5 Posun železničních kolejových vozidel

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "5 Posun železničních kolejových vozidel"

Transkript

1 95 5 Posun železničních kolejových vozidel Posun je každá úmyslně a organizovaně prováděná jízda ŽKV, nejde- li z hlediska dopravního o jízdu vlaku. Provádí se po posunové cestě, která zahrnuje určené koleje, výměny, kolejové křižovatky, spádoviště, kolejové brzdy, točny, přesuvny a další technická vybavení drah. Pro popis a analýzu pohybu vozidel při posunu se nejčastěji využívá energetické vyjádření pohybu vozidel. 5. Energetické vyjádření pohybu vozidla Pohybová energie pohybujícího se vozidla E je dána součtem pohybové energie E p částí vozidla pohybujícího se posuvným pohybem a pohybové energie rotujících částí E r. Můžeme tedy napsat: E = E + E [J] (5.) p r Jednotlivé složky stanovíme ze základních vztahů: Ep Er = m v [J] = J ω [J] m [kg] hmotnost tělesa pohybujícího se posuvným pohybem v [m.s - ] rychlost posuvného pohybu J [kg.m ] moment setrvačnosti rotujících hmot ω [s - ] úhlová rychlost rotujících částí Moment setrvačnosti rotujících částí můžeme stanovit jako součin hmotnosti rotujících částí m r vztažených na poloměr dvojkolí r d a kvadrátu poloměru dvojkolí r d : J = m r ' r d úhlovou rychlost dvojkolí vyjádříme: v ω = r d Pak kinetickou energii rotujících částí vyjádříme: v E = m r = m v ' ' r r d r rd [J] (5.) Pro vyjádření pohybové energie vozidla dosazením do (5.) dostaneme vztah: ' ' m r E = m v + mr v = m v + m [J] (5.3)

2 96 Pokud pro vyjádření vlivu rotujících hmot použijeme součinitel vlivu rotujících hmot ρ podle části, pak pohybovou energii jedoucího vozidla můžeme vyjádřit: E = ( + ρ ) mv v [J] (5.4a) event: E = ( + ρ ) kmt MV V [J] (5.4b) ρ [] součinitel rotujících hmot m V [kg] hmotnost pohybujícího se vozidla v [m.s - ] rychlost pohybujícího se vozidla M V [t] hmotnost pohybujícího se vozidla V [km.h - ] rychlost pohybujícího se vozidla k mt [] konstanta pro převod jednotek, její hodnota je k mt = 0 3.3,6 Pro celkovou pohybovou energii E PC pohybující se skupiny kolejových vozidel (pevně spojených, se zanedbáním funkce pružících elementů) můžeme použít vztah: E = E = v + m ( ρ ) [J] (5.5) PC i i Vi i i ρ ι [] součinitel rotujících hmot i-tého vozidla m Vi [kg] hmotnost i-tého pohybujícího se vozidla V případě zjednodušených výpočtů, či v případě nemožnosti zjistit hodnoty součinitelů rotujících hmot pro jednotlivá vozidla, použijeme pro stanovení pohybové energie vztah (5.4a ev. 5.4b) a hodnotu součinitele ρ stanovíme podle části. 5. Teorie posunu Podle uvádění vozidel do pohybu rozeznáváme posun: a) hnacím vozidlem; b) speciálním hnacím vozidlem; c) silničním vozidlem; d) ruční; e) mechanizačním zařízením a prostředky (vrátek, naviják, strkač apod). Podle technologie rozlišujeme posun: a) hnacím vozidlem posun, kdy po celou dobu jízdy je hnací vozidlo svěšeno s taženými vozidly a řídí rychlost jejich pohybu;

3 97 b) odrazem - způsob posunu, kdy se za jízdy odvěsí tažená vozidla a přední část posunujícího dílu jede na určenou kolej. Zadní část s hnacím vozidlem připojeným na konci dílu sníží rychlost a celý cyklus posunovacích prací se opakuje, nebo pokračuje na jinou kolej, popř. se vrací zpět po téže koleji. c) trhnutím způsob posunu, kdy se za jízdy odvěsí tažená vozidla; přední a zadní část posunujícího dílu jedou pak na různé koleje. Hnací vozidlo je zavěšeno v čele přední části posunujícího dílu a řídí rychlost jeho jízdy. d) jízdou přes spádoviště posun, kdy hnací vozidlo zavěšené na konci posunového dílu sune tažená vozidla konstantní rychlostí přes místo, kde jsou vozidla odvěšena, další jízdou po spádu urychlena a směřována na stanovenou kolej. V případě posunu podle b), c) a d) část posunujícího dílu jede do určeného místa výběhem. 5.. Posun hnacím vozidlem Odlišnosti posunu hnacím vozidlem od jízdy vlaku na traťovém úseku jsou následující:. posunující díl brzdí pouze hnacím vozidlem, potrubí průběžné tlakové brzdy není spojené;. jízda posunujícího dílu se realizuje jak tažením (hnací vozidlo je v čele dílu), tak sunutím (hnací vozidlo je na konci dílu), tyto režimy se často střídají; 3. rychlost jízdy je z důvodů bezpečnosti omezena. ejčastěji je max. rychlost stanovena (viz např. [ČD D, 997]): tažení V max = 40 km.h - sunutí V max = 30 km.h - 4. sklon kolejí, na kterých se provádí posun, je převážně malý (s (0;,5 )), v některých případech však sklon koleje může být extrémní, adhezní podmínky mohou být zhoršeny vlivem znečištění povrchu hlavy koleje (rez, sypké substráty, zamaštění, listí, tráva apod.) 5. jednotlivé jízdy jsou realizované na krátkých drahách, střídají se rozjezdy a brzdění, je proměnlivá hmotnost tažených vozidel.

