VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ APLIKOVANÁ FYZIKA MODUL 2 TERMODYNAMIKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ APLIKOVANÁ FYZIKA MODUL 2 TERMODYNAMIKA"

Transkript

1 YSOKÉ UČENÍ ECHNICKÉ BRNĚ FAKULA SAEBNÍ PAEL SCHAUER APLIKOANÁ FYZIKA MODUL ERMODYNAMIKA SUDIJNÍ OPORY PRO SUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOANOU FORMOU SUDIA

2 Recenzoval: Prof. RNDr. omáš Ficker, CSc. Pavel Schauer, Brno 6

3 Obsah OBSAH Úvod...5. Cíle...5. Požadované znalosti Fyzika Matematika...5. Doba otřebná ke studiu Klíčová slova Přehled oužitých symbolů...6 nitřní energie termodynamické soustavy...7. nitřní energie jednoatomového lynu...7. Počet stuňů volnosti molekuly lynu...8. nitřní energie víceatomového lynu nitřní energie evných látek Kontrolní otázky Příklady k rocvičení... elo a ráce.... elo.... Práce lynu..... Práce lynu ři izobarickém ději Práce lynu ři izotermickém ději...4. Kontrolní otázky Příklady k rocvičení První a druhá termodynamická věta První termodynamická věta První termodynamická věta ři jednoduchých dějích Izotermický děj Izochorický děj Druhá termodynamická věta Kontrolní otázky Příklady k rocvičení eelná kaacita Měrná teelná kaacita Molární teelná kaacita Kalorimetrická rovnice Kontrolní otázky Příklady k rocvičení Děje v izolovaných soustavách a jejich zobecnění Adiabatický děj Polytroický děj Kontrolní otázky Příklady k rocvičení...4 (47)

4 Alikovaná fyzika ermodynamika 7 Kruhové děje v lynech Carnotův cyklus eelná čeradla a chladící stroje Entroie kruhových dějů Kontrolní otázky: Příklady k rocvičení Závěr Shrnutí Studijní rameny Seznam oužité literatury Seznam dolňkové studijní literatury Odkazy na další studijní zdroje a rameny (47)

5 nitřní energie Úvod elotní jevy můžeme studovat bez znalosti jejich mikrofyzikální odstaty, tedy bez řihlédnutí k mikrofyzikálnímu ohybu částic. akováto teorie teelných jevů se nazývá termodynamika. eličiny, se kterými termodynamika racuje, jsou telota, telo, entroie, vnitřní energie termodynamické soustavy a ráce, kterou koná soustava, dolněné o stavové veličiny tlak a objem. ermodynamika sleduje teelné jevy hlavně z energetického hlediska. Nejdůležitější zákony, o které se termodynamika oírá, jsou termodynamické věty. Naše úvahy se budou řevážně týkat soustav, které jsou v termodynamicky rovnovážném stavu. e velké většině říadů ůjde o ideální lyn.. Cíle ento studijní text je určen ro osluchače Stavební fakulty ysokého učení technického v Brně a má sloužit jako jeden ze základních učebních textů ro studium alikované fyziky. Cílem je vybudování solehlivého základu vědomostí, jež umožní budoucímu stavebnímu inženýrovi zvládat technické roblémy v alikační oblasti. Studijní text navazuje na moduly základní řady fyzikálních studijních oor a je součásti série modulů Alikovaná fyzika, které solu jako jeden celek tvoří úlnou studijní literaturu z oblasti termiky, záření a akustiky. ento druhý modul, ermodynamika, je rozdělen do 6 kaitol. Cílem je osat základní definice a zákony a rozšířit tyto oznatky o znalosti ro oužití v technické raxi. ýklad je růběžně dolněn kontrolními otázkami, deseti řešenými říklady, ěti neřešenými říklady a alikacemi vyskytujícími se v technické raxi.. Požadované znalosti.. Fyzika eličiny a jednotky, fyzikální rovnice, mechanika, hydromechanika, kmity, vlnění, stavové veličiny termodynamických soustav... Matematika ektory, derivace, určitý a neurčitý integrál.. Doba otřebná ke studiu hodin 5 (47)

6 Alikovaná fyzika ermodynamika.4 Klíčová slova nitřní energie, telo, ráce, termodynamická věta, teelná kaacita, kalorimetrická rovnice, adiabatický děj, olytroický děj, kruhové děje v lynech, Carnotův cyklus, teelná čeradla, chladící stroje, entroie..5 Přehled oužitých symbolů γ ε η ρ θ Poissonova konstanta účinnost chlazení teelná účinnost hustota Debyeova charakteristická telota c, c, c měrná teelná kaacita, měrná teelná kaacita ři konstantním tlaku, měrná teelná kaacita ři konstantním objemu C, C, C molární teelná kaacita, molární teelná kaacita ři konstantním tlaku, molární teelná kaacita ři konstantním objemu E, Ek, E energie, kinetická energie, otenciální energie F síla i očet stuňů volnosti k Boltzmannova konstanta, k=,8. J.K K teelná kaacita m, M hmotnost, molární hmotnost n látkové množství, koncentrace částic n = N, exonent N, N A celkový očet částic, Avogadrova konstanta N A = 6,. mol - hybnost, tlak r oloměr, vzdálenost R molární lynová konstanta R=8,4 J.K -.mol -, elektrický odor S entroie, locha, růřez t čas, telota (ve o C) termodynamická telota (v K) U, Uc, Um vnitřní energie látky, vnitřní energie jedné částice (molekuly), vnitřní energie jednoho molu v, v sk rychlost, střední kvadratická rychlost Q W telo objem ráce 6 (47)

7 nitřní energie nitřní energie termodynamické soustavy nitřní energie termodynamické soustavy je energie všech molekul nebo atomů (mikročástic), ze kterých se skládá termodynamická soustava. Mikročástice, ze kterých se skládají kaaliny a lyny se ohybují náhodným neusořádaným ohybem, mikročástice v evných látkách se mohou ohybovat i usořádaným ohybem, naříklad kmitavým nebo rotačním. mikroskoickém měřítku se mikročástice ohybují velikou rychlostí desítek metrů za sekundu i rychleji.. nitřní energie jednoatomového lynu Součet všech forem energie všech molekul lynu je vnitřní energie lynu. Je to stavová veličina. říadě ideálního lynu, u něhož zanedbáváme vzájemné silové ůsobení molekul a molekuly okládáme za ružné kuličky, se setkáváme jen s kinetickou energií molekul. Jednoatomové lyny (Ar, Ne, He a od.) jsou za normálních odmínek svými vlastnostmi velmi blízké ideálnímu lynu. říadě jednoatomového lynu je vnitřní energie lynu dána ouze translační kinetickou energií molekul. Zjistíme ji omocí střední kvadratické rychlosti v sk molekul lynu. Střední translační kinetická energie jedné molekuly (částice) lynu bude U c = m v = m vsk, () kde ředokládáme, že střední kinetická energie jedné molekuly odovídá kinetické energii molekuly se střední kvadratickou rychlostí. S využitím vztahu k v sk = ro střední kvadratickou rychlost (viz modul, Stavové veličiny m termodynamických soustav) dostaneme rovnici ro vnitřní energii jedné molekuly lynu ranslační ohyb je ohyb, ři kterém všechny body tělesa konají ohyb o stejných, ouze navzájem osunutých, trajektoriích. Uc = k. () Pro jeden mol lynu vynásobíme rovnici () očtem molekul v jednom molu lynu, tedy Avogadrovou konstantou N A. Dostaneme vnitřní energii jednoho molu ideálního lynu U m = R. () kde R je molární lynová konstanta. 7 (47)

8 Alikovaná fyzika ermodynamika. Počet stuňů volnosti molekuly lynu íceatomovým lynům, jejichž molekuly sestávají ze dvou a více atomů, rovnice () a () nevyhovují. Je to tím, že u těchto lynů nemůžeme zanedbat řísěvek rotačního ohybu molekul, říadně kmitavého ohybu atomů uvnitř molekul. Nestačí tedy očítat ouze s translační kinetickou energií molekuly. Kdybychom roblém řešili tak, že výsledek zjistíme ze vztahů ro všechny formy energie, které se ulatňují, bylo by řešení říliš komlikované. Jednodušeji je možné využít stuňů volnosti molekul lynu. Počet stuňů volnosti mechanické soustavy hmotných bodů byl osán v mechanice. Charakterizuje možné druhy ohybů této soustavy. Hmotný bod, který se ohybuje volně v rostoru, má tři stuně volnosti. Proto také jednoatomové molekuly, které tvoří lyn, mají tři stuně volnosti. Dvojatomová molekula rerezentuje jakousi činku. mechanice jsme zjistili, že dva body, jejichž vzájemná vzdálenost je konstantní, mají ět stuňů volnosti. Proto i tuhá dvojatomová molekula má ět stuňů volnosti. říadě, že dvojatomové molekuly lynu nejsou absolutně tuhé (můželi se měnit vzájemná vzdálenost atomů tvořících molekulu - nař. v důsledku kmitavého ohybu ve směru sojnice atomů), musíme odstranit jednu vazební odmínku a řiočítat jeden stueň volnosti. Dvojatomová molekula s kmitajícími atomy má tedy šest stuňů volnosti. U tříatomové nebo víceatomové tuhé molekuly je její očet stuňů volnosti určen stejně jako u tuhého tělesa, jehož stuně volnosti jsou určeny třemi body, které neleží na jedné římce. U tuhého tělesa jsme v mechanice zjistili šest stuňů volnosti. Proto také tříatomové (nebo víceatomové) tuhé molekuly lynu mají šest stuňů volnosti.. nitřní energie víceatomového lynu ztahy () a (), odvozené ro ideální lyn tvořený jednoatomovými molekulami, jsou v souladu s ředešlým výkladem latné ro molekuly se třemi stuni volnosti. Ke zjištění energie ro molekuly s více stuni volnosti oužijeme ekviartiční teorém. 8 (47)

9 nitřní energie Ekviartiční teorém říká, že na jeden stueň volnosti molekuly řiadá stejná energie. Podíváme-li se na vztah () zjistíme, že na jeden stueň volnosti řiadá energieε = k. Na základě ekviartičního teorému, je-li i očet stuňů volnosti molekul lynu, sočteme energii molekuly jako U = iε, tedy c i Uc = k. (4) Podobně, energii jednoho molu lynu dostaneme jako i U m = R. (5) ýklad vnitřní energie, který jsme uvedli, nelatí dobře ro všechny teloty lynu. Jak ukazují exerimenty, nesrovnalosti jsou tím větší, čím vyšší je očet stuňů volnosti molekul lynu. Naříklad, zatímco u jednoatomových lynů uvedená teorie latí ři okojové telotě velmi dobře, u dvojatomových lynů už latí jen řibližně a u tříatomových lynů jsou značné rozdíly mezi teorií a exerimentem i ři okojových telotách..4 nitřní energie evných látek S určitým řizůsobením a omezením můžeme omocí uvedených ředstav stanovit vnitřní energii v evných látkách, u nichž jsou atomy a molekuly evná látka θ / o C diamant stříbro hliník 4 olovo 9 tab.. Debyeovy charakteristické teloty vázány silami vzájemného ůsobení, které omezují jejich ohyb jen na kmitavý ohyb kolem jejich rovnovážných oloh. yto kmity se mohou uskutečňovat ve třech směrech. Energie těchto kmitů je ak vnitřní energie látky, která i zde souvisí s telotou látky. Dokonalou teorii vnitřní energie evných látek je možné odat jen omocí ředstav kvantové fyziky. Zde ouze uveďme, že vztahy (4) a (5) latí v evných látkách ři dostatečně vysokých telotách, uvažujeme-li ro kmitající částice šest stuňů volnosti. Pro telotu musí být slněna odmínka > θ, kde θ je Debyeova charakteristická telota. Zjistíme ji odle vztahu θ = (hf) / k, kde h je Planckova konstanta, k je Boltzmannova konstanta a f je frekvence kmitů částic. Debyeovy charakteristické teloty θ ro diamant, stříbro, hliník a olovo jsou uvedeny v tab....5 Kontrolní otázky () Co je to vnitřní energie lynu? () Zaočítává se kinetická energie soustavy (jako ohybujícího se celku) do její vnitřní energie? 9 (47)

