STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ"

Transkript

1 STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ Saické a dnamické vlasnosi paří k základním vlasnosem regulovaných sousav, měřicích přísrojů, měřicích řeězců či jejich čásí. Zaímco saické vlasnosi se projevují v usálených savech, dnamické vlasnosi se projevují při přechodu mezi usálenými sav nebo v případech, kd se měřená veličina rchle mění a kd máme zjišťova její okamžié hodno. Obě vlasnosi úzce souvisí s maemaickým popisem příslušného zařízení a s jeho vjádřením pomocí blokového schémau.. Dnamické vlasnosi v časové oblasi Předpokládejme, že vsupní veličina zařízení (např. prvku měřicího řeězce) je, výsupní veličina je. Diferenciální rovnice (DR) popisující dané zařízení obecně vjadřuje funkční vzah mezi vsupní a výsupní veličinou a jejich derivacemi: f(, ', '',...,, ',...) = 0 () DR odvozujeme z bilance eenzívní veličin, pro kerou plaí zákon o zachování, a kerá je charakerisická pro daný fzikální děj: příok - odok = změna akumulace 2. (2) Za předpokladu lineárního vzahu nebo linearizovaného nelineárního vzahu (předpokládá se vjádření v odchlkovém varu 3 ) můžeme vzah () vjádři v lineární formě: a n (n) + a n- (n-) a 2 '' + a ' + a 0 = + b ' + b 2 '' b m (m) (3) Pro reálné ssém musí plai n m, což plne ze vzahu příčina - následek a jejich časové souvislosi. V měřicí echnice se jedná o jednodušší ssém, kd koeficien u derivací vsupní veličin jsou věšinou nulové, b i = 0 pro i {, 2,...m}, ed DR bude:... + a 2 " + a ' + a 0 = (4) DR je obecným popisem saických i dnamických vlasnosí, plaí pro jakékoliv počáeční podmínk a pro jakoukoliv změnu vsupní veličin. Pravidelně se jedná o občejné diferenciální rovnice (jen s derivacemi podle jedné proměnné - času), nehomogenní (kromě výsupní veličin a jejich derivací obsahuje aké vsupní veličinu ), s konsanními koeficien (a i není funkcí času) a lineární (neznámé a jejich derivace jsou jen v první mocnině a není jejich součin). Vznikla-li rovnice linearizací, pak plaí jen v okolí bodu linearizace a pro malé změn veličin. Občejná diferenciální rovnice popisuje ssém se sousředěnými paramer (např. míchanou průočnou nádrž - zde jsou derivace jen podle jedné proměnné, podle času), ssém s rozloženými paramer pak popisují parciální diferenciální rovnice (např. rubkový výměník epla - zde jsou derivace podle dvou proměnných, podle času podle délk výměníku). 2 Změna akumulace je derivace akumulované (hromaděné) eenzívní veličin v zařízení podle času. Příok zahrnuje aké zdroj akumulované veličin. 3 Je-li jedna z veličin eploa ( C), pak uo veličinu můžeme vjádři v bezrozměrném odchlkovém varu, např. = ( - 0 )/ 0, kde 0 je určiá konkréní hodno eplo (pro linearizované DR je o bod linearizace) a je bezrozměrná eploa v odchlkovém varu. Teno způsob se vužívá při řešení regulačních obvodů.

2 Je-li v rovnici (4) a 0 0, pak dané zařízení se nazývá saické, j. eisuje jednoznačný vzah mezi vsupem a výsupem, zařízení má saickou charakerisiku 4. Při změně vsupní veličin se i výsupní veličina usálí. Plaí-li však a 0 = 0, pak dané zařízení se nazývá asaické (maemaický popis je shodný s popisem inegračního členu), není jednoznačný vzah mezi vsupem a výsupem a zařízení nemá saickou charakerisiku. Při změně vsupní veličin se výsupní veličina sále mění až po krajní hodnou danou konsrukcí 5. Pro dané počáeční podmínk a daný průběh vsupní veličin můžeme řeši DR (4) a získáme přechodovou funkci (5), (6). DR můžeme řeši buď klasick nebo pomocí Laplaceov ransformace (LT). Klasické řešení předpokládá, že se nejprve řeší příslušná homogenní DR, např. rovnice. řádu separací proměnných, poom příslušná nehomogenní DR pak meodou variace konsan. Získáme ak obecné řešení. Konkréní řešení získáme z obecného řešení vpočením hodno inegrační konsan z počáečních podmínek. Řešení meodou LT vžaduje nulové počáeční podmínk. Nejsou-li splněn, pak je uměle vvoříme ransformací posunuím nebo vjádřením v odchlkovém varu, viz poznámka 3. Meoda LT vváří již od počáku konkréní řešení rovnice. Přechodová funkce má obecný var: = f(, ) (5) pro vsupní funkci jednokového skoku ji můžeme zapsa ve varu: = A + B Ep + C Ep +... (6) T T 2 kde poče eponenciál odpovídá řádu DR (4), T, T 2,... jsou příslušné časové konsan, přičemž plaí: T i =, kde i {, 2,..., n} (7) α i kde α i jsou kořen charakerisické rovnice odpovídající DR (4). Vzah (6) plaí, pokud kořen nejsou násobné. Grafické zobrazení přechodové funkce (6) pro vsupní signál jednokový skok je uvedeno na obr. a nazývá se přechodová charakerisika 6. V užším slova smslu je přechodová charakerisika odezvou na vzruch jednokového skoku, v širším slova smslu je o odezva na jakýkoliv skok, neboť vhodnou ransformací souřadnic lze jakýkoliv skok převés na jednokový skok. Pro jednokový skok lze závislos vsupní veličin na čase vnecha. Průběh přechodové charakerisik podle obr. je aperiodický neboli přelumený. Teno průběh nasává, pokud kořen charakerisické rovnice jsou reálné záporné. U mechanických měřicích přísrojů se někd sává, že nejsou dosaečně lumen a pak přechodová charakerisika má průběh periodický, podle obr. 2. Teno případ nasává, má-li 4 Např. pec se vsupem elekrickým příkonem a výsupem je eploa. 5 Např. nádrž s konsanním příokem a odokem. Nejsou-li o ok sejné, pak se nádrž buď vprázdní nebo přeeče. V měřicí echnice je o aké magneoelekrický měřicí ssém bez pružin, prsencový lakoměr bez závaží a lineární moorek bez zpěné vazb v někerých ukazovacích přísrojích. 6 Tao závislos se aké nazývala skoková odezva podle ČSN IEC 902 nebo časová odezva podle ČSN IEC

