Zadání projektů z BPC2 pro letní semestr 2007/2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zadání projektů z BPC2 pro letní semestr 2007/2008"

Transkript

1 Zadání projektů z BPC2 pro letní semestr 2007/2008 Několik poznámek na úvod Projekt může být i konzolová aplikace. Záleží však na typu zadání, ne každé v konzolové aplikace vyřešit lze. Mezi studenty jsou oblíbené tzv. databázové projekty. Ve skutečnosti však programy tohoto druhu zdaleka nejsou ty nejjednodušší. A proto: Nebojte se matematiky a nedejte se zastrašit honosnými názvy, jako např. numerická integrace. Některé z matematických projektů jsou velmi jednoduché. Není nutné splnit úplně vše, co je v zadání uvedeno podle toho pak bude projekt hodnocen. Má-li někdo s programováním potíže, mohu mu poradit, co všechno by šlo vynechat. Nejjednodušší projekty jsou označeny symbolem. Není v nich nutno vymýšlet žádné složité algoritmy, u některých stačí načíst vstupní proměnné a podle vzorce vypočítat výstup. Vhodné pro lidi, kteří se považují za beznadějné případy. Nevhodné pro lidi, kteří by chtěli nějakou lepší známku! Nebojte se práce se soubory není o mnoho složitější než čtení z klávesnice a výpis na obrazovku u konzolových aplikací. Návod na práci se soubory najdete v mém adresáři na disku Q. Na disku Q též najdete knihovnu pro práci s matematickými funkcemi (zadávání funkce z klávesnice apod.) a návod pro její používání. U některých projektů by se její použití hodilo (i když není nutné). NEPODVÁDĚJTE!!! Projekt, u kterého bude zřejmé, že jej autor ve skutečnosti nevytvořil, bude hodnocen 0 body.

2 1. Něco dle vlastní volby (nutno nechat si ode mě schválit) Pokud vás napadá nějaké vlastní téma, např. vás zaujalo něco, co jste probírali v jiném předmětu a co se hodí řešit pomocí programu (ne úplně triviálního), nebo už jste dřív něco většího naprogramovali, mohli byste to mít jako projekt. Výslovně zakázána jsou však tato témata - kalkulačka (ledaže jste ji už skutečně sami naprogramovali) - textový editor - hodiny v jakékoli podobě, včetně budíku 2. Bodování studentů Vytvořte databázovou aplikaci pro bodování studentů. Záznam bude obsahovat položky: - jméno studenta - příjmení studenta - počet bodů ze cvičení - počet bodů na zkoušku - celkový počet bodů (ten se bude určovat automaticky po zadání dílčích bodů) - známku (opět určujte automaticky) Seznam studentů bude možno sestavit za běhu nebo načíst z uživatelem zadaného souboru. V databázi bude umožněno vyhledávání jednotlivých studentů a zobrazování jejich výsledků, změna dílčího výsledku vybraného studenta (musí následovat změna součtu a případně známky). Naprogramujte také vypsání seznamu studentů s výsledky seřazeného podle příjmení a jména, resp. podle celkového počtu bodů. Umožněte uložení tohoto seznamu do souboru. 3. Závody Přihlášené závodníky bude možno načíst ze souboru nebo zadat přímo. Pak se bude postupně jednotlivým závodníkům zadávat výkon (v čase, v metrech, v bodech... - jak chcete). Po zadání výkonu se zobrazí aktuální pořadí závodníka a aktualizované pořadí všech. Na závěr se vypíše konečné pořadí (s případným vyhlášením vítězů - dle vlastní fantazie) s možností uložení do souboru. 4. Evidence motorových vozidel Napište databázovou aplikaci pro evidenci motorových vozidel. Záznam bude obsahovat položky - jméno majitele - SPZ - značka auta - případně něco dalšího, dle vlastní fantazie Seznam bude možno načíst ze souboru a změněný pak opět uložit do souboru. Bude umožněno přidávat nové záznamy, mazat záznamy, vyhledat vozidlo podle majitele a majitele podle vozidla, najít všechny vlastníky auta dané značky atd. (vlastní tvořivosti se meze nekladou). Můžete omezit max. možný počet záznamů (např. na 20).

3 5. Autobazar Napiště databázovou aplikaci pro nabídku autobazaru. Záznam bude obsahovat položky - značka auta - rok výroby - cena - počet najetých kilometrů - případně něco dalšího, dle vlastní fantazie, např. obrázek (resp. jméno souboru s obrázkem) Seznam se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat všechna auta žádané značky, všechna auta v zadaném cenovém rozmezí, všechna auta zadaného ročníku nebo novější apod. (vlastní tvořivosti se meze nekladou). Můžete omezit max. možný počet záznamů (např. na 30). 6. Knihovna Vytvořte databázovou aplikaci pro evidenci knih v knihovně. Záznam bude obsahovat položky: - jméno autora - titul - žánr - jestli je kniha zrovna půjčená Seznam knih se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat, zda je určitá kniha půjčená, zadanou knihu půjčit nebo vrátit (všechny provedené změny musí zůstat zachovány i při dalším spuštění programu), vyhledat všechny knihy zadaného žánru, zadaného autora, autora zadané knihy apod. (vlastní tvořivosti se meze nekladou). Můžete omezit max. možný počet záznamů. 7. Prodejna potravin (nebo něčeho jiného) Vytvořte databázovou aplikaci pro evidenci zboží v prodejně potravin (nebo něčeho jiného než potravin dle vlastní volby). Můžete se omezit na zboží, které se prodává na kusy, ne na váhu, nebo evidovat oba typy. Záznam by mohl obsahovat např. položky: - název - kategorie (pečivo, mléčné výrobky,... ) - počet kusů na skladě - cena za kus Seznam zboží se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat všechno zboží ze zadané kategorie, zjistit, zda je určité zboží v evidenci a kolik ho máme kusů, přidat nové zboží. Dále bude možno prodávat (např. vytvořit seznam, kolik čeho se prodává a spočítat cenu) a objednávat, případně další věci, vlastní tvořivosti se meze nekladou. Můžete omezit max. možný počet záznamů.

