Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava"

Transkript

1 Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava

2 CMP v ČR současný stav (Bruthans J. et al., 2009) CMP 2. nejčastější příčina úmrtí v ČR V roce 2007 zemřelo ř na CMP 4666 mužů a 6974 žen Ve stejném roce hospitalizací pro CMP Incidence 250 až 400/ obyvatel Počet nemocných (prevalence) v ČR Mortalita klesla od roku 1986 do roku 2007 o 62%, přesto patří k nejvyšším jy v rozvinutých zemích světa

3 Počet hospitalizací s CMP v ČR

4 Péče o CMP v ČR východisko a základní požadavky CMP je nejčastější příčinou nemocnosti a invalidity a zároveň jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvinutých zemích. V České republice postihne CMP až lidí ročně. Proto je nezbytná taková organizace péče o pacienty s akutní CMP, která zajistí dostupnost časné diagnostiky a účinné léčby pro tyto nemocné na celém území ČR. Rovněž je nutné provádění pečlivé prevence u všech pacientů se zvýšeným rizikem vzniku CMP vyšetření štř a včasné č nasazení ít takové éléčb léčby, která ádl dle poznatků medicíny evidence toto riziko prokazatelně snižuje.

5 CMP různé etiologie nutnost zajištění péče pro všechny typy onemocnění CMP (iktus, Stroke ) - heterogenní skupina onemocnění, ě společným č jmenovatelem je dominující cévní etiologie Mozkové ischémie i (80-85%) Intracerebrální krvácení (10-15%) Subarachnoidální krvácení (5%) Centrový systém péče musí zajistit dostupný optimální diagnostický a léčebný postup pro všechny typy CMP.

6 Co nabízí systém centrové péče pacientům s akutní CMP? Možnosti léčby (icmp), cílový podíl, NNT, earr Stroke units 90%, NNT 11, earr 8,2% Systémová trombolýza 20%, NNT 7, earr 2,9% Antiagregace g (ASA) 80%, NNT 77, earr 1,0% Dekompresní kraniektomie 4%, NNT 4, earr 1,0% Mechanické rekanalizace -?? (Steiner T., ESC, 2011)

7 Doporučení ESO 2003/2008: Každý pacient s CMP má být léčen na specializované iktové jednotce. Organizace péče v ČR (od r. 2007): Certifikace Iktových jednotek doporučení CVS, Č potvrzení výboru ČNS J.E.P.

8 Do konce roku 2009 bylo v ČR certifikováno celkem 28 center s Iktovou jednotkou. V roce 2009 bylo do registru SITS vloženo 1067 provedených systémových trombolýz, z toho 883 v certifikovaných zařízeních s Iktovou jednotkou (82,75%)

9 Třístupňový systém péče o akutní CMP (kompatibilita s dalšími systémy centrové péče v ČR) Ustanovení formou Věstníku MZd ČR č. 2/2010: Komplexní cerebrovaskulární centra (1. úroveň) Iktová centra (2. úroveň) Ott Ostatní pracoviště v péči o CMP (3. úroveň) (D č í ESO WSC 2011 S k C (Doporučení ESO WSC, 2011: Stroke Centers, Stroke Units)

10 Komplexní cerebrovaskulární centrum - zajišťuje komplexní diagnostickou, léčebnou a časnou rehabilitační péči o pacienty s akutní fází cévní mozkové příhody (500/rok). Spolupracuje s neurologickými odděleními/klinikami, které jsou součástí schválené sítě pro zajištění péče o akutní CMP České republiky (Iktová centra) Vedle systémové trombolýzy (20/rok) poskytuje pro vlastní spádovou oblast a pro spolupracující Iktová centra také intraarteriální trombolýzu, další endovaskulární (mechanické) metody (včetně angioplastiky/stentování 60/rok) a také možnost neurochirurgických a cévně chirurgických výkonů (100/rok). Zajišťuje také diagnostiku vzácných a nejasných příčin akutní CMP, zejména u mladých jedinců.

11 Spádovou oblastí KCC je oblast s minimálně až obyvatel (rozhodující je geografické hledisko). Současně zajišťuje komplexní péči o akutní CMP ve své spádové (nejbližší) oblasti, která je přesně geograficky definována. KCC zajišťuje j také specializovanou dispenzární péči v Cerebrovaskulární poradně (CP) = 1/100 až obyvatel, jejíž součástí je neurosonologická laboratoř.

12 Iktová centra - neurologická oddělení/kliniky, které poskytují nepřetržitě specializované služby v péči o akutní CMP (300/rok) vplné šíři (vedle diagnostiky zejména systémovou trombolýzu 10/rok) ve své spádové (nejbližší) oblasti, která je přesně geograficky definována ( obyvatel). Jejich součástí je Iktová jednotka (IJ), která je funkční částí lůžkové kapacity neurologického oddělení nebo neurologické kliniky. ik (Připuštěna možnost víceoborové JIP s pevně vymezenými lůžky pro iktové pacienty)

13 Iktové centrum: Zajišťuje ve spolupráci s komplementem neurologického oddělení a komplementem nemocnice kvalifikovanou diagnostickou a intenzivní terapeutickou péči (včetně systémové trombolýzy) u pacientů s akutní fází cévní mozkové příhody. Zajišťuje j také specializovanou dispenzární péči v Cerebrovaskulární poradně (CP) = 1/100 až obyvatel, jejíž součástí je možnost neurosonologického sledování, případně musí úzce spolupracovat s neurosonologickou laboratoří.

