Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb. Cíl 4 - Závěry

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb. Cíl 4 - Závěry"

Transkript

1 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb Cíl 4 - Závěry z 1. Metdickéh setkávání inspektrů sciálních služeb Téma metdickéh setkání: Tematický kruh č. 1: Kde se nacházíme a c t vlastně děláme aneb idevý rámec a výchdiska pr výkn inspekce sciálních služeb v ČR (včetně evrpskéh kntextu). Kncepce sciálních služeb, plány a rzvjvé cíle, ke kterým by se inspektři měli vztahvat. Míst knání: VOŠ Jabk, Salmvská 8, Praha 2 Datum knání: Přítmni: viz Prezenční listina Prgram setkání: 9:00 9:30 uvítání a presence účastníků (JOB,. s.) 9:30 10:15 úvdní vstup zástupce MPSV idevý rámec a výchdiska pr výkn inspekcí sciálních služeb (MPSV) stručné představení veřejné zakázky (včetně časvéh plánu a plánvaných výstupů), pdání základních infrmací kntextu, cílech a rganizaci metdických setkání (JOB,. s.) 10:15 11:00 hlavní blk setkání zaměřený na prjednání praktických pdnětů tematickéh kruhu 1 část 1. (lektr Mgr. Milena Jhnvá) 11:00 11:15 přestávka, bčerstvení 11:15 12:45 hlavní blk setkání zaměřený na prjednání pdnětů tematickéh kruhu 1 část 2. a 3. (lektr Mgr. Milena Jhnvá) 12:45 13:30 přestávka na běd 13:30 14:15 hlavní blk setkání zaměřený na prjednání pdnětů tematickéh kruhu 1 část 4. (lektr Mgr. Milena Jhnvá) 14:15 15:00 sběr aktuálních témat spjených s realizací inspekcí a ptřeb inspektrů, pririty příštíh setkání, zpětná vazba účastníků, uknčení setkání (JOB,. s.) Cíl 4 final Strana 1 (celkem 10)

2 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb 1. uvítání a presence účastníků (JOB,. s.) Uvítání a prezence účastníků metdickéh setkání prběhl dle plánu a byl krdinván zástupci subddavatele veřejné zakázky JOB.s. (J. Kldinská, J. Veselka, K Macháčkvá). 2. úvdní vstup zástupce MPSV idevý rámec a výchdiska pr výkn inspekcí sciálních služeb (MPSV) stručné představení veřejné zakázky (včetně časvéh plánu a plánvaných výstupů), pdání základních infrmací kntextu, cílech a rganizaci metdických setkání (JOB,. s.) Jindra Kldinská uvedla zástupce z MPSV: Ing. Danielu Luskvu (Veducí ddělení kncepce sciálních služeb a sciální práce) Mgr. Kristýnu Mlejnkvu, Ph.D. (hlavní řešitelka prjektu) ThDr. Markéta Kateřinu Hlečkvu (řešitelka prjektu) a předala jim slv v rámci úvdníh vstupu. Daniela Luskvá ppsala stav systému inspekcí spjený s výknem inspekcí. Z krajů nepřešli na Úřady práce (dále ÚP) všichni dbrníci na výkn inspekcí, jak se předpkládal, tent jev vyvlal samzřejmě přechdný nedstatek kvalifikvaných inspektrů s dluhdbější praxí. Malé zapjení externích inspektrů specializvaných dbrníků p přechdu inspekcí na Úřady práce (důvd především finanční). Tt by se ale měl pr rk 2013 změnit, v rámci připravvanéh rzpčtu úřadů práce byly v tét blasti pr další bdbí alkvány finanční prstředky. Malá nvela zákna bsahuje spíše drbné technické změny v inspekcích, větší změny v inspekcích se čekávají p dknčení veřejné zakázky Invace systému kvality (změny spjené s výstupy zakázky). V sučasné dbě prbíhají ve větší míře spíše inspekce na pdnět. D buducna se nepčítá s rušením standardů kvality, tázka je jak budu vypadat, předpkládá se, že služby, které budu registrvané (placené státem) a nebudu fungvat na kmerční bázi, budu muset standardy ddržvat a pdléhat státní kntrle. Kristýna Mlejnkvá představila změny v rámci inspekcí, které prběhly v rce 2012 (viz níže uvedené bdy): ZMĚNY v rce 2012 Převd inspekcí z KÚ na ÚP: - Persnální bsazení - Vzdělávání - Inf materiál Nrma. Instrukce Změna legislativní: - Předmět - Bdvání Typy inspekcí: - Základní, následná, hlubkvá Specializvaní dbrníci - Rle, Seznam AKTIVITY MPSV Cíl 4 final Strana 2 (celkem 10)

