2 HODINY. - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti. P: Narýsuj si kružnici k se stedem S a polomrem 6 cm.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2 HODINY. - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti. P: Narýsuj si kružnici k se stedem S a polomrem 6 cm."

Transkript

1 T H A L E T O V A K R U Ž N I E 2 HODINY - jedná se o další velmi dležitou množinu bod urité vlastnosti P: Narýsuj si ružnici se stedem S a polomrem 6 cm. 1. Sestroj libovolný prmr ružnice Krajní body prmru si ozna A, B. 2. Na ružnici si libovoln zvol další body, D, E, F. 3. Zm veliosti úhl AB, ADB, AEB, AFB. Pojmenuj vznilé trojúhelníy. 4. o jsi zjistil? Poud jsi pracoval stejn jao já, zjistil jsi, že aždý z bod, D, E, F tvoí vrchol pravoúhlého trojúhelníu s peponou AB, terá pedstavuje prmr ružnice. Není vša náš výslede náhodný? Zísali bychom stejný výslede pro ružnici o libovolném polomru? Narýsuj si libovolnou ružnici, opt si sestroj prmr ružnice AB a zvol si na ružnici bod. Nyní bez mení zusíme uázat, že úhel AB je pravý (viz obr.)

2 Postupuj podle mého návodu: 1. S( S) : D - ve stedové soumrnosti se stedem S sestroj bod D jao obraz bodu 2. Sestroj tyúhelní ABD Nyní odpovídej na mé otázy:? Ja nazýváme úsey AB, D? Úhlopíy ve tyúhelníu nebo prmry ružnice, protože procházejí jejím stedem? Jaá je vzdálenost bodu S od bod A, B,, D? Stejná, vzdálenost bodu S od bod A, B,, D je vždy rovna polomru ružnice? o vše tedy platí pro úhlopíy AB, D?

3 Jsou shodné a navzájem se plí? Ve terém tyúhelníu jsou úhlopíy shodné a navzájem se plí? V obdélníu nebo ve tverci? o platí pro vnitní úhly obdélníu a tverce, a tedy i pro hledaný vnitní úhel AB? Jsou pravé, a tedy vnitní úhel AB je opravdu pravý (viz obr.) Stejn ta je pravý libovolný úhel AB, de vrchol leží na ružnici mimo rajní body prmru AB!!! Objevitelem této velmi zajímavé a dležité vlastnosti se stal ecý matemati a filosof Thalés z Milétu (žil v letech 624 až 547 p.n.l.). Své výsledy zformuloval do Thaletovy vty (napiš si ji) THALETOVA VTA

4 Pro libovolný trojúhelní AB platí: - jestliže je trojúhelní AB pravoúhlý s peponou AB, leží vrchol na ružnici s prmrem AB mimo body A,B. Kružnice se nazývá Thaletova ružnice. Znaení: je velmi rznorodé, napílad, h stejn jao jiné ružnice Úmluva: v následujících apitolách bude Thaletova ružnice znaena ecým písmenem (ti tau je to obdoba našeho písmene t) a v postupech onstruce budu používat následující zjednodušený a urychlující zápis: (AB) Thaletova ružnice sestrojená nad prmrem (peponou) AB Definuj Thaletovu ružnici jao množinu bod dané vlastnosti Thaletova ružnice je ružnice s prmrem AB, terá pedstavuje množinu vrchol pravých úhl pravoúhlých trojúhelní s peponou AB, pitom body A, B do této množiny nepatí.? Myslíš si, že existuje taový bod, terý neleží na Thaletov ružnici a pitom je úhel AB pravý? To je velmi zajímavá otáza. Zusme si taovou situaci nartnout (viz obr.) a poté formou otáze pijít na odpov výše položené otázy. Pedstavíme si, že jsme našli bod D, pro terý platí, že úhel ADB je pravý. Dále je na obrázu Thaletova ružnice, na ni je bod a tedy úhel AB je rovnž pravý.

5 ? o platí pro úhel BD? Je pravý. Úhel AD je pímý (180 ), úhel AB je pravý (90 ), úhel BD má tedy rovnž 90? Nezdá se Ti na trojúhelníu BD nco zvláštního? Má dva pravé úhly a taový trojúhelní neexistuje, protože v aždém trojúhelníu je souet všech vnitních úhl 180? Existuje tedy bod mimo Thaletovu ružnici a pitom je úhel AB pravý? Neexistuje A na závr si zusíme vytvoit Thaletovu ružnici pomocí množiny bod bez ružíta, piemž budeš potebovat pravoúhlý trojúhelní a dva špendlíy V sešit si zvol libovolné dva body A, B a do tchto bod zapíchni své dva špendlíy. Vezmi si pravoúhlý trojúhelní a polož jej ta, aby se ramena pravého úhlu dotýala špendlí. Ozna vrchol pravého úhlu. Na obrázu pod tímto textem máš zaznaené dv polohy téhož pravoúhlého trojúhelníu (modrou a ervenou barvou). Sám si taových poloh zazna v sešit co nejvíce. Dostaneš ta množinu bod, terá Ti po spojení dá hledanou Thaletovou ružnici.

6 Pílad 1: Je dána úsea AB o polomru 8 cm. Sestrojte množinu všech bod ta, aby byl úhel AB pravý. Rozbor: Hledanou množinou bod je Thaletova ružnice nad prmrem AB. Je to ružnice, jejíž sted leží ve stedu úsey AB a jejíž polomr je roven polovin dély úsey AB, je tedy 4 cm. Postup onstruce: 1. AB; AB 8cm 2. S; S je sted AB 1 3. ; ( S; r AB 4cm) 2 4. ; mimo body A, B Konstruce:

7 Závr: ružnice vyhovuje, jedno ešení v rovin Pílad 2: Dopoti veliosti chybjících úhl oznaených na obrázcích ervenými vyiníy Otázy vedoucí ešení obr. 1 vetn odpovdí:? Jaou množinu bod pedstavuje ružnice? Jedná se o Thaletovu ružnici sestrojenou nad prmrem A? o platí pro úhel u vrcholu B, terá na Thaletov ružnici leží? Je to úhel pravý, = 90