14 Odhad potřeby lůžek intenzivní péče KCC a IC v ČR IC Stanovený spád obyvatel Odhad cílového počtu pacientů: 250x4x0,9= 900 Při průměrném pobytu 3 dny na lůžku JIP: 2700 lůžkodnů, tj. 7,39 trvale obsazených lůžek JIP KCC Základní požadavek shodný jako pro IC Navíc při odhadu 20% superkonziliární péče pro region obyvatel: 250x7x0,2= 350 Při průměrném ů ě pobytu 3 dny na lůžku JIP: 1050 lůžkodnů Celkem 3750 lůžkodnů, tj. 10,27 celoročně obsazených lůžek JIP

15 Zformování sítě KCC a IC březen červen 2010 v prvním kole výběrového řízení na MZd. Systém je definován jako otevřený. ř Další kolo vypsáno v červenci 2011 pro IC v krajích: Ústeckém (2), Jihomoravském (4), Vysočina (2), Středočeském (3), Královéhradeckém (2), Karlovarském (1), Olomouckém (1) a Zlínském (2). Celkem přihlášeno 17 ZZ. Seznam akreditovaných KCC a IC vydán ve Věstníku MZd č. 8/2010

16

17 Zatím bylo akreditováno celkem 10 KCC (1x dvojcentrum) a 23 IC (1x dvojcentrum) Možnost vybraných center soutěžit o investiční prostředky z fondů EU Předpoklad dalšího přizpůsobení úhradových podmínek (technicky bylo možno zvládnout už v roce 2011, ale vzhledem k neočekávanému zavedení paušální formy úhrady hospitalizační péče nebyla tato problematika dořešena!!).

18 Perspektivy úprav úhradového systému Nutnost zahrnutí mechanismu do úhradové vyhlášky pro rok 2012 dohadovací řízení, zásah MZd? Mechanismus bonifikace v systému úhrad DRG pro skupinu diagnóz CMP/TIA, navýšení úhrady za případ stanoveným koeficientem, zahrnutí do skupiny DRG α, případně zcela mimo paušální úhradu. Předpoklad možností souběžné zvláštní úhrady ZÚM, ZÚLP (v letech byla takto proplácena Actilyse dle dohody s VZP) V 2011 ě šál í úh d V roce 2011 změna na paušální úhradu hospitalizační péče návrh nebyl realizován

19 Perspektivy úprav úhradového systému První kolo jednání na jaře 2011 osloveny všechny ZP, konkrétní jednání proběhlo pouze s VZP (náměstek ě MUDr. Bek), navýšení úhrady pro KCC a IC odmítnuto jako nesystémové a neodpovídající úhradové vyhlášce Následné jednání s MZd (náměstek Ing. Nosek) doporučil nové jednání se ZP, dále s managementem a zřizovateli ZZ (přesun prostředků z jiné zbytnější péče) V květnu - červnu 2011 proběhla první plošná V květnu - červnu 2011 proběhla první plošná medializace (ČT24, ČT1, denní tisk)

20 Perspektivy úprav úhradového systému V červenci a srpnu 2011 proběhla ě řada dalších osobních jednání: Bc. Šnajdr, předseda ř d Zdravotního výboru PSP ČR a člen SR VZP příslib podpory zohlednění úhrad pro rok 2012 pro zachování center klíčový rok! Ředitel VZP ČR MUDr. Horák, ministr zdravotnictví Doc. MUDr. Heger Jednání předsedů ČNS a CVS s náměstky MZd Ing. Noskem (náměstek pro zdravotní pojištění) a MUDr. Vavrouškem (náměstek pro zdravotní péči) příslib konkrétních kroků pro úhrady v roce 2012, připuštěna možnost jednání o zohlednění ě v roce 2011 zpětně se Svazem ZP a VZP ČR.

21 Vybavení KCC a IC z prostředků Integrovaného operačního programu IOP (EU, MZd) Služby v oblasti veřejného zdraví (3.2), Výzva č. 9 (3/2011) Vychází ze Standardů vybavenosti národní sítě KCC a IC (příloha výzvy) Cílem maximální vybavenost všech KCC a IC podle Standardu, přesně definované položky určené č k úhradě z prostředků ř IOP stanovuje MZd po konzultaci odborníků Žadatel/příjemce specifikuje požadované dovybavení v rámci Standardu, maximálně do výše stanoveného rámce úhrady pro KCC/IC

22 Vybavení KCC a IC z prostředků Integrovaného operačního programu Podány žádosti KCC a IC o dovybavení dle Metodiky MZd Proběhlo hodnocení projektů v červnu červenci 2011, očekáváno rozhodnutí výběrové komise MZd o přidělení prostředků ř IOP + schválení poradou vedení MZd Předpokládaná ř á realizace na přelomu ř let 2011 a 2012 z MZd avizováno mírné opoždění Možnost dovybavení především ř v oblasti neurochirurgie (KCC), diagnostických metodik, neurologické intenzivní i péče a rehabilitace

23 Triáž selekce pacientů ů s akutní CMP a pravidla jejich směrování v přednemocniční fázi dle doby od vzniku příznaků a spádových oblastí KCC a IC Cílem je do 8 hodin od vzniku CMP zajistit možnost jak systémové trombolýzy, tak i dalších postupů rekanalizace, do 24 hodin od vzniku CMP možnost péče na iktové jednotce. Pro hemoragické příhody s indikací k neurochirurgické intervenci přednostní transport do KCC.

24 Triáž nemocniční péče v KCC, IC a dalších zdrav. zařízeních Cílem nemocniční triáže je: 1) indikace přijetí pacienta na iktovou JIP, 2) indikace léčby systémovou trombolýzou, 3) indikace další péče (tyto (y pokyny yplatí shodně pro IC i pro KCC), 4) indikace překladu pacienta do Komplexního cerebrovaskulárního centra (KCC) platí pro IC, případně další ZZ.