3 charakerisická rovnice kořen kompleně sdružené 7. Vznačená odchlka se nazývá překminuí a vjadřuje se v procenech z celkové změn. Vskuje-li se u měřicího přísroje necilivos nebo chb reverzibili, pak se periodický průběh velmi rchle lumí, obvkle jen jednou překmine. Opimální průběh přechodové charakerisik měřicího přísroje je na mezi aperiodici, má-li charakerisická rovnice násobný kořen. Toho se dosahuje vhodnou jusací lumení přísroje. A 0 T u T n T p Obr. Přechodová charakerisika 2. nebo vššího řádu, aperiodický průběh Obr. 2 Přechodová charakerisika periodického průběhu Tvar přechodové charakerisik podle obr. plaí pro zařízení popisované DR druhého nebo vššího řádu. Příslušné úsek na časové ose, vmezené ečnou v inflením bodě na počáeční a konečné hodnoě, se nazývají doba průahu 8 Tu, doba náběhu 9 Tn a doba přechodu Tp. Do dob průahu se případně zahrnuje i dopravní zpoždění. Ze změn vsupního a výsupního signálu v usáleném savu je možno urči zesílení. Pro zařízení popsané DR prvního řádu je možno z rovnice (4) odvodi rovnici: T ' + = k (8) 7 Too lze vsvěli eisencí Eulerova vzorce: Ep( a + i b) = Ep( a) (cos b + i sin b). 8 Tao doba se aké nazývá ekvivalenní mrvá doba podle ČSN IEC Tao doba se podle ČSN IEC aké nazývá ekvivalenní časová konsana. Pojem doba náběhu má podle éo norm poněkud jiný význam.

4 kde je: T (s) k () časová konsana, zesílení (zisk) příslušného zařízení. Obecně plaí, že T = R C, časová konsana je součinem odporu a kapaci. Podle fzikální podsa děje, probíhajícího v zařízení, přisuzujeme odporu a kapaciě příslušný fzikální význam. Např. při měření eplo se jedná o proces sdílení epla, kapacia je zde epelná kapacia měřicího zařízení a odpor je "odpor" proi přesupu epla, j. převrácená hodnoa součinu epelné vodivosi (nebo koeficienu přesupu epla) a přesupné ploch. Příslušná přechodová funkce, řešení rovnice (8), pro nenulové počáeční podmínk je: ( ) k Ep = + (9) p k p T a jí odpovídající přechodová charakerisika (obr. 3) pro skokovou změnu vsupní veličin z p na k. Plaí aké: k ( ) k = + k p p (0) Z přechodové charakerisik na obr. 3 můžeme urči časovou konsanu z keréhokoliv bodu jejího průběhu (bez ohledu na počáek) buď pomocí ečn nebo pro 63,2 % ze změn od ohoo bodu do usáleného savu. Zesílení je možno urči ze vzahu (0) nebo pro jednokový skok a nulové počáeční podmínk je zesílení rovno přímo k. T k k p p 63,2 % 00 % Obr. 3 Přechodová charakerisika členu. řádu V zařízeních, kde se signál šíří konečnou rchlosí se projevuje dopravní zpoždění 0 τ D. Tpickým příkladem je odběrové zařízení analzáoru, kde plnný či kapalný vzorek proudí rchlosí v rubicí o průřezu F a délce L do analzáoru. Za předpokladu písového oku přejde koncenrační změna vzorku od počáku odběrového zařízení do analzáoru za dobu dopravního zpoždění τ D, keré můžeme vpočía podle vzahu: F L τ D = () v Dopravní zpoždění nemění var diferenciální rovnice (3), (4) a (8), pouze pravá čás rovnice plaí pro čas - τ D, levá čás rovnice plaí pro čas. Dopravní zpoždění se projeví v počáečních podmínkách, keré se sanovují pro čas = τ D míso obvklého = 0. Přechodové funkce proo změní svůj var, ve vzazích (5), (6) nebo (9) bude v eponenciále míso výraz ( - τ D ). Podobně se změní i přechodové charakerisik, kde se křivka posunuje 0 Podle norm ČSN IEC 902 se eno čas nazývá mrvá doba.

5 o hodnou τ D doprava. Např. přechodová charakerisika na obr. 3, bude-li obsahova dopravní zpoždění je uvedena na obr. (4). Přechodové charakerisik je možno zjišťova eperimenálně pomocí vzruchu skokovým signálem a ím se zpěně dopracova až k popisu dnamických vlasnosí zařízení diferenciální rovnicí. k p τ D T Obr. 4 Přechodová charakerisika členu. řádu s dopravním zpožděním 2. Laplaceova ransformace Je o maemaická disciplína, spadající do operáorového poču, umožňující řeši diferenciální rovnice a vjadřova dnamické vlasnosi pomocí přenosů. Transformace je předpis, podle kerého jedné funkci (z jedné množin funkcí) přiřazujeme jinou funkci (v jiné množině funkcí). Vužívá se zde vlasnosí funkcí komplení proměnné. Z původní funkce času, originálu f(), vzniká ransformací obraz F(p), funkce kompleního parameru p. Definice LT je dána inegrálem: F ( p) f ( ) Ep( p ) d = 0, (2) kde p je komplení paramer, kerý může nabýva jakékoliv hodno kompleního čísla. Zpěný převod od obrazu k originálu se nazývá zpěná ransformace. Transformace má gramaiku, což jsou příslušná algebraická pravidla a slovník, ed abulku sobě odpovídajících originálů a obrazů. Transformovaná funkce musí splňova určié podmínk. Z vlasnosí definičního inegrálu je možno odvodi gramaická pravidla: f() F(p) = L[f()] (3) k f() k F(p) násobení konsanou (4) f() + g() F(p) + G(p) souče funkcí (5) f '() p F(p) za předpokladu nulových počáečních podmínek (6) f ''() p 2 F(p) za předp. nulových počáečních podmínek (7) 0 f ( ) d p F ( p) (8) Naproi omu funkce je předpis, kerý přiřazuje jednomu číslu (z množin čísel) jiné číslo (z jiné množin čísel).