8 ? o platí pro souet vnitních úhl trojúhelníu? Je vždy 180? Umíš si již dopoítat veliost úhlu? = 180 ( ) = = 28 Otázy vedoucí ešení obr. 2 bez odpovdí:? o platí pro veliost úhl u vrchol A,?? o platí pro souet vnitních úhl v libovolném trojúhelníu?? Jaé jsou pa veliosti vnitních úhl,?? o platí pro souet vnitních úhl v tyúhelníu ABD?? Ov si na zálad pedchozí otázy, že vnitní úhly v tvém tyúhelníu jsi uril správn? Odpovdi: = 30, = 40, souet vnitních úhl v tyúhelníu je 360, Pílad 3: Je dána úhlopía tverce A = 8 cm. Sestrojte zbývající vrcholy tverce ABD. Ke onstruci vrchol užij Thaletovu ružnici. Nárt a rozbor: nejprve si zopauj, co platí pro strany tverce a pro jeho úhlopíy. Poté si svj nárt zontroluj s mým. Pomocí terých množin bod zísáš neznámé vrcholy tverce B, D? Pod nártem nalezneš rozbor zapsán pomocí matematicé symboliy. Dladn si jej prostuduj. Rozumíš mu? Pamatuj, že aždý rozbor, je-li to možné, by ml být pomocí matematicé symboliy u nártu zapsán!!!

9 B, D ( A) B, D o B, D ( A) o Postup onstruce: 1. A; A 8cm 2. S; S je sted A 3. ( A) 4. o; je osa A 5. B, D; B, D ( A) o 6. tverec ABD Konstruce: Závr: tverec vyhovuje, jedno ešení v rovin Pílad 4: Je dána úsea AB dély 8 cm. Urete množinu všech vrchol pravoúhlých trojúhelní AB, teré mají odvsnu B = 6 cm. Nárt a rozbor: podíváš-li se na mj nárt, ihned urit zjistíš, na terých množinách bod leží hledaný bod, pod nártem pa najdeš rozbor zapsaný pomocí matematicé symboliy.

10 AB cm B r B AB ) ( 6 ; ( ) ( Postup onstruce: AB AB cm r B AB cm AB AB 5. ) ( ; 4. 6 ; ; 3. ) ( 2. 8 ; 1. Konstruce:

11 Závr: trojúhelní vyhovuje, jedno ešení v polorovin Pílad 5: Jsou dány body A, B,, teré neleží na jedné pímce. Sestrojte množinu všech bod taových, aby úhly ADB a BD byly pravé. Rozbor: úloha je natoli jednoduchá, že nárt vynechám (ty si jej vša udlej) a zamíme se na nalezení bodu D jao prni dvou množin bod. Budu Ti dávat otázy, na teré se pous odpovídat. Svou odpov si zontroluj s mou odpovdí, terá je hned pod otázou. Ná závr je rozbor zapsán pomocí matematicé symboliy.? o musí platit pro úhel ADB? Podle zadání musí být pravý? Na teré množin bod tedy bude bod D ležet? Bude ležet na Thaletov ružnici 1 sestrojené nad prmrem AB? Doážeš tuto množinu popsat (teré body do ní nap. nepatí)? Bude to ružnice bez bod A, B? Na teré další množin bod bude bod D ležet? Podle zadání je i úhel BD pravý, bod D bude tedy ležet taé na Thaletov ružnici 2 sestrojené nad prmrem B? Kde tedy bude celov bod D ležet? Bod D musí souasn ležet na obou Thaletových ružnicích, leží tedy v prniu obou ružnic (v prniu dvou množin bod) Možné zápisy rozboru: D 1( AB) 2 ( B) - zrácený zápis rozboru

12 D ( AB) 1 D ( B) 2 D ( AB) ( B) podrobný popis rozboru Postup onstruce: 1. A, B, 2. ( AB) 1 3. ( B) 2 4. D; D 1 2 Závr: bod D vyhovuje, jedno ešení v rovin Poznáma: Pro bod B není ešením úlohy, aoliv leží v prniu obou ružnic? Pílad 6: Urete množinu všech vrchol pravoúhlých trojúhelní AB s peponou c dély 8 cm, platí-li dále, že veliost úhlu BA je menší než 50. Úlohu eš v rovin. Nárt a rozbor: Nejprve si úlohu vyeš pro pípad, dy je veliost úhlu BA rovna 50 (viz obr.). Nezapome, že úlohu ešíš v rovin.

13 Na obráze Ti nyní vyznaím další body. Pous se sám zdvodnit, teré body spl ují pvodní zadání. Opt Ti pomžu otázami. Otázy pro bod 3 :? o musí platit pro bod 3? Musí ležet na Thaletov ružnici a úhel 3 BA musí být menší než 50

14 ? Leží bod 3 na Thaletov ružnici? Ano? Je úhel 3 BA menší než 50? (zaresli si jej a porovnej s úhlem 1 BA = 50 ) Ano, bod c 3 tedy patí do hledané množiny bod (na obr.pod textem vyznaen erven) Stejn postupuj i pro zbývající body 4, 5, 6. Poté se podívej na obráze, erven jsou na nm vyznaeny body, teré do dané množiny patí, fialov pa body, teré do dané množiny nepatí. Víš pro? Už víš, terá množina bod je ešením naší úlohy?

15 Množinou bod je oblou 2 A 1 ružnice bez bodu A (u bodu A je prázdné oleo, což znamená, že do dané množiny bod nepatí). Bod A do dané množiny nepatí, protože hledáme množinu všech pravoúhlých trojúhelní. Dopl ující úoly: v závislosti na požadavu o úhlu BA stanov ešení formou množiny bod: a) BA < 50º - ešením je b) BA > 50º - ešením je c) BA 50º - ešením je UŽITÍ THALETOVY KRUŽNIE TENY Z BODU KE KRUŽNII Pílad 7 (dležitý): Je dána ružnice se stedem S a polomrem 3 cm a bod A, pro terý platí, že SA = 7 cm. Vete z bodu A teny e ružnici. Nejprve si spolen pipomeneme, co to vlastn tena je. Tena t je píma, terá má s ružnicí spolený práv jeden bod T, terý se nazývá bod dotyu. Tena je olmá na polomr r ružnice v bod dotyu T.

