FARMSOFT NÁVOD K POUŽITÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FARMSOFT NÁVOD K POUŽITÍ"

Transkript

1 FARMSOFT NÁVOD K POUŽITÍ Verze programu: 5.22 Verze návodu: 11/2014

2 O FARMTEC a.s. Tisová Jistebnice Telefon: Fax: Autor dokumentu: Ing. Šárka Smutná, Bc. Martina Smolíková Agrosoft Tábor, s. r. o. Údolní Tábor E- mail:

3 Obsah: I. ÚVOD ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROGRAMU ZAVEDENÍ PROGRAMU SPUŠTĚNÍ, PŘEVOD DAT OVLÁDACÍ PRVKY NAVIGÁTOR ZÁSTUPCE II. ZOBRAZENÍ ÚDAJŮ ZVÍŘAT VÝBĚR ZVÍŘAT VÝBĚR SKUPIN ZVÍŘAT KARTA ZVÍŘETE VŠEOBECNÉ INFORMACE O ZVÍŘATECH III. ZMĚNY ÚDAJŮ ZVÍŘAT NÁKUP, IMPORT, ÚHYN, PRODEJ, ZCIZENÍ, PLÁNY REPRODUKCE TECHNOLOGIE OSTATNÍ IV. SLEDOVÁNÍ MLÉČNÉ PRODUKCE V. LÉČENÍ SKLAD LÉČIV MODELY LÉČENÍ DIAGNÓZY LÉČIVA ZÁZNAM O PODÁVÁNÍ LÉČEBNÝCH PŘÍPRAVKŮ PLÁN LÉČENÍ ZVÍŘATA V OL MLÉKO ZVÍŘATA V OL MASO VI. SESTAVY ÚVODNÍ OBRAZOVKA DENNÍ HLÁŠENÍ NÁVRHÁŘ TISKOVÝCH SESTAV NÁVRHÁŘ FILTRŮ PŘÍKLAD TVORBY SESTAVY SEZNAM ZMĚN SESTAVY EVIDENCE, INVENTURA SESTAVY REPRODUKCE SESTAVY OBRAT SESTAVY PASTVA SESTAVY TECHNOLOGIE SESTAVY VITALITA SESTAVY SELEKČNÍ BRANKA UŽIVATELSKÉ SESTAVY VII. SEZNAMY (ČÍSELNÍKY) ORGANIZAČNÍ STRUKTURA PODNIKU EKONOMIKA TECHNOLOGIE SKUPINY DODAVATELÉ A ODBĚRATELÉ INSEMINAČNÍ TECHNICI... 45

4 7. INSEMINAČNÍ BÝCI PŘÍČINY VYŘAZENÍ RŮSTOVÁ PÁSMA KATEGORIE VDJ VIII. OSTATNÍ TECHNOLOGIE DATABÁZE IX. PŘIZPŮSOBENÍ VZHLEDU PROGRAMU ÚPRAVA VZHLEDU ÚVODNÍ OBRAZOVKY ÚPRAVA VZHLEDU JEDNOTLIVÝCH OBLASTÍ... 49

5 I. ÚVOD 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROGRAMU Program FARMSOFT je řídící ucelené programové vybavení pro chovatele skotu, které účelně spojuje informace výrobního i ekonomického charakteru s chovatelskými údaji včetně přímého napojení na řízení technologického procesu. Toto programové vybavení je vhodné jak pro velkochovy s více stájovou organizací chovu skotu, tak i pro malé farmy. Umožňuje jednoduché řízení chovu i detailní sledování s maximálním množstvím informací. FARMSOFT je naprogramován nejmodernějšími programovacími prostředky s ohledem na příjemné a jednoduché prostředí pro uživatele, zároveň s dokonalostí pro komunikaci s technologickým zařízením a jednoduchou rozšiřitelností z hlediska datových položek. Zároveň umožňuje snadnou lokalizaci pro zahraniční uživatele. Celý projekt je vytvářen v návrhovém prostředí QTDesigner, který je vyvíjen společností Nokia. Výhodou tohoto řešení je jeho celková platformní nezávislost, která umožňuje snadnou programovou portaci výsledné aplikace na platformy Windows, Linux, ale i MacOS. Komunikační programy pod názvem ACS Agrosoft Communication Server mají za úkol spolehlivě spojit jednotlivé technologické části (měřiče nádoje, identifikaci, pohybovou aktivitu, selekční branku, průchozí váhu, automatické krmné boxy, atd.) s databází celého systému a zabezpečit realtime datovou výměnu mezi těmito systémy. 2. ZAVEDENÍ PROGRAMU SPUŠTĚNÍ, PŘEVOD DAT Předtím než začnete pracovat s programem, ukážeme si jeho spuštění a přihlášení do programu. Zároveň se dozvíte, co je nutné udělat mezi prvními kroky po spuštění. Spuštění programu Před spuštění programu FARMSOFT by měl znát každý uživatel své uživatelské jméno a heslo. Tyto údaje jsou nastaveny a sděleny pracovníky při zaškolování. Bez těchto údajů není možné program spustit. Pracovníky je rovněž vytvořena spouštěcí ikona na pracovní ploše svého pracovního účtu. Vlastní spuštění se provede dvojitým poklepáním na ikonu. Na přání uživatele je možno v programu nastavit automatické přihlašování s vlastními přihlašovacími údaji. Tímto se ale sníží bezpečnost systému.

6 Přihlášení do programu Po spuštění programu se Vás program zeptá na přihlašovací údaje. Na základě těchto informaci bude mít uživatel povolena určitá práva, která určují další možnou činnost. První položka specifikuje název databáze, do které se provede přihlášení. Je možné nastavit různé databáze, se kterými lze pracovat současně. Do položek uživatelské jméno a heslo musí být vyplněny přihlašovací údaje, které byly sděleny při předávání. Uživatelské jméno může být přednastaveno a není ho nutné vždy vyplňovat. Heslo je nutné zadat vždy.

7 Prvotní naplnění dat Pojmem prvotní naplnění dat rozumíme nastavení programu, které je specifické pro daného uživatele a provádí se většinou pouze jednou při zavádění systému do praxe. Samozřejmě je možné toto nastavení měnit i v dalším průběhu, ale je nutné ho inicializovat alespoň jednou. Na začátku se zavedou veškerá zvířata do systému v oblasti Stádo. Provádí se ručním zadáním údajů o zvířatech nebo pomocí dat od plemenářských a chovatelských organizací. V případě využívání programu ve spojení s technologiemi dojení, aktivity, selekce, je nutné nastavit parametry výpisu odchylkových sestav. Pokud si nebude uživatel jist se správností svého nastavení, doporučujeme, aby kontaktoval dodavatele programu. Upozornění: Pokud by uživatel prováděl na zařízení a software neodborné zásahy, přebírá za chod programu a celého zařízení vlastní odpovědnost. Ukončení programu Po skončení činnosti je doporučeno provést ukončení programu pomocí tlačítka Konec v horní ovládací liště. Program se uvolní z operační paměti a nezabírá místo pro běh ostatním aplikacím. Ve správci zařízení se můžeme přesvědčit, že není uveden v seznamu běžících aplikací. 3. OVLÁDACÍ PRVKY Nyní se seznámíme se základními prvky, které je nutné znát pro ovládání programu. Datové pole každé políčko obrazovky, na které lze najet kurzorem a prostřednictvím klávesnice do něj vložit potřebná data. Kalendář do datových polí je možné zadat zvolené datum dvěma způsoby: Přímo, napíšete do pole datum. Vstupem přes ovládací tlačítko Kalendář a výběrem zvoleného data pohybem v kalendáři. Roletové menu po kliknutí na symbol roletového menu (trojúhelník) se rozbalí nabídka podtitulů. Podmenu řeší detailnější zpracování tématu nebo umožňuje specifikovat funkce prvotního menu. Používané zkratky v programu jsou používané některé zkratky:

8 Zkratka Význam AKB Automatické krmné boxy DO Dny od otelení DI Dny od inseminace DZ Dny od zaprahnutí EID Elektronická identifikační známka ET Embryotransfer I Inseminována KU Kontrola užitkovosti L, lak., PL Pořadí laktace M Mezidobí MM Milkmetr RDG Raná diagnostika gravidity Z Zaprahnutí Ovládací tlačítka program je ovládán i pomocí grafických tlačítek ikon, která umožní okamžitě vyvolat příslušnou funkci. Jednoduchá šipka zabalení oblastí z rozvětveného stromečku. Dvojitá šipka rozbalení oblastí ve stromečku na jednotlivé podoblasti (Navigátor, Zobrazení stáda). Zpět toto tlačítko Vás vrátí na předchozí kartu zvířete nebo na předchozí část karty, kterou jste si prohlíželi. Vpřed šipka zobrazí následující kartu nebo její část. Seznam zvířat po kliknutí na tuto ikonu se otevře nabídka zvířat v podniku, ze kterých můžete vybírat jednotlivé kusy jejich označením. Použít výběr pokud budete v levém sloupci pracovní plochy pracovat s výběrem zvířat, tímto tlačítkem se výběr zvířat přenese i do zadávání Změn.

9 Zrušit výběr - zruší výběr zvířat v Zobrazení stáda v levém sloupci pracovní plochy. Přidat doplní položku do seznamu. Upravit umožňuje upravit vybranou položku v seznamu. Smazat odstraníte ze seznamu vybranou položku. Excel převede seznam nebo sestavu do programu Microsoft Excel. Předtisk umožňuje připravit seznam, sestavu, tabulku k tisku nebo ji převede do formátu PDF nebo HTML. Filtr slouží pro výběr zvířat podle předem nastavených parametrů. Kalendář rozevře se kalendář, ve kterém se lze pohybovat po jednotlivých dnech pomocí kurzoru myši, měsíce vybíráte pomocí šipek v horní části kalendáře. Rok změníte kliknutím na letopočet a následně pomocí šipek nahoru nebo dolů. Graf zobrazí vybrané ukazatele z tabulky (sestavy) v grafu. Sestava zobrazí ukazatele grafu v tabulce. Nastavení pomocí tohoto tlačítka můžete nastavit parametry a ukazatele, které chcete v grafu zobrazit. Zavřít záložky při práci s programem se Vám na horní liště otevírají záložky úkonů z Navigátoru. Pomocí tohoto tlačítka všechny rychle zavřete a zůstane pouze záložka Domů.

