Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV"

Transkript

1 Anodové obvody eletronových zesilovačů ro VKV a UKV Ing.Tomáš Kavalír, OK1GTH avalir.t@seznam.cz, htt://o1gth.nagano.cz Cílem tohoto rátého ovídání je sumarizovat záladní oznaty z dané oblasti a říadného čtenáře ta seznámit se zjednodušeným ostuem výočtu a návrhu anodových obvodů ro oblast VKV a UKV. Oblast je to oměrně obsáhlá, roto se jedná síše jen o úvod do dané roblematiy s množstvím zjednodušujících ředoladů. Pro odrobnější studium existuje celá řada odborných srit zabývajících se roblematiou teorie obvodů a vedení. Vzhledem již oměrně vysoému mitočtu je nutné na rvy ohlížet jao na obvody s rozrostřenými arametry a roto se ro realizaci otřebných indučností, aacit, rezonančních obvodů atd. většinou oužívají úsey vedení. áladní součástí aždého eletronového zesilovače je anodový obvod, jehož úolem je transformovat relativně nízou imedanci řiojené zátěže (antény) otimální zatěžovací dynamicé imedanci eletrony. Tento obvod je zravidla řešen jao rezonanční a vůli racovní třídě zesilovače, terá se volí většinou do bodu AB B, je nutno, aby v tomto obvodu navíc docházelo reonstruci ůvodního signálu. Eletrona zároveň do tohoto rezonančního obvodu dodává energii. Čistá racovní třída A se oužívá jen výjimečně ro vysoou energeticou náročnost a ro velmi nízou účinnost danou lidovým roudem, rovným olovině maximálního anodového roudu. Mimo vlastní transformaci imedance anodovým výstuním obvodem nám taé tento obvod zásadním zůsobem ovlivňuje eletricou účinnost vlastního zesilovače a filtrační schonosti ro vyšší harmonicé roduty. Podstatné je si uvědomit, že oud je oužit anodový obvod ve formě aralelního rezonančního obvodu s dostatečně veliým rovozním činitelem jaosti (Q = 5 a více), lze ovažovat časový růběh výstuního naětí za harmonicý ři libovolném růběhu anodového (oletorového) roudu. Imedance řiojeného aralelního rezonančního obvodu s daným rovozním Q je dána řibližně: an R d 1+ Q 1 ( n 1 ) n (1)

2 de R d je dynamicý anodový odor a n je stueň harmonicé. Po dosazení je atrné, že ro rvní harmonicou se obvod chová jao čistě reálný odor s imedancí R d. Pro druhou harmonicou a ři Q = imedance řiojeného aralelního obvodu má veliost cca 6 Ω a ro 3 harmonicou již od 1 Ω. Teoreticý rozbor úzoásmového VKV zesilovače Úvod z teorie vedení Při následujícím rozboru bylo čeráno ředevším z [1] a []. áladní délový element ve formě Gama článu, ze terého je možné odvodit tzv.telegrafní rovnice, si můžeme ředstavit tato: Vyjdeme tedy z dvojdrátového homogenního vedení. Na diferenciálním úseu dx ve vzdálenosti x lze sát ro úbyte naětí du: a roud na onci úseu dx je zmenšený o di: du = I ( R + jω L) dx () di = U ( G + jω C) dx (3) další úravou a derivací těchto tzv. telegrafních rovnic lze sát: d U di = ( R + jωl) dx dx (4) d I dx = du dx ( G + jωc) (5) a další úravou zísáme:

3 d U dx d I dx = (( R + jω L)( G + jωc)) U (6) = (( R + jωl)( G + jωc)) I (7) de latí: (( R + jω L)( G + jωc)) = γ (8) γ = ( R + jωl)( G + jωc) = α + jβ (9) onstanta šíření γ se sládá z onstanty útlumu α a fázové onstanty β, de β lze dále definovat jao: π π f ω β = = = = λ c c de je tzv.zracovací činitel a c je rychlost světla. π f c (1) Dále vlnovou imedanci lze vyjádřit jao: R + jωl R + jωl R + jωl = = = γ ( R + jωl)( G + jωc) G + jωc (11) ároveň v něterých říadech, dy latí že R<<jωL, G<<jωC a α=, lze uvažovat tzv. bezeztrátové vedení, ro teré lze ředchozí vztah dále zjednodušit: L = (1) C Další úravou ředchozích rovnic a zavedením hyerbolicých funcí lze o úravě sát omocí vstuního naětí U a roudu I : U = U coshγ x I sinh γ x (13) I = I U coshγ x sinhγ x (14) Stejně lze odvodit oba vztahy ro situaci od once vedení (y = x - l), dy lze vyjádřit U a I omocí U a I na onci vedení :

4 U = U coshγ y + I sinh γ y (15) I = I U coshγ y + sinh γ y (16) a odtud ro y = l (x = ), tj. ro U = U a I = I lze sát: U I = U coshγ l + I sinhγ l (17) = I U coshγ l + sinh γ l (18) U vedení onečné dély bezeztrát, tj. ro R =, G = a α =, latí γ = jβ ároveň ta latí, že: cosh( j β ) = cos β sinh( jβ ) = j sin β (19) lze sát ro x = l a obecnou zátěž na onci vedení : U = U cos βl + j I sin βl ( U I = I i cos βl + j sin βl (1) dy vstuní imedance (U = U a I = I ) U I ( cos βl + j sin βl) cos βl + j sin βl = = = I cos βl + j sin βl () I (cos βl + j sin βl Tento vztah je oměrně důležitý a vylívá z něj mimo jiné, že oud je bezeztrátové vedení na onci zratováno, tj. =, ta vstuní imedance je dána: = j tg β l (3) a v říadě bezeztrátového vedení narázdno, tj. ro =, je vstuní imedance dána: = j cot g β l (4)

