Teorie elektronických obvodů (MTEO)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie elektronických obvodů (MTEO)"

Transkript

1 Teorie elektronických obvodů (MTEO) Počítačová úloha číslo 1 návod Ověření základních obvodových teorémů Počítačové cvičení je zaměřeno na dokázání platnosti vybraných základních zákonů a teorémů, které obecně platí v lineárních elektronických obvodech. Jedná se například o Ohmův zákon, Théveninův a Nortonův teorém o náhradním zdroji, princip superpozice, duality a reciprocity. Pro názornost zde bude využito jak matematického programu Mathcad tak rovněž obvodového simulátoru Pspice. Prostřednictvím programu Mathcad a Pspice ověřte na rezistivním lineárním obvodu platnost principu superpozice, respektive jeho neplatnost v případě, jedná-li se o nelineární obvod. Při zakládání nového projektu v programu Pspice je potřeba vybrat záložku ANALOG OR MIXED A/D tak, aby bylo možné nakreslit schéma i provést jeho simulaci. Jednotlivé průběhy se v postprocesoru vynáší klávesou INSERT, pro lepší přehlednost lze nepotřebné obvodové veličiny (proudy, výkony) ze seznamu eliminovat. Pro důkaz platnosti principu superpozice lze s výhodou použít jednoduchý obvod na obr. 1a, přičemž použijeme například hodnoty rezistorů R 1 =R 2 =R 3 =1kΩ, napětí u 1 (t)=sin(1000π)v a u 2 (t)=0.6v. Důkaz je vhodné provést programem Pspice, kde pro přehlednost do jednoho schématu zakreslíme původní obvod a jeho části s jedním deaktivovaným zdrojem. Deaktivaci provedeme náhradou tohoto zdroje jeho vnitřní impedancí, která je v případě ideálních zdrojů napětí rovna nule. Jednotlivé zdroje tak nahrazujeme zkraty. Použijeme časovou analýzu (transient). Zdroj harmonického napětí je v Pspice označen jako VSIN a jako zdroj stejnosměrného napětí použijeme VDC. Všechna schémata simulujeme současně a dílčí výsledky, tedy výstupní napětí jednotlivých zapojení, vyneseme do jednoho grafu. Posoudíme, zda součet výstupních napětí obou zapojení jen s jedním zdrojem je stejný jako výstupní napětí kompletního zapojení tak, jak ukazuje obr. 2. Pro důkaz neplatnosti principu superpozice v nelineárních obvodech můžeme využít stejný obvod s tím, že rezistor R 3 nahradíme diodou, viz obr. 1b. Jako dioda může být použita 1N4148, hodnoty zbývajících rezistorů lze ponechat, tedy R 1 =R 2 =1kΩ. Vlastní simulaci provedeme analogicky jako u lineárního obvodu, tedy pro tři nezávislá zapojení. Dílčí výsledky opět vyneseme do jednoho grafu, kde by měla být již zřejmá neplatnost principu superpozice. Zdůvodníme, proč mají jednotlivé průběhy napětí pozorovaný průběh. Obr. 1: Elektronické obvody vhodné pro test platnosti principu superpozice (a) lineární, (b) nelineární.

2 Obr. 2: Výstupní napětí pro lineární obvod jako celek (tučně), výstupní napětí pro tentýž obvod s deaktivovaným druhým zdrojem (čárkovaně) a prvním zdrojem (tečkovaně). Obr. 3: Výstupní napětí pro nelineární obvod jako celek (tučně), výstupní napětí pro tentýž obvod s deaktivovaným druhým zdrojem (čárkovaně) a prvním zdrojem (tečkovaně). Doplňte skript teoremy.xmcd programu Mathcad o numerický výpočet jednotlivých napětí, přičemž jednotlivé vztahy ručně odvodíte. Toto proveďte jak pro lineární, tak také pro nelineární obvod. Porovnejte časové průběhy a kmitočtová spektra výstupního napětí u lineárního i nelineárního obvodu získané programem Pspice a Mathcad. Stručně diskutujte rozdíly. Kromě analytického výrazu pro výstupní napětí lineárního je nutno odvodit iterační rovnici pro nelineární obvod. Žádné další úpravy a doplnění skriptu není potřeba. Modifikovat lze také přesnost iterace, délku časové posloupnosti a její krok. Tyto úpravy však mohou vést až k neúměrně dlouhé době výpočtu.

3 Programem Pspice a Mathcad ověřte platnost Théveninova teorému na rezistivním lineárním obvodu se třemi nezávislými zdroji. Jako příklad praktického použití Théveninova a Nortonova teorému použijeme rezistivní zapojení uvedené na obr. 4 se dvěma nezávislými zdroji napětí u 1 =5V, u 2 =8V a jedním nezávislým zdrojem proudu i 3 =3A. Proudový stejnosměrný zdroj je v programu Pspice označen jako IDC. Pozor na orientaci výstupního proudu. Rezistory R 1 =5Ω, R 2 =4Ω, R 3 =15Ω lze chápat jako vnitřní impedance jednotlivých nezávislých zdrojů. Jako zbývající rezistory můžeme použít například R 4 =R 5 =10Ω, R 6 =20Ω a zátěž R z =30Ω. Pro názornost bude nejlepší, provedeme-li zároveň analýzu všech dílčích zapojení, tedy obvodů jen s jedním nezávislým zdrojem. Zbývající zdroje energie deaktivuje známým způsobem, tedy zkratem (zdroj napětí) nebo rozpojením (zdroj proudu). Při těchto simulacích (pracovní bod, bias point) neuvažujeme konečnou zátěž, chceme zjistit napětí náhradního zdroje naprázdno. Výsledné napětí náhradního zdroje určíme podle principu superpozice. Konkrétní hodnotu vnitřního odporu náhradního zdroje vypočteme opět prostřednictvím skriptu teoremy.xmcd. Do předepsaného skriptu doplníme symbolický výraz pro jeho velikost, přičemž všechny nezávislé zdroje jsou nyní deaktivovány. Pomocí skriptu teoremy.xmcd vypočteme napětí naprázdno U n a proud nakrátko I n náhradních zdrojů podle Thévenina a Nortona. Vztahy nejprve odvodíme na papír a poté v symbolickém tvaru vepíšeme na vyznačená místa. Vztahy je vhodné zjednodušovat slučováním sériových a paralelních kombinací rezistorů, tedy využitím funkcí definovaných na začátku celého skriptu. Mimo vyznačená pole se nedoporučuje do skriptu zasahovat. Uvnitř funkcí je potřeba pracovat pouze s takovými proměnnými a dalšími funkcemi, které jsou v jejich definičním zápise. Jedná-li se o konstantu, musí být předem numericky definována. Správnost výpočtu ověříme tak, že zjistíme napětí naprázdno U n a proud nakrátko I n testovaným obvodem, a to v opět v programu Pspice. Vnitřní odpor náhradních zdrojů je potom roven podílu R n =U n /I n. Pozor, program Pspice neakceptuje nulovou hodnotu rezistoru, pro naše účely však postačuje hodnota 1mΩ. Obr. 4: Lineární rezistivní obvod použitý pro důkaz platnosti Théveninova a Nortonova teorému. Obr. 5: Náhrada celého obvodu na svorkách ekvivalentním zdrojem napětí a proudu s vnitřním odporem.

4 Na příkladě Vámi zvoleného lineárního rezistivního obvodu dokažte princip reciprocity. Pro důkaz platnosti principu reciprocity vytvořte obvod složený pouze z rezistorů a mající minimálně dva nezávislé uzlové páry (dva nezávislé smyčkové proudy). Analýzou pracovního bodu (bias point) v programu Pspice demonstrujte, že platí princip reciprocity. Přitom vyzkoušejte buzení obvodu jak ideálním zdrojem proudu, tak rovněž ideálním zdrojem napětí. Simulujte všechna zapojení zároveň (celkem čtyři) v jednom schématu. Pro buzení zdrojem proudu je nejjednodušším příkladem dvojbran ve tvaru Π článku, zatímco pro buzení ze zdroje napětí se jedná o T článek. Obr. 6: Výpočet napětí naprázdno a proudu nakrátko náhradního zdroje. Obr. 7: Výpočet napětí naprázdno náhradního zdroje pomocí principu superpozice.