25 Triáž aktuální stav Text Triáže byl připraven ve spolupráci CVS ČNS a Společnosti pro urgentní medicínu, připomínkován zástupci neurochirurgické spol. Na podzim 2010 MZd vyzvalo Krajské úřady k dopracování Triáže v regionech, především k definování spádovosti KCC a IC Vydání Triáže MZd přislíbeno v I.Q 2011 Triáž zatím formou Věstníku MZd nevydána, trvají problémy s definováním spádů v některých krajích, kde KÚ nerespektovaly Věstník MZd č. 8/2010

26 Dle Věstníku MZd č. 8/2010 bylo v ČR akreditováno celkem 10 KCC a 23 IC. V roce 2010 bylo do registru SITS vloženo 1249 provedených systémových trombolýz (17% meziroční nárůst), z toho 1032 v KCC a IC (82,6%)

27 Aktivita center v roce 2011 Počty hospitalizovaných pacientů 1. 1 Q 2011 (data z 19 center): průměrný počet pacientů s CMP: 162 (nárůst od r o 4 %) odhad. optimální počet pacientů: 140 průměrný ýpočet pacientů na JIP: 83 (49,8 %) (nárůst od r o 9 %) odhad. minimální počet pacientů: 70 odhad. optimální počet pacientů: 106

28 Aktivita center v roce Systémová trombolýza 1. Q 2011 (data z 19 center): IVT: 6,8% hospitalizovaných pacientů s CMP IVT: 16,3% pacientů s CMP na iktové JIP Průměrně 12,5 IVT na centrum za 1. Q Průměrně 12,5 IVT na centrum za 1. Q (optimum cca 18, tj. 10% všech icmp, 25% icmp na iktové JIP)

29 Aktivita center v roce Intervence (mechanické + IAT) 1. 1 Q 2011 (data ze 5 KC a 5 IC): 5 KC: 46 výkonů (4,9% pacientů s icmp, 7,9 % pacientů na iktové JIP) (těchto 5 KC průměrně hospitalizovalo 187 pacientů s icmp, 117 z nich na JIP, IVT bylo provedeno u 22 % pacientů s icmp na JIP a 14 % pacientů ů s icmp) 5 IC: 23 výkonů

30 Síť centrové péče o pacienty s CMP je definována Věstníkem MZd, KCC a IC akreditována v 1. kole, podány přihlášky IC v druhém kole. Je nutná další kultivace a stabilizace sítě, patrně nikoli podstatné rozšiřování. Panuje shoda nad zásadami Triáže, ale tento dokument zatím nevyšel pro obtíže s definováním spádovosti v některých regionech. Zůstávají problémy s organizačním zvládnutím směrování pacientů v přednemocniční fázi v některých oblastech a s respektováním Věstníku MZd č. 2 a 8/2010. Je nutná úprava úhradového systému, zohledňující péči o pacienty v KCC a IC, která umožní stabilní fungování center. Zajišťována široká podpora ze strany ZP, MZd a odpovědných politiků, zvažována potřeba další vlny mediální kampaně.

31 Probíhá výběrové řízení pro dovybavení center z prostředků IOP (fondy EU). Proces schválení výše přidělených prostředků není ještě dokončen, výhled realizace nejdříve koncem roku Nedostatek ekonomické motivace trvá některá pracoviště zvažují odhlášení odhlášení, jiná se ale chtějí naopak do sítě dostat. Nedostatečné financování péče v centrech znamená ohrožení zejména v oblasti personálního zajištění. Problémy s dotažením Triáže, kontrolou kvality a dodržováním zásad Věstníků MZd v jednotlivých centrech, s logistikou v přednemocniční péči (ZZS). Rozpory mezi uváděnými údaji ze strany některých poskytovatelů péče, záznamy z registrů (SITS) a skutečností potřeba auditů.

32 K získání í spolupráce poskytovatelů ů péče, odborných společností a k přesvědčení plátců zdravotní péče a politiků o potřebnosti a účelnosti systému je nutná soustavná edukace a publicita i větší podpora veřejného mínění. Úkoly: Zajistit domodelování a stabilitu sítě KCC a IC, zakotvit úhradové mechanismy do Vyhlášky o úhradě zdravotní péče, získat potřebnou podporu plátců zdravotní péče. Dosáhnout vydání a dodržování Triáže, zajistit kontrolu dodržování požadavků Věstníků MZd a kvality poskytované péče v jednotlivých centrech i v přednemocniční ř č péči. Realizovat dovybavení center z prostředků IOP. Přiblížit počty pacientů s CMP léčených v centrech, na iktových jednotkách a pomocí systémové trombolýzy a intervencí ještě více k optimálním číslům.

Škoda O., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava

Škoda O., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava CMP v ČR epidemiologie (Bruthans J. et al., 2009) CMP 2. nejčastější příčina úmrtí v ČR V roce 2007 zemřelo ř na CMP 4666

Více

Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava

Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava Škoda O., Cerebrovaskulární sekce ČNS J.E.P., Neurologické odd., Nemocnice Jihlava Péče o CMP v ČR východisko a základní požadavky CMP je nejčastější příčinou nemocnosti a invalidity a zároveň jednou z

Více

Trombolytická léčba akutních iktů v ČR. Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP

Trombolytická léčba akutních iktů v ČR. Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP Trombolytická léčba akutních iktů v ČR Škoda O., Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava, Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP Rozdělení CMP dle etiologie CMP (iktus, Stroke ) - heterogenní skupina onemocnění,

Více

prodlouženém intervalu do 4,5 hod od vzniku příhody

prodlouženém intervalu do 4,5 hod od vzniku příhody MUDr. Jan Bartoník Historie medikamentosní terapie ischemických CMP Přes veškerou snahu byly do r. 1995 ischemické CMP považovány za více méně terapeuticky neovlivnitelné. Za jedinou účinnou látku v terapii

Více

Současná situace a perspektivy v organizaci péče o CMP síť akreditovaných KCC a IC Neumann J., Škoda O. Cerebrovaskulární sekce ČNS

Současná situace a perspektivy v organizaci péče o CMP síť akreditovaných KCC a IC Neumann J., Škoda O. Cerebrovaskulární sekce ČNS Současná situace a perspektivy v organizaci péče o CMP síť akreditovaných KCC a IC Neumann J., Škoda O. Cerebrovaskulární sekce ČNS Seminář Organizace cerebrovaskulární péče na regionální úrovni, Brno,

Více

Síť center. Směrování pacienta s akutní cévní mozkovou. vzniku příznaků a vzdáleností do nejbližšího. Iktového centra (IC).

