ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT"

Transkript

1 ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jří Holčík, CSc. INVESTICE Insttut DO bostatstky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz

2 IV - pokračování KLASIFIKACE PODLE MINIMÁLNÍ VZDÁLENOSTI

3 METRIKY PRO URČENÍ VZDÁLENOSTI MEZI DVĚMA OBRAZY S KVALITATIVNÍMI PŘÍZNAKY

4 KONTINGENČNÍ MATICE vycházejí z pojmu kontngenční matce (tabulka; předpokládejme, že hodnoty uvažovaných vektorů patří do konečné k-prvkové množny F kategorálních, nebo případně dskrétně kvanttatvních hodnot. Dále předpokládejme, že máme vektory,y F n, kde n je jejch délka a nechť A(,y {a j },,j F, je matce o rozměru k k, a její prvky a j jsou určeny počtem případů, kdy se hodnota nachází na určté pozc ve vektoru a současně se na téže pozc nachází hodnota j ve vektoru y. Matc A nazýváme kontngenční tabulkou (matcí. Pokud je kontngenční tabulka rozměru, tj. k, nazýváme j čtyřpolní tabulkou, slouží ke srovnání dchotomckých znaků.

5 KONTINGENČNÍ MATICE - PŘÍKLAD předpokládejme, že množna F obsahuje symboly {,, }, tj. k 3 a vektory a y jsou (,,,,, T a y (,,,,, T, n 6. Potom kontngenční matce A(,y je A (, y součet hodnot všech prvků matce A(,y je roven délce n obou vektorů, tj. v našem případě a j 6 j

6 HAMMINGOVA METRIKA je defnována počtem pozc, v nchž se oba vektory lší ρ (, y k k HQ a j j j tj. je dána součtem všech prvků matce A, které leží mmo hlavní dagonálu.

7 HAMMINGOVA METRIKA pro k, kdy jsou hodnoty obou vektorů bnární, se defnční vztah Hammngovy vzdálenost transformuje na n ρhqb (, y ( y y kde třetí člen v závorce kompenzuje případ, kdy jsou hodnoty y rovny jedné a součet prvních členů v závorce je tím pádem roven dvěma, ncméně nastává shoda hodnot, která k celkové vzdálenost nemůže přspět. protože a y nabývají hodnot pouze a, můžeme také psát n ρhqb (, y ( y y ( y díky specálnímu případu hodnot a y je možná nejjednodušší forma n ρ HQB (, y n y

8 HAMMINGOVA METRIKA v případě bpolárních vektorů, kdy jednotlvé složky vektorů nabývají hodnot a -, je Hammngova vzdálenost určena vztahem ρhqp (, y n n y

9 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost vektorů z předchozího příkladu, tj. (,,,,, T a y (,,,,, T. Vzájemným porovnáním obou vektorů lze určt, že oba vektory se lší v první, druhé a páté souřadnc, to znamená, že se oba vektory lší ve třech pozcích, což defnuje hodnotu Hammngovy vzdálenost obou vektorů, tj. d HQ (,y 3.

10 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost vektorů z předchozího příkladu, tj. (,,,,, T a y (,,,,, T. A(, y Z kontngenční matce A(,y je vzdálenost určena součtem všech prvků matce A(,y mmo hlavní dagonálu. Tedy d HQ (,y a a a 3 3.

11 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost bnárních vektorů (,,,, T a y (,,,, T. Podle defnčního prncpu je vzdálenost obou vektorů dána počtem pozc, ve kterých se oba vektory lší, tj. d HQB (,y 3.

12 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost bnárních vektorů (,,,, T a y (,,,, T. Použjeme-l vztah (.. ( d HQB (, y n ( y y.. (.. (.. (.. 3.

13 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost bnárních vektorů (,,,, T a y (,,,, T. Podle vztahu dhqb (, y ( y n ( ( ( ( ( 3.

14 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD Určete Hammngovu vzdálenost bnárních vektorů (,,,, T a y (,,,, T. Konečně, podle vztahu d HQB (, y y n 3.

15 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD 3 Určete Hammngovu vzdálenost bpolárních vektorů (,,, -, T a y (, -,, -, - T. Podle defnčního prncpu se oba vektory lší ve dvou pozcích, tj. d HQP (,y.

16 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD 3 Určete Hammngovu vzdálenost bpolárních vektorů (,,, -, T a y (, -,, -, - T. Z kontngenční matce, která je pro tento případ rovna A(, y je d HQP (,y rovna součtu hodnot prvků ležících mmo hlavní dagonálu, tj. d HQP (,y.

17 HAMMINGOVA METRIKA PŘÍKLAD 3 Určete Hammngovu vzdálenost bpolárních vektorů (,,, -, T a y (, -,, -, - T. Pomocí vztahu n n y d HQP (, y 5 (. (.( (. ((.( (.( 5 ( 5. (

18 METRIKY PRO URČENÍ PODOBNOSTI MEZI DVĚMA OBRAZY S KVALITATIVNÍMI PŘÍZNAKY

19 případy obecné případy s dchotomckým příznaky, pro které je defnována celá řady tzv. asocačních koefcentů. (Asocační koefcenty až na výjmky nabývají hodnot z ntervalu,, hodnoty v případě shody vektorů, pro případ nepodobnost.

20 OBECNÉ METRIKY HAMMINGOVA METRIKA pro nedchotomcké příznaky σ HQ (, y bma ρhq (, y.

21 TANIMOTOVA METRIKA Předpokládejme, že máme dvě množny X a Y a n X, n Y a n X Y jsou kardnalty (počty prvků množn X, Y a X Y. V tom případě je Tanmotova míra podobnost dvou množn určena podle vztahu σt( T X, Y n X n n X Y Y n X Y. - jným slovy, Tanmotova podobnost dvou množn je určena počtem společných prvků obou množn vztaženým k počtu všech rozdílných prvků.

22 TANIMOTOVA METRIKA Pro výpočet Tanmotovy podobnost dvou vektorů s kvaltatvním příznaky jsou použty všechny páry složek srovnávaných vektorů, kromě těch, jejchž hodnoty jsou obě nulové. Defnujme pro porovnávané vektory a y hodnoty n k k k k a j j a n y a j j kde k je počet hodnot souřadnc obou vektorů a a j jsou prvky kontngenční matce A(,y, tzn. že n, resp. n y udává počet nenulových položek vektoru, resp. y.