5 Na příkladě jednoduchého setrvačného obvodu názorně ukažte, v čem spočívá princip duality. Využijte jak ručního výpočtu, tak také numerické integrace. Jako příklad lze použít triviální RLC obvod na obr. 1. K tomuto obvodu je potřeba nejprve odvodit duální zapojení, a to včetně připojení zatěžovacího rezistoru. Do skriptu teoremy.xmcd napište soustavu dvou diferenciálních rovnic, které popisuje chování výchozího nebo duálního setrvačného obvodu. Pro jednoduchost lze nejprve vycházet z předpokladu, že je výchozí obvod naprázdno (Rz ) nebo že duální obvod pracuje na výstupu nakrátko (Rz 0) Provedeme numerickou integraci Runge-Kuttovou metodou čtvrtého řádu vestavěnou v Mathcadu. Vyhlásí-li program chybu velkých čísel, změníme některou z přednastavených konstant výpočetní procedury. Přestože se v popisující diferenciální rovnici vyskytuje derivace budicího napětí, lze vzhledem k vlastnostem goniometrických funkcí sinus a kosinus použít libovolnou z těchto funkcí. Modifikací koncového času numerické integrace nebo počtu bodů pro výpočet mohou být výsledky nepřesné nebo se může neúnosně zvýšit doba nutná pro výpočet. Obr. 8: Výchozí obvod pro ověření principu duality.

6 Teorie elektronických obvodů (MTEO) Počítačová úloha číslo 2 návod Základní typy analýz programu Pspice Počítačové cvičení je zaměřeno na osvojení si základních (stejnosměrná, střídavá a časová) a pokročilých (citlivostní a toleranční) typů analýz v progamu Orcad Pspice 15. Jednotlivé analýzy budou vhodně aplikovány na filtr s proudovými konvejory typu CCII+ a CCII-, který je zároveň proměřován jako jedna z úloh také v laboratorním cvičení. Střídavou analýzou v programu Pspice ověřte správnou činnost filtru uvedenému na obr. 1 tak, že do jednoho grafu zobrazíte modulovou kmitočtovou charakteristiku dolní i pásmové propusti. Napěťový výstup obvodu AD844 by byl v praxi nezapojen (naprázdno), rezistor R 4 je zde pouze kvůli zamezení nezapojeného uzlu, na což je Pspice háklivý. Uzly označující napájení, zem a pin enable u EL2082 jsou ošetřeny v rámci makromodelu a mohou tedy zůstat ve schématu nezapojeny. Proudový přenos obvodu EL2082 je roven jedné pouze při řídicím napětí V4 = 1V. Pozor na správnou polarizaci napájecích zdrojů obvodu AD844. Pro střídavou analýzu použijeme VAC zdroj s nulou dc složkou a nenulovou ac složkou. Důležité uzly (in, dp, pp) označte názvy, lépe pak dohledáte příslušné napětí v postprocesoru. Střídavou analýzu proveďte v širokém kmitočtovém pásmu od 1Hz do 1MHz. Kurzorem nalezněte a markrem označte význačný kmitočet pásmové propusti. Obr. 1: Kompletní zapojení filtru s proudovými konvejory druhé generace.

7 Obr. 2: Modulové kmitočtové charakteristiky dolní (plná čára) a pásmové propusti (tečkovaný čára). Pomocí časové a parametrické analýzy zobrazte časový průběh výstupního napětí dolní propusti, a to pro kmitočet v pásmu propustnosti, význačný kmitočet a kmitočet v pásmu útlumu. Hodnotu význačného kmitočtu jste zjistili v předchozím bodě zadání. Pro rozmítání kmitočtu vstupního harmonického zdroje napětí VSIN využijte parametrickou analýzu, viz obr. 2. Amplituda tohoto zdroje bude 1V. Délku simulace a maximální krok volte s rozvahou, jako kompromis mezi dostatečným počtem zobrazených period signálu a časovou náročností výpočtu. Obr. 3: Časové průběhy výstupního napětí dolní propusti na kmitočtu 0.1f C (plná čára), f C (čárkovaná čára) a 10f C (tečkovaná čára).

8 Pomocí střídavé a parametrické analýzy zjistěte možnost přeladění filtru typu pásmová propust při současné změně obou pracovních kapacitorů v rozsahu od 10nF do 10μF. Pro parametrickou analýzu je nezbytné, aby byla ve schématu pseudosoučástka PARAM, do které vložíme jméno parametru a jeho nominální hodnotu. Kapacitu obou kapacitorů rozmítejte stejným parametrem, a to s ohledem na jeho rozsah dekadicky. Závislost nějaké funkce na parametru dostaneme aktivací záložky TRACE PERFORMANCE ANALYSIS. Funkci pro výpočet význačného kmitočtu z celého průběhu modulové kmitočtové charakteristiky vybereme z nabídky TRACE EVALUATE MEASUREMENT. Hlásí-li na tomto místě Pspice chybu, není schopen z daného průběhu význačný kmitočet vypočítat (křivka bez extrému a podobně). Obr. 4: Střídavá a parametrická analýza pásmové propusti, přeladění současnou změnou obou kapacit. Simulujte výrobní proces 1000 filtrů, přičemž sledovanou veličinou bude rozptyl mezního kmitočtu dolní propusti pro pokles modulové kmitočtové charakteristiky o 3dB. Před zahájením simulace je nutné definovat u všech pracovních rezistorů a kapacitorů jejich tolerance. Pro naše účely budeme uvažovat toleranci všech rezistorů 1% a obou kapacitorů 5%. Konkrétní hodnotu vložíme do definice součástky po jejím rozkliknutí. Toleranční analýza funguje vždy ve spojitosti s jiným typem analýzy. Pro posouzení mezního kmitočtu filtru musí být použita jako základní střídavá analýza. Rozsah kmitočtů pro střídavou analýzu a počet bodů na dekádu musí být volen rozumně s ohledem na celkovou dobu výpočtu, avšak všechny modulové kmitočtové charakteristiky musí v daném kmitočtovém pásmu vykazovat požadovaný pokles o 3dB. Toleranční analýza se vyhodnocuje po skončení všech běhů statistickými metodami. Výsledkem je zobrazení histogramu četnosti výskytu mezního kmitočtu. Nezobrazí-li se histogram automaticky, je možné ho zobrazit přes záložku TRACE PERFORMANCE ANALYSIS. Velký počet běhů analýzy Monte-Carlo vede k přesnějším statistickým údajům, ovšem za cenu delší doby nutné pro výpočet.

9 Program Pspice umožňuje zvolit normální nebo uniformní hustotu rozložení generované hodnoty součástky v okolí její nominální hodnoty. Zde je ponechána možnost výběru na studentu. Ze statistického vyhodnocení analýzy Monte-Carlo zjistěte minimální a maximální kmitočet, mezi kterými se pohybují výsledné hodnoty mezního kmitočtu všech dolních propustí f min = Hz f max = Hz Obr. 5: Simulace výrobního procesu filtru jako dolní propusti, sledovanou funkcí mezní kmitočet. Pomocí testovacího obvodu zobrazte převodní charakteristiku I out = f(u in ) konvejoru EL2082. Testovací obvod je znázorněn na obr. 8. Stejnosměrnou analýzou rozmítáme zdroj napětí V6, a to v pracovním rozsahu EL2082 od -5V do +5V. Zde je křivka přibližně lineární. Parametricky rozmítáme řídicí napětí V5, stačí však pro několik diskrétních hodnot. Můžeme použít například obě mezní hodnoty, tedy 0V a 2V. Vhodné je ověřit správnou činnost obvodu také pro častou volbu 1V, obvod zde pracuje jako negativní proudový konvejor druhé generace. Obr. 6: Testovací obvod s proudovým konvejorem EL2082.

10 Obr. 7: Převodní charakteristiky proudového konvejoru EL2082 testovacího obvodu při U g = 0V (plná čára), U g = 1V (čárkovaná čára) a U g = 2V (tečkovaná čára).

