Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE. Fyzika a potápní. Mgr. Michal Musílek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE. Fyzika a potápní. Mgr. Michal Musílek"

Transkript

1 Univezita Hadec Kálové Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Fyzika a otání Mg. Mical Musílek kateda fyziky a infoatiky konzultant: Pof. RND. Ivo olf, Csc. studijní oga: P757 Secializace v edagogice studijní obo: teoie vyuování fyzice osinec 25

2 Úloa. 1 nebezeí zadžování decu i vystouání se k ladin Jední ze základníc avidel sotovnío otání s otáský ístoje je ísný zákaz vystuovat do enší loubky, nebo se vynoovat z vody se zadžený dece. Pokud otá be výstuu dýcá, uavuje se nožství dýcacíc lyn v lícíc tak, aby nitolicní tlak byl fyziologický. Pokud zadží dec, vzstá tlak uvnit lic tak, že že docázet k onikání bublinek lynu do licní tkán a cév, následn ke vzducové ebolii a v kajní íad i ke sti otáe. Rozodnte, zda je nebezeí oškození lic z etlaku vtší i vynoování z vtšíc loubek, nebo z enší loubky od ladinou. Poovnejte z lediska nebezenosti vystouání z loubky do loubky 25 a vynoení z loubky 5 na ladinu. Pito v obou íadec edokládejte, že se otá zluboka nadecl na obje 5,6 d a zadžel dec. Maxiální obje, na kteý se oou jeo líce oztánout bez izika závažnéo oškození zdaví je 6,4 d. Pito si líce edstavujee jako užný vak, kteý svj obje ní se znou objeu lynu uzavenéo v licíc i zadžené decu. Tlak dýcacíc lyn je dán absolutní tlake v dané loubce (to je souet noálnío tlaku vzducu nad ladinou,1 MPa a ydostatickéo tlaku slouce vody odovídajícío dané loubce od ladinou). Tedy v loubkác 5, 25 a od ladinou: 5,15 MPa 25,5 MPa,4 MPa Po znu objeu a tlaku lynu i stálé telot (izoteický dj) latí oylv-maiottv zákon:. konst. Konkétn o vystouání z loubky do loubky 25 : ,4 MPa 5,6 d,5 MPa 6,4 d Pi dané vystouání z vtší loubky je nebezenost zadžení decu aniní! Po vynoení z loubky 5 na ladinu: 5,15 MPa ,6 d 8,4 d,1 MPa Pi vynoení z loubky 5 je nebezenost zadžení decu veli výazná. Mže dojít k tvaléu oškození zdaví otáe, íadn i ke sti. Poovnání výsledk výot jse zjistili, že zadžování decu je nejvíce nebezené v alýc loubkác od ladinou (otáské íuky oznaují jako nebezenou zónu loubky do 1).

3 Úloa. 2 axiální bezená loubka i otání na nádec Pi otání na nádec, tedy bez ístoje, nebezeí osané v edcozí úloze neozí, otože nádec na lnou kaacitu lic je ožný ouze na ladin. Pi onoování otáe do loubky se však jeo líce stlaují sobení ydostatickéo tlaku. ezené je stlaení lic z oátenío objeu 5,6 d až na obje, kteý ají líce i dýcání na sucu v okažiku axiálnío usilovnéo výdecu. Tento tzv. zbytková kaacita lic je asi 1,6 d. Do jaké loubky se žee bezen otát na nádec? Tlak vzducu nad ladinou vody (v okažiku nádecu) je,1 MPa (tzv. noální tlak). Poocí oylova-maiottova zákona vyotee, že bez oblé vydžíe axiální tlak : 5,6 d 1,6 d,1 MPa,5 MPa bsolutní tlak,5 MPa je v loubce 25 od ladinou. Na nádec se žee bezen otát do axiální loubky 25. Závislost tlaku na loubce Po ydostatický tlak latí znáý vzoec g. Po ustotu vody 1 kg. - a tíové zyclení g 1.s -2 dostanee jednoducou závislost ydostatickéo tlaku na loubce. S každý ete loubky stoune ydostatický tlak o 1 Pa,1 MPa. Hydostatický tlak ovše není absolutní tlak, ale etlak oti noálníu tlaku vzducu nad ladinou. bsolutní tlak vyotee: + a naoak ydostatický tlak z absolutnío: - Takže o tlak,5 MPa je ydostatický tlak -,5 MPa,1 MPa,25 MPa a otože každý,1 MPa odovídá 1 loubky, jedná se o loubku 25. Neboli - ze vzoce o ydostatický tlak: ρ g 25 Pa 1 kg. 1.s 2 25

4 Úloa. funkce koenzátou (vyvažovací vesty) Potá obleený v neoénové obleku je nadleován bublinkai v neoénu. ztlaková síla se ní odle velikosti bublinek v neoénu s loubkou onou. Potá usí vyvažovat vztlak závaží a odle loubky také koenzátoe. Koenzáto je vesta (žaket) s nafukovací kasou, kteá odle nožství vzducu do ní nauštnéo vyvolává íslušnou vztlakovou sílu. Kasu je ožné nafukovat z lave (oocí stedotlakéo vývodu autoatiky), na ladin též ústy jako zácannou vestu. yfukuje se bu stiske tlaítka, nebo saoinný otevení ojistnéo ventilu. Potá á v loubce 5 nalnn koenzáto na ti tvtiny celkovéo objeu. Pojistný ventil koenzátou se otevíá i etlaku,5 MPa. jaké loubce se i výstuu k ladin oteve ojistný ventil? Potá i koenzáto jsou v loubce vystaveni tlaku,4 MPa. zduc v koenzátou zabíá obje,75 ax, tedy tí tvtin axiálnío objeu. Nejve usíe vyoítat v jaké loubce vylní vzduc uzavený v koenzátou celý jeo obje. Tlak vzducu x v této loubce bude:,75ax x,75,75,4 MPa, MPa ax To je tlak, kteý odovídá loubce 2. Pi další vynoování se už není obje ani tlak vzducu uzavenéo v koenzátou. by se otevel ojistný ventil koenzátou usí okolní tlak vody klesnout o dalšíc,5 MPa. To znaená z, MPa na,25 MPa. Tento tlak odovídá loubce 15. Pojistný ventil koenzátou se oteve v loubce 15.

5 Úloa. 4 lnní lave koesoe Potáské lave se zásobou stlaenéo vzducu se asto lní koesoe. Pi stlaování vzducu koesoe se vzduc zaívá. Pokud cce otá jít na ono ined o nalnní lave, usí oítat s tí, že kaacita lave nebude ln využita. Lave ají v odstat stálý obje a zavidla je ožné je lnit na axiální tlak 2 MPa. tlakové lavi o vnitní objeu 1 d je o odojení od koesou vzduc o tlaku 1 2 MPa a telot t 1 47 C. Jaký je tlak vzducu v lavi o oclazení na telotu t2 17 C? Po znu tlaku vzducu s telotou i stálé objeu (izobaický dj) latí Calesv zákon: T T1 T1 T Teloty T 1 a T 2 v této ovnici jsou však absolutní teodynaické teloty (v kelvinec), kteé získáe jednoducý evode: Odtud vyotee T [ t / C + 27 ] K, tedy T 1 22 K, T 2 19 K. T2 19 K 2 1 T 22 K 1 2 MPa 17, MPa Tlak v lavi bude jen 17, MPa.