10 4. NAVIGÁTOR Základní obsluha vychází z výběru oblasti programu Navigátor, který se zobrazí po otevření programu v levé části obrazovky. Oblasti stromu lze rozbalit pomocí ovládacího tlačítka Dvojitá šipka nebo jednotlivě kliknutím na trojúhelník před vybranou složkou (oblastí). Vyberte některou z podoblastí, se kterou chcete pracovat, detaily se zobrazí v okně na pracovní ploše programu FARMSOFT. Je možné pracovat s více okny najednou, přičemž jednotlivá okna lze přepínat pomocí záložek nahoře. Podrobnější informace o práci s jednotlivými podoblastmi budou uvedeny v následujících kapitolách. Pokud chcete, aby orientace v oblasti Navigátor byla snazší, můžete využít funkce Zástupce (viz následující podkapitola) nebo si můžete nevyužívané oblasti vypnout v položce Nastavení Prostředí Ostatní. Zde můžete vypnout zobrazení oblasti Léčení nebo Technologie, pokud je nevyužíváte, případně jiných, které nejsou přístupné v rámci Vám poskytnuté licence a jsou ve stromečku Navigátoru zobrazována světlou barvou. 5. ZÁSTUPCE Pokud bude program využívat více uživatelů, kteří budou pracovat s vybranými částmi programu, neboli chcete-li omezit přístup ostatních uživatelů do všech součástí programu, informujte o tom pracovníka při instalaci tohoto programu nebo následně po instalaci. Pracovník vytvoří počet zástupců a jeho možnost přístupu k jednotlivým složkám podle Vašeho přání. Každý si do vytvořené položky Zástupce může vybrat jednotlivé oblasti, které chce při práci s programem používat. Vyberte ikonu Zástupce pod Navigátorem a následně ikonku s hvězdičkou v horní části levého sloupce. Na obrazovce se zobrazí okno Dostupné akce (viz. Obrázek 1: Dostupné akce). V levém sloupci jsou na výběr všechny oblasti a složky, které program nabízí. Uprostřed jsou tlačítka +, - a šipky pro práci se zvolenými oblastmi a pravý sloupec zobrazí Vámi vybrané položky do Zástupce. Vyberte si složku, kterou chcete v Zástupci zobrazit a stiskněte tlačítko + (plus), které se rozsvítí mezi dvěma sloupci. Vyvolená oblast se přesune do Vašeho Zástupce (viz obrázek níže). Takto postupujte, dokud nenaplníte Zástupce oblastmi, které si v něm přejete mít.

11 Pokud chcete některou z oblastí ve Vašem sloupci odstranit, označte ji a stiskněte tlačítko (mínus). Pořadí oblasti ve sloupci Zástupce změníte, jestliže kliknete na položku, jejíž pořadí se má posunout, a volbou šipek v prostřední části ji přemístěte zvoleným směrem. Jestliže jste s výběrem oblastí spokojení, ukončete výběr tlačítkem OK v dolním pravém rohu okna. Pokud nechcete Zástupce uložit, stiskněte tlačítko Zrušit též vpravo dole. Nyní vidíte, že na obrazovce je místo levého sloupce Navigátor se všemi složkami a oblastmi, Zástupce s Vámi zvolenými položkami. Pokud chcete přidat nebo odebrat některé položky z Vašeho seznamu, vyvolejte okno editor stisknutím ikonky hvězdičky a postupujte podle návodu výše. Zástupce lze v levém sloupci zobrazit dvěma způsoby pomocí ikon vedle hvězdičky, a to jako seznam pod sebou nebo vedle sebe. Zpět na sloupec Navigátor se dostanete kliknutím na ikonu Navigátor ve spodní části levého sloupce.

12 II. ZOBRAZENÍ ÚDAJŮ ZVÍŘAT Pro zobrazení karet jednotlivých zvířat nebo skupin vyberte v Navigátoru oblast Evidence a dále podoblast Stádo. Dostanete tak jednoduchý přehled a rychlý přístup k informacím o zvířatech. Na horní liště programu naleznete ikonu Stáje, kterou volíte, zda chcete pracovat se zvířaty z jedné, více nebo ze všech stájí, které máte v podniku k dispozici. 1. VÝBĚR ZVÍŘAT V levém sloupci pracovní plochy se zobrazují zvířata, která máte k dispozici. Tato zvířata lze různě seskupit podle Vaší potřeby výběrem z rolovacích menu nad tímto sloupcem: 1. Menu: Zařazená zvířata zobrazí všechna zvířata v podniku Vyřazená zvířata výpis vyřazených zvířat, která již nejsou v podniku Dojná zvířata zobrazí zvířata, která mají v chovatelském záměru uvedeno dojná Masná zvířata zobrazí zvířata, která mají v chovatelském záměru uvedeno masná Výběr zvířat zvířata si vybereme pomocí ikony Seznam zvířat a označením zvířete (zvířat) z nabídky. Vybraná zvířata se zobrazují v pravém sloupci. Zde můžete pro usnadnění použít filtr. Filtr třídit lze i pomocí filtrů ve složkách Kategorie zvířat, Jalovice dojné, Krávy dojné, Skupiny, Délka laktace, Reprodukce a Technologie.

13 2. Menu: Seznam individuální list zvířat Skupina seřazení zvířat podle jednotlivých skupin Stáj - seřazení zvířat podle jednotlivých stájí Volbami položek v menu a jejich kombinacemi se dostanete k informacím o Vámi zvoleném zvířeti nebo skupině či kategorii. Výběr zvířat můžete zrušit pomocí ikony Smazat nebo si jej připravit k tisku pomocí ikony Předtisk. Identifikátor - výběr čísla zvířete, se kterým nejčastěji pracujete, nebo je pro identifikaci pro Vás nejvhodnější: číslo kusu, číslo kusu + kodex, ušní číslo, číslo kusu+obojek, obojek, vitalimetr.

14 Zadaní čísla zvířete zvíře můžete vyhledat i zadáním čísla do žlutého datového pole pod uvedeným rolovacími menu. Okénko nabízí funkci tzv. Našeptávače vpisujete čísla a v levém sloupci se vám objevují zvířata, která mají ve svém identifikačním čísle právě tuto kombinaci čísel. Dále můžete vyhledat zvíře i na horní liště, kliknutím na políčko Hledej. Zde se vám zobrazí nabídka, podle jakého identifikátoru chcete vyhledat zvíře (číslo kusu, obojek, atd.), zadáte číslo a možnosti hledání. 2. VÝBĚR SKUPIN ZVÍŘAT Postup při výběru skupin zvířat je stejný jako u výběru jednotlivých kusů. Použijte rolovací menu nad levým sloupcem pracovní plochy, tj. Menu 1 a Menu 2 (viz podkapitola 1 této kapitoly). Volbami položek v menu a jejich kombinacemi se dostanete k informacím o Vámi zvolené skupině. Přehled skupin, jak je vidět na obrázcích níže, získáte po kliknutí na jednoduchou šipku vlevo nahoře nad sloupcem výběru. Pokud chcete zobrazit jednotlivá zvířata, která se v této skupině nachází, kliknete buď na dvojitou šipku vlevo nahoře (rozbalí se všechny složky) nebo kliknete na malou šipku vedle složky, kterou si přejete otevřít (zobrazí se pouze zvířata v této skupině).

15 3. KARTA ZVÍŘETE Pro prohlížení specifických informací o jednotlivých zvířatech slouží karta zvířete. Tato karta se Vám zobrazí po kliknutí na zvolené zvíře v levém výběrovém sloupci, popř. po vepsání konkrétního čísla do datového pole nad tímto sloupcem. Pro rychlou orientaci jsou v horní bílé liště uvedeny nejdůležitější údaje zvířete jako např.: Číslo ušní známky, skupina, ve které se zvíře nachází, stav reprodukce a fáze laktace. Pokud je před ID zvířete ikonka fotoaparátu, ke k dispozici fotografie zvířete, která se a po najetí na ikonu zobrazí. (Obrázek lze ke zvířeti vložit ve Změnách, viz další kapitola). Informace o zvířeti jsou následně tematický rozděleny na několik částí záložek, mezi kterými se může uživatel pohybovat a pracovat s nimi. Nyní se dozvíte, co jednotlivé části znázorňují: Karta zvířete zachycuje identifikační údaje o zvířeti a zároveň i souhrnné informace o původu a fázi reprodukce. Pole, která jsou označena žlutě, můžete opravovat přímo v kartě. Ostatní pole se vyplňují nebo upravují pomocí funkce Změny v Navigátoru (viz. III. kapitola). Změny přehled veškerých změn, které byly pořízeny u tohoto zvířete a to ze všech oblastí jako je reprodukce, pořízení zvířat nebo naopak ztráta, technologie a z ostatních jako např. léčení. U všech změn je uveden datum, kdy byla změna provedena, dále kdo tuto změnu pořídil, o jaký druh změny se jedná a případné poznámky, týkající se změny. Horní tabulka slouží jako přehled veškerých změn, po kterých se můžete pohybovat myší nebo šipkami na klávesnici. Podrobnosti o vybrané změně se zobrazí ve spodní

