Matematická morfologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Matematická morfologie"

Transkript

1 Matematická morfologie Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Fakulta elektrotechnická, katedra kybernetiky hlavac@ciirc.cvut.cz Osnova přednášky: Bodové množiny. Morfologická transformace. Eroze, dilatace, vlastnosti. Otevření, uzavření, tref či miň. Kostra oblasti. Ztenčování, sekvenční ztenčování. Vzdálenostní transformace.

2 Morfologie 2/55 V biologii: studium velikosti, tvaru a vnitřní struktury zvířat, rostlin a mikroorganismů a hledání souvislostí mezi jejich vnitřními částmi. V jazykovědě: studium vnitřní stavby slovních druhů. V nauce o materiálech: studium tvarů, velikostí, textury, termodynamicky odlišitelné fáze fyzikálních objektů. V teorii signálů / zpracování obrazu: matematická morfologie teoretický model opírající o teorii svazů a používaný pro předzpracování, segmentaci obrazů, atd.

3 Matematická morfologie, úvod 3/55 Matematická morfologie (MM) je teorií k analýze plošných a prostorových struktur; je vhodná pro analyzování tvaru objektů; je založena na teorii množin, integrální algebře a algebře svazů (angl. lattice); je úspěšná i kvůli jednoduchému matematickému formalismu, který otevírá cestu k mocným nástrojům pro analýzu obrazu. Přístup matematické morfologie... Hlavní myšlenkou morfologické analýzy je získávání znalostí z relace obrazu a jednoduché, malé sondy (nazývané strukturní element), která je předdefinovaným tvarem. V každém pixelu se ověřuje, jak sonda odpovídá nebo neodpovídá lokálním tvarům v obraze.

4 Průkopníci matematické morfologie 4/55 Georges Matheron Jean Serra Ivan Saxl Jossef Mikeš 1930, , Matheron, G. Elements pour une Theorie del Milieux Poreux Masson, Paris, Serra, J. Image Analysis and Mathematical Morphology, Academic Press, London V Československu byli prvními propagátory matematické morfologie v 70. letech 20. století Ivan Saxl a Josef Mikeš.

5 Další čtení 5/55 Jean Serra a jeho kurz matematické morfologie: serra/cours/ Jean Serra, Image analysis and mathematical morphology. Volume 2: theoretical advances, Academic Press, London, 1988 Pierre Soille, Morphological Image Analysis: Principles and Applications, Second edition, Springer-Verlag Berlin, 2004 Laurent Najman and Hugues Talbot (editors), Mathematical Morphology, John Wiley & Sons, Inc., London, 2010

6 Spojení s jinými teoriemi a přístupy 6/55 Matematická morfologie nesoupeří s jinými teoriemi, spíše je doplňuje. Diskrétní geometrie (např. vzdálenost, kostra oblasti). Teorie grafů, např. minimální kostra grafu (O. Borůvka 1926), rozvodí, výpočetní geometrie. Statistika: náhodné modely, teorie míry, stereologie, atd. Lineární teorie signálů: nahradí se operace + supremem. Prostor měřítek: nahradí se gaussovské vyhlazování otevřením a uzavřeními granulometrie. Level sets: dilatace s parciálními diferenciálními rovnicemi, FMM (Fast Marching Method) je vlastně vzdálenostní funkce. Poznámka: pro matematickou morfologii nejsou podobné nástroje jako Fourierova a vlnková transformace.

7 Různost matematických struktur 7/55 Zpracování signálů ve vektorovém prostoru Vektorový prostor tvoří množina vektorů V a množina skalárů K takových, že K je pole. V je komutativní grupa. Vektory lze sčítat a násobit skalárem. Matematická morfologie Úplný svaz (E, ) je množina E s relací uspořádání takovou, že x, y, z E platí (částečné uspořádání) x x, x y, y x x = y, x y, y z x z. Pro všechna P E existuje v E (úplnost) Největší dolní odhad P, nazývaný infimum. Nejmenší horní odhad P, nazývaný supremum.

8 Příklady svazů 8/55 Svaz barev v aditivním barevném modelu (RGB). Svaz reálných čísel R. Svaz reálných čísel rozšířených o nekonečno R = R {, + }. Svaz celých čísel N = N {, + }. Kartézský součin přirozených čísel uspořádaný relací tak, aby (a, b) (c, d) (a c) & (b d).

9 Příklady uspořádaných svazů užitečných v analýze obrazů 9/55 Booleovský svaz množin upořádaných inkluzí binární matematická morfologie, kde nás např. zajímá obsazenost pixelu. Svaz horních polospojitých funkcí šedotónová matematická morfologie nebo binární morfologie ve 3D binárních obrazech, kde nás zajímá obsazenost určitého voxelu. Poznámka: Zobecnění do vyšších dimenzí je také možné, např. pro n-rozměrné obrazy nebo pro více hodnotové funkce, např. časové řady při analýze pohybu. Svaz vícehodnotových funkcí matematická morfologie barevných obrazů.

10 Srovnání základních operací 10/55 Lineární zpracování signálů Lineární teorie signálů se opírá o princip superpozice. Základními operacemi jsou sčítání, násobení a skalární součin. Základní operace zachovávají sčítání, násobení a jsou vzhledem k nim komutativní. ( ) Ψ λ i f i = λ i Ψ(f i ). i i Důležitou operací je konvoluce dovolující hledat relaci mezi dvěma funkcemi. Matematická morfologie Svaz je založen na uspořádání, existenci suprema a infima. Základní operace zachovávají supremum a infimum. Je zachováno uspořádání {x y Ψ(x) Ψ(y)} Ψ je rostoucí. Komutování vzhledem k supremu Ψ ( x i ) = Ψ(x i ) dilatace. Komutování vzhledem k infimu Ψ ( x i ) = Ψ(x i ) eroze.

