy je prk s dětským hřištěm. V blízkém okolí školy jsou pole vinohrdy. Okolí obce tvoří převáţně zemědělská krjin se stopmi po intenzivním dolování lignitu v průběhu století. Těţb lignitu byl ukončen v r Jiţně od Šrdic je listntý Hovornský hájek, jihovýchodně borové lesy n písčitých půdách. Obec je význmnou vinřskou obcí. EVVO je ve škole podporováno. Škol má pověřeného koordinátor EVVO, který koordinuje EVVO 5 let. Spoluprcujeme s VIS Bílé Krpty, Lipkou Brno, Rezekvítkem Brno. Jsme zpojeni do projektu sítě škol M.R.K.E.V., jsme členy mezinárodního progrmu Ekoškol (Eco-Schools), projektu Ekopolis Recyklohrní. I.2 Rozbor školního vzdělávcího progrmu (příp. RVP) z pohledu EV Chrkteristik školy V budově školy je devět kmenových tříd devět odborných prcoven. Z toho jedn učebn přírodopisu jedn víceúčelová učebn vybvená udiovizuální technikou, která se vyuţívá jko informční centrum s PC ovskou knihovnou. V reálu školy se nchází školní hřiště zhrd. K různým ktivitám ţáci vyuţívjí tké hřiště v prku před školou. Pro orgnizování výstv obrzů ovských prcí jsou vyuţívány chodby vstupní hl. Prostorové vybvení školy odpovídá mlé škole je dostčující. Vedení školy neustále modernizuje prostředí školy i její blízké okolí školní hřiště zhrd. Škol je velmi dobře vybven udiovizuální technikou. Nedosttek je novějších učebnic, tlsů, klíčů, obrzových mteriálů pomůcek z oblsti EVVO. Učební mteriály pomůcky do přírodovědných předmětů se postupně doplňují. Chrkteristik ŠVP Škol ztím nemá ţádné změření, le EVVO je podporováno. Z motivčního názvu školy ni z mott nelze rozpoznt, zd je škol změřená příznivě nkloněná pro EV. Do učebního plánu je v devátém ročníku zřzen smosttný předmět Ekologický seminář. V osttních ročnících je EV integrován do přírodovědných předmětů. Disponibilní hodiny byly mimo jiné vyuţity k posílení čsové dotce Strn 5 (celkem 38)

6 předmětu Člověk svět n 1. stupni k nbídce volitelných předmětů s přírodovědným změřením n 2. stupni. V těchto předmětech jsou zřzeny všechny okruhy průřezového témtu EV. Učební osnovy Průřezovému témtu Environmentální výchov je v ŠVP věnován smosttná kpitol. Obshem kpitoly jsou temtické okruhy EV, názvy předmětů, do kterých je okruh integrován, ročník vyučovné tém. V učebních osnovách jednotlivých ročníků je u výstupů konkrétně uvedeno, kterému temtickému okruhu průřezového témtu EV se dný předmět věnuje. V ŠVP jsou uvedeny dlouhodobé projekty relizovné ve spolupráci s ekologickými středisky či jinými institucemi. Čtvrtým rokem je zprcovný smosttný roční plán pro EV, který se kţdoročně ktulizuje. Roční plán obshuje čsové období, ktivity, temtický okruh EV, zodpovědnou osobu. Roční plán vyhodnocuje koordinátor EVVO ve výroční zprávě. Přílohou ŠVP je zprcovný Školní progrm EVVO. Odkz n něj v ŠVP chybí. Škol nplňuje průřezovým témtem EV poţdvky RVP pro zákldní vzdělávání. Evluce ŠVP připouští hodnocení terénních činnostních ktivit klsifikcí, slovním hodnocením sebehodnocením. I.3 SWOT nlýz EVVO ve škole SWOT nlýz se změřil jen n oblst EVVO, nikoliv n veškerou výchovu, vzdělávání celý provoz školy. N SWOT nlýze se podílel celý učitelský sbor včetně vedení školy. Z silnou stránku pedgogové povţují zprcovnou koncepci EVVO, vedení ů prktickými příkldy činnostmi ke kldnému vzthu k přírodě pořádání sběru ppíru. Slbou stránkou je podle názoru pedgogů neochot ů podílet se n ekologickém provozu školy, zpojovt se do ktivit změřených n EV, výuk probíhjící převáţně v budově školy velká vzdálenost ekologických středisek od školy. Příleţitost vidí v ekologizci provozu školy, způjčování pomůcek ze SEV, pořádání exkurzí, výletů, školy v přírodě projektovém vyučování změřené n EV. Z ohroţení nejvíce shledávjí šptný příkld přístup rodičů. Ze SWOT nlýzy vyplývá, ţe EV se n škole relizuje integrcí do předmětů, volitelným předmětem, otevřenými volitelnými předměty, pomocí temtických dnů, projektů, ktivit změřených n EV. Tké vedení školy se snţí o ekologičtější provoz školy (výměn osvětlení, oken, splchovcího zřízení n WC, termohlvice n topení). Chybí nám všk metodický mteriál, encyklopedie, pomůcky, koše n tříděný odpd hlvně ochot všech zúčstněných odpd třídit. Problém je tké poloh školy. V blízkosti není rybník, potok, řek, les. Nyní nemáme ni školní zhrdu, t je v rekonstrukci. Tké vzdálenost ekologických středisek je velká. EV se n nší škole relizuje převáţně v prostorách školy. Integrce EVVO do předmětů je vyhovující. Kţdý vyučující se n zčátku školního roku podílí n sestvení ročního plánu EVVO zprcovává environmentální průřezová témt do své výuky. V rámci mezinárodního progrmu Ekoškol se zčleňují do výuky druhého stupně i témt z tohoto progrmu. Strn 6 (celkem 38)

7 Nší prioritou bude relizovt EV n nší škole především systemticky ne nhodile, pokrčovt v zpočté práci zejmén v oblstech odpdy, prostředí školy jejího blízkého okolí postupně tyto oblsti rozšiřovt přidávt dlší. Ze SWOT nlýzy vychází kpitol výchovně vzdělávcí cíle orgnizční cíle. Změření těchto kpitol je především n zlepšení prostorových podmínek výuky EV ve škole, to znmená vyuţívání školní zhrdy, vytvoření některých ekosystémů, které v blízkosti školy chybí relizci EV především mimo školní budovu. Dále zlepšení mteriálních podmínek výuky EV vlstní tvorbou metodického mteriálu postupným zkoupením pomůcek metodického mteriálu. Zlepšením těchto podmínek se mohou vyuţívt netrdiční metody formy výuky nejen přírodovědných předmětů. Výuk se stne více proţitkovou činnostní. Zprcovná SWOT nlýz je přílohou Školního progrmu EVVO (příloh č. 1). I.4 Vize školy Vize 2016: EVVO zřzovt systemticky, nikoliv nhodile nárzově. Vytvořit pro relizci EV podmínky personální, orgnizční, prostorové i mteriální. Otevřít spolupráci koordinátor EVVO s metodickými sdruţeními, s vedením školy, s provozními změstnnci. Relizovt EV citovými smyslovými proţitky jejich spojení s reálným ţivotem, s konkrétními situcemi z kţdodenního ţivot (výuk probíhjící mimo budovu školy, exkurze, výlety, pobyty ). Vést y k uvědomělému chování k přírodě k ţivotnímu prostředí (zpojení ů do prktických činností n zhrdě v budově školy koutky přírody, výstvky, nástěnky). Změřit činnosti ktivity n poznávání své obce, regionu, svého domov. Pokrčovt v témtech odpdy, prostředí školy postupně zřzovt témt dlší. Pokrčovt v dlouhodobých projektech progrmech (M.R.K.E.V., Ekoškol, Recyklohrní, Ekopolis). Zřdit EV do 1 9. ročníku. EVVO koordinovt pověřeným vystudovným koordinátorem. Prezentovt výsledky Ročního plánu Školního progrmu EVVO v závěrečné zprávě jednou z pět let ve výroční zprávě kţdoročně. Prezentovt projekty, kce činnosti z oblsti EV průběţně n webu školy v místním tisku. Strn 7 (celkem 38)

8 I.5 Výchovně vzdělávcí cíle výstupy v EV Výchovně vzdělávcí cíle vychází ze SWOT nlýzy rozboru ŠVP. Prioritně ze SWOT nlýzy jsou zřzeny do VVC odpdové hospodářství, vod energie, blízký kontkt s přírodou, s prostředím obce regionu. Vzhledem k tomu, ţe jsme mlá vesnická škol EV se nerelizovl systemticky, všechny cíle jsou změřeny především n obec region. Postupně budeme n druhém stupni zřzovt i témt globální. VVC jsou vyprcovány do tří věkových období podle RVP ZV jsou určeny pro 1. 9 ročník. Úspěšnost učitele bude zjištěn tím, ţe 20% ů dosáhne 1. úrovně (málo zdřilý výkon), 50% ů dosáhne 2. úrovně (zdřilý výkon) 30% ů dosáhne 3. úrovně (pokročilá úroveň). 1. období (1. 3. ročník) 2. období (4. 5. ročník) 3. období (6. 9. ročník) Ţák citlivě vnímá přírodu ţivotní prostředí DC 1 se podílí n tvorbě koutku přírody ve třídě 1. málo zdřilý výkon přinese rostlinu n vybídnutí učitele 2. zdřilý výkon přinese lespoň jednu rostlinu 3. pokročilá úroveň smomtně přinese nebo zsdí pokojovou rostlinu, vytváří instluje koutek přírody ve třídě Ţák citlivě vnímá přírodu ţivotní prostředí pečuje o zeleň ve své třídě 1. málo zdřilý výkon občs zlije rostliny 2. zdřilý výkon zlije lespoň 1x týdně rostliny 3. pokročilá úroveň prvidelně zlévá rostliny, sleduje čstost hnojení, přeszuje rostliny Ţák citlivě vnímá přírodu ţivotní prostředí npomáhá svou spoluprácí v péči o ţivotní prostředí v obci (npř. výsdb stromů v obci, v lesní školce, sběr odpdků, hrbání listí v okolí školy) 1. málo zdřilý výkon prcuje jen pod dohledem učitele (prcovník obce, lesník) 2. zdřilý výkon prcuje s mlou dopomocí (pod vzdálenou kontrolou) 3. pokročilá úroveň se ktivně zpojuje do prcovních ktivit Metody vyhodnocení indikátorů pozorování porovnání jednotlivých ů (prospívání rostlin) Prostředky pěstování údrţb pokojových rostlin terénní Strn 8 (celkem 38)