6 Úloa. 5 eouštní vzducu Nkdy otebujee dolnit laev vzduce o oakovaný ono na beu, kdy neáe k disozici koeso, ale žee ít na. v zavazadlové ostou autoobilu vtší tlakovou laev se stlaený vzduce. Lave oojíe sojkou a otevee eouštcí ventil. Po vyovnání tlaku onecáe lave njakou dobu v klidu tak, aby se telota vzducu v lavíc o eouštní vyovnala s telotou okolnío vzducu a tí byla stejná jako ed eouštní. Ze 4-litové tlakové lave eustíe vzduc o tlaku 18 MPa do 1-litové lave, ve kteé je tlak 2 MPa. Jaký bude tlak vzducu o euštní? lávi je vzduc o tlaku a objeu, jeo látkové nožství žee vyoítat ze stavové ovnice ideálnío lynu. Stejné je to o láev : n n n n Po oojení obou laví latí o stavové veliiny v obou lavíc: ( + ) ( n + n ) n + n ( + ) Jisté je, že celkové látkové nožství lynu v obou lavíc je ed i o eouštní n + n, tedy: ( + ) ( + ) Po naše konkétní zadání: MPa.4 d 4 d + + MPa.1 d 1 d 15 MPa Tlak vzducu v obou lavíc bude o eouštní 15 MPa.

7 Úloa. 6 výoet soteby vzducu i lánování doby onou Pi otání dýcá otá vždy vzduc o takové tlaku, v jaké je zovna loubce. Hustota dýcanéo vzducu tedy oste s loubkou odobn jako tlak. Pná ventilace lic na ladin vycází,5 až,5 d.s -1. S olede na bezenost otání oítáe vždy s oní anicí tooto ozezí, tedy,5 d.s -1. Po ventilaci lic v loubce ak latí: kde je tlak vody v loubce a je noální tlak. Další bezenostní aaete je tzv. iniální ezeva tlakovéo vzducu, kteou obvykle lánujee v odnot MPa. Za jak dlouo vydýcá otá vzduc z láve o vnitní objeu 12 lit, nalnné na tlak 2 MPa v loubce 4 et? yužitelný tlak je dán ozdíle axiálnío tlaku a iniální ezevy, tedy. yužitelný obje vzducu na ladin by ak byl (odle oylova-maiottova zákona):, kde je obje láve. ( ) Na ladin by tato zásoba vzducu vydžela na dobu t loubce ovše ouze na dobu t íseln o naše konkétní zadání t 2 MPa MPa 12 d,5 MPa,5 d. s s 1,6 in Zásoba vzducu vystaí otái v loubce 4 na dobu 1,6 in.

8 Úloa. 7 ovení zásoby vzducu na lánovaný ono ystaí zásobník vzducu o objeu 12 lit nalnný na tlak 2 MPa o sestu, i kteé otá setvá 2 inut v loubce 2 et a 1 inut v loubce ety? Uvažujee ezevu MPa a ladinovou sotebu vzducu lit za inutu. Povedee evody jednotek a výoty tlak v íslušnýc loubkác: 12 l 12 d t 2 2 in 12 s t 1 in 6 s,1 MPa 2, MPa l.in -1,5 d.s -1 Noální obje využitelné zásoby vzducu (tedy obje za noálnío tlaku) vyotee 2 MPa MPa,1 MPa ( ) 12 d 24 d 2,4 Obje vzducu sotebovaný o dvacetiinutový obyt v loubce 2 by byl 2 2 t 2 2 t 2, MPa,1 MPa. 1,5 d s 12 s 18 d 1,8 a odobn obje vzducu sotebovaný o desetiinutový obyt v loubce t t,1 MPa,1MPa. 1,5 d s 6 s 9 d,9 Poteba vzducu 2 + 2,19 je vtší než zásoba vzducu 2,4. Zásobník vzducu o zaýšlený ono nestaí. Tvání sestuu je nutné zkátit nebo oužít laev s vtší zásobou vzducu.

9 Úloa. 8 výoet axiální loubky otání i dýcání vzducu Kyslík dýcaný od aciální tlake vtší než,16 MPa sobí na lidský oganizus toxicky! Jaká je teoeticky axiální dosažitelná loubka i otání, jestliže jako dýcací ss oužíváe stlaený vzduc? Po ešení úlo na zné dýcací ssi je dležité znát Daltonv zákon: e ssi ideálníc lyn, kteé solu ceicky neeagují, se každá z lynnýc složek cová tak, jako by daný obje zaujíala saa a ídí se svou vlastní stavovou ovnicí. Pito se celkový tlak ssi ovná soutu aciálníc tlak všec složek ssi. Dsledke Daltonova zákona je, že aciální tlak i jednotlivé složky i dýcací ssi vyoítáe z celkovéo tlaku ssi lyn, jestliže znáe její objeovou koncentaci: i x i x i i Objeová koncentace kyslíku ve vzducu x i 2,95 %,21, takže tlak vody do kteéo je ožné se otoit se zásobou vzducu je x O2 O2,16 MPa,21,76 MPa Tento (absolutní) tlak odovídá loubce 66. Se stlaený vzduce je ožné se otát axiáln do loubky 66 et. e vtšíc loubkác ozí otava kyslíke!

10 Úloa. 9 výoet složení dýcací ssi TRIMIX Pi otání do vtšíc loubek oužívají otái dýcací ss TRIMIX, jejíiž lavníi složkai jsou kyslík, dusík a eliu. Pidání elia se nejen zaezí ožnosti otavy oganizu kyslíke, ale také se sníží iziko loubkovéo oojení, kteé je zsobeno dýcání dusíku od vyšší aciální tlake. Dýcací ss TRIMIX se iavuje sícání elia se stlaený vzduce ío v tlakové lavi. Do lave nejve eustíe eliu a oto koesoe idáváe vzduc. Jaká iniální objeová koncentace elia usí být ve výsledné dýcací ssi, aby neolo dojít k otav kyslíke, okud oítáe s axiální loubkou sestuu 8? loubce 8 od ladinou je absolutní tlak,9 MPa. Maxiální íustný aciální tlak kyslíku je,16 MPa. Z tcto dvou údaj vyotee axiální ožnou objeovou koncentaci kyslíku v dýcací ssi TRIMIX: O2,16 MPa xo2,177 17,7 %,9 MPa Podíl kyslíku se tedy usí snížit z vodníc 21, % na 17,7 %. e stejné ou se usí snížit odíl vzducu ve ssi vzduc eliu. Oznaíe-li ocentuální odíl elia ve výsledné dýcací ssi TRIMIX x He, sníží se odíl vzducu z vodníc 1 % na (1 x He ) % a usí latit: 1 x He 1 17,7 21, a o úavác x He 1 17,7 21, 1, tedy x He 15,7 %. e ssi TRIMIX o otání do loubky 8 usí být iniáln 15,7 % elia.

