Clinical significance - klinická významnost Výzkumná zjištní, která pímo ovlivují klinickou praxi, a už jsou nebo nejsou statisticky významné.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Clinical significance - klinická významnost Výzkumná zjištní, která pímo ovlivují klinickou praxi, a už jsou nebo nejsou statisticky významné."

Transkript

1 ZÁKLADNÍ POJMY SOUVISEJÍCÍ S EBP Best practice - nejlepší praxe Zahrnuje pesný vdecký dkaz, který podpoí úinnost urité klinické intervence u konkrétních pacient, skupin nebo populací; realizace monitorování, jež zajistí pesnou aplikaci; a mení výsledk k ovení úinnosti. Case-control study studie pípad a kontrol Ve studiu pípad a kontrol jsou pacienti s uritou nemocí nebo stavem (pípady) spárováni s kontrolami (pacienti s njakou jinou nemocí, všeobecnou populací, sousedy nebo píbuznými). Poté se sbírají údaje o minulé expozici možnému etiologickému agens dané nemoci. Zamují se na to, co nemoc zpsobuje, ne na její lébu. Case series série pípad Popisy jednotlivých pípad (kazuistika) se mohou sdružit a pak tvoí sérii pípad, v nichž se popisuje historie vzniku zdravotních potíží u více než jednoho pacienta s konkrétním onemocnním. Case study kazuistika Souhrnný popis jednotlivých pípad nemoci s údaji o zaátku, vývoji a prbhu, pípadn informací, které mohly tento vývoj i souasný stav ovlivnit. Clinical practice quidelines - smrnice klinické praxe Systematicky propracovaná tvrzení, která pomohou klinickým lékam a pacientm pi rozhodování o vhodné zdravotní péi v urité klinické situaci. Je nezbytné, aby smrnice byly vdecky opodstatnné a systematicky zkoumané a hodnocené (tj. založené na dkazech). Clinical significance - klinická významnost Výzkumná zjištní, která pímo ovlivují klinickou praxi, a už jsou nebo nejsou statisticky významné. Clinical trial klinický pokus V klinickém pokusu se intervence (nap. farmakoterapie) nabídne skupin pacient, kteí jsou pak dále sledováni, aby se vidlo, co se s nimi bude dít dál. Cohort study - kohortová studie V kohortové studii jsou dv nebo více skupin osob vybrány na základ odlišností v expozici uritému initeli (jako je okování, lék, toxická látka z prostedí) a jsou pak sledovány, aby bylo vidt, u kolika z nich v každé skupin se vyvine urité onemocnní i jiný následek. Studie probíhají dlouhodob a zahrnují zejména zdravé osoby, u kterých se onemocnní mže nebo nemusí vyvinout. Confidence interval CI Vyjádení nejasností v mení. Obvykle se uvádí interval jako 95 % CI. Je to rozptí hodnot, v nichž mže být 95 % jistota, že hodnoty leží v celém souboru. Napíklad pro NNT = 10 s 95 % CI mžeme íci, že skutená hodnota NNT leží v intervalu Content validity platnost obsahu Stupe, do kterého je obsah mené veliiny adekvátn reprezentován prvky nástroje.

2 Construct validity platnost konstrukce Stupe, do kterého mení s pomocí daného nástroje odpovídá uvažované konstrukci. Controlled clinical trial kontrolovaná klinická studie Studie, které porovnávají intervenní a kontrolní skupiny, které nebyly randomizované. Subjekty byly pidleny do intervenní a kontrolní skupiny nenáhodným zpsobem. Cross-sectional survey - prezové studie U prezových studií se data sbírají v jednom asovém okamžiku, ale mohou se zptn vztahovat na zdravotní otázky v minulosti. Sleduje se následek i píina ve stejném ase. Pracuje se s reprezentativním výbrem osob. Crossover study pekížená studie Organizování jedné a více experimentálních terapií jedné po druhé u stejné skupiny pacient. Každá výzkumná osoba dostane jak intervenní, tak kontrolní lébu (v náhodném poadí), asto s vložením mezidobí bez léby. Desicion-making analysis - rozhodovací analýza Používají se výsledky primárních studií k tvorb rozhodovacích schémat pravdpodobnosti, která využívají zdravotníci i pacienti pi rozhodování o klinických otázkách nebo o pidlování zdroj. Double blind trial dvojit zaslepený pokus Osoby zaazené do výzkumu ani výzkumníci nevdí, která skupina pacient dostává lébu a která ne (která skupina pacient je intervenní a která kontrolní). Economic analysis - ekonomická analýza Ekonomickou analýzu je možno definovat jako to, co zahrnuje použití analytických technik pro pesné vymezení možností v pidlovaní zdroj. Ekonomické analýzy vycházejí z výsledk primárních studií a mají íci, zdali postup urité innosti je dobrým využitím zdroj. Evidence summary - shrnutí dkaz Je shodný s termínem systematický pehled. Je to krok v EBP, jehož cílem je slouení vdeckých poznatk z výzkumu do jednoho jednoduchého, ale významného sdlení. Tento krok je také považován za stupe tvoící vdecké poznatky, tím že vytváí nové vdomosti spojující zjištní ze všech studií. Výhodou souhrnu dkaz je redukce velkého množství informací do pimené formy. Experimental study experimentální výzkum Zkoumané soubory jsou njaký zpsobem ovlivovány. Experiment pokus Experiment je metoda, která zámrným vyvoláním uritých jev umožuje kontrolovaným pozorováním a kritickým zhodnocením zjištných výsledk piblížit se k podstat jev, objasnit jejich podstatu a zákonitosti. Jde o výzkumnou situaci, ve které se zámrn vyvolá zmna jedné nebo více nezávislých promnných a sleduje se zmna závislých promnných.

