Kinetika dohasínání fluorescence

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kinetika dohasínání fluorescence"

Transkript

1 Praktkum z mkroskope a spektroskope Knetka dohasínání fluorescence Teore Knetka dohasínání fluorescence po exctac -pulzem je jedním z fundamentálních parametrů, který charakterzuje molekulární systém. Je určena stavem a nkol počtem molekul a tudíž nezávsí na koncentrac fluoroforu, což může být výhodné v aplkacích, ve kterých je problém přesně určt koncentrac fluoroforu. Vzhledem k tomu, že knetka dohasínání fluorescence se typcky odehrává na časové škále nanosekund, vyžaduje přesné proměření knetky dohasínání fluorescence expermentálně náročné metody. Metoda časově korelovaného čítání fotonů (tme-correlated sngle photon countng, TCSPC) rekonstruuje křvku dohasínání tím způsobem, že vzorek je ozařován sérí krátkých pulzů (deálně -pulzů) a po každém z nch je detekován nejvýše 1 emtovaný foton. Pro něj je přesně změřeno, s jakým zpožděním po exctačním pulzu přletěl na detektor a výsledná hodnota je uložena do hstogramu. Vzhledem k tomu, že ntenzta fluorescence je přímo úměrná počtu emtujících molekul, je pravděpodobnost toho, že emtovaný foton je vyzářen v daném čase po exctac úměrná počtu fotonů zaznamenaných v hstogramu pro dané časové zpoždění a pro velký počet zaznamenaných fotonů (typcky jch detekujeme několk mlónů) tedy hstogram věrně rekonstruuje knetku dohasínání fluorescence. V nejjednodušším případě je knetka dohasínání fluorescence po exctac -pulsem popsána exponencální funkcí t (1) I( t) I(0). e v prax se ovšem setkáváme s tím, že dohasínání je komplkovanější a nejčastěj je ftováno jako suma exponencálních funkcí (2) I( t) A e t Další komplkací v reálném měření je to, že funkce přístrojové odezvy (nstrument response functon, IRF) není -funkce a je tedy třeba uvážt, že naměřená knetka dohasínání fluorescence je výsledkem konvoluce přístrojové funkce s hledanou odezvou na -pulz (3) I( t) IRF A e t Skutečný tvar IRF nemívá analytcké vyjádření, v prax je změřen pro dané nastavení přístroje pomocí roztoku, jež rozptyluje světlo (rozptyl je velm rychlý proces a tedy 0) a konvoluce je prováděna numercky. Intenzta fluorescence na dané vlnové délce je úměrná parametru A (jenž závsí na počtu molekul, kvantovém výtěžku, pravděpodobnost vyzáření fotonu na dané vlnové délce, atd.) a tedy př měření knetky dohasínání na různých vlnových délkách platí (4) I( t, ) IRF A ( ) e t

2 Pro většnu vzorků je rozumný předpoklad, že hodnota každé komponenty je konstantní přes celé emsní spektrum a označujeme jako globální parametry. Pomocí globálního ftu pak můžeme získat závslost A = A (), což jsou emsní spektra příslušející jednotlvým komponentám dohasínání (decay-assocated spectra, DAS). Ta nám mohou pomoc př dentfkac jednotlvých složek komplexních směsí nebo př sledování dynamckých procesů a reakcí v exctovaném stavu. Klíčovým úkonem př těchto expermentech je vyhodnocení naměřených dat. Je zjevné, že př použtí nesprávného modelu př ftování získáme parametry, které nebudou mít reálný fyzkální smysl. Velkou předností metody TCSPC je její statstcký charakter, který umožňuje na základě statstckých krtérí dentfkovat nesprávné modely. Nejčastěj sledovaným krtér jsou N EXP FIT ( X X ) R 2 N p 1 kde N je počet ftovaných bodů, p počet volných parametrů, X EXP a X FIT jsou expermentální a naftovaná hodnota v daném bodě a σ je teoretcky předpokládaná směrodatná odchylka v daném bodě, přčemž z possonovského charakteru statstky plyne, že σ 2 = X EXP. Pro správný ft očekáváme hodnoty R 2 blízké 1,00. Dalším krtérem správnost ftu je náhodnost rozložení rezduí (tedy hodnot X EXP - X FIT ) okolo nuly. Úkol: 1) Seznamte se s prncpem fungování přístroje a s jeho komponentam. 2) Proměřte knetku dohasínání fluorescence 6-coumarnu a D,L-tryptofanu. 3) Vyhodnoťte parametry knetky dohasínání fluorescence pomocí (mult)exponencálního modelu s dekonvolucí přístrojové funkce. 4) V případě D,L-tryptofanu proměřte knetku dohasínání fluorescence pro různé vlnové délky emse a pomocí globálního ftu určete emsní spektra svázaná s jednotlvým komponentam (decay-assocated spectra, DAS). 5) Dskutujte získané výsledky. Postup: 1) Přpravte do fluorescenčních kyvet následující roztoky: a) destlovaná voda b) 1% roztok Ludoxu c) 5 M roztok 6-coumarnu v etanolu d) 20 M roztok D,L-tryptofanu ve vodě 2) Zapojte vhodný zdroj exctačních pulzů (pro 6-coumarn pulzní laserovou dodu s ex = 445 nm, pro D,L-tryptofan laserovou LED s ex = 298 nm), a podle návodu zapněte přístroj, počítač, spusťte program PcoHarp a ncalzujte monochromátor. 3) Seznamte se s významem všech položek v menu.

3 4) Proměřte knetku dohasínání fluorescence 6-coumarnu v etanolu, pro ex = 445 nm, em = 520 nm, repetční frekvence 20 MHz, štěrbny 1 mm, polarzátory pod magckým úhlem, rozlšení 16 ps/chl. Přístrojovou funkc změřte pro em = 445 nm s destlovanou vodou. 5) Proměřte knetku dohasínání fluorescence D,L-tryptofanu ve vodě, pro ex = 298 nm, em = 350 nm, repetční frekvence 10 MHz, štěrbny 2 mm, polarzátory pod magckým úhlem, rozlšení 32 ps/chl. Přístrojovou funkc změřte pro em = 298 nm s roztokem Ludoxu. 6) Proměřte knetku dohasínání fluorescence D,L-tryptofanu ve vodě za výše uvedených podmínek v ntervalu emsních vlnových délek nm (s krokem 10 nm). 7) Vyhodnoťte naměřená data v programu FluoFt. Pro měření z bodů 4 a 5 nalezněte správný model a určete parametry nejlepšího ftu knetky dohasínání fluorescence. Pro měření z bodu 6 určete pomocí globálního ftu decay-assocated spectra (DAS).

