Digitální učební materiál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Digitální učební materiál"

Transkript

1 Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/ Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_19 ŠVP Podnikání RVP L/51 Podnikání Ročník 3. Předmět Cvičení z matematiky Zpracoval(i) Mgr. E. Pokorná, Mgr. P Jurtíková, Mgr. M. Vašíčková, Mgr. G. Vargová, Mgr. M. Zichová, Mgr. L. Šíbl, Mgr. J. Bukvaldová Kdy II/2013 Tematická oblast Aritmetika Téma Finanční matematika Klíčová slova Aritmetika/Finanční matematika/měna, finance, úrok, procenta, banka, sazba Toto dílo obsahuje citace v souladu s 31 odst. 1 písm. c) zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském a může být použito výhradně při vyučování. Anotace DUM obsahuje dva druhy pracovních listů na téma Finanční matematika. Jeden pracovní list je učitelským listem, kde jsou všechny příklady řazeny za sebou, pro rychlý přehled učitele. Na konci tohoto přehledu jsou výsledky všech příkladů. Druhým pracovním listem je pracovní list pro studenty. Zde jsou identické příklady jako v učitelském listu, navíc je zde prostor pro samotné výpočty studentů. Typ interakce: frontální Soubor název VY_32_INOVACE_CH29_2_19 Finanční matematika_ul.docx VY_32_INOVACE_CH29_2_19 Finanční matematika_pl.docx Soubor popis obsahu Učitelské listy s přehledem a výsledky příkladů Pracovní listy s příklady, prostorem pro výpočty a výsledky příkladů Metodický list Se studenty je dané téma probráno teoreticky. Následuje procvičení daného tématu pomocí pracovních listů. Tyto listy se řeší přímo jako cvičení v hodině. Každý student má své pracovní listy sám pro sebe a vpisuje řešení hned do nich. Je možné zadat i některé úlohy jako samostatnou práci v hodině či jako úlohu na domácí výpočty. Student k řešení smí používat kalkulátor i matematické tabulky. Píše propisovací tužkou, obyčejná tužka nesmí být používána mimo náčrtky. Pro kontrolu výsledků souží přehled výsledků na konci každého pracovního listu. Učitel může sám rozhodnout, zda výsledky pro studenty zpřístupní či nikoli. Jako zpětná vazby slouží monotematické testy na dané téma v inovaci VY_32_INOVACE_CH29_2_19 Finanční matematika.

2 Oba typy pracovních listů jsou zveřejněny a zpřístupněny na Moodle školy ( v kurzu Mgr. Jurtíkové Matematika, heslo je matematika. Studenti jsou dále rozděleni do skupin podle tříd pro větší přehlednost. Učitel může dále sledovat aktivitu studentů, zda se o dané téma zajímali. Veškeré příklady byly čerpány z následujících dostupných zdrojů: AUTOR NEUVEDEN. Testy a zadání [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FUCHS, Eduard; KUBÁT, Josef a kol. Standardy a testové úlohy z matematiky pro čtyřletá gymnázia. Praha: Prometheus, 2001, ISBN SÝKORA, Václav a kol. Matematika sbírka úloh pro společnou část maturitní zkoušky (základní obtížnost). Praha: Tauris, 2001, ISBN HEJKRLÍK, Pavel. Matematika rovnice a nerovnice. Opava: Nakladatelství SSŠP, 2006, ISBN HEJKRLÍK, Pavel. Matematika rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou, soustavy rovnic. Opava: Nakladatelství SSŠP, 2007, ISBN HUDCOVÁ, Milada; KUBIČÍKOVÁ, Libuše. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. Praha: Prometheus, 2002, ISBN

3 19. FINANČNÍ MATEMATIKA JEDNODUCHÉ ÚROKOVÁNÍ 1) Vypočtěte výši úroku, který dostane pan Smyčka, jestliže uložil do banky částku ,- na šest měsíců při úrokové míře 13 % p.a. 2) Jak velký úrok musí splatit podnikatel, který si vypůjčil na devět měsíců částku ,- při 14,5 % p.a.? 3) Podnikatel uložil jako termínovaný vklad na půl roku částku ,- při úrokové míře 7 % p.s. Určete úrok, který získá po uplynutí této doby. 4) Vypočítejte úrok, který vynese jistina ,- při úrokové míře 5 % p.a. za tři měsíce. 5) Babička darovala Petrovi k narozeninám spořitelní knížku s vkladem ve výši 8 500,-uloženým na 6 % p.a. Vždy po uplynutí 6 měsíců si smí Petr vybrat úrok. Vypočítejte, jaký úrok může Petr nejvýše vybrat za půl roku.