11 Teorie elektronických obvodů (MTEO) Počítačová úloha číslo 3 návod Pokročilé typy analýz programu Pspice Počítačové cvičení je zaměřeno na osvojení účelu a možností praktického využití pokročilých typů analýz programu Pspice. Jedná se konkrétně o citlivostní analýzu, optimizer a jeho aplikace, šumové vlastnosti obvodu. Zahrnuta je rovněž problematika modelování aktivních funkčních bloků (CCII) pomocí ideálních řízených zdrojů. Pomocí modulu pokročilých analýz zjistěte citlivost význačného kmitočtu dolní nebo pásmové propusti na 1% změnu všech rezistorů a 5% změnu obou pracovních kapacitorů. V našem případě bude citlivostní analýza (SENSITIVITY ANALYSIS) spolupracovat se střídavou analýzou. Rozsah kmitočtů pro střídavou analýzu je přitom potřeba volit tak, aby sledovaná funkce byla přes funkci EVALUATE MEASUREMENT spočitatelná. Pozor, žádná ze zkoumaných součástek nesmí být označena jako parametricky rozmítaná. Před vlastním spuštěním modulu pokročilých analýz je nutné provést střídavou analýzu a sledovanou funkci vynést přes nabídku TRACE EVALUATE MEASUREMENT. Modul pokročilých analýz, konkrétně citlivostní analýza, je přístupný přes nabídku PSPICE ADVANCED ANALYSIS SENSITIVITY. Při jakýchkoliv změnách ve schématu je vhodné okno s citlivostní analýzou zavřít a modul spustit ze schématu znovu. Sledovanou veličinu je potřeba před spuštěním importovat do tabulky SPECIFICATIONS kliknutím na záložku. Je-li v postprocesoru více sledovaných funkcí, je možno si vybrat. Obr. 1: Kompletní zapojení filtru s proudovými konvejory druhé generace.

12 Defaultně jsou vypočítány absolutní citlivosti význačného kmitočtu na jednotlivých prvcích obvodu. Pro naše účely jsou však potřeba spíše semirelativní citlivosti, které získáme kliknutím na ABS SENSITIVITY a volbou DISPLAY RELATIVE SENSITIVITY. Hodnoty zde uvedené musíme chápat jako změnu sledované funkce s 1% změnou daného parametru. Výsledek (jedná se o největší možnou odchylku sledované funkce) tedy získáme sečtením všech semirelativních citlivostí (se sejným znaménkem) s uvážením tolerancí příslušných pasivních prvků v %. Obr. 2: Střídavá analýza a výpočet význačného kmitočtu pásmové propusti. Obr. 3: Semirelativní citlivosti význačného kmitočtu na jednotlivé pasivní obvodové prvky.

13 Při daných tolerancích součástek se význačný kmitočet může posunout maximálně Δ f = Hz Pomocí modulu pokročilých analýz nalezněte nové hodnoty pracovních kapacitorů a rezistorů tak, aby význačný kmitočet dolní nebo pásmové propusti byl přesně 1kHz. Podobně jako v předchozím bodě zadání je nutné před spuštěním modulu z nabídky PSPICE ADVANCED ANALYSIS OPTIMIZER provést střídavou analýzu a sledovanou funkci vynést přes nabídku TRACE EVALUATE MEASUREMENT Po spuštění modulu OPTIMIZER je potřeba nejprve specifikovat parametry obvodu (součástky), jejichž nové hodnoty bude optimalizační procedura hledat. Povolený rozsah hodnot součástek ψ můžeme ponechat na defaultním nastavení od 0.1ψ do 10ψ. Čím více parametrů obvodu budeme optimalizovat, tím rychleji může dojít ke konvergenci řešení. Naopak pro málo parametrů nemusí procedura najít optimum žádné. Analogicky k předchozímu bodu zadání je nutné importovat funkci, která bude sloužit jako účelová funkce při optimalizaci. To provedeme kliknutím na příslušnou záložku SPECIFICATIONS. Po výběru účelové funkce zadáme rozsah jejích vyhovujících hodnot. Tyto hodnoty slouží jako stop kriterium pro optimalizaci. Široký rozsah zabezpečí snazší nalezení optima (rychlejší ukončení procesu hledání), užší rozsah naopak zabezpečí větší přesnost výsledného řešení. Vizualizaci procesu optimalizace, tedy závislost okamžité chyby řešení v % na iteračním kroku, lze sledovat v příslušném grafu. Zde také poznáme, zda by nebylo vhodnější proces přerušit a optimalizační proceduře zadat vhodnější vstupní parametry. Po úspěšném nalezení nových hodnot pracovních kapacitorů a rezistorů tyto zadáme do schématu a provedeme kontrolní střídavou analýzu. Modulová kmitočtová charakteristika optimalizovaného typu filtru by měla odpovídat požadavkům zadání, tedy horní mezní kmitočet dolní propusti nebo střední kmitočet pásmové propusti by měl být 1kHz. Tuto hodnotu potvrdíme kurzorem a markrem. Optimalizovat lze i průběh modulové kmitočtové charakteristiky filtru v rámci tolerančního pole, a to například pro pásmovou propust na 10kHz pomocí účelové funkce YatX(DB(V(pp)),10k). Obr. 4: Získání nových hodnot součástek filtru optimalizací.

14 Obr. 5: Střídavá analýza filtru s novými hodnotami pracovních kapacitorů a rezistorů. Pomocí šumové analýzy programu Pspice zjistěte šumové poměry pro Vámi vybranou přenosovou funkci daného filtru, a to v kmitočtovém rozsahu 1Hz až 1MHz. Šumovou analýzu lze chápat jako analýzu výkonu šumu, kterou srovnáváme s výkonem užitečného signálu. Pro výpočet poměrů výkonů nepotřebujeme znát velikost zátěže, pracujeme tedy s normovanými výkony do odporu 1Ω. Normovaný výkon se počítá z druhé mocniny napětí nebo proudu, přičemž v obou případech vychází numericky stejně. V reálných elektronických obvodech se setkáváme se třemi hlavními zdroji šumu. Jedná se zejména o tepelný šum (rezistory) a výstřelový šum (PN přechod). V těchto případech mluvíme o tzv. bílém šumu, který má konstantní rozložení šumového výkonu v celém kmitočtovém spektru. Třetím zdrojem šumu je blikavý šum (opět PN přechod), jehož rozložení ve spektru je dáno funkcí 1/f a s rostoucím kmitočtem jeho úroveň klesá. Při ručních výpočtech modelujeme šumy nezávislými zdroji napětí nebo proudu v kombinaci s nešumící součástkou. Šumová analýza obvodu funguje ve spojitosti se střídavou analýzou, po zadání AC SWEEP tedy stačí zaškrtnout NOISE ANALYSIS. Šumová analýza vyžaduje specifikaci vstupního zdroje, v našem případě se jedná o zdroj napětí V3. Podobně je potřeba specifikovat i výstupní svorky filtru, tedy V(dp) nebo V(pp). Kmitočtové závislosti (příspěvky) jednotlivých zdrojů šumu lze nalézt v postprocesoru jako standardní proměnné. INOISE značí ekvivalentní vstupní šum, při praktickém použití potom uvažujeme daný obvod jako nešumící, ovšem pro výpočet spektrálních hustot šumu na výstupu obvodu musíme uvážit jeho přenosové vlastnosti (modulovou kmitočtovou charakteristiku). ONOISE označuje spektrální hustotu šumu na výstupu, přičemž NTOT(ONOISE) je výkonová veličina a V(ONOISE) je efektivní hodnota napětí. S(NTOT(ONOISE)) představuje integrál spektrální výkonové hustoty šumu na výstupu obvodu v kmitočtovém rozsahu definovaném střídavou analýzou. Je-li tedy kmitočet střídavých zdrojů rozmítán v rozsahu požadovaném v zadání, je celková hodnota šumového výkonu rovna hodnotě na konci intervalu. Tuto nejpřesněji určíme kurzorem a markrem. Efektivní hodnotu šumu určíme jako odmocninu ze spektrální výkonové hustoty šumu, tedy operátorem SQRT. Přesnou hodnotu opět specifikujeme kurzorem a markrem.

15 Obr. 6: Celková efektivní hodnota spektrální hustoty napětí na výstupu a ekvivalentní hodnota spektrální hustoty napětí přepočítaná na vstup. Obr. 7: Integrál ze spektrální hustoty výkonu a odpovídající efektivní hodnota šumu. Programem Snap zjistěte symbolický tvar přenosové funkce v Laplaceově transformaci u dolní a pásmové propusti daného univerzálního filtru. Vstup a výstup sledovaného filtru musíme označit pseudosoučástkou INPUT a OUTPUT. Zatímco vstup obvodu je jeden, výstupní svorky je potřeba přepojit podle požadované přenosové funkce. Obvod musí být alespoň v jednom místě uzemněn, k některému uzlu je tedy potřeba připojit součástku EGND.

16 Knihovna Snapu obsahuje idealizované modely obou typů proudových konvejorů druhé generace, a to pod označením CCII+ a CCII-. Po spuštění simulace se dostaneme do postprocesoru, přičemž výpočet přenosové funkce se zobrazí po stisku tlačítka Kv na pravé liště. K dispozici je rovněž modulová kmitočtová charakteristika obvodu a rozložení nulových bodů a pólů přenosové funkce v komplexní rovině. Obr. 8: Zapojení filtru ve funkci pásmové propusti s ideálními proudovými konvejory v programu Snap. Obr. 9: Výsledky simulace programem Snap pro pásmovou propust.