23 TANIMOTOVA METRIKA n k k k k a j j n y a j j k a σ TQ(, y k k n n y a j

24 TANIMOTOVA TANIMOTOVA METRIKA METRIKA - PŘÍKLAD PŘÍKLAD Určete hodnoty Tanmotových podobností s (,, s (,y a Určete hodnoty Tanmotových podobností s TQ (,, s TQ (,y a s TQ (,z, jsou-l vektory (,,,,, T a (,,,,, T a y (,,,,, T a z (,,,,, T. Ze zadání je množna symbolů F {,, }, k 3, n 6. Ze zadání je množna symbolů F {,, }, k 3, n 6. Kontngenční tabulky jsou ;, ( ; 3, ( y A A., ( z A ;, ( ; 3, ( y A A., ( z A

25 TANIMOTOVA METRIKA - PŘÍKLAD V prvním případě př mamální podobnost jsou nenulové prvky kontngenční tabulky pouze na hlavní dagonále, v případě nejmenší podobnost jsou naopak na hlavní dagonále jen nulové prvky. V případě první podobnost s TQ (, je n 5, n Y 5, součet prvků na hlavní dagonále Σa také 5 a konečně součet ΣΣa j opět 5. Hodnota podobnost pak po dosazení je 5 s TQ (,

26 TANIMOTOVA METRIKA - PŘÍKLAD Pro podobnost s TQ (,y je n 5, n y 4, součet prvků na hlavní dagonále Σa 3 a konečně součet ΣΣa j 3. Hodnota podobnost pak po dosazení je 3 s TQ (, y, Konečně, pro podobnost s TQ (,z, což představuje srovnání dvou nejméně podobných vektorů, je n 5, n y, součet prvků na hlavní dagonále Σa a konečně součet ΣΣa j. Hodnota podobnost pak po dosazení je s TQ (, z 5.

27 DALŠÍ OBECNÉ METRIKY Další míry podobnost vektorů,y F n jsou defnovány pomocí různých prvků kontngenční matce A(,y. Některé z nch používají pouze počet shodných pozc v obou vektorech (ovšem s nenulovým hodnotam, jné míry používají shodu s nulovým hodnotam. Příkladem metrky podobnost z první uvedené kategore může být např. metrka defnovaná vztahem σ k (, y n a nebo metrka k a σ (, y n a Příkladem metrky druhé uvedené skupny je např. σ3 (, y k n a

28 ASOCIAČNÍ KOEFICIENTY false/ true/ false/ D C true/ B A j A. hodnota k-té souřadnce obou vektorů sgnalzuje, že u obou obrazů sledovaný jev nastal (oba odpovídající s příznaky mají hodnotu true, resp. poztvní shoda; B. ve vektoru jev nastal ( k true, zatímco ve vektoru j nkolv ( jk false, resp. ; C. u obrazu jev nenastal (k-tá souřadnce má hodnotu k false, zatímco u obrazu j ano ( jk true; D. sledovaný jev nenastal (oba odpovídající s příznaky mají hodnotu false negatvní shoda. Př výpočtu podobnost dvou vektorů sledujeme kolkrát pro všechny souřadnce obou vektorů j a j nastaly případy shody č neshody AD určuje celkový počet shod, BC celkový počet neshod a ABCD n, tj. celkový počet souřadnc obou vektorů (obrazů.

29 JACCARDŮV TANIMOTŮV ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ ( JT, y A A B C což je díky zjednodušení dchotomcká varanta metrky podle vztahu k a σtq (, y k k n n y Tento vztah se domnantně používá v ekologckých studích. a j

30 RUSSELŮV RAOŮV ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ RR(, y A A B C D je to dchotomcká varanta metrky podle vztahu σ k (, y na

31 SOKALŮV MICHENERŮV ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ SM(, y A D A B C D je dchotomcká varanta vztahu σ k 3(, y n a

32 DICEŮV (CZEKANOWSKÉHO ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ DC(, y A A A B C (A B (A C V případě Jaccardova a Dceova koefcentu je třeba vyřešt (pokud jsou používány v stuacích, kdy může nastat úplná negatvní shoda jejch hodnotu, když A B C. Pak zpravdla předpokládáme, že σ JT (,y σ DC (,y.

33 ROGERSŮV TANIMOTŮV ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ RT(, y A A D D.(B C (B C A D (A B C D oba posledně uvedené koefcenty zvyšují význam shod v datech Dceův koefcent zvýšením váhy počtu poztvních shod v čtatel jmenovatel, v druhém případě zvýšením váhy počtu neshod ve jmenovatel.

34 HAMANŮV ASOCIAČNÍ KOEFICIENT σ HA(, y A D (B C A B C D nabývá na rozdíl od všech dříve uvedených koefcentů hodnot z ntervalu -,. Hodnoty - nabývá, pokud se příznaky pouze neshodují, je roven nule, když je počet shod a neshod v rovnováze a v případě úplné shody všech příznaků.

35 Z asocačních koefcentů, které vyjadřují míru podobnost, lze jednoduše odvodt míry nepodobnost (vzdálenost pomocí formule ρ (, y σ (, y. X( X

36 Na základě četností A až D lze pro případ bnárních příznaků vytvářet zajímavé vztahy pro jž dříve uvedené míry: Hammngova metrka ρ (, y B C ; H Eukldova metrka ρ (, y B C ; H Pearsonův korelační koefcent σ PC(, y (A A.D B.C B.(C D.(A C.(B D

37 DETERMINISTICKÉ METRIKY PRO URČENÍ VZDÁLENOSTI MEZI DVĚMA MNOŽINAMI OBRAZŮ

38 PODOBNOST MEZI TŘÍDAMI podobnost jednoho obrazu s více obrazy jedné třídy (skupn, množn, shluků; podobnost obrazů dvou tříd (skupn, množn, shluků; zavedeme funkc, která ke každé dvojc skupn obrazů (C,C j přřazuje číslo D(C,C j, které podobně jako míry podobnost č nepodobnost (metrky jednotlvých obrazů musí splňovat mnmálně podmínky:

39 PODOBNOST MEZI TŘÍDAMI PODMÍNKY (S D(C,C j (S D(C,C j D(C j,c (S3 D(C,C ma,j D(C,C j (S3 (pro míry podobnost D(C,C pro všechna (pro míry vzdálenost

40 METODA NEJBLIŽŠÍHO SOUSEDA je-l d lbovolná míra nepodobnost (vzdálenost dvou obrazů a C ac j jsou lbovolné skupny množny obrazů { },,,K, potom metoda nejblžšího souseda defnuje mez skupnam C ac j vzdálenost Pozn.: D NN ( C, C mn d(, p C C Př použtí této metody se mohou vyskytovat v jednom shluku často poměrně vzdálené obrazy. Tzn. metoda nejblžšího souseda může generovat shluky protáhlého tvaru. q j p q

41 METODA K NEJBLIŽŠÍCH SOUSEDŮ Je zobecněním metody nejblžšího souseda. Je defnována vztahem D NNk ( C, C mn p C C q j k d( tj. vzdálenost dvou shluků je defnována součtem k nejkratších vzdáleností mez obrazy dvou skupn obrazů. p, q, Pozn.: Př shlukování metoda částečně potlačuje generování řetězcových struktur.