11 Symetrie suprema a infima 11/55 Supremum a infimum mají ve svazu symetrickou roli. Zamění se, když se změní uspořádání x y x y. To přivádí k pojmu dualita. Příklad: ve svazu všech podmožin množiny E(2E; ), se o dvou operacích Ψ a Ψ se říká, že jsou duální, právě když Ψ(X C ) = [Ψ (X)] C, kde X C = E \ X označuje doplněk množiny X vzhledem k množině E.

12 Svazy a uspořádání; extenzivní a antiextenzivní transformace 12/55 Operace Ψ je extenzivní ve svazu (E, ), právě když je transformovaný prvek pro všechny prvky z množiny E větší nebo rovný původnímu prvku, tj. Ψ je extenzivní x E, x Ψ(x). Operace Ψ je antiextenzivní ve svazu (E, ), právě když je transformovaný prvek pro všechny prvky z množiny E menší nebo rovný původnímu prvku, tj. Ψ je antiextenzivní x E, Ψ(x) x.

13 Proč tak abstraktně? 13/55 Protože tak můžeme zavést operátory, které jsou obecné. Operátory lze studovat, aniž by byl dán jejich definiční obor. Operátory mohou být použity např. pro následující aplikační oblasti či definiční obory, např. diskrétní obrazy, spojité obrazy, spojité obrazy, grafy, sítě bodů. Q: Jak lze použít formalizmu svazů pro obrazy? A: Obrazy lze považovat za funkci f : E T, kde E množina obrazových bodů a T je obor hodnot, tj. pro obrazy za množinu přípusntých hodnot pixelů (viz dále).

14 Svazy funkcí 14/55 E libovolná množina a T je uzavřená podmnožina R nebo Z. Funkce f : E T generují nový svaz T E. (T E označuje kartézský součin T } T {{... T} ), E times f g, právě když f(x) g(x) pro x E, jejichž supremum a infimum se odvozují přímo ze suprema a infima množiny T, ( ) fi (x) = f i (x) ( ) fi (x) = f i (x). Přístup lze zobecnit pro funkce více proměnných, např. v analýze obrazu pro barevné obrazy nebo pohyb (videosekvence).

15 Jednoduchý případ, zavedení svazu pro binární obrázky 15/55 Exituje několik způsobů, jak zavést svaz a vyplývajíci morfologické operace. Začněme jednoduchými, názornými a prakticky užitečnými binárními obrazy, f : E {0, 1}, F = {x E f(x) = 1}. Algerbraická struktura, tj. svaz (E, ) se pro binární obrazy zavede takto: ( 2 E, ), kde X Y X Y, infimum se nahradí průnikem, supremum se nahradí sjednocením.

16 Bodové množiny Obrázky lze modelovat pomocí bodových množin libovolné dimenze, např. v N-rozměrném euklidovském prostoru. 2D euklidovský prostor E2 a systém jeho podmnožin je přirozeným spojitým definičním oborem pro popis rovinných útvarů. Digitální protějšek euklidovského prostoru se reprezentuje celými čísly Z. Binární matematická morfologie ve 2D bodová množina vyjádřená dvojicemi celých čísel (x, y) Z 2. Výskyt bodu informuje o obsazenosti příslušného pixelu (místa v mřížce). Binární matematická morfologie ve 3D bodová množina vyjádřená trojicemi celých čísel (x, y, z) Z 3, kde (x, y, z) jsou prostorové souřadnice informující o obsazenosti příslušného voxelu. Šedotónová matematická morfologie ve 2D bodová množina vyjádřená trojicemi celých čísel (x, y, g) Z 3, kde x, y jsou souřadnice v rovině a g je hodnota šedi příslušného pixelu. 16/55

17 Čtyři principy matematické morfologie 17/55 1. Kompatibilita vůči translaci morfologický operátor Ψ má být nezávislý na translaci. 2. Kompatibilita vůči změně měřítka morfologický operátor Ψ má být nezávislý na změně měřítka. Poznámka: V případě digitálních obrazů je tento princip (mírně) porušen. 3. Lokální znalost morfologický operátor Ψ je lokálním operátorem (viz strukturní elementy, které brzy zavedeme). 4. Polospojitost morfologický operátor by neměl vykazovat náhlé změny svého chování. Shora polospojitost a zdola polospojitost jsou pojmy matematické analýzy, slabší než spojitost, ale složeny dohromady, již spojitost implikují. Zhruba řečeno, reálná funkce f je polospojitá v bodě x, pokud pro body y funkce f(y) není o mnoho větší než f(x).

18 Strukturní element 18/55 Strukturní element slouží v morfologických operacích jako lokální sonda. Strukturní element B je vztažen k lokálnímu počátku v bodě O (označeném v následujících obrázcích symbolem ). Příklady: Spojitý Digitální

19 Začneme binární matematickou morfologií, bodová množina 19/55 Zpočátku se omezíme na binární matematickou morfologii. Příklad bodové množiny v Z2, y x X = {(1, 0), (1, 1), (1, 2), (2, 2), (0, 3), (0, 4)}

20 Translace množiny o radiusvektor 20/55 Translace X h bodové množiny X o radiusvektor h X h = { p E 2, p = x + h pro některá x X }. X h X h

21 Symetrická bodová množina 21/55 Středová symetrie se vyjadřuje vůči reprezentativnímu bodu O. Někdy se také nazývá transponovaná bodová množina. Definice: B = { b : b B}. Příklad: B = {(2, 1), (2, 2)}, B = {( 2, 1)( 2, 2)}. Originál Po transpozici

22 Binární matematická morfologie 22/55 Pracuje s binárními obrázky. Definiční obor Z2. Obor hodnot {0, 1}. Dvě základní operace: dilatace a eroze. Nejsou invertovatelné. Dva používané formalismy pro součet a rozdíl Ve školské aritmetice obvyklé sčítání a odečítání. Minkowského součet, rozdíl. Do matematické morfologie zavedli G. Matheron v knize ve francouzštině z 1967, J. Serra v knize v anličtině z Rozdílnost obou přístupů hraje roli u eroze.

