Zhoubné nádory jícnu Incidence a mortalita v České republice (2005)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zhoubné nádory jícnu Incidence a mortalita v České republice (2005)"

Transkript

1 3.1. Karcinom jícnu Epidemiologie Jako nádory jícnu označujeme maligní onemocnění vznikající zvratem dlaždicového epitelu jícnu (epidermioidní karcinom) nebo metaplastického epitelu Barretova jícnu či mucinosních žláz stěny jícnu (adenokarcinom). V současné době je nejčastější lokalizace v dolní třetině jícnu- t.j. posun maxima incidence distálně, častá je infiltrace gastroezofageální junkce. Narůstá procentuální zastoupení adenokarcinomu ku spinocelulárnímu karcinomu přibližně téměř k vyrovnání poměru. Incidence nárustá s věkem (maximum mezi rokem života), u mužů je výskyt častější. Pokročilé onemocnění je často pozdně diagnostikováno. Více než 50% diagnostikovaných nádorů je lokoregionálně pokročilých, méně než 60% pacientů může podstoupit kurativní resekci a u 70-80% resekovaných tumorů je histologicky prokázáno postižení uzlin. Zhoubné nádory jícnu Incidence a mortalita v České republice (2005) ZN jícnu MUŽI ŽENY CELKEM abs. na abs. na abs. na C15 incidence 394 7, , ,67 mortalita 318 6, , ,72 Etiologie a rizikové faktory dietní vlivy: avitaminoza, podvýživa, hyposideriemie, chronická konzumace horkých nápojů a silně kořeněných jídel, nedostatek vlákniny, nitrosaminy v potravě a ve vodě Spinocelulární karcinom: abuzus zvláště tvrdého alkoholu a kouření-jednoznačná spojitost s incidencí. Riziko je dále významně zvýšeno kombinací obou (často metachronní duplicita s nádory hlavy a krku) % případů. chronická ezofagitida, achalazie jícnu, striktury jícnu po poleptání sliznice Plummer-Wilnsonův syndrom, Tylosis (hereditární autozomálně dominantní onemocnění) Adenokarcinom: Barretův jícen -intestinální metaplazie, přerůstání žaludečního cylindrického epitelu nad 3 cm do distálního jícnu (prekanceroza s 30x zvýšeným rizikem, které nesnižuje ani chirurgická ani medikamentozní antirefluxní terapie) gastroezofageální reflux, chronická ezofagitida, achalazie jícnu hiátová hernie Protektivní faktory -dostatek čerstvého ovoce a zeleniny -dostatek vitamínů -omezení negativních dietních vlivů

2 Dělení nádorů jícnu podle anatomické lokalizace (Lokalizace tumoru je důležitá pro rozhodování o terapeutickém postupu) 1. Nádory krčního jícnu (15-18cm od řezáků, riziko přímého šíření do laryngu, trachey a prevertebrální fascie) 2. Nádory horního hrudního jícnu (18-24cm od řezáků, od suprasternální linie v úrovni Th4,5 ke karině, riziko přímého šíření do aorty, trachey, prevertebrální fascie) 3. Nádory středního hrudního jícnu ( 24-32cm od řezáků, od bifurkace k G-E junkci, riziko přímého šíření do aorty, perikardu, levého hlavního bronchu, prevertebrální fascie) 4. Nádory dolního hrudní a abdominálního jícnu (32-40 cm od řezáků, riziko přímého šíření do aorty, perikardu, bránice a prevertebrální fascie) Histologie V souvislosti s anatomií jícnu jde o 2 základní typy: 1. Spinocelulární karcinom jícnu (horní 2/3 jícnu- malignizace dlaždicobuněčného epitelu) 2. Adenokarcinom jícnu (dolní 1/3 jícnu- malignizace epitelu mucinozních žláz ve stěně nebo malignizace metaplastického epitelu (Barretův jícen) 3. méně časté histologické typy- adenosquamozní ca, karcinosarkom, malobuněčný karcinom Diferenciálně histologicky je nutno odlišit jiné nádory jícnu : maligní melanom, leiomyosarkom, nehodgkinský lymfom, GISTs Diagnostika Obligatorní vyšetření klinické vyšetření ezofagogastroskopie s odběrem vzorků vícečetnou biopsií ev. brushingem. (U tumorů lokalizovaných v dolní třetině odběr ke zhodnocení infiltrace žaludku.) Histologické ev. i cytologické vyšetření je nezbytné pro určení biologické povahy nádoru a odlišení vzácněji se vyskytujících nádorů s odlišnou léčebnou strategií. kontrastní rtg vyšetření jícnu- pasáž jícnem (polykací akt) baryovou kaší nebo vodnou jodovou kontrastní látkou (vodná k.l. v případě podezření na píštěl, u významné filiformní stenózy a pooperačně k vyloučení dehiscence) Ujasní délku léze, stupeň obstrukce a rozsah obvodového postižení. endosonografie jícnu vždy před plánovanou kurativní resekcí (Nejpřesněji zobrazí hloubku invaze do stěny jícnu, infiltraci okolních struktur a patologické uzliny v okolí. Je nezbytnou součástí předoperačního stagingu) rtg srdce a plic CT hrudníku a horního břicha laboratorní vyšetření: krevní obraz, biochemie tumorové markery: CEA, CA 19-9 (adenokarcinom), SCC, Cyfra 21-1 (spinocelulární karcinom) Fakultativní vyšetření PET trupu-při podezření na generalizaci nejasné lokalizace scintigrafie skeletu- u disseminovaných a lokálně pokročilých nádorů bronchoskopie (Při podezření na infiltraci u nádorů ve středním úseku nebo nad úrovní kariny, zvláště k vyloučení prorůstání do levého hlavního bronchu) CT mozku (pouze u symptomatických nemocných) Kardiální a plicní funkce-vždy před kurativní resekcí (zhodnocení ejekční frakce srdeční a funkční vyšetření plic)