42 METODA NEJVZDÁLENĚJŠÍHO SOUSEDA opačný prncp než nejblžší soused Pozn.: D FN ( C, C ma d( p C C Generování protáhlých struktur tato metoda potlačuje, naopak vede ke tvorbě nevelkých kompaktních shluků. je možné zobecnění pro více nejblžších sousedů q j p, q D FNk ( C, C ma p C q C j k d( p, q,

43 METODA CENTROIDNÍ vychází z geometrckého modelu v eukldovském n rozměrném prostoru a určuje vzdálenost dvou tříd jako čtverec Eukldovy vzdálenost těžšť obou tříd. je-l těžště třídy defnováno jako střední hodnota z obrazů patřících do této třídy, tj. pak rk {rk,rk,...,rkn}, r rk, D C ( C, C ρ E ( K k, j,,...,n,

44 METODA PRŮMĚRNÉ VAZBY vzdálenost dvou tříd C ac j je průměrná vzdálenost mez všem obrazy tříd C ac j. Obsahuje-l shluk C P obrazů ac j Q obrazů, pak jejch vzdálenost je defnována vztahem Pozn.: D GA P Q ( C, C d( p,q. PQ p q Metoda často vede k podobným výsledkům jako metoda nejvzdálenějšího souseda.

45 WARDOVA METODA vzdálenost mez třídam (shluky je defnována přírůstkem součtu čtverců odchylek mez těžštěm a obrazy shluku vytvořeného z obou uvažovaných shluků C ac j oprot součtu čtverců odchylek mez obrazy a těžšt v obou shlucích C ac j.

46 WARDOVA METODA jsou-l a j těžště tříd C ac j a těžště sjednocené množny, pak Wardova vzdálenost obou shluků je defnována výrazem Pozn.: D W ( C, C ( n C C k n n (k k ( C k C j k j k k Metoda má tendenc vytvářet shluky zhruba stejné velkost, tedy odstraňovat shluky malé, resp. velké. k.

47 WARDOVA METODA

48 METRIKY PRO URČENÍ VZDÁLENOSTI MEZI DVĚMA MNOŽINAMI OBRAZŮ POUŽÍVAJÍCÍ JEJICH PRAVDĚPODOBNOSTNÍ CHARAKTERISTIKY

49 NA ÚVOD Klasfkační třídy (množny obrazů se společným charakterstkam nemusí být defnovány jen výčtem obrazů, nýbrž vymezením obecnějších vlastností - defncí hranc oddělujících část obrazového prostoru, která náleží dané klasfkační třídě, dskrmnační funkcí, pravděpodobnostním charakterstkam výskytu obrazů v dané třídě, atd.

50 NA ÚVOD Pokud s na metrky klademe určté požadavky, metrky pro stanovení vzdálenost dvou množn, pro něž využíváme rozložení pravděpodobnost výskytu obrazů, by měly vyhovovat standardním požadavkům. Logcky tyto metrky splňují následující vlastnost (protože jejch výpočet je založen na poněkud jném přístupu a protože dále uvedené vlastnost nesplňují vše, co od metrk očekáváme, bývá zvykem je značt jným písmenem, zpravdla J:. J, pokud jsou hustoty pravděpodobnost obou množn dentcké, tj. když p( ω p( ω ;. J ; 3. J nabývá mama, pokud jsou obě množny dsjunktní, tj. když p ( ω.p( ω d (Jak vdíme, není mez vlastnostm pravděpodobnostních metrk uvedena trojúhelníková nerovnost, jejíž splnění by se zajšťovalo vskutku jen velm obtížně.

51 NA ÚVOD Základní myšlenkou, na které jsou pravděpodobnostní metrky založeny, je využtí pravděpodobnost způsobené chyby. Čím více se hustoty pravděpodobnost výskytu obrazů v jednotlvých množnách překrývají, tím je větší pravděpodobnost chyby.

52 NA ÚVOD Pravděpodobnost P e chybného zařazení je (VIZ Bayesův klasfkátor rovna P e X J( a * mnj( a mnl ( d [ p( p(.p( ]d ] X a ωr ωr p( d a X X ma p( ω r r r.p( ω r d X ma p( ω.p( ω d Pro dchotomcký případ (R je celková pravděpodobnost chybného rozhodnutí určena vztahem Pe p( ω.p( ω p( ω.p( ω X X r r d, což lze podle Bayesova vzorce upravt do tvaru Pe P( ω P( ω X.p(.d. Kolmogorovova varační vzdálenost r.

53 NA ÚVOD Hodnota Kolmogorovovy varační vzdálenost přímo souvsí s pravděpodobností chybného rozhodnutí. Ostatní dále uvedené pravděpodobnostní vzdálenost odvozené z obecné formule J( [ p( ω,p( ω,,. ] d f už tuto přímou souvslost nemají.

54 PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METRIKY Chernoffova metrka s s JC( ω, ω ln p ( ω.p ( ω Bhattacharyyova metrka.d, s J B( ω, ω ln [p( ω.p( ω ],5 ;;.d. (Jak lze snadno rozpoznat, Bhattacharyyova metrka je specální případ Chernoffovy metrky pro s,5. Dvergence J D ( ω, ω [p( ω p( ω Patrckova -Fsherova metrka ].ln p( ω.d ; p( ω J PF ( ω, ω { },5 [p( ω p( ω ].d.

55 ZPRŮMĚRNĚNÉ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METRIKY zprůměrněná Chernoffova metrka J AC ( ω, ω ln [p( ω.p( ω ] s.[p( ω.p( ω ] s.d,. s ; ; zprůměrněná Bhattacharyyova metrka J AB ( ω, ω ln [p( ω.p( ω.p( ω.p( ω ],5.d ; zprůměrněná dvergence J AD ( ω, ω [p( ω.p( ω p( ω.p( ω p( ω.p( ω ].ln.d; p(.p( ω ω zprůměrněná Patrckova -Fsherova metrka J PF ( ω, ω { },5 [p( ω.p( ω p( ω.p( ω ].d.

