Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů generujících příjmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů generujících příjmy"

Transkript

1 Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů geerujících příjmy Účiost: Verze č. 11.0

2 ~ 1 ~ 1. Výchozí podmíky - Obecá pravidla Postup u projektů geerujících příjmy vychází z čláku 55 Obecého ařízeí č. 1083/2006 a Obecého ařízeí č.1341/20081 a vyplývá z ich, že projektem vytvářejícím příjmy 2 se rozumí jakýkoli projekt: jehož celkové áklady přesahují EUR 3 (pro přepočet celkových ákladů projektu a EUR bude použit měsíčí směý kurz ECB4, platý ke di schváleí projektu VRR k uzavřeí Smlouvy o poskytutí dotace. Vzhledem ke zpěté platosti ařízeí (ES) č. 1341/2008 od 1. srpa 2006 bude u projektů geerujících příjmy s již podepsaou smlouvou pro přepočet celkových ákladů použit měsíčí směý kurz ECB, platý ke di schváleí projektu VRR k uzavřeí Smlouvy o poskytutí dotace), zahrující ivestici do ifrastruktury, za jejíž používáí se účtují poplatky hrazeé přímo uživateli, zahrující prodej ebo proájem pozemků či budov, staveb, jié poskytováí služeb za úplatu tj. příjmy dle čl.55. Čláek 55 se evztahuje zejméa a tyto případy: projekty, jejichž celkové áklady epřesahují EUR (pro přepočet celkových ákladů projektu a EUR bude použit měsíčí směý kurz ECB 5, platý ke di schváleí projektu VRR k uzavřeí Smlouvy o poskytutí dotace, projekty evytvářející příjmy (apř. silice bez výkoového zpoplatěí 6 ), projekty, jejichž příjmy estačí k plému pokrytí provozích ákladů, jié peěží příjmy (espadají pod čl. 55) soukromé a veřejé příspěvky a/ebo fiačí zisky, jež epocházejí z poplatků, mýtého, ájemého ebo jakékoli jié formy poplatků přímo hrazeých uživateli projekty podléhajícím pravidlům o veřejé podpoře ve smyslu čláku 87 Smlouvy, čl 55(6), včetě podpory de miimis Žadatel uvádí takové příjmy a výdaje projektu, které vzikou v přímé souvislosti s realizací a provozem projektu. Tyto příjmy a výdaje by měly odpovídat rozdílu hodot dosažeých v případě uskutečěí projektu a hodot v případě, že se projekt euskutečí (tzv. rozdílová variata). 1 Výchozím výkladovým materiálem je metodická příručka Projektů vytvářející příjmy zpracovaá MMR. 2 Příjmy dle čl. 55 související s projektem v době jeho realizace a po dobu referečího obdob. 3 Pro rozhodutí, zda projekt překročil hraici 1mil. EUR, musí celkové áklady zahrovat veškeré áklady vyaložeé a projekt včetě DPH, a to i v případě, že se DPH považuje za ezpůsobilou. 4 Měsíčí účetí kurz Evropské komise 5 Měsíčí účetí kurz Evropské komise 6 Termíem se rozumí poplatky za dopraví ifrastrukturu (apř. mýté, dáličí zámky apod.)

3 ~ 2 ~ Při posuzováí, zda je uto příjmy odečítat, eí rozhodující ivestičí či eivestičí charakter projektu. Ivestičími áklady, které v podstatě odpovídají rozpočtu projektu, se rozumí výdaje vyaložeé v ivestičí fázi projektu. Ivestičí áklady mohou zahrovat i áklady a reivestice 7 (apř. výměa zařízeí krátkodobé životosti). Součástí ivestičích ákladů jsou i áklady vyaložeé v předivestičí fázi projektu, tzv. suk costs (apř. áklady spojeé s přípravou projektové dokumetace, poradestvím, výběrovým řízeím, průzkumy). Příjmy vytvořeé během realizace projektu jsou tzv. realizačí příjmy. Příjmy vytvořeé v období od ukočeí projektu (od předložeí závěrečé moitorovací zprávy) do koce referečího období 8 (doby uvažovaé životosti ivestice) jsou tzv. provozí příjmy. Oba typy příjmů žadatel uvede v tabulce č. 9a Tabulka pro výpočet maximálí dotace. V této tabulce bude provede výpočet podpory pomocí tzv. fiačí mezery. Fiačí mezera je poměr mezi diskotovaými ivestičími áklady (výdaji v ivestičí fázi projektu) míus čisté diskotovaé příjmy z projektu (příjmy míus výdaje) za zkoumaé (referečí období) ku diskotovaým ivestičím ákladům. Staoveí úrově pomoci vychází z míry mezery ve fiacováí projektu tj. podílu diskotovaých ákladů původí ivestice, které epokryjí diskotovaé čisté příjmy z projektu, eboli z toho, že způsobilé výdaje a projekty vytvářející příjmy epřevýší současou hodotu ákladů, po odečteí současé hodoty čistého příjmu za kokrétí referečí období. Staoveí výše dotace podle pricipu fiačí mezery zabraňuje poskytutí eáležitých výhod příjemci, tj. adměrému fiacováí projektu. Tím je zajištěo, aby příjemce pomoci obdržel pouze takovou výši prostředků, která je utá k úspěšé realizaci projektu. Pokud ejsou pro spolufiacováí způsobilé veškeré ivestičí áklady, přiděluje se čistý příjem v poměré výši a způsobilé a ezpůsobilé části ivestičích ákladů. V tabulce č. 9a - Tabulka pro výpočet maximálí dotace žadatel zde uvede celkové ivestičí áklady a jim odpovídající podíl provozích ákladů a příjmů (plyoucích z provozu projektu ebo jeho části v období realizace projektu a po jejím ukočeí). Cílem je zjištěí příslušé míry podpory při respektováí vziklých příjmů v rámci projektu. 7 Při výpočtu fiačí mezery jsou ale tyto reivestice zahruty do provozích ákladů. 8 Pro projekty v oblasti výstavby silic a letišť je doporučeá délka referečího období let, pro projekty zaměřeé a ifrastrukturu veřejých služeb let a pro ostatí projekty 15 let. Kratší referečí období je možé pouze v odůvoděých případech.

4 ~ 3 ~ Výpočet dotace a základě fiačí mezery se skládá ze 3 kroků. Krok 1) Výpočet míry mezery ve fiacováí (k): k = ( DIN DČCF ) / DIN k - míra mezery ve fiacováí DIN - diskotovaé ivestičí áklady = DČCF - diskotovaé čisté cash flow = kde čistý příjem (ČP) = ČP N 1 i i i1 (1 r) 1 ZH r i i i1 (1 r) (1 i1 P i V i ) N ČP P V r ZH ivestičí áklady kapitálové áklady ivestičího i eivestičího charakteru určeé a realizaci projektu (celkové výdaje projektu resp. rozpočet projektu) čisté příjmy příjmy v působosti čl. 55 (realizačí a provozí) výdaje (provozí výdaje) ivestičího i eivestičího charakteru a provoz celé ivestice (projektu) včetě ákladů a běžou a mimořádou údržbu přímé výrobí áklady, admiistrativí výdaje, výdaje a tržby a distribuci (apř. osobí výdaje, materiál a suroviy, režijí áklady, ákup služeb, uté reivestice do majetku pořízeého v rámci projektu); provozími výdaji ejsou odpisy, fiačí áklady (apř. platba úroků) ai kapitálové výdaje (rezervy pro epředvídatelé ztráty, rezervy pro budoucí áklady).. délka referečího období = doba uvažovaé hospodářské životosti ivestice diskotí úroková sazba je sazba, kterou se diskotují budoucí hodoty k současému okamžiku (je pevě staovea Řídícím orgáem = 5 %) zůstatková hodota ivestice a koci referečího období současá hodota očekávaých čistých peěžích toků (očekávaé příjmy z projektu sížeé o provozí áklady) během let hospodářské životosti, které přesahují referečí období - a koci uvažovaé doby životosti ivestice by měla být ulová, v případě že ZH bude vyšší ež ula, doloží žadatel její výpočet průkazými podklady Veškeré vstupy jsou u eplátců kalkulováy včetě DPH a u plátců DPH (mají-li árok a odpočet) bez DPH. Vstupy pro výpočet fiačí mezery jsou zpracováváy z pohledu vlastíka ifrastruktury žadatele. V případě, že provozovatelem ifrastruktury bude jiý subjekt ež vlastík, jsou vstupy vyčísley v kosolidovaé podobě, tz. souhrě za vlastíka i provozovatele Z defiice příjmů rozhodých pro aplikaci