3 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb Prjekt Invace kvality v sciálních službách Nastavení inspekcí na ÚP Metdický pkyn č. 1/2012 k prvádění inspekcí Nvely zákny č. 108/2006 Prjekt Transfrmace sc. sl. Prjekt Prcesy sc. sl. VÝCHODISKA Cíl: chrana práv klientů a principů sciálníh začleňvání Kntrla prvzu služeb Státní kntrla Výstupy shrnutí / dplnění: d buducna se pčítá s využitím externistů (specializvaných dbrníků), důvd, prč nebyli externisté využíváni, byl především finanční, v sučasné dbě byly vyčleněny prstředky na zapjení externích dbrníků (v rzpčtu na příští rk), dšl k malým technickým změnám při výknu inspekcí, větší změny se předpkládají p dknčení zakázky Invace kvality (uknčení v rce 2014), d buducna bude i nadále zachván bdvání v rámci inspekcí (nebude nadále pužíván puze zásadní a nezásadní dělení kritérií standardů), bude pužívána 4 bdvá hdntící škála, všechna kritéria budu tím pádem stejně důležitá, vedení seznamu specializvaných dbrníků byl na MPSV zrušen (není pra v zákně), bude však řešen v rámci veřejné zakázky cíl 4, MPSV dpručil ÚP uzavírat smluvy s takvým inspektrem specializvaným dbrníkem, který má v indexu ptvrzené vzdělávání a supervize, zde zástupci MPSV apelvali na t, aby byla zachvána kntinuita dalšíh rzvje inspektrů a tat záležitst nebyla brána puze jak frmální pžadavek, dtaz účastníka setkání jak t vlastně je s udržváním kmpetencí inspektra, c se má psílat, jak má dlžit praxi a další vzdělávání? zástupkyně MPSV slíbily, že dfrmulují zadání (c se vlastně má dkládat a kdy) a bude tm dtčené inspektry infrmvat, dtaz účastníka zdali je vůle, udržet standardy a že je ptřeba všechny prjekty kncepčně prpjit? zástupkyně MPSV uvedly, že styční důstjníci na MPSV mají právě tut prpjvací rli plnit, dtaz účastnice na pdbu minimálníh persnálníh a materiálníh standardu (zdali a kdy bude zpracván) zástupkyně MPSV uvedly, že na tét prblematice se pracuje.., může t tak být ale nemusí, z pléna účastníků byl vyřčen k výše uvedenému kmentář: byl pukázán na t, že nrmativní vyjádření minimálních standardů v persnální a materiální blasti je krk zpátky, MPSV jde plitické zadání, za pslední rky se systém kvality v určitém duchu rzpliznul, z pléna účastníků (hledně kalkulace dtace) Kam se tedy vyvíjí financvání služeb, prč se nejde cestu individualizace, zde by se t dal řešit elegantněji? MPSV - tři mdely financvání (d nich se bude dvíjet i existence neb neexistence minimálních persnálních standardů v technické a persnální blasti). zakázka Invace kvality je úzce prpjena s dalšími prjekty na nárdní úrvni Transfrmace bude zachvána překlenvacím prjektem Cíl 4 final Strana 3 (celkem 10)

4 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb Pdpra prcesů katalgy jevů, ptřeb a činnstí, karta služeb, materiálně technický standard (minimální standard), registrační pdmínky zpčátku jak vstup d systému v rce 2007 (vytvření sítě služeb), v sučasné dbě je ptřeba zpřísnit registrační pdmínky, ale zjedndušit administrativu s registrací a její kntrlu spjenu, dtaz z pléna..je v buducnu mžné a je t v mci ministerstva d buducna ddělit ubytvání a pskytvání služeb?. Odpvěď - naší snahu je t d buducna umžnit (MPSV). Úvahy směřují k tmu, že t bude umžněn, nikliv nařízen. Jindra Kldinská a Jsef Veselka představili veřejnu zakázku Invace systému kvality sciálních služeb z phledu dílčích cílů, jejich bsahu a čekávaných výsledků / výstupů. Při prezentaci Cíle 4 (v rámci něhž jsu knána i Metdická setkávání) byly představeny i suvisející rganizační infrmace a prezentvány termíny dalších metdických setkávání (viz tabulka níže). Zástupci subddavatele pděkvali účastníkům za splupráci a prfesinální přístup ve fázi sběru pdnětů k sestavení prgramu metdických setkávání. Sučástí příspěvku byl i pděkvání za vyplnění a zaslání dtazníků k tematickým kruhům cíle 4. Zástupci subddavatele infrmvali mžnsti kntinuálníh získávání aktuálních infrmací k veřejné zakázce na stránkách MPSV( Návrhy termínů metdických setkání inspektrů Čísl setkání Měsíc a rk Praha Olmuc 2. únr duben červen září listpad leden Cíl 4 final Strana 4 (celkem 10)

5 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb 8. březen květen červen září říjen Obsahem únrvých setkání bude vedle aktuálníh dění ve veřejné zakázce i níže uvedené téma: Základní zásady sciálních služeb, práce s nepříznivu situací v rámci hdncení kvality a návaznst pskytvané sciální služby na další dstupné zdrje 3. hlavní blk setkání zaměřený na prjednání praktických pdnětů tematickéh kruhu 1 (lektr Mgr. Milena Jhnvá) Milena Jhnvá představila prgram svéh příspěvku celý příspěvek je uveden v přilžené prezentaci přílha č. 1 Byla vyřčena zajímavá teze a t, že hlavním prblémem standardů jsu inspekce. Tent výrk si každý může vylžit různě, ale jedna z interpretačních rvin může být ta, že standardy jak mderní nástrj kvality a dalšíh zlepšvání mtivvaných a zralých (managementů) rganizací pskytujících sciální služby nemůže být zárveň vhdným nástrjem kvality státní kntrly, kde je nutné měřit způsbem: má / nemá, splňuje / nesplňuje, cž v sučasném znění některých standardů mžné není. Prběhla skupinvá kalibrační práce, tzn. práce s níže uvedenými tázkami: C je smyslem inspekcí? Prč tu jsu? C je cílem inspekcí? Čeh mají dcílit? V následující diskuzi byl též knstatván, že jednznačné dpvědi na výše uvedené tázky je těžké stanvit a ani mnhé zainteresvané strany t nevědí (neb se na tm neshdnu). Výstupem skupinvé práce (mim jiné) byl t, že inspekce jistě suvisí s níže uvedenými pjmy: kntrla pdpra zajištění bezpečnéh prstředí sulad s definvanu kvalitu třídit dbré a špatné služby Cíl 4 final Strana 5 (celkem 10)

