Konstrukce vstikovací formy. Lukáš Obst

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konstrukce vstikovací formy. Lukáš Obst"

Transkript

1 Konstrukce vstikovací formy Lukáš Obst Bakaláská práce 2008

2

3

4 ABSTRAKT Cílem této práce bylo vypracovat literární studii na dané téma, navrhnout vstikovací formu pro zadaný plastový díl, nakreslit plastový díl ve 3D a nakreslit sestavu v programu CATIA V5R16. Zadaný plastový díl je držák svtlometu do automobil a z materiálu PBT-GF30. Klíová slova: Vstikovací stroj, vstikovací forma, dutina, HASCO, CATIA, plast. ABSTRACT The aim of this thesis was to elaborate a literary study on the topic, to design a mould for injection moulding of the given part, create a 3D model of the part and to create an assembly in CATIA V5R16. The part is a automotive headlight holder manufactured from PBT-GF30. Keywords: Injection moulding machine, mould, cavity, HASCO, CATIA, plastic.

5 Podkování: Dkuji vedoucímu své bakaláské práce Ing. Michalu Stakovi PhD. za odborné vedení, trplivost, ochotn poskytnuté rady a za as, který mi vnoval pi vypracování práce. Dále bych chtl podkovat Bc. Tomáši Vackovi za ochotné poskytnutí rady. Prohlašuji, že jsem na bakaláské práci pracoval samostatn a použitou literaturu jsem citoval. V pípad publikace výsledk, je-li to uvedeno na základ licenní smlouvy, budu uveden jako spoluautor.. Ve Zlín... Podpis diplomant

6 OBSAH ÚVOD... 7 TEORETICKÁ ÁST VSTIKOVÁNÍ ROZDLENÍ PLAST Termoplasty VSTIKOVACÍ STROJ Prbh vstikovacího cyklu Vstikovací stroj charakteristika FORMY PRO VSTIKOVÁNÍ PLAST Technické údaje pro konstrukci formy Konstrukní návrh formy Konstrukce formy Zaformování výstiku Dimenzování tvarové dutiny Povrch dutiny Smrštní výstiku Vtokový systém Studený vtokový systém Horký vtokový systém Vyhazování výstiku Odvzdušnní forem Temperování forem Materiály používané pi výrob forem PRAKTICKÁ ÁST KONSTRUKCE FORMY VÝROBEK KONSTRUKCE FORMY Zaformování výstiku Odvzdušnní formy Vtokový systém Temperace formy Dutina formy ZÁVR SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY SEZNAM POUŽITÝCH SYMBOL A ZKRATEK SEZNAM OBRÁZK SEZNAM TABULEK SEZNAM PÍLOH... 42

7 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 7 ÚVOD První plast (díve umlá hmota ) byl vyroben roku 1862 britským chemikem Alexanderem Parkesem. Do té doby se používaly ke zhotovování nejrznjších pedmt pírodní materiály jako devo, sklo, keramika, slonovina nebo jantar. Plasty tyto drahé materiály v mnoha pípadech pln nahradily a v mnoha dokonce pedili. Jsou pevné, za tepla dobe tvarovatelné, mají nízkou hustotu, na vzduchu jsou stálé a nkteré odolávají úinkm žíravin a chemikálií. Pro výrobu plastových díl nejrznjších tvar se používá nkolika metod. Mezi nejrozšíenjší je v poslední dob vstikování plast do forem, dále pak vytlaování atd. Vstikování plast je pomrn složitý tepeln-mechanický proces. Dovoluje velmi rychlou a pesnou výrobu plastových výrobku každodenní poteby. Provádí se na vstikovacích strojích. Hlavní souástí vstikovacího stroje je forma, která udává vstikovanému materiálu tvar, drsnost a další vlastnosti. Musí odolávat teplotním zatížením, velmi vysokým tlakm a zajistit snadné vyhození výrobku z dutiny formy. Pro jednotlivé tvary výrobku se navrhuje a vyrábí každá forma zvláš. Její složitost se odvíjí od složitosti výrobku. Pro zjednodušení práce a výroby se objevili firmy poskytující normalizované souásti. Mezi nejznámjší patí firmy HASCO, D-M-E nebo STRACK. Jednotlivé díly vyrábjí ve velkých sériích se zarueným tepelným zpracováním. Díky tmto firmám se stává výroba formy skládáním jako stavebnice.

8 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 8 I. TEORETICKÁ ÁST

9 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 9 1 VSTIKOVÁNÍ Vstikování do forem je druhé nejrozšíenjší zpracování plast hned za vytlaováním. Pi této metod se dopraví roztavený materiál do dutiny formy uritým tlakem. Poté se ochladí a vyjme se již hotový výrobek. Výhodou tohoto zpsobu zpracování je její automatizace, takže stroj dokáže vyrábt uritou dobu bez zásahu obsluhy. 1.1 Rozdlení plast Plasty jako materiál jsou látky, jejichž struktura je tvoena makromolekulárními etzci. Lze je rozdlit na dva základní druhy: termoplasty - mají etzce pímé tzv. lineární polymery, nebo etzce s boními vtvemi, tzv. rozvtvené polymery. Pi ohátí se uvolní soudržnost etzc a hmota je dobe tváitelná. Po ochlazení zstanou ve tvaru, jaký byl vymodelován. reaktoplasty - též se nazývají termosety. Mají etzce pín propojeny chemickými vazbami a vytváí prostorovou sí. Pi ohátí je nelze tvarovat, dochází k zesí ování neboli vytvrzování plastu. Pi nadmrném ohevu dojde k tzv. degradaci. Chemické vazby se peruší a další zpracování takto pehátého matriálu je bezpedmtné. [1] Termoplasty Z jednotlivých skupin plast jsou nejrozšíenjší termoplasty. Tyto lineární i rozvtvené polymery jejichž etzec tvoí jen jeden druh základní chemické skupiny se nazývají homopolymery. Polymery, jejichž etzec je složen z více základních druh chemických skupin se nazývají kopolymer. Z hlediska vnitní struktury jsou termoplasty dleny na: amorfní jejich etzce jsou nepravideln prostorov uspoádány, semikrystalické podstatná ást etzc je pravidelná a tsn uspoádaná a tvoí krystalické útvary. Zbytek má amorfní uspoádání. Využitelnost výrobku z amorfních plast je v oblasti pod teplotou skelného pechodu (Tg). Polymer je v tomto stavu pevný. Zvyšováním teploty nad Tg postupn slábnou kohezní síly a plast pechází k plastické až viskózní oblasti, kde se zpracovává.

10 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 10 U semikrystalických plast jsou ásti makromolekul vázány pevnji v lamelách a ve sférolitech krystalické fáze. Zvyšováním teploty se nejprve uvolní ást makromolekul z amorfní oblasti, potom i ostatní. To je doprovázeno znaným objemovým nárstem. Rozdíl obou typ termoplast je patrný z obr. 1. [1] Obr. 1. Oblast využití amorfních a semikrystalických plast 1.2 Vstikovací stroj Vstikovací stroj slouží k roztavení granulovaného materiálu, který je v násypce, zhomogenizování a následnému vstíknutí do dutiny formy. Forma se dlí z funkního hlediska na ti základní ásti: ovládání a ízení stroje, uzavírací jednotku a vstikovací jednotku. [11]

11 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 11 Obr. 2. Schéma vstikovacího stroje Prbh vstikovacího cyklu Ped vstíknutím taveniny do formy se musí patin pipravit. Píprava spoívá v temperaci, vložení zálisk, závitových jader apod. Temperance formy závisí na typu zpracovaného plastu, tvaru a tlouš ce stn výrobku. Vytemperovaná a upnutá forma ve stroji je uzavena uzavírací silou. Její velikost je volena tak, aby se forma neotevela pi vstikování. Uzavírání formy je proces pomrn rychlý, jen ped stykem polovin formy se zpomalí. Po uzavení formy dojde k pijetí vstikovací jednotky a následnému vstíknutí polymeru do dutiny formy. Následuje dotlak, který trvá do doby, kdy zamrznou vtokové kanály. Po jeho skonení se vstikovací jednotka vrátí do pvodní polohy. Prbh cyklu je schématicky znázornn na obr. 3.