56 Příprava nových učebních materálů oboru Matematcká bologe je podporována projektem ESF č. CZ..7/../8.43 INTERDISCIPLINÁRNÍ ROZVOJ STUDIJNÍHO OBORU MATEMATICKÁ BIOLOGIE INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT. Institut biostatistiky a analýz

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT. Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík,, CSc. VII. VOLBA A VÝBĚR PŘÍZNAKŮ ZAČÍNÁME kolik a jaké příznaky? málo příznaků možná chyba klasifikace; moc příznaků možná nepřiměřená pracnost, vysoké

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT. Institut biostatistiky a analýz

ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT. Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. VII. VOLBA A VÝBĚR PŘÍZNAKŮ ZAČÍNÁME kolik a jaké příznaky? málo příznaků možná chyba klasifikace; moc příznaků možná nepřiměřená

Více

Ivana Linkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE. 2 NURBS reprezentace křivek

Ivana Linkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE. 2 NURBS reprezentace křivek 25. KONFERENCE O GEOMETRII A POČÍTAČOVÉ GRAFICE Ivana Lnkeová SPECIÁLNÍ PŘÍPADY NURBS REPREZENTACE Abstrakt Příspěvek prezentuje B-splne křvku a Coonsovu, Bézerovu a Fergusonovu kubku jako specální případy

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA. Algebraický tvar komplexního čísla

KOMPLEXNÍ ČÍSLA. Algebraický tvar komplexního čísla KOMPLEXNÍ ČÍSLA Příklad Řešte na množně reálných čísel rovnc: x + = 0. x = Rovnce nemá v R řešení. Taková jednoduchá rovnce a nemá na množně reálných čísel žádné řešení! Co s tím? Zavedeme tzv. magnární

Více

ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN

ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN V dokumentu 7a_korelacn_a_regresn_analyza jsme řešl rozdíl mez korelační a regresní analýzou. Budeme se teď věnovat pouze lneárnímu vztahu dvou velčn, protože je nejjednodušší

Více

2. Definice pravděpodobnosti

2. Definice pravděpodobnosti 2. Defnce pravděpodobnost 2.1. Úvod: V přírodě se setkáváme a v přírodních vědách studujeme pomocí matematckých struktur a algortmů procesy dvojího druhu. Jednodušší jsou determnstcké procesy, které se

Více

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení

REGRESNÍ ANALÝZA. 13. cvičení REGRESNÍ ANALÝZA 13. cvčení Závslost náhodných velčn Závslost mez kvanttatvním proměnným X a Y: Funkční závslost hodnotam nezávsle proměnných je jednoznačně dána hodnota závslé proměnné. Y=f(X) Stochastcká

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2018/2019

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2018/2019 Matematka I A ukázkový test 1 pro 2018/2019 1. Je dána soustava rovnc s parametrem a R x y + z = 1 x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a a) Napšte Frobenovu větu (předpoklady + tvrzení). b) Vyšetřete

Více

Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK

Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK Jana Vránová, 3. lékařská fakulta UK Vznikají při zkoumání vztahů kvalitativních resp. diskrétních znaků Jedná se o analogii s korelační analýzou spojitých znaků Přitom předpokládáme, že každý prvek populace

Více

POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI

POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI POROVNÁNÍ MEZI SKUPINAMI Potřeba porovnání počtů mez určtým skupnam jednců např. porovnání počtů onemocnění mez kraj nebo okresy v prax se obvykle pracuje s porovnáním na 100.000 osob. Stuace ale nebývá

Více

Vícerozměrné statistické metody

Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová FSTA: Pokročilé statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení

Více

Čísla a aritmetika. Řádová čárka = místo, které odděluje celou část čísla od zlomkové.

Čísla a aritmetika. Řádová čárka = místo, které odděluje celou část čísla od zlomkové. Příprava na cvčení č.1 Čísla a artmetka Číselné soustavy Obraz čísla A v soustavě o základu z: m A ( Z ) a z (1) n kde: a je symbol (číslce) z je základ m je počet řádových míst, na kterých má základ kladný

Více

Statistická šetření a zpracování dat.

Statistická šetření a zpracování dat. Statstcká šetření a zpracování dat. Vyjadřovací prostředky ve statstce STATISTICKÉ TABULKY Typckým vyjadřovacím prostředkem statstky je číslo formalzovaným nástrojem číselného vyjádření je statstcká tabulka.

Více

Energie elektrického pole

Energie elektrického pole Energe elektrckého pole Jž v úvodní kaptole jsme poznal, že nehybný (centrální elektrcký náboj vytváří v celém nekonečném prostoru slové elektrcké pole, které je konzervatvní, to znamená, že jakýkolv jný

Více

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM

7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM 7. STATISTICKÝ SOUBOR S JEDNÍM ARGUMENTEM Průvodce studem Předchozí kaptoly byly věnovány pravděpodobnost a tomu, co s tímto pojmem souvsí. Nyní znalost z počtu pravděpodobnost aplkujeme ve statstce. Předpokládané

Více

19 Eukleidovský bodový prostor

19 Eukleidovský bodový prostor 19 Eukleidovský bodový prostor Eukleidovským bodovým prostorem rozumíme afinní bodový prostor, na jehož zaměření je definován skalární součin. Víme, že pomocí skalárního součinu jsou definovány pojmy norma

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA. Algebraický tvar komplexního čísla

KOMPLEXNÍ ČÍSLA. Algebraický tvar komplexního čísla KOMPLEXNÍ ČÍSLA Příklad 1 Řešte na množně reálných čísel rovnc: x + = 0. x = Rovnce nemá v R řešení. Taková jednoduchá rovnce a nemá na množně reálných čísel žádné řešení! Co s tím? Zavedeme tzv. magnární

Více

ina ina Diskrétn tní náhodná veličina může nabývat pouze spočetně mnoha hodnot (počet aut v náhodně vybraná domácnost, výsledek hodu kostkou)

ina ina Diskrétn tní náhodná veličina může nabývat pouze spočetně mnoha hodnot (počet aut v náhodně vybraná domácnost, výsledek hodu kostkou) Náhodná velčna na Výsledek náhodného pokusu, daný reálným číslem je hodnotou náhodné velčny. Náhodná velčna je lbovolná reálná funkce defnovaná na množně elementárních E pravděpodobnostního prostoru S.

Více

Vícekriteriální rozhodování. Typy kritérií

Vícekriteriální rozhodování. Typy kritérií Vícekrterální rozhodování Zabývá se hodnocením varant podle několka krtérí, přčemž varanta hodnocená podle ednoho krtéra zpravdla nebývá nelépe hodnocená podle krtéra ného. Metody vícekrterálního rozhodování

Více

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS. 22. listopadu projekt č. 2

Iterační výpočty. Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS. 22. listopadu projekt č. 2 Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS Iterační výpočty projekt č.. lstopadu 1 Autor: Mlan Setler, setl1@stud.ft.vutbr.cz Fakulta Informačních Technologí Vysoké Učení Techncké v Brně Obsah 1 Úvod...