9 DC 2 vypráví své záţitky zjímvosti z vlstního kontktu s přírodou vyprvuje s pomocí návodných otázek vyprvuje v jednoduchých větách nebo čte předem připrvený text (referát) hovoří souvislými větmi zprostředkuje osttním záţitky, zkušenosti zjímvosti z vlstního kontktu s přírodou smostně hovoří plynně v souvislých větách bez obrzového mteriálu si připrví prezentci, kterou čte. Nemá zjištěny dlší informce si připrví prezentci, fotogrfie k vlstnímu vyprávění, informuje osttní o předem zjištěných zjímvostech zdůvodní zákldní význm chráněných částí přírody nemovitých kulturních pmátek vyjmenuje některé CHKO NP v ČR vyjmenuje některé CHKO, NP nemovité pmátky v ČR, připrví si obrzový mteriál si připrví prezentci, kterou prezentuje před spoluy, zdůvodní zákldní význm chráněných částí přírody pmátek obhjuje svou práci smotné vyprvování, porovnávání zprcování referátů, prezentcí - před spoluy ukázk vlstního výrobku vyprávění tvoření referátu prezentce výrobku z přírodnin DC 3 pozoruje popíše změny v přírodě během 4 ročních období sleduje změny v přírodě, le nevypráví o nich sleduje změny v přírodě vypráví o nich s pomocí návodných (uzvřených) otázek sleduje změny v přírodě popíše jejich zákldní projevy pozoruje porovnává změny v přírodě během 4 ročních období pozoruje změny v přírodě, le neporovnává její změny pozoruje porovnává změny v přírodě s pomocí otevřených otázek pozoruje, porovnává popíše změny v přírodě porovnává n obrázkových ukázkách (fotogrfiích) odlišnosti krjiny v různých koutech nší vlsti, poukzuje vyslovuje svůj názor, jk zásh člověk změnil krjinu ve skupině vyhledává odlišnost i krjiny, nesrovnává biodiverzitu nevyslovuje neobhjuje svůj názor n zásh člověk do konkrétní oblsti ČR vyhledává odlišnost i krjiny, nesrovnává biodiverzitu, vyslovuje, le neobhjuje svůj názor n zásh člověk do konkrétní oblsti ČR vyhledává odlišnosti krjiny, srovnává její biodiverzitu, vyslovuje obhjuje svůj názor n zásh člověk do konkrétní oblsti ČR srovnání prcovních listů písemná terénní cvičení prezentce Strn 9 (celkem 38)

10 DC 4 sleduje n fotogrfiích změny v obci slovně je popíše odpovídá n pomocné otázky hovoří v jednoduchých větách, obrázky seřdí s dopomocí hovoří souvislými větmi, obrázky seřdí podle čsové posloupnosti srovnává hodnotí n vybrných ukázkách změny v krjině, způsob ţivot předků v nšem regionu v minulosti součsnosti jejich dopd n ţivotní prostředí hovoří souvislými větmi, obrázky seřdí podle čsové posloupnosti hovoří souvislými větmi, obrázky seřdí podle čsové posloupnosti s dopomocí hodnotí změny v krjině, nedokáţe obhájit svůj názor srovnává hodnotí n vybrných ukázkách změny v krjině, popíše způsob ţivot nšich předků vysloví svůj názor n dopd ŢP vyhledá, popíše, srovná zhodnotí změny krjiny v obci jejím okolí v minulosti součsnosti jejich dopd n ţivotní prostředí vyhledá změny krjiny s dopomocí, popisuje jen pomocí návodných otázek vyhledá popíše změny krjiny, le nesrovnává nehodnotí. Neobhjuje svůj názor vyhledá, popíše, srovná zhodnotí změny krjiny, vytvoří si prezentci, kterou prezentuje před spoluy, obhjuje svůj názor. vyhodnocení prezentce prezentovnou před spoluy pozorování změn v obci, krjině n obrázcích nebo ve skutečnosti hodnocení jejich dopdu n ŢP Ţák vnímá zákldní vzthy v přírodě. Ţák rozumí zákldním vzthům souvislostem. Ţák rozumí zákldním principům fungování ţivotního prostředí. DC 1 pozoruje přírodu (růst rostlin, mrveniště, ptáky ) pozoruje přírodu, le své pozorování nezznmenává do prcovního listu pozoruje přírodu své pozorování zznmenává do prcovní ho listu s dopomocí pozoruje přírodu své pozorování zznmenává do prcovního listu objevuje zjišťuje propojenost prvků ţivé neţivé přírody s dopomocí určí prvky ţivé neţivé přírody, nevysvětlí propojenost těchto prvků s dopomocí určí prvky ţivé neţivé přírody, pomocí otázek vysvětlí propojenost těchto prvků určí prvky ţivé neţivé přírody, vysvětlí propojenost těchto prvků vysvětlí propojenost prvků ţivé neţivé přírody, princip rovnováhy přírody nchází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody činností člověk splní prcovní list písemnou práci n 50% méně splní prcovní list písemnou práci n 51-75% splní prcovní list písemnou práci n 76% více srovnání prcovních listů písemná vycházk do přírody učební blok Strn 10 (celkem 38)

11 DC 2 popíše n konkrétních příkldech některé zákonitosti vzthů v ekostémech vyjme nuje zákldní ekosystémy vyjmenuje zákldní ekosystémy uvede u kţdého lespoň jeden příkld ţivé neţivé přírodniny popíše n konkrétním příkldu některé zákonitosti vzthů v zákldních ekosystémech zkoumá zákldní společenstv v nšem regionu, zdůvodní podsttné vzájemné vzthy mezi orgnismy nchází shody rozdíly v přizpůsobení orgnismů prostředí splní prcovní list n 50% splní prcovní list n 50-75% splní prcovní list n 76 % více srovnání prcovních listů vyhodnocení plkátů (obrázků) skupinová terénní cvičení DC 3 rozlišuje n prktických příkldech ţivou neţivou přírodu rozlišuje ţivou neţivou přírodu s čstými chybmi vyjmenuje lespoň 3 příkldy ţivých 3 příkldy neţivých přírodnin vyjmenuje 3 příkldy ţivých neţivých přírodnin, osttní rozliší s dopomocí učitele rozlišuje n prktických příkldech ţivou neţivou přírodu rozliší ţívé neţivé přírodniny s dopomocí rozlišuje přírodniny s občsnými chybmi rozlišuje přírodniny správně pozoruje, vysvětluje zákonitosti v přírodě propojuje si je s vlstním ţivotem pozoruje vysvětluje zákonitosti přírody v rámci skupiny, nepropojuje si je s vlstním ţivotem pozoruje vlstními slovy vysvětluje některé zákonitosti v přírodě, nepropojuje si je s vlstním ţivotem pozoruje vysvětluje s pouţitím některých odborných termínů (kterým rozumí) zákonitosti v přírodě, n příkldech ukzuje propojení přírody s lidským ţivotem pozorování vyhodnocení závěrečné prezentce před spoluy vycházk do přírody prezentce Strn 11 (celkem 38)

12 DC 4 pojmenuje některé zástupce rostlin ţivočichů pojmenuje vybrné zástupce rostlin ţivočichů s pomocí nápovědy smostně pojmenuje lespoň 50-75% vybrných zástupců rostlin ţivočichů smostně pojmenuje minimálně 80% více vybrných zástupců rostlin ţivočichů třídí pomocí tlsů klíčů některé orgnismy do známých skupin se orientuje při vyhledávání v tlsech klíčích, vyhledává třídí orgnismy do skupin s čstými chybmi se orientuje při vyhledávání v tlsech klíčích, vyhledává třídí orgnismy do skupin jen s dopomocí se orientuje při vyhledávání v tlsech klíčích, vyhledává třídí orgnismy do skupin vysvětlí souvislosti mezi procesy probíhjícími v přírodě uvede příkldy důsledků činnosti člověk n ţivotní prostředí splní prcovní list n 50% splní prcovní list 51-75% splní prcovní list n 76% více srovnání prcovních listů vyhodnocení správného zřzení obrázků vycházk, pobyt v přírodě exkurze do ZOO, CHKO smosttná ve skupinách řzení obrázků Ţák sleduje odlišné chování druhých lidí Ţák vyhledává pojmenuje ekologický problém nvrhne moţná řešení. Ţák oznčuje problémy ţivotního prostředí. DC 1 sleduje, přiměřeně hodnotí upozorňuje n chování jednání svých spoluů ve třídě (npř. správné třídění ppíru, zlévání květin, udrţování čistoty pořádku ve třídě) sleduje, hodnotí upozorňuje n chování druhých, smotnému se le nedří se tkto chovt jednt, zpojuje se do činností jen zčásti sleduje, hodnotí upozorňuje n chování druhých zpojuje se do většiny činností (zlévání, třídění, pořádek ve třídě) sleduje, hodnotí upozorňuje n chování druhých, sám udrţuje čistotu ve třídě, podílí se n zlévání květin třídí správně lespoň 2 druhy odpdu vyhledává ekologické problémy v okolí školy v obci (npř. znečištěný potok, doprv v obci, hospodření s odpdy ) vyhledává ekologické problémy jen v rámci skupinové vyhledává upozorňuje n ekologické problémy v okolí školy nebo v obci. Smosttně nedokáţe popst objsnit problém. vyhledává upozorňuje n ekologické problémy v obci Problém popíše, objsní osttním spoluům vyhledává environmentální problémy v obci regionu, rozlišuje závţnost těchto problémů vyhledává upozorňuje n ekologické problémy v obci. Problém popíše, objsní osttním spoluům. Nedokáţe rozlišit závţnost problému vyhledává upozorňuje n ekologické problémy v obci. Problém popíše, objsní osttním spoluům. Rozliší závţnost problému vyhledává upozorňuje n ekologické problémy v obci. Problém popíše, objsní osttním spoluům. Rozliší závţnost problému nvrhne moţnosti řešení srovnání vyhodnocení prezentce jednotlivých skupin vycházk besed, exkurze skupinová v terénu Strn 12 (celkem 38)