4 6) Obchodník si vzal na zařízení prodejny úvěr ve výši ,-. Úvěr hodlá splatit do osmi měsíců. Kolik korun zaplatí při 15,4 % p.a.? 7) Panu Vondrovi vrátili v rámci restitučního zákona pole a hospodářská stavení, aby statek po rodičích uvedl do původního stavu, vypůjčil si u banky ,-. Tuto částku hodlá splatit do 10 měsíců. Kolik korun zaplatí na úrocích při 14 % p.a.? 8) Obchodník uložil na termínovaný vklad na šest měsíců částku ,- při úrokové míře 6 % p.s. Vypočítejte, jaký úrok obchodník obdrží po uplynutí smluveného termínu. VALUTY, DEVIZY, PŘEVODY MĚN ČSOB kurzovní lístek Měna Valuty Devizy Nákup Prodej Nákup Prodej Austrálie (1 AUD) Dánsko (1 DKK) EMU (1 EUR) Chorvatsko (1 HRK) Japonsko (100 JPY) Kanada (1 CAD) Maďarsko (100 HUF) Norsko (1 NOK) Polsko (1 PLN) Rusko (100 RUB) Švédsko (1 SEK) Švýcarsko (1 CHF)

5 Měna Valuty Devizy Nákup Prodej Nákup Prodej Turecko (1 TRY) USA (1 USD) Velká Británie (1 GBP) Kurz platný k: : FINANČNÍ MATEMATIKA 1) Petr navštívil svou sestru ve Švýcarsku. Během této návštěvy si v Curychu zakoupil hifi soupravu za CHF Hned po návratu domů se zajímal o to, kolik vlastně za hifi soupravu zaplatil v přepočtu na Kč. 2) Pavlův tatínek se vrátil ze služební cesty z Velké Británie. Hned po návratu dal Pavlovi GBP 38,20, které během této cesty ušetřil s tím, že je Pavel může příští den odprodat bance a koupit si tenisovou raketu. a) Vypočítejte, kolik Kč Pavel dostane v bance. b) Kolik GBP by Pavel tentýž den nakoupil za stejný obnos v českých korunách? 3) Kolik NOK získá turista při výměně ,-, jestliže výměnu uskutečnil ? 4) Kolik korun musí vyměnit paní Šteflová, jestliže pro svou cestu do Švédska s dvěma rodinnými příslušníky potřebuje SEK ?

6 5) Za kolik by prodala banka dne USD 200? 6) Pan Žofka při své dovolené ušetřil EUR 258. Po návratu požádal v bance o nákup této částky za Kč. Jakou částku pan Žofka obdržel? 7) Rodina Horešovských se rozhodla prožít svou dovolenou v Dánsku. Kolik DKK smění v bance za Kč? SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ 1) Paní Syrová uložila u banky ,- jako termínovaný vklad na jeden rok. Výše úrokové míry byla 14,5 % p.a. Vypočítejte výši jistiny po dvou letech při uplatnění 15% daně z příjmů. 2) Určete, jaká byla výše jistiny dne , jestliže byla na konto vložena částka ,- při 6 % p.a. 3) Když bylo Věře 15 let, založila jí maminka vkladní knížku se 4% úrokovou mírou a uložila na ni ,- s tím, že za tři roky smí Věrka vybrat celou částku. Vypočítejte výši jistiny, kterou Věra za tři roky bude mít na této vkladní knížce.

