Mže Rakousko pežít bez jaderné energetiky?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mže Rakousko pežít bez jaderné energetiky?"

Transkript

1 Mže Rakousko pežít bez jaderné energetiky? Otmar Promper, Helmuth Böck Technická univerzita Víde Stadionallee 2, A-1020 Wien, Austria Peklad: Miroslav Kawalec, eská nukleární spolenost ABSTRAKT Jednou z nejvtších výzev z hlediska budoucnosti energetického sektoru v Rakousku je snížení emisí skleníkových plyn, které Rakousko odsouhlasilo v Kjótu ve výši 13% oproti roku Vzhledem k rostoucím požadavkm na spotebu elektrické energie je zapotebí postavit v blízké budoucnosti nové elektrárny. V dnešní dob je v Rakousku využití jaderné energie pro výrobu elektiny zakázáno zákonem. Cílem tohoto píspvku je analyzovat budoucnost energetického sektoru v Rakousku s ohledem na emise skleníkových plyn a bezpenost dodávek energií. Jsou zde provedeny výpoty pro rzné scénáe, které berou do úvahy výše uvedené podmínky a rzné technologie. Uvažované technologie zahrnují fosilní paliva, obnovitelné zdroje a jadernou energii. Cílem je analyzovat dopad rzných scéná na emise skleníkových plyn a energetickou bezpenost. Klíová slova Požadavky na elektrickou energii, emise skleníkových plyn, CO 2, jaderná energie, fosilní paliva, energetická bezpenost. 1 ÚVOD V polovin šedesátých let energetické plánování v Rakousku pedpokládalo, že do konce 20. století bude postaveno pt jaderných elektráren, aby byla uspokojena poptávka po elektické energii. Rozhodnutí vybudovat v Rakousku první jadernou elektrárnu (varný reaktor o výkonu 723 Mwe od spolenosti AEG/KWU) uinila v roce was taken 1971 státem vlastnná energetická spolenost Gemeinschaftskernkraftwerk Tullnerfeld GmbH. Elektrárna se nachází na behu Dunaje asi 60 km na severozápad od Vídn. Stavba byla zahájena v roce 1972 a zahájení provozu bylo plánováno v lét Po dvouletém skluzu ve výstavb byla elektrárna prakticky dokonena v roce 1978 a zahájení provozu bylo naplánováno na podzim. Dva roky pedtím, v roce 1976, zaala velmi intenzívní veejná a politická diskuze o využití jaderné energie pro výrobu elektiny. Na základ této diskuse rakouská vláda vyhlásila referendum o využití jaderné energie. V tomto referendu se 5. listopadu 1978 vyjádilo 50.47% voli proti využívání jaderné energie k výrob elektiny v Rakousku. Od tto doby je používání jaderné energie pr výrobu elektiny v Rakousku zákonem zakázáno. Str.1

2 Místo jaderné elektrárny byly postaveny dv elektrárny na uhlí. Ale v posledních 25 letech se energetika v mnoha aspektech zmnila a dnes stojí ped energetickým odvtvím zcela nové výzvy. Rakousko vyrábí vtšinu své elektrické energie ve vodních elektrárnách. V roce 2005 podíl vodních elektráren (prtoné a peerpávací) inil 57%. 33% elektiny bylo vyrobeno v tepelných elektrárnách, 6% z obnovitelných zdroj vetn biomasy jako je odpad a istírenské kaly, 0.2% z jiných zdroj a 4% byl istý dovoz (Obr. 1). Str.2 run of river=prtoné vodní elektrárny, water storage=peerpávací vodní elektrárny, thermal=tepelné elektrárny, renewables=obnovitelné zdroje energie, others=jiné, net import=istý dovoz Obr. 1: Podíl rzných zdroj na výrob elektiny v Rakousku v roce 2005 (zdroj: vlastní výpoet na základ [1]) Na poátku devadesátých let byl podíl vodních elektráren takka 70%. V dsledku toho, že spoteba elektické energie rostla v posledních deseti letech o více než 2% za rok (viz obr. 2), podíl vodních elektráren poklesl na 57% a tepelných vzrostl na 33%. Rakousko se rovnž od roku 2001 zmnilo z istého vývozce elektiny na istého dovozce. Na obrázku 2 jsou rovnž znázornny ti varianty možného vzrstu požadavk na spotebu elektrické energie v píštích 25 letech. Projektovaná spoteba zahrnuje nízký scéná s rstem pouze 1.5% ron, referenní scéná s rstema 2% a vysoký scéná s rstem 2.5% za rok [2]. Obr. 2: Spoteba elektrické energie v minulosti a projekce budoucí spoteby (zdroj: vlastní výpoet na základ [1])