3 External validity vnjší platnost Stupe, do kterého mohou být výsledky studie zobecnny na jiné podmínky a vzorky, než jsou ve studii. Falzifikace Filozofická metoda vyvrácení hypotézy nebo teorie. Generalizability - zobecnitelnost Je to rozsah výsledk výzkumu, které mohou být zobecnny nebo aplikovány na širší populaci. Internal consistency vnitní konzistence Jedno z kritérií spolehlivosti vyjadující, do jaké míry všechny souásti daného nástroje mí stejné vlastnostii rozmry. Internal validity vnitní platnost Stupe, do kterého lze usuzovat, že pozorované zmny závislé promnné jsou zpsobeny spíše experimentem nebo nezávislou promnnou než nekontrolovanými vnjšími faktory. Inter-rater reliability kížová spolehlivost mezi hodnotiteli Stupe, do kterého dva nezávisle pracující hodnotitelé hodnotí tutéž vlastnost stejn, taková hodnocení se obvykle vyskytují pi výzkumu pozorováním nebo pi kódování kvalitativních materiál. Intervention - intervence Pokusné ošetení nebo manipulace v experimentálním nebo kvaziexperimentálním výzkumu. Level of evidence - úrovn dkaz Systém, který je používaný k odstupování dkaz od tch nejpesnjších a vyerpávajících až po ty nejmén pesné. Nap. dkazy získané ze systematických pehled nebo metaanalýz rozsáhlých randomizovaných kontrolovaných studií jsou považovány za nejlepší dkazy nebo za vrchol pomyslné pyramidy. Na úrovni nižších stup pyramidy je názor odborníka je hodnocen mnohem mén. Studie provádné na zvíatech a v laboratoích jsou nejmén pesné pro pímou aplikaci do praxe. Meta-analysis - metaanalýza Statistická analýza vtšího potu srovnatelných studií a odborných sdlení (tuzemských i zahraniních) za úelem jejich integrace a posouzení jejich efektivity. NNT - The Number needed to treat íslo udávající poet pacient, které je teba léit pro rozhodnutí, zda lék i intervence pravdpodobn pacientm prospje i uškodí. Vypoítá se vzorcem NNT=1/ARR. Piemž ARR (The absolute risk reduction) = CER-EER. CER (The control event rate)- je podíl potu pacient zaazených do kontrolní skupiny a potu pacient z této skupiny, u kterých se vyskytl sledovaný znak. EER (The experimental event rate) - je podíl potu pacient zaazených do kontrolní skupiny a potu pacient z této skupiny, u kterých se vyskytl sledovaný znak.

4 NNH The Numer needed to harm Ukazuje kolik pacient musí být vystaveno rizikovému faktoru, aby byla zapíinna újma u jednoho pacienta, který by jinak nebyl poškozen. Poítá se stejn jako NNT, ale popisuje negativní události. Pokud je výsledné íslo velké, je to dobré, protože to znamená, že k nepíznivým událostem dochází zídka a naproti tomu. Operacionalizace Znamená formulování operativních definic. Je nutné definovat jednotlivé dležité pojmy, kterými se bude výzkum zabývat, aby byly mitelné. Operacionalizace je zamenost pozornosti výbr toho co má být sledováno. Operacionalizace se dotýká pechodu od teorie k empirii, od zadání výzkumu a vymezení jeho pedmtu až k jednotlivým technikám sbru a zpracování dat. Zahrnuje pevedení výchozích hypotéz (pokud nejsou formulovány, tak alespo výchozích pedpoklad a pojm) až do roviny jednotlivých znak, v nichž bude empirická informace zjišována. Vdec se zamí na ty vlastnosti, které lze mit. Qualitative study kvalitativní studie Kvalitativní studie pracuje s malým souborem respondent bez nároku na statistickou reprezentativnost. Používá metody jako hloubkové individuální rozhovory, skupinové rozhovory apod. V ošetovatelství lze použít napíklad pi zjišování kvality ošetovatelských inností, úrovn a úinnosti interakcí v ošetovatelské péi. Analýza dat se provádí vyhodnocováním jednotlivých pípad aplikací metod kvalitativní analýzy. Quasiexperiment kvaziexperiment Je typ experimentu, kdy pokusné osoby nejsou piazeny náhodn (randomizací), vtšinou se jedná o pirozen vytvoené skupiny (nap. nemocniní jednotky, tídy). Prospective study prospektivní studie Typ studie, ve které se postupuje od píiny (strava-dieta) k následku (hladina cholesterolu) a ve které se porovnává výskyt následk v souboru osob vystavených píin (studovaný soubor) a v souboru osob nevystavených píin (kontrolní soubor). Pilot study pilotní studie Pilotní studie je provádna na malé skupin vybrané z populace, kterou chceme studovat. Technika tohoto kroku se podstatn liší od techniky, kterou hodláme použít ve vlastním výzkumu. Cílem pilotní studie je zjistit, zda informace, kterou požadujeme, v naší populaci vbec existuje a zda je dosažitelná. Souástí pilotní studie mže být také pedvýzkum, který slouží k testování nástroj, které chceme ve výzkumu použít. Post test hodnocení po experimentu Soubor dat získaných po experimentální intervenci. Pre-test hodnocení ped experimentem Soubor dat získaný ped experimentem výchozí (baseline) data Probability sampling pravdpodobnostní výbr vzorku Výbr subjekt nebo jednotek z populace za užití náhodných procedur, napíklad jednoduchý výbr, skupinový výbr i systematický výbr. Randomized controlled trial randomizované kontrolní studie