13 DC 2 n modelových situcích příkldech ukzuje chování jednání člověk, které je ţádoucí neţádoucí z hledisk ţivotního prostředí z pomoci učitele předvádí pomocí drmtizce příkldy různého chování člověk v ŢP v rámci skupinové uvede lespoň jeden příkld různého chování jednání člověk v ŢP v rámci skupinové uvede příkldy různého chování jednání člověk v ŢP n modelových situcích příkldech ukzuje chování jednání člověk, které je ţádoucí neţádoucí z hledisk ţivotního prostředí v rámci skupinové uvede příkldy různého chování jednání člověk uvede příkldy různého chování jednání člověk uvede příkldy různého chování jednání člověk, porovná rozdílnost chování i s moţnými dopdy n ŢP n modelových situcích příkldech ukzuje řešení environmentálního problému pojmenuje problém, řešení problému nvrhuje jen s dopomocí pojmenuje problém, v rámci skupinové vytvoří s osttním i postup jk problém řešit pojmenuje problém, vytvoří postup jk problém řešit, svůj názor obhjuje před spoluy vyhodnocení skupinové srovnání prezentce jednotlivých skupin vycházk, film skupinová prezentce Ţák z pomoci učitele provádí jednoduchý výzkum. Ţák provádí jednoduchý výzkum. Ţák zkoumá vyhodnocuje ekologické problémy. DC 1 s učitelem nplánuje postup jednoduchého je součástí skupiny, le neplánuje postup (je npř. jen zpisovtel) se v mlé míře podílí n plánování postupu se ktivně zpojuje s dopomocí učitele plánuje postup z pomoci učitele nplánuje postup jednoduchého se ktivně zpojuje s dopomocí učitele plánuje postup se ktivně zpojuje s dopomocí učitele plánuje postup Vytvoří lespoň 1/3 sám s mlou pomocí plánuje postup. Více jk 50% vytvoří sám vyhledává informce k řešení problémů kriticky je přehodnocuje s dopomocí vyhledává informce z 1 zdroje k řešení problému v rámci skupiny ktivně vyhledává informce z různých zdrojů k řešení problému vyhledává informce z různých zdrojů k řešení problému, provádí kritiku, obhjuje svůj názor pozorování ů skupinová projekt v terénu výzkum Strn 13 (celkem 38)

14 DC 2 vysloví svůj odhd je součástí skupiny, le sám nenvrhuje ni nevyslovuje odhd vysloví svůj odhd v rámci skupiny vysloví svůj odhd nvrhne hypotézu je součástí skupiny, le sám nenvrhuje hypotézu nvrhuje hypotézu v rámci skupiny nvrhuje hypotézu formuluje jednoduché výzkumné otázky hypotézy je součástí skupiny, sám nvrhuje jednoduché otázky, le nedokáţe správně zformulovt v rámci skupiny se ktivně zpojuje do formuluje jednoduché otázky hypotézy formuluje jednoduché otázky hypotézy pozorování ů skupinová projekt v terénu výzkum DC 3 s dopomocí učitele zznmenává do jednoduché tbulky výsledky pozorování dle svých schopností dovedností výsledky pozorování nezznmenává do připrvené tbulky výsledky svého pozorování zznmenává do připrvené tbulky jen z části výsledky svého pozorování zznmenává do připrvené tbulky s pomocí učitele zznmenává výsledky svého pozorování podle svých schopností dovedností výsledky svého pozorování zznmenává s pomocí učitele výsledky pozorování zznmenává v rámci skupiny výsledky pozorování zznmenává nvrhuje zákldní postup nvrhuje postup pomocí osnovy, nebo dopomoci učitele se v rámci skupiny podílí n sestvení postupu nvrhuje tém sestvuje jeho postup srovnání jednotlivých skupin, nvrţených postupů (osnov) skupinová projekt v terénu výzkum Strn 14 (celkem 38)

15 DC 4 s pomocí učitele vysloví závěr porovná jej se svým odhdem je součástí skupiny, le sám nevyslovuje závěr ni odhd s dopomocí učitele skupiny vysloví závěr porovná jej se svým odhdem s mlou pomocí vysloví závěr porovná jej se svým odhdem porovná, shrne vyhodnotí výsledky s dopomocí porovnává, shrnuje vyhodnocuje výsledky v rámci ve skupině porovnává, shrnuje vyhodnocuje výsledky s mlou pomocí porovnává, shrnuje vyhodnocuje výsledky vyhodnocuje shrne výsledky s dopomocí vyhodnocuje v rámci skupiny výsledky Nepodílí se n závěrečné prezentci výsledků v rámci skupiny vyhodnocuje shrnuje výsledky Společně se spoluy vytváří prezentci vyhodnocuje shrnuje výsledky. Vytváří prezentci, kterou prezentuje před spoluy srovnání jednotlivých skupin vyhodnocení závěrečné prezentce projektu skupinová projekt výzkum Ţák sleduje přiměřeně hodnotí chování lidí ve svém okolí Ţák si je vědomý moţnosti ovlivnit okolí svým jednáním. Ţák jedná environmentálně odpovědně. DC 1 v rámci svých schopností přiměřeně hodnotí chování lidí ve svém okolí konkrétní činnosti člověk v přírodě sleduje, hodnotí chování druhých, smotnému se mu le nedří popst konkrétní činnosti sleduje, hodnotí chování druhých, s dopomocí popíše nebo uvede příkldy konkrétních činností sleduje, hodnotí chování druhých, s mlou pomocí popíše uvede příkldy činností člověk zhodnotí některé konkrétní činnosti člověk v přírodě v ţivotním prostředí, rozlišuje ktivity, které mohou prostředí i zdrví člověk podporovt nebo poškozovt sleduje, hodnotí upozorňuje n chování druhých, s mlou pomocí popíše uvede příkldy činností člověk sleduje, hodnotí chování druhých, uvede příkldy činností člověk s mlou pomocí rozlišuje ktivity, které člověk nebo ŢP podporuje či poškozuje sleduje, hodnotí chování druhých, uvede příkldy činností ktivity člověk, které mohou člověk nebo ŢP podporovt nebo poškozovt kriticky zhodnotí jednání své i osttních lidí v přírodě v ţivotním prostředí nvrhne jk některým problémů předcházet sleduje, hodnotí chování druhých, uvede příkldy činností ktivity člověk, které mohou člověk nebo ŢP podporovt nebo poškozovt v rámci skupiny vytvoří prezentci, kterou poukáţe kriticky zhodnotí jednání druhých lidí v přírodě v ŢP vytvoří prezentci, kterou poukáţe kriticky zhodnotí jednání druhých lidí v přírodě v ŢP, nvrhne moţnosti, jk některým problémům předcházet pozorování ů srovnání jednotlivých prezentcí pobyt v přírodě, vycházk prezentce řízený rozhovor, diskuse Strn 15 (celkem 38)

16 DC 2 se zpojuje do sběru ppíru přinese lespoň 1x ročně mlé mnoţství odpdového ppíru do sběru (do 5 kg) přinese lespoň 1x ročně větší mnoţství odpdového ppíru do sběru (více neţ 5 kg) nosí prvidelně odpdový ppír do sběru se ktivně podílí n sběru ppíru nosí prvidelně odpdový ppír do sběru, který není vytříděný nosí prvidelně odpdový ppír do sběru, který je vytříděný n noviny, čsopisy krton nosí prvidelně odpdový ppír do sběru, který je vytříděný n noviny, čsopisy krton, pomáhá při sběru s váţením nebo zpisováním se podílí n orgnizci sběru ppíru přinese sběr, le sám se nepodílí n orgnizci sběru se účstní pomáhá při orgnizci sběru lespoň 1x z školní rok se prvidelně účstní pomáhá při orgnizci sběru vyhodnocení úspěšnosti sběru z jednotlivé třídy y skupinová prezentce prktická činnost DC 3 se n modelových situcích učí správně třídit odpd n ppír, plst, bterie (nebezpečný odpd) směsný odpd třídí odpd jen v modelových situcích s dopomocí učitele třídí odpd ve třídě s pomocí spoluů nebo informčního letáku u košů třídí odpd ve třídě bez dopomoci třídí odpd n ppír, plsty, bterie (nebezpečný odpd), směsný odpd, ktivně se účstní kcí (soutěţe v Recyklohrní, sběr ) třídí odpd lespoň n ppír směsný odpd, le neúčstní se kcí třídí některý odpd účstní se některých kcí třídí odpd n ppír, plst, nebezpečný odpd směsný odpd, účstní se kcí ktivně správně třídí veškerý odpd, vyhledává informce o sběrných místech, pomáhá orgnizovt kce školy týkjící se hospodření s odpdy třídí odpd minimálně n 4 druhy, zznmená, kde v obci jsou postveny kontejnery n třídění odpdu - ekohnízd třídí většinu odpdu, ve skupině vyhledává informce o sběrných místech v nšem regionu třídí veškerý odpd, vyhledává informce o sběrných místech, ktivně se zpojuje do orgnizce kcí pořádných školou pozorování ů vyhodnocení prcovních listů, prezentcí ů (plkátů) prezentce výukový progrm Strn 16 (celkem 38)