16 tabulce obrazovky, jak můžete vidět na příkladu na obrázku. Kurzor je umístěn na změně Inseminace, která byla provedena , jak vidíte v horní části, zatímco dole jsou podrobnosti k této změně (pořadí, charakter, technik, býk, atd.) a k dalším inseminacím vybraného zvířete. V této části můžete data přidávat, opravovat nebo odstraňovat. K tomu slouží tlačítka Přidat, Upravit a Smazat (podrobnosti v kapitole III. Změny údajů zvířat). Zároveň zde můžete specifikovat, zda si přejete prohlížet změny ze všech laktací nebo z nějaké konkrétní a zda chcete zobrazit všechny druhy pohybu nebo jen vybraný. 10 dní souhrn mléčné produkce se zobrazí v horní části obrazovky. V levém sloupci jde o průměry jednotlivých nádojů a denního nádoje, dále maximální nádoj a celková produkce za laktaci. Vpravo můžete sledovat odchylky nádojů. Dále je zde zobrazena i hodnota odchylky aktivity zvířete dnes a včera (pokud má zvíře vitalimetr). V dolní části pracovní plochy jsou prezentovány jednotlivé nádoje za posledních 10 dní včetně data. V levém rohu je možné použít ikonku Graf pro zobrazení grafického znázornění změn vitality

17 zvířete. Graf si můžete upravovat po kliknutí na ikonu Nastavení v horním levém rohu okna. Zpět na přehled (tabulku) se dostanete stisknutím tlačítka Sestava na stejném místě. Laktace slouží jako přehled dat shromážděných denně z dojicího zařízení za celý život dojnice v průběhu jednotlivých laktací. Opět zde můžete specifikovat, zda si přejete prohlížet data ze všech laktací nebo z nějaké konkrétní. Výhodou je i převedení dat do grafu, kterým se zvyšuje přehlednost. Tuto funkci vyvoláte kliknutím na ikonku Graf v levém rohu nad tabulkou s daty. Zpět na tabulku se dostanete po kliknutí na stejné místo s označením Sestava. Graf si můžete přizpůsobit v Nastavení stejně jako u záložky 10 dní. V grafu si můžete zobrazit Měřítko inseminačního intervalu, které je nastaveno na rozmezí 21 dní, pro kontrolu dalšího termínu říje (inseminace). Chcete-li zobrazit pouze data z kontroly užitkovosti dojnice nebo z vážení zvířete, klikněte na ikonku filtru KU, Vážení. Ta je funkční u sestavy i u grafu.

18 Přehled laktací souhrn důležitých informací o jednotlivých laktacích, tj.: pořadí laktace, datum počátku nové laktace, věk při začátku laktace, pořadí inseminace, mezidobí, dny od zasušení, býk a údaje za normovanou laktaci - užitkovost za 100, 200, 305 dní a za celou laktaci. Dále je zde uvedena certifikovaná užitkovost a průměr množství tuku, bílkovin a laktózy za laktaci. V posledním řádku sloupce Užitkovost celkem je spočítána celoživotní užitkovost, tzn. užitkovost za všechny laktace. Přehled laktací si můžete tisknout pomocí tlačítka Předtisk v levém rohu nad tabulkou. Tabulka je v dolní části doplněna grafem, který graficky zobrazuje vybrané údaje z tabulky.

19 Ostatní Rodokmen znázorňuje původ zvířete, včetně plemenné příslušnosti. Naleznete zde informace o matce i otci zvířete a další předky. V dolní tabulce je znázorněn i výčet potomků této dojnice. Na karty potomků nebo rodičů se dostanete kliknutím na jejich čísla. Ostatní Hodnocení zevnějšku zobrazuje poslední hodnocení exteriéru zvířete. Další důležitou informací na kartě je Kontrolní list krávy ikonka je vlevo pod bílou lištou. Jedná se o laktační lístek krávy, přehled o KU, reprodukci, potomcích a exteriéru dojnice.

20 4. VŠEOBECNÉ INFORMACE O ZVÍŘATECH Soubor údajů o stádu a skupinách zvířat získáte volbami položek v menu výběru a jejich kombinacemi. Poté stiskněte v levém sloupci požadovanou ikonu (Stádo, Skupina) a na pracovní ploše se znázorní všeobecné informace o vybrané skupině zvířat. Tyto údaje lze získat i pro zvířata, která vyberete pomocí filtru a stisknutím stejných ikon. Informace o stádu stádo jako nejvyšší jednotka zahrnuje všechna zvířata, která jsou v podniku. Údaje o stádě tedy zahrnují celkový počet zvířat, počet zvířat v kategoriích, podle stavu reprodukce a pořadí laktace. Dále je sledována průměrná délka servis periody, mezidobí a index zabřezávání. Některá políčka s údaji mají modře označený pravý horní roh, jenž slouží k nahlížení do seznamu zvířat dané kategorie (skupiny). Informace o skupině po volbě skupiny se objeví data, která informují o stejných údajích jako u informací o stádu, tedy celkový počet zvířat, počet zvířat v jednotlivých kategoriích a laktacích, atd. (viz výše), vztahující se ke zvolené skupině.

21 III. ZMĚNY ÚDAJŮ ZVÍŘAT Nejčastěji používanou funkcí tohoto programu bude jistě zadávání pohybů (změn) zvířat. Tyto změny můžete pořídit dvěma způsoby: 1. V Kartě zvířete, záložka Změny. Tento způsob zadávání byl popsán v předchozí kapitole. 2. V oblasti Evidence, podoblast Hromadné změny. Systém zadávání pomocí Hromadných změn využijete při zadávání různých druhů údajů, pořízených během dne. Například pokud budete chtít do programu zadat přesuny, inseminace, otelení, tímto způsoben docílíte rychlejšího zpracování pořízených údajů, neboť nemusíte hledat karty jednotlivých zvířat. Na pracovní ploše vyberte ikonu Přidat a z otevřeného okna poté požadovanou změnu. Zobrazí se Vám vybraná změna a její pracovní list. Ten vyplňte a provedenou změnu potvrďte tlačítkem Provést změny. Tím dojde k zapsání údajů do databáze. Pro zrychlení práce lze navolit několik změn najednou, zadat data do jejich pracovních listů a následně je všechny potvrdit tlačítkem Provést změny.

22 V Navigátoru v položce Ostatní Nastavení nebo v horní liště programu v kartě Změny si můžete přednastavit údaje, které jsou ve většině případů neměnné: kodex jalovička/býček hmotnost při narození skupina při narození skupina matky při otelení Při zadávání změny Nákup se automaticky vyplní země podle naposled zadaného zvířete. 1. NÁKUP, IMPORT, ÚHYN, PRODEJ, ZCIZENÍ, PLÁNY Zařazení nových zvířat do stáda, která byla pořízena nákupem lze provést pomocí funkce Nákup. Data o novém zvířeti vyplňte pomocí datových polí nebo volbou z nabídky roletových menu, která jsou v nabídce listu. Nové zvíře do stáda přibude i narozením, ale to bude vysvětleno až v následující podkapitole. Odebrání zvířete ze stáda je možné pomocí ikony Vyřazení. V horní liště pracovního listu můžete vybrat zvíře pomocí tlačítka Seznam zvířat nebo vepsat konkrétní číslo zvířete do bílého datového pole vedle položky Zvířata. I zde lze zvolit identifikátor zvířete, se kterým chcete pracovat výběrem z roletového pole vpravo. Následně vyberte jednu z možností vyřazení podle způsobu odchodu zvířete ze stáda. V této změně lze zadávat i opravy na ÚE, resp. zrušení narození, zcizení nebo úhynu. Plány lze využít pro plánování prodeje zvířat a zároveň jejich vyřazení z reprodukce nebo vyřazení ze systému krmení AKB. 2. REPRODUKCE Změny v sekci reprodukce budete zřejmě vykonávat nejčastěji. Patří sem operace, jako je: Otelení tato změna je jednou z nejsložitější, neboť měníte údaje u krávy matky a zároveň do databáze vkládáte nové zvíře - narozené tele. Zvolte Přidat změnu, dále Otelení a v horní liště vyberte konkrétní zvíře (pouze jedno!), následně upravte datum porodu, vyberte počet mrtvě nebo živě narozených telat a charakter porodu. Zkontrolujte (upravte) informace o rodičích. V nejspodnější části věnované potomkovi vyplňte číslo zvířete (pokud mu bylo již přiřazeno), pohlaví, místo výskytu (skupina) a další údaje. Pokud je živých potomků více, objeví se dole počet karet odpovídající počtu telat. Vyplňte proto údaje u všech telat. V Nastavení Změny lze předem nastavit např. porodní hmotnost telete, kodex pohlaví, atd. Říje zvolte událost Říje, vyberte dojnici (dojnice), u které chcete přidat tuto změnu, upravte datum a charakter říje. Pokud jste vybrali více zvířat, specifikujte datum a říji u všech.