5 V randomizované kontrolní studii jsou její úastníci náhodn pidlováni procesem odpovídajícím házení mince bu do skupiny k intervenci (jako je nap. farmakoterapie) nebo do kontrolní skupiny i intervenci (jako je nap. podání placeba). Ob skupiny se sledujíc po urité asové období a analyzují se v pojmech specifických výsledk definovaných na poátku studie. Tyto skupiny jsou v prmru totožné až na intervenci, jakékoliv rozdíly ve výsledku lze tedy teoreticky pisoudit intervenci. Range rozptí Míra rozptylu vyjádená rozdílem mezi nejvyššími a nejnižšími hodnotami v rozložení výsledk. Reactivity reaktivita Chyba mení vyplývající z vdomí subjektu, že je pozorován, nebo obecnji z úinku samotné procedury mení. Reliability coefficient koeficient reliability Kvantitativní index, obvykle v rozmezí 0,00 až 1,00, užívá se k posouzení spolehlivosti daného nástroje. Reliability - reliabilita Spolehlivost je požadavek na formální pesnost mícího nástroje použitého v empirickém výzkumu. Reliabilní mení je takové mení, které nám pi opakované aplikaci dává shodné výsledky, pokud se ovšem stav pozorovaného objektu nezmnil. Mezi validitou a reliabilitou existuje uritá závislost. Validní nástroj zahrnuje i reliabilitu, to znamená, že když je nástroj validní, je i spolehlivý. Naopak to však neplatí, to znamená že i když je nástroj spolehlivý, mení nemusí být validní. Reproducibility reprodukovatelnost Je to opakovatelnost výzkumu. Pedpokládá, že pokud je pokus i mení provedeno stejným postupem se stejným materiálem, bude výsledek vždy stejný. Selection bias selekní bias Nebezpeí pro vnitní platnost studie vyplývající z rozdíl mezi porovnávanými skupinami, které mohou mít za následkyrozdíly v hodnotách závislé promnné. Significance level hladina významnosti Pravdpodobnost, že pozorovaný vztah mže být náhodný (tj. zpsobený chybným výbrem vzorku), hladina významnosti 0,05 oznauje pravdpodobnost, že takto silný vztahnastane náhodou jen v 5 procentech ze 100. Single blind trial zaslepený pokus Osoby zaazené do výzkumné studie nevdí jakou lébu dostávají i jakou intervenci podstupují. Study design Je analytický pístup pi provádní zejména epidemiologických studií a uruje typ výzkumu podle zvolené metodologie (nap. klinický pokus). Systematic review - systematický pehled shrnutí dkaz Je typem souhrnu dkaz, jenž využívá pesný vdecký pístup ke sjednocení výsledk ze souboru pvodních vdeckých studií do klinicky smysluplného celku. Systematické pehledy

6 poskytují nejlepší dkazy úinku v rámci kontextu otázky utvoené v ústedním tématu. Systematický pehled mže shrnout nkolik studií najednou, zamit se na otázku v hlavním tématu a dát poskytovateli pée pesnjší odhady úinku (dopadu). Unblind trial nezaslepený pokus Osoby zaazené do výzkumu vdí jakou lébu dostávají a zda jsou zaazeni do intervenní i kontrolní skupiny. Validity - validita Platnost vdeckého výzkumu je ve strunosti obsažena v otázce: Míme ve výzkumu opravdu to, co jsme zamýšleli zmit? To znamená, že jsme pro mení zvolili takové indikátory, které danou veliinu opravdu mí. Validity coefficient koeficient platnosti Kvantitativní index, obvykle v rozmezí mezi 0,00 až 1,00, který vyjaduje, jak je platný nástroj, obvykle se poítá ve spojení se stanovením platnosti nástroje vztaženého ke kritériu. Variable promnná Charakteristika i vlastnost osoby i subjektu, která se mní (tj. nabývá rzných hodnot) ve sledované populaci (nap. tlesná teplota, vk, tep). Verification - verifikace Je to potvrzení správnosti, ovení, postup, jímž se zjišuje pravdivost nebo nepravdivost výroku, pedpokladu, hypotézy nebo správnost zjištné hodnoty i veliiny. Je protikladem falzifikace.