5 ~ 4 ~ čl. 55 je patré, že příjmem, ke kterému musí být v případě fiačí mezery přihléduto, je příjem provozovatele. Příjmy vlastíka v podobě poplatků hrazeých provozovatelem za užíváí výstupu projektu (apř. poplatky za proájem) ejsou pro výpočet fiačí mezery rozhodující, jelikož v případě kosolidace jsou vykrácey áklady hrazeými provozovatelem (poplatek za proájem je příjmem vlastíka a zároveň ákladem provozovatele) Krok 2) Výpočet modifikovaého základu pro výpočet dotace (MZVP), tj. výpočet hodoty, a kterou se bude aplikovat míra podpory. MZVP = ZV k MZVP - modifikovaý základ pro výpočet podpory ZV - způsobilé výdaje k - míra mezery ve fiacováí Krok 3) Výpočet maximálí možé výše dotace EU v Kč (Dotace EU) Dotace EU = MZVP p Dotace EU - maximálí výše dotace EU MZVP - modifikovaý základ pro výpočet podpory p - maximálí míra spolufiacováí EU pro daý typ příjemce a podpory, staoveá EK 2. Postup pro žadatele V případě, že projekt zakládá veřejou podporu ebo jeho celkové áklady epřevyšují EUR ebo evytváří-li projekt žádé příjmy, eí třeba výpočet pomocí fiačí mezery dokládat. U projektů, které ezakládají veřejou podporu a celkové áklady projektu jsou vyšší ež EUR je uté příjmy sledovat a výpočet pomocí fiačí mezery provést Při předložeí žádosti o dotaci U projektu, který geeruje příjmy a jeho celkové áklady jsou vyšší ež Kč, doloží žadatel předpokládaou výši realizačích a provozích příjmů a provozích výdajů žadatel již k žádosti o poskytutí dotace a to v podobě vyplěé tabulky č. 9a Tabulka pro výpočet maximálí dotace. Tato tabulka bude k žádosti o poskytutí dotace doložea jako poviá příloha projektu geerujícího příjmy.

6 ~ 5 ~ Výsledkem výpočtu je hodota maximálí výše dotace (ze zdrojů EU a árodích veřejých zdrojů celkem), kterou může žadatel a svůj projekt s celkovými áklady vyššími ež EUR 9 a geerující příjmy obdržet Před podpisem smlouvy V době dokládáí poviých příloh předkládaých ejpozději před podpisem Smlouvy o poskytutí dotace provede admiistrátor u projektů geerujících příjmy přepočet mě celkových ákladů z Kč a EUR (viz bod 1. Výchozí podmíky). U projektů, jejichž celkové áklady budou vyšší ež EUR 10 vyzve admiistrátor žadatele k potvrzeí hodot předložeých při podáí žádosti v tabulce č. 9a Tabulka pro výpočet maximálí dotace, případě k aktualizaci hodot předpokládaých příjmů a výdajů a to v podobě vyplěé tabulky č. 9a Tabulka pro výpočet maximálí dotace. Pokud bude částka dotace vypočteá v tabulce č. 9a při předložeí žádosti o dotaci vyšší ež částka dotace vypočteá v tabulce č. 9a doložeá v době před podpisem Smlouvy, bude ve Smlouvě o poskytutí dotace uvedea částka dotace vypočteá v tabulce č. 9a v době před podpisem Smlouvy o poskytutí dotace V průběhu realizace projektu Výši příjmů vytvořeých v průběhu realizace projektu (tzv. realizačí příjmy) musí příjemce doložit k závěrečé moitorovací zprávě s žádostí o platbu (skutečá výše realizačích příjmů bude uvedea v posledí žádosti o platbu) - v etapových zprávách ebudou realizačí příjmy uvedey. Vzhledem k ivestičímu charakteru projektů bude ejobvyklejší případ, kdy projekt ebude geerovat příjmy v průběhu realizace, ale až po skočeí realizace a po jeho uvedeí do provozu. Budou-li přesto příjmy vytvořeé v průběhu realizace projektu vyšší ež příjmy předpokládaé v žádosti o poskytutí dotace a výše dotace by z tohoto důvodu měla být ižší ež je uvedeo ve Smlouvě o poskytutí dotace, bude maximálí výše dotace ásledě upravea (sížea) kotrolorem před proplaceím posledí žádosti o platbu (v případě, že již vyplaceá částka dotace přesahuje maximálí možou výši dotace, bude po žadateli vymáhá přeplatek zpět). Součástí závěrečé moitorovací zprávy bude tabulka č. 9a - Tabulka pro výpočet maximálí dotace, která bude obsahovat aktualizovaé částky celkových způsobilých výdajů, realizačích příjmů a předpokládaých provozích příjmů a výdajů. Hodota maximálí možé výše dotace vypočítaá a základě těchto údajů bude porováa s částkou uvedeou ve Smlouvě o poskytutí dotace a s již proplaceou částkou. Jestliže tato částka bude ižší, síží se také částka dotace, která bude proplacea žadateli a základě posledí žádosti o platbu (v případě, že vyplaceá částka dotace přesahuje maximálí možou výši dotace, bude po žadateli vymáhá přeplatek zpět). Za úroveň odchylky sigalizující esprávě staoveou výši fiačí mezery a začátku projektu je Evropskou komisí považováa odchylka ve fiačí mezeře přesahující 10 %. V případě přesáhutí této hraice provede kotrolor přepočet výše fiačí mezery a ásledou úpravu výše přiděleé dotace Po skočeí realizace projektu Příjmy geerovaé po skočeí realizace projektu budou v průběhu provozí fáze pravidelě moitorováy: 9 Měsíčí účetí kurz Evropské komise 10 Měsíčí účetí kurz Evropské komise