3 Potenciál vodních elektráren je již využíván z více než 70% a není zde žádná možnost pro další rst v tomto sektoru. Pro vyplnní mezery mezi výrobou a spotebou, která bude init 18,7 TWh v roce 2021 a 38,6 TWh v roce 2030, zbývají Rakousku ti možné volbycesty: 1. Tepelné elektrárny na fosilní paliva 2. Zvýšení dovozu elektrické energie 3. Jaderné elektrárny Obnovitelné zdroje energie, které jsou hlavním favoritem politik a médií, nepedstavují žádné možné ešení, protože jejich potenciál v Rakousku je tak malý, že od nich nelze oekávat významnjší podíl na výrob elektiny v mítku celého státu. Vtší podíl mohou dosáhnout jen v rámci velmi malých oblastí Rakouska. Z dvodu zajištní spolehlivé dodávky musí být vtrné a solární elektrárny zálohovány jinými zdroji energie (bu fosilními, nebo vodními i jadernými elektrárnami), aby nahradily vtrné a solární elektrárny v dob, kdy nejsou schopny vyrábt elektrickou energii. Vzrst výroby elektrické energie v tepelných elektrárnách vytváí následující problémy v energetickém sektoru: Str.3 1. Rakousko má pouze velmi omezené zásoby fosilních paliv. 80% zemního plynu a 100% uhlí se musí dovážet. 2. Rostoucí výroba elektické energie v tepelných elektrárnách znamená, že v Rakousku roste množství emisí skleníkových plyn. 3. Dovoz elektrické energie velmi siln zvyšuje závislost Rakouska na zahraniních zdrojích. Dalším technickým problémem je kapacita penosových sítí a konen dovoz pedstavuje pouze pesunutí problému s emisemi skleníkových plyn do zahranií. Oslední možnou volbou je tudíž využití jaderné energie. Jaderné elektrárny mohou vyrábt požadované množství elektrické energie, mají velmi nízké emise skleníkových plyn a palivo na adu let provozu mže být snadno uskladnno na území elektrárny. Cílem tohoto píspvku a nejdležitjší otázkou je zjistit, zda zákaz výroby elektrické energie v Rakousku v jaderných elektrárnách je stále ješt aktuální a odpovídá novým skutenostem, které nastaly od referenda v roce Politici by nemli myslet pouze na své znovuzvolení a podléhat tlaku médií a veejnosti, nýbrž musí si uvdomit, že mají zodpovdnost za zajištní energetické bezpenosti a za energetickou politiku pátelskou k životnímu prostedí. Musí proto iniciovat zmnu v jaderné politice Rakouska, aby umožnili reagovat na nové výzvy energetického sektoru v budoucnosti. 2 METODOLOGIE Abychom ilustrovali dopad rzných zpsob pokrytí budoucí spoteby elektrické energie na emise CO 2 a zabezpeení dodávky této energie, vypracovali jsme nkolik scéná a porovnali rzné technologie. V tomto pípad není nutné poítat s pesnými absolutními hodnotami (nap. emisí skleníkových plyn), nýbrž pouze porovnat dv rzné technologie. Taková metoda je tudíž velmi vhodná pro analýzy rzných scéná. Modelový pístup pedpokládá vybudování virtuálních nových elektráren s rznými technologiemi a primárními energetickými zdroji v období, které modelujeme. Cílem každého z model je pokrýt poptávku po elektrické energii s odchylkou maximáln ±5%.

4 Str Analyzované scénáe V této práci byly analyzovány ti scénáe v minimáln 25 technologických variantách. Uvažované období sahá od roku 2005 do roku Hlavní scénáe se liší tempem rstu spoteby elektrické energie. Detaily analyzovaných scéná jsou následující: Scéná A0 (referenní scéná)/a1 Vzrst spoteby elektrické energie iní 2% ron. Vyšší využití existujících velkých tepelných elektráren než v roce 2005 ve scénái A0. Využití velkých existujících elektráren stejné jako v roce 2005 ve scénái A1. Scéná B0/B1 Vzrst spoteby elektrické energie 1.5% ron. Vyšší využití existujících velkých tepelných elektráren než v roce 2005 ve scénái B0. Využití velkých tepelných elektráren stejné jako v roce 2005 ve scénái B1. Scéná C0/C1 Vzrst spoteby elektrické energie 1.5% ron. Vyšší využití existujících velkých tepelných elektráren než v roce 2005 ve scénái C0. Ukonení provozu všech existujících velkých tepelných elektráreren v roce 2015 ped uplynutím jejich životnosti. C11, C12- dva scénáe s nižším rstem spoteby elektrické energie ve výšit 1% a 0.5% za rok. 2.2 Použité technologie Technologie použité pi modelování jsou uvedeny v Tabulce 1. V této tabulce jsou uvedeny pouze ty primární energetické zdroje, které mohou být reáln v budoucnosti v Rakousku využity pro výrobu elektrické energie. Rozdílné úinnosti jednotlivých technologií závisí na stavu vdy a techniky v dob zahájení výstavby. V rámci každého scénáe byly zpracovány a analyzovány varianty s následujícími typy elektráren: GTCC se zemním plynem jako palivem CCT a ernouhelné elektrárny (práškové uhlí) Jaderné elektrárny Jaderné elektrárny a ernouhelné elektrárny (práškové uhlí) GTCC a isté uhelné technologie Pro všechny technologie, s výjimkou jaderných elektráren, se pžedpokládá roní využití 6500 hodin, zatímco u jaderných elektráren se uvažuje vyšší využití 7500 hodin za rok vzhledem k jejich speciální schopnosti využití pro základní zatížení. 2.3 Okrajové podmínky Existují urité okrajové podmínky pro výpoty jednotlivých scéná, které platí pro všechny modely. Výroba elektrické energie ve vodních elektrárnách je konstantní ve výši 40 TWh za rok v celém uvažovaném asovém intervalu.

5 Str.5 Podíl obnovitelných zdroj poroste až do úrovn 10% z celkové výroby elektrické energie v roce Od roku 2015 do rokut 2030 zstane podíl obnovitelných zdroj konstantní a bude se pohybovat mezi 10% až 12% celkové výroby elektrické energie. Tato hodnota je v souasné dob považována za velmi optimistický odhad [3]. Všechny velké (P N > 100MWel) tepelné elektrárny budou odstaveny po uplynutí doby životnosti 35 let [2]. Uvažovány jsou pouze elektrárny, které pokrají požadavky na spotebu bez jakékoliv rezervy výkonu a sníženého využití vlivem poruch. Všechny pedpoklady jsou konzervativní. To znamená nap. minimální poet elektráren, žádné rezervy, nejvyšší dosažitelnou úinnost. Tabulka 1: Použité technologie pro nové elektrárny pi modelových výpotech Technologie Výkon[MWel] Palivo Úinnost práškové uhlí 750 erné uhlí 48%, 50%, 52% CCT 750 erné uhlí 40%, 45% GTCC 400 plyn 60%, 65% GTCC 850 plyn 60%, 65% LWR 1200 uran 35% LWR 1600 uran 35% 3 VÝSLEDKY Není možné ukázat výsledky všech scéná a variant použitých technologií elektáren v tomto píspvku, proto jsou zde uvedeny pouze nejdležitjší výsledky, zejména scénáe s využitím jaderných elektráren. 3.1 Vývoj výroby elektrické energie Na obrázku 3 je znázornn energetický mix v roce 2030 pi použití jaderné varianty ve scénái A0. Spoteba zahrnující elektrickou energii pro pohon erpadel peerpávacích elektráren vzroste z hodnoty GWh v roce 2005 na hodnotu GWh v roce V tomto scénái jsou uvažovány dv GTCC elektrárny, které jsou v souasné dob již ve výstavb a mají být uvedeny do provozu v letech 2008 a V roce 2018 zahájí provoz první jaderná elektrárna s výkonem 1200MWel a v roce 2030 budou v provozu ti jaderné elektrárny s celkovým výkonem minimáln 3600MWel are. Obrázek 3: Jaderná varianta scénáe A0, rst spoteby 2% ron (zdroj: vlastní výpoet)