Síť center. Směrování pacienta s akutní cévní mozkovou. vzniku příznaků a vzdáleností do nejbližšího. Iktového centra (IC). David Školoudík Síť center Směrování pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou z místa vzniku příhody je dáno časem od vzniku příznaků a vzdáleností do nejbližšího Komplexního cerebrovaskulárního centra

Více

Triáž pacientů s akutními CMP

Triáž pacientů s akutními CMP Triáž pacientů s akutními CMP S. Peška Neurologická klinika LF MU a FN Brno Organizace cerebrovaskulární péče na regionální úrovni, pracovní setkání, Brno 12.11.2010 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní

Více

Modernizace a obnova přístrojového vybavení

Modernizace a obnova přístrojového vybavení Projekt CZ.1.06/3.2.01/08.07653 Modernizace a obnova přístrojového vybavení iktového centra KZ v Chomutově byl spolufinancován z prostředků Evropské unie, z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Více

Organizace péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou v České republice. Doc. MUDr. Michal Bar Ph.D. Prof. MUDr. Robert Mikulík Ph.D.

Organizace péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou v České republice. Doc. MUDr. Michal Bar Ph.D. Prof. MUDr. Robert Mikulík Ph.D. Organizace péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou v České republice Doc. MUDr. Michal Bar Ph.D. Prof. MUDr. Robert Mikulík Ph.D. Projekt STEP1 agenda Akutní léčba a její evidence Síť iktových center

Více

Lokální analýza dat Národního registru CMP pro neurologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě pacienti hospitalizovaní v letech 2010 a 2011

Lokální analýza dat Národního registru CMP pro neurologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě pacienti hospitalizovaní v letech 2010 a 2011 NÁRODNÍ REGISTR CMP Lokální analýza dat Národního registru CMP pro neurologické oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě pacienti hospitalizovaní v letech 2010 a 2011 MUDr. Eva Hurtíková Národní registr CMP

Více

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM:

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM: Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR 2020 2025 za SRFM: Jsou zobrazeny jen pasáže týkající se oboru Rehabilitační a fyzikální medicíny ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Projekt vzdělávací sítě iktových center- IKTA

Projekt vzdělávací sítě iktových center- IKTA Projekt vzdělávací sítě iktových center- IKTA MUDr. Petr Kuba, MUDr.Markéta Sližová MUDr.Daniel Václavík Neurologické oddělení Vítkovická nemocnice a.s. Ostrava 7.12.2012 Projekt vzdělávací sítě iktových

Více

Organizace péče o pacienty s CMP v ČR: Výsledky indikátorů kvality péče za rok 2014

Organizace péče o pacienty s CMP v ČR: Výsledky indikátorů kvality péče za rok 2014 Organizace péče o pacienty s CMP v ČR: Výsledky indikátorů kvality péče za rok 2014 Výbor Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS JEP: Tomek A., Škoda O., Bar M., Herzig R., Mikulík R., Neumann J., Šaňák D., Školoudík

Více

Triáž nemocných a algoritmus akutní. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Triáž nemocných a algoritmus akutní. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno Triáž nemocných a algoritmus akutní péče ve FN Brno I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno 1 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní stav vyžadující co nejrychlejší přijetí do specializovaného ZZ.

Více

Organizace péče o pacienty s CMP v ČR

Organizace péče o pacienty s CMP v ČR Organizace péče o pacienty s CMP v ČR Aleš Tomek Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS JEP Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Stroke chain of survival (7D) a role neurologa Detection Dispatch and delivery

Více

PROJEKT ANGELS. Zapojení ZZS do iktové péče v ČR. PhDr. Petr Jaššo, MBA. aneb

PROJEKT ANGELS. Zapojení ZZS do iktové péče v ČR. PhDr. Petr Jaššo, MBA. aneb PROJEKT ANGELS aneb Zapojení ZZS do iktové péče v ČR PhDr. Petr Jaššo, MBA Geografické pokrytí KCC/IC v ČR 45 minutová vzdálenost dojezdu ZZS do KCC/IC 45 KCC/IC rovnoměrně rozmístěných napříč republikou

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb.

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb. Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb. Název veřejné zakázky: Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního

Více

Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod

Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod Centrum pro diagnostiku, prevenci a terapii cévních mozkových příhod MUDr. Jan Fiksa Vedoucí lékař MUDr.... Zástupce vedoucího lékaře Compiled Aug 28, 2017 2:30:03 PM by Document Globe 1 Romana Kačírková

Více

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči Model systémového zajištění urgentní péče v České republice Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči 19.9.2019 Co je urgentní příjem? Urgentní příjem (UP) je specializované

Více

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR ÚHRADY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB V ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR KONFERENCE INMED, 23. 24. 10. 2018 ING. JIŘÍ MRÁZEK, MBA OBSAH PREZENTACE Obnova smluv CZ DRG nasmlouvání nových markerů Memorandum psychiatrie + hemodialýza

Více

IKTA : analýza dat 2009-2012 IC Nemocnice Chomutov (1) MUDr. Jiří Neumann MUDr. Ján Macko

IKTA : analýza dat 2009-2012 IC Nemocnice Chomutov (1) MUDr. Jiří Neumann MUDr. Ján Macko IKTA : analýza dat 2009-2012 IC Nemocnice Chomutov (1) MUDr. Jiří Neumann MUDr. Ján Macko Iktové centrum - Neurologické oddělení Krajská zdravotní a.s. Nemocnice Chomutov o.z. NÁRODNÍ REGISTR CMP Lokální

Více

NÁRODNÍ REGISTR CMP. Cévní mozkové příhody epidemiologie, registr IKTA Kalita Z.