12 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 12 Obr. 3. Vstikovací cyklus v závislosti na tlaku vstikovacího stroje V prbhu vstikování se musí zvolit celá ada parametr: velikost dávky taveniny teplota taveniny velikost a doba psobení vstikovacího tlaku vstikovací rychlost dotlak otáky šneku a jeho zptný chod chlazení Jednotlivé zpracovatelské parametry se pi zkušebním provozu nastaví podle plastem požadovaných hodnot s korekcemi získaných zkušenostmi a s ohledem na tvar formy Vstikovací stroj charakteristika V souasné dob existuje velký poet rzných konstrukcí stroj, které se liší svými provedeními, stupni ízení, stálosti a reprodukovatelností jednotlivých parametr. Konstrukce je charakterizována podle: vstikovací jednotky, uzavírací jednotky, ovládání a ízení stroje.

13 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 13 Vstikovací jednotka: Pipraví a dopraví požadované množství roztaveného plastu s pedepsanými technologickými parametry do formy. Maximální vstikované množství nemá pekroit 90% kapacity jednotky, protože je ješt nutná rezerva pro doplnní úbytku smrštním. Optimáln je doporuováno 80%. Uzavírací jednotka: Ovládá formu a zajiš uje její dokonalé uzavení, otevení a pípadné vyhození. Velikost uzavírací síly je stavitelná a je pímo závislá na velikosti vstikovacího tlaku, ploše dutiny a ploše vtok v dlící rovin. Hlavní ásti uzavírací jednotky jsou: oprná deska upínací deska vodící sloupky uzavírací mechanismus Ovládání a ízení stroje: Stupe ízení a snadná obsluha stroje je charakteristickým znakem jeho kvality. Stálá reprodukovatelnost technologických parametr je význaným a nutným faktorem. Pokud tyto parametry nepimen kolísají, projeví se tato nerovnomrnost na pesnosti a kvalit výrobky výstiku. ízení se proto musí zajistit vhodnými ídícími a regulaními prvky. [1] 1.3 Formy pro vstikování plast Forma dává tavenin po ochlazení výsledný tvar a rozmry výrobku, pi zachování požadovaných fyzikálních a mechanických vlastností. Její dobrá kvalita plní požadavky: technické zaruují správnou funkci, která musí vyrobit požadovaný poet výrobku v náležité kvalit, ekonomické nízká poizovací cena, využití plastu spoleenskoestetické umožují vytváet vhodné prostedí pi bezpené práci Technické údaje pro konstrukci formy Pro vyhotovení výkresové dokumentace je teba znát mnoho technických údaj. Nejdležitjší pehled viz obr. 4.

14 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 14 Obr. 4. Technické údaje pro konstrukci a výrobu formy Výkres souásti musí definovat tvar, stupe pesnosti a úchylek, jakost povrchu, materiál souásti. Násobnost formy optimální volba násobnosti formy vyžaduje správné vyhodnocení jednotlivých initel, které ovlivují: pesnost výstiku, požadované množství, kapacita vstikovacího stroje, ekonomika výroby. Souásti tvarov nároné, které vedou ke složité form, se vtšinou vyrábí v jednonásobných formách. Z hlediska kvality a pesnosti je žádoucí, aby násobnost byla co nejmenší. Výroba rozmrov pesných souástí zavádí další faktor chyb. Nerovnomrná teplota formy i plastu pi plnní jednotlivých dutin, nestejné vstikovací tlaky, rozdílné dráhy vtok apod. zpsobují další rozmrové nepesnosti. Velikosti vstikovacího stroje se svým plastikaním výkonem, vstikovacím tlakem i uzavírací silou musí dostaten a s rezervou naplnit bezpenou uzavenou formu. Volba optimálního vstikovacího stroje jeho volbu urují: hmotnost a rozmry vyrábného dílu, požadovaná pesnost a kvalita dílu, velikost formy.

15 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 15 Navržený stroj proto musí splovat: dostatenou vstikovací kapacitu, dostatenou uzavírací sílu, vhodnou koncepci stroje. Zvláštní požadavky na konstrukci forem Pokud pro zákazníka bžné požadavky nejsou vhodné, doplní je svými speciálními. Obvykle mají urychlit, pípadn zlevnit výrobu. Takovým zvláštním píslušenstvím býva využití typizovaných rám forem, nasazení vyhívané trysky, vyšší automatizace pi vstikování, robotizace apod. [1] Konstrukní návrh formy Jsou-li všechny potebné technické údaje pro návrh k dispozici, následuje vypracování konstrukního návrhu formy. Ten pedchází vlastní konstrukci. Je vyžadován jako podklad pro konstrukci, posouzení pracnosti a stanovení náklad na formu. Taková innost pedstavuje: posoudit tvar a rozmry dílu základní podklad pro konstrukci formy, zaformování výstiku a urení dlící roviny uruje charakter a druh plastu. Z takto vyhodnocené a umístné tvarové dutiny tém vyplyne koncepce formy. Doplujícím faktorem je násobnost formy, vyhazovací a temperanní systém, vratná a vodící funkce formy. Takto vypracovaný konstrukní návrh formy je podkladem pro konstrukci a pro vypracování cenové nabídky. [1] Konstrukce formy Výkres souásti spolen s konstrukním návrhem jsou podkladem pro konstruktéra. Konstrukce má pak následující postup: a. Posouzení výkresu souásti z hlediska tvaru, rozmr a tváecích podmínek. Nezanedbávat úpravy ostrých hran a roh vyvolávají obtížné plnní a vyhazování výrobku.

16 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 16 b. Upesnní dlící roviny a zpsobu zaformování výrobku s ohledem na funkci a vzhled. c. Dimenzování tvarových dutin a jejich uspoádání ve form. Volba vhodného typu vtokového systému, velikosti prez, tvar a délky rozvádcích kanálk. d. Stanovení koncepce vyhazovacího a temperanního systému, odvzdušnní formy. e. Navržení rámu formy s ohledem na pedchozí body. f. Vhodné uspoádání, stední a upínání formy na stroj. g. Kontrola funkních parametr formy. Nastavení vstikovacího a uzavíracího tlaku a další faktory s ohledem na použitý stroj. h. Celá koncepce musí smovat k možné a snadné výrobní technologii dle požadavk. [1] Zaformování výstiku Správné zaformování výstiku a vhodná volba dlící roviny náleží k rozhodujícím zásadám konstrukce formy. Umožuje dodržet tvar a rozmr výstiku i ekonomiku výroby. Dlící rovina je zpravidla rovnobžná s upínáním formy. Mže být šikmá i rzn tvarovaná, v pípadech vytváení boních otvor ve výstiku jsou hlavní a vedlejší roviny. Výroba formy s vtším potem dlících rovin je složitjší. Nepesnost v dlící rovin má za následek nedovení formy a vznik otep nebo zvtšení výstiku. Je teba také pihlédnout k tomu, že dlící rovina hraje dležitou roli pi odvzduš- ování formy Dimenzování tvarové dutiny Tvar a rozmr funkních díl, které jsou pevážn umístny v rzných ástech formy, tvoí po jejím uzavení tvarovou dutinu. Její dimenzování hraje dležitou roli konstrukního ešení. Chybn dimenzované rozmry se projeví v nedodržení rozmr výstiku. Povrch a rozmr výstiku jsou tedy dány pesností tvarové dutiny a kvalitou její plochy, která je obvykle složena z tvárnice, tvárníku, jader a tvarových vložek.

