Otázky ke II. části písemné zkoušky Úvod do operačního výzkumu 1. Popište proces operačního výzkumu a uveďte typy rozhodovacích situací.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Otázky ke II. části písemné zkoušky Úvod do operačního výzkumu 1. Popište proces operačního výzkumu a uveďte typy rozhodovacích situací."

Transkript

1 Otázky ke II. části písemné zkoušky Úvod do operačního výzkumu 1. Popište proces operačního výzkumu a uveďte typy rozhodovacích situací. Rozhodovací situace můžeme klasifikovat podle následujících hledisek (ta se promítají také do klasifikace modelů): a) Hledisko určitosti veličin a vztahů: rozhodování za určitosti (deterministické modely obsahující pouze pevně dané veličiny a vztahy) rozhodování za rizika (stochastické modely obsahující alespoň jednu náhodnou veličinu, přičemž rozdělení pravděpodobnosti všech náhodných veličin v modelu je známé) rozhodování za neurčitosti (např. fuzzy modely, v nichž je neurčitost modelována pomocí teorie fuzzy množin)

2 b) Hledisko počtu kritérií: rozhodování s jedním kritériem (jednokriteriální modely) rozhodování s více kritérii (vícekriteriální modely): např. při nákupu nějakého zařízení můžeme chtít takové, které má co nejmenší cenu a současně co největší spolehlivost nebo výkon c) Hledisko počtu rozhodovatelů rozhodování s jedním rozhodovatelem: to ovšem nemusí být pouze jedna osoba, ale může to být i skupina osob, majících stejné cíle (např. vedení podniku) rozhodování s více rozhodovateli: používají se pro modelování konfliktních situací (např. na trhu se v konkurenčním boji střetávají zájmy různých rozhodovatelů) a zabývá se jimi teorie her 2. Na zvoleném příkladě popište strukturu optimalizačního modelu. Při výběru veličin je nutné zvážit otázku úrovně podrobnosti modelu, která by měla odpovídat jednak účelu modelování, jednak kvalitě dostupných informací o zkoumaném objektu. Veličiny modelu vstupují do následujících matematických vztahů: kriteriální (účelová) funkce, vyjadřující závislost zvoleného kritéria na neřiditelných veličinách a rozhodovacích proměnných; tato funkce může být maximalizačního (např. zisk, hodnota produkce, spolehlivost) nebo minimalizačního typu (např. náklady); omezující podmínky které vymezují množinu přípustných řešení modelu; jsou to rovnice nebo nerovnice, v nichž vystupují rozhodovací proměnné a neřiditelné veličiny; tyto podmínky dělíme na vlastní omezení (zachycují vztahy, které musejí platit mezi rozhodovacími proměnnými), podmínky pro jednotlivé rozhodovací proměnné (např. dolní a horní meze hodnot těchto proměnných nebo podmínky jejich celočíselnosti).

3 Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování 3. Napište definici báze. Ilustrujte na příkladě. Jaký je maximální počet různých bází? Nechť A je typu (m, n) o hodnosti m a nechť B je matice tvořená m lineárně nezávislými sloupci matice A. Pak matice B se nazývá bází uvedené úlohy LP. Každá báze určuje právě jedno bázické řešení. Proměnné odpovídající sloupcům matice B se nazývají bázické. Ostatní proměnné se nazývají nebázické. Počet různých bází a tedy i počet různých bázických řešení je shora ohraničen n kombinačním číslem a je tedy konečný. m 4. Napište definici bázického řešení. Ilustrujte na příkladě. Jaký je geometrický význam bázického řešení? Řešení soustavy Ax = b se nazývá bázické, jestliže sloupce matice A, které odpovídají nenulovým složkám tohoto řešení, tvoří lineárně nezávislou soustavu vektorů. Přípustné bázické řešení je takové bázické řešení, které navíc vyhovuje podmínkám nezápornosti x 0. Přípustné řešení úlohy LP je bázické právě tehdy, je-li krajním bodem množiny přípustných řešení. 5. Jak se zjistí bázické řešení odpovídající dané bázi B? Ilustrujte na příkladě. Bázické řešení pro danou bázi můžeme získat následovně. Nechť B je báze úlohy (2.11). Označme x B vektor bázických proměnných x N vektor nebázických proměnných Položme nebázické proměnné rovny nule, tj. x N = 0. Pak vektor x B je řešením rovnice Bx B = b a tedy x B = B 1 b 6. Jak zní základní věta LP a co je jejím důsledkem? Pro úlohu LP max{c T x Ax=b, x>=0} může nastat právě jedna z těchto tří možností: a) množina přípustných řešení M = (úloha LP nemá žádné přípustné řešení), b) M a množina optimálních řešení M * = (úloha LP má přípustné řešení, ale nemá žádné optimální řešení), c) M * (úloha LP má optimální řešení). Dále platí: Je-li M, pak existuje přípustné bázické řešení.

4 Je-li M *, pak existuje bázické optimální řešení. Tedy jestliže má úloha LP přípustné řešení, má také přípustné bázické řešení a jestliže má optimální řešení, má také bázické optimální řešení. Význam základní věty LP spočívá v tom, že v jejím důsledku se při hledání optimálního řešení úlohy LP se můžeme omezit pouze na řešení bázická, jejichž počet je konečný. Základní věta LP je teoretickým základem simplexové metody řešení úloh LP. Simplexová metoda 7. Popište dvoufázovou simplexovou metodu. Do původní úlohy zavedeme nezáporné pomocné (umělé) proměnné tak, abychom získali kanonický tvar, a původní účelovou funkci nahradíme pomocnou účelovou funkcí, která je součtem pomocných proměnných. V prvé fázi simplexové metody pak simplexovým algoritmem hledáme bázické řešení, které minimalizuje pomocnou účelovou funkci. Pokud jsou v tomto řešení všechny pomocné proměnné nulové, použijeme hodnoty ostatních proměnných jako výchozí pro druhou fázi simplexové metody, v níž pomocí simplexového algoritmu hledáme bázické řešení, které optimalizuje původní účelovou funkci. Jestliže se při minimalizaci pomocné účelové funkce nepodařilo anulovat všechny pomocné proměnné, pak to znamená, že původní úloha nemá žádné přípustné řešení. a) Je-li g(x Po ) = 0 (tj. jestliže jsou všechny pomocné proměnné rovny nule), pak vektor x o je výchozí přípustné bázické řešení původní úlohy. b) Je-li g(x Po ) 0, pak původní úloha nemá žádné přípustné řešení. Poznamenejme, že v takovém případě musí být hodnota pomocné účelové funkce kladná, protože tato funkce je součtem nezáporných pomocných proměnných. Pokud by tedy tato hodnota vyšla záporná, znamenalo by to, že při výpočtu došlo k nějaké chybě. Obecně má simplexová metoda dvě fáze (proto se používá název dvoufázová simplexová metoda): 1. Nalezení výchozího přípustného bázického řešení. Jestliže úloha nemá žádné přípustné řešení, pak postup končí. V opačném případě se přechází na druhou fázi. 2. Hledání optimálního bázického řešení. Tato fáze končí nalezením optimálního bázického řešení nebo zjištěním, že optimální řešení neexistuje. V obou fázích se využívá simplexový algoritmus, který bude popsán v následujícím odstavci.

5 Simplexový algoritmus Mějme výchozí přípustné bázické řešení x 1. Položme k = 1, A (k) = A, b (k) = b. Simplexový algoritmus sestává z následujících tří kroků, které později rozvedeme podrobněji: 1. Test kritéria optimality pro x k. Je-li splněno, pak konec (bázické řešení x k je optimálním řešením). 2. Určení klíčového prvku a matice A)(krs (k). Není-li možné určit klíčový prvek, pak konec (úloha nemá konečné optimální řešení). 3. Simplexová transformace matice (A (k) b (k) ). Získáme matici (A (k+1) b (k+1) ) a nové bázické řešení x k+1. Položíme k = k + 1 a postup opakujeme od bodu Jaké jsou možné případy zakončení simplexové metody? Ilustrujte graficky. Jak se tyto případy poznají v simplexové tabulce? Podle základní věty LP (viz 2.3) mohou pro každou úlohu LP nastat pouze tři možnosti: má optimální řešení, má přípustné ale nemá optimální řešení, nemá přípustné řešení. V následujícím přehledu prvý případ rozdělíme na dva podpřípady a uvedeme, jak se tyto situace poznají v simplexové tabulce: 1. Úloha má jediné optimální řešení: Je splněno kritérium optimality a pro všechny nebázické proměnné jsou redukované ceny Δ j Úloha má nekonečně mnoho optimálních řešení: Je splněno kritérium optimality a alespoň pro jednu nebázickou proměnnou je redukovaná cena Δ j = Úloha nemá konečné optimální řešení: Není splněno kritérium optimality a není možno určit klíčový řádek. 4. Úloha nemá žádné přípustné řešení: Optimální hodnota pomocné účelové funkce není nulová. Tyto možnosti zakončení simplexové metody se vztahují k případu, kdy úloha není degenerovaná. Degenerovaná je taková úloha, která má alespoň jedno degenerované bázické řešení. U degenerované úlohy mohou nastat tyto situace: výskyt Δ j = 0 u nebázické proměnné nemusí být příznakem existence nekonečně mnoha optimálních řešení (viz příklad 3.11), může dojít k zacyklení (toto nebezpečí se dá odstranit úpravou simplexového algoritmu).