NÁRODNÍ REGISTR CMP. Cévní mozkové příhody epidemiologie, registr IKTA Kalita Z. NÁRODNÍ REGISTR CMP Cévní mozkové příhody epidemiologie, registr IKTA Kalita Z.. X.Cerebrovaskulární seminář, 23.9.2011 Kunětická Hora Sympozium firmy ZENTIVA Význam registru Odkud máme informace : ÚZIS

Více

Problema)ka péče o akutní CMP

Problema)ka péče o akutní CMP Problema)ka péče o akutní CMP 17.12. 2012 MUDr. Lukáš Klečka Systém péče o akutní CMP Přednemocniční péče Příjem do cílové nemocnice Akutní ošetření a perakutní péče Lůžková péče Následná péče Přednemocniční

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

Organizace péče o nemocné s CMP v JMK a zkušenosti s provozem iktového centra Nemocnice Břeclav,p.o. Břeclav 7.11.2012

Organizace péče o nemocné s CMP v JMK a zkušenosti s provozem iktového centra Nemocnice Břeclav,p.o. Břeclav 7.11.2012 Organizace péče o nemocné s CMP v JMK a zkušenosti s provozem iktového centra Nemocnice Břeclav,p.o. Zdraví bez hranic Gesundheit ohne grenzen Břeclav 7.11.2012 Hlavní zásady a cíle Cévní mozková příhoda,

Více

Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019

Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019 Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019 Věstník v praxi ZZS JmKdo 1. 2. 2019 Triage+ pacient

Více

Standardní katalog NSUZS

Standardní katalog NSUZS Standardní katalog NSUZS Generováno: 09.01.2013 13:26:56 QV0284xD1 Míra centralizace pacientů hospitalizovaných s CMP a ischemickou cévní mozkovou příhodou Ischemická CMP je závažné cévní onemocnění mozku,

Více

Mozkové krvácení po intravenosní trombolýze

Mozkové krvácení po intravenosní trombolýze Mozkové krvácení po intravenosní trombolýze Dagmar Sváčková Iktové centrum, neurologické oddělení, Nemocnice Chomutov, KZ a.s. Skřivánkův lékařský večer, Chomutov 16.10.2013 Cévní mozková příhoda 2. nejčastější

Více

Time management cévních mozkových příhod. Rostislav Verner Magda Fleková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o.

Time management cévních mozkových příhod. Rostislav Verner Magda Fleková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. Time management cévních mozkových příhod Rostislav Verner Magda Fleková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. Definice mozkového infarktu Mozkový infarkt je podle kritérií Světové zdravotnické

Více

Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar

Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar Cévní mozkové příhody MUDr. Petr Polidar Cévní mozková příhoda Ztráta funkčnosti nervové tkáně z cévních příčin Ischemické CMP- 85-90% Intracerebrální hemoragie-8-12% Subarachnoidální krvácení-1-2% 4.

Více

Přístroje pro Iktové centrum PKN. Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra

Přístroje pro Iktové centrum PKN. Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra Tisková konference Přístroje pro Iktové centrum PKN pořádaná u příležitosti ukončení projektu k 30.9.2013 s názvem Pardubická krajská nemocnice, a.s. - přístrojové vybavení iktového centra Pardubice, září

Více

Autoři: MUDr. Michal Král; doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO. Komplexní cerebrovaskulární centrum Neurologické kliniky FN a LF UP Olomouc

Autoři: MUDr. Michal Král; doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO. Komplexní cerebrovaskulární centrum Neurologické kliniky FN a LF UP Olomouc Přehled výsledků rekanalizační terapie akutního stádia ischemického iktu v letech 2005-2010 Autoři: MUDr. Michal Král; doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO Komplexní cerebrovaskulární centrum Neurologické

Více

FN Olomouc. Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc NEUROLOGICKÁ KLINIKA FN A LF UP OLOMOUC

FN Olomouc. Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc NEUROLOGICKÁ KLINIKA FN A LF UP OLOMOUC Možnosti akutní terapie icmp ve FN Olomouc Michal Král, Daniel Šaňák Iktové centrum, Neurologická klinika FN Olomouc Cévní mozková příhoda Stále vážný medicínský a socioekonomický problém - celosvětově

Více

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví MUDr. Martin Hollý, MBA 19.5.2015 Sociální situace Tělesné zdraví Duševní zdraví Prevalence duševních poruch u bezdomovců

Více

Populační analýza případů s AINSO

Populační analýza případů s AINSO Příloha 4 Obsah Populační analýza případů s AINSO 1 Úvod...2 1.1 Cíle analýzy... 2 1.2 Metoda a datové zdroje... 2 1.2.1 Popis metody... 2 1.2.2 Omezení metody... 2 2 Výsledky...3 2.1 Výsledky pro GBS...

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Obsah přednášky. Rámec evidence. Rámec organizace

Obsah přednášky. Rámec evidence. Rámec organizace Stroke program v ČR Obsah přednášky Rámec evidence Rámec organizace Akutní léčba mozkového infarktu, milníky a zavedení do praxe v ČR Trombolýza a mechanická trombektomie NINDS ECASS III 0-3 hours 3,0

Více

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Markéta Bartůňková, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Petra Kovalčíková, Ladislav Dušek, Petr Klika, Jan Linda a tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických

Více

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice

Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj. MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice Reforma psychiatrie a Jihočeský kraj MUDr. Jan Tuček, Ph.D. Nemocnice České Budějovice preambule Záměrem celé Strategie reformy psychiatrické péče je naplňovat lidská práva duševně nemocných v nejširším