17 Obr. 10: Výsledky simulace programem Snap pro dolní propust.

18 Teorie elektronických obvodů (MTEO) Počítačová úloha číslo 4 návod Řešení linearizovaných obvodů v programu Matlab a Mathcad Počítačové cvičení je zaměřeno na metodiku řešení linearizovaných obvodů ze pomoci matematických programů Matlab a Mathcad. Vybrané regulární elektronické obvody linearizované v okolí pracovního bodu jsou řešeny maticovými metodami, konkrétně metodou smyčkových proudů a metodou uzlových napětí. Modifikovanými metodami uzlových napětí (metoda razítek, zakázaného řádku a lineárních transformací) je řešen obvod obsahující ideální operační zesilovač. Programem Matlab vyřešte dva příklady na metodu uzlových napětí, tedy vypočtěte a zobrazte kmitočtové charakteristiky modulu přenosu napětí pro zadané elektronické obvody. První schéma na obr. 1 si překreslete a doplňte ho o větvová napětí a proudy. Dále zjistěte počet nezávislých uzlových párů a zvolte jejich orientaci. Na základě znalosti všech těchto položek sestavte incidenční matici uzlů a větví M. Dále sestavte admitanční matici Y v jednotlivých větví. Vše zatím provádíme na papír. Po roznásobení M Y v M T v programu Matlab dostaneme výslednou admitanční matici celého obvodu. Tento výsledek srovnáme s případem, kdy tuto matici vytváříme přímo ze schématu. Programem Matlab (skript prvni.m) vypočtěte symbolický výraz pro přenos napětí prvního obvodu. Jedná se o podíl dvou subdeterminantů admitanční matice, přičemž jednotlivé subdeterminanty je potřeba do Matlabu napsat ručně. Na základě výsledného tvaru přenosu napětí v Laplaceově transformaci rozhodněte, o jaký typ pasivního příčkového filtru se jedná. Pomocí programu Matlab zobrazte hodograf přenosu napětí a obě kmitočtové charakteristiky prvního dvojbranu. Rovněž vypočtěte polohu nulových bodů a pólů přenosové funkce v komplexní rovině. Pro druhý obvod na obr. 1 nejprve očíslujte nezávislé uzly a přímo ze schématu vytvořte výslednou admitanční matici bez tranzistoru. Do této matice zatrasformujte tranzistor (nejprve je potřeba zjistit transformační rovnice), který je popsán plnou admitanční maticí rozměru 2 2. Programem Matlab (skript druhy.m) vypočtěte symbolický výraz pro přenos napětí druhého obvodu. Jedná se o podíl dvou subdeterminantů admitanční matice. Jednotlivé subdeterminanty je potřeba do Matlabu napsat ručně. Obr. 1: Schémata zapojení.

19 Obr. 2: Výsledek řešení prvního obvodu programem Matlab. Obr. 3: Výsledek řešení druhého obvodu programem Matlab. Prostřednictvím programu Mathcad, konkrétně skriptu reseni.xmcd vypočtěte přenos napětí na výstup se zátěží 1kΩ obvodu na obr. 3. Použijte metodu smyčkových proudů a uzlových napětí. Hodnoty jednotlivých rezistorů jsou R 1 =R 3 =5kΩ, R 2 =R 4 =2kΩ a velikost buzení U 1 =10V (metoda smyčkových proudů) respektive I 1 =100mA (metoda uzlových napětí). Na základě topologického grafu daného obvodu byla zvolena optimální orientace nezávislých smyček proudu. Rovněž také orientace nezávislých uzlových párů, a to vždy vzhledem k referenčnímu uzlu (obvykle zem).

20 Do skriptu reseni.xmcd doplňte ručně vypočtenou impedanční a admitanční matici. Po dosazení číselných hodnot jednotlivých součástek a velikosti budicího zdroje lze vypočítat numerickou hodnotu přenosu napětí. K tomuto účelu postačí výpočet inverze impedanční matice násobené vektorem budicích veličin. Symbolický tvar přenosu napětí získáme jako podíl subdeterminantů a determinantů impedanční respektive admitanční matice. Tyto dílčí matice je nutno definovat ručně a pouze symbolicky. Dosadíme-li nyní velikost budicího zdroje napětí nebo proudu obdržíme konkrétní velikost výstupního napětí. Správnost výpočtu zkontrolujte programem Snap. Na vstup a výstup daného dvojbranu nezapomeňte připojit pseudosoučástky INPUT a OUTPUT. Obvod musí být alespoň v jednom uzlu uzemněn součástkou EGND. Obr. 4: Schéma zapojení rezistivního dvojbranu pro řešení maticovými metodami. Obr. 5: Volba orientace smyčkových proudů a uzlových párů je předem definována. Obr. 6: Kontrola výpočtu programem Snap.

21 Programem Mathcad, konkrétně pomocí skriptu reseni.xmcd vypočtěte přenos napětí ze vstupu na výstup naprázdno. Použijte metodu razítek, metodu zakázaného řádku a metodu lineárních transformací. Nejprve zvolíme nezávislé uzly obvodu, přičemž sériovou kombinaci R a C1 lze chápat jak odděleně (jeden uzel obvodu navíc) nebo jako jednu admitanci. Referenčním uzlem bývá obvykle zemní svorka obvodu. Sestavíme admitanční matici regulární části obvodu. Ve skriptu reseni.xmcd začneme nejprve metodou razítek. Ke stávající soustavě nehomogenních lineárních algebraických rovnic přidáme rovnici zachycující vazební podmínku pro vstupní napětí ideálního operačního zesilovače (IOZ). Množina neznámých uzlových napětí se nám současně obohatí o jednu neznámou, protože výstupní proud IOZ nám narušuje proudové poměry v uzlu, kde je IOZ připojen. Tuto novou soustavu rovnic symbolicky vyřešíme. Přenos napětí je dán poměrem dvou subdeterminantů pseudoadmitanční matice, které je nutno do Mathcadu zadat ručně. U metody zakázaného řádku nahradíme rovnici pro uzel, v němž je připojen výstup IOZ, vazební rovnicí pro vstupní napětí IOZ. V množině neznámých již není výstupní proud IOZ. To ale nevadí, protože nás zajímá přenos napětí. Ten vypočteme opět symbolicky, přičemž jednotlivé subdeterminanty zadáme do Mathcadu ručně. Poslední metodou je metoda lineárních transformacích, kdy výslednou admitanční matici získáme operacemi s řádky a sloupci původní admitanční matice regulární části obvodu. Dosazením jω za operátor s lze získat komplexní kmitočtovou charakteristiku dvojbranu, ze které již snadno vyjádříme modulovou a fázovou kmitočtovou charakteristiku. Rozdělením komplexní kmitočtové charakteristiky na reálnou a imaginární část získáme hodograf přenosu. Při vynášení fázové kmitočtové charakteristiky je potřeba převést hodnoty z radiánů na stupně. Obr. 6: Schéma zapojení obvodu s ideálním operačním zesilovačem.

22 Obr. 7: Kontrola správnosti výpočtu modifikovanou metodou uzlových napětí programem Snap. Numericky vypočtěte a zobrazte odezvu obvodu z předchozího bodu zadání na jednotkový impuls (impulsovou charakteristiku) a odezvu na jednotkový skok (přechodovou charakteristiku). K výpočtu obou typů charakteristik použijeme inverzní Laplaceovu transformaci. V Laplaceově transformaci je obraz jednotkového impulsu 1 a jednotkového skoku 1/s. Výsledné výrazy nejprve zjistíme symbolicky a potom do nich dosadíme numerické hodnoty prvků obvodu. Před vlastním zobrazením je potřeba vytvořit časovou osu. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce selektivní pásmovou propust, budou mít výsledné odezvy kmitavý charakter.

