Stanovisko č. 06/2010. Evropské agentury pro bezpečnost letectví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stanovisko č. 06/2010. Evropské agentury pro bezpečnost letectví"

Transkript

1 Evrpská agentura pr bezpečnst letectví 29. listpadu 2010 Stanvisk č. 06/2010 Evrpské agentury pr bezpečnst letectví ze dne 29. listpadu 2010 k mžnsti nvelizace nařízení Kmise (ES) č. 2042/2003 zachvání letvé způsbilsti letadel a leteckých výrbků, letadlvých částí a zařízení a schvalvání rganizací a persnálu zapjených d těcht úklů Část 145 Jediné či vícenásbné uvlnění Dkument agentury. Kpie se nekntrlují. Aktuální znění si věřte na internetvé/intranetvé stránce agentury EASA. Strana 1 (celkem 18)

2 I. Obecná ustanvení 1. Účelem tht stanviska je vyjasnit pstj agentury k mžnsti nvelizace nařízení Kmise (ES) č. 2042/ v suvislsti s vydáváním jedinéh a vícenásbnéh svědčení uvlnění pdle části 145. Důvdy tét předpisvé činnsti jsu ppsány dále. 2. Tt stanvisk byl přijat na základě pstupu stanvenéh správní radu Evrpské agentury pr bezpečnst letectví (dále jen agentura ) 2 v suladu s článkem 19 nařízení (ES) č 216/ (dále jen základní nařízení ). 3. V bdě 145.A.50 písm. a) přílhy II k nařízení (ES) č. 2042/2003 se uvádí: Osvědčení uvlnění d prvzu musí být vydán dpvídajícím způsbem právněným svědčujícím persnálem a t jménem rganizace, p tm, c byl věřen, že veškerá bjednaná údržba byla rganizací řádně prvedena v suladu s pstupy stanvenými v bdě 145.A.70 a rganizace vzala v úvahu dstupnst a užití údajů pr údržbu, jak je stanven v bdě 145.A.45, a neexistuje žádný nesulad, který by byl znám a který by mhl hrzit bezpečnst letů. Dále v bdě 145.A.50 písm. b) je uveden, že: svědčení uvlnění d prvzu musí být vydán před zapčetím letu p dknčení údržby. Z frmulace bdu 145.A.50 písm. b) mhu vyplývat tyt dva výklady: 1. výklad: Musí být vydán jediné svědčení uvlnění d prvzu zahrnující veškeru údržbu prvedenu před zapčetím letu [prtže v bdě 145.A.50 písm. b) se svědčení hvří v jedntném čísle]. 2. výklad: Údržba prvedená před zapčetím letu může být rzdělena d libvlnéh pčtu plžek [prtže v bdě 145.A.50 písm. b) se uvádí p dknčení údržby, přičemž pdle anglické verze se může jednat jakékli činnsti údržby] a pr každu z těcht plžek musí být vydán svědčení uvlnění d prvzu. 4. V důsledku tét nejednznačnsti v nařízení jsu v Evrpě uplatňvány rzdílné metdy uvlňvání letadel d prvzu, včetně jedinéh uvlnění, vícenásbnéh uvlnění a různých bměn/kmbinací bu metd, z nichž každá má své výhdy i nevýhdy, které lze stručně shrnut takt: Jediné uvlnění: Osvědčení uvlnění letadla d prvzu vydává jediná sba na základě jediné neb více činnstí údržby, jejichž prvedení je řádně parafván právněným persnálem Nařízení Kmise (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listpadu 2003 zachvání letvé způsbilsti letadel a leteckých výrbků, letadlvých částí a zařízení a schvalvání rganizací a persnálu zapjených d těcht úklů (Úř věst. L 315, , s. 1). Nařízení napsledy pzměněné nařízením Kmise (ES) č. 962/2010 ze dne 26. října 2010 (Úř věst. L 281, , s. 78). Rzhdnutí správní rady pstupu agentury při vydávání stanvisek, certifikačních specifikací a pradenskéh materiálu. EASA MB ze dne 11. června 2007 (pstup předpisvé činnsti). Nařízení Evrpskéh parlamentu a Rady (ES) č. 216/2008 ze dne 20. únra 2008 splečných pravidlech v blasti civilníh letectví a zřízení Evrpské agentury pr bezpečnst letectví, kterým se ruší směrnice Rady 91/670/EHS, nařízení (ES) č. 1592/2002 a směrnice 2004/36/ES (Úř. věst. L 79, , s. 1). Nařízení napsledy pzměněné nařízením Evrpskéh parlamentu a Rady (ES) č. 1108/2009 ze dne 21. října 2009 (Úř věst. L 309, , s. 51). Strana 2 (celkem 18)

3 Výhdy: Pilt bdrží jediné svědčení uvlnění d prvzu, ze kteréh vyplývá, že byla prvedena veškerá údržba bjednaná prvzvatelem letadla. Pkud je tat metda řádně uplatňvána, měla by zajistit, že veškeré činnsti údržby jsu řádně krdinvány. Nevýhdy: Tat metda předpkládá, že sba, která pdepisuje jediné svědčení uvlnění d prvzu (a její rganizace), musí být schpna prvádět úplný rzsah prací a musí být vybavena veškerými právněními ptřebnými k prvedení úknů, které svědčení uvlnění d prvzu vyžaduje. Plnu dpvědnst za veškeré činnsti údržby nese tat sba. Uplatňvání tét metdy v případě, kdy se na údržbě pdílí více rganizací údržby, je velmi btížné. Vícenásbné uvlnění: Vydává se něklik svědčení uvlnění d prvzu, z nichž každé pkrývá určitu činnst údržby. Výhdy: Každá z rganizací a každý z pracvníků svědčujícíh persnálu může převzít dpvědnst puze za činnsti údržby, které tyt rganizace prvedly neb ke kterým tit pracvníci vydali svědčení. Nevýhdy: Pilt bdrží řadu svědčení uvlnění d prvzu, cž kmplikuje věření, že byla prvedena veškerá údržba bjednaná prvzvatelem letadla. Tat metda neřeší jednznačně krdinaci činnstí mezi svědčujícím persnálem a mezi jedntlivými rganizacemi. 5. S cílem vyřešit tyt tázky stanvila agentura úkl předpisvé činnsti ( ) a zřídila pracvní skupinu tvřenu zástupci úřadů a sdružení pracvníků údržby letadel, zástupci dvětví letectví a dbrníky agentury EASA. 6. Úkly tét pracvní skupiny jsu vymezeny v příslušném zadání, které je zveřejněn na internetvých stránkách agentury na adrese: V tmt dkumentu se uvádí, že: V Evrpě vedle sebe fungují dva režimy uvlňvání d prvzu: režim jedinéh uvlnění a vícenásbnéh uvlnění. Tent stav může vést k nedrzumění neb i způsbit prblémy v blasti bezpečnsti. Zástupci dvětví letectví a vnitrstátních leteckých úřadů prt pžádali vyjasnění tét tázky tak, aby pkud mžn existval puze jeden režim. 7. Při řešení úklu se však dspěl k závěru, že by nebyl vhdné pnechat puze jeden z těcht režimů, prtže každý z nich má své výhdy i nevýhdy. Byl by lepší vytvřit systém, který využívá výhd bu režimů a zárveň zajišťuje flexibilitu pr prvzvatele a rganizace údržby. Tent režim by měl prt piltvi pskytvat jednznačné infrmace tm, že byly prvedeny všechny úkly a že byly dpvídajícím způsbem krdinvány, Strana 3 (celkem 18)

4 měl by zajišťvat jednznačnu strukturu dpvědnstí a zárveň by měl umžnit prvádění typických pstupů, jak např. uvlnění z údržby v případě zjištění závad (např. kntrly NDT), neb v případě, kdy letadl zůstane v neschválené knfiguraci (např. při dstranění mtru za účelem knzervačních prací). Všechny uvedené výhdy splečně s dstatečnými materiály AMC/GM by měly zajistit vyšší míru harmnizace během uplatňvání i zlepšvání bezpečnsti. II. Knzultace 8. Na základě pdkladů pracvní skupiny zveřejnila agentura dne 28. června 2007 na svých internetvých stránkách známení NPA , a t na adrese: 9. D data uzávěrky dne 28. října 2007 (tzn. data uknčení půvdníh tříměsíčníh bdbí pr knzultace prdluženéh jeden měsíc) agentura bdržela 242 připmínek d vnitrstátních leteckých úřadů, prfesních rganizací a sukrmých splečnstí. 10. Z připmínek, které agentura bdržela v rámci veřejných knzultací k známení NPA, vyplývá, že vnitrstátní úřady a zúčastněné strany jsu znepkjeny slžitstí a dpady kncepce navrhvané v známení NPA. 11. V rámci řešení těcht bav byla ustavena revizní skupina slžená z členů pracvní skupiny dpvědných za přípravu návrhů známení NPA splu s jedním zástupcem ddělení pr nrmalizaci (EASA) a jedním dbrníkem z dvětví letectví zastupujícím evrpské reginální letecké splečnsti. Cílem tét skupiny byl vypracvat příslušný dkument dpvědí na připmínky (CRD). 12. Na základě přezkumání připmínek se revizní skupina rzhdla sice zachvat cíle úklu, ale navrhvanu kncepci zárveň výrazně zjedndušit. Změny lze shrnut takt: a. Kncepce navrhvaná v známení NPA, která spčívala ve vydávání tří různých svědčení [svědčení uvlnění z údržby (MRC), svědčení uvlnění z údržby na technické základně (BMRC) a svědčení uvlnění d prvzu (CRS)], byla nahrazena mnhem jedndušší kncepcí zalženu na vydávání jednh neb něklika svědčení uvlnění d prvzu a knečnéh svědčení uvlnění d prvzu. Osvědčení pdrbně: 1. Osvědčení uvlnění d prvzu (CRS): Mají být vydávána každu rganizací právněnu pdle části 145, která se pdílela na některém z úknů údržby. Jejich účelem je pskytnut dklad prvedené údržbě ze strany tét rganizace, a prt musí být vydávány svědčujícím persnálem s příslušným průkazem způsbilsti v daných kategriích a s kvalifikací příslušnéh typu/skupin. Organizace právněné pdle části M hlavy G (rganizace právněné k řízení zachvání letvé způsbilsti, CAMO) se mhu rzhdnut, zda budu pužívat technický deník, kde bude uvlňván každý úkl samstatně, neb technický deník, kde budu jedntlivé úkny údržby parafvány a následně uvlněny d prvzu jak subr úklů. Strana 4 (celkem 18)