5 Tohoto se využívá oměrně často v říadě vysoofrevenční a mirovlnné techniy, dy nám vedení slouží jao obvodový rve a je možné ta realizovat otřebně indučnosti, aacity, říadně i sériový nebo aralelní rezonanční obvod (rezonátory) atd. Obr.1 Vf.vedení naráto a narázdno. Nyní si uveďme dva zvláštní říady, dy budeme uvažovat bezeztrátové vedení dély λ/4 a λ/. V rvém říadě latí ro čtvrtvlnné vedení λ/4: π λ π j βl = j = j λ 4 (5) a o dosazení do rovnice a otřebné úravě nám vyjde: = (6) a ve druhém říadě, tj. ro říad bezeztrátového vedení dély λ/: = (7) V říadě vedení λ/4 výsledného vztahu využíváme v říadech, dy omocí vedení chceme transformovat imedanci (využití nařílad oulární slučovače antén atd.) a druhého říadu, tj. vedení λ/ využíváme v říadech tzv. ůlvlnného oaovače imedance. Tato

6 vlastnost je výhodná nařílad ři měření imedance řiojené měřícímu řístroji úseem vedení. Návrh anodového obvodu ro zesilovač racující v ásmu VKV a UKV Vzhledem oměrně vysoému mitočtu musíme na součásty nahlížet jao na obvody s rozrostřenými arametry. V říadě zesilovačů určených ro oblast KV jsou rozměry součáste výrazně menší, než je déla vlny (součásty se soustředěnými arametry) a roto zde oužíváme narosto jiné onstruční řešení anodových obvodů zravidla ve formě řiojeného transformační obvodu nařílad ve formě π článu složeného z lasicých součáste L a C. uvedeného je taé atrné, roč je nutné oužívat narosto jiná návrhová ravidla a ostuy ro oblast KV zesilovačů v orovnání se zesilovači určenými ro VKV říadně i ro UKV. Potřebné reatance a rezonanční obvody určené ro ásma VKV a UKV ta realizujeme nařílad úsey vedení vhodné dély rovozované v režimu narázdno říadně naráto nebo využíváme vlastní rezonance cívy (cívové rezonátory). Anodový obvod s rezonátorem dély λ/4 Výhodou tohoto onstručního řešení jsou oměrně malé rozměry a dobrá mechanicá stabilita. Nevýhodou je značná mechanicá náročnost, velmi vysoé nároy na izolační materiály a rozměry dány veliostí λ/4. Rezonátor λ/4 se oužívá v režimu naráto, rotože jen ta se chová jao aralelní rezonanční obvod. Jeho sutečná mechanicá déla bude záležet na oužitém dieletriu a na říslušném zracovacím činiteli. Aby bylo možné rezonanční obvod řelaďovat, oužívá se menší eletricá déla než λ/4. Tímto tento úse vedení vyazuje indutivní reatanci, terá se do rezonance řivádí vyomenzováním odovídající aacitní reatancí. Tímto nám vznine aralelní rezonanční obvod, terý je možné řelaďovat Tento ondenzátor musí být řešen s ohledem, že se nachází v roudovém maximu a tečou zde cirulační roudy, teré jsou úměrně zvolenému rovoznímu Q. Tento druh anodového obvodu se oužívá ředevším v ásmech VKV. Vazbu do antény a nastavení rovozního Q je možné realizovat ja vazbou aacitní ta indutivní. V říadě oužití externího filtračního členu ro otlačení vyšších harmonicých je výhodnější vazba aacitní, rotože se snáze nastavuje na otimální řenos a zároveň na otimální rovozní činitel jaosti Q. Přibližný a zjednodušený ostu návrhu je naznačen v následující aitole. Podrobná analýza u všech uvedených řešení anodových obvodů byla rovedena, ale jedná se o oměrně rozsáhlou část a je nad rozsah tohoto článu. V těchto zjednodušených říadech výočtu neuvažujeme vliv otimální hodnoty geometricých rozměrů rezonátorů ve všech osách, otimální volbu vlnové imedance ani zůsob výočtu součáste v aacitním děliči.

7 Veliost indutivní reatance ro danou délu vedení l=, m je možné vyočítat z ředchozích odvozených vztahů ro bezeztrátové vedení naráto: XL = ω L = tg βl = 8 tg (3,) =, 83 Ω (8) de je vlnová imedance vedení a β lze vyočítat (činitel zrácení =1): πf β = c = 3 (9) Abychom se s tímto úseem vedení dostali do rezonance, musí latit: XL= -XC (3) a ro výočet onrétní omenzační aacity lze oužít odvozený vzorec z aacitní reatance: C 1 = = 1, nf XL π f 31 (31) Konrétní hodnoty aacitního děliče jsou atrné ze simulace na obr. a nastavíme je až na hotovém zesilovači na otimální racovní činitel vality Q. Obr. áladní onfigurace anodového obvodu λ/4 naráto (schéma ze simulátoru).

8 Obr.3 Výslede simulace řenosu S1 a řizůsobení S11 anodového obvodu λ/4 naráto. Αnodový obvod s rezonátorem dély λ/ Toto řešení vyazuje nejleší vlastnosti z hledisa dlouhodobé mechanicé stability a maximálního výonu. Nevýhodou jsou velié rozměry, teré jsou dány délou vedení a ro 144 MHz vychází déla tohoto vedení oolo 7 cm! Toto řešení je ta velmi výhodné ro vyšší mitočty nebo ro oravdu výonné oncové stuně, de nezáleží říliš na vlastních rozměrech. Postu stanovení výočtu a stanovení rozměrů anodového obvodu λ/ s aacitním děličem je odobný, jao v ředchozím říadě. Stejně ta i zjednodušující ředolady jsou stejné a odrobný rozbor je nad rámec tohoto úvodu.