4 8. Test znalostí Napište program, který bude testovat znalosti nějakého oboru (může to být i zábavný test, najděte si třeba něco v novinách). K dispozici budou alespoň dva různé testy, které budou uloženy v souborech a z nichž si uživatel na začátku bude moci vybrat. Jednotlivé otázky se budou zobrazovat postupně, ale bude umožněno vrátit se k předchozí otázce a změnit svou odpověď. Na závěr se zobrazí počet a procentuální podíl správně zodpovězených otázek. Jméno osoby a výsledek testu se připíše do souboru s výsledky dříve testovaných osob. 9. Zoologická zahrada Napište databázovou aplikaci pro evidenci zvířat v zoologické zahradě. Záznam bude obsahovat položky: - název druhu - kategorie (opice, šelmy,... ) - oblast původu (stačí kontinent, ale možno rozdělit jemněji) - počet zvířat tohoto druhu - obrázek (nebo spíš název souboru s obrázkem) není bezpodmínečně nutné, ale bylo by to velmi pěkné - případně něco dalšího, dle vlastního uvážení, třeba nějaké podrobnější údaje o tomto druhu apod. Seznam zvířat se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat všechna zvířata ze zadané kategorie, všechna zvířata ze zadané oblasti, zjistit, zda nějaké zvíře v ZOO je či není, a pokud ano, zobrazit údaje o něm (případně včetně obrázku). Též bude možno měnit počet zvířat nějakého druhu a přidávat nové druhy. Můžete omezit max. možný počet záznamů (např. na 30). 10. Atlas rostlin Napište databázovou aplikaci, která bude fungovat jako atlas rostlin. Záznam bude obsahovat položky: - druh (např. bledule jarní) - rod (např. bledule) - čeleď (např. amarylkovité) - barva květu - obrázek (nebo spíš název souboru s obrázkem) není bezpodmínečně nutné, ale bylo by to velmi pěkné - případně něco dalšího, dle vlastního uvážení, třeba doba květu, nějaké podrobnější údaje o tomto druhu apod. Seznam rostlin se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat všechny rostliny zadaného rodu či zadané čeledi, všechny rostliny zadané barvy květu, zjistit, zda nějaká rostlina v atlasu je či není, a pokud ano, zobrazit údaje o ní (případně včetně obrázku). Též bude možno přidávat nové rostliny. Můžete omezit max. možný počet záznamů (např. na 30).

5 11. Atlas hub Napište databázovou aplikaci, která bude fungovat jako atlas hub. Záznam bude obsahovat položky: - druh (např. hřib smrkový) - rod (např. hřib) - typ (hřibovité, lupenaté,... ) - poživatelnost (jedlé, nejedlé, jedovaté, smrtelně jedovaté) - obrázek (nebo spíš název souboru s obrázkem) není bezpodmínečně nutné, ale bylo by to velmi pěkné - případně něco dalšího, dle vlastního uvážení, třeba nějaké podrobnější údaje o tomto druhu apod. Seznam hub se bude načítat ze souboru. Bude možno vyhledat všechny houby zadaného rodu, zadaného typu či zadané jedlosti, zjistit, zda nějaká houba v atlasu je či není, a pokud ano, zobrazit údaje o ní (případně včetně obrázku). Též bude možno přidávat další houby. Můžete omezit max. možný počet záznamů (např. na 30). 12. Slovník Vytvořte aplikaci, která bude fungovat jako slovník (jazyk zvolte dle vlastních znalostí). Umožněte přepínání z češtiny do vybraného jazyka a zpět. Umožněte slova do slovníku přidávat (nová slova musí být ve slovníku i při dalším spuštění aplikace). Naprogramujte též zkoušení slovíček s následným zobrazením úspěšnosti. 13. Jednoduchá hra Naprogramujte jednoduchou hru dle vlastní fantazie. 14. Sudoku Vytvořte aplikaci, pomocí které bude moci uživatel luštit oblíbený hlavolam. Zadání se zadá na místě nebo načte ze souboru, člověk pak bude moci vpisovat čísla do tabulky, případně si do tabulky dělat poznámky, co všechno v daném políčku může být. Až je celá tabulka vyplněná, zkontroluje se správnost. Jestli se odvážíte i na to, aby se sudoku vyluštilo samo, počítačem, tím lépe můžete se omezit jen na jednodušší případy. 15. Piškvorky Naprogramujte piškvorky. Hrají dva hráči (lidi). Program pozná, když některý hráč vyhraje a patřičným způsobem to dá najevo. Naprogramujete-li i hru člověka proti počítači, tím lépe, ale není to nutné. 16. Řešení dvou nebo tří lineárních rovnic pomocí Cramerova pravidla Napište program, který bude řešit soustavu maximálně tří lineárních rovnic pomocí Cramerova pravidla (tj. pomocí determinantů). Rozeznejte případy, kdy soustava nemá jediné řešení. Umožněte zadávání matice soustavy a vektoru pravých stran i ze souboru (není nutné).

6 17. Kreslení grafu funkce Napište program, který nakreslí graf zadané funkce f(x) na zadaném intervalu a, b. Umožněte uložit obrázek jako BMP. Jednodušší varianta: Funkce f bude napsána přímo v programu. Po spuštění se bude zadávat jen interval, případně délka kroku, po jakém se bude kreslit. Když se bude chtít nakreslit graf jiné funkce, přepíše se zdrojový kód a program se spustí znovu. Složitější varianta: Funkce f se bude zadávat až za běhu. Knihovna pro zadávání funkce zvenku je na disku Q nebo si můžete někde najít nějakou jinou. Pokud si troufáte, můžete zadávání funkce naprogramovat sami, ale není to zrovna triviální problém. 18. Kreslení křivky dané parametricky Napište program, který nakreslí křivku parametricky zadanou rovnicemi x = ϕ(t), y = ψ(t) pro t ze zadaného intervalu a, b. Umožněte uložit obrázek jako BMP. Jednodušší varianta: Funkce ϕ, ψ budou napsány přímo v programu. Po spuštění se bude zadávat jen interval, případně délka kroku, po jakém se bude kreslit. Když se bude chtít nakreslit jiná křivka, přepíše se zdrojový kód a program se spustí znovu. Složitější varianta: Funkce ϕ, ψ se budou zadávat až za běhu. Knihovna pro zadávání funkcí zvenku je na disku Q nebo si můžete někde najít nějakou jinou. Pokud si troufáte, můžete zadávání funkce naprogramovat sami, ale není to zrovna triviální problém. Co jsou to parametrické křivky: Ze střední školy byste měli znát parametrickou rovnici přímky či úsečky. Obecně si můžeme vznik parametrické křivky představit např. takto: v rovině se pohybuje bod. Jeho poloha v čase t je určena jeho x-ovou a y-ovou souřadnicí. Tyto souřadnice jsou funkcemi času, x = ϕ(t), y = ψ(t), čas t je z nějakého intervalu. V každém čase vyznačíme polohu bodu tím dostaneme křivku v rovině. V programu se to ovšem dělá tak, že nebereme všechny časy (to by technicky dost dobře nešlo), ale rozdělíme si interval na malé dílky a odpovídající body propojíme lomenou čarou. Vhodné příklady na testování jsou např. úsečky nebo křivka x = cos(t), y = sin(t), t 0, 2π, což je jednotková kružnice. Pokud si tohle vyberete, mohla bych vám poradit další rovnice, které dávají pěkné křivky. 19. Řešení lineární diferenciální rovnice druhého řádu Napište program, který bude řešit homogenní lineární diferenciální rovnici druhého řádu s konstantními koeficienty y + p y + q y = 0, kde p a q jsou reálná čísla, která se na vstupu zadají. Jednoduchá varianta: Najděte pouze obecné řešení zadané rovnice. Tj. výstup bude takový, že se na vhodné místo vypíše něco jako Obecné řešení zadané rovnice je y = c1 exp(2x) + c2 exp(3x) (Pokud kořeny charakteristické rovnice budou zrovna 2 a 3.) Složitější varianta: Najděte i partikulární řešení, které vyhovuje počátečním podmínkám y(0) = a, y (0) = b (čísla a, b zadáte na vstupu). Nakreslete graf tohoto řešení na zadaném intervalu.