23 Teorie elektronických obvodů (MTEO) Počítačová úloha číslo 5 návod Modelování aktivních prvků v Pspice a Snapu Počítačové cvičení je zaměřeno na modelování neideálních vlastností aktivních funkčních bloků používaných v elektronických obvodech. Jedná se konkrétně o negativní tříbranový proudový konvejor druhé generace, komerčně dostupný pod označením EL2082. Cílem je vytvoření modelu tohoto obvodu i s uvážením možnosti řízení proudového přenosu externím nezávislým zdrojem stejnosměrného napětí. Vytvořte idealizovaný model tříbranového proudového konvejoru a ověřte jeho správnou činnost základní simulací v programu Pspice. Nejprve je třeba vzít v úvahu rovnice, které popisují branové veličiny konvejoru. Označíme-li vstupní svorky symboly X, Y a výstupní svorku Z, potom první rovnice U X =U Y vyjadřuje rovnost potenciálů na vstupních svorkách. Druhá rovnice I Y =0 popisuje fakt, že do vysokoimpedanční svorky Y neteče žádný proud. Poslední rovnice I Z =I X vystihuje základní princip činnosti proudového konvejoru (sledovače). Pro modelovaný typ proudového konvejoru je orientace proudu I X směrem do prvku a orientace I Z ven z prvku. K vytvoření idealizovaného modelu studovaného aktivního prvku s výhodou využijeme ideálních řízených zdrojů. V knihovně programu Pspice si lze vybrat ze čtyř základních typů E, G, H, F podle toho, kterou veličinou (napětím nebo proudem) se příslušná výstupní veličina (napětí nebo proud) řídí. Pro ověření činnosti lze využít například stejnosměrnou analýzu kombinovanou s analýzou parametrickou. Sledovanou funkcí by potom byla síť křivek reprezentující závislost výstupního proudu na vstupním proudu, respektive proudový přenos konvejoru v závislosti na řídicím napětí. Obr. 1: Schéma zapojení pro střídavou analýzu obvodu EL2082.

24 Obr. 2: Síť převodních charakteristik idealizovaného modelu proudového konvejoru. Programem Pspice zobrazte kmitočtovou závislost proudového přenosu obvodu EL2082, a to pro různá řídicí napětí. Rovněž zjistěte kmitočtovou závislost impedance obou vstupních svorek. K zobrazení kmitočtové závislosti proudového přenosu je nutné použít střídavou analýzu, přičemž budicím zdrojem bude IAC. Velikost fázoru proudu přitom není pro analýzu podstatná. Schéma zapojení je uvedeno na Obr. 1. Svorky V+, V-, E (enable) a GND makromodelu obvodu EL2082 nezapojujeme. Obr. 3: Kmitočtová závislost proudového přenosu konvejoru EL2082 pro řídicí napětí 0V, 0.5V, 1V, 1.5V a 2V.

25 Dovolená oblast velikosti řídicího napětí je 0V až 2V, čemuž odpovídá proudový přenos I Z /I X v intervalu 0 až 2. Pro vynesení této charakteristiky je potřeba využít parametrickou analýzu, přičemž změnu proudového přenosu se změnou řídicího napětí sledujeme na jednom konkrétním kmitočtu, na kterém aktivní prvek pracuje ještě bez problémů (například 1kHz). Pro zjištění charakteru impedance jednotlivých vstupních svorek a kmitočtové závislosti proudového přenosu je potřeba rozmítat kmitočet střídavých zdrojů ve velkém rozsahu, a to minimálně do 1GHz. Vstupní impedance modelujeme dvojpólem složeným z rezistorů, kapacitorů a induktorů. Obr. 4: Závislost přenosu proudu na řídicím napětí v jeho dovolené oblasti pro pracovní kmitočet 1kHz. Obr. 5: Kmitočtová závislost modulu a fáze impedance obou vstupních svorek.

26 Všechny kmitočtové závislosti zjištěné v předchozím bodě zadání využijeme k vytvoření modelu konvejoru třetí úrovně. Správnou funkci modelu ověříme simulací v programu Pspice Pro aproximaci kmitočtové závislosti proudového přenosu je několik možností, každá však vede k nutnosti použití dalšího ideálního řízeného zdroje. Jako nejjednodušší se jeví použití I/U převodníku, integračního článku a U/I převodníku. Ekvivalentní je použití kmitočtově závislé impedance. Časové konstanty (mezní kmitočty) odečteme kurzorem z příslušných grafů a použijeme při výpočtu konkrétních hodnot obvodových prvků. Pozor, ne vždy lze jednu hodnotu zvolit libovolně. Obr. 6: Aproximace kmitočtové závislosti proudového přenosu pomocí RC článku. Obr. 7: Aproximace vstupní impedance nízkoimpedanční svorky konvejoru pomocí RC článku.

27 Ověřte činnost Vašeho modelu proudového konvejoru v praktické aplikaci, konkrétně v multifunkčním filtru měřeném v rámci jedné úlohy laboratorního cvičení kurzu MTEO. Zapojení filtru je zobrazeno na Obr. 8. Na místo obvodu EL2082 použijte Vámi vytvořený model tohoto aktivního funkčního bloku a ověřte činnost filtru jako dolní a pásmové propusti. Zjistěte, jakým způsobem ovlivňuje velikost proudového přenosu Vašeho konvejoru tvar modulové a fázové kmitočtové charakteristiky u dolní a pásmové propusti. Obr. 8: Kompletní zapojení filtru s proudovými konvejory druhé generace.

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela obvodové funkce

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela obvodové funkce Jiří Petržela obvod jako dvojbran dvojbranem rozumíme elektronický obvod mající dvě brány (vstupní a výstupní) dvojbranem může být zesilovač, pasivní i aktivní filtr, tranzistor v některém zapojení, přenosový

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza motivace pasivní prvky obvodů jsou prodávány v sortimentních řadách hodnotu konkrétního prvku neznáme, zjistíme měřením s jistotou známe pouze interval, ve

Více

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu DVOJBRANY Definice a rozdělení dvojbranů Dvojbran libovolný obvod, který je s jinými částmi obvodu spojen dvěma páry svorek (vstupní a výstupní svorky). K analýze chování obvodu postačí popsat daný dvojbran

Více

Vykreslete převodní, modulovou a fázovou charakteristiku C-R článku. Zjistěte rezonanční frekvenci tohoto článku. Proveďte šumovou analýzu obvodu.

Vykreslete převodní, modulovou a fázovou charakteristiku C-R článku. Zjistěte rezonanční frekvenci tohoto článku. Proveďte šumovou analýzu obvodu. 1 Střídavé analýzy Cílem cvičení je osvojení práce s jednotlivými střídavými analýzami, kmitočtovou analýzou, a šumovou analýzou. Prováděna bude analýza kmitočtových závislostí obvodových veličin v harmonickém

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza šumu v elektronických obvodech

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza šumu v elektronických obvodech Jiří Petržela co je to šum? je to náhodný signál narušující zpracování a přenos užitečného signálu je to signál náhodné okamžité amplitudy s časově neměnnými statistickými vlastnostmi kde se vyskytuje?

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela řešení nelineárních obvodů

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela řešení nelineárních obvodů Jiří Petržela vlastnosti lineárních obvodů přechodný děj obvodu je vždy tlumený, trvá omezenou dobu a je dán jeho vlastnostmi, počátečními podmínkami a buzením ustálený stav nezávisí na počátečních podmínkách

Více

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti

Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Počítačové cvičení BNEZ 1 Neřízené usměrňovače reálné vlastnosti Úkol 1: Úkol 2: Úkol 3: Úkol 4: Úkol 5: Pomocí programu OrCAD Capture zobrazte voltampérovou charakteristiku diody 1N4007 pro rozsah napětí

Více

Knihovny součástek. Přidání knihovny. Cesta ke knihovnám pro Pspice

Knihovny součástek. Přidání knihovny. Cesta ke knihovnám pro Pspice Knihovny součástek Přidání knihovny Cesta ke knihovnám pro Pspice Analog.olb Možnost nastavení počáteční podmínky Pasivní prvky Řízené zdroje Spínače Source.olb V - napěťový zdroj I - proudový zdroj Parametry

Více

Kmitočtová analýza (AC Analysis) = analýza kmitočtových závislostí obvodových veličin v harmonickém ustáleném stavu (HUS) při první iteraci ano

Kmitočtová analýza (AC Analysis) = analýza kmitočtových závislostí obvodových veličin v harmonickém ustáleném stavu (HUS) při první iteraci ano Kmitočtová analýza (AC Analysis) = analýza kmitočtových závislostí obvodových veličin v harmonickém ustáleném stavu (HUS) - napodobování činnosti inteligentního obvodového analyzátoru. Další příbuzné analýzy:

Více

Přenos pasivního dvojbranu RC

Přenos pasivního dvojbranu RC Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice VIČENÍ Z ELEKTRONIKY Přenos pasivního dvojbranu R Příjmení : Česák Číslo úlohy : 1 Jméno : Petr Datum zadání : 7.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky Jiří Petržela nevýhoda induktorů, LCR filtry na nízkých kmitočtech kvalita technologická náročnost výroby a rozměry cena nevýhoda syntetických ekvivalentů cívek nárůst aktivních prvků ve filtru kmitočtová