10 Alikovaná fyzika ermodynamika () jakém oměru jsou vnitřní energie soustavy ro jeden mol lynu a ro jednu molekulu? (4) Jak souvisí telota se střední kinetickou energií částice ideálního lynu? (5) yslovte ekviartiční teorém. (6) Co ředstavuje výraz k? (7) ysvětlete, roč má trojatomová tuhá molekula lynu šest stuňů volnosti. (8) Co je to Debyeova charakteristická telota?.6 Příklady k rocvičení Řešený říklad. yočítejte, jak se změní střední hodnota kinetické energie molekuly argonu, jehož hmotnost je g, jestliže mu ři zachování stálého objemu dodáme 56 J tela. Řešení: Změnu střední hodnoty kinetické energie molekuly jednoatomového argonu se třemi stuni volnosti jeho molekuly určíme z rovnice (), kterou naíšeme ve tvaru řírustku Uc = k. Pokud lyn nemění svůj objem, nekoná mechanickou ráci, a roto se celé dodané telo využije ke zvýšení vnitřní energie lynu v souladu s rovnicí Q = U. Pro vnitřní energii argonu latí vztah (), který je latný ro jeden mol lynu, tedy ro obecné množství Q m R = U = n R =, M kam jsme dosadili molární množství lynu ve tvaru teloty n = m M. Odtud změna Q M =. m R Dosazením tohoto řírustku teloty do rovnice ro změnu střední hodnoty kinetické energie molekuly argonu bude kde jsem využili relaci Q M U c = k = k = m R Q M m N 56 J.,4 kg.mol U c = =6. J,, kg. 6,. mol R N = k A. A (47)

11 nitřní energie Řešený říklad. nádobě objemu l se nachází 7. stejných jednoatomových molekul lynu. Střední kinetická energie jedné molekuly je 6,8. - J. Určete: a) vnitřní energii lynu, b) telotu lynu, c) tlak lynu, d) tlak a telotu lynu ři dvojnásobném objemu nádoby. Řešení: a) Molekula jednoatomového lynu má tři stuně volnosti a jeho vnitřní energie je součtem kinetických energií jednotlivých molekul. Proto bude vnitřní energie lynu součin očtu molekul a kinetické energie jedné molekuly, U = N U =7.. 6,8. J = 4,78. J = 4,78 k J. c b) elotu lynu určíme z rovnice ro kinetikou energii jedné molekuly lynu () Uc = k. Odtud - Uc. 6,8. J o = = = K = 57 C. - k.,8. J.K c) Z rovnice ro výočet vnitřní energie jednoho molu lynu (), kterou vyjádříme ro obecné množství lynu U = n R, vyjádříme součin U n R = a dosadíme jej do stavové rovnice U = n R = = U Odsud tlak lynu U. 4,78. J = = = 9. Pa = 9 kpa..,m d) Jak jsme určili v části b) tohoto říkladu, výočet teloty je nezávislý na objemu lynu, a roto =. Pokud jde o tlak, ten je určen rovnicí v části c), tedy ro dvojnásobný objem lynu U U 9 kpa = = = = =59,5 kpa. ( ) Neřešený říklad. Kolik molekul je v nádobě tvaru koule o oloměru cm nalněné kyslíkem, když jeho telota je 7 o C a tlak,. - Pa? [,6. 4 molekul] Neřešený říklad.4 S využitím ředstav kinetické teorie lynů vyočítejte vnitřní energii jednoho molu a) jednoatomového, b) dvojatomového lynu, jehož tlak je 8 kpa a objem l. [a) 4,4 kj, b) 4 kj]. (47)

12 Alikovaná fyzika ermodynamika elo a ráce Energie, kterou ředává látka s vyšší telotou látce s nižší telotou je telo. Látka neobsahuje telo, mikroskoická energie, kterou látka obsahuje, je vnitřní energie. Předávání energie ve formě tela není jediná možnost jak odebrat nebo dodat látce energii. Látka může energii ztrácet, když vykonává ráci a získávat, okud ráci konají vnější síly ve rosěch látky (naříklad síla ůsobící na íst stlačuje lyn). d W ráce vykonaná na lynu konečný stav = o C = o C ráce konaná na lynu stlačováním Q zahřátí lynu hořákem konečném stavu se nerozlišuje jak lyn získal energii, tj. nemůžeme říci, zda lyn dosáhl konečný stav zahříváním (dodáním tela) nebo zda na něm byla vykonána ráce, nebo zda šlo o kombinaci obojího. = o C hořák obr.. Příklad dokumentující ředávání energie termodynamické soustavě ve formě tela a ráce. elo Energie, kterou si látky ředávají rostřednictvím srážek ohybujících se molekul, je telo Q. O telu hovoříme jen ři ředávání energie výše osaným zůsobem. ýrok látka obsahuje telo je nesrávný. Látka může obsahovat vnitřní energii, ale ne telo. Jednotkou tela je J (joule). Jestliže telota rvní látky klesla ři ředání tela z na a vnitřní energie z U na U, můžeme sát U U = U a zároveň U = Q = Q'<, (6) kde Q je telo odevzdané rvní látkou a Q' je telo řijaté druhou látkou. Mezinárodní dohodou je stanoveno, že telo řijaté látkou je kladné (zde Q '> ) a telo odevzdané látkou je záorné (zde Q < ). (47)

13 elo a ráce. Práce lynu Z mechaniky víme, že okud ůsobí síla na těleso a těleso osune o určitou dráhu, ak tato síla koná mechanickou ráci. Podobně může lyn svým tlakem ůsobit na své okolí (naříklad na íst ve válci) a konat mechanickou ráci. K čemu dochází? Plyn na úkor své vnitřní energie nebo s využitím dodaného tela koná mechanickou ráci. dx = d S Nedodáváme-li mu telo, ochlazuje se. Dokážeme, že má-li lyn konat mechanickou ráci, musí zvětšovat svůj objem. Předokládejme, že lyn ůsobí S S d svým tlakem na íst ve válci, který osouvá a tím koná ráci (viz obr..). Posune-li lyn íst o dráhu dx, vykoná ráci obr.. K odvození ráce lynu dw = F dx = S dx = d, (7) kde S je locha ístu, a roto d = S dx je změna objemu lynu v důsledku osuvu ístu. Celková ráce, kterou lyn vykoná osune-li íst tak, že objem lynu se zvýší z hodnoty na hodnotu bude W = d. (8) Rovnice (8) rokazuje, že lyn koná kladnou ráci ři zvětšování svého objemu, kdy d >. ehdy hovoříme o exanzi lynu. Dochází-li ke zmenšování objemu lynu (d < ), jde o komresi a v tom říadě konají ráci vnější síly, které lyn stlačují. Je-li objem lynu konstantní, je d = a lyn žádnou mechanickou ráci nekoná. Při izochorickém ději (=konst) tedy lyn ráci nekoná. dw W d obr.. Práce lynu v - diagramu Práci lynu osanou rovnicí (8) si můžeme vyjádřit graficky v - diagramu, jak ukazuje obr... Elementární ráce dw = d je dána velikostí lochy o stranách, d. ato ráce je na obr.. zobrazena modrou lochou. Celkovou ráci W ři exanzi lynu z objemu na objem získáme integrací. ato ráce je na obr.. znázorněna hnědou lochou. (47)

14 Alikovaná fyzika ermodynamika.. Práce lynu ři izobarickém ději Izobarický děj: Při konstantním tlaku lynu (=konst), zjistíme ráci lynu z rovnice (8). Dostaneme W = d a o úravě W = ( ) (9) Při izobarické stavové změně je ráce, kterou koná lyn, úměrná změně jeho objemu =... Práce lynu ři izotermickém ději Izotermický děj: Je-li telota lynu konstantní, zjistíme ráci lynu dosazením stavové rovnice do rovnice (8). Dostaneme W = a o rovedené integraci bude d = n R d () W = n R ln. () Při izotermické stavové změně je ráce, kterou koná lyn, úměrná řirozenému logaritmu oměru konečného a očátečního objemu lynu. O ráci nebo o tele má smysl hovořit jen tehdy, nastává-li interakce soustavy s okolím. U izolovaných soustav jsou telo a ráce vždy nulové. Ani ráce, ani telo tedy neoisují stav soustavy, nejsou to tedy stavové veličiny.. Kontrolní otázky () Co je to telo? () Jak se mění telota lynu, který koná mechanickou ráci a kterému nedodáváme telo? () Čemu je rovna mechanická ráce, kterou soustava koná tím, že se rozíná? (4) Co je to komrese? Koná ři komresi ráci lyn nebo vnější síly? (5) Jakou ráci lyn koná, nedojde-li ke změně jeho objemu? (6) Plyn zvětšil svůj objem z na a) izobaricky, b) izotermicky. Při kterém ději vykonal větší ráci? [Řešte numericky i graficky.] (7) Jaký tvar má locha rerezentující ráci v - diagramu ři izobarickém ději? 4 (47)

15 elo a ráce.4 Příklady k rocvičení Řešený říklad. Při exanzi 5 kg dusíku ři konstantní telotě 4 o C lyn vykonal ráci 7 kj. Počáteční tlak je 9 kpa. Určete: a) očáteční objem lynu, b) konečný objem lynu, c) konečný tlak, d) telo, které bylo dodáno ři exanzi. Molární hmotnost molekuly dusíku je 8 g.mol -. Řešení: a) Počáteční objem lynu určíme ze stavové rovnice n R - m R 5 kg.8,4 J.K.mol. 4 K - = = = = 666. m - M 8. kg.mol.9. Pa = 666 l. b) Pro výočet konečného objemu lynu oužijeme rovnici (6) ro ráci lynu ři konstantní telotě m W = n R ln = R ln, M ze které vyjádříme nejdříve řirozený logaritmus oměru objemů a z něj hledaný konečný objem lynu = ex( M W ln =, m R - M W,8 kg.mol. 7. J ) =,666 m. ex( ) =,6 m. - - m R 5 kg.8,4 J.K.mol.4 K c) Konečný tlak určíme oět ze stavové rovnice m R 5 = = M kg.8,4 J.K.mol.4 K = 98.,8 kg.mol.,6 m Pa = 98 kpa. d) hledem ke stálé telotě je telo, které vzniklo ři stlačení, rovno ráci, kterou vykonaly vnější síly Q =W = 7 kj. 5 (47)

16 Alikovaná fyzika ermodynamika 4 První a druhá termodynamická věta 4. První termodynamická věta Jak jsme ukázali v úvodu části a zobrazili na obr.., říjem energie termodynamickou soustavou se může uskutečňovat dvojím zůsobem: a) vnější síly konají mechanickou ráci ve rosěch soustavy, b) soustava řijímá telo. Proto je řírůstek vnitřní energie soustavy dán součtem du = dq + ( dw ), () kde znaménko u druhého členu zdůrazňuje, že ráci nekoná soustava, ale vnější rostředí. Úravou, s využitím rovnice (7) ro elementární ráci lynu dostaneme dq = du + d. () Rovnice () vyjadřuje rvní termodynamickou větu. Říká, že řijaté telo dq je využito ke zvýšení vnitřní energie látky du a ráci dw= d vykonanou lynem. První termodynamická věta vyjadřuje zákon zachování energie ro termodynamické soustavy. Mimo jiné říká, že u izolovaných termodynamických soustav (kdy dq =, dw = ) se nemůže měnit vnitřní energie soustavy. nitřní energie izolovaných soustav je konstantní. Formulaci rvní termodynamické věty můžeme zjednodušit ro děje ři konstantní telotě nebo konstantním objemu lynu. 4. První termodynamická věta ři jednoduchých dějích 4.. Izotermický děj Pro izotermický děj je =konst nebo-li d=. o derivaci rovnice (5) odle teloty je a úravou du d = i R (4) i du = Rd =, (5) kde i je očet stuňů volnosti molekul lynu. 6 (47)