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Medicína založená na důkazech EBM Medicína založená na důkazech Evidence based medicine = využití vedle osobní zkušenosti i zkušeností většiny lékařů/zdravotníků

Více

Smrnice správné klinické praxe vydané 1.5.1996 Mezinárodní konferencí pro harmonizaci

Smrnice správné klinické praxe vydané 1.5.1996 Mezinárodní konferencí pro harmonizaci ICH E6 Smrnice správné klinické praxe vydané 1.5.1996 Mezinárodní konferencí pro harmonizaci ICH International conference on harmonization = Mezinárodní konference pro harmonizaci (EU, USA, Japonsko) CRO

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

IV. CVIENÍ ZE STATISTIKY

IV. CVIENÍ ZE STATISTIKY IV. CVIENÍ ZE STATISTIKY Vážení studenti, úkolem dnešního cviení je nauit se analyzovat data kvantitativní povahy. K tomuto budeme opt používat program Excel 2007 MS Office. 1. Jak mžeme analyzovat kvantitativní

Více

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech Základní principy Evidence-Based Practice praxe založená na dkazech Darja Jarošová Ústav ošetovatelství a porodní asistence Fakulta zdravotnických studií Ostravská univerzita Definice EBP EBP je vdomé,

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 PODACÍ DENÍK SPIS SBRNÝ ARCH PÍSEMNOST DOKUMENT ÍSLO JEDNACÍ J ODESÍLATELE - Soubor všech jednotlivých DOŠLÝCH a VLASTNÍCH písemností. - Každé písemnosti

Více

1. MODELY A MODELOVÁNÍ. as ke studiu: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: Výklad. 1.1. Model

1. MODELY A MODELOVÁNÍ. as ke studiu: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: Výklad. 1.1. Model 1. MODELY A MODELOVÁNÍ as ke studiu: 30 minut Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt: charakterizovat model jako nástroj pro zobrazení skutenosti popsat proces modelování provést klasifikaci základních

Více

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována METODA KONSPEKTU Základní informace Kódy úrovn fond Kódy jazyk Indikátory ochrany fondu Základní informace Umožuje souborný popis (charakteristiku) fondu urité knihovny (skupiny knihoven) bez podrobných

Více

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu*

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* *Pozor, následující text obsahuje ironizující výrazy. Nejsou určeny k užití v přítomnosti nezaškolených jedinců. Od výzkumného problému

Více

Ošetřovatelství založené na důkazu

Ošetřovatelství založené na důkazu Ošetřovatelství založené na důkazu EBN - Evidence Based Nursing Darja Jarošová Ústav ošetřovatelství a porodní asistence Lékařská fakulta Ostravská univerzita Co je Evidence-Based Nursing? vidět pacienta

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Téma Ročník 1. Datum tvorby 28.2.2013 Anotace Sociologický

Více

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST Induktivní, analytická statistika se snaží odhadnout charakteristiky populace pomocí malého vzorku, který se nazývá VÝBĚR neboli VÝBĚROVÝ SOUBOR. REPREZENTATIVNOST VÝBĚRU:

Více

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK Semestrální projekt 18.1.2007 GN 262 Barbora Hejlková 1 OBSAH OBSAH...2 ZADÁNÍ...3

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

Ošetovatelský proces. Ošetovatelský proces pispívá u sestry:

Ošetovatelský proces. Ošetovatelský proces pispívá u sestry: Ošetovatelský proces Historie Ošetovatelský proces je považován za prostedek rozvoje ošetovatelství a zkvalitnní pée o nemocné. První písemné dokumenty o ošetovatelském procesu se objevily v USA a historie

Více

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (LS 2007) Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM část 1 Příprava výzkumného projektu Jiří Šafr jiri.safr@seznam.cz vytvořeno

Více

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu.

Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Datový objekt [citováno z http://wraith.iglu.cz/python/index.php] Každý datový objekt Pythonu má minimáln ti vlastnosti. Identitu, datový typ a hodnotu. Identita Identita datového objektu je jedinený a

Více

odborný seminá ke komentovanému vydání ONR "Management rizik pro organizace a systémy

odborný seminá ke komentovanému vydání ONR Management rizik pro organizace a systémy ESKÝ NORMALIZANÍ INSTITUT si Vás dovoluje pozvat na odborný seminá ke komentovanému vydání ONR 49002-1 který se bude konat dne 14. 10. 2008 od 9:30 hod. v Konferenním centru NI, Biskupský dvr 5, Praha

