Ošetovatelský proces. Ošetovatelský proces pispívá u sestry:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ošetovatelský proces. Ošetovatelský proces pispívá u sestry:"

Transkript

1 Ošetovatelský proces Historie Ošetovatelský proces je považován za prostedek rozvoje ošetovatelství a zkvalitnní pée o nemocné. První písemné dokumenty o ošetovatelském procesu se objevily v USA a historie jeho rozvoje je sledována od roku Ošetovatelský proces se zaal rozvíjet v rámci hnutí, jehož cílem bylo: - individualizovat ošetovatelskou péi, - vytipovat jedince, kteí mají somatické a psychosociální problémy, a pomoci jim pi jejich ešení, - zdraznit vdeckost v protikladu s umním ošetovatelství a - stanovit právo sestry na nezávislou profesionální a jedinenou roli. V eské republice byl ošetovatelský proces jako metoda ošetovatelské praxe formulován v Koncepci ošetovatelství, která byla schválena v dubnu 1998 a byla publikována ve Vstníku MZ R. 6/1998. Koncepce ošetovatelství byla aktualizována a vydána jako Metodické opatení. 9, ve Vstníku MZ R, v záí 2004, ástka 9. Význam pro ošetovatelskou praxi Ošetovatelská pée není jednorázovou aktivitou, ale vyžaduje systémový pístup. Ošetovatelský proces je myšlenkový algoritmus, který podporuje individuální pístup sestry k jedinci a pispívá ke zvýšení kvality ošetovatelské pée. Ošetovatelský proces je metodou ešení problém jedince pi podpoe zdraví, navrácení zdraví, prevenci onemocnní a pokojném umírání. Poskytování ošetovatelské pée metodou ošetovatelského procesu pedstavuje vysoce kvalifikovanou innost sestry. Pedpokládá samostatnost v rozhodování sestry na základ odborných znalostí, analyticko-syntetických dovedností a kritického myšlení. Ošetovatelský proces zajišuje jedinci/nemocnému: - individuální pístup, saturaci všech jeho poteb, kontinuitu ošetovatelské pée, aktivní úast nemocného na péi, odstranní anonymity poskytovatele, píležitost pro komunikaci se sestrou a ostatními zdravotníky. Ošetovatelský proces pispívá u sestry:

2 - k vtšímu uspokojení z práce, k efektivnímu využití asu, ke zkvalitnní získávání informací o nemocném, motivuje sestru k získávání dalších odborných poznatk, pispívá ke zvýšení odpovdnosti a profesního image sestry Fáze ošetovatelského procesu Ošetovatelský proces pedstavuje sled logických a na sebe navazujících krok/ fází, které se vzájemn prolínají a doplují: 1. Zhodnocení stavu jedince - ošetovatelská anamnéza 2. Stanovení ošetovatelské diagnózy 3. Plánování ošetovatelské pée 4. Realizace plánu ošetovatelské pée 5. Hodnocení efektu ošetovatelské pée Zhodnocení stavu jedince - ošetovatelská anamnéza Ošetovatelská anamnéza je první fází ošetovatelského procesu. Hodnocení stavu jedince zaíná pi prvním kontaktu sestry s jedincem v ambulanci, pi pijetí do zdravotnického zaízení nebo v domácí péi. Zhodnocení stavu jedince pedstavuje jednu z nejkvalifikovanjších dovedností sestry. K systematickému získání informací o jedinci sestra využívá všech dostupných zdroj, kterými jsou: jedinec, rodina, zdravotnická dokumentace, lenové pracovního kolektivu a ostatní. Nejastjší metody, které sestra pi hodnocení stavu jedince používá, jsou: - rozhovor s jedincem/nemocným, se leny rodiny, se leny pracovního kolektivu, s ostatními, - pozorování jedince/nemocného a prostedí, ve kterém se nachází, - fyzikální vyšetení jedince/nemocného a - výbr informací ze zdravotnické dokumentace. Z hlediska obsahu získává sestra informace, které jsou nezbytné k identifikaci jedince/nemocného, což je zpravidla: jméno, vk, rodné íslo,íslo pojišovny, dvod, pro jedinec vyhledal zdravotnické služby, zpsob, jakým si peje být oslovován. Tyto informace umožní seste navázat s jedincem individuální kontakt. Další informace o reakcích jedince