Více

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP MUDr.Vladimír Macháček ARO, Nemocnice Na Homolce XIII. kongres ČSARIM říjen 2011 Dlouhodobá intenzivní péče (DIP) DIP - pracoviště

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Lokální analýza dat Národního registru CMP. Komplexní cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Ostrava

Lokální analýza dat Národního registru CMP. Komplexní cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Ostrava NÁRODNÍ REGISTR CMP Lokální analýza dat Národního registru CMP za rok 2010 Komplexní cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Martin Roubec Garant centra: MUDr. Michal Bar, Ph.D. Garant

Více

Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018

Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018 Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018 Pohled VZP ČR Ing. Jiří Mrázek, MBA ředitel odboru úhrad zdravotní péče ÚZP VZP ČR Praha, 1. 11. 2017 NEMOCNICE MECHANISMUS ÚHRADY Referenčním obdobím

Více

Odborné podkladové materiály ke standardům lůžkové péče na psychiatrických odděleních všeobecných nemocnic

Odborné podkladové materiály ke standardům lůžkové péče na psychiatrických odděleních všeobecných nemocnic Odborné podkladové materiály ke standardům lůžkové péče na psychiatrických odděleních všeobecných nemocnic Kolektiv autorů: Doc. MUDr. Martin Anders, PhD. Zuzana Fišarová Prim. MUDr. Jaromír Hons, PhD.

Více

Financování zdravotní péče v roce 2018 a dále z pohledu SZP ČR. Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR Mikulov Hospicon 2018

Financování zdravotní péče v roce 2018 a dále z pohledu SZP ČR. Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR Mikulov Hospicon 2018 Financování zdravotní péče v roce 2018 a dále z pohledu SZP ČR Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR Mikulov Hospicon 2018 Celkový vývoj financování zdravotní péče 2003-2019 Vývoj podílu jednotlivých

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

CMP V IKTOVÉM CENTRU. David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

CMP V IKTOVÉM CENTRU. David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno CMP V IKTOVÉM CENTRU David Havelka Neurologická klinika LF MU a FN Brno Ilona Kočendová Neurologická klinika LF MU a FN Brno CMP Iktus, mozková mrtvice, mozkový infarkt Akutní stav vyžadující neodkladnou

Více

LŮŽKOVÉ PÉČE. Ing. Miloslava Šlajsová VZP ČR

LŮŽKOVÉ PÉČE. Ing. Miloslava Šlajsová VZP ČR KRITÉRIA RESTRUKTURALIZACE LŮŽKOVÉ PÉČE Ing. Miloslava Šlajsová VZP ČR 1 o restrukturalizaci a redukci lůžkového fondu nemocničních lůžek deklarace společných zájmů zdravotních pojišťoven všem lůžkovým

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Verze 012.001_návrh (doplnění pro verzi 012 zvýrazněno červeně) 1 / 7 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační

Více

CMP. Aleš Tomek Martin Šrámek Ivana Šarbochová Jan Šroubek

CMP. Aleš Tomek Martin Šrámek Ivana Šarbochová Jan Šroubek CMP Aleš Tomek Martin Šrámek Ivana Šarbochová Jan Šroubek Dnešní program 19.4.2013 Epidemiologie (AT) První kontakt a organizace péče (AT) Diagnostika (MŠ) icmp IVT, obecná JIPová péče (MŠ) icmp mechanická

Více

Urgentní medicína a medicína katastrof

Urgentní medicína a medicína katastrof Urgentní medicína a medicína katastrof Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje MUDr. Ladislav Žabka, Ph.D. (A) Přednemocniční péče Neodkladná péče (PNNP) KZOS RLP LZS RZP RVS Odkladná péče

Více

Výroční zpráva Thomayerova nemocnice

Výroční zpráva Thomayerova nemocnice Výroční zpráva 2018 Thomayerova nemocnice Úvodní slovo Vážení přátelé, ve svých rukách držíte výroční zprávu Thomayerovy nemocnice za rok 2018, který byl pro nás rokem výročním. 28. října to bylo přesně

Více

Hotel Galant, Mikulov Angels sesterský cerebrovaskulární kongres

Hotel Galant, Mikulov Angels sesterský cerebrovaskulární kongres Hotel Galant, Mikulov 20.6. 21.6. 2019 1. Angels sesterský cerebrovaskulární kongres PROGRAM ČTVRTEK 20. 6. 2019 - Sál Cabernet 13:00-15:00 Blok 1 Předsedající: Ing. Robert Havalda, Angels konzultant,

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice

Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice Simulace ošetřovatelské péče akutní CMP: Nový program v České republice Ing. MgA. Veronika Svobodová doc. MUDr. Robert Mikulík, Ph.D. Mgr. Svatava Kalná 19. listopadu, 2016 Konference Akutně.cz, Brno www.youtube.com

Více

Aktuální stav reformy psychiatrické péče

Aktuální stav reformy psychiatrické péče Aktuální stav reformy psychiatrické péče Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch Ministr zdravotnictví Ing. Jaroslava Němcová, MBA Ministryně práce a sociálních věcí Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Náměstek ministra

Více

NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016

NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016 NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM EKONOMICKÉ ZPRAVODAJSTVÍ ZDRAVOTNICTVÍ ČR: LŮŽKOVÝ FOND 2016 Autor: Ing. Zdeňka Nováková Verze: Datum: 29. 8. 2017 Obsah Obsah... 1 Úvodní slovo... 2 Zkratky... 5

Více

KOMPLEXNÍ CEREBROVASKULÁRNÍ CENTRUM, NEUROLOGICKÁ KLINIKA LF UP A FN OLOMOUC

KOMPLEXNÍ CEREBROVASKULÁRNÍ CENTRUM, NEUROLOGICKÁ KLINIKA LF UP A FN OLOMOUC Dorňák T. 1, Herzig R. 1, Školoudík D. 1,2, Šaňák D. 1, Kuliha M. 1,2, Roubec M. 2, Köcher M. 3, Procházka V. 4, Král M. 1, Veverka T. 1, Bártková A. 1, Hluštík P. 1, Zapletalová J. 5, Heřman M. 3, Kaňovský