23 Minkowského součet, rozdíl 23/55 Minkowského součet (Hermann Minkowski , geometrie čísel 1889) X B = X b. b B Minkowského rozdíl (pojem zavedl až H. Hadwiger v roce 1957) X B = X b. b B

24 Binární dilatace 24/55 Dilatace je Minkowského součet, tj. sjednocení posunutých bodových množin X B = X b. b B Operaci dilatace vyjádřil ve funkčním tvaru J. Serra jako δ. Dilataci lze ekvivalentně vyjádřit jako funkci δ, δ B (X) = X B = { p E 2 : p = x + b, x X and b B }.

25 Binární dilatace, příklad 25/55 X = {(1, 0), (1, 1), (1, 2), (2, 2), (0, 3), (0, 4)} B = {(0, 0), (1, 0)} X B = {(1, 0), (1, 1), (1, 2), (2, 2), (0, 3), (0, 4), (2, 0), (2, 1), (2, 2), (3, 2), (1, 3), (1, 4)} X B X B

26 Binární dilatace isotropickým strukturním elementem /55 vlevo originál, vpravo dilatace. Dilatace se používá k zaplnění malých děr a úzkých zálivů v objektech. Zvětší původní velikost objektu. Má-li být velikost zachována, potom se dilatace kombinuje s erozí, viz dále.

27 Vlastnosti dilatace 27/55 Komutativní: X B = B X. Asociativní: X (B D) = (X B) D. Invariantní vůči posunu: X h B = (X B) h. Rostoucí transformace: Je-li X Y a (0, 0) B, potom X B Y B. Protipříklad při prázdném počátku (0, 0) / B X B X B

28 Binární eroze 28/55 Eroze je Minkowského rozdíl, tj. průnik všech posunů obrazu X o vektory b B, X B = X b. Ekvivalentně se pro každý bod obrazu p se ověřuje, zda pro všechna možná x + b leží výsledek v X. Pokud ano, je výsledek 1, jinak 0. b B X B = {p E 2 : p = x + b X for all b B}. Dilatace a eroze jsou duální morfologické operace.

29 Binární eroze, příklad 29/55 X = {(1, 0), (1, 1), (1, 2), (0, 3), (1, 3), (2, 3), (3, 3), (1, 4)} B = {(0, 0), (1, 0)} X B = {(0, 3), (1, 3), (2, 3)} X B X B

30 Binární eroze isotropickým strukturním elementem /55 vlevo originál, vpravo eroze. Objekty menší než strukturní element vymizí (např. čáry tloušťky 1). Eroze se používá ke zjednodušení struktury (rozložení objektu na jednodušší části).

31 Obrys pomocí binární eroze 31/55 Obrys X množiny X. Matematicky jde o hranici, v našem významu o hranici oblasti X v binárním obraze. Obrys poskytuje hranici oblasti o přirozené tlouštce 1. X = X \ (X B). vlevo originál X, vpravo obrys X.

32 Vlastnosti eroze 32/55 Antiextenzivní: Je-li (0, 0) B, potom X B X. Invariantní vůči posunu: X h B = (X B) h, X B h = (X B) h. Zachovává inkluzi: Je-li X Y, potom X B Y B. Dualita eroze a dilatace: (X Y ) C = X C Y. Kombinace eroze a průniku: (X Y ) B = (X B) (Y B), B (X Y ) (B X) (B Y ).

33 Vlastnosti dilatace a eroze (2) 33/55 Lze zaměnit pořadí dilatace a průniku: (X Y ) B = B (X Y ) (X B) (Y B). Dilatace průniku dvou obrazů je obsažena v průniku jejich dilatací. Možná záměna pořadí eroze a množinového sjednocení (umožňuje rozložit složitější strukturní elementy na sjednocení jednodušších): B (X Y ) = (X Y ) B = (X B) (Y B), (X Y ) B (X B) (Y B), B (X Y ) = (X B) (Y B).

34 Vlastnosti dilatace a eroze (3) 34/55 Postupná dilatace (resp. eroze) obrazu X nejdříve strukturním elementem B a potom strukturním elementem D je totožná jako dilatace (resp. eroze) obrazu X pomocí B D (X B) D = X (B D), (X B) D = X (B D).

35 Morfologická filtrace 35/55 V klasickém zpracování signálů/obrazů označuje pojem filtr jakoukoliv výpočetní proceduru, která má signál/obrázek na vstupu i výstupu. V matematické morfologii má pojem filtr přesný význam, tj. Operace Ψ je morpfologickým filtrem Ψ je nerostoucí a idempotntní. Slovy: morfologické filtry zachovávají uspořádání a konvergují během jedné iterace. Nejdůležitějšími operacemi v tomto kontextu jsou otevření a uzavření. Otevření jsou anti-extenzivní morfologické filtry. Uzavření jsou extenzivní morfolgické filtry.

36 Binární otevření 36/55 Eroze následovaná dilatací. X B = (X B) B Pokud se obraz X nezmění po otevření strukturním elementem B, říkáme, že je otevřený vzhledem k B.

37 Binární uzavření 37/55 Dilatace následovaná erozí. X B = (X B) B Pokud se obraz X nezmění po uzavření strukturním elementem B, říkáme, že je uzavřený vzhledem k B.