4 98 v t r t kr t b t p a) t c t v c) t o v p t c t jízda odvesu v jízda vozidel s HV t o d) v p v v p t o b) v p t c t t c t Obr. 5.: Přímkové tachogramy posunu. a) posun HV, b) posun odrazem, c) posun trhnutím, d) posun přes spádoviště (t c - doba jednoho cyklu posunu, t r - doba rozjezdu, t kr - doba jízdy konstantní rychlostí, t b - doba brzdění, t p přípravná doba, t o - doba mezi odvěsy, v p rychlost posunu)

5 99 Jízdu posunujícího dílu můžeme znázornit přímkovým tachogramem na obrázku Obr. 5.. Podle něj můžeme dobu jednoho cyklu posunu t C stanovit následovně: tc = tp + tr + tkr + tb [s] (5.6) t p [s] přípravná doba, sloužící k přípravě HV pro další jízdu. Zahrnuje doby potřebné pro odbrzdění HV, změnu směru jízdy a pod. Závisí na typu hnacího vozidla. t r [s] doba rozjezdu na V p, závisí na velikosti rozjezdového zrychlení posunujícího dílu a r. t kr [s] doba jízdy konstantní rychlostí V p. t b [s] doba brzdění z V p do zastavení, závisí na velikosti brzdného zrychlení posunujícího dílu a b. Při zkoumání pohybu železničních kolejových vozidel v rámci posunu předpokládáme, že ujetá dráha ve zkoumaném případě je konstantní a je dána vztahem: lp = vdt [m] V přímkovém tachogramu na obrázku Obr. 5.a pak představuje ujetá dráha plochu ohraničenou průběhem rychlosti a pořadnicí rychlosti a můžeme ji charakterizovat vztahem: Vp tr Vp tb lp = lr + lkr + lb = + Vp tkr + [m] (5.7) l r [m] dráha rozjezdu posunujícího dílu na rychlost V p l kr [m] dráha jízdy konstantní rychlostí V p l b [m] dráha brzdění z rychlosti V p 5.. Posun odrazem Posunu odrazem se používá pro přemisťování jednotlivých vozů nebo jejich skupin v železničních stanicích, kde kolej ze které se provádí posun je v úrovni ostatního kolejiště nemá zvláště upravené sklonové poměry. Posun odrazem je charakterizován následujícími vlastnostmi: Výhody: nevyžaduje zvláštní zařízení pro realizaci posunu a rozřaďovací práce evýhody: energeticky nehospodárný, neboť při rozjezdu se musí urychlit všechna posunovaná vozidla, k posunu se využije jen energie odrážených vozidel; časové ztráty při střídavém urychlování a zpomalování vozidel; časové a energetické ztráty při jízdě zpět před další sérií odrazů;

6 00 rychlost odvěšovaných vozidel těsně před odrazem a požadovaná dráha jízdy je řízena subjektivně obsluhou; nízká třídicí výkonnost posunu. Výpočet výběhové dráhy odvěšených vozidel Pro výpočet dráhy jízdy odvěšených vozů z počáteční rychlosti v p se stanoví kinetická energie, kterou má vozidlo v okamžiku odvěšení. Vycházíme z pohybové energie dané vztahem (5.4.a) a určení mechanické práce spotřebované na pohyb vozidel: A = F l Pro jízdu vozidla výběhem síla F představuje síly působící proti pohybu vozidel odpory. Pak vztah můžeme upravit: A = O lp = GV ( ov + ot) lp [J] (5.8) l p [m] dráha vozidla jedoucího výběhem Pak podle zákona zachování energie můžeme napsat: EK = A + m v = G o + o l V V V T p ( + ρ ) m v = m g ( o + o ) l V V V T p ( ρ ) ( ) Pro další výpočet předpokládáme, že v rychlostním intervalu (v p ;0) stanovíme střední hodnotu součinitele vozidlového odporu o. Podle [HERZÁ, 989, str. 5, eqv. 7.4] stanovíme hodnotu V součinitele vozidlového odporu vztahem: b c ov a V V 3 Dále předpokládáme, že sklon koleje je konstantní, pak o T = konst. Za těchto předpokladů pro dráhu vozidla platí: l p = + + [] (5.9) = v p ( V T) o + o g [m] (5.0) áraz jedoucího vozidla na stojící vozidlo Při posunu dochází často k nárazu vozidla jedoucího výběhem na vozidlo nebo skupinu vozidel stojících. Rychlost narážejícího vozidla je omezena následujícími podmínkami:

7 0. maximálním zpomalením narážejícího vozidla vzhledem na setrvačné síly působící na náklad v případě nezabrzděného vozidla;. maximálními bezpečnými podélnými silami působícími na konstrukci vozidel; 3. zajištěním zabrzděného stojícího vozidla v klidové poloze. Pro další výpočty použijeme model s následujícími předpoklady: náraz vozidel popisujeme jako přímý, středový ráz nedokonale pružných těles o hmotnosti odpovídající hmotnosti zkoumaných vozidel m V ; 5.a: Elastomerový nárazník. 5.b: Charakteristika elastomerového nárazníku. 5.c : Lineární charakteristika nárazníku. 5..d: Lomená charakteristika nárazníku E 5..e: Porovnání absorbované energie různých řešení pružících prvků nárazníku. Obr. 5.: Ukázka řešení a charakteristik nárazníků.

8 0 energie absorbovaná nárazníkem je E. Za předpokladu lineární charakteristiky nárazníku je absorbovaná energie rovna: E x = F, F [] síla působící na nárazník v podélné ose x [m] stlačení nárazníku U nárazníků, které nemají lineární charakteristiku (lomená, progresivní charakteristika) uvádíme absorbovanou energii při maximálním stlačení (75 mm nebo 05 mm). U elastomerových nárazníků je absorbovaná energie až E = 70 kj. pro označení parametrů posunujícího dílu, který najíždí na stojící vozidla použijeme index, pro vozidla na která pohybující se vozidla najíždí, použijeme index. Stanovení rychlosti narážejícího vozidla při nárazu na stojící nezabrzděná vozidla pro dovolené zpomalení nákladu Maximální zpomalení nastane v okamžiku nárazu vozidla při největším stlačení nárazníku. Za předpokladu lineární charakteristiky nárazníků platí: h h max F = F max h [m] stlačení nárazníku při nárazu vozidla F [] síla působící na nárazník při nárazu h max [m] maximální stlačení nárazníku F max [] maximální síla na nárazník, způsobující maximální stačení nárazníku, kdy dochází k vyčerpání zdvihu v nárazníku. Pak již nárazník funguje jako tuhé těleso pak stlačení nárazníku lze stanovit: h F h = F max max Energie, kterou přijme nárazník při stlačení silou F < F max je: F h h E = F h = F = F F max Fmax Celková energie potřebná na stlačení všech nárazníků v dotyku při nárazu vozidel E U za předpokladu, že všechny nárazníky mají stejné parametry: EU = n E = n F k [J] (5.) max max