16 Nárt a rozbor: Nejprve Ti nartnu pouze zadání, pod ním pa najdeš otázy nalezení bodu T.? Jaou veliost má úhel STA u vrcholu T? Pravý úhel, protože tena je vždy olmá na polomr ružnice? Na teré množin bod rom ružnice ješt bod T musí ležet? Musí ležet na Thaletov ružnici s prmrem SA (úhel u vrcholu T je pravý 1. otáza)

17 ? Ja tedy bod T zísáš? Jao prni dvou množin bod ružnice a Thaletovy ružnice Nárt a rozbor ješt jednou: T T ( SA) T ( SA) Postup onstruce: 1. ; S; r 3cm 2. A; AS 7cm 3. ( SA) 4. T; T ( SA) 5. tena AT Konstruce:

18 Závr: úloha vyhovuje zadání, dv ešení v rovin Zamysli se!!!:? Kde by musel ležet bod A, aby mla úloha 1 ešení? Odpov najdeš v nápovd úloze 11 na onci této apitoly? Kde by musel ležet bod A, aby úloha nemla ešení? Odpov najdeš v nápovd úloze 10 na onci této apitoly Pílad 8 (sestrojení teny bez Thaletovy ružnice): Je dána ružnice ( S; r 4cm). Sestrojte všechny teny t e ružnici, pro teré platí, že tena t je rovnobžná s danou pímou p a vzdálenost pímy p od bodu S je 7 cm. Nárt a rozbor: Staí si uvdomit, že tena je vždy olmá na prmr ružnice. Každá rovnobža s tenou (vetn zadané pímy p) bude tedy taé olmá na prmr ružnice. Z obrázu je Ti ihned jasné, ja zísáš bod dotyu T.

19 Postup onstruce: t T p t t l T T l S p l l cm p S v p cm r S // ; 5. ; 4. ; 3. 7 ), ( ; 2. ) 3 ; ( ; 1. Konstruce:

20 Závr: teny vyhovují zadání, dv ešení v rovin V I E N Í Pous se nejprve sám úlohu vyešit, nebudeš-li si vdt rady, podívej se na výsledy. V nich je pouze napsáno, ja zísáš pomocí množin bod neznámý údaj (rozbor úlohy). Pílady jsou velmi podobné uázovým píladm. Ta s chutí do toho! Úloha 1: Je dána úsea AB, pro terou platí, AB = 7 cm. Sestrojte množinu bod ta, aby vznilý trojúhelní AB byl pravoúhlý. Úloha 2: Je dána úsea KL, pro terou platí KL = 8 cm. Sestrojte množinu prseí S úhlopíe KM a LN všech možných osotverc KLMN. Narýsujte aspo jeden taový sted a osotverec. Úloha 3: Uri veliost erven znaených chybjících úhl: Úloha 4: Sestroj pravoúhlý trojúhelní AB s pravým úhlem pi vrcholu, je-li dáno: AB 10cm, B 4cm Úloha 5: Sestroj pravoúhlý trojúhelní AB s pravým úhlem pi vrcholu, je-li dáno: AB 6cm, AB 30 Úloha 6: Urete množinu všech vrchol pravoúhlého trojúhelníu AB s pravým úhlem pi vrcholu, je-li dáno AB = 8 cm, B 4 cm Úloha 7: Urete množinu všech vrchol pravoúhlého trojúhelníu AB s pravým úhlem pi vrcholu, je-li dáno AB = 8 cm, A < 4 cm

21 Úloha 8: Urete množinu všech vrchol pravoúhlého trojúhelníu AB s pravým úhlem pi vrcholu, je-li dáno AB = 8 cm, AB > 35º Úloha 9: Je dána úsea AB, de AB = 5 cm. Sestrojte množinu všech bod ta, aby byl úhel AB pravý a vzdálenost bodu od ružnice ( A; r 3cm) byla 1 cm. Úloha 10: Sestroj teny z bodu X e ružnici ( A; r 4cm), je-li AX = 6 cm. Úloha 11: Sestroj teny z bodu X e ružnici ( A; r 6cm), je-li AX = 5 cm. Úloha 12: Sestroj teny z bodu X e ružnici ( A; r 4cm), je-li AX = 4 cm. Výsledy úloh: Úloha 1: Množinou bod je Thaletova ružnice sestrojená nad prmrem AB bez bod A, B Úloha 2: Množinou všech sted S je Thaletova ružnice sestrojená nad prmrem KL bez bod K, L Úloha 3: Staí si uvdomit, že na obou obrázcích jsou Thaletovy ružnice a dále si uvdomit, co platí pro souet vnitních úhl v trojúhelníu a v tyúhelníu Úloha 4: ( AB) ( B; r B ) ( AB) Úloha 5: ( AB) AX ( BAX ) ( AB) AX Úloha 6:

22 Nejprve sestroj v rovin pravoúhlý trojúhelní AB ( AB = 8 cm, B = 4 cm, BA = 90º). Vyjdou Ti dv ešení v rovin (body 1, 2 ). Poté si na Thaletov ružnici vyzna další body a zoumej, teré úsey B odpovídají zadání. Výsledem úlohy je oblou 1 A 2 vetn bod 1, 2. Úloha 7: Nejprve sestroj v rovin pravoúhlý trojúhelní AB ( AB = 8 cm, A = 4 cm, BA = 90º). Vyjdou Ti dv ešení v rovin (body 1, 2 ). Poté si na Thaletov ružnici vyzna další body a zoumej, teré úsey B odpovídají zadání. Výsledem úlohy je oblou 1 A 2 bez rajních bod 1, 2 (z dvodu ostré nerovnosti v zadání). Úloha 8: Nejprve sestroj v rovin pravoúhlý trojúhelní AB ( AB = 8 cm, AB < 35º, BA = 90º). Vyjdou Ti dv ešení v rovin (body 1, 2 ). Poté si na Thaletov ružnici vyzna další body a zoumej, teré úsey B odpovídají zadání. Výsledem úlohy je oblou 1 A 2 bez rajních bod 1, 2 (z dvodu ostré nerovnosti v zadání). Úloha 9: ( AB) ( A; r 3cm1cm 4cm) nebo ( A; r 3cm 1cm 2cm) 1 ( AB) tyiešení 1 nebo (AB) 2 2 Úloha 10: T ( AX ) dv teny Úloha 11: Úloha nemá ešení, bod X totiž leží uvnit ružnice a jaáoliv píma jím procházející protne ružnici ve dvou bodech. Taová píma se nazývá sena ružnice, nioliv hledaná tena. Úloha 12: Staí spojit sted S s bodem X a poté bodem X vézt olmici na úseu SX. Tato olmice je hledanou tenou. Úsea SX totiž pedstavuje polomr ružnice a tena je na nj vždy olmá. Úloha má vždy jen jedno ešení, bod X je teným bodem.