17 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 17 Nejastjší píinou chybného dimenzování rozmr je pedevším nepesný odhad smrštní plastu. Smrštní se pohybuje od 0,2 až 6% podle složení polymeru. [1] Povrch dutiny Povrch dutiny formy uruje vzhled výstiku. Vysoké nároky na jakost povrchu ovlivují pracnost i funknost formy. Funkní plochy v dutin formy se vyrábjí jako: matné - jsou výrobn jednodušší, lesklé vyžadují nákladnou a náronou technologii, dezénové po celé dutin, nebo po její ásti je speciální úprava. Nejastjší výrobní technologií dutiny formy je elektroerozivní obrábní. Hrubost obrobeného povrchu je nastavitelná elektrickými veliinami. [1] Smrštní výstiku Velikost smrštní je rozdíl mezi rozmrem dutiny a skuteným rozmrem výrobku. Jeho velikost závisí na teplotní roztažnosti plastu a dalších inidlech. Smrštní se rozdluje do dvou asových fází. Velikost provozního smrštní se stanoví 24 hod. po výrob souásti a pedstavuje až 90% z jeho hodnoty. Zbytek je dodatené smrštní, které probíhá pomrn dlouho v závislosti na typu polymeru. Velikost smrštní nemusí být ve všech smrech stejná. Velikost smrštní je ovlivnna vlastností plastu, tvarem výstiku, technologii vstikování, ale i vstikovací formou (vtokovou soustavou a teplotou chlazení). Na obr. 5. je znázornn vliv tchto faktor na jeho velikost. [2]

18 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 18 Obr. 5. Vliv jednotlivých faktor na velikost smrštní Vtokový systém Vtokový systém zprostedkuje prtok taveniny do dutiny formy. Ztuhlý materiál ve vtokovém systému se pak nazývá vtokový zbytek. Tendence je tento zbytek minimalizovat, pípadn úpln odstranit. Rozdíly v celkovém uspoádání vtokového systému jsou dány pedevším konstrukcí formy a její násobností. U vícenásobných forem musí tavenina dorazit ke všem dutinám souasn za stejného tlaku. Pi volb vtokového systému se vychází z toho, že tavenina je do studené formy vstíknuta velikou rychlostí. Bhem prtoku studeným vtokovým systémem viskozita na

19 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 19 vnjším povrchu prudce roste, nejnižší je uprosted. Ztuhlá povrchová vrstva taveniny vytváí tepelnou izolaci vnitnímu proudu taveniny. Za tohoto stavu se zaplní celá forma. Vtokové systémy se rozdlují na dv skupiny: studené vtokové systémy, horké vtokové systémy Studený vtokový systém Dráha toku musí být co nejkratší, aby nedocházelo k tuhnutí materiálu píliš brzy. Ke všem dutinám formy musí být dráha stejn dlouhá a tím se zajistilo rovnomrné plnní. Vyústní vtoku do dutiny, jeho prez, poloha a poet ovlivují velikost pnutí a existenci míst se sníženou pevností (studených spoj), kde vlivem ásteného ochlazení taveniny a jejím vzájemným setkáním již nedojde ke kvalitnímu spojení. Prez kanál by ml být dostaten veliký, aby byla jistota, že po vyplnní dutiny bude jádro ješt v plastickém stavu a bude možné psobení dotlaku. U vícenásobných forem je vhodné odstupování prez kanál, aby byla zachována stejná rychlost proudní taveniny. Nejobvyklejším tvarem vtokového kanálu je kuželový kanál vytvoený uvnit vtokové vložky. Prmr vtokového kanálu na stran trysky stroje je minimáln o 0,5 až 1 mm vtší, než je prmr otvoru trysky vstikovacího stroje. Na opané stran má být nejvtší prmr kanálu vtší o 1,5 mm, než je nejvtší tlouš ka výstiku. Povrch kanál je leštný s drsnosti Ra 0,1. Velikost prez se uruje s ohledem na: charakter výstiku tlouš ka stn, pedpokládaná doba dotlaku, tepelné a reologické vlastnosti viskozita tepelná vodivost apod., parametry vstikovacího stroje vstikovací tlak, rychlost apod. Vtokové ústí se vytváí zúžením rozvádcího kanálu. Ve výjimených pípadech je použit plný nezúžený vtok. Jeho zúžením se zvýší klesající teplota taveniny ped vstupem do tvarové dutiny. Omezí se strhávání chladných vrstev z obvodu vtoku a tím i vytváení povrchových defekt. Vtokové ústí se volí v závislosti na charakteru výstiku, plastu a technologickou vstikování co nejmenšího prezu. Tvar bývá štrbinový pro ploché vý-

20 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 20 stiky, nebo kruhový pro rotaní a jiné díly. Pi konstrukci se volí menší vtokové ústí, které se pípadn po zkouškách mže upravit. [1] Obr. 6 Základní typy vtokových ústí Horký vtokový systém Horké vtokové systémy pedstavují velice rozsáhlou technologickou ást z obvyklých vtokových systém. Na jejich vývoji se podílí konstruktéi, formai, producenti normálií a dodavatelé materiál. Snaha po úsporách materiál i práce vede k metod vstikování bez vtokového zbytku. Realizuje se za pomocí vyhívaných vtokových systém. Vyhívané vtokové systémy mají vyhívané trysky, které jsou charakterizovány minimálním úbytkem tlaku a teploty v systému s optimálním tokem taveniny. Rozhodující pro výbr vhodného vtokového systému je asto vstikovaný materiál. V dnešní dob mohou být tém všechny materiály vstikovány se systémem horkých vtok. Horké vtoky nabízí mnoho výhod ve srovnání se studenými vtoky. Výhody ekonomické i technologické.

21 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 21 Ekonomické výhody: úspora materiálu odpadnutím vtokových zbytk, krátké vstikovací cykly, pijatelné malé stroje dávka taveniny je pouze objem výstiku, používání normalizovaných ástí. Ekonomické nevýhody: pi spouštní více zmetk, pracnost pi navrhování formy, vyšší náklady formy (vytápní, idla ), náronjší obsluha. Technologické výhody: jednodušší automatizace procesu odpadá vyhazování vtokových zbytk, prmr vtoku je schopen udržet vtší tlak. Technologické nevýhody: nebezpeí degradace materiálu, nestejnosmrné teplotní rozdlení a tudíž nestejnomrné plnní, žádná tlaková kontrola ústí vtoku. [1] Vyhazování výstiku Vyhazování výstik z formy je innost, kdy se z dutiny nebo tvárníku otevené formy vysune nebo vytlaí hotový výrobek. Vyhazovací systém tímto zajiš uje automatický výrobní cyklus. Vyhazování má dv fáze: - dopedný pohyb, vlastní vyhození, - zptný pohyb, návrat vyhazovacího systému do pvodní polohy.

22 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 22 Základní podmínkou dobrého vyhazování je hladký povrch a úkosovitost jejich stn ve smru vyhazování. Vyhazovací systém musí výstik vysouvat rovnomrn, aby nedošlo k jeho píení, a tím ke vzniku trvalých deformací, nebo k jinému poškození. Umístní, rozložení a tvar vyhazova mže být velmi rozmanité. Vyhazovae lze použít i jako ást tvárníku, nebo pro vytvoení funkní dutiny. Po vyhazovacích kolících zstanou obyejn na výstiku stopy. Jsou-li závadou, výstik se upraví, aby nebyli. Je možné zmnit zpsob vyhazovaní, ale v takovém pípad je nutné poítat se zmnou koncepce celé formy. Nejrozšíenjším typem je mechanické vyhazování. Používá se všude tam, kde je to jen trochu možné. Jeho konstrukce má rzná provedení: vyhazování pomocí vyhazovacích kolík, vyhazování pomocí stírací desky, šikmé vyhazování, postupné vyhazování, speciální vyhazování Odvzdušnní forem Odvzdušnní tvarových dutin forem zdánliv nepatí k dominantním problémm pi navrhování forem. Jeho dležitost obvykle vyplyne až pi zkoušení hotové formy, kdy odvzdušnní mže být píinou nekvalitního vzhledu výstiku. Dutina formy je ped vstikováním zaplnna vzduchem. Pi jejím plnní taveninou je teba zajistit únik vzduchu. Nejastjším jevem pi rychlém plnní je stlaení vzduchu, který se vlivem vysokého tlaku siln zahívá a zpsobuje tzv. Dieselv efekt (spálené místo na výstiku). Toto obyejn není pípustné. Pi nižších teplotách taveniny nedostateném tlaku a rychlosti plnní u výstiku s teními stnami, se sousteuje vzduch na protilehlou stranu od vtoku. Pi uritém technologickém stavu a vtších tlouš kách stn výstiku mže vzduch, který nemá možnost být z formy vytlaen, vniknout do taveniny a po zchladnutí v ni zstává jako bubliny. Obyejn jsou ve výstiku rozloženy na protilehlé stran vtoku.