3 Staging dle TNM klasifikace Určení stagingu je založeno na aktuálně platné TNM klasifikaci. Kvalitní předoperační staging je základním předpokladem k rozhodnutí, pro kterého pacienta by pokus o radikální chirurgický výkon byl neúměrným rizikem při minimálním předpokladu dosažení kurativní resekce. Pooperační léčba vychází z patologického stagingu, založeného na histologickém vyšetření resekátu. Standardní součástí histologického vyšetření je makropopis a mikropopis (určení histologického typu), vyšetření resekčních linií (při resekci s kurativním záměrem standardně peroperačně) a vyšetření všech odebraných uzlin. Pro určení pn0 je standardně stanoveno vyšetření minimálně 6 odebraných uzlin z regionální lymfadenektomie (Splnění tohoto požadavku aktuálně platné TNM klasifikace usnadňuje fixace nativního materiálu v metacarnu, díky které dojde ke zvýraznění všech nodulů a suspektních areí k následné excizi a histologickému zpracování.) Rozdělení do stadií (TNM klasifikace, 5.vydání) Stadium 0 Tis N0 M0 Stadium I T1 N0 M0 Stadium IIA T2 N0 M0 T3 N0 M0 Stadium IIB T1 N1 M0 T2 N1 M0 Stadium III T3 N1 M0 T4 jakékoliv N M0 Stadium IV jakékoliv T jakékoliv N M1 Stadium IVA jakékoliv T jakékoliv N M1a Stadium IVB jakékoliv T jakékoliv N M1b Terapeutické schéma: 1. lokoregionální onemocnění kl.st. I-III (T1-T3, N0-1, M0) - potenciálně resekabilní onemocnění K určení optimální léčebné strategie je nutný multidisciplinární přístup, zvláště při postižení celiakálních uzlin. Před rozhodováním o radikální resekci je nutno zhodnotit plicní a kardiální funkce (indikaci radikální resekce zvážit zvláště u nemocných s kardiálními a plicními interkurencemi pro vysokou perioperační mortalitu) Chirurgický postup závisí na velikosti a lokalizaci primárního tumoru a preferenci chirurga. Dále na celkovém stavu nemocného. Většinou provedení transtorakální eventuálně transhiátové resekce. Preferována je nitrohrudní anastomoza a náhrada jícnu tubulizovaným žaludkem. Peroperačně zavedení jejunostomie k zajištění výživy v pooperačním období. Nezbytné je zhodnocení nutričního stavu a zajištění adekvátní výživy individuálně už předoperačně. (Preferováno je zavedení nazogastrické eventuálně jejunální výživové sondy. Gastrostomie není před plánovaným chirurgickým vykonem vhodná, je rezervována pouze pro případy, kdy nelze technicky zavést sondu - jde o narušení intaktní stěny žaludku, kterou je vhodné zachovat pro náhradu resekovaného jícnu)

4 A. Primární léčba: Neoadjuvantní radioterapie samotná není standardem, protože není jednoznačně prokázán vliv na délku přežití. Chemoterapie je určitou alternativou v případě adenokarcinomu distálního jícnu a GE junkce jak v neoadjuvanci tak také v adjuvantní indikaci u lokálně pokročilého onemocnění, obdobně i v případě lokálně pokročilého spinocelulárního karcinomu jicnu. T1-T3: cervikální lokalizace: Preferována je konkomitantní chemoradioterapie pro technickou obtížnost dosažení radikální resekce (vhodná konzultace ORL) T1-T3: ostatní lokalizace: a. resekabilní onemocnění, operabilní pacient: -ezofagektomie transhiatová nebo transtorakální s rekonstrukcí žaludkem, preferována pro T1 (mimo cervikální uložení), lze doporučit spíše pro pacienty s lokalizací pod úrovní kariny, s možností rekonstrukce jícnu žaludkem, vhodné založení jejunostomie pro pooperační nutrici -nebo konkomitantní chemoradioterapie FU/CISPLATINA + RT 50-50,4Gy b. resekabilní onemocnění, inoperabilní pacient (pro kontraindikace nebo odmítnutí operace) -konkomitantní chemoradioterapie FU/CISPLATINA + RT 50-50,4Gy -paliativní chemoterapie založená na CISPLATINA, FU nebo taxanech -BSC (best supportive care) při kontraindikaci chemoterapie nebo radioterapie c. lokoregionální neresekabilní onemocnění (T1-4, N0-1, M0) -konkomitantní chemoradioterapie FU/CISPLATINA + RT 50-50,4Gy -paliativní chemoterapie založená na CISPLATINA, FU nebo taxanech -BSC -paliativní radioterapie samotná s cílem ovlivnit stenosu, krvácení nebo algický syndrom (zevní, brachyradioterapie) Vztah R klasifikace k dalšímu pooperačnímu postupu: -reziduální nemoc po chirurgické resekci, peroperační histologické vyšetření resekčních linií -důležitý prognostický faktor R0- žádná makro- ani mikroskopická reziduální nemoc R1- mikroskopická reziduální nemoc R2- makroskopická reziduální nemoc B. Sekundární léčba a. Další postup po ezofagektomii s kurativním záměrem u T1-T3: R0 resekce Pro N0: -spinoca jakékoliv lokalizace: observace -adenoca distálního jícnu a GE junkce: T1 a T2 bez rizikových faktorů observace, T2 s rizikovými faktory (G3, lymfovaskulární nebo neurální invaze) + T3: chemoradioterapie adjuvantně Pro N1: -spinoca jakékoliv lokalizace a adenoca proximálního nebo středního jícnu: observace -adenokarcinom distálního jícnu, GE junkce: chemoradioterapie adjuvantně R1 resekce -chemoradioterapie 5-fluorouracil/cisplatina R2 resekce -chemoradioterapie 5-fluorouracil/cisplatina (závisí na rozsahu onemocnění)

5 -paliativní chemoterapie b. Další postup po konkomitantní chemoradioterapii s kurativním záměrem u T1-3: -restaging po 4-6 týdnech (gastroezofagoskopie, biopsie, brushing, CT) CR Adenoca distálního jícnu, GE junkce: preferována ezofagektomie Spinoca kterékoliv lokalizace a adenoca proximálního nebo středního jícnu: observace (individuálně lze zvážit i ezofagektomii při vědomí rizik) PR, MR, SD Resekabilní onemocnění: ezofagektomie transhiátová nebo transtorakální paliativní chemoterapie symptomatická léčba PD (lokoregionální progrese nebo nově vzdálená disseminace) paliativní chemoterapie endoskopická terapie symptomatická léčba 2. metastatické onemocnění kl.st. IV (T1-4, N0-1, M1) Rozhodovací postup je stejný jak pro metastatické onemocnění tak pro neresekabilní onemocnění nebo inoperabilní nemocné z důvodu kontraindikací Cíl: zachování maximální možné kvality života a.nemocní KI nad 60%, PS 0-2 bez kontraindikací k chemoterapii: paliativní chemoterapie v rámci klinických studií paliativní chemoterapie založená na FU, CISPLATINA nebo taxanech, maximálně 2 linie, při selhání 2. linie - BSC BSC b.nemocní KI pod 60%, PS 3-4 a nemocní s kontraindikací k chemoterapii: BSC Možnosti symptomatické léčby Nádorová obstrukce jícnu: expandabilní stent dilatace jícnu laseroterapie zevní paliativní radioterapie nebo brachyradioterapie Zajištění enterální výživy gastrostomie, jejunostomie, sonda Algický syndrom: -analgetická medikace -paliativní analgetická radioterapie Krvácení: paliativní radioterapie paliativní chirurgický nebo endoskopický výkon