11 Úloa. 1 výoet složení dýcací ssi NITROX Pi otání do stedníc loubek (ezi a 5 od ladinou) neozí otái otava kyslíke, ale veli nebezené že být loubkové oojení dusíke, kteý je vdecován od vyšší aciální tlake než na ladin. Hloubkové oojení á odobné ojevy jako alkoolové oojení a stejn jako je veli individuální toleance na alkool, icází loubkové oojení u znýc lidí v zné loubce odle jejic tlesné konstituce, zkušeností, oentální únavy a dalšíc vliv. U zaáteník a citlivýc jedinc se že dostavit i dýcání vzducu už i ekoení anice (u vtšiny otá ovše až v loubkác vtšíc než 4 ). Dýcací ss NITROX se iavuje sícání kyslíku se stlaený vzduce ío v tlakové lavi. Láev nejve ásten nalníe vzduce z koesou, oto eustíe kyslík a nakonec koesoe dolníe vzduc na ožadovaný tlak. Jaké objeové koncentace kyslíku a dusíku usí být ve výsledné dýcací ssi, aby neolo dojít ani k otav kyslíke, ani k loubkovéu oojení, okud oítáe s axiální loubkou sestuu 4? loubce 4 od ladinou je absolutní tlak,5 MPa. Maxiální íustný aciální tlak kyslíku je,16 MPa. Z tcto dvou údaj vyotee axiální ožnou objeovou koncentaci kyslíku v dýcací ssi NITROX: O2,16 MPa xo2,2 2, %,5 MPa Dále zjistíe, i jaké iniální aciální tlaku dusíku že dojít k loubkovéu oojení. Hloubce odovídá celkový tlak,4 MPa. Objeová koncentace dusíku ve vzducu je ibližn 78 %. Tedy aciální tlak dusíku v loubce : N2. x N2,4 MPa.,78,1 MPa Z této odnoty a z tlaku v loubce 45 zjistíe (odobn jako u kyslíku) axiální ožnou objeovou koncentaci dusíku v dýcací ssi NITROX: N2,1 MPa xn2,62 62 %,5 MPa Jak je vidt, oocí ssi NITROX není ožné ideáln vyovt oba ožadavk, otože x O2 + x N2 2 % + 62 % 94 % < 1 %. Situaci lze ešit dvojí zsobe: 1. Použijee dýcací ss NITROX s obsae kyslíku x O2 2 % s tí, že iziko loubkovéo oojení je iniální. 2. Pokud áe k disozici eliu, oužijee dýcací ss TRIMIX.

12 Záv Potání je bezesou zajíavý sot. Po uitele fyziky jde o výbonou otivaci k výot stavu ideálnío lynu. Po otáe je znalost fyziky naostou nezbytností. Pito není oteba jít nad áec stedoškolské fyziky. souvislosti s otání by saozej šlo ešit i úloy z jinýc oblastí fyziky, na. odo oti oybu ve vod, šíení zvuku ve vod. eli zajíavá je otázka vidní ve vod (es sklo otáskýc býlí) a s tí související zkeslení vníání vzdáleností edt i steeoskoické vidní. Liteatua Dobeš, Dušan: Pístojové otání, aktická íuka o každéo otáe. no, CP ooks a.s vyd., 172 st. ISN

Vnitřní energie Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Iva Procházková

Vnitřní energie Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Iva Procházková Náze a adesa školy: Střední škola ůysloá a uěleká, Oaa, řísěkoá oganizae, Paskoa 399/8, Oaa, 7460 Náze oeačního ogau: OP zděláání o konkueneshonost, oblast odoy.5 Registační číslo ojektu: CZ..07/.5.00/34.09

Více

Základní škola Kaplice, Školní 226

Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 6 DUM VY_5_INOVACE_Y5 autor: Mical Benda období vytvoření: 0 ročník, pro který je vytvořen: 7 vzdělávací oblast: vzdělávací obor: tématický okru: téma: Člověk a příroda yzika

Více

Výpočty za použití zákonů pro ideální plyn

Výpočty za použití zákonů pro ideální plyn ýočty za oužití zákonů ro ideální lyn Látka v lynné stavu je tvořena volnýi atoy(onoatoickýi olekulai), ionty nebo olekulai. Ideální lyn- olekuly na sebe neůsobí žádnýi silai, jejich obje je ve srovnání

Více

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE DOPLŇKOVÉ TEXTY BB1 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ ENERGIE Obsa Energie... 1 Kinetická energie... 1 Potenciální energie... Konzervativní síla... Konzervativníu silovéu oli odovídá dru otenciální

Více

Hmotnostní tok výfukových plynů turbinou, charakteristika turbiny

Hmotnostní tok výfukových plynů turbinou, charakteristika turbiny Hotnostní tok výfukových lynů tubinou, chaakteistika tubiny c 0 c v v Hotnostní tok tubinou lze osat ovnicí / ED cs /ED je edukovaný ůtokový ůřez celé tubiny Úloha je řešena jako ůtok stlačitelné tekutiny

Více

2.1.6 Relativní atomová a relativní molekulová hmotnost

2.1.6 Relativní atomová a relativní molekulová hmotnost .1. Relativní atoová a elativní oleklová hotnost Předpoklady: Pedagogická poznáka: Tato a následjící dvě hodiny jso pokse a toch jiné podání pobleatiky. Standadní přístp znaená několik ne zcela půhledných

Více

Pedagogická poznámka: Cílem hodiny je zopakování vztahu pro hustotu, ale zejména nácvik základní práce se vzorci a jejich interpretace.

Pedagogická poznámka: Cílem hodiny je zopakování vztahu pro hustotu, ale zejména nácvik základní práce se vzorci a jejich interpretace. 1.1.5 Hustota Předpoklady: 010104 Poůcky: voda, olej, váhy, dvojice kuliček, dvě stejné kádinky, dva oděrné válce. Pedagogická poznáka: Cíle hodiny je zopakování vztahu pro hustotu, ale zejéna nácvik základní

Více

MĚŘENÍ VLHKOSTI. Vlhkoměr CHM 10 s kapacitní sondou

MĚŘENÍ VLHKOSTI. Vlhkoměr CHM 10 s kapacitní sondou MĚŘENÍ VLHKOSTI 1. Úkol ěření a) Zěřte relativní vlhkost vzduchu v laboratoři sychroetre a oocí řístrojů s kaacitní olyerní sondou. b) S oocí tabulek a vzorců v teoretické úvodu vyočítejte rosný bod, absolutní

Více

Astronomie (a astrofyzika) tradičně patřila k disciplínám

Astronomie (a astrofyzika) tradičně patřila k disciplínám č 5 Čs čas fyz 6 (1) Hvězdy v úloá Mezináodní fyzikální olyiády vznik a ovnováa Jan Kříž, Ivo Volf, Bouil Vybíal Ústřední koise Fyzikální olyiády, Univezita Hade Kálové okitanskéo 6, 5 Hade Kálové ředstavujee

Více

FYZIKA I. Mechanická energie. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art.