3 na nemoc z hlediska fyziologických, emocionálních, kongnitivních, sociálních a duchovních poteb a k strukturování získaných dat mže být seste významn nápomocen nkterý z model nebo teorií ošetovatelství. Získané informace sestra zaznamenává do formuláe ošetovatelské anamnézy, který se mže v jednotlivých položkách lišit podle použitého modelu a teorie nebo podle charakteru oddlení. Stanovení ošetovatelské diagnózy Ošetovatelská diagnóza je reakcí jedince/nemocného na nemoc, diagnostické i terapeutické postupy, ale také na zmnu prostedí. Ošetovatelská diagnóza je jakýkoliv stav nebo situace jedince, ve které potebuje pomoc pro udržení nebo znovu nabytí zdraví nebo podporu pi klidném umírání. Ošetovatelská diagnóza je výsledkem správného zhodnocení souasných a potenciálních problém nemocného a stává se východiskem pro plánování a realizaci ošetovatelské pée. Ošetovatelská diagnóza má ti ásti. První ást popisuje problém, který vyžaduje ošetovatelský zásah, nap. bolest, nedostatek informací o pohybovém režimu po operaci, nesobstanost v hygienické péi, strach, poruchy spánku atd. Druhá ást uvádí dvod (etiologii), pro daný problém vznikl. Obvykle je vyjádena slovy: bolest z dvodu fraktury femuru, nechutenství z dvodu chemoterapie, strach z výsledk vyšetení, snížená sobstanost ve vyprazdování z dvodu imobilizaního obvazu na pravé dolní konetin. Ve tetí ásti ošetovatelské diagnózy se objevují charakteristiky/symptomy problému. Tyto symptomy jsou uvedeny v ošetovatelské anamnéze, zpravidla je znovu neopisujeme. Ošetovatelská diagnóza má být krátká, má vyjadovat jeden problém pacienta a musí vycházet se subjektivních a objektivních údaj o jedinci/nemocném. Ošetovatelská diagnóza bývá velmi asto zamována s diagnózou lékaskou. Rozdíl mezi ošetovatelskou a lékaskou diagnózou Ošetovatelská diagnóza Lékaská diagnóza Popisuje reakci jedince na nemoc, Popisuje specifický chorobný proces. na zmnu prostedí. Je zamena na jedince. Mní se podle Je zamena na patologii nemoci. reakcí jedince na nemoc a zmnu prostedí. V prbhu nemoci se nemní.

4 Usmruje nezávislé ošetovatelské intervence. Dopluje lékaskou diagnózu. Nemá v R pijatý klasifikaní systém. Usmruje diagnostiku a lébu, na které se sestra podílí. Dopluje ošetovatelskou diagnózu. Má mezinárodní klasifikaci. Sestra pi své innosti na základ svých odborných vdomostí a zkušeností formuluje i ošetovatelské diagnózy potenciální, tzn. takové problémy, které mohou v prbhu diagnostiky a léby u jedince nastat (nap. riziko infekce z dvodu zavedené flexily). Pro formulaci ošetovatelských diagnóz neexistuje v souasné dob v eské republice jednotná terminologie. Sestry mohou využívat standardizovaná zahraniní taxonomii NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) nebo peklady rzných typ kapesních prvodc: Kapesní prvodce zdravotní sestry. Grada, Praha První kapesní prvodce ošetovatelskými diagnózami byl v eské republice vytvoen kolektivem autor IDV PZ v Brn (viz. ervinková, E. a kol.: Ošetovatelské diagnózy. IDVPZ, Brno 2001). Na tohoto kapesního prvodce navazují Ošetovatelské diagnózy v neonatologii a Ošetovatelské diagnózy v pediatrii. Správná formulace ošetovatelské diagnózy je velmi dležitá pro naplánování individuální, úinné a adekvátní ošetovatelské pée. Plánování ošetovatelské pée Plánování je z obecného hlediska stanovení uritých inností v ureném ase. Plánování ošetovatelské pée zahrnuje stanovení priorit, formulování cíl a intervencí. Stanovení priorit znamená urení poadí, v jakém se budou ešit jednotlivé ošetovatelské diagnózy. Priority se u každého jedince liší podle jeho souasného zdravotního stavu a individuálních poteb. Cíle stanovují, jak se zmní chování a jednání jedince, eho jedinec prostednictvím ošetovatelských intervencí dosáhne. Cíl musí být u každého jedince individuální, konkrétní, mitelný, asov ohraniené, reálný a formulovaný tak, aby mohla sestra v poslední fázi ošetovatelského vyhodnotit, zda bylo cíle dosaženo. Cíle mohou být stanoveny krátkodob na jednu pracovní smnu, na jeden den nebo dlouhodob na týden, po dobu celé hospitalizace, do propuštní. (Píklad: Pan XY vypije sám 200 ml aje každé 3 hodiny do dvou dn. Pan XY se bude schopen sám do týdne najíst lžikou. Pan XY si bude schopen ped propuštním sám aplikovat inzulín.) Jakmile je cíle dosaženo, stává se pacientovým výsledkem.