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD K O N S T R U K E L I H O B Ž N Í K U 2 HOINY Než istouíš samotným onstrucím, zoauj si nejdíve vše, co víš o lichobžnících co to vlastn lichobžní je, záladní druhy lichobžní a jejich vlastnosti. ále si

Více

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)

R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY) R O V N O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn rovnobžník je? Na obrázku je dopravní znaka, která íká, že vzdálenost k železninímu pejezdu je 1 m (dva pruhy, jeden pruh pedstavuje vzdálenost 80 m): Pozorn

Více

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky:

L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY) ? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: L I C H O B Ž N Í K (2 HODINY)? Co to vlastn lichobžník je? Podívej se napíklad na následující obrázky: Na obrázcích je vyobrazena hospodáská budova a židlika, kterou urit mají tvoji rodie na chodb nebo

Více

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA

DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI 1 HODINA DRUHY ROVNOBŽNÍK A JEJICH VLASTNOSTI HODINA Podívej se na následující obrázek: Na obrázku je rovnobžník s vyznaeným pravým úhlem. Odpovídej na otázky:? Jaká je velikost vnitního úhlu pi vrcholu C? Je rovna

Více

O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY

O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY O P A K O V Á N Í A P R O H L O U B E N Í U I V A O J E D N O D U C H Ý C H K O N S T R U K C Í C H 1,5 HODINY Díve, než spolen pikroíme k uivu o množinách bod, pokusíme se zopakovat nkteré jednoduché

Více

= = 25

= = 25 Seznámení s Pythagorovou vtou (1 hodina) Opakování: zopakuj si poítání s druhými moninami ísla Motivae: Jsem leteký modelá. Práv jsem si ve své díln sestrojil model letadla a hybí mi pipevnit poslední

Více

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY

M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY M N O Ž I N Y B O D D A N É V L A S T N O S T I V R O V I N 3 HODINY V této kapitole se budeme zabývat množinami (skupinami) bod, které spojuje njaká spolená vlastnost. Tato vlastnost je pro všechny body

Více

3.3.4 Thaletova věta. Předpoklady:

3.3.4 Thaletova věta. Předpoklady: 3.3.4 Thaletova věta Předpolady: 030303 Př. : Narýsuj ružnici ( ;5cm) a její průměr. Na ružnici narýsuj libovolný bod různý od bodů, (bod zvol jina než soused v lavici). Narýsuj trojúhelní. Má nějaou speciální

Více

3.6.3 Prvky trojúhelníků

3.6.3 Prvky trojúhelníků 3.6.3 Prvy trojúhelníů Předpolady: 030602 Př. 1: Narýsuj trojúhelní, je-li dáno: = 5m, β = 110, a = 6m. Změř veliosti vnitřníh úhlů a strany b. Zontroluj, zda platí vzore pro součet úhlů v trojúhelníu.

Více

3.2.9 Věta o středovém a obvodovém úhlu

3.2.9 Věta o středovém a obvodovém úhlu 3..9 ěta o středovém a obvodovém úhlu Předpolady: ody, rozdělují ružnici na dva oblouy. Polopřímy a pa rozdělují rovinu na dva úhly. rcholy obou úhlů leží ve středu ružnice říáme, že jde o středové úhly

Více

3.2.9 Věta o středovém a obvodovém úhlu

3.2.9 Věta o středovém a obvodovém úhlu 3..9 ěta o středovém a obvodovém úhlu Předpolady: ody, rozdělují ružnici na dva oblouy. Polopřímy a pa rozdělují rovinu na dva úhly. rcholy obou úhlů leží ve středu ružnice říáme, že jde o středové úhly

Více

PLANIMETRIE ÚHLY V KRUŽNICÍCH KRUŽNICE

PLANIMETRIE ÚHLY V KRUŽNICÍCH KRUŽNICE Předmět: Roční: Vytvořil: Datum: MTEMTIK DRUHÝ Mgr Tomáš MŇÁK 17 větna 2012 Název zpracovaného celu: PLNIMETRIE ÚHLY V KRUŽNICÍCH KRUŽNICE Kružnice je množina všech bodů X v rovině, teré mají od daného

Více

4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL

4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL 4. EZY NA KUŽELÍCH 4.1. KUŽELOVÁ PLOCHA, KUŽEL Definice : Je dána kružnice k ležící v rovin a mimo ni bod V. Všechny pímky jdoucí bodem V a protínající kružnici k tvoí kruhovou kuželovou plochu. Tyto pímky

Více

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm)

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm) 3.5.9 Přílady na otočení Předpolady: 3508 Př. 1: Je dána ružnice ( ;5cm), na teré leží body, '. Vně ružnice leží bod L, uvnitř ružnice bod M. Naresli obrazy bodů L, M v zobrazení řeš bez úhloměru. R (

Více

KONSTRUKCE TYÚHELNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD. (3 hodiny) tyúhelníky:

KONSTRUKCE TYÚHELNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD. (3 hodiny) tyúhelníky: KONSTRUKE TYÚHENÍKU UŽITÍM MNOŽINY BO (3 hodiny) V této itole udeme zoumt onstruce všech druh tyúhelní (rovnožníy, onvexní tyúhelníy) rom lichožníu, terým ude vnován smosttná itol. Než istouíš smotným

Více

Definice : Jsou li povrchové pímky kolmé k rovin, vzniká kolmá kruhová válcová plocha a pomocí roviny také kolmý kruhový válec.

Definice : Jsou li povrchové pímky kolmé k rovin, vzniká kolmá kruhová válcová plocha a pomocí roviny také kolmý kruhový válec. 3. EZY NA VÁLCÍCH 3.1. VÁLCOVÁ PLOCHA, VÁLEC Definice : Je dána kružnice k ležící v rovin a pímka a rznobžná s rovinou. Všechny pímky rovnobžné s pímkou a protínající kružnici k tvoí kruhovou válcovou

Více

Mocnost bodu ke kružnici

Mocnost bodu ke kružnici 3.. ocnost bodu e ružnici Předpolady: 03009 Př. : Je dána ružnice a bod, ležící vně ružnice. Veď bodem dvě různé sečny ružnice p a p. Průsečíy sečny p s ružnicí označ A, B. Průsečíy sečny p s ružnicí označ

Více

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY KONSTRUKE LIHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BO 3 HOINY Než istouíš samotným onstucím, zoauj si nejdíe še, co íš o lichobžnících co to lastn lichobžní je, záladní duhy lichobžní a jejich lastnosti. K disozici Ti