17 DC 5 ztvuje vodovodní kohoutky zstvuje kohoutek n upozornění druhých zstvuje kohoutek sám zstvuje kohoutek sám sleduje upozorňuje i osttní DC 4 při odchodu ze třídy zkontroluje, přípdně zhsne rozsvícená světl zbytečně neplýtvá vodou odejde ze třídy bez povšimnutí rozsvícených světel, vrátí se jen n pokyn učitele pouští vodu jen n nezbytně nutnou dobu zhsne světl n upozornění pouští vodu jen n nezbytně nutnou dobu, vytvoří si referát (plkát) n tém vod bez upozornění kontroluje při odchodu ze třídy, zd jsou zhsnutá světl pouští vodu jen n nezbytně nutnou dobu, vytvoří si referát o význmu vody pro ţivot všech orgnismů, vyhledá informce o nerovnoměrném rozdělení vody n Zemi vyhledává informce nvrhuje moţnosti úsporných šetření energií ve škole, své návrhy prezentuje obhjuje s dopomocí vyhledává informce z jednoho zdroje, nvrhuje moţnost i šetření energií, své návrhy prezentuje obhjuje před spoluy vyhledává informce z jednoho zdroje, nvrhuje moţnost i šetření energií, své návrhy prezentuje obhjuje před spoluy vyhledává informce z různých zdrojů, nvrhuje moţnosti šetření energií, své návrhy prezentuje obhjuje před spoluy srovnání vyhodnocení prezentcí prcovních listů (dotzníků) pozorování ů srovnání vyhodnocení referátů (plkátů) prktická činnost besed, exkurze prezentce smosttná skupinová prktická činnost prezentce smosttná skupinová Strn 17 (celkem 38)

18 I.6 Orgnizční cíle v EVVO Orgnizční cíle nvzují n zprcovnou SWOT nlýzu výchovně vzdělávcí cíle. Orgnizční cíle by měly umoţnit vytvořit podmínky pro úspěšnou relizci VVC. Dlouhodobý cíl Orgnizujeme výuku ů - výuk pro všechny y, volitelné, nepovinné zájmové vzdělávání Dílčí cíle DC 1 Škol má zjištěnou výuku EV Indikátor (číselný údj) v 9. ročníku Ekologický seminář, čsová dotce 1 hodin týdně 1 Ekologický krouţek pro y stupně minimálně 1x ročně ekologický výukový progrm, který pořádá SEV minimálně 1x ročně integrovná temtická výuk změřená n ENV tém n 1.stupni - temtické dny (Den vody, Země) 1x ročně výlet (škol v přírodě), lespoň 4x ročně vycházk Prostředky - činnosti, jejichţ prostřednictvím dosáhneme nplnění cílů Ţákům 9. ročníku je nbídnut volitelný předmět EK(ekologický seminář) Všem ům je nbídnut EK Zjistí koordinátor EVVO Zjistí zorgnizuje koordinátor EVVO Zjistí zorgnizují učitelky 1. stupně vyučující přírodovědných Metody vyhodnocení indikátorů Volitelný předmět je zpsán v učebním plánu v ŠVP Ekologický krouţek je evidován v ředitelně. Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční zprávě Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční závěrečné zprávě Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční zprávě Strn 18 (celkem 38)

19 předmětů n 2. stupni Ekologizujeme provoz školy DC 1 Škol sniţuje spotřebu elektrické energie, vody, plynu surovin Spotřeb plynu klesl minimálně o 5% Spotřeb energie klesl o 5% Spotřeb vody klesl o 3% Spotřeb ppíru klesl o 5% Je dokončen první část výměny oken budovy školy, druhá část výměny oken do r Zteplení budovy je provedeno do r Je dokončen generální oprv topení, rdiátory jsou optřeny termohlvicemi. Je dokončen výměn nevyhovujícího osvětlení. Výměn vodovodních bterií ve třídách do r. 2015, je dokončen výměn splchovcích nádrţí. Pedgogové školy jsou proškoleni k úspornému účelnému tisku. Je pořízen kopírk k oboustrnnému tisku. DC 2 Škol s odpdem nkládá ekologicky, orgnizuje sběr Energetický udit školy je revidován 1x z pět let. Školník zpisuje 1x měsíčně spotřebu energie, vody plynu. Školník provádí prvidelné kontroly (1x z týden) funkčnosti splchovcích zřízení n WC vodovodních bterií. Zástupce ředitele 1x měsíčně kontroluje stv kopií n kopírce 2x ročně se pořádá sběr ppíru. Minimálně 1x ročně odvoz Všichni změstnnci školy jsou proškoleni třídí odpd n Správní změstnnci spolu s y ekologického krouţku Strn 19 (celkem 38)

20 Mteriálně, prostorově zjišťujeme EVVO krbice s bteriemi. 20% odpdového dřev, ppíru vyuţito v Pč, Vv ppír, plst, nebezpečný odpd orgnický odpd (nejpozději do r. 2013). Provozní změstnnci pověření pedgogové ukládjí odpd k dlšímu pouţití n předem dohodnutá míst. DC 1 Škol má prostorové zázemí pro EVVO 3 přírodní učební učebny Jedn smosttná učebn přírodopisu Je dokončeno vybudování přírodní učebny slunné, stinné ltánu n stávjící školní zhrdě do r Je vybudován učebn přírodopisu DC 2 Škol má mteriální zjištění pro EVVO Knihovničk s přírodovědnou témtikou v učebně přírodopisu 1 sborník prcovních listů v kbinetu přírodopisu 1 sborník prcovních listů Je vytvořená knihovničk pro y pedgogy. Vytvoření uloţení sborníků do r v kbinetu 1. st. 1 lminovčk Je zkoupen lminovčk n výrobu metodických pomůcek - kontrolují minimálně 2x týdně správnost třídění odpdu. Správci kbinetů Vv Pč kontrolují minimálně 1x z měsíc skldovcí prostory s odpdem. Vybudování přírodní učebny zprcuje koordinátor v závěrečné zprávě ve výroční zprávě. Učebn je evidován v chrkteristice školy v ŠVP. 1x ročně kontroluje stv při inventrizci vedoucí kbinetu. Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční zprávě Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční závěrečné Strn 20 (celkem 38)

21 uloţen ve sborovně. zprávě Interktivní tbule v učebně přírodopisu v hudebně (pro 2. st.); n 1. st. v kţdé třídě Televize DVD v učebně přírodopisu. Kţdoročně uvolňuje vedení školy částku minimálně 500 Kč n obnovu pomůcek odbornou literturu. V multifunkční učebně dtprojektor se 16 počítči s přístupem n internet. Knihovničk s environmentáln í témtikou pro pedgogy v kbinetu 1. st. 10 terénních lup v kbinetu 1. st. 10 terénních lup v kbinetu Př. 1 digitální mikroskop Jsou zkoupeny ninstlovány interktivní tbule. Pedgogové jsou proškoleni o jejich pouţití Je zkoupen zprovozněn televize DVD. N zčátku školního roku pedgogové seství předloţí vedení školy poţdvky o nákupu pomůcek odborné litertury Je zkoupen ninstlován dtprojektor s počítči slouţící pedgogům ům k výuce Je vytvořená knihovničk s environmentáln í temtikou. Doplnění odborné litertury do r Máme nkoupeny terénní lupy slouţící k výuce ve škole i mimo ni Do r je zkoupen do učebny Př mikroskop DC 3 Škol má přírodní učebnu koutky přírody Koordinátor EVVO vyhodnotí ve výroční zprávě Nákup uvolnění finnčních prostředků eviduje vedení školy s hospodářkou 1x ročně kontroluje stv při inventrizci koordinátor EVVO Strn 21 (celkem 38)

22 Spolu školy s okolím - školy, středisk Finnčně zjišťujeme EVVO Minimálně 3 květiny v kţdé třídě Biotopy v přírodní učebně: bylinková spirál, suchá zídk, ovocný kordon, luční kruhy, pythgorejské záhonky se zeleninou, hmtová stezk do roku 2013; smíšený lesík do r DC 1 Škol spoluprcuje n projektech progrmech V kţdém školním roce minimálně 1 projekt ve spolupráci s jinou ZŠ nebo SEV 1 výukový progrm relizovný SEV 1x ročně výměn zkušeností metodická pomoc s jinými ZŠ SEV V kţdé třídě jsou květiny pořízené ve spolupráci s y třídy V přírodní učebně jsou vytvořeny biotopy do r. 2013, smíšený lesík do r. 2016, n tvorbě př. učebny se podílejí ţáci školy v rámci Pč Jsme zpojeni do progrmu Ekoškol, Recyklohrní, Ekopolis, spoluprcujeme s VIS Bílé Krpty. Rezekvítek, Lipk Spoluprcujeme s vyučujícími jiných škol lektory ze SEV při sestvování plánů EVVO při tvorbě projektů Vyhodnocení péče koutků přírody ve výroční zprávě. Koordinátor EVVO vyhodnotí dokončení biotopů ve výroční závěrečné zprávě EVVO n webu školy. Zpojení do progrmů projektů eviduje koordinátor EVVO, výsledky vyhodnocuje ve výroční zprávě školy n webu školy Koordinátor EVVO vyhodnotí úspěšnost spolu ve výroční zprávě v závěrečné zprávě EVVO DC 1 Škol připrvuje podmínky pro výchovně vzdělávcí práci ů 1x ročně finnční prostředky z obce, 2x ročně Vedení školy kţdoročně uvolňuje finnční prostředky n Ředitelk školy s hospodářkou evidují uvolňování finnčních Strn 22 (celkem 38)

23 Zvyšujeme způsobilost pedgogického sboru k EVVO, DVPP finnční prostředky z MŠMT podle počtu ů 1x z 5 let dotce, grnt pomůcky, literturu učebnice. V r jsme zprcovli odeslli projekt n dotci k obnově školní zhrdy vybudování přírodní učebny v ní. Relizce projektu do r prostředků. Vedení školy s koordinátorem vyhodnotí výsledky plnění ve výroční zprávě DC 1 Škol přijímá do prcovního poměru kvlifikovné pedgogy 4 kvlifikovní pedgogové přírodovědných oborů n 2. st. Pedgog, který je přijímán do prcovního poměru je kvlifikovný v přírodovědném oboru DC 2 Pedgogové usilují o svůj osobní růst v oblsti EVVO Ředitelk školy zodpovídá z stv učitelského sboru, zprcovává sttistický výkz o změstnncích lespoň 1 pedgog z 1. st. lespoň 1 pedgog z 2. st. se 1x ročně účstní DVPP změřené n EVVO 1 pověřený školní koordinátor EVVO koordinátor EVVO lespoň 2x ročně Pedgogové se vzdělávjí v rámci DVPP, které jim doporučí vedení školy, koordinátor EVVO nebo si jej vyberou pověřený školní koordinátor EVVO se vzdělává v rámci specilizčního studi Pedgogové spoluprcují v rámci Pedgogové se prokáţou osvědčením o bsolvování kurzu vedení školy Pověřený koordinátor se prokáţe vedení školy o bsolvování specilizčního studi Vedoucí metodického sdruţení vytvoří Strn 23 (celkem 38)