6 I slovník lze odvodi z definičního inegrálu, výsledk jsou v následující abulce: f f f ( ) F ( p) = L[ f ( )] () = 0 pro < 0 () = pro 0 p e a e a p + a p + a τ D F p ( ) 2 f ( τ D ) e p ( ) Při řešení diferenciální rovnice se ransformací vvoří operáorová rovnice, řeší se příslušná algebraická rovnice, pro rozvoj na jednolivé zlomk se řeší ssém lineárních rovnic, načež se provede zpěná ransformace. 3. Dnamické vlasnosi ve frekvenční oblasi Obrazový přenos F(p) je definován jako poměr Laplacova obrazu výsupní veličin k Laplaceovu obrazu vsupní veličin. Např. pro rovnici (4) je eno poměr: Y ( ) ( p) L[ ] F p = = = (9) 2 X ( p) L[]... + a p + a p + a Přenos je z maemaického hlediska komplení funkce komplení proměnné. Přenos upravujeme do varu podílu dvou polnomů. Levá srana DR určuje var jmenovaele přenosu, pravá srana (vsupní veličin) určuje var čiaele. Teno obrazový přenos plaí pro nulové počáeční podmínk a pro jakýkoliv var vsupního signálu, proože p je obecně komplení číslo. Budeme-li uvažova vsupní harmonický signál o konsanní ampliudě, pak paramer p nabývá rze imaginární hodno, míso p dosadíme jω, kde j je imaginární jednoka 2 a ω úhlová frekvence. Výraz e j ω vjadřuje harmonickou funkci o konsanní ampliudě. Frekvenční přenos F(jω) vžd upravujeme do varu: kde je: f (ω) f 2 (ω) F ( ω ) = f ( ω ) + j f ( ω ) j (20) 2 reálná funkce vjadřující reálnou složku frekvenčního přenosu, reálná funkce vjadřující imaginární složku frekvenčního přenosu. Dělení komplením číslem se provádí násobením číslem kompleně sdruženým. Frekvenční přenos je z maemaického hlediska komplení funkce reálné proměnné ω (úhlový kmioče). Frekvenční přenos umožňuje vpočía pro daný kmioče f (ω = 2 π f) bod frekvenční charakerisik, ed reálnou a imaginární čás nebo po převodu do polárních souřadnic absoluní hodnou a úhel. Množina bodů pro ω <0, ) je zobrazením frekvenčního přenosu v komplení rovině a nazývá se frekvenční charakerisika. Např. pro zařízení popsané DR Zde i v dalším je imaginární jednoa označena j, ak jak je o běžné v elekroechnické a regulační prai na rozdíl od poznámk 7 a maemaických zvklosí.

7 . řádu podle rovnice (8) je frekvenční charakerisika na obr. 5. Frekvenční charakerisiku je možno zjišťova eperimenálně pomocí vzruchu harmonickou funkcí. Poměr A 2 /A je poměr ampliud výsupního signálu k ampliudě vsupního signálu a úhel ϕ je fázové posunuí vsupního signálu pro úhlovou frekvenci ω. j k ω ϕ ω = 0 A 2 A ω ω = T Obr. 5 Frekvenční charakerisika členu. řádu 4. Saické vlasnosi U měřicích přísrojů jsou v někerých případech saické vlasnosi důležiější než vlasnosi dnamické, zejména při měření pomalých dějů. Ze saických vlasnosí jsou důležié saická charakerisika, konsana měřicího přísroje, cilivos, měřicí rozsah, přesnos apod. To pojm jsou vsvělen v čási o základních pojmech. Saická charakerisika je grafick znázorněná závislos výsupní veličin na vsupní veličině v usáleném savu. Z diferenciálních rovnic (), (3), (4) a (8) odvodíme její maemaický vzah položením všech derivací podle času za nulové. Nejběžnější případ je lineární saická charakerisika podle rovnice (4), kerá má výsadní posavení a je znázorněna na obr. 6. V prai časo vznikají odchlk od ohoo ideálního průběhu, jak je znázorněno na obr. 7 až 2. Odchlk věšinou souvisí s chbami měřidla. Změna cilivosi měřidla se projevuje změnou směrnice charakerisik podle obr. 6. Posun nul měřidla se projevuje podle obr. 7. Sejně se může projevova i časová změna (drif) měřidla, kde posunuí je funkcí času. Pro přísroje s nelineariou se určuje chba lineari. Je o maimální rozdíl skuečné saické charakerisik od lineární závislosi. Na obr. je vznačena chba lineari jako odchlka od přímk, procházející dvěma pevnými bod. Tako je definována chba pro přísroje, vrobené v ZPA. Naproi omu na obr. 2 je chba lineari vjádřená jako odchlka od opimální přímk. Jedná se o minimalizaci maimální chb. U závislosi se dvěma průsečík je maimální chba minimální, pokud všechn ři odchlk jsou sejně velké. Podobně je omu i v případech, kd přímka proíná křivku ve řech bodech. Třeí možný způsob vjádření chb lineari je na obr. 8, kde linearizační přímka prochází jedním pevným bodem (počákem) a dalším průsečíkem ak, ab obě maimální odchlk bl co nejmenší, o je v případě, že jsou sejné. α g α = a 0 Obr. 6 Saická charakerisika lineárního členu