17 První a druhá termodynamická věta Pro izotermický děj je změna vnitřní energie soustavy nulová. První termodynamická věta ro izotermický děj ak bude mít tvar dq= d a ři větší změně objemu lynu, s řihlédnutím k rovnici (), Q =W = n R ln, (6) kde Q je telo, které musíme dodat lynu ři izotermickém ději, má-li se jeho objem zvětšit z hodnoty na hodnotu. Při izotermickém ději může lyn konat ráci jen na úkor tela dodaného lynu. 4.. Izochorický děj Pro izochorický děj je =konst, tedy d=, a tím i dw=d= První termodynamická věta ak řejde na tvar du = dq, (7) Při izochorickém ději se může měnit vnitřní energie soustavy jen v důsledku výměny tela s okolím. 4. Druhá termodynamická věta První termodynamická věta říká, že libovolné množství tela dodané látce můžeme roměnit na ráci a naoak libovolné množství ráce na telo. Zkušenost však říká, že zatímco druhou transformaci můžeme rovést bez omezení (mechanickou ráci můžeme řevést na telo nař. zabržděním, tedy třením), oačnou řeměnu nelze rovádět v lném rozsahu, rotože má značné omezující odmínky. Kinetická energie střely, která uvázne v terči, se celá řemění na telo. Avšak oačný děj se již nikdy nemůže realizovat. Uvolněné telo se nikdy neřemění zět na kinetickou energii střely. Podobné jevy ozorujeme v řírodě velmi často. yto vlastnosti termodynamických soustav vyjadřuje druhá termodynamická věta, která má několik formulací: Clausiusova formulace druhé termodynamické věty: Je nemožné sestrojit stroj, který racuje v cyklu a nerovádí nic jiného než řenáší telo ze studenějšího rostředí do telejšího. Planckova formulace: Nemůžeme sestrojit stroj, který by trvale odebíral ze zásobníku telo a řeměňoval jej na mechanickou ráci. Uvedené formulace druhé termodynamické věty jsou ekvivalentní. eelný stroj v Planckově ojetí (obr. 4. vravo) nazývaný eretum mobile. druhu, které nemůže fungovat, rotože odebíráním tela ze zásobníku se zásobník ochlazuje a řijde doba kdy se jeho telota vyrovná s telotou okolí stroje a další telo ze zásobníku se již odle Clausiusovy formulace neodebere. Je-li tedy srávná Clausiusova formulace, je srávná i Planckova a naoak. 7 (47)

18 Alikovaná fyzika ermodynamika Q stroj Q eelný stroj možný W Q stroj W eelný stroj nemožný obr. 4. Možný a nemožný teelný stroj. Druhý stroj nevyhovuje. termodynamickému zákonu Možnou a nemožnou variantu teelného stroje ukazuje obr. 4.. Druhá termodynamická věta netvrdí, že není možné telo řeměňovat na ráci, avšak klade určitá omezení. U teelného stroje racujícího cyklicky (viz kaitola 7 Kruhové děje v lynech) je třeba dvou teelných zásobníků o telotách >. 4.4 Kontrolní otázky () Je obecně srávné (dostačující) definovat vnitřní energii látky součtem kinetické a otenciální energie částic? () Je vnitřní energie termodynamické soustavy stavová veličina? () Formulujte zákon zachování energie ro termodynamické soustavy. (4) Co vyjadřuje rvní termodynamická věta? (5) Při které stavové změně se veškeré řivedené telo mění na mechanickou ráci? (6) Může se u izolovaných soustav ři izobarických dějích měnit vnitřní energie soustavy? (7) Při které stavové změně se mechanická ráce nekoná? (8) Závisí ři izotermické změně velikost ráce, kterou vykonal lyn, na telotě, ři které se lyn rozíná? (9) Formulujte druhou termodynamickou větu. () Co je to eretum mobile. druhu? 4.5 Příklady k rocvičení Řešený říklad 4. Jakou ráci vykoná vzduch o objemu 55 litrů, zahřejeme-li jej ři stálém tlaku 5 kpa z teloty o C na telotu 45 o C? yočtěte rovněž změnu vnitřní energie a dodané telo. Řešení: Nejdříve určíme konečný objem lynu omocí Gay-Lussacova zákona =, 8 (47)

19 První a druhá termodynamická věta 48 K = =,55 m.. =,749 m 9 K Při izobarickém ději lyn koná ráci v souladu s rovnicí (9) W = ( ) = 5. Pa. (,749 m,55 m ) = 8 kj. Zohledněním skutečnosti, že molekula vzduchu má ět stuňů volnosti, určíme změnu vnitřní energie vzduchu z rovnice (5) 5 5 U = n R ( ) = ( ), kam jsme za součin nr dosadili ze stavové rovnice hodnot n R =. Po dosazení 5.5. Pa.,55 m U =. ( 48 K 9 K ) = 7. J = 7 k J.. 9 K Dodané telo určíme z rvní termodynamické věty Q = U +W = 7 k J + 8 k J = 98 k J. Řešený říklad 4. zduch má v očátečním stavu objem litrů, tlak 98 kpa a telotu o C. Izotermicky exanduje na konečný objem 6 litrů. Určete: a) kolik tela ři tom řijme, b) konečný tlak, c) vykonanou ráci. Řešení: a) Nemění-li lyn svoji telotu, lze rvní termodynamickou větu sát ve tvaru Q = W a řijaté telo očítat odle rovnice (6) Q =W = n R ln =,6 m Q = 98. Pa., m. ln =7. J =7 k J,, m kde jsme využili stavovou rovnici = nr. b) Konečný tlak lynu určíme omocí Boylova-Mariottova zákona = a odtud 98. Pa.,m 5 = = =,5. Pa = 5kPa.,6 m c) ykonaná ráce je odle a) rovna řijatému telu, tedy W = Q =7 kj. Řešený říklad 4. e válci s ístem je 4 g vodíku teloty 7 o C od tlakem kpa. Ke stlačení ístem na olovinu ůvodního objemu jsme vynaložili ráci kj ln 9 (47)

20 Alikovaná fyzika ermodynamika a současně jsme vodíku odebrali 49,5 kj tela. Jakou měl vodík telotu a tlak o stlačení? Řešení: Pro vodík latí rvní termodynamický zákon Q = W + U, řičemž změnu 5 vnitřní energie vodíku můžeme vyjádřit rovnicí U = n R ( ), kde je konečná a očáteční telota lynu a ro vodík, který je dvojatomový lyn, jsme dosadili očet stuňů volnosti i = 5. Dosazením do výchozí m rovnice, s využitím n =, dostaneme rovnici M 5 m R ( ) Q =W + M a její úravou M ( Q W ) = +. 5 m R Při dosazování hodnot musíme resektovat znaménka tela a ráce. zhledem k tomu, že telo nedodáváme, ale odebíráme a vzhledem k tomu, že ráci nekoná lyn, ale vnější síly, budou obě znaménka (tela i ráce) záorná. Po dosazení zadaných hodnot dostaneme kg.mol. ( 49, 5. J (. J) ) = + 9 K kg. 8,4 J.K mol = 4,5 K =8,5 lak vodíku o stlačení určíme ze stavové rovnice orovnáním očátečního a konečného stavu lynu, a odtud = = = o C. = 4,5 K =.. Pa. = 85. = 9 K Pa = 85kPa. Řešený říklad 4.4 Láhev o objemu,5 l byla nalněna dusíkem teloty o C na tlak, MPa. livem změněných vnějších odmínek se dusík v láhvi zahřál na telotu 7 o C. yočtěte a) tlak dusíku v nádobě o zahřátí, b) telo, které bylo otřebné na zahřátí dusíku víte-li, že molekula dusíku má 5 stuňů volnosti. Řešení: a) Porovnáme stav dusíku ro telotu = o C = 95 K a tlak =, MPa = 5 Pa se stavem dusíku ro telotu = 7 o C = 4 K a tlak (47)

21 První a druhá termodynamická věta a odsud vyočítáme neznámý tlak =, = 5 4 K 5 = = Pa. =,6. Pa = 6 kpa. 95 K b) Při konstantním objemu lyn nekoná mechanickou ráci, a roto je dodané telo rovno zvýšení vnitřní energie lynu Q = U. Proto odle rovnice (5) hledané telo bude i Q = U = n ( U m U m) = n R ( ), o dosazení hodnot 5 - Q =,58 J.K. (4 K 95 K) = 6J, kde součin nr jsme určili ze stavové rovnice 5 - n R = = =,58 J.K. Pa.,5 m 95 K Řešený říklad 4.5 tlakové nádobě o objemu l je kyslík (ět stuňů volnosti) od tlakem kpa. Stlačenému kyslíku dodáme ři konstantním objemu 4 kj tela. Na jakou hodnotu se zvýší tlak v nádobě? Řešení: Dodáváme-li lynu telo ři konstantním objemu, nekoná lyn ráci a dodávka tela zůsobí nárust vnitřní energie lynu Q = U, řičemž změnu vnitřní energie lynu zjistíme z rovnice (5) i U = n R( ), kde je očáteční a konečná telota lynu. Obě teloty vyjádříme ze stavové rovnice = n R a dosadíme do výchozí rovnice a odtud Q = o dosazení hodnot a i U = n R ( n R = n R i ) = ( ) n R Q = +, i (47)

22 Alikovaná fyzika ermodynamika. 4. J =. Pa + = 4. Pa = 4 kpa. 5., m Neřešený říklad 4.6 Jak velké telo je otřeba na izotermickou exanzi litrů vodíku očátečního tlaku 8 kpa na čtyřnásobný objem? Jaký bude výsledný tlak? [ J; kpa] (47)

23 eelná kaacita 5 eelná kaacita Jestliže soustavě, která nekoná ráci, dodáváme telo, ohřívá se. Změna teloty soustavy, vyvolaná dodaným telem, je závislá na teelné kaacitě soustavy. eelná kaacita látky je dána odílem řijatého tela a jím zůsobené změny teloty. yjadřuje schonost látky či tělesa jímat telo. Definujeme ji Q K =, (8) kde arciální derivace naznačuje, že dodané telo je funkcí více roměnných veličin, ne ouze teloty. 5. Měrná teelná kaacita Abychom vyloučili vliv množství ohřívané látky, je výhodnější zavést měrnou teelnou kaacitu. Měrná teelná kaacita c látky (evné, kaalné nebo lynné) vyjadřuje telo, které musíme dodat kg látky, aby se ohřála o K. Obecně měrnou teelnou kaacitu definujeme vztahem Q c = ( ). (9) m Může-li látka ři ohřívání zvětšovat svůj objem, musíme jí dodat ke stejnému ohřátí větší telo, než ři konstantním objemu látky. Je to tím, že ři rozínání koná látka ráci a tuto ráci je třeba okrýt dalším řívodem tela. Proto jsou měrné teelné kaacity ři roměnném objemu větší než ři konstantním objemu. říadě evných látek a kaalin není třeba udávat druh termodynamické změny, ři které měrnou teelnou kaacitu definujeme, rotože ředokládáme jejich objem konstantní. říadě lynů rozlišujeme měrnou teelnou kaacitu ři konstantním tlaku c a ři konstantním objemu c, které definujeme vztahy a Q c = ( ) m () Q c = ( ), () m (47)