24 Vyhodnocujeme školní progrm EVVO jko celek (evluce) informuje pedgogy přírodovědných oborů o novinkách v oblsti EVVO Pedgog přírodovědného oboru se účstní se y 1x ročně ekologického výukového progrmu, který pořádá SEV metodických sdruţení Pedgogové se inspirují vyhledávjí nové náměty, metody formy výuky pro svou pedgogickou činnost zápis o schůzce Koordinátor EVVO vyhodnotí úspěšnost spolu ve výroční zprávě v závěrečné zprávě EVVO DC 1 Škol vyhodnocuje průběţné plnění dílčích cílů indikátorů 1x ročně výroční zpráv školy 1x z 5 let evluce Koordinátor EVVO zjišťuje průběţný monitoring činností směřujících k plnění dílčích cílů jejich vyhodnocení od r Koordinátor EVVO zjišťuje průběţný monitoring činností směřujících k plnění dílčích cílů jejich vyhodnocení do r Vedení školy s koordinátorem vyhodnotí výsledky plnění ve výroční zprávě Koordinátor EVVO zprcuje závěrečnou zprávu o průběhu plnění cílů EVVO Strn 24 (celkem 38)

25 I.7 Spolu koordinátor EVVO s vedením školy změstnnci školy Koordinátor EVVO: koordinuje příprvu Koncepce EVVO školy (ve spolupráci s vedením školy všemi změstnnci školy), Dlouhodobý progrm kţdoročně doplňuje Ročním plánem EVVO v souldu s evlučním plánem školy připrvuje vyhodnocení nplňování Koncepce EVVO změstnncům školy zprostředkovává ktuální informce týkjících se ochrny ţivotního prostředí dlšího vzdělávání v oblsti EVVO spoluprcuje s koordinátorem ŠVP, nvrhuje ktulizci průřezového témtu Environmentální výchov orgnizuje nebo přispívá k orgnizci ekologických kcí i osvěty podněcuje orgnizčně přispívá k ekologizci výchovně vzdělávcího procesu (inspiruje pedgogy náměty pro ekologizci jednotlivých předmětů) vedení školy předkládá návrhy k zkoupení pomůcek i k provedení optření z účelem ekologizce provozu školy podněcuje kontkty s rodiči, neziskovými orgnizcemi dlšími subjekty v oblsti péče o ţivotní prostředí EVVO nvzuje kontkty školy se středisky ekologické výchovy přispívá k vyuţívání jejich nbídek pro EVVO po dohodě s vedením školy má právo účstnit se dlšího vzdělávání pro koordinátory EVVO zvyšovt si odbornou úroveň v oblsti EVVO Vedení školy: s koordinátorem environmentálního vzdělávání výchovy spoluprcuje vytváří potřebné podmínky pro jeho činnost v zájmu plnění úkolů, které v tomto směru školství ukládá zákon č.123/1998 Sb., o právu n informce o ţivotním prostředí, Státní progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty Školský zákon. Vedení školy bere n vědomí postupy doporučené Metodickým pokynem MŠMT ČR. pověřuje jednoho pedgog koordinátorem EVVO, snţí se mu umoţnit bsolvování specilizčního studi koordinátorů EVVO vytváří podmínky pro příprvu relizci Koncepce EVVO Koncepci EVVO povţuje z přílohu ŠVP, podporuje zřzení EVVO do ŠVP podle moţností vyhodnocuje oceňuje nplňování Koncepce EVVO koordinátorem i osttními změstnnci školy ktivity ročního plánu EVVO dává změstnncům školy n vědomí prostřednictvím týdenních měsíčních plánů školy s finnční podporou ekologických ktivit počítá v rozpočtu školy podporuje dlší vzdělávání koordinátor EVVO, pedgogických prcovníků i správních změstnnců školy změřené n EVVO Strn 25 (celkem 38)

26 podporuje vybvenost školy učebními pomůckmi potřebnými pro EVVO, usiluje o vhodné prostorové zázemí zbezpečuje postupnou ekologizci provozu školy uvědomuje si velký význm výchovy příkldem, dbá, by celkový chod školy byl v souldu s pedgogy hlásnými principy udrţitelného rozvoje Země Strn 26 (celkem 38)

27 II. PŘÍLOHY Pouţitá litertur, informční zdroje KRÁLÍKOVÁ, M. Environmentální témt ve výuce n 1. stupni zákldní školy. Brno, s. Metodický pokyn MŠMT k zjištění environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty (EVVO). Prh, Rámcový vzdělávcí progrm pro zákldní vzdělávání. Prh: VÚP, Sborník závěrečných prcí bsolventů, 4. ročník specilizčního studi pro výkon specilizovných činností v oblsti environmentální výchovy. Brno, Lipk Škol pro život II. Prh, SEV Pvučin. 260s. ISBN Školní vzdělávcí progrm Zákldní školy T. G. Msryk Šrdice. Úprv 1.2 k Strn 27 (celkem 38)

28 Příloh č. 1 Oblsti doporučené k příprvě závěrečné silné stránky (přednosti školy) PRIORITY ŠKOLY VE VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ Rozbor EVVO v prxi máme částečně (všichni): rozprcovnou koncepci EVVO vedeme žáky prktickými příkldy činnostmi ke kldnému vzthu k přírodě změřujeme se n vytváření bezpečného prostředí ve škole podporujeme nově se rodící trdici mezinárodních vzthů, posilující evropské cítění nšich žáků Rozbor EVVO v ŠVP (koordinátor): vizí školy je podporovt kldný vzth žáků k životu ŽP, podporovt nově se rodící trdici mezinárodních vzthů, posilující evropské cítění body Vyhodnocení situce SWOT nlýz slbé stránky (nedosttky) 7 EVVO neptří mezi priority školy body příležitosti body ohrožení body 2 ekologizce provozu školy 7 využití informcí z multimedií 5 šptný příkld rodičů 6 4 nepodpor ze strny rodičů obce 6 změn školních dokumentů 5 změn v pedgogickém sboru nše škol nemá doposud žádné změření spolu s jinými školmi orgnizcemi Strn 28 (celkem 38)

29 nšich žáků, sdílet společně vytvořený hodnotový systém vytváření spolu mezi školmi n mezinárodní úrovni nstvení priority školy zčlenění EVVO do ŠVP posílení oblsti EVVO získání míst priority školy VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ CÍLE (dále jen VVC) Rozbor EVVO v prxi n prktických (všichni): příkldech se žáci učí třídění ppíru plstu žáci se ktivně podílí n sběru ppíru n 1.st žáci pečují o zeleň ve svých třídách n konkrétních modelových příkldech žáci demonstrují pozitivní i negtivní projevy chování lidí žáci prezentují před spolužáky získné informce (vědomosti) 6 ne všichni žáci třídí odpd 6 žáci plýtvjí ppírem n WC 6 zpojení žáku se děje různou měrou 5 žáci udržují pořádek ve škole v jejím blízkém okolí jen n pokyn učitele 4 ne všichni žáci se zpojují dosttečnou měrou při sběru ppíru 6 žáci mohou oslovit zpojit i širokou veřejnost při sběru ppíru 4 neochot rodičů o třídění ppíru 6 pokles ceny ppíru 4 6 nezájem žáků rodičů 3 6 nezájem sběrných surovin o tříděný odpd 5 neochot okolí podpořit snhy žáků Strn 29 (celkem 38)

30 změřené n ENV Rozbor EVVO v ŠVP (koordinátor): žáci pozorují experimentují, porovnávjí výsledky vyvozují závěry žáci 2.st udržují pořádek v blízkém okolí školy (v rámci výuky PČ) žáci vyhledávjí, zprcovávjí používjí potřebné informce v litertuře n internetu žáci plánují, orgnizují vyhodnocují své činnosti žáci vyhledávjí pojmenují problémy nvrhují možnosti jk jim předcházet žáci řeší prktické problémové úlohy situce žáci odvádí kvlitní práci nesou z svou práci odpovědnost žáci dodržují vymezen prvidl, plní své povinnosti závzky METODY A FORMY PRÁCE PŘI EVVO Rozbor EVVO v prxi 1-2 x ročně pořádáme (všichni): sběr ppíru 4 do vypsných ktivit se nezpojují všichni žáci 3 žáci i učitelé neúsporně větrjí během topné sezóny 2 7 výuk probíhjící převážně v budově způjčování pomůcek ze SEV 5 neochot rodičů finncovt nbízené 5 Strn 30 (celkem 38)

31 kce projektové dny ( Den vody, Den Země) změřené n ENV využíváme činnostní učení 6 velká vzdálenost ekologických středisek 6 horší dostupnost různých ekosystémů (poloh školy) 6 pořádání exkurzí, výletů, školy v přírodě 5 nezájem firem o pořádání exkurzí besed 5 projektové vyučování 5 nezájem žáků o vícedenní pobyt v SEV tvoříme vlstní 5 spolu se SEV 3 ekologické progrmy účst v mezinárodním 5 nbídk výukových 2 progrmu Ekoškol progrmů v SEV využíváme skupinovou 5 spolu s Obecním 2 práci úřdem někdy probíhá výuk v 5 nbídk vícedenních 1 terénu pobytových kcí v SEV integrce EVVO v 5 předmětech: Čs, Prv, Př, VV, Pč, Teč, Ch, Fy, Čj, M, EK pořádáme exkurze, 4 výlety, vycházky s VVC změřené n EVVO Školy v přírodě s VVC 4 změřené n EVVO účst v síti M.R.K.E.V v 9.ročníku volitelný předmět Ekologický seminář účst v projektu Ovoce do škol 4 4 Strn 31 (celkem 38)

