Analýza vzájemných vazeb mezi devizovými kurzy středoevropských měn 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza vzájemných vazeb mezi devizovými kurzy středoevropských měn 1"

Transkript

1 646 Eonomicý časopis, 55, 2007, č. 7, s Analýza vzájemných vazeb mezi devizovými urzy středoevropsých měn Daniel STAVÁREK* Analysis of Relationships among Exchange Rates of the Central European Currencies Abstract The paper examines long-term and short-term relationships among exchange rates of the Visegrad countries national currencies vis-à-vis euro. Cointegration tests, vector error correction models and Granger causality tests are applied on daily nominal exchange rates. The results suggest that long-term linages are very rare. The only relevant long-term linage was identified between Polish zloty and Slova oruna during the period of EU membership. The short- -term relationships proved to be significant more often. However, their frequency and intensity have been decreasing during the period analysed. This can be considered as the evidence of diminishing sovereignty of the national currencies and their ability to influence development of other currencies. Keywords: exchange rate, cointegration, error correction model, Granger causality test, Visegrad countries JEL Classifications: F3, F36 Úvod Vstupem do Evropsé unie (EU) v větnu 2004 se všechny nové člensé státy zavázaly, že v souladu s ustanoveními Římsé a Maastrichtsé smlouvy zavedou euro a připojením eurozóně přijmou jednotnou měnovou politiu. Podmínou usutečnění tohoto rou je ovšem splnění onvergenčních ritérií, * Daniel STAVÁREK, Slezsá univerzita, Obchodně podniatelsá faulta v Karviné, Katedra financí, Univerzitní nám. 934/3, Karviná, Česá republia; stavare@opf.slu.cz Tento příspěve byl zpracován za podpory Grantové agentury ČR v rámci projetu GAČR 402/05/2758 Integrace finančního setoru nových člensých zemí EU do EMU. Poděování za cenné připomíny a náměty patří olegům z atedry financí SU OPF v Karviné, a rovněž anonymním recenzentům.

2 647 z nichž jedno je zaměřeno na stabilitu devizového urzu. 2 Vývoj devizového urzu národních měn nových člensých států se ta stává objetem nezbytného a důležitého výzumu. Podrobná analýza tohoto typu nabývá na významu zejména v těch zemích, teré apliovaly či apliují režim plovoucího devizového urzu. Mezi ně patří i země Visegrádsé supiny (Česo, Maďarso, Polso a Slovenso, dále EU-4). 3 Země EU-4 byly vždy chápány jao relativně homogenní supina zemí, teré se romě své geograficé blízosti nacházejí na podobném stupni hospodářsého rozvoje a čelí podobným eonomicým problémům a výzvám. Existuje proto hypotéza, že určitá míra homogenity se promítá i do vývoje devizových urzů. Případné vzájemné vazby a interace v urzovém vývoji by ta mohly mít praticé využití při nastavení a řízení urzové politiy v období plnění ritéria stability devizového urzu. Uplatnění výsledů je možné taé na miroeonomicé úrovni při zajištění proti urzovému riziu nebo obchodování na devizových trzích. Cílem příspěvu je proto analyzovat vhodným eonometricým aparátem devizové urzy národních měn zemí EU-4 vůči euru se zaměřením na dlouhodobé rovnovážné vazby i vzájemné rátodobé interace. Za účelem splnění tohoto cíle je příspěve rozčleněn do něolia částí. V první části jsou představeny použité analyticé nástroje a data. Druhá část obsahuje výsledy ointegrační analýzy a ve třetí části jsou prezentovány závěry odhadů vetorových modelů orece chyby a Grangerových testů auzality. V závěru příspěvu jsou následně sumarizovány všechny líčové poznaty.. Teoreticý rámec a použitá data Před více než třiceti lety Granger a Newbold ve své práci [5] poprvé pouázali na sutečnost, že použití nestacionárních časových řad maroeonomicých proměnných způsobuje závažné problémy v regresní analýze a ztrátu důležitých informací o dlouhodobé vazbě analyzovaných řad. Otázu jednotového ořene těchto proměnných empiricy zoumali Nelson a Plosser v [9] a od té doby je stacionarita dat obecně považována za nezbytný rys časových řad. Mnoho studií, napřílad [3], později proázalo, že většina časových řad z oblasti maroeonomie a financí je nestacionární nebo integrována o řádu jedna I(). 4 2 Blíže se problematice ritéria stability devizového urzu věnuje napřílad [] nebo [2]. 3 Dne Slovenso jao první ze zemí EU-4 vstoupilo do mechanismu směnných urzů ERM II a provedená analýza ta porývá i působení v tomto specificém režimu devizového urzu spojeném s plněním onvergenčního ritéria devizového urzu. 4 Jao integrovanou o řádu jedna označujeme časovou řadu, jejíž změny (první diference) jsou stacionární.

3 648 Z tohoto důvodu musí aždé empiricé analýze pracující s maroeonomicými daty předcházet testovaní stacionarity dat neboli testy jednotového ořene. Ačoliv byla eonometrie v minulosti obohacena o mnoho různých techni a postupů testování stacionarity, v literatuře se nejčastěji používají rozšířený Dicey-Fuller test (Augmented Dicey-Fuller test ADF) a Phillips-Peronův test (PP), přičemž oba byly pojmenovány podle svých autorů. Augmented Dicey- -Fuller test lze provést podle následující rovnice (): Δ y = α + β + ( ρ ) y + θ Δ y + εt () t t t i t i= de y t je maroeonomicá proměnná, jao v našem případě devizový urz, t je trendová proměnná, ε t aproximuje proces bílého šumu a je počet zpoždění (posunutí) proměnné y t, terá jsou zaomponována pro možnost autoorelace reziduí. Nulová hypotéza je H 0 : ρ = a časová řada obsahuje jednotový ořen, jinými slovy je stacionární, poud nulovou hypotézu zamítáme. Stacionaritu lze alternativně testovat PP testem, terý je rovněž testem nulové hypotézy H 0 : ρ = v rovnici (2): Δ = + + (2) yt μ ρyt εt Na rozdíl od ADF testu neobsahuje PP test žádné proměnné zpoždění. Namísto toho je rovnice odhadnuta metodou běžných nejmenších čtverců (s možností zařazení onstanty a trendu) a následně je t-statistia oeficientu upravena o autoorelaci. Poud se časové řady uáží být integrovány o stejném řádu, lze přistoupit testování ointegračního vztahu mezi integrovanými proměnnými. Pro potřeby této studie je využita metoda vyvinutá a představená ve studiích [6] a [8]. Tato Johansenova metoda používá proceduru maximální pravděpodobnosti ověření výsytu ointegračních vetorů v nestacionárních časových řadách na záladě vetorového autoregresivního (VAR) modelu: K Δ Z = C+ Γ Δ Z +Π Z + ηt (3) t i t t i= de Z t je vetor nestacionárních proměnných (v logaritmovaných hodnotách) a C je onstanta. Matici oeficientů Π lze vyjádřit taé jao Π = αβ, de relevantní součásti matice α představují oeficienty přizpůsobení a matice β obsahuje ointegrační vetory. Johansen a Juselius [8] specifiovali dvě pravděpodobnostní testová ritéria určení počtu ointegračních vazeb. První ritérium (eigenvalue statistics) testuje platnost nulové hypotézy o existenci přesně r ointegračních vetorů oproti alternativní hypotéze vyjadřující výsyt r + ointegračních