4 Studum nterakcí Na + /K + -ATPazy s fluoronovým barvvy metodam fluorescenční spektroskope. Vypracoval: Mroslav Hulčak Úkol 1: Změřte emsní spektra fluoronových barvv samotných a v přítomnost Na + /K + - ATPazy a na základě změn ve spektrech dskutujte možné nterakce barvv s protenem. Úkol 2: Na základě měření dob žvota fluorescence fluoronových barvv a dob žvota týchž látek v přítomnost Na + /K + -ATPazy zjstěte nterakc zkoumaných látek s enzymem. Úvod: Na + /K + -ATPaza (sodno-draselná pumpa) je membránový proten přítomný ve všech žvočšných buňkách. Transportuje 3 sodné onty ven z buňky a 2 draselné onty do buňky za využtí energe z hydrolýzy jedné molekuly ATP. Vytváří gradenty pro tyto onty, které jsou důležté v některých procesech jako například regulace buněčného objemu, regulace ntrobuněčného ph, regulace osmotckého tlaku, sekundární transport a přenos vzruchů v nervových buňkách. Jeho struktura sestává ze dvou hlavních podjednotek označovaných jako α a β. Podjednotku α tvoří 10 transmembránových helxů označovaných čísly 1 až 10 a velká cytoplazmatcká část, na které se nacházejí 3 domény označované P, A, N. Podjednotku β tvoří jeden transmembránový segment a velká exracelulární část, která je glykosdovaná. Do struktury Na + /K + -ATPazy je možno ještě zařadt krátký segment, který patří do rodny FXYD protenů a někdy bývá označován jako podjednotka γ (obr. 1). Nesprávná funkce tohoto enzymu může vést k řadě různých chorob, proto s látky, které nteragují s tímto enzymem a mohou ovlvnt funkc tohoto enzymu, zaslouží zvláštní pozornost. Obr. 1. Struktura Na + /K + -ATPazy. Transmembránová část α podjednotky je zobrazena šedou barvou, doména P zelenou, doména A červenou a doména N modrou barvou. Podjednotka β je zobrazena žlutou barvou a podjednotka γ světle modrou. Obrázek byl vytvorěn pomocí programu PyMol, PDB kód protenu je 3B8E.

5 Fluoronové barvva (fluorescen, eosn, erythrosn a bengal rose, obr. 2) jsou látky s vysokým kvantovým výtěžkem fluorescence. Běžně jsou využívány v klncké prax na lepší zobrazování buněk př některých vyšetřeních, jako součást šrokého spektra léčv, nebo se používají v potravnářském průmyslu jako barvva. Možné nterakce se sodno-draselnou pumpou by mohly vysvětlt některé nežádoucí účnky, které jsou nápadně podobné s projevy dsfunkce sodno-draselné pumpy. Možné nterakce Na + /K + -ATPazy s fluoronovým barvvy budeme zkoumat pomocí fluorescenčních měření. Obr. 2. Struktury fluoronových barvv a) fluorescen, b) eosn, c) erythrosn, d) bengal rose Fluorescenční měření mohou být rozděleny na dvě skupny: steady state (ustálená fluorescence) nebo tme-resolved (časově rozlšena fluorescence). Steady state měření se provádí ozařováním vzorku kontnuálním zdrojem světla a sleduje se ntenzta fluorescence nebo spektrum. Druhým typem měření fluorescence je tme-resolved, které se používá k měření dohasínání fluorescence. Př těchto expermentech se vzorek ozařuje krátkým pulsy světla (deálně δ puls). Př zkoumání nterakcí sodno-draselné pumpy s fluoronovým barvvy použjeme obě tyto metody. Materály a pomůcky: Chemkále (sodno-draselná pumpa, fluorescen, eosn, erythrosn, bengal rose), fluorescenční kyvety, termoblok na kyvety, spektrofluormeter HITACHI F4500, spektrometr PcoQuant se zdrojem pulzní laserové dody LDH-PC-440, termostat, ph metr, běžné laboratorní pomůcky (váhy, ppety, kádnky, míchadlo, chladítko, stojany a další). Postup měření: Přpravt chemkále na měření. Přpravte zásobní roztoky fluoronových barvv. Př měření budeme používat 1mM zásobní roztoky o objemu 1ml. Nejprve je třeba vypočítat hmotnost látky, kterou je třeba navážt, aby po přdání 1 ml vody měla tato látka požadovanou koncentrac. K výpočtu použjte molekulovou hmotnost látky uvedenou na orgnálním obalu. K určení hmotnost použjte laboratorní váhy. Dále přpravte 100 ml pufru 140 mm NaCl, 10 mm KCl a 10 mm TRIS a upravte ph na hodnotu 7,5. ph metr je třeba před měřením správně nakalbrovat. Použjte dvoubodovou kalbrac. Na upravení ph použjte buď kyselnu chlorovodíkovou nebo hydroxd sodný, podle toho, zda ph chcete snížt, nebo zvýšt. Dále s nachystejte zásobní roztok protenu následujícím způsobem. Obsah lahvčky s protenem od frmy Sgma rozpusťte v 1 ml 20 mm Trs s ph 7,5. Přdejte detergent oktaetylénglykolmonododecyléter (C 12 E 8 ) tak, aby poměr hmotnost proten: C 12 E 8 byl 1:1. Proten po celou dobu držte v chladítku, abyste zabránl jeho degradac.