FYZIKA I. Mechanická energie. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Mechanická enegie Pof. RND. Vilém Mád, CSc. Pof. Ing. Libo Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Iena Hlaváčová, Ph.D. Mg. At. Dagma Mádová Ostava

Více

11. Tepelné děje v plynech

11. Tepelné děje v plynech 11. eelné děje v lynech 11.1 elotní roztažnost a rozínavost lynů elotní roztažnost obje lynů závisí na telotě ři stálé tlaku. S rostoucí telotou se roztažnost lynů ři stálé tlaku zvětšuje. Součinitel objeové

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY II SLOŽENÍ ROZTOKŮ. Složení roztoků udává vzájemný poměr rozpuštěné látky a rozpouštědla v roztoku. Vyjadřuje se:

CHEMICKÉ VÝPOČTY II SLOŽENÍ ROZTOKŮ. Složení roztoků udává vzájemný poměr rozpuštěné látky a rozpouštědla v roztoku. Vyjadřuje se: CEMICKÉ VÝPOČTY II SLOŽENÍ ROZTOKŮ Teorie Složení roztoků udává vzájený poěr rozpuštěné látky a rozpouštědla v roztoku. Vyjadřuje se: MOTNOSTNÍM ZLOMKEM B vyjadřuje poěr hotnosti rozpuštěné látky k hotnosti

Více

2.6.6 Sytá pára. Předpoklady: 2604

2.6.6 Sytá pára. Předpoklady: 2604 .6.6 Sytá ára Předolady: 604 Oaování: aaliny se vyařují za aždé teloty. Nejrychlejší částice uniají z aaliny a stává se z nich ára. Do isy nalijee vodu voda se ostuně vyařuje naonec zůstane isa rázdná,

Více

22. Mechanické a elektromagnetické kmity

22. Mechanické a elektromagnetické kmity . Mechanicé a eletroagneticé ity. Mechanicé ity Oscilátor tleso, teré je schoné itat, (itání zsobuje síla ružnosti, nebo tíhová síla, i itání se eriodicy ní otenciální energie oscilátoru v energii ineticou

Více

W pot. F x. F y. Termodynamické potenciály. V minulé kapitole jsme poznali novou stavovou veliinu entropii S a vidli jsme, že ji lze používat

W pot. F x. F y. Termodynamické potenciály. V minulé kapitole jsme poznali novou stavovou veliinu entropii S a vidli jsme, že ji lze používat ermodynamické otenciály minulé kaitole jsme oznali novou stavovou veliinu entroii a vidli jsme, že ji lze oužívat stejn jako jiné stavové veliiny - na. tlak, telotu, objem, oet ástic soustavy N, jejich

Více

1.5.5 Potenciální energie

1.5.5 Potenciální energie .5.5 Potenciální energie Předoklady: 504 Pedagogická oznámka: Na dosazování do vzorce E = mg není nic obtížnéo. Problém nastává v situacíc, kdy není zcela jasné, jakou odnotu dosadit za. Hlavním smyslem

Více

TECHNICKÁ EKOLOGIE. Stanovení účinnosti horkovodního roštového kotle

TECHNICKÁ EKOLOGIE. Stanovení účinnosti horkovodního roštového kotle Fakulta elektotechnická Kateda ELEKTROENERGETIKY Technika ochany ovzduší TECHNICKÁ EKOLOGIE úkol: Stanovení účinnoti hokovodního oštového kotle v Plzni dne 14.12.2006 Václav Laxa, E04263 1. Cíl: Stanovení

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Hustota plynů - jak ji změřit?

Hustota plynů - jak ji změřit? eletrh náadů učitelů fyziky 9 Hustota lynů - jak ji zěřit? ER SÁDEK, UKÁŠ AWERA edagogická fakulta U, Brno Abstrakt ěření hustoty evných látek a kaalin je běžná laboratorní úloha na řadě škol, nicéně ěření

Více

CVIČENÍ 1 - část 3: PROVOZNÍ STAVY VZDUCHOTECHNICKÉ JEDNOTKY

CVIČENÍ 1 - část 3: PROVOZNÍ STAVY VZDUCHOTECHNICKÉ JEDNOTKY CVIČENÍ 1 - část 3: PROVOZNÍ STAVY VZDUCHOTECHNICKÉ JEDNOTKY Na úvod řehled Jak vyočítat množství řiváděného vzduchu - ouze řiomenutí a ár dolňkových informací Množství řiváděného vzduchu V : Standardně:

Více

11. cvičení z Matematiky 2

11. cvičení z Matematiky 2 11. cvičení z Mateatiky. - 6. května 16 11.1 Vypočtěte 1 x + y + z dv, kde : x + y + z 1. Věta o substituci á analogický tva a podínky pouze zanedbatelné nožiny nyní zahnují i plochy, oviny atd.: f dv

Více

KATEDRA VOZIDEL A MOTOR. Palivová sm s PSM #4/14. Karel Páv

KATEDRA VOZIDEL A MOTOR. Palivová sm s PSM #4/14. Karel Páv KAEDA VZIDEL A alivová ss #4/14 Kael áv Eegie volá oeí / 8 1. záko teoyaiky: Q U W V = kost. U U U eakí eegie [J] (zaéko ) U p = kost. (žíváo v ceické teoyaice) eakí etalpie [J] (zaéko ) eakí etalpie bývá

Více

Výpočet vodorovné únosnosti osamělé piloty

Výpočet vodorovné únosnosti osamělé piloty Inženýrsý anuál č. 16 Atualizace: 04/016 Výpočet vodorovné únosnosti osaělé piloty Progra: Soubor: Pilota Deo_anual_16.gpi Cíle tooto inženýrséo anuálu je vysvětlit použití prograu GEO 5 PILOTA pro výpočet

Více

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m.

3. Dynamika. Obecné odvození: a ~ F a ~ m. Zrychlení je přímo úměrné F a nepřímo úměrné m. 3. 2. 1 Výpočet síly a stanovení jednotky newton. F = m. 3. Dynamika Zabývá se říčinou ohybu (jak vzniká a jak se udržuje). Vše se odehrávalo na základě řesných okusů, vše shrnul Isac Newton v díle Matematické základy fyziky. Z díla vylývají 3 ohybové zákony.

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. Změny skupenství látek. Tání a tuhnutí. Pevná látka. soustava velkého počtu částic. Plyn

FYZIKA 2. ROČNÍK. Změny skupenství látek. Tání a tuhnutí. Pevná látka. soustava velkého počtu částic. Plyn Zěny skuenství látek Pevná látka Kaalina Plyn soustava velkého očtu částic Má-li soustava v rovnovážné stavu ve všech částech stejné fyzikální a cheické vlastnosti (stejnou hustotu, stejnou strukturu a

Více

Základní parametry PSM

Základní parametry PSM KAEDRA VOZIDEL A MOOR Základní arametry PSM #/14 Karel Páv Konstrukní Základní arametry PSM / 14 Prr válce D mm Zdvi Z mm Polomr zalomení kliky r Z / mm Vyosení ístnío eu e mm Vyosení kliky e k mm Délka

Více

Úkol č. 1: Změřte dynamickou viskozitu denaturovaného lihu a stolního oleje Ubbelohdeho viskozimetrem.