7 4) Občan si založil na konci roku 1993 osobní konto s roční úrokovou mírou 6 % a se čtvrtletním úrokovacím obdobím. Na konto ihned uložil 5 000,- a stejnou částku pak pravidelně ukládal na konci každého čtvrtletí roku 1994, přitom z konta žádný obnos nevybral. Jak vysoká částka byla na jeho osobním kontě na konci roku 1994? Daň z úroků je 15 %. 5) Vkladatel uložil na počátku roku na terminovaný vklad na 4 roky částku ,-. Roční úroková míra je 12, 75 %. Jak vysokou částku bude mít na konci čtvrtého roku, jestliže si v průběhu celé doby nevybíral žádné úroky a je-li úrokovací období: a) 1 rok b) polovina roku c) čtvrt roku d) 1 měsíc

8 6) Pan Procházka uložil 1. ledna do banky částku ,- na dobu 10 let na termínovaný vklad s roční úrokovou mírou 12 %. Pan Hrubý se rozhodl po dobu 10 let každý rok 1. ledna ukládat částku ,- na účet s roční úrokovou mírou 6 %. Který z obou pánů bude mít po připsání posledních úroků na účtu více peněz? 7) Paní Tázlarová půjčí paní Sálové na 3 roky 5 000,-. Chtěla by, aby jí paní Sálová splatila na konci třetího roku celkem 8 000,-. Jak vysoké úrokové míře by to odpovídalo? 8) Pan Spořivý uložil do banky ,- na termínovaný vklad na 2 roky s roční úrokovou mírou 11 %. Úroky jsou připisovány čtvrtletně. Jaká bude vyplacená částka po uplynutí dvou let, jestliže vkladatel žádný obnos nevybral a daň z úroků je 15 %? 9) Student Spořílek si peněžní dar od babičky v částce ,-uložil do banky s roční úrokovou mírou 2 %. Za 4 roky mu banka vyplatila po 15% zdanění připsaných úroků částku: A) ,- B) ,- C) ,- D) ,- E) ,-

9 10) Střadatel si uložil na 5 let do banky trvale částku ,-na 2% úrok. Kolik mu banka vyplatí za 5 let po 15% zdanění připsaných úroků (zaokrouhleno na celé koruny) A) ,- B) ,- C) ,- D) ,- E) ,- 11) Student kuřák prokouří měsíčně 400,-. Kolik by ušetřil za 5 let, kdyby tuto částku pravidelně měsíčně ukládal na vkladní knížku s ročním úrokem 1,2 %? Kolik Kč by mu vyplatila banka po 15% zdanění připsaných úroků? 12) Na jakou částku by vzrostla 1,- za 200 let při 10% p.a.? 13) Částka 7 250,- vzrostla za 12 let na ,- Na kolik % p.a. byla uložena? 14) Za jak dlouho vzroste jistina ,- na ,- při 9,5% p.a.?

10 15) Jakou částku musíme dnes uložit při 8% p.a., aby nám vzrostla za 10 let na ,-? STŘÁDÁNÍ 1) Kolik nastřádáme pravidelnými ročními vklady 5 000,- placenými vždy počátkem roku za 6 let při 9% p.a.? 2) Kolik nastřádáme za 10 let pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při a) 8% p.a. b) 10% p.a. c) 12% p.a.? 3) Kolik musíme ukládat počátkem každého roku, abychom za 5 let nastřádali Kč při 9,5% p.a.?

11 4) Kolik musíme ukládat počátkem každého roku, abychom za 10 let nastřádali ,- při a) 7% p.a. b) 9% p.a. c) 11% p.a.? 5) Za jak dlouho nastřádám ,- pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při 10,5% p.a.? 6) Za jak dlouho nastřádám ,- pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při a) 5% p.a.

12 b) 10% p.a. c) 15% p.a.? UMOŘOVÁNÍ DLUHŮ 1) Jaký dluh umořím za 20 let pravidelnými ročními anuitami ,- při a) 17% p.a. b) 12% p.a. c) 7% p.a.

13 2) Kolik musí činit každoroční anuity při 11% p.a., abychom zaplatili dluh ,- za a) 5 let b) 7 let c) 9 let? 3) Za jak dlouho mořím dluh ,- při 8% p.a. pravidelnými ročními anuitami a) ,- b) ,-

14 c) ,- 4) Za jak dlouho mořím dluh ,- pravidelnými ročními anuitami ,- při a) 17% p.a. b) 12% p.a. c) 8% p.a.