7 20. Řešení soustavy lineárních rovnic Gaussovou eliminační metodou Napište program, který bude řešit soustavu n lineárních rovnic pomocí Gaussovy eliminační metody (tj. soustavu nejprve programem upravte na trojúhelníkový tvar). Můžete omezit maximální možný počet rovnic např. na 10. Umožněte zadávání matice soustavy a vektoru pravých stran i ze souboru (nebo pouze ze souboru - dle vlastního uvážení). Rozeznejte (programem), zda má soustava jediné řešení. 21. Statistické zpracování dat Vytvořte aplikaci, která pro zadanou posloupnost n čísel x 1, x 2,..., x n vypočte následující charakteristiky - průměr - směrodatnou odchylku - medián - modus (případně všechny mody, je-li jich víc) Umožněte zadávání vstupní posloupnosti čísel i ze souboru. Definice požadovaných veličin a příklad pro jejich objasnění: Průměr x = 1 n (x 1 + x x n ) Směrodatná odchylka S = S 2, kde S 2 = 1 n ((x 1 x) 2 + (x 2 x) (x n x) 2 ), což lze zjednodušit na tvar S 2 = 1 n (x2 1 + x x 2 n) (x) 2. Medián je prostřední hodnota v posloupnost seřazené podle velikosti. Modus je nejčastější hodnota. Příklad: Máme posloupnost 20 čísel 3, 1, 1, 3, 1, 2, 0, 2, 4, 4, 1, 2, 2, 1, 2, 1, 2, 3, 3, 3 Průměr je x = 2,05, směrodatná odchylka S = 1 20 ( ) 2,05 2. = 1,07. Pro výpočet mediánu posloupnost seřadíme podle velikosti: 0, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 3, 4, 4 Protože máme sudý počet čísel, medián je průměr z prostředních dvou členů (těch podtržených), tj. 2. Mody je máme dva, a to 1 a 2, protože jednička i dvojka jsou v posloupnosti obsaženy nejčasteji (šestkrát).

8 22. Dopravní problém metoda severozápadního rohu Napište aplikaci, která bude řešit dopravní problém metodou severozápadního rohu. Umožněte zadávání vstupních dat i ze souboru a výpis výsledků i do souboru. Podrobnější popis problému a metody: Máme m dodavatelů nějakého zboží a n zákazníků. První dodavatel má d 1 kusů onoho zboží, druhý dodavatel d 2 kusů, obecně i-tý dodavatel má d i kusů. První zákazník požaduje z 1 kusů, druhý z 2 kusů, obecně j-tý požaduje z j kusů zboží. Předpokládá se, že celkové zásoby všech dodavatelů jsou stejné jako celkové požadavky všech zákazníků, tj. d 1 + d d m = z 1 + z z n. (Platnost této podmínky v programu zkontrolujte.) Chceme naplánovat, kolik kusů zboží se poveze (proto dopravní problém) od prvního dodavatele k prvnímu zákazníkovi (tento počet označíme x 11 ), kolik kusů od prvního dodavatele ke druhému zákazníkovi (tento počet označíme x 12 ), atd., tj. musíme nějak vyplnit matici x 11 x 12 x 1n x 21 x 22 x 2n X =.., x m1 x m2 x mn kde x ij je počet kusů zboží, který se poveze od i-tého dodavatele k j-tému zákazníkovi. (Ve skutečnosti je u dopravního problému cílem minimalizovat celkovou cenu přepravy, ale u metody SZ rohu na ceně dopravy jednoho kusu zboží od i-tého dodavatele k j-tému zákazníkovi nezáleží, takže o ceně dál mluvit nebudeme.) Metodu severozápadního rohu vysvětlíme na příkladu. Máme 3 dodavatele a 4 zákazníky. Kapacity dodavatelů jsou d 1 = 310, d 2 = 200, d 3 = 190. Požadavky zákazníků jsou z 1 = 250, z 2 = 100, z 3 = 150 a z 4 = 200. Nejprve vyvezeme všechno, co má první dodavatel: První zákazník chce 250 kusů, tak mu je dáme: x 11 = 250. Druhý zákazník chce 100 kusů, ale první dodavatel už má jenom 60 (původně měl 310, 250 vyvezl), takže x 12 = 60. Tím je kapacita prvního dodavatele vyčerpána a začne vyvážet druhý dodavatel. První zákazník už je nasycen, takže od druhého dodavatele nedostane nic. Druhý zákazník ještě potřebuje 40 kusů (původně potřeboval 100 kusů, 60 už dostal od prvního dodavatele), takže x 22 = 40. Třetí zákazník chce 150 kusů a dostane je, protože druhý dodavatel má ještě 160 kusů: x 23 = 150. Čtvrtý zákazník chce 200, ale dostane už jen 10 víc druhému dodavateli nezbývá, takže x 24 = 10. Tím je vše od druhého dodavatele vyvezeno a na řadě je třetí dodavatel. První tři zákazníci už jsou nasyceni, nedostanou od třetího nic. Čtvrtý zákazník chce ještě 190 kusů, tak je dostane, x 34 = 190. Tím jsou všichni dodavatelé vyčerpáni a všichni zákazníci nasyceni. Výsledná matice je X = Při jejím vyplňování jsme postupovali z jejího levého horního rohu (tj. ze severozápadního rohu při pohledu jako na mapu) směrem doprava nebo dolů (podle toho, kterým směrem to ještě šlo), dokud jsme nedošli do pravého dolního rohu.,