6 Steady state měření. Seznamte se s obsluhou spektrofluormeteru HITACHI F4500. Zvláštní pozornost je třeba věnovat zapnutí a vypnutí přístroje, protože př nedodržení přesného postupu může dojít k poškození xenonónové lampy. Přesný postup zapnutí je k dspozc vedle přístroje. Dále je třeba nastavt termostat na teplotu na 25 C. Před měřením nejprve kyvety umístěte do termobloku, aby se zahřály na požadovaných 25 C. Dále nastavte spektrofluormeter na následující hodnoty: režm "wavelenght scan", rozsah měření od 400 nm do 700 nm, šířky štěrbn 5 nm. Exctační vlnovou délku volíme pro každou látku jnou, protože každá z látek má jné exctační maxmum. Tyto vlnové délky byly určeny na základě absorpčních spekter daných látek (obr. 3). Hodnoty exctační vlnové délky jsou pro jednotlvé látky následující: fluorecseín 490 nm, eosn 516 nm, erythrosn 526 nm a bengal rose 549 nm. Obr. 3. Absorpční spektra fluoronových barvv. Do kyvety nappetujte následující objemy vzorků: a) pro měření spektra samotného barvva: 2 μl 60 μm fluoronového barvva (výsledná koncentrace 1μM) 118 μl pufru 140 mm NaCl, 10 mm KCl a 10 mm TRIS ph 7.5 b) pro měření spektra barvva s protenem: 2 μl 60 μm fluoronového barvva (výsledná koncentrace 1 μm) 8,57 μl 28 μm Na+/K+-ATPazy (výsledná koncentrace 2 μm) 109,4 μl pufru 140 mm NaCl, 10 mm KCl a 10 mm TRIS ph 7.5

7 Koncentrace Na+/K+-ATPazy je dvojnásobná oprot koncentrac fluoronového barvva z toho důvodu, aby došlo k navázání všech molekul barvva na proten. Po nappetování vzorku do kyvety, nechte kyvetu as 10 mnut nkubovat v termobloku. Pak změřte emsní spektra látek samotných a také látek v přítomnost Na+/K+-ATPazy. Sestrojte graf závslost ntenzty fluorescence na vlnové délce a dskutujte změny ve spektrech. Časově rozlšené měření Seznamte se s obsluhou spektrometru PcoQuant. Př zapnutí a ovládání přístroje se řďte podle návodu přloženém u přístroje. Ještě před samotným zapnutím přístroje je třeba zapnout termostat a nastavt ho na požadovanou teplotu 25 C. Jako zdroj budeme používat pulzní laserovou dodu LDH-PC-440. Na spektrometru nastavte následující parametry: ntenzta 3,2 jednotek, repetční frekvence 10 MHz a ukončení měření po dosažení fotonů nebo po uplynutí 300 sekund. Pro měření znovu použjte fluorescenční kyvety předem předehřáté v termobloku na 25 C. Do kyvety nappetujte následující objemy vzorků: a) pro měření dohasínání fluorescence samotného barvva: 2 μl 60 μm fluoronového barvva (výsledná koncentrace 1 μm) 118 μl pufru 140 mm NaCl, 10 mm KCl a 10 mm TRIS ph 7.5 b) pro měření dohasínání fluorescence barvva s protenem: 2 μl 60 μm fluoronového barvva (výsledná koncentrace 1 μm) 8,57 μl 28 μm Na+/K+-ATPazy (výsledná koncentrace 2 μm) 109,4 μl pufru 140 mm NaCl, 10 mm KCl a 10 mm TRIS ph 7.5 Po nappetování vzorků do kyvety, nechte kyvetu as 10 mnut nkubovat v termobloku. Následně změřte dohasínání fluorescence jednotlvých vzorků. Př měření používejte pro každou látku příslušné emsní vlnové délky, které mají následující hodnoty: fluorescen 512 nm, eosn 536 nm, erythrosn 546 nm a bengal rose 575 nm. Jako poslední změřte přístrojovou funkc (IRF), která nám slouží ke zjštění přístrojové odezvy. Pro měření přístrojové funkce použjte fluorescenční kyvetu naplněnou deonzovanou vodou. Př měření IRF nezapomeňte změnt vlnovou délku fotonásobče na hodnotu emsné vlnové délky zdroje (445 nm), protože rozptyl nemění vlnovou délku.

8 Na vyhodnocení výsledků použjte software FluoFt 4.2.1, přčemž na určení střední doby žvota fluorescence používejte dvojexponencálny ft s dekonvolucí (pro volné barvvo) respektve trojexponencálny ft s dekonvolucí (barvvo navázané na proten). Sledujte změny v dobách dohasínání fluorescencí daných látek a tyto změny dskutujte. Vyhodnocení měření Výsledky přehledně zpracujte do grafů a porovnejte změny v emsních spektrech a v dohasínání fluorescence fluoronových barvv po přdání Na+/K+-ATPazy a tyto změny dskutujte. Na základě měření určete, které látky nteragují s daným protenem a u kterých k nterakc nedochází. Lteratura Joseph R. Lakowcz, Prncples of Fluorescence Spectroscopy, 3rd edton, Sprnger, 2006

9. Měření kinetiky dohasínání fluorescence ve frekvenční doméně

9. Měření kinetiky dohasínání fluorescence ve frekvenční doméně 9. Měření knetky dohasínání fluorescence ve frekvenční doméně Gavolův experment (194) zdroj vzorek synchronní otáčení fázový posun detektor Měření dob žvota lumnscence Frekvenční doména - exctace harmoncky

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

7. Měření fluorescence při excitaci kontinuálním světlem ( steady-state )

7. Měření fluorescence při excitaci kontinuálním světlem ( steady-state ) 7. Měření fluorescence při excitaci kontinuálním světlem ( steady-state ) Steady-state měření Excitujeme kontinuálním světlem, měříme intenzitu emise (počet emitovaných fotonů) Obvykle nedetekujeme všechny

Více

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Teorie Stanovení celkových proteinů Celkové množství proteinů lze stanovit pomocí několika metod; například: Hartree-Lowryho

Více

fenanthrolinem Příprava

fenanthrolinem Příprava 1 ÚLOHA 9: Spektrofotometrické fenanthrolinem studium komplexu Fe(II) s 1,10- Příprava 2. 3. 4. 5. 6. Zopakujte si základní pojmy z optiky - elektromagnetické záření a jeho šíření absorbujícím prostředím,

Více

8. Měření kinetiky dohasínání fluorescence v časové doméně

8. Měření kinetiky dohasínání fluorescence v časové doméně 8. Měření kneky dohasínání fluorescence v časové doméně Kneka dohasínání fluorescence Po excac vzorku δ-pulsem se hladna S 1 depopuluje podle dn( ) = ( k k ) n( ) d F + N Pronegrováním a uvážením, že měřená