6 Dualita a analýza citlivosti 9. Napište definici dvojice symetricky duálně sdružených úloh a uveďte konkrétní příklad takové dvojice. Přitom maximalizační úloze odpovídá úloha minimalizační a naopak. Úlohy lineárního programování se tedy vlastně vyskytují ve dvojicích (hovoříme o dvojicích duálně sdružených úloh). Původní úlohu v této dvojici nazýváme primární, kdežto úlohu s ní sdruženou označujeme jako duální. 10. Napište slabou a silnou větu o dualitě. Jaké jsou důsledky těchto vět? Slabá věta o dualitě Nechť primární úloha je maximalizační s účelovou funkcí f(x), duální úloha je minimalizační s účelovou funkcí g(u), a nechť x 0 je libovolné přípustné řešení primární úlohy a u 0 je libovolné přípustné řešení duální úlohy. Pak platí f(x 0 ) g(u 0 ) Tedy hodnota účelové funkce minimalizační úlohy v kterémkoli přípustném řešení je horní mezí hodnot účelové funkce duálně sdružené maximalizační úlohy na množině všech jejích přípustných řešení a obdobně hodnota účelové funkce maximalizační úlohy v kterémkoli přípustném řešení je dolní mezí hodnot účelové funkce duálně sdružené minimalizační úlohy na množině všech jejích přípustných řešení. Silná věta o dualitě Má-li jedna z duálně sdružených úloh optimální řešení, má optimální řešení i úloha druhá, přičemž optimální hodnoty účelových funkcí jsou si rovny. Důsledky silné a slabé věty o dualitě Platí-li pro přípustné řešení x 0 primární úlohy a pro přípustné řešení u 0 duální úlohy rovnost f(x 0 ) = g(u 0 ), pak x 0 a u 0 jsou optimální řešení. Je-li množina přípustných řešení maximalizační úlohy neprázdná a je-li účelová funkce této úlohy shora neomezená, pak duálně sdružená úloha nemá žádné přípustné řešení. Je-li množina přípustných řešení minimalizační úlohy neprázdná a je-li účelová funkce této úlohy zdola neomezená, pak duálně sdružená úloha nemá žádné přípustné řešení. Nemá-li jedna z dvojice duálně sdružených úloh přípustné řešení, pak druhá úloha nemá optimální řešení.

7 Prvá tři tvrzení jsou důsledkem slabé věty o dualitě, zatímco poslední tvrzení lze chápat jako důsledek silné věty o dualitě. 11. Napište větu o komplementaritě. Na jejím základě odpovězte na otázku, jaká bude v úloze optimalizace výrobního programu optimální hodnota duální proměnné, když odpovídající zdroj nebude plně využit? Přípustná řešení symetricky duálně sdružených úloh jsou optimální právě tehdy, když platí Toto tvrzení je sice pro jednoduchost zformulováno pro případ symetricky duálně sdružených úloh, ale platí i v nesymetrických případech. Výše uvedené vztahy znamenají, že nabývá-li nějaká proměnná kladnou hodnotu, pak odpovídající duálně sdružené omezení musí být splněno jako rovnice (tj. příslušná doplňková proměnná musí být nulová) a naopak je-li nějaké omezení splněno jako ostrá nerovnost (tj. příslušná doplňková proměnná je nenulová), pak odpovídající duálně sdružená proměnná musí být nulová. Jak uvidíme dále, tato věta má zajímavou ekonomickou interpretaci. - nulová. 12. Co je cílem analýzy citlivosti a jaké úlohy se zde řeší? Jaký je význam duálních proměnných z hlediska analýzy citlivosti? Dodatečně pak chceme zjistit, zda to, co jsme vynechali, skutečně nemá na optimální řešení vliv. Rovněž koeficienty v zadání úlohy se často mohou měnit nebo mohou být pouhými odhady a potřebujeme zjistit, jak případné změny těchto koeficientů ovlivňují optimální řešení úlohy. Těmito otázkami se zabývá analýza citlivosti, která také bývá nazývána postoptimalizační analýzou. Někdy lze popsat změnu zadání úlohy jako závislost koeficientů úlohy na parametrech, které nabývají hodnot z dané množiny. Sledujeme pak závislost optimálního řešení na těchto parametrech a hovoříme o úloze parametrického programování. K analýze citlivosti optimálního řešení na změny zadání úlohy existují dva základní přístupy. Optimální hodnoty duálních proměnných vyjadřují citlivost optimální hodnoty primární účelové funkce na změny pravých stran primárních omezení. Duální proměnné tudíž hrají důležitou roli v analýze citlivosti. Optimální hodnoty duálních proměnných zde tedy představují ocenění zdrojů z hlediska jejich omezenosti a proto se také nazývají stínovými cenami. Tyto ceny mohou podnikovému managementu pomoci rozhodnout, zda zvýšit výrobu dodatečným získáním omezených zdrojů. Jestliže stínová cena jednotky některého zdroje není vyšší než cena,

8 kterou by bylo nutno vynaložit na dodatečné získání jednotky tohoto zdroje, tak se nevyplatí zásobu tohoto zdroje zvyšovat. Nelineární programování 13. Napište definice konvexní funkce a konvexní množiny. Nakreslete příklady konvexních a nekonvexních funkcí a množin. Nechť funkce f(x) je definována na konvexní množině K. Řekneme, že f(x) je konvexní funkcí na K právě tehdy, když pro každé dva body x 1, x 2 K a libovolné t (0;1) platí Jestliže pro každé dva body x 1, x 2 K, x 1 x 2 platí ostrá nerovnost, řekneme, že funkce f(x) je na množině K ryze konvexní. Geometricky vztah (5.5) znamená, že graf funkce leží pod sečnou spojující body (x 1 ; f(x 1 )) a (x 2 ; f(x 2 )). Konvexní množina Podmnožinu K vektorového prostoru V nazveme konvexní množinou, jestliže s libovolnými dvěma body x 1 K, x 2 K leží v této množině také všechny body x =t x 1 + (1 t) x 2 kde 0 < t < 1. Geometricky to znamená, že množina K spolu s libovolnými dvěma různými body musí obsahovat i úsečku spojující tyto dva body (viz obr. 2.3).

9 14. Zvolte si nějakou nelineární funkci více proměnných a určete její gradient. Jaké jsou vlastnosti gradientu? Gradient Nechť funkce f(x) má v bodě x 0 parciální derivace 1. řádu. Gradientem funkce f(x) v bodě x 0 nazýváme vektor Gradient má následující vlastnosti: Gradient f(x 0 ) je kolmý na hladinovou nadplochu f(x) = f(x 0 ) v bodě x 0. Gradient f(x 0 ) ukazuje směr, ve kterém funkce f(x) v okolí bodu x 0 nejrychleji roste (směr největšího růstu). Směr největšího spádu ukazuje obrácený gradient f(x 0 ). Nechť M = { x g i (x) 0 } a nechť pro x 0 M platí g i (x 0 ) = 0. Pak gradient g i (x 0 ) je kolmý k nadploše g i (x 0 ) = 0 a směřuje ven z množiny M. Nechť bod x min M lokálního minima funkce f(x) na množině M je hraničním bodem množiny M. Pak gradient f(x min ) směřuje dovnitř množiny M.