5 Tat svědčení mhu být vydávána i v případě, že v některém hledu byl zjištěn nesulad (např. u kntrl NDT prvedených rganizací D1, při nichž byly zjištěny trhliny), neb i tehdy, kdy byl letadl pnechán v knfiguraci, v níž letadl není způsbilé k letu (např. bjednávka vyžaduje dstranění mtru za účelem knzervačních prací), pkud jsu tyt skutečnsti řádně zaneseny d CRS a pkud je uvědmena rganizace CAMO. Veškerá nevyhvující hlediska neb neschválené knfigurace však musí být naknec napraveny neb řádně dlženy v suladu s příslušným CRS. Osvědčující persnál přebírá plnu dpvědnst za údržbu a dlžené plžky bsažené v jím vydaném svědčení uvlnění d prvzu. 2. Knečné svědčení uvlnění d prvzu (knečné CRS): Mají být vydávána rganizací právněnu pdle části 145 pvěřenu k tmu rganizací CAMO. Účelem tht svědčení je pskytnut dklad a infrmvat pilta, že veškerá údržba bjednaná rganizací CAMO byla prvedena neb řádně dlžena. Jeh účelem však není svědčení prvedené údržby neb svědčení dlžených plžek, prtže tut úlhu splnil už příslušné CRS, jak je ppsán výše. Z tht důvdu může například svědčující persnál kategrie B1 s příslušnu kvalifikací typu/skupiny vydávat knečné svědčení CRS zahrnující traťvé údržby a údržby letadel na technické základně. V důsledku th se svědčující persnál vydávající knečné svědčení CRS plně spléhá na svědčení CRS vydaná jedntlivými rganizacemi právněnými pdle části 145 a v rámci krdinace plní pstupy stanvené rganizací CAMO a pdmínky smluvy mezi rganizací CAMO a rganizací právněnu pdle části 145. b. Osvědčující prhlášení bsažená v svědčení CRS a v knečném svědčení CRS jsu ttžná s svědčením bsaženým ve stávajícím pravidle. c. Pradenský materiál (GM) 145.A.50 uvedený v známení NPA s cílem důkladněji vysvětlit pstup udělvání svědčení a s cílem pskytnut příklady technickéh deníku byl dstraněn z těcht důvdů: 1. Nvě navržený systém je mnhem jedndušší, takže pradenský materiál pr pstup udělvání svědčení už není ptřeba. 2. Příklady technickéh deníku jsu nyní uvedeny ve frmě materiálu AMC k části M (dpvědnst prvzvatele) v bdě AMC M.A.306 písm. a). Přijatelné způsby průkazu (AMC) 145.A.50 nyní navíc bsahují pkyny hledně th, jak může rganizace právněná pdle části 145 vyplňvat technický deník. d. Kncepce primární rganizace údržby (PMO), která byla představena v známení NPA, byla vypuštěna. Namíst th se v bdě M.A.708 písm. b) pdbdě 7 a v bdě AMC M.A.708 písm. b) pdbdě 7 zdůrazňuje, že dpvědnst za krdinaci nese nadále rganizace právněná k řízení zachvání letvé způsbilsti (CAMO). Další vyjasnění se nachází v bdě AMC M.A.306 písm. a) pdbdě 3. e. V bdě AMC M.A.306 písm. a) pdbdě 3 je vyjasněn, že i když vydání knečnéh svědčení uvlnění d prvzu rganizací právněnu pdle části 145 ptvrzuje, že veškerá údržba bjednaná rganizací CAMO byla prvedena neb řádně dlžena, Strana 5 (celkem 18)

6 nemusí t nutně znamenat, že letadl se v danu chvíli nachází ve stavu letvé způsbilsti. Organizace CAMO je nadále dpvědná za letvu způsbilst letadla a za zajištění th, že před zahájením letu budu splněny veškeré další pžadavky na letvu způsbilst. T byl účelem prhlášení údržbě, které je pžadván v bdě AMC M.A.306 písm. a) pdbdě 3. f. Změny navrhvané v známení NPA v bdě 145.A.55 Záznamy údržbě byly dstraněny z důvdu jednduššíh pstupu udělvání svědčení a dstranění kncepce primární rganizace údržby. g. S cílem pskytnut dstatek času zúčastněným stranám a příslušným rgánům byl navržen, aby tt nvé nařízení vstupil v platnst jeden rk p vyhlášení v Úředním věstníku Evrpské unie. 13. Tyt navrhvané změny i dpvědi na všechny připmínky, které agentura bdržela během veřejných knzultací k známení NPA, zveřejnila agentura v dkumentu CRD dne 5. srpna Tent dkument naleznete na internetvých stránkách agentury na adrese: P zveřejnění CRD uspřádala agentura v Klíně nad Rýnem dne 30. září 2010 seminář s cílem přiblížit bsah tht dkumentu a pmci zúčastněným stranám przumět předlženému návrhu dříve, než předlží své připmínky. V rámci zpětné vazby během seminářů se bjevily například tyt názry: Některé příslušné úřady pžadvaly prdlužení lhůty pr reakce na dkument CRD, aby měly více času na zpracvání infrmací získaných během semináře. Agentura suhlasila a prdlužila bvyklu dvuměsíční lhůtu pr zasílání reakcí 3 týdny d 26. října Řada příslušných úřadů, rganizací údržby a sdružení leteckých splečnstí s navrhvanu kncepcí nadále nesuhlasila, zejména pkud jde vydávání knečnéh CRS, které vnímaly jak přenesení dpvědnstí z prvzvatele/rganizace CAMO na rganizace právněné pdle části 145. Ukázal se, že bude zaptřebí dalšíh úsilí pr vyjasnění dpvědnstí prvzvatele/rganizace CAMO, přičemž tut prblematiku by se měla agentura zabývat v rámci dalšíh úklu předpisvé činnsti (úklu M. 029 plánvanéh na začátek rku 2011). 15. V rámci veřejných knzultací týkajících se dkumentu CRD , které byly uknčeny dne 26. října 2010, bdržela agentura reakce d: pěti příslušných úřadů: Ministerstva dpravy Rakuské republiky, Úřadu pr civilní letectví Dánsk, Úřadu pr civilní letectví Nizzemsk, Úřadu pr civilní letectví Švédsk a Úřadu pr civilní letectví Spjené králvství. 11 rganizací a sdružení: Aerlyper, Aircraft Engineers Internatinal (AEI), Sdružení nizzemských leteckých techniků (Assciatin f Dutch Aviatin Technicians NVLT), Sdružení evrpských leteckých splečnstí (AEA), Sdružení leteckých techniků a inženýrů s průkazem způsbilsti (Assciatin f Licensed Aircraft Engineer ALAE, Spjené králvství), Baines Simmns Limited, Mezinárdní sdružení leteckých dpravců (IACA), KLM Engineering & Maintenance, Nayak Aircraft Service NL, Nrskéh sdružení Strana 6 (celkem 18)