Více

Vkládání pomocí Viterbiho algoritmu

Vkládání pomocí Viterbiho algoritmu Vkládání pomocí Vterbho algortmu Andrew Kozlk KA MFF UK C Vkládání pomocí Vterbho algortmu Cíl: Využít teor konvolučních kódů. Motvace: Vterbho dekodér je soft-decson dekodér. Každému prvku nosče přřadíme

Více

MODELOVÁNÍ A SIMULACE

MODELOVÁNÍ A SIMULACE MODELOVÁNÍ A SIMULACE základní pojmy a postupy vytváření matematckých modelů na základě blancí prncp numerckého řešení dferencálních rovnc základy práce se smulačním jazykem PSI Základní pojmy matematcký

Více

Cílem této kapitoly je uvedení pojmu matice a jejich speciálních typů. Čtenář se seznámí se základními vlastnostmi matic a s operacemi s maticemi

Cílem této kapitoly je uvedení pojmu matice a jejich speciálních typů. Čtenář se seznámí se základními vlastnostmi matic a s operacemi s maticemi 2.2. Cíle Cílem této kapitoly je uvedení pojmu matice a jejich speciálních typů. Čtenář se seznámí se základními vlastnostmi matic a s operacemi s maticemi Předpokládané znalosti Předpokladem zvládnutí

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Závslost příčnná (kauzální). Závslostí pevnou se označuje případ, kdy výskytu jednoho jevu nutně odpovídá výskyt druhé jevu (a často naopak). Z pravděpodobnostního hledska

Více

VELIKOST VEKTORU, POČETNÍ OPERACE S VEKTORY

VELIKOST VEKTORU, POČETNÍ OPERACE S VEKTORY VELIKOST VEKTORU, POČETNÍ OPERACE S VEKTORY Vektoru můžeme přisoudit velikost. S vektory také můžeme provádět početní operace, které jsme zvyklí provádět s čísly, tzn. že je možné je sčítat, odčítat a

Více

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina

3 VYBRANÉ MODELY NÁHODNÝCH VELIČIN. 3.1 Náhodná veličina 3 VBRANÉ MODEL NÁHODNÝCH VELIČIN 3. Náhodná velčna Tato kaptola uvádí stručný pops vybraných pravděpodobnostních modelů spojtých náhodných velčn s důrazem na jejch uplatnění př rozboru spolehlvost stavebních

Více

Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy

Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy Přednáška XI. Asociace ve čtyřpolní tabulce a základy korelační analýzy Relativní riziko a poměr šancí Princip korelace dvou náhodných veličin Korelační koeficienty Pearsonůva Spearmanův Korelace a kauzalita

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta

Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta jméno: studijní obor: PřF BIMAT počet listů(včetně tohoto): 1 2 3 4 5 celkem Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta 1. Matematická analýza Najdětelokálníextrémyfunkce f(x,y)=e 4(x y) x2 y 2. 2. Lineární

Více

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu

6. Demonstrační simulační projekt generátory vstupních proudů simulačního modelu 6. Demonstrační smulační projekt generátory vstupních proudů smulačního modelu Studjní cíl Na příkladu smulačního projektu představeného v mnulém bloku je dále lustrována metodka pro stanovování typů a

Více

Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz

Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz Markéta Brázdová 1 Lokace odbavovacího centra nákladní pokladny pro víkendový provoz Klíčová slova: odbavování záslek, centrum grafu, vážená excentrcta vrcholů sítě, časová náročnost odbavení záslky, vážená

Více

LOGICKÉ OBVODY J I Ř Í K A L O U S E K

LOGICKÉ OBVODY J I Ř Í K A L O U S E K LOGICKÉ OBVODY J I Ř Í K A L O U S E K Ostrava 2006 Obsah předmětu 1. ČÍSELNÉ SOUSTAVY... 2 1.1. Číselné soustavy - úvod... 2 1.2. Rozdělení číselných soustav... 2 1.3. Polyadcké číselné soustavy... 2

Více

Shluková analýza dat a stanovení počtu shluků

Shluková analýza dat a stanovení počtu shluků Shluková analýza dat a stanovení počtu shluků Autor: Tomáš Löster Vysoká škola ekonomická v Praze Ostrava, červen 2017 Osnova prezentace Úvod a teorie shlukové analýzy Podrobný popis shlukování na příkladu

Více

Obr. 1: Vizualizace dat pacientů, kontrolních subjektů a testovacího subjektu.

Obr. 1: Vizualizace dat pacientů, kontrolních subjektů a testovacího subjektu. Řešení příkladu - klasifikace testovacího subjektu pomocí Bayesova klasifikátoru: ata si vizualizujeme (Obr. ). Objem mozkových komor 9 8 7 6 5 pacienti kontroly testovací subjekt 5 6 Objem hipokampu Obr.

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. INVESTICE Institut DO biostatistiky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz II. STRUKTURÁLNÍ KLASIFIKACE STRUKTURÁLNÍ POPIS relační struktura je vytvořena z určitých

Více

[1] samoopravné kódy: terminologie, princip

[1] samoopravné kódy: terminologie, princip [1] Úvod do kódování samoopravné kódy: terminologie, princip blokové lineární kódy Hammingův kód Samoopravné kódy, k čemu to je [2] Data jsou uložena (nebo posílána do linky) kodérem podle určitého pravidla

Více

letní semestr Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Matematická statistika vektory

letní semestr Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Matematická statistika vektory Šárka Hudecová Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy letní semestr 202 Založeno na materiálech doc. Michala Kulicha Náhodný vektor často potřebujeme

Více

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d

Korelační energie. Celkovou elektronovou energii molekuly lze experimentálně určit ze vztahu. E vib. = E at. = 39,856, E d Korelační energe Referenční stavy Energ molekul a atomů lze vyjádřt vzhledem k různým referenčním stavům. V kvantové mechance za referenční stav s nulovou energí bereme stav odpovídající nenteragujícím

Více

Dále budeme předpokládat, že daný Markovův řetězec je homogenní. p i1 i 2

Dále budeme předpokládat, že daný Markovův řetězec je homogenní. p i1 i 2 4 Markovovy řetězce se nazývá Markovův řetě- Defnce 7 Posloupnost celočíselných náhodných velčn {X n } zec (markovský řetězec), jestlže P(X n+ = j X n = n,, X 0 = 0 ) = P(X n+ = j X n = n ) (7) pro každé

Více

Dopravní plánování a modelování (11 DOPM )

Dopravní plánování a modelování (11 DOPM ) Department of Appled Mathematcs Faculty of ransportaton Scences Czech echncal Unversty n Prague Dopravní plánování a modelování (11 DOPM ) Lekce 5: FSM: rp dstrbuton Prof. Ing. Ondře Přbyl, Ph.D. Ing.