7 ~ 6 ~ a) u projektů s odhadutelými příjmy předem (čl. 55 (2)) až do koečého data pro moitorig příjmů (tj. tři roky po fiálím uzavřeí programu). Tz. v období 5 let po fiačím ukočeí projektu budou příjmy pravidelě moitorováy prostředictvím podávaých moitorovacích zpráv o zajištěí udržitelosti projektu. Přílohou posledí moitorovací zprávy o zajištěí udržitelosti projektu bude i výpočet dle tabulky č. 9a - Tabulka pro výpočet maximálí dotace. Bude-li a základě údajů v této tabulce zjištěo, že projekt vytvořil příjmy, které ebyly ve výši dotace zohleděy, je žadatel povie rozdíl mezi výší poskytuté dotace a maximálí možou výší dotace, kterou mohl projekt obdržet, vrátit zpět poskytovateli. Po uplyutí 5 let po fiačím ukočeí projektu do doby tří let po fiálím uzavřeí programu budou příjmy moitorováy prostředictvím formuláře Ozámeí příjemce o změách projektu, a to v okamžiku, kdy dojde k jejich vziku (dříve ezohleděých příjmů ebo k výrazému překročeí původě odhadutých hodot, tj. 10% odchylka ve fiačí mezeře). b) u projektů, jejichž příjmy ebylo možé odhadout předem 11 (čl. 55 (3)) až 5 let po ukočeí realizace projektu. Příjmy budou moitorováy v ročích itervalech prostředictvím moitorovacích zpráv o zajištěí udržitelosti projektu, a jejichž základě budou prováděy odpočty. Čisté příjmy musí být do pěti let od ukočeí realizace projektu odečtey od způsobilých výdajů vykázaých Evropské komisi. Teto odpočet provede platebí a certifikačí orgá ejpozději při částečém ebo koečém uzavřeí programu, přičemž žádost o platbu koečého zůstatku bude odpovídajícím způsobem opravea. Odpočty mohou být prováděy pouze do uzavřeí operačího programu. c) Pokud se ejpozději tři roky po ukočeí operačího programu zjistí, že určitý projekt vytvořil příjmy, které ebyly zohleděy prostředictvím fiačí mezery ebo odpočtů, musí být tyto příjmy vrácey do souhrého rozpočtu EU. Jedá se o tzv. refudaci, kterou provádí platebí a certifikačí orgá: při aplikaci fiačí mezery může dojít po uzavřeí programu k refudaci z ásledujících důvodů: - při výpočtu fiačí mezery ebyly zohleděy určité zdroje příjmů vytvářeé projektem ebo byly objevey ové zdroje příjmů (apř. ezpoplatěá silice, a které je později vybíráo mýté); - došlo ke změám předem odhadovaých čistých příjmů (apř. vlivem změy politiky poplatků). Změy exterích faktorů (apř. ceová iflace), ejsou považováy za důvod k refudaci. Odchylky od předpokládaých hodot příjmů budou sledováy prostředictvím moitorováí reálých příjmů vytvářeých projekty. Limit, po jehož překročeí je sigalizováa esprávě vypočteá výše dotace a tudíž by mělo dojít k refudaci, je 10 % odchylka ve fiačí mezeře. 11 Zaměřeí projektů je ásledující: výzkum a techologický rozvoj, iovace a podikáí ( čl. 4 odst.1obecého ařízeí č. 1080/2006.

8 ~ 7 ~ Výše refudovaých prostředků bude určea rozdílem mezi dotací ES vypočteou předem a dotací ES vypočteou a základě moitorovaých výosů. při aplikaci odpočtu může dojít po uzavřeí programu k refudaci z ásledujících důvodů: - při ověřeí bylo zjištěo, že e všechy reálé čisté příjmy vytvořeé během pěti let od ukočeí projektu byly odečtey; - pětileté období po ukočeí projektu kočí až po uzavřeí programu Refudace bude v tomto případě provedea způsobem aalogickým odpočtu, tj. ve výši čistých příjmů (části odpovídající podílu SF) vziklých maximálě po dobu tří let od ukočeí programu. Příjemce má poviost po celou dobu referečího období evidovat příjmy a výdaje přímo spojeé s projektem v souladu se Zákoem č. 563/1991 Sb., o účetictví ve zěí pozdějších předpisů. Pokud příjemce v rámci referečího období zjistí, že projekt vytvořil příjmy, které ebyly odpovídajícím způsobem zohleděy a zároveň byly vyšší miimálě o 10 % oproti předpokladu uvedeému v posledí zprávě o zajištěí udržitelosti projektu, je příjemce povie tuto skutečost ahlásit ŘO (prostředictvím formuláře Ozámeí příjemce o změách projektu) a tyto příjmy v poměru k výši poskytuté dotace vrátit ŘO ROP SV. Protože délka referečího období přesahuje délku trváí operačího programu, budou tyto změy ahlašováy ástupickému orgáu (Platebímu a certifikačímu orgáu).

9 Pražská 320/ Hradec Králové tel.:

Metodika projektů generujících příjmy

Metodika projektů generujících příjmy Příloha: 9 Metodka projektů geerujících příjmy Účost: 23. 1. 2009 Verze č. 6.0 1. Výchozí podmíky - Obecá pravdla Postup u projektů geerujících příjmy vychází z čláku 55 Obecého ařízeí č. 1083/2006 a vyplývá

Více

4 DOPADY ZPŮSOBŮ FINANCOVÁNÍ NA INVESTIČNÍ ROZHODOVÁNÍ

4 DOPADY ZPŮSOBŮ FINANCOVÁNÍ NA INVESTIČNÍ ROZHODOVÁNÍ 4 DOPADY ZPŮSOBŮ FACOVÁÍ A VESTČÍ ROZHODOVÁÍ 77 4. ČSTÁ SOUČASÁ HODOTA VČETĚ VLVU FLACE, CEOVÝCH ÁRŮSTŮ, DAÍ OPTMALZACE KAPTÁLOVÉ STRUKTURY Čistá současá hodota (et preset value) Jedá se o dyamickou metodu

Více

České účetní standardy 006 Kurzové rozdíly

České účetní standardy 006 Kurzové rozdíly České účetí stadardy METODICKÝ ig. u Vykazováí v Vymezeí w Oceňováí Odpisováí, postup účtováí y Ivetarizace z Aalytická evidece { Podrozvahová evidece Zveřejňováí České účetí stadardy 2017 2 22 1 v Vymezeí

Více

Pojem času ve finančním rozhodování podniku

Pojem času ve finančním rozhodování podniku Pojem času ve fiačím rozhodováí podiku 1.1. Výzam faktoru času a základí metody jeho vyjádřeí Fiačí rozhodováí podiku je ovlivěo časem. Peěží prostředky získaé des mají větší hodotu ež tytéž peíze získaé

Více

I. Výpočet čisté současné hodnoty upravené

I. Výpočet čisté současné hodnoty upravené I. Výpočet čisté současé hodoty upraveé Příklad 1 Projekt a výrobu laserových lamp pro dermatologii vyžaduje ivestici 4,2 mil. Kč. Předpokládají se rovoměré peěží příjmy po zdaěí ve výši 1,2 mil. Kč ročě

Více

I. Výpočet čisté současné hodnoty upravené

I. Výpočet čisté současné hodnoty upravené I. Výpočet čisté současé hodoty upraveé Příklad 1 Projekt a výrobu laserových lamp pro dermatologii vyžaduje ivestici 4,2 mil. Kč. Předpokládají se rovoměré peěží příjmy po zdaěí ve výši 1,2 mil. Kč ročě

Více

(varianta s odděleným hodnocením investičních nákladů vynaložených na jednotlivé privatizované objekty)

(varianta s odděleným hodnocením investičních nákladů vynaložených na jednotlivé privatizované objekty) (variata s odděleým hodoceím ivestičích ákladů vyaložeých a jedotlivé privatizovaé objekty) Vypracoval: YBN CONSULT - Zalecký ústav s.r.o. Ig. Bedřich Malý Ig. Yvetta Fialová, CSc. Václavské áměstí 1 110

Více

Příloha č. 7 Dodatku ke Smlouvě o službách Systém měření kvality Služeb

Příloha č. 7 Dodatku ke Smlouvě o službách Systém měření kvality Služeb Příloha č. 7 Dodatku ke Smlouvě o službách Systém měřeí kvality Služeb Dodavatel a Objedatel se dohodli a ahrazeí Přílohy C - Systém měřeí kvality Služeb Obchodích podmíek Smlouvy o službách touto Přílohou