7 leteckých techniků a inženýrů s průkazem způsbilsti (Nrwegian Unin f Licensed Engineers NFO) a Transavia.cm. 89 sukrmých sb (většinu pracvníků údržby s průkazem způsbilsti). Pdrbnému rzbru těcht reakcí se věnuje přílha. III. Obsah stanviska agentury a. Úvahy z hlediska plitiky 16. Tt stanvisk zhledňuje c nejvíce návrhů předlžených řadu zúčastněných stran a vnitrstátních rgánů, které se zúčastnily knzultace a reagvaly na CRD. 17. V tmt hledu by agentura ráda knstatvala, že zpětná vazba ze strany persnálu letecké údržby a ze strany držitelů průkazů způsbilsti k údržbě letadel (ať už sdružení, neb jedntlivců) návrh CRD jasně pdpřila. 18. I když se však pčet zúčastněných stran a příslušných úřadů, jejichž zpětná vazba na návrh dkumentu CRD byla negativní, ve vztahu k známení NPA výrazně snížil, z tét zpětné vazby (viz přílha, která je sučástí tht stanviska) vyplývá, že značný pčet těcht zúčastněných stran a příslušných úřadů s tímt návrhem stále nesuhlasí: příslušné úřady: Úřad pr civilní letectví Spjené králvství, Úřad pr civilní letectví Nizzemsk, Úřad pr civilní letectví Dánsk, Úřad pr civilní letectví Švédsk a Ministerstv dpravy Rakuské republiky, sdružení leteckých splečnstí: Sdružení evrpských leteckých splečnstí (AEA) a Mezinárdní sdružení leteckých dpravců (IACA), jedntlivé letecké splečnsti: Transavia.cm., rganizace údržby: KLM Engineering & Maintenance a Nayak Aircraft Service NL, výcvikvé/pradenské rganizace: Baines & Simmns Limited, určitý pčet sukrmých sb. 19. Z tét zpětné vazby vyplývají především tyt bavy: Existuje názr, že tent úkl není dstatečně důvdněný z hlediska bezpečnsti a že jeh prvedení není ptřebné. Existuje názr, že tt patření bude mít významný dpad na dvětví letectví vzhledem k tmu, že bude ptřeba změnit pstupy a dkumentaci a zajistit šklení. Existuje názr, že některé dpvědnsti rganizace CAMO (zejména funkce krdinace a vydávání knečnéh svědčení CRS) byly převedeny na rganizace údržby. Někteří rvněž zpchybňují prspěšnst knečnéh svědčení CRS. Byly vypracvány dlišné pstupy pr traťvu údržbu a údržbu letadel na technické základně. Strana 7 (celkem 18)

8 Je zaptřebí dále vyjasnit část M, zejména: dpvědnsti a pstupy rganizace CAMO, vydávání, aktualizace a distribuce prhlášení údržbě, rzdíly mezi svědčením CRS, knečným CRS a prhlášením údržbě a jejich vztahu ke stavu údržby / letvé způsbilsti letadla. 20. Na rzdíl d názru, který vyjádřily některé zúčastněné strany a příslušné úřady, zastává agentura stanvisk, že patření v rámci předpisvé činnsti ke zlepšení bezpečnsti může být přijat i v případě, že nebyly zaznamenány žádné nehdy přím suvisející s daným prblémem. Opatření v rámci předpisvé činnsti se nedvíjí výhradně d nehd: může být mtivván zpětnu vazbu d zúčastněných stran a příslušných úřadů, z níž vyplývá, že stejné pžadavky umžňují dlišné výklady, přičemž mnhé z nich jsu v rzpru se záměrem regulačních rgánů. Tak tmu je v případě, kdy je nařízení nejednznačné neb není k dispzici dstatek pkynů. 21. Knkrétně v tmt případě, jak vyplývá z příslušnéh zadání, byl úkl iniciván na žádst zúčastněných stran a příslušných úřadů. Navíc na základě připmínek, které agentura bdržela během knzultací ve fázi známení NPA a dkumentů CRD, připmínek v rámci semináře knanéh dne 30. září 2010 a z rzprav vedených mezi agenturu a příslušnými úřady na nedávné standardizační knferenci, agentura zjistila, že nadále existuje značný pčet chybných výkladů stejně jak blastí, kde regulace ve vztahu k části 145 a dpvědnstem rganizací CAMO nemůže být plně sudržná a přesná, stejně jak je tmu v blasti dpvědnsti svědčujícíh persnálu při uvlnění z údržby. 22. Agentura se navíc seznámila s bsahem věstníku AAIB 9/2010 (který vydává Úřad pr vyšetřvání leteckých nehd Spjenéh králvství), a t v suvislsti se závažným incidentem, který se stal dne 12. ledna 2009 na letunu Being 737 s registrací G-EZJK. K tmut incidentu dšl v důsledku pstupu, kdy prvzvateli byl p prnájmu vrácen letadl a kdy prvzvatel a jeh pskytvatel údržby na technické základně uzavřel řadu dhd se splečnstmi třetích stran na prvedení veškeré suvisející údržby a dzru jak samstatných subrů činnstí. Krmě jiných dpručení v blasti bezpečnsti uvedených v tmt věstníku AAIB bezpečnstní dpručení dpručuje agentuře, aby přezkumala nařízení a pkyny v OPS1 části M a části 145 s cílem zajistit, aby dstatečně řešily slžité, víceúrvňvé smluvy na údržbu a prvz týkající se subddavatelů. Dále upzrňuje, že je ptřeba psudit celkvu rganizační strukturu, prpjení, pstupy, úlhy, dpvědnsti a způsbilsti/pravmci klíčvých pracvníků na úrvni všech subddavatelů. 23. Uvedené skutečnsti pdpřily stanvisk agentury, že je a nadále trvá ptřeba přijetí patření v rámci předpisvé činnsti v tét blasti. 24. Agentura rvněž sdílí přesvědčení, že každé patření v rámci předpisvé činnsti má určitý dpad, který je třeba c nejvíce mezit. Skutečnst, že pstupy a dkumenty musí být změněny neb že je třeba zajistit šklení, platí téměř u každé změny nařízení, tent dpad by však měly vyvážit přínsy patření v rámci předpisvé činnsti. 25. S hledem na tent úkl zastává agentura nadále stanvisk, že navrhvané znění dkumentu CRD má tyt přednsti: Strana 8 (celkem 18)

9 Jednznačná struktura dpvědnstí: Osvědčvání uvlnění d prvzu (CRS): Každá rganizace právněná pdle části 145 při vydání CRS ptvrzuje a přebírá dpvědnst za vlastní činnst, a t i v případě, kdy práce není dknčená neb nepnechává letadl ve stavu letvé způsbilsti. Tt svědčení může být dále pdrbně rzveden, takže každý svědčující pracvník svědčuje vlastní práci (vydává vlastní svědčení CRS). Knečné uvlnění letadla (knečné CRS) pr pilta: Puze ve vztahu k údržbě, kteru bjednala rganizace CAMO. Je závislé na svědčení údržby prvedené v rámci svědčení CRS. Odpvědnst za letvu způsbilst letadla a za stanvení pstupu krdinace má rganizace CAMO. Práce může být svědčena i v případě zjištění nesuladu (např. u kntrl NDT prvedených rganizací D1, při nichž byly zjištěny trhliny), neb i tehdy, kdy byl letadl pnechán v knfiguraci, v níž není letadl způsbilé k letu (např. bjednávka vyžaduje dstranění mtru za účelem prvedení knzervačních prací). Pilt bdrží jediné svědčení uvlnění d prvzu (knečné CRS), ze kteréh vyplývá, že byla prvedena veškerá údržba bjednaná prvzvatelem letadla. Pkud je tat metda řádně uplatňvána, měla by zajistit, že veškeré činnsti údržby jsu řádně krdinvány. 26. Agentura navíc v dkumentu CRD navrhla přechdná patření s cílem mezit dpad na zúčastněné strany a příslušné úřady. b. Závěry 27. Agentura prt zastává stanvisk, že k řešení prblematiky jedinéh a vícenásbnéh uvlnění d prvzu je ptřebné patření v rámci předpisvé činnsti a že návrh dkumentu CRD tent cíl splňuje. S hledem na bdržené připmínky však agentura také uznává, že tent návrh může vyžadvat určitá zlepšení. Navíc z bezpečnstníh dpručení vydanéh AAIB ve věstníku 9/2010 vyplývá, že tent úkl nemusí k řešení některých prblémů stačit. Návrh neřeší dpvědnsti rganizací CAMO a jejich vztah k letvé způsbilsti letadla. Tat tázka ptřebuje vyjasnění. Otázka dpvědnstí rganizací CAMO má být řešena v rámci úklu M.029, který je zařazen na prgram tvrby předpisů a je naplánván na začátek rku Prt se agentura rzhdla spjit tyt dvě suvisející činnsti dhrmady. 28. V důsledku th je knečné stanvisk agentury tt: Uknčit úkl , aniž by v tét fázi byly navrhnuty jakékli změny stávajících nařízení neb materiálů AMC/GM. V suladu s bezpečnstním dpručením AAIB zveřejněném ve věstníku 9/2010 využít výsledků práce prvedené na úklu a rzšířit rzsah úklu M. 229, který je plánvaný na začátek rku 2011, a řešit tak sučasně: dpvědnsti rganizací CAMO a rganizací právněných pdle části 145 a Strana 9 (celkem 18)

10 pstupy údržby, krdinace, uvlnění letadla d prvzu a stanvení letvé způsbilsti. IV. Psuzení dpadu právních předpisů 29. Vzhledem k tmu, že tt stanvisk nenavrhuje žádné změny stávajícíh nařízení neb materiálů AMC/GM, nejsu s ním spjeny žádné dpady. V Klíně nad Rýnem dne 29. listpadu 2010 P. GOUDOU výknný ředitel Strana 10 (celkem 18)