9 23. Numerická integrace lichoběžníková metoda Napište program, který bude přibližně počítat b a f(x) dx lichoběžníkovou metodou. Popis metody: Interval a, b rozdělíme na n stejných dílků. Dělicí body označíme x 0, x 1,... x n. Délku jednoho dílku označíme h. Integrál se pak vypočte přibližně jako b a f(x) dx =. ( 1 L n = h 2 f(x 0) + f(x 1 ) + f(x 2 ) + + f(x n 1 ) + 1 ) 2 f(x n) Např. 4 ln(x 2 + 1) dx by se pro n = 8 spočítal přibližně jako ln(x 2 + 1) dx. = L 8 = 0,25 ( 1 2 ln(22 + 1) + ln(2, ) + ln(2, ) + + ln(3, ) + 1 ) 2 ln(42 + 1) Bližší popis metody a další příklady najdete ve skriptech z BMA3 v kapitole o numerickém integrování. Jednoduchá varianta: Funkce f bude zadaná přímo v programu. Zadávat se budou jen krajní body intervalu a, b a počet dílků n. Když se bude chtít integrovat jiná funkce, program se přepíše. Případně lze mít v programu definováno několik různých funkcí, uživatel si bude moci vybrat některou z nich. Trochu složitější varianta: Funkce se bude zadávat až po spuštění programu (knihovnu na tohle najdete na Q). Složitější varianta: Funkce f se bude zadávat až po spuštění programu. Dále se budou zadávat krajní body intervalu a, b a přesnost ε, s jakou chceme integrál vypočítat. Pak se bude postupně počítat L 1, L 2, L 4, L 8,..., dokud nezačne vycházet zhruba tentýž výsledek, tj. dokud nebude pro nějaké n platit L 2n L n < ε. (Pokuste se při výpočtu L 2n použít L n a jenom k němu něco přidat.) Ošetřete případ, kdy se hodnoty na ničem neustalují: Zadejte nejmenší možnou hodnotu kroku h. Bude-li překročena, výpočet ukončete a vypište vhodné hlášení. Můžete též ošetřit možné chybové stavy zadání špatného výrazu pro funkci, nemožnost dosazení některého z dělicích bodů do funkce apod.

10 24. Numerická integrace Simpsonova metoda Napište program, který bude přibližně počítat b a f(x) dx Simpsonovou metodou. Popis metody: Interval a, b rozdělíme na n stejných dílků, přičemž n musí být sudé. Dělicí body označíme x 0, x 1,... x n. Délku jednoho dílku označíme h. Integrál se pak vypočte přibližně jako b a f(x) dx. = S n = h 3 (f(x 0) + 4f(x 1 ) + 2f(x 2 ) + 4f(x 3 ) + + 2f(x n 1 ) + 4f(x n 1 ) + f(x n )) (funkční hodnoty v krajních bodech jsou tam jednou, ve vnitřních bodech s lichými indexy čtyřikrát, ve vnitřních bodech se sudými indexy dvakrát). Např. 4 ln(x 2 + 1) dx by se pro n = 8 spočítal přibližně jako ln(x 2 + 1) dx. = S 8 = 0,25 3 ( ln( ) + 4 ln(2, ) + 2 ln(2, ) + 4 ln(2, )+ +2 ln( ) + 4 ln(3, ) + 2 ln(3, ) + 4 ln(3, ) + ln( ) ) Bližší popis metody a další příklady najdete ve skriptech z BMA3 v kapitole o numerickém integrování. Jednoduchá varianta: Funkce f bude zadaná přímo v programu. Zadávat se budou jen krajní body intervalu a, b a počet dílků n. Když se bude chtít integrovat jiná funkce, program se přepíše. Případně lze mít v programu definováno několik různých funkcí, uživatel si bude moci vybrat některou z nich. Trochu složitější varianta: Funkce se bude zadávat až po spuštění programu (knihovnu na tohle najdete na Q). Složitější varianta: Funkce f se bude zadávat až po spuštění programu. Dále se budou zadávat krajní body intervalu a, b a přesnost ε, s jakou chceme integrál vypočítat. Pak se bude postupně počítat S 2, S 4, S 8, S 1 6,..., dokud nezačne vycházet zhruba tentýž výsledek, tj. dokud nebude pro nějaké n platit S 2n S n < ε. (Můžete se při výpočtu S 2n pokusit použít nějaké předchozí výsledky z výpočtu S n.) Ošetřete případ, kdy se hodnoty na ničem neustalují: Zadejte nejmenší možnou hodnotu kroku h. Bude-li překročena, výpočet ukončete a vypište vhodné hlášení. Můžete též ošetřit možné chybové stavy zadání špatného výrazu pro funkci, nemožnost dosazení některého z dělicích bodů do funkce apod. 25. Interpolace nebo kubický splajn Trochu složitější než ostatní zde uvedené numerické metody, ale dají se k tomu kreslit celkem pěkné obrázky. Zběžný popis problému: Je zadáno n + 1 bodů [x 0, y 0 ], [x 1, y 1 ],..., [x n, y n ] (x-ové souřadnice jsou navzájem různé) a chceme těmito body proložit křivku. Bližší popis metod pro hledání těchto křivek najdete ve skriptech z BMA3.

11 26. Metoda nejmenších čtverců přímka Napište program, který pomocí metody nejmenších čtverců aproximuje zadanou tabulku hodnot přímkou. Jednoduchá varianta: K zadaným bodů najděte pouze rovnici přímky. (Pro řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých doporučuji Cramerovo pravidlo.) Složitější varianta: Najděte rovnici přímky. Výslednou přímku nakreslete spolu se zadanými body. Umožněte zadávání bodů i ze souboru (nebo jenom ze souboru dle vlastního uvážení). Bližší popis problému: Máme n+1 bodů [x 0, y 0 ], [x 1, y 1 ],..., [x n, y n ] a hledáme přímku y = ax + b, která by procházela mezi těmito body co nejlépe. Koeficienty a, b hledané přímky najdeme jako řešení soustavy rovnic (pozor na pořadí neznámých!) A 11 b + A 12 a = B 1 A 21 b + A 22 a = B 2, kde A 11 = (n + 1) (tj. počet zadaných bodů), A 12 = A 21 = x 0 + x x n, A 22 = x x x 2 n, B 1 = y 0 + y y n, B 2 = x 0 y 0 + x 1 y x n y n. (Odvození těchto rovnic a řešený příklad i s obrázkem najdete ve skriptech z BMA3, kapitola Aproximace funkcí.) 27. Metoda nejmenších čtverců - parabola Napište program, který pomocí metody nejmenších čtverců aproximuje zadanou tabulku hodnot parabolou. Jednoduchá varianta: K zadaným bodů najděte pouze rovnici paraboly. (Pro řešení soustavy tří rovnic o třech neznámých doporučuji Cramerovo pravidlo.) Složitější varianta: Najděte rovnici paraboly. Výslednou parabolu nakreslete spolu se zadanými body. Umožněte zadávání bodů i ze souboru (nebo jenom ze souboru dle vlastního uvážení). Bližší popis problému: Máme n+1 bodů [x 0, y 0 ], [x 1, y 1 ],..., [x n, y n ] a hledáme parabolu y = ax 2 + bx + c, která by procházela mezi těmito body co nejlépe. Koeficienty a, b, c hledané paraboly najdeme jako řešení soustavy rovnic (pozor na pořadí neznámých!) A 11 c + A 12 b + A 13 a = B 1 A 21 c + A 22 b + A 23 a = B 2 A 31 c + A 32 b + A 33 a = B 3, kde A 11 = (n + 1) (tj. počet zadaných bodů), A 12 = A 21 = x 0 + x x n, A 13 = A 31 = A 22 = x 2 0+x x 2 n, A 23 = A 32 = x 3 0+x x 3 n, A 33 = x 4 0+x x 4 n, B 1 = y 0 +y 1 + +y n, B 2 = x 0 y 0 +x 1 y 1 + +x n y n, B 3 = x 2 0 y 0 +x 2 1 y 1 + +x 2 n y n (Odvození těchto rovnic a podobný příklad (i když ne zrovna na parabolu) najdete ve skriptech z BMA3, kapitola Aproximace funkcí.)