6 Tracheoezophageální píštěl Expandabilní stent 3.Terapie recidiv a.lokální recidiva po předchozí ezofagektomii: -konkomitantní chemoradioterapie s 5-fluorouracil/cisplatina (možnost 1.volby) -chirurgická resekce (při lokální recidivě omezené na anastomozu) -samostatná radioterapie (u neresekabilní recidivy s kontraindikací k chemoterapii)- zevní radioterapie, brachyradioterapie -paliativní chemoterapie -endoskopická léčba b.lokální recidiva v jícnu po předchozí konkomitantní chemoradioterapii: -Resekabilní onemocnění, operabilní pacient: chirurgická resekce, pak salvage CHT -Resekabilní onemocnění ale inoperabilní pacient (z důvodu kontraindikací) - salvage chemoterapie - brachyradioterapie Chemoterapie V neoadjuvanci ani v adjuvanci u R0, N0 není samostatně standardně indikována, je předmětem klinických trialů. Studie zatím neprokázaly signifikantní vliv na přežití. Samotná chemoterapie může přinést přechodný paliativní efekt, ale není tak účinná jako konkomitantní chemoradioterapie. Spinocelulární karcinom je chemosenzitivnější než adenokarcinom, vykazuje vyšší procento odpovědí, ale není rozdíl v dlouhodobém přežití. (V monoterapii vykazuje efekt FU, MitoC, DDP, Bleo, MTX, ADM, paklitaxel, vinorelbin) Kombinovaná chemoterapie: Jako nejvhodnější se jeví kombinace FU/DDP (nejčastěji používaný a hodnocený režim, RR mezi 20-50%). Dalšími možnými variantami jsou chronoterapeutické režimy FU/FA/DDP nebo FU/FA s dobrou tolerancí, které lze zvážit u nemocných v horším celkovém stavu s preferencí léčby.

7 Léčebné režimy: Konkomitantní chemoradioterapie cisplatina 100 mg/m2 i.v. D1, týden 1. a 5. 5-fluorouracil 1000 mg/m2 i.v. D1-4, týden 1. a 5. (2 série chemoterapie konkomitantně s radioterapií, 3. série za 4 týdny po ukončení radioterapie) cisplatina 75 mg/m2 i.v. D1 5-fluorouracil 1000 mg/m2 kont.inf./24 hod D1-4 -týden 1.,5.,8.,11. -konkomitantně RT 5x1,8-2Gy/ týden do 50-60Gy 5-fluorouracil mg/m2 kont.inf./24 hod D1-5 cisplatina 50 mg/m2 i.v. D1 -v 1. a v 5. týdnu RT -konkomitantně RT 5x1,8-2Gy/týden, 45,0-50,0 Gy + eventuálně boost 5-fluorouracil 1000mg/m2 kont.inf./24 hod D1-4 -v 1. a v 5. týdnu RT (při kontraindikaci cisplatiny) 5-fluorouracil mg/m2 i.v. kont./24hod D1-5 -v 1. a v 5. týdnu RT -konkomitantně RT 5x1,8-2Gy/týden, 45,0-50,0 Gy + eventuálně boost (při kontraindikaci cisplatiny) Paliativní chemoterapie 1. linie cisplatina 80mg/m2 inf. D1 FU 1000mg/m2 kont.inf. 24 hod D1-5 Interval 21 dní Paliativní chemoterapie 2. linie cisplatina 80mg/m2 inf. D1 paklitaxel 175mg/m2 inf./3hod D1 Interval 21 dní cisplatina 80mg/m2 i.v. D1 irinotekan 200mg/m2 inf. D2 Interval: 21 dní (přísně individuálně po FU, u adenoca distálního jícnu a GE junkce) Preparáty paklitaxel a irinotekan nesplňují k datu indikační kriteria VZP v této indikaci.

8 chronoterapeutické režimy: FU/FA/CISPLATINA chronoterapeutický režim Lévi cisplatina 25mg/m2 i.v. kont.inf h D1-4 leukovorin 20mg/m2 i.v. bolus v 22.00h D1-4 5-fluorouracil 700mg/m2 i.v. kont. inf h D1-4 Interval: 14 dní FU/FA chronoterapeutický režim poloviční Lévi leukovorin 20mg/m2 i.v. bolus v 22.00h D1-4 5-luorouracil 700mg/m2 i.v. kont. inf D1-4 Interval: 14 dní Sledování Individuálně dle symptomů, klinického stavu a léčebného záměru U asymptomatických nemocných: -klinická kontrola, anamnéza, odběry á 4 měsíce l rok, á 6 měsíců 2 roky, dále lx ročně -ezofagogastroskopie eventuelně kontrastní rtg vyšetření á 4-6 měs první 2 roky, dále ročně, (význam k odlišení lokální recidivy od pooperační nebo poradiační stenosy) -rtg S+P lx ročně -CT dle kliniky Literatura 1. NCCN Practice Guidelines in Onclogy-v (online) Dostupný z WWW: 2. AJCC Cancer Staging Manual, Sixth Edition (2002) 3. Hamilton RH, Lauri AA. Pathology and Genetics of Tumours of the Digestive System (IARC Press Lyon, 2000) 4. De Vita VT, Hellman S, Rosenberg SA (eds): Cancer Principles and Practice of Oncology. Esophageal Cancer. Philadelphia. Lippincott Williams a Wilkins, 6 th edition, Esophageal cancer: ESMO Clinical Recommendations for diagnosis, treatment an folloe-up. ESMO Guidelines Working Group,19, Supplement 2, May Esophageal Cancer (PDQ) Treatment- Health Professionals (online) Dostupný z WWW: 7. Roth AD. Multimodality Management of Metastatic Gastric and Esophageal Cancer. In: American Society of Clinical Oncology 2004 Educational Book, Alexandria, Enzinger PC, Mayer RJ: Esophageal Cancer. N Engl J Med 349: , Ajani JA: Docetaxel for gastric and esophageal carcinomas.oncology (Huntingt) 16:89-96, Ilson DH, Minsky B: Irinotecan in esophageal cancer. Oncology (Huntingt) 17:32-36, Wong RK, Malthaner RA, Zuraw L, et al: Combined modality radiotherapy and chemotherapy in nonsurgical management of localized carcinoma of the esophagus: A practice guideline. Int J Radiat Oncol Biol Phys 55: ,2003 Autor aktualizace: MUDr. Igor Kiss

KARCINOM POCHVY (VAGINY) INCIDENCE

KARCINOM POCHVY (VAGINY) INCIDENCE KARCINOM POCHVY (VAGINY) INCIDENCE Zhoubné nádory (ZN) pochvy jsou velmi vzácné, tvoří 1-2 % všech gynekologických malignit. Karcinom pochvy se objevuje zejména u žen v 6. -7. deceniu, ale může být diagnostikován

Více

3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ

3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ 3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ Epidemiologie Zhoubné nádory pankreatu se vyskytují převážně ve vyšším věku po 60. roce života, převážně u mužů. Zhoubné nádory pankreatu Incidence a mortalita v České republice

Více

3.1. Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce

3.1. Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce 3.1. Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce Definice Zhoubný nádor vznikající maligní transformací dlaždicového epitelu jícnu (spinocelulární karcinom, lokalizován zejména v proximálních 2/3 jícnu)

Více

Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva

Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 6 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu tlustého střeva Schválili:

Více

Karcinom žaludku. Výskyt

Karcinom žaludku. Výskyt Karcinom žaludku Výskyt Karcinom žaludku je zhoubné nádorové onemocnění žaludeční sliznice, které s další progresí postihuje žaludeční stěnu, regionální lymfatické uzliny a postupně i celou dutinu břišní,

Více

Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%. V eurokavkazské populace lze pozorovat klesajííc tendenci.

Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%. V eurokavkazské populace lze pozorovat klesajííc tendenci. Malobuněčný bronchogenní karcinom (SCLC) Epidemiologie Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%. V eurokavkazské populace lze pozorovat klesajííc tendenci. Biologické

Více

1. Nádory hlavy a krku

1. Nádory hlavy a krku 1. Nádory hlavy a krku Rozdělení zhoubných nádorů (ZN) hlavy a krku podle anatomických oblastí: 1. ZN paranasálních dutin 2. ZN rtu a dutiny ústní 3. ZN hltanu (nasofarynx, orofarynx, hypofanynx) 4. ZN

Více

MUŽI ŽENY CELKEM abs. na 100 000 abs. na 100 000 abs. na 100 000 C34 incidence 4660 93,0 1632 31,0 6292 62,0 mortalita 3907 78,0 1272 24,0 5179 50,0

MUŽI ŽENY CELKEM abs. na 100 000 abs. na 100 000 abs. na 100 000 C34 incidence 4660 93,0 1632 31,0 6292 62,0 mortalita 3907 78,0 1272 24,0 5179 50,0 2.1. Nemalobuněčný bronchogenní karcinom Epidemiologie Zhoubné nádory plic jsou ve vyspělých zemích světa jednou z nejvýznamnějších skupin nádorových onemocnění. V našich podmínkách jsou ZN plic u mužů

Více

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1.

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1. 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 8 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu testikulárních nádorů Schválili:

Více

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku)

Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Kolorektální karcinom (karcinom tlustého střeva a konečníku) Autor: Hanáčková Veronika Výskyt Kolorektální karcinom (označován jako CRC) je jedním z nejčastějších nádorů a ve všech vyspělých státech jeho

Více

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32)

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) 20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) Léčba nádorů hlavy a krku je velmi komplexní. Volba léčebné strategie závisí na lokalizaci primárního nádoru a jeho histologickém typu, přítomnosti regionálních

Více

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu

PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu PET při stagingu a recidivě kolorektálního karcinomu Visokai V., Lipská L., *Skopalová M., *Bělohlávek O. Chirurgické oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha *Oddělení nukleární medicíny - PET centrum

Více

Incidence a mortalita v České republice (2000) ZN těla děložního ŽENY abs. na 100 000 C54 incidence 1613 30,6 mortalita 384 7,3

Incidence a mortalita v České republice (2000) ZN těla děložního ŽENY abs. na 100 000 C54 incidence 1613 30,6 mortalita 384 7,3 5.4 Nádory těla děložního Epidemiologie Zhoubné nádory těla děložního jsou nejčastější gynekologickou malignitou. Incidence má v České republice stoupající tendenci (asi 30 onemocnění na 100 tisíc žen,

Více

Nádory podjaterní krajiny Onkologická terapie. Doc. MUDr. Martina Kubecová, Ph.D. Radioterapeutická a onkologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha

Nádory podjaterní krajiny Onkologická terapie. Doc. MUDr. Martina Kubecová, Ph.D. Radioterapeutická a onkologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha Nádory podjaterní krajiny Onkologická terapie Doc. MUDr. Martina Kubecová, Ph.D. Radioterapeutická a onkologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha Český a slovenský gastroenterologický kongres 13.11.2015

Více

BRONCHOGENNÍ KARCINOM

BRONCHOGENNÍ KARCINOM Nádory plic, pleury a mediastina: BRONCHOGENNÍ KARCINOM Jiří Ferda, Eva Ferdová, Hynek Mírka, Boris Kreuzberg Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni Epidemiologie Nejčastější malignita v celosvětovém

Více

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1.

Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013. Schválili: Datum: Podpis: Hlavní autor protokolu: MUDr. Jan Jansa 2.1. 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 7 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu prostaty Schválili:

Více

3.2 Karcinom žaludku a gastroezofageální junkce

3.2 Karcinom žaludku a gastroezofageální junkce 3.2 Karcinom žaludku a gastroezofageální junkce Epidemiologie Trendem je pokles v incidenci tumorů distální části žaludku a vzestup incidence proximálních adenokarcinomů kardie a gastroezofageální junkce

Více

Standard. Zhoubné nádory pankreatu Incidence a mortalita v České republice (2014) ZN slinivky břišní MUŽI ŽENY CELKEM

Standard. Zhoubné nádory pankreatu Incidence a mortalita v České republice (2014) ZN slinivky břišní MUŽI ŽENY CELKEM /7. Epidemiologie: Karcinom slinivky břišní je celosvětově čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění a Česká republika je druhou zemí s nejvyšší incidencí tohoto onemocnění. Incidence karcinomu

Více

Protokol pro léčbu karcinomu močového měchýře

Protokol pro léčbu karcinomu močového měchýře 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 5 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu močového měchýře

Více

5.4 Nádory těla děložního

5.4 Nádory těla děložního 5.4 Nádory těla děložního Epidemiologie Zhoubné nádory těla děložního jsou nejčastější gynekologickou malignitou. Incidence má v posledních letech v České republice stoupající tendenci (asi 34 onemocnění

Více

Zhoubné nádory čípku děložního Incidence a mortalita v České republice (2000) děložního abs. na 100 000 C53 incidence 1045 19,8 mortalita 363 6,9

Zhoubné nádory čípku děložního Incidence a mortalita v České republice (2000) děložního abs. na 100 000 C53 incidence 1045 19,8 mortalita 363 6,9 5.3 Karcinom děložního čípku Úvod Incidencí okolo 20 žen na 100 000 obyvatel ( 19,8 v r.2000) je rakovina děložního čípku druhým nejčastějším gynekologickým nádorovým onemocněním. Incidence je zhruba o

Více

Zhoubné nádory pankreatu se vyskytují převážně ve vyšším věku po 60. roce života, převážně u mužů.