15 Výsledky: 19. FINANČNÍ MATEMATIKA JEDNODUCHÉ ÚROKOVÁNÍ 1) 780,- 2) 4 023,75,- 3) 5 600,- 4) 600,- 5) 255,- 6) 7 392,- 7) ,33 8) 6 600,- VALUTY, DEVIZY, PŘEVODY MĚN 1) ,8 2) a) 1 122,32,- b) GBP 36,56 3) NOK ) ,- 5) 3 868,- 6) 6 316,- 7) DKK ,25 SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ 1) ,958,- 2) ,50,- 3) ,60,- 4) ,- 5) a) ,- b) c) d) ,60 6) P ,90,- H ,60,- 7) 17 % 8) ,10,- 9) e 10) a 11) ,- 12) ,50,- 13) 7,5% p.a. 14) za 12 let

16 15) ,- STŘÁDÁNÍ 1) ,- 2) a) ,- b) ,- c) ,- 3) ,50,- 4) a) ,- b) ,- c) ,- 5) asi za 6,69 roku 6) a) asi 9,26 roku b) asi 7,74 roku c) asi 6,74 roku UMOŘOVÁNÍ DLUHŮ 1) a) ,- b) ,- c) ,- 2) a) ,- b) ,- c) ,-- 3) a) 20,9 roku b) 11 roků c) 6,64 roku 4) a) nelze splatit b) 14,2 roku c) 9,9 roku

17 19. FINANČNÍ MATEMATIKA JEDNODUCHÉ ÚROKOVÁNÍ 1) Vypočtěte výši úroku, který dostane pan Smyčka, jestliže uložil do banky částku ,- na šest měsíců při úrokové míře 13 % p.a. 2) Jak velký úrok musí splatit podnikatel, který si vypůjčil na devět měsíců částku ,- při 14,5 % p.a.? 3) Podnikatel uložil jako termínovaný vklad na půl roku částku ,- při úrokové míře 7 % p.s. Určete úrok, který získá po uplynutí této doby. 4) Vypočítejte úrok, který vynese jistina ,- při úrokové míře 5 % p.a. za tři měsíce. 5) Babička darovala Petrovi k narozeninám spořitelní knížku s vkladem ve výši 8 500,-uloženým na 6 % p.a. Vždy po uplynutí 6 měsíců si smí Petr vybrat úrok. Vypočítejte, jaký úrok může Petr nejvýše vybrat za půl roku. 6) Obchodník si vzal na zařízení prodejny úvěr ve výši ,-. Úvěr hodlá splatit do osmi měsíců. Kolik korun zaplatí při 15,4 % p.a.? 7) Panu Vondrovi vrátili v rámci restitučního zákona pole a hospodářská stavení, aby statek po rodičích uvedl do původního stavu, vypůjčil si u banky ,-. Tuto částku hodlá splatit do 10 měsíců. Kolik korun zaplatí na úrocích při 14 % p.a.? 8) Obchodník uložil na termínovaný vklad na šest měsíců částku ,- při úrokové míře 6 % p.s. Vypočítejte, jaký úrok obchodník obdrží po uplynutí smluveného termínu. VALUTY, DEVIZY, PŘEVODY MĚN ČSOB kurzovní lístek Měna Valuty Devizy Nákup Prodej Nákup Prodej Austrálie (1 AUD) Dánsko (1 DKK) EMU (1 EUR) Chorvatsko (1 HRK) Japonsko (100 JPY) Kanada (1 CAD) Maďarsko (100 HUF) Norsko (1 NOK) Polsko (1 PLN)