4 649 vetorů. Druhé testové ritérium (trace statistics) ověřuje platnost nulové hypotézy o existenci nejvýše r ointegračních vetorů oproti alternativní hypotéze, že se vysytuje více než r vetorů. Kriticé hodnoty obou testových ritérií jsou tabelovány ve studii [8]. Jestliže časové řady jsou nestacionární, a zároveň ointegrované, jeví se jao optimální nástroj e zoumání vzájemného vztahu proměnných model orece chyby (Vector Error Correction Model VECM), což je model VAR v prvních diferencích doplněný o vetor ointegračních reziduí. To zaručuje, že taový VAR systém neztrácí informace o dlouhodobém vztahu analyzovaných proměnných. Jamile se časové řady projeví jao neointegrované, lze použít standardní Grangerův test auzality poprvé představený v příspěvu [4]. Grangerův test je založen na odhadu následujících rovnic (4) a (5): Δ y = α + α Δ y + α Δ y + t 0 i t i 2i 2t i i= i= ε t ε Δ y = β + β Δ y + β Δ y + 2t 0 i t i 2i 2t i i= i= 2t (4) (5) de y t a y 2t představují zvolené devizové urzy. Přijetí nulové hypotézy H 0 : α 2 = α 22 = α 2 = 0 naznačuje, že devizový urz jedné měny neovlivňuje v Grangerově smyslu devizový urz druhé měny. Podobně přijetí nulové hypotézy H 0 : β = β 2 = β = 0 uazuje, že devizový urz druhé měny neovlivňuje v Grangerově smyslu devizový urz první měny. Poud mezi y t a y 2t existuje ointegrace, je pro testování Grangerovy auzality nezbytný VECM, ja je uázáno v rovnicích (6) a (7). Δ y = α + δ ( y γ y ) + α Δy + α Δ y t t t i t i i t i i= i= εt 2t β0 δ2( t γ 2t ) βi t i β2i 2t i ε 2t (7) i= i= Δ y = + y y + Δ y + Δ y + de δ a δ 2 vyjadřují rychlost přizpůsobení. Podle [3] impliuje existence ointegrační vazby auzalitu mezi proměnnými projevující se jao δ + δ 2 > 0. Platnost nulové hypotézy H 0 : α = α 2 = = α = 0 a δ = 0 potom znamená, že devizový urz první měny nemá v Grangerově smyslu vliv na vývoj devizového urzu druhé měny. Analogicy nemožnost zamítnutí nulové hypotézy H 0 : β = = β 2 = = β = 0 a δ 2 = 0 indiuje, že devizový urz druhé měny neovlivňuje v Grangerově smyslu devizový urz první měny. (6)

5 650 Pro analýzu byly použity nominální bilaterální devizové urzy národních měn EU-4 vůči euru za posledních 0 let, přesněji řečeno, od. ledna 997 do 3. prosince Vešerá data pocházejí z databáze Pacific Exchange Rate Service. 5 Použitý datový soubor obsahuje pouze devizové urzy z obchodních dnů podle anadsého alendáře a devizové urzy z období. leden 997 až 3. prosinec 998 byly vypočítány pomocí devizových urzů vůči němecé marce a neodvolatelného přepočítacího poměru mary na euro. 6 Záladní desriptivní statistiu použitých časových řad uvádí tabula. 7 T a b u l a Desriptivní statistia použitých časových řad ( ) CZK/EUR HUF/EUR PLN/EUR SKK/EUR Průměr Medián Maximum Minimum Směrodatná odchyla Koeficient variace Počet pozorování Pramen: Výpočty autora. 2. Kointegrační analýza Kointegrační analýza byla provedena ve třech časových obdobích. Kromě standardního období celých desíti let bylo zvoleno i období charateristicé dostačující mírou ompatibility devizových režimů v EU-4 a taé období od. větna 2004 do once rou 2006 porývající členství EU-4 v EU. Všechny časové řady devizových urzů byly nejprve podrobeny testům jednotového ořene, a to pro všechny zmíněné intervaly. Ja doporučují Engle a Granger ve své práci [3], byl apliován ADF test s trendem i bez trendu a výsledy byly potvrzeny i PP testem, opět ve variantě s trendem i bez trendu. 8 Počet zpoždění a šířa pásma se mezi jednotlivými zeměmi měnily a jejich optimální hodnoty byly zvoleny na záladě Aaieho informačního ritéria (Aaie Information Criterion AIC) resp. metody Newey-West při 5 Tato služba je pro aademicé využití posytována bezplatně profesorem Wernerem Antweilerem (University of British Columbia, Sauder School of Business, Vancouver, Canada) na internetové adrese < 6 Volba DEM byla opřena o argument, že začlenění sutečných tržních devizových urzů vůči DEM je pro analýzu cennější a čistější přístup než použití urzů vůči umělé měnové jednotce ECU. 7 Podrobněji se vývoji devizových urzů v daném období věnuje napřílad [0]. 8 Pro identifiaci časové řady jao stacionární byly nezbytné shodné výsledy všech čtyř alternativních testů. Poud i jeden z nich uázal nestacionaritu, byla pro další potřeby časová řada poládána za nestacionární.

6 65 použití Bartlett Kernel spetrální techniy odhadu. Z důvodu relativně vysoého počtu časových řad a úspory místa zde nejsou podrobné výsledy testů publiovány, ale mohou být na požádání posytnuty autorem. Sumárně jsou závěry testů zachyceny v tabulce 2. T a b u l a 2 Závěry testů jednotového ořene bez trendu s trendem bez trendu s trendem bez trendu s trendem CZK/EUR I() I() I() I() I() I(0) HUF/EUR I(0) I() I() I() I() I() PLN/EUR I() I() I() I() I() I() SKK/EUR I() I() I() I() I() I() Pramen: Výpočty autora. Při testech jednotového ořene bylo zjištěno, že se vysytují dvě časové řady, teré jsou stacionární již na svých hodnotách a jsou tedy integrována o řádu 0. První z nich se vysytla v časovém horizontu celých 0 let a jde o devizový urz HUF/EUR, přičemž jao I(0) se tato řada uázala být při testu bez zahrnutí trendu. Druhou časovou řadu lze nalézt v období členství v EU. Jao I(0) byl identifiován devizový urz CZK/EUR, a to při zahrnutí trendu do testování stacionarity. Všechny ostatní časové řady se uázaly být stacionární na prvních diferencích a považujeme je tedy za I(). Na záladě testů jednotového ořene byly provedeny Johansenovy testy ointegrace s cílem zjistit, zda něterá ombinace proměnných vyazuje dlouhodobé vazby. Podle [7] by mělo začlenění proměnných do ointegračních testů vycházet z eonomicé logiy, což znamená, že v případě zdůvodnění by měly být zařazeny i časové řady typu I(0). Nicméně alespoň dvě řady by měly být ve svých hodnotách nestacionární, aby výsledy nebyly zavádějící. Jeliož v našem případě analyzujeme vzájemné vazby pouze dvou proměnných, musely by výsledy, pro dosažení smysluplnosti a významnosti, vypovídat u ombinací obsahujících časové řady I(0) o existenci dvou ointegračních rovnic. 9 Počet zpoždění v ointegrační analýze byl zvolen na záladě AIC apliovaného na nediferencovaný VAR. Kointegrační testy byly provedeny pro dvoučlenné ombinace devizových urzů a navíc byla analyzována supina všech čtyř časových řad dohromady. Výsledy ointegračních testů obsahujících hodnoty trace statistics pro všechna časová období obsahuje tabula 3. 9 Poněvadž počet indiovaných ointegračních vazeb roste s počtem stacionárních řad začleněných do analýzy, je nutné při interpretaci výsledů pracovat s relevantním počtem ointegračních rovnic, terý je roven počtu vazeb zjištěných testem minus počtu stacionárních časových řad začleněných do analýzy.