Více

elektrické filtry Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory

elektrické filtry Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory zvláštní typy filtrů všepropustné fázovací články 1. řádu všepropustné fázovací články 2. řádu všepropustné fázovací články vyšších řádů

Více

20ZEKT: přednáška č. 3

20ZEKT: přednáška č. 3 0ZEKT: přednáška č. 3 Stacionární ustálený stav Sériové a paralelní řazení odporů Metoda postupného zjednodušování Dělič napětí Dělič proudu Metoda superpozice Transfigurace trojúhelník/hvězda Metoda uzlových

Více

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka

Tel-30 Nabíjení kapacitoru konstantním proudem [V(C1), I(C1)] Start: Transient Tranzientní analýza ukazuje, jaké napětí vytvoří proud 5mA za 4ms na ka Tel-10 Suma proudů v uzlu (1. Kirchhofův zákon) Posuvným ovladačem ohmické hodnoty rezistoru se mění proud v uzlu, suma platí pro každou hodnotu rezistoru. Tel-20 Suma napětí podél smyčky (2. Kirchhofův

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů podstata metod spočívá ve vjádření rovnic popisujících řešený obvod pomocí orientovaných grafů uzl grafu odpovídají závislým a nezávislým veličinám,

Více

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní filtry

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní filtry Jiří Petržela postup při návrhu filtru nové struktury analýza daného obvodu programem Snap získání symbolického tvaru přenosové funkce srovnání koeficientů přenosové funkce s přenosem obecného bikvadu

Více

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Cvičení 11 B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Obsah cvičení 1) Výpočet proudů v obvodu Metodou postupného zjednodušování Pomocí Kirchhoffových zákonů Metodou smyčkových proudů 2) Nezatížený

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s neregulárními prvky

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s neregulárními prvky Jiří Petržela za neregulární z hlediska metody uzlových napětí je považován prvek, který nelze popsat admitanční maticí degenerovaný dvojbran, jedná se především o různé typy imitančních konvertorů obecný

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela modelování

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela modelování Jiří Petržela při tvorbě modelu je třeba uvážit fyzikální podstatu prvků požadovanou přesnost řešení stupeň obtížnosti modelu (jednoduché pro ruční výpočty, složitější pro počítač) účel řešení programové

Více

Teorie elektronických obvodů (MTEO)

Teorie elektronických obvodů (MTEO) Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 10 návod k měření Filtr čtvrtého řádu Seznamte se s principem filtru FLF realizace a jeho obvodovými komponenty. Vypočtěte řídicí proud všech

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

Studium tranzistorového zesilovače

Studium tranzistorového zesilovače Studium tranzistorového zesilovače Úkol : 1. Sestavte tranzistorový zesilovač. 2. Sestavte frekvenční amplitudovou charakteristiku. 3. Porovnejte naměřená zesílení s hodnotou vypočtenou. Pomůcky : - Generátor

Více

Experiment s FM přijímačem TDA7000

Experiment s FM přijímačem TDA7000 Experiment s FM přijímačem TDA7 (návod ke cvičení) ílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7 a ověřit jeho základní vlastnosti. Nejprve se vypočtou prvky mezifrekvenčního

Více

Základní vztahy v elektrických

Základní vztahy v elektrických Základní vztahy v elektrických obvodech Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Klasifikace elektrických obvodů analogové číslicové lineární

Více

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu.

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu. v v 1. V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky. 2. V jakých jednotkách se vyjadřuje indukčnost uveďte název a značku jednotky. 3. V jakých jednotkách se vyjadřuje kmitočet

Více

Abychom se vyhnuli užití diferenčních sumátorů, je vhodné soustavu rovnic(5.77) upravit následujícím způsobem

Abychom se vyhnuli užití diferenčních sumátorů, je vhodné soustavu rovnic(5.77) upravit následujícím způsobem Abychom se vyhnuli užití diferenčních sumátorů, je vhodné soustavu rovnic(5.77) upravit následujícím způsobem I 1 = 1 + pl 1 (U 1 +( )), = 1 pc 2 ( I 1+( I 3 )), I 3 = pl 3 (U 3 +( )), 1 U 3 = (pc 4 +1/

Více

Návrh frekvenčního filtru

Návrh frekvenčního filtru Návrh frekvenčního filtru Vypracoval: Martin Dlouhý, Petr Salajka 25. 9 2010 1 1 Zadání 1. Navrhněte co nejjednodušší přenosovou funkci frekvenčního pásmového filtru Dolní propusti typu Bessel, která bude

Více

Praktické výpočty s komplexními čísly (především absolutní hodnota a fázový úhel) viz např. vstupní test ve skriptech.

Praktické výpočty s komplexními čísly (především absolutní hodnota a fázový úhel) viz např. vstupní test ve skriptech. Praktické výpočty s komplexními čísly (především absolutní hodnota a fázový úhel) viz např. vstupní test ve skriptech. Neznalost amplitudové a fázové frekvenční charakteristiky dolní a horní RC-propusti

Více

3. Kmitočtové charakteristiky

3. Kmitočtové charakteristiky 3. Kmitočtové charakteristiky Po základním seznámení s programem ATP a jeho preprocesorem ATPDraw následuje využití jednotlivých prvků v jednoduchých obvodech. Jednotlivé příklady obvodů jsou uzpůsobeny

Více

Modelování a simulace elektronických systémů

Modelování a simulace elektronických systémů Modelování a simulace elektronických systémů Elektronické systémy Řídicí obvody, obvody pro úpravu signálu, polovodičové měniče, elektromotory Modelování a simulace Obvodových veličin OrCAD/PSPICE Chování

Více

r Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr.2.16, je-li vstupem napě tí u 1 a výstupem napě tí u 2. Uvaž ujte R = 1Ω, L = 1H a C = 1F.

r Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr.2.16, je-li vstupem napě tí u 1 a výstupem napě tí u 2. Uvaž ujte R = 1Ω, L = 1H a C = 1F. Systé my, procesy a signály I - sbírka příkladů NEŘ EŠENÉPŘ ÍKADY r 223 Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr26, je-li vstupem napě tí u a výstupem napě tí Uvaž ujte Ω, H a F u u u a) b) c) u u u d)

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1

Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. 1 Harmonický ustálený stav pokyny k měření Laboratorní cvičení č. Zadání. Naučte se pracovat s generátorem signálů Agilent 3320A, osciloskopem Keysight a střídavým voltmetrem Agilent 34405A. 2. Zobrazte

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ Univerzita Pardubice FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ Vypracoval: Ondřej Karas Ročník:. Skupina: STŘEDA 8:00 Zadání: Dopočítejte

Více

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač

Fyzikální praktikum 3 Operační zesilovač Ústav fyzikální elekotroniky Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 3 Úloha 7. Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve

Více

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení)

Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Střední škola informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23 Elektrická měření pro I. ročník (Laboratorní cvičení) Studentská verze Zpracoval: Ing. Jiří Dlapal B R N O 2011 Úvod Výuka předmětu Elektrická měření

Více

Impedanční děliče - příklady

Impedanční děliče - příklady Impedanční děliče - příklady Postup řešení: Vyznačení impedancí, tvořících dělič Z Z : podélná impedance, mezi svorkami a Z : příčná impedance, mezi svorkami a ' ' Z ' Obecné vyjádření impedancí nebo admitancí

Více

Modelování a simulace Lukáš Otte

Modelování a simulace Lukáš Otte Modelování a simulace 2013 Lukáš Otte Význam, účel a výhody MaS Simulační modely jsou nezbytné pro: oblast vědy a výzkumu (základní i aplikovaný výzkum) analýzy složitých dyn. systémů a tech. procesů oblast

Více

ELEKTROTECHNIKA 2 TEMATICKÉ OKRUHY

ELEKTROTECHNIKA 2 TEMATICKÉ OKRUHY EEKTOTECHNK TEMTCKÉ OKHY. Harmonický ustálený stav imitance a výkon Harmonicky proměnné veličiny. Vyjádření fázorů jednotlivými tvary komplexních čísel. Symbolický počet a jeho využití při řešení harmonicky

Více

Základy elektrotechniky (ZELE)

Základy elektrotechniky (ZELE) Základy elektrotechniky (ZELE) Studijní program Technologie pro obranu a bezpečnost, 3 leté Bc. studium (civ). Výuka v 1. a 2. semestru, dotace celkem 72h (24+48). V obou semestrech zkouška, zápočet zrušen.