18 Měna Valuty Devizy Nákup Prodej Nákup Prodej Rusko (100 RUB) Švédsko (1 SEK) Švýcarsko (1 CHF) Turecko (1 TRY) USA (1 USD) Velká Británie (1 GBP) Kurz platný k: : FINANČNÍ MATEMATIKA 1) Petr navštívil svou sestru ve Švýcarsku. Během této návštěvy si v Curychu zakoupil hifi soupravu za CHF Hned po návratu domů se zajímal o to, kolik vlastně za hifi soupravu zaplatil v přepočtu na Kč. 2) Pavlův tatínek se vrátil ze služební cesty z Velké Británie. Hned po návratu dal Pavlovi GBP 38,20, které během této cesty ušetřil s tím, že je Pavel může příští den odprodat bance a koupit si tenisovou raketu. a) Vypočítejte, kolik Kč Pavel dostane v bance. b) Kolik GBP by Pavel tentýž den nakoupil za stejný obnos v českých korunách? 3) Kolik NOK získá turista při výměně ,-, jestliže výměnu uskutečnil ? 4) Kolik korun musí vyměnit paní Šteflová, jestliže pro svou cestu do Švédska s dvěma rodinnými příslušníky potřebuje SEK ? 5) Za kolik by prodala banka dne USD 200? 6) Pan Žofka při své dovolené ušetřil EUR 258. Po návratu požádal v bance o nákup této částky za Kč. Jakou částku pan Žofka obdržel? 7) Rodina Horešovských se rozhodla prožít svou dovolenou v Dánsku. Kolik DKK smění v bance za Kč? SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ 1) Paní Syrová uložila u banky ,- jako termínovaný vklad na jeden rok. Výše úrokové míry byla 14,5 % p.a. Vypočítejte výši jistiny po dvou letech při uplatnění 15% daně z příjmů. 2) Určete, jaká byla výše jistiny dne , jestliže byla na konto vložena částka ,- při 6 % p.a. 3) Když bylo Věře 15 let, založila jí maminka vkladní knížku se 4% úrokovou mírou a uložila na ni ,- s tím, že za tři roky smí Věrka vybrat celou částku. Vypočítejte výši jistiny, kterou Věra za tři roky bude mít na této vkladní knížce.

19 4) Občan si založil na konci roku 1993 osobní konto s roční úrokovou mírou 6 % a se čtvrtletním úrokovacím obdobím. Na konto ihned uložil 5 000,- a stejnou částku pak pravidelně ukládal na konci každého čtvrtletí roku 1994, přitom z konta žádný obnos nevybral. Jak vysoká částka byla na jeho osobním kontě na konci roku 1994? Daň z úroků je 15 %. 5) Vkladatel uložil na počátku roku na terminovaný vklad na 4 roky částku ,-. Roční úroková míra je 12, 75 %. Jak vysokou částku bude mít na konci čtvrtého roku, jestliže si v průběhu celé doby nevybíral žádné úroky a je-li úrokovací období: a) 1 rok b) polovina roku c) čtvrt roku d) 1 měsíc 6) Pan Procházka uložil 1. ledna do banky částku ,- na dobu 10 let na termínovaný vklad s roční úrokovou mírou 12 %. Pan Hrubý se rozhodl po dobu 10 let každý rok 1. ledna ukládat částku ,- na účet s roční úrokovou mírou 6 %. Který z obou pánů bude mít po připsání posledních úroků na účtu více peněz? 7) Paní Tázlarová půjčí paní Sálové na 3 roky 5 000,-. Chtěla by, aby jí paní Sálová splatila na konci třetího roku celkem 8 000,-. Jak vysoké úrokové míře by to odpovídalo? 8) Pan Spořivý uložil do banky ,- na termínovaný vklad na 2 roky s roční úrokovou mírou 11 %. Úroky jsou připisovány čtvrtletně. Jaká bude vyplacená částka po uplynutí dvou let, jestliže vkladatel žádný obnos nevybral a daň z úroků je 15 %? 9) Student Spořílek si peněžní dar od babičky v částce ,-uložil do banky s roční úrokovou mírou 2 %. Za 4 roky mu banka vyplatila po 15% zdanění připsaných úroků částku: A) ,- B) ,- C) ,- D) ,- E) ,- 10) Střadatel si uložil na 5 let do banky trvale částku ,-na 2% úrok. Kolik mu banka vyplatí za 5 let po 15% zdanění připsaných úroků (zaokrouhleno na celé koruny) A) ,- B) ,- C) ,- D) ,- E) ,- 11) Student kuřák prokouří měsíčně 400,-. Kolik by ušetřil za 5 let, kdyby tuto částku pravidelně měsíčně ukládal na vkladní knížku s ročním úrokem 1,2 %? Kolik Kč by mu vyplatila banka po 15% zdanění připsaných úroků? 12) Na jakou částku by vzrostla 1,- za 200 let při 10% p.a.? 13) Částka 7 250,- vzrostla za 12 let na ,- Na kolik % p.a. byla uložena? 14) Za jak dlouho vzroste jistina ,- na ,- při 9,5% p.a.?