9 03 F [] síla, působící na jeden nárazník při nárazu n [] počet stejných nárazníků v dotyku k [m. - ] konstanta nárazníku definovaná: k h = F MAX max V okamžiku nárazu působí mezi vozidly síla: G F = m a = ( + ρ ) a [] g Dosazením do vztahu (5.) dostaneme energii na stlačení nárazníků: G = ( ρ ) + g EU n k a [J] (5.) G i [] tíha vozidla a i [m.s - ] zrychlení vozidel v okamžiku největšího stlačení nárazníků Ze zákona zachování hybnosti vyplývá pro rychlost v společně se pohybujících vozidel po nárazu: G v = v G G + [m.s - ] (5.3) v [m.s - ] rychlost narážejícího vozidla Pohybová energie celé skupiny vozidel po nárazu při stlačení nárazníků je: G + G v G E = + m v = + = ( ρ) ( ρ) g ( G+ G) ( + ρ ) G = v g ( G+ G) Ze zákona zachování energie platí: E = E EU [J] [J] (5.4) Po dosazení z předchozích vztahů vyjádříme rychlost nárazu v v závislosti na povoleném zpomalení naráženého vozidla a : ( ρ ) + G v = ( + ρ) G v n k ( + ρ) G a g ( G+ G) g g (5.5)

10 04 Úpravou výrazu dostaneme vztah pro rychlost nárazu: = + ρ G g G + ( ) v a n k G G [m.s - ] (5.6) Stanovení rychlosti narážejícího vozidla při nárazu na vozidla mnohem větší tíhy zajištěných proti pohybu Další případ může nastat při nárazu pohybujícího se vozidla na stojící skupinu vozidel zajištěných proti pohybu. Tento případ představuje náraz na pevnou překážku. V tomto případě musí být pohybová energie jedoucího vozidla ztlumena v náraznících střetávajících se vozidel. Z vyjádření energií vyplývá: E < E U max pak ze vztahu (5.4a): G + v < n E g ( ρ ) max Z tohoto vztahu vyjádříme výraz pro rychlost narážejícího vozidla: v < n E max g + G ( ρ ) n [] počet stejných nárazníků v dotyku E max [J] maximální energie pohlcená nárazníkem [m.s - ] (5.7) Stanovení rychlosti narážejícího vozidla na zabrzděné vozidlo a stojící vozidlo působí brzdná síla F B vyvozovaná brzdovým zařízením na vozidle nebo mimo něj. Uvažujme o následujících situacích: a) Po nárazu se vozidla dále nepohybují: Pro sílu nárazu musí platit: F F B a současně veškerá energie nárazu musí být pohlcena stlačením dotýkajících se nárazníků. E < E U max b) Po nárazu se vozidla současně pohybují po dráze l Energie narážejícího vozidla je zmařena jednak absorpcí energie v náraznících E U, jednak se přemění v mechanickou práci danou brzdnou silou F B působící na dráze l. E = E ' U + FB l [] (5.8) E U [J] energie, kterou jsou schopny absorbovat všechny nárazníky, které jsou

11 05 stlačovány při nárazu vozidel. Její velikost je dána konstrukcí nárazníků. U elastomerového nárazníku uvádí literatura absorbovanou energii E = 70 kj. F B [] brzdná síla vyvíjená brzdovým ústrojím stojícího vozidla. Závisí na konstrukci brzdového zařízení, vlastnostech třecích materiálů apod. Pokud je stojící vozidlo zabržděno pouze kolejovou zarážkou, pak je možno brzdnou sílu podle kapitoly 6 uvést jako: F B A = 0 ϕ s A 0 [] nápravová tíha stojícího vozidla φ s [] součinitel tření mezi brzdovou zarážkou a kolem nebo kolejnicí, jako bezpečná se v literatuře uvádí hodnota φ s = 0,5. l [m] brzdná dráha, kterou překonají vozidla po nárazu Pak podle zákona zachování energie platí: ' ( + ρ ) v = E + F l p U B Z této rovnosti vyjádříme dráhu vozidel po nárazu: ( ρ ) + E l m v m E ' U ' = V p = ( ρ ) V U FB FB F + B [m] (5.9) 5..3 Jízda vozidel na spádovišti Při posuzování pohybu vozidel výběhem po spádovišti využíváme energetického popisu podle předchozí části. Pohybovou energii vozidla o počáteční rychlosti v p můžeme vyjádřit podle vztahu (5.4a). Tato energie odpovídá potenciální energii, kterou by vozidlo získalo vyzvednutím do výšky h. Podle zákona zachování energie můžeme napsat: E K = E P ( + ρ ) mv vp = mv g h Z této rovnosti vyjádříme výšku h a označíme ji jako rychlostní výšku h V. h V ( + ρ ) = vp [m] (5.0) g Z tohoto vztahu můžeme vyjádřit recipročně i počáteční rychlost v p : v p g = h ( + ρ ) V [m.s - ] (5.) ze kterého vyplývá, že rychlost je přímo úměrná odmocnině výšky, kterou vozidlo překonává.

12 06 Při pohybu vozidla výběhem je možné vyjádřit mechanickou práci podle vztahu (5.8). Při tomto pohybu působí na vozidlo odpory traťový a vozidlový, které vyjádříme pomocí jejich součinitelů. Tuto práci opět můžeme vyjádřit pomocí potenciální energie: ( ) ( ) m g h= G o + o l V V V T P GV g h = G V o V + o T l P g Z tohoto vztahu vyjádříme: h= o l + o l h= h + h pak: V p T p O T ho = ov lp [m] (5.) ht = ot lp [m] (5.3) h O [m] odporová výška h T [m] profil tratě (spádoviště) o V [] střední hodnota součinitele vozidlového odporu stanovená podle vztahu (5.9) o T [] součinitel traťového odporu l p [m] dráha ujetá vozidlem Tyto výšky jsou lineárně závislé na ujeté dráze vozidla. Pohyb vozidla na vodorovné trati (h T = 0) můžeme zobrazit v souřadném systému podle obrázku Obr. 5.3, zobrazujícím vztah výšek v závislosti na ujeté dráze. Ve vzdálenosti l k od počátku můžeme stanovit výšku h k podle vztahu: hk = hv ho ht [m] (5.4) Této výšce odpovídá podle vztahu 5. rychlost v místě: v = g h = k h h h ( + ρ ) k k k v O T [m.s - ] (5.5) Pro případ, kdy h v = h O + h T je h k = 0 a ze vztahu (5.4) vyplývá, že v k = 0. Tento případ je v obrázku Obr. 5.3a označen bodem P a představuje vzdálenost, kterou vozidlo ujede při počáteční rychlosti v p za daných podmínek. Do obrázku doplníme profil tratě (spádoviště) charakterizovaný průběhem výšky h T. Pak každé poloze je možno určit hodnotu výšky h k. Z ní podle vztahu (5.5) je možno určit odpovídající okamžitou rychlost v k (viz Obr. 5.3b). Tento případ platí pro jízdu vozidla po přímé trati bez dalších přídavných odporů. Při pohybu vozidla v reálném spádovišti však vozidlo musí překonávat i další přídavné odpory dané průjezdem oblouků a výhybek. Vliv přídavného odporu vyjádříme analogicky ze vztahu 5.3. Umístění a průběh těchto výšek znázorníme graficky podle obrázku Obr. 5.4, kde tyto přídavné