6 Vysvtlivky k obr. 3: run of river=prtoné vodní elektrárny, storage=peerpávací vodní elektrárny, renewables=obnovitelné zdroje, new GTCC=nové plynové elektrárny,nuclear=jaderné elektrárny, import/export=dovoz/vývoz, demand=požadavky na spotebu Podíl jaderných elektráren na výrob elektrické energie bude 12% v roce 2020 a 29% v roce Podíl vodních elektráren na výrob bude v roce 2030 init 38%, obnovitelných zdroj 11%, existujících tepelných elektráren 8%, nových plynových elektráren (GTCC) 9% a dovoz 5%. Na obrázku 4 je znázornna stejná situace jako v jaderné variant scénáe A0. Hlavní rozdíl je ale v rozdílném rstu spoteby elektrické energie, který je v této variant scénáe B0 pouze 1.5%. Zaíná na hodnot GWh v roce 2005 a dosahuje hodnoty GWh v roce Vzhledem k nižším požadavkm na spotebu první jaderná elektrárna s výkonem 1200 MW el nemusí zahájit provoz díve než v roce V roce 2030 musí být v provozu nejmén dv jaderné elektrárny s celkovým výkonem 2400 MW el. Podíl jaderných elektráren na celkové výrob elektrické energie bude v roce 2030 init 21%, vodních elektráren 43%, obnovitelných zdroj 11%, existujících tepelných elektráren 9%, nových plynových elektráren (GTCC) 10% a dovoz 6%. Pro srovnání s obma jadernými scénái je na obrázku 5 znázornn energetický mix pro plynovou variantu (GTCC) scénáe A01 s rstem spoteby 2% za rok. Str.6 Obrázek 4: Jaderná varianta scénáe B0, rst Spoteby 1.5% ron (zdroj: vlastní výpoet) Obrázek 5: Plynová varianta scénáe A0, rst spoteby 2% ron (zdroj: vlastní výpoet) V tomto scénái jsou všechny nov vybudované elektrárny na zemní plyn s použitím technologie GTCC. Výrobní mix pro elektrickou energii v roce 2030 tvoí z 39% nové plynové (GTCC) elektrárny, 38% pedstavují vodní elektrárny, 11% obnovitelné zdroje, 8% existující tepelné elektrárny a 4% dovoz. Velký podíl (47%) výroby elektrické energie v Rakousku v roce 2030 je závislý na zemním plynu, potože všechny v této dob existující tepelné elektrárny budou jako palivo používat zemní plyn. Na závr je možno konstatovat, že výroba elektrické energie v Rakousku bude v budoucnosti stále více a více záviset na tepelných elektrárnách, a již s fosilním nebo jaderným palivem. Podíl vodních elektráren bude klesat podle všech scéná z dnešních 57% na mén než 45%. Dokonce i kdyby požadavky na rst spoteby byly redukovány na 1% nebo dokonce 0.5%, podíl výroby ve vodních elektrárnách bude 45% (pi rstu spoteby o 1% za rok) nebo 50% (pi rstu spoteby o 0.5% ron). Podle vybraného scénáe bude zapotebí zajistit v nových elektrárnách výkon minimáln 2400 MWel nebo dokonc až 4600 Mwel. To jsou pitom minimální hodnoty, protože ve výpotech byly použity vysoké hodnoty roního využití nových elektráren. Pokud

7 budeme uvažovat potebu záložních kapacit a nižší reálné roní využití, hodnoty potebného výkonu nových elektráren budou mnohem vyšší. 3.2 Vývoj požadavk na paliva Rst výroby v tepelných elektrárnách na fosilní paliva znamená, že rovnž porostou požadavky na spotebu tchto paliv. Jak již bylo díve zmínno, Rakousko má jen velmi malé zásoby fosilních paliv. Jenom 19.7% spoteby zemního plynu se získává tžbou v Rakousku. Vtšina zemního plynu spotebovaného v Rakousku pichází z Ruska (58.6%), menší ást z Nmecka (12.6%) a z Norska (9.1%) [1]. Také všechno spotebované erné uhlí musí být dováženo, hlavn z Polska a eské republiky (88%). Rakousko rovnž nemá žádné nalezišt lignitu. Lignit má navíc velmi malou výhevnost a jeho spalováním vzniká velké množství emisí CO 2 na jednotku vyrobené energie. Y tchto dvod nebyl lignit brán v vahu jako palivo pro tepelné elektrárny v Rakousku. Obrázek 6 ukazuje vývoj spoteby zemního plynu v pípad refernního scénáe A0. Hodnoty v % jsou vztaženy k roku 2005 (spoteba v roce 2005=100%). Ve scénái A01 se zemním plynem (GTCC) je rst jeho spoteby, jak se dalo oekávat, velmi silný. Spoteba zemního plynu se prakticky ztrojnísobí z 3.6 Gm 3 na 9.66 Gm 3 za rok bhem období do roku U scénáe A02 s využitím erného uhlí a scénáe A05 s využitím istých uhelných technologií souasn s plynovými elektrárnami (technologie GTCC) není vzrst spoteby zemního plynu tak silný. U scénáe A02 se spoteba zemního plynu skoro zdvojnábí na 6.6 Gm 3 a u scénáe A05 vzroste na 6.27 Gm 3 za rok. U jaderných scéná A03 a A04 spoteba zemního plynu krátce vzrstá do roku 2011 a potom klesá do roku 2030 zpt na hodnotu spoteby v roce Str.7 Obrázek 6: Vývoj spoteby zemního plynu v Rakousku do roku 2030 (zdroj: vlastní výpoet) Obrázek 7: Vývoj spoteby erného uhlí v Rakousku do roku 2030 (zdroj: vlastní výpoet) Na obrázkuin 7 je znázornna spoteba erného uhlí pro refernní scéná A0. Jak bylo možno oekávat, vzrst spoteby v pípad uhelných scéná A02 a A05 bude nejvtší. V pípad scénáe A05 s využitím isté uhelné technologie bude spoteba erného uhlí takka tynásobná, vzroste z 1.65 Mt za rok (2005) na 6.2 Mt za rok (2030). V pípad scénáe A02 vzroste spoteba na 5 Mt v roce U jaderného scénáe A03 a plynového (GTCC) scénáe A01 spoteba poklesne na nulu po ukonení provozu existujícíh tepelných elektráren, které spalují erné uhlí, v roce U scénáe A04 s jadernými elektrárnami a jednou novou elektrárnou na erné uhlí spoteba klesne na 80% úrovn spoteby erného uhlí v roce 2005.