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 1. Některé základní pojmy: číselné množiny, intervaly, operace s intervaly (sjednocení, průnik), kvantifikátory, absolutní hodnota čísla, vzorce: 2. Algebraické

Více

Ten objekt (veličina), který se může svobodně měnit se nazývá nezávislý.

Ten objekt (veličina), který se může svobodně měnit se nazývá nezávislý. @001 1. Základní pojmy Funkce funkční? Oč jde? Třeba: jak moc se oblečeme, závisí na venkovní teplotě, jak moc se oblečeme, závisí na našem mládí (stáří) jak jsme staří, závisí na čase jak moc zaplatíme

Více

Jak pracovat s absolutními hodnotami

Jak pracovat s absolutními hodnotami Jak pracovat s absolutními hodnotami Petr Matyáš 1 Co to je absolutní hodnota Absolutní hodnota čísla a, dále ji budeme označovat výrazem a, je jeho vzdálenost od nuly na ose x, tedy je to vždy číslo kladné.

Více

Numerická matematika Písemky

Numerická matematika Písemky Numerická matematika Písemky Bodování Každá písemka je bodována maximálně 20 body. Celkem student může získat za písemky až 40 bodů, pro udělení zápočtu musí získat minimálně 20 bodů. Písemka č. 1 Dva

Více

Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola

Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola 6. Základní aproximační úlohu lze popsat následovně: Jsou dány body [x 0, y 0 ], [x 1, y 1 ],..., [x n, y n

Více

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Matematika 3. RNDr. Břetislav Fajmon, PhD. Autoři textu:

FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Matematika 3. RNDr. Břetislav Fajmon, PhD. Autoři textu: FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Matematika 3 Garant předmětu: RNDr. Břetislav Fajmon, PhD Autoři textu: Mgr. Irena Růžičková RNDr. Břetislav Fajmon, PhD

Více

Matematika I: Aplikované úlohy

Matematika I: Aplikované úlohy Matematika I: Aplikované úlohy Zuzana Morávková Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava 260. Řy 283 - Pálkař Zadání Pálkař odpálí míč pod úhlem α = 30 a rychlostí

Více

MATEMATIKA+ MAMPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA+ MAMPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST MAMPD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 3 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Intervalové stromy. Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme. 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti.

Intervalové stromy. Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme. 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti. Intervalové stromy Představme si, že máme posloupnost celých čísel p 0, p 1,... p N 1, se kterou budeme průběžně provádět tyto dvě operace: 1. Změna jednoho čísla v posloupnosti. 2. Zjištění součtu čísel

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA MATEMATICKÉ ANALÝZY A APLIKACÍ MATEMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Numerické metody jednorozměrné minimalizace Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Horymír

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a a) Napište Frobeniovu větu (existence i počet řešení). b)

Více

předmětu MATEMATIKA B 1

předmětu MATEMATIKA B 1 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu MATEMATIKA B 1 Název tématického celku: Vektorový prostor Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je pochopit, co jsou to vektory

Více

Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno. Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu.

Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno. Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu. Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Poznámka 1.1. A) první část hodiny (cca 50 minut): představení všech tří metod při řešení jednoho příkladu. Na jiných příkladech je téma podrobně zpracováno ve skriptech

Více

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97 Vybrané části Excelu Ing. Petr Adamec Brno 2010 Cílem předmětu je seznámení se s programem Excel

Více

Polynomy a interpolace text neobsahuje přesné matematické definice, pouze jejich vysvětlení

Polynomy a interpolace text neobsahuje přesné matematické definice, pouze jejich vysvětlení Polynomy a interpolace text neobsahuje přesné matematické definice, pouze jejich vysvětlení Polynom nad R = zobrazení f : R R f(x) = a n x n + a n 1 x n 1 +... + a 1 x + a 0, kde a i R jsou pevně daná

Více

Dodatek č. 3 ke školnímu vzdělávacímu programu. Strojírenství. (platné znění k 1. 9. 2009)

Dodatek č. 3 ke školnímu vzdělávacímu programu. Strojírenství. (platné znění k 1. 9. 2009) Střední průmyslová škola Jihlava tř. Legionářů 1572/3, Jihlava Dodatek č. 3 ke školnímu vzdělávacímu programu Strojírenství (platné znění k 1. 9. 09) Tento dodatek nabývá platnosti dne 1. 9. 13 (počínaje

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Jiří Kolafa Vektory. Vektorový prostor Vektor je často zaveden jako n-tice čísel, (v,..., v n ), v i R (pro reálný vektorový prostor);

Více

Registrační číslo Hodnocení - část A Hodnocení - část B Hodnocení - část A+B

Registrační číslo Hodnocení - část A Hodnocení - část B Hodnocení - část A+B PŘIJÍMACÍ TEST Z INFORMATIKY A MATEMATIKY NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM V OBORU APLIKOVANÁ INFORMATIKA FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ ČÁST A Registrační číslo Hodnocení -

Více

A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy ZS 2011/2012 cvičení 1. Jednotková matice na hlavní diagonále jsou jedničky, všude jinde nuly

A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy ZS 2011/2012 cvičení 1. Jednotková matice na hlavní diagonále jsou jedničky, všude jinde nuly Matice Matice typu (m, n) je uspořádaná m-tice prvků z řádky matice.. Jednotlivé složky této m-tice nazýváme Matice se zapisují Speciální typy matic Nulová matice všechny prvky matice jsou nulové Jednotková

Více

Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS )

Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS ) LINEÁRNÍ ALGEBRA Úvod vektor Skalár- veličina určená jedním číselným údajem čas, hmotnost (porovnej životní úroveň, hospodaření firmy, naše poloha podle GPS ) Kartézský souřadnicový systém -je taková soustava

Více

1. Alternativní rozdělení A(p) (Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy. p(0) = P (X = 0) = 1 p, p(1) = P (X = 1) = p, 0 < p < 1.

