e S EO PD EO V 01 Měřící soustava (řetězec), rozdělení snímačů, charakteristiky a požadavky, výhody, nevýhody. Měřící řetezec:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "e S EO PD EO V 01 Měřící soustava (řetězec), rozdělení snímačů, charakteristiky a požadavky, výhody, nevýhody. Měřící řetezec:"

Transkript

1 01 Měřící soustava (řetězec), rozděleí síačů, charateristiy a požadavy, výhody, evýhody. Měřící řetezec: w e S EO PD EO V v S síač e eletricá veličia EO. elericé obvody PD. zřízeí pro přeos sigálu a dálu V výstupí převodí w ěřeá veličia v. výstupí veličia Z hledisa zpracovávaého sigálu lze rozdělit ěřící řetezec a Spojitý sigály jsou zpracovááy aalogově, tedy pouzžití zesilovačů, overtorů a zpravidla uifiovaý ěroosý sigál (-0A apod..) a zpracováí ve forě odečtu z ěřidel ebo zápis poocí liiových zapisovačů. Disrétí sigál je vzorová a uericé hodoty odpovídající hodotě ěřeé veličiy. Tyto hodoty pa ohou být zpracováváy a aalyzováy poocí počítačů. Přeos sigálů probíhá pro růzých typech sběric (RS3, RS85, Profibus ) Důležité vlastosti jsou rozlišitelost (počet bitů a vzore vyjadřující ěřeou hodotu) a počet vzorů za ějaou časovou jedotu. Typy síačů: Ativí síač geeruje eletricé apětí, apř teročláy apod. Hodotu lze přío ěřit bez utosti přivést síači ějaou další eergii. Pasiví ěí se ějaá fyziálí veličia, apř. odpor, apacita Rozděleí dle pricipu: dle fyziálího pricipu echaicé, peuaticé, opticé, rezoačí, eletricé (odporové, idučí, apacití, fotoeletricé) dle převodu eeletricé veličiy a eletricou o jedoduchý - ěřeá veličia se ěí přío a veličiu eletricou o ěoliaásobý přeěa ěřeé veličiy a jiou, poté a eletricou veličiu Požadavy a síače: Citlivost, přesost, časová stálost, frevečí charateristia, iiálí závoslost a arazitích vlivech, spolehlivost, jedoduchá údržba atd..

2 0 Odporové síače, rozděleí, pricip, ovové tezoetry - výhody a evýhody, schéata Odporový síač deforace = tezoetr Je to alá plochá součásta, terá v závislosti a deforaci ěí svůj odpor. Velé tezoetry se používají ěřeí deforací ostů, přehrad. Malé jsou ipleetováy apřílad v číslicových váhách apod. V odporové tezoetru je obvyle uístěa ějaá déla teého drátu a teto dráte ohybe tezoetru ěí svůj průřez a tí i odpor. Platí vztah: l R dρ 1 R = ρ a z tohoto vztahu dá dostat relativí zěu odporu = ε + 1+ µ = ε S R ρ ε proěá vyjadřuje oeficiet deforačí citlivosti a je závislá a ateriálu drátu. Pro ostata je to =,05. Poěrá zěa odporu při deforaci je alá, proto se používá pro její zesíleí zapojeí do ostu. Kovové tezoetry: Příložé jedá se o tezoetry, de jsou dráty uchycey ezi soustavu držáu. Jsou áročé a echaicé provedeí. Des se již oc epoužívají Lepeé o Drátové - převážě s ruhový průřeze drátu je lieárí. Průěr drátu je 5-5u. Koce drátu jsou uchycey vývodů. Jsou alepey a podložu z papíru, plastu ebo ovu. o Fóliové - Existují i fóliové tezoetry, dy je a podložce přilepea fólie a e dráte. Vyrábí se podobě jao desy plošých spojů. Pricip je shodý, ale jde je o echaicé provedeí.

3 03 Zálady teorie polovodič. tezoetrů, výhody, evýhody a vlastosti, áres záladích typů Pricip: silové působeí a polovodičový přechod ěí jeho vlastosti piezoodporový jev. Měí se vodivost přechodu a při přivedeé ostatí apětí se ěí proud. Složeí: teá vláa ebo pásy z oorystalu geraia ebo řeíu. Jsou tvrdé a řehé. Odpor ůže být od jedote oh do Moh v závislosti a stupi legováí záladího ateriálu. Výhody: Vysoé hodoty -fatoru Vyšší deforačí citlivost Lze volit -fator i ěrý odpor polovodiče Vysoá úavová životost Malé rozěry a ízá hotost Mechaicé provedeí je podobé jao u ovových tezoetrů.