24 Alikovaná fyzika ermodynamika kde index, resektive naznačuje, že derivaci rovádíme ři =konst, res. =konst. c > c, rotože ři konstantním tlaku je objem roměnný a tak se část dodaného tela zužitkuje k vykonání ráce. Poměr c γ = > () c je Poissonova konstanta, která se ohybuje v oměrně úzkém rozmezí od, do, Molární teelná kaacita Někdy bývá výhodnější vztahovat teelnou kaacitu na jeden mol látky. Molární teelná kaacita C ředstavuje množství tela otřebné k ohřátí jednoho molu látky o jeden kelvin. Molární teelná kaacita je definovaná vztahem Q C = ( ), () n kde n je látkové množství, určené nař. vztahem (A.9). Srovnáním rovnic (9) a () dostaneme C = M c, (4) kde M je molární hmotnost látky. Podobně jako v říadě měrných teelných kaacit je třeba u lynů rozlišovat molární teelnou kaacitu ři konstantním tlaku C a molární teelnou kaacitu ři konstantním objemu C. Pro ideální lyn je možné molární teelnou kaacitu oměrně snadno zjistit na základě kinetických oznatků s využitím stavové rovnice a rvní termodynamické věty. Předokládejme nejdříve, že telota jednoho molu lynu se zvyšuje ři stálém objemu. ím je slněna rovnice (7), takže můžeme v souladu s definicí () nasat dq du C = ( ) = ( ). (5) d d Z kaitoly víme, že vnitřní energie jednoho molu lynu je dána rovnicí (). Derivujme ji odle teloty a dostaneme nebo-li i d( R) C =, d (6) i C = R, (7) 4 (47)

25 eelná kaacita kde i je očet stuňů volnosti molekul lynu a R je molární lynová konstanta. Chceme-li odobně vyjádřit i molární teelnou kaacitu ři konstantním tlaku, musíme si nasat stavovou rovnici v diferenciálním tvaru. Dostaneme ji diferencováním stavové rovnice, tedy zhledem ke konstantnímu tlaku v této rovnici bude d +d = R d, (8) d = R d. (9) yužijeme-li nyní rvní termodynamickou větu () ve tvaru dq = du + d = C d + d, () kde jsme za du dosadili z rovnice (5), můžeme o dosazení za d z rovnice (9) určit molární teelnou kaacitu ři stálém tlaku nebo-li dq C d + Rd C = =, () d d C = C + R, () což je Mayerova rovnice. Říká, že molární teelná kaacita ři stálém tlaku je vždy větší než molární teelná kaacita ři stálém objemu, což odovídá oznatkům v úvodu tohoto článku. Molární teelnou kaacitu ři stálém tlaku můžeme s využitím rovnice (7) nasat ve tvaru i C = ( + ) R. () tab. 5. jsou uvedeny molární teelné kaacity ro jednoatomové (i=), dvojatomové (i=5) a tříatomové nebo víceatomové (i=6) lyny, sočtené odle rovnic () a (7). Exerimentálně se zjistilo, že obecně jsou molární teelné kaacity lynů funkcí teloty. Z graficky znázorněné telotní závislosti C ( ) na obr. 5. lze usoudit do jaké míry jsou hodnoty uvedené v tab. 5. srovnatelné se skutečností. Pro jednoatomové lyny je shoda velmi dobrá v širokém telotním intervalu, nesouhlas je jen v oblasti velmi nízkých telot. Pro dvojatomové lyny je to složitější. eoretická hodnota se shoduje s naměřenou jen v oblasti středních telot. U tříatomových a víceatomových lynů jsou značné odchylky od teoretických hodnot již ři okojových telotách. Usokojivý výklad závislosti C na telotě, zejména v oblasti nízkých telot, nemůžeme odat s využitím ředstav klasické fyziky, bylo by třeba využít kvantové mechaniky. 5 (47)

26 Alikovaná fyzika ermodynamika C / J.K -.mol - i C /J.mol -.K - C /J.mol -.K -,785,47 5 9,99,785 6,56 4,94 4 / K tab. 5. Molární teelné kaacity obr. 5. Závislost C na telotě ro evné látky lyn exeriment γ teorie He,66,67 Ar,66,67 H,4,4 N,4,4 O,4,4 CO,, N O,7, NH,, CH 4,, SO,7, tab. 5. Poissonova konstanta zjištěná měřením a odle rovnice (4) Známe-li molární teelné kaacity vyjádřené omocí stuňů volnosti i lynu, můžeme očítat Poissonovu konstantu odílem rovnic () a (7), tedy e fyzikálních tabulkách bývá C i + γ = = = +. (4) C i i Poissonova konstanta γ tabelována a z ní lze zjišťovat stuně volnosti lynů. tab. 5. je ro několik lynů uvedena Poissonova konstanta zjištěná jednak měřením a jednak z rovnice (4). idíme, že exerimentální výsledky usokojivě souhlasí s klasickou teorií ideálního lynu. 5. Kalorimetrická rovnice Řešením diferenciální rovnice (9) můžeme najít souvislost mezi množstvím tela Q dodaného látce a nárůstem její teloty z na. Úravou rovnice (9) dostaneme a její integrací dq = mcd, (5) Q = m c d. (6) 6 (47)

27 eelná kaacita Předokládáme-li telotně nezávislou měrnou teelnou kaacitu c, je možno telo dodané (Q > ) nebo odebrané (Q < ) látce sát ve formě Q = m c, kde =, (7) > v říadě dodávání tela a < v říadě odebírání tela. Dojde-li ke smíšení více látek různých telot, vznikne uzavřená termodynamická soustava, která začne řecházet do rovnovážného stavu. Znamená to, že o vyrovnání telot na telotu se telo Qk řijaté studenějšími látkami, kterých je n, rovná telu Q' j odňatému telejším látkám, kterých je n, za ředokladu, že látky nemění svá skuenství, neůsobí na sebe chemicky a nevykonávají řitom mechanickou ráci. Musí tedy latit nebo-li n k= Q k n = Q', (8) j= j n Q k k= =, (9) kde n = n + n a Q ' j+ n = Qk ro k > n. Rovnici (9) lze s řihlédnutím k rovnici (7) vyjádřit součtem n i= m c ( ) =, (4) i i kde n je celkový očet látek, které jsme smíchali a i jsou jejich ůvodní teloty. Rozdíl telot i je kladný ro látky, které telo řijaly a záorný ro látky, které telo odevzdaly. ztah (4) je kalorimetrická rovnice. ato kalorimetrická rovnice neředokládá změny skuenství látek. Je výchozím vztahem ro měření tela. elo se měří v kalorimetrech. Kalorimetr je seciální nádoba oatřená teloměrem. Podle teelné vodivosti stěn dělíme kalorimetry na izotermické a adiabatické. Izotermické kalorimetry mají stěnu, která odděluje vnitřní a vnější část kalorimetru, z dokonale teelně vodivého materiálu, takže měřené telo z kalorimetru odchází a je nějakým zůsobem indikováno. Klasickým říkladem izotermického kalorimetru je kalorimetr ledový, kde telo rocházející stěnou kalorimetru vyvolá tání ledu ve vnější části kalorimetru. Podle množství roztátého ledu se určí telo, které uniklo z kalorimetru. Adiabatické kalorimetry mají stěny nádoby dokonale teelně izolovány od okolí. elo dodané do kalorimetru tedy zůsobí zvýšení teloty uvnitř kalorimetru. Existuje více tyů adiabatických kalorimetrů. Dodáváme-li do kalorimetru telo omocí toné elektrické sirály, jde o elektrický kalorimetr. Jiným tyem je směšovací kalorimetr, u něhož telo dodáváme nebo z něj telo odebíráme řidáním určitého množství látky určité teloty. Předokládejme, že kalorimetr má teelnou kaacitu K a je ustálen na telotě i 7 (47)

28 Alikovaná fyzika ermodynamika. Je-li do něj vložen ředmět hmotnosti m, měrné teelné kaacity c a teloty, ustálí se telota v kalorimetru na hodnotě. Podle kalorimetrické rovnice (4) bude ro tuto telotu latit = K +m c. (4) K + m c 5.4 Kontrolní otázky () Jak jsou definovány teelná kaacita a měrná teelná kaacita? () Závisí měrná teelná kaacita látek na druhu termodynamické změny stavu? Jak je tomu u evných látek a kaalin a jak u lynů? () Jakou hodnotu má Poissonova konstanta u evných látek a kaalin? (4) Je v říadě lynů větší měrná teelná kaacita ři konstantním tlaku nebo objemu? (5) Jak se liší měrná teelná kaacita od molární teelné kaacity? (6) Jakou hodnotu má rozdíl molárních teelných kaacit ideálního lynu ři konstantním tlaku a ři konstantním objemu? (7) Jak se shoduje klasická teorie molárních teelných kaacit se skutečností? (8) Proč nejsou odstatné rozdíly mezi klasickou teorií a exerimentem ři určení Poissonovy konstanty, zatímco v říadě molárních teelných kaacit jsou tyto neshody značné? (9) Naište vztah ro výočet tela dodaného látce hmotnosti m, vzrosteli její telota z na. () Jak zformulujete kalorimetrickou rovnici? () Co je to kalorimetr? () Do jaké kategorie atří kalorimetr ledový a jak racuje? () Jaký je rozdíl mezi izotermickým a adiabatickým kalorimetrem? (4) Patří elektrický a směšovací kalorimetr do stejné kategorie? Jaký je mezi nimi rozdíl? 5.5 Příklady k rocvičení Řešený říklad 5. Hélium objemu l zvětšilo svůj objem ři stálém tlaku kpa na dvojnásobek. yočítejte, kolik se na to sotřebovalo tela. Poissonova konstanta ro hélium je,67. Řešení: yjdeme z rvní termodynamické věty ve tvaru () kterou uvedeme ro n molů lynu, 8 (47)

29 eelná kaacita dq = n C d + d. Pro konečnou stavovou změnu, ři které je tlak konstantní a objem se zdvojnásobí, bude celkové dodané telo Q = nc ( ) + Podle stavové rovnice je ( m = C M ) = nc ( ) + m = M M R co o dosazení do ředchozí rovnice dává ( ) + R. m = R ( C C C + R Q = + = ( + ) = R R R a s oužitím Mayerovy rovnice C C + R = C Q = R. ) = i Dále oužijeme rovnic () C = ( + ) R a (4) γ = + a získáme i takže γ R γ Q = R Po dosazení číselných hodnot i γ C = ( + ) R = ( + ) R = R, γ γ, 67 Q =.. 67, γ = γ Pa., m =,5.. J =,5 k J. Řešený říklad 5. Do kalorimetru o teelné kaacitě 5 J.K -, ve kterém bylo ml vody teloty o C, jsme vložili horký měděný váleček hmotnosti 4 g. Po vložení válečku se voda v kalorimetru ohřála na 5 o C. Určete telotu měděného válečku řed vložením do kalorimetru. Měrná teelná kaacita vody je 4,8 kj.kg -.K - a mědi 8 J.kg -.K -. Řešení: Údaje ro vodu označíme indexem, údaje ro měď indexem a kaacitu kalorimetru a výslednou telotu onecháme bez indexu. Kalorimetrickou rovnici (4) naíšeme ve tvaru K ( ) + m c( ) + m c( ) = a úravou získáme telotu měděného válečku 9 (47)