Úkol č. 1: Změřte dynamickou viskozitu denaturovaného lihu a stolního oleje Ubbelohdeho viskozimetrem. Měření dynamické viskozity kapalin Měření dynamické viskozity kapalin Úkol č : Změřte dynamickou viskozitu denatuovaného lihu a stolního oleje Ubbelohdeho viskozimetem Pomůcky Ubbelohdeův viskozimet, vodní

Více

idlo tlakové diference

idlo tlakové diference 1 916 1916P01 1916P03 QBM65-..., QBM65.2-... QBM65.1-... idlo tlakové diference Pro vzduch a nekorosivní lyny QBM65... Možnost výb ru lineární nebo odmocninové charakteristiky tlaku s volitelným rozsahem

Více

VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT

VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT Předěte vyvažování jsou sekundání síly vyvolané účinky ohybujících se hot otačních a osuvných. Fo Setvačná síla otačních

Více

Přehled přijímacích zkoušek z matematiky ( )

Přehled přijímacích zkoušek z matematiky ( ) Přeled přijíacíc zkoušek z ateatiky (99-009) VARIANTA - A - 99. Vypočítejte 6. 0. a) b) c) 0 8. Vypočítejte +. a) 6 b) 0 c) 60 9. Vypočítejte ( x ) ( x + ). a) ( x) b) x c) x 9 9 x. Těžnice v trojúelníku

Více

Určení geometrických a fyzikálních parametrů čočky

Určení geometrických a fyzikálních parametrů čočky C Určení geoetrickýc a yzikálníc paraetrů čočky Úkoly :. Určete poloěry křivosti ploc čočky poocí séroetru. Zěřte tloušťku čočky poocí digitálnío posuvnéo ěřítka 3. Zěřte oniskovou vzdálenost spojné čočky

Více

Řešení testu 2b. Fyzika I (Mechanika a molekulová fyzika) NOFY ledna 2016

Řešení testu 2b. Fyzika I (Mechanika a molekulová fyzika) NOFY ledna 2016 Řešení testu b Fika I (Mecanika a molekulová fika NOFY. ledna 6 Příklad Zadání: Po kouli o poloměu se be pokluovaní valí malá koule o poloměu. Jaká bude úlová clost otáčení malé koule v okamžiku kd se

Více

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE odbor veřejných zakázek Příloha č.1 k č.j.:krps-157193-13/čj-2013-0100vz Počet listů: 6 POLOŽKA SPECIFIKACE ks Suchý oblek Materiál - třívrstvá látka: nylon/butyl

Více

Praktikum 1. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Úloha č...xvi... Název: Studium Brownova pohybu

Praktikum 1. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Úloha č...xvi... Název: Studium Brownova pohybu Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktiku 1 Úloha č...xvi... Název: Studiu Brownova pohybu Pracoval: Jan Kotek stud.sk.: 17 dne: 7.3.2012 Odevzdal dne:... ožný počet

Více

( ) ( ) Newtonův zákon II. Předpoklady:

( ) ( ) Newtonův zákon II. Předpoklady: 6 Newtonův zákon II Předpoklady: 0005 Př : Autoobil zrychlí z 0 k/h na 00 k/h za 8 s Urči velikost síly, která auto uvádí do pohybu, pokud autoobil váží,6 tuny Předpokládej rovnoěrně zrychlený pohybu auta

Více

MULTICASH 3.2 POPIS FORMÁTU PLATEB. MultiCash 3.2 Popis formátu plateb. Klientské centrum České spořitelny Podpora služby MultiCash

MULTICASH 3.2 POPIS FORMÁTU PLATEB. MultiCash 3.2 Popis formátu plateb. Klientské centrum České spořitelny Podpora služby MultiCash Pois formátu lateb MULTICASH 3.2 POPIS FORMÁTU PLATEB Klientské centrum České sořitelny Podora služby MultiCash Web: htt://www.csas.cz/multicash Pois formátu lateb Obsah 1. Formát souboru tuzemských lateb

Více

Newtonův zákon I

Newtonův zákon I 14 Newtonův zákon I Předpoklady: 104 Začnee opakování z inulé hodiny Pedaoická poznáka: Nejdříve nechá studenty vypracovat oba následující příklady, pak si zkontrolujee první příklad a studenti dostanou

Více

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob

P Ř I Z N Á N Í k dani z příjmů právnických osob Než začte vylňovat tiskois, řečtěte te si, rosím, okyny. Finančnímu úřadu ro / Secializovanému finančnímu úřadu Pardubický kraj Územnímu racovišti v, ve, ro Moravské Třebové T 0 Daňové identifikační číslo

Více

( ) ( ) Tepelný oběh s plynovou turbínou. Zjednodušující předpoklady: ideální (vratné) termodynamické změny. Tepelná účinnost oběhu: ( ) T T.

( ) ( ) Tepelný oběh s plynovou turbínou. Zjednodušující předpoklady: ideální (vratné) termodynamické změny. Tepelná účinnost oběhu: ( ) T T. Parolynové oběy eelný obě s lynovou turbínou Zjednodušující ředoklady: v s td K td g m ideální (vratné) termodynamické změny ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 3 4 3 3 4 3 c c c Q Q Q v v v o t eelná účinnost oběu:

Více

Nakloněná rovina III

Nakloněná rovina III 6 Nakloněná rovina III Předoklady: 4 Pedagogická oznáka: Následující říklady oět atří do kategorie vozíčků Je saozřejě otázkou, zda tyto říklady v takové nožství cvičit Osobně se i líbí, že se studenti

Více

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ TUHÉ TĚLESO

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ TUHÉ TĚLESO DOPLŇKOÉ TXTY BB0 PAL SCHAUR INTRNÍ MATRIÁL FAST UT BRNĚ TUHÉ TĚLSO Tuhé těleso je těleso, o teé latí, že libovolná síla ůsobící na těleso nezůsobí jeho defoaci, ale ůže ít ouze ohybový účine. Libovolná

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ VODOMĚRŮ VE SPRÁVĚ SPOLEČNOSTI ČEVAK a.s., Severní 8/2264, České Budějovice

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ VODOMĚRŮ VE SPRÁVĚ SPOLEČNOSTI ČEVAK a.s., Severní 8/2264, České Budějovice (Související závazný předpise jsou Technické požadavky na vnitřní vodovod a na vodovodní přípojky ) Vodovodní přípojka a vodoěrná sestava Vodoěrná sestava je uísťována do vodoěrné šachty, pokud není líc

Více

3.2.2 Rovnice postupného vlnění

3.2.2 Rovnice postupného vlnění 3.. Rovnice postupného vlnění Předpoklady: 310, 301 Chcee najít rovnici, která bude udávat výšku vlny v libovolné okažiku i libovolné bodě (v jedno okažiku je v různých ístech různá výška vlny). Veličiny

Více

L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H

L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H L I C H O B Ž N Í K V P R A K T I C K Ý C H Ú L O H Á C H ( HODINY) Píklad : Urete výru elní stny stechy vže znázornné na obrázku Kolik zaplatíe za její obložení deve, stojí-li obložení 00 K? Bude ná stait

Více

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F .6.4 Sislý r Předpoklady: 6, 6 Pedagogická poznámka: Obsa odpoídá spíše děma yučoacím odinác. Z lediska dalšíc odin je důležié dopočía se k příkladu číslo 7. Hodina paří mezi y, keré záisí na znalosec

Více

PŘEPLŇOVÁNÍ PÍSTOVÝCH SPALOVACÍCH MOTORŮ

PŘEPLŇOVÁNÍ PÍSTOVÝCH SPALOVACÍCH MOTORŮ PŘEŇOVÁNÍ PÍSOVÝCH SPALOVACÍCH MOORŮ Účinnou cestou ke zvyšování výkonů PSM je zvyšování středního efektivního tlaku oběhu e oocí řelňování. Současně se tí zravidla zvyšuje i celková účinnost otoru. Zvyšování

