Prognostická a prediktívn. vní medicína

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prognostická a prediktívn. vní medicína"

Transkript

1 Prognostická a prediktívn vní medicína MUDr.Jana Dvořáčkov ková Ph.D

2 Moderní patologie Hlavními úkoly moderní patologie se v současnosti stávaj vají,, kromě vysoce přesné diagnostiky a určen ení etiopatogeneze nemoci na molekulárn rní, submikroskopické úrovni, také určen ení, respektive odhad prognózy nemoci, predikce reakce na léčbu l a monitorování změn n v průběhu léčby l

3 Moderní patologie - pokračov ování těchto úkolů nelze dosáhnout klasickými metodami patologie potřeba zavádění nových metod Dominantní roli hraje: - molekulárn rní patologie Tak se stává z oboru morfologického obor komplexní

4 Moderní patologie - pokračov ování Komplexnost oboru patologie zvláš áště v onkologické oblasti dokazují například nejnovější edice klasifikace nádorn dorů dle WHO, kde nezbytnou součást stí diagnostiky jsou nejen údaje makroskopické a mikroskopické,, ale také údaje vycházej zející z molekulárn rní biologie a cytogenetiky

5 Prognóza a predikce Prognózou - rozumíme me odhad další šího průběhu onemocnění bez ohledu na případnou padnou léčbu l Predikcí - rozumíme me odhad průběhu onemocnění v závislosti na konkrétn tní léčbě Jde tedy o informace zásadnz sadního významu a měly m by být co nejpřesn esnější,, protože e na nich závisz visí například strategie léčby l

6 Markery Objevují se pojmy prognostický znak/marker marker a prediktivní znak/marker marker. Proto se v poslední době začal al používat výraz prognostická a prediktivní patologie.

7 Základní rozdělen lení prognostických a prediktivních znaků 1) Mezi znaky související s nádorem patří: morfologické znaky: jako jsou grading a staging velikost léze,, charakter invaze (perineur( perineurální šířen ení, angioinvaze) či i uspořádání nádorových buněk k (papilárn rní, tubulárn rní,, solidní,, atd.) laboratorní údaje: jako jsou zvýšen ené hladiny prostatického specifického antigenu (PSA), a-a fetoproteinu (AFP), karcinoembryonáln lního antigenu (CEA), atd. molekulárn rně-biologické a genetické znaky

8 Základní rozdělen lení prognostických a prediktivních znaků - pokračov ování 2) Mezi znaky související s pacientem patří: údaje demografické : jako je věk v k (u většiny v nádorů je se vyrůstaj stajícím m věkem v prognóza horší ší), pohlaví či i socioekonomická situace znaky provázej zející nemoc (komorbidita( komorbidita): ztráta ta tělesné hmotnosti, stav imunitního systému, teploty, infekce a případnp padná další onemocnění (například přítomnost p paraneoplastického syndromu) ostatní znaky: recidiva nádoru n (zhoršuj ující prognózu), přítomnost či i nepřítomnost nádoru v resekční linii po operačním m výkonu, rychlost a dostupnost adekvátn tní léčby, atd.

9 Základní rozdělen lení prognostických a prediktivních znaků - pokračov ování 3)Mezi znaky související s okolním prostřed edím přítomnost kancerogenních ch faktorů (chemických, fyzikáln lních či i biochemických- jako jsou například nadměrn rné sluneční záření,, znečištění prostřed edí,, atd.)

10 Morfologické znaky Gradingem nádoru - označujeme stupeň jeho předpoklp edpokládané agresivity a diferenciace. Grading je založen na hodnocení stupně diferenciace a proliferační aktivity buněk. Při i stanovení diferenciace buňky se opíráme o - nukleoplazmatický poměr r (vzrůst stá s mírou m anaplazie), - velikost a pravidelnost buňky - schopnost formovat určit ité struktury (například žlázové tubuly) - stupeň kohezivity (soudržnosti) s ostatními buňkami - přítomnost či i nepřítomnost jadérka či i více v jadérek.

11 Morfologické znaky- pokračov ování Proliferační aktivitu lze v běžb ěžných histologických a cytologických preparátech sledovat různými r metodami - nejčast astěji stanovením m mitotického indexu - imunohistochemickými metodami (PCNA, Ki67). Na základz kladě gradingu se nádory n rozděluj lují do 4 skupin podle narůstaj stajícího stupně anaplazie (grade, G1-G4). G4).

12 Staging Hodnocení stagingu se děje d podle třít kritéri rií takzvaný TNM systém. T znamená stanovení primárn rní lokalizace tumoru N určuje uje postižen ení lymfatických uzlin M hodnotí přítomnost metastáz. Stupně postižen ení jsou určeny numericky PRO DIAGNÓZU PATOLOGICKOU ptnm

13 Molekulárn rně-biologické metody V poslední době je snaha, aby se určen ení potenciáln lního biologického chování nádoru opíralo nejen o morfologické znaky,, ale i o znaky stanovené molekulárn rně-biologickými metodami - například stanovení exprese onkogenů - stanovení diferenciačních ch markerů - analýza cytogenetických změn n a změn obsahu DNA - stanovení markerů angioneogeneze,, atd.

14 Prognostická a prediktivní patologie Jak již bylo zmíněno, no, patologie již není oborem výhradně morfologickým, a proto je spektrum informací získaných z vyšet etření tkání podstatně širší. Kromě významu prognostického a prediktivního mají tyto informace (související například s buněč ěčným cyklem a apoptózou zou) ) význam: - v časné detekci a diagnostice nádorn dorů - při i stanovení citlivost nádoru n na terapii - při i sledování efektivnosti léčbyl - při i analýze protinádorov dorového efektu nových potencionáln lně účinných látek l atd

15 Prognostická a prediktivní patologie Současným trendem v diagnostickém m procesu je snaha o co nejmenší zátěž pacienta, tedy snaha získat z z minimáln lního množstv ství odebrané tkáně maximum informací. Z jednoho vzorku tkáně lze získat z informace týkající se: morfologie - metodou klasického histologického ho barvení, histochemie, elektronové mikroskopie, atd.