30 Alikovaná fyzika ermodynamika Po dosazení číselných hodnot ( K + m c )( ) = + m c - - o o ( 5 J.K +, kg. 48 J.kg.K ). (5 C C ) o o = + 5 C =5 C -,4 kg. 8 J.kg.K Neřešený říklad 5. e válci s ohyblivým ístem se ři stálém tlaku kpa rozíná 5 g vzduchu (ět stuňů volnosti) z teloty 8 o C na telotu o C. Jaké telo na to vzduch otřebuje a jakou ráci ři exanzi vykoná? O jakou vzdálenost se osune íst ve válci ři uvedené změně, jeli růměr jeho základny 6 cm? Hustota vzduchu za normálních odmínek je,9 kg.m -. [Q=9 J; W=6 J; 46, cm] Neřešený říklad 5.4 zduchu hmotnosti 6 kg uzavřenému v nádobě jsme dodali 68,4 kj tela. zduch zvětšil svůj objem a vykonal ři tom ráci 8,5 kj, řičemž zároveň jeho telota stoula z o C na 5 o C. Na základě těchto údajů vyočítejte měrné teelné kaacity vzduch ři konstantním objemu a ři konstatním tlaku. Poissonova konstanta ro vzduch je,4. [c = 74 J.kg -.K -, c =8 J.kg -.K - ] Neřešený říklad 5.5 Abychom určili růměrnou telotu v eci, bylo do ní vloženo latinové tělísko hmotnosti g, které bylo o zahřátí rychle onořeno do litru vody o telotě o C. elota vody se zvýšila o 4 o C. Určete telotu v eci, je-li měrná teelná kaacita latiny,6 kj.kg -.K - a vody 4,8 kj.kg -.K -. [59 o C]. (47)

31 Děje v izolovaných soustavách a jejich zobecnění 6 Děje v izolovaných soustavách a jejich zobecnění 6. Adiabatický děj První termodynamická věta umožňuje vybudovat teorii ro děj, který se nazývá adiabatický. Adiabatický děj je definován ro soustavy izolované od okolí, které si nemohou vyměňovat s okolím telo. Pro adiabatický děj latí dq =. Plyn však může konat mechanickou ráci, nebo tuto ráci může konat okolí ve rosěch lynu. První termodynamická věta ro adiabatický děj má tvar du = d. (4) Pravou stranu tohoto vztahu vyjádříme omocí stavové rovnice v diferenciálním tvaru (8) a jeho levou stranu uravíme omocí rovnice (5). Dostaneme C d = d R d (4) a o úravě, s řihlédnutím k Mayerově rovnici (), bude Jestliže z rovnic (5) a (4) je C d = d. (44) je rovněž du d C = =, (45) d d d d =, (46) což dosadíme do (44) a uravíme na tvar d+ γ d =, (47) kde γ je Poissonova konstanta. Úravou bude C a integrací dostaneme rovnici kterou řevedeme na tvar d d + γ = (48) ln + γ ln = konst, (49) (47)

32 Alikovaná fyzika ermodynamika γ = konst. (5) γ = W obr. 6. Adiabata a izoterma v - diagramu γ ento vztah se nazývá Poissonova rovnice a vyjadřuje vztah mezi tlakem a objemem lynu ři vratné adiabatické změně. Graficky je vyjádřen křivkou, kterou nazýváme adiabata. Na obr. 6. je adiabata znázorněna v - diagramu zelenou křivkou. Pro srovnání je rovněž uvedena izoterma, která klesá s rostoucím objemem vždy omaleji než adiabata. Při adiabatickém ději, okud dochází k exanzi (rozínání) lynu, klesá telota a naoak, okud lyn stlačujeme, telota roste. Podél adiabaty tedy není telota stálá a telotu izotermy má adiabata v tom stavu, který je znázorněn růsečíkem křivek na obr. 6.. Leží-li adiabata od izotermou, telota lynu je nižší než ři izotermickém ději. Ležíli nad izotermou, telota lynu je vyšší než udává izoterma. Práci, kterou koná jeden mol lynu ři adiabatickém ději, dostaneme z rovnice (7) tak, že za člen d dosadíme z rovnice (46), tedy nebo-li W = d = C d = C ( ), (5) W = C ( ), (5) kde je očáteční a konečná telota lynu. Je zřejmé, že W >, tedy ráci koná lyn, jen je-li očáteční telota vyšší než telota o vykonané ráci, >. Je to tehdy, dochází-li k exanzi lynu. Pokles teloty lynu ři adiabatickém ději, koná-li lyn ráci, je logickým důsledkem toho, že lynu nesmíme dodávat telo. Podle rvní termodynamické věty se ak ráce rovná úbytku vnitřní energie lynu W = U. Při adiabatické komresi je tomu naoak, telota roste ( > ) a ráci (W < ) musí konat vnější síly otřebné ke komresi lynu. 6. Polytroický děj ratná izotermická změna vyžaduje dokonalou výměnu tela mezi lynem a okolím, vratná adiabatická změna robíhá zase ři dokonalé teelné izolaci lynu. raxi nelze řesně dosáhnout těchto mezních říadů a exanze nebo komrese lynů robíhá odle křivek jež leží mezi izotermou a adiabatou. Skutečné exanzní a komresní děje můžeme v diagramu - zobrazit hyerbolami tyu (47)

33 Děje v izolovaných soustavách a jejich zobecnění n = konst, (5) kde exonent n má hodnotu, která leží mezi (izoterma) a γ (adiabata). Děj osaný rovnicí (5), kde < n < γ, nazýváme olytroický děj. Křivky olytroického děje v - diagramu nazýváme olytroy. Předokládáme, že olytroické změny jsou vratné. W obr. 6. Polytroy s různými exonenty Přiustíme-li, že exonent n může nabývat i jiných hodnot než < n < γ, můžeme všechny vratné změny, které jsme oznali, ovažovat za olytroické děje. Je-li n = vyjadřuje rovnice (5) izotermický děj, je-li n = γ vyjadřuje adiabatický děj, je-li n vyjadřuje izochorický děj, a konečně je-li n = vyjadřuje izobarický děj. šechny tyto křivky jsou znázorněny na obr Kontrolní otázky () Co je to adiabatická stavová změna? () Na úkor které energie se koná mechanická ráce ři adiabatickém ději? () Naište Poissonovu rovnici ro adiabatický děj. (4) Klesá v - diagramu strměji izoterma nebo adiabata? (5) e kterém stavu v - diagramu má adiabata telotu izotermy? (6) Ze stejného očátečního stavu,, roběhne adiabatický a izotermický děj. Plyn se v obou říadech rozene na stejný objem. Při kterém z obou dějů lyn vykonal větší ráci? (7) Je ráce lynu ři adiabatickém ději lně určena změnou teloty nebo je třeba znát i změnu dalších stavových veličin? (8) Co je to olytroický děj? Naište jeho stavovou rovnici. (9) Seřaďte exonenty olytroických dějů odle velikosti ráce, kterou lyn vykoná ři říslušném ději rozene-li se ze solečného očátečního stavu vždy na stejný konečný objem. (47)

34 Alikovaná fyzika ermodynamika 6.4 Příklady k rocvičení Řešený říklad 6. Dva moly vodíku o telotě 7 o C a tlaku 99, kpa jsme adiabaticky stlačili na třetinu ůvodního objemu a otom nechali izotermicky rozenout na ůvodní objem. a) Jaká byla konečná telota a jaký byl konečný tlak? b) Jakou ráci lyn vykonal? Řešení: odík je dvojatomový lyn s ěti stuni volnosti. Poissonovu konstantu ro něj určíme omocí rovnice (4), γ = + =, 4. i a) Při adiabatickém ději latí Poissonova rovnice ro dva různé stavy lynu γ γ ve tvaru = a odsud dostáváme tlak ( γ γ γ,4 = ) = ( ) = = 99,. Pa. = 46 kpa. Známe-li tlak, telotu určíme ze stavové rovnice = = =, o dosazení číselných hodnot =, 46. Pa o =. K= 466 K =9 C.. 99,. Pa b) Práci lynu určíme jako součet rací ři adiabatické komresi (tato ráce bude záorná - jde o komresi a ráci konají vnější síly) a ři izotermické exanzi. yužijeme k tomu rovnic (5) a a(), obě ro n molů lynu, tedy W = n C a o dosazení ( W = mol.8,4 J.kg i ) + n R ln = n R ( ) + n R ln = i = n R ( ) + ln - 5.K. 47 K. [ = 6 J =,6 kj. K. ( 47 K ) + ln ] = Řešený říklad 6. Diesselův motor má komresní oměr : = k. zduch ve válci motoru má očáteční tlak, objem a telotu. a) Jak veliký tlak a telota vzduchu ve válci motoru bude na konci adiabatické komrese ři uvedeném komresním oměru? b) Jakou ráci vykonaly ři komresi vnější síly? 4 (47)

35 Děje v izolovaných soustavách a jejich zobecnění Řešení: a) Pro adiabatický děj latí Poissonova rovnice určíme tlak = γ γ ( = k. ) elotu určíme ze stavové rovnice dostaneme γ γ =, ze které =, o její úravě γ k = = k γ- = = k. k b) Práci vnějších sil určíme jako záornou ráci lynu ři adiabatickém ději, kterou určuje rovnice (5). Při úravě oužijeme stavovou rovnici ve tvaru n R =, rovnici (4) γ = + a rovnici ro telotu získanou v i části a). Práce vnějších sil otom bude i γ- W = n C ) = n R ( ) = ( ) = ( k γ γ γ ( ). Neřešený říklad 6. Určité množství vzduchu jsme nechali rozenout z očátečního objemu litry na ětinásobný objem. Počáteční tlak vzduchu byl, MPa. yočítejte, jakou ráci lyn vykonal, uskutečnila-li se exanze a) izobaricky, b) izotermicky, c) adiabaticky. [a) 8 J, b) J, c) 7 J] 5 (47)

36 Alikovaná fyzika ermodynamika 7 Kruhové děje v lynech Kruhový děj (cyklus) je takový sled stavových změn v termodynamické soustavě ři nichž se soustava oět vrátí do očátečního stavu. ento děj se může mnohokrát oakovat a tím není časově omezen. W obr. 7. Kruhový děj v - diagramu Kruhový děj je výhodné sledovat v - diagramu, jak ukazuje obr. 7.. Probíhá mezi minimálním objemem lynu a maximálním objemem. Plocha uzavřená křivkou v - diagramu odovídá ráci, kterou lyn vykoná ři jednom oběhu. Kruhový děj se využívá dvojím zůsobem, odle směru oběhu děje. Pak hovoříme o teelném stroji nebo o teelném čeradlu (chladícím stroji). eelný stroj je teelné zařízení v němž dlouhodobě robíhá řeměna tela v mechanickou ráci. Je charakteristický tím, že lyn svůj objem zvětšuje ři nejvyšším tlaku. Jde o oběh římý. Na obr. 7. je směr římého oběhu znázorněn stroj Q Q eelný stroj W Q stroj Q eelné čeradlo obr. 7. Princi činnosti teelného stroje a teelného čeradla W červenou šikou. Princi je naznačen na obr. 7.. eelné čeradlo nebo také chladící stroj je teelné zařízení v němž robíhá dlouhodobá řeměna mechanické ráce v telo. Je charakteristický tím, že lyn svůj objem zvětšuje ři nejnižším tlaku. Jde o oběh obrácený. Na obr. 7. je směr obráceného oběhu znázorněn modrou šikou. Princi je naznačen na obr Carnotův cyklus ratný kruhový děj skládající se ze dvou izotermických a dvou adiabatických dějů se nazývá Carnotův cyklus. eelný stroj racující na rinciu Carnotova cyklu je nejúčinnější. Carnotův cyklus definoval v 9. století francouzský fyzik Nicolas Léonard Sadi Carnot. Zjistil, že okud teelný stroj racuje odle tohoto cyklu, má 6 (47)