20 15) Jakou částku musíme dnes uložit při 8% p.a., aby nám vzrostla za 10 let na ,-? STŘÁDÁNÍ 1) Kolik nastřádáme pravidelnými ročními vklady 5 000,- placenými vždy počátkem roku za 6 let při 9% p.a.? 2) Kolik nastřádáme za 10 let pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při a) 8% p.a. b) 10% p.a. c) 12% p.a.? 3) Kolik musíme ukládat počátkem každého roku, abychom za 5 let nastřádali Kč při 9,5% p.a.? 4) Kolik musíme ukládat počátkem každého roku, abychom za 10 let nastřádali ,- při a) 7% p.a. b) 9% p.a. c) 11% p.a.? 5) Za jak dlouho nastřádám ,- pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při 10,5% p.a.? 6) Za jak dlouho nastřádám ,- pravidelnými počátkem roku placenými vklady ,- při a) 5% p.a. b) 10% p.a. c) 15% p.a.? UMOŘOVÁNÍ DLUHŮ 1) Jaký dluh umořím za 20 let pravidelnými ročními anuitami ,- při a) 17% p.a. b) 12% p.a. c) 7% p.a. 2) Kolik musí činit každoroční anuity při 11% p.a., abychom zaplatili dluh ,- za a) 5 let

21 b) 7 let c) 9 let? 3) Za jak dlouho mořím dluh ,- při 8% p.a. pravidelnými ročními anuitami a) ,- b) ,- c) ,- 4) Za jak dlouho mořím dluh ,- pravidelnými ročními anuitami ,- při a) 17% p.a. b) 12% p.a. c) 8% p.a.

22 Výsledky: 19. FINANČNÍ MATEMATIKA JEDNODUCHÉ ÚROKOVÁNÍ d) 780,- e) 4 023,75,- f) 5 600,- g) 600,- h) 255,- i) 7 392,- j) ,33 k) 6 600,- VALUTY, DEVIZY, PŘEVODY MĚN 1) ,8 l) a) 1 122,32,- b) GBP 36,56 m) NOK n) ,- o) 3 868,- p) 6 316,- q) DKK ,25 SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ 1) ,958,- r) ,50,- s) ,60,- t) ,- u) a) ,- b) c) d) ,60 v) P ,90,- H ,60,- w) 17 % x) ,10,- y) e z) a aa) ,- bb) ,50,- cc) 7,5% p.a.

23 dd) za 12 let ee) ,- STŘÁDÁNÍ 1) ,- ff) a) ,- b) ,- c) ,- gg) ,50,- hh) a) ,- b) ,- c) ,- ii) asi za 6,69 roku jj) a) asi 9,26 roku b) asi 7,74 roku c) asi 6,74 roku UMOŘOVÁNÍ DLUHŮ 1) a) ,- b) ,- c) ,- kk) a) ,- b) ,- c) ,-- ll) a) 20,9 roku b) 11 roků c) 6,64 roku mm) a) nelze splatit b) 14,2 roku c) 9,9 roku

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_03 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_02 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_09 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_10 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_3_INOVACE_CH9_1_07 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_11 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_14 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ..07/.5.00/34.045 Inovujeme, inovujeme III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_3_INOVACE_CH9 ŠVP Podnikání RVP 64-4-L/5 Podnikání

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_10 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_16 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_03 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_08 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_02 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_13 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_01 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_12 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_17 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_18 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_08 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_13 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_14 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_18 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/4.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_2_INOVACE_CH29_1_06 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_11 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_17 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_10 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

7.1. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok

7.1. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok 7. Finanční matematika 7.. Jistina, úroková míra, úroková doba, úrok Základní pojmy : Dlužník osoba nebo instituce, které si peníze půjčuje. Věřitel osoba nebo instituce, která peníze půjčuje. Jistina

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_09 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_07 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/4.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_2_INOVACE_CH29_1_01 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_15 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Finanční matematika I.