Více

Úlohy domácího kola kategorie B

Úlohy domácího kola kategorie B 54. roční Matematicé olympiády Úlohy domácího ola ategorie 1. Určete všechny dvojice (a, b) reálných čísel, pro teré má aždá rovnic x + ax + b 0, x + (a + 1)x + b + 1 0 dva růné reálné ořeny, přičemž ořeny

Více

Mocnost bodu ke kružnici

Mocnost bodu ke kružnici 3..0 ocnost bodu e ružnici Předpolady: 309 Př. : Je dána ružnice a bod, ležící vně ružnice. Veď bodem dvě různé sečny ružnice p a p. Průsečíy sečny p,. Průsečíy sečny p,. Změř potřebné vzdálenosti a spočti

Více

Konstrukce trojúhelníků II

Konstrukce trojúhelníků II .7.0 Konstruce trojúhelníů II Předpolady: 00709 Minulá hodina: Tři věty o shodnosti (odpovídají jednoznačným postupům pro onstruci trojúhelníu): Věta sss: Shodují-li se dva trojúhelníy ve všech třech stranách,

Více

Konstrukce kružnic

Konstrukce kružnic 3.4.10 Konstruce ružnic Předolady: 3404 Př. 1: Jsou dány body K, L a M. Narýsuj všechny ružnice, teré rochází těmito třemi body. Kružnice - množina bodů, teré mají stejnou vzdálenost od středu ružnice

Více

Geometrická zobrazení

Geometrická zobrazení Pomocný text Geometricá zobrazení hodná zobrazení hodná zobrazení patří nejjednodušším zobrazením na rovině. Je jich vša hrozně málo a často se stává, že musíme sáhnout i po jiných, nědy výrazně složitějších

Více

! " # $ % # & ' ( ) * + ), -

!  # $ % # & ' ( ) * + ), - ! " # $ % # & ' ( ) * + ), - INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA MATEMATIKA METODIKA Kuželosek Mgr. Petra Dunovská bezen 9 Obtížnost této kapitol matematik je dána tím, že se pi výkladu i ešení úloh komplexn vužívají vdomosti

Více

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky 7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímy Předpolady: 7306 Pedagogicá poznáma: Stává se, že v hodině nestihneme poslední část s určováním vztahu mezi směrnicemi olmých příme. Vrátíme se obecné rovnici přímy:

Více

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky 739 Směrnicový tvar rovnice přímy Předpolady: 7306 Pedagogicá poznáma: Stává se, že v hodině nestihneme poslední část s určováním vztahu mezi směrnicemi olmých příme Vrátíme se obecné rovnici přímy: Obecná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice KRUŽNICE, KRUH Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice Je dán bod S a kladné číslo r. Kružnice k(s;r) je množina všech bodů (roviny), které mají od bodu S vzdálenost r. Můžeme také říci. Kružnicí k

Více

Čtyřúhelník. O b s a h : Čtyřúhelník. 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti. 2. Názvy čtyřúhelníků Deltoid Tětivový čtyřúhelník

Čtyřúhelník. O b s a h : Čtyřúhelník. 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti. 2. Názvy čtyřúhelníků Deltoid Tětivový čtyřúhelník Čtyřúhelník : 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti 2. Názvy čtyřúhelníků 2.1. Deltoid 2.2. Tětivový čtyřúhelník 2.3. Tečnový čtyřúhelník 2.4. Rovnoběžník 2.4.1. Základní vlastnosti 2.4.2. Výšky

Více

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006 rbh funkce Jaroslav Reichl, 6 Vyšetování prbhu funkce V tomto tetu je vzorov vyešeno nkolik úloh na vyšetení prbhu funkce. i ešení úlohy jsou využity základní vlastnosti diferenciálního potu.. ešený píklad

Více

1.3.5 Kružnice, kruh. Předpoklady: Narýsuj bod S. Kružítkem narýsuj kružnici se středem v bodu S a poloměrem 3 cm.

1.3.5 Kružnice, kruh. Předpoklady: Narýsuj bod S. Kružítkem narýsuj kružnici se středem v bodu S a poloměrem 3 cm. 1.3.5 Kružnice, ruh Předpolady: 010304 Př. 1: Narýsuj bod. Kružítem narýsuj ružnici se středem v bodu a poloměrem 3 cm. tejně jao přímy označujeme ružnice malým písmenem (většinou začínáme písmenem ;3cm,

Více

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ. as ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt použít

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ. as ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt použít 0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ as e studiu apitoly: 30 minut Cíl: Po prostudování této apitoly budete umt použít záladní pojmy ombinatoriy vztahy pro výpoet ombinatoricých úloh - 6 - 0.1 Kombinatoria

Více

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ:

ROVINNÁ GEOMETRIE. Klasická úloha na obvodové a středové úhly v kružnici. ŘEŠENÍ: ROVIÁ GEOETRIE.. Vypočítej veliosti všech vnitřních úhlů tětivového čtyřúhelníu a veliosti úhlů sevřených jeho úhlopříčami. Vrcholy čtyřúhelníu leží v bodech, teré na obvodu ciferníu hodin znázorňují údaje,,,.

Více

Základní geometrické tvary

Základní geometrické tvary Základní geometrické tvary č. 37 Matematika 1. Narýsuj bod A. 2. Narýsuj přímku b. 3. Narýsuj přímku, která je dána body AB. AB 4. Narýsuj polopřímku CD. CD 5. Narýsuj úsečku AB. 6. Doplň. Rýsujeme v rovině.

Více

RNDr. Zdeněk Horák IX.

RNDr. Zdeněk Horák IX. Jméno RNDr. Zdeněk Horák Datum 8. 10. 2014 Ročník IX. Vzdělávací oblast MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Vzdělávací obor MATEMATIKA Tematický okruh KRUH, KRUŽNICE Téma klíčová slova Opakování učiva z tematického

Více

3.4.9 Konstrukce čtyřúhelníků

3.4.9 Konstrukce čtyřúhelníků 3.4.9 Konstruce čtyřúhelníů Předpoldy: 030408 Trojúhelníy byly určeny třemi prvy. Př. 1: Obecný čtyřúhelní je dán délmi všech svých čtyř strn. Rozhodni, zd je určen nebo ne. Nejjednodušší je vzít čtyři

Více

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Konstruční úlohy metodicá řada ro onstruci trojúhelníu Irena udínová Pedagogicá faulta MU irena.budinova@seznam.cz Konstruční úlohy tvoří jednu z důležitých součástí geometrie, neboť obsahují mnoho rozvíjejících

Více

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol SHODNÁ

Více

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn!