6 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb sulad služby se záknem, služba pskytvaná ve stanvené kvalitě zajistit aby služba dpvídala ptřebám inspekce jak páka na pskytvatele zpětná vazba pr pskytvatele sciální začlenění chrana práv uživatelů Prběhl třídění výstupů skupinvé práce dle výše zadaných tázek: C je smyslem inspekcí? Prč tu jsu? Inspektr kntrluje, která služba je v suladu se záknem Inspekce jak nástrj ke změně Kntrla služby Aby služba dpvídala ptřebám uživatele Inspektr by měl říct systému, c je účel. Třídění služeb na dbré/špatné Zaměření na efektivitu a kvalitu C je cílem inspekcí? Čeh mají dcílit? Pdpra klienta Zpětná vazba pskytvatele, zda dpvídá praxe ptřebám Inspektr by si měl sám uvědmit, c je cíl a c účel Účelně vynalžené finanční prstředky Kalibrvání inspektrů stejný phled inspektrů na hdncení pskytvatele. Další práce byla věnvána tématu Základních zásad, Dbrvlnému Evrpskému rámci pr kvalitu a práci s principem subsidiarity: Základní zásady vycházející z 2 Zákna 108/2006 Sb. Sciální služby musí: - zachvávat lidsku důstjnst - vycházet z individuálně určených ptřeb lidí - pdprvat rzvj jejich samstatnsti - půsbit na sby aktivně - mtivvat k řešení nepříznivé sciální situace.. prevence závislsti na službě - psilvat sciální začleňvání - ddržvat lidská práva a základní svbdy Princip subsidiarity prstředek nezávislsti Byla představena zásada pskytvání sc. služeb na nejnižší mžné úrvni (viz přílha č. 1 schéma v prezentaci). Diskuze byla vedena nad tázku, kdy se má zapjit sciální služba d řešení nepříznivé situace. Ne každý, kd přijde s žádstí pdpru sciální službu, vyzkuší před tím řešit Cíl 4 final Strana 6 (celkem 10)

7 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb svji situaci pmcí v kmunitě dstupných a mnhem přirzenějších zdrjů pdpr/pmci (rdina, přátelé, kmunita, terénní služby, běžné služby pr veřejnst). Princip subsidiarity: Nejdříve by si měl člvěk pmci sám Ptm nastupuje rdina Pté širší klí člvěka (další blízké sby a známí) Ptm běžně dstupné služby a další rganizace (NNO apd.) Pak až nastupuje sciální služba (důstjná záchytná síť) Otázka účastníků jak má být princip subsidiarity uplatněn? Výstup suvisející diskuze: Otázka lektra: Výstup suvisející diskuze: Stát by měl jasně deklarvat, že dpvědnst za řešení situace je na jedinci Neměly by mu být upírány kmpetence k řešení Důležité je v rámci jednání ppsat prblém a pté psudit, jak lze prvek subsidiarity uplatnit Důležitá je rle i sciální práce na bci (pkud funguje) Sciální služby nastupují tehdy, když statní předcházející stupně pdpry nefungují Kde lze najít důkazy tm, že sciální služba naplňuje neb nenaplňuje princip subsidiarity? jednání se zájemcem (bsahuje přezkumání prvků subsidiarity) jak je sestaven IP (bsahuje přezkumání prvků subsidiarity) jak se pracuje s dalšími zdrji respektuje zařízení pskytvání služeb cílvé skupině dmácí řád nemezuje v začleňvání jestli je v metdice služby tent pžadavek zaktven (jak je služba na tt připravena) rzhvry s dalšími aktéry, kteří vstupují d řešení nepříznivé situace analýza klí, jaké klí nabízí další zdrje (byly vylučeny stupně nižší pdpry) jak služba minimalizuj vytržení klienta z funkčníh prstředí zkumá služba, c ten člvěk chce Výstupy shrnutí / dplnění: základní tázku, která by se měla v rámci inspekcí psuzvat je tázka, prč je člvěk uživatelem sciální služby, c se mu stal a jestli pravdu neexistval, neexistuje a ptenciálně nebude existvat jiné, přirzenější řešení Cíl 4 final Strana 7 (celkem 10)

8 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb cílvu skupinu byl by dbré definvat ne věkem, pstižením apd., ale spíše ptřebami spjenými s řešením jeh nepříznivé situace v c nejpřirzenějším prstředí, přiměřeným způsbem (k danému typu pdpry) prblém s naplňváním principu subsidiarity je ten, že je v přímém rzpru se stávajícími eknmickými ukazateli a pžadavky na efektivitu služeb (jedná se brvský střet zájmů, kd začlení, neblží a napak) výše uvedený bd nastluje tázku, prč není v sučasné dbě v rámci inspekcí prvek subsidiarity již razantně vymáhán, záknné pžadavky t umžňují, např. 2 Zákna 108/2006 Sb. sučasná typlgie služeb mžná půsbí prti uplatnění prvku subsidiarity. 4. Výstupy z prvníh jednání Stálé pracvní skupiny k cíli č. 2 Aktualizace pravidel pr výkn inspekcí a metdických pstupů inspektrů, knanéh dne , Schválené MPSV dne Na žádst Mgr. Kristýny Mlejnkvé, Ph.D., byla d prgramu setkání zařazena diskuze k níže uvedeným výstupům, která měla služit k prvnání s výstupy hlavníh blku (kde byl též řešen pdbné téma). Účastníkům byl představen text, který bude výchzím stanviskem pr zpracvání textů Pravidel pr výkn inspekcí a metdických pstupů inspektrů v prjektu Invace systému kvality. Citace ze zmíněnéh materiálu: Inspekce pskytvání sciálních služeb je garantvaná státní kntrla, která kntrluje prvz pskytvatele minimálně 1 x za 5 let. Cílem inspekcí pskytvání sciálních služeb je kntrla ddržvání práv a bezpečnsti klientů, jejich sciální začleňvání a prevence sciálnímu vylučení (viz základní zásady zákna sciálních službách). Efektivní inspekce má zacílený bsah a rzsah inspekce tak, aby dhalila pchybení pskytvatele v neprspěch klienta v krátkém čase a minimálními finančními a lidskými zdrji, směřuje předmět inspekce na kntrlu klíčvých blasti činnstí služby, ve kterých lze psudit, zda služba ddržuje pvinnsti ulžené záknem, pužívá bjektivně kvalitativní měřítka hdncení, aby hdncení prbíhal všemi skupinami inspektrů u všech pskytvatelů jedntně, dispnuje srzumitelným výstupem směrem k pskytvateli, klientům i veřejnsti. Výstupy z diskuze k výše uvedenému materiálu: Inspekce pskytvání sciálních služeb dle účastníků kntrluje pskytvání sciálních služeb nikliv prvz pskytvatele dle účastníků není mžné za stávajících pdmínek kntrlvat pskytvatele 1x za 5 let (1 pskytvatel = například 10 registrací) Cílem inspekcí je dle účastníků: Cíl 4 final Strana 8 (celkem 10)