16 Prognostická a prediktivní patologie imunofenotypu - metodou imunohistochemie - in situ hybridizace,fish atd.

17 Možnost analýzy interfázních chromozomů (nevyžaduje kultivaci buněk a přípravu metafázických chromozomů) Detekce polysomií, translokací, inverzí, delecí FISH Multi color FISH/ high resolution banding kombinace fluorochromů

18 Prognostická a prediktivní patologie molekulárn rních alterací - metodou PCR, sekvencováním, - komparativní genomickou hybridizací,, atd.) komplexního funkčního profilu - protein and gene micro-arrays arrays,, atd. Komplexnost získanz skané informace a aplikace takového spektra metod vyžaduje změny v přístupu při p i zpracovaní a uchovávání tkáňových vzorků,, při p i zpracovaní výsledků a v neposlední řadě změny v uvažovan ovaní diagnostikujícího lékal kaře. Nesmíme me zapomínat ani na souhlas pacienta

19 Legislativa Pro pacienta i diagnostikujícího lékal kaře zůstávají důležitým etickým problémem i otázky vlastnictví genetického materiálu a otázky právn vní zodpovědnosti dnosti plynoucí z informací získaných na základz kladě výsledků molekulárn rně-biologických vyšet etření (prescreening,, prenatáln lní diagnostika). Dosud neexistuje právn vní kodifikace těchto t problémů.

20 Praktické použit ití metodik v prediktivní a prognostické patologii Metodiky lze rozdělit na : - metodiky používan vané běžně - metodiky používan vané nedostatečně - metodiky, které budou používan vané v nejbližší budoucnosti.

21 Běžně používan vané metodiky Určen ení proliferační aktivity (imunohistochemick( imunohistochemické stanovení Ki67, PCNA) Stanovení DNA ploidie (počíta tačová obrazová analýza, průtokov toková cytometrie) Stanovení diferenciačních ch markerů (CD), onkoproteinů, onkofetáln lních antigenů (imunohistochemie,, průtokov toková cytometrie) Stanovení exprese receptorů pro růstovr stové faktory a hormony (steroidní hormony, c-erbbc erbb-2 ) (imunohistochemie) Stanovení chromozomáln lních poruch především m v hematoonkologii (FISH, CGH)

22 Mezi metodiky používan vané nedostatečně patří: Stanovení exprese proteinů zapojených do regulace buněč ěčného cyklu a apoptózy Stanovení exprese proteinů regulovaných růstovými faktory a hormony Stanovení apoptotického (nekrotického) indexu pro monitorování průběhu léčbyl Stanovení exprese proteinů zapojených do mnohotné lékové rezistence (MDR, multidrug resistance)

23 Metodiky používan vané nedostatečně pokračov ování Stanovení exprese klíčových nádorových n supresorů,, jejichž exprese souvisí s činností reparačních mechanizmů Stanovení exprese produktů genů odpovědných dných za reparaci chybného ho párovp rování Stanovení exprese proteinů zapojených do regulace cytochromu P-450

24 Mezi metodiky, které budou používan vané v nejbližší budoucnosti patří: Tkáňov ové micro-arrays (tkáňov ové mikročipy) ipy) DNA micro-arrays (DNA mikročipy) ipy) DNA sekvence (array)

25 DNA ČIPy - identifikace nových genů - unikátní informace o změnách v expresi celého genomu v odpovědi na pokusný zásah nové diagnostické markery (BRCA1, BRCA2-adenokarcinom mléčné žlázy nebo ovaria)

26 Nejvýznamnější aplikace prognostických a prediktivních znaků Klinicky se stanovení prognostických a prediktivních znaků nejčastěji používá u karcinomů plic karcinomů zažívacího traktu karcinomů mléčné žlázy nádorů CNS karcinomů urogenitální oblasti hematologických malignit.

27 Prognostické a prediktivní znaky u NSCLC Mezi nevýznamnější prognostické faktory u NSCLC patří Stanovení aktivace onkogenů (ras, myc, bcl-2) Ztráta ta či i mutace nádorových n supresorových genů (prb,, p53, p16) Význam mám stanovení DNA ploidie (diploidní tumory mají lepší prognózu než tumory aneuploidní) Důležitou roli hraje také stanovení exprese EGFR (receptor pro epidermáln lní růstový faktor).

28 Prognostické a prediktivní znaky u NSCLC Dobrým prognostickým a prediktivním m znakem u NSCLC mohou být: známky neuroendokrinní diferenciace (imunohistochemický průkaz exprese chromograninu, neuron-specifick specifické enolázy a Leu-7, elektronmikroskopický průkaz neuroendokrinních dense core granul) V poslední době je za důled ležitý prognostický znak považov ována angioneogeneze morfometricky hodnocená denzita cév, imunohistochemická detekce faktoru VIII., CD34, nestinu,, atd. Ukazuje se, že e u NSCLC koreluje míra m angioneogeneze s horší prognózou.

29 Prognostické a prediktivní znaky u SCLC Kromě klasického stagingu (TNM) a některých n biochemických hodnot (elevace LDH a neuron specifické enolázy v séru jsou známkami špatné prognózy) jsou v současn asné době testovány i některn které molekulárn rně- biologické faktory například proteiny zahrnuté do vývoje mnohotné lékové rezistence, inhibitory cdk jako jsou p21waf1/cip1 a p27kip1, atd většina z nich však v patří do kategorie faktorů intenzivně studovaných a v klinické praxi nejsou ve většív míře používány

30 Prognostické a prediktivní znaky u karcinomu GIT Obecně lze ale konstatovat, že e význam většiny v těchto t faktorů byl objeven v souvislosti se studiem vývoje nádorů zažívac vací roury. Typickým příkladem p je vícestupňový proces vzniku kolorektáln lního karcinomu, na němžn se v jednotlivých krocích ch podílí alterace genů kódujících ch proteiny MYC, RAS, p53, MCC ( mutated( in colorectal cancer ), DCC ( deleted( in colorectal cancer ), APC ( adenomatous( polyposis ) ) a defekty opravných mechanizmů ( microsatellite instability ). Genetické změny u familiárn rních forem kolorektáln lního karcinomu zahrnují alterace genů kódujících ch APC a HNPCC ( hereditary( non-polyposis colon cancer ).

31 Prognostické a prediktivní znaky u karcinomu GIT - pokračov ování Na vzniku karcinomů GIT se téžt podílí mutace genů kódujících ch růstovr stové faktory a jejich receptory (PDGF, EGF, TGF, EGFR, ), alterace cyklinu D, poruchy adhezních molekul, atd. V patogenezi maligních nádorn dorů GIT nelze opomenout ani roli onkogenních virů jako je EBV, HBV a HCV. Vzhledem k tomu, že e změny exprese jmenovaných znaků se podílí na vzniku nádorn dorů,, lze jejich průkaz použít t nejen k účelům m prognózy a predikce, ale také k monitorování rizika vzniku malignity resp. k její časné detekci.