9 V tomto řešení je využito anodového obvodu λ/ narázdno. Vlastní eletricá déla je oět ratší, než by odovídalo rozměrům dély vedení λ/. Tímto má vstuní imedance oět indutivní charater, terý se následně omenzuje řiojeným ondenzátorem na onci rezonančního obvodu a tím se řivádí do rezonance. V ředchozím říadě byl ondenzátor umístěn v roudovém maximu a byl zatěžován ředevším roudově, v tomto říadě je naoa umístěn na onci rezonátoru v naěťovém maximu a je namáhán ředevším naěťově. Veliost naětí na onci rezonátoru je úměrná rovoznímu činiteli Q a může dosahovat veliostí něolia desíte V. Veliost indutivní reatance vedení ratšího než λ/ rovozovaného v režimu narázdno lze vyočítat ze vztahu, odvozeného v ředchozí aitole: XL = ω L = cot g ( βl) = 8 cot (3,7) = 516 Ω (3) g de je vlnová imedance vedení a β lze vyočítat (činitel zrácení =1): πf β = c = 3 (33) Abychom se s tímto úseem vedení dostali do rezonance, musí latit: XL= -XC (34) a ro výočet onrétní omenzační aacity lze oužít odvozený vzorec z aacitní reatance: C 1 = =, F XL π f 1 (35) Konrétní hodnoty aacitního děliče jsou atrné ze simulace na obr.4 a nastavíme je až na hotovém zesilovači na otimální racovní činitel vality Q.

10 Obr.4 áladní onfigurace anodového obvodu λ/ narázdno(schéma ze simulátoru). Obr.5 Výslede simulace řenosu S1 a řizůsobení S11 anodového obvodu λ/ narázdno.

11 Αnodový obvod s cívovým rezonátorem Princi funce anodového obvodu využívá tzv. cívového rezonátoru narázdno. Poud se odíváme na náhradní obvod, terý nám rerezentuje reálnou cívu, můžeme ozorovat, že aždá cíva vyazuje vlastní sériovou a aralelní rezonanci. Ta je zůsobena ředevším tzv. mezizávitovou aacitou. Tato aacita je oměrně malá, ale rávě v uvažovaných mitočtových ásmech ji nemůžeme zanedbat. Přibližný ois návrhu a řešení výonového zesilovače s tímto tyem anodového obvodu byl osán v mé dilomové ráci [3]. Podrobnější analýza a stanovení veliosti mezizávitové aacity je oměrně omliované a nejjistější cestou je vytvoření řesného modelu a následné řešení v simulátoru 3D EM ole. U této onstruce se rávě využívá vlastní aralelní rezonance cívy tvořené zravidla jedním závitem a je zde určitá analogie s ředchozím rovedením rezonátoru λ/ narázdno. Výsledy simulace i následné rovedení dává řibližně stejné výsledy. Tím, že se jedná z rinciu o aralelní rezonanční obvod, ta na jeho onci je oět naět ové maximum a naětí na onci rezonátoru je úměrné rovoznímu Q. Hodnota tohoto naětí dosahuje oět až něolia desíte V a této hodnotě musíme uzůsobit vešeré omonenty v anodové dutině, tj. ředevším rovozní naětí oužitých ondenzátorů v aacitním děliči. Tyto ondenzátory se realizují jao onstruční s roměnnou vzdáleností s vloženým izolačním dieletriem (zravidla teflon) a změnou této vzdálenosti je umožněna změna aacity a tím ladění tohoto anodového obvodu. Toto řešení anodového obvodu umožňuje velmi malé onstruční usořádání, relativně snadné naladění a oměrně dobrou účinnost. Veliost celého anodového boxu s eletronou vychází malá a celová veliost zesilovače může být srovnatelná s lně tranzistorovým zesilovačem obdobného výonu. Nevýhodou tohoto řešení anodového obvodu je nižší mechanicá stabilita, terá je dána menším rozměrem anodového obvodu a tím i horší telené setrvačnosti, teré následně zůsobují větší změny rozměrů a tím rozlaďování anodového obvodu. Je ta nutno za rovozu občas rovádět dolaďování anodového obvodu. Vlastní jednozávitový rezonátor, využitý nařílad v onstruci eletronového zesilovače s GS35b ro 144MHz, terý byl ubliován nařílad zde [4] a [5], je tvořený jedním závitem cívy o indučnosti 17 nh o vnitřním růměru 7 mm z 6 mm tlustého drátu, řičemž déla cívy je rovněž cca 5 mm. U této cívy je možno odhadnout mezizávitovou aacitu na cca 1,5 F. Přesné měření je ro velmi malou hodnotu této aacity omliované a je důležitější ve výsledném zesilovači výstuní anodový obvod ečlivě naladit na otimální funci a nejleší řenos. Ladící ondenzátor s roměnnou mezerou Czem má a hodnotu oolo 7,5 F a aacitní vazba do antény Cv odovídá řibližně 3 F.

12 Výočet vnitřního růměru jednozávitové cívy ro danou indučnost 17 nh byl roveden z následujícího uraveného vztahu: Ll D = (36) µ N π de D je růměr cívy, L je indučnost ze simulace, l je déla cívy, µ je ermeabilita rostředí, N je očet závitů. Po dosazení a výočtu vychází vnitřní růměr cívy cca 65 mm. Obr.6 áladní onfigurace anodového obvodu s cívovým rezonátorem (schéma ze simulátoru).

13 Obr.7 Výslede simulace řenosu S1 a řizůsobení S11 anodového obvodu s cívovým rezonátorem narázdno. Poud bychom si ze simulace odečetli dva rajní body ro 3 db, dostali bychom šířu ásma ro daný oles 5,7 MHz ři středním mitočtu 144 MHz. Poud bychom dosadili do vzorce ro výočet rovozního činitele vality Q : Q (37) = B f 3 došli bychom výsledu, že Q ři této onrétní hodnotě anténní vazby je řibližně 5.