Více

Příloha č.1 k č.j.: HSBM-624-2/2013. Technická specifikace

Příloha č.1 k č.j.: HSBM-624-2/2013. Technická specifikace Technická specifikace Věcné prostředky PO (čerpadla, stan) povodně 2013 Předmět a určení technické specifikace Tato technická specifikace vymezuje technické požadavky pro pořízení Věcné prostředky PO (čerpadla)

Více

Fyzikální chemie. 1.2 Termodynamika

Fyzikální chemie. 1.2 Termodynamika Fyzikální chemie. ermodynamika Mgr. Sylvie Pavloková Letní semestr 07/08 děj izotermický izobarický izochorický konstantní V ermodynamika rvní termodynamický zákon (zákon zachování energie): U Q + W izotermický

Více

e²ení testu 1 P íklad 1 v 1 u 1 u 2 v 2 Mechanika a kontinuum NAFY listopadu 2016

e²ení testu 1 P íklad 1 v 1 u 1 u 2 v 2 Mechanika a kontinuum NAFY listopadu 2016 e²ení testu Mechania a ontinuu NAFY00 8. listopadu 06 P ílad Zadání: Eletron o ineticé energii E se srazí s valen ní eletrone argonu a ionizuje jej. P i ionizaci se ást energie nalétávajícího eletronu

Více

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY

KONSTRUKCE LICHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BOD 3 HODINY KONSTRUKE LIHOBŽNÍKU UŽITÍM MNOŽINY BO 3 HOINY Než istouíš samotným onstucím, zoauj si nejdíe še, co íš o lichobžnících co to lastn lichobžní je, záladní duhy lichobžní a jejich lastnosti. K disozici Ti

Více

Kabely plastové pro distribuční sítě o jmenovitém napětí 0,6/1 kv Oddíl 5: Kabely s XLPE izolací bez koncentrického jádra

Kabely plastové pro distribuční sítě o jmenovitém napětí 0,6/1 kv Oddíl 5: Kabely s XLPE izolací bez koncentrického jádra PNE 34 76595 ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, PRE distribuce, ZSE Oznámení o scválení Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Definitivní znění červenec 2006 Kabely plastové pro

Více

Energie větru Síla větru

Energie větru Síla větru Energie větru Vítr je vzduc proudící v přírodě, jeož směr a ryclost se obvykle neustále mění. Příčinou energie větru je rotace Země a sluneční energie. Například nad zemským povrcem ořátým sluncem vzrůstá

Více

e en loh 1. kola 44. ro n ku fyzik ln olympi dy. Kategorie D Auto i loh: I. Volf (1), epl (2), J. J r (3 a 7) 1. Cel okruh rozd l me na p t sek podle

e en loh 1. kola 44. ro n ku fyzik ln olympi dy. Kategorie D Auto i loh: I. Volf (1), epl (2), J. J r (3 a 7) 1. Cel okruh rozd l me na p t sek podle e en loh. kola 44. o n ku fyzik ln olymi dy. Kategoie D Auto i loh: I. Volf (), el (), J. J (3 a 7). Cel okuh ozd l me na t sek odle chaakteu ohybu motocyklisty. Zaedeme ozna en : t = s, t = 40 s, t 3

Více

3. VÝVRTY: ODBĚR, POPIS A ZKOUŠENÍ V TLAKU

3. VÝVRTY: ODBĚR, POPIS A ZKOUŠENÍ V TLAKU 3. VÝVRTY: ODBĚR, POPIS A ZKOUŠENÍ V TLAKU Vývrty jsou válcová zkušební tělesa, získaná z konstrukce poocí dobře chlazeného jádrového vrtáku. Vývrty získané jádrový vrtáke jsou pečlivě vyšetřeny, upraveny

Více

1 Poznámka k termodynamice: Jednoatomový či dvouatomový plyn?

1 Poznámka k termodynamice: Jednoatomový či dvouatomový plyn? Kvantová a statistická fyzika (erodynaika a statistická fyzika) 1 Poznáka k terodynaice: Jednoatoový či dvouatoový plyn? Jeden ol jednoatoového plynu o teplotě zaujíá obje V. Plyn však ůže projít cheickou

Více

GQR. Ponorná odvodňovací čerpadla

GQR. Ponorná odvodňovací čerpadla GQR Ponorná odvodňovací čerpadla PATENTOVÁNO Konstrukce Ponorné odvodňovací čerpadlo s jedním oběžným kolem s vertikálním výtlačným výstupem. GQR: s otevřeným oběžným kolem. Dvojitá mecanická řídelová

Více

VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT

VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT VYVAŽOVÁNÍ VNĚJŠÍCH ÚČINKŮ ZPŮSOBENÝCH SETRVAČNÝMI SILAMI OD ROTAČNÍCH A POSUVNÝCH HMOT Předěte vyvažování jsou sekundání síly vyvolané účinky ohybujících se hot otačních a osuvných. o Setvačná síla otačních

Více

3. PEVNOST V TLAKU BETONU NA VÝVRTECH

3. PEVNOST V TLAKU BETONU NA VÝVRTECH 3. PEVNOST V TLAKU BETONU NA VÝVRTECH Vývrty jsou válcové zkušební vzorky, získané z konstrukce poocí dobře chlazeného jádrového vrtáku. Vývrty jsou pečlivě vyšetřeny, upraveny buď zabroušení, anebo koncování

Více

SIMULACE VAZEB MEZI VÁLCOVACÍMI STOLICEMI

SIMULACE VAZEB MEZI VÁLCOVACÍMI STOLICEMI SIMULACE VAZEB MEZI VÁLCOVACÍMI STOLICEMI Ing. Aleš Galuška VŠB-TU Ostrava Astract Tento řísěvek se zaývá sulací vaze ez válcovací stolce. Vycházeje ze tří vaze, kde uvažuje tyto: konace vazy ružné a lastcké,

Více

3.1.8 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru

3.1.8 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 3..8 Přeěny energie v echanické oscilátoru Předoklady: 0050, 03007 Pedagogická oznáka: Odvození zákona zachování energie rovádí na vodorovné ružině, rotože je říočařejší. Pro zájece je uvedeno na konci

Více

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny.

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny. 75 Paabola Předoklad: 750, 7507 Pedagogická oznámka: Na všechn říklad je otřeba asi jeden a ůl vučovací hodin Paabolu už známe: matematika: Gafem každé kvadatické funkce = a + b + c je aabola fzika: Předmět,

Více

Větrání hromadných garáží

Větrání hromadných garáží ětrání hromadných garáží Domácí ředis: ČSN 73 6058 Hromadné garáže, základní ustanovení, latná od r. 1987 Zahraniční ředisy: ÖNORM H 6003 Lüftungstechnische Anlagen für Garagen. Grundlagen, Planung, Dimensionierung,

Více

molekuly zanedbatelné velikosti síla mezi molekulami zanedbatelná molekuly se chovají jako dokonale pružné koule

molekuly zanedbatelné velikosti síla mezi molekulami zanedbatelná molekuly se chovají jako dokonale pružné koule . PLYNY IDEÁLNÍ PLYN: olekuly zanedbatelné velikosti síla ezi olekulai zanedbatelná olekuly se chovají jako dokonale pružné koule Pro ideální plyn platí stavová rovnice. Pozn.: blízkosti zkapalnění (velké

Více

2. Sestrojte graf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f )

2. Sestrojte graf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f ) 1 Pracovní úkoly 1. Zěřte tuost k pěti pružin etodou statickou. 2. Sestrojte raf závislosti prodloužení pružiny na působící síle y = i(f ) 3. Zěřte tuost k pěti pružin etodou dynaickou. 4. Z doby kitu

Více

UT - model RAI/RSI 8-24 kw ÚT a TUV - model CAI/CSI kw ÚT a TUV - model CAI/CSI kw

UT - model RAI/RSI 8-24 kw ÚT a TUV - model CAI/CSI kw ÚT a TUV - model CAI/CSI kw Mynut J Plynové kotle MYNUT J s předehřeve TUV jsou nejnovějšíi odely kobinovaných kotlů velice vhodných pro instalace do bytů, ale i rodinných doků. Pro svoje jednoduché ovládání jsou velice oblíbené.