5 Od cíl se odvíjejí ošetovatelské zásahy intervence, tzn. innosti, prostednictvím kterých dosáhneme jednotlivých cíl. Ošetovatelské intervence jsou stanoveny proto, aby pomocí nich bylo dosaženo oekávaných zmn ve stavu nemocného, zmn v jeho jednání a chování. Ošetovatelské intervence musí být reálné vzhledem k podmínkám, které pro realizaci máme a bezpené pro jedince i pro sestru, musí být v souladu s léebn preventivním plánem (s ordinací) lékae. Ošetovatelské intervence by mly odpovídat na otázky CO? KDE? KDY? JAK? Nap.: zm a zapiš píjem a výdej tekutin každou hodinu, zm a zaznamenej hodnoty pulsu a dechu ped a po fyzické aktivit, naslouchej nemocnému pi každém kontaktu. Ošetovatelské diagnózy seazené podle priorit, cíle a intervence sestra dokumentuje do formuláe pro plánování ošetovatelské pée. Realizace plánu ošetovatelské pée Realizace znamená vykonání jednotlivých ošetovatelských intervencí, které byly stanoveny v plánu ošetovatelské pée, aby bylo dotaženo stanovených cíl. Pi realizaci plánu ošetovatelské pée je nutné brát v úvahu individualitu pacienta, podmínky a ošetovatelské postupy (standardy), které mohou být v jednotlivých zdravotnických zaízeních rozdílné. Pi realizaci je nemocný prvoadým úastníkem ošetovatelské pée. Jeho spolupráce je závislá na jeho zdravotním stavu. Realizace plánu ošetovatelské pée pedstavuje ti okruhy inností: a) innosti závislé, které vyplývají z ordinací lékae a musí být splnny. b) innosti nezávislé, které na základ svých odborných znalostí a ošetovatelské anamnézy stanovila sestra. Tyto innosti vykoná ve spolupráci s nemocným sama nebo je deleguje na další leny ošetovatelského týmu. c) innosti polozávislé/souinné, které byly stanoveny ve spolupráci s dalšími leny zdravotnického týmu. Na tchto innostech se podílejí také ostatní lenové pracovního kolektivu. Do realizace ošetovatelské pée je vhodné zapojit jednotlivé leny rodiny. Sestra dokumentuje, které intervence byly realizovány, jak jedinec reagoval, jaké nové projevy se v jeho chování objevily. Hodnocení efektu ošetovatelské pée Hodnocení je poslední fází ošetovatelského procesu. Z obecného hlediska je hodnocení zjišování rozdílu mezi plánem a skuteností. V této fázi sestra vyhodnocuje, zda bylo

6 dosaženo stanoveného cíle, jak úspšné byly jednotlivé intervence, jak jedinec na intervence reagoval, jak se zmnilo jeho chování. Pi hodnocení efektu ošetovatelské pée mohou nastat následující situace: - cíle bylo dosaženo, jedinec reagoval, jak se oekávalo - cíle bylo dosaženo ásten, - cíle nebylo dosaženo. Jestliže cíle bylo dosaženo ásten nebo nebylo dosaženo vbec, zjišuje sestra, pro tato situace nastala. Píinou mže být nedostatek informací pro formulování ošetovatelské diagnózy, stanovení nereálného cíle, nebo nebyly zvoleny vhodné ošetovatelské intervence. V neposlední ad mže být píinou nesplnného nebo ásten splnného cíle individuální a neoekávaná reakce nemocného nebo zmna jeho zdravotního stavu. Hodnocení efektu poskytnuté ošetovatelské pée probíhá pi každém kontaktu s jedincem, jedná se o nepetržitý a nikdy nekonící proces. Pi hodnocení efektu poskytnuté ošetovatelské pée sestra opt získává informace od nemocného, od len pracovního kolektivu, od rodiny, eventuáln od ostatních a ze zdravotnické dokumentace. Využívá pitom metody rozhovoru, pozorování, fyzikálního vyšetení a studia zdravotnické dokumentace. Na základ nov získaných informací pehodnocuje stávající ošetovatelské diagnózy nebo formuluje nové, uruje naléhavost jejich ešení, stanovuje nové cíle a ošetovatelské intervence. Hodnocení mže probíhat v pedem stanovených asových intervalech (termínovan), které závisí na souasném zdravotním stavu nemocného. U nemocných v kritickém stavu probíhá hodnocení i nkolikrát v prbhu hodiny, u jedinc stabilizovaných minimáln jedenkrát za službu (souhrnn). Hodnocení poskytuje seste zptnou vazbu pro stanovení nových ošetovatelských diagnóz a pro zmny v plánech ošetovatelské pée. Zavedení a realizace ošetovatelského procesu v praxi Zavedení ošetovatelského procesu pedpokládá vzdlání sester na všech úrovních, tzn. u sester, které ošetovatelskou péi organizují a ídí, ale i u sester, které bezprostedn ošetovatelskou péi poskytují. Metodou ošetovatelského procesu nelze efektivn pracovat, pokud jí nerozumíme a nevíme jak na to. Dalším krokem pro zavedení ošetovatelského procesu jsou organizaní zmny v poskytování ošetovatelské pée. Nejvhodnjším systémem poskytování ošetovatelské pée metodou ošetovatelského postupu je skupinový systém ošetovatelské pée nebo systém primární sestry.

7 Realizace ošetovatelského procesu do praxe pedpokládá zavedení ošetovatelské dokumentace pro každého nemocného. V nepolední ad je nutné pesvdení sester o pednostech ošetovatelského procesu, ochota sester zmnit tradiní zpsob myšlení a pevzít na sebe zodpovdnost. Literatura: 1. ervinková, E. a kol.: Ošetovatelské diagnózy. IDV PZ, Brno Doenges,M.E., Moorhouse, M.F.: Kapesní prvodce zdravotní sestry. 2. peprac. vydání. Grada.Praha Fendrychová, J.: Ošetovatelské diagnózy v neonatologii. IDV PZ, Brno Fendrychová, J., Vacušková, M., Zouharová, A.: Ošetovatelské diagnózy v pediatrii. IDV PZ, Brno Kozierová, B., Erbová, G., Olivieriová, R.: Ošetrovatestvo 1. Osveta, Martin Staková, M.: Jak provádt ošetovatelský proces. eské ošetovatelství 4, IDVPZ, Brno Staková, M.: Jak zavést ošetovatelský proces do praxe. eské ošetovatelství 3, IDV PZ, Brno Wilkinson, J., M.: Nursing Process in Action: a Critical Thinking Approach. Addison-Wesley Nursing, 1991.