32 Prognostické a prediktivní faktory u karcinomů mléčné žlázy Problematika prognostických a prediktivních faktorů u karcinomů mléčné žlázy je velmi široká Podobně jako u karcinomů GIT je vývoj karcinomu mléčné žlázy vícestupv cestupňový proces (normáln lní žlázka hyperplasie dysplasie [atypická lobulárn rní/duktální hyperplasie] adenom karcinom) DCIS G2 DCIS G1 DCIS G3

33 Prognostické a prediktivní faktory u karcinomů mléčné žlázy - pokračov ování Nejčast astěji studovanými znaky jsou průkazy změn exprese proteinů : p21ras MYC p53 BRCA 1,2, stanovení exprese a amplifikace c-erbbc erbb-2 (HER2/neu neu) stanovení exprese estrogenových a progesteronových receptorů stanovení proliferační aktivity exprese BCL-2

34 Nádory CNS Zájem neuropatologů,, molekulárn rních patologů a neurochirurgů o prognostické a prediktivní faktory v oblasti tumorů CNS se týká především astrogliomů,, a to vzhledem k tomu, že e jsou nejčast astějšími primárn rními nádory n CNS (cca 40%). Bylo zjištěno, že e u astrocytárn rních nádorů dochází k mnoha specifickým chromozomáln lním aberacím m (například delece chromozomu 9p, 10q, 11p, 13q atd.) s následnými n změnami exprese genových produktů.. NěkterN které tyto mutace mohou mít m t signifikantní vztah k prognóze a k biologickému chování.

35 Prognostické a prediktivní faktory u astrogliáln lních tumorů V praxi se nejčast astěji řeší následující otázky: Odlišen ení reaktivní gliózy (nenádorový proces) od astrocytomu nízké malignity (low( grade astrocytom,, dále d LGA). Pro LGA svědčí například pozitivita exprese p53. Přechod LGA do sekundárn rního vysoce maligního astrocytomu (high grade astrocytom, glioblastom,, dále d HGA). Pro přechod p do HGA můžm ůže e mimo jiné svědčit vysoká exprese proliferačního markeru Ki67. Určen ení prognostických a prediktivních faktorů u LGA a HGA (SAMS klasifikace, imunohistochemické stanovení exprese PTEN, MDM-2, p53, EGFR, atd.).

36 Prognostické a prediktivní faktory u karcinomů urogenitální oblasti Jde opět t o velmi širokou skupinu nádorn dorů se specifickou problematikou, uvádíme jen nejdůle ležitější znaky. U karcinomu dělod ložního čípku je důled ležitá rutinní typizace lidských papilomavirů (HPV) různými r metodami k průkazu typů viru představujp edstavujících ch vysoké riziko vzniku karcinomu (typy 16, 18, 31, 33, 35).

37 Prognostické a prediktivní faktory u karcinomů urogenitální oblasti U karcinomu močov ového měchým chýře se na prognóze podílí mutace EGFR, p53 a změny ploidie. U karcinomu prostaty jsou za potencionáln lní dobré indikátory prognózy/predikce považov ovány změny exprese androgenových receptorů,, změny exprese inhibitorů cyklin dependentních kináz (cdk)) proteinů p27kip1 a p21waf1/cip1, alterace a následnn sledné změny exprese nádorových n supresorů prb a p53, alterace proteinů cytoskeletu (cytokeratiny,, E-cadherinE cadherin,, atd.), alterace receptorů pro růstové faktory (EGFR) a také změny apoptotického indexu.

38 Prognostické a prediktivní faktory u hematologických malignit Poznání molekulárn rních mechanizmů vedoucích ch k hematologickým malignitám m patrně pokročilo nejdále. U leukemií a maligních lymfomů se například běžně používá CD typizace, detekce chromozomáln lních aberací (translokací), stanovení proteinů buněč ěčného cyklu a apoptózy (například imunohistochemický průkaz exprese BCL-2 2 u folikulárn rních lymfomů odlišuj ující maligní lymfom od folikulárn rní hyperplasie).

39 Prognostické a prediktivní faktory u hematologických malignit Většina znaků stanovených pomocí molekulárn rně- biologických a cytogenetických metodik je součást stí standardního diagnostického procesu a je zaimplementována na do nejnovější ších klasifikací hematologických malignit (REAL klasifikace, WHO klasifikace). V některých laboratořích se také rozvíjí testovaní in vitro citlivosti na cytostatika a analýza proteinů ovlivňuj ujících ch mnohotnou lékovou l rezistenci (MDR) Pro monitorování průběhu léčby l je také důležité sledování změn n exprese některých n proteinů regulujících ch buněč ěčný ný cyklus a apoptózu (prb,, p53, p21waf1/cip1, p27kip1, atd.).

40 Závěr V rutinní patologii se v současnosti objevují přístupy, jež byly dosud doménou biologie. V této to souvislosti nelze opomenout ani zvyšuj ující se podíl l počíta tačových technologií a výraznou diverzifikaci personálu (stále se rozšiřuj ující počet vysokoškolsky kolsky vzdělaných pracovníků nemedicínsk nského směru). Tyto všechny v požadavky vedou k vyšší finanční zátěži i moderních pracovišť a mnohdy je třeba t zhodnotit tzv. cost-effectivenes plánovaných vyšet etření

41 Závěr - pokračování Prognostická a prediktivní patologie sebou přináší také četné problémy metodické (dostupnost materiálu, laboratorní vybavení), problémy interpretace výsledků a problémy etické). Perspektivy prognostické a prediktivní patologie lze vidět t v několika rovinách: v oblasti metodické dojde z rutinnímu zavedení velmi výkonných metod jako jsou tissue arrays nebo DNA čipová technologie, své uplatnění také najdou metody mikrodisekce.