4 0 Možosti připevěí tez. a ěřící objet, obr. alepeého tez., vliv teploty a její opezace. Připevěí tezoetru: Připevěí tezoetru usí být dooalé ta, aby opírovalo deforace ěřeého tělesa.. Lepeí: lepeí zahruje přípravu, očištěí plochy určeé pro lepeí, aeseí lepidla, vytvrzeí. Lepidlo by ělo být doporučeé výrobce tezoetru. Lepidla jsou vytvrditelá za tepla ( C) a syteticá, terá jsou vytvrditelá za poojové teploty. Navařováí podložy s tezoetre Mechaicé upevěí poocí eraicých pojidel Difúzí apařováí Zásady pro istalaci: povrch tělesa je přesě opracová po předchozí tepelé zpracováí uté očistit odaštěí osušit tezoetr i součást Vliv teploty: Na saotý tezoetr veli působí zěa teploty. Zěa poěrého odporu vyvolaého teplotou ůže být i větší ež zěa vyvolaá deforací. Z tohoto důvodu je použití tezoetrů začé liitující a epřesé. Vliv teploty lze eliiovat : Kopezací další síače opezačí tezoetr usí být a stejé ateriálu a vystave stejý vlivů jao ěřeá součást. Teto druh opezace je uče pro ustáleé podíy. Kopezačí tezoetr je zapoje v sousedí raei ěřícího ůstu. Autoopezací používá se tezoetr, terý á dráte spoje ze růzých ovů. Tato lze v určité teplotí pásu dosáhout ezávislosti a teplotě. Korecí aěřeých údajů uericá etoda.

5 05 Zapojeí odporových tezoetrů do ostu a záladí odvozeí rovice pro R/R=f(ε), zapojeí do W.ůstu a záladí rovice pro rozvážeí. Do ostu se tezoetry zapojují z těchto důvodů: Zvětšeí poěré zěy odporu při ěřeí pružé deforace Eliiace teplotích zě. apájecí apětí apětí a odporu R, tedy apětí vyvolaé esyetrií ůstu. R1-.. tezoetry R. Ochraý odpor, aby se při případé zratu ezičili tezoetry Využití Ohova záoa a Kirchhoffova záoa dostaee vztah = ( ε1 ε + ε 3 ε ) l ε je poěrá deforace a je dáa vztahe ε = l Vlastosti dle sěru zatížeí: Podélé zatížeí (taháe za dráty tezoetru) poté platí, že ε je sutečě a jeo ε. Kolé zatížeí platí ε = µ ε, de µ je Poissoovo číslo dle ateriálu ěrého čleu.

6 06 Schéa W.ůstu pro ěřeí a záladí rovice pro výpočet zapojeí tezoetrů =f(, Ri). Pricip čiosti síače s odporovýi tezoetry a jeho záladí techicé údaje. Pricip čiosti: Na body C a D jde vstupí apájecí apětí ze zdroje. Na bodech A,B je apětí, teré je závislé a odporové esyetrii. Poud je ůste dooale syetricý, je výsledé apětí ulové. Nutý předpolad je veliý vitří odpor voltetru, terý ěří apětí ezi body A,B. Poud vša ěterý tezoetr zěí odpor, hed se to projeví a výstupí apětí. Pro výsledé apětí platí vztah = R R R R 1 3 ( R + R ) ( R + R ) 1 3 Teto vztah lze zjisti poocí Ohova záoa a KZ.

7 07 Schéa alepeí a zapojeí tezoetrů pro ohyb, polovičí (dva síače) a celý ost čtveřice síačů a výpočet podle záladí rovice. = R R = R R

8 08 Schéa alepeí a zapojeí tezoetrů pro routící oet, celý ost čtveřice síačů a výpočet podle záladí rovice. Vlastosti, ateriály a TZP ěrých čleů V této úloze je poěrá deforace přío úěrá syovéu třeí, usí se síače alepit přesě a správě. Nalepeí v úhlech 5 dojde eliiaci složy ohybu. Všechy síače jsou a jedo tělese, tí je eliiováa teplota. = R R Materiály a TZP tepelé zpracováí ěrých čleů Měrý čle je echaicy obrobe a tepelě zpracová. Musí splňovat: vysoou stabilitu rozěrů vysoou odolost pružosti iiálí vitří putí iiálí ez pružosti 600MPa vysoou vrubovou houževatost Běžě se používají ateriály tř. 16 (větší ěré čley) Nědy i tř. 19 Ve zvláštích případech broz, dural, osaz TZP a čistě obrobeých polotovarech, aleí z ochraé atosféry do oleje ebo vzduchu a zrazeí a 80 C. Poté dvojité popouštěí.