23 Inseminace vyberte v nabídce ikonu Inseminace a vyplňte požadované zvíře (pouze jedno!). Udejte datum inseminace a charakter, býka a technika provádějícího tento úkon. V případě embryotransferu zadejte vpravo i údaje o matce plodu (původní matce). Březost slouží pro doplnění výsledku z kontroly březosti. Zvolte událost Březost, vyberte dojnici (i více) a zadejte datum vyšetření a výsledek z roletového menu Charakter březosti. Charakter a datum upravte u všech zvolených zvířat (pokud se liší). Zaprahnutí označte ikonu Zaprahnutí, vyberte dojnici (dojnice) a zadejte datum zaprahnutí. 3. TECHNOLOGIE Označení potřebujete-li změnit nebo přidat jakékoliv identifikační zařízení ke zvířeti, zvolte ikonu Označení. Následně vyberte zvíře (zvířata), ke kterému potřebujete identifikační známku přiřadit, vyberte některou z nabízených možností (obojek, vitalimetr, EID, technologická známka) a připište identifikační číslo odpovídající známce. Zaškrtnutím políčka lze nastavit shodná čísla u obojku s ostatním identifikačním zařízením. Přesun/Vážení přesuny zvířat mezi skupinami nebo stájemi zapište pomocí položky Přesuny, kde upravíte datum, skupinu, do které bylo vybrané zvíře, popř. zvířata přesunuta a doplňte hmotnost (byla-li měřena). Tato ikona slouží i k zadávání hmotnosti u zvířat, která byla zvážena (skupinově). Celkovou hmotnost zvířat napíšeme do políčka Hmotnost celková a ta se nám následně rozpočítá k vybraným zvířatům. Zadáte-li hodnotu do pole Procenta srážek hmotnosti, zohlední se do hmotnosti zvířat. Lze vybrat i skupinu zvířat a přidávat hmotnosti individuálně a to přímo do tabulky nahoře a do políčka Nová hmotnost [kg]. Krmení slouží k přiřazení krmné dávky jádra z AKB. Selekce slouží pro selekci zvířat při odchodu z dojírny pomocí selekční brány. Nastavte pořadí dojení, při kterém má být selekce provedena a jednotku (číslo branky). Dále můžete zadat i důvod selekce a skupinu, do které se má poté zvíře zařadit. KU slouží k zadávání hodnot z kontroly užitkovosti, pokud si je chcete psát sami a nechcete čekat na data od organizací, které jsou pověřeny provádět KU. Zobrazí se Vám předchozí hodnoty a vy doplníte nové. 4. OSTATNÍ Léčení pro vedení záznamů o léčení zvířat označte změnu Léčení, vyberte zvíře, kterému byly (budou) léky podány. Upřesněte datum počátku léčby, diagnózu, a zda bude blokováno dojení na dojírně pro toto zvíře. Poté přejděte k vyplnění tabulky pomocí funkce Přidat v dolní části. Vyberte podané léčivo ze skladu léčiv, množství, datum a čas aplikace léku. Pokud je nutné

24 aplikovat lék i v následujících dnech, můžete využít nastavení dávkování. Interval dávkování znamená, za jak dlouho má být lék znovu podán, opakování dávkování vyjadřuje, kolikrát budeme medikament podávat. Příklad: potřebuji podat lék ještě zítra a následující den, tzn. interval je 1, opakování podávání 2 (viz obr.). Plánované léčení se zobrazí v sestavě Plán léčení, která bude blíže specifikována v následující kapitole. Kastrace zvířat pro tuto událost zadejte změnu Kastrace, následně zvíře nebo zvířata, u kterých byl zákrok proveden, a uveďte datum zákroku. Užitkovost v této složce můžete měnit různé charakteristiky vybraných zvířat, jako např. číslo v plemenné knize, Body kondice, užitkovost, APMV (absolutní průměrný minutový výdojek), chovatelský záměr, plemenné hodnoty, atd. Stačí zadat datum a vepsat údaj nebo vybrat z roletového menu. Poznámka Výběrem změny Popis a volbou zvířete doplníte identifikaci zvířete. Popisek vložte do bílého datového pole Poznámka. V datovém poli Druh je možno následně specifikovat typ

25 poznámky. Na kartě zvířete se zobrazují poslední poznámky druhu 1-6, + poznámka obecná (poznámka, u které se nespecifikuje druh). Sirematch pomocí této změny si můžete vytvořit připařovací plán. Hodnocení zevnějšku slouží pro zapisování hodnot z hodnocení exteriéru zvířete.!!! Nezapomeňte, že pro uložení jakékoliv vložené změny musíte označit tlačítko Provést změnu!!! Pokud se rozhodnete změnu neuložit, zvolte Smazat změnu. Provede smazání pouze vybrané změny.

26 IV. SLEDOVÁNÍ MLÉČNÉ PRODUKCE Slouží jako přehled množství mléka, které bylo prodáno a zkrmeno na jednotlivých stájích. Tyto údaje si chovatel zadává sám. Stisknutím tlačítka Přidat se provede přidání mléčné produkce za den, který následuje po dni, který byl naposled zadáván. Do jednotlivých datových polí se zapíše množství mléčné produkce za daný den. Datová pole Prodáno, Drobný prodej a Automaty prodej představují tržní produkci, kterou je možno přidat do sestavy v Editoru tiskových sestav. Ostatní datová pole ( Zkrmeno telaty, Zkrmeno prasaty, Závodní kuchyně a Znehodnoceno ) spolu s tržní produkcí představují celkovou mléčnou produkci za daný den. Pokud chcete uvedená data uložit, stiskněte tlačítko OK v pravém dolním rohu okna.

27 Postupné zadávání Pokud si zaškrtnete vlevo dole ikonu Postupné zadávání, budete moci postupně zadávat více dní za sebou bez nutnosti ukončení zadávacího okna. Pro zjednodušení činnosti je možné přednastavit číslo stáje, pro kterou se bude údaje o mléčné produkci zadávat.

28 V. LÉČENÍ Složka léčení slouží nejen pro vedení skladu léčiv, ale i k přehledu spotřeby léků, léčených zvířat a veškerých opatření kolem léčení stáda. 1. SKLAD LÉČIV Pokud se rozhodnete vést sklad léčiv, tento program Vám nabízí usnadnění práce s evidencí léčiva a přehled o zásobách právě díky položce Sklad léčiv, který naleznete v Navigátoru ve složce Léčení. Můžete řídit zásoby v lékárně pomocí funkce Přidat, Upravit nebo Smazat na horní liště. Doporučujeme vyplnit o léčivu všechny údaje (doba exspirace, šarže, atd.), následně budete mít naprostý přehled, které léky je třeba dokoupit a které je třeba vyměnit za novější. Nové léčivo můžete vybrat z nabízených léčiv. Pokud zde lék není uveden, vložte jej nejprve ve funkci Léčiva, jak je popsáno v následující podkapitole. Dále můžete využít funkci Zvířata na horní liště, která rozdělí okno na 2 části, přičemž ve spodním okně se jsou uvedena zvířata, která byla ošetřena právě vybraným lékem, na kterém stojí kurzor. Pro větší

29 přehlednost lze množství léků na skladě kontrolovat tlačítkem Zůstatek na horní liště, kdy si můžete vybrat, zda chcete zobrazit léky již vydané nebo na skladě nebo všechny. 2. MODELY LÉČENÍ Je možné si vytvořit model léčení, tzn. předdefinovat, jak se má dané zvíře léčit. Model léčení není ale možné spojit se skladem. 3. DIAGNÓZY Pro možné léčení zvířat je nutné stanovit diagnózu nemoci. K přehledu možných chorob a poruch zdraví slouží právě tato část. Je možné zadávat nové nemoci nebo některé smazat pomocí ikonek nahoře. Je vhodné onemocnění zařadit do určité kategorie (typu) pro větší přehlednost. Dále si můžete, pro zrychlení práce v programu, do pravého sloupce vybrat diagnózy, které nejčastěji používáte systémem táhni a pusť. Těchto diagnóz si můžete vybrat až LÉČIVA Databáze léčiv a přípravků, která jsou používána k léčbě a prevenci nejrůznějších obtíží a onemocnění skotu. Pokud pro léčbu zvířete používáte lék, který není v této databázi uveden, můžete jej do databáze zařadit tlačítkem Přidat na horní šedé liště. Pro bezchybné fungování celého systému přehledu o léčení je nutné zadat název léčiva, jednotku dávky a ochranné lhůty včetně jednotek. Pokud se změní některé parametry léků (ochranná lhůta) nebo potřebujete doplnit údaje o léku, použijte tlačítko Upravit nebo na vybraný lék dvakrát klikněte. Léky, které se již neprodávají, popř. byly zakázány, vymažte tlačítkem Smazat.

30 5. ZÁZNAM O PODÁVÁNÍ LÉČEBNÝCH PŘÍPRAVKŮ V tabulce vidíte přehled zvířat, která byla léčena, přesněji datum a čas aplikace, číslo ušní známky zvířete, diagnózu, pro kterou bylo zvíře léčeno, použitý lék, dávka a šarže léku, ochranná lhůta na mléko a maso. Zvířata můžete vybírat pomocí filtru nebo data. 6. PLÁN LÉČENÍ V kapitole III. Změny údajů zvířat, v podkapitole Ostatní Léčení, jste se naučili, jak zadávat léčení ke zvířeti a plánování další léčby. V plánu léčení se zobrazují právě tyto naplánované léčebné akce. V horní liště si můžete vybrat datum, pro který den chcete zákroky zobrazit. V tabulce vidíte zvířata, u kterých je ten den naplánovaná léčba. Pozornost věnujte sloupci Provedení zákroku, ve kterém potvrdíte zákrok, výběrem z roletového menu: Plán = akce je v plánu, ale ještě není potvrzena, Provedeno = akce byla provedena a může pokračovat další naplánovanou akcí. Provedeno, ukončeno = lék byl aplikován, ale nechci pokračovat dále v léčbě tímto lékem, Neprovedeno = lék nebyl podán, léčba je ukončena. V plánu léčení lze zadat až 6 plánů léčení. Vyplníme pole událost, léčivo, množství. Dále je možné pomocí šipek ve sloupci Prodleva nastavit o kolik dnů chci začátek léčení posunout. Pokud je v tomto sloupci uvedené číslo 0, je začátek léčby nastaven na aktuální den. Ve sloupci Opakování si můžeme nastavit, kolikrát chceme proces zopakovat (pokud bude v tomto sloupci nastavena 1, znamená to, že lék bude podán celkem 2x). V následujícím sloupci Interval si nastavíme, za kolik dnů se má uvedený lék znovu podat. V posledním sloupci Splněno si můžete zadat, kolikrát byl lék podán. Plán léčení je možné připravit na více dnů dopředu. 7. ZVÍŘATA V OL MLÉKO U některých léků, je nutné hlídat ochrannou lhůtu, tzn. mléko dojnic, které jsou léčeny tímto lékem nesmí být po určitou dobu dojeno do tanku a následně prodáno do mlékárny (např. antibiotika). Hlídání, resp. přehled těchto zvířat nabízí tabulka Zvířata v OL mléko. Ochranná lhůta je uvedena vždy na balení nebo v příbalovém letáku léku. Při zadávání nového léku je nutné tuto lhůtu vyplnit v položce Léčiva. 8. ZVÍŘATA V OL MASO Hlídání ochranné lhůty je nutné i u zvířat, která jsou určena na jatka, pokud je zvíře z jakéhokoliv důvodu potřebné porazit. Zkontrolujte v této tabulce, zda není po podání nějakého léku v ochranné lhůtě a porážku tedy naplánujte až po uplynutí této lhůty (pokud je to možné).