Více

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu 6. Demonstrační smulační projekt generátory vstupních proudů smulačního modelu Studjní cíl Na příkladu smulačního projektu představeného v mnulém bloku je dále lustrována metodka pro stanovování typů a

Více

í I - 13 - Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materiálu Prof. Ing. J. Šeda, DrSc. KDAIZ - PJPI

í I - 13 - Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materiálu Prof. Ing. J. Šeda, DrSc. KDAIZ - PJPI - 13 - í Průchod a rozptyl záření gama ve vrstvách materálu Prof. ng. J. Šeda, DrSc. KDAZ - PJP Na našem pracovšt byl vypracován program umožňující modelovat průchod záření gama metodou Monte Carlo, homogenním

Více

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d Korelační energe Referenční stavy Energ molekul a atomů lze vyjádřt vzhledem k různým referenčním stavům. V kvantové mechance za referenční stav s nulovou energí bereme stav odpovídající nenteragujícím

Více

Digitální přenosové systémy a účastnické přípojky ADSL

Digitální přenosové systémy a účastnické přípojky ADSL ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechncká LABORATORNÍ ÚLOHA Č. 2 Dgtální přenosové systémy a účastncké přípojky ADSL Vypracoval: Jan HLÍDEK & Lukáš TULACH V rámc předmětu: Telekomunkační

Více

Návod k obsluze. Rádiový snímač prostorové teploty s hodinami 1186..

Návod k obsluze. Rádiový snímač prostorové teploty s hodinami 1186.. Návod k obsluze Rádový snímač prostorové teploty s hodnam 1186.. Obsah K tomuto návodu... 2 Jak pracuje rádový snímač prostorové teploty... 2 Normální zobrazení na dsplej... 3 Základní ovládání rádového

Více

2) Připravte si 7 sad po pěti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky.

2) Připravte si 7 sad po pěti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky. CVIČENÍ Z ENZYMOLOGIE 1) Stanovení Michaelisovy konstanty trypsinu pomocí chromogenního substrátu. Aktivita trypsinu se určí změřením rychlosti hydrolýzy chromogenního substrátu BAPNA (Nα-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid)

Více

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra

Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Derivační spektrofotometrie a rozklad absorpčního spektra Teorie: Derivační spektrofotometrie, využívající derivace absorpční křivky, je obecně používanou metodou pro zvýraznění detailů průběhu záznamu,

Více

Interference na tenké vrstvě

Interference na tenké vrstvě Úloha č. 8 Interference na tenké vrstvě Úkoly měření: 1. Pomocí metody nterference na tenké klínové vrstvě stanovte tloušťku vybraného vlákna nebo vašeho vlasu. 2. Pomocí metody, vz bod 1, stanovte ndex

Více

Seznam úloh: 1. Charakterstka Gegerova-Müllerova detektoru. Určení hmotnostního součntele zeslabení beta záření 3. Porovnání účnnost scntlačního a Geg

Seznam úloh: 1. Charakterstka Gegerova-Müllerova detektoru. Určení hmotnostního součntele zeslabení beta záření 3. Porovnání účnnost scntlačního a Geg Mroslav Mašláň, Lbor Machala, Jří Tuček PRAKTIKUM Z ATOMOVÉ A JADERNÉ FYZIKY Přírodovědecká fakulta Unverzty Palackého v Olomouc 005 1 Seznam úloh: 1. Charakterstka Gegerova-Müllerova detektoru. Určení

Více

Fluorescence (luminiscence)

Fluorescence (luminiscence) Fluorescence (luminiscence) Patří mezi luminiscenční metody fotoluminiscence. Luminiscence efekt, kdy excitované molekuly či atomy vyzařují světlo při přechodu z excitovaného do základního stavu. Podle

Více

Časově rozlišená fluorescence

Časově rozlišená fluorescence Časově rozlišená fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 18.10.2007 5 1 Ustálená a časově rozlišená fluorescence Ustálená fluorescence (Steady State) se měří při

Více

CHEMIE A CHEMICKÉ TECHNOLOGIE (N150013) 3.r.

CHEMIE A CHEMICKÉ TECHNOLOGIE (N150013) 3.r. L A B O R A T O Ř O B O R U CHEMIE A CHEMICKÉ TECHNOLOGIE (N150013) 3.r. Ústav organcké technologe (111) Ing. J. Trejbal, Ph.D. budova A, místnost č. S25b Název práce : Vedoucí práce: Umístění práce: Rektfkace

Více

Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví. René Kizek

Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví. René Kizek Moderní nástroje pro zobrazování biologicky významných molekul pro zajištění zdraví René Kizek 12.04.2013 Fluorescence je fyzikálně chemický děj, který je typem luminiscence. Luminiscence se dále dělí

Více

Zkouškový test z fyzikální a koloidní chemie

Zkouškový test z fyzikální a koloidní chemie Zkouškový test z fyzkální a kolodní cheme VZOR/1 jméno test zápočet průměr známka Čas 9 mnut. Povoleny jsou kalkulačky. Nejsou povoleny žádné písemné pomůcky. Uotázeksvýběrema,b,c...odpověd b kroužkujte.platí:

Více

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky.

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky. CVIČENÍ Z ENZYMOLOGIE 1) Stanovení Michaelisovy konstanty trypsinu pomocí chromogenního substrátu. Aktivita trypsinu se určí změřením rychlosti hydrolýzy chromogenního substrátu BAPNA (Nα-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid)

Více

Principy a instrumentace

Principy a instrumentace Průtoková cytometrie Principy a instrumentace Ing. Antonín Hlaváček Úvod Průtoková cytometrie je moderní laboratorní metoda měření a analýza fyzikálních -chemických vlastností buňky během průchodu laserovým

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Zadání praktické části Úloha 2 (30 bodů) PRAKTICKÁ ČÁST 30 BODŮ Úloha 2 Stanovení Cu 2+ spektrofotometricky 30 bodů Cu 2+

Více

Otázky k předmětu Optické spektroskopie 1

Otázky k předmětu Optické spektroskopie 1 Otázky k předmětu Optické spektroskopie 1 Testy jsou zaměřeny především na ověření porozumění probrané látky. Otázky v testech mohou být oproti těm níže uvedeným mírně modifikovány nebo zkráceny. U početních