10 15. Zvolte si nějakou nelineární funkci více proměnných a určete Hessovu matici této funkce. K čemu používáme Hessovu matici? Ilustrujte to na zvolené funkci. Hessova matice Nechť funkce f(x) má v bodě x 0 parciální derivace 2. řádu. Hessovou maticí v bodě x 0 nazýváme matici Jestliže funkce f(x) má spojité druhé parciální derivace, pak Hessova matice je symetrická. Jak již bylo uvedeno v odstavci věnovaném konvexním funkcím, Hessova matice je pomůckou pro ověřování konvexnosti funkcí. Nechť funkce f(x) je definována na konvexní množině M a má zde spojité parciální derivace 2. řádu. Pak funkce f(x) je konvexní na množině M, jestliže pro všechna x M je Hessova matice pozitivně semidefinitní, ryze konvexní na množině M, jestliže pro všechna x M je Hessova matice pozitivně definitní (s případnou výjimkou množiny míry nula, kde je pozitivně semidefinitní). 16. Napište definici úlohy konvexního programování. Jaké má tato úloha vlastnosti? Řekneme, že úloha je úlohou konvexního programování právě tehdy, když M je konvexní množina a funkce f(x) je konvexní na M. Příklady takových úloh ukazují obrázky 5.1 a 5.2. Následující tvrzení umožňuje rozhodnout, zda je konvexní množina, která je dána nějakými omezujícími podmínkami. Nechť Pak množina M je konvexní, jestliže množina X je konvexní a všechny funkce g i (x) jsou konvexní na X. Poznamenejme, že pokud by se mezi omezujícími podmínkami vyskytla rovnice, pak tato rovnice musí být lineární. Vlastnosti úlohy konvexního programování: každé lokálně optimální řešení je globálně optimálním řešením, je-li množina optimálních řešení neprázdná, je konvexní, je-li f(x) ryze konvexní, má úloha nejvýše jedno optimální řešení. 17. Jaké znáte typy metod jednorozměrné optimalizace? Jak mohou být využity ve vícerozměrné optimalizaci? Metody bez použití derivace: Interval zužujeme na základě porovnání hodnot funkce ve dvou vnitřních bodech x 1, x 2, x 1 < x 2 (metoda zlatého řezu, Fibonacciho metoda). Je-li ϕ(x 1 ) < ϕ(x 2 ),

11 pak interval <a, b> redukujeme na interval <a, x 2 >. Je-li ϕ(x 1 ) > ϕ(x 2 ), je výsledkem redukce interval <x 1, b>. Metody s použitím derivací: V metodě půlení intervalu se interval redukuje na základě znaménka 1. derivace ve středu s intervalu <a, b>. Je-li ϕ (s) > 0, je výsledkem redukce interval <a, s>. Je-li ϕ (s) < 0, je to interval <s, b>. Newtonova metoda využívá 2. derivaci pro hledání kořene rovnice ϕ (λ) = 0. Metody založené na aproximaci: V každém iteračním kroku se provádí kvadratická nebo kubická interpolace funkce ϕ. 18. Charakterizujte obecný princip vícerozměrných metod hledání volných extrémů funkce více proměnných. Jak se dá určit směr přechodu k dalšímu řešení?

12 19. Charakterizujte typy metod pro hledání vázaných extrémů funkce více proměnných. Metody hledání vázaných extrémů Metody pro hledání vázaných extrémů můžeme rozdělit do těchto skupin: Metody založené na transformaci úlohy hledání vázaného extrému na úlohu hledání volného extrému: penalizační a bariérové metody metoda využívající Lagrangeovu funkci rozšířenou o kvadratický penalizační člen Linearizační metody: metody spočívající v řešení posloupnosti úloh LP, aproximujících danou úlohu NLP metody výběru směru založené na linearizaci Metody řešení speciálních úloh: metody kvadratického programování metody separovatelného programování Celočíselné programování 20. Charakterizujte princip metody sečných nadrovin. Metody sečných nadrovin Pro metody sečných nadrovin (metody řezů) je charakteristická počáteční úprava dané celočíselné úlohy, která spočívá ve vnoření množiny přípustných řešení do nějaké souvislé nadmnožiny (jinými slovy jde o dočasné zanedbání podmínek celočíselnosti). Na takto získanou spojitou úlohu se pak aplikuje nějaká vhodná optimalizační metoda. Jestliže optimální řešení upravené úlohy vyhovuje požadovaným podmínkám celočíselnosti, je vyřešena i původní úloha. V opačném případě se do spojité úlohy doplní dodatečné lineární omezení, které má tyto vlastnosti: není splněno pro optimální neceločíselné řešení, je splněno pro libovolné přípustné řešení původního celočíselného problému. Přidání tohoto omezení odpovídá geometricky zavedení nadroviny, která od množiny přípustných řešení spojitého problému odřízne optimální neceločíselné řešení, přičemž nedojde ke ztrátě žádného přípustného řešení celočíselného problému. Postup se opakuje, tj. doplněný spojitý problém se znovu řeší a splňuje-li získané optimální řešení podmínky celočíselnosti, je výpočet ukončen, kdežto v opačném případě se přidá další omezení atd.

13 Původně byly metody sečných nadrovin konstruovány pouze pro lineární úlohy. Z nich nejznámější jsou Gomoryho metody. Později došlo k rozvoji těchto metod ve směru jejich rozšíření na některé obecnější úlohy. Použití metod sečných nadrovin může v některých případech narazit na problémy spojené s nadměrným růstem rozměrnosti úlohy při přidávání dodatečných omezení a s pomalou konvergencí. Postup řešení celočíselné úlohy LP (6.11) (6.14) může být tedy popsán takto: 1. Úlohu (6.11) (6.13) řešíme simplexovou metodou. Splňuje-li získané optimální řešení podmínky celočíselnosti, pak postup končí. V opačném případě položíme s = 1 a pokračujeme bodem K soustavě rovnic z poslední simplexové tabulky připojíme rovnici: kde k je určeno vztahem R k = max R i a proměnná x n+s je vázána podmínkou nezápornosti. 3. V rozšířené simplexové tabulce považujeme nově připojený řádek za klíčový a řešíme ji dále duálně simplexovou metodou. Jestliže je optimální řešení celočíselné, postup končí. V opačném případě zvětšíme s o jedničku a postup opakujeme od bodu 2. K popsané metodě řezů ještě na závěr poznamenejme, že růstu rozměrnosti rozšířené úlohy můžeme zabránit tím, že po vyloučení dodatečné proměnné x n+s z báze vypustíme z řešené soustavy i příslušné dodatečné omezení. 21. Charakterizujte princip metody větví a mezí a uveďte příklady způsobů větvení a omezování. Metoda větví a mezí Metoda větví a mezí (branch and bound) je iterační metoda pro nalezení globálního extrému funkce f(x) na množině přípustných řešení M. Tato metoda je založena na opakování následujících dvou operací: větvení, při němž se zprvu množina M a později její vybraná podmnožina rozkládá na po dvou disjunktní podmnožiny (postup rozkladu množiny M je možno znázornit stromovým grafem, jehož uzly odpovídají jednotlivým podmnožinám), omezování, při němž se pro každou podmnožinu získanou předchozí operací určuje dolní (při minimalizaci) resp. horní (při maximalizaci) mez hodnot funkce f(x) na této podmnožině. Pro další rozklad se volí podmnožina s nejnižší dolní resp. nejvyšší horní mezí. Cílem je najít takové přípustné řešení, pro něž hodnota účelové funkce není větší než dolní meze resp. není menší než horní meze u všech dosud nerozložených podmnožin, neboť takové řešení je optimální. Všimněme si, že v popisu metody větví a mezí se vůbec neobjevila zmínka o celočíselnosti proměnných. Znamená to, že použitelnost metody není omezena pouze na úlohy celočíselného programování.

14 Metoda větví a mezí je vhodná pro řešení úloh, ve kterých struktura množiny M umožňuje jednoduchý postup rozkladu a funkce f(x) dovoluje odvodit příslušné dolní nebo horní meze. Efektivnost postupu závisí na stanovení mezí h(m k ). Příliš hrubé meze mohou způsobit to, že se strom úlohy příliš rozroste. Přesnější meze sice vedou k redukci stromu úlohy, ale z toho plynoucí úspora může být na druhé straně negována náročností výpočtu těchto mezí. Obecně mohou být meze hodnot účelové funkce určeny pomocí nějaké heuristické metody. V případě, že metodu větví a mezí aplikujeme na problém celočíselného programování, je možno příslušné meze získat zanedbáním podmínek celočíselnosti a použitím nějaké metody neceločíselné optimalizace. Úlohy síťové optimalizace 22. Napište definici orientovaného grafu a nakreslete příklad. Jaké znáte typy grafů? Uveďte příklady aplikací. Orientovaný graf je definován jako dvojice kde V je množina vrcholů (uzlů) a E je množina orientovaných hran, definovaná jako podmnožina kartézského součinu V V, tj. Orientovaná hrana je tedy uspořádaná dvojice vrcholů e = (v1, v2), kde v1 je počáteční uzel a v2 je koncový uzel. Příklad orientovaného grafu je ukázán na obr. 7.1, kde kroužky představují vrcholy a orientované spojnice reprezentují hrany. Pomocí orientovaného grafu může být modelován např. výrobní systém, kde stroje jsou reprezentovány pomocí uzlů a orientované hrany odpovídají tokům materiálu, polotovarů a výrobků. Jiným příkladem je model kanalizační sítě kde hrany představují úseky potrubí (orientace je dána spádem) a vrcholy odpovídají vpustím a spojovacím uzlům.