38 Vlastnosti otevření, uzavření 38/55 Otevření a uzavření jsou duální morfologické operace a speciálněji morfologické filtry (X B) C = X C B Idempotence je vlastností algebraických operací či prvků určité algebry. Operace je idempotentní, pokud jejím opakovaným použitím na nějaký vstup vznikne stejný výstup, jako vznikne jediným použitím dané operace. Zde speciálně, po jednom otevření, resp. uzavření, je množina již otevřena, resp. uzavřena. Další použití těchto transformací již nic nezmění. X B = (X B) B X B = (X B) B

39 Transformace tref či miň 39/55 Anglicky Hit or Miss. Používá složený strukturní element B = (B1, B2), B1 B2 =. X B = {x : B 1 X a B 2 X c }. Indikuje shodu složeného strukturního elementu a části obrazu. B1 testuje objekty, B 2 pozadí. Transformaci lze vyjádřit pomocí erozí a dilatací X B = (X B 1 ) (X c B 2 ) = (X B 1 ) \ (X B 2 ).

40 Příklad: detekce konvexních rohů 40/55 Masky detekující 4 možné konfigurace konvexních rohů pomocí tref či miň. Výsledek detekce rohů.

41 Homotopické transformace 41/55 Opírají se o relaci souvislosti mezi body, oblastmi. Vztahy souvislosti se vyjadřují homotopickým stromem. Homotopické transformace nemění homotopický strom. r 1 r 1 h 1 r 2 r 2 h 1 h 1 r b r 1 2 Příklad: dvěma různým obrázkům odpovídá stejný homotopický strom.

42 Kostra (skelet) 42/55 Podlouhlé objekty má smysl reprezentovat kostrou (viz animace člověka v počítačové grafice zachycující kinematiku). Blum v roce 1967 navrhl Medial axis transformation (analogie, vypalování trávy). Formální definice kostry se opírá o pojem maximálního kruhu (koule ve 3D).

43 Kostra pomocí maximálních kruhů 43/55 Kruh B(p, r) se středem p a poloměrem r, r 0 je množina bodů, pro něž je vzdálenost d r. Maximální kruh B vepsaný do množiny X se dotýká hranice X ve dvou a více bodech. Kostra je sjednocením středů maximálních kruhů. Not a maximal ball Maximal balls

44 Příklad koster, spojitý případ 44/55 Problémy se šumem.

45 Diskrétní kruhy o poloměru 1 45/55 V diskrétním rastru mohou kruhy vypadat různě, a to díky několika možným způsobům zavedení vzdálenosti. Příklady: r= B B B B E H 4 8

46 Třídění algoritmů binární skeletonizace oblastí 46/55 Vpisování kruhů podle definice se prakticky nepoužívá. Přílišná výpočetní složitost. Porušuje se souvislost. Skelet tloušťky > 1. Sekvenční ztenčování. Oblast se eroduje vhodným strukturním elementem, který zaručí, aby nebyla porušena souvislost. Obvykle homotopické ztenčování, s využitím strukturních elementů z Golayovy abecedy. Přes vzdálenostní transformaci. Rychlý výpočet. Nejčastěji používané. V koutkové reprezentaci. Napřed se oblasti bezeztrátově komprimují (koutky). Skelet se počítá vpisováním maximálních obdélníků přímo v komprimovaných datech (Schlesinger M.I., 1986).

47 Ztenčování a ztlušťování 47/55 Nechť X je obraz a B = (B1, B2) je složený strukturní element zavedený v transformaci tref či miň. Ztenčování X B = X \ (X B). Část ztenčované oblasti určená strukturním elementem B množinově odečítá od objektu samého. Ztlušťování X B = X (Xc B). Oblast se sjednocuje s částí pozadí danou strukturním elementem B. Ztenčování a ztlušťování jsou duální transformace (X B) c = X c B, B = (B 2, B 1 ).

48 Sekvenční ztenčování a ztlušťování 48/55 Nechť {B(1), B(2), B(3),..., B(n)} je posloupnost složených strukturních elementů B (i) = (B i1, B i2 ). Sekvenční ztenčování může být pro čtvercový rastr vyjádřeno pomocí posloupnosti strukturních elementů (např. 8 elementů 3 3, jak uvidíme v Golayově abecedě). X {B (i) } = (((X B (1) ) B (2) )... B (n) ). Sekvenční ztlušťování (analogicky) X {B (i) } = (((X B (1) ) B (2) )... B (n) ).

49 Užitečné sekvence z Golayovy abecedy 49/55 Existuje několik posloupností strukturních elementů {B(i)}, které jsou z praktického pohledu užitečné. Ukažme jen dvě z nich z Golayovy abecedy (1969) pro oktagonální rastr. Strukturní elementy rozměru 3 3 uvedeme ve dvou základních polohách, ostatní si domyslete pootočením. Stručný zápis složeného strukturního elementu: 1 ověřuje příslušnost k objektu, 0 ověřuje příslušnost k pozadí a konečně hodnota znamená, že prvek nehraje roli. Ztenčování a ztlušťování prvky Golayovy abecedy je idempotentní.

50 Ztenčování elementem L, homotopická náhrada skeletu tloušťky 1 50/55 L 1 = , L 2 = iterací

51 Ztenčování elementem L, pokračování 51/55 Ztenčování až do dosažení idempotence.

52 Ořezání volných konců elementem E 52/55 E 1 = , E 2 = Pokud by se ztenčování nechalo běžet až do dosažení idempotence, zůstaly by v obraze pouze uzavřené linie. 5 iterací

53 Motivace pro sekvenční morfologii Vzdálenostní transformace 53/55 Dosud nezáleželo na pořadí míst, v jakých byl morfologický operátor použit v obrazu. Operátor mohl být použit v náhodném pořadí, po řádcích, paralelně... Speciálnější přístup, kdy je vhodně předepsáno pořadí míst použití operátoru v obraze, může přinést podstatné zrychlení výpočtu. Výsledek operátoru totiž bude záviset nejen na vstupním obraze a transformaci, ale na výsledcích v předchozích polohách operátoru. Tím se může při výpočtu akumulovat potřebná globální informace, operátor může předchozí výsledky využít, a tak lze algoritmy výpočetně zjednodušit a zrychlit. Morfologické operátory opírající se o efektivní algoritmus výpočtu vzdálenostní transformace (probrána dříve) jsou důležitým příkladem tohoto přístupu, např při hledání skeletu v binární matematické morfologii.