Více

3 Základní modely reaktorů

3 Základní modely reaktorů 3 Základní modely reaktorů Rovnce popsující chování reakční směs v reaktoru (v čase a prostoru) vycházejí z blančních rovnc pro hmotu, energ a hybnost. Blanc lze formulovat pro extenzvní velčnu B v obecném

Více

Kinetika spalovacích reakcí

Kinetika spalovacích reakcí Knetka spalovacích reakcí Základy knetky spalování - nauka o průběhu spalovacích reakcí a závslost rychlost reakcí na různých faktorech Hlavní faktory: - koncentrace reagujících látek - teplota - tlak

Více

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má Tepelná kapacta C x = C V = ( ) dq ( ) du Dulong-Pettovo pravdlo: U = 3kT N C V = 3kN x V = T ( ) ds x Tepelná kapacta mřížky Osclátor s kvantovanou energí E n = ( n + 2) hν má střední hodnotu energe (po

Více

(Návod k praktiku) Produkty. I.typ II.typ. X 1 Σ + g. 1926 nm. 1269 nm. Kyslík

(Návod k praktiku) Produkty. I.typ II.typ. X 1 Σ + g. 1926 nm. 1269 nm. Kyslík Laserová kinetická spektroskopie aneb laserová zábleská fotolýza (Návod k praktiku) Úvod Jedním ze způsobů diagnostiky a léčení rakoviny je fotodynamická terapie [1]. Využívá vlastností některých sloučenin

Více

Spojité regulátory - 1 -

Spojité regulátory - 1 - Spojté regulátory - 1 - SPOJIÉ EGULÁOY Nespojté regulátory mají většnou jednoduchou konstrukc a jsou levné, ale jsou nevhodné tím, že neudržují regulovanou velčnu přesně na žádané hodnotě, neboť regulovaná

Více

Stanovení korozní rychlosti elektrochemickými polarizačními metodami

Stanovení korozní rychlosti elektrochemickými polarizačními metodami Stanovení korozní rychlosti elektrochemickými polarizačními metodami Úvod Měření polarizačního odporu Dílčí děje elektrochemického korozního procesu anodická oxidace kovu a katodická redukce složky prostředí

Více

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii

Speciální spektrometrické metody. Zpracování signálu ve spektroskopii Speciální spektrometrické metody Zpracování signálu ve spektroskopii detekce slabých signálů synchronní detekce (Lock-in) čítaní fotonů měření časového průběhu signálů metoda fázového posuvu časově korelované

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV Laboratorní cvičení ÚVOD V několika

Více

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem

Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Měření koncentrace roztoku absorpčním spektrofotometrem Teoretický úvod Absorpční spektrofotometrie je metoda stanovení koncentrace disperzního podílu analytické disperze, založená na měření absorpce světla.

Více

Statistická šetření a zpracování dat.

Statistická šetření a zpracování dat. Statstcká šetření a zpracování dat. Vyjadřovací prostředky ve statstce STATISTICKÉ TABULKY Typckým vyjadřovacím prostředkem statstky je číslo formalzovaným nástrojem číselného vyjádření je statstcká tabulka.

Více

ANALÝZA ROZPTYLU (Analysis of Variance ANOVA)

ANALÝZA ROZPTYLU (Analysis of Variance ANOVA) NLÝZ OZPYLU (nalyss of Varance NOV) Používá se buď ako samostatná technka, nebo ako postup, umožňuící analýzu zdroů varablty v lneární regres. Př. použtí: k porovnání středních hodnot (průměrů) více než

Více

CHYBY MĚŘENÍ. uvádíme ve tvaru x = x ± δ.

CHYBY MĚŘENÍ. uvádíme ve tvaru x = x ± δ. CHYBY MĚŘENÍ Úvod Představte s, že máte změřt délku válečku. Použjete posuvné měřítko a získáte určtou hodnotu. Pamětlv přísloví provedete ještě jedno měření. Ale ouha! Výsledek je jný. Co dělat? Měřt

Více

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence)

Luminiscence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence. chemicky (chemiluminiscence) Luminiscence Luminiscence emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence chemicky (chemiluminiscence) teplem (termoluminiscence) zvukem (sonoluminiscence)

Více

Interakce fluoroforu se solventem

Interakce fluoroforu se solventem 18. Vliv solventu Interakce fluoroforu se solventem Fluorescenční charakteristiky fluoroforu se mohou měnit podle toho, jaké je jeho okolí změna kvantového výtěžku posun excitačního či emisního spektra

Více

FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU

FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU FLUORIMETRICKÉ STANOVENÍ FLUORESCEINU návod vznikl jako součást bakalářské práce Martiny Vidrmanové Fluorimetrie s využitím spektrofotometru SpectroVis Plus firmy Vernier (http://is.muni.cz/th/268973/prif_b/bakalarska_prace.pdf)

Více

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina 3 VBRANÉ MODEL NÁHODNÝCH VELIČIN 3. Náhodná velčna Tato kaptola uvádí stručný pops vybraných pravděpodobnostních modelů spojtých náhodných velčn s důrazem na jejch uplatnění př rozboru spolehlvost stavebních

Více

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK

Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM III Úloha číslo: 16 Název: Měření indexu lomu Fraunhoferovou metodou Vypracoval: Ondřej Hlaváč stud. skup.: F dne:

Více

Úloha 3: Mřížkový spektrometr

Úloha 3: Mřížkový spektrometr Petra Suková, 2.ročník, F-14 1 Úloha 3: Mřížkový spektrometr 1 Zadání 1. Seřiďte spektrometr pro kolmý dopad světla(rovina optické mřížky je kolmá k ose kolimátoru) pomocí bočního osvětlení nitkového kříže.