Více

META-ANALÝZA Z POHLEDU STATISTIKA. Medicína založená na důkazu - Modul 3B

META-ANALÝZA Z POHLEDU STATISTIKA. Medicína založená na důkazu - Modul 3B META-ANALÝZA Z POHLEDU STATISTIKA Medicína založená na důkazu - Modul 3B OBSAH: Úvodní definice... 2 Ověření homogenity pomocí Q statistiky... 3 Testování homogenity studií pomocí I 2 indexu... 6 Výpočet

Více

Prostedky automatického ízení

Prostedky automatického ízení VŠB-TU Ostrava / Prostedky automatického ízení Úloha. Dvoupolohová regulace teploty Meno dne:.. Vypracoval: Petr Osadník Spolupracoval: Petr Ševík Zadání. Zapojte laboratorní úlohu dle schématu.. Zjistte

Více

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Systémový přístup v pedagogice. Základní pedagogické kategorie: cíle, podmínky, prostředky a výsledky výchovy. Vzájemná interakce

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY Informatika jsou specifickým pípravkem, který jsem vynalezla sama pod vesmírným vedením a není mi známo, že by jej kdokoli jiný pede mnou, ani v souasné dob, vytváel

Více

D3 Doba obratu pohledávek A3 Rentabilita provozní.

D3 Doba obratu pohledávek A3 Rentabilita provozní. VII. VYBRANÉ METODY MENÍ VÝKONNOSTI PODNIKU SPIDER ANALÝZA (grafická analýza) Ke zvýšení názornosti ve finanní analýze používáme rzných graf, nejbžnjší jsou sloupkové, spojnicové a výseové grafy. V poslední

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati

2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2. M ení t ecích ztrát na vodní trati 2.1. Úvod P i proud ní skute ných tekutin vznikají následkem viskozity t ecí odpory, tj. síly, které p sobí proti pohybu ástic

Více

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce.

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce. SVALOVÁ SOUSTAVA Jedním ze základních projev života je pohyb, který je umožnn rznými zpsoby. U lovka ho realizují ve spolupráci s oprnou a nervovou soustavou svaly. Svaly však nezajišují lovku pouze pohyb

Více

3) Adekvátní metodologie

3) Adekvátní metodologie 3) Adekvátní metodologie NEPLÉST ZÁMĚR ANEB HLAVNÍ CÍL(E) S POJMEM : dílčí cíle = úkoly = konkr. kroky stanovené tak, aby byl splněn hlavní cíl (viz později) Př: Teoretická část bakalářské práce se zabývá

Více

D TECHNICKÁ ZPRÁVA

D TECHNICKÁ ZPRÁVA Ing. Václav Pechouš Praha 8, Rajmonova 1197 tel. 252540214 IO 41699343 poet stran -4- Zak..: 03/14 Investor: Správa pražských hbitov Stavba: OPRAVA HBITOVNÍHO ZDIVA Hbitov áblice Praha 8 - Stížkov, áblická

Více

Praktici a ízená pée. Aktuální problémy zdravotnictví 2008. MUDr.Jana Uhrová

Praktici a ízená pée. Aktuální problémy zdravotnictví 2008. MUDr.Jana Uhrová Praktici a ízená pée Aktuální problémy zdravotnictví 2008 MUDr.Jana Uhrová Pojem a možnosti ízení zdravotní pée Kdo stát, zdravotní pojišovny, poskytovatelé, obané/pojištnci Co rozsah a podmínky poskytování

Více

Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008

Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008 Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008 Programové financování Cílem je dosažení pedem definovaných cíl Zpravidla pedstavují soubor projekt Projekt ízení

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 Poet výtisk: 2 Výtisk.: 1 Poet list: 14 ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 o stanovení hodnoty prvk movitého majetku HIM nacházejícího se v zasedací místnosti a v prostorách souvisejících polikliniky O Krajské

Více

Revize farmakoekonomické analýzy

Revize farmakoekonomické analýzy Revize farmakoekonomické analýzy Jak solidní výsledky tato analýza poskytuje? MUDr. Michal Prokeš INFOPHARM a.s. pracovní den ČFES 20. listopadu 2008 Farmakoekonomie vždy porovnává náklady a přínosy léčebné

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004

Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004 1N2004.rtf Prbžná zpráva o realizaci projektu za rok 2004 A Struný pehled dílích cíl projektu splnných v uplynulém období v souladu s cíli, stanovenými v návrhu projektu pro rok 2004 Cílem projektu je

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality

Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality Analytické znaky laboratorní metody Interní kontrola kvality Externí kontrola kvality RNDr. Alena Mikušková FN Brno Pracoviště dětské medicíny, OKB amikuskova@fnbrno.cz Analytické znaky laboratorní metody

Více

Testování hypotéz. Testování hypotéz o rozdílu průměrů t-test pro nezávislé výběry t-test pro závislé výběry

Testování hypotéz. Testování hypotéz o rozdílu průměrů t-test pro nezávislé výběry t-test pro závislé výběry Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů t-test pro nezávislé výběry t-test pro závislé výběry Testování hypotéz Obecný postup 1. Určení statistické hypotézy 2. Určení hladiny chyby 3. Výpočet

Více

Epidemiologické metody

Epidemiologické metody 6. SEMINÁŘ RIZIKA Epidemiologické metody Posuzování vztahů mezi nemocemi a jejich příčinami a podmínkami vzniku. Důležitou roli zde má statistika poskytuje metody pro měření asociace mezi jevy Pro posouzení

Více

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn!