7 652 T a b u l a 3 Výsledy Johansenových testů ointegrace r 2 r CZK HUF CZK PLN * CZK SKK HUF PLN HUF SKK PLN SKK CZK HUF PLN SKK * * * Poznáma: * znamená statisticou významnost na 5% hladině významnosti. Kriticé hodnoty ritéria trace statistics na 5% hladině významnosti jsou pro nulovou hypotézu o žádné ointegraci (H 0 : ) 5,4 a pro nulovou hypotézu o maximálně jedné ointegrační vazbě (H 0 : ) 3,76. Při testování ointegrace ve supině čtyř časových řad jsou riticé hodnoty ritérií následující: (H 0 : ) 47,2; (H 0 : ) 29,68; (H 0 : r 2) 5,4; (H0: r 3) 3,76. Pramen: Výpočty autora. Výsledy naznačují, že nulovou hypotézu o žádné ointegrační vazbě nelze zamítnout ve většině případů, přičemž pro ompletní období tento závěr platí pro všechny zoumané ombinace proměnných. Můžeme ta onstatovat, že analyzované devizové urzy převážně nesledovaly stejný stochasticý trend a neexistovaly mezi nimi žádné dlouhodobé vazby. Výsledy ointegračních testů nicméně neumožňují jasné a ucelené vyhodnocení z hledisa srovnání jednotlivých období či měnových párů. Ve výsledcích není patrný žádný trend ve vývoji síly ointegračních vazeb v čase a nelze identifiovat ani žádnou ombinaci devizových urzů se stabilně nejsilnější či nejslabší ointegrační vazbou v různých časových obdobích. Z pohledu období byla riticá hodnota testového ritéria přeonána na 5% hladině významnosti u ombinace CZK PLN. Zísané hodnoty testových ritérií vša umožňují zamítnout pouze nulovou hypotézu o žádné

8 653 ointegrační vazbě. Hypotézu o maximálně jedné vazbě zamítnout nelze. Kvalitativně podobný výslede můžeme u stejné měnové ombinace pozorovat i v období členství v EU. Na druhé straně je vša nutno připomenout něoli fatorů, teré důvěryhodnost dosažených výsledů podstatně snižují. Především jde o stacionaritu časové řady devizového urzu CZK/EUR v období , terá byla identifiována již na hodnotách. Existenci jedné ointegrační vazby je proto nutné poládat za zdánlivou a z hledisa další analýzy za nerelevantní. Druhým významným aspetem limitujícím věrohodnost obou výsledů je sutečnost, že existence ointegračních vazeb nebyla potvrzena alternativní metodou obsaženou v Johansenově ointegračním testu, terá je založena na maximum eigenvalue statistics. Provedením testů ointegrace jsme nicméně zísali pro období následující ointegrační rovnici (8): CZK/EUR t = 5,35853 PLN/EUR t 8, (8) ( 4,8694) V období porývajícím členství v EU byly odhaleny ointegrační vazby i v případě ombinace PLN SKK a ve supině všech měn EU-4. Kointegrační vazbu ve supině čtyř měn nicméně musíme poládat pouze za zdánlivou. Ve supině je totiž obsažena jedna časová řada I(0) a hodnota testového ritéria svědčí o existenci právě jedné ointegrační vazby. Věrohodnost výsledů ointegarčního testu pro ombinaci PLN SKK je z pohledu použitých časových řad mnohem vyšší, navíc v tomto případě byla přítomnost ointegrační vazby verifiována alternativní metodou s testovými ritérii maximum eigenvalue statistics. Zísaná ointegrační rovnice (9) má následující podobu: EUR/PLN t = 0, EUR/SKK t 5,66488 (9) (0,74056) 3. Modely orece chyby a Grangerovy testy auzality Vzhledem vetorovému mechanismu orece chyby, terý je zaotven v Johansenově ointegrační technice, jsou odchyly od dlouhodobého rovnovážného vztahu origovány sérií dílčích rátodobých přizpůsobení. Tomu napomáhá i specifiace VECM, terá sice omezuje v dlouhodobém horizontu chování proměnných na jejich onvergenci směrem dlouhodobému rovnovážnému vztahu, ale umožňuje široý prostor pro rátodobou dynamiu. Model orece chyby VECM je ta adevátním nástrojem e zoumání rátodobých odchyle nutných dosažení dlouhodobé rovnováhy mezi dvěmi proměnnými. Odhady VECM pro všechny relevantní ointegrační vazby jsou obsaženy v tabulce 4. 0 V rovnicích (8) a (9) je závorce pod hodnotou parametru uvedena příslušná t-statistia.

9 654 Odhady VECM vedly e smíšeným výsledům. Velmi nepřesvědčivých odhadů s nízou vypovídací schopností bylo dosaženo zejména u vztahu CZK PLN v období Svědčí o tom ja velmi nízé hodnoty upraveného R 2 uazující na nedostatečnou schopnost modelu vysvětlit rátodobou dynamiu v rámci systému s dlouhodobým rovnovážným vztahem, ta i hodnoty adjustačního oeficientu cointeq, jehož hodnota říá, oli procent odchyle od dlouhodobého rovnovážného vztahu je upravováno denními změnami daného devizového urzu. T a b u l a 4 Odhady VECM CZK PLN D(CZK) cointeq (.9337) D(ER) t ( ) D(ER) t 2 ( 0.830) D(ER) t 3 D(ER) t 4 D(ER) t 5 D(ER) t 6 D(ER) t 7 D(ER2) t (4.0677) D(ER2) t 2 ( ) D(ER2) t 3 D(ER2) t 4 D(ER2) t 5 D(ER2) t 6 D(ER2) t 7 CZK PLN D(PLN) ( ) ( 0.777) (0.8887) ( ) ( 0.567) PLN SKK D(PLN) ( ) (.79545) ( ) (.267) ( ) (.39746) ( ) (.3783) ( ) (.2378) (.36937) (.49902) ( ) (.2995) ( ) PLN SKK D(SKK) ( ) (2.2330) ( ) ( ) (.44669) (0.2260) ( ) ( 0.234) ( ) ( ) ( ) (.8452) ( ) (.99329) ( ) R Adjusted R F-statistics Poznáma: Zrata ER představuje devizový urz první měny patřičné ombinace a ER2 znamená devizový urz druhé měny v téže ombinaci. V závorách jsou uvedeny hodnoty t-statistiy. Pramen: Výpočty autora.

10 655 K poněud lepším výsledům vedl odhad VECM pro měnovou ombinace PLN SKK a období členství v EU. Jao statisticy významná se projevila vazba, v níž vývoj devizového urzu PLN/EUR pozitivně ovlivňoval urz SKK/EUR. Konrétně to znamená, že napřílad růst devizového urzu PLN/EUR (oslabení PLN) přispíval nárůstu urzu SKK/EUR (oslabení SKK). Krátodobá dynamia analyzovaného systému byla zoumána pomocí bivarietních Grangerových testů auzality. Apliace testů byla motivována snahou odhalit rátodobý vztah ve dvojicích proměnných, de se neproázala žádná dlouhodobá vazba, a potvrdit závěry odhadů VECM v případech, de ointegrační vztah mezi devizovými urzy existoval. Grangerovy testy auzality vyžadují, aby všechny zaomponované časové řady byly stacionární. V opačném případě mohou být závěry založené na hodnotách F-statisti zavádějící, jeliož testová ritéria budou mít nestandardní rozdělení. Z tohoto důvodu byly pro provádění testů použity první diference všech logaritmovaných časových řad. Počet zpoždění byl opět zvolen na záladě AIC, přičemž nejčastěji se vysytovalo zpoždění jednoho a dvou dnů. Výsledy (hodnoty F-statisti a pravděpodobnost) pro všechna časová období a měnové ombinace sumarizuje tabula 5. Vždy je testována nulová hypotéza, že devizový urz první měny neovlivňuje v Grangerově smyslu devizový urz druhé měny. T a b u l a 5 Výsledy Grangerových testů auzality HUFxCZK CZKxHUF PLNxCZK CZKxPLN SKKxCZK CZKxSKK PLNxHUF HUFxPLN SKKxHUF HUFxSKK ** (9.7E-06) ** ( ) ( ) (0.838) * (0.0255) ( ) (0.433) * (0.0698) ** (0.0060) (0.3663) (0.0059) ** ( ) (0.8925) (0.072) ( ) (0.2338).4005 (0.3204) * ( ) * (0.0406) 7.777** ( ) (0.9090) (0.8847) (0.4826).2373 (0.2675) ( ) (0.2029) ( ) (0.2029) * (0.0443).8786 ( ) SKKxPLN PLNxSKK