8 Obr. 7 Saická charakerisika přísroje s polačeným rozsahem Obr. 8 Saická charakerisika přísroje s nelineariou Obr. 9 Saická charakerisika přísroje s počáeční necilivosí Obr. 0 Saická charakerisika přísroje s reverzibiliou Obr. Nelinearia podle přímk procházející dvěma pevnými bod Obr. 2 Nelinearia při minimalizaci maimální chb 4. Dnamické chb Vznikají při rchlých dějích nebo u přísrojů pomalu reagujících. Jejich hodnoa závisí na dnamických vlasnosech měřicího přísroje a na časovém průběhu měřené veličin. Jsou vžd funkcemi času. Pro zařízení popsané DR prvního řádu (viz rovnice 8) jsou uveden dnamické chb na následujících obrázcích. Na obr. 3 je zobrazen průběh dnamické chb pro skokovou změnu. Řešením lze odvodi, že její hodnoa je:

9 ε = - k Ep (2) d T Podobně lze zobrazi průběh dnamické chb pro změnu vsupní veličin konsanní rchlosí na obr. 4. Řešením lze odvodi její hodnou: ε = - k T w Ep (22) d T ε d k Obr. 3 Dnamická chba pro skokovou změnu = w ε d Obr. 4 Dnamická chba pro změnu konsanní rchlosi 5. Odsraňování dnamických chb Zde se budeme zabýva pouze numerickým posupem odsraňování dnamických chb. Vjdeme-li ze znalosi dnamického chování zařízení, známe ed diferenciální rovnici, např. rovnici (8): T ' + = k (8)

10 Známe ed hodno T a k, známe i časový průběh indikace v n bodech. Úkolem je vpočía časový průběh měřené veličin. Pro výpoče je nuná znalos průběhu derivace ', kerou můžeme vpočía z ekvidisanní řad hodno i, např. pomocí říbodových vzorců: ' = ( )/(2 Δ) pro první bod (23) ' i = (- + 3 )/(2 Δ) pro sřední bod (24) ' n = ( n-2-4 n- +3 n )/(2 Δ) pro poslední bod (25) kde Δ je časový úsek mezi sousedními bod.

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU Obsah Co je o dnamika? 1 Základní veličin dnamik 1 Hmonos 1 Hbnos 1 Síla Newonov pohbové zákon První Newonův zákon - zákon servačnosi Druhý Newonův zákon - zákon síl Třeí

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07 Měřicí a řídicí echnika přednášky LS 26/7 SIMULACE numerické řešení diferenciálních rovnic simulační program idenifikace modelu Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic krokové meody pro řešení

Více

Derivace funkce více proměnných

Derivace funkce více proměnných Derivace funkce více proměnných Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 21. prosince 2017 1. Parciální derivace. Ve výrazu f(x, y) považujeme za proměnnou jen x a proměnnou y považujeme za konsanu. Zderivujeme

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Univerzia omáše Bai ve Zlíně Úsav elekroechniky a měření Sřídavý proud Přednáška č. 5 Milan Adámek adamek@f.ub.cz U5 A711 +4057603551 Sřídavý proud 1 Obecná charakerisika periodických funkcí zákl. vlasnosí

Více

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Sední rmslová škola elekroechnická a Všší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 3 LABORATORNÍ CVIENÍ Sední rmslová škola elekroechnická Píjmení: Hladna íslo úloh: 2 Jméno: Jan Daum mení: 3. ÍJNA 2006 Školní

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Parciální funkce a parciální derivace

Parciální funkce a parciální derivace Parciální funkce a parciální derivace Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 19. září 2018 1. Parciální funkce. Příklad: zvolíme-li ve funkci f : (x, y) sin(xy) pevnou hodnou y, například y = 2, dosaneme funkci

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2 Cvičení 1 Lineární rovnice prvního řádu 1. Najděe řešení Cauchyovy úlohy x + x g = cos, keré vyhovuje podmínce x(π) =. Máme nehomogenní lineární diferenciální ( rovnici prvního řádu. Funkce h() = g a q()

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Analogový komparátor

Analogový komparátor Analogový komparáor 1. Zadání: A. Na předloženém inverujícím komparáoru s hyserezí změře: a) převodní saickou charakerisiku = f ( ) s diodovým omezovačem při zvyšování i snižování vsupního napěí b) zaěžovací

Více

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli NA POMOC FO Pád vodivého rámečku v maneickém poli Karel auner *, Pedaoická akula ZČU v Plzni Příklad: Odélníkový rámeček z vodivého dráu má rozměry a,, hmonos m a odpor. Je zavěšen ve výšce h nad horním

Více

REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ REGULACE ČINNOSTI ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Úvod Záporná zpěná vazba Úloha reguláoru Druhy reguláorů Seřízení reguláoru Snímaní informací o echnologickém procesu ELES11-1 Úvod Ovládání je řízení, při kerém

Více

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu Makroekonomické modely se zabývají modelováním a analýzou vzahů mezi agregáními ekonomickými veličinami jako je důchod, spořeba, invesice, vládní výdaje,

Více

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI OBJÍMKA VÁZANÁ RUŽINOU NA NELAKÉM OTOČNÉM RAMENI SEIFIKAE ROBLÉMU Rameno čvercového průřezu roue konanní úhlovou rychloí ω Na něm e nasazena obímka hmonoi m s koeicienem ření mezi ní a ěnami ramene Obímka

Více

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha.