13 07 odporové výšky nevynášíme na křivku profilu spádoviště, ale odečítáme tyto výšky od přímky rychlostních výšek h O. a) h k h V h O h [m] P l p h O =f(l) l [m] h [m] b) h V h T h O l p h O =f(l) l [m] h k h T =f(l) P Obr. 5.3: Zobrazení vztahu rychlostní a odporové výšky. a) případ jízdy po vodorovné koleji, b) případ jízdy po spádu Pro vyjádření hodnot výšek přídavných odporů používáme vztah analogický k vyjádření výšek odporových - viz vztah (5.3). Pak odporovou výšku oblouku vyjádříme: hobl = oobl lobl [m] (5.6a) o obl [] součinitel odporu oblouku stanovený podle vztahu (.8) l obl [m] délka oblouku Při průjezdu vozidla výhybkou na něj působí přídavné odpory obdobně jako při průjezdu obloukem a to jak při jízdě přímým směrem, tak při jízdě odbočkou. Odporové výšky přídavných odporů jsou stanoveny empiricky a to následovně:

14 08 Pro jízdu přímým směrem: h = 0,0 [m] (5.6b) vp Pro jízdu odbočkou: h vo, α = hvp + [m] (5.6c) 000 α [ ] úhel odbočení výhybky Započtením všech odporových výšek na skutečné dráze pohybu vozidla vznikne skutečná čára odporových výšek, která slouží k zjišťování okamžité rychlosti v každé poloze vozidla na dráze (viz obrázek Obr. 5.4) Bod P představuje polohu, kde by vozidlo zastavilo, pokud pojede po přímé koleji, bod P představuje polohu, kam vozidlo dojede, pokud se bude pohybovat po vyznačené trase při dané počáteční rychlosti v p. Obr. 5.4: Grafická konstrukce skutečné odporové výšky. Použití této metody umožňuje jak řešení grafické (viz předchozí obrázky - Obr. 5.4), tak umožňuje realizovat řešení analytické. Toto řešení vychází z vyjádření okamžité rychlosti v k v daném místě pomocí vztahu 5.4, kde hodnota jednotlivých výšek je stanovena jako funkce okamžité polohy vozidla.

15 ( ) ( ) ( ) k V O p T p P p 09 h = h h l h l h l [m] (5.7) h P [m] odporová výška přídavných odporů stanovená podle vztahů 5.6a až 5.6c 5.3 Rozběžný bod spádoviště Z technologie spádoviště vyplývá, že jednotlivá vozidla nebo jejich skupiny jsou přisunovány na vrchol spádoviště nízkou rychlostí v p, o které předpokládáme, že je konstantní. Po překonání vrcholu v určitém místě dochází k odpojení odvěšeného vozidla od přisunovaných vozidel a jeho urychlení na urychlovacím spádu spádoviště a další jízdě na směrové koleje. Místo odpojení označujeme jako rozběžný bod. Pro stanovení rozběžného bodu platí předpoklad, že síly působící na pohybující se vozidlo v podélném směru jsou v rovnováze podle obrázku Obr. 5.5a: O V + O = 0 T Z toho plyne, že: O V = O G o = G o T V V V T ( ) = ( ) o v o l V p T V tomto případě je hodnota součinitele vozidlového odporu konstantní (viz předpoklad výše) a hodnota součinitele traťového odporu je závislá na poloze vozidla na svážném pahrbku. Profil svážného pahrbku můžeme popsat následujícím obrázkem Obr. 5.5a. Přísunová strana je charakterizovaná stoupáním s, urychlující spád na straně opačné je charakterizován spádem -s. přechod těchto sklonů na vrcholu svážného pahrbku je možno popsat přechodovým úsekem ve tvaru kružnice o poloměru R. Pokud profil svážného pahrbku znázorníme jako sklon v závislosti na délce s=f(l) viz obrázek Obr. 5.5b. Jednotlivé části profilu jsou zobrazeny jako přímkové úseky. Do tohoto zobrazení vyneseme průběh součinitele vozidlového odporu o V v tomto případě představovaného přímkou rovnoběžnou s pořadnicí délky. Průsečík těchto dvou průběhů stanoví polohu rozběžného bodu pro vozidlo o daném součiniteli vozidlového odporu a přísunové rychlostí v p. Z této konstrukce vyplývá, že poloha rozběžného bodu závisí: na hodnotě součinitele vozidlového odporu dané jeho tvarem o V = f(v) a přísunovou rychlostí v p ; profilu vrcholu svážného pahrbku s = f(l), konkrétně na hodnotě poloměru přechodového oblouku R.

16 0 Obr. 5.5: Grafická konstrukce rozběžného bodu.

L Oj [km] R j [m] l j [m] 1 0, , , , , , , , , ,0 600

L Oj [km] R j [m] l j [m] 1 0, , , , , , , , , ,0 600 Projektový příklad PP1 Pomocí postupů početní metody stanovení parametrů jízdy vlaku s rychlostním krokem stanovte průběhy rychlosti na dráze (tachogram jízdy), doby jízdy a spotřeby elektrické energie

Více

6 Brzdy kolejových vozidel

6 Brzdy kolejových vozidel 6 rzdy kolejových vozidel rzdou nazýváme zařízení, které záměrným zvyšováním odporu proti pohybu slouží u železničních vozidel k regulaci (snížení) rychlosti pohybu, k úplnému zastavení, popřípadě slouží

Více

Postup řešení: Výkon na hnacích kolech se stanoví podle vztahu: = [W] (SV1.1)

Postup řešení: Výkon na hnacích kolech se stanoví podle vztahu: = [W] (SV1.1) říklad S1 Stanovte potřebný výkon spalovacího motoru siničního vozidla pro jízdu do stoupání 0 % rychlostí 50 km.h -1 za bezvětří. arametry silničního vozidla jsou: Tab S1.1: arametry zadání: G 9,8. 10

Více

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s.