11 656 P oznáma: x znamená neovlivňuje ; * a ** znamená statisticou významnost F-statistiy na 5%, resp. % hladině významnosti, v závorách je uvedena pravděpodobnost. Pramen: Výpočty autora. Krátodobé interace mezi analyzovanými devizovými urzy se proázaly být statisticy významné mnohem častěji než dlouhodobé rovnovážné vztahy. Krátodobá závislost byla identifiována ve všech třech časových obdobích a u všech měnových ombinací romě dvojice CZK PLN. V něterých případech byla odhalena doonce obousměrná vazba, což znamená, že devizový urz aždé ze dvou měn souvisí s minulými hodnotami devizového urzu druhé měny. V případech, dy byla proázána existence ointegrační vazby, potvrzují výsledy Grangerova testu závěry odhadu VECM pouze z poloviny. Konrétně v letech se neproázala žádná rátodobá interace mezi devizovými urzy CZK a PLN. Potvrzení závěrů VECM je nicméně možno pozorovat u urzů PLN a SKK v období Vysoce signifiantní hodnota F-statistiy Grangerova testu nám umožňuje zamítnout hypotézu o nezávislosti vývoje devizového urzu SKK/EUR na minulých hodnotách devizového urzu PLN/EUR. Zajímavým rysem Grangerových testů auzality je fat, že z hledisa síly a významnosti indiovaných vazeb mezi devizovými urzy posytují zcela opačné výsledy než orelační analýza, terá byla použita napřílad v []. Napřílad mezi nejvíce orelovanými měnami v období , tedy HUF PLN a CZK SKK, nebyla rozpoznána žádná rátodobá interace. Naopa, velmi málo orelované ombinace HUF SKK a PLN SKK vyazují ve všech obdobích významnou auzální závislost v Grangerově smyslu. S opačnými vý- se lze setat i při srovnání časových období. Zatímco z hodnot orelač- sledy ních oeficientů vyplývá, že orelace v letech byla podstatně vyšší než v období nebo , Grangerovy testy uazují na velmi sporadicý výsyt vzájemných interací v období členství v EU ve srovnání se dvěma zbývajícími časovými obdobími. Je tedy zřejmé, že orelaci, čili lineární vztah mezi analyzovanými proměnnými a podobnost v jejich vývoji nelze zaměňovat za závislost a výzum, zda vývoj jedné proměnné není do jisté míry předurčen vývojem proměnné druhé. Zdánlivě protichůdné závěry orelační analýzy a Grangerových testů auzality Poud bychom vša přijali hladinu významnosti 0 %, bylo by možno zamítnout hypotézu, že devizový urz CZK/EUR v Grangerově smyslu neovlivňuje devizový urz PLN/EUR.

12 657 proto ve sutečnosti v rozporu nejsou. Pouze zvýšená orelace a podobný vývoj devizových urzů měn EU-4 v období nejsou způsobeny vzájemným ovlivňováním, ale zcela jinými fatory, teré nebyly do analýzy zahnuty. Tento závěr se může opřít i o výsledy ointegrační analýzy, terá odhalila pouze vzácně se vysytující dlouhodobou vazbu mezi měnami EU-4. Závěr Cílem příspěvu bylo provést empiricou analýzu devizový urzů národních měn zemí EU-4 vůči euru se zaměřením na zjištění dlouhodobých rovnovážných vazeb a rátodobých vzájemných interací. Využitelnost závěrů tohoto typu analýzy lze očeávat zejména v praticém výonu urzové politiy a taé při obchodování na devizovém trhu a zajištění proti urzovému riziu. Kointegrační analýza odhalila pouze vzácně se vysytující dlouhodobé vazby mezi měnami EU-4. Existence těchto většinou slabých vazeb navíc nebyla potvrzena alternativními testy. O nestabilitě dlouhodobých vztahů svědčí i odhady VECM vysvětlující rátodobou dynamiu v rámci systému s dlouhodobou rovnovážnou vazbou, teré většinou vedly velmi nepřesvědčivým výsledům. Výjimu představuje pouze dlouhodobý rovnovážný vztah mezi devizovými urzy PLN a SKK v období členství v EU, přičemž je patrná vazba vycházející od PLN a promítající se do vývoje SKK. Tento závěr má bezesporu i praticé onsevence, neboť SKK již vstoupila do mechanismu devizových urzů ERM II a nachází se ta v období plnění onvergenčního ritéria urzové stability. Jaýoliv empiricy potvrzený determinant urzového vývoje SKK ta může být využit při nastavení a výonu urzové politiy usilující o splněné ritéria stability devizového urzu. Samostatné rátodobé interace mezi devizovými urzy byly zoumány pomocí Grangerových testů auzality a uázaly se být statisticy významné mnohem častěji než dlouhodobé rovnovážné vztahy. Krátodobé auzality v Grangerově smyslu byly identifiovány v různých etapách celého období u všech měn romě ombinace CZK PLN. Velmi zajímavým rysem výsledů Grangerových testů je, že v období členství v EU polesla četnost i síla rátodobých auzálních vazeb. Přijmeme-li závěry omplementárních studií o rostoucí orelaci v témže období, můžeme onstatovat, že jde o důaz lesající suverenity národních měn EU-4 na devizovém trhu a jejich schopnosti ovlivnit vývoj ostatních regionálních měn. Stále více jsou tyto měny na devizovém trhu považovány za homogenní supinu, terá je více než interními regionálními fatory ovlivňována externími činiteli, teré na ně působí ve stejném či podobném směru.

13 658 Literatura Charater výsledů provedené analýzy naznačuje, že jejich využitelnost pro výon měnové respetive urzové politiy je zejména z důvodu absence dlouhodobých rovnovážných vazeb omezena. O to významnější je vša využití při definování obchodních strategií na devizovém trhu nebo při efetivním zajištění urzového rizia. Empiricé výsledy uazují na vysoou míru substituovatelnosti měn a pod- porují ta využití zajišťovacích produtů znějících nejen na měnu zajišťované pozice, ale i na měny jiných zemí EU-4. [] ÉGERT, B. GRUBER, T. REININGER, T.: Challenges for EU Acceding Countries Exchange Rate Strategies after EU Accession and Asymmetric Application of the Exchange Rate Criterion. Focus on Transition, 7, 2003, č. 2, s [2] EIJFFINGER, S. C. W.: The New EU Member States: Trading Off Exchange Rate Stability and Price Stability. [Briefing Paper for the Monetary Dialogue of September 2005 by the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament with the President of the European Central Ban]. Dostupný z www: < [3] ENGLE, R.F. GRANGER, C. W. J.: Co-integration and Error-correction: Representation, Estimation and Testing. Econometrica, 55, 987, č. 2, s [4] GRANGER, C. W. J.: Some Recent Development in a Concept of Causality. Journal of Econometrics, 39, 988, č. 2, s [5] GRANGER, C. W. J. NEWBOLD, P.: Spurious Regressions in Econometrics. Journal of Econometrics, 2, 974, č., s. 20. [6] JOHANSEN, S.: Statistical Analysis of Cointegrating Vectors. Journal of Economic Dynamics and Control, 2, 988, č. 3, s [7] JOHANSEN, S.: Lielihood-Based Interference in Cointegrated Vector Autoregressive Models. Oxford: Oxford University Press 997. [8] JOHANSEN, S. JUSELIUS, K.: Maximum Lielihood Estimation and Inference on Cointegration, with Applications to the Demand for Money. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 52, 990, č. 2, s [9] NELSON, C. R. PLOSSER, C. I.: Trends and Random Wals in Macroeconomic Time series. Journal of Monetary Economics, 0, 982, č. 2, s [0] STAVÁREK, D.: Exchange Rate Development and Volatility in New EU Member States. Eonomicý časopis/journal of Economics, 54, 2006, č. 6, s [] STAVÁREK, D.: Overview of the Exchange Rate Development in the Visegrad Countries. In: Znalostná eonomia nové výzvy pre národohospodársu vedu. [CD-R]. Bratislava: Vydavateľstvo Eonóm s. ISBN X. [2] STAVÁREK, D. POLOUČEK, S.: The Financial Sector in the Enlarging European Union. Newcastle: Cambridge Scholars Press ISBN

PENĚŽNÍ ZÁSOBA A VÝVOJ AKCIOVÝCH TRHŮ V ČESKÉ REPUBLICE, SLOVENSKÉ REPUBLICE A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH 1

PENĚŽNÍ ZÁSOBA A VÝVOJ AKCIOVÝCH TRHŮ V ČESKÉ REPUBLICE, SLOVENSKÉ REPUBLICE A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH 1 PENĚŽNÍ ZÁSOBA A VÝVOJ AKCIOVÝCH TRHŮ V ČESKÉ REPUBLICE, SLOVENSKÉ REPUBLICE A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH LUMÍR KULHÁNEK, STANISLAV MATUSZEK Doc. Ing. Lumír Kulháne, CSc., Katedra financí, OPF Karviná, SU Opava,

Více

Základy ekonometrie. X. Regrese s časovými řadami. Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim / 47

Základy ekonometrie. X. Regrese s časovými řadami. Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim / 47 Základy ekonometrie X. Regrese s časovými řadami Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim 2015 1 / 47 Obsah tématu 1 ADL model 2 Regrese se stacionárními řadami 3 Regrese s řadami

Více

χ 2 testy. Test nekorelovanosti.