31 VI. SESTAVY Pro práci zootechnika (chovatele) je důležité mít přehled o všech zvířatech, o jejich produkci, reprodukci a zdravotním stavu. Některé sestavy jsou již předem vytvořeny tvůrci programu. Souhrn potřebných událostí nebo informací lze získat také návrhem vlastní tiskové sestavy. Sestavy zvířat naleznete v Navigátoru ve složce Sestavy. Tyto jsou rozděleny do složek: Evidence, Inventura, Reprodukce, Obrat, Pastva, Technologie, Uživatelské sestavy. Informace v těchto sestavách jsou generovány na základě zadaných údajů o zvířatech a pro jejich úpravu můžete využít filtrů. 1. ÚVODNÍ OBRAZOVKA DENNÍ HLÁŠENÍ Pro rychlý přehled aktuálního stavu zvířat ve stádě slouží soubor sestav na úvodní obrazovce, které se zobrazí vždy po zapnutí programu. Jde v podstatě o seznam zvířat, kterým je třeba věnovat pozornost. Jedná se o zvířata, u kterých lze například předpokládat výskyt první říje, jsou vhodná pro inseminaci, kontrolu březosti, k zaprahnutí nebo s blížícím se termínem porodu. Dále je zde seznam zvířat, u kterých jste naplánovali podávání léčiv, nebo jsou připravena k prodeji. Pomocí modrého trojúhelníčku můžeme zobrazit seznam zvířat u jednotlivých operací nebo získat soupis všech úkolů najednou u položky Suma.

32 Sestava denního hlášení se obnovuje každou hodinu, případně lze obnovit okamžitě pomocí tlačítka. Ve složce Sestavy získáte stejný soupis úkolů jako je suma, tj. položka Denní hlášení. Zde můžete pomocí tlačítka (nastavení) upřesnit, které úkoly chcete denně hlásit na úvodní obrazovce. Sestavy lze pro snadnější práci vytisknout pomocí ikony Předtisk jako seznam úkolů, odnést si jej do stáje, vepsat si poznámky. Ze sestav můžete i snadno zadávat změny do karty zvířete. Vyberte v seznamu zvíře, u kterého jste provedli nějaké ošetření, zákrok či kontrolu. Klikněte na řádek, ve kterém je zvíře uvedeno, a automaticky se dostanete na kartu tohoto zvířete. Zde vyberte ikonu Změny a následně Přidat. Vyberte druh změny a postupujte, jak bylo popsáno v kapitole III. Změny údajů zvířat. Úvodní obrazovka Vás také informuje o průběhu právě probíhajícího nebo posledního dojení Stav dojení. V dolní části obrazovky, lze nastavit tzv. RSS kanál, kde se budou zobrazovat aktuality z internetových stránek Zobrazení všech nebo jen některých informačních částí úvodní obrazovky (Denní hlášení, Stav dojení nebo RSS kanál) si můžete vybrat v horní liště programu tlačítkem Nastavení (nebo v Navigátoru položku Ostatní Nastavení) volbou záložky Domů a zaškrtnutím vybrané položky. Můžete si zde nastavit i adresu RSS kanál, ze kterého chcete odebírat informace. 2. NÁVRHÁŘ TISKOVÝCH SESTAV Pro vytvoření nové sestavy vyberte ikonu Návrhář tiskových sestav ve složce Sestavy v Navigátoru programu. Můžete si vybrat, zda chcete pracovat v jednoduchém módu, kterým lze vytvořit sestavu snadněji nebo v módu složitějším, jež nabízí více možností pro tvorbu seznamu. Vybrat si můžete v Navigátoru pod položkou Nastavení (nebo v horní liště programu) v záložce Ostatní a označením nebo zrušením výběru Jednoduchý mód. Jednoduchý mód: V otevřeném okně vyberte typ sestavy, tzn. oblast, ze které chcete použít data pro vytvoření sestavy a v dolním žlutém datovém poli uveďte název sestavy, stiskněte tlačítko Následující. V horním pravém okně Dostupné položky vyberte informace, které chcete v sestavě zobrazit (pomocí trojúhelníčku rozbalte jednotlivé složky), označte ji levým tlačítkem myši, tlačítko držte a přetáhněte nápis do dolní vodorovné tabulky. Název informace se zobrazí na liště. Takto postupujte i s ostatními zvolenými údaji až naplníte tabulku daty podle svých představ. Stiskněte Následující. V následném okně můžete vybrat filtry (jsou-li v nabídce) nebo si je vytvořit v Návrháři filtrů (viz následující podkapitola), podle nichž

33 vyberete zvířata, která chcete v tabulce zobrazit. Jestliže chcete zobrazit všechny řádky, zaškrtněte zakázat filtrování. Pokud jste spokojeni s vytvořenou sestavou, klikněte na Dokončit a nově vytvořená sestava se okamžitě otevře a zařadí se do Navigátoru do složky Uživatelské sestavy. Složitější mód: V otevřeném okně vyberte typ sestavy, tzn. oblast, ze které chcete použít data pro vytvoření sestavy a stiskněte Následující. Nyní si vyberte, kam chcete svou sestavu uložit klikněte na vybranou složku. Můžete si vytvořit i vlastní složku kliknutím na pravé tlačítko myši a zadáním názvu složky. Tuto můžete stejným způsobem přejmenovat nebo smazat. V dolním žlutém datovém poli uveďte název sestavy a stiskněte Následující. V horním pravém okně vyberte informace, které chcete v sestavě zobrazit (pomocí trojúhelníčku rozbalte jednotlivé složky), označte ji levým tlačítkem myši, tlačítko držte a přetáhněte nápis do dolní vodorovné tabulky. Název informace se zobrazí na liště. Takto postupujte i s ostatními zvolenými údaji až naplníte tabulku daty podle Vašich představ. Stiskněte Následující. V následném okně můžete vybrat filtry (jsou-li v nabídce) nebo si je vytvořit v Návrháři filtrů (viz následující podkapitola), podle nichž vyberete zvířata, která chcete v tabulce zobrazit. Jestliže chcete zobrazit všechna zvířata, zaškrtněte zakázat filtrování. Stiskněte Následující. Tento mód Vám dále nabízí možnost barvení sloupců, řádků nebo vybraných hodnot podle zadaných podmínek. Vyberte nejprve položku, se kterou budete pracovat. Nastavte podmínku, tzn., chcete-li obarvit celý sloupec nebo řádek bez ohledu na obsažené hodnoty, zadejte vždy. Jinak vyberte podmínku a hodnotu zapište do následujícího žlutého datového pole. Vyberte barvu a zvolte, zda chcete obarvit celý řádek nebo jen hodnoty ve vybraném sloupci. Nastavení podmínek uložte tlačítkem Přidat do seznamu. Zadávání podmínek je blíže popsáno v následující kapitole Návrhář filtrů. Můžete vložit několik podmínek najednou nebo zadat rozpětí. Pokud jste spokojeni s vytvořenou sestavou klikněte na Dokončit a nově vytvořená sestava se okamžitě otevře a zařadí se do Navigátoru do složky Uživatelské sestavy. Tvorbu sestavy lze v jakékoliv fázi ukončit stisknutím tlačítka Konec v dolním pravém rohu. Okno Návrháře tiskových sestav se zavře a tato sestava nebude uložena. V Navigátoru pod položkou Nastavení (nebo v horní liště programu) v záložce Ostatní si zvolte, zda chcete pracovat se všemi typy sestav, tzn. Zvířata, Býci, sestavy Změny a další. Tímto se omezí výběr dostupných položek na vybranou oblast. 3. NÁVRHÁŘ FILTRŮ Pokud chcete výběr zvířat zúžit podle určitých kritérií, použijte filtry. V programu jsou v oblasti Zvířata předvoleny filtry Kategorie (podle kategorie zvířat), Jalovice dojnice, Krávy dojné (podle stavu dojnic), Věkové kategorie, Skupiny, Délka laktace (rozdělení podle délky laktace ve dnech), Reprodukce (podle fáze reprodukce), Technologie (dojení, identifikace, aktivita, léčení) a Ostatní. Pokud Vám toto vymezení nestačí, můžete si navolit vlastní výběr. Spusťte v Navigátoru (nebo v Návrháři tiskových sestav) položku Návrhář filtrů a v otevřeném okně zvolte typ návrháře, který určuje pro kterou oblast (tiskové sestavy) bude filtr vytvořen a stiskněte Následující. V dalším okně vyberte místo uložení filtru v této oblasti, příp. vytvořte novou složku, ve které bude filtr umístěn a to stisknutím pravého tlačítka myši a volbou Přidat položku (napište název nové složky). Uveďte název filtru v dolním žlutém datovém poli a pokračujte na následující stranu, kde se nastavují podmínky