23 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 23 Umístní odvzdušnní ve form nkdy bývá zejmá z tvaru výstiku, jindy však je jen obtížn zjistitelná. Je teba se ídit úvahou, jakým zpsobem a smry naplní proudy taveniny dutinu. V mnoha pípadech jsou naproti vtoku vyhazovae, které mají uritou vli a touto mezírkou dojde k dostatenému odvzdušnní. Pokud je tento zpsob nedostatený, je teba výroba odvzdušujících kanálk. Jejich ústí se konstruuje naproti vtoku. Je teba dodat, že stopy o odvzdušnní jsou nkdy na výstiku viditelné. Tam, kde nejsou pípustné vzhledové vady, je nutné se postarat o to, aby na vzhledové ploše k defektm nedošlo. [2] Temperování forem Temperance slouží k udržování konstantního teplotního režimu formy. Dje se tak ochlazováním, pípadn vyhíváním celé formy, nebo její ásti. Bhem vstikování se do formy pivádí roztavený polymer, který se v její dutin ochlazuje na teplotu vhodnou pro vyjmutí výstiku. Temperance tedy ovlivuje plnní tvarové dutiny a zajiš uje optimální tuhnutí a chladnutí plastu. Pi každém vstiku se forma ohívá. Každý další výstik je teba vyrobit zase za stanovené teplot. Proto je nutné toto pebytené teplo odvádt. Nkteré plasty se zpracovávají pi vtších teplotách formy (PC až 120 C). V takovém pípad jsou tepelné ztráty vtší, než ohátí taveninou a musí se naopak vyhívat. Proto je úkolem temperance: zajistit rovnomrnou teplotu formy na optimální výši, odvést teplo z dutiny formy, aby pracovní cyklus ml ekonomickou délku. Lokální nerovnomrné rozložení teplot formy má za následek zvtšení rozmrových a zejména tvarových úchylek výstiku. Nkdy se zámrn temperují rzné ásti formy odlišn, aby se eliminovaly tvarové deformace zpsobené anizotropií smrštní plastu. V tabulce jsou udány požadované teploty formy pi zpracování plast.

24 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 24 Tab. I. Teploty formy pro vstikování Ohívání, pípadn ochlazování formy na pedepsanou teplotu záleží na energetické bilanci formy i okolního prostedí. Teplo se z formy pivádí (odvádí) pedevším temperaním systémem. Mimo toho se projeví ztráty tepla z formy vedením do upínacích ploch vstikovacího stroje, odvodem tepla okolním vzduchem a také vyzáením do okolí. Temperanní systém je tvoen soustavou kanálk a dutin, kterými proudí vhodná kapalina, která udržuje teplotu na požadované výši. U forem, kde je nutné naopak vyhívat se používá vtšinou elektrického vytápní. Rozmry a rozmístní temperanních kanál se volí s ohledem na celkové ešení formy. Vzdálenost kanál od funkních dutin má být optimální. Je teba dbát na dostatenou pevnost a tuhost stn dutin. Je vhodnjší používat vtší poet menších kanál s malými rozteemi, než naopak. Kolem dutiny formy se kanály rozmís ují rovnomrn a všude ve stejné vzdálenosti. V oblasti tlustší stny výrobku, pípadn v jiném míst o vyšší teplot, se kanály piblíží k dutin formy. V praxi se ve velké míe navrhují temperaní systémy na základ zkušeností konstruktéra. V dnešní dob se ale astji využívá simulaních program, které poskytují možnosti sledovat tepelné dje ve formách.

25 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 25 Temperaní media se rozdlují na: aktivní psobí pímo ve form, teplo pivádí, nebo odvádí, pasivní svými fyzikálními ovlivují tepelný režim. Aktivní prostedky pedstavují kapaliny, které proudí nuceným obhem temperaními kanály. Dochází k pestupu tepla mezi formou a kapalinou. Používá se voda, která má vysoký pestup tepla, nízkou viskozitu a cenu a je ekologicky nezávadná. Je však použitelná pouze do 90 C, zapíiuje vznik koroze a usazování kamene. Tmto negativním jevm lze pedejít úpravou vody. Dále se používají oleje, které jsou schopny temperovat i nad 100 C, ale mají zhoršený pestup tepla a jsou ekologicky závadné a glykoly, které omezují korozi a ucpávání systému, ale zapíiují stárnutí a zneiš ování prostedí. Topných elektrických lánk se využívá pedevším k temperaci forem s požadovanou vyšší teplotou v pípad, kdy jsou ztráty do okolí vtší, než teplo dodané vstikováním. Používají se topné patrony a prstencová topná tlesa. Pi jejich instalaci je teba dbát na to, aby aktivní povrch topného tlesa byl vždy v tsném kontaktu s povrchem formy. Dokonalejší, ale technicky náronjší je zalití topných tles do daného dílce formy. Pro umístní topných lánk platí podobné pravidlo jako pro temperanní kanály. [2] Materiály používané pi výrob forem Formy jsou nákladné nástroje sestavené z funkních a pomocných díl. Pi výrob výstiku se od nich vyžaduje dosažení požadované kvality, životnosti a nízkých poizovacích náklad. Významným inidlem pro splnní tchto podmínek je materiál forem, který je ovlivnn: druhem vstikovaného plastu, pesností a jakostí výstiku, podmínkami vstikování, vstikovacím strojem. Pro výrobu forem se tedy používají takové materiály, které splují provozní požadavky v optimální míe. Jejich široký výbr byl zredukován na úzký sortiment jakostí a

26 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 26 rozmr. Z toho se dává pednost materiálm s širokým rozsahem užitených vlastností. Takové druhy pedstavují: oceli vhodných jakostí, neželezné slitiny kov, ostatní materiály (izolaní, tepeln nevodivé ). Oceli jsou daleko nejvýznanjším druhem používaných materiál na výrobu forem. Svou pevností a dalšími mechanickými vlastnostmi se dají jen tžko nahradit.

27 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 27 II. PRAKTICKÁ ÁST

28 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 28 2 KONSTRUKCE FORMY 2.1 Výrobek Výrobek, pro který byla zkonstruována forma v programu Catia je držák ke svtlometm automobilu. Výrobek byl zadán vedoucím bakaláské práce. Obr. 7. Výrobek Materiál byl navržen zadavatelem. Jedná se o Polybutylentereftalát s 30% pímsí skelných vláken. Oznaení materiálu je tedy PBT-GF30. Tento materiál lze použít pro vstikované funkní souástky do hmotnosti 16000g. Je tuhý, pevný i pi snížených teplotách. Lze krátkodob používat v rozmezí +210 C až -50 C. Surovina pro výrobu je Ultradur B4300 G6. Po hod používání ztrácí 50% pevnosti v tahu. Další vlastnosti jsou uvedeny v následující tabulce. [11] Tab. II. Obecné vlastnosti materiálu!" # $ %& '() )* %& '(* +%& ($,%& - ).((/ - )0)

29 UTB ve Zlín, Fakulta technologická Konstrukce formy Konstrukce formy by mla být ešena s ohledem na složitost výstiku a pesnost co nejjednodušeji. Pi vlastní konstrukci je žádoucí používat normálie, aby se výroba zjednodušila a zlevnila. i. Forma byla zadána jako tynásobná s horkým vtokem a prizmatickými vyhazova Zaformování výstiku Urení dlící roviny je bezesporu nejdležitjší ástí na vlastní konstrukci. Tato rovina se volí rovnobžn s upnutím formy na vstikovací stroj a probíhá po hranách výstiku. Dutina formy je konstruována tak, aby pi vstíknutí a otevení formy zstal výstik na stran tvárníku, a mohl být vyhozen vyhazovacím systémem. Tento pedpoklad je splnn, protože výstik zstane na drážkách, které jsou uvnit Odvzdušnní formy Pi vstíknutí plastu vzniká obrovský tlak a dochází ke stlaení vzduchu ve form. Tento vzduch se siln ohívá a je nutné ho z dutiny odvézt. Pokud by se neodvedl, mohl by na výstiku zanechat stopy, které nejsou žádoucí. Proto je teba pi navrhování pamatovat na odvzdušnní formy. Pi prvních zkušebních výsticích bude zjištno, zda je odvzdušnní vlemi u vyhazova a vlí v dlící rovin dostaující. Pokud by nestaily, je poteba do tvárníku vyfrézovat odvzdušující kanálky. Ústí jednoho do dutiny formy by bylo proti vtoku a druhé na protilehlé stran výstiku. Odvzdušující kanálek má prez obdélníku. Pro materiál použitý na zadaný výrobek je vhodná hloubka mezery odvzdušujícího kanálku do 0,03 mm. Šíka kanálku se upravuje po dalších zkouškách výstiku Vtokový systém Vtokový systém zajiš uje pi výstiku dopravu materiálu do dutiny formy. Naplnní dutiny by mlo probhnout v nejkratším možném ase. Do formy byl zadán systém horkých vtoku. Tento systém zajiš uje pesné a rychlé dávkování materiálu bez vtokových zbytku, protože je celý systém vytápný. Systém je složený z normálií HASCO, aby se výroba zjednodušila a zlevnila.