37 Kruhové děje v lynech nejvyšší účinnost. Carnotův cyklus sestává z následujících čtyř dějů, které jsou znázorněny na obr. 7. v diagramu. a) Z výchozího stavu se ohřívač lyn izotermicky rozíná ři konstantní telotě do stavu. Během této fáze řijme z ohřívače telo 4 Q. b) Ze stavu okračuje cyklus adiabatickou exanzí do stavu. Přitom se sníží telota lynu z teloty na telotu. Během této fáze je vyloučena výměna obr. 7. Carnotův cyklus v diagramu tela mezi lynem a okolím. c) Dále děj okračuje izotermickou komresí ze stavu do stavu 4 ři konstantní telotě. Během této fáze lyn odevzdá do chladiče telo Q. d) Poslední část cyklu je adiabatická komrese, během níž se lyn vrátí ze stavu 4 do výchozího stavu, řičemž se jeho telota oět zvýší zět z teloty na telotu. Oět je vyloučena výměna tela mezi lynem a okolím. Při izotermických dějích je lyn ve styku se zásobníky říslušné teloty. Při adiabatických dějích musí být rovedena dokonalá teelná izolace lynu od okolí. Práci, kterou Carnotův teelný stroj vykonal během jednoho cyklu, je dána součtem rací ři všech dějích 4. S řihlédnutím ke skutečnosti, že ři izotermických dějích je ráce lynu rovna telu Q, které lyn řijal (ři izotermické exanzi) nebo telu Q, které odevzdal (ři izotermické komresi) a vzhledem k rovnici ro ráci lynu ři adiabatickém ději (5), bude ro ráci jednoho cyklu latit nebo-li W = Q +C ( ) Q + C ( ), (54) W = Q Q. (55) Práce lynu ro jeden Carnotův cyklus je rovna rozdílu tela Q řijatého z ohřívače a tela Q odevzdaného chladiči. Po vyjádření teel z rovnice (6) můžeme ráci lynu o jednom Carnotově cyklu sát rovněž ve tvaru 7 (47)

38 Alikovaná fyzika ermodynamika W = n R ln n R ln. (56) kde =. oto tvrzení dokážeme. Pro jednotlivé stavové změny ři 4 Carnotově cyklu totiž latí Úravou rovnic, dostaneme =, 4 = 4, γ γ 4 takže, o odmocnění oslední rovnice γ γ γ, = γ. = γ γ =, a roto ráce ro jeden Carnotův cyklus bude =, (57) 4 W = n R ( ) ln. (58) Graficky je tato ráce znázorněna lochou uvnitř uzavřené křivky na obr. 7.. eelné kruhové děje charakterizuje jejich teelná účinnost η. Je určena oměrem vykonané mechanické ráce W k celkovému dodanému telu lynu Q během jednoho cyklu, W η =. (59) Q elo Q, které racovní lyn odevzdá chladiči, nemůžeme od tela Q dodaného ohřívačem ve vztahu (59) odečítat, rotože není využito ve rosěch ráce lynu, jde o telo ztrátové. Není vráceno zět ohřívači, nýbrž je odevzdáváno chladiči, který není schoen teelný stroj zásobovat telem. Může však být zužitkováno jinak, naříklad k toení v motorových vozidlech. yužijeme-li vztah ro vykonanou ráci (55), můžeme teelnou účinnost v rovnici (59) vyjádřit vztahem Q Q η =. (6) Q ento oměr je u vratného Carnotova cyklu dán jen telotami a ohřívače a chladiče. Pro teelnou účinnost, odle rovnice (6) ro telo dodané ři izotermickém ději, vychází 8 (47)

Termodynamika ideálního plynu

Termodynamika ideálního plynu Přednáška 5 Termodynamika ideálního lynu 5.1 Základní vztahy ro ideální lyn 5.1.1 nitřní energie ideálního lynu Alikujme nyní oznatky získané v ředchozím textu na nejjednodužší termodynamickou soustavu

Více

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma :

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma : Jednoduché vratné děje ideálního lynu ) Děj izoter mický ( = ) Za ředokladu konstantní teloty se stavová rovnice ro zadané množství lynu změní na známý zákon Boylův-Mariottův, která říká, že součin tlaku

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ

STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ I N E S I C E D O R O Z O J E Z D Ě L Á Á N Í SRUKURA A LASNOSI PLYNŮ. Ideální lyn ředstavuje model ideálního lynu, který často oužíváme k oisu různých dějů. Naříklad ozději ředokládáme, že všechny molekuly

Více

Kruhový děj s plynem

Kruhový děj s plynem .. Kruhový děj s lynem Předoklady: 0 Chceme využít skutečnost, že lyn koná ři rozínání ráci, na konstrukci motoru. Nejjednodušší možnost: Pustíme nafouknutý balónek. Balónek se vyfukuje, vytlačuje vzduch

Více

KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Přemysl Šedivý. 1 Základní pojmy 2

KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Přemysl Šedivý. 1 Základní pojmy 2 Obsah KRUHOÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM Studijní text ro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku Přemysl Šedivý Základní ojmy ztahy užívané ři oisu kruhových dějů s ideálním lynem Přehled základních dějů v ideálním

Více

Fyzikální chemie. 1.2 Termodynamika

Fyzikální chemie. 1.2 Termodynamika Fyzikální chemie. ermodynamika Mgr. Sylvie Pavloková Letní semestr 07/08 děj izotermický izobarický izochorický konstantní V ermodynamika rvní termodynamický zákon (zákon zachování energie): U Q + W izotermický

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Ideální plyn. Stavová rovnice Děje v ideálním plynu Práce plynu, Kruhový děj, Tepelné motory

Ideální plyn. Stavová rovnice Děje v ideálním plynu Práce plynu, Kruhový děj, Tepelné motory Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn Vlastnosti ideálního plynu: Ideální plyn Stavová rovnice Děje v ideálním plynu Práce plynu, Kruhový děj, epelné motory rozměry molekul jsou ve srovnání se střední

Více

IDEÁLNÍ PLYN. Stavová rovnice

IDEÁLNÍ PLYN. Stavová rovnice IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice Ideální plyn ) rozměry molekul jsou zanedbatelné vzhledem k jejich vzdálenostem 2) molekuly plynu na sebe působí jen při vzájemných srážkách 3) všechny srážky jsou dokonale

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizoaný na SPŠ Noé Město nad Metují s finanční odorou Oeračním rogramu Vzděláání ro konkurenceschonost Králoéhradeckého kraje ermodynamika Ing. Jan Jemelík Ideální lyn: - ideálně stlačitelná

Více

TERMODYNAMIKA 1. AXIOMATICKÁ VÝSTAVBA KLASICKÉ TD Základní pojmy

TERMODYNAMIKA 1. AXIOMATICKÁ VÝSTAVBA KLASICKÉ TD Základní pojmy ERMODYNAMIKA. AXIOMAICKÁ ÝSABA KLASICKÉ D.. Základní ojmy Soustava (systém) je část rostoru od okolí oddělený stěnou uzavřená - stěna brání výměně hmoty mezi soustavou a okolím vers. otevřená (uzavřená

Více

TERMODYNAMIKA 1. AXIOMATICKÁ VÝSTAVBA KLASICKÉ TD Základní pojmy

TERMODYNAMIKA 1. AXIOMATICKÁ VÝSTAVBA KLASICKÉ TD Základní pojmy ERMODYNAMIKA. AXIOMAICKÁ ÝSABA KLASICKÉ D.. Základní ojmy Soustava (systém) je část rostoru od okolí oddělený stěnou uzavřená - stěna brání výměně hmoty mezi soustavou a okolím vers. otevřená (uzavřená

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

Termodynamické zákony

Termodynamické zákony Termodynamické zákony Makroskopická práce termodynamické soustavy Již jsme uvedli, že změna vnitřní energie soustavy je obecně vyvolána dvěma ději: tepelnou výměnou mezi soustavou a okolím a konáním práce

Více

PLYNNÉ LÁTKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník

PLYNNÉ LÁTKY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník PLYNNÉ LÁTKY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Termika - 2. ročník Ideální plyn Po molekulách ideálního plynu požadujeme: 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou ve srovnání se střední vzdáleností molekul

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn

LOGO. Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn Ideální plyn Protože popsat chování plynů je nad naše možnosti, zavádíme zjednodušený model tzv. ideálního plynu, který má tyto vlastnosti: Částice ideálního plynu

Více

Termodynamika 2. UJOP Hostivař 2014

Termodynamika 2. UJOP Hostivař 2014 Termodynamika 2 UJOP Hostivař 2014 Skupenské teplo tání/tuhnutí je (celkové) teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání nebo naopak Značka Veličina Lt J Nedochází při něm ke změně

Více

HYDROPNEUMATICKÝ VAKOVÝ AKUMULÁTOR

HYDROPNEUMATICKÝ VAKOVÝ AKUMULÁTOR HYDROPNEUMATICKÝ AKOÝ AKUMULÁTOR OSP 050 ŠEOBECNÉ INFORMACE ýočet hydroneumatického akumulátoru ZÁKLADNÍ INFORMACE Při výočtu hydroneumatického akumulátoru se vychází ze stavové změny lynu v akumulátoru.

Více

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu.

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu. 7. Měření dutých objemů omocí komrese lynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol : Určete objem skleněné láhve s kohoutem komresí lynu. Pomůcky Měřený objem (láhev s kohoutem), seciální lynová byreta

Více

III. Základy termodynamiky

III. Základy termodynamiky III. Základy termodynamiky 3. ermodynamika FS ČU v Praze 3. Základy termodynamiky 3. Úvod 3. Základní ojmy 3.3 Základní ostuláty 3.4 Další termodynamické funkce volná energie a volná entalie 3.5 Kritérium

Více

Termodynamika. T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]= t [ 0 C] termodynamická teplota: Stavy hmoty. jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické

Termodynamika. T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]= t [ 0 C] termodynamická teplota: Stavy hmoty. jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické Termodynamika termodynamická teplota: Stavy hmoty jednotka: 1 K (kelvin) = 1/273,16 část termodynamické teploty trojného bodu vody (273,16 K = 0,01 o C). 0 o C = 273,15 K T [K ]=t [ 0 C] 273,15 T [ K ]=

Více

9. Struktura a vlastnosti plynů

9. Struktura a vlastnosti plynů 9. Struktura a vlastnosti plynů Osnova: 1. Základní pojmy 2. Střední kvadratická rychlost 3. Střední kinetická energie molekuly plynu 4. Stavová rovnice ideálního plynu 5. Jednoduché děje v plynech a)

Více

Výsledky úloh. Obsah KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku

Výsledky úloh. Obsah KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku ýsledky úloh C R, C R, κ 0, 0,088 0, 0,8 KRUHOÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM Studijní text ro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku 6 η 0,8 ( ){ { Obsah Přemysl Šedivý Základní ojmy ztahy užívané ři oisu kruhových

Více

Termodynamické základy ocelářských pochodů

Termodynamické základy ocelářských pochodů 29 3. Termodynamické základy ocelářských ochodů Termodynamika ůvodně vznikla jako vědní discilína zabývající se účinností teelných (arních) strojů. Později byly termodynamické zákony oužity ři studiu chemických

Více

TERMIKA VIII. Joule uv a Thompson uv pokus pro reálné plyny

TERMIKA VIII. Joule uv a Thompson uv pokus pro reálné plyny TERMIKA VIII Maxwellova rovnovážná rozdělovací funkce rychlostí Joule uv a Thomson uv okus ro reálné lyny 1 Maxwellova rovnovážná rozdělovací funkce rychlostí Maxwellova rychlostní rozdělovací funkce se