Zhoubné nádory pankreatu se vyskytují převážně ve vyšším věku po 60. roce života, převážně u mužů. 3.3 KARCINOM SLINIVKY BŘIŠNÍ EPIDEMIOLOGIE Zhoubné nádory pankreatu se vyskytují převážně ve vyšším věku po 60. roce života, převážně u mužů. Zhoubné nádory pankreatu Incidence a mortalita v České republice

Více

Karcinom vaječníků a vejcovodů. Epidemiologie

Karcinom vaječníků a vejcovodů. Epidemiologie Karcinom vaječníků a vejcovodů Epidemiologie Ovariální karcinom se vyskytuje ve všech věkových skupinách v závislosti na histologickém typu. Průměrný věk pacientek s epiteliálním typem nádoru je 57 let,

Více

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic

OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic OP u nemocného s nádorovým onemocněním dýchacích cest a plic Tumory Místně neregulovatelný růst tkáně, buňky se vymkly kontrole Benigní ohraničené, nemetastazují, obvykle nerecidivují Prekanceroza předrakovinný

Více

4. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16)

4. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16) 4. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16) Tis,T1a,T1b N0, M0 primární léčba je chirurgická, následně sledování. T2-4 N+ M0, potenciálně resekabilní karcinomu žaludku a gastroesofageální junkce perioperativní chemoterapie

Více

Standard. 1. Epidemiologie:

Standard. 1. Epidemiologie: 1/8 1. Epidemiologie: Zhoubné nádory (ZN) hlavy a krku podle údajů NOR tvořily v ČR v období 2008-2012 3,6 % všech ZN kromě kožních. Celosvětově byl v r. 2012 podíl ZN hlavy a krku 4,9 % a v Evropě 4,1

Více

Zhoubné nádory anu Incidence a mortalita v České republice (2005)

Zhoubné nádory anu Incidence a mortalita v České republice (2005) 3.6 ANÁLNÍ KARCINOM Epidemiologie Zhoubné nádory anu náleží mezi méně časté malignity; v podmínkách České republiky představují pouze cca - 0,9% všech zhoubných nádorů GIT. Průměrný věk nemocných se pohybuje

Více

SYSTÉMOVÁ LÉČBA NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

SYSTÉMOVÁ LÉČBA NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE SYSTÉMOVÁ LÉČBA NÁDORŮ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE Jana Katolická FN u svaté Anny, Brno CZ/ONCO/617/0088 1 UROTELIÁLNÍ KARCINOM MOČOVÉHO MĚCHÝŘE CHEMOSENZITIVNÍ ONEMOCNĚNÍ. V době stanovení diagnózy je 15 % lokálně

Více

Barrettův jícen - kancerogeneze

Barrettův jícen - kancerogeneze Barrettův jícen - kancerogeneze Autor: Janíková K., Nováková R., Školitel: Gregar J., MUDr., Ph.D., 2. interní klinika FN a LF UP Olomouc Úvod Barrettův jícen (BJ) je onemocnění jícnu, které je prekancerózou.

Více

Léčba high-risk a lokálně pokročilého karcinomu prostaty - guidelines. Tomáš Hradec Urologická klinika VFN a 1.LF v Praze

Léčba high-risk a lokálně pokročilého karcinomu prostaty - guidelines. Tomáš Hradec Urologická klinika VFN a 1.LF v Praze Léčba high-risk a lokálně pokročilého karcinomu prostaty - guidelines Tomáš Hradec Urologická klinika VFN a 1.LF v Praze High-risk lokalizovaný a lokálně pokročilý karcinom prostaty GR LE Doplnit screening

Více

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016

Okruhy k Státním závěrečným zkouškám na Fakultě zdravotnických věd UP pro akademický rok 2015/2016 Pracoviště: Ústav radiologických metod Studijní obor: Radiologický asistent Diagnostické zobrazovací postupy 1. Vznik a vlastnosti rentgenového záření, vznik a tvorba rentgenového obrazu, radiační ochrana

Více

MUDr. Markéta Palácová, Masarykův onkologický ústav, Brno. J. Beyer, P. Albers, et al. Annals of oncology 24; ,

MUDr. Markéta Palácová, Masarykův onkologický ústav, Brno. J. Beyer, P. Albers, et al. Annals of oncology 24; , Maintaining success, reducing treatment burden,focusing on survivorship: highlights from the third European consensus conference on diagnosis and treatment of germ-cell cancer 8. 8. 2013 MUDr. Markéta

Více

Chirurgická terapie karcinomu žaludku

Chirurgická terapie karcinomu žaludku Chirurgická terapie karcinomu žaludku Autor: Radek Ambrož Školitel: doc. MUDr. Radek Vrba, Ph.D. Výskyt Jako karcinom žaludku označujeme nádor, který postihuje žaludeční sliznici s další možnou progresí

Více

Standard. 000 incidence , , ,1 mortalita 509 9, , ,23

Standard. 000 incidence , , ,1 mortalita 509 9, , ,23 1/6 1. Epidemiologie: Hepatocelulární karcinom (HCC) patří ve světě k nejčastějším malignitám, a je častější u mužů nežli u žen. V České republice, stejně jako v ostatních zemích Evropy, jsou v dospělosti

Více

2.5.2009. 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního traktu 5x větší incidence u bělochů než černochů. Česká republika (2000)

2.5.2009. 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního traktu 5x větší incidence u bělochů než černochů. Česká republika (2000) Nádory varlete Urologická klinika, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Epidemiologie 1-2 % maligních nádorů u muže 4 % maligních nádorů urogenitálního

Více

Metastatický karcinom prsu Kasuistické sdělení Česlarová K., Erhart D.

Metastatický karcinom prsu Kasuistické sdělení Česlarová K., Erhart D. Metastatický karcinom prsu Kasuistické sdělení Česlarová K., Erhart D. Chirurgická klinika 2. LFUK a ÚVN Praha Přednosta plk. prof. MUDr. Ryska M., CSc. Kasuistika č. 1: K.I., r. 1946 Onkologická anamnéza:

Více

Standard NLPP 3.5 SEKCE: NLPP STRANA PROCEDURY: 1/7. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Kolorektální karcinom

Standard NLPP 3.5 SEKCE: NLPP STRANA PROCEDURY: 1/7. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Kolorektální karcinom 1/7 1. Epidemiologie: Česká republika zaujímá ve statistikách dlouhodobě jedno z předních míst při hodnocení incidence tohoto onemocnění v zemích, kde jsou vedeny registry. V roce 2014 byla incidence KRK

Více

Epidemiologie Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%.

Epidemiologie Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%. 2.2. bronchogenní karcinom Epidemiologie Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25%. Biologické chování Malobuněnčný bronchogenní karcinom se svým biologickým

Více

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32)

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) 20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) Léčba nádorů hlavy a krku je komplexní. Volba léčebné strategie závisí na lokalizaci primárního nádoru, jeho histologickém typu, přítomnosti regionálních

Více

Protokol pro léčbu karcinomu slinivky břišní

Protokol pro léčbu karcinomu slinivky břišní Komplexní onkologické centrum FN Hradec Králové Platnost od: 1.6.2019 Dokument: standardní léčebný postup Počet stran: 10 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu karcinomu slinivky břišní Schválili: Datum:

Více

Standard. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Nádory gastrointestinálního traktu karcinom jícnu a gastroezofageální junkce

Standard. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Nádory gastrointestinálního traktu karcinom jícnu a gastroezofageální junkce 1/8 1. Epidemiologie: nar stá incidence adenokarcinom distálního jícnu a gastroezofageální ( 60-70 nových případ ; souvislost s obezitou a GERD). Incidence nar stá s v kem (maximum mezi 60.-80. rokem ivota,

Více

Radioterapie v léčbě nádorů plic

Radioterapie v léčbě nádorů plic UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD Ústav radiologických metod Jaroslav Kašpar Radioterapie v léčbě nádorů plic Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Yvona Klementová Olomouc 2012

Více

Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta. Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu

Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta. Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu Dostupnost kvalitní léčby, informovanost pacienta Jana Prausová Komplexní onkologické centrum FN v Motole Seminář Standardy léčby rakoviny prsu Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie Epidemiologie

Více

1. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32)

1. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) 1. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) Léčba nádorů hlavy a krku je komplexní. Volba léčebné strategie závisí na lokalizaci a rozsahu primárního nádoru, jeho histologickém typu, přítomnosti

Více

Kapitola Diseminovaný nádor neznámé primární lokalizace (Primum ignotum)

Kapitola Diseminovaný nádor neznámé primární lokalizace (Primum ignotum) Kapitola Diseminovaný nádor neznámé primární lokalizace (Primum ignotum) Epidemiologie Současná incidence tohoto onemocnění u mužů je 7,8/100 000 k světovému standardu 4,4/100 000 a u žen 7,4/100 000 k

Více

Protokol pro léčbu kožního maligního melanomu

Protokol pro léčbu kožního maligního melanomu 1 Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 5 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu kožního maligního melanomu

Více

6. PRIMÁRNÍ NÁDORY JATER, ŽLUČNÍKU A ŽLUČOVÝCH CEST (C22-24)

6. PRIMÁRNÍ NÁDORY JATER, ŽLUČNÍKU A ŽLUČOVÝCH CEST (C22-24) 6. Primární karcinomy jater vznikají z hepatocytů (hepatocelulární karcinom HCC) nebo z nitrojaterních žlučovodů (intrahepatální cholangiokarcinom ICC). 6.1 Hepatocelulární karcinom (HCC) Diagnózu HCC

Více

ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO

ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO ZHOUBNÉ NÁDORY TĚLA DĚLOŽNÍHO Miroslav VERNER Ústav pro péči o matku a dítě ředitel: Doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. ONKOGYNEKOLOGICKÝ SEMINÁŘ, ENTOG, 8.10.2005, PRAHA HLAŠENÁ NOVÁ ONEMOCNĚNÍ ZHOUBNÝMI NOVOTVARY

Více

Léčebný protokol u pacientů s karcinomem močového měchýře na Klinice onkologické FNO Poruba

Léčebný protokol u pacientů s karcinomem močového měchýře na Klinice onkologické FNO Poruba Léčebný protokol u pacientů s karcinomem močového měchýře na Klinice onkologické FNO Poruba MUDr. Hájek Jaroslav, Klinika onkologická FNO Velké Karlovice, červen 2017 I. Staging: cystoskopie s hist. verif,

Více

Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic

Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic Hrudní chirurgie na Chirurgické klinice 1. LF a FTNsP a chirurgická léčba karcinomu plic Chirurgická klinika 1.LF a FTNsP Přednosta: Doc. MUDr. V. Visokai, PhD. Hytych V., Vernerová A., Horažďovský P.,

Více

Kazuistika ČUS. MUDr. PharmDr Jan Dvořák RTO klinika FNKV, 3. LF UK

Kazuistika ČUS. MUDr. PharmDr Jan Dvořák RTO klinika FNKV, 3. LF UK Kazuistika ČUS MUDr. PharmDr Jan Dvořák RTO klinika FNKV, 3. LF UK Pacient S.U. Dg. C61 v roce 2009, 56 let 8/2009 biopsie GLS 9 (4+5), PSA 8.22 μg/l 11/2009 RAPE, pt2c pn0(5 uzlin) M0, GS 7 (4+3), R0

Více

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ

Nádorová. onemocnění plic ONKOLOGIE IVANA PÁLKOVÁ JANA SKŘIČKOVÁ ONKOLOGIE Nádorová onemocnění plic Každá epocha lidských dějin má své dominující nemoci. V minulém století to byla, vedle civilizačních chorob, především nádorová onemocnění. Změnu nelze očekávat ani ve

Více

22. ZHOUBNÝ NOVOTVAR MOČOVÉHO MĚCHÝŘE (C67)

22. ZHOUBNÝ NOVOTVAR MOČOVÉHO MĚCHÝŘE (C67) 22. ZHOUBNÝ NOVOTVAR MOČOVÉHO MĚCHÝŘE (C67) 22.1 Stadium 0a (TaN0M0), stadium I (T1N0M0) 22.1.1 Základem léčby je transuretrální resekce (TUR). Doporučována je jednorázová intravezikální aplikace chemoterapeutika

Více

Přínos chirurgie v komplexní terapii pokročilého kolorektálního karcinomu

Přínos chirurgie v komplexní terapii pokročilého kolorektálního karcinomu Přínos chirurgie v komplexní terapii pokročilého kolorektálního karcinomu Miroslav Ryska Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN, Praha IGA MZČR NT 13660 Metastatický kolorektální karcinom - paraaortální lymfatické

Více

Standard NLPP 5.2 PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA KARCINOM POCHVY SEKCE: NLPP STRANA PROCEDURY: 1/7

Standard NLPP 5.2 PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA KARCINOM POCHVY SEKCE: NLPP STRANA PROCEDURY: 1/7 1/7 1. Epidemiologie: Zhoubné nádory (ZN) pochvy jsou velmi vzácné, tvoří 1-2 % všech gynekologických malignit. Karcinom pochvy se objevuje zejména u žen v 6. - 7. deceniu, ale může být diagnostikován

Více

Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky

Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc Onkologická klinika TN a 1. LF UK KOC (NNB + VFN + TN) St Gallén 2011 Rozsah onemocnění T, N, M ER, PgR

Více

Nádory GIT. Tomáš Kazda Klinika radiační onkologie MOÚ. Odkazy na zdroje obrázků u autora

Nádory GIT. Tomáš Kazda Klinika radiační onkologie MOÚ. Odkazy na zdroje obrázků u autora Nádory GIT Tomáš Kazda tomas.kazda@mou.cz Klinika radiační onkologie MOÚ Odkazy na zdroje obrázků u autora epidemiologie jak časté (incidence, prevalence, mortalita) etiologie příčiny vzniku (faktory

Více

Protokol pro léčbu karcinomu hrdla děložního

Protokol pro léčbu karcinomu hrdla děložního 1 KARCINOM VAJEČNÍKU Zdeněk Zoul Klinika onkologie a radioterapie FN Hradec Králové Platnost od: 2.1.2013 Dokument: standardní léčebný postup - verze 2013 Počet stran: 9 Přílohy: nejsou Protokol pro léčbu

Více

ODBORNÁ ČÁST DUBEN 2012 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S BRONCHOGENNÍM MALOBUNĚČNÝM KARCINOMEM PLIC NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ

ODBORNÁ ČÁST DUBEN 2012 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S BRONCHOGENNÍM MALOBUNĚČNÝM KARCINOMEM PLIC NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ NÁRODNÍ SADA KLINICKÝCH STANDARDŮ 37 KLINICKÝ STANDARD KOMPLEXNÍ PÉČE O PACIENTY S BRONCHOGENNÍM MALOBUNĚČNÝM KARCINOMEM PLIC ODBORNÁ ČÁST DUBEN 2012 Klinický standard byl akceptován zainteresovanými odbornými

Více

Parametrická struktura databáze CAPROS

Parametrická struktura databáze CAPROS Parametrická struktura databáze CAPROS Screening... 2 Screeningové vyšetření... 2 Anamnéza... 2 PSA... 2 Testosteron - nepovinné... 2 Fyzikální vyšetření (per rectum)... 2 IPSS... 2 IIEF... 3 Závěr vyšetření...