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s. Řešení úloh. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů.a) Doba jízdy na prvním úseku (v 5 m s ): t v a 30 s. Konečná rychlost jízdy druhého úseku je v v + a t 3 m s. Pro rovnoměrně

Více

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83 Vypočítejte moment síly P = 4500 N k osám x, y, z, je-li a = 0,25 m, b = 0, 03 m, R = 0,06 m, β = 60. Nositelka síly P svírá s tečnou ke kružnici o poloměru R úhel α = 20.. α β P y Uvolnění: # y β! x Rovnice

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 2.1 OBECNÉ ZÁKLADY EL. POHONŮ 2. ELEKTRICKÉ POHONY Pod pojmem elektrický pohon rozumíme soubor elektromechanických vazeb a vztahů mezi elektromechanickou

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í DYNAMIKA SÍLA 1. Úvod dynamos (dynamis) = síla; dynamika vysvětluje, proč se objekty pohybují, vysvětluje změny pohybu. Nepopisuje pohyb, jak to dělá... síly mohou měnit pohybový stav těles nebo mohou

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků

Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků Zadané hodnoty: n motoru M motoru [ot/min] [Nm] 1 86,4 15 96,4 2 12,7 25 14,2 3 16 35 11 4 93,7 45 84,9 5 75,6 55 68,2 Výpočtový program DYNAMIKA VOZIDLA Tisk výsledků m = 1265 kg (pohotovostní hmotnost

Více

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související.

Literatura: a ČSN EN s těmito normami související. Literatura: Kovařík, J., Doc. Dr. Ing.: Mechanika motorových vozidel, VUT Brno, 1966 Smejkal, M.: Jezdíme úsporně v silniční nákladní a autobusové dopravě, NADAS, Praha, 1982 Ptáček,P.:, Komenium, Praha,

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Dynamická kontrola brzd Základní zákon - Zákon č. 56/001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích v platném znění

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

17. Střela hmotnosti 20 g zasáhne rychlostí 400 ms -1 strom. Do jaké hloubky pronikne, je-li průměrný odpor dřeva R = 10 4 N?

17. Střela hmotnosti 20 g zasáhne rychlostí 400 ms -1 strom. Do jaké hloubky pronikne, je-li průměrný odpor dřeva R = 10 4 N? 1. Za jaký čas a jakou konečnou rychlostí (v km/hod.) dorazí automobil na dolní konec svahu dlouhého 25 m a skloněného o 7 0 proti vodorovné rovině, jestliže na horním okraji začal brzdit na hranici možností

Více

Pohyb kolejových vozidel

Pohyb kolejových vozidel Pohyb kolejových vozidel Rovnováha sil Při základním popisu pohybu kolejového vozidla vycházíme z předpokladů uvedených pro ideální pohyb vlaku v tématu 1. Do tohoto popisu zahrnujeme kolineární síly působící

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. RNDr. Zdeněk Chobola,CSc., Vlasta Juránková,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU

Více

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2 Příklad 5.3 Zadání: Elektron o kinetické energii E se srazí s valenčním elektronem argonu a ionizuje jej. Při ionizaci se část energie nalétávajícího elektronu spotřebuje na uvolnění valenčního elektronu

Více

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8 Obsah 1 Tuhé těleso 1 2 Moment síly 2 3 Skládání sil 3 3.1 Skládání dvou různoběžných sil................. 3 3.2 Skládání dvou rovnoběžných, různě velkých sil......... 3 3.3 Dvojice sil.............................

Více

PRÁCE, VÝKON, ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika

PRÁCE, VÝKON, ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika PRÁCE, VÝKON, ENERGIE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika Mechanická práce Závisí na velikosti síly, kterou působíme na těleso, a na dráze, po které těleso posuneme Pokud má síla stejný

Více

POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a

POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a POSOUZENÍ NAVRŽENÝCH VARIANT (provést pro obě varianty!!!) 1. Ovlivňující veličiny a) podélný sklon a jízdní rychlost vj [km/h]: podle velikosti a délky na sebe navazujících úseků s konstantním podélným

Více

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA PRVNÍ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 3. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY A) TŘENÍ SMYKOVÉ PO NAKLONĚNÉ ROVINĚ Pohyb po nakloněné rovině bez

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Dopravní prostředky ak. rok. 26/7 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu.

Více

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt SIMULAČNÍ MODEL KLIKOVÉ HŘÍDELE KOGENERAČNÍ JEDNOTKY E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze Abstrakt Crankshaft is a part of commonly produced heat engines. It is used for converting

Více

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa

Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa Přípravný kurz z fyziky na DFJP UPa 26. 28.8.2015 RNDr. Jan Zajíc, CSc. ÚAFM FChT UPa Pohyby rovnoměrné 1. Člun pluje v řece po proudu z bodu A do bodu B rychlostí 30 km.h 1. Při zpáteční cestě z bodu

Více

n je algebraický součet všech složek vnějších sil působící ve směru dráhy včetně

n je algebraický součet všech složek vnějších sil působící ve směru dráhy včetně Konzultace č. 9 dynamika dostředivá a odstředivá síla Dynamika zkoumá zákonitosti pohybu těles se zřetelem na příčiny (síly, silové účinky), které pohyb vyvolaly. Znalosti dynamiky umožňují řešit kinematické

Více

4. Práce, výkon, energie a vrhy

4. Práce, výkon, energie a vrhy 4. Práce, výkon, energie a vrhy 4. Práce Těleso koná práci, jestliže působí silou na jiné těleso a posune jej po určité dráze ve směru síly. Příklad: traktor táhne přívěs, jeřáb zvedá panel Kdy se práce