Více

4 STATISTICKÁ ANALÝZA VÍCEROZMĚRNÝCH DAT

4 STATISTICKÁ ANALÝZA VÍCEROZMĚRNÝCH DAT 4 SAISICKÁ ANALÝZA VÍCEROZMĚRNÝCH DA V technické biologické ale také lékařské praxi se často vedle informací obsažených v náhodném skaláru ξ vyskytují i informace obsažené v náhodném vektoru ξ s m složkami

Více

ANALÝZA RIZIKA A CITLIVOSTI JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI 1. ČÁST

ANALÝZA RIZIKA A CITLIVOSTI JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI 1. ČÁST Abstrakt ANALÝZA ZKA A CTLOST JAKO SOUČÁST STUDE POVEDTELNOST 1. ČÁST Jří Marek Úspěšnost nvestce závsí na tom, jaké nejstoty ovlvní její předpokládaný žvotní cyklus. Pomocí managementu rzka a analýzy

Více

11 Vzdálenost podprostorů

11 Vzdálenost podprostorů 11 Vzdálenost podprostorů 11.1 Vzdálenost bodů Eukleidovský bodový prostor E n = afinní bodový prostor, na jehož zaměření je definován skalární součin. (Pech:AGLÚ/str.126) Definováním skalárního součinu

Více

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky LOGICKÉ OBVODY pro kombinované a distanční studium

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky LOGICKÉ OBVODY pro kombinované a distanční studium Vysoká škola báňská - Techncká unverzta Ostrava Fakulta elektrotechnky a nformatky LOGICKÉ OBVODY pro kombnované a dstanční studum Zdeněk Dvš Zdeňka Chmelíková Iva Petříková Ostrava ZDENĚK DIVIŠ, ZDEŇKA

Více

ASYMPTOTICKÉ VLASTNOSTI ODHADŮ S MINIMÁLNÍ KOLMOGOROVSKOU VZDÁLENOSTÍ

ASYMPTOTICKÉ VLASTNOSTI ODHADŮ S MINIMÁLNÍ KOLMOGOROVSKOU VZDÁLENOSTÍ ASYMPTOTICKÉ VLASTNOSTI ODHADŮ S MINIMÁLNÍ KOLMOGOROVSKOU VZDÁLENOSTÍ Bc. Jtka Hanousková 1 Abstrakt: Příspěvek se zabývá postačujícím podmínkam pro konzstenc odhadů s mnmální Kolmogorovskou vzdáleností

Více

NADSTAVBOVÝ MODUL MOHSA V1

NADSTAVBOVÝ MODUL MOHSA V1 NADSTAVBOVÝ MODUL MOHSA V1 Nadstavbový modul pro hierarchické shlukování se jmenuje Mod_Sh_Hier (MOHSA V1) je součástí souboru Shluk_Hier.xls. Tento soubor je přístupný na http://jonasova.upce.cz, a je

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. INVESTICE Institut DO biostatistiky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz IV. LINEÁRNÍ KLASIFIKACE PRINCIPY KLASIFIKACE pomocí diskriminačních funkcí funkcí,

Více

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha

ANOVA. Analýza rozptylu při jednoduchém třídění. Jana Vránová, 3.lékařská fakulta UK, Praha ANOVA Analýza rozptylu př jednoduchém třídění Jana Vránová, 3.léařsá faulta UK, Praha Teore Máme nezávslých výběrů, > Mají rozsahy n, teré obecně nemusí být stejné V aždém z nch známe průměr a rozptyl

Více

Náhodný vektor. Náhodný vektor. Hustota náhodného vektoru. Hustota náhodného vektoru. Náhodný vektor je dvojice náhodných veličin (X, Y ) T = ( X

Náhodný vektor. Náhodný vektor. Hustota náhodného vektoru. Hustota náhodného vektoru. Náhodný vektor je dvojice náhodných veličin (X, Y ) T = ( X Náhodný vektor Náhodný vektor zatím jsme sledovali jednu náhodnou veličinu, její rozdělení a charakteristiky často potřebujeme vyšetřovat vzájemný vztah několika náhodných veličin musíme sledovat jejich

Více

Intuitivní pojem pravděpodobnosti

Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost Intuitivní pojem pravděpodobnosti Intuitivní pojem pravděpodobnosti Pravděpodobnost zkoumaného jevu vyjadřuje míru naděje, že tento jev nastane. Řekneme-li, že má nějaký jev pravděpodobnost

Více

Lineární algebra. Matice, operace s maticemi

Lineární algebra. Matice, operace s maticemi Lineární algebra Matice, operace s maticemi Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. INVESTICE Institut DO biostatistiky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz LITERATURA Holčík, J.: přednáškové prezentace Holčík, J.: Analýza a klasifikace signálů.

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Numerická matematika A

Numerická matematika A Numercká matematka A 5615 A1 Máme dánu soustava lneárních rovnc tvaru AX = B, kde 4 1 A = 1 4 1, B = 1 a Zapíšeme soustavu rovnc AX = B ve tvaru upravíme a následně (L + D + P X = B, DX = (L + P X + B,

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 35 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST 1 Vypočtěte [( 3 3 ) ( 1 4 5 3 0,5 ) ] : 1 6 1. 1 bod VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE

Více

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má

Tepelná kapacita = T. Ē = 1 2 hν + hν. 1 = 1 e x. ln dx. Einsteinův výpočet (1907): Soustava N nezávislých oscilátorů se stejnou vlastní frekvencí má Tepelná kapacta C x = C V = ( ) dq ( ) du Dulong-Pettovo pravdlo: U = 3kT N C V = 3kN x V = T ( ) ds x Tepelná kapacta mřížky Osclátor s kvantovanou energí E n = ( n + 2) hν má střední hodnotu energe (po

Více

Statika soustavy těles v rovině

Statika soustavy těles v rovině Statka soustavy těles v rovně Zpracoval: Ing. Mroslav yrtus, Ph.. U mechancké soustavy s deálním knematckým dvojcem znázorněné na obrázku určete: počet stupňů volnost početně všechny reakce a moment M

Více

Teoretické modely diskrétních náhodných veličin

Teoretické modely diskrétních náhodných veličin Teoretcké modely dskrétních náhodných velčn Velčny, kterým se zabýváme, bývají nejrůznější povahy. Přesto však estují skupny náhodných velčn, které mají podobně rozloženou pravděpodobnostní funkc a lze

Více

Náhodné vektory a matice

Náhodné vektory a matice Náhodné vektory a matice Jiří Militký Katedra textilních materiálů Technická Universita Liberec, Červeně označené slide jsou jen pro doplnění informací a nezkouší se. Symbolika A B Jev jistý S (nastane