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha. Saika 1 Saika 1 2. přednáška ové veličin Saický momen Těžišě Momen servačnosi Hlavní ěžiš ové os a hlavní cenrální momen servačnosi Elipsa servačnosi Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvu.cz Konrolní

Více

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8 Biologické modely Rober Mařík 9. lisopadu 2008 Obsah 1 Diferenciální rovnice 3 2 Auonomní diferenciální rovnice 8 3 onkréní maemaické modely 11 Dynamická rovnováha poču druhů...................... 12 Logisická

Více

10 Lineární elasticita

10 Lineární elasticita 1 Lineární elasicia Polymerní láky se deformují lineárně elasicky pouze v oblasi malých deformací a velmi pomalých deformací. Hranice mezi lineárním a nelineárním průběhem deformace (mez lineariy) závisí

Více

Vlastnosti členů regulačních obvodů Osnova kurzu

Vlastnosti členů regulačních obvodů Osnova kurzu Osnova kurzu 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Statické vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Dynamické vlastnosti členů

Více

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici 34 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici Předpoklady: 33 Opakování: K veličinám popisujícím posuvný pohyb exisují analogické veličiny popisující pohyb po kružnici: rovnoměrný pohyb pojíko rovnoměrný pohyb

Více

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově Skupinová obnova Při skupinové obnově se obnovují všechny prvky základního souboru nebo určiá skupina akových prvků najednou. Posup při skupinové obnově prvky, jež selžou v určiém období, je nuno obnovi

Více

Bipolární tranzistor jako

Bipolární tranzistor jako Elekronické součásky - laboraorní cvičení 1 Bipolární ranzisor jako Úkol: 1. Bipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi. 2. Unipolární ranzisor jako řízený odpor (spínač) ověření činnosi.

Více

Kmitání tělesa s danou budicí frekvencí

Kmitání tělesa s danou budicí frekvencí EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Kmiání ělesa s danou budicí frekvencí PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI České vysoké učení echnické v Praze, Fakula savební, Kaedra maemaiky Posílení vazby eoreických předměů

Více

V EKONOMETRICKÉM MODELU

V EKONOMETRICKÉM MODELU J. Arl, Š. Radkovský ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ V EKONOMETRICKÉM MODELU VP č. Praha Auoři: doc. Ing. Josef Arl, CSc. Ing. Šěpán Radkovský Názor a sanoviska v éo sudii jsou názor auorů a nemusí nuně odpovída názorům

Více

3B Přechodné děje v obvodech RC a RLC

3B Přechodné děje v obvodech RC a RLC 3B Přechodné děje v obvodech a íl úlohy Prohloubi eoreické znalosi o přechodných dějích na a obvodu. Ukáza možnos měření paramerů přechodných dějů v ěcho obvodech. U obvodu 2. řádu () demonsrova vliv lumicího

Více

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu Sýskala, 22 L e k c e z e l e k r o e c h n i k y Víězslav Sýskala TÉA 6 Oddíl 1-2 Sylabus k émau 1. Definice elekrického pohonu 2. Terminologie 3. Výkonové dohody 4. Vyjádření pohybové rovnice 5. Pracovní

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH CVIČENÍ Č. Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Osrava 0 Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická

Více

x udává hodnotu směrnice tečny grafu

x udává hodnotu směrnice tečny grafu Předmě: Ročník: Vyvořil: Daum: MATEMATIKA ČTVRTÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 5. srpna Název zpracovaného celku: GEOMETRICKÝ VÝZNAM DERIVACE FUNKCE GEOMETRICKÝ VÝZNAM DERIVACE FUNKCE v bodě (ečny grafu funkcí) Je

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

Výroba a užití elektrické energie

Výroba a užití elektrické energie Výroba a užií elekrické energie Tepelné elekrárny Příklad 1 Vypočíeje epelnou bilanci a dílčí účinnosi epelné elekrárny s kondenzační urbínou dle schémau naznačeného na obr. 1. Sesave Sankeyův diagram

Více

Numerická integrace. b a. sin 100 t dt

Numerická integrace. b a. sin 100 t dt Numerická inegrace Mirko Navara Cenrum srojového vnímání kaedra kyberneiky FEL ČVUT Karlovo náměsí, budova G, mísnos 14a hp://cmpfelkcvucz/~navara/nm 1 lisopadu 18 Úloha: Odhadnou b a f() d na základě

Více

XI-1 Nestacionární elektromagnetické pole...2 XI-1 Rovinná harmonická elektromagnetická vlna...3 XI-2 Vlastnosti rovinné elektromagnetické vlny...

XI-1 Nestacionární elektromagnetické pole...2 XI-1 Rovinná harmonická elektromagnetická vlna...3 XI-2 Vlastnosti rovinné elektromagnetické vlny... XI- Nesacionární elekromagneické pole... XI- Rovinná harmonická elekromagneická vlna...3 XI- Vlasnosi rovinné elekromagneické vlny...5 XI-3 obrazení rovinné elekromagneické vlny v prosoru...7 XI-4 Fázová

Více

7. CVIČENÍ - 1 - Témata:

7. CVIČENÍ - 1 - Témata: České vsoké čení echnické v Praze Fakla informačních echnologií Kaedra číslicového návrh Doc.Ing. Kaeřina Hniová, CSc. Kaeřina Hniová POZNÁMKY 7. CVIČENÍ Témaa: 7. Nespojié regláor 7.1Nespojié regláor

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0. Měření rozpylového magneického pole ransformáoru, měření ampliudové permeabiliy A3B38SME Úkol měření 0a. Měření rozpylového magneického pole ransformáoru s oroidním jádrem a jádrem EI. Změře indukci

Více

2. MĚŘICÍ ZESILOVAČE A PŘEVODNÍKY

2. MĚŘICÍ ZESILOVAČE A PŘEVODNÍKY . MĚŘCÍ ZESLOVAČE A PŘEVODNÍKY Senzor předsavuje vsupní blok měřicího řeězce. Snímá sledovanou veličinu a převádí ji na veličinu měronosnou, nejčasěji analogový elekrický signál. Výsupem akivního senzoru

Více

1. Vysvětlete pojmy systém a orientované informační vazby (uveďte příklady a protipříklady). 2. Uveďte formy vnějšího a vnitřního popisu systémů.