Více

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Strana: 1 /8 Výtisk č.:.../... ZKV s.r.o. Zkušebna kolejových vozidel a strojů Wolkerova 2766, 272 01 Kladno ZPRÁVA č. : Z11-065-12 Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Vypracoval:

Více

Dopravní technika technologie

Dopravní technika technologie Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika pohybu vozidel pro obor Dopravní technika technologie AR 2012/2013 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto

Více

KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník KINEMATIKA HMOTNÉHO BODU Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Kinematika hmotného bodu Kinematika = obor fyziky zabývající se pohybem bez ohledu na jeho příčiny Hmotný bod - zastupuje

Více

NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal RADIMSKÝ

NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE. Michal RADIMSKÝ NÁVRH TRASY POZEMNÍ KOMUNIKACE Michal RADIMSKÝ TRASA PK trasou pozemní komunikace (PK) rozumíme prostorovou čáru, určující směrový i výškový průběh dané komunikace trasa PK je spojnicí středů povrchu silniční

Více

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0 Řešení úloh. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas, 5, 6, 7), J. Jírů 2,, 4).a) Napíšeme si pohybové rovnice, ze kterých vyjádříme dobu jízdy a zrychlení automobilu A:

Více

Pohyb tělesa (5. část)

Pohyb tělesa (5. část) Pohyb tělesa (5. část) A) Co už víme o pohybu tělesa?: Pohyb tělesa se definuje jako změna jeho polohy vzhledem k jinému tělesu. O pohybu tělesa má smysl hovořit jedině v souvislosti s polohou jiných těles.

Více

mechanická práce W Studentovo minimum GNB Mechanická práce a energie skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s

mechanická práce W Studentovo minimum GNB Mechanická práce a energie skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s 1 Mechanická práce mechanická práce W jednotka: [W] = J (joule) skalární veličina a) síla rovnoběžná s vektorem posunutí F s s dráha, kterou těleso urazilo 1 J = N m = kg m s -2 m = kg m 2 s -2 vyjádření

Více

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1

Řízení. Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Téma 1 VOZ 2 KVM 1 Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Rozdělení podle vztahu k nápravě řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu) řízení celou nápravou (především

Více

SKUPINA PŘÍLOH XV. Ostatní speciální vozidla

SKUPINA PŘÍLOH XV. Ostatní speciální vozidla SKUPINA PŘÍLOH XV Ostatní speciální vozidla Příloha XV /1 k ČD S 8/3 - Účinnost od 1.1.2005 Pokladač kabelů SČH 150.K 1. POPIS STROJE Pokladač kabelů SČH 150.K (SHV-pracovní stroj) vznikl rekonstrukcí

Více

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ 1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Brzdná zařízení automobilů je možno rozdělit na : Brzdové soustavy mají rozhodující vliv na bezpečnost jízdy automobilu. Zpomalovací soustavy ústrojí, sloužící ke zmírňování

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje);

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); Newtonovy pohybové zákony: Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); předpokládáme soustředění hmoty tělesa a všech

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Pozemní doprava AR 2006/2007 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu. Jednotlivé

Více

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m Řešení úloh 1. kola 59. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autoři úloh: J. Thomas (1,, 3, 4, 7), J. Jírů (5), P. Šedivý (6) 1.a) Je-li pohyb kuličky rovnoměrně zrychlený, bude pro uraženou dráhu

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla.

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla. říklad 1 ro dvounáravové hnací kolejové vozidlo motorové trakce s mechanickým řenosem výkonu určené následujícími arametry určete moment hnacích nárav, tažnou sílu na obvodu kol F O. a rychlost ři maximálním

Více

BIOMECHANIKA. 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon)

BIOMECHANIKA. 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon) BIOMECHANIKA 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon) Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující:

Více

F - Mechanika tuhého tělesa

F - Mechanika tuhého tělesa F - Mechanika tuhého tělesa Učební text pro studenty dálkového studia a shrnující text pro studenty denního studia. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem

Více

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT 10/2008 Kolejové tahače KT Kolejové tahače KT Jsou to speciální hnací kolejová vozidla (průmyslové lokomotivy) pro lehký posun

Více

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Základní teze tuhé těleso ideální těleso, které nemůže být deformováno působením žádné (libovolně velké) vnější síly druhy pohybu tuhého tělesa a) translace (posuvný pohyb) všechny

Více

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura 2.1. Konstrukce železničních vozidel Dvojkolí. U železničních vozidel jsou běžně kola pevně nalisována na nápravách a vytvářejí tak dvojkolí, která

Více

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla

Řízení. Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla Řízení Slouží k udržování nebo změně směru jízdy vozidla ozdělení podle vztahu k nápravě 1. řízení jednotlivými koly (natáčením kol kolem rejdového čepu). řízení celou nápravou (především přívěsy) ozdělení

Více

III. Dynamika hmotného bodu

III. Dynamika hmotného bodu III. Dynamika hmotného bodu Příklad 1. Vlak o hmotnosti 800 t se na dráze 500 m rozjel z nulové rychlosti na rychlost 20 m. s 1. Lokomotiva působila silou 350 kn. Určete součinitel smykového tření. [0,004]

Více

DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB

DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB DYNAMIKA ROTAČNÍ POHYB Dynamika rotačního pohybu hmotného bodu kolem pevné osy - při rotační pohybu hmotného bodu kolem stálé osy stálými otáčkami kolem pevné osy (pak hovoříme o rovnoměrném rotačním pohybu)

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 6 6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Pohyblivost mechanické soustavy charakterizujeme počtem stupňů volnosti. Je to číslo, které udává, kolika nezávislými parametry je určena poloha jednotlivých členů soustavy

Více

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles.

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles. 2.4 Gravitační pole R2.211 m 1 = m 2 = 10 g = 0,01 kg, r = 10 cm = 0,1 m, = 6,67 10 11 N m 2 kg 2 ; F g =? R2.212 F g = 4 mn = 0,004 N, a) r 1 = 2r; F g1 =?, b) r 2 = r/2; F g2 =?, c) r 3 = r/3; F g3 =?