34 selekce. Zvolte v pravé části položku, podle které budete zvířata vybírat, dále v roletovém menu podmínku, zadejte do žlutého datového pole podmiňující hodnotu a stiskněte Přidat do seznamu. Následně se Vám v dolní tabulce zobrazí vytvořená podmínka. Pokud chcete zadat další podmínku selekce zvířat, postupujte podle předchozího návodu v tomto okně. Volbu hodnoty Vám usnadní také tlačítko Proměnné, kde jsou již předdefinované některé hodnoty z oblasti reprodukce, věkového ohraničení a technologie. Po zadání všech selekčních předpokladů pokračujte na rekapitulaci návrháře filtru a zkontrolujte uložení filtru. Pro opravu stiskněte tlačítko Předchozí a vraťte se na okno, v kterém jste zadali chybný údaj. Pokud jste s filtrem spokojeni, zvolte Dokončit. 4. PŘÍKLAD TVORBY SESTAVY Abyste lépe pochopili tvorbu sestav, ukážeme si, jak postupovat na následujícím příkladu. Potřebujeme vygenerovat zvířata, která se narodila v roce 2010, a navíc potřebujeme vypsat jen jalovičky. Sestavu pojmenovanou Jalovičky Postup je následující: V navigátoru vyberte Návrhář tiskových sestav, v otevřeném dialogovém okně zvolte typ sestavy Zvířata a do žlutého datového pole napište název sestavy Jalovičky 2010, stiskněte Následující. (Nepracujete-li v jednoduchém módu, vyberte typ sestavy, dále pozici v navigátoru, kam sestavu uložíte, tzn., klikněte např. na složku Sestavy a napište název sestavy). Z dostupných položek vyberte údaje, které chcete mít zobrazeny v sestavě, např. ID, zvíře najeďte myší na tuto položku v seznamu, stiskněte levé tlačítko myši, držte a táhněte myší do bílého pole ve spodní části obrazovky. Položka se objeví v řádku a takto pokračujte s ostatními tními vybranými údaji, které se budou řadit vedle sebe do řádku (my jsme vybrali ID, zvíře, Narození, Věk roky, Pohlaví název, Otec, Matka číslo), jak je možno vidět na obrázku. Až naplníte sestavu podle svých představ, přejděte na následující stránku. Nastavení filtru tiskové sestavy proveďte stiskem tlačítka Návrhář flitrů, objeví se nové okno a vyberte ve stromečku umístění filtru (my zvolíme Ostatní ) a do žlutého datového pole pod ním napište název filtru, v tomto případě volíme stejný jako název sestavy Jalovičky Na další straně nastavte položky filtru v pravém horním okně. Pro časové omezení narození jalovic rozklikněte šipku Narození a dvojím kliknutím zvolte položku

35 Narození. V roletovém menu Podmínka vyberte Je větší nebo se rovná a do žlutého datového pole vepište datum , v roletovém menu Současně nechte a. Po stisknutí Přidat do seznamu se Vám objeví podmínka v řádku Seznamu podmínek filtru. Tímto jste si vytvořili dolní hranici výběru data narození zvířat. Pro ohraničení postupujte podobně, tedy vyberte opět položku narození, v menu Podmínka ale zvolte Je menší nebo se rovná a do Hodnoty vepište datum a stiskněte Přidat do seznamu. Takto se nám vygenerují zvířata narozená od do , což byla naše první podmínka. Volbu pohlaví určíte výběrem položky Pohlaví, resp. Název. Podmínka bude Rovno a jako Hodnotu uveďte Jalovička. Při vpisování slovních podmínek si dejte pozor na psaní velkých a malých písmen, jinak podmínka nebude platit. Teď už jen přidejte podmínku do Seznamu podmínek filtru. Seznam podmínek by měl vypadat jako na následujícím obrázku. Pokračujte na následující okno, kde potvrdíte uložení vytvořeného filtru a stiskněte tlačítko Dokončit. Vytvořený filtr se uloží ve zvolené oblasti, okno Návrháře filtrů se zavře a vy se vrátíte zpět na Návrháře sestav. Zde ve stromečku vyhledejte Vámi vytvořený filtr a klikněte na něj. Dole se pak rozsvítí tlačítko Následující. (Při použití složitějšího módu si můžete vybrané položky obarvit. Pro příklad vybereme jalovice, jejichž otcem je býk NXA-816. Zadáme podmínku rovno, hodnotu NXA-816, zvolte barvu, celou řádku Ano a přidejte do seznamu. Stiskněte Následující ). Poté zkontrolujete parametry sestavy Jalovičky Nyní již stačí jen označit vlevo dole Zobrazit tiskovou sestavu a stisknout tlačítko Dokončit. 5. SEZNAM ZMĚN Sestava slouží pro přehled o provedených změnách. Omezení období, pro které chcete změny zobrazit, umožňuje tlačítko Datum v horní liště. Zvolit můžete i druhy změn. V otevřeném dialogovém okně vyberte druhy změn k znázornění. Zvolte vybrat vše, pokud chcete vidět všechny změny nebo naopak můžete zrušit výběr a navolit si jen určité druhy změn. Pokud máte vytvořený v oblasti změny nějaký filtr, můžete ho zde vyvolat ikonou Filtr. Kliknutím na vybrané zvíře se dostanete na kartu tohoto zvířete, resp. na seznam změn této dojnice.

36 6. SESTAVY EVIDENCE, INVENTURA Sestavy stádo v této složce naleznete sestavy: Zařazená zvířata zde naleznete seznam všech zvířat v podniku, jejich identifikační údaje, kategorii a reprodukční stav Stájový registr Statistika Zem1-02 slouží jako podklad k vyplnění formuláře Zem 1-02, formuláře Českého statistického úřadu Odkaz k vyplnění formuláře Zem1-02 naleznete zde: mutace=0 Sestavy stáje nabízí přehled o počtu zvířat v jednotlivých kategoriích na hospodářstvích v sestavě Počty kusů, kategorie nabízí přehled o počtu zvířat v jednotlivých kategoriích na hospodářstvích v sestavě Ø a σ za PH udává průměrné plemenné hodnoty a odchylky dojnic na hospodářstvích. Údaje jsou aktualizovány z terénní databáze Plemdatu. Sestavy skupiny přehled o rozdělení jednotlivých kategorií zvířat do skupin naleznete v sestavě Počty kusů, kategorie. V zeleném řádku pod tabulkou naleznete celkový počet zvířat v dané kategorii. Opět můžete použít filtr (pokud je vytvořen). Sestava Počty kusů, krávy dojné ukazuje, kolik je ve skupinách dojnic dojených, březích a zasušených a dále počty dojnic podle pořadí laktace. Sestava Přesuny zvířat se používá při hromadném přesunu zvířat, např. po kontrole užitkovosti. Do sloupce Nová skupina se zadá číslo nového umístění zvířete (kontrola počtu kusů dle nového umístění se provede pomocí tlačítka Počty. Pokud budete s novým umístěním souhlasit, vytiskněte si Protokol o přesunech a následně změny proveďte stisknutím tlačítka Přesun.

37 Sestavy kategorie tyto sestavy slouží jako přehled základních údajů zvířat v jednotlivých kategoriích stáda v podniku. Sestava Jalovice (dojné, masné) uvádí zvířata jalová, jejich věk, identifikační a reprodukční údaje. Datum narození, stáří, číslo obojku, umístění do skupiny, datum inseminace, její pořadí í a délka březosti, to je souhrn dat v sestavě VBJ (dojné, masné). Krávy (dojné) v této sestavě získáte informace jak identifikační (skupina, číslo obojku), reprodukční (pořadí a dni laktace, pořadí, datum a dni od inseminace, stav zvířete), tak i produkční (denní a průměrný denní nádoj). Seznam Krávy (masné) uvádí číslo krávy a obojku, skupinu, pořadí laktace a současný reprodukční stav. V sestavě Býci naleznete seznam býků, jejich datum narození a věk Krávy dojné zde nalezneme 7 sestav: Dojené krávy zde jsou uvedena zvířata, která jsou dojena na dojírně Zaprahnuté krávy - to jsou dojnice s ukončenou laktací, zasušené Nezapuštěné krávy jsou zvířata, která nebyla zapuštěná, nebo byla zapuštěná, ale jsou po vyšetření březosti s výsledkem jalová Zapuštěné krávy jsou zvířata, která jsou připuštěná a jsou bez výsledku nebo s výsledkem březí Březí krávy jsou zvířata, která jsou po vyšetření březosti s výsledkem březí Zapuštěné, nevyšetřené krávy Vyřazené krávy z reprodukce Kontrola užitkovosti KU poslední je seznam dojnic s daty z jejich poslední KU KU 3 poslední ukazuje výsledky posledních 3 KU jednotlivých krav

38 KU ke dni umožňuje vyhledat konkrétní KU podle data pomocí kalendáře a její hodnocení. Mléčná liga Mléčná produkce Měsíční produkce sestava měsíčních součtů z ručně zadávané denní produkce Plány Zvířata na prodej 7. SESTAVY REPRODUKCE Souhrn údajů o reprodukci je též soustředěn ve složce Sestavy. Výběr zvířat do těchto sestav je řízem pomocí rozmezí v reprodukčním kalendáři, přesněji v části reprodukce. Hodnoty v těchto proměnných si můžete přizpůsobit dle svého. Do těchto sestav jsou vždy vybrána zvířata, která nejsou vyřazena z chovu ani nejsou vyřazena z reprodukce. Výsledky Udávají počty inseminací provedených za vybraná období (měsíc, rok). Rozbory jsou podávány dle následujících typů: Stáj, výkon Býci Technici Inseminace 5 klíčových parametrů Průměrná denní dojivost Průměrný počet dnů v laktaci Rozbor KU Pregnancy Rate

39 Říje první seznam zvířat, která jsou v určitém časovém úseku po porodu, a lze u nich předpokládat nástup říje. Inseminace první výběr zvířat, které jsou připraveny k inseminaci podle počtu dní od otelení a ještě nebyly inseminovány. Dále sem spadají jalovice, které podle věku a hmotnosti jsou vhodné k inseminaci nebo od předchozí říje (po vyloučení březosti). Inseminace jalové krávy, vhodné k inseminaci, neboť po předchozí inseminaci jsou jalové nebo zmetaly. Přebíhání nejsou ještě vyšetřeny na březost anebo mají vyšetření zatím otevřené a zároveň spadají do zvoleného intervalu dní od poslední inseminace. Je nutné zkontrolovat odchylku v pohybové aktivitě. Ovsynch vybírá zvířata vhodná pro synchronizaci říje. Dojnice určité dni po porodu, které ještě neměly říji nebo dojnice po inseminaci nevyšetřené nebo s otevřenou značkou březosti a ve vhodné období pro ovsynch. RDG výběr zvířat, která jsou po inseminaci a podle proměnných jsou ve vhodné době k určení včasné diagnostiky březosti. Březost, kalendář dojnice, u kterých lze potvrdit nebo vyloučit zabřeznutí podle intervalu v reprodukčním kalendáři. Březost, inseminace Zaprahování březí dojnice, jež je vhodné vzhledem k počtu dní od zabřeznutí, zasušit. Otelení jsou vybrána zvířat podle dní březosti, u nichž lze předpokládat brzký porod. Problémy tato sestava upozorňuje na zvířata, která ještě nebyla vyšetřena na březost nebo mají stále značku otevřená březost i po uplynutí horní stanovené lhůty pro tento úkon. Dále jsou zde dojnice, které jsou jalové nebo zmetaly po předchozí inseminace a nebyly s nimi provedeny žádné další úkony po dobu několika týdnů (dle horní hranice stanovení pro kontrolu březosti).