15 Kromě orientovaných grafů ještě existují neorientované a smíšené grafy. Neorientovaný graf je definován jako dvojice (7.1), kde přičemž symbol (V nad 2) označuje množinu všech dvouprvkových podmnožin množiny V. Tedy každá neorientovaná hrana je množina obsahující dva vrcholy, e = {v1, v2}. Neorientovaný graf může být např. modelem automapy, kde vrcholy jsou obce a hrany jsou úseky silnic mezi obcemi. Smíšený graf je definován jako dvojice (7.1), kde Pomocí smíšeného grafu můžeme zobrazit např. síť ulic ve městě, kde vrcholy odpovídají náměstím, křižovatkám a začátkům a koncům ulic, neorientované hrany představují obousměrné ulice a orientované hrany ulice jednosměrné. V dalších podkapitolách se budeme zabývat pouze orientovanými grafy. Neorientované a smíšené grafy můžeme převést na orientované tak, že každou neorientovanou hranu nahradíme dvojicí opačně orientovaných hran (viz obr 4.2).

16 23. Jak je definován tok od zdroje ke spotřebiči? Ilustrujte na příkladě. Charakterizujte možné způsoby nalezení maximálního toku (stačí slovně). Podmínka (7.13) říká, že tok hranou musí být nezáporný a nesmí překročit její kapacitu. Podmínka (7.14) znamená, že pokud uzel není zdroj ani spotřebič, musí být součet toků do něj vstupujících roven součtu toků z něj vystupujících.

17

18 Ford - Fulkersonův algoritmus vychází z nějakého přípustného toku a opakují se v něm dvě fáze. V prvé fázi se hledá cesta ze zdroje do spotřebiče (bez ohledu na orientaci hran), pomocí níž je možno tok zvýšit. Přitom se jistým způsobem označují uzly grafu. Ve druhé fázi se na nalezené cestě provádějí změny toku (na hranách orientovaných směrem ke spotřebiči se tok zvyšuje a na opačně orientovaných hranách se snižuje). Pokud v prvé fázi nelze požadovanou cestu najít, algoritmus končí, přičemž množina označených uzlů a množina neoznačených uzlů určují minimální řez. 24. Vysvětlete pojmy cesta a vzdálenost v orientovaném hranově ohodnoceném grafu. Ilustrujte na příkladě. Charakterizujte možné způsoby nalezení nejkratší cesty (stačí slovně). Cesta je sled, ve kterém se neopakuje žádný uzel. Orientovaná cesta je cesta, v níž všechny hrany mají shodnou orientaci.

19 Jedná se o úlohu lineárního bivalentního (nula-jedničkového) programování. Jestliže nahradíme podmínky xij {0, 1} podmínkami nezápornosti a prvou rovnici vynásobíme ( 1), dostáváme následující úlohu normálního lineárního programování.

20

21 Složité rozhodovací úlohy 25. Charakterizujte úlohu dynamického programování a naznačte způsob jejího řešení. Uveďte příklady aplikací. Dynamické programování se zabývá optimalizací dynamických úloh, které je možno formulovat také jako úlohy řízení procesů probíhajících v čase. Dynamické programování je však použitelné i pro takové problémy, v nichž čas explicitně nevystupuje a může být do nich uměle zaveden. Přístupy dynamického programování využívají aparát rekurentních funkcionálních vztahů a opírají se přitom o tzv. princip optimality, jehož autorem je Richard Bellman. Aplikace těchto přístupů vyžaduje zpravidla náročnější přípravu než aplikace metod matematického programování, neboť neexistuje žádný dostatečně obecný algoritmus k řešení některé třídy problémů dynamického programování. Tedy přístupy dynamického programování v sobě zahrnují nejen vytvoření matematického modelu, ale také konstrukci výpočetní procedury k jeho řešení. Získaný algoritmus přitom podstatně závisí na struktuře řešeného problému. Příklady aplikací dynamického programování Plánování výroby a zásob. Je třeba pro každou etapu plánovacího období určit, jaké množství výrobku vyrobit a jaké uskladnit pro budoucí použití, aby byla splněna poptávka po výrobku a byly minimalizovány seřizovací, výrobní a skladovací náklady. Obnova zařízení. Zařízení postupně zastarává a zisk z jeho použití se postupně snižuje. Je třeba určit, kdy je nevhodnější pořídit nové zařízení. Rozdělování zdrojů. Je dáno omezené množství nějakého ekonomického zdroje a několik možných způsobů použití s různým přínosem. Je třeba dané množství rozdělit tak, aby byl maximalizován celkový přínos. 26. Charakterizujte úlohu stochastického programování. Jaké jsou možnosti vytvoření deterministického ekvivalentu této úlohy? Uveďte příklady aplikací. Příklady aplikací stochastického programování Plánování výroby při neurčité poptávce. Je třeba pro každou etapu plánovacího období určit, jaké množství výrobku vyrobit a jaké uskladnit pro budoucí použití, aby byly minimalizovány náklady, přičemž poptávky po výrobku v jednotlivých obdobích jsou náhodné veličiny.

22 Dopravní problém s neurčitou poptávkou. Je třeba určit takový plán přepravy, při němž budou celkové náklady na přepravu minimální, přičemž dopravní náklady a kapacity dodavatelů jsou konstantní, ale požadavky odběratelů jsou náhodné veličiny. Optimalizace portfolia. Je třeba stanovit skladbu portfolia cenných papírů tak, aby se maximalizoval výnos portfolia, přičemž výnosy jednotlivých aktiv jsou náhodné veličiny. Za řešení úlohy stochastického programování (8.15) se považuje řešení deterministického ekvivalentu této úlohy, který je definován tak, aby byla z původní úlohy korektně odstraněna náhodnost. Při konstrukci deterministického ekvivalentu je nutné stanovit, co budeme považovat za přípustné řešení a co budeme považovat za optimální řešení. Pokud musíme určit jednorázové řešení (rozhodnutí), které se po získání novějších informací nemůže měnit, hovoříme o jednostupňových úlohách stochastického programování. Jestliže řešení můžeme upravovat na základě postupně se objevujících nových informací, jde o vícestupňové úlohy stochastického programování. Ve vícestupňových úlohách se proces rozhodování může rozvíjet podle jednoho ze dvou následujících řetězců:

23 27. Charakterizujte úlohy vícekriteriálního rozhodování a uveďte příklady aplikací. Na příkladě vysvětlete pojmy dominovaného a nedominovaného řešení. Problém vícekriteriálního rozhodování lze charakterizovat takto: je dána nějaká množina možných variant (rozhodnutí, řešení) a máme vybrat variantu, která je co možná nejlepší vzhledem k dané množině kritérií (hledisek, charakteristik). Typy kritérií Kritéria uvažovaná ve vícekriteriálním rozhodování bývají obvykle konfliktní. Mohou se mezi nimi vyskytnout jak kritéria kvantitativní (kardinální), tak kritéria kvalitativní (ordinální). V případě současného výskytu kvalitativních i kvantitativních kritérií se provádí přechod k jednomu typu kritérií, buď ke kvalitativním nebo ke kvantitativním. Kvantitativní kritéria umožňují pro každou variantu stanovit hodnoty kritérií. Tato kritéria bývají často nesouměřitelná v důsledku vyjádření v různých jednotkách. U některých metod pro řešení vícekriteriálních úloh je třeba tuto nesouměřitelnost odstranit určitou normalizací (např. přechodem k ukazatelům, které vyjadřují procenta plnění původních ukazatelů). Kvalitativní kritéria dovolují pouze stanovit, zda je nějaká varianta podle určitého kritéria lepší či horší než jiná, nebo zda jsou podle tohoto kritéria obě srovnávané varianty rovnocenné. Příklady úloh vícekriteriálního rozhodování Výběr zařízení pro použití ve výrobě. Kritéria: cena, výkon, spolehlivost, provozní náklady. Výběr zakázek pro výrobu v daném období. Kritéria: velikost tržeb, procento pokrytí režie, posílení pozice na trhu, udržení stavu zaměstnanců. Výběr projektu na výstavbu nějakého zařízení. Kritéria: investiční náklady, provozní náklady, vliv na životní prostředí, možnost budoucího rozšíření. Hodnocení bonity bankovních klientů. Kritéria: finanční situace (zadluženost), vyrovnanost potřeb a zdrojů, možnosti reprodukce firmy, efektivnost hospodaření firmy, ukazatele obratu. Typy vícekriteriálních úloh:

24 Množina přípustných variant může být vymezena buď explicitně výčtem těchto variant, nebo implicitně nějakou soustavou podmínek. Úlohy s explicitně vymezenými variantami nazýváme úlohami vícekriteriálního hodnocení variant. Jsou-li přípustné varianty dány implicitně systémem podmínek a všechna kritéria jsou kvantitativní, jedná se o úlohy vícekriteriálního programování (úlohy vektorové optimalizace). Úlohy vícekriteriálního hodnocení variant (přípustné varianty jsou vymezeny explicitně). Úlohy vícekriteriálního programování (přípustné varianty jsou vymezeny implicitně soustavou podmínek a všechna kritéria jsou kvantitativní). Dominovaná a nedominovaná řešení Je jasné, že jen velmi zřídka můžeme najít variantu, která by byla skutečně nejlepší z hlediska každého zadaného kritéria, a že se tedy většinou musíme spokojit s nějakým kompromisem. Je přirozené za kompromisní považovat takovou variantu, k níž neexistuje žádná varianta,která by byla lepší alespoň v jednom kritériu a v žádném nebyla horší. Takto vymezená kompromisní varianta se nazývá efektivní, nedominovaná nebo paretovsky optimální. Nedominovanost resp. paretovská optimalita tedy znamená takový stav, kdy žádné kritérium nemůže být zlepšeno, aniž by došlo ke zhoršení nějakého jiného kritéria. 28. Popište možnosti řešení úloh vícekriteriálního rozhodování. Metody vícekriteriálního programování Tyto metody jsou v podstatě založeny na jednorázovém nebo opakovaném použití metod jednokriteriální optimalizace. Podle toho, zda a kdy jsou k dispozici nějaké doplňující informace o rozhodovatelových preferencích, lze specifikovat následující případy: jsou k dispozici apriorní informace o preferencích rozhodovatele, doplňující informace o preferencích rozhodovatele jsou zadávány až v průběhu řešení úlohy žádné doplňující informace o preferencích rozhodovatele nejsou k dispozici Jestliže jsou předem k dispozici informace o preferencích rozhodovatele, pak lze danou úlohu převést na úlohu jednokriteriální optimalizace resp. na posloupnost takových úloh. Těmito informacemi mohou být váhy kritérií, pořadí důležitosti kritérií nebo požadované (ideální) hodnoty kritérií. Podle charakteru informací o preferencích rozhodovatele rozlišujeme tyto metody: metody agregace kritérií metody lexikografické optimalizace

25 metody minimalizace vzdálenosti od ideálního vektoru Jsou-li doplňující informace o preferencích rozhodovatele jsou zadávány až v průběhu řešení úlohy, jedná o tzv. interaktivní metody, které spočívají na dialogu mezi rozhodovatelem a řešitelem (tím je obvykle počítač), při nichž se střídají dvě fáze fáze výpočetní a fáze rozhodovací. Výpočetní fáze je prováděna řešitelem a jejím výstupem je jedno nebo více provizorních řešení úlohy a případně nějaké další informace důležité pro rozhodovatele. Při výpočtu provizorního řešení se obvykle používá princip agregace kritérií nebo princip minimalizace vzdálenosti od ideálního bodu. V rozhodovací fázi rozhodovatel posoudí předložené provizorní řešení a jestliže je dosud nepokládá za vyhovující, poskytne řešiteli informace o svých preferencích. Na jejich podkladě pak může řešitel stanovit nové provizorní řešení, které bude rozhodovateli více vyhovovat. Interaktivní metody můžeme členit následovně: Metody založené na informacích o mírách substituce. Míra substituce mezi i-tým a j-tým kritériem udává, jaké zhoršení i-tého kritéria kompenzuje zlepšení j-tého kritéria o jednu jednotku. Tyto metody jsou vhodné jen pro úlohy, v nichž se rozhodovací proměnné mění spojitě. Metody založené na informacích o úrovních kritérií. Rozhodovatel posuzuje úrovně jednotlivých kritérií dosažené v provizorním řešení a zadává pro další krok nové mezní hodnoty kritérií. Tyto metody lze použít i pro celočíselné úlohy. Postupy založené na výběru z množiny generovaných provizorních řešení. Řešitel předloží rozhodovateli několik provizorních řešení, z nichž rozhodovatel vybere nejlepší variantu. Z této informace pak řešitel vychází při generování dalších přípustných řešení. Nejsou-li žádné doplňující informace o preferencích rozhodovatele k dispozici, jde o úlohu nalezení množiny všech nedominovaných variant, což je úloha dosti náročná (tuto množinu můžeme zkoumat např. metodami parametrického programování). Rozhodovatel nakonec ale stejně musí vybrat jednu variantu, což je komplikováno tím, že množina všech nedominovaných variant je obvykle dost rozsáhlá a nebo dokonce nekonečná. Navíc také může mít složitou strukturu. Například i když všechny funkce v úloze (8.62) jsou lineární, tak množina všech nedominovaných řešení může být nekonvexní (to ilustruje obr. 8.2, kde množina nedominovaných řešení je tvořena lomenou čarou BCD). 29. Napište definici hry v normálním tvaru. Jaké znáte typy her? Uveďte příklady aplikací. Teorie her se zabývá modelováním konfliktních rozhodovacích situací. Tyto situace můžeme členit takto: antagonistické hry (co jedni hráči ztrácejí, ostatní získávají) a neantagonistické hry (mohou existovat rozhodnutí výhodná pro všechny účastníky a jsou případně možné i kooperace mezi hráči) hry s přenosnou výhrou (je možné přerozdělení výhry po ukončení hry) a hry s nepřenosnou výhrou hry s úplnou informací (hráči mají před každým tahem přesnou informaci o dosavadním průběhu hry) a hry s neúplnou informací konečné hry (všichni hráči mají konečně mnoho strategií) a nekonečné hry hry s inteligentními protihráči a hry s neinteligentními protihráči (neinteligentní protihráč reprezentuje náhodný proces)

26 Příklady aplikací teorie her Soutěž firem o zakázky na n trzích. Předpokládá se, že získané zakázky se dělí v poměru vynaložených prostředků na propagaci. Optimální úrovně výroby při oligopolu. Oligopolem se rozumí trh, na kterém se n výrobců snaží prodat jeden druh výrobků případně výrobky vzájemně zastupitelné. Výběr způsobu kontroly jakosti výrobků. Protihráčem je náhodný proces, způsobující výskyt zmetků.

27 30. Napište definici maticové hry. Jak ji můžeme řešit? Ilustrujte na příkladě.

28

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25 Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

Otázky ke státní závěrečné zkoušce

Otázky ke státní závěrečné zkoušce Otázky ke státní závěrečné zkoušce obor Ekonometrie a operační výzkum a) Diskrétní modely, Simulace, Nelineární programování. b) Teorie rozhodování, Teorie her. c) Ekonometrie. Otázka č. 1 a) Úlohy konvexního

Více

4EK213 LINEÁRNÍ MODELY

4EK213 LINEÁRNÍ MODELY 4EK213 LINEÁRNÍ MODELY Úterý 11:00 12:30 hod. učebna SB 324 3. přednáška SIMPLEXOVÁ METODA I. OSNOVA PŘEDNÁŠKY Standardní tvar MM Základní věta LP Princip simplexové metody Výchozí řešení SM Zlepšení řešení

Více

Metody lineární optimalizace Simplexová metoda. Distribuční úlohy

Metody lineární optimalizace Simplexová metoda. Distribuční úlohy Metody lineární optimalizace Simplexová metoda Dvoufázová M-úloha Duální úloha jednofázová Post-optimalizační analýza Celočíselné řešení Metoda větví a mezí Distribuční úlohy 1 OÚLP = obecná úloha lineárního

Více

4EK201 Matematické modelování. 2. Lineární programování

4EK201 Matematické modelování. 2. Lineární programování 4EK201 Matematické modelování 2. Lineární programování 2.1 Podstata operačního výzkumu Operační výzkum (výzkum operací) Operational research, operations research, management science Soubor disciplín zaměřených

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 2. Maticové hry

Teorie her a ekonomické rozhodování. 2. Maticové hry Teorie her a ekonomické rozhodování 2. Maticové hry 2.1 Maticová hra Teorie her = ekonomická vědní disciplína, která se zabývá studiem konfliktních situací pomocí matematických modelů Hra v normálním tvaru

Více

Lineární programování

Lineární programování Lineární programování Petr Tichý 19. prosince 2012 1 Outline 1 Lineární programování 2 Optimalita a dualita 3 Geometrie úlohy 4 Simplexová metoda 2 Lineární programování Lineární program (1) min f(x) za

Více

4EK212 Kvantitativní management. 2. Lineární programování

4EK212 Kvantitativní management. 2. Lineární programování 4EK212 Kvantitativní management 2. Lineární programování 1.7 Přídatné proměnné Přídatné proměnné jsou nezáporné Mají svoji ekonomickou interpretaci, která je odvozena od ekonomické interpretace omezení

Více

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu 4EK311 Operační výzkum 1. Úvod do operačního výzkumu Mgr. Jana SEKNIČKOVÁ, Ph.D. Nová budova, místnost 433 Konzultační hodiny InSIS E-mail: jana.seknickova@vse.cz Web: jana.seknicka.eu/vyuka Garant kurzu:

Více

6 Simplexová metoda: Principy

6 Simplexová metoda: Principy 6 Simplexová metoda: Principy V této přednášce si osvětlíme základy tzv. simplexové metody pro řešení úloh lineární optimalizace. Tyto základy zahrnují přípravu kanonického tvaru úlohy, definici a vysvětlení