32 Rozbor EVVO v ŠVP (koordinátor): využíváme progrmy SEV máme vytvořený z žáků roč. Ekotým spolu žáků učitelů při tvorbě pomůcek ek. progrmů krátkodobé dlouhodobé projekty spolu se SEV volitelný předmět Ekologický seminář prcovní tým Ekoškoly zpojení v mezinárodním progrmu Ekoškol jsme členové sítě M.R.K.E.V. EVVO zčleněno jko průřezové tém v jednotlivých předmětech n 1. i 2.st. jsme zpojeni do Recyklohrní jsme zpojeni do projektu evvoluce VYBAVENOST A ORGANIZACE PROVOZU ŠKOLY výuk probíhjící převážně v budově minimální využití jednodenních vícedenních pobytů n SEV Strn 32 (celkem 38)

33 Rozbor EVVO v prxi (všichni): n chodbách je koš n plsty n WC je koš n ppírové utěrky půjčujeme si met. pomůcky ze SEV výměn oken - energetická úspor 6 bsence košů n třídění odpdů ve třídách 5 školní bufet - tvorb odpdu, nezdrvý způsob strvování 5 chybí obnovená školní zhrd 5 nedůslednost žáků prcovníků školy při minimlizci odpdů šetření enegií spoluprcujeme se SEV 4 nedůsledné třídění odpdů - konečné stádium (kontejnery) píšeme žádosti n 4 nápojový utomt ve grnty (dotce) škole používáme,, šmíráky"- 4 neúspěšnost v grntech kopírování (dotcích) využíváme odpdový mteriál ve výuce (Vv, Pč) úsporné svícení ve třídách využíváme met. pomůcky zkoupené v SEV tvoříme si vlstní pomůcky 4 chybí pomůcky n 1.st. (knihy, tlsy, klíče, metodiky, ) spolu školy s rodiči, obcí, místními org. firmmi 5 využití vyhlášených grntů (dotcí ) 4 zásobování školy,,šmíráky" ze strny rodičů firem 4 získání sponzorských drů 5 neúspěch v dotčních projektech 4 finnční prostředky - rozpočet 4 nevyhlášení grntů (dotcí) 3 nezájem sponzorů 2 4 záměrné sbotování třídící činnosti 4 změn ve vedení OÚ - komunální volby Strn 33 (celkem 38)

34 Rozbor EVVO v ŠVP (koordinátor): před školou,,ekohnízdo" výuk v kmenových třídách, v učebně Př, školním klubu - víceúčelová učebn (udiovizuální technik, PC, žákovská knihovn) spolu s OÚ, se SEV, místními f orgnizcemi škol má světlé, čisté estetické prostory, vstupní hl chodby jsou využívány k výstvám obrzům, fotogrfií žákovských prcí, nechybí zde i zeleň v reálu školy je školní hřiště zhrd, před školou je dětské hřiště prk 2 chybí výuk v terénu nevyužívná školní zhrd bsence knih v žákovské knihovně s ekologickou temtikou, encyklopedií, tlsů 1.st. výuk jen v kmenových třídách příp. vycházk, výlet, ŠvP škol netřídí odpd v konečném stádiu (kontejnery) nepoužívjí se šetrné čisticí prostředky neúsporné splchování n WC nedosttek košů n Strn 34 (celkem 38)

35 ZPŮSOBILOST PEDAGOGICKÉHO SBORU K EVVO, DVPP tříděný odpd neúspěšnost v grntech (neobnovená šk. zhrd) strá poprskná fsád (zteplení školy - energetická úspor) potřeb výměny žárovek z úsporné potřeb výměny stávjících vodovodních kohoutků (úspor vody) Rozbor EVVO v prxi (všichni): Rozbor EVVO v ŠVP (koordinátor): máme pověřeného koordinátor EVVO zhájení spec. stud. koordinátor EVVO ochot zpojení pedgogů k EVVO probovnost učitelů 1. 2.st. jejich vzájemná spolu vzájemná spolu pedgogů při tvorbě projektů, pořádání kcí temticky změřených n EVVO máme pověřeného koordinátor EVVO máme koordinátor PC 5 nemáme probovného koordinátor EVVO nbídk DVPP v oblsti EVVO n SEV získání probovného koordinátor EVVO nbídk DVPP v oblsti EVVO týmová spolu 3 neuskutečnění seminářů v důsledku mlého zájmu 2 Strn 35 (celkem 38)

36 máme školního metodik prevence soc. pt. jevů (Ekoškol) máme výchovnou pordkyni máme dv koordinátory ŠVP (1. 2. st.) máme dv spec. pedgogy DLOUHODOBÉ ZÁMĚRY EVVO V OFICIÁLNÍCH DOKUMENTECH ŠKOLY EVVO v jných strtegických máme zprcovné dokumentech školy EVVO v ŠVP máme zprcovný Školní progrm EVVO EVVO v ŠVP EVVO máme zprcovné jko průřezové tém v ŠVP máme vyprcovný Školní progrm EVVO Temtické okruhy EVVO v ŠVP v ŠVP máme zřzeny všechny temtické okruhy EVVO n 1.st. se nejvíce věnujeme přírodovědným 6 c 3 spolu mezi školmi 3 nepochopení záměru školy širokou veřejností 5 nepropojenost 2 odezv nbídk 2 stávjících dokumentů institucí ke spolupráci n 1.st. se v mlé míře věnujeme společenskovědním témtům 4 2 využití vědomostí dovedností v prxi (výzkum, výsdb stromů, mpování okolí) 4 šptný příkld rodičů 6 3 Strn 36 (celkem 38)

37 témtům n 2.st. se věnujeme rovnoměrně všem temtickým okruhům v jednotlivých předmětech 2 Strn 37 (celkem 38)

38 Strn 38 (celkem 38)

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2016/2017 Zákldní škol Mteřská škol Hrbová, okres Šumperk, příspěvková orgnizce Hrbová 52, 789 01 Zábřeh tel. 583449138 75029405 IČO Progrm environmentálního vzdělávání, výchovy osvěty 2016/2017 Projednáno n pedgogické

Více

7. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST

7. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST 7. AUTOEVALUACE ŠKOLY A JEJÍ EVALUAČNÍ ČINNOST Autoevluce školy dlší evluční činnosti slouží ke zjištění toho, jk se dří uskutečňovt stnovené vzdělávcí jká je mteriální úroveň školy. Oblstí hodnocení je

Více

Partner. Časov ý plán realiza ce Zřizovatel VCT MAS Partner. Časový plán realizace NIDV, CVLK, VCT,

Partner. Časov ý plán realiza ce Zřizovatel VCT MAS Partner. Časový plán realizace NIDV, CVLK, VCT, Aktivity spolupráce Cíl 1. Vyhovující mteriální podmínky, dlších subjektů poskytujících zájmové celoživotní vzdělávání Cíl ktivity, optření 1.6, 1.6.1 1.7, 1.7.1 Popis ktivity Spolupráce v zjištění bezbriérového

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Hornolidečska na období Příloha: Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Hornolidečska na období Příloha: Analýza rizik Strtegie komunitně vedeného místního rozvoje n období 2014 2020 Příloh: Anlýz rizik Příprv strtegie byl spolufinncován z rozpočtu Zlínského krje z operčního progrmu Technická pomoc Anlýz rizik Tto příloh

Více

SYLABUS MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE DÍLČÍ ČÁST II BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ + PŘÍPRAVA NA PRAXI. František Prášek

SYLABUS MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE DÍLČÍ ČÁST II BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ + PŘÍPRAVA NA PRAXI. František Prášek SYLABUS MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE DÍLČÍ ČÁST II BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ + PŘÍPRAVA NA PRAXI Frntišek Prášek Ostrv 011 1 : Sylbus modulu Upltnění n trhu práce, dílčí část II Bklářská práce + příprv n prxi

Více

kritérium Návaznost na další dokumenty Dokument naplňující standard

kritérium Návaznost na další dokumenty Dokument naplňující standard 1. CÍLE A ZPŮSOBY ČINNOSTI POVĚŘENÉ OSOBY Dokument obshuje zákldní prohlášení středisk Služby pro pěstouny, do kterého se řdí: poslání, cílová skupin, cíle zásdy, v souldu s kterými je služb poskytován.

Více

Dodatek ŠVP č. j. ZŠMA/471/16/Po-2 platný od Zeměpis

Dodatek ŠVP č. j. ZŠMA/471/16/Po-2 platný od Zeměpis Dodtek ŠVP č. j. ZŠMA/471/16/Po-2 pltný od 4. 9. 2017 Zeměpis Chrkteristik vyučovcího předmětu Chrkteristik zeměpisu 6. 9. ročníku nvzuje n prvouku vlstivědu prvního stupně. Umožňuje celkový rozhled žáků

Více

1. Dlouhodobý plán EVVO

1. Dlouhodobý plán EVVO 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání ţáků Na konci školní docházky ţák: - rozumí vztahům v přírodě - chápe souvislosti mezi lokálními a globálními problémy

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE. "Poradenství a vzdělávání při zavádění moderních metod řízení pro. Město Klimkovice

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE. Poradenství a vzdělávání při zavádění moderních metod řízení pro. Město Klimkovice PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE pro zjednodušené podlimitní řízení n služby v rámci projektu Hospodárné odpovědné město Klimkovice, reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00121, který bude finncován ze zdrojů EU "Pordenství

Více

Národní centrum výzkumu polárních oblastí

Národní centrum výzkumu polárních oblastí Národní centrum výzkumu polárních oblstí Dohod o spolupráci při výzkumu polárních oblstí Země Msrykov univerzit Žerotínovo nám. 9, 601 77 Brno, IČ 00216224, zstoupená rektorem Prof. PhDr. Petrem Filou,

Více

Příloha č. 8 Podmínky ke vzdělání

Příloha č. 8 Podmínky ke vzdělání Příloha č. 8 Podmínky ke vzdělání Ukázka z Vlastního hodnocení školy, které bylo schváleno 21.10.2010 a bylo provedeno za předcházející 3 roky. Vybraná část popisuje oblast, která asi nejvíce ovlivňuje

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová Volitelný předmět Cvičení z přírodopisu je podle možností školy zařazen v průběhu 6. 9. ročníku, rozšiřuje a doplňuje svým vzdělávacím obsahem předmět přírodopis. Předmět je vyučován 1 hodinu týdně, v

Více

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015

EKOŠKOLA (ECO SCHOOLS) PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ROK 2014-2015 Základní škola a Mateřská škola Černovice, příspěvková organizace Bělohrobského 367, PSČ 394 94 Tel.: 565 492 127, e-mail: zs.cernovice@worldonline.cz

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní program EVVO je nedílnou součástí a přílohou Školního vzdělávacího programu Schola Viva 1/2007 č. j. 5 457/2007-21 ŠKOLA PRO ŽIVOT.