Více

2. Finanční rozhodování firmy (řízení investic a inovací)

2. Finanční rozhodování firmy (řízení investic a inovací) 2. Fiačí rozhodováí firmy (řízeí ivestic a iovací) - fiačí rozhodováí je podmožiou fiačího řízeí (domiatí) - kompoety = složky: výběr optimálí variaty zdrojů fiacováí užití získaých prostředků uvážeí vlivu

Více

dálniced3 a rychlostní silnice Praha x Tábor x České Budějovice x Rakousko

dálniced3 a rychlostní silnice Praha x Tábor x České Budějovice x Rakousko dáliced3 a rychlostí silice R3 Praha Tábor České Budějovice Rakousko w w obsah základí iformace 3 dálice D3 a rychlostí silice R3 PrahaTáborČeské BudějoviceRakousko 3 > základí iformace 4 > čleěí dálice

Více

Současnost a budoucnost provozní podpory podle zákona POZE

Současnost a budoucnost provozní podpory podle zákona POZE Současost a budoucost provozí podpory podle zákoa POZE ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Odbor podporovaých zdrojů poze@eru.cz Ig. Kristiá Titka 20. 11. 2018 Frymburk Rada ERÚ od 1. 8. 2018 JUDr. PhDr. Vratislav

Více

2,3 ČTYŘI STANDARDNÍ METODY I, ČTYŘI STANDARDNÍ METODY II

2,3 ČTYŘI STANDARDNÍ METODY I, ČTYŘI STANDARDNÍ METODY II 2,3 ČTYŘI STADARDÍ METODY I, ČTYŘI STADARDÍ METODY II 1.1.1 Statické metody a) ARR - Average Rate of Retur průměrý ročí čistý zisk (po zdaěí) ARR *100 % ( 20 ) ivestic do projektu V čitateli výrazu ( 20

Více

Výroční zpráva fondů společnosti Pioneer investiční společnost, a.s. - neauditovaná

Výroční zpráva fondů společnosti Pioneer investiční společnost, a.s. - neauditovaná Výročí zpráva fodů společosti Pioeer ivestičí společost, a.s. - eauditovaá Obsah 1. Účetí závěrka: Pioeer Sporokoto, Pioeer obligačí fod, Pioeer růstový fod, Pioeer dyamický fod, Pioeer akciový fod, BALANCOVANÝ

Více

II. METODICKÉ PŘÍKLADY SESTAVENÍ VÝKAZU PAP

II. METODICKÉ PŘÍKLADY SESTAVENÍ VÝKAZU PAP Istituce i zazameaé operace jsou fiktiví. Ukázkové případy - sezam Případ Vykazující účetí Vykázaé Části I až XIII Straa jedotka (zkráceě až 3) A Půjčka od baky Město, v roce +1, T2 v roce +1, T7, T8,

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 OSNOVA 1. Práví předpisy 2. Přijímací řízeí 3. Termíy 4. Hodoceí uchazečů 5. Rozhodutí 6. Další kola přijímacího řízeí 7. Zápisový lístek 8. Jedoté přijímací zkoušky

Více

523/2006 Sb. VYHLÁŠKA

523/2006 Sb. VYHLÁŠKA 523/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze de 21. listopadu 2006, kterou se staoví mezí hodoty hlukových ukazatelů, jejich výpočet, základí požadavky a obsah strategických hlukových map a akčích pláů a podmíky účasti veřejosti

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test, varianta B)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test, varianta B) Přijímací řízeí pro akademický rok 24/5 a magisterský studijí program: PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test, variata B) Zde alepte své uiverzití číslo U každé otázky či podotázky v ásledujícím

Více

Stanovisko SVJ Vazovova 3228 k dopisu paní Šedivé ze dne

Stanovisko SVJ Vazovova 3228 k dopisu paní Šedivé ze dne V Praze de 27.3 2009 Staovisko SVJ Vazovova 3228 k dopisu paí Šedivé ze de 17.3 2009. V průběhu měsíce úora bylo a ástěce SVJ vyvěšeo ozámeí o pláovaém shromážděí spolu s ávrhem programu a výzvou k vlastíkům

Více

Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů generujících příjmy

Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů generujících příjmy Příloha č. 9 PPŽP Metodika projektů generujících příjmy Účinnost: 9. 4. 2015 Verze č. 19.0 ~ 1 ~ 1. Výchozí podmínky - Obecná pravidla Postup u projektů generujících příjmy vychází z článku 55 Obecného

Více

VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ

VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta strojího ižeýrství Ústav strojíreské techologie ISBN 978-80-214-4352-5 VYSOCE PŘESNÉ METODY OBRÁBĚNÍ doc. Ig. Jaroslav PROKOP, CSc. 1 1 Fakulta strojího ižeýrství,

Více

METODIKA PRO VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM ROP SZ PŘÍLOHA Č. 10A PŘÍRUČKY PRO ŽADATELE

METODIKA PRO VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM ROP SZ PŘÍLOHA Č. 10A PŘÍRUČKY PRO ŽADATELE METODIKA PRO VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM ROP SZ v3 10. března 2015 Obsah 1 Obecný postup... 3 1.1 Působnost čl. 55 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006... 3 1.2 Referenční období...

Více

ÚROKVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUCÍ HODNOTY. Závislost úroku na době splatnosti kapitálu

ÚROKVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUCÍ HODNOTY. Závislost úroku na době splatnosti kapitálu ÚROKVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUÍ HODNOTY. Typy a druhy úročeí, budoucí hodota ivestice Úrok - odměa za získáí úvěru (cea za službu peěz) Ročí úroková sazba (míra)(i) úrok v % z hodoty kapitálu za časové období

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test, varianta C)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test, varianta C) Přijímací řízeí pro akademický rok 24/ a magisterský studijí program: PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test, variata C) Zde alepte své uiverzití číslo U každé otázky či podotázky v ásledujícím

Více

Finanční řízení podniku. Téma: Časová hodnota peněz

Finanční řízení podniku. Téma: Časová hodnota peněz Fiačí řízeí podiku Téma: Časová hodota peěz Faktor času se ve fiačím řízeí uplatňuje a) při rozhodováí o ivesticích b) při staoveí trží cey majetku podiku c) při ukládáí volých peěžích prostředků d) při

Více

Přehled vztahů k problematice jednoduchého úročení a úrokové sazby

Přehled vztahů k problematice jednoduchého úročení a úrokové sazby Přehled vztahů k poblematice jedoduchého úočeí a úokové sazby Pozámka: Veškeé úokové sazby /předlhůtí i polhůtí/, diskotí sazby, míy iflace a sazby daě z příjmů je do uvedeých vzoců uto dosazovat v jejich

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test) Přijímací řízeí pro akademický rok 2007/08 a magisterský studijí program: Zde alepte své uiverzití číslo PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test) U každé otázky či podotázky v ásledujícím

Více

DURACE A INVESTIČNÍ HORIZONT PŘI INVESTOVÁNÍ DO DLUHOPISŮ

DURACE A INVESTIČNÍ HORIZONT PŘI INVESTOVÁNÍ DO DLUHOPISŮ DURACE A INVESTIČNÍ HORIZONT PŘI INVESTOVÁNÍ DO DLUHOPISŮ Ivestičí horizot IH: doba, po kterou má ivestor v daé ivestici vázáy své peíze. Při ivestici do dluhopisu jsme vystavei riziku změy výosů Uvažujme

Více

ÚROKOVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUCÍ HODNOTY

ÚROKOVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUCÍ HODNOTY ÚROKOVÁ SAZBA A VÝPOČET BUDOUÍ HODNOTY 1. Typy a druhy úročeí, budoucí hodota ivestice Úrok - odměa za získáí úvěru (cea za službu peěz) Ročí úroková sazba (míra)(r) úrok v % z hodoty kapitálu za časové

Více

Časová hodnota peněz. Metody vyhodnocení efektivnosti investic. Příklad

Časová hodnota peněz. Metody vyhodnocení efektivnosti investic. Příklad Metody vyhodoceí efektvost vestc Časová hodota peěz Metody vyhodoceí Časová hodota peěz Prostředky, které máme k dspozc v současost mají vyšší hodotu ež prostředky, které budeme mít k dspozc v budoucost.