54 Vzdáleností transformace příklad hvězdice, vstupní obrázek 54/55 Vzdálenostní transformaci jsme probrali v přednášce Digitální obraz, základní pojmy. Input color image of a starfish Starfish converted to gray scale image Segmented to logical image; 0 object; 1 background barevný šedotónový binární

55 DT příklad hvězdice, výsledky 55/55 Distance transform, distance D 4 (cityblock) Distance transform, distance D 8 (chessboard) Uvažujme topografický pohled na obrazovou funkci f(x, y), tj. jako na krajinu, kde jas odpovídá nadmořské výšce. D4 D Distance transform, distance D QE (quasi Euclidean) Distance transform, distance D E (Euclidean) Body skeletu objektu leží na hřebenech pohoří kvazieuklidovská euklidovská

Matematická morfologie

Matematická morfologie / 35 Matematická morfologie Karel Horák Rozvrh přednášky:. Úvod. 2. Dilatace. 3. Eroze. 4. Uzavření. 5. Otevření. 6. Skelet. 7. Tref či miň. 8. Ztenčování. 9. Zesilování..Golayova abeceda. 2 / 35 Matematická

Více

ROZ I. CVIČENÍ V. Morfologické operace v obraze teorie & praxe

ROZ I. CVIČENÍ V. Morfologické operace v obraze teorie & praxe ROZ I. CVIČENÍ V. Morfologické operace v obraze teorie & praxe TEORIE Morfologické operace v obraze Zdroje (7.. 0): Wikipedia EN: http://en.wikipedia.org/wiki/mathematical_morphology CMP: http://cmp.felk.cvut.cz/~hlavac/

Více

Digitální obraz, základní pojmy

Digitální obraz, základní pojmy Digitální obraz, základní pojmy Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Fakulta elektrotechnická,

Více

Šedotónová matematická morfologie

Šedotónová matematická morfologie Šedotónová matematická morfologie Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky 166 36 Praha 6,

Více

Geometrické transformace

Geometrické transformace 1/15 Předzpracování v prostoru obrazů Geometrické transformace Václav Hlaváč, Jan Kybic Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/

Více

Matematická analýza pro informatiky I.

Matematická analýza pro informatiky I. Matematická analýza pro informatiky I. 1. přednáška Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 14. února 2011 Jan Tomeček, tomecek@inf.upol.cz

Více

Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci

Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Relace, zobrazení, algebraické struktury Michal Botur Přednáška

Více

Operace s obrazem II

Operace s obrazem II Operace s obrazem II Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Osnova Matematická morfologie Segmentace obrazu Klasifikace objektů

Více

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Ústní zkouška z oboru Náročnost zkoušky je podtržena její ústní formou a komisionálním charakterem. Předmětem bakalářské zkoušky

Více

Užití morfologických metod při přenosu signálu

Užití morfologických metod při přenosu signálu Užití morfologických metod při přenosu signálu Using of Mathematical Morphology in Signal Processing Bc. Jiří Pobořil Diplomová práce 2014 ABSTRAKT Cílem této diplomové práce je vyuţití metod matematické

Více

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 2 Aritmetické vektorové prostory 7 3 Eukleidovské vektorové prostory 9 Levá vnější operace Definice 5.1 Necht A B. Levou vnější

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

1 Topologie roviny a prostoru

1 Topologie roviny a prostoru 1 Topologie roviny a prostoru 1.1 Základní pojmy množin Intervaly a okolí Intervaly v rovině nebo prostoru jsou obdélníky nebo hranoly se stranami rovnoběžnými s osami souřadnic. Podmnožiny intervalů se

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij]

MATICE. a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] MATICE Matice typu m/n nad tělesem T je soubor m n prvků z tělesa T uspořádaných do m řádků a n sloupců: a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n A = = [a ij] a m1 a m2 a mn Prvek a i,j je prvek matice A na místě

Více

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 Vít Lédl vit.ledl@tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Matematická analýza III.

Matematická analýza III. 1. - limita, spojitost Miroslav Hušek, Lucie Loukotová UJEP 2010 Úvod Co bychom měli znát limity posloupností v R základní vlastnosti funkcí jedné proměnné (definiční obor, monotónnost, omezenost,... )

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014 1. Obor reálných čísel - obor přirozených, celých, racionálních a reálných čísel - vlastnosti operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) -

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory Zkouška ověřuje znalost základních pojmů, porozumění teorii a schopnost aplikovat teorii při

Více

Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál

Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky 16. 9. 2008 Obsah přednášky 1 Literatura 2 Funkce a

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I 1. Funkce Diferenciální počet Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Některé užitečné pojmy Kartézský součin podrobnosti Definice 1.1 Nechť A,

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

DETEKCE HRAN V BIOMEDICÍNSKÝCH OBRAZECH

DETEKCE HRAN V BIOMEDICÍNSKÝCH OBRAZECH DETEKCE HRAN V BIOMEDICÍNSKÝCH OBRAZECH Viktor Haškovec, Martina Mudrová Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Ústav počítačové a řídicí techniky Abstrakt Příspěvek je věnován zpracování biomedicínských

Více

1 Připomenutí vybraných pojmů

1 Připomenutí vybraných pojmů 1 Připomenutí vybraných pojmů 1.1 Grupa Definice 1 ((Komutativní) grupa). Grupou (M, ) rozumíme množinu M spolu s operací na M, která má tyto vlastnosti: i) x, y M; x y M, Operace je neomezeně definovaná

Více

Matematika pro informatiky

Matematika pro informatiky (FIT ČVUT v Praze) Konvexní analýza 13.týden 1 / 1 Matematika pro informatiky Jaroslav Milota Fakulta informačních technologíı České vysoké učení technické v Praze Letní semestr 2010/11 Extrémy funkce