Finanční matematika I. Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Hana Šmardová. Duben 2012

Hana Šmardová. Duben 2012 VY_62_INOVACE_HS55 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Duben 2012 7., 8.,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.2 Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické unkce, rovnice a nerovnice

Více

Finanční matematika II.

Finanční matematika II. Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.2 Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_20 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.2 Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.7/1.5./34.415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_1_18 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Účetní dokumentace prac_listy Společná

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.2 Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvšování kvalit výuk technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuk směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické unkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.. Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

VY_42_INOVACE_M2_35 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_42_INOVACE_M2_35 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Pořadové číslo materiálu: 35 IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VY_42_INOVACE_M2_34 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.:

VY_42_INOVACE_M2_34 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, ; IČ: ; tel.: Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Pořadové číslo materiálu: 34 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy

3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy 3 Jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota, střadatel, fondovatel, nestejné peněžní proudy Stejné nominální částky mají v různých obdobích různou hodnotu tj. koruna dnes má jinou hodnotu,

Více

STAVEBNÍ SPOŘENÍ. Finanční matematika 8

STAVEBNÍ SPOŘENÍ. Finanční matematika 8 STAVEBNÍ SPOŘENÍ Finanční matematika 8 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm08

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.2 Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.1 Algebraické výrazy, výrazy s mocninami

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV..1 Algebraické výrazy, výrazy s mocninami

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Fiktivní firma oblast DUM č. 32_J03_2_16 Téma Formuláře

Více

10. základní škola Plzeň, nám. Míru 6, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/ Moderní škola pro zvyšování konkurenceschopnosti

10. základní škola Plzeň, nám. Míru 6, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/ Moderní škola pro zvyšování konkurenceschopnosti Název školy 10. základní škola Plzeň, nám. Míru 6, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1590 Název projektu Moderní škola pro zvyšování konkurenceschopnosti Číslo a název šablony klíčové

Více

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě?

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? https://www.finance.cz/510197- cista- mzda- oecd/ Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? 04.06.2018 Petr Gola, Finance.cz Z hrubé mzdy je zaměstnanci jeho zaměstnavatelem sraženo

Více

SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ. Finanční matematika 5

SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ. Finanční matematika 5 SPOŘENÍ KRÁTKODOBÉ Finanční matematika 5 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm05

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky

1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky 1 Umořovatel, umořovací plán, diskont směnky Umořovatel je párovým vzorcem k zásobiteli (viz kapitola č. 5), využívá se pro určení anuity, nebo-li pravidelné částky, kterou musím splácet bance, pokud si

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV. Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV..1 Algebraické výrazy, výrazy s mocninami

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická oblast Účetní dokumentace prac_listy Společná

Více

Užití geometrických posloupností ve finanční matematice VY_32_INOVACE_M1.3.14 PaedDr. Hana Kůstová 1. pololetí školního roku 2013/2014

Užití geometrických posloupností ve finanční matematice VY_32_INOVACE_M1.3.14 PaedDr. Hana Kůstová 1. pololetí školního roku 2013/2014 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

ÚČETNICTVÍ Bankovní účty, úvěrové účty

ÚČETNICTVÍ Bankovní účty, úvěrové účty Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Bankovní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ÚČETNICTVÍ Pokladna

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Základní pojmy od P do Z www.zlinskedumy.cz plat - mzda, kterou dostávají státní zaměstnanci promile jedna tisícina ze základu pohledávka právo věřitele na plnění určitého dluhu dlužníkem

Více

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY. Růžena Blažková

ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY. Růžena Blažková ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY Růžena Blažková 1. Úvod V současné době se většina obyvatel zamýšlí nad tím, jak nakládat s finančními prostředky, které má k dispozici. Zpravidla se seznamuje s nabídkami peněžních

Více

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test

BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola. Bankovní domy komerční banky, spořitelny + test Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu Inovace a individualizace výuky Číslo materiálu VY_62_INOVACE_ZEL13 Název školy BEZPEČNOSTNĚ PRÁVNÍ AKADEMIE BRNO, s.r.o., střední škola Autor Ing.