30 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 30 Obr. 8. Vtokový systém Protože je systém horkých vtok vytápný na vstikovací teplotu materiálu, je nutné pro rychlou výrobu tvárník a tvárnici chladit Temperace formy Ohívání, popípad ochlazování formy na pedepsanou teplotu záleží na tepelné bilanci formy a okolí. Teplota formy stoupá a klesá podle fáze, ve které se nachází. Pi vstíknutí materiálu prudce stoupne a poté pozvolna klesá. Kolísání teplot by mlo být co nejmenší. Proto musí být ve form systém chlazení. Temperaní systém formy je tvoen soustavou kanálk a dutin, kterými proudí vhodná kapalina. Pro zadanou formu je použita voda, protože je ekonomicky i ekologicky nenároná. Temperaní systém je umístn v pravé stran formy, tedy vtokové stran, i v levé stran. Je ešen systémem kanálk a ucpávek, kapalina obíhá kolem tvárník.

31 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 31 Obr. 9. Temperaní systém Dutina formy Pro svou složitost je nutné zvážit zpsob výroby. Tvar dutiny se bude vyrábt elektroerozivním obrábním. Je to fyzikální jev, pi kterém dochází úinkem tepelného a tlakového psobení elektrických výboj k obrábní ásteek povrchových vrstev materiálu. Tvar dutiny se nejprve na hrubo vyfrézuje, aby se co nejvíce materiálu odebralo.

32 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 32 Obr. 10. Tvárnice a tvárník Vyhazovací systém Vyhození výstiku z dutiny formy je realizováno pomocí dvanácti prizmatických vyhazova psobících na stnu výstiku. Vyhazovae jsou ukotveny mezi vyhazovacími deskami. Na výstiku po vyhození zstanou stopy po vyhazovaích, protože je mezi tvárníkem a vyhazovaem vle. Tento nedostatek, protože je mimo pohledovou stranu. Zdvih vyhazova musí být dostatený s ohledem na zajištní vyhození celého výstiku a jeho následnému spadnutí na dopravník. Nesmí dojít napíklad k vzpíení výstiku. Pohyb vyhazovacího systému zajiš uje hydraulika vstikovacího stroje.

33 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 33 Obr. 11. Vyhazovací systém Volba vstikovacího stroje Vstikovací stroj se volí z mnoha hledisek. Prvním hlediskem je velikost formy. Stroj musí být vtší, aby se dala upnout celá forma. Další hlediska jsou uzavírací síla, vstikovací tlak, kapacita vstiku atd. Pro rozmry a požadavky hotové formy vyhovuje vstikovací stroj s oznaením IN- TEC 250 SP II od Rakovnické firmy INVERA s.r.o.

34 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 34 Obr. 12. Vstikovací stroj IN-TEC 250 SP II Tab. III. Parametry vstikovacího stroje )10)(*2 3! 4 0) +3 #0) 50)$).'(/ +6 ) 7 8$$$ '(0$!!9 5:2;$8:$() 63<63 =8:>2.? <@<5/ 3!< 6< 3 &) 2 ) Tab. IV. Parametry výstiku A*210) =8:>$$) 3'3 $0*B0$ C> Nároky formy a výstiku vyhovují tomuto vstikovacímu stroji. Pi zadání menšího stroje by mohli nastat problémy s upnutím formy. Proto je tento stroj pro zkonstruovanou formu vyhovující.

35 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 35 Obr. 13. Pohled do levé dlící roviny Obr. 14. Pohled do pravé dlící roviny

36 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 36 Obr. 15. Celkový pohled na formu

37 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 37 ZÁVR Na základ zadaného plastového výrobku byla zkonstruována tynásobná vstikovací forma s horkým vtokem. Pro tuto formu byl vybrán vstikovací stroj IN-TEC 250 SP II od Rakovnické firmy INVERA s.r.o. Odformování výrobku je realizováno pomocí prizmatických vyhazova. Vstíknutí materiálu díky systému horkých vtok nezanechá vtokové zbytky a dávkování je pesnjší. Roztavený materiál se do dutiny formy dostane díky bodovému vtoku umístnému na pední stran. Temperace formy je zajištna chladícím systémem, ve kterém proudí jako chladící médium voda. Pi návrhu formy byla snaha se držet pravidel a zásad pro konstrukci forem. Pi modelování bylo využito normálií HASCO. Tyto normálie byly použity s výhodou u systému horkého vtoku, kdy by výroba vstikovací trysky a její konstrukce byla velmi nákladná. Dále bylo tchto normálií použito u dalších souástí, které se jednoduše koupí místo pracné výroby. Takto zkonstruovaná a vymodelovaná forma by mohla jít do výroby a po prvních zkušebních výsticích by na ní musely být provedeny úpravy, aby se odstranily pípadné nedostatky. Pro návrh veškerých díl, výkresovou dokumentaci a vyhotovení 3D modelu byl použit program CATIA V5R16.

38 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 38 SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY [1] BOBÍK, Ladislav. a Kol. Formy pro zpracování plast. I Díl. Brno: UNIPLAST, [2] BOBÍK, Ladislav. a Kol. Formy pro zpracování plast. II. Díl. Brno: UNIPLAST, [3] VESELÝ, K., Polymery struktura, syntézy, vlastnosti, zpracování, Brno: eská spolenost prmyslové chemie, ISBN [4] Firemní katalog normálií HASCO [5] VÁVRA, Pavel. a Kol. Strojnické tabulky. 2. vyd. Úvaly: Albra, ISBN [6] LINDNER, E., UNGER, O. Injection molds. 3rd ed. Munich:Hanser Publischers, ISBN [7] TOMIS, František., HELŠTÝN, Josef. Formy a pípravky, Brno: VUT, [8] REES, H. Mold engeneering., Munich:Hanser Publischers 1995 [9] ŠTPEK, Jií., ZELINGER, Jií., KUTA, Antonín. Technologie zpracování a vlastnosti plast, Praha: SNTL, [10] TRES, P. A. Designed plastic parts for assembly. Munich:Hanser Publischers, ISBN [11] Internetové stránky:

39 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 39 SEZNAM POUŽITÝCH SYMBOL A ZKRATEK Tg Teplota skelného pechodu PBT-GF30 Polybutylentereftalát s 30% pímsí skelných vláken

40 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 40 SEZNAM OBRÁZK Obr. 1 Oblast využití amorfních a semikrystalických plast 10 Obr. 2. Schéma vstikovacího stroje 11 Obr. 3. Vstikovací cyklus v závislosti na tlaku vstikovacího stroje 12 Obr. 4. Technické údaje pro konstrukci a výrobu formy 14 Obr. 5. Vliv jednotlivých faktor na velikost smrštní 18 Obr. 6 Základní typy vtokových ústí 20 Obr. 7 Výrobek 28 Obr. 8 Vtokový systém 30 Obr. 9 Temperaní systém 31 Obr. 10 Tvárnice a tvárník 32 Obr. 11. Vyhazovací systém 33 Obr. 12. Vstikovací stroj IN-TEC 250 SP II 34 Obr. 13 Pohled do levé dlící rovny 35 Obr. 14 Pohled do pravé dlící rovny 35 Obr. 15 Celkový pohled na formu 36

41 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 41 SEZNAM TABULEK Tab. I. Teploty formy pro vstikován 24 Tab. II. Obecné vlastnosti materiálu 28 Tab. III. Parametry vstikovacího stroje 34 Tab. IV. Parametry výstiku 34

42 UTB ve Zlín, Fakulta technologická 42 SEZNAM PÍLOH P1: Detail náhledu Q P2: Detail náhledu P P3: Detail ezu A-A P4: Kusovník P5: CD disk obsahující: - Model formy, výkresovou dokumentaci v programu CATIA V5R16 - Textová ást bakaláské práce

Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy

Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy Výroba, oprava a montáž vstřikovací formy Obsah... 1 Vstřikovací forma... 2 Údržba forem... 5 Použité zdroje... 6 1. Vstřikovací forma Je to nástroj, který se upíná na upínací desky a jeho vnitřní dutina