Více

Metodický pokyn č. 37. k úpravě sledování a evidence projektů generujících příjmy

Metodický pokyn č. 37. k úpravě sledování a evidence projektů generujících příjmy Metodický pokyn č. 37 k úpravě sledování a evidence projektů generujících příjmy Účinnost od: 1. 6. 2011 ~ 1 ~ Metodický pokyn č. 37 Metodický pokyn č. 37 Řídícího orgánu Regionálního operačního programu

Více

Československá obchodní banka, a. s. EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ

Československá obchodní banka, a. s. EMISNÍ DODATEK - KONEČNÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPISŮ Českosloveská obchodí baka, a. s. dluhopisový program v maximálím objemu esplaceých dluhopisů 30.000.000.000 Kč s dobou trváí programu 10 let a splatostí kterékoli emise dluhopisů vydaé v rámci programu

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Model hodnocení a kritéria pro hodnocení a výběr projektů

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Model hodnocení a kritéria pro hodnocení a výběr projektů Operačí program Podikáí a iovace pro kokureceschopost 2014-2020 Model hodoceí a kritéria pro hodoceí a výběr projektů Název výzvy: Pořadové číslo výzvy: Druh výzvy: Model hodoceí: Výzva III programu podpory

Více

OBSAH. Rozklad... 16 Žaloba... 17

OBSAH. Rozklad... 16 Žaloba... 17 OBSAH Persoálí bezpečost Jak požádat o ozámeí a Vyhrazeé... 4 Jak požádat o osvědčeí fyzické osoby (D, T, PT)... 5 Jak a kdy požádat o vydáí osvědčeí fyzické osoby pro cizí moc NATO, WEU... 7 Osvědčeí

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test) Přijímací řízeí pro akademický rok 2007/08 a magisterský studijí program: Zde alepte své uiverzití číslo PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test) U každé otázky či podotázky v ásledujícím

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test) Přijímací řízeí pro akademický rok 2007/08 a magisterský studijí program: Zde alepte své uiverzití číslo PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test) U každé otázky či podotázky v ásledujícím

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. června 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Čl.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. června 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Čl. NAŘÍZENÍ VÁDY ze de 5. červa 206, kterým se měí ařízeí vlády č. 272/20 Sb., o ochraě zdraví před epřízivými účiky hluku a vibrací Vláda ařizuje podle 08 odst. 3 zákoa č. 258/2000 Sb., o ochraě veřejého

Více

Tento materiál vznikl díky Operačnímu programu Praha Adaptabilita CZ.2.17/3.1.00/33254

Tento materiál vznikl díky Operačnímu programu Praha Adaptabilita CZ.2.17/3.1.00/33254 Evropský sociálí fod Praha & EU: Ivestujeme do vaší budoucosti Teto materiál vzikl díky Operačímu programu Praha Adaptabilita CZ.2.17/3.1.00/33254 Maažerské kvatitativí metody II - předáška č.1 - Dyamické

Více

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné Spojitost a limita fukcí jedé reálé proměé Pozámka Vyšetřeí spojitosti fukce je možo podle defiice převést a výpočet limity V dalším se proto soustředíme je problém výpočtu limit Pozámka Limitu fukce v

Více

OPTIMALIZACE AKTIVIT SYSTÉMU PRO URČENÍ PODÍLU NA VYTÁPĚNÍ A SPOTŘEBĚ VODY.

OPTIMALIZACE AKTIVIT SYSTÉMU PRO URČENÍ PODÍLU NA VYTÁPĚNÍ A SPOTŘEBĚ VODY. OPTIMALIZACE AKTIVIT SYSTÉMU PRO URČENÍ PODÍLU NA VYTÁPĚNÍ A SPOTŘEBĚ VODY. Ig.Karel Hoder, ÚAMT-VUT Bro. 1.Úvod Optimálí rozděleí ákladů a vytápěí bytového domu mezi uživatele bytů v domě stále podléhá

Více

Udržitelnost projektu. Projektové a finanční řízení - pokročilí

Udržitelnost projektu. Projektové a finanční řízení - pokročilí Udržitelnost projektu Projektové a finanční řízení - pokročilí Požadavky na udržitelnost Udržitelnost projektu 5 let od finančního ukončení projektu Provoz výsledků projektu v daném rozsahu a účelu, aktivity,

Více

STUDIE METODIKY ZNALECKÉHO VÝPOČTU EKONOMICKÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU A NĚKTERÝCH PRINCIPŮ PŘI STANOVENÍ OBVYKLÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU. ČÁST 2 OBVYKLÉ NÁJEMNÉ

STUDIE METODIKY ZNALECKÉHO VÝPOČTU EKONOMICKÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU A NĚKTERÝCH PRINCIPŮ PŘI STANOVENÍ OBVYKLÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU. ČÁST 2 OBVYKLÉ NÁJEMNÉ Prof. Ig. Albert Bradáč, DrSc. STUDIE METODIKY ZNALECKÉHO VÝPOČTU EKONOMICKÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU A NĚKTERÝCH PRINCIPŮ PŘI STANOVENÍ OBVYKLÉHO NÁJEMNÉHO Z BYTU. ČÁST 2 OBVYKLÉ NÁJEMNÉ Příspěvek vazuje publikovaý

Více

VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM

VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM VÝPOČET FINANČNÍ MEZERY PROJEKTŮ VYTVÁŘEJÍCÍCH PŘÍJEM Michal Košťál Karlovy Vary, 19. června 2014 1 CO JE TO FINANČNÍ MEZERA? Finanční mezera představuje podíl mezi současnou hodnotou investičních nákladů

Více

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE Cíl kapitoly a časová áročost studia V této kapitole se sezámíte s možostmi hodoceí stejorodosti betou železobetoové kostrukce a prakticky provedete jede z možých způsobů

Více

Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Náčrt

Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Náčrt Ig. Pavel Háek, Ph.D. haek00@zf.jcu.cz jedoduché metody pro měřeí polohopisu ortogoálí metoda měří se staičeí a kolmice, pravý úhel se realizuje s využitím petagou, délky se měří pásmem kostrukčí oměré

Více

Využití čisté současné hodnoty při posuzování investičních projektů

Využití čisté současné hodnoty při posuzování investičních projektů Bakoví istitut vysoká škola Praha Matematika a statistika Využití čisté současé hodoty při posuzováí ivestičích projektů Bakalářská práce Autor: Jiří Buk Bakoví maagemet, komerčí bakovictví Vedoucí práce:

Více

1 ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE

1 ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE Cíl kapitoly a časová áročost studia V této kapitole se sezámíte s možostmi hodoceí rovoměrosti betou železobetoové kostrukce a prakticky provedete jede z možých způsobů

Více

3689/101/13-1 - Ing. Vítězslav Suchý, U stadionu 1355/16, 434 01 Most tel.: 476 709 704 mobil: 605 947 813 E-mail: vit.suchy@volny.