Více

Výpočty za použití zákonů pro ideální plyn

Výpočty za použití zákonů pro ideální plyn ýočty za oužití zákonů ro ideální lyn Látka v lynné stavu je tvořena volnýi atoy(onoatoickýi olekulai), ionty nebo olekulai. Ideální lyn- olekuly na sebe neůsobí žádnýi silai, jejich obje je ve srovnání

Více

Zákony ideálního plynu

Zákony ideálního plynu 5.2Zákony ideálního plynu 5.1.1 Ideální plyn 5.1.2 Avogadrův zákon 5.1.3 Normální podmínky 5.1.4 Boyleův-Mariottův zákon Izoterma 5.1.5 Gay-Lussacův zákon 5.1.6 Charlesův zákon 5.1.7 Poissonův zákon 5.1.8

Více

TERMOMECHANIKA 4. První zákon termodynamiky

TERMOMECHANIKA 4. První zákon termodynamiky FSI VUT Brně, Energetický ústa Odbor termomechaniky a techniky rostředí rof. Ing. Milan Paelek, CSc. TERMOMECHANIKA 4. Prní zákon termodynamiky OSNOVA 4. KAPITOLY. forma I. zákona termodynamiky Objemoá

Více

Termodynamika pro +EE1 a PEE

Termodynamika pro +EE1 a PEE ermodynamika ro +EE a PEE Literatura: htt://home.zcu.cz/~nohac/vyuka.htm#ee [0] Zakladni omocny text rednasek Doc. Schejbala [] Pomocne texty ke cviceni [] Prednaska cislo 7 - Zaklady termodynamiky [3]

Více

VNITŘNÍ ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika

VNITŘNÍ ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika VNITŘNÍ ENERGIE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 2. ročník - Termika Zákon zachování energie Ze zákona zachování mechanické energie platí: Ek + Ep = konst. Ale: Vnitřní energie tělesa Každé těleso má

Více

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ 3.1 Ideální plyn a) ideální plyn model, předpoklady: 1. rozměry molekul malé (ve srovnání se střední vzdáleností molekul). molekuly na sebe navzálem silově nepůsobí (mimo

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 1, 2

PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení 1, 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ AKULTA APLIKOVANÉ INORMATIKY PROCESY V TECHNICE BUDOV cvičení, část Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 03 Tento studijní materiál vznikl za finanční odory Evroského sociálního

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. Změny skupenství látek. Tání a tuhnutí. Pevná látka. soustava velkého počtu částic. Plyn

FYZIKA 2. ROČNÍK. Změny skupenství látek. Tání a tuhnutí. Pevná látka. soustava velkého počtu částic. Plyn Zěny skuenství látek Pevná látka Kaalina Plyn soustava velkého očtu částic Má-li soustava v rovnovážné stavu ve všech částech stejné fyzikální a cheické vlastnosti (stejnou hustotu, stejnou strukturu a

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

3.5 Tepelné děje s ideálním plynem stálé hmotnosti, izotermický děj

3.5 Tepelné děje s ideálním plynem stálé hmotnosti, izotermický děj 3.5 Tepelné děje s ideálním plynem stálé hmotnosti, izotermický děj a) tepelný děj přechod plynu ze stavu 1 do stavu tepelnou výměnou nebo konáním práce dále uvaž., že hmotnost plynu m = konst. a navíc

Více

Obrázek1:Nevratnáexpanzeplynupřesporéznípřepážkudooblastisnižšímtlakem p 2 < p 1

Obrázek1:Nevratnáexpanzeplynupřesporéznípřepážkudooblastisnižšímtlakem p 2 < p 1 Joule-Thomsonův jev Fyzikální raktikum z molekulové fyziky a termodynamiky Teoretický rozbor Entalie lynu Při Joule-Thomsonově jevu dochází k nevratné exanzi lynů do rostředí s nižším tlakem. Pro ilustraci

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ APLIKOVANÁ FYZIKA MODUL 1 STAVOVÉ VELIČINY TERMODYNAMICKÝCH SOUSTAV

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ APLIKOVANÁ FYZIKA MODUL 1 STAVOVÉ VELIČINY TERMODYNAMICKÝCH SOUSTAV VYSOKÉ UČEÍ ECHICKÉ V BRĚ FAKULA SAVEBÍ PAVEL SCHAUER APLIKOVAÁ FYZIKA MODUL SAVOVÉ VELIČIY ERMODYAMICKÝCH SOUSAV SUDIJÍ OPORY PRO SUDIJÍ PROGRAMY S KOMBIOVAOU FORMOU SUDIA Recenzoval: Prof. RDr. omáš

Více

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů Molekulová fyzika a termika Přehled základních pojmů Kinetická teorie látek Vychází ze tří experimentálně ověřených poznatků: 1) Látky se skládají z částic - molekul, atomů nebo iontů, mezi nimiž jsou

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

Molekulová fyzika a termika:

Molekulová fyzika a termika: Molekulová fyzika a termika: 1. Měření teploty: 2. Délková roztažnost a Objemová roztažnost látek 3. Bimetal 4. Anomálie vody 5. Částicová stavba látek, vlastnosti látek 6. Atomová hmotnostní konstanta

Více

Termodynamika 1. UJOP Hostivař 2014

Termodynamika 1. UJOP Hostivař 2014 Termodynamika 1 UJOP Hostivař 2014 Termodynamika Zabývá se tepelnými ději obecně. Existují 3 termodynamické zákony: 1. Celkové množství energie (všech druhů) izolované soustavy zůstává zachováno. 2. Teplo

Více

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Termodynamika materiálů Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Důležité konstanty Standartní podmínky Avogadrovo číslo N A = 6,023.10

Více

VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY

VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY VLHKÝ VZDUCH STAVOVÉ VELIČINY Vlhký vzduch - vlhký vzduch je směsí suchého vzduchu a vodní áry okuující solečný objem - homogenní směs nastává okud je voda ve směsi v lynném stavu - heterogenní směs ve

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D09_Z_OPAK_T_Plyny_T Člověk a příroda Fyzika Struktura a vlastnosti plynů Opakování

Více

Cvičení z termodynamiky a statistické fyziky

Cvičení z termodynamiky a statistické fyziky Cvičení z termodynamiky a statistické fyziky 1 Matematické základy 1 Parciální derivace Necht F(x,y = xe x2 +y 2 Sočtěte F x, F y, 2 Úlný diferenciál I Bud 2 F x 2, 2 F x y, dω = A(x,ydx + B(x,ydy 2 F

Více

2.6.7 Fázový diagram. Předpoklady: Popiš děje zakreslené v diagramu křivky syté páry. Za jakých podmínek mohou proběhnout?

2.6.7 Fázový diagram. Předpoklady: Popiš děje zakreslené v diagramu křivky syté páry. Za jakých podmínek mohou proběhnout? 2.6.7 Fázový diagram Předoklady: 2606 Př. 1: Poiš děje zakreslené v diagramu křivky syté áry. Za jakých odmínek mohou roběhnout? 4 2 1 3 1) Sytá ára je za stálého tlaku zahřívána. Zvětšuje svůj objem a

Více

Teplo, práce a 1. věta termodynamiky

Teplo, práce a 1. věta termodynamiky eplo, práce a. věta termodynamiky eplo ( tepelná energie) Nyní již víme, že látka (plyn) s vyšší teplotou obsahuje částice (molekuly), které se pohybují s vyššími rychlostmi a můžeme posoudit, co se stane

Více

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE ÚSTV NORGNIKÉ THNOLOGI Oddělení technické elektrochemie, 037 LBORTORNÍ PRÁ č.9 YKLIKÁ VOLTMTRI yklická voltametrie yklická voltametrie atří do skuiny otenciodynamických exerimentálních metod. Ty doznaly

Více

Plynové turbíny. Nevýhody plynových turbín: - menší mezní výkony ve srovnání s parní turbínou - vyšší nároky na palivo - kvalitnější materiály

Plynové turbíny. Nevýhody plynových turbín: - menší mezní výkony ve srovnání s parní turbínou - vyšší nároky na palivo - kvalitnější materiály Plynoé turbíny Plynoá turbína je teeý stroj řeměňujíí teeou energie obsaženou raoní láte q roházejíí motorem na energii mehanikou a t (obr.). Praoní látkou je zduh, resektie saliny, které se ytářejí teeém

Více

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A ibbsova a Helmholtzova energie Def. ibbsovy energie H Def. Helmholtzovy energie U, jsou efinovány omocí stavových funkcí jená se o stavové funkce. ibbsova energie charakterizuje rovnovážný stav (erzibilní

Více

Příklady k zápočtu molekulová fyzika a termodynamika

Příklady k zápočtu molekulová fyzika a termodynamika Příklady k zápočtu molekulová fyzika a termodynamika 1. Do vody o teplotě t 1 70 C a hmotnosti m 1 1 kg vhodíme kostku ledu o teplotě t 2 10 C a hmotnosti m 2 2 kg. Do soustavy vzápětí přilijeme další

Více

Kinetick teorie plyn

Kinetick teorie plyn 0 Kinetick teorie lyn P edstavte si, ûe jste se r vï vr tili z lyûa skè t ry do romrzlè chaty; co udïl te nejd Ìv? NejsÌö zatoìte v kamnech ó a roë? ÿeklo by se, ûe kamna zv öì obsah vnit nì (ÑteelnÈì)

Více

ÚVODNÍ POJMY, VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ÚVODNÍ POJMY, VNITŘNÍ ENERGIE, PRÁCE A TEPLO POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D08_Z_OPAK_T_Uvodni_pojmy_vnitrni_energie _prace_teplo_t Člověk a příroda Fyzika

Více

1.5.2 Mechanická práce II

1.5.2 Mechanická práce II .5. Mechanická ráce II Předoklady: 50 Př. : Jakou minimální ráci vykonáš ři řemístění bedny o hmotnosti 50 k o odlaze o vzdálenost 5 m. Příklad sočítej dvakrát, jednou zanedbej třecí sílu mezi bednou a

Více

6. Jaký je výkon vařiče, který ohřeje 1 l vody o 40 C během 5 minut? Měrná tepelná kapacita vody je W)

6. Jaký je výkon vařiče, který ohřeje 1 l vody o 40 C během 5 minut? Měrná tepelná kapacita vody je W) TEPLO 1. Na udržení stále teploty v místnosti se za hodinu spotřebuje 4,2 10 6 J tepla. olik vody proteče radiátorem ústředního topení za hodinu, jestliže má voda při vstupu do radiátoru teplotu 80 ºC

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Zákon zachování mechanické energie V izolované soustavě těles je v každém okamžiku úhrnná mechanická energie stálá. Mění se navzájem jen potenciální energie E p a kinetická

Více

TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Ideální plyn je zjednodušená představa skutečného plynu. Je dokonale stlačitelný

Více

Termodynamika. Děj, který není kvazistatický, se nazývá nestatický.