14 Literatura: [1] SYROVÁTKA, B. Výonová radiotechnia. Sritum. Vysoé učení technicé v Brně ISBN [] ČERNOHORSKÝ, D. Eletromagneticé vlny a vedení. Sritum. Vysoé učení technicé v Brně [3] KAVALÍR, T. Návrh a realizace výonového vf. zesilovače. Dilomová ráce. Plzeň: FEL ČU v Plzni, stran, 5 říloh. [4] KAVALÍR, T. Výonový zesilovač 1W ro 144MHz (1). Radioamatér. 1. ISSN [5] KAVALÍR, T. Výonový zesilovač 1W ro 144MHz (). Radioamatér. 1. ISSN

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů inové transformátory inové transformátory Při požadavu na transformaci impedancí v široém frevenčním pásmu, dy nelze obsáhnout požadovanou oblast mitočtů ani široopásmovými obvody, je třeba použít široopásmových

Více

6 Impedanční přizpůsobení

6 Impedanční přizpůsobení 6 Impedanční přizpůsobení edení optimálně přenáší eletromagneticou energii, je-li zatěžovací impedance rovna charateristicé impedanci. Říáme, že zátěž je impedančně přizpůsobená. e stavu impedančního přizpůsobení

Více

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky Závislost indexů C,C na zůsobu výočtu směrodatné odchyly Ing. Renata Przeczová atedra ontroly a řízení jaosti, VŠB-TU Ostrava, FMMI Podni, terý chce usět v dnešní onurenci, musí neustále reagovat na měnící

Více

Systémové struktury - základní formy spojování systémů

Systémové struktury - základní formy spojování systémů Systémové struktury - základní formy sojování systémů Základní informace Při řešení ať již analytických nebo syntetických úloh se zravidla setkáváme s komlikovanými systémovými strukturami. Tato lekce

Více

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme.

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. Teorie řízení 004 str. / 30 PŘÍKLAD zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, naájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. E ce ω a) Odvoďte řenosovou funkci F(): F( ) ω( )/ u( ) b)

Více

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Konstruční úlohy metodicá řada ro onstruci trojúhelníu Irena udínová Pedagogicá faulta MU irena.budinova@seznam.cz Konstruční úlohy tvoří jednu z důležitých součástí geometrie, neboť obsahují mnoho rozvíjejících

Více

Obr.1 Princip Magnetoelektrické soustavy

Obr.1 Princip Magnetoelektrické soustavy rincipy měřicích soustav: 1. Magnetoeletricá (depreszý) 2. Eletrodynamicá 3. Induční 4. Feromagneticá 1.ANALOGOVÉ MĚŘICÍ ŘÍSTROJE Magnetoeletricá soustava: Založena na působení sil v magneticém poli permanentního

Více

Laplaceova transformace.

Laplaceova transformace. Lalaceova transformace - studijní text ro cvičení v ředmětu Matematika -. Studijní materiál byl řiraven racovníky katedry E. Novákovou, M. Hyánkovou a L. Průchou za odory grantu IG ČVUT č. 300043 a v rámci

Více

Laplaceova transformace

Laplaceova transformace Lalaceova transformace EO2 Přednáška 3 Pavel Máša ÚVODEM Víme, že Fourierova transformace díky řísným odmínkám existence neexistuje ro řadu běžných signálů dokonce i funkce sin musela být zatlumena Jak

Více

VYUŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V AKTIVNÍCH FILTRECH

VYUŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V AKTIVNÍCH FILTRECH VYŽITÍ TRANSIMPEDANČNÍCH ZESILOVAČŮ V ATIVNÍCH FILTRECH sing Transimedance Amlifiers in Active Filters Vladimír Axman * Abstrakt Článek ojednává o možnostech využití transimedančních zesilovačů s vyvedenou

Více

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy Směrová kalibrace ětiotvorové kuželové sondy Matějka Milan Ing., Ústav mechaniky tekutin a energetiky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, Technická 4, 166 07 Praha 6, milan.matejka@fs.cvut.cz Abstrakt: The

Více

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE 4..8 ER7.DOC Eletricá trace 7. Adheze Obsah Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. ELEKRICKÁ RAKCE 7. ADHEZE Obsah Úvod...3 Adheze náravy...5. Koeficient adheze... 5. Sluzová charateristia... 8.. Poměry ve styu.....

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 04/2016 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny U8 Ústav rocesní a zracovatelské techniky F ČVUT v Praze Aroximativní analytické řešení jednorozměrného roudění newtonské kaaliny Některé říady jednorozměrného roudění newtonské kaaliny lze řešit řibližně

Více

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno 7. TRANSFORMÁTORY Pro zjednodušení budeme měření provádět na jednofázovém transformátoru. Na trojfázovém transformátoru provedeme pouze ontrolu jeho zapojení měřením hodinových úhlů. 7.1 Štítové údaje

Více

22. Mechanické a elektromagnetické kmity

22. Mechanické a elektromagnetické kmity . Mechanicé a eletroagneticé ity. Mechanicé ity Oscilátor tleso, teré je schoné itat, (itání zsobuje síla ružnosti, nebo tíhová síla, i itání se eriodicy ní otenciální energie oscilátoru v energii ineticou

Více

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7. Výrobní činnost odniku Ekonomika odniku - 2009 7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7.1. Produkční funkce teoretický základ ekonomiky výroby 7.2. Výrobní kaacita Výrobní činnost je tou činností odniku, která

Více

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL 1. ZADÁNÍ Navrhněte růměr a výztuž vrtané iloty délky L neosuvně ořené o skalní odloží zatížené v hlavě zadanými vnitřními silami (viz

Více

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE ÚSTV NORGNIKÉ THNOLOGI Oddělení technické elektrochemie, 037 LBORTORNÍ PRÁ č.9 YKLIKÁ VOLTMTRI yklická voltametrie yklická voltametrie atří do skuiny otenciodynamických exerimentálních metod. Ty doznaly

Více

Transformátory. Mění napětí, frekvence zůstává

Transformátory. Mění napětí, frekvence zůstává Transformátory Mění napětí, frevence zůstává Princip funce Maxwell-Faradayův záon o induovaném napětí e u i d dt N d dt Jednofázový transformátor Vstupní vinutí Magneticý obvod Φ h0 u u i0 N i 0 N u i0

Více

22. Mechanické a elektromagnetické kmity

22. Mechanické a elektromagnetické kmity . Mechanicé a eletromagneticé mity. Mechanicé mity Mechanicé mitání je jev, při terém se periodicy mění fyziální veličiny popisující mitavý pohyb. Oscilátor těleso, teré je schopné mitat, (mitání způsobuje

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 06/2018 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun

PZP (2011/2012) 3/1 Stanislav Beroun PZP (0/0) 3/ tanislav Beroun Výměna tela mezi nální válce a stěnami, telotní zatížení vybraných dílů PM elo, které se odvádí z nálně válce, se ředává stěnám ve válci řevážně řestuem, u vznětových motorů