8 Spoteba fosilních paliv v pípad dalších scéná (B,C) je obdobná nebo trochu nižší. Je zejmé, více tepelných elektráren (a již na zemní plyn nebo na uhlí) zvýší v budoucnosti významn závislost na dodávkách primárních energetických surovin. Transportovaná množství fosilních paliv budou proto v budoucnu velmi vysoká. To má záporný vliv na bezpenost dodávek pro energetický sektor Rakouska. Spoteba jaderných elektráren pedstavuje oproti tomu pouze nkolik set tun pírodního uranu za rok. Nalezišt uranu jsou na ad míst po celém svt a to navíc v politicky satbilních oblastech. Uran tak má v Rakousku dv výhody ve srovnání se zemním plynem a erným uhlím: Str.8 Transportovaná množství uranu jsou mnohem nižší (o nkolik ád). Možnost skladování uranového paliva dokonce na nkolikaletý provoz jaderné elektrárny je velm jednoduchá a vyžaduje velmi malý prostor. 3.3 Vývoj emisí skleníkových plyn Dalším dležitým bodem je vývoj emisí skleníkových plyn produkovaných energetickým sektorem v Rakousku. Rakousko podepsalo Kjótský protokol a zavázalo se redukovat emise skleníkových plyn (hlavn emise CO 2 ) o 13% oproti roku úrovni v roce Základní úrove emisí CO 2 v roce 1990 inila v energetickém sektoru Mt a Rakousko se zavázalo snížit tyto emise na hodnotu 9.47 Mt do roku Podíl energetického sektoru na celkovém množství emisí CO 2 v Rakousku iní 14%. Obrázek 8 ukazuje vývoj emisí CO 2 v pípad referenního scénáe A0. Fialová ára pedstavuje základní úrove roku 1990 a zelená ára pak redukní cíl pro rok 2012 (9.47Mt). Nejsilnjší vzrst emisí je u ernouhelné varianty scénáe A02. Emise podle tohoto scénáe vzrostou více než dvojnásobn z 11.3 Mt v roce 2005 na 23 Mt v roce Silný rst emisí nastává rovnž u scénáe A01 s plynovými elektrárnami (GTCC). Emise CO 2 v pípad tohoto scénáe vzrostou na 16.2 Mt v roce V pípad scénáe A05 s využitím istého uhlí a scénáe A04 s kombinací jaderných a moderní uhelné elektrárny emise porostou do roku 2021, kdy dosáhnouna Mt. Po ukonení provozu existujících tepelných elektráren na erné uhlí emise CO 2 poklesnou na úrove roku Pouze u jaderného scénáe A03 klesnou emise pod úrove závazku z Kjótského protokolu. Emise u tohoto scénáe v roce 2030 iní 6.1 Mt. Obrázek 8: Vývoj emisí CO 2 v Rakousku do roku 2030 (zdroj: vlastní výpoet) Ostatní scénáe vykazují podobné hodnoty emisí CO 2. Ve scénái B s nižším rstem spoteby elektrické energie vychází rst emisí CO 2 rovnž nižší, pesto však pesahuje úrove roku 1990 a redukního cíle dle Kjótského protokolu (výjimkou je jaderná varianta scénáe

9 B0, tj. scéná B03). Závrem této ásti je možné konstatovat, že emise CO 2 v energetickém sektoru Rakouska porostou u všech scéná s výjimkou jaderného. 4. ZÁVR Na závr je nutno íci, že analýza ukázala vysoké požadavky na kapacitu nových elektráren, které mají budoucnosti zajistit pokrytí vzrstajících požadavk na spotebu elektrické energie v Rakousku. Dalším výsledkem analýzy je zjištní, že budoucnost energetického sektoru v Rakousku pedstavuje bu výroba elektrické energie v tepelných elektrárnách nebo rostoucí dovoz. Vodní elektrárny a obnovitelné zdroje mají píliš malý potenciál na to, aby pokryly budoucí poptávku po elektrické energii. Pímý dovoz elektrické energie vede bezprostedn k vysokému stupni závislosti na cizích státech z hlediska dodávek, nebo elektrickou energii nelze ve vtším množství skladovat. Pokud jde o výrobu elektrické energie v tepelných elektrárnách, jsou zde pouze dv možnosti, a to fosilní paliva nebo jaderná energie. Jak bylo výše uvedeno, jaderná energie je schopna splnit všechny požadavky na uspokojení rostoucí poptávky po elektrické energii v budoucnosti a to jak s ohledem na bezpenost dodávky elektrické energie, tak na snížení emisí CO 2. Spoteba fosilních paliv jako je zemní plyn nebo erné uhlí bude vzrstat v rámci všech scéná s výjimkou jaderného a proto poroste i dovoz primárních energetických zdroj. Skladování zemního plynu ve velkém množství je obtížné a drahé. Proto nadmrný rst spoteby zemního plynu rovnž povede k silné závislosti na cizízch státech a bude mít záporný vliv na bezpenost dodávek. Pokud jde o emise CO 2, jaderný céná je jediný, který zajistí splnní závazk, které Rakouska pijalo podpisem Kjótského protokolu. Ve všech scénáích s využitím fosilních paliv jsou emise CO 2 více než dvakrát vyšší, než odpovídá cílm dle protokolu z Kjóta. Existuje pouze jediný nejaderný scéná, který umožujedosáhnout cíl z Kjóta, a to ten, kdy rst požadavk na spotebu elektrické energie bude do 0.5% za rok. To je však s vzhledem k souasnému vývoji nerálný pedpoklad, patící do íše sn a pohádek. Pokud Rakousko chce i nadále psobit ve Stední Evrop jako modelový stát z hlediska ochrany životního prostedí, mlo by zmnit svou anti-jadernou politiku, aby bylo schopno elit budoucím výzvám, ped kterými stojí energetický sektor. ODKAZY [1] E-Control GmbH, [2] G. Brauner, Entwicklung der österreichischen Erzeugungskapazitäten bis 2015, Int. Energiewirtschaftliche Tagung IEWT, Vienna Str.9 [3] R. Haas, Perspektiven der österreichischen Stromversorgung im liberalisierten Strommarkt, Int. Energiewirtschaftliche Tagung IEWT, Vienna [4] S. Böhmer et al., Stand der Technik bei kalorischen Kraftwerken und Referenzanlagen in Österreich, Umweltbundesamt, Wien [5] K. Kugeler, P. W. Philippen, Energietechnik, Springer, Berlin, 1990.