Ošetřovatelský proces

Ošetřovatelský proces Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit systém práce v organizaci. J.Kersnik - Medical Tribune Ošetřovatelský proces Simona Saibertová LF, MU Ošetřovatelský proces je racionální vědecká metoda poskytování

Více

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Lenka Gutová, Eva Pavelková SAK ČR Seminář MZ ČR 26.4.2007 Podpora řízení kvality v primární péči Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit

Více

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ 10 hlavních problém souasné legislativy 1. Neexistence stechového zákon a na nj navazujících

Více

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství

37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství Píloha. 2 Strategická ást akního rozvoje sociálních služeb na rok 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sít odborného sociálního poradenství ze Cíl D.1 Zajistit sí krizových poradenských

Více

Slezská diakonie. Dtské Paliativní oddlení Business plán. Realizátor projektu: Pedmt innosti:

Slezská diakonie. Dtské Paliativní oddlení Business plán. Realizátor projektu: Pedmt innosti: Realizátor projektu: Slezská diakonie Tento projekt je postaven na spolupráci dvou subjekt: Slezské diakonie (www.slezskadiakonoe.cz) a Fakultní nemocnice Brno (www.fnbrno.cz) z nichž každý ze subjekt

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí pée právní rámec dle ustanovení 22 zákona.48/1997 Sb., o veejném zdravotním pojištní v platném znní : Hrazenou

Více

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008 Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice MUDr. Libor Svt, MBA 7.4.2008 Domácí pée právní rámec dle ustanovení 22 zákona.48/1997 Sb., o veejném zdravotním pojištní v platném znní : Hrazenou

Více

Praktici a ízená pée. Aktuální problémy zdravotnictví 2008. MUDr.Jana Uhrová

Praktici a ízená pée. Aktuální problémy zdravotnictví 2008. MUDr.Jana Uhrová Praktici a ízená pée Aktuální problémy zdravotnictví 2008 MUDr.Jana Uhrová Pojem a možnosti ízení zdravotní pée Kdo stát, zdravotní pojišovny, poskytovatelé, obané/pojištnci Co rozsah a podmínky poskytování

Více

Služba Zvýšená servisní podpora

Služba Zvýšená servisní podpora PÍLOHA 1d Služba Zvýšená servisní podpora SMLOUVY o pístupu k infrastruktue sít spolenosti Telefónica O2 Czech Republic využívající technologie Carrier IP Stream mezi spolenostmi Telefónica O2 Czech Republic,a.s.

Více

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Modely interpersonálních vztahů Majory Gordon Model funkčních vzorců zdraví Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie 1 Základní ošetřovatelské vzdělání na Mount Sinai Hospital School of Nursing

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Bod. 6: Strategie školního vzdlávacího programu a zabezpeení výuky žák se speciálními vzdlávacími potebami 1. Úvod:

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Modul Práce s klientem Práce

Více

Metodický manuál pro práci se studentskou dokumentací

Metodický manuál pro práci se studentskou dokumentací TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ústav zdravotnických studií 461 17 Liberec 1, Studentská 2 Tel.: 485 353 722 Fax: 485 353 721 Metodický manuál pro práci se studentskou dokumentací Obsah: 1. Význam a cíl

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 1 2 Význam použitých zkratek Správná laboratorní praxe SLP Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj OECD Testovací zaízení TZ Vedoucí testovacího zaízení VTZ Zabezpeování jakosti QA Vedoucí studie

Více

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Strategický cíl: 3.C1 Opatení: 3.C1.1 Popis Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Služby pro obany jsou významným faktorem úrovn životního standartu, zdrojem pracovních

Více

Roní plán pro 1.roník

Roní plán pro 1.roník Roní plán pro 1.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Humanistické modely Virginia Henderson Teorie základní ošetřovatelské péče Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Biografie *1897 Kansas City USA, +1996 Branford USA Věnovala se ošetřovatelskému výzkumu

Více

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, 669 02 Znojmo Znojmo 18.12.2018 Vážení a milí spolupracovníci, zamstnanci Nemocnice Znojmo, dámy a pánové, dovolte mi, abych Vám v závru roku

Více

Naše programy. Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Naše programy

Naše programy. Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Naše programy Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Naše programy Naše programy Nabízíme následující studijní programy: Všeobecné léka?ství (MUDr.) program: Všeobecné léka?ství

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

+ + Návrh vcného zámru zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

+ + Návrh vcného zámru zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Telefony ústedna: 267204300 267204306 Fax (02) 22718211 E-mail osz_cr@cmkos.cz Vážený pan MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví Palackého nám.. 4 128 00 Praha

Více

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB RADA EVROPY VÝBOR MINISTR DOPORUENÍ. R (99) 4 1 VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB (Pijato Výborem ministr 23. února 1999 na 660. zasedání zástupc ministr)

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Nkteré problémy gerontologie. Iva Holmerová Zdenk Kalvach

Nkteré problémy gerontologie. Iva Holmerová Zdenk Kalvach Nkteré problémy gerontologie Iva Holmerová Zdenk Kalvach Stárnutí populace V souasné dob dochází ke stárnutí populace (R bude jednou z nejstarších zemí Evropy), zejména se zvýší poet velmi starých senior

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

O em bude prezentace. Co to je SMJ, prvky SMJ Zásady (principy) SMJ Postup pi zavádní SMJ Možnosti zavádní SMJ Pínos SMJ.