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Uživatelská příručka Vytvořeno dne: 17.5.2012 Aktualizováno: 28.11.2014 2014, a.s. Obsah 1. O aplikaci... 4 1.1. 2. Obecný postup práce s Elektronickou spisovou službou... 5 2.1. Přihlášení... 5 2.2. Uspořádání

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část III: Komunikace s Bankou, oznámení o vybraných událostech Verze: 201401118 Strana 1 (celkem 34) Obsah: I. Úvod... 3 II. Komunikace s Bankou...

Více

Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING. Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0

Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING. Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0 Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING MANUÁL ONLINE APLIKACE Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0 Mating - internetový připařovací program Vážení uživatelé prohlížeče plemenic,

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

INTERNET SERVIS MANUÁL

INTERNET SERVIS MANUÁL INTERNET SERVIS MANUÁL VÍTÁME VÁS! Právě jste otevřeli manuál Raiffeisen stavební spořitelny a.s. (dále jen RSTS ) pro práci s první aplikací internetového servisu s aktivními operacemi pro stavební spoření

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více

NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ

NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ NÁPOVĚDA K SRM - DODAVATELÉ TYP DOKUMENTU: NÁVOD VYHOTOVIL: MIRKA PERUTHOVÁ, MAREK NĚMEC DATUM VYHOTOVENÍ: 25. 3. 2010 PLATNOST OD: 25. 3. 2010 CÍLOVÁ SKUPINA: DODAVATELÉ VERZE DOKUMENTU: 01 DATUM POSLEDNÍ

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu Program pro flexibilní tvorbu evidencí VIKLAN - Evidence Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Vlastimil Kubínek, Ing. Josef Spilka VIKLAN - Evidence Verse 1.11.8.1 Copyright

Více

WiFiS Uživatelská příručka Obsah

WiFiS Uživatelská příručka Obsah WiFiS Uživatelská příručka Obsah Nastavení aplikace Popis jednotlivých číselníků Agenda ISP internet service provider Obecné Nastavení Nastavení jednotlivých číselníků Skupiny číselníku Agenda, ISP a Obecné

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e

OpusBenefit. Uživatelský manuál k verzi 1.0 verze 1-2010 1 / 24. K l i e n t s k á d a t a b á z e 1 / 24 1 Úvod Program OpusBenefit byl vytvořen proto, aby naši obchodní partneři mohli sledovat aktivity svých zákazníků (nákupy v jejich obchodech, využívání jejich služeb, návštěvy jejich zařízení),

Více

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku Konec roku, tvorba hlášení o odpadech Téma: Pokyny pro uživatele programu EVI 8 s koncem evidenčního roku Program: EVI 8 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení technické podpory) Revize: 29.12.2014 Cílem

Více

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI 22, odst. 2, zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a vyhl. č. 431/2001 Sb., přílohy 1-4 Odběr podzemní vody ( 10 vyhl. č. 431/2001

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka www.biovendor.cz OBSAH REGISTRACE 3 PŘIHLÁŠENÍ 5 VYHLEDÁVÁNÍ PRODUKTŮ 5 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ KATEGORICKÉHO STROMU 6 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ VYHLEDÁVACÍHO POLE 7 USNADNĚNÍ VYHLEDÁVÁNÍ POMOCÍ FILTRU 8 VLASTNOSTÍ PRODUKTŮ

Více

Centrální evidence závětí NK ČR

Centrální evidence závětí NK ČR CIS NK ČR Centrální evidence závětí NK ČR Uživatelská příručka Dodavatel: Corpus Solutions a.s. V Praze dne 15. 4. 2005 Pod Pekařkou 1 Praha 4 Podolí Verze: 1.0 Obsah 1 Úvod...3 1.1 Přístup do aplikace...3

Více

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Modelování sestav Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresu sestavy přepínače Příprava generování výkresu sestavy Otevřete postupně všechny soubory jednotlivých dílů sestavy přepínače

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Základní informace pro každého Následující popis je určen pro stručné a rychlé seznámení s programem a jeho ovládáním. Detailnější vysvětlení funkcí programu naleznete v českém i

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO IZR NA PORTÁLU FARMÁŘE - HLÁŠENÍ POHYBŮ A OBJEDNÁVKY UZ

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO IZR NA PORTÁLU FARMÁŘE - HLÁŠENÍ POHYBŮ A OBJEDNÁVKY UZ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO IZR NA PORTÁLU FARMÁŘE - HLÁŠENÍ POHYBŮ A OBJEDNÁVKY UZ Autor: Aquasoft, spol. s r. o. Projekt: Integrovaný zemědělský registr Poslední aktualizace: 5.12.2014 Jméno souboru: IZR-PFHLAS_142205

Více

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ Mgr. Hana Rohrová Ing. Miroslava Mourková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Smart PSS dohledový systém

Smart PSS dohledový systém Smart PSS dohledový systém Uživatelský manuál OBSAH Spuštění...3 Obecné nastavení...4 Účty...5 Přidat uživatele...5 Úprava a vymazání uživatele...6 Správce zařízení...7 Přidat zařízení...7 Nastavení parametrů...9

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1 Manuál správce VNI 5.1 verze 0.2 Manuál správce VNI 5.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí IZR. Vedení evidence léčení a evidence léků. Podklady pro školení

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí IZR. Vedení evidence léčení a evidence léků. Podklady pro školení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí IZR Vedení evidence léčení a evidence léků Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

Veřejné. Aplikace EP2W. Uživatelská příručka pro externího uživatele

Veřejné. Aplikace EP2W. Uživatelská příručka pro externího uživatele Aplikace EP2W Uživatelská příručka pro externího uživatele Verze: 1.04 Datum: 14.8.2012 Upozornění V dokumentu bylo použito názvů firem a produktů, které mohou být chráněny patentovými a autorskými právy

Více

Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0

Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0 Fotogalerie pro redakční systém Marwel Obscura v. 2.0 postupy a doporučení pro práci redaktorů verze manuálu: 1.1 QCM, s. r. o., březen 2011 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah

Více

Stravenky Exit. 1. Spuštění modulu Stravenky Exit

Stravenky Exit. 1. Spuštění modulu Stravenky Exit Stravenky Exit 1. Spuštění modulu Stravenky Exit 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Stravenky Exit 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Hlavní záložky 2.2.1 Záložka "Seznam" 2.2.1.1 Záložka "Exit" 2.2.1.2

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Online pochůzkový systém Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

ISPOP 2016 MANUÁL PRO PRÁCI S FORMULÁŘEM F_ODP_PROD. Hlášení o produkci a nakládání s odpady 21 a 22 vyhlášky č. 383/2001 Sb. - příloha č.

ISPOP 2016 MANUÁL PRO PRÁCI S FORMULÁŘEM F_ODP_PROD. Hlášení o produkci a nakládání s odpady 21 a 22 vyhlášky č. 383/2001 Sb. - příloha č. ISPOP 2016 MANUÁL PRO PRÁCI S FORMULÁŘEM F_ODP_PROD Hlášení o produkci a nakládání s odpady 21 a 22 vyhlášky č. 383/2001 Sb. - příloha č. 20 ohlašovaný rok 2015 verze 1.0 1 Obsah Seznam zkratek...4 Přehled

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

Návod k použití. Program FASTOP 2000. AGROSOFT Tábor s.r.o.

Návod k použití. Program FASTOP 2000. AGROSOFT Tábor s.r.o. Návod k použití Program FASTOP 2000 AGROSOFT Tábor sro AGROSOFT Tábor sro 2 Program FASTOP 2000 verze programu 504 verze dokumentace 120 Autor: Pavla Basíková, Zdeněk Charvát Datum: 05 05 2004 AGROSOFT

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

RŽP D nová edice. Obsah. Základy práce v systému POS

RŽP D nová edice. Obsah. Základy práce v systému POS Základy práce v systému POS zpracovala: vera.dzurekova@uniqa.cz RŽP D nová edice Obsah Popis základní obrazovky systému POS... 2 RŽPD - nová edice... 4 Základní údaje... 4 Pojištěné osoby a jejich pojistná

Více

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Microsoft pro školství 1 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office

Více

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor.