Více

Luminiscence. Luminiscence. Fluorescence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) chemicky (chemiluminiscence)

Luminiscence. Luminiscence. Fluorescence. emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) chemicky (chemiluminiscence) Luminiscence Luminiscence emise světla látkou, která je způsobená: světlem (fotoluminiscence) fluorescence, fosforescence chemicky (chemiluminiscence) teplem (termoluminiscence) zvukem (sonoluminiscence)

Více

Aspartátaminotransferáza (AST)

Aspartátaminotransferáza (AST) 1 Aspartátaminotransferáza (AST) AST je buněčný enzym přítomný v řadě tkání, jako jsou srdce, kosterní svaly, ledviny, mozek, játra, pankreas či erytrocyty. Vyskytuje se ve dvou izoformách, cytoplazmatické

Více

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE)

SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) SPEKTROSKOPICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK (ZÁKLADY SPEKTROSKOPIE) Elektromagnetické vlnění SVĚTLO Charakterizace záření Vlnová délka - (λ) : jednotky: m (obvykle nm) λ Souvisí s povahou fotonu Charakterizace záření

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty

Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty Balmerova série, určení mřížkové a Rydbergovy konstanty V tomto laboratorním cvičení zkoumáme spektrální čáry 1. řádu vodíku a rtuti pomocí difrakční mřížky (mřížkového spektroskopu). Známé spektrální

Více

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Martin Kubala 585634179 mkubala@prfnw.upol.cz 1.Úvod Velikosti objektů v přírodě Dítě ~ 1 m (10 0 m) Prst ~ 2 cm (10-2 m) Vlas ~ 0.1 mm (10-4 m) Buňka ~ 20 m (10-5 m)

Více

Optimalizace podmínek měření a práce s AAS

Optimalizace podmínek měření a práce s AAS S (KT & Geochemie) Optimalizace podmínek měření a práce s S Teoretický základ úlohy: 1: OPTIMLIZCE PRCOVNÍCH PODMÍNEK Jedním z prvních úkolů při práci s atomovým absorpčním spektrometrem (S) je vždy nalezení

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 27.9.2007 2 1 Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické

Více

Fluorescenční rezonanční přenos energie

Fluorescenční rezonanční přenos energie Fluorescenční rezonanční přenos energie Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 1 Přenos excitační energie Přenos elektronové energie se uskutečňuje mechanismy zářivými nebo

Více

9 PŘEDNÁŠKA 9: Heisenbergovy relace neurčitosti, důsledky. Tunelový jev. Shrnutí probrané látky, příprava na zkoušku.

9 PŘEDNÁŠKA 9: Heisenbergovy relace neurčitosti, důsledky. Tunelový jev. Shrnutí probrané látky, příprava na zkoušku. 9 PŘEDNÁŠKA 9: Hesenbergovy relace neurčtost, důsledky. Tunelový jev. Shrnutí probrané látky, příprava na zkoušku. Hesenbergovy relace neurčtost(tnqu.5., SKM) Jednoduchý pohled na věc: Vždy exstuje určtá

Více

Lambertův-Beerův zákon

Lambertův-Beerův zákon Lambertův-Beerův zákon Intenzta záření po průchodu kavtou se vzorkem: Integrovaný absorpční koecent: I nal = I ntal e ε c L A = ε ( ~ ν ) d~ ν Bezjednotková včna síla osclátoru: v cm -1 = 4.3 10 9 A Síla

Více

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ NS72 2005/2006 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č.2 - Průmyslová sběrnice RS485 Vypracoval: Ha Minh 7. 5. 2006 Spolupracoval: Josef Dovrtěl Zadání. Seznamte se s úlohou distribuovaného systému řízení

Více

Anizotropie fluorescence

Anizotropie fluorescence Anizotropie fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr 6 1 Jev anizotropie Jestliže dochází k excitaci světlem kmitajícím v jedné rovině, emise fluorescence se často

Více

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory

Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Automatická potenciometrická titrace Klinická a toxikologická analýza Chemie životního prostředí Geologické obory Titrace je spolehlivý a celkem nenáročný postup, jak zjistit koncentraci analytu, její

Více

VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV

VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV VYUŽITÍ UV ZÁŘENÍ A OZONIZACE PŘI ODSTRAŇOVÁNÍ LÉČIV JIŘÍ PALARČÍK Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství Centralizovaný rozvojový projekt

Více

Barevné principy absorpce a fluorescence

Barevné principy absorpce a fluorescence Barevné principy absorpce a fluorescence Pokročilé biofyzikální metody v experimentální biologii Ctirad Hofr Světlo je elektromagnetické vlnění Skládá se z elektrické složky a magnetické složky, které

Více

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie

Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Pokročilé cvičení z fyzikální chemie KFC/POK2 Vibrační spektroskopie Vibrace molekul mohou být měřeny buď pomocí absorpce infračerveného záření, nebo pomocí neelastického rozptylu záření, tzn. Ramanova

Více

10 Bioreaktor. I Základní vztahy a definice. Petr Kočí, Lenka Schreiberová, Milan Jahoda (revize )

10 Bioreaktor. I Základní vztahy a definice. Petr Kočí, Lenka Schreiberová, Milan Jahoda (revize ) 10 Boreaktor Petr Kočí, Lenka Schreberová, Mlan Jahoda (revze 16-08-23) I Základní vztahy a defnce Chemcké reaktory jsou zařízení, v nchž probíhá chemcká přeměna surovn na produkty. Vsádkové reaktory jsou

Více

Laboratorní úloha Diluční měření průtoku

Laboratorní úloha Diluční měření průtoku Laboratorní úloha Diluční měření průtoku pro předmět lékařské přístroje a zařízení 1. Teorie Diluční měření průtoku patří k velmi používaným nepřímým metodám v biomedicíně. Využívá se zejména tehdy, kdy

Více

Zápis o rozboru. E skleněné ISE závislé na ph roztoku, lze pomocí kombinované skleněné ISE sestrojit závislost ph na přidávaném

Zápis o rozboru. E skleněné ISE závislé na ph roztoku, lze pomocí kombinované skleněné ISE sestrojit závislost ph na přidávaném 1 Princip metody Zápis o rozboru Tato laboratorní práce byla rozdělena na tři části.v první bylo úkolem stanovit s pomocí potenciometrické titrace hmotnost kyseliny fosforečné a dihydrogenfosforečnanu

Více

Přednášky část 4 Analýza provozních zatížení a hypotézy kumulace poškození, příklady. Milan Růžička

Přednášky část 4 Analýza provozních zatížení a hypotézy kumulace poškození, příklady. Milan Růžička Přednášky část 4 Analýza provozních zatížení a hypotézy kumulace poškození, příklady Mlan Růžčka mechanka.fs.cvut.cz mlan.ruzcka@fs.cvut.cz Analýza dynamckých zatížení Harmoncké zatížení x(t) přes soubor