1. Vysvětlete pojmy systém a orientované informační vazby (uveďte příklady a protipříklady). 2. Uveďte formy vnějšího a vnitřního popisu systémů. Soubor říkladů k individuálnímu rocvičení roblemaiky robírané v ředměech KKY/TŘ a KKY/AŘ Uozornění: Následující říklady však neokrývají veškerou roblemaiku robíranou v uvedených ředměech. Doazy, náměy,

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

2.1.4 Výpočet tepla a zákon zachování energie (kalorimetrická rovnice)

2.1.4 Výpočet tepla a zákon zachování energie (kalorimetrická rovnice) ..4 Výpoče epla a zákon zachování energie (kalorimerická rovnice) Teplo je fyzikální veličina, předsavuje aké energii a je udíž možné (i nuné) jej měři. Proč je aké nuné jej měři? Např. je předměem obchodu

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Fyzikální praktikum II - úloha č. 4

Fyzikální praktikum II - úloha č. 4 Fyzikální prakikum II - úloha č. 4 1 4. Přechodové jevy v obvodech s kapaciory Úkoly 1) 2) 3) 4) Sesave obvod pro demonsraci jevu nabíjení a vybíjení kondenzáoru. Naměře průběhy napěí a proudů na vybraných

Více

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2

JAN JUREK. Jméno: Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENERÁTORU FUNKCÍ Číslo měření: 6. Třída: E4B Skupina: 2 STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTOTECNICKÁ FENŠTÁT p.. Jméno: JAN JEK Podpis: Název měření: OVĚŘOVÁNÍ ČINNOSTI GENEÁTO FNKCÍ Číslo měření: 6 Zkoušené předměy: ) Komparáor ) Inegráor ) Generáor unkcí Funkce při měření:

Více

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N

PLL. Filtr smyčky (analogový) Dělič kmitočtu 1:N PLL Fázový deekor Filr smyčky (analogový) Napěím řízený osciláor F g Dělič kmioču 1:N Číače s velkým modulem V současné době k návrhu samoného číače přisupujeme jen ve výjimečných případech. Daleko časěni

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 SPEC. 2.p 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace

Více

Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10. měřicí člen. porovnávací. člen. REGULÁTOR ruční řízení

Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10. měřicí člen. porovnávací. člen. REGULÁTOR ruční řízení Měřicí a řídicí echnia magisersé sudium FTOP - přednášy ZS 29/1 REGULACE regulované sousavy sandardní signály ační členy reguláory Bloové schéma regulačního obvodu z u regulovaná sousava y ační člen měřicí

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

1/77 Navrhování tepelných čerpadel

1/77 Navrhování tepelných čerpadel 1/77 Navrhování epelných čerpadel paramery epelného čerpadla provozní režimy, navrhování akumulace epla bilancování inervalová meoda sezónní opný fakor 2/77 Paramery epelného čerpadla opný výkon Q k [kw]

Více

Měrné teplo je definováno jako množství tepla, kterým se teplota definované hmoty zvýší o 1 K

Měrné teplo je definováno jako množství tepla, kterým se teplota definované hmoty zvýší o 1 K 1. KAPITOLA TEPELNÉ VLASTNOSTI Tepelné vlasnosi maeriálů jsou charakerizovány pomocí epelných konsan jako měrné eplo, eploní a epelná vodivos, lineární a objemová rozažnos. U polymerních maeriálů má eploa

Více

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B

POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. 239 043 478, Fax: 241 492 691, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = POPIS OBVODŮ U2402B, U2405B Oba dva obvody

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

73-01 KONEČNÝ NÁVRH METODIKY VÝPOČTU KAPACITU VJEZDU DO OKRUŽNÍ KOMENTÁŘ 1. OBECNĚ 2. ZOHLEDNĚNÍ SKLADBY DOPRAVNÍHO PROUDU KŘIŽOVATKY

73-01 KONEČNÝ NÁVRH METODIKY VÝPOČTU KAPACITU VJEZDU DO OKRUŽNÍ KOMENTÁŘ 1. OBECNĚ 2. ZOHLEDNĚNÍ SKLADBY DOPRAVNÍHO PROUDU KŘIŽOVATKY PŘÍLOHA 73-01 73-01 KONEČNÝ NÁVRH METODIKY VÝPOČTU KAPACITU VJEZDU DO OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKY Auor: Ing. Luděk Baroš KOMENTÁŘ Konečný návrh meodiky je zpracován ormou kapioly Technických podmínek a bude upřesněn

Více

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY TEMATICKÉ OKRUHY Signály se spojitým časem Základní signály se spojitým časem (základní spojité signály) Jednotkový skok σ (t), jednotkový impuls (Diracův impuls)

Více

1.12.2009. Reaktor s exotermní reakcí. Reaktor s exotermní reakcí. Proč řídit provoz zařízení. Bezpečnost chemických výrob N111001

1.12.2009. Reaktor s exotermní reakcí. Reaktor s exotermní reakcí. Proč řídit provoz zařízení. Bezpečnost chemických výrob N111001 .2.29 Bezpečnos hemikýh výrob N Základní pojmy z regulae a řízení proesů Per Zámosný mísnos: A-72a el.: 4222 e-mail: per.zamosny@vsh.z Účel regulae Základní pojmy Dynamiké modely regulačníh obvodů Reakor

Více

Diferenciální rovnice 1. řádu

Diferenciální rovnice 1. řádu Kapiola Diferenciální rovnice. řádu. Lineární diferenciální rovnice. řádu Klíčová slova: Obyčejná lineární diferenciální rovnice prvního řádu, pravá srana rovnice, homogenní rovnice, rovnice s nulovou

Více

+ b) = R R R R 3. vystup. vstup. 1. Hodnota proudu protékajícího odporem R2 činí: 2. Aby oba obvody byly ekvivalentní musí nastávat m.j.