Gilda. Po spuštění programu v základním seznamu vidíte veřejné zakázky za Váš odbor. Gilda Program spustíme na webové stránce Intranetové a internetové aplikace městského úřadu, nebo odkazem z plochy vašeho PC. Konkrétní adresa: GILDA Pokud Vám odkaz nebude fungovat, pravděpodobně nemáte

Více

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580

Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Univerzální program k výpočtu denního osvětlení dle ČSN 73 0580 Popis prostředí programu Hlavní okno Po spuštění programu Wdls se na obrazovce objeví výše uvedené hlavní okno. Toto okno lze rozdělit na

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka OM-Link Uživatelská příručka Verze: 2.1 Prosinec 2006 Copyright 2005, 2006 ORBIT MERRET, s r.o. I Nápověda k programu OM-Link Obsah Část I Úvod 3 Část II Základní pojmy a informace 3 1 Připojení... 3 2

Více

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97 Vybrané části Excelu Ing. Petr Adamec Brno 2010 Cílem předmětu je seznámení se s programem Excel

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory

Univerzita Palackého v Olomouci. Služby spojené s Active Directory Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/51.0041 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Služby spojené s Active Directory doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D. Olomouc 2015 Publikace vznikla v rámci ESF projektu

Více

PŘÍRUČKA PRO REDAKTORY UNIVERZITY PARDUBICE

PŘÍRUČKA PRO REDAKTORY UNIVERZITY PARDUBICE CMS Aladin CMS Aladin je modulární a otevřený publikační systém pro jednoduchou a uživatelsky přívětivou správu webových stránek. PŘÍRUČKA PRO REDAKTORY UNIVERZITY PARDUBICE VERZE 3.0 ZÁŘÍ 2012 Obsah CMS

Více

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Ministerstvo financí Odbor 47 Centrální harmonizační jednotka pro finanční kontroly Informační systém finanční kontroly ve veřejné správě Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Prosinec 2015

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora krizového řízení Vytvořeno dne: 15. 6. 2011 Aktualizováno: 22. 10. 2014 Verze: 2.2 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 Úvod Program Evidence a opravy dlouhodobého drobného hmotného majetku Pracuje dle následujícího grafu : Nákup Pořízený nový majetek Převod První výdej Vyřazení

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE Zlepšení prostředí v problémových sídlištích PŘÍLOHA Č. 5 POKYNY PRO VYPLNĚNÍ ELEKTRONICKÉ PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI BENEFIT7 Vydání 01, platnost od 22. května 2009 OBSAH: 1.

Více

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Program: SKLAD Odpadů 8 Datum: 21.12.2015 Vypracoval: Radim Kopal, Tomáš Vrba Vážení uživatelé programu SKLAD Odpadů, tento dokument Vás seznámí s činnostmi a postupy,

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100 Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100 Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010 TÉMA: Výpočty ve formulářích, rozhraní pro uživatele Formuláře neslouží pouze pro přístup běžného uživatele k datům uloženým v databázi. Ve formulářích se rovněž setkáme s dalšími prvky, jako jsou např.

Více

www. www g. r g ad ra a d.c a. z Kniha obsahuje tato témata: Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz

www. www g. r g ad ra a d.c a. z Kniha obsahuje tato témata: Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz www.grada.cz Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz O autorech Vedoucí autor knihy, Ing. Marek Laurenčík se (společně se spoluautorem Michalem Burešem) výuce a vzdělávání v oblasti výpočetní

Více

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ Mgr. Hana Rohrová Mgr. Linda Huzlíková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem

Manuál, jak pracovat s tenkým klientem Manuál, jak pracovat s tenkým klientem zpracováno za spolupráce firmy MÚZO a ekonomického oddělení FSV UK Revidovalo CIVT dne 24.06.2015 1 Obsah Přihlášení... 3 Po přihlášení... 4 Účetní sestavy... 5 Nastavení

Více

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA Uživatelský manuál Verze 1.6.12-1- 2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA LuxRiot je softwarový balík, určený pro sledování a ukládání dat z kamer. Umožňuje přijímat data z IP kamer a video serverů

Více

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování

Metodická příručka pro učitele. InspIS SET modul školní testování Metodická příručka pro učitele InspIS SET modul školní testování Tato Metodická příručka pro učitele byla zpracována v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

Více

Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov. tel. 777170683 mapos@pel.

Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov. tel. 777170683 mapos@pel. Fakturace UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2010 ing. Michal Mirský služby výpočetní techniky Okružní 1727 393 01 Pelhřimov tel. 777170683 mapos@pel.cz 1 Základní informace: Program FAKTURACE slouží k vystavování a

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Zpracováno v rámci projektu č. CZ.1.04/4.1.00/40.00067 Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Město Louny Obsah 1. Databáze... 4 2. Třídění pomocí filtrů... 5 3. Ukotvení a uvolnění příček... 6 3.1 Ukotvení

Více

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc)

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Maturitní téma: Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Charakteristika tabulkového editoru Tabulkový editor (sprematuritníadsheet) se používá všude tam, kde je třeba zpracovávat data uspořádaná

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus software ruční režim Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

Top Exklusiv. Obsah. Základy práce v systému POS

Top Exklusiv. Obsah. Základy práce v systému POS Základy práce v systému POS zpracoval: libor.jiranek@uniqa.cz Top Exklusiv Obsah Popis základní obrazovky systému POS... 2 Top Exklusiv... 4 Základní údaje... 4 Asistenční služby... 5 Adresa místa pojištění...

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme Verze 1.0 12/09 Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 2009 Xerox Corporation. Všechna práva vyhrazena. Nepublikovaná práva jsou vyhrazena v rámci autorských práv platných v USA. Obsah této

Více

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání.

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. C100 Rychlý návod k použití Česky Děkujeme Vám za zakoupení mobilního telefonu ALIGATOR. Prosíme, prostudujte si tento rychlý

Více

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami Marek Laurenčík Excel práce s databázemi a kontingenčními tabulkami 2010 Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s. Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv V prostředí společnosti Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obsah 1. ÚVOD... 5 2. PROSTŘEDÍ WORKSPACE... 5 2.1 TECHNOLOGIE

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový obslužný program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

Pokročilé uţivatelské školení

Pokročilé uţivatelské školení Pokročilé uţivatelské školení Cíl a obsah kurzu Cílem kurzu je seznámit se s pokročilými funkcemi aplikace Word Členění kurzu, obsah jednotlivých lekcí Kurz je členěn do pěti samostatných lekcí. Kaţdá

Více

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE INSTRUKTORE ÚVOD Vážený instruktore, rádi bychom vám poděkovali za stažení této uživatelské příručky. Pokud máte nějaké dotazy, kontaktujte prosím klíčového uživatele aplikace Ephorus ve vašem vzdělávacím

Více

Návod na E-Shop. tel.: 224 916 202, fax: 244 922 737, helpdesk: 606 230 000, e-mail: ipo@antee.cz

Návod na E-Shop. tel.: 224 916 202, fax: 244 922 737, helpdesk: 606 230 000, e-mail: ipo@antee.cz Návod na E-Shop Obsah 1. Založení nového e-shopu 2. Definice kategorií e-shopu 3. Definice atributů e-shopu 4. Vložení nové položky do e-shopu 5. Editace a smazání položky v e-shopu 6. Hromadná aktualizace

Více

Zpracování evidence odpadů za rok 2015

Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Program: EVI 8 Obec, ESPI 8 Datum: 22.12.2015 Vypracoval: Tomáš Čejchan Obsah 1. Úvod... 2 2. Legislativní změny... 3 2.1. Ohlašování zařízení... 3 2.2. Zpracování

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály.

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Úvod popis funkcí softwaru Repsale. Nový doklad tvorba nových dokladů v PDA (Faktura / Návštěva

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE. TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE. TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní SMLOUVA (PROJEKT) ČÍSLO: STÁDIUM: Schváleno ZAKÁZKA ČÍSLO: DŮVĚRNOST: Veřejné ZE DNE: DATUM AKTUALIZACE: ZPRACOVAL / AUTOR:

Více

PŘESTUP/HOSTOVÁNÍ HRÁČE MANUÁL

PŘESTUP/HOSTOVÁNÍ HRÁČE MANUÁL PŘESTUP/HOSTOVÁNÍ HRÁČE MANUÁL Platný od 1. července 2015 17. ČERVNA 2015 ČESKÁ BASKETBALOVÁ FEDERACE Zátopkova 100/2, 160 17 Praha 6 Manuál pro elektronické vyřízení hostování či přestupu hráče. 1. Zájemce

Více

Obr. 1 - Seznam smluv

Obr. 1 - Seznam smluv Modul Evidence smluv je určen pro správu smluvních dokumentů na VUT v Brně. S tímto modulem úzce souvisí modul Smluvní partneři, ve kterém se spravují smluvní strany smluvních dokumentů. Pro nastavení

Více

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB

Upgrade na Windows 10 na tabletu. ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB Upgrade na Windows 10 na tabletu ACCENT TB 800 s kapacitou interního úložiště 16GB 16GB tablety mají běžně k dispozici pouze cca 10GB prostoru. Zbytek z celkové kapacity interního úložiště je vyhrazen

Více

Aktualizační systém Progres

Aktualizační systém Progres Aktualizační systém Progres Obecně o systému Celý obsah webu se skládá z článků, fotogalerii, novinek, systémových bloků atd., které jsou vždy vloženy do nějaké rubriky položky v menu, podmenu, přip. mimo

Více

Parametrizace, harmonogram

Parametrizace, harmonogram Parametrizace, harmonogram Modul slouží pro parametrizování informačního systému a pro vytváření časového plánu akademického roku na fakultě. Fakulty si v něm zadávají a specifikují potřebné "časové značky"

Více

práce s databázemi a kontingenčními tabulkami

práce s databázemi a kontingenčními tabulkami Marek Laurenčík Excel 2013 Manipulace s rozsáhlými tabulkami, řazení a filtrace řádků Seskupování řádků, tvorba souhrnů a vyhledávání v datových tabulkách práce s databázemi a kontingenčními tabulkami

Více

MS Wodrd pro pokročilé

MS Wodrd pro pokročilé 1.14.3 TABULÁTORY V dialogovém okně Tabulátory si můžete zadat sami umístění zarážek tabulátorů způsob jejich zarovnání, vodící znak atd. V případě, že potřebujete zarovnat čísla, je vhodné nastavit tabulátor

Více

Registr smluv. Dokumentace k registru smluv v IS ALeX pro ČSAD Vsetín, ČSAD Invest a další společnosti skupiny. v. 1.0 15.8.2014

Registr smluv. Dokumentace k registru smluv v IS ALeX pro ČSAD Vsetín, ČSAD Invest a další společnosti skupiny. v. 1.0 15.8.2014 Registr smluv Dokumentace k registru smluv v IS ALeX pro ČSAD Vsetín, ČSAD Invest a další společnosti skupiny v. 1.0 15.8.2014 EXCON, a.s. Sokolovská 187/203 190 00 Praha 9 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod...

Více