O em bude prezentace. Co to je SMJ, prvky SMJ Zásady (principy) SMJ Postup pi zavádní SMJ Možnosti zavádní SMJ Pínos SMJ. Systém managementu jakosti (SMJ) ást 1 Blok 2 Ing. Antonín Zatloukal únor 2007 O em bude prezentace Co to je SMJ, prvky SMJ Zásady (principy) SMJ Postup pi zavádní SMJ Možnosti zavádní SMJ Pínos SMJ Základní

Více

OŠETŘOVATELSKÝ PROCES Sestra má mít vrozenou inteligenci, charisma, má pomáhat všem potřebným, je profesionálně empatická, teoreticky i prakticky zdatná, v praxi tvořivá, rychlá a spolehlivá v rozhodování,

Více

Školní ád. Pedškolního vzdlávání

Školní ád. Pedškolního vzdlávání Škola Mateská škola Sokolov, Vrchlického 80 Smrnice:.j. MŠ V 96/2012 Spisový znak: 2-1 Skartaní znak: S 5 Úinnost: od 1. 9. 2012 Školní ád Mateská škola je školou zízenou podle zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním,

Více

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ

ÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tlovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o zmn a doplnní dalších zákon (zákon o vysokých školách), dne 30. ervna 2008 pod j.

Více

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Specializaní kurz Veejné zdravotnictví, IPVZ Praha, 11. 3. 2008 JUDr. Dominik Brha, advokát Nová

Více

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád

REKLAMANÍ ÁD. ATLANTIK finanní trhy, a.s _Reklamaní ád REKLAMANÍ ÁD ATLANTIK finanní trhy, a.s. 1 Obsah I. II. III. IV. V. ÚVODNÍ USTANOVENÍ PODÁNÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI! " PIJETÍ A VYÍZENÍ REKLAMACE A STÍŽNOSTI # $ % EVIDENCE SPOJENÁ S REKLAMACEMI A STÍŽNOSTMI

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

Koncept návrhové ásti RPSS

Koncept návrhové ásti RPSS Koncept návrhové ásti RPSS Priorita 1 Zvyšování informovanosti v sociální oblasti Opatení 1.1 Zvyšování informovanosti o nabídce sociálních služeb na území SO ORP (s drazem na území mimo statutární msto.b.)

Více

Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy

Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy 1 Obecné zásady pro hodnocení a klasifikaci žák Pi hodnocení a pi prbžné i celkové klasifikaci

Více

Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry. Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze

Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry. Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze Problematika ošetřovatelského procesu z praktického pohledu sestry Hana Svobodová Marie Zvoníčková 3. LF UK v Praze Historie ošetřovatelského Project Hope procesu v ČR Vivien DeBack, Norma Tigerman Understanding

Více

Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství

Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství Strategický cíl: 3.C2 Opatení: 3.C2.5 Doplnní a zkvalitnní veejných služeb Zpracování a realizace plánu odpadového hospodáství Popis V souladu s platnými metodickými pokyny a v návaznosti na závazné ásti

Více

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6 Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012 Strana 1/6 Obsah 1 OBSAH... 2 2 NKOLIK SLOV NA ÚVOD... 3 3 MODEL... 3 4 DEFINICE... 3 5 DENNÍ VÝKAZ... 4 6 ZÁVR... 6 Strana 2/6 1 Nkolik slov na úvod Zamení

Více

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín Úmluva o biomedicín JUDr. Ondej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Advokátní kancelá JUDr. Bohumily Holubové l.1 Úel a pedmt Úvodní ustanovení Smluvní strany budou chránit dstojnost

Více

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 PODACÍ DENÍK SPIS SBRNÝ ARCH PÍSEMNOST DOKUMENT ÍSLO JEDNACÍ J ODESÍLATELE - Soubor všech jednotlivých DOŠLÝCH a VLASTNÍCH písemností. - Každé písemnosti

Více

Ošetřovatelství

Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako věda (Charakteristika oboru ošetřovatelství) Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako vědní obor Samostatná vědní disciplína s vlastní teoretickou základnou. Teorie umožňuje: - třídit

Více

Ošetřovatelský proces. Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha

Ošetřovatelský proces. Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha Ošetřovatelský proces Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha Vyhláška o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků č. 55/2011 Sb. Všeobecná sestra (1) Všeobecná sestra

Více

seminá pro školský management jaro 2010

seminá pro školský management jaro 2010 Manažerské dovednosti v práci editele školy seminá pro školský management jaro 2010 1. Stanovení osobní vize koncepce je jasná, konkrétní, psobivá a aktivující pedstava budoucího asu, dosažených výsledk,

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008

Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008 Projektovéízení a strategický management - východiska programového financování - IPVZ, 2008 Programové financování Cílem je dosažení pedem definovaných cíl Zpravidla pedstavují soubor projekt Projekt ízení

Více

Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva R. Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Zdraví 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva R. Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva R Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Cílem programu je zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva R Jde o

Více

Personální, materiáln technická a organiza ní kritéria pro jednotlivá centra pé e o nemocné s hemofilií