11 PŘÍLOHA: Reakce na dkument CRD Reakce pdprující navrhvané změny: 1) Aircraft Engineers Internatinal (AEI), Sdružení nizzemských leteckých techniků (NVLT), Sdružení leteckých techniků a inženýrů s průkazem způsbilsti (ALAE, Spjené králvství), Nrské sdružení leteckých techniků a inženýrů s průkazem způsbilsti (NFO) a 75 z 89 sukrmých sb (většinu pracvníků údržby s průkazem způsbilsti) pdprují bsah znění navrženéh v dkumentu CRD Mezi důvdy, které uvádí, patří například: Návrh dstraňuje nejednznačnsti stávajícíh nařízení a pdpruje harmnizaci pstupů udělvání svědčení, cž je zvláště ptřebné s hledem na stále rstucí využívání subddavatelů a třetích stran při údržbě. Návrh jednznačně vymezuje dpvědnsti. Návrh nezasahuje d dpvědnstí dzru rganizace CAMO. Letvá psádka je tímt způsbem seznámena se stavem údržby letadla. Návrh psiluje bezpečnst. Reakce pžadující drbné úpravy navrhvaných změn: 2) Sdružení nizzemských leteckých techniků (NVLT) navrhuje, krmě něklika drbných změn ve frmulacích, tt: V bdě AMC 145A.50 písm. b) pdbdě1 přesněji vymezit, že p vydání knečnéh CRS p údržbě je letadl pvažvané za připravené k uvlnění d prvzu. Aby svědčující persnál, který vydává knečné CRS, měl pvinnst zajistit, že v případě jakýchkli stížnstí na údržbu bude předmět těcht stížnstí uveden d přádku neb dlžen k tmu pvěřenu sbu, a nikliv aby puze věřil, že byl vydán dpvídající CRS. Vyjasnit význam věty veškerá údržba, kteru prvzvatel bjednal, byla dknčena neb řádně dlžena, která je uvedena v bdě 145.A.50 písm. b). Blíže vyjasnit význam pjmu parafvat bsaženéh v bdě AMC 145.A.65 písm. b) phdě 3. 3) Organizace Aircraft Engineers Internatinal (AEI), Sdružení leteckých techniků a inženýrů s průkazem způsbilsti (ALAE, Spjené králvství) a některé sukrmé sby pžadvaly, aby byl jednznačně vyjasněn, že práva kategrie A nezahrnují dstranění pruch systému. Agentura knstatuje, že tímt prblémem se zabýval úkl a stanvisk č. 05/2009. Strana 11 (celkem 18)

12 4) Aerlyper pžadval, aby byl blíže vyjasněn, jaké zařazení se vyžaduje pr rganizace údržby a pr držitele průkazů způsbilsti právněné pdle části 66 k vydávání knečnéh CRS. 5) Jedna sukrmá sba pžadvala, aby byla mžnst vystavit uvlnění z každdenní kntrly neb rvncenné uvlnění p vydání knečnéh CRS rzšířena tak, aby zahrnvala úkly prvedené ve lhůtě až 7 dní pr každé MRB/MPD. Reakce vyjadřující nesuhlas s navrhvanými změnami: 6) Sdružení evrpských leteckých splečnstí (AEA) a KLM Engineering & Maintenance krmě přesvědčení, že známení NPA by měl být zcela stažen, dmítají návrh předlžený v dkumentu CRD z těcht důvdů: Organizace CAMO je mnhem lépe uzpůsbená k vyknávání pvinnstí spjených s uvlněním letadla d prvzu než rganizace právněná pdle části 145. Navrhvané změny dprují svědčeným zásadám stávajícíh nařízení a přenášejí pvinnsti z rganizace CAMO na rganizaci právněnu pdle části 145. Navrhvané knečné CRS bsahuje prhlášení existenci CRS a úplnstí údržby bjednané rganizací CAMO a prvedené jinu rganizací údržby, cž je pdle mínění uvedených subjektů dpvědnst a práv rganizace CAMO. Návrh neumžňuje, aby svědčující persnál kategrie A pdepsal knečné CRS, pkud se na údržbě pdílejí další sby. Nebyl prkázán žádné bezpečnstní rizik a příns v blasti bezpečnsti je přeceňván, přičemž přechdné bdbí v důsledku změny s sebu nese jisté rizik. Byl pdceněn hspdářský dpad na rganizace právněné pdle části 145, včetně šklení a změn v blasti pstupů a technickéh deníku. AEA a KLM navrhují, aby v případě, že bude prkázán předpkládané rizik plynucí ze sučasných předpisů, agentura EASA psudila pstupy spadající d blasti půsbnstí části M a pnechala část 145 beze změny. 7) Mezinárdní sdružení leteckých dpravců IACA dmítá návrh CRD z těcht důvdů: Sdružení nesuhlasí s tím, že nedstatečná standardizace stávajícíh systému by se mhla stát příčinu bezpečnstních prblémů. Pzitivní bezpečnstní dpad návrhu je přeceňván a není dstatečně důvdněný. Knečné CRS se může stát příčinu bezpečnstních prblémů pr rganizace a úřady. Sdružení nevidí ptřebu knečnéh CRS, prtže jeh členvé jsu přesvědčeni, že: Pkud se na práci na letadle pdílí puze jediná rganizace právněná pdle části 145, má mžnst vydat puze jedn svědčení CRS pr každý z prvedených úklů neb pr skupinu úklů. Organizace právněná pdle části 145 může knec knců vydávat jediné CRS pr veškeru práci, kteru prvedla Strana 12 (celkem 18)

13 a krdinvala na základě bjednávky rganizace CAMO, cž nepředstavuje nic nvéh a tat praxe je becně přijímána. Jestliže rganizace právněná pdle části 145 zadá prvedení prací údržby jiné rganizaci právněné pdle části 145, může tat rganizace právněná pdle části 145 vydávat jediné CRS pr veškeru práci, kteru prvedla a krdinvala na základě bjednávky rganizace CAMO, cž nepředstavuje nic nvéh a tat praxe je becně přijímána. Jestliže rganizace CAMO zadá prvedení údržby něklika rganizacím právněným pdle části 145, převede knečné CRS dpvědnsti rganizace CAMO na rganizaci právněnu pdle části 145. Z hlediska pilta vytváří knečné CRS chybný djem úplnsti, prtže pilt musí v každém případě zkntrlvat prhlášení údržbě v suvislsti s plánvanu neb mimřádnu údržbu, dlženými plžkami atd. Změna by měla negativní dpad vzhledem k ptřebě zajištění nvých příruček výkladu, pstupů, pracvních pkynů, šklení, technických deníků či smluv. Lze čekávat i sciální a kulturní dpad v rámci dvětví letectví. Sdružení IACA navrhuje: zachvat bě mžnsti: jediné i vícenásbné uvlnění d prvzu, upustit d realizace kncepce knečnéh CRS, pkud by EASA přest pvažvala za nezbytné zavést jediné uvlnění d prvzu v případě, kdy rganizace CAMO uzavře smluvy s něklika rganizacemi právněnými pdle části 145, neměl by tent dkument být značván jak CRS, ale jak suhrnný list. 8) Splečnst Nayak Aircraft Service NL dmítla návrh CRD z těcht důvdů: Nepvažuje tent úkl za důvdněný a není přesvědčena, že tent návrh zlepšuje bezpečnst letectví. Dchází k přensu dpvědnstí z rganizace CAMO na ddavatelsku rganizaci právněnu pdle části 145. Odpvědnst za knečné CRS by měla nést rganizace CAMO. Knečné CRS je správní dkument a měl by se nazývat prhlášení údržbě, neb správní závěrka. Knečné CRS se vyžaduje u veškeré traťvé údržby a údržby letadel na technické základně, ale splečnst Nayak je přesvědčena, že by se měl rzlišvat mezi traťvu údržbu a údržbu letadel na technické základně. Osvědčující persnál kategrie A by měl mít pdbně jak svědčující persnál kategrie B a C mžnst vydávat knečné svědčení CRS bez hledu na rzsah úklů, prtže se jedná správní úkl. Splečnst Nayak Aircraft Service NL navrhuje navrhvané změny zcela zrušit. 9) Splečnst Transavia.cm dmítla návrh CRD z těcht důvdů: Strana 13 (celkem 18)

14 Nepvažuje tent úkl za důvdněný. Pzitivní dpad na bezpečnst je přeceňván. Návrh tříští vymezení dpvědnsti. Kncepce knečnéh CRS je v případě prvzvatelů, kteří zadávají údržbu puze jedné rganizaci právněné pdle části 145, zbytečná. Změna by měla negativní dpad vzhledem k ptřebě zajištění nvých výkladvých příruček, pstupů, pracvních pkynů, šklení, technických deníků či smluv. Lze čekávat i sciální a kulturní dpad v rámci dvětví letectví a vnitrstátních úřadů. 10) Splečnst Baines Simmns Limited dmítla návrh CRD z těcht důvdů: Návrh vede k přensu dpvědnsti za krdinaci údržby z rganizace CAMO na rganizaci právněnu pdle části 145. Návrh bsahuje dva stejně frmulvané dlišné typy uvlnění (CRS a knečné CRS). Ve stávajícím nařízení vládne nejasnst mezi částí M a částí 145, kde rganizace údržby uvlňuje letadl d prvzu ve vztahu k jedntlivým úklům, cž všem nutně neznamená, že letadl je ve stavu letvé způsbilsti. Splečnst Baines & Simmns Limited navrhuje: Agentura EASA by se měla snažit vypracvat nařízení/materiál AMC k části M hledně bdu M.A.306 písm. a) pdbdu 3 prhlášení údržbě, zejména hledně th, jakým způsbem by měla být prhlášení aktualizvána a včas distribuvána s hledem na veškeré úkny údržby, a nikli puze v suvislsti s údržbu na technické základně letadla. Agentura EASA by se měla snažit zabránit vlastníkům/prvzvatelům v uzavírání slžitých dhd smluvní údržbě, díky nimž by mhly vznikat slžité scénáře, kdy by piltvi předkládal dkumentaci více rganizací právněných pdle části 145, zejména v suvislsti s traťvu údržbu. Jestliže si agentura EASA přest hdlá zachvat dvě dlišná uvlnění, pak by se měl jednat zcela dlišná uvlnění a měl by se rzlišvat mezi svědčením údržbě a uvlněním d prvzu. Měla by být vytvřena vhdnější uvlnění z údržby v rámci části 145 a uvlnění d prvzu letvé způsbilsti by měl být přesněji definván v části M. 11) Úřad pr civilní letectví Nizzemsk, Ministerstv dpravy Rakuské republiky a pan Walter Gessky (rakuský člen výbru EASA) krmě přesvědčení, že známení NPA by měl být zcela stažen, neb by se měl mezit na materiály AMC/GM, dmítají návrh předlžený v dkumentu CRD z těcht důvdů: Pzitivní dpad na bezpečnst je velmi mezený, přičemž patření bude znamenat značnu byrkraticku a administrativní zátěž pr celé dvětví. Knečné CRS tříští stávající vymezení dpvědnstí mezi rganizace CAMO a rganizace právněné pdle části 145, zejména v blasti krdinace činnstí údržby. Odpvědnsti rganizací CAMO se přenáší na rganizace právněné pdle části 145. Strana 14 (celkem 18)