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno

Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Hromadné postižení zdraví a krizová připravenost MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Předseda sekce MEKA, OS UM a MK, ČLS JEP Útvar krizového řízení, FN Brno Přírodní katastrofy zemětřesení hurikány tsunami povodně

Více

Přednemocniční péče o pacienty s akutní cévní příhodou. Návrh k oponentuře a veřejné diskuzi

Přednemocniční péče o pacienty s akutní cévní příhodou. Návrh k oponentuře a veřejné diskuzi Česká lékařská společnost J. E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Přednemocniční péče o pacienty s akutní cévní příhodou Návrh aktualizace DP Návrh k oponentuře a veřejné diskuzi

Více

SBĚR DAT STUDIE DUQUE - CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (CMP)

SBĚR DAT STUDIE DUQUE - CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (CMP) Inclusion Definice Akutní mozková příhoda Telemedicína SBĚR DAT STUDIE DUQUE - CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (CMP) Mozková příhoda je definována jako rychle se rozvíjející lokální (nebo globální) porucha mozkových

Více

Vedoucí lékař týmu. chirurg

Vedoucí lékař týmu. chirurg Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové David Tuček, Jaromír Kočí OUM FN Hradec Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové Z hlediska uspořádání pavilónový typ nemocnice Původně každá

Více

Triáž nemocných a algoritmus akutní péče ve FN Brno. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Triáž nemocných a algoritmus akutní péče ve FN Brno. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno Triáž nemocných a algoritmus akutní péče ve FN Brno I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno 1 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní stav vyžadující co nejrychlejší přijetí do specializovaného ZZ.

Více

Integrovaný systém péče o pacienty po cévní mozkové příhodě v Ro<erdamu. Mgr. Marcela Janečková

Integrovaný systém péče o pacienty po cévní mozkové příhodě v Ro<erdamu. Mgr. Marcela Janečková Integrovaný systém péče o pacienty po cévní mozkové příhodě v Ro

Více

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013 4. Zdravotní péče Zdrojem dat uváděných v této kapitole jsou publikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Zdravotnické ročenky krajů a ČR a Činnost zdravotnických zařízení ve vybraných

Více

HOSPICON Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči

HOSPICON Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči HOSPICON 2019 Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči NÁKLADY NA ÚSTAVNÍ PÉČI CELKEM 2 NÁKLADY V NEMOCNICÍCH 3 NÁKLADY NA CENTROVÁ LÉČIVA V NEMOCNICÍCH 4 NÁKLADY V NEMOCNICÍCH

Více

Která klinická data pomohou při odhadu výsledku rekanalizační léčby?

Která klinická data pomohou při odhadu výsledku rekanalizační léčby? Která klinická data pomohou při odhadu výsledku rekanalizační léčby? D. Krajíčková 1, A. Krajina 2, M. Lojík 2 1 Neurologická a 2 Radiologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Historie rekanalizační léčby

Více

vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky

vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky A. Hluší, M. Palová Hemato-onkologická onkologická klinika FN Olomouc HEMOFILIE vzácné krvácivé onemocnění podmíněné dědičným nedostatkem FVIII nebo FIX dědičnost X-recesivně vázaná, postiženi prakticky

Více

Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK

Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Regionální zdravotnictví Zlínského kraje MUDr. Lubomír Nečas náměstek hejtmana ZK Program Strategická koncepce pro řízení a rozvoj zdravotnictví

Více

Výkaz činnosti klinického farmaceuta. Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová

Výkaz činnosti klinického farmaceuta. Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová Výkaz činnosti klinického farmaceuta Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová Poznámka Vznik výkazu předcházel vzniku registračních listů k výkonu, procesní stránka schválení výkazu termínově

Více

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan

Centra pro duševní zdraví. Mgr. Pavel Říčan Centra pro duševní zdraví Mgr. Pavel Říčan Cílová skupina V rámci uspořádání péče je třeba rámcově ohraničit skupinu osob se závažným duševním onemocněním Diagnosticky se jedná o osoby s psychózami, afektivními

Více

Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák

Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák Cévní mozkové příhody: příčiny, klinický obraz, diagnostika a terapie Michal Král, Daniel Šaňák Komplexní cerebrovaskulární centrum, Neurologická klinika FN Olomouc ROZDĚLEN LENÍ CMP Ischemické CMP (ICMP)

Více

POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE

POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE zpracovala: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc. 1 ZÁKLADNÍ UKAZATELE Základní ukazatele 2004 Tab 1 ukazatel Geriatrická

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 2010 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: 1. BŘEZNA 2010 Cena: 34 Kč OBSAH: 1. Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v České republice.................

Více

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči CZ.1.07/2.4.00/17.0059 Cévní mozkové příhody Anesteziologie,

Více

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ

CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ CÍL 6: ZLEPŠENÍ DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ DO ROKU 2020 ZLEPŠIT PODMÍNKY PRO PSYCHOSOCIÁLNÍ POHODU LIDÍ A PRO LIDI S DUŠEVNÍMI PORUCHAMI ZAJISTIT DOSTUPNOST KOMPLEXNÍCH SLUŽEB V oblasti péče o duševní zdraví má

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 9 M 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Shrnutí práce pracovních skupin. 5. schůze Řídícího výboru MZČR, Praha,

Shrnutí práce pracovních skupin. 5. schůze Řídícího výboru MZČR, Praha, Shrnutí práce pracovních skupin 5. schůze Řídícího výboru MZČR, Praha, 14.6.2016 Agenda Úvod Rozbor činnosti v rámci jednotlivých oblastí (gescí) o Gesce náměstka Landy o Gesce náměstka Phillipa o Gesce

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 4 1 7 3 IČZ smluvního ZZ 1 2 Číslo smlouvy 2 A 1 M 2 Název IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / 4_5 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Více

Zápis z jednání Zdravotní komise Rady Kraje Vysočina č. 5/2015 konaného dne

Zápis z jednání Zdravotní komise Rady Kraje Vysočina č. 5/2015 konaného dne Zápis z jednání Zdravotní komise Rady Kraje Vysočina č. 5/2015 konaného dne 20. 5. 2015 Přítomni: 1. Kettner Lukáš (předseda) 6. Janoušková Marcela 2. Šmardová Hana 7. Černý Radek 3. Houser Jaroslav 8.