Více

AUTOEVALUACE ŠKOLY. Autoevaluace školy

AUTOEVALUACE ŠKOLY. Autoevaluace školy AUTOEVALUACE ŠKOLY Autoevaluace školy Autoevaluace školy je podrobně rozpracovaná podle 9 vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náleţitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY Školní plán EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2014 2015 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází

Více

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období

Národní akční program. bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. pro období Národní kční progrm bezpečnosti ochrny zdrví při práci pro období 2017 2018 Aktulizovné znění pro rok 2018: Úvod Část I. Úkoly NAP s termínem splnění v roce 2018 Část II. - Stv plnění osttních úkolů NAP

Více

Smlouva č. 502015_5_048_A_SKŠ o poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR v oblasti sportu na rok 2015

Smlouva č. 502015_5_048_A_SKŠ o poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR v oblasti sportu na rok 2015 Smlouv č. 502015_5_048_A_SKŠ o poskytnutí neinvestiční dotce ze státního rozpočtu ČR v oblsti sportu n rok 2015 Název : Šchový svz České republiky Adres : Zátopkov 100/2, 160 17 Prh 6 IČ : 48548464 Bnkovní

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráv o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových progrm MŠMT n rok 2006 Fkult/Ústv: Univerzit Prdubice/rektorát Název projektu: Vytváření příležitostí k uspokojení zvyšování zájmu ndných

Více

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín čp. 154, 756 21 KATEŘINICE REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Renata Sušňová,

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í Z A R O K 2 0 1 1 Moderně s letitou trdicí Zprcovl: Ing. Tomáš Gociek referent životního prostředí Schválil: Ing. Zdeněk Vldár ředitel společnosti Slévárny

Více

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY. Základní škola Šanov

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY. Základní škola Šanov PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Základní škola Šanov Školní rok 2016/2017 1 Obsah 1. Začlenění průřezového tématu Environmentální výchova... 3 2. Výchovně-vzdělávací cíle a výstupy

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria pro hodnocení 1) 1 Rovný přístup ke vzdělávání 2 Školní vzdělávací programy (vzdělávací programy)

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obsah 1. Začlenění průřezového tématu Environmentální výchova... 2 2. Výchovně-vzdělávací cíle a výstupy v EVVO... 3 2.1 I. stupeň... 3 2.2 II. stupeň... 6 3. Spolupráce

Více

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008-22 k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a v návaznosti na školní vzdělávací

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Loket, okres Sokolov. T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket. Identifikátor školy: 600 073 041

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Loket, okres Sokolov. T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket. Identifikátor školy: 600 073 041 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Loket, okres Sokolov T. G. Masaryka 128, 357 33 Loket Identifikátor školy: 600 073 041 Termín konání inspekce: 20. 22. března

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Strtegický rámec pro ORP Krlupy nd Vltvou Červen 2016 Projekt Místní kční plán rozvoje vzdělávání v ORP Krlupy nd Vltvou (registrční číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000317) 1 Obsh 1. Seznm zkrtek... 3

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Leden 2017

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Leden 2017 Strtegický rámec pro ORP Krlupy nd Vltvou Leden 2017 Projekt Místní kční plán rozvoje vzdělávání v ORP Krlupy nd Vltvou (registrční číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000317) 1 Obsh 1. Seznm zkrtek... 3

Více

Komuniké. předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Slovenské republiky. prezidenta Účetního dvora Slovinské republiky

Komuniké. předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Slovenské republiky. prezidenta Účetního dvora Slovinské republiky Komuniké předsedy Nejvyššího kontrolního úřdu Slovenské republiky prezident Účetního dvor Slovinské republiky prezident Nejvyššího kontrolního úřdu, Česká republik prezident rkouského Účetního dvor o výsledcích

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinci POKYN PRO TVORBU A OBSAH ZPRÁVY O REALIZACI OPERAČNÍHO PROGRAMU PRO MONITOROVACÍ VÝBOR ŘÍJEN 2014 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Odbor řízení

Více

Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň

Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

APLIKACE METODY RIPRAN V SOFTWAROVÉM INŽENÝRSTVÍ

APLIKACE METODY RIPRAN V SOFTWAROVÉM INŽENÝRSTVÍ APLIKACE METODY RIPRAN V SOFTWAROVÉM INŽENÝRSTVÍ Brnislv Lcko VUT v Brně, Fkult strojního inženýrství, Ústv utomtizce informtiky, Technická 2, 616 69 Brno, lcko@ui.fme.vutbr.cz Abstrkt Příspěvek podává

Více

Plán environmentální výchovy

Plán environmentální výchovy Základní a Mateřská škola Žarošice, okres Hodonín, příspěvková organizace Plán environmentální výchovy Zpracovaný na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. EV6 Výstupy Učivo Průřezová témata, projektové vyučování přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy uvede příklady výskytu

Více

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Základní škola a Mateřská škola Úterý, okres Plzeň-sever, příspěvková organizace Úterý 16, 330 40 Úterý / tel. 373 312 216 / e-mail: zms_utery@iol.cz / web:zsmsutery.ic.cz Program environmentálního vzdělávání,

Více

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok 2016-2017 Základní škola Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, příspěvková

Více

DODATEK K ŠVP PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

DODATEK K ŠVP PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 č.j.: 146/2010 DODATEK K ŠVP PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Dodatek upravuje 5 oblastí: 1. Učební plán pro 9. ročník ve školním roce 2010/2011 2. Poznámky k učebnímu plánu 3. Vysvětlivky k volitelnému předmětu

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO

PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLY A MATEŘSKÉ ŠKOLY HAVÍŘOV-MĚSTO NA NÁBŘEŽÍ příspěvková organizace NA NÁBŘEŽÍ 49/1374, 736 01 HAVÍŘOV-MĚSTO Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova

Více

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: ,

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: , Zřizovatel: Sportovní 1135, 271 80 Nové Strašecí, tel.: 313 285 811, fax: 313 285 841, e-mail: info@souzns.cz ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda

Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Charakteristika vyučovacího předmětu Vlastivěda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vlastivěda Vzdělávací obsah předmětu Vlastivěda je tvořen z tematických okruhů Místo, kde žijeme,

Více

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PLÁN EVVO PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Obsah 1. Začlenění průřezového tématu Environmentální výchova...2 2. Výchovně-vzdělávací cíle a výstupy v EVVO...3 2.1 I. stupeň...3 2.2 II. stupeň...5 3. Spolupráce

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně.

Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně. 1.1 Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Chemie Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně. Vzdělávání

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

EKOLOGICKÉ PRAKTIKUM VE ZNĚNÍ DODATKU PLATNÉHO OD

EKOLOGICKÉ PRAKTIKUM VE ZNĚNÍ DODATKU PLATNÉHO OD EKOLOGICKÉ PRAKTIKUM VE ZNĚNÍ DODATKU PLATNÉHO OD 1. 9. 2011 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové Povinně volitelný předmět Ekologická praktika je zařazen v 7., 8. a 9. Ročníku na II.

Více

Z anglického slova market neboli trh a koncovky -ing, která v angličtině vyjadřuje děj, pohyb, akci.

Z anglického slova market neboli trh a koncovky -ing, která v angličtině vyjadřuje děj, pohyb, akci. Otázk: Mrketingový informční systém Předmět: Ekonomie Přidl(): Jeniicek Z nglického slov mrket neboli trh koncovky -ing, která v ngličtině vyjdřuje děj, pohyb, kci. Je to systém vytvořený z účelem shromžďování,

Více

Rada obce Dětmarovice po projednání a v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů

Rada obce Dětmarovice po projednání a v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů Zveřejněný text usnesení je s ohledem n ochrnu osobních údjů uprven v souldu se zák. o ochrně osobních údjů. U S N E S E N Í 28. schůze Rdy obce Dětmrovice. konné dne 3.9.2012 Rd obce Dětmrovice po projednání

Více

Vedení domácnosti. Charakteristika vyučovacího předmětu. Vedení domácnosti je předmět zařazený do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce.