15 Knečné CRS vytváří klamný djem jistty na straně pilta, prtže pilt vždy neví (neb nemusí vědět), jaká údržba byla bjednána. V případě letadel, která nejsu zapjena d bchdní letecké dpravy, může být pilt v důsledku tht návrhu uveden v myl, zejména v případě, kdy byla údržba prvedena jak rganizací údržby právněnu pdle části 145, tak rganizací údržby právněnu pdle hlavy F. V tmt případě se nemusí knečné CRS vždy předkládat. Úřad pr civilní letectví Nizzemsk, Ministerstv dpravy Rakuské republiky a pan Walter Gessky navrhují nepdnikat žádné krky. 12) Úřad pr civilní letectví Dánsk krmě přesvědčení, že známení NPA by měl být zcela stažen, neb by se měl mezit na materiály AMC/GM, dmítá návrh předlžený v dkumentu CRD z těcht důvdů: Návrh činí stávající systémy slžitější a nepřispívá k jejich vyjasnění. Pzitivní dpad na bezpečnst je velmi mezený, přičemž patření bude znamenat značnu byrkraticku a administrativní zátěž pr celé dvětví. Navrhvaná patření zahrnují nvé pstupy a dkumenty a zárveň představují nárčný realizační úkl pr rganizace. Knečné CRS tříští stávající vymezení dpvědnstí mezi rganizace CAMO a rganizace právněné pdle části 145, zejména v blasti krdinace činnstí údržby. Odpvědnsti rganizace CAMO se přenáší na rganizace právněné pdle části 145. CRS může u pilta vyvlat djem, že letadl je způsbilé k letu, aniž by věděl, že je zaptřebí knečné CRS. Úřad pr civilní letectví Dánsk navrhuje puze prvést přezkum stávajících materiálů AMC/GM s cílem vyjasnit výklad svědčení CRS. 13) Úřad pr civilní letectví Švédsk dmítá návrh předlžený v dkumentu CRD z těcht důvdů: Návrh činí z kncepce uvlnění d prvzu větší prblém, než jakým ve skutečnsti je uvlnění d prvzu je kmplikvanější a při jeh prvedení se uplatňují různé varianty. Všichni prvzvatelé musí vytvřit systém technických deníků a svědčení údržbě (CRS) i v případě, že ve stejné dbě nevyužívají více než jednu rganizaci údržby. Všichni prvzvatelé musí změnit svůj systém technických deníků, prtže něklik z nich vytvřil systém jiný. Všechny rganizace údržby musí vytvřit vlastní pstupy a šklit vlastní persnál. Tím vznikají náklady, aniž by se zvýšila úrveň bezpečnsti. Jestliže některé rganizace CAMO/prvzvatelé chtějí pužít služeb více než jedné rganizace údržby pr úkny údržby prváděné ve stejné dbě, musí převzít plnu dpvědnst. Stávající právní systém vytváří dstatek prstru pr využití služeb více než jedné rganizace údržby ve stejnu chvíli. Strana 15 (celkem 18)

16 V sučasnsti přehledná kncepce dpvědnsti pr rganizace CAMO a rganizace právněné pdle části 145 bude rztříštěna. Návrh rzbíjí jednznačnu kncepci bjednávek. Pr pvěřenu rganizaci pdle části 145 bude btížné krdinvat činnsti, prtže nebude mít přehled statních smluvách údržbě ani přístup k nim. Většina svědčujícíh persnálu bude muset pdepisvat celu řadu neptřebných dkumentů, cž může vést ke zmatku hledně th, c vlastně tit pracvníci pdepisují. Váha a účel pdpisu se tím slabí. Organizace právněné pdle části 145, které budu prvádět údržbu letadel pr bchdní letecku dpravu a letadel neurčených pr bchdní letecku dpravu, budu muset uplatňvat dva systémy vydávání svědčení údržbě. Jakým způsbem bude prbíhat krdinace dpvědnstí v situaci, kdy má samstatná rganizace CAMO uzavřenu smluvu s prvzvatelem, který splňuje pdmínky bdu M.A.201 písm. i), a tent prvzvatel bude mít uzavřené smluvy s rganizacemi údržby právněnými pdle části 145 a pdle hlavy F? Jakým způsbem bude prbíhat vydávání svědčení údržbě v situaci, kdy má prvzvatel, který splňuje pdmínky bdu M.A.201 písm. i) a uplatňuje systém technických deníků s CRS a knečnými CRS, uzavřenu smluvu s rganizacemi údržby právněnými pdle části 145 a pdle hlavy F? Úřad pr civilní letectví Švédsk navrhuje puze vyjasnit dpvědnsti rganizace CAMO/prvzvatele v bdě M.A ) Úřad pr civilní letectví Spjené králvství dmítá návrh CRD z těcht důvdů: Úřad pr civilní letectví Spjené králvství neshledává žádné knkrétní bavy bezpečnst v tét blasti, které by vyžadvaly zásah ze strany agentury. Návrh kmplikuje praktické fungvání rganizací právněných pdle části 145 a vytváří zbytečnu administrativní zátěž, přičemž příns z hlediska bezpečnsti je neurčitý. Návrh kmplikuje vztah mezi rganizací CAMO a ddavatelsku rganizací právněnu pdle části 145 a v jeh důsledku není jasné, za c která z nich nese dpvědnst. Prhlášením pr knečné CRS by neměl být CRS pdle bdu 145.A.50, prtže se jedná správní úkl, který nespadá d definice údržby pdle článku 2 nařízení (ES) č. 2042/2003. Návrh neumžňuje, aby svědčující persnál kategrie A pdepsal knečné CRS, pkud se na údržbě pdílejí další sby. Úřad pr civilní letectví Spjené králvství navrhuje ddělit plánvanu traťvu údržbu a dstraňvání jednduchých závad, v důsledku čehž by knečné CRS mhl vydávat svědčující persnál kategrie A i v případě, že tyt práce prvedly jiné sby. Úřad pr civilní letectví Spjené králvství nepdpruje, aby rganizace s kvalifikací B, C a D prvádějící práce na letadle mhly vydávat CRS na úrvni letadla. Úřad je přesvědčen, že by měl být pužit frmulář 1. Příklady technických deníků uvedené v AMC 145.A.50 nejsu dstatečně přesné, prtže nebsahují např. dkazy na pdrbnsti sérivých letadlvých celcích. T by mhl vyvlat djem, že blasti uvedené v příkladech jsu dstatečné. Strana 16 (celkem 18)

17 15) Jedna sukrmá sba dmítá návrh předlžený v dkumentu CRD z těcht důvdů: Návrh bsahuje dva stejně frmulvané dlišné typy uvlnění (CRS a knečné CRS). Osba, která pdepisuje knečné CRS, nepřebírá dpvědnst za práci zahrnutu v statních CRS. Tat sukrmá sba spatřuje rzpr ve skutečnsti, že je mžné pdepsat denní kntrlu i pté, c byl vydán knečné CRS, aniž by byl třeba vydat jiné knečné CRS. Tat sukrmá sba navrhuje jednu z těcht dvu mžnstí: Zrušit knečné CRS a nahradit je prhlášením v technickém deníku, kterým se ptvrdí, že byla prvedena aneb dlžena údržba persnálem s dpvídajícím průkazem způsbilsti/právněním/schválením. Jediné prhlášení CRS se dvěma pdpisy (B1 a B2) by měl být dstačující. Jestliže bude knečné CRS zachván, měl by být patřen dvěma pdpisy (B1 a B2), aby byl mžné vydat svědčení a převzít dpvědnst za všechny úkly. Tat sukrmá sba rvněž navrhuje, aby se svědčující persnál kategrie B2 pdílel na vydávání svědčení denních kntrl. 16) Dvě sukrmé sby dmítají návrh CRD z těcht důvdů: Návrh pdpruje prvzvatele na úkr bezpečnsti a umžňuje další využívání subddavatelských vztahů v rámci údržby. Tt využívání subddavatelských vztahů pdpruje existenci rganizací údržby specializujících se na knkrétní činnsti, cž ztěžuje svědčujícímu persnálu získávání znalstí celém letadle i příslušné zkušensti, které jsu ptřebné k získání průkazu způsbilsti. 17) Jedna sukrmá sba vyjádřila nesuhlas se skutečnstí, že knečné CRS může vydat jediná sba i v případě, že se tat sba žádným způsbem nepdílela na prváděné údržbě, a dknce i v případě, že tat práce nespadá d rzsahu průkazu způsbilsti tét sby. 18) Jedna sukrmá sba vyjádřila názr, že návrh dkumentu CRD je zbytečný, prtže všechny blasti jsu již dstatečně pkryty a prpracvány tak, že se staly běžnu praxi každdenně uplatňvanu v rámci dvětví. 19) Jedna sukrmá sba vznesla námitku, že návrh dnímá dpvědnst sbám pvěřeným údržbu letadla. Ostatní reakce: Strana 17 (celkem 18)