Více

4EK213 Lineární modely. 10. Celočíselné programování

4EK213 Lineární modely. 10. Celočíselné programování 4EK213 Lineární modely 10. Celočíselné programování 10.1 Matematický model úlohy ILP Nalézt extrém účelové funkce z = c 1 x 1 + c 2 x 2 + + c n x n na soustavě vlastních omezení a 11 x 1 + a 12 x 2 + a

Více

5. Lokální, vázané a globální extrémy

5. Lokální, vázané a globální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Studijní text Lokální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Definice 51 Řekneme, že f : R n R má v bodě a Df: 1 lokální maximum, když Ka, δ Df tak, že x Ka,

Více

Parametrické programování

Parametrické programování Parametrické programování Příklad 1 Parametrické pravé strany Firma vyrábí tři výrobky. K jejich výrobě potřebuje jednak surovinu a jednak stroje, na kterých dochází ke zpracování. Na první výrobek jsou

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Základy lineárního programování študenti MFF 15. augusta 2008 1 15 Základy lineárního programování Požadavky Simplexová metoda Věty o dualitě (bez důkazu)

Více

Ekonomická formulace. Matematický model

Ekonomická formulace. Matematický model Ekonomická formulace Firma balící bonboniéry má k dispozici 60 čokoládových, 60 oříškových a 85 karamelových bonbónů. Může vyrábět dva druhy bonboniér. Do první bonboniéry se dávají dva čokoládové, šest

Více

e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010

e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010 Optimální výrobní program Radka Zahradníková e-mail: RadkaZahradnikova@seznam.cz 1. července 2010 Obsah 1 Lineární programování 2 Simplexová metoda 3 Grafická metoda 4 Optimální výrobní program Řešení

Více

12. Lineární programování

12. Lineární programování . Lineární programování. Lineární programování Úloha lineárního programování (lineární optimalizace) je jedním ze základních problémů teorie optimalizace. Našim cílem je nalézt maximum (resp. minimum)

Více

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ 1 Obsah Typy modelů vícekriteriálního rozhodování Základní pojmy Typy informací Cíl modelů Užitek, funkce užitku Grafické zobrazení Metody vícekriteriální analýzy variant 2

Více

Matematika pro informatiky

Matematika pro informatiky (FIT ČVUT v Praze) Konvexní analýza 13.týden 1 / 1 Matematika pro informatiky Jaroslav Milota Fakulta informačních technologíı České vysoké učení technické v Praze Letní semestr 2010/11 Extrémy funkce

Více

Operační výzkum. Vícekriteriální programování. Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování.

Operační výzkum. Vícekriteriální programování. Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování. Operační výzkum Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

f ( x) = 5x 1 + 8x 2 MAX, 3x x ,

f ( x) = 5x 1 + 8x 2 MAX, 3x x , 4. okruh z bloku KM1 - řídicí technika Zpracoval: Ondřej Nývlt (o.nyvlt@post.cz) Zadání: Lineární programování (LP), simplexová metoda, dualita v LP. Nelineární programování. Vázaný extrém. Karush-Kuhn-Tuckerova

Více

Obecná úloha lineárního programování. Úloha LP a konvexní množiny Grafická metoda. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Obecná úloha lineárního programování. Úloha LP a konvexní množiny Grafická metoda. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 3 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Optimalizace portfolia Investor se s pomocí makléře rozhoduje mezi následujícími investicemi: akcie A, akcie B, státní pokladniční poukázky, dluhopis A, dluhopis

Více

Problém lineární komplementarity a kvadratické programování

Problém lineární komplementarity a kvadratické programování Problém lineární komplementarity a kvadratické programování (stručný učební text 1 J. Rohn Univerzita Karlova Matematicko-fyzikální fakulta Verze: 17. 6. 2002 1 Sepsání tohoto textu bylo podpořeno Grantovou

Více

Operační výzkum. Teorie her. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry.

Operační výzkum. Teorie her. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační výzkum Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

3. ANTAGONISTICKÉ HRY

3. ANTAGONISTICKÉ HRY 3. ANTAGONISTICKÉ HRY ANTAGONISTICKÝ KONFLIKT Antagonistický konflikt je rozhodovací situace, v níž vystupují dva inteligentní rozhodovatelé, kteří se po volbě svých rozhodnutí rozdělí o pevnou částku,

Více

ANTAGONISTICKE HRY 172

ANTAGONISTICKE HRY 172 5 ANTAGONISTICKÉ HRY 172 Antagonistický konflikt je rozhodovací situace, v níž vystupují dva inteligentní rozhodovatelé, kteří se po volbě svých rozhodnutí rozdělí o pevnou částku, jejíž výše nezávisí

Více

4EK213 LINEÁRNÍ MODELY

4EK213 LINEÁRNÍ MODELY 4EK213 LINEÁRNÍ MODELY Úterý 11:00 12:30 hod. učebna SB 324 Mgr. Sekničková Jana, Ph.D. 2. PŘEDNÁŠKA MATEMATICKÝ MODEL ÚLOHY LP Mgr. Sekničková Jana, Ph.D. 2 OSNOVA PŘEDNÁŠKY Obecná formulace MM Množina

Více

Funkce v ıce promˇ enn ych Extr emy Pˇredn aˇska p at a 12.bˇrezna 2018

Funkce v ıce promˇ enn ych Extr emy Pˇredn aˇska p at a 12.bˇrezna 2018 Funkce více proměnných Extrémy Přednáška pátá 12.března 2018 Zdroje informací Diferenciální počet http://homen.vsb.cz/~kre40/esfmat2/fceviceprom.html http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/sbirka_uloh/pdf/7.pdf

Více

10 Funkce více proměnných

10 Funkce více proměnných M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika II kap. 10: Funkce více proměnných 16 10 Funkce více proměnných 10.1 Základní pojmy Definice. Eukleidovskou vzdáleností bodů x = (x 1,...,x n ), y = (y 1,...,y

Více

Hledání extrémů funkcí

Hledání extrémů funkcí Hledání extrémů funkcí Budeme se zabývat téměř výhradně hledáním minima. Přes nost nalezeného extrému Obecně není hledání extrému tak přesné jako řešení rovnic. Demonstrovat to můžeme na příkladu hledání

Více

4EK213 Lineární modely. 5. Dualita v úlohách LP

4EK213 Lineární modely. 5. Dualita v úlohách LP 4EK213 Lineární modely 5. Dualita v úlohách LP 5. Dualita v úlohách LP Obecné vyjádření simplexové tabulky Formulace duálního problému Formulace symetrického duálního problému Formulace nesymetrického

Více

Numerické metody a programování. Lekce 8

Numerické metody a programování. Lekce 8 Numerické metody a programování Lekce 8 Optimalizace hledáme bod x, ve kterém funkce jedné nebo více proměnných f x má minimum (maximum) maximalizace f x je totéž jako minimalizace f x Minimum funkce lokální:

Více

OPTIMALIZACE A MULTIKRITERIÁLNÍ HODNOCENÍ FUNKČNÍ ZPŮSOBILOSTI POZEMNÍCH STAVEB D24FZS

OPTIMALIZACE A MULTIKRITERIÁLNÍ HODNOCENÍ FUNKČNÍ ZPŮSOBILOSTI POZEMNÍCH STAVEB D24FZS OPTIMALIZACE A MULTIKRITERIÁLNÍ HODNOCENÍ FUNKČNÍ ZPŮSOBILOSTI POZEMNÍCH STAVEB Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb Anotace: Optimalizace objektů pozemních staveb

Více

13. Lineární programování

13. Lineární programování Jan Schmidt 2011 Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2011/12 MI-PAA EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJENE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

Základní spádové metody

Základní spádové metody Základní spádové metody Petr Tichý 23. října 2013 1 Metody typu line search Problém Idea metod min f(x), f : x R Rn R. n Dána počáteční aproximace x 0. Iterační proces (krok k): (a) zvol směr d k, (b)

Více

1 Úvod do celočíselné lineární optimalizace

1 Úvod do celočíselné lineární optimalizace Úvod do celočíselné lineární optimalizace Martin Branda, verze 7.. 7. Motivace Reálné (smíšeně-)celočíselné úlohy Optimalizace portfolia celočíselné počty akcií, modelování fixních transakčních nákladů,

Více

1 Řešení soustav lineárních rovnic

1 Řešení soustav lineárních rovnic 1 Řešení soustav lineárních rovnic 1.1 Lineární rovnice Lineární rovnicí o n neznámých x 1,x 2,..., x n s reálnými koeficienty rozumíme rovnici ve tvaru a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, (1) kde koeficienty

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I 1. Funkce Diferenciální počet Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Některé užitečné pojmy Kartézský součin podrobnosti Definice 1.1 Nechť A,

Více

1 Polynomiální interpolace

1 Polynomiální interpolace Polynomiální interpolace. Metoda neurčitých koeficientů Příklad.. Nalezněte polynom p co nejmenšího stupně, pro který platí p() = 0, p(2) =, p( ) = 6. Řešení. Polynom hledáme metodou neurčitých koeficientů,

Více

Úvod do teorie her

Úvod do teorie her Úvod do teorie her 2. Garanční řešení, hry s nulovým součtem a smíšené strategie Tomáš Kroupa http://staff.utia.cas.cz/kroupa/ 2017 ÚTIA AV ČR Program 1. Zavedeme řešení, které zabezpečuje minimální výplatu

Více

Operační výzkum. Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu.