Personální, materiáln technická a organiza ní kritéria pro jednotlivá centra pé e o nemocné s hemofilií Píloha. 1 Požadavky na centra: Personální, materiáln technická a organizaní kritéria pro jednotlivá centra pée o nemocné s hemofilií 1. Centrum komplexní pée (CCC) Centrum musí zajišovat: diagnostiku a

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 4 ÍZENÉ ÚROVOVÉ KIŽOVATKY ÁST 1 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2

Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2 Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2 1. ngelova kivka x poptávka po statku, M- dchod x luxusní komodita ( w >1) standardní komodita (0< w 1) podadná komodita ( w < 0) 2. Dchodový a substituní

Více

Obsah. Úvod Vzdělávání v ošetřovatelství 45 Ilona Plevová 2.1 Počátky vzdělávání Vzdělávání po roce

Obsah. Úvod Vzdělávání v ošetřovatelství 45 Ilona Plevová 2.1 Počátky vzdělávání Vzdělávání po roce Obsah Úvod 13 1 Historie ošetřovatelství 15 Ilona Plevová, Regina Slowik 1.1 Ošetřovatelství v nejstarších dobách 15 1.2 Význam církve pro vývoj ošetřovatelství 16 1.3 Válečné ošetřovatelství 19 1.4 Počátky

Více

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity sponzorována a uznána Evropskou komisí v rámci programu Sokrates Vzdlávací a sociální integrace osob s postižením prostednictvím pohybových aktivit Pes podporu

Více

Smluvní politika VZP. MUDr. Pavel Horak, CSc., MBA, editel VZP R. Praha kvten 2008

Smluvní politika VZP. MUDr. Pavel Horak, CSc., MBA, editel VZP R. Praha kvten 2008 Smluvní politika VZP MUDr. Pavel Horak, CSc., MBA, editel VZP R Praha kvten 2008 !"#"$#% #"% % %"# &# ' # (#"#' Cíl VZP = být skutenou pojišovnou Poskytovat populan kalkulované veejné zdravotní pojištní

Více

Bezpenost a hygiena práce

Bezpenost a hygiena práce Bezpenost a hygiena práce Problematika bezpenosti tvoí nedílnou souást výuky obecn technických pedmt. Úelem tohoto textu je prezentovat pedevším obecnou problematiku i základní pojmy této oblasti. Mly

Více

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH... 3

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH... 3 Věstník Ročník 2011 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 8 Vydáno: 2. SRPNA 2011 Cena: 481 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH............. 3 2. Vzdělávací

Více

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ Zpracování této analýzy podpoila nadace Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe Výhradní odpovdnost za obsah analýzy nese Ekologický právní servis. ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

Více

Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín

Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín Základní škola a Mateská škola Frenštát pod Radhoštm, Tyršova 913, okres Nový Jiín Smrnice. 1 Smrnice editelky školy ke stanovení výše úplaty za pedškolní vzdlávání dítte v Mateské škole Markova 1176.j:

Více

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada)

Ergoterapie u klient s kombinovanými IC Zahrada. Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Ergoterapie u klient s kombinovanými vadami píklady z IC Zahrada Bc. Jana Matochová (ergoterapeut IC Zahrada) Konference Psychopedické spolenosti, Praha, 9.2.2011 Multidisciplinární tým a role ET Pro nejefektivnjší

Více

Model Marjory Gordon - Model funkčních vzorců zdraví -

Model Marjory Gordon - Model funkčních vzorců zdraví - Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Model Marjory Gordon - Model funkčních vzorců zdraví - Mgr. Martin Krause, DiS.

Více

ESKÝ JAZYK A LITERATURA

ESKÝ JAZYK A LITERATURA ESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PEDMTU 1. Obsahové vymezení Realizuje obsah vzdlávacího oboru eský jazyk a literatura RVP GV. Zaujímá dležité postavení ve výchovn vzdlávacím procesu. Je to povinný

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Dti týrané, zneužívané a

Více

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2

Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Potřeby člověka a ošetřovatelský proces 2 Studijní opora Mgr. Alena Pelcová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s klasifikacemi lidských potřeb v kontextu ošetřovatelského procesu.

Více

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE ÍZENÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS Definice standardních výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh pro libovolný zvolený interval Definice výrobních píkaz koncové

Více

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání A. Text projektu 1. Cíl projektu Cílem projektu je zlepšení životních šancí dtí z DD Žichovec a zlepšení jejich schopnosti integrace do

Více

Školní vzdlávací plán. Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31

Školní vzdlávací plán. Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31 Školní vzdlávací plán Školní družina pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko, Jiráskovo nám. 31 Vychovatelky: I. oddlení Hana Kliková II. oddlení Alena Mrázová Úvod Školní družina je zízena pi ZŠ a MŠ Dolní Bukovsko,

Více

Ošet?ovatelský proces a pot?eby?lov?ka

Ošet?ovatelský proces a pot?eby?lov?ka Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošet?ovatelský proces a pot?eby?lov?ka Ošet?ovatelský proces a pot?eby?lov?ka Napsal uživatel Marie Havlová dne 25.