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn! MATEMATIKA základní úrove obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bod Hranice úspšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. asový limit pro ešení

Více

P. Rozhodni, zda bod P leží uvnitř, vně nebo na kružnici k. Pokud existují, najdi tečny kružnice procházející bodem P.

P. Rozhodni, zda bod P leží uvnitř, vně nebo na kružnici k. Pokud existují, najdi tečny kružnice procházející bodem P. 756 Tečny ružnic II Předpolady: 45, 454 Pedagogicá poznáma: Tato hodina patří na gymnázium mezi početně nejnáročnější Ačoliv jsou přílady optimalizované na co nejmenší početní obtížnost, všichni studenti

Více

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti)

PODOBNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ (včetně stejnolehlosti) Projekt ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 IV-2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol PODOBNÁ

Více

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině.

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině. ZS1BK_PGE1 Geometrie I: Vybrané úlohy z elementární geometrie 1. Které geometrické útvary mohou vzniknout a) jako průnik dvou polopřímek téže přímky, b) jako průnik dvou polorovin téže roviny? V případě

Více

( ) ( ) 2 2 B A B A ( ) ( ) ( ) B A B A B A

( ) ( ) 2 2 B A B A ( ) ( ) ( ) B A B A B A Vzdálenost dvou bod, sted úseky Ž Vzdálenost dvou bod Pi vyšetování vzájemné polohy bod, pímek a rovin lze použít libovolnou vhodn zvolenou soustavu souadnic (afinní). však pi vyšetování metrických vlastností

Více

DIFRAKCE SVTLA. Rozdlení ohybových jev. Ohybové jevy mžeme rozdlit na dv základní skupiny:

DIFRAKCE SVTLA. Rozdlení ohybových jev. Ohybové jevy mžeme rozdlit na dv základní skupiny: DIFRAKCE SVTLA V paprsové optice jsme se zabývali opticým zobrazováním (zrcadly, oami a jejich soustavami). Pedpoládali jsme, že se svtlo šíí pímoae podle záona pímoarého šíení svtla. Ve sutenosti je ale

Více

1.3.7 Trojúhelník. Předpoklady:

1.3.7 Trojúhelník. Předpoklady: 1.3.7 Trojúhení Předpoady: 010306 Př. 1: Narýsuj tři body,,, teré neeží na přímce. Narýsuj všechny úsečy určené těmito třemi body. Jaý útvar vznine? Zísai jsme trojúhení. Ja přiše trojúhení e svému jménu?

Více

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh Lomená čára A 0 A 1 A 2 A 3..., A n (n 2) se skládá z úseček A 0 A 1, A 1 A 2, A 2 A 3,..., A n 1 A n, z nichž každé dvě sousední mají společný jeden krajní

Více

MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU

MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU Úloha č 5 MĚŘENÍ MOMENTU SETRVAČNOSTI Z DOBY KYVU ÚKOL MĚŘENÍ: Určete moment setrvačnosti ruhové a obdélníové desy vzhledem jednotlivým osám z doby yvu Vypočtěte moment setrvačnosti ruhové a obdélníové

Více

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ. as ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt použít

0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ. as ke studiu kapitoly: 30 minut. Cíl: Po prostudování této kapitoly budete umt použít 0 KOMBINATORIKA OPAKOVÁNÍ UIVA ZE SŠ as e studiu apitoly: 30 minut Cíl: Po prostudování této apitoly budete umt použít záladní pojmy ombinatoriy vztahy pro výpoet ombinatoricých úloh - 6 - Výlad: 0.1 Kombinatoria

Více

β 180 α úhel ve stupních β úhel v radiánech β = GONIOMETRIE = = 7π 6 5π 6 3 3π 2 π 11π 6 Velikost úhlu v obloukové a stupňové míře: Stupňová míra:

β 180 α úhel ve stupních β úhel v radiánech β = GONIOMETRIE = = 7π 6 5π 6 3 3π 2 π 11π 6 Velikost úhlu v obloukové a stupňové míře: Stupňová míra: GONIOMETRIE Veliost úhlu v oblouové a stupňové míře: Stupňová míra: Jednota (stupeň) 60 600 jeden stupeň 60 minut 600 vteřin Př. 5,4 5 4 0,4 0,4 60 4 Oblouová míra: Jednota radián radián je veliost taového

Více

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna 16. Trojúhelník, Mnohoúhelník, Kružnice (typy trojúhelníků a jejich vlastnosti, Pythagorova věta, Euklidovy věty, čtyřúhelníky druhy a jejich vlastnosti, kružnice obvodový a středový, úsekový úhel, vzájemná

Více

3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky)

3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky) 3.3.5 Množiny bodů dané vlastnosti II (osa úsečky) Předpoklady: 030304 Př. 1: Je dána úsečka, = 5,5cm. Narýsuj osu úsečky. Jakou vlastnost mají body ležící na této přímce? Pro všechny body na ose úsečky,

Více

PROSLULÉ ÚLOHY STAROVKU

PROSLULÉ ÚLOHY STAROVKU PROSLULÉ ÚLOHY STAROVKU Pavel Leischner, leischne@pf.jcu.cz Kvadratura kruhu: K danému kruhu sestrojit tverec téhož obsahu. Trisekce úhlu: Rozdlit daný úhel na ti stejn velké úhly. Zdvojení krychle: K

Více

2. EZY NA JEHLANECH. Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou.

2. EZY NA JEHLANECH. Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou. 2. EZY NA JEHLANECH Píklad 47 : Sestrojte ez pravidelného tybokého jehlanu ABCDV rovinou. Popis konstrukce : Podobn jako u píkladu 41 je výhodné proložit nkterými dvma hranami jehlanu rovinu kolmou k pdorysn.