Více

MĚŘENÍ PARAMETRŮ FOTOVOLTAICKÉHO ČLÁNKU PŘI ZMĚNĚ SÉRIOVÉHO A PARALELNÍHO ODPORU

MĚŘENÍ PARAMETRŮ FOTOVOLTAICKÉHO ČLÁNKU PŘI ZMĚNĚ SÉRIOVÉHO A PARALELNÍHO ODPORU MĚŘENÍ PARAMETRŮ FOTOVOLTAICKÉHO ČLÁNKU PŘI ZMĚNĚ SÉRIOVÉHO A PARALELNÍHO ODPORU Zadání: 1. Změřte voltampérovou charakteristiku fotovoltaického článku v závislosti na hodnotě sériového odporu. Jako přídavné

Více

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY TEMATICKÉ OKRUHY Signály se spojitým časem Základní signály se spojitým časem (základní spojité signály) Jednotkový skok σ (t), jednotkový impuls (Diracův impuls)

Více

CITLIVOSTNÍ ANALÝZA DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ I

CITLIVOSTNÍ ANALÝZA DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ I Informačné a automatizačné technológie v riadení kvality produkcie Vernár,.-4. 9. 005 CITLIVOSTNÍ ANALÝZA DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ I KÜNZEL GUNNAR Abstrakt Příspěvek uvádí základní definice, fyzikální interpretaci

Více

Soustavy se spínanými kapacitory - SC. 1. Základní princip:

Soustavy se spínanými kapacitory - SC. 1. Základní princip: Obvody S - popis 1 Soustavy se spínanými kapacitory - S 1. Základní princip: Simulace rezistoru přepínaným kapacitorem viz známý obrázek! (a rovnice) Modifikace základního spínaného obvodu: Obr. 2.1: Zapojení

Více

Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU

Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Fakulta elektrotechniky a informatiky Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU Garant předmětu:

Více

Základní elektronické obvody

Základní elektronické obvody Základní elektronické obvody Soustava jednotek Coulomb (C) = jednotka elektrického náboje q Elektrický proud i = náboj, který proteče průřezem vodiče za jednotku času i [A] = dq [C] / dt [s] Volt (V) =

Více

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω B 9:00 hod. Elektrotechnika a) Definujte stručně princip superpozice a uveďte, pro které obvody platí. b) Vypočítejte proudy větvemi uvedeného obvodu metodou superpozice. 0 = 30 V, 0 = 5 V R = R 4 = 5

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela úvod, organizace výuky

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela úvod, organizace výuky Jiří Petržela garant Ing. Jiří Petržela, PhD. UREL, FEKT, VUT v Brně Purkyňova 118, 612 00 Brno 6. patro, dveře 644, telefon 541149126 petrzelj@feec.vutbr.cz, icq 306326432 konzultační hodiny úterý a středa

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

2. Měření parametrů symetrických vedení

2. Měření parametrů symetrických vedení . ěření parametrů symetrických vedení. Úvod V praxi používáme jak nesymetrická vedení (koaxiální kabel, mikropáskové vedení) tak vedení symetrická (dvouvodičové vedení). Aby platila klasická teorie vedení,

Více

POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 1

POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 1 POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 1 (zimní semestr 2012/2013, kompletní verze, 2. 11. 2012) Téma 1 / Úloha 1: (zesilovač napětí s ideálním operačním zesilovačem) Úkolem je navrhnout dva různé

Více

1 Modelování systémů 2. řádu

1 Modelování systémů 2. řádu OBSAH Obsah 1 Modelování systémů 2. řádu 1 2 Řešení diferenciální rovnice 3 3 Ukázka řešení č. 1 9 4 Ukázka řešení č. 2 11 5 Ukázka řešení č. 3 12 6 Ukázka řešení č. 4 14 7 Ukázka řešení č. 5 16 8 Ukázka

Více

Teorie elektronických

Teorie elektronických Teorie elektronických obvodů (MTEO) Laboratorní úloha číslo 1 návod k měření Zpětná vazba a kompenzace Změřte modulovou kmitočtovou charakteristiku invertujícího zesilovače v zapojení s operačním zesilovačem

Více

PŘELAĎOVÁNÍ AKTIVNÍCH FILTRŮ POMOCÍ NAPĚŤOVĚ ŘÍZENÝCH ZESILOVAČŮ

PŘELAĎOVÁNÍ AKTIVNÍCH FILTRŮ POMOCÍ NAPĚŤOVĚ ŘÍZENÝCH ZESILOVAČŮ PŘELAĎOVÁNÍ AKTIVNÍCH FILTRŮ POMOCÍ NAPĚŤOVĚ ŘÍZENÝCH ZESILOVAČŮ Tuning Active Filters by Voltage Controlled Amplifiers Vladimír Axman *, Petr Macura ** Abstrakt Ve speciálních případech potřebujeme laditelné

Více

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze Z předchozích přednášek víme, že kapacitor a induktor jsou setrvačné obvodové prvky, které ukládají energii Dosud jsme se zabývali ustáleným stavem předpokládali jsme, že v minulosti byly všechny kapacitory

Více

Grafické zobrazení frekvenčních závislostí

Grafické zobrazení frekvenčních závislostí Grafické zobrazení frekvenčních závislostí Z minulých přednášek již víme, že impedance / admitance kapacitoru a induktoru jsou frekvenčně závislé Nyní se budeme zabývat tím, jak tato frekvenční závislost

Více

Symetrické stavy v trojfázové soustavě

Symetrické stavy v trojfázové soustavě Pro obvod na obrázku Symetrické stavy v trojfázové soustavě a) sestavte admitanční matici obvodu b) stanovte viděnou impedanci v uzlu 3 a meziuzlovou viděnou impedanci mezi uzly 1 a 2 a c) stanovte zdánlivý

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Kapacita, indukčnost; kapacitor-kondenzátor, induktor-cívka

Kapacita, indukčnost; kapacitor-kondenzátor, induktor-cívka Kapacita, indukčnost; kapacitor-kondenzátor, induktor-cívka Kondenzátor je schopen uchovat energii v podobě elektrického náboje Q. Kapacita C se udává ve Faradech [F]. Kapacita je úměrná ploše elektrod

Více

Ekvivalence obvodových prvků. sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá

Ekvivalence obvodových prvků. sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá neboli sériové a paralelní řazení prvků Rezistor Ekvivalence obvodových prvků sériové řazení společný proud napětí na jednotlivých rezistorech se sčítá Paralelní řazení společné napětí proudy jednotlivými

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela syntéza elektronických obvodů

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela syntéza elektronických obvodů Jiří Petržela příklad nalezněte dvě různé realizace admitanční funkce zadané formou racionální lomené funkce Y () () ( ) ( ) : první krok rozkladu do řetězového zlomku () 9 7 9 výledný rozklad ( ) 9 9

Více

2. ZÁKLADNÍ METODY ANALÝZY ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

2. ZÁKLADNÍ METODY ANALÝZY ELEKTRICKÝCH OBVODŮ 2 ZÁKLADNÍ METODY ANALÝZY ELEKTRICKÝCH OBVODŮ 2 Úvod Analýzou elektrické soustavy rozumíme výpočet všech napětí a všech proudů v soustavě Při analýze se snažíme soustavu rozdělit na jednotlivé obvodové

Více

ITO. Semestrální projekt. Fakulta Informačních Technologií

ITO. Semestrální projekt. Fakulta Informačních Technologií ITO Semestrální projekt Autor: Vojtěch Přikryl, xprikr28 Fakulta Informačních Technologií Vysoké Učení Technické v Brně Příklad 1 Stanovte napětí U R5 a proud I R5. Použijte metodu postupného zjednodušování

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Z 5 5 4 4 6 Schéma. Z = 0 V = 0 Ω = 40 Ω = 40 Ω 4 = 60 Ω 5 = 90 Ω

Více

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu:

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu: Úloha číslo 1 Zapojení integrovaného obvodu MA 785 jako zdroje napětí a zdroje proudu Úvod: ílem úlohy je procvičit techniku měření napětí a proudu v obvodové struktuře, měření vnitřní impedance zdroje,

Více

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3?