+ b) = R R R R 3. vystup. vstup. 1. Hodnota proudu protékajícího odporem R2 činí: 2. Aby oba obvody byly ekvivalentní musí nastávat m.j. . odnoa proudu proékajícího odporem činí: I I [ ] I I I I. b oba obvod bl ekvivalenní musí nasáva m.j. vzah: ( ). Obvod se svorkami nahrazujeme Noronovým bipólem (skuečný zdroj proudu). odnoa proudu bude

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

Dynamika hmotného bodu. Petr Šidlof

Dynamika hmotného bodu. Petr Šidlof Per Šidlof Úvod opakování () saika DYNAMIKA kinemaika Dynamika hmoného bodu Dynamika uhého ělesa Dynamika elasických ěles Teorie kmiání Aranz/Bombardier (Norwegian BM73) Před Galileem, Newonem: k udržení

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE. y y

DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE. y y Předmě: Ročník: Vvořil: Daum: MATEMATIKA ČTVRTÝ Mgr Tomáš MAŇÁK 5 srpna Název zpracovaného celku: DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE je monoónní na celém svém deiničním oboru D

Více

Polynomy a racionální lomené funkce

Polynomy a racionální lomené funkce Polnom a racionální lomené funkce Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Polnom Definice a základní pojm Násobnost kořene Počet kořenů Kvadratický polnom Rozklad na součin kořenových

Více

Simulační schemata, stavový popis. Petr Hušek

Simulační schemata, stavový popis. Petr Hušek Simulační schemaa, savový popis Per Hušek Simulační schemaa, savový popis Per Hušek husek@fel.cvu.cz kaedra řídicí echniky Fakula elekroechnická ČVUT v Praze MAS 007/08 ČVUT v Praze 6,7 - Simulační schemaa,

Více

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností různých přístrojů a zařízení. (Mechanizace, Automatizace, Komplexní automatizace) Kybernetika je Věda, která zkoumá obecné

Více

Volba vhodného modelu trendu

Volba vhodného modelu trendu 8. Splinové funkce Trend mění v čase svůj charaker Nelze jej v sledovaném období popsa jedinou maemaickou křivkou aplikace echniky zv. splinových funkcí: o Řadu rozdělíme na několik úseků o V každém úseku

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného

Více

Analýza lineárních regulačních systémů v časové doméně. V Modelice (ale i v Simulinku) máme blok TransfeFunction

Analýza lineárních regulačních systémů v časové doméně. V Modelice (ale i v Simulinku) máme blok TransfeFunction Analýza lineárních regulačních systémů v časové doméně V Modelice (ale i v Simulinku) máme blok TransfeFunction Studijní materiály http://physiome.cz/atlas/sim/regulacesys/ Khoo: Physiological Control

Více

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka Analýza časových řad Klasický přísup k analýze ČŘ dekompozice časové řady - rozklad ČŘ na složky charakerizující různé druhy pohybů v ČŘ, keré umíme popsa a kvanifikova rend periodické kolísání cyklické

Více

Tlumené kmity. Obr

Tlumené kmity. Obr 1.7.. Tluené kiy 1. Uě vysvěli podsau lueného kiavého pohybu.. Vysvěli význa luící síly. 3. Zná rovnici okažié výchylky lueného kiavého pohybu. 4. Uě popsa apliudu luených kiů. 5. Zná konsany charakerizující

Více

1 Elektromagnetická vlna

1 Elektromagnetická vlna 1 lekromagneická vlna 1.1 lekromagneické vlny V nesacionárním případě, ve kerém veličiny elekromagneického pole mění v ávislosi na čase svoji velikos a případně i směr, eisuje vždy současně elekrická a

Více

ednáška Fakulta informačních technologií

ednáška Fakulta informačních technologií 7. přednp ednáška Doc. Ing. Kaeřina niová,, CSc. Kaedra číslicového návrhn Fakla informačních echnologií Ceské vsoké čení echnické v Praze 2011 1 7. Nespojié regláor PODLE ČINNOSTI PODLE PŘÍVODU P ENERGIE

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺın společného

Více

LS Příklad 1.1 (Vrh tělesem svisle dolů). Těleso o hmotnosti m vrhneme svisle

LS Příklad 1.1 (Vrh tělesem svisle dolů). Těleso o hmotnosti m vrhneme svisle Obyčejné diferenciální rovnice Jiří Fišer LS 2014 1 Úvodní moivační příklad Po prosudování éo kapioly zjisíe, k čemu mohou bý diferenciální rovnice užiečné. Jak se pomocí nich dá modelova prakický problém,

Více

1 Modelování systémů 2. řádu

1 Modelování systémů 2. řádu OBSAH Obsah 1 Modelování systémů 2. řádu 1 2 Řešení diferenciální rovnice 3 3 Ukázka řešení č. 1 9 4 Ukázka řešení č. 2 11 5 Ukázka řešení č. 3 12 6 Ukázka řešení č. 4 14 7 Ukázka řešení č. 5 16 8 Ukázka

Více

Téma 5 Kroucení Základní principy a vztahy Smykové napětí a přetvoření Úlohy staticky určité a staticky neurčité

Téma 5 Kroucení Základní principy a vztahy Smykové napětí a přetvoření Úlohy staticky určité a staticky neurčité Pružnos a plasicia, 2.ročník bakalářského sudia Téma 5 Kroucení Základní principy a vzahy Smykové napěí a převoření Úlohy saicky určié a saicky neurčié Kaedra savební mechaniky Fakula savební, VŠB - Technická

Více

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích

Výpočty teplotní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Výpočy eploní bilance a chlazení na výkonových spínacích prvcích Úvod Při provozu polovodičového měniče vzniká na výkonových řídicích prvcích zráový výkon. volňuje se ve ormě epla, keré se musí odvés z

Více

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného

Více

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Základní vztahy z reologie a reologického modelování