3689/101/13-1 - Ing. Vítězslav Suchý, U stadionu 1355/16, 434 01 Most tel.: 476 709 704 mobil: 605 947 813 E-mail: vit.suchy@volny. 3689/101/13-1 - o ceě : Bytu č. 2654/16 v č. p. 2654 v bloku č. 10 složeém z domů č.p. 2651, 2652, 2653, 2654 a 2655 a pozemcích p. č. 2450, 2449, 2448, 2447 a 2446. včetě příslušeství v katastrálím území

Více

v kat. situaci pozemek je projektu vyznačeno uváděn ve

v kat. situaci pozemek je projektu vyznačeno uváděn ve Pomocá tbulk pro kotrolu formálí správosti úplosti projektu OPŽP pro příprvu věcého hodoceí verze pro směr podpory 6.4. Odvozeo dle podmíek 6. výzvy v r. 2008. Jedá se o ezávzou epoviou pomůcku pro práci

Více

b c a P(A B) = c = 4% = 0,04 d

b c a P(A B) = c = 4% = 0,04 d Příklad 6: Z Prahy do Athé je 50 km V Praze byl osaze válec auta ovou svíčkou, jejíž životost má ormálí rozděleí s průměrem 0000 km a směrodatou odchylkou 3000 km Jaká je pravděpodobost, že automobil překoá

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test varianta H)

PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemný test varianta H) Přijímací řízeí pro akademický rok 2011/2012 a magisterský studijí program: Zde alepte své uiverzití číslo PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT (2-letý) (písemý test variata H) U každé otázky či podotázky

Více

Posouzení struktury strojní sestavy pomocí teorie hromadných obsluh

Posouzení struktury strojní sestavy pomocí teorie hromadných obsluh Projekt zpracová s podporou FRVŠ. Posouzeí struktury strojí sestavy pomocí teorie hromadých obsluh 1 Základí údaje Ve stavebí praxi se velmi často vyskytuje požadavek rychle a objektivě posoudit strukturu

Více

STATUT KB dynamický účastnický fond KB Penzijní společnosti, a.s.

STATUT KB dynamický účastnický fond KB Penzijní společnosti, a.s. STATUT KB dyamický účastický fod KB Pezijí společosti, a.s. 1 Základí údaje o Fodu 1. Název Fodu zí: KB dyamický účastický fod KB Pezijí společosti, a.s.. 2. Zkráceý ázev Fodu zí: KB dyamický účastický

Více

výroční zpráva pst - project e, a.s.

výroční zpráva pst - project e, a.s. 213 výročí zpráva pst - project e, a.s. Obsah představeí společosti 3 představestvo 5 dozorčí rada 5 zpráva představestva 6 Zhodoceí roku 213 6 předpokládaý vývoj čiosti společosti 6 ostatí povié iformace

Více

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Vzorový příklad a rozhodováí BPH_ZMAN Základí charakteristiky a začeí symbol verbálí vyjádřeí iterval C g g-tý cíl g = 1,.. s V i i-tá variata i = 1,.. m K j j-té kriterium j = 1,.. v j x ij u ij váha

Více

EFEKTIVNOST ENVIRONMENTÁLNÍCH INVESTIC

EFEKTIVNOST ENVIRONMENTÁLNÍCH INVESTIC EFEKTIVNOST ENVIRONMENTÁLNÍCH INVESTIC Marcela Kožeá Uiverzita Pardubice, Fakulta ekoomicko-správí, Ústav ekoomiky a maagemetu Abstract: Ivestmet decisio makig belogs to the most importat decisio of eterprise

Více

Modul Strategie. 2006... MTJ Service

Modul Strategie. 2006... MTJ Service Představeí obsahuje dvě základí součásti, a to maažerskou (pláováí cash-flow, rozšířeé statistiky) a pracoví (řešeí work-flow). Základem maažerské oblasti je pláováí cash-flow (pláováí fiačího toku firmou).

Více

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna.

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna. 6 Itervalové odhady parametrů základího souboru V předchozích kapitolách jsme se zabývali ejprve základím zpracováím experimetálích dat: grafické zobrazeí dat, výpočty výběrových charakteristik kapitola

Více

AMC/IEM J - HMOTNOST A VYVÁŽENÍ

AMC/IEM J - HMOTNOST A VYVÁŽENÍ ČÁST JAR-OPS 3 AMC/IEM J - HMOTNOST A VYVÁŽENÍ ACJ OPS 3.605 Hodoty hmotostí Viz JAR-OPS 3.605 V souladu s ICAO Ae 5 a s meziárodí soustavou jedotek SI, skutečé a omezující hmotosti vrtulíků, užitečé zatížeí

Více

METODICKÝ POKYN PROJEKTY VYTVÁŘEJÍCÍ PŘÍJMY

METODICKÝ POKYN PROJEKTY VYTVÁŘEJÍCÍ PŘÍJMY Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PROJEKTY VYTVÁŘEJÍCÍ PŘÍJMY verze 1.00 OBSAH: 1 OBECNÁ VÝCHODISKA...3 1.1 VÝCHOZÍ DOKUMENTY...3 1.2 PROJEKT VYTVÁŘEJÍCÍ PŘÍJMY...3 1.3

Více

Systém intralaboratorní kontroly kvality v klinické laboratoři (SIKK)

Systém intralaboratorní kontroly kvality v klinické laboratoři (SIKK) Systém itralaboratorí kotroly kvality v kliické laboratoři (SIKK) Doporučeí výboru České společosti kliické biochemie ČLS JEP Obsah: 1. Volba systému... 2 2. Prováděí kotroly... 3 3. Dokumetace výsledků

Více

výroční zpráva bb c - building G, a.s.

výroční zpráva bb c - building G, a.s. 213 výročí zpráva bb c - buildig G, a.s. Komorě pojatá budova s ádherým zeleým vitroblokem pro posezeí a relaxaci Obsah představeí společosti 3 představestvo 5 dozorčí rada 5 zpráva představestva 6 Zhodoceí

Více

Systém pro zpracování, analýzu a vyhodnocení statistických dat ERÚ. Ing. Petr Kusý Energetický regulační úřad odbor statistický a bezpečnosti dodávek

Systém pro zpracování, analýzu a vyhodnocení statistických dat ERÚ. Ing. Petr Kusý Energetický regulační úřad odbor statistický a bezpečnosti dodávek Systém pro zpracováí, aalýzu a vyhodoceí statistických dat ERÚ Ig. Petr Kusý Eergetický regulačí úřad odbor statistický a bezpečosti dodávek TA ČR, 9. duba 2019 Eergetický regulačí úřad - stručě Nezávislý

Více

Nepředvídané události v rámci kvantifikace rizika

Nepředvídané události v rámci kvantifikace rizika Nepředvídaé událost v rác kvatfkace rzka Jří Marek, ČVUT, Stavebí fakulta {r.arek}@rsk-aageet.cz Abstrakt Z hledska úspěchu vestce ohou být krtcké právě ty zdroe ebezpečí, které esou detfkováy. Vzhlede

Více

výroční zpráva Offi ce park roztyly, a.s.

výroční zpráva Offi ce park roztyly, a.s. 213 výročí zpráva Offi ce park roztyly, a.s. Obsah představeí společosti 3 představestvo 5 dozorčí rada 5 zpráva představestva 6 Zhodoceí roku 213 6 předpokládaý vývoj čiosti společosti 6 ostatí povié

Více

jsou reálná a m, n jsou čísla přirozená.

jsou reálná a m, n jsou čísla přirozená. .7.5 Racioálí a polomické fukce Předpoklad: 704 Pedagogická pozámka: Při opisováí defiic racioálí a polomické fukce si ěkteří studeti stěžovali, že je to příliš těžké. Ve skutečosti je sstém, kterým jsou