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Tomáš Ferdan, Martin Pavlas Vysoké uení technické v Brn, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního a ekologického inženýrství, Technická

Více

Využití potenciálu decentralizované výroby tepla a elektiny v kogeneraci

Využití potenciálu decentralizované výroby tepla a elektiny v kogeneraci Využití potenciálu decentralizované výroby tepla a elektiny v kogeneraci Objednatel: Hnutí DUHA Bratislavská 31, 602 00 Brno Zastoupený: Martin Mikeska vedoucí programu Energie Zhotovitel: CITYPLAN spol.

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Praktická využitelnost obnovitelných zdroj energie,konané v Dín 15.ervna 2005 Osnova pednášky : 1. Legislativní rámec a správní

Více

Jaderná energie útlum, nebo rozvoj?

Jaderná energie útlum, nebo rozvoj? Jaderná energie útlum, nebo rozvoj? Obejdeme se bez jaderných elektráren? Máme je ím nahradit? Jaké zdroje mohou v budoucnu pokrýt stále rostoucí poptávku po elektin? V podmínkách eské republiky mžeme

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

VYHODNOCENÍ ODCHYLEK A CLEARING TDD V CS OTE JAROSLAV HODÁNEK, OTE A.S.

VYHODNOCENÍ ODCHYLEK A CLEARING TDD V CS OTE JAROSLAV HODÁNEK, OTE A.S. OTE, a.s. VYHODNOCENÍ ODCHYLEK A CLEARING TDD V CS OTE JAROSLAV HODÁNEK, OTE A.S. 16.-17.4.2014 Trendy elektroenergetiky v evropském kontextu, Špindlerv Mlýn Základní innosti OTE 2 Organizování krátkodobého

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí. RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí RNDr. Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit

Více

Nejzávažn jší technicko-procesní problém p edstavuje skute nost, že p edložený Posudek dokumentace EIA neodpovídá záv re nému stanovisku MŽP R k

Nejzávažn jší technicko-procesní problém p edstavuje skute nost, že p edložený Posudek dokumentace EIA neodpovídá záv re nému stanovisku MŽP R k Stanovisko v rámci procesu EIA na projekt Výstavba blok 3. a 4. Jaderné elektrárny Temelín Stanovisko k posudku EIA pro zemi Horní Rakousko V roce 2008 oznámila eská republika podle l. 3 Konvence z Espoo

Více

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována METODA KONSPEKTU Základní informace Kódy úrovn fond Kódy jazyk Indikátory ochrany fondu Základní informace Umožuje souborný popis (charakteristiku) fondu urité knihovny (skupiny knihoven) bez podrobných

Více

Z 1686 / 07. Výroková ást zmny: A. základní údaje

Z 1686 / 07. Výroková ást zmny: A. základní údaje Výroková ást zmny: Z 1686 / 07 A. základní údaje íslo zmny: Z 1686 / 07 Mstská ást: Praha 12 Katastrální území: Cholupice Parcelní íslo: 361/17; 367/5; 370/18; 375; 376/15 a další Hlavní cíl zmny: Zmna

Více

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí

Chytrá energie. koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie koncept nevládních organizací ke snižování emisí Chytrá energie Konkrétní a propočtený plán, jak zelené inovace a nová odvětví mohou proměnit českou energetiku Obsahuje: příležitosti efektivního

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

MANAŽERSKÝ!SOUHRN! DOPORU"ENÍ!K!NÁVRHU!NOVÉ!! STÁTNÍ!ENERGETICKÉ!KONCEPCE!! V!OBLASTI!KONE"NÉ!SPOT#EBY!ENERGIE!! A!ENERGETICKÉ!Ú"INNOSTI!

MANAŽERSKÝ!SOUHRN! DOPORUENÍ!K!NÁVRHU!NOVÉ!! STÁTNÍ!ENERGETICKÉ!KONCEPCE!! V!OBLASTI!KONENÉ!SPOT#EBY!ENERGIE!! A!ENERGETICKÉ!ÚINNOSTI! MANAŽERSKÝSOUHRN DOPORU"ENÍKNÁVRHUNOVÉ STÁTNÍENERGETICKÉKONCEPCE VOBLASTIKONE"NÉSPOT#EBYENERGIE AENERGETICKÉÚ"INNOSTI DATUMVYPRACOVÁNÍ: 7.12.2012 D O P O R U " E N Í K N Á V R H U N O V É S T Á T N Í E

Více

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji

Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, , Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Česká energetika a ekonomika Martin Sedlák, 29. 11. 2012, Ústí nad Labem Čistá energetika v Ústeckém kraji Kolik stojí dnešní energetika spalování uhlí v energetice: asi polovina českých emisí (cca 70

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Prkaz ENB podle vyhlášky.78/2013 Sb. Prkaz 2013 v.4.1.3 PROTECH spol. s r.o. 018070 - Jan Anýž - Ústí n.l., Žár n.s. Datum tisku: 4.8.2015 Zakázka: 2015.06.D.EA.A.ODP.A.S.01.1.0-UO0021-Výpoet.STV PROTOKOL

Více

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách.

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách. Leonardo da Vinci Projekt Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie Dodavatel energie Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie 1 Obsah

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA )

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) PRACOVNÍ PEKLAD PRO POTEBY BA 01/08/2005 EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) Tato Úmluva byla sjednána mezi Evropskými

Více

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: Pražská, parc.. 234/13 PS, místo: 12, Praha 1 Typ budovy: Bytový dm Plocha obálky

Více

Rozptýlená výroba elektrické energie v ES- Obnovitelné zdroje energie a vliv na zamstnanost (náronost výstavby)

Rozptýlená výroba elektrické energie v ES- Obnovitelné zdroje energie a vliv na zamstnanost (náronost výstavby) ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra elektroenergetiky Studie disertaní práce: Rozptýlená výroba elektrické energie v ES- Obnovitelné zdroje energie a vliv na zamstnanost

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

OECD Regions at a Glance. Translated title. Prvodce tenáe. Summary in Czech. Pehled v eském jazyce. Pro Struný pohled na regiony OECD?