Operační výzkum. Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu. Operační výzkum Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH

EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH DEFINICE. Funkce f více proměnných. má v bodě C D(f) lokální maximum, resp. lokální minimum, jestliže existuje okolí U bodu C takové, že f(c) je maximální (resp. minimální

Více

Vlastní (charakteristická) čísla a vlastní (charakteristické) Pro zadanou čtvercovou matici A budeme řešit maticovou

Vlastní (charakteristická) čísla a vlastní (charakteristické) Pro zadanou čtvercovou matici A budeme řešit maticovou 1 Vlastní (charakteristická) čísla a vlastní (charakteristické) vektory matice Pro zadanou čtvercovou matici A budeme řešit maticovou rovnici A x = λ x, kde x je neznámá matice o jednom sloupci (sloupcový

Více

Systémové modelování. Ekonomicko matematické metody I. Lineární programování

Systémové modelování. Ekonomicko matematické metody I. Lineární programování Ekonomicko matematické metody I. Lineární programování Modelování Modelování je způsob zkoumání reality, při němž složitost, chování a další vlastnosti jednoho celku vyjadřujeme složitostí, chováním a

Více

Definice 1.1. Nechť je M množina. Funkci ρ : M M R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti:

Definice 1.1. Nechť je M množina. Funkci ρ : M M R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti: Přednáška 1. Definice 1.1. Nechť je množina. Funkci ρ : R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti: (1 pro každé x je ρ(x, x = 0; (2 pro každé x, y, x y, je ρ(x, y = ρ(y, x > 0; (3 pro každé

Více

Obecná úloha lineárního programování

Obecná úloha lineárního programování Obecná úloha lineárního programování Úloha Maximalizovat hodnotu c T x (tzv. účelová funkce) za podmínek Ax b (tzv. omezující podmínky) kde A je daná reálná matice typu m n a c R n, b R m jsou dané reálné

Více

Numerické metody 6. května FJFI ČVUT v Praze

Numerické metody 6. května FJFI ČVUT v Praze Extrémy funkcí Numerické metody 6. května 2018 FJFI ČVUT v Praze 1 Úvod Úvod 1D Více dimenzí Kombinatorika Lineární programování Programy 1 Úvod Úvod - Úloha Snažíme se najít extrém funkce, at už jedné

Více

Aplikovaná numerická matematika

Aplikovaná numerická matematika Aplikovaná numerická matematika 6. Metoda nejmenších čtverců doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů Příprava studijních

Více

4EK213 Lineární modely. 12. Dopravní problém výchozí řešení

4EK213 Lineární modely. 12. Dopravní problém výchozí řešení 4EK213 Lineární modely 12. Dopravní problém výchozí řešení 12. Distribuční úlohy LP Úlohy výrobního plánování (alokace zdrojů) Úlohy finančního plánování (optimalizace portfolia) Úlohy reklamního plánování

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

5 Orientované grafy, Toky v sítích

5 Orientované grafy, Toky v sítích Petr Hliněný, FI MU Brno, 205 / 9 FI: IB000: Toky v sítích 5 Orientované grafy, Toky v sítích Nyní se budeme zabývat typem sít ových úloh, ve kterých není podstatná délka hran a spojení, nýbž jejich propustnost

Více

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování 4EK201 Matematické modelování 10. Teorie rozhodování 10. Rozhodování Rozhodování = proces výběru nějaké možnosti (varianty) podle stanoveného kritéria za účelem dosažení stanovených cílů Rozhodovatel =

Více

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Matematika pro informatiky, FIT ČVUT Martin Holeňa, 13. týden LS 2010/2011 O čem to bude? Příklady

Více

4EK213 Lineární modely. 4. Simplexová metoda - závěr

4EK213 Lineární modely. 4. Simplexová metoda - závěr 4EK213 Lineární modely 4. Simplexová metoda - závěr 4. Simplexová metoda - závěr Konečnost simplexové metody Degenerace Modifikace pravidla pro volbu vstupující proměnné Blandovo pravidlo Kontrola výpočtu

Více

1 Duální simplexová metoda

1 Duální simplexová metoda 1 Duální simplexová metoda Autor: Markéta Popelová Datum: 8.5.2011 Předmět: Základy spojité optimalizace Zadání Mějme matici A R m n a primární úlohu lineárního programování v normálním tvaru (P) a k ní

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice

7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice 7. Rozdělení pravděpodobnosti ve statistice Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejte na mysli, ona nám to vyčíslí Jednou z úloh statistiky je odhad (výpočet) hodnot statistického znaku x i,

Více

9 Kolmost vektorových podprostorů

9 Kolmost vektorových podprostorů 9 Kolmost vektorových podprostorů Od kolmosti dvou vektorů nyní přejdeme ke kolmosti dvou vektorových podprostorů. Budeme se zabývat otázkou, kdy jsou dva vektorové podprostory na sebe kolmé a jak to poznáme.

Více

Řešení 1b Máme najít body, v nichž má funkce (, ) vázané extrémy, případně vázané lokální extrémy s podmínkou (, )=0, je-li: (, )= +,

Řešení 1b Máme najít body, v nichž má funkce (, ) vázané extrémy, případně vázané lokální extrémy s podmínkou (, )=0, je-li: (, )= +, Příklad 1 Najděte body, v nichž má funkce (,) vázané extrémy, případně vázané lokální extrémy s podmínkou (,)=0, je-li: a) (,)= + 1, (,)=+ 1 lok.max.v 1 2,3 2 b) (,)=+, (,)= 1 +1 1 c) (,)=, (,)=+ 1 lok.max.v

Více

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice 9. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Cíle Diferenciální rovnice, v nichž hledaná funkce vystupuje ve druhé či vyšší derivaci, nazýváme diferenciálními rovnicemi druhého a vyššího řádu. Analogicky

Více

Simplexová metoda. Simplexová tabulka: Záhlaví (účelová funkce) A ~ b r βi. z j c j. z r

Simplexová metoda. Simplexová tabulka: Záhlaví (účelová funkce) A ~ b r βi. z j c j. z r Simplexová metoda Simplexová metoda, je jedním ze způsobů, jak řešit úlohy lineárního programování. Tato metoda vede k cíly, nelezení optimálního řešení, během konečného počtu kroků, pokud se při prvním

Více

4EK311 Operační výzkum. 3. Optimalizační software a stabilita řešení úloh LP

4EK311 Operační výzkum. 3. Optimalizační software a stabilita řešení úloh LP 4EK311 Operační výzkum 3. Optimalizační software a stabilita řešení úloh LP 3.1 Příklad matematický model Lis: 1 x 1 + 2 x 2 120 [min] Balení: 1 x 1 + 4 x 2 180 [min] Poptávka: 1 x 1 1 x 2 90 [krabiček]

Více

Definice globální minimum (absolutní minimum) v bodě A D f, jestliže X D f

Definice globální minimum (absolutní minimum) v bodě A D f, jestliže X D f Výklad Globální extrémy mají stejný význam jako u funkcí jedné proměnné. Hledáme je bud na celém definičním oboru dané funkce, nebo na předem zadané podmnožině definičního oboru. Definice 6..1. Řekneme,

Více

Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT

Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT PEF ČZU Modely teorie grafů, min.kostra, max.tok, CPM, MPM, PERT Okruhy SZB č. 5 Zdroje: Demel, J., Operační výzkum Jablonský J., Operační výzkum Šubrt, T., Langrová, P., Projektové řízení I. a různá internetová

Více

4EK311 Operační výzkum. 2. Lineární programování

4EK311 Operační výzkum. 2. Lineární programování 4EK311 Operační výzkum 2. Lineární programování 2.2 Matematický model úlohy LP Nalézt extrém účelové funkce z = c 1 x 1 + c 2 x 2 + + c n x n na soustavě vlastních omezení a 11 x 1 + a 12 x 2 + a 13 x

Více

DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH

DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH Reálná funkce dvou proměnných a definiční obor Kartézský součin R R značíme R 2 R 2 je množina všech uspořádaných dvojic reálných čísel (rovina) Prvk R 2 jsou bod v rovině

Více

9. přednáška 26. listopadu f(a)h < 0 a pro h (0, δ) máme f(a 1 + h, a 2,..., a m ) f(a) > 1 2 x 1

9. přednáška 26. listopadu f(a)h < 0 a pro h (0, δ) máme f(a 1 + h, a 2,..., a m ) f(a) > 1 2 x 1 9 přednáška 6 listopadu 007 Věta 11 Nechť f C U, kde U R m je otevřená množina, a a U je bod Pokud fa 0, nemá f v a ani neostrý lokální extrém Pokud fa = 0 a H f a je pozitivně negativně definitní, potom