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Základní vztahy z reologie a reologického modelování STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTRSKÉHO PROGRAMU STAVBNÍ INŽNÝRSTVÍ -GOTCHNIKA A PODZMNÍ STAVITLSTVÍ MCHANIKA PODZMNÍCH KONSTRUKCÍ Základní vzahy z reologie a reologického

Více

PRAKTIKA z FOTOVOLTAIKY

PRAKTIKA z FOTOVOLTAIKY Vyšší odborná škola a Sřední průmyslová škola Varnsdorf PRAKTKA z FOTOVOTAKY ng. Per BANNERT Tao publikace vznikla v rámci projeku: Solární foovolaický sysém a Zelená energie v Českém Švýcarsku a jeho

Více

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV

Popis regulátoru pro řízení směšovacích ventilů a TUV Popis reguláoru pro řízení směšovacích venilů a TUV Reguláor je určen pro ekviermní řízení opení jak v rodinných domcích, ak i pro věší koelny. Umožňuje regulaci jednoho směšovacího okruhu, přípravu TUV

Více

Úloha VI.3... pracovní pohovor

Úloha VI.3... pracovní pohovor Úloha VI.3... pracovní pohovor 4 body; průměr,39; řešilo 36 sudenů Jedna z pracoven lorda Veinariho má kruhový půdorys o poloměru R a je umísěna na ložiscích, díky nimž se může oáče kolem své osy. Pro

Více

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy , základní pojmy POJEM FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Reálná funkce f jedné reálné proměnné je funkce (zobrazení) f: X Y, kde X, Y R. Jde o zvláštní případ obecného pojmu funkce definovaného v přednášce. Poznámka:

Více

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0.

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0. Nalezněte definiční obor funkce Diferenciální počet f = ln arcsin + Definiční obor funkce f je určen vztahy Z těchto nerovností plyne < + ln arcsin + je tedy D f =, Určete definiční obor funkce arcsin

Více

Funkce - pro třídu 1EB

Funkce - pro třídu 1EB Variace 1 Funkce - pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv využití výukového materiálu je povoleno pouze s odkazem na www.jarjurek.cz. 1. Funkce Funkce je přiřazení, které každému

Více

ZÁKLADY TEORIE SIGNÁLŮ A SOUSTAV

ZÁKLADY TEORIE SIGNÁLŮ A SOUSTAV VŠB TU Osrava, Fakula elekroechniky a informaiky, Kaedra měřící a řídící echniky ZÁKLADY TEORIE SIGNÁLŮ A SOUSTAV Pavel Nevřiva 007 PŘEDMLUVA Too skripum je věnováno základním meodám, používaným při analýze

Více

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY

12. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY 2. MAGNETICKÁ MĚŘENÍ, OSCILOSKOPY měření magneické indukce a inenziy magneického pole (sejnosměrné pole - Hallova a feromagneická sonda, anizoropní magneorezisor; sřídavé pole - měřicí cívka) analogový

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

Statika 2. Kombinace namáhání N + M y + M z. Miroslav Vokáč 19. října ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

Statika 2. Kombinace namáhání N + M y + M z. Miroslav Vokáč 19. října ČVUT v Praze, Fakulta architektury. 2. přednáška N + M + M Jádro průřeu Šikmý ohb M + N M + N M + M + N Jádro průřeu Ecenrický lak a vloučeného ahu Konrolní oák Miroslav Vokáč miroslav.vokac@cvu.c ČVUT v Prae, Fakula archiekur 19. října

Více

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je.

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Pravděpodobnos a saisika 0. ČASOVÉ ŘADY Průvodce sudiem Využijeme znalosí z předchozích kapiol, především z 9. kapioly, kerá pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Předpokládané znalosi Pojmy

Více

(0, y) 1.3. Základní pojmy a graf funkce. Nyní se již budeme zabývat pouze reálnými funkcemi reálné proměnné a proto budeme zobrazení

(0, y) 1.3. Základní pojmy a graf funkce. Nyní se již budeme zabývat pouze reálnými funkcemi reálné proměnné a proto budeme zobrazení .. Výklad Nní se již budeme zabývat pouze reálnými funkcemi reálné proměnné a proto budeme zobrazení M R, kde M R nazývat stručně funkce. Zopakujeme, že funkce je každé zobrazení f : M R, M R, které každému

Více

Funkce a lineární funkce pro studijní obory

Funkce a lineární funkce pro studijní obory Variace 1 Funkce a lineární funkce pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Funkce

Více

f ( x) = ψϕ ( ( x )). Podle vět o derivaci složené funkce

f ( x) = ψϕ ( ( x )). Podle vět o derivaci složené funkce Funkce daná paramerick polárně a implicině 4 Funkce daná paramerick polárně a implicině Výklad Definice 4 Nechť jsou dán funkce ϕ() ψ () definované na M R a nechť ϕ () je prosá na M Složená funkce ψϕ definovaná

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

ROTORŮ TURBOSOUSTROJÍ

ROTORŮ TURBOSOUSTROJÍ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN ZVÝŠENÝCH VIBRACÍ ROTORŮ TURBOSOUSTROJÍ Prof Ing Miroslav Balda, DrSc Úsav ermomechaniky AVČR + Západočeská univerzia Veleslavínova 11, 301 14 Plzeň, el: 019-7236584, fax: 019-7220787,

Více

10 Transformace 3D. 10.1 Transformace a jejich realizace. Studijní cíl. Doba nutná k nastudování. Průvodce studiem

10 Transformace 3D. 10.1 Transformace a jejich realizace. Studijní cíl. Doba nutná k nastudování. Průvodce studiem Trnsformce 3D Sudijní cíl Teno blok je věnován rnsformcím 3D grfik. V eu budou popsán ákldní rnsformce v prosoru posunuí oočení kosení měn měřík používné při prcování 3D modelu. Jednolivé rnsformce budou

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V RNĚ RNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ENERGETICKÝ ÚSTAV FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ENERGY INSTITUTE PRUŽNÉ SPOJKY NA PRINCIPU TEKUTIN FLEXILE COUPLINGS

Více