18 20) Sdružení nizzemských leteckých techniků (NVLT) plžil tázku, zda návrh dkumentu CRD zahrnuje i rzšíření práv kategrie B2 (NPA ) v bdě 66.A.20 pdbdě3. Agentura knstatuje, že dkument CRD tut změnu nebsahuje, prtže Kmise ji dpsud frmálně nepřijala. Rzšíření práv kategrie B2 je sučástí pstupu přijetí stanviska č. 05/ ) Jedna sukrmá sba pžaduje, aby se Úřad pr civilní letectví Spjené králvství vrátil k praxi úplné ústní zkušky k získání průkazu způsbilsti k údržbě letadel. Agentura knstatuje, že pdle stávajících předpisů EU t není mžné. 22) Jedna sukrmá sba k tmut dkumentu CRD nesprávně předlžila připmínku suvisející s známením NPA v suvislsti s pjmy ddavatelský a subddavatelský. 23) Jedna sukrmá sba předlžila tyt připmínky: Pdpruje harmnizaci způsbu uvlňvání letadel d prvzu. Pdpruje kncepci vícenásbnéh uvlnění, prtže ukládá dpvědnst výhradně sbě, která vystavuje svědčení prvedené práci. Uvádí, že kncepce jedinéh uvlnění pdpruje vydávání CRS, aniž by vydávající sbně viděl/věděl, jaká údržba byla ve skutečnsti na letadle prvedena, zejména v případě rzsáhlých a slžitých prací, a pdpruje prvádění údržby nekvalifikvaným persnálem. Rzhdně nesuhlasí s praxí, kdy řadu prací mhu parafvat splečnstí schválení pracvníci bez průkazu způsbilsti. Strana 18 (celkem 18)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

ze dne 15. května 2008

ze dne 15. května 2008 Evrpská agentura pr bezpečnst letectví 15. května 2008 STANOVISKO č. 02/2008 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ ze dne 15. května 2008 k nařízení Kmise, kterým se mění nařízení Kmise (ES) č. 1702/2003,

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX008357X* UOHSX008357X ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0114/2016/VZ-07578/2016/521/MŽi Brn 26. únra 2016 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0037IM8* UOHSX0037IM8 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č.j.:ÚOHS-S308/2010/VZ-14964/2010/510/OK V Brně dne: 26.11.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE S V A Z E K O B C Í M I K R O R E G I O N O B C Í P A M Á T K O V É Z Ó N Y 1 8 6 6 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE pr veřejnu zakázku maléh rzsahu Veřejná zakázka Vydávání Zpravdaje

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. února 2011 *uhsx0039d6p* UOHSX0039D6P ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S398/2010/VZ-16684/2010/520/NGl V Brně dne: 14. únra 2011 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

PODROBNÉ PODMÍNKY OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ KONCESNÍHO ŘÍZENÍ

PODROBNÉ PODMÍNKY OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ KONCESNÍHO ŘÍZENÍ PODROBNÉ PODMÍNKY OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ KONCESNÍHO ŘÍZENÍ Zajištění prvzvání vdhspdářské infrastruktury splečnsti VST s.r.. na dbu deseti let evidenční čísl v ISVZUS: 60023473 SVAZEK Č. 2: KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE

Více

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011 Tvrba jedntnéh zadání závěrečné zkušky ve šklním rce 2010/2011 bry středníh vzdělání kategrie E pracvní verze 1 Obsah I. Organizace tvrby JZZZ 1. Harmngram tvrby JZZZ 4 2. Činnst autrskéh týmu 6 3. Kntakty

Více

Podmínky pro schválení provozu RNP APCH včetně APV BARO-VNAV

Podmínky pro schválení provozu RNP APCH včetně APV BARO-VNAV Pdmínky pr schválení prvzu RNP APCH 1. Základní ustanvení a) V suladu s pžadavkem ustanvení EU-OPS 1.430 a Ddatku 1 (nvý) k EU-OPS.1.430 (b), bsahují tyt pdmínky pžadavky ÚCL, které musí být splněny žadatelem

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

Shop System - Smlouva o poskytování software

Shop System - Smlouva o poskytování software Shp System - Smluva pskytvání sftware Pskytvatel: NetSystems Slutin s.r.., zapsaná v bchdním rejstříku Městskéh sudu v Praze, ddíl C, vlžka 151732 Zenklva 37, Praha 8, Libeň 180 00 IČ: 28896416, DIČ: CZ28896416

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX003WQC1* UOHSX003WQC1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S523/2011/VZ-19003/2011/520/ABr V Brně dne: 30. března 2012 Rzhdnutí nabyl právní mci dne 28.4.2012 Úřad pr chranu

Více

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net Pravidla n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net (dále jen pravidla) I. Účel pravidel: Účelem těcht pravidel je pdrbně stanvit průběh realizace n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net v elektrnické aukční

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014 DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. III ZE DNE 13. 8. 2014 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Zastupena: Rbinem Pvšíkem,

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Infrmace veřejné zakázce Název veřejné zakázky: Stavba

Více

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB

GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB Přílha č. 1b zadávací dkumentace GLOBÁLNÍ ARCHITEKTURA ROB verze 1.0 Obsah 1 Vymezení cílů prjektu 3 2 Prcesní architektura 4 2.1 Základní výchdiska návrhu prcesní architektury 4 2.2 Pstup tvrby a pužité

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0068T4T* UOHSX0068T4T ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S539/2014/VZ-16583/2014/532/IBu Brn 7. srpna 2014 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ V suladu s ustanvením 38 zákna č.137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, Vás tímt vyzýváme k pdání nabídky pr zjedndušené pdlimitní

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0301/2015/VZ-16473/2015/512/PMu Brno: 13. 7. 2015

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0301/2015/VZ-16473/2015/512/PMu Brno: 13. 7. 2015 *UOHSX0079VBM* UOHSX0079VBM USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S0301/2015/VZ-16473/2015/512/PMu Brn: 13. 7. 2015 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle ustanvení 112 dst. 1 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách,

Více

á Ž í É úč é í š Ú á á Č čí ě č í á ž í é úč í á ě Á Í á í Á Ě Í é í á í é á Ú ů á ě í á úč íá ě ž éúč í áš í ú ý ě á í á úč í ě í á ě ě Í Úč í á ě ý ří úč í ý ů á Zpráva auditra Sdruženítaistickéh tai

Více

STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA

STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA STAVEBNÍ BYTOVÉ DRUŽSTVO PORUBA zapsané ve veřejném rejstříku, vedeném Krajským bchdním sudem v Ostravě, ddíl Dr. XXII, vlžka 392. IČ: 00 40 84 41 schválený shrmážděním delegátů SBD Pruba 28. 5. 2015 Ing.

Více

Výzva č. 3/2017 Dotační program na podporu projektů prevence kriminality v roce 2017

Výzva č. 3/2017 Dotační program na podporu projektů prevence kriminality v roce 2017 Výzva č. 3/2017 Dtační prgram na pdpru prjektů prevence kriminality v rce 2017 Měst Orlvá na základě usnesení Rady města Orlvé vyhlašuje dtační prgram na pdpru prjektů prevence kriminality pr rk 2017 Prgram

Více

Níže jsou uvedeny zásady naší společnosti pro zpracování osobních údajů.

Níže jsou uvedeny zásady naší společnosti pro zpracování osobních údajů. Zásady chrany sbních údajů Ochrana sbních údajů Zásady chrany sbních údajů jsu vytvřeny na základě přijetí Nařízení Evrpskéh parlamentu a Rady (EU) 2016/679 chraně fyzických sb v suvislsti se zpracváním

Více

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) platná d 1.1.2016 Vnitřní předpis města Náchda pr zadávání veřejných zakázek maléh rzsahu (mim režim zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách) Zadavatel je pvinen ddržvat zásady transparentnsti, rvnéh

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Výzkum a vývj zařízení pr detekci pvrchvých vad zakázka na služby zadávaná dle Pravidel pr výběr ddavatelů v rámci Operačníh prgramu Pdnikání a invace pr knkurenceschpnst Zadavatel

Více

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Infrmace veřejné zakázce Název veřejné zakázky: Druh

Více

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Níže uvedenéh dne, měsíce a rku uzavřely smluvní strany: Splečnst: Se sídlem: IČO: DIČ: Zastupená: Kntaktní email: Splečnst je zapsána v bchdním rejstříku vedeném Krajským

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

2 1) ZajiŠtěnívýknu technickéh dzru stavebníka (TDs dle příslušnélegislativy) za stavebníka (investra), kteru je Městská Část BrnČernvice (případně i příslušné svj _ Splečenstvívlastníků jedntek, jehž

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

INSPEKČNÍ POSTUP ATESTACE DLOUHODOBÉHO ŘÍZENÍ ISVS

INSPEKČNÍ POSTUP ATESTACE DLOUHODOBÉHO ŘÍZENÍ ISVS PROJECT INSTINCT INSPEKČNÍ POSTUP ATESTACE DLOUHODOBÉHO ŘÍZENÍ ISVS Atestační středisk Equica 20. 10. 2011 Obsah 1. Úvdní infrmace... 3 1.1. Identifikace dkumentu... 3 1.1.1. Verze 1.3... 3 1.1.2. Verze

Více

Zásady ochrany osobních údajů společnosti Ostravské výstavy, a.s.