Více

Reproduktor elektroakustický měnič převádějící elektrický signál na akustický signál, převážně zvukový

Reproduktor elektroakustický měnič převádějící elektrický signál na akustický signál, převážně zvukový Měření reroduktorů Reroduktor elektroakustický měnič řevádějící elektrický signál na akustický signál, řevážně zvukový i w u Reroduktor reroduktor jako dvoubran y( t) h( t)* x( t) Y ( ω ) H ( ω ). X X

Více

Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze 2013 03 28

Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze 2013 03 28 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE Návrh: verze 2013 03 28 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE 1 Účel doumentu Tento

Více

VÝKONOVÉ VF ZESILOVAČE PRO NESTANDARDNÍ KMITOČTOVÁ PÁSMA

VÝKONOVÉ VF ZESILOVAČE PRO NESTANDARDNÍ KMITOČTOVÁ PÁSMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací Studijní program: P2612 / Elektrotechnika a informatika Studijní obor: 2612V015 / Elektronika VÝKONOVÉ

Více

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ 6 Analýza složitosti algoritmů - cena, ráce a efektivita Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční odory Evroského sociálního fondu

Více

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody 3. Metody s latentními roměnnými a klasifikační metody Otázka č. Vyočtěte algoritmem IPALS. latentní roměnnou z matice A[řádek,slouec]: A[,]=, A[,]=, A[3,]=3, A[,]=, A[,]=, A[3,]=0, A[,3]=6, A[,3]=4, A[3,3]=.

Více

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou Konference ANSYS 2009 Numerické výočty roudění v kanále stálého růřezu ři ucání kanálu válcovou sondou L. Tajč, B. Rudas, a M. Hoznedl ŠKODA POWER a.s., Tylova 1/57, Plzeň, 301 28 michal.hoznedl@skoda.cz

Více

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSAVĚ MĚNIČ - MOOR Petr BERNA VŠB - U Ostrava, katedra elektrických strojů a řístrojů Nástu regulovaných ohonů s asynchronními motory naájenými z měničů frekvence řináší kromě nesorných

Více

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Střední růmyslová škola elektrotechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKRONIKY Harmonická analýza Příjmení : Česák Číslo úlohy : Jméno : Petr Datum zadání :.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání : 11.1.97

Více

Měření indukčností cívek

Měření indukčností cívek 7..00 Ṫeorie eletromagneticého pole Měření indučností cíve.......... Petr Česá, studijní supina 05 Letní semestr 000/00 . Měření indučností cíve Měření vlastní a vzájemné indučnosti válcových cíve ZAÁNÍ

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA APLIKOVANÉ ELEKTRONIKY A TELEKOMUNIKACÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE Měření reonančních frevencí dutinového reonátoru Bc. Jiří Hlína 5 Měření reonančních

Více

Termodynamické základy ocelářských pochodů

Termodynamické základy ocelářských pochodů 29 3. Termodynamické základy ocelářských ochodů Termodynamika ůvodně vznikla jako vědní discilína zabývající se účinností teelných (arních) strojů. Později byly termodynamické zákony oužity ři studiu chemických

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 10. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 2013 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla)

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla) Stabilita rutu, deky a válce vzěr (oová íla) Průběh ro ideálně římý rut (teoretický tav) F δ F KRIT Průběh ro reálně římý rut (reálný tav) 1 - menší očáteční zakřivení - větší očáteční zakřivení F Obr.1

Více

Předpjatý beton Přednáška 6

Předpjatý beton Přednáška 6 Předjatý beton Přednáška 6 Obsah Změny ředětí Okamžitým ružným řetvořením betonu Relaxací ředínací výztuže Přetvořením oěrného zařízení Rozdílem telot ředínací výztuže a oěrného zařízení Otlačením betonu

Více

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla.

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla. říklad 1 ro dvounáravové hnací kolejové vozidlo motorové trakce s mechanickým řenosem výkonu určené následujícími arametry určete moment hnacích nárav, tažnou sílu na obvodu kol F O. a rychlost ři maximálním

Více

Dynamické programování

Dynamické programování ALG Dynamické rogramování Nejdelší rostoucí odoslounost Otimální ořadí násobení matic Nejdelší rostoucí odoslounost Z dané oslounosti vyberte co nejdelší rostoucí odoslounost. 5 4 9 5 8 6 7 Řešení: 4 5

Více

definovat pojmy: PI člen, vnější a vnitřní omezení, přenos PI členu popsat činnost PI regulátoru samostatně změřit zadanou úlohu

definovat pojmy: PI člen, vnější a vnitřní omezení, přenos PI členu popsat činnost PI regulátoru samostatně změřit zadanou úlohu . PI regulátor Čas ke studu: 5 mnut Cíl Po rostudování tohoto odstavce budete umět defnovat ojmy: PI člen, vnější a vntřní omezení, řenos PI členu osat čnnost PI regulátoru samostatně změřt zadanou úlohu

Více

Spojitá náhodná veličina

Spojitá náhodná veličina Lekce 3 Sojitá náhodná veličina Příad sojité náhodné veličiny je komlikovanější, než je tomu u veličiny diskrétní Je to dáno ředevším tím, že jednotková ravděodobnost jistého jevu se rozkládá mezi nekonečně

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

Téma 7: Přímý Optimalizovaný Pravděpodobnostní Výpočet POPV

Téma 7: Přímý Optimalizovaný Pravděpodobnostní Výpočet POPV Téma 7: Přímý Otimalizovaný Pravděodobnostní Výočet POPV Přednáška z ředmětu: Pravděodobnostní osuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec SŠT Mělník Číslo rojektu Označení materiálu ázev školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ..07/.5.00/34.006 VY_3_OVACE_H..05 ntegrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 566, 76 0 Mělník

Více

Experimentální ověření modelu dvojčinného pneumomotoru

Experimentální ověření modelu dvojčinného pneumomotoru Exerientální ověření odelu dvojčinného neuootoru vořák, Lukáš Ing., Katedra hydroechaniky a hydraulických zařízení, Fakulta strojní, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 7. listoadu 5, Ostrava

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI AKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra eletromechaniy a výonové eletroniy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vývoj aliace ro výuu regulační techniy Václav Šeta 06 Vývoj aliace ro výuu regulační

Více

Hluk Nepříjemný nebo nežádoucí zvuk, nebo jiné rušení (ČSN ).