1. Alternativní rozdělení A(p) (Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy. p(0) = P (X = 0) = 1 p, p(1) = P (X = 1) = p, 0 < p < 1. 2. Některá důležitá rozdělení Diskrétní rozdělení. Alternativní rozdělení Ap) Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy náhodná veličina X nabývá pouze dvou hodnot a a pro její pravděpodobnostní funkci platí:

Více

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny Univerzita Palackého v Olomouci Tematický okruh: Geometrie Různé metody řešení Téma: Kružnice, kruh, tečny, obsahy, goniometrické funkce, integrace

Více

Funkce zadané implicitně

Funkce zadané implicitně Kapitola 8 Funkce zadané implicitně Začneme několika příklady. Prvním je známá rovnice pro jednotkovou kružnici x 2 + y 2 1 = 0. Tato rovnice popisuje křivku, kterou si však nelze představit jako graf

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY Hlavní specializace: Ekonometrie a operační výzkum Název diplomové práce Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů Diplomant: Vedoucí

Více

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL KŘIVKOVÉ INTEGRÁLY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX ε c Josef Daněček, Oldřich Dlouhý,

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali NEURČITÝ INTEGRÁL Úvod Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali Umět pracovat s integrálním počtem Je důležité pro

Více

MATEMATICKÁ ANALÝZA A LINEÁRNÍ ALGEBRA PŘÍPRAVA NA ZKOUŠKU PRO SAMOUKY

MATEMATICKÁ ANALÝZA A LINEÁRNÍ ALGEBRA PŘÍPRAVA NA ZKOUŠKU PRO SAMOUKY MATEMATICKÁ ANALÝZA A LINEÁRNÍ ALGEBRA PŘÍPRAVA NA ZKOUŠKU PRO SAMOUKY POMNĚNKA prase Pomni, abys nezapomněl na Pomněnku MSc. Catherine Morris POMNĚNKA Verze ze dne: 14. října 01 Materiál je v aktuální

Více

Interpolace pomocí splajnu

Interpolace pomocí splajnu Interpolace pomocí splajnu Interpolace pomocí splajnu Připomenutí U interpolace požadujeme, aby graf aproximující funkce procházel všemi uzlovými body. Interpolační polynom aproximující funkce je polynom

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika 0A1. Cvičení, zimní semestr. Samostatné výstupy. Jan Šafařík

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika 0A1. Cvičení, zimní semestr. Samostatné výstupy. Jan Šafařík Vysoké učení technické v Brně Stavební fakulta ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Matematika 0A1 Cvičení, zimní semestr Samostatné výstupy Jan Šafařík Brno c 2003 Obsah 1. Výstup č.1 2 2. Výstup

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Geometrie pro FST 1. Pomocný učební text

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Geometrie pro FST 1. Pomocný učební text Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Geometrie pro FST 1 Pomocný učební text František Ježek, Marta Míková, Světlana Tomiczková Plzeň 29. srpna 2005 verze 1.0 Předmluva

Více

Jméno... Cvičení den... hodina... Datum...rok... Počet listů... Varianta A

Jméno... Cvičení den... hodina... Datum...rok... Počet listů... Varianta A æ æ Jméno... Cvičení den... hodina... Datum...rok... Počet listů.......... Varianta A 4 3 2 1 2 8 0 1 0 3 1. Vzhledem k reálnému parametru a diskutujte hodnost matice 2 1 0 1 2. 0 1 2 1 2 4 3 1 1 a 2.

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 34 ŘEZY] 1 CÍL KAPITOLY Účelem tohoto dokumentu je naučit uživatele zobrazovat konstrukční dílce a sestavy mj. pomocí řezů. Dokument

Více

A NUMERICKÉ METODY. Matice derivací: ( ) ( ) Volím x 0 = 0, y 0 = -2.

A NUMERICKÉ METODY. Matice derivací: ( ) ( ) Volím x 0 = 0, y 0 = -2. A NUMERICKÉ METODY Fourierova podmínka: f (x) > 0 => rostoucí, f (x) < 0 => klesající, f (x) > 0 => konvexní ᴗ, f (x) < 0 => konkávní ᴖ, f (x) = 0 ᴧ f (x)!= 0 => inflexní bod 1. Řešení nelineárních rovnic:

Více

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j.

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j. Kapitola 3 Počítání s maticemi Matice stejného typu můžeme sčítat a násobit reálným číslem podobně jako vektory téže dimenze. Definice 3.1 Jsou-li A (a ij ) a B (b ij ) dvě matice stejného typu m n, pak

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro studijní obory SOŠ a SOU (13 15 hodin týdně celkem)

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY. Učební osnova předmětu MATEMATIKA. pro studijní obory SOŠ a SOU (13 15 hodin týdně celkem) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Učební osnova předmětu MATEMATIKA pro studijní obory SOŠ a SOU (13 15 hodin týdně celkem) Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 14.června

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 a) Napište Frobeniovu větu. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a b) Vyšetřete počet řešení soustavy

Více

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek)

Mária Sadloňová. Fajn MATIKA. 150 řešených příkladů (vzorek) Mária adloňová Fajn MATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (vorek) 0 Mgr. Mária adloňová FajnMATIKA (nejen) na přijímačky 50 řešených příkladů (reklamní vorek) Mgr. Mária adloňová, 0 Vydavatel

Více

Aplikovaná matematika I

Aplikovaná matematika I Metoda nejmenších čtverců Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno c Dana Říhová (Mendelu Brno) Metoda nejmenších čtverců 1 / 8 Obsah 1 Formulace problému 2 Princip metody nejmenších čtverců 3

Více

2.7.6 Rovnice vyšších řádů (separace kořenů)

2.7.6 Rovnice vyšších řádů (separace kořenů) 76 Rovnice vyšších řádů (separace kořenů) Předpoklady: 00507, 00705 Přehled rovnic: Řád rovnice Tvar Název způsob řešení (vzorec) ax + b = 0 lineární b a 0, x = a ax + bx + c = 0 kvadratická ± a 0, x,

Více

10. Editor databází dotazy a relace

10. Editor databází dotazy a relace 10. Editor databází dotazy a relace Dotazy Dotazy tvoří velkou samostatnou kapitolu Accessu, která je svým významem téměř stejně důležitá jako oblast návrhu a úpravy tabulek. Svým rozsahem je to ale oblast

Více

Po obrazovce přejede formule, před kterou se budou postupně objevovat písmena slova formule.

Po obrazovce přejede formule, před kterou se budou postupně objevovat písmena slova formule. Formule Po obrazovce přejede formule, před kterou se budou postupně objevovat písmena slova formule. Objeví se Baltíkův domeček s cestou, Baltík otevře dveře a přejde po cestě do další scény. V další scéně

Více

2.7.6 Rovnice vyšších řádů

2.7.6 Rovnice vyšších řádů 6 Rovnice vyšších řádů Předpoklady: 50, 05 Pedagogická poznámka: Pokud mám jenom trochu čas probírám látku této hodiny ve dvou vyučovacích hodinách V první probíráme separaci kořenů, v druhé pak snížení

Více

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami.