Více

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Macík D. 1, Doležel J. 1, Múdry P. 2, Zerhau P. 3, Staník M. 1, Čapák I. 1 1 ODDĚLENÍ UROLOGICKÉ ONKOLOGIE,

Více

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY

PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY PŘEŽÍVÁNÍ NEMOCNÝCH PO EXTIRPACI JÍCNU V ZÁVISLOSTI NA STADIU CHOROBY Autor: Petra Ochmanová Školitel: Aujeský R., doc. MUDr. CSc. Výskyt V oficiálních statistických hodnoceních se obvykle udává celková

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN)

Biologická léčba karcinomu prsu. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Biologická léčba karcinomu prsu Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. Onkologická klinika 1.LF UK a TN KOC (NNB+VFN+TN) Cílená léčba Ca prsu Trastuzumab (HercepNn) AnN HER2 neu pronlátka LapaNnib (Tyverb)

Více

Projekt IKARUS. u nádorů prsu

Projekt IKARUS. u nádorů prsu Incidence Kostních příhod u nádorů prsu Projekt IKARUS Projekt I K A R U S zjištění Incidence Kostních příhod u nádorů prsu u nádorů prsu Zjištění Incidence Kostních příhod Statistické zhodnocení prospektivní

Více

18. ZHOUBNÝ NOVOTVAR VARLETE (C62)

18. ZHOUBNÝ NOVOTVAR VARLETE (C62) 18. ZHOUBNÝ NOVOTVAR VARLETE (C62) Prognostické schéma podle IGCCCG Seminomy příznivá prognóza intermediární prognóza nepříznivá prognóza Kterákoliv primární lokalizace, kromě plic bez viscerálních metastáz.

Více

Nové možnos* v nechirugické léčbě gynekologických nádorů. Jiří Petera Klinika onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové

Nové možnos* v nechirugické léčbě gynekologických nádorů. Jiří Petera Klinika onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové Nové možnos* v nechirugické léčbě gynekologických nádorů Jiří Petera Klinika onkologie a radioterapie FN a LF Hradec Králové Nové techniky radioterapie a jejich využih u nádorů cervixu a endometria IMRT,

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

3. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16)

3. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16) 3. ZHOUBNÝ NOVOTVAR ŽALUDKU (C16) Tis, T1a primární léčba je endoskopická, případně chirurgická. T1b N0, M0 primární léčba je chirurgická (1). T2-4 N+ M0, potenciálně resekabilní karcinom žaludku a gastroesofageální

Více

Vývoj procesních ukazatelů odvozených z doporučení vydaných v klinických doporučených postupech

Vývoj procesních ukazatelů odvozených z doporučení vydaných v klinických doporučených postupech Vývoj procesních ukazatelů odvozených z doporučení vydaných v klinických doporučených postupech Příloha5c Závěrečné zprávy projektu č. NS 10650-3/2009 podpořeného Interní grantovou agenturou MZ ČR, Výzkum

Více

MUDr. Běla Malinová, MUDr. Tomáš Novák Onkologická klinika 2.LF a FN v Motole

MUDr. Běla Malinová, MUDr. Tomáš Novák Onkologická klinika 2.LF a FN v Motole MUDr. Běla Malinová, MUDr. Tomáš Novák Onkologická klinika 2.LF a FN v Motole Základní data Meduloblastom - maligní nádor z primitivní neuroektodermové tkáně V dospělosti vzácný : 0,5-1% všech nádorů CNS,

Více

Standard. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Bronchogenní karcinomy malobuněčný bronchogenní karcinom

Standard. PŘEDMĚT/VÝKON/PROCEDURA Bronchogenní karcinomy malobuněčný bronchogenní karcinom 1/6 Epidemiologie Z celkového výskytu bronchogenního karcinomu představuje malobuněčný karcinom 20-25 %. V eurokavkazské populace lze pozorovat klesající tendenci. Etiologie: Hlavním rizikovým faktorem

Více

2. pražské mezioborové onkologické kolokvium Prague ONCO 2011

2. pražské mezioborové onkologické kolokvium Prague ONCO 2011 Záštitu nad kolokviem převzaly: Evropská onkologická společnost Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR Česká onkologická společnost Česká urologická společnost Česká

Více

Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů

Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů Použití PET při diagnostice a terapii plicních nádorů Košatová K, Bělohlávek O, Skácel Z, Schützner J. 1. plicní klinika 1. lékařská fakulta UK ONM - PET centrum Nemocnice Na Homolce Oddělení TRN FN Motol

Více

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic

Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Registr Avastin Nemalobuněčný karcinom plic Formulář: Vstupní parametry Rok narození Věk Pohlaví Kouření o Kuřák o Bývalý kuřák o Nekuřák Hmotnost pacienta v době diagnózy (kg) Hmotnost pacienta v době

Více

F-FDG-PET/CT NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE. EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni

F-FDG-PET/CT NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE. EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni F-FDG-PET/CT 18 NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ SRDCE EVA FERDOVÁ, JIŘÍ FERDA, JAN BAXA Klinika zobrazovacích metod LFUK a FN v Plzni SRDCE Vzácná postižení prevalence v populaci 0,001-0,3%* 75% benigních, 25% maligních*

Více

Registr Herceptin Karcinom prsu

Registr Herceptin Karcinom prsu I. Primární diagnostika Registr Herceptin Karcinom prsu Vstupní parametry Rok narození Věk Kód zdravotní pojišťovny (výběr) o 111 o 201 o 205 o 207 o 209 o 211 o 213 o 217 o 222 Datum stanovení diagnózy

Více

Radioterapie po radikální prostatektomii

Radioterapie po radikální prostatektomii Radioterapie po radikální prostatektomii Štěpán Veselý Urologická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha ART po RRP - ART (aplikace u high-risk do 90 dnů po operaci) high-risk: - pozitivní chirurgické okraje

Více

Nádory penisu: Diagnostika a. a inguinálních uzlin, místo. Hora M a kol.