9 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb zjišťvání zda prváděná praxe pskytvatele dpvídá definvané kvalitě v suladu se záknnými i právními pžadavky. psuzení zda služba dpvídá definvané kvalitě (v suladu s vybranými záknnými pžadavky). zjištění zda prváděná praxe sciální služby dpvídá definvané kvalitě. věřit míru plnění kritérií kvality pskytnut zpětnu vazbu pskytvatelům zhdncení služby dát pskytvatelům nezávislé zhdncení stavu naplňvání práv klientů a efektivitě služby. Efektivní inspekce: dle vyjádření účastníků nejde první drážka splnit z důvdu známéh půsbení vztahů prvků kvalita náklady čas, tedy faktu, že jakékli mezení času neb nákladů snižuje kvalitu Účastníci se dále shdli na tm, že by rádi tent výstup ficiálně připmínkvali a pžádali jeh zaslání em. 5. Sběr aktuálních témat spjených s realizací inspekcí a ptřeb inspektrů, pririty příštíh setkání, zpětná vazba účastníků, uknčení setkání (JOB,. s.) C inspektři ještě navrhvali: pjmenvat jasně a měřitelně, c je t kvalita v sciálních službách pkud nejsu peníze neb čas na t kntrlvat kvalitu v plném rzsahu, pak je ptřeba kntrlu kvality zúžit vyžít metdická setkání pr připmínkvání výstupů prjektu Invace systému kvality C by mhl být sučástí příštích setkání a jiné: specializvaní dbrníci cítí infrmační vakuum, setkání přispívají k infrmvání, uvítáme d buducna vždy knkrétní prgram (praktické zaměření na určité knkrétní téma) účastníci cenili dstupnst infrmací termínech knání všech 11 zbývajících metdických setkání účastníci se ptají, prč kalibrace na metdických setkáních není zaměřena na nvé standardy na tmt setkání jsem se dzvěděla víc než za dsavadní půsbení na ÚP, vnímáme práci jak práci všech na jedné ldi (účastníci z UP) kalibrace pkud nedefinuje jasně cíl a účel inspekcí včetně jejich smyslu, pak se kalibrace inspektrů bude zajišťvat velmi těžce a napak Dle vyjádření většiny účastníků měl Metdické setkání smysl a splnil jejich čekávání. Účastníci cenili, že je zájem jejich názry a znalsti. Všechny tři skupiny účastníků brali průběh setkání jak ptvrzení th, že nás někd stjí. Z Metdickéh setkání také vyplynul, že účastníci se spíše cítí jak jeden tým ( jsme na jedné ldi ) a dělení na tři kategrie inspektrů není většinvě vnímán pzitivně. Za úvahu stjí t, zda by d buducna neměl existvat jeden nezávislý rgán (dbrná autrita) hdntitelů kvality v sciálních službách, kteří by pracvali pr různé zainteresvané strany, které by výstupy hdncení pté využívaly pr výkn svých zadavatelských pravmcí (jak na úrvni místních, krajských i celstátních sítí služeb, tak pr subjekty zastupující samtné uživatele). Cíl 4 final Strana 9 (celkem 10)

10 Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb Zápis zpracval: Jsef Veselka Cíl 4 final Strana 10 (celkem 10)

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb. Cíl 4 - Závěry. z 1. metodického setkávání inspektorů sociálních služeb

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb. Cíl 4 - Závěry. z 1. metodického setkávání inspektorů sociálních služeb Individuální prjekt MPSV: Invace systému kvality sciálních služeb Cíl 4 - Závěry z 1. metdickéh setkávání inspektrů sciálních služeb Téma metdickéh setkání: Tematický kruh č. 1: Kde se nacházíme a c t

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Přílha č. 2 Ppis pdprvaných aktivit Pdprvané aktivity pdpry typu A - Systémvá pdpra sciální práce v bcích (maximální dba realizace 24 měsíců): 1) Výkn sciální práce dle 63 zákna č. 111/2006 Sb., pmci v

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvdní seminář Vsetín, 1. listpadu 2017 www.zdravamesta.cz/ps2017 Tat akce byla připravena za finanční pdpry SFŽP a MŽP. Pdzimní škla NSZM Vsetín, 1. 11. 2017 Metdická pdpra

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o.

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o. Dplední prgram 9:30 9:45 Zahájení knference 9:45 10:20 Úvdní slv Mgr. Milslav Kvapil, ředitel splečnsti DYNATECH s.r.. Odbrný blk 1.: Vztahy mezi zřizvatelem a příspěvkvými rganizacemi (principy, pravidla,

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ÚČEL A CÍLE DOTAZNÍKU Cílem tht dtazníkvéh šetření realizvanéh dbrnu skupinu MŠMT (více k cílům a aktivitám

Více

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB Přílha č. 1b zadávací dkumentace GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB verze 1.0 Obsah 1 Vymezení cílů prjektu 3 2 Prcesní architektura 4 2.1 Základní výchdiska návrhu prcesní architektury 4 2.2 Pstup tvrby a pužité

Více

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní , 3P Cnsulting, s. r.., Římská 12, 120 00 Praha 2 telefn: (+420) 739 548 469 e-mail: inf@trass.cz web: www.trass.cz Dpručení Středčeskému kraji k transfrmaci ústavní péče v péči kmunitní Klient Zakázka

Více

Strategické rámce správy a rozvoje klasifikace DRG v roce 2013

Strategické rámce správy a rozvoje klasifikace DRG v roce 2013 Strategické rámce správy a rzvje klasifikace DRG v rce 2013 Ministerstv zdravtnictví má až d knce rku 2013 uzavřenu s NRC prváděcí smluvu k prvádění některých činnstí týkajících se kultivace systému DRG