χ 2 testy. Test nekorelovanosti. χ 2 testy. Test neorelovanosti. Petr Poší Části doumentu jsou převzaty (i doslovně) z Miro Navara: Pravděpodobnost a matematicá statistia, https://cw.fel.cvut.cz/lib/exe/fetch.php/courses/a6m33ssl/pms_print.pdf

Více

REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD

REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD Politická ekonomie 45: (2), str. 281-289, VŠE Praha, 1997. ISSN 0032-3233. (Rukopis) REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD Josef ARLT, Vysoká škola ekonomická, Praha 1. Úvod Pro modelování

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistia Přílady a otázy Petr Hebá a Hana Salsá GAUDEAMUS 2011 Autoři: prof. Ing. Petr Hebá, CSc. Autoři: prof. RNDr. Hana Salsá, CSc. Recenzenti: doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.

Více

Analytické stanovení hodnoty Value at Risk a Expected Shortfall za předpokladu smíšeného normálního rozdělení pravděpodobnosti 1

Analytické stanovení hodnoty Value at Risk a Expected Shortfall za předpokladu smíšeného normálního rozdělení pravděpodobnosti 1 Analyticé stanovení hodnoty Value at Ris a Expected Shortfall za předpoladu smíšeného normálního rozdělení pravděpodobnosti 1 Jiří Valecý, Aleš resta Abstrat Mezi největší nedostaty analyticého propočtu

Více

Testování hypotéz. December 10, 2008

Testování hypotéz. December 10, 2008 Testování hypotéz December, 2008 (Testování hypotéz o neznámé pravděpodobnosti) Jan a Františe mají pytlíy s uličami. Jan má 80 bílých a 20 červených, Františe má 30 bílých a 70 červených. Vybereme náhodně

Více

Static and dynamic regression analysis in system identification Statická a dynamická regresní analýza v identifikaci systémů

Static and dynamic regression analysis in system identification Statická a dynamická regresní analýza v identifikaci systémů XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 207 Static and dynamic regression analysis in system identification Staticá a dynamicá regresní analýza v identifiaci systémů MORÁVKA,

Více

4. Přednáška: Kvazi-Newtonovské metody:

4. Přednáška: Kvazi-Newtonovské metody: 4 Přednáša: Kvazi-Newtonovsé metody: Metody s proměnnou metriou, modifiace Newtonovy metody Efetivní pro menší úlohy s hustou Hessovou maticí Newtonova metoda (opaování): f aproximujeme loálně vadraticou

Více

Makrozátěžové testy sektoru penzijních společností

Makrozátěžové testy sektoru penzijních společností Marozátěžové testy setoru penzijních společností Marozátěžové testy setoru penzijních společností (PS) jsou v ČNB využívány jao nástroj pro hodnocení odolnosti setoru vůči možným nepříznivým šoům. estu

Více

THE POSSIBILITY OF RELOCATION WAREHOUSES IN CZECH-POLISH BORDER MOŽNOSTI RELOKACE SKLADŮ V ČESKO-POLSKÉM PŘÍHRANIČÍ

THE POSSIBILITY OF RELOCATION WAREHOUSES IN CZECH-POLISH BORDER MOŽNOSTI RELOKACE SKLADŮ V ČESKO-POLSKÉM PŘÍHRANIČÍ Jan CHOCHOLÁČ 1 THE POSSIBILITY OF RELOCATION WAREHOUSES IN CZECH-POLISH BORDER MOŽNOSTI RELOKACE SKLADŮ V ČESKO-POLSKÉM PŘÍHRANIČÍ BIO NOTE Jan CHOCHOLÁČ Asistent na Katedře dopravního managementu, maretingu

Více

Buckinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003)

Buckinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003) Bucinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003) Formalizace rozměrové analýzy ( výsledné jednoty na obou stranách musí souhlasit ). Rozměr fyziální veličiny Mějme nějaou třídu jednote, napřílad [(g,

Více

VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY, KATEDRA APLIKOVANÉ MATEMATIKY. Statistika. Vzorce a tabulky

VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY, KATEDRA APLIKOVANÉ MATEMATIKY. Statistika. Vzorce a tabulky VŠB-TU OSTRAVA, FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY, KATEDRA APLIKOVANÉ MATEMATIKY Statistia Vzorce a tabuly Martina Litschmannová 3. března 05 Oficiální vzorce a tabuly KOMBINATORIKA Bez opaování Uspořádané

Více

Dekompoziční analýza příjmové nerovnosti v České republice

Dekompoziční analýza příjmové nerovnosti v České republice Deompoziční analýza příjmové nerovnosti v Česé republice Zdeňa MALÁ, Gabriela ČERVENÁ, Czech University of Life Sciences in Prague i Abstract The paper focuses on an analysis of income inequality of population

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonometrie Odhad klasického lineárního regresního modelu II Cvičení 3 Zuzana Dlouhá Klasický lineární regresní model - zadání příkladu Soubor: CV3_PR.xls Data: y = maloobchodní obrat potřeb

Více

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA Hodnocení přesnosti výsledů z metody FMECA Josef Chudoba 1. Úvod Metoda FMECA je semivantitativní metoda, pomocí teré se identifiují poruchy s významnými důsledy ovlivňující funci systému. Závažnost následů

Více

ANALÝZA DLOUHODOBÝCH VAZEB NA ČESKÉM TRHU ÚVĚRŮ

ANALÝZA DLOUHODOBÝCH VAZEB NA ČESKÉM TRHU ÚVĚRŮ ANALÝZA DLOUHODOBÝCH VAZEB NA ČESKÉM TRHU ÚVĚRŮ FINANCE Daniel Stavárek, Pavla Vodová Cílem tohoto příspěvku je analyzovat, které determinanty z dlouhodobého hlediska ovlivňují objem poskytnutých úvěrů

Více

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů inové transformátory inové transformátory Při požadavu na transformaci impedancí v široém frevenčním pásmu, dy nelze obsáhnout požadovanou oblast mitočtů ani široopásmovými obvody, je třeba použít široopásmových

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOL BÁŇSKÁ TECHICKÁ UIVERZIT OSTRV FKULT STROJÍ MTEMTIK II V PŘÍKLDECH CVIČEÍ Č 0 Ing Petra Schreiberová, PhD Ostrava 0 Ing Petra Schreiberová, PhD Vysoá šola báňsá Technicá univerzita Ostrava

Více

STIPENDIJNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

STIPENDIJNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ STIPENDIJNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ ze dne 6. listopadu 007 Ministerstvo šolství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. záona č. 111/1998 Sb., o vysoých šolách a o změně a doplnění

Více

Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl

Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl Podkladové údaje Korelační matice Odhad lineárního regresního modelu (LRM) Verifikace modelu PEF ČZU Praha Určeno pro posluchače předmětu Ekonometrie Needitovaná

Více

APLIKACE NÁSTROJE PASW SPSS 18.0 BASE V TRŽNÍ

APLIKACE NÁSTROJE PASW SPSS 18.0 BASE V TRŽNÍ Úvod a záměr práce APLIKACE NÁSTROJE PASW SPSS 18.0 BASE V TRŽNÍ SEGMENTACI Autor: Mgr. Ing. David Vít Faulta eletrotechnicá ČVUT v Praze, atedra eonomiy, manažerství a humanitních věd 1. Úvod a záměr

Více

Obsah přednášky. 1. Principy Meta-learningu 2. Bumping 3. Bagging 4. Stacking 5. Boosting 6. Shrnutí

Obsah přednášky. 1. Principy Meta-learningu 2. Bumping 3. Bagging 4. Stacking 5. Boosting 6. Shrnutí 1 Obsah přednášy 1. Principy Meta-learningu 2. Bumping 3. Bagging 4. Stacing 5. Boosting 6. Shrnutí 2 Meta learning = Ensemble methods Cíl použít predici ombinaci více různých modelů Meta learning (meta