Více

Testovací příklady MEC2

Testovací příklady MEC2 Testovací příklady MEC2 1. Určete, jak velká práce se vykoná při stlačení pružiny nárazníku železničního vagónu o w = 5 mm, když na její stlačení o w =15 mm 1 je zapotřebí síla F = 3 kn. 2. Jaké musí být

Více

Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa

Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa Mechanika tuhého tělesa Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa Mechanika tuhého tělesa těleso nebudeme nahrazovat

Více

Předmluva. Mechanika v dopravě I - kolejová vozidla

Předmluva. Mechanika v dopravě I - kolejová vozidla 3 Předmluva Učební texty soustředěné v tomto skriptu jsou určeny pro studenty bakalářského studijního programu, oboru Dopravní technika a oboru Technologie dopravy, zaměření Pozemní doprava. Skriptum zahrnuje

Více

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY . cvičení PRŮŘEZOVÉ CHRKTERISTIKY Poznámka Pojem průřezu zavádíme u prutových konstrukčních prvků. Průřez je rovinný obrazec, který vznikne myšleným řezem vedeným kolmo k podélné ose nedeformovaného prutu,

Více

Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso

Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-16 Téma: Práce a energie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý TEST Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso 1 Účinnost

Více

Abstrakt: Autor navazuje na svůj referát z r. 2014; pokusil se porovnat hodnoty extrémů některých slunečních cyklů s pohybem Slunce kolem barycentra

Abstrakt: Autor navazuje na svůj referát z r. 2014; pokusil se porovnat hodnoty extrémů některých slunečních cyklů s pohybem Slunce kolem barycentra Úvaha nad slunečními extrémy - 2 A consideration about solar extremes 2 Jiří Čech Abstrakt: Autor navazuje na svůj referát z r. 2014; pokusil se porovnat hodnoty extrémů některých slunečních cyklů s pohybem

Více

ÍKLAD 190 gram klidu 2880 km/h 0,01 s Otázky z y r ch c le l n dráha síla p sobící práci výkon kinetická energie hmotnosti 2 t rychlost pytle

ÍKLAD 190 gram klidu 2880 km/h 0,01 s Otázky z y r ch c le l n dráha síla p sobící práci výkon kinetická energie hmotnosti 2 t rychlost pytle Při výstřelu lodního protiletadlového děla projektil neboli střela ráže 3 mm o hmotnosti 190 gramů zrychlí z klidu na rychlost 880 km/h za 0,01 s. Předpokládáme, že: pohybující se projektil v hlavni je

Více

1 Tuhé těleso a jeho pohyb

1 Tuhé těleso a jeho pohyb 1 Tuhé těleso a jeho pohyb Tuhé těleso (TT) působením vnějších sil se nemění jeho tvar ani objem nedochází k jeho deformaci neuvažuje se jeho částicová struktura, těleso považujeme za tzv. kontinuum spojité

Více

BIOMECHANIKA. 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla)

BIOMECHANIKA. 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla) BIOMECHANIKA 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla) Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. SÍLY BRZDÍCÍ

Více

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL:

Obsah 11_Síla _Znázornění síly _Gravitační síla _Gravitační síla - příklady _Skládání sil _PL: Obsah 11_Síla... 2 12_Znázornění síly... 5 13_Gravitační síla... 5 14_Gravitační síla - příklady... 6 15_Skládání sil... 7 16_PL: SKLÁDÁNÍ SIL... 8 17_Skládání různoběžných sil působících v jednom bodě...

Více

Základy elektrických pohonů, oteplování,ochlazování motorů

Základy elektrických pohonů, oteplování,ochlazování motorů Základy elektrických pohonů, oteplování,ochlazování motorů Určeno pro studenty komb. formy FMMI předmětu 452702 / 04 Elektrotechnika Zpracoval: Jan Dudek únor 2007 Elektrický pohon Definice (dle ČSN 34

Více

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles.

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. 5. GRAVITAČNÍ POLE 5.1. NEWTONŮV GRAVITAČNÍ ZÁKON Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. Newtonův gravitační zákon Znění: Dva hmotné body se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami

Více

ŠROUBOVICE. 1) Šroubový pohyb. 2) Základní pojmy a konstrukce

ŠROUBOVICE. 1) Šroubový pohyb. 2) Základní pojmy a konstrukce 1) Šroubový pohyb ŠROUBOVICE Šroubový pohyb vznikne složením dvou pohybů : otočení kolem dané osy o a posunutí ve směru této osy. Velikost posunutí je přitom přímo úměrná otočení. Konstantou této přímé

Více

Dynamika. Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony Tíhová síla, tíha tělesa a síly brzdící pohyb Dostředivá a odstředivá síla

Dynamika. Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony Tíhová síla, tíha tělesa a síly brzdící pohyb Dostředivá a odstředivá síla Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony Tíhová síla, tíha tělesa a síly brzdící pohyb Dostředivá a odstředivá síla Dynamika studuje příčiny pohybu těles (proč a za jakých podmínek

Více

Kinematika. Tabulka 1: Derivace a integrály elementárních funkcí. Funkce Derivace Integrál konst 0 konst x x n n x n 1 x n 1.

Kinematika. Tabulka 1: Derivace a integrály elementárních funkcí. Funkce Derivace Integrál konst 0 konst x x n n x n 1 x n 1. Kinematika Definice: Známe-li časový průběh polohového vektoru r(t), potom určíme vektor okamžité rychlosti hmotného bodu časovou derivací vektoru r(t), v= d r dt Naopak, známe-li časový průběh vektoru

Více

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm 7. Gravitační pole a pohyb těles v něm Gravitační pole - existuje v okolí každého hmotného tělesa - představuje formu hmoty - zprostředkovává vzájemné silové působení mezi tělesy Newtonův gravitační zákon:

Více

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika Dynamika Obor mechaniky, který se zabývá příčinami změn pohybového stavu těles, případně jejich deformací dynamis = síla

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

VÝPOČET RYCHLOSTI NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA VE STOUPÁNÍ

VÝPOČET RYCHLOSTI NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA VE STOUPÁNÍ VŠB-Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Studentská vědecká odborná činnost školní rok 2004-2005 VÝPOČET RYCHLOSTI NÁVRHOVÉHO POMALÉHO VOZIDLA VE STOUPÁNÍ Předkládají studenti : Ondřej Bojko,

Více

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb

FYZIKA I. Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Rovnoměrný, rovnoměrně zrychlený a nerovnoměrně zrychlený rotační pohyb Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.