42 Závěr - pokračování V oblasti aplikace výsledků dojde patrně k těsnějšímu propojení prognostické a prediktivní patologie s nejmodernější šími léčebnými postupy (terapie pomocí monoklonáln lních protilátek, tek, genová terapie, nové přístupy v hormonáln lní terapii) V oblasti eticko-pr právní dojde zcela jistě k vyřešen ení mnoha nejasných či i sporných oblastí (tak, jak se to například zdařilo při p i zavádění rutinních transplantací)

43

Nestabilita genomu nádorových n buněk mutace a genové či i chromosomové aberace jedna z nejdůle ležitějších událost lostí při i vzniku maligního proce

Nestabilita genomu nádorových n buněk mutace a genové či i chromosomové aberace jedna z nejdůle ležitějších událost lostí při i vzniku maligního proce MOLEKULÁRNĚ CYTOGENETICKÁ ANALÝZA BUNĚK K MALIGNÍCH MOZKOVÝCH TUMORŮ Zemanová Z. 1, Babická L. 1, Kramář F. 3, Ransdorfová Š. 2, Pavlištov tová L. 1, BřezinovB ezinová J. 2, Hrabal P. 4, Kozler P. 3, Michalová

Více

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory prostaty v z každé buňky, která vytváří komplexní uspořádání

Více

histopatologické klasifikace karcinomu prsu

histopatologické klasifikace karcinomu prsu P ehled histopatologické klasifikace karcinomu prsu MUDr. Markéta Zají kov ková MUDr. Eva Veselá 1 Radioterapeuticko onkologické odd len lení pro dosp lé,, FN Motol, Praha 1 Ústav patologie a molekulárn

Více

Informační hodnota core cut biopsií mammy. I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha

Informační hodnota core cut biopsií mammy. I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha Informační hodnota core cut biopsií mammy I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha Datový audit mamografického screeningu v praxi Brno, 18.11.2005 Informační hodnota core cut biopsií

Více

Modul obecné onkochirurgie

Modul obecné onkochirurgie Modul obecné onkochirurgie 1. Principy kancerogeneze, genetické a epigenetické faktory 2. Onkogeny, antionkogeny, reparační geny, instabilita nádorového genomu 3. Nádorová proliferace a apoptóza, důsledky

Více

Biomarkery - diagnostika a prognóza nádorových onemocnění

Biomarkery - diagnostika a prognóza nádorových onemocnění Biomarkery - diagnostika a prognóza nádorových onemocnění O. Topolčan,M.Pesta, J.Kinkorova, R. Fuchsová Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Plzeň CZ.1.07/2.3.00/20.0040 a IVMZČR Témata přednášky Přepdpoklady

Více

Personalizovaná medicína Roche v oblasti onkologie. Olga Bálková, Roche s.r.o., Diagnostics Division Pracovní dny, Praha, 11.

Personalizovaná medicína Roche v oblasti onkologie. Olga Bálková, Roche s.r.o., Diagnostics Division Pracovní dny, Praha, 11. Personalizovaná medicína Roche v oblasti onkologie Olga Bálková, Roche s.r.o., Diagnostics Division Pracovní dny, Praha, 11. listopadu 2013 Personalizovaná vs standardní péče Cílená léčba Spojení diagnostiky

Více

BUNĚČNÁ TRANSFORMACE A NÁDOROVÉ BUŇKY

BUNĚČNÁ TRANSFORMACE A NÁDOROVÉ BUŇKY BUNĚČNÁ TRANSFORMACE A NÁDOROVÉ BUŇKY 1 VÝZNAM BUNĚČNÉ TRANSFORMACE V MEDICÍNĚ Příklad: Buněčná transformace: postupná kumulace genetických změn Nádorové onemocnění: kolorektální karcinom 2 3 BUNĚČNÁ TRANSFORMACE

Více

Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok A) Molekulární genetika

Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok A) Molekulární genetika Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok 2017 A) Molekulární genetika 1. Struktura lidského genu, nomenklatura genů, databáze týkající se klinického dopadu variace v jednotlivých genech. 2.

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech

Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Přínos molekulární genetiky pro diagnostiku a terapii malignit GIT v posledních 10 letech Minárik M. Centrum aplikované genomiky solidních nádorů (CEGES), Genomac výzkumný ústav, Praha XXIV. JARNÍ SETKÁNÍ

Více

Bioptická laboratoř s.r.o. a Šiklův ústav patologie Lékařské fakulty UK v Plzni

Bioptická laboratoř s.r.o. a Šiklův ústav patologie Lékařské fakulty UK v Plzni Genové fúze NCOA4-RET a TRIM27- RETdiferencují intraduktální karcinom slinných žláz na duktální a apokrinní podtyp: analýza 18 případů pomocí sekvenování nové generace (NGS) Skálová A, Baněčková M, Martínek

Více

Radionuklidové metody v onkologii

Radionuklidové metody v onkologii Radionuklidové metody v onkologii Materiál pro studenty medicíny MUDr. Otto Lang, PhD. Doc. MUDr. Otakar BělohlB lohlávek, CSc. Helena Balon, MD UK 3. LF a FNKV Praha Role nukleární medicíny Diagnostika

Více

ONKOGENETIKA. Spojuje: - lékařskou genetiku. - buněčnou biologii. - molekulární biologii. - cytogenetiku. - virologii

ONKOGENETIKA. Spojuje: - lékařskou genetiku. - buněčnou biologii. - molekulární biologii. - cytogenetiku. - virologii ONKOGENETIKA Spojuje: - lékařskou genetiku - buněčnou biologii - molekulární biologii - cytogenetiku - virologii Důležitost spolupráce různých specialistů při detekci hereditárních forem nádorů - (onkologů,internistů,chirurgů,kožních

Více

Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018

Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018 Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018 R. Matěj, H. Hornychová, I. Tichá, A. Ryška, P. Dundr Ústav patologie a molekulární medicíny 3.LF UK a

Více

Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy

Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy Diagnostika genetických změn u papilárního karcinomu štítné žlázy Vlasta Sýkorová Oddělení molekulární endokrinologie Endokrinologický ústav, Praha Nádory štítné žlázy folikulární buňka parafolikulární

Více

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Brno, 17.5.2011 Izidor (Easy Door) Osnova přednášky 1. Proč nás rakovina tolik zajímá?

Více

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky P. Žáčková Pneumologická klinika 1. LFUK Thomayerova nemocnice Úvod a definice Každá buňka obsahuje informace

Více

Laboratoř molekulární patologie

Laboratoř molekulární patologie Laboratoř molekulární patologie Ústav patologie FN Brno Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. 19.11.2014 Složení laboratoře stálí členové Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Mgr. Květa Lišková Mgr. Lenka Pitrová

Více

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63)

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63) ONKOLOGIE NÁZEV : PSA POUŽITÍ : kvantitativní stanovení celkového PSA (volného PSA i PSA v komplexu s alfa-1-antichymotrypsinem) v lidském séru. Společně s digitálním rektálním vyšetřením (DRE) se u mužů

Více

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi)..