Více

Části kruhu. Předpoklady:

Části kruhu. Předpoklady: 2.10.3 Části uhu Předpolady: 0201002 Př. 1: Na užnici ( ;5cm) leží body,, = 8cm. Uči početně vzdálenost tětivy od středu užnice. pávnost výpočtu zontoluj ýsováním. Naeslíme si obáze a využijeme speciální

Více

P L A N I M E T R I E

P L A N I M E T R I E M T E M T I K P L N I M E T R I E rovinná geometrie Základní planimetrické pojmy od - značí se velkými tiskacími písmeny, např.,,. P, Q. Přímka - značí se malými písmeny, např. a, b, p, q nebo pomocí bodů

Více

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918 Název projektu:inovace vzdělávání v

Více

Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách

Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách Příklad 1: Je dána kružnice k(o,r) a bod M ležící uvnitř kružnice k. Bodem M veďte tětivu AB, jejíž délka je bodem M rozdělena v poměru 2 : 1. Sestrojte obraz

Více

Délka kružnice (obvod kruhu) II

Délka kružnice (obvod kruhu) II .10.7 Déla užnice (obvod uhu) II Předpolady: 01006 Př. 1: Bod je od středu užnice ( ;cm) vzdálen 7 cm. Uči početně vzdálenost z bodu do bodu, teý je tečným bodem tečny užnice jdoucí z bodu. vůj výslede

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE

GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE GYMNÁZIUM CHEB SEMINÁRNÍ PRÁCE Relace Cheb, 006 Radek HÁJEK Prohlášení Prohlašuji, že jsem seminární práci na téma: Relace vypracoval zcela sám za použití pramen uvedených v piložené bibliograii na poítai

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Konstrukční úlohy Klíčová slova: rozbor, náčrt, popis, diskuse počtu řešení, kružnice opsaná a vepsaná Autor: trojúhelníku Mlynářová 12 19 9:02 Kontrukční úlohy Výsledkem

Více

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! MA1ACZMZ07DT. Pokyny pro vyplňování záznamového archu

MATEMATIKA 1 4 A B C D. didaktický test. Zadání neotvírejte, počkejte na pokyn! MA1ACZMZ07DT. Pokyny pro vyplňování záznamového archu MAACZMZ07DT MATURITA NANEČISTO 007 MATEMATIKA didaticý test Testový sešit obsahuje 0 úloh. Na řešení úloh máte 90 minut. Úlohy řešte v testovém sešitu. Odpovědi pište do záznamového archu. Používejte rýsovací

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3476 Název materiálu: VY_42_INOVACE_181 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací

Více

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn!

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn! MATEMATIKA DIDAKTICKÝTEST MAMZD3C0T0 Maximálníbodovéhodnocení:50bod Hraniceúspšnosti:33% Základníinformacekzadánízkoušky Didaktickýtestobsahuje26úloh. asovýlimitproešenídidaktickéhotestu jeuvedennazáznamovémarchu.

Více

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74,

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, 1. V oboru celých čísel řešte soustavu rovnic (4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, kde (n) k značí násobek čísla k nejbližší číslu n. (P. Černek) Řešení. Z první rovnice dané soustavy plyne, že číslo

Více

( ) Příklady na středovou souměrnost. Předpoklady: , bod A ; 2cm. Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;3cm)

( ) Příklady na středovou souměrnost. Předpoklady: , bod A ; 2cm. Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;3cm) 3.5.5 Příklady na středovou souměrnost Předpoklady: 3504 Př. : Je dána kružnice k ( S ;3cm), bod ; cm S = a přímka p; p = 4cm, která nemá s kružnicí k žádný společný bod. Najdi všechny úsečky KL; K k,

Více

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz.

Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X se nazývá obraz. 7. Shodná zobrazení 6. ročník 7. Shodná zobrazení 7.1. Shodnost geometrických obrazců Zobrazení v rovině je předpis, který každému bodu X roviny připisuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor,

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Z METOD ŘEŠENÍ 1 PLANIMETRIE 000/001 Cifrik, M-ZT První příklad ze zadávacích listů 1 Zadání: Sestrojte trojúhelník ABC, pokud je dáno: ρ

Více

Opakování k maturitě matematika 4. roč. STR 2 <

Opakování k maturitě matematika 4. roč. STR 2 < 8.. Otáza číslo Mocniny a odmocniny. b.) Zjednodušte: b. b Opaování maturitě matematia. roč. STR :.) Zjednodušte:.) Vypočtěte: a. y : ( a. y ) =.) Umocněte: 7 7.. Otáza číslo Lineární a vadraticé rovnice.)

Více

p ACD = 90, AC = 7,5 cm, CD = 12,5 cm

p ACD = 90, AC = 7,5 cm, CD = 12,5 cm Úloha Je dán pravoúhlý trojúhelník ACD s pravým úhlem při vrcholu C, AC = 7,5 cm, CD =,5 cm. Na přímce CD určete bod B tak, aby AB = BD Řešení: Úlohu vyřešíme nejprve geometrickou konstrukcí. a) Z rozboru

Více

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností.

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Metody řešení konstrukčních úloh: množinou bodů zobrazením výpočtem kombinací předchozích způsobů Konstrukční

Více

3.1.4 Trojúhelník. Předpoklady: 3103. Každé tři různé body neležící v přímce určují trojúhelník. C. Co to je, víme. Jak ho definovat?

3.1.4 Trojúhelník. Předpoklady: 3103. Každé tři různé body neležící v přímce určují trojúhelník. C. Co to je, víme. Jak ho definovat? 3..4 Trojúhelní Předpolady: 303 Každé tři různé body neležící v přímce určují trojúhelní. o to je, víme. Ja ho definovat? Př. : Definuj trojúhelní jao průni polorovin. Trojúhelní je průni polorovin, a.

Více

PLANIMETRIE úvodní pojmy

PLANIMETRIE úvodní pojmy PLANIMETRIE úvodní pojmy Je část geometrie zabývající se studiem geometrických útvarů v rovině. Základními stavebními kameny v rovině budou bod a přímka. 1) Přímka a její části Dvěma různými body lze vést

Více

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2 Po etní geometrie Pythagorova v ta Obsah tverce nad p eponou je roven sou tu obsah tverc nad ob ma odv snami. Výpo et délky p epony: c = a + b Výpo et délky odv sny: a = c b, b = c a P íklad 1: Vypo t

Více

1.7.10 Střední příčky trojúhelníku

1.7.10 Střední příčky trojúhelníku 1710 Střední příčky trojúhelníku Předpoklady: Př 1: Narýsuj libovolný trojúhelník (zvol ho tak, aby se co nejvíce lišil od trojúhelníku, který narýsoval soused) Najdi středy všech stran S a, S b a S c

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010 Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2009-2010 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 5.roníku Pirozená ísla íselná osa, porovnávání, zaokrouhlování, operace s nimi, pevody,

Více

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola Diamantová suma - řešení příladů.ola. Doažte, že pro aždé přirozené číslo n platí.n + 2.n + + n.n < 2. Postupujeme matematicou inducí. Levou stranu nerovnosti označme s n. Nejmenší n, pro než má smysl

Více

Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce

Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce Základní útvary v rovině Bod je nejzákladnější geometrický pojem. Body zapisujeme písmeny velké abecedy: A, B, N, H, Přímka Přímky zapisujeme písmeny

Více

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné.