OECD Regions at a Glance. Translated title. Prvodce tenáe. Summary in Czech. Pehled v eském jazyce. Pro Struný pohled na regiony OECD? OECD Regions at a Glance Summary in Czech Translated title Pehled v eském jazyce Pro Struný pohled na regiony OECD? Prvodce tenáe V posledních letech se do politického programu mnoha zemí OECD vrátila

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení podle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis Název veejné zakázky OSSZ Klatovy Energetické

Více

ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY

ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING ORACLE HLAVNÍ PLÁNOVÁNÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE MANUFACTURING SCHEDULING Píprava pedpovdí Parametry plánu finální výroby Plánování materiálových požadavk Pracovní plocha

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2

Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2 Pednáška mikro 07 : Teorie chování spotebitele 2 1. ngelova kivka x poptávka po statku, M- dchod x luxusní komodita ( w >1) standardní komodita (0< w 1) podadná komodita ( w < 0) 2. Dchodový a substituní

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY. (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004)

STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY. (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004) STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004) Praha 2004 1 Obsah Státní energetické koncepce (SEK): str.: Vize, cíle, nástroje SEK 3 Sumarizace

Více

EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE. Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005

EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE. Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005 EA a státní podpora projektm úspor energie a OZE Ing. Jií Bém eská energetická agentura erven 2005 eská energetická agentura Píspvková organizace MPO (1.9.1995) Hlavní nápl innosti iniciace aktivit vedoucích

Více

"#$ %&% ' #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.(

#$ %&% ' #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.( ! "#$ %&% '!" #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.( ///0 K otázce splatnosti pohledávek úpadce v konkurzu Tento dokument pedstavuje obecnou informaci o nkterých vybraných otázkách právních vztah a slouží

Více

SVĚTOVÝ VÝHLED ENERGETICKÝCH TECHNOLOGIÍ DO ROKU 2050 (WETO-H2)

SVĚTOVÝ VÝHLED ENERGETICKÝCH TECHNOLOGIÍ DO ROKU 2050 (WETO-H2) SVĚTOVÝ VÝHLED ENERGETICKÝCH TECHNOLOGIÍ DO ROKU 2050 (WETO-H2) KLÍČOVÁ SDĚLENÍ Studie WETO-H2 rozvinula referenční projekci světového energetického systému a dvouvariantní scénáře, případ omezení uhlíku

Více

Chytrá energie vize české energetiky

Chytrá energie vize české energetiky 31. května 2011 Chytrá energie vize české energetiky Ing. Edvard Sequens Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Obsah Česká energetika Chytrá energie alternativní koncept Potenciál obnovitelných zdrojů

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pírodovdecká fakulta Katedra geografie. Využití obnovitelných zdroj energie v okrese Benešov

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pírodovdecká fakulta Katedra geografie. Využití obnovitelných zdroj energie v okrese Benešov UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pírodovdecká fakulta Katedra geografie Bc. Pavel SCHILL Využití obnovitelných zdroj energie v okrese Benešov Diplomová práce Vedoucí práce: RNDr. Martin JUREK, Ph.D. Olomouc

Více

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Název projektu: Věda pro život, život pro vědu SVĚT (A) ENERGIE Dana

Více

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla

Pracovní dokument útvar Komise. Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky. Neúední pekla CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu, 16. duben 2010 SEK(2010) 428 final Pracovní dokument útvar Komise Shrnutí konzultace o reform spolené rybáské politiky Neúední pekla CS CS OBSAH Pracovní dokument útvar

Více

1/9 PRACTICE DICTATION. 1) For section C (speech 154 syll/min)

1/9 PRACTICE DICTATION. 1) For section C (speech 154 syll/min) 1/9 PRACTICE DICTATION 1) For section C (speech 154 syll/min) Celkový rst evropské produktivity se výrazn zpomalil, a výkonnost jednotlivých lenských stát byla déle než de/kádu rozmanitá. Pehled klíových

Více

Obsah a členění studie

Obsah a členění studie Květen 2018 Posouzení variant výrobního mixu SR z pohledu Generation adequacy a dostupnosti PpS Posouzení variant výrobního mixu ve vztahu k povinnostem PPS SR a v souvislosti s přiměřeností výrobních

Více

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: SO 21.1 RD 71_B1/z PS, místo: 31 PlzePlze 1Lhota Typ budovy: Rodinný dm Plocha obálky

Více

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010

Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU. Praha, 20. září 2010 Využívání nízkoemisních zdrojů energie v EU Praha, 20. září 2010 Pohled na energetiku V posledních letech se neustále diskutuje o energetické náročnosti s vazbou na bezpečné dodávky primárních energetických

Více

TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ

TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ Vybrané lánky ze Zákona. 458/2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvtvích a o zmn nkterých zákon (Energetický zákon) Odkazy na Energetický zákon

Více

SOU ASNÁ ENERGETICKÁ SITUACE A BEZPE NÉ ZÁSOBENÍ ENERGIEMI z pohledu MPO. Ing. Tomáš Hüner, Ministerstvo pr myslu a obchodu

SOU ASNÁ ENERGETICKÁ SITUACE A BEZPE NÉ ZÁSOBENÍ ENERGIEMI z pohledu MPO. Ing. Tomáš Hüner, Ministerstvo pr myslu a obchodu SOU ASNÁ ENERGETICKÁ SITUACE A BEZPE NÉ ZÁSOBENÍ ENERGIEMI z pohledu MPO Ing. Tomáš Hüner, Ministerstvo pr myslu a obchodu ZM NY NA SV TOVÉM TRHU SUROVIN 4nár st spot eby energetických surovin, hlavn v

Více

Podílový fond PLUS. komplexní zabezpeení na penzi

Podílový fond PLUS. komplexní zabezpeení na penzi Podílový fond PLUS komplexní zabezpeení na penzi Aleš Poklop, generálníeditel Penzijního fondu eské spoitelny Martin Burda, generálníeditel Investiní spolenosti eské spoitelny Praha 29. ervna 2010 R potebuje

Více

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií

Svět se rychle mění století bude stoletím boje o přírodní zdroje růst populace, urbanizace, požadavky na koncentraci a stabilitu dodávek energií Přínos české jaderné energetiky k ochraně životního prostředí a její perspektiva Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha Svět se rychle mění - 21. století bude stoletím boje o přírodní zdroje

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Internetový portál www.tzb-info.cz Obnovitelné zdroje energie Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie energie.tzb-info.cz www.tzb-info.cz ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ

Více

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r.