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1.1 Buněčný cyklus 1.1.1 Mitogenní signalizace a zahájení buněčného cyklu 1.1.2 G1 fáze buněčného cyklu a její reštrikční bod 1.1.3 S fáze: replikace DNA 1.1.4

Více

Intraduktální proliferující léze mléčné žlázy. Dušan Žiak

Intraduktální proliferující léze mléčné žlázy. Dušan Žiak Intraduktální proliferující léze mléčné žlázy Dušan Žiak Bioptický seminář FN a CGB Ostrava 5.2.2014 2013 Definice Intraduktální proliferujíce léze jsou skupinou cytologicky a architektonicky rozmanitých

Více

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA Cytogenetika telomera chromosom jádro centomera telomera buňka histony páry bazí dvoušroubovice DNA Typy chromosomů Karyotyp člověka 46 chromosomů 22 párů autosomů (1-22 od největšího po nejmenší) 1 pár

Více

UPOZORNĚNÍ PRO STUDENTY

UPOZORNĚNÍ PRO STUDENTY UPOZORNĚNÍ PRO STUDENTY Abychom vyhověli žádostem zřad studentů, předkládáme textovou část prezentací vybraných přednášek z patologie pro usnadnění orientace v přednášené látce. Nejedná se v žádném ohledu

Více

Molekulárně biologické a cytogenetické metody

Molekulárně biologické a cytogenetické metody Molekulárně biologické a cytogenetické metody Molekulárně biologickému vyšetření obvykle předchází na rozdíl od všech předcházejících izolace nukleových kyselin, což je ve většině případů DNA jako nositelka

Více

DMPK (ZNF9) V DIFERENCOVANÝCH. Z, Kroupová I, Falk M* M

DMPK (ZNF9) V DIFERENCOVANÝCH. Z, Kroupová I, Falk M* M FISH ANALÝZA m-rna DMPK (ZNF9) V DIFERENCOVANÝCH TKÁNÍCH PACIENT IENTŮ S MYOTONICKOU DYSTROFI FIÍ Lukáš Z, Kroupová I, Falk M* M Ústav patologie FN Brno *Biofyzikáln lní ústav AVČR R Brno Definice MD Myotonická

Více

VĚDA A VÝZKUM V PERIOPERAČNÍ PÉČI. Mgr. Markéta Jašková Dana Svobodová Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava

VĚDA A VÝZKUM V PERIOPERAČNÍ PÉČI. Mgr. Markéta Jašková Dana Svobodová Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava VĚDA A VÝZKUM V PERIOPERAČNÍ PÉČI Mgr. Markéta Jašková Dana Svobodová Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava VĚDA A VÝZKUM NA GOS Detekce mutace genu BRCA1 a BRCA2, a to přímo z nádorové

Více

Onkogeny a nádorové supresory

Onkogeny a nádorové supresory Onkogeny a nádorové supresory Historie Francis) Peyton Rous (October 5, 1879 February 16, 1970) He made his seminal observation, that a malignant tumor growing on a domestic chicken could be transferred

Více

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku

Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické laboratoři, aneb jak ovlivnit čas k získání klinicky relevantního výsledku Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY Obsah prezentace Historie, vývoj a trendy

Více

METODY MOLEKULÁRNÍ PATOLOGIE. Mgr. Jana Slováčková, Ph.D. Ústav patologie FN Brno

METODY MOLEKULÁRNÍ PATOLOGIE. Mgr. Jana Slováčková, Ph.D. Ústav patologie FN Brno METODY MOLEKULÁRNÍ PATOLOGIE Mgr. Jana Slováčková, Ph.D. Ústav patologie FN Brno Molekulární patologie Využívá molekulární a genetický přístup k určení diagnózy a klasifikaci onemocnění Rutinně využívá

Více

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky Buněčná podstata reprodukce a dědičnosti Struktura a funkce prokaryot Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Více

Standardizace imunohistologického stanovení steroidních receptorů mezi pracovišti - studie proveditelnosti.

Standardizace imunohistologického stanovení steroidních receptorů mezi pracovišti - studie proveditelnosti. Standardizace imunohistologického stanovení steroidních receptorů mezi pracovišti - studie proveditelnosti. Fabian P., Nenutil R., Benčík V., Bobot L., Jandáková E., Kolář Z., Pavlovský Z., Ryška A., Veselý

Více

Sekreční karcinom slinných žláz: využití genomového profilování v personalizaci onkologické léčby: analýza 49 případů sekvenováním nové generace (NGS)

Sekreční karcinom slinných žláz: využití genomového profilování v personalizaci onkologické léčby: analýza 49 případů sekvenováním nové generace (NGS) Sekreční karcinom slinných žláz: využití genomového profilování v personalizaci onkologické léčby: analýza 49 případů sekvenováním nové generace (NGS) Skálová A, Santana T, Baněčková M, Vaněček T, Michal

Více

Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno

Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno Retinoblastom Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno Retinoblastom (RBL) zhoubný nádor oka, pocházející z primitivních

Více

Roman Hájek Tomáš Jelínek. Plazmocelulární leukémie (PCL)

Roman Hájek Tomáš Jelínek. Plazmocelulární leukémie (PCL) Roman Hájek Tomáš Jelínek Plazmocelulární leukémie (PCL) Definice (1) vzácná forma plazmocelulární dyskrázie nejagresivnější z lidských monoklonálních gamapatií incidence: 0,04/100 000 obyvatel evropské

Více

Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová

Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová Centrum nádorové cytogenetiky Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1. LF UK v Praze Klinický význam cytogenetických

Více

Lékařská genetika a onkologie. Renata Gaillyová OLG a LF MU Brno 2012/2013

Lékařská genetika a onkologie. Renata Gaillyová OLG a LF MU Brno 2012/2013 Lékařská genetika a onkologie Renata Gaillyová OLG a LF MU Brno 2012/2013 *genetické souvislosti *onkogenetická vyšetření u onkologických onemocnění * genetické vyšetření u hereditárních nádorů *presymptomatické

Více

Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc

Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Akutní leukémie a myelodysplastický syndrom Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Akutní leukémie (AL) Představují heterogenní skupinu chorob charakterizovaných kumulací klonu nevyzrálých, nádorově

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 Hybridizační metody v diagnostice Mgr. Gabriela Kořínková, Ph.D. Laboratoř molekulární

Více

Apoptóza Onkogeny. Srbová Martina

Apoptóza Onkogeny. Srbová Martina Apoptóza Onkogeny Srbová Martina Buněčný cyklus Regulace buněčného cyklu 1. Cyklin-dependentní kináza (Cdk) cyclin Regulace buněčného cyklu 2. Retinoblastomový protein (prb) E2F Regulace buněčného cyklu

Více

Patologie. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.