Více

HREA EXCELLENCE AWARD 2013

HREA EXCELLENCE AWARD 2013 HREA EXCELLENCE AWARD 2013 I. Základní infrmace prjektu Název prjektu Firma: Kategrie: Autr prjektu Zapjme se všechny, není t nárčné! Česká pšta, s.p. 2. kategrie (kmerční subjekty nad 500 zaměstnanců)

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK. Vyplní odbor kultury a cestovního ruchu města Písku: Číselný kód žádosti: Počet získaných bodů:

FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK. Vyplní odbor kultury a cestovního ruchu města Písku: Číselný kód žádosti: Počet získaných bodů: FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK Vyplní dbr kultury a cestvníh ruchu města Písku: Číselný kód žádsti: Pčet získaných bdů: 511. /1/.. Pznámka: Jedntlivé ple frmuláře jsu uzamčeny pr grafické úpravy. Pkud vám

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 16

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 16 Zápis z diskusníh fóra pracvní skupiny č. 16 (Průřezvá skupina) Termín knání: 25. 5. 2017 Míst knání: Ostrava Mariánské Hry, budva DTO Facilitátři: Mgr. Jarslava Krömervá, PhDr. Jarslava Sýkrvá Téma: Kvalita

Více

Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě Ročník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ

Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě Ročník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ Cena Ministerstva vnitra za invaci ve veřejné správě Rčník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ 1. Stručný název řešení: Suběžná implementace mderních metd řízení na Ministerstvu pr místní rzvj. 2. Autr zprávy:

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Název zadavatele Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Sídl Na Slvance 1999/2, 182 21 Praha 8 IČ 68378271 Právní frma Zástupce zadavatele Název zakázky Druh zadávacíh

Více

Zásady dotačního programu pro podporu činností, které navazují, kooperují nebo rozšiřují sociální služby v Královéhradeckém kraji pro rok 2012.

Zásady dotačního programu pro podporu činností, které navazují, kooperují nebo rozšiřují sociální služby v Královéhradeckém kraji pro rok 2012. Zásady dtačníh prgramu pr pdpru činnstí, které navazují, kperují neb rzšiřují sciální služby v Králvéhradeckém kraji pr rk 2012. I. Úvdní ustanvení Nestátní neziskvé subjekty, právnické a fyzické sby vyvíjející

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

Zpravodaj projektu PREGNET

Zpravodaj projektu PREGNET Zpravdaj prjektu PREGNET Úvdní slv Přibližně každý desátý bčan České republiky (ČR) se ptýká se zdravtním pstižením, které mu v různé míře kmplikuje vstup neb dluhdbé udržení se na pracvním trhu. Od rku

Více

Město Tábor. Pravidla projektového řízení

Město Tábor. Pravidla projektového řízení Řízení a krdinace akčních plánů v rámci Organizačníh, prcesníh a eknmickéh auditu splečnsti BYTES Tábr s.r.. KPMG Česká republika, s.r.. 30. 7. 2008 Tent reprt bsahuje 12 stran 2008 KPMG Česká republika,

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

Veřejné zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti Pohled Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (?)

Veřejné zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti Pohled Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (?) Veřejné zakázky v blasti brany neb bezpečnsti Phled Úřadu pr chranu hspdářské sutěže (?) Mjmír Flrian 1. Právní úprava zadávání veřejných zakázek v blasti brany neb bezpečnsti (evrpská / nárdní) 2. Pstavení

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné, Univerzitní náměstí 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Slezská univerzita v Opavě Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné Přílha Dluhdbéh záměru vzdělávací a

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance)

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance) Základní zaměření dvu typů seminářů a jejich bsahvá náplň má za cíl pskytnut veducím zaměstnancům v becné rvině infrmace zákníku práce a dalších suvisejících právních úpravách, včetně infrmací prblematice

Více

Dotazník pro neziskové organizace

Dotazník pro neziskové organizace Dtazník pr neziskvé rganizace Vážení zástupci neziskvých rganizací z Nvéh Hrádku, dvlujeme Vás tímt pžádat vyplnění dtazníku, který služí pr zjištění názrů a ptřeb neziskvých rganizací v Nvém Hrádku. V

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

Role metodika v procesu zavádění a ověřování standardů kvality v praxi

Role metodika v procesu zavádění a ověřování standardů kvality v praxi Rle metdika v prcesu zavádění a věřvání standardů kvality v praxi Standardizace rgánu sciálně-právní chrany dětí na Městském úřadu v Třinci 20.05.2015 Standard kvality Standard nrma, kritérium, becně uznávaný

Více

Informace o aktuálním stavu implementace GeoInfoStrategie

Informace o aktuálním stavu implementace GeoInfoStrategie Infrmace aktuálním stavu implementace GeInfStrategie Eva Kubátvá, dbr egvernmentu Kateřina Knečná, dbr prjektvéh řízení Seminář GeInfStrategie a TA ČR - - splupráce Technlgické agentury ČR při implementaci

Více

Pozn.: v číselníku je často obsaženo více možností k výběru, ale pro program Interreg V-A ČR-Polsko jsou relevantní pouze možnosti výběru zde uvedené.

Pozn.: v číselníku je často obsaženo více možností k výběru, ale pro program Interreg V-A ČR-Polsko jsou relevantní pouze možnosti výběru zde uvedené. Zpráva realizaci prjektu / dílčí části prjektu Pzn.: v číselníku je čast bsažen více mžnstí k výběru, ale pr prgram Interreg V-A ČR-Plsk jsu relevantní puze mžnsti výběru zde uvedené. Úvdní strana dkumentu

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011 Tvrba jedntnéh zadání závěrečné zkušky ve šklním rce 2010/2011 bry středníh vzdělání kategrie E pracvní verze 1 Obsah I. Organizace tvrby JZZZ 1. Harmngram tvrby JZZZ 4 2. Činnst autrskéh týmu 6 3. Kntakty