Více

2.5. MATICOVÉ ŘEŠENÍ SOUSTAV LINEÁRNÍCH ROVNIC

2.5. MATICOVÉ ŘEŠENÍ SOUSTAV LINEÁRNÍCH ROVNIC 25 MATICOVÉ ŘEŠENÍ SOUSTAV LINEÁRNÍCH ROVNIC V této kaptole se dozvíte: jak lze obecnou soustavu lneárních rovnc zapsat pomocí matcového počtu; přesnou formulac podmínek řeštelnost soustavy lneárních rovnc

Více

Maticová exponenciála a jiné maticové funkce

Maticová exponenciála a jiné maticové funkce Matcová exponencála a jné matcové funkce Motvace: Jž víte, že řešením rovnce y = ay, jsou funkce y(t = c e at, tj exponencály Pro tuto funkc platí, že y(0 = c, tj konstanta c je počáteční podmínka v bodě

Více

Téma 2: Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin

Téma 2: Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin 0.05 0.0 0.05 0.0 0.005 Nominální napětí v pásnici Std Mean 40 60 80 00 0 40 60 Std Téma : Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin Přednáška z předmětu: Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník

Více

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi Obsah 1 Úvodem 13 2 Dříve les než stromy 17 2.1 Nejednoznačnost terminologie 17 2.2 Volba metody analýzy dat 23 2.3 Přehled vybraných vícerozměrných metod 25 2.3.1 Metoda hlavních komponent 26 2.3.2 Faktorová

Více

Téma 2: Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin

Téma 2: Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin 0.025 0.02 0.015 0.01 0.005 Nominální napětí v pásnici Std Mean 140 160 180 200 220 240 260 Std Téma 2: Pravděpodobnostní vyjádření náhodných veličin Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. INVESTICE Institut DO biostatistiky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz III. PŘÍZNAKOVÁ KLASIFIKACE - ÚVOD PŘÍZNAKOVÝ POPIS Příznakový obraz x zpracovávaných

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DA prof. Ig. Jří Holčík, CSc. INVESICE Isttut DO bostatstky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a aalýz IV. LINEÁRNÍ KLASIFIKACE pokračováí Isttut bostatstky a aalýz (SUPPOR VECOR MACHINE SVM) SEPARABILNÍ

Více

EKOLOGICKÁ PODOBNOST (ECOLOGICAL RESEMBLANCE) David Zelený Zpracování dat v ekologii společenstev

EKOLOGICKÁ PODOBNOST (ECOLOGICAL RESEMBLANCE) David Zelený Zpracování dat v ekologii společenstev EKOLOGICKÁ PODOBNOST (ECOLOGICAL RESEMBLANCE) EKOLOGICKÁ PODOBNOST Q VS R ANALÝZA Vzorky Druhy druh 1 druh 2 druh 3 vzorek 1 0 1 1 vzorek 2 1 0 0 vzorek 3 0 4 4 vztahy mezi vzorky Q analýza vztahy mezi

Více

ANALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V INVESTIČNÍM PROCESU

ANALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V INVESTIČNÍM PROCESU AALÝZA RIZIKA A JEHO CITLIVOSTI V IVESTIČÍM PROCESU Jří Marek ) ABSTRAKT Príspevek nformuje o uplatnene manažmentu rzka v nvestčnom procese. Uvádza príklad kalkulace rzka a analýzu jeho ctlvost. Kľúčové

Více

Téma 5: Parametrická rozdělení pravděpodobnosti spojité náhodné veličiny

Téma 5: Parametrická rozdělení pravděpodobnosti spojité náhodné veličiny 0.05 0.0 0.05 0.0 0.005 Nomnální napětí v pásnc Std Mean 40 60 80 00 0 40 60 Std Téma 5: Parametrcká rozdělení pravděpodobnost spojté náhodné velčn Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí

Více

Numerická matematika 1. t = D u. x 2 (1) tato rovnice určuje chování funkce u(t, x), která závisí na dvou proměnných. První

Numerická matematika 1. t = D u. x 2 (1) tato rovnice určuje chování funkce u(t, x), která závisí na dvou proměnných. První Numercká matematka 1 Parabolcké rovnce Budeme se zabývat rovncí t = D u x (1) tato rovnce určuje chování funkce u(t, x), která závsí na dvou proměnných. První proměnná t mívá význam času, druhá x bývá

Více

POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ

POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ ELEKTRICKÝ POTENCIÁL Elektrcká potencální energe Newtonův zákon pro gravtační sílu mm F = G r 1 2 2 Coulombův zákon pro elektrostatckou sílu QQ F = k r 1 2

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základní pojmy diagnostiky a statistických metod vyhodnocení Učební text Ivan Jaksch Liberec 2012 Materiál vznikl

Více

Pravděpodobnost a statistika

Pravděpodobnost a statistika Pravděpodobnost a statistika 1 Náhodné pokusy a náhodné jevy Činnostem, jejichž výsledek není jednoznačně určen podmínkami, za kterých probíhají, a které jsou (alespoň teoreticky) neomezeně opakovatelné,

Více

Úvod do lineární algebry

Úvod do lineární algebry Úvod do lineární algebry 1 Aritmetické vektory Definice 11 Mějme n N a utvořme kartézský součin R n R R R Každou uspořádanou n tici x 1 x 2 x, x n budeme nazývat n rozměrným aritmetickým vektorem Prvky

Více

5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza

5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza 5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza 5.1 Vícerozměrná data a vícerozměrná rozdělení Při zpracování vícerozměrných dat se hledají souvislosti mezi dvěma, případně

Více

Náhodný vektor. Náhodný vektor. Hustota náhodného vektoru. Hustota náhodného vektoru. Náhodný vektor je dvojice náhodných veličin (X, Y ) T = ( X

Náhodný vektor. Náhodný vektor. Hustota náhodného vektoru. Hustota náhodného vektoru. Náhodný vektor je dvojice náhodných veličin (X, Y ) T = ( X Náhodný vektor Náhodný vektor zatím jsme sledovali jednu náhodnou veličinu, její rozdělení a charakteristik často potřebujeme všetřovat vzájemný vztah několika náhodných veličin musíme sledovat jejich

Více

Vícerozměrné statistické metody

Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické metody Shluková analýza Jiří Jarkovský, Simona Littnerová FSTA: Pokročilé statistické metody Typy shlukových analýz Shluková analýza: cíle a postupy Shluková analýza se snaží o

Více

Úlohy krajského kola kategorie A

Úlohy krajského kola kategorie A 62. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie A 1. Je dáno 21 různých celých čísel takových, že součet libovolných jedenácti z nich je větší než součet deseti ostatních čísel. a) Dokažte,