Více

s 1 = d t 2 t 1 t 2 = 71 m. (2) t 3 = d v t t 3 = t 1t 2 t 2 t 1 = 446 s. (3) s = v a t 3. d = m.

s 1 = d t 2 t 1 t 2 = 71 m. (2) t 3 = d v t t 3 = t 1t 2 t 2 t 1 = 446 s. (3) s = v a t 3. d = m. Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů 1.a) Označme v a velikost rychlosti atleta, v t velikost rychlosti trenéra. Trenér do prvního setkání ušel dráhu s 1

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

BIOMECHANIKA. 6, Dynamika pohybu I. (Definice, Newtonovy zákony, síla, silové pole, silové působení, hybnost, zákon zachování hybnosti)

BIOMECHANIKA. 6, Dynamika pohybu I. (Definice, Newtonovy zákony, síla, silové pole, silové působení, hybnost, zákon zachování hybnosti) BIOMECHANIKA 6, Dynamika pohybu I. (Definice, Newtonovy zákony, síla, silové pole, silové působení, hybnost, zákon zachování hybnosti) Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin

Více

V roce 1687 vydal Newton knihu Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, ve které zformuloval tři Newtonovy pohybové zákony.

V roce 1687 vydal Newton knihu Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, ve které zformuloval tři Newtonovy pohybové zákony. Dynamika I Kinematika se zabývala popisem pohybu, ale ne jeho příčinou. Například o vrzích jsme řekli, že zrychlení je konstantní a směřuje svisle dolů, ale neřekli jsme proč. Dynamika se zabývá příčinami

Více

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu Mechanika - síla Zápisy do sešitu Síla a její znázornění 1/3 Síla popisuje vzájemné působení těles (i prostřednictvím silových polí). Účinky síly: 1.Mění rychlost a směr pohybu 2.Deformační účinky Síla

Více

Spotřeba paliva a její měření je jedna z nejdůležitějších užitných vlastností vozidla. Měřit a uvádět spotřebu paliva je možno několika způsoby.

Spotřeba paliva a její měření je jedna z nejdůležitějších užitných vlastností vozidla. Měřit a uvádět spotřebu paliva je možno několika způsoby. S Spotřeba paliva Spotřeba paliva a její měření je jedna z nejdůležitějších užitných vlastností vozidla. ěřit a uvádět spotřebu paliva je možno několika způsoby. S.1 Spotřeba a měrná spotřeba Spotřeba

Více

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport.

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. R. Mendřický, M. Lachman Elektrické pohony a servomechanismy 31.10.2014 Obsah prezentace

Více

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy Přednáška č. 9 ŽELEZNICE 1. Dráhy Dráhy definuje zákon o drahách (č. 266/1994). Dráhou je cesta určená k pohybu drážních vozidel včetně pevných zařízení potřebných k zajištění bezpečnosti a plynulosti

Více

Řešení úloh 1. kola 52. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D., kde t 1 = s v 1

Řešení úloh 1. kola 52. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D., kde t 1 = s v 1 Řešení úloh kola 5 ročníku fyzikální olympiády Kategorie D Autořiúloh:JJírů(až6),MJarešová(7) a) Označme sdráhumezivesnicemi, t časjízdynakole, t časchůze, t 3 čas běhuav =7km h, v =5km h, v 3 =9km h jednotlivérychlosti

Více

Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel

Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel Vliv přepravovaných nákladů na jízdní vlastnosti vozidel Doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc. Havlíčkův Brod 20.5.2010 1. Úvod 2. Definování základních pojmů 3. Stabilita vozidel 4. Stabilita proti překlopení

Více

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory

Seriál II.II Vektory. Výfučtení: Vektory Výfučtení: Vektory Abychom zcela vyjádřili veličiny jako hmotnost, teplo či náboj, stačí nám k tomu jediné číslo (s příslušnou jednotkou). Říkáme jim skalární veličiny. Běžně se však setkáváme i s veličinami,

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

3 Mechanická energie 5 3.1 Kinetická energie... 6 3.3 Potenciální energie... 6. 3.4 Zákon zachování mechanické energie... 9

3 Mechanická energie 5 3.1 Kinetická energie... 6 3.3 Potenciální energie... 6. 3.4 Zákon zachování mechanické energie... 9 Obsah 1 Mechanická práce 1 2 Výkon, příkon, účinnost 2 3 Mechanická energie 5 3.1 Kinetická energie......................... 6 3.2 Potenciální energie........................ 6 3.3 Potenciální energie........................

Více

Mechanika tuhého tělesa

Mechanika tuhého tělesa Mechanika tuhého tělesa Tuhé těleso je ideální těleso, jehož tvar ani objem se působením libovolně velkých sil nemění Síla působící na tuhé těleso má pouze pohybové účinky Pohyby tuhého tělesa Posuvný

Více

Zadání semestrální práce z předmětu Mechanika 2

Zadání semestrální práce z předmětu Mechanika 2 Zadání semestrální práce z předmětu Mechanika 2 Jméno: VITALI DZIAMIDAU Číslo zadání: 7 U zobrazeného mechanismu definujte rozměry, hmotnosti a silové účinky a postupně proveďte: 1. kinematickou analýzu

Více

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů.

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. M. Lachman, R. Mendřický - Elektrické pohony a servomechanismy 13.4.2015 Požadavky na pohon Dostatečný moment v celém rozsahu rychlostí

Více

Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L.

Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L. Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L. Ledvina (4) 1.a) Na dosažení rychlosti v 0 potřebuje každý automobil dobu t v 0

Více

Mechanická práce a. Výkon a práce počítaná z výkonu Účinnost stroje, Mechanická energie Zákon zachování mechanické energie

Mechanická práce a. Výkon a práce počítaná z výkonu Účinnost stroje, Mechanická energie Zákon zachování mechanické energie Mechanická práce a energie Mechanická práce Výkon a práce počítaná z výkonu Účinnost stroje, Mechanická energie Zákon zachování mechanické energie Mechanická práce Mechanickou práci koná každé těleso,

Více

Dynamika hmotného bodu

Dynamika hmotného bodu Dynamika hmotného bodu (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 23. října 2009 Obsah Newtonovy zákony První Newtonův zákon Druhý Newtonův zákon Třetí Newtonův zákon Zákon zachování

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH

Více

11. Dynamika Úvod do dynamiky

11. Dynamika Úvod do dynamiky 11. Dynamika 1 11.1 Úvod do dynamiky Dynamika je částí mechaniky, která se zabývá studiem pohybu hmotných bodů a těles při působení sil. V dynamice se řeší takové případy, kdy síly působící na dokonale

Více