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, POBOČKA PÍSEK KARLA ČAPKA 2549, 397 01 PÍSEK IČO: 708 698 12 ZŘIZOVATEL: JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0037IM8* UOHSX0037IM8 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č.j.:ÚOHS-S308/2010/VZ-14964/2010/510/OK V Brně dne: 26.11.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Úvd Jihčeská vědecká knihvna (JVK) v Českých Budějvicích prvzuje své webvé stránky d začátku rku 1996 (tehdy

Více

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Informace k aplikaci KISSoS. Revize metodik pro výkaznictví Nové moduly aplikace Možnosti rozvoje aplikace

Informace k aplikaci KISSoS. Revize metodik pro výkaznictví Nové moduly aplikace Možnosti rozvoje aplikace Infrmace k aplikaci KISSS Revize metdik pr výkaznictví Nvé mduly aplikace Mžnsti rzvje aplikace Revize metdik pr výkaznictví aplikace KISSS Nminace zástupců jedntlivých služeb: duben až květen 2017 Jednání:

Více

Úvod Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu

Úvod Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Eva Kubátová, koordinátorka projektu Úvd Strategie rzvje infrastruktury pr prstrvé infrmace v ČR d rku 2020 (GeInfStrategie) Eva Kubátvá, krdinátrka prjektu Prstrvé infrmace jak sučást digitální buducnsti, Praha, 22. května 2014 Usnesení

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. Směrnice č. 29/2005. Vnitřní kontrolní systém na Univerzitě Pardubice

UNIVERZITA PARDUBICE. Směrnice č. 29/2005. Vnitřní kontrolní systém na Univerzitě Pardubice UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 29/2005 Věc: Půsbnst pr: Vnitřní kntrlní systém na Univerzitě Pardubice všechny útvary Univerzity Pardubice Účinnst d: 1. 1. 2006 Vypracval a předkládá: Schválil: Ing.

Více

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS...

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS... Zákn č. 201/2012 Sb., chraně vzduší základní pvinnsti prvzvatelů zdrjů znečišťvání vzduší ing. Zbyněk Krayzel, Pupětva 13/1383, 170 00 Praha 7 Hlešvice 266 711 179, 602 829 112 ZBYNEK.KRAYZEL@SEZNAM.CZ

Více

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje Sylabus mdulu: E Finance a finanční nástrje Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jiří Krátký 26. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem mdulu,

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE OBSAH OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE A. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ORGANIZACI B. PROFESNÍ STRUKTURA ORGANIZACE PRACOVNÍCI

Více

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV Klíčvá aktivita: 10 Rzvj kmpetencí při hdncení výsledků VaV Kurz: Hdncení výsledků VAV Cílem kurzu je získání přehledu sučasných i buducích přístupech, psaných i nepsaných,

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO Rukvěť ekvzdělavatele I. Rukvěť (ek)vzdělavatele I. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr pedaggické pracvníky v blasti EVVO Vzdělávací akce pr pedaggické pracvníky charakteristika

Více

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SODRŽNOSTI SEVEROZÁPAD

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SODRŽNOSTI SEVEROZÁPAD Sídl: Masarykva 3488/1, 400 01 Ústí nad Labem tel.: 475 240 600, fax: 475 240 610 www.nuts2severzapad.cz, www.eurpa.eu Pracviště: Závdní 353/88, 360 21 Karlvy Vary tel.: 353 502 624, fax: 353 502 353 e-mail:

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 11 Čísl vydání: 2.0 Stránka:

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 12 Čísl vydání: 2.1 Stránka:

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstv vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádstí finanční pdpru v rámci Integrvanéh peračníh prgramu 1. Identifikace výzvy Čísl kla výzvy: 03 kntinuální Celkvá částka pr tut výzvu

Více

PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY. v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014 2020

PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY. v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014 2020 PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY v Operačním prgramu Živtní prstředí pr bdbí 2014 2020 Verze 5.0 Znění účinné d: 14. 10. 2015 Identifikace dkumentu Evidenční čísl: Zpracván dne: 9. 10. 2015 Verze

Více

Výzva. Prioritní osa 5 Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví

Výzva. Prioritní osa 5 Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Výzva k pdávání žádstí pskytnutí pdpry v rámci Integrvanéh peračníh prgramu pr bdbí let 2007-2013 Priritní sa 5 Nárdní pdpra územníh rzvje Oblast intervence 5.1 Nárdní pdpra využití ptenciálu kulturníh

Více

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK?

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK? Knzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK? I. Pjem aneb c se jedná (článek IX. Metdiky) Zisk = skutečné výnsy mínus skutečné náklady

Více

M E T O D I K A (VÝTAH) PROGRAM ROZVOJE OBCE

M E T O D I K A (VÝTAH) PROGRAM ROZVOJE OBCE M E T O D I K A (VÝTAH) PROGRAM ROZVOJE OBCE O PROJEKTU Předkládaný výtah Metdiky tvrby prgramu rzvje bce ( Metdika ) je výstupem prjektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 Elektrnická metdická pdpra tvrby rzvjvých

Více

Zpráva o činnosti HV Svazu účetních

Zpráva o činnosti HV Svazu účetních Zpráva činnsti HV Svazu účetních 1. HV SÚ Snaha řešit situaci vůči KCÚ direktivně se ukázala jak špatná a kntraprduktivní. Byl nutné situaci uklidnit a zárveň narvnat některé krky ze strany bývalé paní

Více

Varování podle - použití a dopady. Adam Kučínský ředitel odbor regulace

Varování podle - použití a dopady. Adam Kučínský ředitel odbor regulace Varvání pdle - pužití a dpady 12 ZKB Adam Kučínský ředitel dbr regulace Disclaimer Prezentace bsahuje infrmace platné ke dni její realizace, tedy k 16. 4. 2019. Infrmace, fakta a údaje bsažené v prezentaci

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX003WQC1* UOHSX003WQC1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S523/2011/VZ-19003/2011/520/ABr V Brně dne: 30. března 2012 Rzhdnutí nabyl právní mci dne 28.4.2012 Úřad pr chranu