Patologie. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Patologie Napsal uživatel Marie Havlová dne 12. Leden 2010-0:00. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník Obecná

Více

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ? STARÁ CESTA NOVÝ NÁZEV PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE LÉČBY ROLE INTERVENČNÍCH VÝKONŮ ROLE MINIINVAZIVNÍ VAKUEM KONTROLOVANÉ

Více

1.12.2009. Buněčné kultury. Kontinuální kultury

1.12.2009. Buněčné kultury. Kontinuální kultury Primární kultury - odvozené přímo z excise tkáně buněčné linie z různých organizmů, tkání explantované kultury jednobuněčné suspense lze je udržovat jen po omezenou dobu během kultivace ztrácejí diferenciační

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Elementy signálních drah. cíle protinádorové terapie

Elementy signálních drah. cíle protinádorové terapie Elementy signálních drah cíle protinádorové terapie Martin Pešta, Ondřej Topolčan Department of Internal Medicine II, Faculty of Medicine in Pilsen, Charles University in Prague, Czech Republic Cílená

Více

Zhoubné nádory druhá nejčastější příčina úmrtí v rozvinutých zemích. Imunologické a genetické metody: Zlepšování dg. Zlepšování prognostiky

Zhoubné nádory druhá nejčastější příčina úmrtí v rozvinutých zemích. Imunologické a genetické metody: Zlepšování dg. Zlepšování prognostiky NÁDOROVÁ IMUNOLOGIE Zhoubné nádory druhá nejčastější příčina úmrtí v rozvinutých zemích. Imunologické a genetické metody: Zlepšování dg. Zlepšování prognostiky NÁDOROVÁ IMUNOLOGIE Vztahy mezi imunitním

Více

Pavlína Tinavská Laboratoř imunologie, Nemocnice České Budějovice

Pavlína Tinavská Laboratoř imunologie, Nemocnice České Budějovice Pavlína Tinavská Laboratoř imunologie, Nemocnice České Budějovice nízce agresivní lymfoproliferativní onemocnění základem je proliferace a akumulace klonálních maligně transformovaných vyzrálých B lymfocytů

Více

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ Laboratoř morfologická SME 8/001/01/VERZE 01 SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ Cytologické vyšetření nátěru kostní dřeně Patologické změny krevního obrazu, klinická symptomatologie s možností hematologického

Více

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší superspecializovaná péče o pacienty se zhoubnými nádory. Na projekt modernizace

Více

Registr Herceptin Karcinom prsu

Registr Herceptin Karcinom prsu I. Primární diagnostika Registr Herceptin Karcinom prsu Vstupní parametry Rok narození Věk Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222 Datum stanovení diagnózy

Více

Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie

Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie 1) Zadávání témat dle studovaného oboru 2) Přehled řešených témat v minulosti 3) Vědecko-výzkumné zaměření OGMB 4) Přehled externích

Více

Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie

Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie Zaměření bakalářské práce na Oddělení genetiky a molekulární biologie 1) Zadávání témat dle studovaného oboru 2) Přehled řešených témat v minulosti 3) 4) Přehled externích školících pracovišť Zaměření

Více

Zaměření bakalářské práce (témata BP)

Zaměření bakalářské práce (témata BP) Zaměření bakalářské práce (témata BP) Obor: Buněčná a molekulární diagnostika - zadává katedra - studenti si témata losují Obor: molekulární biologie a genetika - témata BP vychází z vybraného tématu DP

Více

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno Přehled výzkumných, vzdělávacích a rozvojových projektů řešených v MOÚ v roce 2014 MOÚ nositel IGA MZ ČR Číslo projektu: NT/13794-4/2012 Název: Analýza chaperonového systému a indentifikace nových biomarkerů

Více

Studium genetické predispozice ke vzniku karcinomu prsu

Studium genetické predispozice ke vzniku karcinomu prsu Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Studium genetické predispozice ke vzniku karcinomu prsu Petra Kleiblová Ústav biochemie a experimentální onkologie, 1. LF UK - skupina molekulární biologie

Více

8. Východoslovenský bioptický seminár SD IAP, Košice Květa Michalová

8. Východoslovenský bioptický seminár SD IAP, Košice Květa Michalová 8. Východoslovenský bioptický seminár SD IAP, Košice 2018 Květa Michalová Tumor levého varlete 65 let Bez udání velikosti Inhibin SALL4 Nanog OCT3/4 DMRT1 Diagnóza: Smíšený nádor z germinálních a

Více

Novinky v klasifikaci NSCLC, multidisciplinární konsenzus. testování NSCLC

Novinky v klasifikaci NSCLC, multidisciplinární konsenzus. testování NSCLC Novinky v klasifikaci NSCLC, multidisciplinární konsenzus 2012 pro molekulární testování NSCLC Radoslav Matěj Oddělení patologie a mol. medicíny Thomayerovy nemocnice, Praha Konsenzus Čestlice 25.6. 2010

Více

Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8

Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8 Aktualizace klasifikačních systémů pro registraci onkologických onemocnění MKN-O-3 a TNM8 Miroslav Zvolský Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Oddělení klinických klasifikací DRG miroslav.zvolsky@uzis.cz

Více

Klasifikace nádorů varlat

Klasifikace nádorů varlat Klasifikace nádorů varlat MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory varlat v různorodá skupina nádorových afekcí, která odpovídá komplikované histogenezi orgánu

Více

Molekulární mechanismy kancerogeneze solidních nádorů

Molekulární mechanismy kancerogeneze solidních nádorů Molekulární mechanismy kancerogeneze solidních nádorů Z. Kolář Ústav klinické a molekulární patologie a Laboratoř molekulární patologie LF UP a FN Olomouc Molekulární mechanismy kancerogeneze solidních

Více

Grantové projekty řešené OT v současnosti

Grantové projekty řešené OT v současnosti Grantové projekty řešené OT v současnosti Grantové projekty řešené OT v současnosti GAČR č. P303/12/G163: Centrum interakcí potravních doplňků s léčivy a nutrigenetiky Doc. Doba řešení: 2012-2018 Potravní

Více

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči

Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči B I O M E D I C AL Nové technologie v mikrobiologické diagnostice a jejich přínos pro pacienty v intenzivní péči Jaroslav Hrabák CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE Obsah prezentace ČSIM 2016 Mikrobiologická

Více

Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M.

Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M. Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M. Ústav klinické a molekulární patologie LF UP a FN Olomouc Úvodem -vzácná jednotka i pro patologa Statistika Ústavu klinické a

Více

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa

Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Gynekopatologie III. (mléčná žláza) P. Škapa Vrozené vývojové vady mléčné žlázy nadpočetná mamma (polymastie) nebo bradavka (polythelie) - v průběhu mléčné lišty (z axily na perineum) - zpravidla rudimentární

Více

Buněčné kultury Primární kultury

Buněčné kultury Primární kultury Buněčné kultury Primární kultury - odvozené přímo z excise tkáně buněčné linie z různých organizmů, tkání explantované kultury jednobuněčné suspense lze je udržovat jen po omezenou dobu během kultivace

Více

Souhrnný přehled NÁDOROVÝCH MARKERŮ vyšetřovaných oddělením klinické biochemie FNO

Souhrnný přehled NÁDOROVÝCH MARKERŮ vyšetřovaných oddělením klinické biochemie FNO Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc INFORMÁTOR OKB č.5/2004 Souhrnný přehled NÁDOROVÝCH MARKERŮ vyšetřovaných oddělením klinické biochemie FNO CEA karcinoembryonální antigen cut-off

Více

Staging adenokarcinomu pankreatu

Staging adenokarcinomu pankreatu Staging adenokarcinomu pankreatu Litavcová, A. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Přednosta: prof. MUDr. V. Válek, CSc., MBA Epidemiologie patří k malignitám s nejvyšší letalitou Příčinou je biologická

Více

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s.

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin? Protože nás o to požádali patologové Limitace

Více

Feochromocytom u Recklingausenovy neurofibromatosy. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9.

Feochromocytom u Recklingausenovy neurofibromatosy. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9. Anetta Jedlovská Nemocnice Jablonec nad Nisou, endokrinologie 21.9.2018 Řevnice 36 letá pacientka RA: matka + v 50 letech CMP, sestra na zástavu srdce ve 37 letech, dvě děti m. Recklingausen, dcera 2009

Více

Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu

Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu Srovnal J. 1, Cincibuch J. 2, Cwierkta K. 2, Melichar B. 2, Aujeský R. 3, Vrba R.

Více

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07 Pracoviště zdravotnické laboratoře: Oddělení klinické biochemie (OKB) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 2. Oddělení klinické hematologie a krevní banka (OKH) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 3.

Více

Buněčné kultury. Kontinuální kultury

Buněčné kultury. Kontinuální kultury Buněčné kultury Primární kultury - odvozené přímo z excise tkáně buněčné linie z různých organizmů, tkání explantované kultury jednobuněčné suspense lze je udržovat jen po omezenou dobu během kultivace

Více

Automatizace v klinické mikrobiologii

Automatizace v klinické mikrobiologii Automatizace v klinické mikrobiologii 1Jaroslav Hrabák, 2Pavel Dřevínek 1Ústav mikrobiologie, Biomedicínské centrum, Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice v Plzni, Univerzita Karlova 2Ústav lékařské mikrobiologie,

Více

Testování biomarkerů u kolorektálního karcinomu.

Testování biomarkerů u kolorektálního karcinomu. Testování biomarkerů u kolorektálního karcinomu. Milada Matějčková (1), Pavel Fabian (2) Lenka Dubská (2), Eva Parobková(1), Martin Beránek(3), Monika Drastíková(3), Daniel Tvrdík(4)), Jiří Drábek(6),

Více

Patologie nádorů v 21. století problémy a úskalí diagnostiky a úhradového systému

Patologie nádorů v 21. století problémy a úskalí diagnostiky a úhradového systému Patologie nádorů v 21. století problémy a úskalí diagnostiky a úhradového systému A. Ryška Fingerlandůvústav patologie LF UK a FN Hradec Králové Karel Rokitansky (1804-1878) Rudolf Virchow (1821-1902)

Více

Nádorové markery Tumor markers

Nádorové markery Tumor markers Nádorové markery Tumor markers Marta Kalousová ÚKBLD 1.LF UK a VFN Praha Laboratorní vyšet etření u pacientů s KO nádorovým onemocněním Základní biochemie různé změny (zánětlivé parametry, nutrice, meta

Více

Jaké máme leukémie? Akutní myeloidní leukémie (AML) Akutní lymfoblastická leukémie (ALL) Chronické leukémie, myelodysplastický syndrom,

Jaké máme leukémie? Akutní myeloidní leukémie (AML) Akutní lymfoblastická leukémie (ALL) Chronické leukémie, myelodysplastický syndrom, Akutní myeloidní leukémie (AML) Jaké máme leukémie? Akutní lymfoblastická leukémie (ALL) Chronické leukémie, myelodysplastický syndrom, Chronické leukémie, mnohočetný myelom, Někdy to není tak jednoznačné

Více

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD. Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím k Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností

Více

VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII

VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII VÝZNAM NĚKTERÝCH FAKTORŮ PREANALYTICKÉ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII Plíšková L., Hrochová K., Kutová R. Ústav klinické biochemie a diagnostiky FN Hradec Králové PREANALYTICKÁ FÁZE V MOLEKULÁRNÍ BIOLOGII

Více

David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3

David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3 David Rumpík1, Stanislav Los Chovanec1, Taťána Rumpíková1 Jaroslav Loucký2, Radek Kučera3 Klinika reprodukční medicíny a gynekologie Zlín 1 Imalab s.r.o. Zlín 2 Beckman Coulter ČR, a Imunoanalytická laboratoř,

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2007: CGB laboratoř a.s Kořenského 10, Ostrava, Vítkovice

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2007: CGB laboratoř a.s Kořenského 10, Ostrava, Vítkovice List 1 z 6 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1., Laboratoř klinické patologie a cytologie Kořenského 10, 70300 Ostrava Vítkovice Postupy vyšetření: 1 Histologická vyšetření tkání 2 Peroperační histologická

Více

Lekce z analýz genových expresních profilů u MM a návrh panelu genů pro ČR. Mgr. Silvie Dudová

Lekce z analýz genových expresních profilů u MM a návrh panelu genů pro ČR. Mgr. Silvie Dudová Lekce z analýz genových expresních profilů u MM a návrh panelu genů pro ČR Mgr. Silvie Dudová Centrum základního výzkumu pro monoklonální gamapatie a mnohočetný myelom, ILBIT LF MU Brno Laboratoř experimentální