Hluk Nepříjemný nebo nežádoucí zvuk, nebo jiné rušení (ČSN ). 14SF3 00 Úvod do akustiky Zvuk Zvuk je mechanické vlnění ružného rostředí (lynného nebo kaalného), které je vnímatelné lidským sluchem. Jedná se o odélné vlnění, kdy částice rostředí kmitají v ásmu slyšitelných

Více

Statistické srovnávání Indexy

Statistické srovnávání Indexy Statisticé srovnávání ndexy Statisticé srovnávání Srovnávání cháeme ao roces robíhaící odle určitého algoritmu a řinášeící obetivní výslede. Nástroem srovnávání sou indexy a absolutní rozdíly. Záladní

Více

Geometrická optika. Omezení paprskových svazků v optické soustavě OII. C aperturní. clona C C 1. η 3. σ k. π π π p p

Geometrická optika. Omezení paprskových svazků v optické soustavě OII. C aperturní. clona C C 1. η 3. σ k. π π π p p Geometricá otia Omezení arsových svazů v oticé soustavě erturní clona - omezuje nejvíce svaze arsů z osového bodu ředmětu Vstuní uila π - je obrazem aerturní clony vytvořeným částí O I Výstuní uila π -

Více

7.5.13 Rovnice paraboly

7.5.13 Rovnice paraboly 7.5.1 Rovnice arabol Předoklad: 751 Př. 1: Seiš všechn rovnice ro arabol a nakresli k nim odovídající obrázk. Na každém obrázku vznač vzdálenost. = = = = Pedagogická oznámka: Sesání arabol je důležité,

Více

Těleso na nakloněné rovině Dvě tělesa spojená tyčí Kyvadlo

Těleso na nakloněné rovině Dvě tělesa spojená tyčí Kyvadlo TEORETICKÁ MECHANIKA INTEGRÁLNÍ PRINCIPY MECHANIKY Záladní pojmy z mechaniy Mechanicý systém: jaáoli soustava částic nebo těles teré se rozhodneme popisovat (eletron atom Zeměoule planetární systém ).

Více

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie Příloha č. 2 k vyhlášce č. 439/2005 Sb. Zůsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu teelné energie Maximální množství elektřiny z kombinované výroby se stanoví zůsobem odle následujícího

Více

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy 6. Vliv zůsobu rovozu uzlu transformátoru na zemní oruchy Zemní oruchou se rozumí sojení jedné nebo více fází se zemí. Zemní orucha může být zůsobena řeskokem na izolátoru, růrazem evné izolace, ádem řetrženého

Více

Národní informační středisko pro podporu jakosti

Národní informační středisko pro podporu jakosti Národní informační středisko ro odoru jakosti Konzultační středisko statistických metod ři NIS-PJ Analýza zůsobilosti Ing. Vratislav Horálek, DrSc. ředseda TNK 4: Alikace statistických metod Ing. Josef

Více

ELEKTROTECHNIKA 2 TEMATICKÉ OKRUHY

ELEKTROTECHNIKA 2 TEMATICKÉ OKRUHY EEKTOTECHNK TEMTCKÉ OKHY. Harmonický ustálený stav imitance a výkon Harmonicky proměnné veličiny. Vyjádření fázorů jednotlivými tvary komplexních čísel. Symbolický počet a jeho využití při řešení harmonicky

Více

Obvodové rovnice v časové oblasti a v operátorovém (i frekvenčním) tvaru

Obvodové rovnice v časové oblasti a v operátorovém (i frekvenčním) tvaru Obvodové rovnice v časové oblasti a v oerátorovém (i frekvenčním) tvaru EO Přednáška 5 Pavel Máša - 5. řednáška ÚVODEM V ředchozím semestru jsme se seznámili s obvodovými rovnicemi v SUS a HUS Jak se liší,

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

DIAGNOSTICKÁ MĚŘENÍ V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR

DIAGNOSTICKÁ MĚŘENÍ V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR Ing. PER BERNA VŠB - U Ostrava, FEI, katedra elektrických strojů a řístrojů, ul. 17. listoadu 15, 78 33 Ostrava Poruba, tel. 69/699 4468, E-Mail: etr.bernat@vsb.cz DIAGNOSICKÁ MĚŘENÍ V SOUSAVĚ MĚNIČ -

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF

Více

7. Kompenzace účiníku v průmyslových sítích

7. Kompenzace účiníku v průmyslových sítích 7. Kompenzace účiníu v průmyslových sítích 7.1 Význam ompenzace účiníu Při stále větší spotřebě eletricé energie vstupují do popředí snahy nalézt způsoby, ja snížit ztráty při přenosu a rozvodu eletricé

Více

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok.

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok. 8. Měření růtoků V následující tabulce jsou uvedeny jednotky ro objemový a hmotnostní růtok. Základní vztahy ro stacionární růtok Q M V t S w M V QV ρ ρ S w ρ t t kde V [ m 3 ] - objem t ( s ] - čas, S

Více

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii KM/GVS Geometrické vidění světa (Design) nalytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii Použité značky a symboly R, C, Z obor reálných, komleních, celých čísel geometrický vektor R n aritmetický vektor

Více

Termodynamika ideálního plynu

Termodynamika ideálního plynu Přednáška 5 Termodynamika ideálního lynu 5.1 Základní vztahy ro ideální lyn 5.1.1 nitřní energie ideálního lynu Alikujme nyní oznatky získané v ředchozím textu na nejjednodužší termodynamickou soustavu

Více

Napětí indukované v jednom závitu

Napětí indukované v jednom závitu Naětí induoané jednom záitu Naětí induoané jednom záitu = τ m z x x l B l B l B u u u sin sin. Naětí induoané jednom záitu Relatiní rchlost záitu ůči oli: de ω relatiní úhloá rchlost ole zhledem cíce f

Více

Předpjatý beton Přednáška 12

Předpjatý beton Přednáška 12 Předjatý beton Přednáška 12 Obsah Mezní stavy oužitelnosti - omezení řetvoření Deformace ředjatých konstrukcí Předoklady, analýza, Stanovení řetvoření. Všeobecně - u ředjatých konstrukcí nejen růhyb od

Více

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného lynu - statistické zracování dat Teorie Tam, kde se racuje se stlačenými lyny, je možné ozorovat zajímavý jev. Jestliže se do nádoby, kde je

Více

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla.