Více

Poslání Domova sv. Alžbty

Poslání Domova sv. Alžbty Výroní zpráva o prbhu poskytování sociálních služeb v Domov sv. Alžbty v Jablunkov v roce 2007 Poslání Domova sv. Alžbty Domov sv. Alžbty v Jablunkov je uren zejména seniorm, kteí pro svoji nepíznivou

Více

Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostedí v odvtví stavebnictví

Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostedí v odvtví stavebnictví Studie. 5 : Dovoz pracovních sil a jeho vliv na podnikatelské prostedí v odvtví stavebnictví Vytvoeno pro: Projekt reg..: CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Název projektu: Posilování bipartitního dialogu v odvtvích

Více

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 16 Nadžda Rozehnalová, Jií Valdhans 1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 1.3.1. Pojem, pedmt a struktura mezinárodního práva soukromého Ve vd eského mezinárodního práva soukromého

Více

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO PODLIMITNÍ VEEJNOU ZAKÁZKU TVORBA TELEVIZNÍHO CYKLU ZAMENÉHO NA PROPAGACI ROVNOSTI ŠANCÍ ŽEN A MUŽ DATUM: 20.PROSINEC 2005 ZADAVATEL Šance

Více

DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001

DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001 _ESKÝ STATISTICKÝ Ú_AD Ú Registrováno _SÚ _.Vk 263 / 01 ze dne 26. 2. 2001 Dotazník C 2001 DÉLKA A USPO_ÁDÁNÍ PRACOVNÍ DOBY AD HOC MODUL 2001 Identifikace úze _íslo s_ítacího _tvrtletí za_aze _íslo bytu

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA )

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) PRACOVNÍ PEKLAD PRO POTEBY BA 01/08/2005 EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) Tato Úmluva byla sjednána mezi Evropskými

Více

Zkušenosti z pilotních inspekcí kvality sociálních služeb. Etel Smékalová, Milena Johnová, zpracování graf Ondej Mátl. Praha, Olomouc 2003

Zkušenosti z pilotních inspekcí kvality sociálních služeb. Etel Smékalová, Milena Johnová, zpracování graf Ondej Mátl. Praha, Olomouc 2003 1 Zkušenosti z pilotních inspekcí kvality sociálních služeb Etel Smékalová, Milena Johnová, zpracování graf Ondej Mátl Praha, Olomouc 2003 Jedním z nejbolavjších míst v našem systému sociální pée je zajištní

Více

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD

e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e KVALIFIKA NÍ ÁD e s k á g y m n a s t i c k á f e d e r a c e 160 17 Praha 6, Atletická 100/2, P.O. BOX 40 tel./fax 257 210 811 e-mail: cgf@cstv.cz tel. 233 017 434 http://gymnastika.cstv.cz KVALIFIKANÍ ÁD Praha, prosinec

Více

( $%& $' -./ + 0 !" #$!#%& '" #!% # %'"%! & #! $ 6& ! 7# 8#& 9$ #:;& 9& #! 9! 60:;! 99 # :;9 = " =

( $%& $' -./ + 0 ! #$!#%& ' #!% # %'%! & #! $ 6& ! 7# 8#& 9$ #:;& 9& #! 9! 60:;! 99 # :;9 =  = # )*+",+! -./ + 0,0 "#$%& $' ( $%& $'.1. 2 +3*4+55!" #$!#%& '" #!% # %'"%! & #! () $ 6& & &! 7# 8#& 9 :;& 9$ #:;& 9& #! 9&

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012 1 2 Pístroje, materiály a inidla jsou jednou z kontrolovaných oblastí pi kontrolách úrovn správné laboratorní praxe, které provádí Státní ústav pro kontrolu léiv. Kontrolováno je jejich poizování, provoz,

Více

Návrh realizace propojení systém úrazového pojištní zamstnanc v návaznosti na veejné zdravotní pojištní

Návrh realizace propojení systém úrazového pojištní zamstnanc v návaznosti na veejné zdravotní pojištní Návrh realizace propojení systém úrazového pojištní zamstnanc v návaznosti na veejné zdravotní pojištní Píloha. 2: Analýza projektového zámru Prevence úraz na pracovišti a nemocí z povolání bezpenost a

Více

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE 1/OŠKS/2019 Dotaní program na podporu mládeže, tlovýchovy a sportu Úvod Dotaní program je vyhlášen v souladu s místní Agendou 21 a se strategickými cíli msta stanovenými

Více

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt

Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky. Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK. Semestrální projekt Vysoká škola báská Technická univerzita Ostrava Institut geoinformatiky Analýza dojíždní z dotazníkového šetení v MSK Semestrální projekt 18.1.2007 GN 262 Barbora Hejlková 1 OBSAH OBSAH...2 ZADÁNÍ...3

Více

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I.