Více

Financování zdravotnictví v ČR

Financování zdravotnictví v ČR Financování zdravotnictví v ČR Náklady na léky ve specializovaných centrech a co s tím 22. 9. 2016 Ladislav Friedrich Popisky řádků centrové léky náklady na ZULP náklady na Rx celkové náklady Celkem v

Více

Projektová dokumentace IROP 2014-2020

Projektová dokumentace IROP 2014-2020 Projektová dokumentace IROP 2014-2020 1. IROP základní představení 2. SPECIFICKÝ CÍL 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví 3. Vybraná opatření, jež mají být podpořena

Více

PROGRAM XIII. CEREBROVASKULÁRNÍ SEMINÁŘ září 2017 Tábor, Hotel Dvořák

PROGRAM XIII. CEREBROVASKULÁRNÍ SEMINÁŘ září 2017 Tábor, Hotel Dvořák PROGRAM XIII. CEREBROVASKULÁRNÍ SEMINÁŘ 7. - 8. září 2017 Tábor, Hotel Dvořák XIII. CEREBROVASKULÁRNÍ SEMINÁŘ Záštita: Pořadatel: Předseda sjezdu: Vědecký a programový výbor: Sekretariát: Cerebrovaskulární

Více

Reformní kroky MZ ČR. Leoš Heger, květen 2011

Reformní kroky MZ ČR. Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR Leoš Heger, květen 2011 Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč mld. Kč Legislativní témata Zlepšení legislativního rámce poskytování zdravotních služeb (def. lege artis) Definování

Více

rodinné stříbro české onkologie Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc předsedkyně Celostátní rady NORu vedoucí KOC FN Bulovka, FTN, VFN

rodinné stříbro české onkologie Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc předsedkyně Celostátní rady NORu vedoucí KOC FN Bulovka, FTN, VFN Národní onkologický registr (NOR) rodinné stříbro české onkologie ONKOFORUM BRNO 4112011 Prof MUDr Jitka Abrahámová, DrSc předsedkyně Celostátní rady NORu vedoucí KOC FN Bulovka, FTN, VFN Publikace Novotvary

Více

Statistické zpracování výkazů pro zdravotní pojišťovny

Statistické zpracování výkazů pro zdravotní pojišťovny Příloha 2 Statistické zpracování výkazů pro zdravotní pojišťovny 1 Důvody pro použití administrativních dat v tomto projektu 1.1 Co jsou to administrativní data Data administrativní jsou data sbíraná celonárodně

Více

Kroky zvyšující efektivitu nemocnice - příklady zpraxe

Kroky zvyšující efektivitu nemocnice - příklady zpraxe Kroky zvyšující efektivitu nemocnice - příklady zpraxe INMED 2013 MUDr. Tomáš Jedlička, Nemocnice Mělník 15.11.2013 Co je příčinou neefektivity nemocnic? mají optimální velikost a strukturu péče? jsou

Více

Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR

Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR Úvod do problematiky UM a MK a jeho postavení v rámci systému lékařské péče v ČR MUDr. Edita Richterová Definice oboru UM a MK UM je lékařským oborem, který se zabývá poskytováním, organizováním a vědeckým

Více

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR Mezinárodní konference,,sociální služby jako výzva 21.století Sociální dialog v sociálních službách 13. a 14. května 2010 Hustopeče Praktické zkušenosti

Více

Aktuální informace. Lékárenská péče Lékárenská péče. Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha

Aktuální informace. Lékárenská péče Lékárenská péče. Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 6. 12. 2018 9 Lékárenská péče 2017 Souhrn Lékárenskou péči zajišťovalo (podle Národního registru poskytovatelů zdravotních

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Standardy z pohledu zdravotní péče

Standardy z pohledu zdravotní péče Standardy z pohledu zdravotní péče Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc. Chirurgická klinika 2. lékařské fakulty UK a ÚVN Praha Česká chirurgická společnost ČLS JEP Proč se hovoří o standardu péče 1 z hlediska

Více

Hospitals in the Czech Republic in the 1 st half of 2013

Hospitals in the Czech Republic in the 1 st half of 2013 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 11. 2013 53 Nemocnice v České republice v 1. pololetí 2013 Hospitals in the Czech Republic in the 1 st half of

Více

27. 28.11.2008, Hradec Králové. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Útvar krizového řízení, Fakultní nemocnice Brno

27. 28.11.2008, Hradec Králové. MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D. Útvar krizového řízení, Fakultní nemocnice Brno 5. ročník konference Medicína katastrof -traumatologické plánování a příprava 27. 28.11.2008, Hradec Králové Organizace urgentních příjmů ve FN Brno aktivace a svolávání týmů MUDr. Pavel Urbánek, Ph.D.

Více

Ověření zásad traumatologického plánování v praxi

Ověření zásad traumatologického plánování v praxi V. ročník konference MEDICÍNA KATASTROF a 8. konference SVLFVL ČLS JEP 27.-28.11.2008 Hradec Králové Ověření zásad traumatologického plánování v praxi Petr Hubáček Neodkladná péče 3 etapy 1. Přednemocniční

Více

DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP

DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP DATOVÁ VĚTA Přenos informací mezi ZZS a UP M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Zákon o zdravotnické záchranné službě 374/2011 Sb.

Více