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3? TÉMA 1 a 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje odpor uveďte název

Více

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs

1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs 1 Zadání 1. Navrhněte a prakticky realizujte pomocí odporových a kapacitních dekáda integrační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 1 = 62µs derivační obvod se zadanou časovou konstantu: τ 2 = 320µs Možnosti

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

Frekvenční charakteristiky

Frekvenční charakteristiky Frekvenční charakteristiky EO2 Přednáška Pavel Máša ÚVODEM Frekvenční charakteristiky popisují závislost poměru amplitudy výstupního ku vstupnímu napětí a jejich fázový posun v závislosti na frekvenci

Více

12. Elektrotechnika 1 Stejnosměrné obvody Kirchhoffovy zákony

12. Elektrotechnika 1 Stejnosměrné obvody Kirchhoffovy zákony . Elektrotechnika Stejnosměrné obvody Kirchhoffovy zákony . Elektrotechnika Kirchhoffovy zákony Při řešení elektrických obvodů, tedy různě propojených sítí tvořených zdroji, odpory (kapacitami a indukčnostmi)

Více

PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH. Přednáška 1 - Obsah

PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH. Přednáška 1 - Obsah PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH Přednáška 1 - Obsah i 1 Analogová integrovaná technika (AIT) 1 1.1 Základní tranzistorová rovnice... 1 1.1.1 Transkonduktance... 2 1.1.2 Výstupní dynamická impedance tranzistoru...

Více

Měření vlastností lineárních stabilizátorů. Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS.

Měření vlastností lineárních stabilizátorů. Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS. Měření vlastností lineárních stabilizátorů Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EOS. Cílem měření je seznámit se s funkcí a základními vlastnostmi jednoduchých lineárních stabilizátorů

Více

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů . Měření parametrů koaxiálních napáječů. Úvod Napáječ je vedení, které spojuje zdroj a zátěž. Vlastnosti napáječe popisujeme charakteristickou impedancí Z [], měrnou fází [rad/m] a měrným útlumem [/m].

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 2

POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 2 POZNÁMKY K ZADÁNÍ PREZENTACÍ - 17BBEO - TÉMA 2 (zimní semestr 2012/2013, kompletní verze, 21. 11. 2012) Téma 2 / Úloha 1: (jednocestný usměrňovač s filtračním kondenzátorem) Simulace (např. v MicroCapu)

Více

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve všech oblastech elektroniky. Jde o diferenciální zesilovač napětí s velkým ziskem. Jinak řečeno, operační zesilovač

Více

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice 9. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Cíle Diferenciální rovnice, v nichž hledaná funkce vystupuje ve druhé či vyšší derivaci, nazýváme diferenciálními rovnicemi druhého a vyššího řádu. Analogicky

Více

Klasifikace: bodů výborně bodů velmi dobře bodů dobře 0-49 bodů nevyhověl. Příklad testu je na následující straně.

Klasifikace: bodů výborně bodů velmi dobře bodů dobře 0-49 bodů nevyhověl. Příklad testu je na následující straně. Elektronika - pravidla Zkouška: Délka trvání testu: 12 minut Doporučené pomůcky: propisovací tužka, obyčejná tužka, čistý papír, guma, pravítko, kalkulačka se zanedbatelně malou pamětí Zakázané pomůcky:

Více

11MAMY LS 2017/2018. Úvod do Matlabu. 21. února Skupina 01. reseni2.m a tak dále + M souborem zadané funkce z příkladu 3 + souborem skupina.

11MAMY LS 2017/2018. Úvod do Matlabu. 21. února Skupina 01. reseni2.m a tak dále + M souborem zadané funkce z příkladu 3 + souborem skupina. 11MAMY LS 2017/2018 Cvičení č. 2: 21. 2. 2018 Úvod do Matlabu. Jan Přikryl 21. února 2018 Po skupinách, na které jste se doufám rozdělili samostatně včera, vyřešte tak, jak nejlépe svedete, níže uvedená

Více

Kapitola 2: Analýza lineárních obvodů metodou admitanční matice

Kapitola 2: Analýza lineárních obvodů metodou admitanční matice Kapitola 2: Analýza lineárních obvodů metodou admitanční matice Admitanční matice, pokud existuje, nese veškeré vlastnosti obvodu. Řešení lineárního obvodu je potom matematický problém.ten spočívá jen

Více

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní prvky v elektrických filtrech

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní prvky v elektrických filtrech Jiří Petržela základní aktivní prvky používané v analogových filtrech standardní operační zesilovače (VFA) transadmitanční zesilovače (OTA, BOTA, MOTA) transimpedanční zesilovače (CFA) proudové konvejory

Více

výkonovou hustotu definovat lze (v jednotkách W na Hz). Tepelný šum (thermal noise) Blikavý šum (flicker noise)

výkonovou hustotu definovat lze (v jednotkách W na Hz). Tepelný šum (thermal noise) Blikavý šum (flicker noise) Šumová analýza Josef Dobeš 26. září 2013 Rádiové obvody a zařízení 1 1 Fyzikální příčiny šumu a jeho typy Náhodný pohyb nosičů náboje (elektronů a děr) v elektronických prvcích generuje napětí a proudy

Více

PŘÍKLAD PŘECHODNÝ DĚJ DRUHÉHO ŘÁDU ŘEŠENÍ V ČASOVÉ OBLASTI A S VYUŽITÍM OPERÁTOROVÉ ANALÝZY

PŘÍKLAD PŘECHODNÝ DĚJ DRUHÉHO ŘÁDU ŘEŠENÍ V ČASOVÉ OBLASTI A S VYUŽITÍM OPERÁTOROVÉ ANALÝZY PŘÍKLAD PŘECHODNÝ DĚJ DRHÉHO ŘÁD ŘEŠENÍ V ČASOVÉ OBLASTI A S VYŽITÍM OPERÁTOROVÉ ANALÝZY A) Časová oblast integro-diferenciální rovnice K obvodu na obrázku je v čase t 0 napětí u b (t). t 0 připojen zdroj

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

X31EO2 - Elektrické obvody 2. Kmitočtové charakteristiky

X31EO2 - Elektrické obvody 2. Kmitočtové charakteristiky X3EO - Elektrické obvody Kmitočtové charakteristiky Doc. Ing. Petr Pollák, CSc. Letní semestr 5/6!!! Volné šíření není povoleno!!! Fázory a spektra Fázor harmonického průběhu Û m = U m e jϕ ut) = U m sinωt

Více

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS. STEJNOSMĚNÉ OBVODY pravil ng. Vítězslav Stýskala, Ph D. září 005 Příklad. (výpočet obvodových veličin metodou postupného zjednodušováni a

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody. Jednodušší zadání

Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody. Jednodušší zadání Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody Jiří Hospodka katedra Teorie obvodů, ČVUT FEL 26. května 2008 Jednodušší zadání Zadání 1: Jednostupňový sledovač napětí maximální počet bodů 10

Více

Vektorové obvodové analyzátory

Vektorové obvodové analyzátory Radioelektronická měření (MREM, LREM) Vektorové obvodové analyzátory 9. přednáška Jiří Dřínovský Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Úvod Jedním z nejběžnějších inženýrských problémů je měření parametrů

Více

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u Fyzikální praktikum č.: 7 Datum: 7.4.2005 Vypracoval: Tomáš Henych Název: Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící,

Více

Přednáška v rámci PhD. Studia

Přednáška v rámci PhD. Studia OBVODY SE SPÍNANÝMI KAPACITORY (Switched Capacitor Networks) Přednáška v rámci PhD. Studia Doc. Ing. Lubomír Brančík, CSc. UREL FEKT VUT v Brně ÚVOD DO PROBLEMATIKY Důsledek pokroku ve vývoji (miniaturizaci)

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

1.6 Operační zesilovače II.

1.6 Operační zesilovače II. 1.6 Operační zesilovače II. 1.6.1 Úkol: 1. Ověřte funkci operačního zesilovače ve funkci integrátoru 2. Ověřte funkci operačního zesilovače ve funkci derivátoru 3. Ověřte funkci operačního zesilovače ve

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Jan Krejčí 31. srpna 2006 jkrejci@physics.ujep.cz http://physics.ujep.cz/~jkrejci Obsah 1 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic 3 1.1 Gaussova eliminace...............................

Více

Počítačové cvičení BNEZ 2. Snižující měnič

Počítačové cvičení BNEZ 2. Snižující měnič Počítačové cvičení BNEZ 2 Snižující měnič Úkol 1: Úkol 2: Úkol 3: Úkol 4: Úkol 5: Dle schématu na Obr. 2 zakreslete v programu OrCAD Capture obvod snižujícího DC-DC měniče. Měnič má mít následující parametry:

Více