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r. EKIS ENERGETICKÉ KONZULTANÍ A INFORMANÍ STEDISKO BEZPLATNÉ ENERGETICKÉ PORADENSTVÍ PRO VEEJNOST S PODPOROU MINISTRSTVA PRMYSLU A OBCHODU R A MSTA VSETÍN Stedisko EKIS.2018, MEPS VSETÍN Sídlo: 755 01 Vsetín,

Více

Školící stedisko Sonneborn

Školící stedisko Sonneborn Školící stedisko Sonneborn ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Architekt: Ostermann, Hamburk Nedaleko msta Gotha v Thüringenu

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Stránka. 1 z 10 Roník 2006 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL PEDPISU: itul pedpisu: Vyhláška o podmínkách pipojení k elektrizaní soustav Citace: 51/2006 Sb. ástka: 23/2006 Sb. Na stran (od-do): 718-729

Více

Role a integrace HR systém

Role a integrace HR systém Role a integrace HR systém Ing. Michal Máel, CSc., Ing. Bc. Jaroslav Šmarda Vema, a. s. Okružní 3a 638 00 Brno macel@vema.cz, smarda@vema.cz Abstrakt Postavení systému ízení lidských zdroj (HR systému)

Více

Revamp jednotek ve zpracování ropy

Revamp jednotek ve zpracování ropy 165 0. Souhrn Revamp jednotek ve zpracování ropy Revamp Milan jednotek Vitvar, eská ve zpracování rafinérská ropy Milan Vitvar, eská rafinérská Revamp jednotek ve zpracování ropy pedstavuje jeden z nejpoužívanjších

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

1. Exponenciální rst. 1.1. Spojitý pípad. Rstový zákon je vyjáden diferenciální rovnicí

1. Exponenciální rst. 1.1. Spojitý pípad. Rstový zákon je vyjáden diferenciální rovnicí V tomto lánku na dvou modelech rstu - exponenciálním a logistickém - ukážeme nkteré rozdíly mezi chováním spojitých a diskrétních systém. Exponenciální model lze považovat za základní rstový model v neomezeném

Více

eský LPIS nový pístup k evidenci pdy dle uživatelských vztah

eský LPIS nový pístup k evidenci pdy dle uživatelských vztah eský LPIS nový pístup k evidenci pdy dle uživatelských vztah Jií Tobiík, Mojmír Macek Klíová slova: LPIS, ilpis, grafický informaní systém, GIS, Ministerstvo zemdlství Abstrakt V roce 1999 se R zavázala

Více

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí.

27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Petr Martínek martip2@fel.cvut.cz, ICQ: 303-942-073 27. asové, kmitotové a kódové dlení (TDM, FDM, CDM). Funkce a poslání úzkopásmových a širokopásmových sítí. Multiplexování (sdružování) - jedná se o

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

Skupina Sodexo oznámila rst výnos i provozního zisku za úetní rok 2009

Skupina Sodexo oznámila rst výnos i provozního zisku za úetní rok 2009 Tisková zpráva Skupina Sodexo oznámila rst výnos i provozního zisku za úetní rok 2009 Výnosy vzrostly o 7,9 %, vetn 2,5 % organického rstu Provozní zisk ve výši 746 milion euro, nárst o 8,1 % Nárst istého

Více

Služba Zvýšená servisní podpora

Služba Zvýšená servisní podpora PÍLOHA 1d Služba Zvýšená servisní podpora SMLOUVY o pístupu k infrastruktue sít spolenosti Telefónica O2 Czech Republic využívající technologie Carrier IP Stream mezi spolenostmi Telefónica O2 Czech Republic,a.s.

Více

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava)

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava) 1. Název projektu 1.1. Struný a výstižný název projektu - uvete, struný a výstižný název projektu, návaznost projektu k priorit, opatení, podopatení a investinímu zámru; 1.2. Cíle projektu 1.2.1. Specifické

Více

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE ÍZENÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS Definice standardních výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh pro libovolný zvolený interval Definice výrobních píkaz koncové

Více

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VÝROBA ELEKTRICKÉ ENERGIE V ČR

Více

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí

Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Klimatické změny odpovědnost generací Hotel Dorint Praha Don Giovanni 11.4.2007 Vliv zdrojů elektrické energie na životní prostředí Tomáš Sýkora ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007

Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Przkum kvality služby v Mstském dopravním podniku Opava, a.s. v roce 2007 Zpracoval: Ing. Michal Matoušek, Ph.D. Dresden, 11.5.2007 1 V návaznosti na provedený przkum kvality služby v Mstském dopravním

Více

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana

Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ. technika ízení utkání v ledním hokeji. Ing. Vladimír Mana Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií MANAGEMENT UTKÁNÍ technika ízení utkání v ledním hokeji Ing. Vladimír Mana Brno 2013 Tvorba a tisk tohoto studijního materiálu byly financovány z Operačního

Více

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE DISCRETE MANUFACTURING Definice výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh ízení zakázkové výroby ízení sériové výroby ízení hromadné

Více

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU

RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU RADY A TIPY K PEDCHÁZENÍ VZNIKU KONDENZÁTU... 1 1 Jak se vyvarovat kondenzaci vlhkosti na zasklení... 3 2 Co to je kondenzace?... 3 3 Pro nejastji dochází ke

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 Poet výtisk: 2 Výtisk.: 1 Poet list: 14 ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 o stanovení hodnoty prvk movitého majetku HIM nacházejícího se v zasedací místnosti a v prostorách souvisejících polikliniky O Krajské

Více

Budoucnost české energetiky II

Budoucnost české energetiky II Budoucnost české energetiky II Seminář Ústřední odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod a energetické subkomise Návrh energetické politiky ČSSD Praha, 11. květen 2017 Princip energetické politiky Státní

Více

Dostupnost a kvalita vstupních dat pro socioekonomickou analýzu území kraje. Václav Novák

Dostupnost a kvalita vstupních dat pro socioekonomickou analýzu území kraje. Václav Novák Miscellanea Geographica 14 Katedra geografie, ZU v Plzni, 2008 s. 137-142 Dostupnost a kvalita vstupních dat pro socioekonomickou analýzu území kraje Václav Novák novak.v@kr-vysocina.cz Krajský úad kraje

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Pokud se pak procházíte ve ve erních hodinách v obci, asto poznáte, kde a kdo taková paliva spaluje.