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Testy dobré shody Máme dvě veličiny, u kterých bychom chtěli prokázat závislost, TESTY DOBRÉ SHODY (angl. goodness-of-fit tests)

Testy dobré shody Máme dvě veličiny, u kterých bychom chtěli prokázat závislost, TESTY DOBRÉ SHODY (angl. goodness-of-fit tests) Testy dobré shody Máme dvě veličiny, u kterých bychom chtěli prokázat závislost, např. hmotnost a pohlaví narozených dětí. Běžný statistický postup pro ověření závislosti dvou veličin je zamítnutí jejich

Více

( x ) 2 ( ) 10.2.15 Úlohy na hledání extrémů. Předpoklady: 10211

( x ) 2 ( ) 10.2.15 Úlohy na hledání extrémů. Předpoklady: 10211 10..15 Úlohy na hledání etrémů Předpoklady: 1011 Pedagogcká poznámka: Kromě příkladů a není pro studenty problém vypočítat dervace funkcí. Problémem je hlavně nalezení těchto funkčních závslostí, tam postupujeme

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Regulární systém hustot Vychází se z: -,, P - pravděpodobnostní prostor -, R neprázdná množna parametrů - X X 1,, náhodný vektor s sdruženou hustotou X n nebo s sdruženou pravděpodobnostní

Více

Náhodný vektor a jeho charakteristiky

Náhodný vektor a jeho charakteristiky Náhodný vektor a jeho číselné charakteristiky 1 Náhodný vektor a jeho charakteristiky V následující kapitole budeme věnovat pozornost pouze dvourozměřnému náhodnému vektoru, i když uvedené pojmy a jejich

Více

Numerické metody optimalizace

Numerické metody optimalizace Numercké metody optmalzace Numercal optmzaton methods Bc. Mloš Jurek Dplomová práce 2007 Abstrakt Abstrakt česky Optmalzační metody představují vyhledávání etrémů reálných funkcí jedné nebo více reálných

Více

VI. Maticový počet. VI.1. Základní operace s maticemi. Definice. Tabulku

VI. Maticový počet. VI.1. Základní operace s maticemi. Definice. Tabulku VI Maticový počet VI1 Základní operace s maticemi Definice Tabulku a 11 a 12 a 1n a 21 a 22 a 2n, a m1 a m2 a mn kde a ij R, i = 1,, m, j = 1,, n, nazýváme maticí typu m n Zkráceně zapisujeme (a ij i=1m

Více

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 1. Středy stran AC, BC označme postupně, N. Střed kružnice vepsané trojúhelníku KLC označme I. Úvodem poznamenejme, že body K, L

Více

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic Zadání. Sestavte soustavu normálních rovnc ro funkce b b a) b + + b) b b +. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnc nb a) nb. Z dat v tabulce 99 4 4 b) určete a) rovnc regresní funkce

Více

FYZIKA I. Pohybová rovnice. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art.

FYZIKA I. Pohybová rovnice. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Pohybová rovnce Prof. RNDr. Vlém Mádr, CSc. Prof. Ing. Lbor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. Dagmar Mádrová

Více

Aplikovaná numerická matematika

Aplikovaná numerická matematika Aplikovaná numerická matematika 6. Metoda nejmenších čtverců doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů Příprava studijních

Více

Čísla přiřazená elementárním jevům tvoří obor hodnot M proměnné, kterou nazýváme náhodná veličina (označujeme X, Y, Z,...)

Čísla přiřazená elementárním jevům tvoří obor hodnot M proměnné, kterou nazýváme náhodná veličina (označujeme X, Y, Z,...) . NÁHODNÁ VELIČINA Průvodce studem V předchozích kaptolách jste se seznáml s kombnatorkou a pravděpodobností jevů. Tyto znalost použjeme v této kaptole, zavedeme pojem náhodná velčna, funkce, které náhodnou

Více

Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody

Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody Vypracoval: Ing. Tomáš Nekola Studium: licenční Datum: 21. 1. 2008 Otázka 1. Vypočtěte

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

Využití logistické regrese pro hodnocení omaku

Využití logistické regrese pro hodnocení omaku Využtí logstcké regrese pro hodnocení omaku Vladmír Bazík Úvod Jedním z prmárních proevů textlí e omak. Jedná se o poct který vyvolá textle př kontaktu s pokožkou. Je to ntegrální psychofyzkální vlastnost

Více

Značení 1.1 (posloupnost výsledků pokusu). Mějme posloupnost opakovaných (i závislých) pokusů,

Značení 1.1 (posloupnost výsledků pokusu). Mějme posloupnost opakovaných (i závislých) pokusů, Rekurentní jevy Značení. (posloupnost výsledků pokusu). Mějme posloupnost opakovaných (i závislých) pokusů, kde každý má tutéž konečnou nebo spočetnou množinu výsledků E, E,...}. Pak E j,..., E jn } značí

Více

Teoretické modely diskrétních náhodných veličin

Teoretické modely diskrétních náhodných veličin Teoretcké modely dskrétních náhodných velčn Velčny, kterým se zabýváme, bývají nejrůznější povahy. Přesto však estují skupny náhodných velčn, které mají podobně rozloženou pravděpodobnostní funkc a lze

Více

1. Náhodný vektor (X, Y ) má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde. p(x, y) = a(x + y + 1), x, y {0, 1, 2}.

1. Náhodný vektor (X, Y ) má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde. p(x, y) = a(x + y + 1), x, y {0, 1, 2}. VIII. Náhodný vektor. Náhodný vektor (X, Y má diskrétní rozdělení s pravděpodobnostní funkcí p, kde p(x, y a(x + y +, x, y {,, }. a Určete číslo a a napište tabulku pravděpodobnostní funkce p. Řešení:

Více

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j.

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j. Kapitola 3 Počítání s maticemi Matice stejného typu můžeme sčítat a násobit reálným číslem podobně jako vektory téže dimenze. Definice 3.1 Jsou-li A (a ij ) a B (b ij ) dvě matice stejného typu m n, pak

Více

4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA)

4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA) 4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA) Průzkumová analýza vícerozměrných dat je stejně jako u jednorozměrných dat založena na vyšetření grafckých dagnostk. K tomuto účelu se využívá různých technk

Více

8 Střední hodnota a rozptyl

8 Střední hodnota a rozptyl Břetislav Fajmon, UMAT FEKT, VUT Brno Této přednášce odpovídá kapitola 10 ze skript [1]. Také je k dispozici sbírka úloh [2], kde si můžete procvičit příklady z kapitol 2, 3 a 4. K samostatnému procvičení

Více