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní LOGISTIKA SKLADOVACÍ SYSTÉMY Jméno: Jií Hauzer Tída: FS S2B4 Datum:15.12.2005-1 - SKLADOVACÍ SYSTÉMY Sklad byl dlouho považován za pouhý pasivní, podízený

Více

FSI VUT DIPLOMOVÁ PRÁCE List 3

FSI VUT DIPLOMOVÁ PRÁCE List 3 FSI VUT DIPLOMOVÁ PRÁCE List 3 ABSTRAKT Cílem projektu je navrhnout nejvhodnjší technologii pro výrobu zadaného dílce. Projekt obsahuje rešeršní ást a ást praktickou. ást rešeršní je zamena na lenní polymerních

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava

VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava VSTŘIKOVACÍ FORMY 1. vtoková soustava Konstrukce vtokové soustavy určuje společně s technologickými parametry tokové poměry při plnění formy a je tak důležitým článkem z hlediska kvality výstřiku! Vtokový

Více

Konstrukce vstřikovací formy pro PC ventilátor. Radim Sedlář

Konstrukce vstřikovací formy pro PC ventilátor. Radim Sedlář Konstrukce vstřikovací formy pro PC ventilátor Radim Sedlář Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí vstřikovací formy pro plastový díl. Vstřikovaným výrobkem je tělo

Více

D TECHNICKÁ ZPRÁVA

D TECHNICKÁ ZPRÁVA Ing. Václav Pechouš Praha 8, Rajmonova 1197 tel. 252540214 IO 41699343 poet stran -4- Zak..: 03/14 Investor: Správa pražských hbitov Stavba: OPRAVA HBITOVNÍHO ZDIVA Hbitov áblice Praha 8 - Stížkov, áblická

Více

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ 1. Závitové spoje a. Druhy závitů z hlediska vzniku vrubů b. Závitové vložky c. Otvory pro závity d. Závity přímo lisované

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Pednáška 7 Píprava teplé vody Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Ohev Píprava teplé vody pímý (ohev s pemnou energie v zaízení ohívae) nepímý (ohev s pedáváním tepla z teplonosné látky)

Více

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou HYDROIZOLACE STECH OBSAH stránka Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou 2 Popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Skladby stešních

Více

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Dnes si mžete prohlédnout jednoduchý návod jak pilepit plexi do vyezané bonice. Samozejm možností lepení je mnoho, dnes se však podíváme na lepení pružnými lepidly.

Více

Popis softwaru VISI Flow

Popis softwaru VISI Flow Popis softwaru VISI Flow Software VISI Flow představuje samostatný CAE software pro komplexní analýzu celého vstřikovacího procesu (plnohodnotná 3D analýza celého vstřikovacího cyklu včetně chlazení a

Více

Teoretické základy vakuové techniky

Teoretické základy vakuové techniky Vakuová technika Teoretické základy vakuové techniky tlak plynu tepeln! pohyb molekul st"ední volná dráha molekul proud#ní plynu vakuová vodivost $erpání plyn% ze systém% S klesajícím tlakem se chování

Více

Dimenzování potrubních rozvod

Dimenzování potrubních rozvod Pednáška 6 Dimenzování potrubních rozvod Cílem je navrhnout profily potrubí, jmenovité svtlosti armatur a nastavení regulaních orgán tak, aby pi požadovaném prtoku byla celková tlaková ztráta okruhu stejn

Více

Otopné soustavy. Otopné plochy

Otopné soustavy. Otopné plochy Pednáška 3 Otopné soustavy Otopné plochy Otopné soustavy Otopné soustavy otevené s pirozeným obhem vody Obvykle ve stávajících starších objektech. Soustava s pirozeným obhem pracuje na principu rozdílné

Více

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT Pedávací stanice Soustava centralizovaného zásobování teplem (SCZT) soustava tvoená ústedními zdroji tepla (základními a špikovými, tepelnými sítmi, pedávacími stanicemi a vnitním zaízením). Centralizované

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 ada 240 Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 Použití Ventil s tsným uzavením pro kapaliny, plyny a páru podle DIN - nebo ANSI - norem Jmenovitá svtlost DN 15 až DN 100 ½ až _4 Jmenovitý tlak PN 10 až

Více

VSTŘIKOVACÍ FORMY vtoková soustava

VSTŘIKOVACÍ FORMY vtoková soustava VSTŘIKOVACÍ FORMY vtoková soustava Konstrukce vtokové soustavy určuje společně s technologickými parametry tokové poměry při plnění formy a je tak důležitým článkem z hlediska kvality výstřiku! Vtokový

Více

Hole Dozer Holesaws. P.2 of 2

Hole Dozer Holesaws. P.2 of 2 P.1 of 2 Holesaws P.2 of 2 Kruhové pilky - Vyšší standard ezání! Features Nejnovjší technologie pro maximální výkon. Konstrukce zubu konstrukce s nerovnomrným potem zub 4-6 na Tpi s pozitivním úhlem zubu

Více

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE DISCRETE MANUFACTURING Definice výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh ízení zakázkové výroby ízení sériové výroby ízení hromadné

Více

Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů)

Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů) Tvářené díly z kovů a plastů (tváření kovů a plastů) Přednáška č. 04: Konstrukce vstřikovacích forem, aplikace plastových dílů v automobilovém průmyslu. Autor přednášky: Ing. Aleš AUSPERGER, Ph.D. Pracoviště:

Více

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce.

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce. SVALOVÁ SOUSTAVA Jedním ze základních projev života je pohyb, který je umožnn rznými zpsoby. U lovka ho realizují ve spolupráci s oprnou a nervovou soustavou svaly. Svaly však nezajišují lovku pouze pohyb

Více

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT ada pevodník typového oznaení MT generan nahrazuje pvodní typovou adu pevodník NC stejného výrobce. Použití: Pevodníky jsou ureny pro pevod elektrických veliin na mronosný

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE ÍZENÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS Definice standardních výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh pro libovolný zvolený interval Definice výrobních píkaz koncové

Více

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 Návod k montáži tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2 tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 tubusového světlovodu ALLUX 550 STANDARD...strana 10 NÁVOD K MONTÁŽI tubusového svtlovodu

Více

Digitální ortofoto. struná teorie

Digitální ortofoto. struná teorie Digitální ortofoto struná teorie Hoda J. VII 2004 Obsah 1. Pekreslení leteckých snímk... 2 1.1. Úvod... 2 1.2. Teorie, metody ešení... 2 1.2.1. Pekreslení snímk na pekreslovaích... 2 1.2.2. Diferenciální

Více

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej prosinec 2011 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Školící stedisko Sonneborn

Školící stedisko Sonneborn Školící stedisko Sonneborn ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Architekt: Ostermann, Hamburk Nedaleko msta Gotha v Thüringenu

Více

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN, FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ Veveí 95, 662 37 Brno Tel. +420541147401, Fax +420541240996 Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY Zadavatel:

Více

MOOVODY Moovody se oznaují trubice, které vybíhají z moové pánviky ledvin a odvádí vzniklou mo do moového mchýe.

MOOVODY Moovody se oznaují trubice, které vybíhají z moové pánviky ledvin a odvádí vzniklou mo do moového mchýe. VYLUOVACÍ SOUSTAVA vyjmenuje základní orgány vyluovací soustavy urí polohu orgán vyluovací soustavy v tle popíše vnjší i vnitní stavbu ledviny zhodnotí význam vyluovací soustavy pro život lovka uvede píklady

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

(metalická vedení a vlastnosti) Robert Bešák

(metalická vedení a vlastnosti) Robert Bešák Penosová média (metalická vedení a vlastnosti) Robert Bešák Mezi telekom. zaízeními se signály penášejí elektromag. vlnami Elektromagnetická vlna Kmitoet f Vlnová délka λ závisí na rychlosti šíení vlny

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY

DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ, KATEDRA MIKROELEKTRONIKY DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY VEDOUCÍ PRÁCE: Doc. Ing. Miroslav Husák,CSc. DIPLOMANTI:

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

Práce byla vypracována na téma: Konstrukce upínacích elistí pro zkoušku tahem drát.