Více

SMLOUVA. Mgr. Věrou Pálkovou náměstkyní hejtmana kraje

SMLOUVA. Mgr. Věrou Pálkovou náměstkyní hejtmana kraje Ilíilllll',]!! 11! lllll 11111 KUÍ1SP80RnZ6V SMLOUVA MORAVSKOSLEZS KÝ KRAJ - K ^AJBKÝ ÚŘAD ČÍSLO SMI 0$f X-yVYCDOD Mír ATKU) -4- Cfe... zk db. se sídlem: zastupen: 28. října 117, 702 18 Ostrava IC: 70890692

Více

S t ř e d o č e s k ý k r a j

S t ř e d o č e s k ý k r a j S t ř e d č e s k ý k r a j Jak vyšší územně samsprávný celek byl vytvřen v rce 2000. Nemá své sídl umístěn na vlastním území, ale na území jinéh kraje, Hlavníh města Prahy. Rzlhu patří mezi čtyři kraje,

Více

Norské fondy Program CZ08

Norské fondy Program CZ08 Nrské fndy Prgram CZ08 Základní údaje Pskytvatel příspěvku (dnr): Nrsk Zprstředkvatel prgramu: Ministerstv financí Partner prgramu - ČR: Ministerstv živtníh prstředí pdílí se na přípravě prgramu včetně

Více

Zákon o zdravotních pojišťovnách

Zákon o zdravotních pojišťovnách Zákn zdravtních pjišťvnách Důvdy ke změně Nestandardní právní frma zdravtních pjišťven Nedstatečné a nejasné vymezení pdmínek pr vznik a zánik zaměstnaneckých zdravtních pjišťven Nedstatečně vymezené pdmínky

Více

Resortní systémy centralizovaného zadávání (RS CZ)

Resortní systémy centralizovaného zadávání (RS CZ) Resrtní systémy centralizvanéh zadávání (RS CZ) Transparentní nvela aneb C je v té krabici? Ing. Pavel Brž ředitel divize rzvjvých prjektů CS-PROJECT pbrz@cs-prject.cz 04. 10. 2012, Htel Olympik Tristar

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX008357X* UOHSX008357X ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0114/2016/VZ-07578/2016/521/MŽi Brn 26. únra 2016 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): Odbrný kurz: I. Systém řízení jaksti v elektr-výrbě rzvj dbrných

Více

[AVG-WEB] Zpř í stupně ní kořpořá tní ho wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR

[AVG-WEB] Zpř í stupně ní kořpořá tní ho wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR [AVG-WEB] Zpř í stupně ní křpřá tní h wěbu Semestrální práce z předmětu A4M39NUR 1 Zadání balikpav@fel.cvut.cz, luckra1@fel.cvut.cz Semestrální prjekt se bude zabývat testváním krprátních internetvých

Více

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD Sídl: Berní 2261/1, 400 01 Ústí nad Labem tel.: 475 240 600 www.nuts2severzapad.cz, www.eurpa.eu Pracviště: Závdní 379/84A, 360 21 Karlvy Vary tel.: 353 222 624 e-mail: ridicirgan@nuts2severzapad.cz PLÁN

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího inspektora Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího inspektora Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu Oznámení vyhlášení výběrvéh řízení na služební míst veducíh inspektra Oblastníh inspektrátu práce pr hlavní měst Prahu Praha 18. srpna 2015 Č. j. MV-108490-4/OSK-2015 Náměstek ministra vnitra pr státní

Více

Krajský úřad Karlovarského kraje

Krajský úřad Karlovarského kraje Krajský úřad Karlvarskéh kraje PRAKTICKÝ POSTUP ZAVEDENÍ GDPR ve šklách a šklských zařízení Jaký přístup zvlil Karlvarský kraj Jaká je pdpra zřizvatele šklám Jak prbíhá vstupní analýza? NAVRHOVANÝ POSTUP

Více

Plán odpadového hospodářství

Plán odpadového hospodářství Plán dpadvéh hspdářství Rztk výrční vyhdncení za rk 2008 Květen 2009 Vypracval: ing. Zdeněk Smejkal Kancelář Ing. Pavla Nváka, Zámecká 384, 335 61 Spálené Příčí ing.pavel.nvak@seznam.cz ; tel. 603161021

Více

Níže jsou uvedeny zásady naší společnosti pro zpracování osobních údajů.

Níže jsou uvedeny zásady naší společnosti pro zpracování osobních údajů. Zásady chrany sbních údajů Ochrana sbních údajů Zásady chrany sbních údajů jsu vytvřeny na základě přijetí Nařízení Evrpskéh parlamentu a Rady (EU) 2016/679 chraně fyzických sb v suvislsti se zpracváním

Více

Jinak řečeno se věnujeme

Jinak řečeno se věnujeme Kd nás ještě nezná pmáháme plánvat pdprujeme splupráci pdprujeme kmunikaci upzrňujeme na prblémy snažíme se je splečně s Vámi řešit pmáháme prsazvat splečné plány Jinak řečen se věnujeme vzdělávání reginálnímu

Více

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu Nabídka služby DOZP 1. pskytnutí ubytvání - ubytvání - úklid, praní a drbné pravy lžníh a sbníh prádla a šacení, žehlení Služba je pskytvána ve dvu střediscích. Středisk Rumburk 2 dmácnsti p 5 klientech,

Více

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace Sylabus mdulu: B - Strategické řízení rganizace Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem

Více

Manažerské shrnutí 1/8

Manažerské shrnutí 1/8 Manažerské shrnutí Zakázka d realizace prgramů financvaných ze strukturálních fndů v České republice, jejímž zadavatelem je Ministerstv pr místní rzvj ČR (MMR), byla realizvána splečnstí HOPE-E.S., v..s.,

Více

Návrh rámcového postupu a konceptu implementace. standardů taxi. MODRÝ ANDĚl s.r.o., srpen 2015

Návrh rámcového postupu a konceptu implementace. standardů taxi. MODRÝ ANDĚl s.r.o., srpen 2015 Návrh rámcvéh pstupu a knceptu implementace standardů taxi MODRÝ ANDĚl s.r.., srpen 2015 Obsah Prhlášení a mtivace k návrhům standardů 3 Návrh rámcvéh knceptu zavedení standardů 4 Pdrbnější rzpad realizačních