Více

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ

STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ STANOVENÍ AZOBARVIV VE SMĚSI METODOU RP-HPLC SE SPEKTROFOTOMETRICKOU DETEKCÍ 1 Úkol Separovat a metodou kalibrační křivky stanovit azobarviva (methyloranž - MO, dimethylová žluť - DMŽ) ve směsi metodou

Více

215.1.19 ČÍSLO KYSELOSTI

215.1.19 ČÍSLO KYSELOSTI 215.1.19 ČÍSLO KYSELOSTI ÚVOD Stanovení čísla kyselosti patří k základním normovaným metodám hodnocení ropných produktů. Tento návod je vytvořen podle norem IP 177/96 a ASTM D66489. Tyto normy specifikují

Více

Spektroskopie v UV-VIS oblasti. UV-VIS spektroskopie. Roztok KMnO 4. pracuje nejčastěji v oblasti 200-800 nm

Spektroskopie v UV-VIS oblasti. UV-VIS spektroskopie. Roztok KMnO 4. pracuje nejčastěji v oblasti 200-800 nm Spektroskopie v UV-VIS oblasti UV-VIS spektroskopie pracuje nejčastěji v oblasti 2-8 nm lze měřit i < 2 nm či > 8 nm UV VIS IR Ultra Violet VISible Infra Red Roztok KMnO 4 roztok KMnO 4 je červenofialový

Více

Pokročilé praktikum z fyzikální chemie. Návody k úlohám

Pokročilé praktikum z fyzikální chemie. Návody k úlohám Pokročlé praktkum z fyzkální cheme Návody k úlohám VYSOKOÚČINNÁ KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE ZADÁNÍ ÚLOHY Metodou vysokoúčnné kapalnové chromatografe separujte směs s-traznových herbcdů, sledujte vlv složení

Více

popsat činnost základních zapojení převodníků U-f a f-u samostatně změřit zadanou úlohu

popsat činnost základních zapojení převodníků U-f a f-u samostatně změřit zadanou úlohu 7. Převodníky - f, f - Čas ke studu: 5 mnut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat čnnost základních zapojení převodníků -f a f- samostatně změřt zadanou úlohu Výklad 7.. Převodníky - f

Více

MODELOVÁNÍ A SIMULACE

MODELOVÁNÍ A SIMULACE MODELOVÁNÍ A SIMULACE základní pojmy a postupy vytváření matematckých modelů na základě blancí prncp numerckého řešení dferencálních rovnc základy práce se smulačním jazykem PSI Základní pojmy matematcký

Více

Spektrální analyzátor Ocean optics

Spektrální analyzátor Ocean optics Anna Kapchenko, Václav Dajčar, Jan Zmelík 4.3.21 1. Zadání: Spektrální analyzátor Ocean optics Získat praktické zkušenosti s měřením spektrálních charakteristik pomocí spektrálního analyzátoru Ocean Optics

Více

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM 7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM Průvodce studem Předchozí kaptoly byly věnovány pravděpodobnost a tomu, co s tímto pojmem souvsí. Nyní znalost z počtu pravděpodobnost aplkujeme ve statstce. Předpokládané

Více

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Pavel Matějka, Vadym Prokopec pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com Vadym.Prokopec@vscht.cz

Více

DUM č. 16 v sadě. 11. Fy-2 Učební materiály do fyziky pro 3. ročník gymnázia

DUM č. 16 v sadě. 11. Fy-2 Učební materiály do fyziky pro 3. ročník gymnázia projekt GML Brno Docens DUM č. 16 v sadě 11. Fy-2 Učební materály do fyzky pro 3. ročník gymnáza Autor: Vojtěch Beneš Datum: 3.3.214 Ročník: 2A, 2C Anotace DUMu: Nestaconární magnetcké pole Materály jsou

Více

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3

Balmerova série. F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Balmerova série F. Grepl 1, M. Benc 2, J. Stuchlý 3 Gymnázium Havlíčkův Brod 1, Gymnázium Mnichovo Hradiště 2, Gymnázium Šumperk 3 Grepl.F@seznam.cz Abstrakt: Metodou dělených svazků jsme určili lámavý

Více

Bezdrátové ovládání pro Vaši domácnost. Katalog produktů

Bezdrátové ovládání pro Vaši domácnost. Katalog produktů SYSTÉM WS300 Bezdrátové ovládání pro Vaš domácnost Katalog produktů Co je systém WS300? Z obsahu: < 10 mw FSK 433,92 MHZ Řada výrobků WS300 (z anglckého Wreless System, tedy bezdrátový systém) zahrnuje

Více

Ivana Linkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE. 2 NURBS reprezentace křivek

Ivana Linkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE. 2 NURBS reprezentace křivek 25. KONFERENCE O GEOMETRII A POČÍTAČOVÉ GRAFICE Ivana Lnkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE Abstrakt Příspěvek prezentuje B-splne křvku a Coonsovu, Bézerovu a Fergusonovu kubku jako specální případy

Více

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny

Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály. Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny Návod pro laboratoř oboru Nanomateriály Příprava a vlastnosti nanočástic kovů deponovaných do kapaliny 1 Úvod Příprava nanočástic V dnešní době existuje mnoho různých metod, jak připravit nanočástice.

Více

Studium komplexace -cyklodextrinu s diclofenacem s využitím NMR spektroskopie

Studium komplexace -cyklodextrinu s diclofenacem s využitím NMR spektroskopie Jména: Datum: Studium komplexace -cyklodextrinu s diclofenacem s využitím NMR spektroskopie Cílem laboratorního cvičení je prozkoumat interakce léčiva diclofenac s -cyklodextrinem v D 2 O při tvorbě komplexu

Více

A5M13VSO MĚŘENÍ INTENZITY A SPEKTRA SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ

A5M13VSO MĚŘENÍ INTENZITY A SPEKTRA SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ MĚŘENÍ INTENZITY A SPEKTRA SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ Zadání: 1) Pomocí pyranometru SG420, Light metru LX-1102 a měřiče intenzity záření Mini-KLA změřte intenzitu záření a homogenitu rozložení záření na povrchu