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn! MATEMATIKA základní úrove obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bod Hranice úspšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. asový limit pro ešení

Více

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY BLOK 1: epistemologie BLOK 2: principy kvantitativního přístupu BLOK 3: principy kvalitativního přístupu etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví, jak se

Více

Marta Jeklová. SUPERVIZE kontrola, nebo pomoc?

Marta Jeklová. SUPERVIZE kontrola, nebo pomoc? Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy 1 Marta Jeklová Vyšší odborná

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

GEN104 Koncipování empirického výzkumu

GEN104 Koncipování empirického výzkumu GEN104 Koncipování empirického výzkumu Hypotézy Proměnné Konceptualizace Operacionalizace Měření Indikátory Využity podklady Mgr. K. Nedbálkové, Ph.D. etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví,

Více

VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM

VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM Metodologie ISK, 31/10/2014 TERMINOLOGIE Populace / základní soubor Soubor jednotek, které chceme zkoumat předpokládáme, že naše výroky jsou pro tento soubor platné Soubor

Více

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat.

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. 3. Kvalitativní vs kvantitativní výzkum Kvantitativní výzkum Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. Kvantitativní výzkum

Více

dq T dq ds = definice entropie T Entropie Pi pohledu na Clausiv integrál pro vratné cykly :

dq T dq ds = definice entropie T Entropie Pi pohledu na Clausiv integrál pro vratné cykly : Entropie Pi pohledu na Clausiv integrál pro vratné cykly : si díve i pozdji jist uvdomíme, že nulová hodnota integrálu njaké veliiny pi kruhovém termodynamickém procesu je základním znakem toho, že se

Více

OBECNÁ GENETIKA. Gen ást DNA, schopná funkn zabezpeit syntézu aktivní jednotky. Genotyp soubor gen, uruje rozsah a míru fenotypových možností

OBECNÁ GENETIKA. Gen ást DNA, schopná funkn zabezpeit syntézu aktivní jednotky. Genotyp soubor gen, uruje rozsah a míru fenotypových možností GENETIKA A ŠLECHTNÍ Ivana Gardiánová Katedra genetiky a šlechtní OBECNÁ GENETIKA Genetika nauka o ddinosti a promnlivosti živých organism Ddinost schopnost organism penést znaky a vlastnosti na potomstvo

Více

Efektivní uení. Žádná zpráva dobrá zpráva. (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold

Efektivní uení. Žádná zpráva dobrá zpráva. (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold Efektivní uení (Structured training) Schopnost pracovat nezávisí od IQ. Marc Gold Žádná zpráva dobrá zpráva 1 ásti efektivního uení Stanovení cíle (+ kritéria) Analýza úkolu Použití pimené podpory Volba

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek

Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek 1. Veejná zakázka Název zakázky: [_Operativní leasing užitkového vozu_] Registraní íslo projektu: [_CZ.1.04/3.4.04/26.00348_] Název projektu: [Flexibiln pro odlehovací

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

Bezpenost a hygiena práce

Bezpenost a hygiena práce Bezpenost a hygiena práce Problematika bezpenosti tvoí nedílnou souást výuky obecn technických pedmt. Úelem tohoto textu je prezentovat pedevším obecnou problematiku i základní pojmy této oblasti. Mly

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

VI. VÝNOSY, NÁKLADY, ANALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU

VI. VÝNOSY, NÁKLADY, ANALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU VI. VÝOSY, ÁKLADY, AALÝZA VÝVOJE HOSPODÁSKÉHO VÝSLEDKU VÝOSY Jedná se o veškeré penžní ástky, které podnik získal ze svých inností za urité období bez ohledu na to, zda došlo v tomto období k k jejich

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5. přednáška Analýzy rizik Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Analýza

Více

VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK

VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK 14. 11. 2014 NENÍ STATISTIKA JAKO STATISTIKA Deskriptivní statistika Výzkumné otázky, ne hypotézy (případně deskriptivní hypotézy)

Více

Statistické ízení finanních tok

Statistické ízení finanních tok Statistické ízení finanních tok OBUST 3.. - 7..006 Fakulta strojní VUT v Praze, Ústav technické matematiky Eliška Cézová eliska_c@email.cz Úvod Statistické ízení finanních tok znamená ízení penžních prostedk

Více

M ení rychlosti výdechu. Kat. íslo 204.3272

M ení rychlosti výdechu. Kat. íslo 204.3272 Mení rychlosti výdechu Kat. íslo 204.3272 1. Popis pomcky Výdechomr (peak flow meter) je penosný mechanický pístroj, který byl navržen pro mení vrcholu výdechové prtokové rychlosti (PEFR - peak expiratory

Více

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Specializaní kurz Veejné zdravotnictví, IPVZ Praha, 11. 3. 2008 JUDr. Dominik Brha, advokát Nová

Více

Prezentaní program PowerPoint

Prezentaní program PowerPoint Prezentaní program PowerPoint PowerPoint 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 K EMU JE PREZENTACE... 3 PRACOVNÍ PROSTEDÍ POWERPOINTU... 4 OPERACE S PREZENTACÍ...5 VYTVOENÍ NOVÉ PREZENTACE...