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011 *uhsx0039d6p* UOHSX0039D6P ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. únra 2011 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

Příležitosti a rizika profesní komory pro soci{lní pracovníky v soci{lních služb{ch

Příležitosti a rizika profesní komory pro soci{lní pracovníky v soci{lních služb{ch Příležitsti a rizika prfesní kmry pr sci{lní pracvníky v sci{lních služb{ch Presentace pr seminář Výbru pr sciální plitiku PČR 3.3.2015 Daniela Luskvá Pčty sci{lních pracvníků v sci{lních služb{ch Nejsilnější

Více

ZÁPIS ZE 3. ZASEDÁNÍ PROGRAMOVÉHO VÝBORU KABINETU PRO STANDARDIZACI O.P.S.

ZÁPIS ZE 3. ZASEDÁNÍ PROGRAMOVÉHO VÝBORU KABINETU PRO STANDARDIZACI O.P.S. ZÁPIS ZE 3. ZASEDÁNÍ PROGRAMOVÉHO VÝBORU KABINETU PRO STANDARDIZACI O.P.S. Míst: Úřad pr technicku nrmalizaci, metrlgii a státní zkušebnictví, Biskupský Dvůr 5, Praha 1, knferenční sál Kaplan Datum a čas:

Více

Projednáno VR FTK UP Olomouc dne

Projednáno VR FTK UP Olomouc dne Aktualizace dluhdbéh záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývjvé, umělecké a další tvůrčí činnsti Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackéh v Olmuci na bdbí 2012 Prjednán VR FTK UP Olmuc dne 12. 12.

Více

cestovního ruchu

cestovního ruchu Nárdní prgram pdpry cestvníh ruchu 2010-2013 Pdprgram Cestvní ruch pr všechny Vyhlášen 16. únra 2010 Cíle pdprgramu: zpřístupnění aktivit spjených s cestváním i určitým způsbem znevýhdněným skupinám byvatel;

Více

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ V suladu s ustanvením 38 zákna č.137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, Vás tímt vyzýváme k pdání nabídky pr zjedndušené pdlimitní

Více

Cena hejtmana Plzeňského kraje za společenskou odpovědnost pro rok 2014

Cena hejtmana Plzeňského kraje za společenskou odpovědnost pro rok 2014 Cena hejtmana Plzeňskéh kraje za splečensku dpvědnst pr rk 2014 1. Úvdem Cenu hejtmana Plzeňskéh kraje za splečensku dpvědnst pr rk 2014 vyhlašují: Rada Plzeňskéh kraje, Reginální hspdářská kmra Plzeňskéh

Více

NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA:

NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA: NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA: 1.Právnickým sbám - Splečnstem s ručením mezeným či a.s. - Splečenstvím vlastníků bytů - Bytvým družstvům - Družstvům jiným než bytvým - Jiným

Více

Požadavky na obsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Požadavky na obsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Pžadavky na bsah evaluačních zpráv Výzva č. 51 Oblast pdpry 1.3 Další vzdělávání pracvníků škl a šklských zařízení 21.8.2014 Operační prgram Vzdělávání pr knkurenceschpnst MŠMT Obsah Úvd... 3 Pžadavky

Více

Configuration Management

Configuration Management Evrpský sciální fnd Praha & EU: Investujeme d vaší buducnsti Cnfiguratin Management Tmáš Krátký tmas.kratky@prfinit.eu http://www.prfinit.eu/cz/pdpra-univerzit/univerzitni-vyuka Sftwarvý prces??? Sftwarvý

Více

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám SUSEN generální ddávka staveb v areálu Řež Ddatečná infrmace č. 1 k zadávacím pdmínkám Č.j.:SUSEN/216937/DI/001 Zadavatel bdržel dne 18. 7. 2012 následující pžadavek na ddatečné infrmace k zadávacím pdmínkám:

Více

Výzva č. 3/2017 Dotační program na podporu projektů prevence kriminality v roce 2017

Výzva č. 3/2017 Dotační program na podporu projektů prevence kriminality v roce 2017 Výzva č. 3/2017 Dtační prgram na pdpru prjektů prevence kriminality v rce 2017 Měst Orlvá na základě usnesení Rady města Orlvé vyhlašuje dtační prgram na pdpru prjektů prevence kriminality pr rk 2017 Prgram

Více

A3RIP Řízení projektů. 13. seminář 8. 10. 12. 2014

A3RIP Řízení projektů. 13. seminář 8. 10. 12. 2014 A3RIP Řízení prjektů 13. seminář 8. 10. 12. 2014 Obsah 1. uknčení prjektu 1a. cíle při uknčení prjektu 1b. pakvaně pužitelné výsledky 1c. archivace dkumentů 2. hdncení prjektu 3. úspěch prjektu 4. time

Více

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015 Svaz průmyslu a dpravy České republiky Cnfederatin f Industry f the Czech Republic Stanvisk k dkumentu Řešení dalšíh pstupu územně eklgických limitů těžby hnědéh uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravotně postižených osob LFS ad hc mdule 2011 n empyment f disabled peple 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2011: Zaměstnávání zdravtně pstižených sb Ad hc mdul 2011 bude šetřen na 1. vlně (resp. pdle čtvrtletí zařazení sčítacíh

Více

Výběrová kritéria pro hodnocení žádostí o podporu projektů v rámci ROP NUTS II Jihozápad pro období 2007-13

Výběrová kritéria pro hodnocení žádostí o podporu projektů v rámci ROP NUTS II Jihozápad pro období 2007-13 Výběrvá kritéria pr hdncení žádstí pdpru prjektů v rámci ROP NUTS II Jihzápad pr bdbí 2007-13 Schválen MV ROP JZ dne 30. 5. 2011 Výběrvá kritéria pr hdncení žádstí pdpru prjektů v rámci ROP NUTS II Jihzápad

Více