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ VODOMĚRŮ VE SPRÁVĚ SPOLEČNOSTI ČEVAK a.s., Severní 8/2264, České Budějovice

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA UMÍSTĚNÍ VODOMĚRŮ VE SPRÁVĚ SPOLEČNOSTI ČEVAK a.s., Severní 8/2264, České Budějovice Technické požadavky na uístění vodoěrů (Související závazný předpise jsou Technické požadavky na vnitřní vodovod a na vodovodní přípojky ) Vodovodní přípojka a vodoěrná sestava Vodoěrná sestava je uísťována

Více

ení na modelu vedení nn (Distribuce Elektrické Energie - BDEE)

ení na modelu vedení nn (Distribuce Elektrické Energie - BDEE) FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKANÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN ení na modelu vedení nn (Dstrbuce Elektrcké Energe - BDEE) Autor textu: Ing. Martn Paar, Ph.D. Ing. Jan Varmuža Kvten 2013

Více

Strojírenská technologie v příkladech

Strojírenská technologie v příkladech Stojíenská technologie v příklaech po stuijní a učební stojíenské oboy SOUBOR PŘÍKLADŮ Ing. Jiří Šejkal Naklaatelství a vyavatelství R Vzìlávání, kteé baví www.coputeeia.cz Obsah Obsah Téatický okuh Stana

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. ρ = 8,0 kg m, M m 29 10 3 kg mol 1 p =? Příklady

FYZIKA 2. ROČNÍK. ρ = 8,0 kg m, M m 29 10 3 kg mol 1 p =? Příklady Příklady 1. Jaký je tlak vzduchu v pneuatice nákladního autoobilu při teplotě C a hustotě 8, kg 3? Molární hotnost vzduchu M 9 1 3 kg ol 1. t C T 93 K -3 ρ 8, kg, M 9 1 3 kg ol 1 p? p R T R T ρ M V M 8,31

Více

3.1.3 Rychlost a zrychlení harmonického pohybu

3.1.3 Rychlost a zrychlení harmonického pohybu 3.1.3 Rychlost a zrychlení haronického pohybu Předpoklady: 312 Kroě dráhy (výchylky) popisujee pohyb i poocí dalších dvou veličin: rychlosti a zrychlení. Jak budou vypadat jejich rovnice? Společný graf

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty

( ) Úloha č. 9. Měření rychlosti zvuku a Poissonovy konstanty Fyzikální praktikum IV. Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty - verze Úloha č. 9 Měření ryhlosti zvuku a Poissonovy konstanty 1) Pomůky: Kundtova trubie, mikrofon se sondou, milivoltmetr, měřítko,

Více

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD K O N S T R U K E L I H O B Ž N Í K U 2 HOINY Než istouíš samotným onstrucím, zoauj si nejdíve vše, co víš o lichobžnících co to vlastn lichobžní je, záladní druhy lichobžní a jejich vlastnosti. ále si

Více

Mechanická ú innost PSM

Mechanická ú innost PSM KATEDA OZIDEL A MOTO Mecanická úinnost PSM #/4 Karel Páv Tribologie, souinitel tení / Stribeckova kivka ecí síla: F t sign w f F n Koeficient tení f Hydrodynamické tení Smíšené olosucé tení Sucé mení tení

Více

7.5.13 Rovnice paraboly

7.5.13 Rovnice paraboly 7.5.1 Rovnice arabol Předoklad: 751 Př. 1: Seiš všechn rovnice ro arabol a nakresli k nim odovídající obrázk. Na každém obrázku vznač vzdálenost. = = = = Pedagogická oznámka: Sesání arabol je důležité,

Více

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Dnes si mžete prohlédnout jednoduchý návod jak pilepit plexi do vyezané bonice. Samozejm možností lepení je mnoho, dnes se však podíváme na lepení pružnými lepidly.

Více

Hmotnostní procenta (hm. %) počet hmotnostních dílů rozpuštěné látky na 100 hmotnostních dílů roztoku krát 100.

Hmotnostní procenta (hm. %) počet hmotnostních dílů rozpuštěné látky na 100 hmotnostních dílů roztoku krát 100. Roztoky Roztok je hoogenní sěs. Nejčastěji jsou oztoky sěsi dvousložkové (dispezní soustavy. Látka v nadbytku dispezní postředí, duhá složka dispegovaná složka. Roztoky ohou být kapalné, plynné i pevné.

Více

Zjednodušený návrh plnícího systému přeplňovaného vznětového motoru III

Zjednodušený návrh plnícího systému přeplňovaného vznětového motoru III Zjednodušený návrh lnícího systéu řelňovaného vznětového otoru III Zadání: e = 300 kw (ři n = 000 1/in) D = 115 Z = 135 Výočet: lnicí systé s dvoustuňový stlačování oocí BD a chladiči lnicího vzduchu:

Více

TERMOMECHANIKA 10. Termodynamika směsi plynů a par

TERMOMECHANIKA 10. Termodynamika směsi plynů a par FI UT Brně, Energetický ústa Odbor teroecaniky a tecniky rostředí rof. Ing. Milan Paelek, Cc. TERMOMECHANIKA 0. Terodynaika sěsi lynů a ar ONOA 0. KAPITOLY ěsi lynů a ar - lký zduc taoé ronice složek zducu

Více

ATOMOVÁ HMOTNOSTNÍ JEDNOTKA

ATOMOVÁ HMOTNOSTNÍ JEDNOTKA CHEMICKÉ VÝPOČTY Teoie Skutečné hmotnosti atomů jsou velmi malé např.: m 12 C=1,99267.10-26 kg, m 63 Cu=1,04496.10-25 kg. Počítání s těmito hodnotami je nepaktické a poto byla zavedena atomová hmotností

Více

1. Mechanika - úvod. [ X ] - měřící jednotka. { X } - označuje kvantitu (množství)

1. Mechanika - úvod. [ X ] - měřící jednotka. { X } - označuje kvantitu (množství) . Mechanika - úvod. Základní pojy V echanice se zabýváe základníi vlastnosti a pohybe hotných těles. Chcee-li přeístit těleso (echanický pohyb), potřebujee k tou znát tyto tři veličiny: hota, prostor,

Více

10 částic. 1,0079 1, kg 1, kg. 1, kg. 6, , kg 0, kg 1,079g

10 částic. 1,0079 1, kg 1, kg. 1, kg. 6, , kg 0, kg 1,079g ..7 oláí veličiy I Předpoklady: 0 Opakováí z iulé hodiy: Ato uhlíku A C C je přibližě x těžší ež ato H. Potřebujee,0 0 atoů uhlíku C abycho dohoady získali g látky. Pokud áe,0 0 částic látky, říkáe, že