Matice se v některých publikacích uvádějí v hranatých závorkách, v jiných v kulatých závorkách. My se budeme držet zápisu s kulatými závorkami. Maticové operace Definice Skalár Představme si nějakou množinu, jejíž prvky lze sčítat a násobit. Pěkným vzorem jsou čísla, která už známe od mala. Prvky takové množiny nazýváme skaláry. Matice Matice

Více

2 Spojité modely rozhodování

2 Spojité modely rozhodování 2 Spojité modely rozhodování Jak již víme z přednášky, diskrétní model rozhodování lze zapsat ve tvaru úlohy hodnocení variant: f(a i ) max, a i A = {a 1, a 2,... a p }, kde f je kriteriální funkce a A

Více

Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola 6, strany

Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola 6, strany 3 Metoda nejmenších čtverců 3 Metoda nejmenších čtverců Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola 6, strany 73-80. Jedná se o třetí možnou metodu aproximace,

Více

1. Je dána funkce f(x, y) a g(x, y, z). Vypište symbolicky všechny 1., 2. a 3. parciální derivace funkce f a funkce g.

1. Je dána funkce f(x, y) a g(x, y, z). Vypište symbolicky všechny 1., 2. a 3. parciální derivace funkce f a funkce g. . Je dána funkce f(x, y) a g(x, y, z). Vypište symbolicky všechny.,. a 3. parciální derivace funkce f a funkce g.. Spočtěte všechny první parciální derivace funkcí: a) f(x, y) = x 4 + y 4 4x y, b) f(x,

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Regresní analýza Cíl regresní analýzy: stanovení formy (trendu, tvaru, průběhu)

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic 7 Matice. Determinant Soustavy lineárních rovnic 7.1 Matice Definice 1. Matice typu (m, n) jesoustavam n reálných čísel uspořádaných do m řádků a n sloupců a 11, a 12, a 13,..., a 1n a 21, a 22, a 23,...,

Více

Parametrizace, harmonogram

Parametrizace, harmonogram Parametrizace, harmonogram Modul slouží pro parametrizování informačního systému a pro vytváření časového plánu akademického roku na fakultě. Fakulty si v něm zadávají a specifikují potřebné "časové značky"

Více

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007 Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowerPoint 2007 Tato

Více

Pro bodový odhad při základním krigování by soustava rovnic v maticovém tvaru vypadala následovně:

Pro bodový odhad při základním krigování by soustava rovnic v maticovém tvaru vypadala následovně: KRIGING Krigování (kriging) označujeme interpolační metody, které využívají geostacionární metody odhadu. Těchto metod je celá řada, zde jsou některé příklady. Pro krigování se používá tzv. Lokální odhad.

Více

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze Matematika vzorce Ing. Petr Šídlo verze 0050409 Obsah Jazyk matematiky 3. Výrokový počet.......................... 3.. Logické spojky...................... 3.. Tautologie výrokového počtu...............

Více

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti

MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti MATEMATIKA vyšší úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST MAIVD12C0T01 ILUSTRAČNÍ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy

II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy II. Úlohy na vložené cykly a podprogramy Společné zadání pro příklady 1. - 10. začíná jednou ze dvou možností popisu vstupních dat. Je dána posloupnost (neboli řada) N reálných (resp. celočíselných) hodnot.

Více

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G říjen 2014 1 7. POLOHOVÉ VYTYČOVACÍ SÍTĚ Vytyčení je součástí realizace

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MATEMATIKA A

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu MATEMATIKA A Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu MATEMATIKA A Název tématického celku: Zobrazení,reálné funkce jedné reálné proměnné,elementární funkce a jejich základní vlastnosti,lineární

Více

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení Semestrální písemka BMA3 - termín 6.1.9 - varianta A13 vzorové řešení Každý příklad je hodnocen maximálně 18 body, z toho část a) 1 body a část b) body. Mezivýsledky při výpočtech zaokrouhlujte alespoň

Více

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry.

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry. Kapitola Ohodnocené grafy V praktických aplikacích teorie grafů zpravidla graf slouží jako nástroj k popisu nějaké struktury. Jednotlivé prvky této struktury mají často přiřazeny nějaké hodnoty (může jít

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání.

Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. Mobilní telefon s funkcí určení polohy a možností vzdálené správy a ovládání. C100 Rychlý návod k použití Česky Děkujeme Vám za zakoupení mobilního telefonu ALIGATOR. Prosíme, prostudujte si tento rychlý

Více

Gymnázium, Brno. Matice. Závěrečná maturitní práce. Jakub Juránek 4.A Školní rok 2010/11

Gymnázium, Brno. Matice. Závěrečná maturitní práce. Jakub Juránek 4.A Školní rok 2010/11 Gymnázium, Brno Matice Závěrečná maturitní práce Jakub Juránek 4.A Školní rok 2010/11 Konzultant: Mgr. Aleš Kobza Ph.D. Brno, 2011 Prohlášení Prohlašuji, že jsem předloženou práci zpracoval samostatně

Více

Školní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B

Školní kolo soutěže Baltík 2010, kategorie A a B Úloha 1 - Baltík matematik V programu budou vystupovat dvě postavy Baltík a Kryštůfek. Baltík je velmi šikovný, takže všechno bude provádět rychlostí 7, Kryštůfek je pomalejší a bude dělat všechno rychlostí

Více

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006 Krok za krokem k nové maturitě Maturita nanečisto 2006 MA1ACZMZ06DT MATEMATIKA 1 didaktický test Testový sešit obsahuje 18 úloh. Na řešení úloh máte 90 minut. Úlohy řešte v testovém sešitu. Odpovědi pište

Více

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ

Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ Přehled učiva matematiky 7. ročník ZŠ I. ARITMETIKA 1. Zlomky a racionální čísla Jestliže rozdělíme něco (= celek) na několik stejných dílů, nazývá se každá část celku zlomkem. Zlomek tři čtvrtiny = tři

Více

4 Numerické derivování a integrace

4 Numerické derivování a integrace Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Téma je podrobně zpracováno ve skriptech [1], kapitola 7, strany 85-94. Jedná se o úlohu výpočtu (první či druhé) derivace či o výpočet určitého integrálu jinými metodami,

Více

Semestrální projekt. Předmět: Programování v jazyce C. Zadání: Operace s maticemi. Uživatelský manuál. ver. 1.0

Semestrální projekt. Předmět: Programování v jazyce C. Zadání: Operace s maticemi. Uživatelský manuál. ver. 1.0 Semestrální projekt Předmět: Programování v jazyce C Zadání: Operace s maticemi Uživatelský manuál ver. 1.0 Jakub Štrouf Obor: Aplikovaná informatika Semestr: 1. Rok: 2009/2010 Obsah: 1. Úvod 1.1. Technická

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

Program SMP pro kombinované studium

Program SMP pro kombinované studium Zadání příkladů k procvičení na seminář Program SMP pro kombinované studium Nejdůležitější typy příkladů - minimum znalostí před zkouškovou písemkou 1) Matice 1. Pro matice 1 0 2 1 0 3 B = 7 3 4 4 2 0

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

8. Posloupnosti, vektory a matice

8. Posloupnosti, vektory a matice . jsou užitečné matematické nástroje. V Mathcadu je často používáme například k rychlému zápisu velkého počtu vztahů s proměnnými parametry, ke zpracování naměřených hodnot, k výpočtům lineárních soustav

Více

Modely diskrétní náhodné veličiny. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.