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla. Čeradla ředstavují komletní konstrukční řadu oběhových čeradel s integrovaným systémem řízení odle diferenčního tlaku, který umožňuje řizůsobení výkonu čeradla aktuálním rovozním ožadavkům dané soustavy.

Více

Nakloněná rovina III

Nakloněná rovina III 6 Nakloněná rovina III Předoklady: 4 Pedagogická oznáka: Následující říklady oět atří do kategorie vozíčků Je saozřejě otázkou, zda tyto říklady v takové nožství cvičit Osobně se i líbí, že se studenti

Více

ELEKTRICKÝ SILNOPROUDÝ ROZVOD V PRŮMYSLOVÝCH PROVOZOVNÁCH

ELEKTRICKÝ SILNOPROUDÝ ROZVOD V PRŮMYSLOVÝCH PROVOZOVNÁCH VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrotechniky ELEKTRCKÝ SLNOPROUDÝ ROZVOD V PRŮMYSLOVÝCH PROVOZOVNÁCH 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ, NÁZVOSLOVÍ 2. STUPNĚ DODÁVKY ELEKTRCKÉ ENERGE

Více

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí Měření růtou lynu rotametrem a alibrace ailárního růtooměru Úvod: Průtoy lynů se měří lynoměry, rotametry nebo se vyočítávají ze změřené tlaové diference v místech zúžení růřezu otrubí nař.clonou, Venturiho

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky DIPLOMOVÁ PRÁCE Vliv velikosti růměru kotvy synchronního stroje na jeho vlastnosti Vojtěch John 07

Více

GONIOMETRICKÉ ROVNICE -

GONIOMETRICKÉ ROVNICE - 1 GONIOMETRICKÉ ROVNICE - Pois zůsobu oužití: teorie k samostudiu (i- learning) ro 3. ročník střední školy technického zaměření, teorie ke konzultacím dálkového studia Vyracovala: Ivana Klozová Datum vyracování:

Více

PRŮTOK PLYNU OTVOREM

PRŮTOK PLYNU OTVOREM PRŮTOK PLYNU OTVOREM P. Škrabánek, F. Dušek Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko technologická Katedra řízení rocesů a výočetní techniky Abstrakt Článek se zabývá ověřením oužitelnosti Saint Vénantovavy

Více

{ } Konstrukce trojúhelníků I. Předpoklady: 3404

{ } Konstrukce trojúhelníků I. Předpoklady: 3404 3.4.5 Konstrue trojúhelníů I Předolady: 3404 U onstručníh úloh rozeznáváme dva záladní tyy: olohové úlohy: jejih zadání většinou začíná slovy Je dána.. Tato věta znamená, že onstrui musíme začít rvem,

Více

je amplituda indukovaného dipólového momentu s frekvencí ω

je amplituda indukovaného dipólového momentu s frekvencí ω Induované oscilující eletricé dipóly jao zdroje rozptýleného záření Ja v lasicém, ta i v vantově-mechanicém přístupu jsou za původce rozptýleného záření považovány oscilující eletricé a magneticé multipólové

Více

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu.

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu. 7. Měření dutých objemů omocí komrese lynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol : Určete objem skleněné láhve s kohoutem komresí lynu. Pomůcky Měřený objem (láhev s kohoutem), seciální lynová byreta

Více

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost Zůsobilost Menu: QExert Zůsobilost Modul očítá na základě dat a zadaných secifikačních mezí hodnoty různých indexů zůsobilosti (caability index, ) a výkonnosti (erformance index, ). Dále jsou vyočítány

Více

Experimentální identifikace tepelného výměníku. Bc. Michal Brázdil

Experimentální identifikace tepelného výměníku. Bc. Michal Brázdil Exerimentální identifikace teelného výměníku Bc Michal Brádil STOČ 9 UTB ve Zlíně, Fakulta alikované informatiky, 9 ABSTRAKT Cílem této ráce je senámení čtenáře s laboratorním aříením Armfield PCT 4 a

Více

Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FREMR doc. Ing. Martina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební

Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FREMR doc. Ing. Martina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební stavební obzor 9 10/2014 115 Analýza chování hybridních nosníků ze skla a oceli Ing. Tomáš FRER doc. Ing. artina ELIÁŠOVÁ, CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební Článek oisuje exerimentální analýzu hybridních

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TEHNIKÉ V BNĚ BNO UNIVESITY OF TEHNOLOGY FAKULTA ELEKTOTEHNIKY A KOMUNIKAČNÍH TEHNOLOGIÍ FAULTY OF ELETIAL ENGINEEING AND OMMUNIATION ÚSTAV TELEKOMUNIKAÍ DEPATMENT OF TELEOMMUNIATIONS DIFEENČNÍ

Více

1.5.2 Mechanická práce II

1.5.2 Mechanická práce II .5. Mechanická ráce II Předoklady: 50 Př. : Jakou minimální ráci vykonáš ři řemístění bedny o hmotnosti 50 k o odlaze o vzdálenost 5 m. Příklad sočítej dvakrát, jednou zanedbej třecí sílu mezi bednou a

Více

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb:

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: MOMENT SETRVAČNOST Obecná část Pomocí Newtonova pohybového záona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb: dω M = = ε, (1) d t de M je moment vnější síly působící na těleso, ω úhlová rychlost,

Více

do jednotkového prostorového úhlu ve směru svírajícím úhel ϑ s osou dipólu je dán vztahem (1) a c je rychlost světla.