Více

TECHNICKÝ POPIS. Halenka dámská dlouhý rukáv společenská bílá

TECHNICKÝ POPIS. Halenka dámská dlouhý rukáv společenská bílá TECHNICKÝ POPIS Provedení: Halenka dámská dlouhý rukáv společenská bílá Halenka dámská dlouhý rukáv je polopřiléhavého střihu, zapínaná na 6 knoflíků. Do velikosti 46 jsou přední díly s odšitými prsními

Více

Systémové struktury - základní formy spojování systémů

Systémové struktury - základní formy spojování systémů Systémové struktury - základní formy sojování systémů Základní informace Při řešení ať již analytických nebo syntetických úloh se zravidla setkáváme s komlikovanými systémovými strukturami. Tato lekce

Více

PRINCIP IZOSTÁZE TEORIE

PRINCIP IZOSTÁZE TEORIE GEOOGIE PRINIP IZOTÁZE TEORIE Princip izostáze spočívá v předpokladu, že existuje určitá ladina, na které je odnota všesměrnéo tlaku konstantní na celé Zemi. Tato ladina se nacází na ranici pevné litosféry

Více

Nakloněná rovina II

Nakloněná rovina II 3 Nakloněná rovina II Předoklady: Pedagogická oznáka: Obsah hodiny se za norálních okolnosí saozřejě nedá sihnou, záleží na Vás, co si vyberee Pedagogická oznáka: Na začáku hodiny zadá sudenů říklad Nečeká

Více

VAŘÁKY PRO PŘÍPRAVU. OXIDOVANÝCH ŠKROBŮ ŘADY JC (výkon kg/hod.)

VAŘÁKY PRO PŘÍPRAVU. OXIDOVANÝCH ŠKROBŮ ŘADY JC (výkon kg/hod.) 18 VAŘÁKY PRO PŘÍPRAVU OXIDOVANÝCH ŠKROBŮ ŘADY JC (výkon 50-1 500 kg/hod.) Nízkokapacitní silo Šnekový dopravník Vibrační dno Reaktor Rozvaděč, řídicí systé Násypka na Big-Bag Dávkovač škrobu Slurry nádobka

Více

IDEÁLNÍ PLYN I. Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

IDEÁLNÍ PLYN I. Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. IDEÁLÍ PLY I Prof. RDr. Eanuel Soboda, CSc. DEFIICE IDEÁLÍHO PLYU (MODEL IP) O oleulách ideálního plynu ysloujee 3 předpolady: 1. Rozěry oleul jsou zanedbatelně alé e sronání se střední zdáleností oleul

Více

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ZIMNÍHO PLAVÁNÍ

SOUTĚŽNÍ ŘÁD ZIMNÍHO PLAVÁNÍ SOUTĚŽNÍ ŘÁD ZIMNÍHO PLAVÁNÍ 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Soutěžní řád je souhrn zásad pro vypisování, pořádání a řízení soutěží v ziní plavání na celé úzeí ČR. Ustanovení tohoto soutěžního řádu jsou závazná

Více

B+20. směr průtoku vzduchu. směr průtoku vzduchu Ø16

B+20. směr průtoku vzduchu. směr průtoku vzduchu Ø16 1 A 7 sěr průtoku vzduchu sěr průtoku vzduchu C B+ Ø1 A+ D B 1 B F E provedení bez bypasu provedení s bypase Technické paraetry IKW vodní chladič je určen pro čtyřhranné potrubí ve spojení s jednotkai

Více

SATUR NEMRZNOUCÍ SMĚS do ostřikovačů -20 C 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA

SATUR NEMRZNOUCÍ SMĚS do ostřikovačů -20 C 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA Datum vydání: 7.2.2006 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE, DOVOZCE NEBO DISTRIBUTORA 1.1 Chemický název látky/obchodní název přípravku Název: Číslo CAS: Číslo ES (EINECS): Další

Více

1. Hmotnost a látkové množství

1. Hmotnost a látkové množství . Hotnost a látkové nožství Hotnost stavební jednotky látky (například ato, olekly, vzorcové jednotky, eleentární částice atd.) označjee sybole a, na rozdíl od celkové hotnosti látky. Při požití základní

Více

Operační měřidla. Operační měřidla. L±u ØD. Odvození měřidel:

Operační měřidla. Operační měřidla. L±u ØD. Odvození měřidel: Předět: Ročník: Vytvořil: Datu: Základy výroby čtvrtý M. Geistová 7.srpen 01 Název zpracovaného celku: Operační ěřidla Operační ěřidla Pro velkou část ěření se ve výrobních podnicích používá nenoralizovaných

Více

Jak prochází světlo soustavou částečně propustných zrcadel?

Jak prochází světlo soustavou částečně propustných zrcadel? Jak rochází světlo soustavou částečně roustných zrcadel? Když světlo rochází oloroustným zrcadlem, olovina světla rojde a olovina se odrazí. Co se však stane, když takových zrcadel máme víc za sebou a

Více

5.1.6 Vzájemná poloha dvou přímek

5.1.6 Vzájemná poloha dvou přímek 5.1.6 Vzájemná oloha dvou římek Předoklady: 5105 Planimetrie: dvě možností ro vzájemnou olohu římek různoběžky rávě jeden solečný bod (různý směr) rovnoběžky žádný solečný bod (stejný směr) Př. 1: Najdi

Více

Chemie - cvičení 2 - příklady

Chemie - cvičení 2 - příklady Cheie - cvičení 2 - příklady Stavové chování 2/1 Zásobník o objeu 50 obsahuje plynný propan C H 8 při teplotě 20 o C a přetlaku 0,5 MPa. Baroetrický tlak je 770 torr. Kolik kg propanu je v zásobníku? Jaká

Více

IV. Fázové rovnováhy dokončení

IV. Fázové rovnováhy dokončení IV. Fázové rovnováhy dokončení 4. Fázové rovnováhy Ústav rocesní a zracovatelské techniky 1 4.3.2 Soustava tuhá složka kaalná složka Dvousložková soustava s 2 Křivka rozustnosti T nenasycený roztok nasycený

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt relizovný n PŠ Nové Město nd Metují s finnční podporou v Operční proru Vzdělávání pro konkurencescopnost Královérdeckéo krje Modul 03 - Tecnické předěty In. Jn Jeelík - nuk o rovnováze kplin jejic

Více

Termostat pro povrchovou montáž Typová ada ATH-Ex

Termostat pro povrchovou montáž Typová ada ATH-Ex Strana 1/5 Termostat pro povrchovou montáž Typová ada ATH-Ex Certifikát podle ATEX - p edpis 94/9/EG pro výbušné plyny, zóna 1 a pro výbušný prach, zóna 21 TW teplotní hlída STW bezpe nostní teplotní hlída

Více

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ Univerzita Pardubice FAKULA CHEMICKO ECHNOLOGICKÁ MEODY S LAENNÍMI PROMĚNNÝMI A KLASIFIKAČNÍ MEODY SEMINÁRNÍ PRÁCE LICENČNÍHO SUDIA Statistické zracování dat ři kontrole jakosti Ing. Karel Dráela, CSc.

Více