Více

Aplikovaná ekonometrie 7. Lukáš Frýd

Aplikovaná ekonometrie 7. Lukáš Frýd Aplikovaná ekonometrie 7 Lukáš Frýd Nestacionární časové řady Možné příčinny Sezonost Deterministický trend (time trend) Jednotkový kořen (Stochastický trend) Strukturní zlomy Časový trend (deterministický

Více

ANALÝZA SCHOPNOSTI ČESKÉ DOMÁCNOSTI VYSTAČIT S PŘÍJMY. Pavla Kafková, Jitka Bartošová. Úvod

ANALÝZA SCHOPNOSTI ČESKÉ DOMÁCNOSTI VYSTAČIT S PŘÍJMY. Pavla Kafková, Jitka Bartošová. Úvod ANALÝZA SCHOPNOSTI ČESKÉ DOMÁCNOSTI VYSTAČIT S PŘÍJMY Pavla Kafová, Jita Bartošová Abstrat Většina domácností má v současné době problém platit nejen mimořádné výdaje, ale i ty, teré jsou běžné a nezbytné

Více

3. Mocninné a Taylorovy řady

3. Mocninné a Taylorovy řady 3. Mocninné a Taylorovy řady A. Záladní pojmy. Obor onvergence Mocninné řady jsou nejjednodušším speciálním případem funčních řad. Jsou to funční řady, jejichž členy jsou mocninné funce. V této apitole

Více

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb:

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: MOMENT SETRVAČNOST Obecná část Pomocí Newtonova pohybového záona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: dω M = = ε, (1) d t de M je moment vnější síly působící na těleso, ω úhlová rychlost,

Více

OPTIMALIZACE PARAMETRŮ PID REGULÁTORU POMOCÍ GA TOOLBOXU

OPTIMALIZACE PARAMETRŮ PID REGULÁTORU POMOCÍ GA TOOLBOXU OPTMALZACE PARAMETRŮ PD REGULÁTORU POMOCÍ GA TOOLBOXU Radomil Matouše, Stanislav Lang Department of Applied Computer Science Faculty of Mechanical Engineering, Brno University of Technology Abstrat Tento

Více

Příloha č. 1 Část II. Ekonomika systému IDS JMK

Příloha č. 1 Část II. Ekonomika systému IDS JMK Příloha č. 1 Část II. Eonomia systému IDS JMK Květen 2011 Eonomia systému IDS JMK I. EKONOMICKÉ JEDNOTKY Pro účely dělení výnosů je rozděleno území IDS JMK do eonomicých jednote tvořených supinami tarifních

Více

Makrozátěžové testy sektoru penzijních společností 1

Makrozátěžové testy sektoru penzijních společností 1 Marozátěžové testy setoru penzijních společností 1 Marozátěžové testy setoru penzijních společností (PS) jsou v ČNB využívány jao nástroj pro hodnocení odolnosti setoru vůči možným nepříznivým šoům. estu

Více

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb:

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: MOMENT SETRVAČNOST Obecná část Pomocí Newtonova pohybového záona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: dω M = = ε, (1) d t de M je moment vnější síly působící na těleso, ω úhlová rychlost,

Více

KMA/P506 Pravděpodobnost a statistika KMA/P507 Statistika na PC

KMA/P506 Pravděpodobnost a statistika KMA/P507 Statistika na PC Přednáša 04 Přírodovědecá faulta Katedra matematiy KMA/P506 Pravděpodobnost a statistia KMA/P507 Statistia na PC jiri.cihlar@ujep.cz Záon velých čísel Lemma Nechť náhodná veličina nabývá pouze nezáporných

Více

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky Závislost indexů C,C na zůsobu výočtu směrodatné odchyly Ing. Renata Przeczová atedra ontroly a řízení jaosti, VŠB-TU Ostrava, FMMI Podni, terý chce usět v dnešní onurenci, musí neustále reagovat na měnící

Více

Testování hypotéz testy o tvaru rozdělení. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel

Testování hypotéz testy o tvaru rozdělení. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Statistickou hypotézou se rozumí určité tvrzení o parametrech rozdělení zkoumané náhodné veličiny (µ, σ 2, π,

Více

Metoda backward výběru proměnných v lineární regresi a její vlastnosti

Metoda backward výběru proměnných v lineární regresi a její vlastnosti Metoda backward výběru proměnných v lineární regresi a její vlastnosti Aktuárský seminář, 13. dubna 2018 Milan Bašta 1 / 30 1 Metody výběru proměnných do modelu 2 Monte Carlo simulace, backward metoda

Více

STATISTIKŮM A EKONOMETRŮM BYLA UDĚLENA NOBELOVA CENA ZA EKONOMII ZA ROK 2003 Josef Arlt

STATISTIKŮM A EKONOMETRŮM BYLA UDĚLENA NOBELOVA CENA ZA EKONOMII ZA ROK 2003 Josef Arlt České Statistické Společnosti č. 3, prosinec 2003, ročník 14 STATISTIKŮM A EKONOMETRŮM BYLA UDĚLENA NOBELOVA CENA ZA EKONOMII ZA ROK 2003 Josef Arlt Nositelem Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2003 se stal

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK11 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení 5 Zuzana Dlouhá Gauss-Markovy předpoklady Náhodná složka: Gauss-Markovy předpoklady 1. E(u) = náhodné vlivy se vzájemně vynulují. E(uu T ) = σ I n konečný

Více

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28 Základy ekonometrie XI. Vektorové autoregresní modely Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim 2015 1 / 28 Obsah tématu 1 Prognózování s VAR modely 2 Vektorové modely korekce chyb (VECM) 3 Impulzní

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

Název: Chemická rovnováha II

Název: Chemická rovnováha II Název: Chemicá rovnováha II Autor: Mgr. Štěpán Miča Název šoly: Gymnázium Jana Nerudy, šola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, fyzia Roční: 6. Tématicý cele: Chemicá rovnováha (fyziální

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2008 Jiří Chuman

DIPLOMOVÁ PRÁCE 2008 Jiří Chuman ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ DIPLOMOVÁ PRÁCE 8 Jiří Chuman ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ŘÍDÍCÍ TECHNIKY DIPLOMOVÁ PRÁCE Apliace

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Prostá regresní a korelační analýza 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Problematika závislosti V podstatě lze rozlišovat mezi závislostí nepodstatnou, čili náhodnou

Více

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA N_OFI_2 1. Přednáška Počet pravděpodobnosti Statistický aparát používaný ve financích Ing. Miroslav Šulai, MBA 1 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 2 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 3 Jevy

Více

Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II

Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. mojmir.helisek@vsfs.cz Kurzové kritérium a zapojení koruny do ERM II Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2015/16 Cvičení 7: Časově řady, autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Časové řady Data: HDP.wf1

Více

MACROECONOMIC MODELLING OF THE CZECH ECONOMY USING COINTEGRATION VECTOR AUTOREGRESSION

MACROECONOMIC MODELLING OF THE CZECH ECONOMY USING COINTEGRATION VECTOR AUTOREGRESSION MACROECONOMIC MODELLING OF THE CZECH ECONOMY USING COINTEGRATION VECTOR AUTOREGRESSION [Makroekonomické modelování české ekonomiky pomocí kointegrované vektorové autoregrese] Radmila Stoklasová 1 1 Slezská

Více

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032 III. Opaované pousy, Bernoulliho nerovnost. Házíme pětrát hrací ostou a sledujeme výsyt šesty. Spočtěte pravděpodobnosti možných výsledů a určete, terý má největší pravděpodobnost. Řešení: Jedná se o serii

Více

je amplituda indukovaného dipólového momentu s frekvencí ω

je amplituda indukovaného dipólového momentu s frekvencí ω Induované oscilující eletricé dipóly jao zdroje rozptýleného záření Ja v lasicém, ta i v vantově-mechanicém přístupu jsou za původce rozptýleného záření považovány oscilující eletricé a magneticé multipólové

Více

THE INFLUENCE OF SELECT BANKING SECTOR INDICATORS ON THE ECONOMIC GROWTH OF THE EUROZONE COUNTRIES

THE INFLUENCE OF SELECT BANKING SECTOR INDICATORS ON THE ECONOMIC GROWTH OF THE EUROZONE COUNTRIES THE INFLUENCE OF SELECT BANKING SECTOR INDICATORS ON THE ECONOMIC GROWTH OF THE EUROZONE COUNTRIES [Vliv vybraných ukazatelů bankovního sektoru na ekonomický růst zemí Eurozóny] Liběna Černohorská 1, Vojtěch

Více

Vývoj sledovaného ukazatele v letech v ČR (NZ_C) a v SR (NZ_S) uvádí obrázek 1, pro srovnání je uveden i vývoj v celé EU-28 (NZ_EU).