Více

Metodický postup pro určení úspor primární energie

Metodický postup pro určení úspor primární energie Metodický postup pro určeí úspor primárí eergie Parí protitlaká turbía ORGRZ, a.s., DIVIZ PLNÉ CHNIKY A CHMI HUDCOVA 76, 657 97 BRNO, POŠ. PŘIHR. 97, BRNO 2 z.č. Obsah abulka hodot vstupujících do výpočtu...3

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA SBÍRKA ÚLOH

FINANČNÍ MATEMATIKA SBÍRKA ÚLOH FINANČNÍ MATEMATIKA SBÍRKA ÚLOH Zpracováo v rámci projektu " Vzděláváí pro kokureceschopost - kokureceschopost pro Třeboňsko", registračí číslo CZ.1.07/1.1.10/02.0063 Gymázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor:

Více

výroční zpráva BB C - Building OMEGA, a.s.

výroční zpráva BB C - Building OMEGA, a.s. 213 výročí zpráva BB C - Buildig OMEGA, a.s. Obsah představeí společosti 3 představestvo 5 dozorčí rada 5 zpráva představestva 6 Zhodoceí roku 213 6 předpokládaý vývoj čiosti společosti 6 ostatí povié

Více

Patří slovo BUSINESS do zdravotnictví?. 23. 6. 2005

Patří slovo BUSINESS do zdravotnictví?. 23. 6. 2005 Patří slovo BUSINESS do zdravotictví?. 23. 6. 2005 Společost Deloitte Společost Deloitte v České republice má více ež 550 zaměstaců a kaceláře v Praze a Olomouci. Naše česká pobočka je součástí aší regioálí

Více

UPLATNĚNÍ ZKOUŠEK PŘI PROHLÍDKÁCH MOSTŮ

UPLATNĚNÍ ZKOUŠEK PŘI PROHLÍDKÁCH MOSTŮ 3..- 4.. 2009 DIVYP Bro, s.r.o., Filipova, 635 00 Bro, http://www.divypbro.cz UPLATNĚNÍ ZKOUŠEK PŘI PROHLÍDKÁCH MOSTŮ autoři: prof. Ig. Mila Holický, PhD., DrSc., Ig. Karel Jug, Ph.D., doc. Ig. Jaa Marková,

Více

14. Testování statistických hypotéz Úvod statistické hypotézy Definice 14.1 Statistickou hypotézou parametrickou neparametrickou. nulovou testovanou

14. Testování statistických hypotéz Úvod statistické hypotézy Definice 14.1 Statistickou hypotézou parametrickou neparametrickou. nulovou testovanou 4. Testováí statistických hypotéz Úvod Při práci s daty se mohdy spokojujeme s itervalovým či bodovým odhadem parametrů populace. V mohých případech se však uchylujeme k jiému postupu, většiou jde o případy,

Více

SPOŘENÍ. Spoření krátkodobé

SPOŘENÍ. Spoření krátkodobé SPOŘENÍ Krátkodobé- doba spořeí epřesáhe jedo úrokové období (obvykle 1 rok). Úroky jsou přpsováy a koc doby spořeí. Jedotlvé složky jsou úročey a základě jedoduchého úročeí. Dlouhodobé doba spořeí bude

Více

Sekvenční logické obvody(lso)

Sekvenční logické obvody(lso) Sekvečí logické obvody(lso) 1. Logické sekvečí obvody, tzv. paměťové čley, jsou obvody u kterých výstupí stavy ezávisí je a okamžitých hodotách vstupích sigálů, ale jsou závislé i a předcházejících hodotách

Více

PODNIKOVÁ EKONOMIKA 3. Cena cenných papírů

PODNIKOVÁ EKONOMIKA 3. Cena cenných papírů Semárky, předášky, bakalářky, testy - ekoome, ace, účetctví, ačí trhy, maagemet, právo, hstore... PODNIKOVÁ EKONOMIKA 3. Cea ceých papírů Ceé papíry jsou jedím ze způsobů, jak podk může získat potřebý

Více

Vliv tváření za studena na pevnostní charakteristiky korozivzdorných ocelí Ing. Jan Mařík

Vliv tváření za studena na pevnostní charakteristiky korozivzdorných ocelí Ing. Jan Mařík stavebí obzor 9 10/2014 125 Vliv tvářeí za studea a pevostí charakteristiky korozivzdorých ocelí Ig. Ja Mařík Ig. Michal Jadera, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavebí Čláek uvádí výsledky tahových zkoušek

Více

JUDr. Martin Pros, Ph.D. předseda dozorčí rady

JUDr. Martin Pros, Ph.D. předseda dozorčí rady Výročí zpráva 2O15 Se strategií ové vlády, aby státí podiky řídili a kotrolovali odboríci, se obměilo složeí dozorčí rady, do které zamířili experti s dlouholetou praxí v bakovictví ebo se zahraičími zkušeostmi.

Více

Návrh nové koncepce výuky trestního práva

Návrh nové koncepce výuky trestního práva Katedra trestího práva Akademický rok 2018/2019 Návrh ové kocepce výuky trestího práva I. Nová kocepce výuky trestího práva Nová kocepce výuky trestího práva, předkládaá katedrou trestího práva, je v souladu

Více

Informační systémy o platu a služebním příjmu zahrnují:

Informační systémy o platu a služebním příjmu zahrnují: Katalog datových prvků a dalších položek používaých v Iformačích systémech o platu a služebím příjmu (ISPSP) verze 2014-6 16. 4. 2014 ISPSP Iformačí systémy o platu a služebím příjmu zahrují: ISP Iformačí

Více

DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROM

DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROM Difereciálí počet fukcí jedé reálé proměé - - DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ ÚVODNÍ POZNÁMKY I derivace podobě jako limity můžeme počítat ěkolikerým způsobem a to kokrétě pomocí: defiice vět o algebře

Více

OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN

OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN Úloha obchodího cestujícího OKRUŽNÍ A ROZVOZNÍ ÚLOHY: OBCHODNÍ CESTUJÍCÍ. FORMULACE PŘI RESPEKTOVÁNÍ ČASOVÝCH OKEN Nejprve k pojmům používaým v okružích a rozvozích úlohách: HAMILTONŮV CYKLUS je typ cesty,

Více

Vytápění BT01 TZB II - cvičení

Vytápění BT01 TZB II - cvičení CZ..07/2.2.00/28.030 Středoevropské cetrum pro vytvářeí a realizaci iovovaých techicko-ekoomických studijích programů Vytápěí BT0 TZB II - cvičeí Zadáí Pro vytápěé místosti vašeho objektu avrhěte otopá

Více

Modelování jednostupňové extrakce. Grygar Vojtěch

Modelování jednostupňové extrakce. Grygar Vojtěch Modelováí jedostupňové extrakce Grygar Vojtěch Soutěží práce 009 UTB ve Zlíě, Fakulta aplikovaé iformatiky, 009 OBSAH ÚVOD...3 1 MODELOVÁNÍ PRACÍCH PROCESŮ...4 1.1 TERMODYNAMIKA PRACÍHO PROCESU...4 1.

Více

Základní požadavky a pravidla měření

Základní požadavky a pravidla měření Základí požadavky a pravidla měřeí Základí požadavky pro správé měřeí jsou: bezpečost práce teoretické a praktické zalosti získaé přípravou a měřeí přesost a spolehlivost měřeí optimálí orgaizace průběhu

Více

Jednokriteriální metody hodnocení obecné finanční metody hodnocení

Jednokriteriální metody hodnocení obecné finanční metody hodnocení Jedokriteriálí metody hodoceí obecé fiačí metody hodoceí Cíl kapitoly Jaa Soukopová Cílem kapitoly je sezámit čteáře obecými metodami hodoceí veřejých projektů. Patří mezi ě statické i dyamické metody.