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

Úvod do lineární algebry

Úvod do lineární algebry Úvod do lineární algebry 1 Aritmetické vektory Definice 11 Mějme n N a utvořme kartézský součin R n R R R Každou uspořádanou n tici x 1 x 2 x, x n budeme nazývat n rozměrným aritmetickým vektorem Prvky

Více

Základní pojmy teorie množin Vektorové prostory

Základní pojmy teorie množin Vektorové prostory Základní pojmy teorie množin Přednáška MATEMATIKA č. 1 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz 7. 10. 2010 Základní pojmy teorie množin Základní pojmy

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x

1 Zobrazení 1 ZOBRAZENÍ 1. Zobrazení a algebraické struktury. (a) Ukažte, že zobrazení f : x 1 ZOBRAZENÍ 1 Zobrazení a algebraické struktury 1 Zobrazení Příklad 1.1. (a) Ukažte, že zobrazení f : x na otevřený interval ( 1, 1). x x +1 je bijekce množiny reálných čísel R (b) Necht a, b R, a < b.

Více

1 Množiny, výroky a číselné obory

1 Množiny, výroky a číselné obory 1 Množiny, výroky a číselné obory 1.1 Množiny a množinové operace Množinou rozumíme každé shrnutí určitých a navzájem různých objektů (které nazýváme prvky) do jediného celku. Definice. Dvě množiny jsou

Více

Jasové transformace. Karel Horák. Rozvrh přednášky:

Jasové transformace. Karel Horák. Rozvrh přednášky: 1 / 23 Jasové transformace Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Úvod. 2. Histogram obrazu. 3. Globální jasová transformace. 4. Lokální jasová transformace. 5. Bodová jasová transformace. 2 / 23 Jasové transformace

Více

1 Základní pojmy. 1.1 Množiny

1 Základní pojmy. 1.1 Množiny 1 Základní pojmy V této kapitole si stručně připomeneme základní pojmy, bez jejichž znalostí bychom se v dalším studiu neobešli. Nejprve to budou poznatky z logiky a teorie množin. Dále se budeme věnovat

Více

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice I. Funkce dvou a více reálných proměnných 1. Úvod Značení: V textu budeme používat označení: N pro množinu všech přirozených čísel; R pro množinu všech reálných čísel; R n pro množinu všech uspořádaných

Více

Netradiční výklad tradičních témat

Netradiční výklad tradičních témat Netradiční výklad tradičních témat J. Musilová, P. Musilová: Matematika pro porozumění i praxi I. VUTIUM, Brno 2006 (291 s.), 2009 (349 s.). J. Musilová, P. Musilová: Matematika pro porozumění i praxi

Více

Hisab al-džebr val-muqabala ( Věda o redukci a vzájemném rušení ) Muhammada ibn Músá al-chvárizmího (790? - 850?, Chiva, Bagdád),

Hisab al-džebr val-muqabala ( Věda o redukci a vzájemném rušení ) Muhammada ibn Músá al-chvárizmího (790? - 850?, Chiva, Bagdád), 1 LINEÁRNÍ ALGEBRA 1 Lineární algebra Slovo ALGEBRA pochází z arabského al-jabr, což znamená nahrazení. Toto slovo se objevilo v názvu knihy islámského matematika Hisab al-džebr val-muqabala ( Věda o redukci

Více

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony.

Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Booleovská algebra. Booleovské binární a unární funkce. Základní zákony. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie, Přírodovědecká fakulta UK. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 4. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 27 Množiny Zavedení pojmu množina je velice

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace 22.z-3.tr ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. TEORIE ŘÍZENÍ druhá část tématu předmětu pokračuje. oblastí matematických pomůcek

Více

Co je to univerzální algebra?

Co je to univerzální algebra? Co je to univerzální algebra? Při studiu řadu algebraických struktur (grupoidy, pologrupy, grupy, komutativní grupy, okruhy, obory integrity, tělesa, polosvazy, svazy, Booleovy algebry) se často některé

Více

2. Test 07/08 zimní semestr

2. Test 07/08 zimní semestr 2. Test 07/08 zimní semestr Příklad 1. Najděte tříprvkový poset (částečně uspořádanou množinu), která má právě dva maximální a právě dva minimální prvky. Řešení. Takový poset je až na izomorfismus jeden:

Více

Analýza a zpracování digitálního obrazu

Analýza a zpracování digitálního obrazu Analýza a zpracování digitálního obrazu Úlohy strojového vidění lze přibližně rozdělit do sekvence čtyř funkčních bloků: Předzpracování veškerých obrazových dat pomocí filtrací (tj. transformací obrazové

Více

Fourierovské metody v teorii difrakce a ve strukturní analýze

Fourierovské metody v teorii difrakce a ve strukturní analýze Osnova přednášky na 31 kolokviu Krystalografické společnosti Výpočetní metody v rtg a neutronové strukturní analýze Nové Hrady, 16 20 6 2003 Fourierovské metody v teorii difrakce a ve strukturní analýze

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y.

M M. Je-li ρ M 2 relace, pak vztah (x, y) ρ zapisujeme x ρ y. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební textykpřednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 8. Uspořádání asvazy Uspořádání je další užitečná abstraktní struktura na množině. Modeluje

Více

Svazy. Jan Paseka. Masarykova univerzita Brno. Svazy p.1/37

Svazy. Jan Paseka. Masarykova univerzita Brno. Svazy p.1/37 Svazy Jan Paseka Masarykova univerzita Brno Svazy p.1/37 Abstrakt Zmíníme se krátce o úplných a distributivních svazech, resp. jaké vlastnosti má řetězec reálných čísel. Svazy p.2/37 Abstrakt V této kapitole

Více

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad 1.3. Cíle Cílem kapitoly je seznámení čtenáře s axiomy číselných oborů a jejich podmnožin (intervalů) a zavedení nových pojmů, které nejsou náplní středoškolských osnov. Průvodce studiem Vývoj matematiky