Více

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie

Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie Identifikace barviv pomocí Ramanovy spektrometrie V kriminalistických laboratořích se provádí technická expertíza písemností, která se mimo jiné zabývá zkoumáním použitých psacích prostředků: tiskových

Více

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY

ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY ABSORPČNÍ A EMISNÍ SPEKTRÁLNÍ METODY 1 Fyzikální základy spektrálních metod Monochromatický zářivý tok 0 (W, rozměr m 2.kg.s -3 ): Absorbován ABS Propuštěn Odražen zpět r Rozptýlen s Bilance toků 0 = +

Více

1.3. Transport iontů v elektrickém poli

1.3. Transport iontů v elektrickém poli .3. Transport ontů v elektrckém pol Ionty se v roztoku vystaveném působení elektrckého pole pohybují katonty směrem ke katodě, anonty k anodě. Tento pohyb ontů se označuje jako mgrace. VODIVOST Vodvost

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení REGRESNÍ ANALÝZA 13. cvčení Závslost náhodných velčn Závslost mez kvanttatvním proměnným X a Y: Funkční závslost hodnotam nezávsle proměnných je jednoznačně dána hodnota závslé proměnné. Y=f(X) Stochastcká

Více

4 Parametry jízdy kolejových vozidel

4 Parametry jízdy kolejových vozidel 4 Parametry jízdy kolejových vozdel Př zkoumání jízdy železnčních vozdel zjšťujeme většnou tř základní charakterstcké parametry jejch pohybu. Těmto charakterstkam jsou: a) průběh rychlost vozdel - tachogram,

Více

Stanovení nenasycené hydraulické vodivosti pomocí mini-diskových podtlakových infiltrometrů

Stanovení nenasycené hydraulické vodivosti pomocí mini-diskových podtlakových infiltrometrů Stanovení nenasycené hydraulcké vodvost pomocí mn-dskových podtlakových nfltrometrů Teoretcký úvod nenasycená hydraulcká vodvost Pro řešení mnoha úloh v oblastech vodního hospodářství, ochrany žvotního

Více

Spektrální charakteristiky

Spektrální charakteristiky Spektrální charakteristiky Cíl cvičení: Měření spektrálních charakteristik filtrů a zdrojů osvětlení 1 Teoretický úvod Interakcí elektromagnetického vlnění s libovolnou látkou vzniká optický jev, který

Více

TEPELNÉ ÚČINKY EL. PROUDU

TEPELNÉ ÚČINKY EL. PROUDU Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Materiály pro elektrotechniku Laboratorní cvičení č 1 EPELNÉ ÚČINKY EL POUDU Jméno(a): Jiří Paar, Zdeněk Nepraš Stanoviště: 6 Datum: 21 5 28 Úvod

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů) PRAKTICKÁ ČÁST 20 BODŮ Úloha 1 Stanovení Ni 2+ a Ca 2+ ve směsi konduktometricky

Více

Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou

Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou Úloha č. 1 Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou Úkoly měření: 1. Zopakujte si základní pojmy z oblasti fyziky plazmatu a plazmochemie. Využijte přednáškové texty a

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU LC-MS - FUMONISIN B 1 A B 2

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU LC-MS - FUMONISIN B 1 A B 2 Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU MYKOTOXINŮ METODOU LC-MS - FUMONISIN B 1 A B 2 1 Rozsah a účel Metoda je vhodná pro stanovení fumonisinů B 1 a B 2 v krmivech. 2 Princip Fumonisiny

Více

Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier

Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier informace pro učitele Práce se spektrometrem SpectroVis Plus Vernier Aleš Mareček Kvinta úloha Měřené veličiny Přístroj SpectroVis Plus umožní studovat viditelnou část spektra a část blízké infračervené

Více

Detektor signálů iprotect 1205M

Detektor signálů iprotect 1205M Detektor signálů iprotect 1205M Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: Nenápadný malé rozměry Jednoduché ovládání www.spionazni-technika.cz Stránka 1 1. Hlavní specifika přístroje Pracovní frekvenční

Více

Určení tlouštky folie metodou konvergentního elektronového svazku (TEM)-studijní text.

Určení tlouštky folie metodou konvergentního elektronového svazku (TEM)-studijní text. Určení tlouštky fole metodou konverentního elektronového svazku (TEM)-studjní text. Pracovní úkol: 1) Nastavte a vyfotorafujte snímek dfrakce elektronů v konverentním svazku, který je vhodný pro určení

Více

Mechatronické systémy s elektronicky komutovanými motory

Mechatronické systémy s elektronicky komutovanými motory Mechatroncké systémy s elektroncky komutovaným motory 1. EC motor Uvedený motor je zvláštním typem synchronního motoru nazývaný též bezkartáčovým stejnosměrným motorem (anglcky Brushless Drect Current

Více

ZAHRADA FOTOELEKTRONOVÁ SPEKTROSKOPIE VE TŘETÍM TISÍCILETÍ ZDENĚK BASTL. Obsah. 2. Metody fotoelektronové spektroskopie

ZAHRADA FOTOELEKTRONOVÁ SPEKTROSKOPIE VE TŘETÍM TISÍCILETÍ ZDENĚK BASTL. Obsah. 2. Metody fotoelektronové spektroskopie ZAHRADA FOTOELEKTRONOVÁ SPEKTROSKOPIE VE TŘETÍM TISÍCILETÍ ZDENĚK BASTL Ústav fyzkální cheme J. Heyrovského, Akademe věd České republky, v.v.., Dolejškova 3, 182 23 Praha 8 Došlo 4.8.08, přjato 18.12.08.

Více

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE)

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) Princip SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza slouží k separaci proteinů na základě jejich velikosti (molekulové hmotnosti). Zahřátím vzorku za

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 4: Balrmerova série Datum měření: 13. 5. 016 Doba vypracovávání: 7 hodin Skupina: 1, pátek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace: 1 Zadání 1. DÚ: V přípravě

Více

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Experimentální

Více

STATISTIKA (pro navazující magisterské studium)

STATISTIKA (pro navazující magisterské studium) Slezská unverzta v Opavě Obchodně podnkatelská fakulta v Karvné STATISTIKA (pro navazující magsterské studum) Jaroslav Ramík Karvná 007 Jaroslav Ramík, Statstka Jaroslav Ramík, Statstka 3 OBSAH MODULU

Více