Zásady ochrany osobních údajů společnosti Ostravské výstavy, a.s. Zásady chrany sbních údajů splečnsti Ostravské výstavy, a.s. Dne 25. května 2018 nabude účinnsti Nařízeni Evrpskéh parlamentu a Rady (EU) č.2016/679 ze dne 27. Dubna 2016 chraně fyzických sb v suvislsti

Více

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS...

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS... Zákn č. 201/2012 Sb., chraně vzduší základní pvinnsti prvzvatelů zdrjů znečišťvání vzduší ing. Zbyněk Krayzel, Pupětva 13/1383, 170 00 Praha 7 Hlešvice 266 711 179, 602 829 112 ZBYNEK.KRAYZEL@SEZNAM.CZ

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce maléh rzsahu na stavební práce a ddávky, nespadající pd aplikaci Zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách. Druh zadávacíh řízení: Veřejná zakázka maléh rzsahu na

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Pravidla pro poskytování fakultativních služeb klientům

Pravidla pro poskytování fakultativních služeb klientům Centrum sciálních služeb Jindřichův Hradec Dmv Pístina Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárku Vnitřní předpis směrnice č. 109/2014 Pravidla pr pskytvání fakultativních služeb klientům I. Obecná ustanvení

Více

Veřejné zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti Pohled Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (?)

Veřejné zakázky v oblasti obrany nebo bezpečnosti Pohled Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (?) Veřejné zakázky v blasti brany neb bezpečnsti Phled Úřadu pr chranu hspdářské sutěže (?) Mjmír Flrian 1. Právní úprava zadávání veřejných zakázek v blasti brany neb bezpečnsti (evrpská / nárdní) 2. Pstavení

Více

1. Shrnutí povinností pro poskytovatele i žadatele EU dotací. Povinnost odkrýt vlastnickou strukturu a skutečné vlastníky, tzn.

1. Shrnutí povinností pro poskytovatele i žadatele EU dotací. Povinnost odkrýt vlastnickou strukturu a skutečné vlastníky, tzn. 1. Shrnutí pvinnstí pr pskytvatele i žadatele EU dtací Žadatelé Pvinnst dkrýt vlastnicku strukturu a skutečné vlastníky, tzn. učinit prhlášení vlastnické struktuře a skutečných majitelích, ve kterém jsu

Více

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv INFORMAČNÍ MEMORANDUM č. 4/3/2009/11 k elektrnickému výběrvému řízení na úplatné pstupení phledávek z titulu předčasně uknčených leasingvých smluv Praha, 30.11.2010 Infrmační memrandum č. 4/3/2009/11 1/9

Více

Pracovní seminář Koncesní řízení na provozování Vak dobrá praxe

Pracovní seminář Koncesní řízení na provozování Vak dobrá praxe Pracvní seminář Kncesní řízení na prvzvání Vak dbrá praxe 12. března 2015 2014 Grant Thrntn Advisry s.r.. All rights reserved. Prgram prezentace 1. Právní rámec pr realizaci vdhspdářských prjektů 2. In

Více

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám

Veřejná zakázka SUSEN generální dodávka staveb v areálu Řež. Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám SUSEN generální ddávka staveb v areálu Řež Ddatečná infrmace č. 1 k zadávacím pdmínkám Č.j.:SUSEN/216937/DI/001 Zadavatel bdržel dne 18. 7. 2012 následující pžadavek na ddatečné infrmace k zadávacím pdmínkám:

Více

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Stanovisko k dokumentu Řešení dalšího postupu územně ekologických limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách ze srpna 2015 Svaz průmyslu a dpravy České republiky Cnfederatin f Industry f the Czech Republic Stanvisk k dkumentu Řešení dalšíh pstupu územně eklgických limitů těžby hnědéh uhlí v severních Čechách ze srpna 2015

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

Projektový manuál: SME Instrument Brno

Projektový manuál: SME Instrument Brno Prjektvý manuál: SME Instrument Brn 1 Obsah 1. C je SME Instrument?... 3 1.1 Pslání prgramu... 3 1.2 Stručný ppis prgramu... 3 2. C je SME Instrument Brn?... 3 2.1 Prč vznikl SME Instrument Brn... 3 2.2

Více

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy Metdická příručka Omezvání tranzitní nákladní dpravy K právnímu stavu ke dni 1. ledna 2016 Obsah 1 Na úvd... 2 2 Základní pjmy... 3 3 Obecně k mezvání tranzitní nákladní dpravy... 4 4 Prvedení příslušnéh

Více

SMLOUVA O DÍLO (dále jen "Smlouva") Smluvní strany. Ing. Jan Nehoda, místopředseda j an.nehoda@eru.cz 2421001/0710

SMLOUVA O DÍLO (dále jen Smlouva) Smluvní strany. Ing. Jan Nehoda, místopředseda j an.nehoda@eru.cz 2421001/0710 SMLOUVA Č. S/2015/R1055 SMLOUVA O DÍLO (dále jen "Smluva") uzavřená pdle 2586 a násl. zákna č, 89/2012 Sb., Občanský zákník Smluvní strany Zadavatel: Sídlem: Osba právněná: Kntaktní sba: Česká republika

Více

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod Výzva k pdání nabídky na veřejnu zakázku: Právní služby a pradenství pr Reginální radu reginu sudržnsti Jihvýchd zadávanu pdle 6 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, jak zakázku

Více

VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ. PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Poradenské služby pro MSP

VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ. PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Poradenské služby pro MSP Přílha č. 1 Ministerstv průmyslu a bchdu České republiky Sekce fndů EU Řídící rgán OP PIK VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Pradenské služby pr MSP Platnst d: 22. 07. 2019

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Název zadavatele Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. Sídl Na Slvance 1999/2, 182 21 Praha 8 IČ 68378271 Právní frma Zástupce zadavatele Název zakázky Druh zadávacíh

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

Vyzýváme Vás k podání cenové nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu nazvané

Vyzýváme Vás k podání cenové nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu nazvané Husv náměstí 42 41156 Bhušvice nad Ohří tel.: +420 416781122 fax: +420 416781122 e-mail: mu@bhusvice.cz Bhušvice nad Ohří, dne 8.března 2011 Věc: Výzva k pdání cenvé nabídky na veřejnu zakázku maléh rzsahu

Více

Úplné znění zákona č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách.

Úplné znění zákona č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách. Úplné znění zákna č. 26/2000 Sb., veřejných dražbách. Dne 13.12.2006 byl ve Sbírce záknů, Částka 177, zveřejněn pd č. 546 úplné znění zákna č. 26/2000 Sb., veřejných dražbách, jak vyplývá z pzdějších změn.

Více

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Infrmace veřejné zakázce Vybudvání jazykvé labratře

Více

Technický dozor investora (TDI) na stavbu Rekonstrukce a revitalizace městského centra v Mnichovicích. Město Mnichovice

Technický dozor investora (TDI) na stavbu Rekonstrukce a revitalizace městského centra v Mnichovicích. Město Mnichovice Zadávací dkumentace k zakázce maléh rzsahu na služby č. 6/2012 dle zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění pzdějších předpisů (dále jen zákn ) pr zpracvání nabídky Název veřejné zakázky: Obchdní

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brno: 22. února 2016

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brno: 22. února 2016 *UOHSX0084T2L* UOHSX0084T2L ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brn: 22. únra 2016 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ *UOHSX007U4K1* UOHSX007U4K1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0813/2015/VZ-40365/2015/523/MKv Brn 20. listpadu 2015 Úřad pr chranu hspdářské sutěže jak rgán příslušný pdle 112 zákna

Více

Přídavky na děti v mezinárodních případech (Evropská unie, Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko) Použití nadstátního práva

Přídavky na děti v mezinárodních případech (Evropská unie, Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko) Použití nadstátního práva Přídavky na děti v mezinárdních případech (Evrpská unie, Evrpský hspdářský prstr a Švýcarsk) Pužití nadstátníh práva Tent prspekt Vám má pskytnut přehled zvláštnstech v mezinárdních případech. Všebecné

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 11 Čísl vydání: 2.0 Stránka:

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX004YPRY* UOHSX004YPRY ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S338/2012/VZ-13234/2013/512/JHl Brn 15. července 2013 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 dst. 1 zákna

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 12 Čísl vydání: 2.1 Stránka:

Více

Zásady pro svěření částečné působnosti k pronajímání městských bytů odboru investic a majetku

Zásady pro svěření částečné působnosti k pronajímání městských bytů odboru investic a majetku Kancelář starsty a tajemníka nám. J. M. Marků 12, 563 16 Lanškrun, www.mest-lanskrun.cz Čj.: MULA 31385/2012 Pčet listů dkumentu: 7 Pčet listů přílh: 3 Spisvý znak: 53 2 Zásady pr svěření částečné půsbnsti