Vývoj sledovaného ukazatele v letech v ČR (NZ_C) a v SR (NZ_S) uvádí obrázek 1, pro srovnání je uveden i vývoj v celé EU-28 (NZ_EU). FAKTORY PODÍLU OSOB ŽIJÍCÍCH V DOMÁCNOSTECH S NÍZKÝM ZAPOJENÍM DO PRACOVNÍHO PROCESU V ČESKÉ REPUBLICE A SLOVENSKÉ REPUBLICE V OBDOBÍ 2005-2016 FACTORS OF SHARE OF PEOPLE LIVING IN HOUSEHOLDS WITH VERY

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2014/15 Cvičení 5: Vícenásobná regrese, multikolinearita LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Jednoduchá

Více

DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR

DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR DLOUHODOBÁ NEZAMĚSTNANOST V ČR Tomáš Löster, Jana Langhamrová Abstrakt Nezaměstnanost je jedním ze základních ukazatelů, které hodnotí ekonomiku. Nejen z tohoto důvodu je nezaměstnanosti a její míře věnována

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra kvantitativních metod FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra UO

Více

1 Úvod. 1 Tento příspěvek je částí analýzy (odborné statě) Maastrichtská konvergenční kritéria (Šimíková (2003)), jenž

1 Úvod. 1 Tento příspěvek je částí analýzy (odborné statě) Maastrichtská konvergenční kritéria (Šimíková (2003)), jenž Makroekonomická analýza maastrichtských konvergenčních kritérií; Případ cenové stability 1 Ing. Ivana Šimíková, Ph.D. Katedra financí a účetnictví TUL, Hospodářská fakulta Hálkova 6 461 17 Liberec E -

Více

do jednotkového prostorového úhlu ve směru svírajícím úhel ϑ s osou dipólu je dán vztahem (1) a c je rychlost světla.

do jednotkového prostorového úhlu ve směru svírajícím úhel ϑ s osou dipólu je dán vztahem (1) a c je rychlost světla. Induované oscilující eletricé dipóly jao zdroje rozptýleného záření Ja v lasicém, ta i v vantově-mechanicém přístupu jsou za původce rozptýleného záření považovány oscilující eletricé a magneticé multipólové

Více

Korelační a regresní analýza

Korelační a regresní analýza Korelační a regresní analýza Analýza závislosti v normálním rozdělení Pearsonův (výběrový) korelační koeficient: r = s XY s X s Y, kde s XY = 1 n (x n 1 i=0 i x )(y i y ), s X (s Y ) je výběrová směrodatná

Více

Testování statistických hypotéz. Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1

Testování statistických hypotéz. Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Testování statistických hypotéz Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Úvodní poznámky Statistickou hypotézou rozumíme hypotézu o populaci (základním souboru) např.: Střední hodnota základního souboru je rovna 100.

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Lineární regresní model kde Y = Xβ + e, y 1 e 1 β y 2 Y =., e = e 2 x 11 x 1 1k., X =....... β 2,

Více

Difuze v procesu hoření

Difuze v procesu hoření Difuze v procesu hoření Fyziální podmíny hoření Záladní podmínou nepřetržitého průběhu spalovací reace je přívod reagentů (paliva a vzduchu) do ohniště a zároveň odvod produtů hoření (spalin). Pro dosažení

Více

Měření indukčností cívek

Měření indukčností cívek 7..00 Ṫeorie eletromagneticého pole Měření indučností cíve.......... Petr Česá, studijní supina 05 Letní semestr 000/00 . Měření indučností cíve Měření vlastní a vzájemné indučnosti válcových cíve ZAÁNÍ

Více

Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných)

Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných) Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných) 1. SPECIFIKACE (12 bodů): (1) Graf průběhu proměnných (1) Obě řady se chovají stejně, lze předpokládat jejich lineární vztah

Více

8 Coxův model proporcionálních rizik I

8 Coxův model proporcionálních rizik I 8 Coxův model proporcionálních rizik I Předpokládané výstupy z výuky: 1. Student umí formulovat Coxův model proporcionálních rizik 2. Student rozumí významu regresních koeficientů modelu 3. Student zná

Více

1 Gaussova kvadratura

1 Gaussova kvadratura Cvičení - zadání a řešení úloh Zálady numericé matematiy - NMNM0 Verze z 7. prosince 08 Gaussova vadratura Fat, že pro něterá rovnoměrná rozložení uzlů dostáváme přesnost o stupeň vyšší napovídá, že pro

Více

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR. Na začátku provedeme inicializaci proměnných jejich vynulováním příkazem "restart". To oceníme při opakovaném použití dokumentu.

SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR. Na začátku provedeme inicializaci proměnných jejich vynulováním příkazem restart. To oceníme při opakovaném použití dokumentu. Úloha 1 - Koupě nového televizoru SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR Chceme si oupit nový televizor v hodnotě 000,-Kč. Bana nám půjčí, přičemž její úroová sazba činí 11%. Předpoládejme, že si půjčujeme na jeden ro a

Více

Analýza investičních pobídek v České republice

Analýza investičních pobídek v České republice Analýza investičních pobíde v Česé republice věten 2007 Vypracovali Doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. vedoucí autorsého oletivu Petr Bartoň, M.A. Ing. Peter Bolcha Ing. Pavel Heřmansý Ing. Petr Mach Národohospodářsá

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Provozně ekonomická fakulta. Výpočet charakteristik ze tříděných údajů Statistika I. protokol č.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Provozně ekonomická fakulta. Výpočet charakteristik ze tříděných údajů Statistika I. protokol č. Mendelova zemědělsá a lesnicá univerzita Provozně eonomicá faulta Výpočet charateristi ze tříděných údajů Statistia I. protool č. 2 Jan Grmela, 2. roční, Eonomicá informatia Zadání 130810, supina Středa

Více

VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ.

VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ. VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ. Vektorové autoregrese (VAR se používají tehdy, když chceme zkoumat časové řady dvou či více proměnných. Je sice možné za tím účelem použít dynamické modely

Více

5 Parametrické testy hypotéz

5 Parametrické testy hypotéz 5 Parametrické testy hypotéz 5.1 Pojem parametrického testu (Skripta str. 95-96) Na základě výběru srovnáváme dvě tvrzení o hodnotě určitého parametru θ rozdělení f(x, θ). První tvrzení (které většinou

Více

Alternativní rozdělení. Alternativní rozdělení. Binomické rozdělení. Binomické rozdělení

Alternativní rozdělení. Alternativní rozdělení. Binomické rozdělení. Binomické rozdělení Alternativní rozdělení Alternativní rozdělení Alternativní rozdělení Alternativní rozdělení Náhodná veličina X má alternativní rozdělení s parametrem p, jestliže nabývá hodnot 0 a 1 s pravděpodobnostmi

Více

MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU

MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU Úloha č 5 MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU ÚKOL MĚŘENÍ: Určete moment setrvačnosti ruhové a obdélníové desy vzhledem jednotlivým osám z doby yvu Vypočtěte moment setrvačnosti ruhové a obdélníové

Více

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších čtverců Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Lineární model y i = β 0 + β 1 x i1 + + β k x ik + ε i (1) kde y i

Více

KORELACE. Komentované řešení pomocí programu Statistica

KORELACE. Komentované řešení pomocí programu Statistica KORELACE Komentované řešení pomocí programu Statistica Vstupní data I Data umístěná v excelovském souboru překopírujeme do tabulky ve Statistice a pojmenujeme proměnné, viz prezentace k tématu Popisná

Více

Korelace. Komentované řešení pomocí MS Excel

Korelace. Komentované řešení pomocí MS Excel Korelace Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Tabulka se vstupními daty je umístěna v oblasti A2:B84 (viz. obrázek) Prvotní představu o tvaru a síle závislosti docházky a počtu bodů nám poskytne

Více

Viz též stavová rovnice ideálního plynu, stavová rovnice reálného plynu a van der Waalsova stavová rovnice.