Více

Modelování systémů a procesů (11MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček. 8. přednáška 11MSP pondělí 20. dubna 2015

Modelování systémů a procesů (11MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček. 8. přednáška 11MSP pondělí 20. dubna 2015 Modelování systémů a procesů (11MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 8. přednáška 11MSP pondělí 20. dubna 2015 verze: 2015-04-14 12:31

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

Transformace obrazu Josef Pelikán KSVI MFF UK Praha

Transformace obrazu Josef Pelikán KSVI MFF UK Praha Transformace obrazu 99725 Josef Pelikán KSVI MFF UK Praha email: Josef.Pelikan@mff.cuni.cz WWW: http://cgg.ms.mff.cuni.cz/~pepca/ Transformace 2D obrazu dekorelace dat potlačení závislosti jednotlivých

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Úlohy k procvičování textu o svazech

Úlohy k procvičování textu o svazech Úlohy k procvičování textu o svazech Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky - zadání

Více

10 Funkce více proměnných

10 Funkce více proměnných M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika II kap. 10: Funkce více proměnných 16 10 Funkce více proměnných 10.1 Základní pojmy Definice. Eukleidovskou vzdáleností bodů x = (x 1,...,x n ), y = (y 1,...,y

Více

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie

Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Teorie grup 1 Příklad axiomatické teorie Alena Šolcová 1 Binární operace Binary operation Binární operací na neprázdné množině A rozumíme každé zobrazení kartézského součinu A x A do A. Multiplikativní

Více

Operace s maticemi. 19. února 2018

Operace s maticemi. 19. února 2018 Operace s maticemi Přednáška druhá 19. února 2018 Obsah 1 Operace s maticemi 2 Hodnost matice (opakování) 3 Regulární matice 4 Inverzní matice 5 Determinant matice Matice Definice (Matice). Reálná matice

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA A FUNKCE MNOŽINA KOMPLEXNÍCH ČÍSEL C. Alternativní popis komplexních čísel

KOMPLEXNÍ ČÍSLA A FUNKCE MNOŽINA KOMPLEXNÍCH ČÍSEL C. Alternativní popis komplexních čísel KOMPLEXNÍ ČÍSLA A FUNKCE V předchozích částech byl důraz kladen na reálná čísla a na reálné funkce. Pokud se komplexní čísla vyskytovala, bylo to z hlediska kartézského součinu dvou reálných přímek, např.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV POČÍTAČOVÉ GRAFIKY A MULTIMÉDIÍ FACULTY OF INFORMATION TECHNOLOGY DEPARTMENT OF COMPUTER GRAPHICS AND

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008.

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Úvod do informatiky přednáška čtvrtá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Pojem relace 2 Vztahy a operace s (binárními) relacemi

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Cvičení z matematiky Náplň: Systematizace a prohloubení učiva matematiky Třída: 4. ročník Počet hodin: 2 Pomůcky: Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné obory

Více

Aplikovaná matematika I, NMAF071

Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika I kap. 1: Úvod, čísla, zobrazení, posloupnosti 1 Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, KMA MFF UK ZS 2013/14 Sylabus = obsah (plán) přednášky [a orientační

Více

10. Vektorové podprostory

10. Vektorové podprostory Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA II, letní semestr 2000/2001 Michal Marvan Definice. Bud V vektorový prostor nad polem P. Podmnožina U V se nazývá podprostor,

Více

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Systematizace a prohloubení učiva matematiky. Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky Systematizace a prohloubení učiva matematiky 4. ročník 2 hodiny Učebna s dataprojektorem, PC, grafický program, tabulkový procesor Číselné

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 2. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 20 Co nás dneska čeká... Závislé a nezávislé

Více

a počtem sloupců druhé matice. Spočítejme součin A.B. Označme matici A.B = M, pro její prvky platí:

a počtem sloupců druhé matice. Spočítejme součin A.B. Označme matici A.B = M, pro její prvky platí: Řešené příklady z lineární algebry - část 1 Typové příklady s řešením Příklady jsou určeny především k zopakování látky před zkouškou, jsou proto řešeny se znalostmi učiva celého semestru. Tento fakt se

Více

Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost.

Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost. Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost. Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a

Více

RELACE, OPERACE. Relace

RELACE, OPERACE. Relace RELACE, OPERACE Relace Užití: 1. K popisu (evidenci) nějaké množiny objektů či jevů, které lze charakterizovat pomocí jejich vlastnostmi. Entita je popsána pomocí atributů. Ty se vybírají z domén. Různé

Více

Úvod do kvantového počítání

Úvod do kvantového počítání 2. přednáška Katedra počítačů, Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze 17. března 2005 Opakování Část I Přehled z minulé hodiny Opakování Alternativní výpočetní modely Kvantové počítače

Více

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ 5 přednáška S funkcemi se setkáváme na každém kroku ve všech přírodních vědách ale i v každodenním životě Každá situace kdy jsou nějaký jev nebo veličina jednoznačně určeny

Více

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA 1. Výrazy a jejich úpravy vzorce (a+b)2,(a+b)3,a2-b2,a3+b3, dělení mnohočlenů, mocniny, odmocniny, vlastnosti

Více

6. Vektorový počet Studijní text. 6. Vektorový počet

6. Vektorový počet Studijní text. 6. Vektorový počet 6. Vektorový počet Budeme se pohybovat v prostoru R n, což je kartézská mocnina množiny reálných čísel R; R n = R R. Obvykle nám bude stačit omezení na případy n = 1, 2, 3; nicméně teorie je platná obecně.