Termodynamika. Děj, který není kvazistatický, se nazývá nestatický. Termodynamika Zabývá se ději, při nichž se mění tepelná energie v jiné druhy energie (zejména mechanické). Studuje vlastnosti látek bez přihlédnutí k jejich mikrostruktuře. Je vystavěna na axiomech (0.,

Více

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7. Výrobní činnost odniku Ekonomika odniku - 2009 7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7.1. Produkční funkce teoretický základ ekonomiky výroby 7.2. Výrobní kaacita Výrobní činnost je tou činností odniku, která

Více

II. MOLEKULOVÁ FYZIKA 1. Základy termodynamiky IV

II. MOLEKULOVÁ FYZIKA 1. Základy termodynamiky IV II. MOLEKLOÁ FYZIKA 1. Základy termodynamiky I 1 Obsah Princi maxima entroie. Minimum vnitřní energie. D otenciály vnitřní energie entalie volná energie a Gibbsova energie a jejich názorný význam ři některých

Více

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun PZP (0/0) 3/ tanislav Beroun Výměna tela mezi nální válce a stěnami, telotní zatížení vybraných dílů PM elo, které se odvádí z nálně válce, se ředává stěnám ve válci řevážně řestuem, u vznětových motorů

Více

Teplota jedna ze základních jednotek soustavy SI, vyjadřována je v Kelvinech (značka K) další používané stupnice: Celsiova, Fahrenheitova

Teplota jedna ze základních jednotek soustavy SI, vyjadřována je v Kelvinech (značka K) další používané stupnice: Celsiova, Fahrenheitova 1 Rozložení, distribuce tepla Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty je to stavová veličina, charakterizující termodynamickou rovnováhu systému. Teplo vyjadřuje kinetickou energii částic. Teplota

Více

T0 Teplo a jeho měření

T0 Teplo a jeho měření Teplo a jeho měření 1 Teplo 2 Kalorimetrie Kalorimetr 3 Tepelná kapacita 3.1 Měrná tepelná kapacita Měrná tepelná kapacita při stálém objemu a stálém tlaku Poměr měrných tepelných kapacit 3.2 Molární tepelná

Více

Poznámky k cvičením z termomechaniky Cvičení 3.

Poznámky k cvičením z termomechaniky Cvičení 3. Vnitřní energie U Vnitřní energie U je stavová veličina U = U (p, V, T), ale závisí pouze na teplotě (experiment Gay-Lussac / Joule) U = f(t) Pro měrnou vnitřní energii (tedy pro vnitřní energii jednoho

Více

Stavová rovnice. Ve stavu termodynamické rovnováhy termodynamicky homogenní soustavy jsou všechny vnitřní parametry Y i

Stavová rovnice. Ve stavu termodynamické rovnováhy termodynamicky homogenní soustavy jsou všechny vnitřní parametry Y i ermodynamický ostulát: Stavová rovnice e stavu termodynamické rovnováhy termodynamicky homogenní soustavy jsou všechny vnitřní arametry Y i určeny jako funkce všech vnějších arametrů X j a teloty Y i f

Více

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok.

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok. 8. Měření růtoků V následující tabulce jsou uvedeny jednotky ro objemový a hmotnostní růtok. Základní vztahy ro stacionární růtok Q M V t S w M V QV ρ ρ S w ρ t t kde V [ m 3 ] - objem t ( s ] - čas, S

Více

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení:

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 4 otázky za 2 body = 8 bodů Datum: 1 příklad za 3 body = 3 body Body: 1 příklad za 6 bodů = 6 bodů Celkem: 30 bodů příklady: 1) Sportovní vůz je schopný zrychlit

Více

11. Tepelné děje v plynech

11. Tepelné děje v plynech 11. eelné děje v lynech 11.1 elotní roztažnost a rozínavost lynů elotní roztažnost obje lynů závisí na telotě ři stálé tlaku. S rostoucí telotou se roztažnost lynů ři stálé tlaku zvětšuje. Součinitel objeové

Více

FYZIKA I cvičení, FMT 2. POHYB LÁTKY

FYZIKA I cvičení, FMT 2. POHYB LÁTKY FYZIKA I cvičení, FMT 2.1 Kinematika hmotných částic 2. POHYB LÁTKY 2.1.1 2.1.2 2.1.3 2.1.4 2.1.5 2.1.6 Těleso při volném pádu urazí v poslední sekundě dvě třetiny své dráhy. Určete celkovou dráhu volného

Více

VÝHODY A NEVÝHODY PNEUMATICKÝCH MECHANISMŮ

VÝHODY A NEVÝHODY PNEUMATICKÝCH MECHANISMŮ VÝHODY A NEVÝHODY PNEUMATICKÝCH MECHANISMŮ Výhody: medium (vzduch) se nachází všude kolem nás možnost využití centrální výroby stlačeného vzduchu v závodě kompresor nemusí pracovat nepřetržitě (stlačený

Více

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného lynu - statistické zracování dat Teorie Tam, kde se racuje se stlačenými lyny, je možné ozorovat zajímavý jev. Jestliže se do nádoby, kde je

Více

1/6. 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu

1/6. 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu 1/6 2. Stavová rovnice, plynová konstanta, Avogadrův zákon, kilomol plynu Příklad: 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, 2.11, 2.12, 2.13, 2.14, 2.15, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 2.21, 2.22,

Více

Teplovzdušné motory motory budoucnosti

Teplovzdušné motory motory budoucnosti Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra energetiky Telovzdušné motory motory budoucnosti Text byl vyracován s odorou rojektu CZ.1.07/1.1.00/08.0010 Inovace odborného vzdělávání

Více

Vnitřní energie, práce, teplo.

Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie, práce, teplo. Vnitřní energie tělesa Částice uvnitř látek mají kinetickou a potenciální energii. Je to energie uvnitř tělesa, proto ji nazýváme vnitřní energie. Značíme ji písmenkem U

Více

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika)

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika) Kvantová a statistická fyzika 2 (ermodynamika a statistická fyzika) ermodynamika ermodynamika se zabývá zkoumáním obecných vlastností makroskoických systémů v rovnováze, zákonitostmi makroskoických rocesů,

Více

ZÁKLADNÍ POZNATKY Hydrostatika Kapaliny málo stlačitelné, za rovnovážného stavu nemohou vznikat tečná napětí, jsou dokonale pružné.

ZÁKLADNÍ POZNATKY Hydrostatika Kapaliny málo stlačitelné, za rovnovážného stavu nemohou vznikat tečná napětí, jsou dokonale pružné. ZÁKLDNÍ POZNTKY Hydrostatika Kaaliny málo stlačitelné, za rovnovážného stavu nemohou vznikat tečná naětí, jsou dokonale ružné. Tlak v kaalině F, F. S S tlaková síla Pascalův zákon : Tlak je na všech místech

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 2. Stanovte objem nádoby, ve které je uzavřený dusík o hmotnosti 20 [kg], teplotě 15 [ C] a tlaku 10 [MPa].

Cvičení z termomechaniky Cvičení 2. Stanovte objem nádoby, ve které je uzavřený dusík o hmotnosti 20 [kg], teplotě 15 [ C] a tlaku 10 [MPa]. Příklad 1 Stanovte objem nádoby, ve které je uzavřený dusík o hmotnosti 20 [kg], teplotě 15 [ C] a tlaku 10 [MPa]. m 20[kg], t 15 [ C] 288.15 [K], p 10 [MPa] 10.10 6 [Pa], R 8314 [J. kmol 1. K 1 ] 8,314

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 12

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 12 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 2 Termodynamika reálných plynů část 2 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 203 Tento studijní

Více

Teplota a její měření

Teplota a její měření Teplota a její měření Teplota a její měření Číslo DUM v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_07_03_01 Teplota, Celsiova a Kelvinova teplotní stupnice, převodní vztahy, příklady. Tepelná výměna, měrná

Více

Laplaceova transformace.

Laplaceova transformace. Lalaceova transformace - studijní text ro cvičení v ředmětu Matematika -. Studijní materiál byl řiraven racovníky katedry E. Novákovou, M. Hyánkovou a L. Průchou za odory grantu IG ČVUT č. 300043 a v rámci

Více

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

TEPELNÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie TEPELNÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Vnitřní energie tělesa Každé těleso se skládá z látek. Látky se skládají z částic. neustálý neuspořádaný pohyb kinetická energie vzájemné působení

Více

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indexu lomu vzduchu na tlaku n(). 2. Závislost n() zracujte graficky. Vyneste také závislost závislost vlnové délky sodíkové čáry na indexu lomu vzduchu λ(n). Proveďte

Více

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA

MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 3.. 04 Název zpracovaného celku: MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA Studuje tělesa na základě jejich částicové struktury.

Více

GONIOMETRICKÉ ROVNICE -

GONIOMETRICKÉ ROVNICE - 1 GONIOMETRICKÉ ROVNICE - Pois zůsobu oužití: teorie k samostudiu (i- learning) ro 3. ročník střední školy technického zaměření, teorie ke konzultacím dálkového studia Vyracovala: Ivana Klozová Datum vyracování:

Více

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE DOPLŇKOVÉ TEXTY BB1 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE Obsa Energie... 1 Kinetická energie... 1 Potenciální energie... Konzervativní síla... Konzervativníu silovéu oli odovídá dru otenciální

Více

21.1 VRATNÉ A NEVRATNÉ DĚJE 21.2 ENTROPIE. Probíhá-li v uzavřeném systému nevratný děj, entropie S systému vždy roste a nikdy neklesá.

21.1 VRATNÉ A NEVRATNÉ DĚJE 21.2 ENTROPIE. Probíhá-li v uzavřeném systému nevratný děj, entropie S systému vždy roste a nikdy neklesá. 21 Entroie AnonymnÌ n is na zdi v jednè kav rniëce na Pecan Street v Austinu v Texasu n m sdïluje: Ñ»as je z sob, jak B h zajistil, aby se vöechno nestalo najednouì.»as m takè smïr: nïkterè dïje se odehr

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ 3.1 Ideální plyn a) ideální plyn model, předpoklady: 1. rozměry molekul malé (ve srovnání se střední vzdáleností molekul). molekuly na sebe navzálem silově nepůsobí (mimo

Více

Národní informační středisko pro podporu jakosti

Národní informační středisko pro podporu jakosti Národní informační středisko ro odoru jakosti Konzultační středisko statistických metod ři NIS-PJ Analýza zůsobilosti Ing. Vratislav Horálek, DrSc. ředseda TNK 4: Alikace statistických metod Ing. Josef

Více

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ Univerzita Pardubice FAKULA CHEMICKO ECHNOLOGICKÁ MEODY S LAENNÍMI PROMĚNNÝMI A KLASIFIKAČNÍ MEODY SEMINÁRNÍ PRÁCE LICENČNÍHO SUDIA Statistické zracování dat ři kontrole jakosti Ing. Karel Dráela, CSc.

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno JAMES WATT 19.1.1736-19.8.1819 Termodynamika principy, které vládnou přírodě Obsah přednášky Vysvětlení základních

Více

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 56 12 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Těžiště I. impulsová věta - věta o pohybu těžiště II. impulsová věta Zákony zachování v izolované soustavě hmotných bodů Náhrada pohybu skutečných objektů pohybem

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Základy teorie vozidel a vozidlových motorů

Základy teorie vozidel a vozidlových motorů Základy teorie vozidel a vozidlových motorů Předmět Základy teorie vozidel a vozidlových motorů (ZM) obsahuje dvě hlavní kaitoly: vozidlové motory a vozidla. Kaitoly o vozidlových motorech ukazují ředevším

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

Vnitřní energie, práce a teplo

Vnitřní energie, práce a teplo Vnitřní energie, práce a teplo Míček upustíme z výšky na podlahu o Míček padá zvětšuje se, zmenšuje se. Celková mechanická energie se - o Míček se od země odrazí a stoupá vzhůru zvětšuje se, zmenšuje se.

Více

Základní poznatky. Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo

Základní poznatky. Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo Molekulová fyzika a termika Základní poznatky Základní poznatky Teplota Vnitřní energie soustavy Teplo Termika = část fyziky zabývající se studiem vlastností látek a jejich změn souvisejících s teplotou

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA TERMODYNAMICKÁ TEPLOTNÍ STUPNICE, TEPLOTA 1) Převeďte hodnoty v

Více