do jednotkového prostorového úhlu ve směru svírajícím úhel ϑ s osou dipólu je dán vztahem (1) a c je rychlost světla. Induované oscilující eletricé dipóly jao zdroje rozptýleného záření Ja v lasicém, ta i v vantově-mechanicém přístupu jsou za původce rozptýleného záření považovány oscilující eletricé a magneticé multipólové

Více

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika)

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika) Kvantová a statistická fyzika 2 (ermodynamika a statistická fyzika) ermodynamika ermodynamika se zabývá zkoumáním obecných vlastností makroskoických systémů v rovnováze, zákonitostmi makroskoických rocesů,

Více

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH

Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH Pásmové filtry pro 144 a 432 MHz Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz http://ok1gth.nagano.cz V tomto technicky zaměřeném článku je popsán konstrukční návod pro realizaci jednoduchých pásmových filtrů

Více

NCCI: Únosnost přípoje deskou na stojině nosníku na vazebné síly

NCCI: Únosnost přípoje deskou na stojině nosníku na vazebné síly NCCI: Únosnost říoje deskou na stojině nosníku na vazebné síly Tento NCCI seznamuje s ravidly ro stanovení únosnosti na vazebné síly "kloubového říoje" deskou na stojině nosníku na slou nebo růvlak. Pravidla

Více

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD

2 HODINY. ? Na kolik trojúhelník Ti úhlopíka rozdlí AC lichobžník ABCD? Na dva trojúhelníky ABC, ACD K O N S T R U K E L I H O B Ž N Í K U 2 HOINY Než istouíš samotným onstrucím, zoauj si nejdíve vše, co víš o lichobžnících co to vlastn lichobžní je, záladní druhy lichobžní a jejich vlastnosti. ále si

Více

PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII

PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII Doc. Ing. Boris ŠIMÁK, CSc. racoviště: ČVUT FEL, Katedra telekomunikační techniky; mail: simak@feld.cvut.cz Abstrakt: Tento řísěvek si klade za cíl seznámit

Více

PSK1-15. Metalické vedení. Úvod

PSK1-15. Metalické vedení. Úvod PSK1-15 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: Výsledky vzdělávání: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Typ vzdělávání: Ověřeno: Zdroj: Vyšší odborná škola a Střední

Více

Použitelnost metody přizemnění postižené fáze (shuntingu) při zemních spojeních v kompenzovaných sítích vysokého napětí

Použitelnost metody přizemnění postižené fáze (shuntingu) při zemních spojeních v kompenzovaných sítích vysokého napětí Použitelnost metody řizemnění ostižené fáze (shuntingu) ři zemních sojeních v komenzovaných sítích vysokého naětí Ivan Cimbolinec, Tomáš Sýkora, Jan Švec, Zdeněk Müller ČVUT v Praze, FEL Tento řísěvek

Více

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu.

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu. 2 cvičení - pravděpodobnost 2102018 18cv2tex Definice pojmů a záladní vzorce Vlastnosti pravděpodobnosti Pravděpodobnost P splňuje pro libovolné jevy A a B následující vlastnosti: 1 0, 1 2 P (0) = 0, P

Více

Elektrické přístroje. Přechodné děje při vypínání

Elektrické přístroje. Přechodné děje při vypínání VŠB - Techická uiverzita Ostrava Fakulta elektrotechiky a iformatiky Katedra elektrických strojů a řístrojů Předmět: Elektrické řístroje Protokol č.5 Přechodé děje ři vyíáí Skuia: Datum: Vyracoval: - -

Více

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka Náhodná veličina Náhodnou veličinou nazýváme veličinu, terá s určitými p-stmi nabývá reálných hodnot jednoznačně přiřazených výsledům příslušných náhodných pousů Náhodné veličiny obvyle dělíme na dva záladní

Více

Nelineární model pneumatického pohonu

Nelineární model pneumatického pohonu XXVI. SR '1 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, ril 6-7, 1 Paer 48 Nelineární model neumatického ohonu NOSKIEVIČ, Petr Doc.,Ing., CSc., Katedra TŘ-35, VŠ-TU Ostrava, 17. listoadu, Ostrava - Poruba,

Více

Vysokofrekvenční a mikrovlnná technika návody pro mikrovlnné laboratorní experimenty MĚŘENÍ MIKROVLNNÉHO VÝKONU

Vysokofrekvenční a mikrovlnná technika návody pro mikrovlnné laboratorní experimenty MĚŘENÍ MIKROVLNNÉHO VÝKONU rotokol č. 1 MĚŘENÍ MIKROVLNNÉHO VÝKONU Jméno studenta (-ů):........... Datum měření:.................. 1. Měřič výkonu TESLA QXC 9 automatický bolometrický můstek se samočinným vyvažováním a přímým čtením

Více

Úvěr a úvěrové výpočty 1

Úvěr a úvěrové výpočty 1 Modely analýzy a syntézy lánů MAF/KIV) Přednáška 8 Úvěr a úvěrové výočty 1 1 Rovnice úvěru V minulých řednáškách byla ro stav dluhu oužívána rovnice 1), kde ředokládáme, že N > : d = a b + = k > N. d./

Více

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití I I I. N á v r h N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y ze dne 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 401/2015 Sb., o ukazatelích a hodnotách říustného znečištění ovrchových vod a odadních vod, náležitech ovolení k

Více

Viskoelasticita - teorie, měření, aplikace. Stanislav Ďoubal, Petr Klemera, Jan Ďoubal

Viskoelasticita - teorie, měření, aplikace. Stanislav Ďoubal, Petr Klemera, Jan Ďoubal Viskoelasticita - teorie, měření, alikace Stanislav Ďoubal, Petr Klemera, Jan Ďoubal DELTER v. o. s 04 Obsah Úvod Teoretická část. Mechanické chování viskoelastických těles ři statickém namáhání.. Základní

Více

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com Datová centra a úložiště Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com České národní datové úložiště Součást rojektu CESNET Rozšíření národní informační infrastruktury ro VaV v regionech (eiger) Náklady

Více