Více

PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8. Statistické usuzování, odhady

PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8. Statistické usuzování, odhady PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8 Statistické usuzování, odhady Výběr od deskripce k indukci Deskripce dat, odhad parametrů Usuzování = inference = indukce Počítá se s náhodným

Více

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6 Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012 Strana 1/6 Obsah 1 OBSAH... 2 2 NKOLIK SLOV NA ÚVOD... 3 3 MODEL... 3 4 DEFINICE... 3 5 DENNÍ VÝKAZ... 4 6 ZÁVR... 6 Strana 2/6 1 Nkolik slov na úvod Zamení

Více

VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE

VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE Výuka fotogrammetrie v eské republice GEOS 2007 VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE Ing. Jindich Hoda, Ph.D. Faculty of Civil Engineering, CTU in Prague 166 29 Thákurova 7, Praha 6, Czech Republic e-mail:

Více

Vzduch, nitrox a únava

Vzduch, nitrox a únava Vzduch, nitrox a únava Stla?ený vzduch se p?i rekrea?ním potáp?ní používá standardn? jako nej?ast?jší dýchací sm?s již n?kolik desetiletí. Postupn? však získává na oblib? i dýchací sm?s s nižším obsahem

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012 1 2 Pístroje, materiály a inidla jsou jednou z kontrolovaných oblastí pi kontrolách úrovn správné laboratorní praxe, které provádí Státní ústav pro kontrolu léiv. Kontrolováno je jejich poizování, provoz,

Více

Rakovina plic (=karcinom plic, bronchogenní karcinom)

Rakovina plic (=karcinom plic, bronchogenní karcinom) Rakovina plic (=karcinom plic, bronchogenní karcinom) by Biologie - Sobota, Listopad 09, 2013 http://biologie-chemie.cz/rakovina-plic-karcinom-plic-bronchogenni-karcinom/ Otázka: Rakovina plic (=karcinom

Více

Role a integrace HR systém

Role a integrace HR systém Role a integrace HR systém Ing. Michal Máel, CSc., Ing. Bc. Jaroslav Šmarda Vema, a. s. Okružní 3a 638 00 Brno macel@vema.cz, smarda@vema.cz Abstrakt Postavení systému ízení lidských zdroj (HR systému)

Více

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 VÝZKUMNÁ ZPRÁVA velikost příspěvku pro vědu není tak důležitá jako kvalita práce,v níž se přínos demonstruje. S původností práce se asociují vlastnosti jako novost, nový styl

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži

Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži Sítání dopravy na silnici II/432 ul. Hulínská Osvoboditel v Kromíži O B S A H : A. ÚVOD Strana 2 B. PÍPRAVA A PROVEDENÍ PRZKUM 1. Rozdlení území na dopravní oblasti 2 2. Metoda smrového przkumu 3 3. Uzávry

Více

Základy biostatistiky II. Veřejné zdravotnictví 3.LF UK - II

Základy biostatistiky II. Veřejné zdravotnictví 3.LF UK - II Základy biostatistiky II Veřejné zdravotnictví 3.LF UK - II Teoretické rozložení-matematické modely rozložení Naměřená data Výběrové rozložení Teoretické rozložení 1 e 2 x 2 Teoretické rozložení-matematické

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace)

Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace) Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace) po.. popis innosti - úkolu gestor souinnost výstup Zadání investice - pedložení evidenního listu stavební

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Sociologický empirický výzkum (SEV) nástroj pro zjišťování odpovědí na otázky o existenci, rozsahu a vývoji společenských jevů a procesů

Více

CHEMIE STAVEBNÍCH LÁTEK

CHEMIE STAVEBNÍCH LÁTEK VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ CHEMIE STAVEBNÍCH LÁTEK MODUL M05 VYHODNOCOVÁNÍ VÝSLEDK STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Marie Pištková -2(29) Záhlaví liché

Více

Posudek vedoucího/oponenta bakalářské/diplomové práce

Posudek vedoucího/oponenta bakalářské/diplomové práce PF UJEP v Ústí nad Labem, Katedra psychologie, Hoření 13, 400 96 Ústí nad Labem Posudek vedoucího/oponenta bakalářské/diplomové práce Jméno autora/ky práce: Název práce: Studijní obor: Vedoucí práce: Oponent:

Více

Získávání znalostí z databází. Alois Kužela

Získávání znalostí z databází. Alois Kužela Získávání znalostí z databází Alois Kužela Obsah související pojmy datové sklady, získávání znalostí asocianí pravidla 2/37 Úvod získávání znalostí z dat, dolování (z) dat, data mining proces netriviálního