Modely diskrétní náhodné veličiny. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Po(λ) je možné použít jako model náhodné veličiny, která nabývá hodnot 0, 1, 2,... a udává buď počet událostí,

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2003 2004 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 003 004 TEST Z MATEMATIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO M 0030 Vyjádřete jedním desetinným číslem (4 ½ 4 ¼ ) (4 ½ + 4 ¼ ) Správné řešení: 0,5 Zjednodušte výraz : ( 4)

Více

na magisterský studijní obor Učitelství matematiky pro střední školy

na magisterský studijní obor Učitelství matematiky pro střední školy Datum:... Jméno:... Přijímací řízení pro akademický rok 203/4 na magisterský studijní obor Učitelství matematiky pro střední školy Písemná část přijímací zkoušky z matematiky Za každou správnou odpověd

Více

Numerická integrace a derivace

Numerická integrace a derivace co byste měli umět po dnešní lekci: integrovat funkce různými metodami (lichoběžníkové pravidlo, Simpson,..) počítat vícenásobné integrály počítat integrály podél křivky a integrály komplexních funkcí

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

Manuál pro studenty. Obsah

Manuál pro studenty. Obsah Manuál pro studenty Studovat můžete v čase, který Vám vyhovuje a z jakéhokoliv prostředí. Náklady na cestovné a ubytování tímto ušetříte! Kurz Vás nebude nic stát! Počet kurzů bude záviset jen na Vás.

Více

Stručný návod pro pořadatele software na zpracování výsledků AGI (od Canis Familiaris)

Stručný návod pro pořadatele software na zpracování výsledků AGI (od Canis Familiaris) Stručný návod pro pořadatele software na zpracování výsledků AGI (od Canis Familiaris) Od přípravy závodu, přes vyhodnocení až po přenos na kacr.info Autor: Pavel Košek k verzi 0.9.8.3 3/2011 Software

Více

V praxi pracujeme s daty nominálními (nabývají pouze dvou hodnot), kategoriálními (nabývají více

V praxi pracujeme s daty nominálními (nabývají pouze dvou hodnot), kategoriálními (nabývají více 9 Vícerozměrná data a jejich zpracování 9.1 Vícerozměrná data a vícerozměrná rozdělení Při zpracování vícerozměrných dat, hledáme souvislosti mezi dvěmi, případně více náhodnými veličinami. V praxi pracujeme

Více

WiFiS Uživatelská příručka Obsah

WiFiS Uživatelská příručka Obsah WiFiS Uživatelská příručka Obsah Nastavení aplikace Popis jednotlivých číselníků Agenda ISP internet service provider Obecné Nastavení Nastavení jednotlivých číselníků Skupiny číselníku Agenda, ISP a Obecné

Více

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice 11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice (r zné typy soustav rovnic a nerovnic, matice druhy matic, operace s maticemi, hodnost matice, inverzní matice, Gaussova elimina ní metoda, determinanty

Více

. Určete hodnotu neznámé x tak, aby

. Určete hodnotu neznámé x tak, aby Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze Přijímací zkouška z matematiky 015 Kód uchazeče ID:.................. Varianta: 1 1. Původní cena knihy byla 50 Kč. Pak byla zdražena o 15 %. Jelikož nešla

Více

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1 Lineární algebra 10. přednáška: Ortogonalita II Dalibor Lukáš Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1 Text byl vytvořen

Více

Centrální evidence závětí NK ČR

Centrální evidence závětí NK ČR CIS NK ČR Centrální evidence závětí NK ČR Uživatelská příručka Dodavatel: Corpus Solutions a.s. V Praze dne 15. 4. 2005 Pod Pekařkou 1 Praha 4 Podolí Verze: 1.0 Obsah 1 Úvod...3 1.1 Přístup do aplikace...3

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka

www.biovendor.cz Stručná uživatelská příručka www.biovendor.cz OBSAH REGISTRACE 3 PŘIHLÁŠENÍ 5 VYHLEDÁVÁNÍ PRODUKTŮ 5 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ KATEGORICKÉHO STROMU 6 VYHLEDÁNÍ POMOCÍ VYHLEDÁVACÍHO POLE 7 USNADNĚNÍ VYHLEDÁVÁNÍ POMOCÍ FILTRU 8 VLASTNOSTÍ PRODUKTŮ

Více

Příručka pro uživatele Navigační software

Příručka pro uživatele Navigační software Příručka pro uživatele Navigační software - 2 - Obsah 1 Uvedení do provozu... 4 1.1 Důležité informace... 5 1.2 Alternativní instalace navigačního softwaru z paměťové karty... 5 1.3 Další digitální mapy...

Více

Euklidovský prostor Stručnější verze

Euklidovský prostor Stručnější verze [1] Euklidovský prostor Stručnější verze definice Eulidovského prostoru kartézský souřadnicový systém vektorový součin v E 3 vlastnosti přímek a rovin v E 3 a) eprostor-v2, 16, b) P. Olšák, FEL ČVUT, c)

Více

Studentská tvůrčí činnost. O letu volejbalového míče při podání

Studentská tvůrčí činnost. O letu volejbalového míče při podání Studentská tvůrčí činnost O letu volejbalového míče při podání Jan Dumek Vedoucí práce : Prof. Ing. Pavel Šafařík, CSc O letu volejbalového míče při podání Jan Dumek Abstrakt Práce se zabývá pozorováním

Více

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc)

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Maturitní téma: Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Charakteristika tabulkového editoru Tabulkový editor (sprematuritníadsheet) se používá všude tam, kde je třeba zpracovávat data uspořádaná

Více

Maticové operace projekt č. 3

Maticové operace projekt č. 3 Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS Maticové operace projekt č. 3 9.12.2007 Autor: Václav Uhlíř, xuhlir04@stud.fit.vutbr.cz Fakulta Informačních Technologii Vysoké Učení Technické v Brně Obsah

Více