Nádory penisu: Diagnostika a. a inguinálních uzlin, místo. Hora M a kol. Nádory penisu: Diagnostika a a inguinálních uzlin, místo Hora M a kol. Kacerovská D, Kazakov D, Ferda J, Kreuzberg Pizinger K 120-2010 100 89 100 99 80 72 74 70 64 77 79 70 85 60 59 57 Incidence Mortalita

Více

RADIOTERAPIE. karcinom prostaty s vysokým rizikem

RADIOTERAPIE. karcinom prostaty s vysokým rizikem RADIOTERAPIE karcinom prostaty s vysokým rizikem K. Odrážka Oddělení klinické a radiační onkologie Multiscan s.r.o., Pardubická krajská nemocnice a.s. 1. a 3. LF UK v Praze IPVZ Praha POOPERAČNÍ RT Indikace

Více

Nádory močových cest

Nádory močových cest 14. Valtické kurzy abdominální a gastroiintestinální radiologie Nádory močových cest J. Foukal Radiologická klinika FN Brno a LF MU Přehled Nádory horních močových cest Nádory ledvinné pánvičky Incidence

Více

Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu

Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu Možnosti využití technologie DNA microarrays v predikci odpovědi na neoadjuvantní terapii u pacientů s karcinomem jícnu Srovnal J. 1, Cincibuch J. 2, Cwierkta K. 2, Melichar B. 2, Aujeský R. 3, Vrba R.

Více

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32)

20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) 20. ZHOUBNÉ NOVOTVARY HLAVY A KRKU (C00-14, C30-32) Léčba nádorů hlavy a krku je komplexní. Volba léčebné strategie závisí na lokalizaci primárního nádoru, jeho histologickém typu, přítomnosti regionálních

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY ULTRASONOGRAFICKÉ Markéta Vojtová Ultrasonografie 1 Nepřímá vyšetřovací metoda Nezatěžuje zářením UZ sonda vysílá krátké impulzy zvukového vlnění a přijímá malou část odražené

Více

NÁDORY MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

NÁDORY MOČOVÉHO MĚCHÝŘE NÁDORY MOČOVÉHO MĚCHÝŘE Doporučené postupy Evropské urologické asociace (EAU) Závěry zpracované Urologickou klinikou Fakultní nemocnice Olomouc 1. KLASIFIKACE TNM 1997 EAU doporučuje společné posouzení

Více

Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu

Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu Vybrané prognostické faktory metastáz maligního melanomu Bukvová M., Mejzlík J. Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubická krajská nemocnice a.s Maligní melanom neuroektodermální původ

Více

Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji

Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji Epidemiologie zhoubného melanomu v ČR a v Královéhradeckém kraji - reálný obraz péče v datech Dušek L., Mužík J., Petera J. Lékařská fakulta Masarykova Univerzita, Brno Přírodovědecká fakulta Masarykova

Více

Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018

Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018 Změny ve vyšetřovacích postupech nemalobuněčných plicních karcinomů: Never-endingstory -verze 2018 R. Matěj, H. Hornychová, I. Tichá, A. Ryška, P. Dundr Ústav patologie a molekulární medicíny 3.LF UK a

Více

Zhoubné nádory jater Incidence a mortalita v České republice (2005)

Zhoubné nádory jater Incidence a mortalita v České republice (2005) 3.4 KARCINOM JATER Epidemiologie: Primární zhoubné nádory jater náležejí ve světě k nejčastějším malignitám, a jejich výskyt je častější u mužů nežli u žen.. V České republice, stejně jako v ostatních

Více

Modul obecné onkochirurgie

Modul obecné onkochirurgie Modul obecné onkochirurgie 1. Principy kancerogeneze, genetické a epigenetické faktory 2. Onkogeny, antionkogeny, reparační geny, instabilita nádorového genomu 3. Nádorová proliferace a apoptóza, důsledky

Více

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi)..

1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1 Buněčný cyklus a apoptóza (z. Kleibi).. 1.1 Buněčný cyklus 1.1.1 Mitogenní signalizace a zahájení buněčného cyklu 1.1.2 G1 fáze buněčného cyklu a její reštrikční bod 1.1.3 S fáze: replikace DNA 1.1.4

Více

Karcinom prsu (zhoubný nádor prsu)

Karcinom prsu (zhoubný nádor prsu) Karcinom prsu (zhoubný nádor prsu) Autor: Lenka Gallusová, Školitel: MUDr. Karel Ćwiertka, Ph.D. Onkologická klinika LF UP a FNOL Výskyt Karcinom prsu je po karcinomech kůže druhým nejčastějším zhoubným

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ Markéta Vojtová RTG Nativní Kontrastní baryové jodové Nativní RTG Bez přípravy, bez použití kontrastní látky 1) RTG srdce a plic 2) RTG břicha Na tzv. hladinky

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Eliška Dosedělová

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Eliška Dosedělová UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA Interní oddělení Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Eliška Dosedělová Test okultního krvácení stále užitečný ve screeningu kolorektálního

Více

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET

Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Systémová léčba lokálně pokročilých a metastatických GEP-NET Jiří Tomášek Masarykův onkologický ústav, Brno Vzácné nádory a raritní stavy v oblasti GITu Seminář pro onkology, gastroenterology,radiology

Více

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby

Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Orofaciální karcinomy - statistické zhodnocení úspěšnosti léčby Autor: David Diblík, Martina Kopasová, Školitel: MUDr. Richard Pink, Ph.D. Výskyt Zhoubné (maligní) nádory v oblasti hlavy a krku (orofaciální

Více

XIII. BRNÌNSKÝ DEN PALIATIVNÍ MEDICÍNY

XIII. BRNÌNSKÝ DEN PALIATIVNÍ MEDICÍNY Abstrakta XIII. BRNÌNSKÝ DEN PALIATIVNÍ MEDICÍNY MOŽNOSTI RADIOFREKVENÈNÍ ABLACE (RFA) V PALIATIVNÍ ONKOLOGICKÉ LÉÈBÌ Andrašina T., Válek V. FN Brno, Radiodiagnostická klinika, Brno Radiofrekvenèní ablace

Více

Řešení nádorů v oblasti rinobaze. M.Svoboda, J.Fiedler, V.Přibáň ORL oddělení Neurochirurgické oddělení Nemocnice Č.Budějovice a.s.

Řešení nádorů v oblasti rinobaze. M.Svoboda, J.Fiedler, V.Přibáň ORL oddělení Neurochirurgické oddělení Nemocnice Č.Budějovice a.s. Řešení nádorů v oblasti rinobaze M.Svoboda, J.Fiedler, V.Přibáň ORL oddělení Neurochirurgické oddělení Nemocnice Č.Budějovice a.s. Kraniofaciální, kranionazální a endoskopické resekce 1963 chirurgie baze

Více

Co mě může potkat při návratu onemocnění. Nové přístupy biologická léčba karcinomu prostaty. MUDr. Hana Študentová, Ph.D.

Co mě může potkat při návratu onemocnění. Nové přístupy biologická léčba karcinomu prostaty. MUDr. Hana Študentová, Ph.D. Co mě může potkat při návratu onemocnění. Nové přístupy biologická léčba karcinomu prostaty MUDr. Hana Študentová, Ph.D. Obsah Obecný úvod Androgenní signalizace Možnosti systémové léčby Závěr Koho se

Více

C64-C66 srovnání se světem

C64-C66 srovnání se světem Nádory ledvin C64-C66 srovnání se světem Karcinom ledviny incidence celosvětově: - 9 nejčastější nádor u mužů - 14 nejčastější nádor u žen mortalita celosvětově: - 16 nejčastější nádor Zhoubné nádory

Více