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

ETICKÝ A OBCHODNÍ ŘÁD ANTIMONOPOLNÍ & KONKURENČNÍ POLITIKA

ETICKÝ A OBCHODNÍ ŘÁD ANTIMONOPOLNÍ & KONKURENČNÍ POLITIKA ETICKÝ A OBCHODNÍ ŘÁD ANTIMONOPOLNÍ & KONKURENČNÍ POLITIKA ANTIMONOPOLNÍ & KONKURENČNÍ POLITIKA Magna supeří rázně, ale čestně a pdpruje svbdnu a férvuhspdářsku sutěž. Budeme ddržvat všechny platné antimnplní

Více

Smlouva o obchodním zastoupení

Smlouva o obchodním zastoupení Smluva bchdním zastupení Zastupený CZ.NIC, z. s. p.. sídl Americká 23, 12000 Praha 2 IČ 67985726 DIČ CZ67985726 zastupený Mgr. Ondřejem Filipem, výknným ředitelem sdružení a Obchdní zástupce Se sídlem

Více

Evropský inspektor ochrany údajů

Evropský inspektor ochrany údajů Evrpský inspektr chrany údajů VÝROČNÍ ZPRÁVA 2004 Shrnutí Výrční zpráva 2004 mapuje první bdbí existence úřadu Evrpskéh inspektra chrany údajů jakžt nvéh nezávisléh rgánu dzru v blasti zpracvání sbních

Více

Město Tábor. Pravidla projektového řízení

Město Tábor. Pravidla projektového řízení Řízení a krdinace akčních plánů v rámci Organizačníh, prcesníh a eknmickéh auditu splečnsti BYTES Tábr s.r.. KPMG Česká republika, s.r.. 30. 7. 2008 Tent reprt bsahuje 12 stran 2008 KPMG Česká republika,

Více

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH

DOTAZNÍK ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ZKUŠENOSTI ČESKÝCH PŘÍJEMCŮ S METODAMI PRO URČOVÁNÍ A VYKAZOVÁNÍ NEPŘÍMÝCH NÁKLADŮ V PROJEKTECH ÚČEL A CÍLE DOTAZNÍKU Cílem tht dtazníkvéh šetření realizvanéh dbrnu skupinu MŠMT (více k cílům a aktivitám

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesc recepty - sutěž pr zaměstnance A. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Prvzvatelem sutěže, který má na starsti technicku a rganizační stránku sutěže, je splečnst Brandz Friendz Prductin s.r.., se sídlem

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle ust. 44 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění pzdějších předpisů (dále jen zákn neb ZVZ ) k tevřenému řízení na veřejnu zakázku s názvem Rzšíření Reginální kmunikační

Více

II. Vyhlašovatel programu, poskytovatel dotace. III. Cíle a priority programu (účelové určení)

II. Vyhlašovatel programu, poskytovatel dotace. III. Cíle a priority programu (účelové určení) I. Název prgramu (kód) Pdpra Místních akčních skupin Mravskslezskéh kraje 2015 (RRC/xx/2015) II. Vyhlašvatel prgramu, pskytvatel dtace Vyhlašvatelem prgramu a pskytvatelem dtace je Mravskslezský kraj,

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX006PU01* UOHSX006PU01 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.:úohs-s1100/2014/vz-1506/2015/543/jwe Brn 15. ledna 2015 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Konzultace o dalším směřování evropského práva obchodních společností

Konzultace o dalším směřování evropského práva obchodních společností EVROPSKÁ KOMISE Generální ředitelství pr vnitřní trh a služby KAPITÁL A SPOLEČNOSTI Správa a řízení splečnstí, splečenská dpvědnst Knzultace dalším směřvání evrpskéh práva bchdních splečnstí Úvd Evrpské

Více

VFN Praha Rámcová smlouva na lakýrnické práce

VFN Praha Rámcová smlouva na lakýrnické práce ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU Veřejná zakázka maléh rzsahu (dále jen veřejná zakázka ) je zadávána dle 6 a 12 dst. 3 a 18 dst. 5 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

Informace k ochraně osobních údajů

Informace k ochraně osobních údajů Infrmace k chraně sbních údajů (pdle Nařízení Evrpskéh parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. 4. 2016 chraně fyzických sb v suvislsti se zpracváním sbních údajů a vlném phybu těcht údajů a zrušení

Více

Informace o zpracování osobních údajů. Úvodní informace

Informace o zpracování osobních údajů. Úvodní informace Infrmace zpracvání sbních údajů Úvdní infrmace Vážení, Statutární měst Ostrava-městský bvd Lhtka, IČ 00845451, U Splavu 76/14A, 725 28 Ostrava Lhtka, jak správce sbních údajů (dále jen jak správce neb

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY V RÁMCI ZADÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: č. 20/2012/Město

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY V RÁMCI ZADÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: č. 20/2012/Město VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY V RÁMCI ZADÁNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: č. 20/2012/Měst Odstranění závad z revize elektrickéh zařízení v bjektu č.p. 826 ul. Bartňva v Pardubicích 1. Základní údaje zadavateli:

Více

Žádost o obchodní nabídku

Žádost o obchodní nabídku Žádst bchdní nabídku Splečenství vlastníků jedntek Bytvé dmy Pd Krcínku Klíčvská 913/43, 190 00 Praha 9, IČ: 27418812, Splečnst byla zapsána dne 13.8.1999 v bchdním rejstříku vedeném u Městskéh sudu v

Více

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení

Metoda klíčových ukazatelů pro činnosti zahrnující zvedání, držení, nošení Metda klíčvých ukazatelů pr činnsti zahrnující zvedání, držení, nšení Pkyny pr pužití při hdncení pracvních pdmínek Hdncení se prvádí v pdstatě pr činnsti ruční manipulace a musí se týkat jednh pracvníh

Více

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Úvd Jihčeská vědecká knihvna (JVK) v Českých Budějvicích prvzuje své webvé stránky d začátku rku 1996 (tehdy

Více

MMR SLUŽBY MOBILNÍHO OPERÁTORA. nadlimitní veřejná zakázky otevřeného řízení. Česká republika, Ministerstvo pro místní rozvoj

MMR SLUŽBY MOBILNÍHO OPERÁTORA. nadlimitní veřejná zakázky otevřeného řízení. Česká republika, Ministerstvo pro místní rozvoj Základní údaje zadávací dkumentace k veřejné zakázce zadané v zadávacím řízení dle zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění pzdějších předpisů (dále jen zákn ) Název veřejné zakázky: MMR SLUŽBY

Více

*uohsx001qks3* ROZHODNUTÍ UOHSX001QKS3 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE. Č. j.: ÚOHS-S128/2010/VZ-6672/2010/510/MOn V Brně dne: 27.5.

*uohsx001qks3* ROZHODNUTÍ UOHSX001QKS3 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE. Č. j.: ÚOHS-S128/2010/VZ-6672/2010/510/MOn V Brně dne: 27.5. *uhsx001qks3* UOHSX001QKS3 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S128/2010/VZ-6672/2010/510/MOn V Brně dne: 27.5.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE 24. 07. 2013 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Jednající: Ing. Janem Havránkem,

Více

TEXT VÝZVY K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE

TEXT VÝZVY K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE TEXT VÝZVY K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE dle ustanvení 38 dst. 1 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění pzdějších předpisů (dále jen zákn ) Název veřejné zakázky: FINANCOVÁNÍ INVESTIČNÍCH

Více

Delegace naleznou v příloze revidované znění závěrů předsednictví z mimořádného zasedání Evropské rady, které se konalo v Bruselu (dne 1. září 2008).

Delegace naleznou v příloze revidované znění závěrů předsednictví z mimořádného zasedání Evropské rady, které se konalo v Bruselu (dne 1. září 2008). RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 6. října 2008 (08.10.) (OR. fr) 12594/2/08 REV 2 CONCL 3 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Předsednictví Příjemce: Delegace Předmět: MIMOŘÁDNÉ ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY V BRUSELU DNE

Více

Varování podle - použití a dopady. Adam Kučínský ředitel odbor regulace

Varování podle - použití a dopady. Adam Kučínský ředitel odbor regulace Varvání pdle - pužití a dpady 12 ZKB Adam Kučínský ředitel dbr regulace Disclaimer Prezentace bsahuje infrmace platné ke dni její realizace, tedy k 16. 4. 2019. Infrmace, fakta a údaje bsažené v prezentaci

Více

Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě Ročník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ

Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě Ročník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ Cena Ministerstva vnitra za invaci ve veřejné správě Rčník 2008 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z ŘEŠENÍ 1. Stručný název řešení: Suběžná implementace mderních metd řízení na Ministerstvu pr místní rzvj. 2. Autr zprávy:

Více

Všeobecné smluvní podmínky provozu služby Outsourcing e- spis LITE

Všeobecné smluvní podmínky provozu služby Outsourcing e- spis LITE Všebecné smluvní pdmínky prvzu služby Outsurcing e- spis LITE Následující ujednání jsu všebecně platnými Všebecnými smluvními pdmínkami prvzu služby Outsurcing e-spis LITE (dále jen Pdmínky), které nabízí

Více

Směrnice rektora č. 18/2015

Směrnice rektora č. 18/2015 Slezská univerzita v pavě Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě Vydán: V pavě, listpad 2015 Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě či.

Více