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Téma: Název: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Funkce Funkce a její vlastnosti Ing. Vacková Věra

Více

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné Přednáška 4 Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné V několika následujících přednáškách budeme studovat zobrazení jedné reálné proměnné f : X Y, kde X R a Y R k. Protože pro každé

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika 1 Náhodné pokusy a náhodné jevy Činnostem, jejichž výsledek není jednoznačně určen podmínkami, za kterých probíhají, a které jsou (alespoň teoreticky) neomezeně opakovatelné,

Více

Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita

Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita Lineární algebra : Skalární součin a ortogonalita (15. přednáška) František Štampach, Karel Klouda frantisek.stampach@fit.cvut.cz, karel.klouda@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních

Více

3 Množiny, Relace a Funkce

3 Množiny, Relace a Funkce 3 Množiny, Relace a Funkce V přehledu matematických formalismů informatiky se v této lekci zaměříme na základní datové typy matematiky, tj. na množiny, relace a funkce. O množinách jste sice zajisté slyšeli

Více

HLEDÁNÍ HRAN. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání.

HLEDÁNÍ HRAN. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. 1/35 HLEDÁNÍ HRAN Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac FYZIOLOGICKÁ MOTIVACE 2/35 Výsledky

Více

Slovo ALGEBRA pochází z arabského al-jabr, což znamená nahrazení. Toto slovo se objevilo v názvu knihy

Slovo ALGEBRA pochází z arabského al-jabr, což znamená nahrazení. Toto slovo se objevilo v názvu knihy 1 Lineární algebra Slovo ALGEBRA pochází z arabského al-jabr, což znamená nahrazení. Toto slovo se objevilo v názvu knihy islámského matematika Hisab al-džebr val-muqabala ( Věda o redukci a vzájemném

Více

Fuzzy množiny, Fuzzy inference system. Libor Žák

Fuzzy množiny, Fuzzy inference system. Libor Žák Fuzzy množiny, Fuzzy inference system Proč právě fuzzy množiny V řadě případů jsou parametry, které vstupují a ovlivňují vlastnosti procesu, popsané pomocí přibližných nebo zjednodušených pojmů. Tedy

Více

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin.

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. 1.2. Cíle Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. Průvodce studiem Množina je jedním ze základních pojmů moderní matematiky. Teorii množin je možno budovat

Více

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost.

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost. Kapitola 3 Uspořádání a svazy Pojem uspořádání, který je tématem této kapitoly, představuje (vedle zobrazení a ekvivalence) další zajímavý a důležitý speciální případ pojmu relace. 3.1 Uspořádání Definice

Více

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021 Maturitní témata MATEMATIKA 1. Funkce a jejich základní vlastnosti. Definice funkce, def. obor a obor hodnot funkce, funkce sudá, lichá, monotónnost funkce, funkce omezená, lokální a globální extrémy funkce,

Více

Kapitola 11: Vektory a matice 1/19

Kapitola 11: Vektory a matice 1/19 Kapitola 11: Vektory a matice 1/19 2/19 Prostor R n R n = {(x 1,..., x n ) x i R, i = 1,..., n}, n N x = (x 1,..., x n ) R n se nazývá vektor x i je i-tá souřadnice vektoru x rovnost vektorů: x = y i =

Více

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují

Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují Definice. Vektorový prostor V nad tělesem T je množina s operacemi + : V V V, tj. u, v V : u + v V : T V V, tj. ( u V )( a T ) : a u V které splňují 1. u + v = v + u, u, v V 2. (u + v) + w = u + (v + w),

Více

Lineární algebra Operace s vektory a maticemi

Lineární algebra Operace s vektory a maticemi Lineární algebra Operace s vektory a maticemi Robert Mařík 26. září 2008 Obsah Operace s řádkovými vektory..................... 3 Operace se sloupcovými vektory................... 12 Matice..................................

Více

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška:

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška: Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Matematika I katedra matematiky, UL-605, rvyrut@kma.zcu.cz tel.: 377 63 2658 Zkouška: Písemná část zkoušky - příklady v rozsahu zápočtových prací Ústní část zkoušky - základní

Více

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY PŘEDNÁŠKA 1 METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY 1.1 Prostor R n a jeho podmnožiny Připomeňme, že prostorem R n rozumíme množinu uspořádaných n tic reálných čísel, tj. R n = R } R {{ R }. n krát Prvky R n budeme

Více

OBECNOSTI KONVERGENCE V R N

OBECNOSTI KONVERGENCE V R N FUNKCE VÍCE PROMĚNNÝCH V reálných situacích závisejí děje obvykle na více proměnných než jen na jedné (např. na teplotě i na tlaku), závislost na jedné proměnné je spíše výjimkou. OBECNOSTI Reálná funkce

Více

Poznámka. Je-li f zobrazení, ve kterém potřebujeme zdůraznit proměnnou, píšeme f(x) (resp. f(y), resp. f(t)) je zobrazení místo f je zobrazení.

Poznámka. Je-li f zobrazení, ve kterém potřebujeme zdůraznit proměnnou, píšeme f(x) (resp. f(y), resp. f(t)) je zobrazení místo f je zobrazení. 2. ZOBRAZENÍ A FUNKCE 2.1 Zobrazení 2. 1. 1 Definice: Nechť A a B jsou množiny. Řekneme že f je zobrazení množiny A do množiny B jestliže (i) f A B (ii) ke každému z množiny A eistuje právě jedno y z množiny

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2014 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

Zavedení a vlastnosti reálných čísel

Zavedení a vlastnosti reálných čísel Zavedení a vlastnosti reálných čísel jsou základním kamenem matematické analýzy. Konstrukce reálných čísel sice není náplní matematické analýzy, ale množina reálných čísel R je pro matematickou analýzu

Více

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 1. přednáška, 21. 2. 2019 1. Napište množina x je prázdná (přesněji množina x nemá žádné prvky ) formulí základního jazyka teorie množin. 2. Dokažte ((x

Více

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky.

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky. Teorie množin V matematice je všechno množina I čísla jsou definována pomocí množin Informatika stojí na matematice Znalosti Teorie množin využijeme v databázových systémech v informačních systémech při

Více