Více

Teoretické základy vakuové techniky

Teoretické základy vakuové techniky Vakuová technika Teoretické základy vakuové techniky tlak plynu tepeln! pohyb molekul st"ední volná dráha molekul proud#ní plynu vakuová vodivost $erpání plyn% ze systém% S klesajícím tlakem se chování

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 1 2 Význam použitých zkratek Správná laboratorní praxe SLP Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj OECD Testovací zaízení TZ Vedoucí testovacího zaízení VTZ Zabezpeování jakosti QA Vedoucí studie

Více

Konzistentnost. Pro a proti replikaci. Vztah ke škálovatelnosti (1)

Konzistentnost. Pro a proti replikaci. Vztah ke škálovatelnosti (1) Konzistentnost Pednášky z distribuovaných systém Pro a proti replikaci 1. Zvýšení spolehlivosti. 2. Zvýšení výkonnosti. 3. Nutnost zachování škálovatelnosti systému co do potu komponent i geografické rozlehlosti.

Více

ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY

ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING Píprava pedpovdí Parametry plánu finální výroby Plánování materiálových požadavk Pracovní plocha

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

lánek 1. Cíle a psobnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelm.

lánek 1. Cíle a psobnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelm. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veejných knihovnických a informaních služeb poskytovaných knihovnami zizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území eské republiky Ministerstvo

Více

Přehled výzkumných metod

Přehled výzkumných metod Přehled výzkumných metod Kateřina Vlčková Přednášky k Základům pedagogické metodologie PdF MU Brno 1 Definice výzkumné metody Výzkumná metoda Obecný metodologický nástroj k získávání a zpracování dat Systematický

Více

KREVNÍ PLAZMA Krevní plazma je nažloutlá kapalina, jejíž hlavní složkou je voda a rozpuštné živiny, soli a glukóza.

KREVNÍ PLAZMA Krevní plazma je nažloutlá kapalina, jejíž hlavní složkou je voda a rozpuštné živiny, soli a glukóza. KREV vyjmenuje základní krevní tlíska urí význam krevních tlísek pro život popíše podstatu krevních skupin zhodnotí význam transfúze krve uvede píklady onemocnní krve Základním typem tlní tekutiny, která

Více

III. CVIENÍ ZE STATISTIKY

III. CVIENÍ ZE STATISTIKY III. CVIENÍ ZE STATISTIKY Vážení studenti, úkolem dnešního cviení je nauit se analyzovat data pomocí chí-kvadrát testu, korelaní a regresní analýzy. K tomuto budeme používat program Excel 2007 MS Office,

Více

Návrh. na vyhlášení zvlášt chrán ného území a ochranného pásma zvlášt chrán ného území

Návrh. na vyhlášení zvlášt chrán ného území a ochranného pásma zvlášt chrán ného území Návrh na vyhlášení zvlášt chránného území a ochranného pásma zvlášt chránného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona. 114/1992 Sb. o ochran pírody a krajiny v platném znní a 4 vyhlášky. 64/2011 Sb.

Více

Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy

Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy Relativní riziko a poměr šancí Princip korelace dvou náhodných veličin Korelační koeficienty Pearsonůva Spearmanův Korelace a kauzalita

Více

o 2ks p ímých spojek (mezi moduly F-G), délka maximáln 60mm o 2ks p ímých spojek (mezi moduly D-F, E-G), délka 70 120mm

o 2ks p ímých spojek (mezi moduly F-G), délka maximáln 60mm o 2ks p ímých spojek (mezi moduly D-F, E-G), délka 70 120mm Název veejné zakázky: Konstrukní prvky modulárních robot v. lineárních a rotaních pohon Odvodnní vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona. 137/2006 Sb. Technická podmínka: Odvodnní

Více

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY MATEMATIKA MATEMATIKA Struktura vyuovací hodiny Metodický Struktura vyuovací list aplikace hodiny Ukázková Metodický hodina list aplikace materiál Záznamový Ukázková

Více

Role statistiky ve výzkumu

Role statistiky ve výzkumu Statistika - úvod vymezení statistiky úloha statistiky v psychologickém výzkumu základní pojmy - měření, proměnné; popisná a induktivní statistika; populace a vzorek příprava dat před analýzou Definice

Více

Typy studií. Klinická studie

Typy studií. Klinická studie Typy studií Design studie a jeho volba je velmi komplexní problematika. Design je ovlivněn především cílem studie (co by chtěl zadavatel studií prokázat), klinickými aspekty (jakým parametrem je možné

Více

2) Rešerše kde pátrat?

2) Rešerše kde pátrat? 2) Rešerše kde pátrat? Odborné knihy (monografie) Uznávané odborné časopisy - podrobněji v letním semestru (LS); - již nyní vědět o Vědecké knihovně UJEP 2) Rešerše kde pátrat? Knihovna Krajské Zdravotní,

Více