Vedení domácnosti. Charakteristika vyučovacího předmětu. Vedení domácnosti je předmět zařazený do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Vzdělávací obor : Člověk a svět práce Vedení domácnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Vedení domácnosti je předmět zařazený do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Vzdělávací oblast zahrnuje

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Hranice, okres Cheb. Husova 414, Hranice u Aše. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Hranice, okres Cheb Husova 414, 351 24 Hranice u Aše Identifikátor školy: 600 066 398 Termín konání inspekce: 6. 8. března

Více

ad 2. Viz příloha Tabulka ukazatelů KKFB (pracovní dokument)

ad 2. Viz příloha Tabulka ukazatelů KKFB (pracovní dokument) Krjská knihovn Frntišk Brtoše obdržel dne. 4. 3 poštou žádost o informce podle zákon č. /999 Sb., o svobodném přístupu k informcím. KKFB žádosti vyhověl informce odesll poštou n dresu ždtele. Dotz: Žádost

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OD ŠKOLNÍHO ROKU 2014/2015 platnost 3 5 let 1. Dlouhodobý plán EVVO 1.1. Výchovně-vzdělávací cíle 1.1.1. Hlavní cíle vzdělávání žáků Na konci školní docházky žák: - rozumí vztahům

Více

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 1) Organizace výuky pro všechny žáky Sběrové akce - kaštany (akce je ukončena besedou s odborníkem v oblasti lesnictví) - kůra citrusových plodů využity

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11 Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary Identifikátor školy: 600 067 602 Termín konání inspekce:

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Strtegický rámec pro ORP Červen 2019 1 Obsh 1. Seznm zkrtek... 3 2. Vize... 3 3. Popis zpojení ktérů... 4 4. Popis priorit cílů... 6 5. Investiční priority... 14 6. Schválení Strtegického rámce... 42 2

Více

6.30 Ekologický seminář

6.30 Ekologický seminář VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a příroda Přírodopis 6.30 Ekologický seminář CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Ekologický seminář je volitelným předmětem, který se zaměřuje na rozšíření

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY 2013/2014 ZPRÁVA ZA OBDOBÍ 1. POLOLETÍ Základní cíl: zvýšení ekologického vědomí ţáků Hlavní úkoly a opatření: 1. Předávání znalostí a dovedností

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

Město Třinec Strategický plán města Třince pro období 2014-2020

Město Třinec Strategický plán města Třince pro období 2014-2020 Strtegický plán měst Třince pro období 20142020 Tr inec fjne mı sto pro z ivot Leden 2014 Obsh Vize rozvoje měst... 4 I Oborová koncepce Doprv... 6 1 Stručná nlýz oblsti Doprvy... 7 1.1 Interpretce problémového

Více

Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice - Mladá. Juventa

Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice - Mladá. Juventa Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice - Mladá Juventa Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Č.j.: 833/JUV/2014/Min (ze dne 11.7.2014) (účinnost

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2013 C(2013) 2420 finl NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 30.4.2013, kterým se mění nřízení (ES) č. 809/2004, pokud jde o poždvky n zveřejňování

Více

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH

VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH VÝSLEDKY ŘÍZENÝCH ROZHOVORŮ NA ZAPOJENÝCH ŠKOLÁCH Během března až května 2013 jsme postupně navštívili všechny zapojené školy. Jedním z účelů návštěvy byly rozhovory ke školním vzdělávacím programům s

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Prosinec 2017

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Prosinec 2017 Strtegický rámec pro ORP Krlupy nd Vltvou Prosinec 2017 Projekt Místní kční plán rozvoje vzdělávání v ORP Krlupy nd Vltvou (registrční číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000317) 1 Obsh 1. Seznm zkrtek...

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) SEVER ŠKOLA PRO ÚSPĚŠNÝ ŽIVOT Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ LÍPA, ŠKOLNÍ 2520, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Ředitel školy: Mgr. Pavel

Více

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Říjen 2018

Strategický rámec MAP pro ORP Kralupy nad Vltavou Říjen 2018 Strtegický rámec pro ORP Krlupy nd Vltvou Říjen 2018 Projekt Místní kční plán rozvoje vzdělávání v ORP Krlupy nd Vltvou (registrční číslo CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000317) 1 Obsh 1. Seznm zkrtek... 3

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2016 2017 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází na základě metodického pokynu MŠMT č.

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Číslo jednací: Působnost: Zpracovala: Schválila: Účinnost SZSOs/3426/2016 všichni žáci, studenti, zaměstnanci školy, všechny úseky

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Název školy: ZŠ Liberec, Sokolovská Adresa: Sokolovská 328, Liberec 13, 460 14 IČO: 68 97 46 39 I. Společná ustanovení Základní charakteristika

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy II. stupeň VOLITELNÝ PŘEDMĚT KAPITOLA 34. - PŘÍRODOVĚDNÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Doplňující vzdělávací obor volitelný předmět Přírodovědná

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 0 týdně, povinný Školní prostředí Žák: udržuje pořádek ve třídě podílí se na úklidu školního areálu - pořádek na svém pracovním místě, ve třídě, v šatně, ve škole - pořádek v celém

Více

Předmět: Logické hrátky

Předmět: Logické hrátky Předmět: Logické hrátky Charakteristika předmětu Logické hrátky Vyučovací předmět Logické hrátky je volitelným předmětem v 6. ročníku. Rozšiřuje a prohlubuje obsah předmětu Matematika vzdělávacího oboru

Více

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání

METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázia a základní vzdělávání METODICKÉ LISTY Z MATEMATIKY pro gymnázi zákldní vzdělávání Jroslv Švrček kolektiv Rámcový vzdělávcí progrm pro zákldní vzdělávání Vzdělávcí oblst: Mtemtik její plikce Temtický okruh: Nestndrdní plikční

Více

Školní program EVVO vzdělávání, výchovy a osvěty

Školní program EVVO vzdělávání, výchovy a osvěty ZŠ a MŠ Ludgeřovice, příspěvková organizace Školní program EO vzdělávání, výchovy a osvěty l. Pracovníci pověření koordinací EO p. Ing. Plačková, p. Mgr. Lišková A VŠICHNI PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI VE ŠKOLE

Více

Strategický rámec MAP v ORP Chrudim do roku 2023

Strategický rámec MAP v ORP Chrudim do roku 2023 Strtegický rámec MAP v ORP do roku 2023 Projekt: Místní kční plán vzdělávání v ORP CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000069 Ždtel: Město Luže Nám. Plk. J. Koukl 1 538 54 Luže Prtneři projektu: MAS Železnohorský

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2015/ ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. II. 1. Koncepce školy. Škola je určena dětem od osmnácti měsíců.

II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. II. 1. Koncepce školy. Škola je určena dětem od osmnácti měsíců. II. CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU II. 1. Koncepce školy Škol je určen dětem od osmnácti měsíců. Koncepčně je rozdělen do tří věkových ktegorií: předškolní výchov: ) děti od 18 měsíců do 3 let b)

Více

Vzdělávací oblast: VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. Vyučovací předmět: PĚSTITELSKÉ PRÁCE CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení

Vzdělávací oblast: VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. Vyučovací předmět: PĚSTITELSKÉ PRÁCE CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení 472 Vzdělávací oblast: VOLITELNÉ PŘEDMĚTY Vyučovací předmět: PĚSTITELSKÉ PRÁCE CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení UČEBNÍ PLÁN PŘEDMĚTU Ročník 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dotace 2

Více

U S N E S E N Í z 2. jednání Zastupitelstva obce Lovčice

U S N E S E N Í z 2. jednání Zastupitelstva obce Lovčice U S N E S E N Í z 2. jednání Zstupitelstv obce Lovčice Dtum konání: 12. 12. 2018 od 18,00 hodin Místo konání: zsedcí místnost obecního úřdu, Lovčice č. p. 185 Přítomno (podle prezenční listiny): 7 členů

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH Dodatek školního vzdělávacího programu Ředitel: Mgr. Pavel Kubínek Platnost dokumentu: od 1. září 2016 Dodatek

Více

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků:

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků: Příloha č. 3 5.3.4 Přírodovědný seminář (PS) a) Obsahové vymezení Výuka volitelného předmětu Přírodovědný seminář rozšiřuje a prohlubuje učivo vzdělávací oblasti Člověk a příroda a je vyučován v 7. 9.

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Pojem environmenální vzdělávání vychází z anglického termínu environmental education ( environment znamená životní prostředí, education

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Mgr. Kateřina Čiháková ZŠ Pečky, okr. Kolín Tř. Jana Švermy 342 Pečky 289 11 1 ÚVOD Environmentální výchovu chápeme jako výchovu

Více

Plán EVVO pro školní rok 2008/2009

Plán EVVO pro školní rok 2008/2009 Plán EVVO pro školní rok 2008/2009 Mgr.Jiřina Kalousková, koordinátor EVVO OBECNÝ DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO STRATEGICKÝ SMĚR: 1. Zodpovědně a důsledně naučit ţáky, učitele a ostatní personál školy třídit odpad,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o požadavcích na systém řízení

VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o požadavcích na systém řízení Částk 166 Sbírk zákonů č. 408 / 2016 Strn 6363 408 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o poždvcích n systém řízení Státní úřd pro jdernou bezpečnost stnoví podle 236 zákon č. 263/2016 Sb., tomový zákon, k

Více

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000331 Výsledky dotazníkového šetření potřeb ZŠ a MŠ v rámci projektu MAP OP VVV v území ORP Rychnov n/k

Více

U S N E S E N Í 55. schůze Rady obce Dětmarovice. konané dne 5.5.2014

U S N E S E N Í 55. schůze Rady obce Dětmarovice. konané dne 5.5.2014 U S N E S E N Í 55. schůze Rdy obce Dětmrovice. konné dne 5.5.2014 Rd obce Dětmrovice po projednání v souldu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů 1430/55 souhlsí s použitím

Více

Lidské zdroje a Personální agenda. Organizační opatření

Lidské zdroje a Personální agenda. Organizační opatření STRANA: 1 z 6 Orgnizční optření 1. je závzná pro změstnnce školy. 2. je pltná dnem podpisu účinná dnem 1.9.2012. ZPRACOVAL: PODPIS: SCHVÁLIL: PODPIS: VYDAL: DATUM: Pvlín Schneiderová PedDr. Soň Vlušková

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DD Dolní Čermná

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DD Dolní Čermná DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO DD Dolní Čermná Č. j. Dětský domov Dolní Čermná Dolní Čermná 74 PSČ 561 56 www.ddcermna.cz 1 Dlouhodobý plán EVVO pro DD Dolní Čermná byl zpracován dle Metodického pokynu MŠMT k zajištění

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary. Karlovarská 1189, Nejdek. Identifikátor školy:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary. Karlovarská 1189, Nejdek. Identifikátor školy: Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Nejdek, Karlovarská 1189, okres Karlovy Vary Karlovarská 1189, 362 22 Nejdek Identifikátor školy: 600 067 467 Termín konání

Více

Smlouva o partnerství s finančním příspěvkem uzavřená podle 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Smlouva o partnerství s finančním příspěvkem uzavřená podle 1746 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Smlouv o prtnerství s finnčním příspěvkem uzvřená podle 1746 odst. 2 zákon č. 89/2012 Sb., občnský zákoník Článek I Smluvní strny PROFIMEDIA s.r.o. sídlo: tříd Spojenců 550/18, 74601 Opv - Předměstí zpsná

Více