Více

THE USING OF EMBRYOTRANSFER IN DAIRY CATTLE HERD UPLATNĚNÍ EMBRYOTRANSFERU VE STÁDĚ DOJENÉHO SKOTU

THE USING OF EMBRYOTRANSFER IN DAIRY CATTLE HERD UPLATNĚNÍ EMBRYOTRANSFERU VE STÁDĚ DOJENÉHO SKOTU THE USING OF EMBRYOTRANSFER IN DAIRY CATTLE HERD UPLATNĚNÍ EMBRYOTRANSFERU VE STÁDĚ DOJENÉHO SKOTU Miaříková S., Žižlavský J. Ústav chovu hospodářských zvířat, Agroomická fakulta, Medelova zemědělská a

Více

O Z N A M E N I. vyhlasuje dne 27. srpna 2012. C1. 1 Prodavany majetek

O Z N A M E N I. vyhlasuje dne 27. srpna 2012. C1. 1 Prodavany majetek C.j.: UZSVM/OFM/8856/2012-OFMM oc#9020/0(1)m/2012- O(I)MM=*= 9020/OFM/2012-OFMM (Had pro zastupovai statu ve vecech majetkovych Uzemi pracoviste Ostrava, Lihovarska 1335/9, 716 10 Ostrava -Radvaice O Z

Více

jako investor a developer spojován převážně s BB Centrem v Praze 4 Michli, které je jedním z největších a nejúspěšnějších developerských projektů v

jako investor a developer spojován převážně s BB Centrem v Praze 4 Michli, které je jedním z největších a nejúspěšnějších developerských projektů v 23 výročí zpráva Od druhé poloviy 9. let je PASSERINVEST GROUP jako ivestor a developer spojová převážě s BB Cetrem v Praze 4 Michli, které je jedím z ejvětších a ejúspěšějších developerských projektů

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy 06 Ifrastruktura kolejové dopravy u k á š T ý f a ČUT F, Ústav dopravích systémů (K6) Aotace: Téma č. Geometrické parametry železičí koleje geometrické a kostrukčí uspořádáí železičí koleje převýšeí koleje

Více

Metodický postup pro určení úspor primární energie

Metodický postup pro určení úspor primární energie Metodický postup pro určeí úspor primárí eergie ORGRZ, a.s., DIVIZ PLNÉ CHNIKY A CHMI HUDCOVA 76, 657 97 BRNO, POŠ. PŘIHR. 97, BRNO 2 z.č. 2 Obsah abulka hodot vstupujících do výpočtu...4 2 Staoveí možství

Více

INFLUENCE OF THE ENVIRONMENTAL LEGISLATION ON THE VALUE OF THE ENTERPRISE TECHNICAL EQUIPMENT

INFLUENCE OF THE ENVIRONMENTAL LEGISLATION ON THE VALUE OF THE ENTERPRISE TECHNICAL EQUIPMENT INFLUENCE OF THE ENVIRONMENTAL LEGISLATION ON THE VALUE OF THE ENTERPRISE TECHNICAL EQUIPMENT VLIV ENVIRONMENTÁLNÍ LEGISLATIVY NA HODNOTU TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ PODNIKU Paseka P., Mareček J. Departmet of

Více

Obsah: 1 INFORMACE O ZADAVATELI 3 2 PŘEDMĚT PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY, PŘEDPOKLÁDANÁ HODNOTA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 3 3 DOBA A MÍSTO PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 4 4

Obsah: 1 INFORMACE O ZADAVATELI 3 2 PŘEDMĚT PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY, PŘEDPOKLÁDANÁ HODNOTA VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 3 3 DOBA A MÍSTO PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 4 4 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ve smyslu 44 zákoa č 137/2006 Sb, o veřejých zakázkách, v platém zěí (dále je ZVZ ) Název veřejé zakázky Tisk a kompletace zkušebí

Více

Deskriptivní statistika 1

Deskriptivní statistika 1 Deskriptiví statistika 1 1 Tyto materiály byly vytvořey za pomoci gratu FRVŠ číslo 1145/2004. Základí charakteristiky souboru Pro lepší představu používáme k popisu vlastostí zkoumaého jevu určité charakteristiky

Více

Teorie chyb a vyrovnávací počet. Obsah:

Teorie chyb a vyrovnávací počet. Obsah: Teorie chyb a vyrovávací počet Obsah: Testováí statistických hypotéz.... Ověřováí hypotézy o středí hodotě základího souboru s orálí rozděleí... 4. Ověřováí hypotézy o rozptylu v základí souboru s orálí

Více

Meze využití prosté doby návratnosti při formování garantovaných výkupních cen #

Meze využití prosté doby návratnosti při formování garantovaných výkupních cen # Meze využití prosté doby ávratosti při formováí garatovaých výkupích ce # Úvod Josef Valach Eergetická politika řady evropských zemí v oblasti obovitelých zdrojů eergie se v posledí době silě opírá o dlouhodobé

Více

TECHNICKÝ AUDIT VODÁRENSKÝCH DISTRIBUČNÍCH

TECHNICKÝ AUDIT VODÁRENSKÝCH DISTRIBUČNÍCH ECHNICKÝ AUDI VODÁRENSKÝCH DISRIBUČNÍCH SYSÉMŮ Ig. Ladislav uhovčák, CSc. 1), Ig. omáš Kučera 1), Ig. Miroslav Svoboda 1), Ig. Miroslav Šebesta 2) 1) 2) Vysoké učeí techické v Brě, Fakulta stavebí, Ústav

Více

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n Petra Suryková Modelováí křivek základím prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polyomiálí Q( t) a a t... a t polyomiálí křivky můžeme sado vyčíslit sado diferecovatelé lze z ich skládat křivky

Více

Teorie kompenzace jalového induktivního výkonu

Teorie kompenzace jalového induktivního výkonu Teorie kompezace jalového iduktivího výkou. Úvod Prvky rozvodé soustavy (zdroje, vedeí, trasformátory, spotřebiče, spíací a jistící kompoety) jsou obecě vzato impedace a jejich áhradí schéma můžeme sestavit

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie PARAMETRY KVALITY ELEKTRICKÉ ENERGIE ČÁST 1: HARMONICKÉ A MEZIHARMONICKÉ

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie PARAMETRY KVALITY ELEKTRICKÉ ENERGIE ČÁST 1: HARMONICKÉ A MEZIHARMONICKÉ Podiková orma eergetiky pro rozvod elektrické eergie REA ČR, ČEP, ZE, VE PARAMETRY KVALITY ELEKTRICKÉ ENERGIE ČÁT 1: HARMONICKÉ A MEZIHARMONICKÉ PNE 33 3430-1 Druhé vydáí Odsouhlaseí ormy Koečý ávrh podikové

Více

veličiny má stejný řád jako je řád poslední číslice nejistoty. Nejistotu píšeme obvykle jenom jednou

veličiny má stejný řád jako je řád poslední číslice nejistoty. Nejistotu píšeme obvykle jenom jednou 1 Zápis číselých hodot a ejistoty měřeí Zápis číselých hodot Naměřeé hodoty zapisujeme jako číselý údaj s určitým koečým počtem číslic. Očekáváme, že všechy zapsaé číslice jsou správé a vyjadřují tak i

Více

z z z Úvodní slovo generálního ředitele Vážení partneři České exportní banky,

z z z Úvodní slovo generálního ředitele Vážení partneři České exportní banky, Výročí zpráva 2O13 z z z Úvodí slovo geerálího ředitele Vážeí parteři České exportí baky, jistě jste již zazameali, že ai miulý rok ebyl pro baku lehký. Věřím však, že většia z vás pochopila pravou podstatu

Více