Více

OSA. maximalizace minimalizace 1/22

OSA. maximalizace minimalizace 1/22 OSA Systémová analýza metodika používaná k navrhování a racionalizaci systémů v podmínkách neurčitosti vyšší stupeň operační analýzy Operační analýza (výzkum) soubor metod umožňující řešit rozhodovací,

Více

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice I. Funkce dvou a více reálných proměnných 1. Úvod Značení: V textu budeme používat označení: N pro množinu všech přirozených čísel; R pro množinu všech reálných čísel; R n pro množinu všech uspořádaných

Více

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s Kapitola 13 Kvadratické formy Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru f(x 1,..., x n ) = a ij x i x j, kde koeficienty a ij T. j=i Kvadratická forma v n proměnných

Více

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV PŘEDNÁŠKA 6 MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV Multikriteriální rozhodování Možnosti řešení podle toho, jaká je množina alternativ pokud množina alternativ X je zadaná implicitně

Více

4EK311 Operační výzkum. 5. Teorie grafů

4EK311 Operační výzkum. 5. Teorie grafů 4EK311 Operační výzkum 5. Teorie grafů 5. Teorie grafů definice grafu Graf G = uspořádaná dvojice (V, E), kde V označuje množinu n uzlů u 1, u 2,, u n (u i, i = 1, 2,, n) a E označuje množinu hran h ij,

Více

Operační výzkum. Síťová analýza. Metoda CPM.

Operační výzkum. Síťová analýza. Metoda CPM. Operační výzkum Síťová analýza. Metoda CPM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Funkce a základní pojmy popisující jejich chování

Funkce a základní pojmy popisující jejich chování a základní pojmy ující jejich chování Pro zobrazení z reálných čísel do reálných čísel se používá termín reálná funkce reálné proměnné. 511 f bude v této části znamenat zobrazení nějaké neprázdné podmnožiny

Více

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení.

Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Předmět: MA4 Dnešní látka Variačně formulované okrajové úlohy zúplnění prostoru funkcí. Lineární zobrazení. Literatura: Kapitola 2 a)-c) a kapitola 4 a)-c) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT,

Více

EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH

EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH EXTRÉMY FUNKCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH ÚLOHY ŘEŠITELNÉ BEZ VĚTY O MULTIPLIKÁTORECH Nalezněte absolutní extrémy funkce f na množině M. 1. f(x y) = x + y; M = {x y R 2 ; x 2 + y 2 1} 2. f(x y) = e x ; M = {x y R

Více

FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody. Dualita. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody. Dualita. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti FIT ČVUT MI-LOM Lineární optimalizace a metody Dualita Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Michal Černý, 2011 FIT ČVUT, MI-LOM, M. Černý, 2011: Dualita 2/5 Dualita Evropský

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2015

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2015 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 05 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

Operační výzkum. Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry.

Operační výzkum. Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační výzkum Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

7 Konvexní množiny. min c T x. při splnění tzv. podmínek přípustnosti, tj. x = vyhovuje podmínkám: A x = b a x i 0 pro každé i n.

7 Konvexní množiny. min c T x. při splnění tzv. podmínek přípustnosti, tj. x = vyhovuje podmínkám: A x = b a x i 0 pro každé i n. 7 Konvexní množiny Motivace. Lineární programování (LP) řeší problém nalezení minima (resp. maxima) lineárního funkcionálu na jisté konvexní množině. Z bohaté škály úloh z této oblasti jmenujme alespoň

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry)

Teorie her a ekonomické rozhodování. 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry) Teorie her a ekonomické rozhodování 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry) 3.1 Neantagonistický konflikt Hra v normálním tvaru hráči provedou jediné rozhodnutí a to všichni najednou v rozvinutém tvaru řada

Více

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Jan Krejčí 31. srpna 2006 jkrejci@physics.ujep.cz http://physics.ujep.cz/~jkrejci Obsah 1 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic 3 1.1 Gaussova eliminace...............................

Více

Interpolace Uvažujme třídu funkcí jedné proměnné ψ(x; a 0,..., a n ), kde a 0,..., a n jsou parametry, které popisují jednotlivé funkce této třídy. Mějme dány body x 0, x 1,..., x n, x i x k, i, k = 0,

Více

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13.

Grafy. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 13. Grafy doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Prezentace ke dni 13. března 2017 Jiří Dvorský (VŠB TUO) Grafy 104 / 309 Osnova přednášky Grafy

Více

Úvod do optimalizace Matematické metody pro ITS (11MAMY)

Úvod do optimalizace Matematické metody pro ITS (11MAMY) Úvod do optimalizace Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl (volně dle M.T. Heathe) 10. přednáška 11MAMY úterý 22. března 2016 verze: 2016-04-01 16:10 Obsah Optimalizační problém 1 Definice 1

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy 1 Extrémy funkcí - slovní úlohy Příklad 1.1. Součet dvou kladných reálných čísel je a. Určete 1. Minimální hodnotu součtu jejich n-tých mocnin.. Maximální hodnotu součinu jejich n-tých mocnin. Řešení.

Více

Přednáška 3: Limita a spojitost

Přednáška 3: Limita a spojitost 3 / 1 / 17, 1:38 Přednáška 3: Limita a spojitost Limita funkce Nejdříve je potřeba upřesnit pojmy, které přesněji popisují (topologickou) strukturu množiny reálných čísel, a to zejména pojem okolí 31 Definice

Více

Průvodce studiem. do bodu B se snažíme najít nejkratší cestu. Ve firmách je snaha minimalizovat

Průvodce studiem. do bodu B se snažíme najít nejkratší cestu. Ve firmách je snaha minimalizovat 6. Extrémy funkcí více proměnných Průvodce studiem Hledání extrémů je v praxi často řešená úloha. Např. při cestě z bodu A do bodu B se snažíme najít nejkratší cestu. Ve firmách je snaha minimalizovat

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague 1 / 40 regula Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague regula 1 2 3 4 5 regula 6 7 8 2 / 40 2 / 40 regula Iterační pro nelineární e Bud f reálná funkce

Více

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ 5 přednáška S funkcemi se setkáváme na každém kroku ve všech přírodních vědách ale i v každodenním životě Každá situace kdy jsou nějaký jev nebo veličina jednoznačně určeny

Více

Jednotkový vektor vektor, která má na jednom místě jedničku a na ostatních nuly, například (0, 1, 0).

Jednotkový vektor vektor, která má na jednom místě jedničku a na ostatních nuly, například (0, 1, 0). 1. Základní pojmy www.cz-milka.net Systém neprázdná, účelově definovaná množina prvků a vazeb mezi nimi, která se zachycením vstupů a výstupů vykazuje kvantifikovatelné chování v čase. Model formalizovaný

Více

Simplexové tabulky z minule. (KMI ZF JU) Lineární programování EMM a OA O6 1 / 25

Simplexové tabulky z minule. (KMI ZF JU) Lineární programování EMM a OA O6 1 / 25 Simplexové tabulky z minule (KMI ZF JU) Lineární programování EMM a OA O6 1 / 25 Simplexová metoda symbolicky Výchozí tabulka prom. v bázi zákl. proměné přídatné prom. omez. A E b c T 0 0 Tabulka po přepočtu

Více

Přijímací zkouška - matematika

Přijímací zkouška - matematika Přijímací zkouška - matematika Jméno a příjmení pište do okénka Číslo přihlášky Číslo zadání 1 Grafy 1 Pro který z následujících problémů není znám žádný algoritmus s polynomiální časovou složitostí? Problém,

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim.

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim. PRIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. Ing. Michal Dorda, Ph.D. 2. část: Základy matematického programování, dopravní úloha. 1 Úvodní pojmy Metody na podporu rozhodování lze obecně dělit na: Eaktní metody metody zaručující nalezení optimální řešení, např. Littlův algortimus,

Více

Numerická matematika 1

Numerická matematika 1 Numerická matematika 1 Obsah 1 Řešení nelineárních rovnic 3 1.1 Metoda půlení intervalu....................... 3 1.2 Metoda jednoduché iterace..................... 4 1.3 Newtonova metoda..........................

Více

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém

7. přednáška Systémová analýza a modelování. Přiřazovací problém Přiřazovací problém Přiřazovací problémy jsou podtřídou logistických úloh, kde lze obecně říci, že m dodavatelů zásobuje m spotřebitelů. Dalším specifikem je, že kapacity dodavatelů (ai) i požadavky spotřebitelů

Více

Konvexní množiny Formulace úloh lineárního programování. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Konvexní množiny Formulace úloh lineárního programování. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 2 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Euklidovský prostor E n Pod pojmem n-rozměrný euklidovský prostor budeme rozumnět prostor, jehož prvky jsou uspořádané n-tice reálných čísel X = (x 1, x 2,...,

Více