Viz též stavová rovnice ideálního plynu, stavová rovnice reálného plynu a van der Waalsova stavová rovnice. 5.1 Stavová rovnice 5.1.1 Stavová rovnice ideálního plynu Stavová rovnice pro sěs ideálních plynů 5.1.2 Stavová rovnice reálného plynu Stavové rovnice se dvěa onstantai Viriální rovnice Stavové rovnice

Více

Příloha č. 5 Informace o pravidlech pro provádění Pokynů

Příloha č. 5 Informace o pravidlech pro provádění Pokynů Informace o pravidlech pro provádění Poynů INFORMACE O PRAVIDLECH PROVÁDĚNÍ POKYNŮ 1. Obecná ustanovení 1.1 Za účelem plnění povinností Bany v souvislosti se Smlouvou je Klient, terý je právnicou osobou

Více

Metoda konjugovaných gradientů

Metoda konjugovaných gradientů 0 Metoda onjugovaných gradientů Ludě Kučera MFF UK 11. ledna 2017 V tomto textu je popsáno, ja metodou onjugovaných gradientů řešit soustavu lineárních rovnic Ax = b, de b je daný vetor a A je symetricá

Více

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE)

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) zhanel@fsps.muni.cz MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) 2.5 MÍRY ZÁVISLOSTI 2.5.1 ZÁVISLOST PEVNÁ, VOLNÁ, STATISTICKÁ A KORELAČNÍ Jednorozměrné soubory - charakterizovány jednotlivými statistickými znaky

Více

Cvičení ze statistiky - 8. Filip Děchtěrenko

Cvičení ze statistiky - 8. Filip Děchtěrenko Cvičení ze statistiky - 8 Filip Děchtěrenko Minule bylo.. Dobrali jsme normální rozdělení Tyhle termíny by měly být známé: Centrální limitní věta Laplaceho věta (+ korekce na spojitost) Konfidenční intervaly

Více

INFORMACE O SPOLEČNOSTI k 30. červnu 2017

INFORMACE O SPOLEČNOSTI k 30. červnu 2017 Credendo Shortterm EU Riss úvěrová pojišťovna, a.s. INFORMACE O SPOLEČNOSTI 30. červnu 2017 OBSAH strana Informace o hospodaření společnosti: Textová část 2 Tabulová část 3 Záladní údaje o společnosti

Více

Název: Chemická rovnováha

Název: Chemická rovnováha Název: Chemicá rovnováha Autor: Mgr. Štěpán Miča Název šoly: Gymnázium Jana Nerudy, šola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, fyzia Roční: 6. Tématicý cele: Chemicá rovnováha (fyziální

Více

Ing. Michael Rost, Ph.D.

Ing. Michael Rost, Ph.D. Úvod do testování hypotéz, jednovýběrový t-test Ing. Michael Rost, Ph.D. Testovaná hypotéza Pokud nás zajímá zda platí, či neplatí tvrzení o určitém parametru, např. o parametru Θ, pak takovéto tvrzení

Více

Geometrická zobrazení

Geometrická zobrazení Pomocný text Geometricá zobrazení hodná zobrazení hodná zobrazení patří nejjednodušším zobrazením na rovině. Je jich vša hrozně málo a často se stává, že musíme sáhnout i po jiných, nědy výrazně složitějších

Více

Analýza dat z dotazníkových šetření

Analýza dat z dotazníkových šetření Analýza dat z dotazníkových šetření Cvičení 6. Rozsah výběru Př. Určete minimální rozsah výběru pro proměnnou věk v souboru dovolena, jestliže 95% interval spolehlivost průměru proměnné nemá být širší

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie LS 2014/15 Cvičení 7: Autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Autokorelace - teorie Zopakujte si G-M

Více

Jednofaktorová analýza rozptylu

Jednofaktorová analýza rozptylu Jednofaktorová analýza rozptylu David Hampel Ústav statistiky a operačního výzkumu, Mendelova univerzita v Brně Kurz pokročilých statistických metod Global Change Research Centre AS CR, 5 7 8 2015 Tato

Více

Vliv marketingového dotazování na identifikaci tržních segmentů

Vliv marketingového dotazování na identifikaci tržních segmentů Vliv aretingového dotazování na identifiaci tržních segentů Jední z líčových fatorů stanovení optiální aretingové strategie e správně provedená identifiace a následné vyezení tržních segentů cílového trhu.

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

G( x) %, ν%, λ. x, x, N, N nezáporné přídatné proměnné, ( ) 2 Matematické programování

G( x) %, ν%, λ. x, x, N, N nezáporné přídatné proměnné, ( ) 2 Matematické programování Matematicé programování Označení a definice veličin. opt i/maimalizace w, Žádaná hodnota,transpozice, relace typu nebo Inde diagonální formy vetoru. Obecná omezovací podmína Γ ( ( = ( Є, R, y podmíny typu

Více

L. Podéště 1875, Ostrava-Poruba, tel: ,

L. Podéště 1875, Ostrava-Poruba, tel: , VYUŽITÍ MTOD ANALÝZY RIZIK V PRAXI U OBJKTŮ POŠKOZNÝCH POŽÁRM A ŽIVLNOU POHROMOU. USING RISK ANALYSIS MTHODS IN PRACTIC FOR BUILDINGS AND FACILITIS DAMAGD BY FIR OR NATURAL CALAMITIS. Karel Kubeča 1, Silvie

Více

Úvod do analýzy časových řad

Úvod do analýzy časových řad Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2... } se nazývá stochastický

Více

ANALÝZA DAT V R 7. KONTINGENČNÍ TABULKA. Mgr. Markéta Pavlíková Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky MFF UK.

ANALÝZA DAT V R 7. KONTINGENČNÍ TABULKA. Mgr. Markéta Pavlíková Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky MFF UK. ANALÝZA DAT V R 7. KONTINGENČNÍ TABULKA Mgr. Markéta Pavlíková Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky MFF UK www.biostatisticka.cz PŘEHLED TESTŮ rozdělení normální spojité alternativní / diskrétní

Více

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka Náhodná veličina Náhodnou veličinou nazýváme veličinu, terá s určitými p-stmi nabývá reálných hodnot jednoznačně přiřazených výsledům příslušných náhodných pousů Náhodné veličiny obvyle dělíme na dva záladní

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

Dynamika populací s oddělenými generacemi

Dynamika populací s oddělenými generacemi Dynamia populací s oddělenými generacemi Tento text chce představit nejjednodušší disrétní deterministicé dynamicé modely populací. Deterministicé nebudeme uvažovat náhodné vlivy na populace působící nebo

Více

Reprezentace přirozených čísel ve Fibonacciho soustavě František Maňák, FJFI ČVUT, 2005

Reprezentace přirozených čísel ve Fibonacciho soustavě František Maňák, FJFI ČVUT, 2005 Reprezentace přirozených čísel ve ibonacciho soustavě rantiše Maňá, JI ČVUT, 2005 Úvod Ja víme, přirozená čísla lze vyádřit různými způsoby Nečastěi zápisu čísel používáme soustavu desítovou, ale umíme

Více

Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D.

Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. Doc. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. Adresa zaměstnání Adresa privat Slezská univerzita Staňkova 242/32 Obchodně podnikatelská fakulta 700 30 Ostrava-Výškovice Katedra financí tel: 603 911 903 Univerzitní

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Příklad 1: Dekompozice časové řady Soubor 18AEK-cv09.xls obsahuje dvě časové řady (X a Y) se 72 pozorováními. Použijte časovou řadu Y. a) Pokuste se na

Více

Testování hypotéz. Analýza dat z dotazníkových šetření. Kuranova Pavlina

Testování hypotéz. Analýza dat z dotazníkových šetření. Kuranova Pavlina Testování hypotéz Analýza dat z dotazníkových šetření Kuranova Pavlina Statistická hypotéza Možné cíle výzkumu Srovnání účinnosti různých metod Srovnání výsledků různých skupin Tzn. prokázání rozdílů mezi

Více