Více

Úroková sazba. Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé

Úroková sazba. Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé Úroky, úročení Úroková sazba Typy úrokových sazeb: pevné (fixní) pohyblivé Úrokové období roční p.a. (per annum), pololetní p.s. (per semestre), čtvrtletní p.q. (per quartale), měsíční p.m. (per mensem),

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Daňová soustava Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

SDĚLENÍ ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE

SDĚLENÍ ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE Úřední věstník C 1 Evropské unie Ročník 62 České vydání Informace a oznámení 3. ledna 2019 Obsah II Sdělení SDĚLENÍ ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE Evropská komise 2019/C 1/01 Bez námitek

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Účetní dokumentace prac_listy Společná pro celou

Více

SPOŘÍCÍ ÚČET. Finanční matematika 7

SPOŘÍCÍ ÚČET. Finanční matematika 7 SPOŘÍCÍ ÚČET Finanční matematika 7 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Něm07

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.1 Algebraické výrazy, výrazy s mocninami

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010 Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo FINANČNÍ MATEMATIKA ZS 2009/2010 Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Kontakt: e-mail: oldrich.soba@mendelu.cz ICQ: 293-727-477 GSM: +420 732 286 982 http://svse.sweb.cz web

Více

Téma: Jednoduché úročení

Téma: Jednoduché úročení Téma: Jednoduché úročení 1. Půjčili jste 10 000 Kč. Za 5 měsíců Vám vrátili 11 000 Kč. Jaká byla výnosnost této půjčky (při jaké úrokové sazbě jste ji poskytli)? [24 % p. a.] 2. Za kolik dnů vzroste vklad

Více

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ 9.. 0 Veronika Kajurová Katedra financí kancelář č. 0 vkajurova@mail.muni.cz PROGRAM DNEŠNÍHO TUTORIÁLU Část I. - Časová hodnota peněz Příklady - opakování Část II. - Podnikové

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO157

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Učivo 4. ročníku Společná pro celou sadu oblast DUM

Více

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ DRUHÝ TUTORIÁL 30. 11. 2013 Veronika Kajurová Katedra financí kancelář č. 510 vkajurova@mail.muni.cz 1 INFORMACE V ISu vypsány termíny: So 11. 1. 2014 13:00 učebna P11 So 1.

Více

Úročení vkladů. jednoduché složené anuitní

Úročení vkladů. jednoduché složené anuitní jednoduché složené anuitní Úročení vkladů Úrok = cena půjčených peněz, kterou platí ten, kdo peníze dočasně užívá, je vyjádřen v peněžních jednotkách (v Kč) (míra) = v %, vyjadřuje v procentech jakou část

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing. Jarmila Űberallová

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing. Jarmila Űberallová Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_388.UCE.34 Bankovní účty, úvěry, úroky - příklad Číslo projektu: Šablona: Číslo DUMU: Předmět: Název

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ..07/.5.00/34.045 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty I Společná pro celou sadu oblast

Více

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby

NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby NABÍDKA ÚČTŮ A SAZEBNÍK ÚROKŮ pro fyzické osoby 1. BĚŽNÉ ÚČTY CZK, EUR, USD, AUD, CAD, DKK, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK 0,00 % 2. SPOŘICÍ ÚČTY FIO KONTO CZK - v pásmu do 1 mil. Kč 0,45

Více

Složené úročení. Škoda, že to neudělal

Složené úročení. Škoda, že to neudělal Složené úročení Charakteristika (rozdíl oproti jednoduchému) Kdy je obecně užíváno Využití v praxi Síla složeného úročení Albert Einstein: Je to další div světa Složené úročení Složené úročení Kdyby Karel

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita IV.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Téma IV.2.1 Algebraické výrazy, výrazy s mocninami

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více