Pokud se pak procházíte ve ve erních hodinách v obci, asto poznáte, kde a kdo taková paliva spaluje. Dýchání je nezbytnou podmínkou života lidí, živoich i rostlin. lovk vydrží bez jídla nkolik týdn, bez vody nkolik dn, ale bez kyslíku z ovzduší by nepežil víc než nkolik minut. Pesto lovk v civilizovaném

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

P l roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice. Novela ZVZ. praktické aspekty vyhlášek

P l roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice. Novela ZVZ. praktické aspekty vyhlášek Pl roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice Novela ZVZ praktické aspekty vyhlášek Odvodnní úelnosti veejné zakázky pro úely pedbného oznámení a) splnním veejné

Více

Jak učit o změně klimatu?

Jak učit o změně klimatu? Jak učit o změně klimatu? Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu? Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska

Více

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC

Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Ing. Miroslav Vrba, CSc., předseda EK ČR/WEC Celková charakteristika 21. světového kongresu WEC Heslo Kongresu Hledejme řešení k problémům světové energetiky

Více

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN

DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN DL HLUBINA, KOKSOVNA A VYSOKÉ PECE VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN EŠENÍ ZACHOVÁNÍ AREÁLU V RÁMCI TZV. DOLNÍ OBLASTI VÍTKOVICKÝCH ŽELEZÁREN STÁTNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV V OSTRAV DUBEN 2001 Dl Hlubina, koksovna a vysoké

Více

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy

Úvod do problematiky. Možnosti energetického využití biomasy Úvod do problematiky Možnosti energetického využití biomasy Cíle Uvést studenta do problematiky energetického využití biomasy Klíčová slova Biomasa, energie, obnovitelný zdroj 1. Úvod Biomasa představuje

Více

EKOLOGICKÝ PRÁVNÍ SERVIS. Plánování a povolování dopravních staveb a posuzování vliv na životní prostedí - základní problémy

EKOLOGICKÝ PRÁVNÍ SERVIS. Plánování a povolování dopravních staveb a posuzování vliv na životní prostedí - základní problémy EKOLOGICKÝ PRÁVNÍ SERVIS ENVIRONMENTAL LAW SERVICE Financováno ze zdroj EU - program Transition Facility Plánování a povolování dopravních staveb a posuzování vliv na životní prostedí - základní problémy

Více

! "# $ %" % &' & & & () * %" % &' & & & () + $ % ' Strana 1 (celkem 5)

! # $ % % &' & & & () * % % &' & & & () + $ % ' Strana 1 (celkem 5) ! "#$%"&'&&() *%"&'&&() +$%' Strana 1 (celkem 5) 1 Obecná ustanovení (lánek 1) 1. Plnní povinnosti dle S bod 3.1.5 f (plnní povinnosti mládeže) se ídí touto smrnicí a jejími pílohami. 2. Organizaní složky

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní LOGISTIKA SKLADOVACÍ SYSTÉMY Jméno: Jií Hauzer Tída: FS S2B4 Datum:15.12.2005-1 - SKLADOVACÍ SYSTÉMY Sklad byl dlouho považován za pouhý pasivní, podízený

Více

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY SPOTŘEBA ENERGIE okamžitý příkon člověka = přibližně 100 W, tímto energetickým potenciálem nás pro přežití vybavila příroda (100Wx24hod = 2400Wh = spálení 8640 kj = 1,5 kg chleba nebo 300 g jedlého oleje)

Více

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk

Za hlavní problém považují ob ané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo m sto Vimperk Vimperk, 11. ledna 2011 Za hlavní problém považují obané špatnou dostupnost sociálních služeb mimo msto Vimperk Obecn prospšná spolenost Jihoeská rozvojová, ve spolupráci s partnery mstem Vimperk a Centrem

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ

VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH SESTAV YAMACO SOFTWARE 2003-2004 1. ÚVODEM Standardní souástí všech produkt Yamaco Software jsou prostedky

Více

Obchodování s povolenkami na emise

Obchodování s povolenkami na emise Obchodování s povolenkami na emise skleníkových kových plynů České republice a návrh NárodnN rodního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík Ministerstvo životního prostředí

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Strategické prostorové plánování

Strategické prostorové plánování Strategické prostorové plánování Strategické prostorové plánování lze oznait jako pokrokovou metodu plánování trvale udržitelného rozvoje území, která využívá moderních technologií a postup pi zpracování

Více

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón

Bioplyn ve skupině ČEZ. ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón Bioplyn ve skupině ČEZ ČEZ Obnovitelné zdroje s.r.o. RNDr. Zdeněk Jón SÍDLO SPOLEČNOSTI ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o. Křižíkova 788 Hradec Králové 1 SKUPINA ČEZ A ZÁVAZKY V OBLASTI OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Více

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Aktuální problémy české energetiky 2. 4. 2013 Výchozí podmínky ČR ČR jako silně průmyslová země Robustní ES (přebytková bilance i infrastruktura) Rozvinutý systém

Více

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou HYDROIZOLACE STECH OBSAH stránka Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou 2 Popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Skladby stešních

Více

od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR

od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR index (2=1) Stav životního prostředí v ČR Energetická náročnost hospodářství Energetická náročnost HDP v ČR [%], 23 211 Energetická náročnost hospodářství

Více

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby

Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Strategický cíl: 3.C1 Opatení: 3.C1.1 Popis Snížení nezamstnanosti Podpora rozvoje živností zamené na obanské služby Služby pro obany jsou významným faktorem úrovn životního standartu, zdrojem pracovních

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY 91/2005 Sb. - Úplné znní zákona. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v...stránka. 1 z 108 Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL PEDPISU: itul pedpisu: Úplné znní zákona.

Více