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. 11 Stejnolehlost Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. Definice 26. Budiž dán bod S a reálné číslo κ (různé od 0 a 1). Stejnolehlost H(S; κ) se středem S

Více

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie 20. 10. porovnávání úseček grafický součet úseček grafický rozdíl úseček... porovnávání úhlů grafický součet úhlů grafický rozdíl úhlů... osa úhlu úhly vedlejší a vrcholové...

Více

TYÚHELNÍKY 1 HODINA. Lomená ára: je to skupina úseek, kde koncový bod jedné úseky je poátením bodem druhé úseky

TYÚHELNÍKY 1 HODINA. Lomená ára: je to skupina úseek, kde koncový bod jedné úseky je poátením bodem druhé úseky TYÚHELNÍKY HODINA Díve, než se dstneme k vysvtlení pjmu tyúhelník, zpkujeme si nkteré zákldní pjmy, jk je npíkld lmená ár mnhúhelník. Lmená ár: je t skupin úseek, kde kncvý bd jedné úseky je pátením bdem

Více

Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu:

Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: Název šoly: ZŠ MŠ ÚOLÍ ESNÉ, RUŽSTEVNÍ 125, RPOTÍN Název rojetu: Ve svazové šole ativně - interativně Číslo rojetu: Z.1.07/1.4.00/21.3465 utor: Mgr. Monia Vavříová Tematicý oruh: Geometrie 8 Název:VY_32_INOVE_20_Konstruční

Více

Řešení 5. série kategorie Student

Řešení 5. série kategorie Student Řešení 5 série kategorie Student Řešení S-I-5-1 Aby byl daný trojúhelník (ozn trojúhelník A) pravoúhlý, musí podle rozšířené Pythagorovy věty (pravidelné 9-úhelníky jsou podobné obrazce) platit, že obsah

Více

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 1. Středy stran AC, BC označme postupně, N. Střed kružnice vepsané trojúhelníku KLC označme I. Úvodem poznamenejme, že body K, L

Více

ZÁKLADNÍ PLANIMETRICKÉ POJMY

ZÁKLADNÍ PLANIMETRICKÉ POJMY ZÁKLADNÍ PLANIMETRICKÉ POJMY Základní geometrické pojmy jsou bod, přímka a rovina. Geometrie je chápána jako část matematiky, která se zabývá studiem geometrických útvarů v rovině. Body určujeme jako průsečíky

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky

MATEMATIKA. 1 Základní informace k zadání zkoušky MATEMATIKA PŘIJÍMAČKY LIK 2012 DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 15 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je

Více

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci MATEMATIKA Úloha o čtverci a přímkách ŠÁRKA GERGELITSOVÁ TOMÁŠ HOLAN Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci (například podobnosti)

Více

Jihoeská univerzita v eských Budjovicích Pedagogická fakulta

Jihoeská univerzita v eských Budjovicích Pedagogická fakulta Jihoeská univerzita v eských Budjovicích Pedagogická fakulta Konstrukní úlohy ešené pomocí Cabri geometrie Miroslava Lutzová Finanní matematika 2001-2004 Vedoucí diplomové práce: Mgr. Pavel Leischner Most,

Více

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012

Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012 Tematický plán uiva z matematiky pro 6. roník na školní rok 2011-2012 Msíc: Záí Uivo: Shrnutí a opakování uiva z 5.roníku Pirozená ísla íselná osa, porovnávání, zaokrouhlování, operace s nimi, pevody,

Více

Kružnice opsaná a kružnice vepsaná

Kružnice opsaná a kružnice vepsaná 1.7.13 Kružnice opsaná a kružnice vepsaná Předpoklady: 010712 Př. 1: Na obrázcích jsou znázorněny shodné trojúhelníky a různé kružnice k. Dvě z kružnic jsou speciální (jedinečné). Překresli obrázky těchto

Více

Cyklografie. Cyklický průmět bodu

Cyklografie. Cyklický průmět bodu Cyklografie Cyklografie je nelineární zobrazovací metoda - bodům v prostoru odpovídají kružnice v rovině a naopak. Úlohy v rovině pak převádíme na řešení prostorových úloh, např. pomocí cyklografie řešíme

Více

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1

Základní úlohy v Mongeově promítání. n 2 A 1 A 1 A 1. p 1 N 2 A 2. x 1,2 N 1 x 1,2. x 1,2 N 1 Základní úlohy v Mongeově promítání Předpokladem ke zvládnutí zobrazení v Mongeově promítání je znalost základních úloh. Ale k porozumění následujícího textu je třeba umět zobrazit bod, přímku a rovinu

Více

Kružnice, kruh

Kružnice, kruh 2101 Kružnice, ruh Předpoady: 010405 Př 1: Je dán bod Narýsuj černou tužou ( ;4cm) Na sestroj bod T Narýsuj a vytáhni modrou pasteou K ( T ;3cm) L T Maé písmeno: ružnice (pouze čára) Veé písmeno: ruh (pocha)

Více

KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN

KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN KINEMATICKÁ GEOMETRIE V ROVIN Kivka je jednoparametrická množina bod X(t), jejíž souadnice jsou dány funkcemi: x = x(t), y = y(t), t I R. Tena kivky je urena bodem dotyku X a teným vektorem o souadnicích

Více

Zajímavé matematické úlohy

Zajímavé matematické úlohy Zajímavé matematické úlohy Pokračujeme v uveřejňování dalších nových úloh tradiční rubriky Zajímavé matematické úlohy. V tomto čísle uvádíme zadání další dvojice úloh. Jejich řešení můžete zaslat nejpozději

Více

3. Mocninné a Taylorovy řady

3. Mocninné a Taylorovy řady 3. Mocninné a Taylorovy řady A. Záladní pojmy. Obor onvergence Mocninné řady jsou nejjednodušším speciálním případem funčních řad. Jsou to funční řady, jejichž členy jsou mocninné funce. V této apitole

Více

VY_32_INOVACE_04_Shodnost trojúhelníků -věta sss_02. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_04_Shodnost trojúhelníků -věta sss_02. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_Shodnost trojúhelníků -věta sss_02 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H

L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H ( HODINY) Píklad : Urete výru elní stny stechy vže znázornné na obrázku Kolik zaplatíe za její obložení deve, stojí-li obložení 00 K? Bude ná stait

Více