Více

SCREENING VVV v 1. a 2. trimestru těhotenství. Daniela Šaldová, ková ÚKBLD VFN a 1. LF UK, Praha 2

SCREENING VVV v 1. a 2. trimestru těhotenství. Daniela Šaldová, ková ÚKBLD VFN a 1. LF UK, Praha 2 SCREENING VVV v 1. a 2. trimestru těhotenství Daniela Šaldová, Ing. Drahomíra Bezdíčkov ková ÚKBLD VFN a 1. LF UK, Praha 2 Screening DS a NTD 2. trimestr Plošně se provádí více než 10 let Statistické hodnocení

Více

Příspěvek k hodnocení prognostického potenciálu indexu proliferace a apoptózy plazmatických buněk u mnohočetného myelomu

Příspěvek k hodnocení prognostického potenciálu indexu proliferace a apoptózy plazmatických buněk u mnohočetného myelomu Příspěvek k hodnocení prognostického potenciálu indexu proliferace a apoptózy plazmatických buněk u mnohočetného myelomu Minařík J., Ordeltová M., Ščudla V., Vytřasová, M., Bačovský J., Špidlová A. III.interní

Více

Laboratorní automatizace proč a jak?

Laboratorní automatizace proč a jak? Laboratorní automatizace proč a jak? - Tomáš Zima Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN FONS 21.9.2010 Očekávaný technologický vývoj a světov tově používan vané postupy automatizace

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA ÚMG

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA ÚMG DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA ÚMG Místo konání: Datum a doba konání: Budova F, Vídeňská 1083, 142 20 Praha 4-Krč 31. 10. 2014 od 9:00 do 16:00 hod. Kontakt pro styk s veřejností: Organizační záležitosti: Leona

Více

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav Laboratorní diagnostika HBV a HCV Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Rozdílná role sexuálního 30 přenosu HBV a HCV 25 Rozdíly v četnosti virové nálože 20 15 10 HCV RNA HBV DNA HBV 5 hlavní způsoby

Více

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno PET. PET / CT, PET Centrum, Cyklotron Pozitronová emisní tomografie ( PET ) je neinvazivní vyšetřovací metoda nukleární medicíny založená na detekci záření z radiofarmaka podaného pacientovi.nejčastěji

Více

SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE

SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE MUDr. Dimitar Hadži Nikolov Fingerlandův ústav patologie Fakultní nemocnice Hradec Králové Lékařská fakulta UK Hradec

Více

Jak analyzovat monoklonální gamapatie

Jak analyzovat monoklonální gamapatie Jak analyzovat monoklonální gamapatie -od stanovení diagnózy až po detekci léčebné odpovědi Říhová Lucie a kol. OKH, FN Brno BMG při ÚPF, LF MU Monoklonální gamapatie(mg) heterogenní skupina onemocnění

Více

Zkušenosti se stanovením HE4. Petrová P., OKB FN Olomouc

Zkušenosti se stanovením HE4. Petrová P., OKB FN Olomouc Zkušenosti se stanovením HE4 Petrová P., OKB FN Olomouc HE4 lidský epididymální protein 4 Skupina proteinů označovaných WFDC (whey acidic disulfide core) s vlastnostmi podobnými trypsinu Poprvé zjištěn

Více

Patologie prsu. záněty fibrocystické změny - neproliferativní - proliferativní nádory - epitelové - fibroepitelové

Patologie prsu. záněty fibrocystické změny - neproliferativní - proliferativní nádory - epitelové - fibroepitelové Patologie prsu Patologie prsu záněty fibrocystické změny - neproliferativní - proliferativní nádory - epitelové - fibroepitelové Puerperální mastitis výskyt obvykle 2-3 týdny po začátku laktace může být

Více

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN)

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Biologická léčba karcinomu prsu Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Cílená léčba Ca prsu Trastuzumab (HercepNn) AnN HER2 neu pronlátka LapaNnib (Tyverb)

Více

Žlutý kopec 7, Brno. Poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný Joint Commission International a Spojenou akreditační komisí ČR

Žlutý kopec 7, Brno. Poskytovatel zdravotních služeb akreditovaný Joint Commission International a Spojenou akreditační komisí ČR Přehled výzkumných, vzdělávacích a rozvojových projektů řešených v Masarykově onkologickém ústavu v roce 2015 MOÚ nositel IGA MZ ČR Číslo projektu: NT/13794-4/2012 Název: Analýza chaperonového systému

Více

Vakcíny z nádorových buněk

Vakcíny z nádorových buněk Protinádorové terapeutické vakcíny Vakcíny z nádorových buněk V. Vonka, ÚHKT, Praha Výhody vakcín z nádorových buněk 1.Nabízejí imunitnímu systému pacienta celé spektrum nádorových antigenů. 2. Jejich

Více

Mamodiagnostika. screening. Klinika zobrazovacích ch metod FN Motol

Mamodiagnostika. screening. Klinika zobrazovacích ch metod FN Motol Mamodiagnostika základní vyšet, screening Klinika zobrazovacích ch metod FN Motol Senologie Senologie je lékal kařský interdisciplinárn rní obor, zabývající se chorobami prsu, zvláš áště se zaměř ěřením

Více

Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie

Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie Příprava histologických preparátů pro vyšetření světelným mikroskopem je sled pracovních úkonů v laboratoři, které mají za cíl vytvořit co nejlépe

Více

Zuzana Zemanová 1, Filip Kramář 2

Zuzana Zemanová 1, Filip Kramář 2 CHROMOSOMOVÉ ABERACE V BUŇKÁCH MALIGNÍCH MOZKOVÝCH NÁDORŮ. Zuzana Zemanová 1, Filip Kramář 2 1 Centrum nádorové cytogenetiky, Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky, Všeobecná fakultní nemocnice

Více

seminář ENTOG, 8.10. 2005

seminář ENTOG, 8.10. 2005 Karcinom vaječníků seminář ENTOG, 8.10. 2005 MUDr. Michal Zikán, PhD. Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Ústav biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK Incidence 25,3 / 100 000 1323 případů

Více

Elecsys SCC první zkušenosti z rutinní praxe. Ing. Pavla Eliášová Oddělení klinické biochemie Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

Elecsys SCC první zkušenosti z rutinní praxe. Ing. Pavla Eliášová Oddělení klinické biochemie Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Elecsys SCC první zkušenosti z rutinní praxe Ing. Pavla Eliášová Oddělení klinické biochemie Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Antigen SCC Glykoprotein s molekulovou hmotností 42 kd dva základní typy

Více