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I. Centrum sociální pée msta Žamberk O: 00854603 VNITNÍ SMRNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PEOVATELSKÉ SLUŽBY I. PRÁVA 1. Možnost nahlížet do veškeré dokumentace, která je o klientovi vedena. 2. Možnost

Více

O em si budeme povídat

O em si budeme povídat ! O em si budeme povídat jak to u nás všechno zaalo pro se zdravotní systémy reformují a jakým smrem co nabízí soukromé (dobrovolné) zdravotní pojištní v em se liší veejné a soukromé zdravotní pojištní

Více

POTŘEBY V OŠETŘOVATELSTVÍ. Doc. PhDr. J. Marečková, Ph.D. Mgr. L. Mazalová

POTŘEBY V OŠETŘOVATELSTVÍ. Doc. PhDr. J. Marečková, Ph.D. Mgr. L. Mazalová POTŘEBY V OŠETŘOVATELSTVÍ Doc. PhDr. J. Marečková, Ph.D. Mgr. L. Mazalová MASLOWOVA HIERARCHIE POTŘEB SKUPINY LIDSKÝCH POTŘEB čtyři nosné skupiny lidských potřeb: a/ potřeby biologické - tělesné b/ potřeby

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. j. ŠI-159/08-02. Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Pedmt inspekní innosti:

INSPEKNÍ ZPRÁVA. j. ŠI-159/08-02. Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Pedmt inspekní innosti: INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-159/08-02 Název školy: Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Adresa: Královická 668, 250 50 Brandýs n.l. St. Boleslav Indetifikátor: 600 007 774 I: 61388939 Místo

Více

Mohu se potáp?t, když užívám tyto léky?

Mohu se potáp?t, když užívám tyto léky? Mohu se potáp?t, když užívám tyto léky? Jedna z nej?ast?jších otázek na zdravotníky DAN je, zda je bezpe?né se potáp?t, když potáp?? užívá n?jaké konkrétní léky. Odpov?? však bývá z?ídkakdy jednoduchá.

Více

MOOVODY Moovody se oznaují trubice, které vybíhají z moové pánviky ledvin a odvádí vzniklou mo do moového mchýe.

MOOVODY Moovody se oznaují trubice, které vybíhají z moové pánviky ledvin a odvádí vzniklou mo do moového mchýe. VYLUOVACÍ SOUSTAVA vyjmenuje základní orgány vyluovací soustavy urí polohu orgán vyluovací soustavy v tle popíše vnjší i vnitní stavbu ledviny zhodnotí význam vyluovací soustavy pro život lovka uvede píklady

Více

Roní zpráva Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005 Sb.)

Roní zpráva Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005 Sb.) Roní zpráva 2007 dle 21 odst. 3 zákona. 218/2000 Sb., o rozpotových pravidlech a o zmn nkterých souvisejících zákon (rozpotová pravidla) ve znní zákona. 482/2004 Sb. Obsah: (stanoven vyhláškou MF. 323/2005

Více

Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Publikováno z 2. léka?ská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Pravidla pro organizaci studia na 2. léka?ské fakult? Univerzity Karlovy Pravidla pro organizaci studia na 2. lékařské

Více

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí

Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy Dti z uprchlických rodin

Více

ZPSOBY EVALUACE V SOCIÁLNÍ PRÁCI. Jana Vašatková a Pavla Vyhnálková (ed.)

ZPSOBY EVALUACE V SOCIÁLNÍ PRÁCI. Jana Vašatková a Pavla Vyhnálková (ed.) ZPSOBY EVALUACE V SOCIÁLNÍ PRÁCI Jana Vašatková a Pavla Vyhnálková (ed.) HANEX OLOMOUC 2008 Tato publikace vznikla díky finanní podpoe Evropského sociálního fondu a státního rozpotu eské republiky, a to

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru OŠET OVATELSKÁ PÉ E V PEDIATRII

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru OŠET OVATELSKÁ PÉ E V PEDIATRII Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru OŠETOVATELSKÁ PÉE V PEDIATRII 1 Cíl specializaního vzdlávání... 14 Vstupní podmínky a prbh specializaního vzdlávání... 14 Uební plán... 1.1 Uební osnova

Více

Pístupy k informaním systémm

Pístupy k informaním systémm Pístupy k informaním systémm Edita Šilerová Úvod Vedení firem a organizací jsou si jasn vdoma, že bez podpory informatiky nemohou jejich firmy pežít. Ekonomický a konkurenní tlak je nutí asto k razantním

Více

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R VOLEBNÍ ÁD pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R razítko Spolenosti radiologických asistent R podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R (1) Voliem je každý ádný len SRLA

Více

8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE. 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci

8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE. 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci 8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci I. Úvod Nedílnou souástí výchovn vzdlávací innosti je hodnocení a klasifikace žák. Má funkci motivaní, diagnostickou

Více

Dotazník pro testovací zaízení

Dotazník pro testovací zaízení ASLAB Stedisko pro posuzování zpsobilosti laboratoí Národní inspekní orgán SLP Výzkumný ústav vodohospodáský T. G. Masaryka, veejná výzkumná instituce Podbabská 30/2582, 160 62 Praha 6 Tel., fax 224 319

Více

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH... 3

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH... 3 Věstník Ročník 2011 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 8 Vydáno: 2. SRPNA 2011 Cena: 481 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH............. 3 2. Vzdělávací

Více

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 pijatá 23. VS RDM 20.4.2006 POSLÁNÍ Posláním RDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dtí a mladých lidí. Své poslání napluje

Více

Dti do 15 let ohrožené dsledky užívání návykových látek

Dti do 15 let ohrožené dsledky užívání návykových látek Dti do 15 let ohrožené dsledky užívání návykových látek Kvalitativní analýza této cílové skupiny prostednictvím terénního výzkumu protidrogových koordinátor a pediatr Mgr. Jana Majzlíková Katedra psychologie

Více