Práce byla vypracována na téma: Konstrukce upínacích elistí pro zkoušku tahem drát. ABSTRAKT Práce byla vypracována na téma: Konstrukce upínacích elistí pro zkoušku tahem drát. V první ásti jsem se zamil na teorii mechanických zkoušek materiálu, teorii upínání a konstrukci elistí. Ve

Více

TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU

TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU TECHNICKÝ POPIS K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI STAVBA ÁSTI OPLOCENÍ HBITOVA NA P.P..199/3, K.Ú. HRADIŠT U CHEBU Název akce : Stupe PD : Místo stavby : Stavební úad : Investor (stavebník): Projektant: Zodpovdný

Více

Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah

Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah Konstrukce a kalibrace t!íkomponentních tenzometrických aerodynamických vah Václav Pospíšil *, Pavel Antoš, Ji!í Noži"ka Abstrakt P!ísp#vek popisuje konstrukci t!íkomponentních vah s deforma"ními "leny,

Více

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot.

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. 3. POTRUBÍ Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. Hlavní ásti potrubí jsou: trubky spoje trubek armatury tvarovky pro zmnu toku a prtoného prezu (oblouky, kolena,

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Tomáš Ferdan, Martin Pavlas Vysoké uení technické v Brn, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního a ekologického inženýrství, Technická

Více

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky Podnikatelská 545 190 11 Praha 9 tel: 267 090 211 fax: 281 932 300 servis@kovprof.cz www.kovprof.cz TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky POMCKA PRO PROJEKTANTY A ODBRATELE Rev. 2.0-10/2013

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

5. Rodinné domy. Rodinné domy 1/56

5. Rodinné domy. Rodinné domy 1/56 5. Rodinné domy 5.1 Charakteristika, výhody, nevýhody, tídní 5.2 Odstupové vzdálenosti RD 5.3 Domovní vybavení RD 5.4 Zástavba rodinnými domy izolovaná sdružená skupinová Rodinné domy 1/56 5.1 Charakteristika,

Více

Zamení fasády stavebního objektu

Zamení fasády stavebního objektu Zamení fasády stavebního objektu metodou pozemní stereofotogrammetrie - souhrn materiál k projektu OBSAH - technologický postup - poznámky - práce v terénu pehled - poznámky - fotogrammetrické vyhodnocení

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům PETRŽÍLKOVA 2259-2262, PRAHA 5 STODŮLKY ke dni 26.5.2015 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE K ZAÍZENÍ KEEPER 3 M 1 1 POUŽITÍ Zaízení KEEPER 3 M je ureno k limitnímu mení výšky hladiny v nádržích s ropnými produkty a k indikaci pítomnosti pohonných hmot a vody v prostorách,

Více

VYSOKOPEVNOSTNÍ BETONY S PÍMSMI TEPELN UPRAVENÝCH KAOLÍN

VYSOKOPEVNOSTNÍ BETONY S PÍMSMI TEPELN UPRAVENÝCH KAOLÍN VŠB-Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Studentská vdecká odborná innost školní rok 2005-2006 VYSOKOPEVNOSTNÍ BETONY S PÍMSMI TEPELN UPRAVENÝCH KAOLÍN Pedkládá student : Jan Hurta Odborný garant

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2.1. Úvod P i proud ní skute ných tekutin vznikají následkem viskozity t ecí odpory, tj. síly, které p sobí proti pohybu ástic

Více

Postup Jak na seminární práci Vstřikovací forma

Postup Jak na seminární práci Vstřikovací forma Postup Jak na seminární práci Vstřikovací forma Úkolem tohoto postupu je doplnit informace získané na přednáškách a cvičeních v předmětu Konstrukce forem a napomoci při tvorbě zadaných seminárních prací.

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK Stránka 1 z 5 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK EN 362 Osobní ochranné prostedky proti pádm z výšky spojky Pro zjednodušení terminologie budeme v tomto textu používat pouze termín

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

2 Odb!rové charakteristiky p"ípravy teplé vody

2 Odb!rové charakteristiky pípravy teplé vody 2 Odb!rové charakteristiky p"ípravy teplé vody Pro kombinované soustavy s obnoviteln!mi zdroji tepla, kde akumula!ní nádoba zaji""uje jak otopnou vodu pro vytáp#ní a tak pr$to!nou p%ípravu teplé vody (TV)

Více

Autocad ( zdroj www.designtech.cz )

Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) AutoCAD patí k tradiním CAD aplikacím, které využívá celá ada technických i netechnických obor. V dnešním lánku se podíváme na bleskovku, jak lze zaít velmi tychle v

Více

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products 2 703 Prostorová jednotka QAW910 Bezdrátová prostorová jednotka Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousmrn) Ovládání a zobrazení funkcí vytápní místnosti Snímání prostorové teploty Bateriové napájení

Více

Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži

Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži O B S A H : A. ÚVOD Strana 2 B. PÍPRAVA A PROVEDENÍ PRZKUM 1. Rozdlení území na dopravní oblasti 2 2. Metoda smrového przkumu 3 3. Uzávry

Více

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU... 1 1 Jak se vyvarovat kondenzaci vlhkosti na zasklení... 3 2 Co to je kondenzace?... 3 3 Pro nejastji dochází ke

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Akce: Přednáška, KA 5 Téma: MODERNÍ METODY VSTŘIKOVÁNÍ PLASTŮ (1. přednáška) Lektor: Ing. Aleš Ausperger, Ph.D. Třída/y: 3MS Datum konání: 13. 3. 2014 Místo konání: malá aula Čas: 2. a 3. hodina; od 8:50

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10. eské vysoké uení technické v Praze. Fakulta strojní NÁVRH TLUMIE HLUKU. Ústav techniky prostedí PAVE L LIŠKA

DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10. eské vysoké uení technické v Praze. Fakulta strojní NÁVRH TLUMIE HLUKU. Ústav techniky prostedí PAVE L LIŠKA eské vysoké uení technické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky prostedí 12116 DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10 NÁVRH TLUMIE HLUKU PAVE L LIŠKA ERVEN 2015 PAVEL LIŠKA ERVEN 2015 Kubíkova 12, 182 00 Praha 8,

Více

délky (mm): 200, 240, 250, 266, 300, 333, 400, 500, 600, 800, 1 000, 1 200, 1 400, 1 600, 1 800, 2 000, 2 200 a 2 400.

délky (mm): 200, 240, 250, 266, 300, 333, 400, 500, 600, 800, 1 000, 1 200, 1 400, 1 600, 1 800, 2 000, 2 200 a 2 400. Základní pohled na manipulaní jednotky Jednotlivé produkty (výrobky, materiály, polotovary apod.) jsou dodávány formou manipulaních jednotek. V prbhu balení a expedice je nutno mj. i z pohledu bezpenosti

Více

Konstrukce formy. Martin Remeš

Konstrukce formy. Martin Remeš Konstrukce formy Martin Remeš Bakalářská práce 2012 1) zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších právních předpisů,

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 1 DOPRAVNÍ A PEPRAVNÍ PRZKUMY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

PARNÍ STROJ. Petr Lukeš, Patrik Smékal. SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál

PARNÍ STROJ. Petr Lukeš, Patrik Smékal. SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál Stedoškolská technika 2010 Setkání a prezentace prací stedoškolských student na VUT PARNÍ STROJ Petr Lukeš, Patrik Smékal SPŠ Bruntál Kavalcova 1, Bruntál Parní stroj, historie, princip funkce a využití.

Více

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Zpracoval: Ing. Michal Matoušek, Ph.D. Dresden, 11.5.2007 1 V návaznosti na provedený przkum kvality služby v Mstském dopravním

Více

Montážní systém illbruck i3

Montážní systém illbruck i3 Montážní systém illbruck i3 Naše firma neustále sleduje moderní produkty a technologie týkající se výplní stavebních otvor a souasn se je snažíme v co nejvyšší míe uplatovat i v praxi. Nejvtším problémem,

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakult životního prostedí Univerzity J.E.Purkyn v Ústí n.l. a) Zadávané téma BP nebo DP musí mít pímou vazbu na studovaný obor. b) Zadání BP nebo DP

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Tvorba 3D modelu vstřikovací formy. Jan Vykydal

Tvorba 3D modelu vstřikovací formy. Jan Vykydal Tvorba 3D modelu vstřikovací formy Jan Vykydal Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá konstrukcí 3D modelu vstřikovací formy pro vybraný plastový díl, kterým je podvozek modelu

Více

Prostedky automatického ízení

Prostedky automatického ízení VŠB-TU Ostrava / Prostedky automatického ízení Úloha. Dvoupolohová regulace teploty Meno dne:.. Vypracoval: Petr Osadník Spolupracoval: Petr Ševík Zadání. Zapojte laboratorní úlohu dle schématu.. Zjistte

Více

1.16 Lineární stabilita (pouze Fin 3D)

1.16 Lineární stabilita (pouze Fin 3D) 1.16 Lineární stabilita (pouze Fin 3D) 1.16.1 Teoretický úvod Nedílnou souástí návrhu štíhlých prutových konstrukcí by ml být spolen se statickým výpotem také výpoet stabilitní, nebo podává z inženýrského

Více

Konstrukční návrh formy pro mikrovstřikování. Radek Mikel

Konstrukční návrh formy pro mikrovstřikování. Radek Mikel Konstrukční návrh formy pro mikrovstřikování Radek Mikel Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním řešením formy pro mikrovstřikování pro plastový díl. Celá práce

Více

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad.

Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Katalog a ceník náhradních díl plynových topidel. Ceník prací a služeb. Postupy pro urování a odstraování vad. Všeobecné schéma složení plynového topidla sestava 1 Tleso výmníku - * * * - Skupina 1 2 Hoák

Více

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE MS 2 HALY, VÍCEPODLAŽNÍ BUDOVY

VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ZDNÉ KONSTRUKCE MS 2 HALY, VÍCEPODLAŽNÍ BUDOVY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. ROSTISLAV JENEŠ, ING. BOŽENA PODROUŽKOVÁ ZDNÉ KONSTRUKCE MS 2 HALY, VÍCEPODLAŽNÍ BUDOVY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

Více

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod

TECHNOLOGIE ZAVÁLCOVÁNÍ. TRUBEK Cviení: 1. 1. Technologie zaválcování trubek úvod List - 1-1. Technologie zaválcování trubek úvod Popis: Pro zaválcování trubky do otvoru v trubkovnici se používá zaválcovacího strojku, viz. obr. 1. Obr. 1 Zaválcovací strojek Princip práce: Osa válek

Více

TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2

TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2 1 OVĚŘENÁ TECHNOLOGIE typ aplikovaného výstupu Z vzniklý za podpory projektu TECHNOLOGIE CHLAZENÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY POMOCÍ KAPALNÉHO CO 2 OVĚŘENÁ TECHNOLOGIE - ZPRÁVA KSP-2015-Z-OT-02 ROK 2015 Autor: Ing.

Více

Návrh vstřikovací formy pro zadaný plastový díl. Adam Mareš

Návrh vstřikovací formy pro zadaný plastový díl. Adam Mareš Návrh vstřikovací formy pro zadaný plastový díl Adam Mareš Bakalářská práce 2009 ABSTRAKT Bakalářská práce se zabývá konstrukcí dvou vstřikovacích forem pro zadaný plastový díl. V teoretické části je

Více

Proces "Investice - výstavba nového objektu"

Proces Investice - výstavba nového objektu Proces "Investice - výstavba nového objektu" po.. popis innosti - úkolu gestor souinnost výstup asová jednotka rizika právní norma poznámka 1 Zadání investice-pedložení evidenního listu stavební akce -zadání

Více

Elektronická podpora výuky zpracování plast vstikováním. Hana Lédlová

Elektronická podpora výuky zpracování plast vstikováním. Hana Lédlová Elektronická podpora výuky zpracování plast vstikováním Hana Lédlová Bakaláská práce 2006 ABSTRAKT Námtem mé bakaláské práce je piblížení problematiky e-learningu a následné aplikace do praxe. Mým úkolem

Více

KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2

KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2 KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2 KOTEVNÍ ŠROUB OMO + LEPÍCÍ HMOTA HIT-RE 500 MONTÁŽNÍ NÁVOD 8/2009 PEVZAL, SEZNÁMIL SE Z MONTÁŽNÍM NÁVODEM: Strana 1 (celkem 5) DATUM: 1. Úvod Tento montážní návod stanovuje závazné

Více

Technické pokyny pro manipulaci a provádní instalace tepelné a akustické izolace. metodou nástik CLIMATIZER PLUS. Verze 2005 1/5

Technické pokyny pro manipulaci a provádní instalace tepelné a akustické izolace. metodou nástik CLIMATIZER PLUS. Verze 2005 1/5 Technické pokyny pro manipulaci a provádní instalace tepelné a akustické izolace metodou nástik CLIMATIZER PLUS Verze 2005 1/5 1. ÚVOD Tato smrnice upravuje základní pravidla pro provádní aplikace materiálu

Více

Konstrukce vstřikovací formy pro výrobu plastového dílu. Lukáš Mach

Konstrukce vstřikovací formy pro výrobu plastového dílu. Lukáš Mach Konstrukce vstřikovací formy pro výrobu plastového dílu Lukáš Mach Bakalářská práce 2015 ABSTRAKT Bakalářská práce se zaměřuje na konstrukci vstřikovací formy pro plastový díl, konkrétně elektroinstalační

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Digitální prototyp při vstřikování plastů II

Digitální prototyp při vstřikování plastů II Digitální prototyp při vstřikování plastů II Petr Halaška SMARTPLAST s.r.o. CAD návrh vstřikovací formy První část článku Digitální prototyp v čísle 17, příloha Technologie zpracování plastů jsme uzavřely

Více

Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy.

Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy. Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 2/2014 Nahrazuje TP.4/2011. Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej Bezen 2014 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název typového podkladu 1.2

Více

DEFORMAN NAPJATOSTNÍ ANALÝZA PEVODOVÉ SKÍN POMOCÍ MKP

DEFORMAN NAPJATOSTNÍ ANALÝZA PEVODOVÉ SKÍN POMOCÍ MKP Konference diplomových prací 2007 Ústav konstruování, Ústav mechaniky tles, mechatroniky a biomechaniky, FSI VUT v Brn 5. 6. ervna 2007, Brno, eská republika DEFORMAN NAPJATOSTNÍ ANALÝZA PEVODOVÉ SKÍN

Více

O spole nosti OSAM TRADE s.r.o.

O spole nosti OSAM TRADE s.r.o. O spolenosti OSAM TRADE s.r.o. Kontakty OSAM TRADE s.r.o. U Jeslí 619 370 01 eské Budjovice +420 602 428 817 Velkoobchod: +420 728 815 256 Technická podpora: +420 774 774 209 www.osamtrade.cz info@osamtrade.cz

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Seminární práce 1. ZADÁNÍ - KOLENO ZADÁNÍ - KÍŽ ZADÁNÍ T KUS ZADÁNÍ T KUS ZADÁNÍ - CLONA ZADÁNÍ - DIFUZOR...

Seminární práce 1. ZADÁNÍ - KOLENO ZADÁNÍ - KÍŽ ZADÁNÍ T KUS ZADÁNÍ T KUS ZADÁNÍ - CLONA ZADÁNÍ - DIFUZOR... Seminární práce Obsah 1. ZADÁNÍ - KOLENO...2 2. ZADÁNÍ - KÍŽ...6 3. ZADÁNÍ T KUS...9 4. ZADÁNÍ T KUS 2...13 5. ZADÁNÍ - CLONA...17 6. ZADÁNÍ - DIFUZOR...19 7. ZADÁNÍ MEZIKRUŽÍ I...21 8. ZADÁNÍ - ZPTNÉ

Více

Strategické prostorové plánování

Strategické prostorové plánování Strategické prostorové plánování Strategické prostorové plánování lze oznait jako pokrokovou metodu plánování trvale udržitelného rozvoje území, která využívá moderních technologií a postup pi zpracování

Více

NERVOVÁ SOUSTAVA NEURON NERVOVÁ SOUSTAVA MOZEK

NERVOVÁ SOUSTAVA NEURON NERVOVÁ SOUSTAVA MOZEK NERVOVÁ SOUSTAVA vysvtlí význam nervové soustavy pro život lovka urí polohu CNS a obvodových nerv v tle popíše základní stavbu mozku, míchy a nerv vysvtlí na jakém principu pracuje nervová soustav rozumí

Více

Laboratorní cvičení z p ř edmětu. Úloha č. 2. Vstřikování

Laboratorní cvičení z p ř edmětu. Úloha č. 2. Vstřikování Laboratorní cvičení z p ř edmětu P LA S T IK Á Ř S K Á T E C H N O L O G IE Úloha č. 2 Vstřikování Zadání Ověřte technologické podmínky při vstřikování na vstřikovacím stroji DEMAG ERGOtech 50 200 system.

Více