9 09 Schéa alepeí a zapojeí tezoetrů pro tah tla, celý ost 1 ěřící a tři opezačí a celý ost čtveřice síačů. Proveďte výpočet podle záladí rovice. Jede tezoetr a tělese. Zapojeí je do ůstu, čili za předpoladu, že teplota tělesa i teplota plechu, de jsou uístěy zbývající 3 tezoetry je stejá, dojde e opezaci teploty. Při použití 1 ativího tezoetru je zěa výstupího apětí v závislosti a deforaci poěrě alá. Platí vztah: R = R tezoetry a tělese. Nejčastěji používaé zapojeí, dosahuje se jí axiálí citlivosti. Parazití ohybové aáháí je eliiováo. V případě ocelového tělesa se použití tezoetrů a tělese dosahuje až.6x vyšší citlivosti ež je tou u jedoho tezoetru. Platí vztah: 1 + µ R = R h

10 10 Typy růžic etalicých odporových tezoetrů (ěřeí dvouosé apjatosti) a typy odporových tezoetrů pro vysoé teploty a jejich apliace a ěřeý objet. Tezoetry pro vysoé teploty 1) Mříža tezoetru je vyráběa jao fóliová, podloža je ze žáruvzdoré oceli. Mříža je í přilepea speciálí vysooteplotí tele. Podloža á specifiováo přesé ísto pro svařeí s ěřící objete. ) Fóliový ebo drátový tezoetr je alepe a saolepící podložce s alou adhezí. Na ěřeý objet se aese vysooteplotí tel a terý se přitlačí tezoetr podložou vzhůru. Poté se podloža z viutí tezoetru odlepí a a viutí se aese další vrstva telu a zahřeje se a teplotu ole 950. Na veliost teploty a teré lze s tezoetre ěřit á vliv ateriál ěřícího viutí. Pt-W (800 C)

11 11 Síače echaicých veliči s odporovýi tezoetry, schéa čiosti, záladí paraetry, eliearita síače, hystereze. Záladí částí síače je pružý ovový ěrý čle s alepeýi odporovýi tezoetry, teré sledují jeho elasticou povrchovou deforaci, vyvolaou účie echaicé veličiy. Záladí roe je převod ěřeé veličiy X a poěrou deforaci ε ativí části ěrého čleu. Odporovýi tezoetry se ve druhé stupi obvodu vytvoří odpovídající poěrá zěa odporu, jejíž převod a výstupí apětí vyžaduje u pasivího síače poocý zdroj apájecího apětí. Závislost ezi ěřeou veličiou X a výstupí apětí je staovea teoreticý výpočte ebo přesěji alibrací dle vztahu X=*. Je požadováa lieárí závislost, čili usí být ostata. X ε R R Záladí paraetry síačů: 1) Jeovité zatížeí ) Neliearita 3) Hystereze ) Reproduovatelost 5) Sloučeá chyba 6) Izolačí odpor Hystereze je axiálí rozdíl ezi dvěa hodotai výstupího sigálu pro jedo zatížeí. Neliearita je odchyla od ideálího tvaru příy.

12 1 Kostruce síače tlaové síly s odporovýi tezoetry, teoreticý výpočet rozvážeí ostu /, schéa zapojeí a alepeí tezoetrů, schéa síače s ulový vrchlíe. Požadavy: Jedozačý sěr působeí tlaové síly Jedozačé ísto zavedeí tlaové síly (apř. ulový vrchlí) Červeá, Bílá apájecí apětí Modrá, zeleá - výstup Rozvážeí ostu: = ( ε 1 ε + ε3 ε ) = ( ε ( µε) + ε ( µε) ) = ε ( 1+ µ ) = ε( 1+ µ ) Síač s ulový vrchlíe: 1) Válcový dutý ěrý čle ) Ochraý obal 3) Vío s těsící ebráou ) Šrouby 5) Kulový vrchlí 6) Nádoba s vysušovací prostřede 7) Průchoda 8) Koetor

13 13 Kostruce síače routícího oetu s odporovýi tezoetry, záladí výpočet, schéa zapojeí a alepeí tezoetrů. Červeá, Bílá apájecí apětí Modrá, zeleá výstup Rozvážeí ostu: = ( ε1 ε + ε 3 ε ) = ε = ε Povrchová deforace: M ε = W Deforace pro celý ost: = ε ε ost

14 1 Kostruce síače ohybového oetu s odporovýi tezoetry, teoreticý výpočet, schéa zapojeí a alepeí tezoetrů. Rozvážeí ostu: = ( ε1 ε + ε 3 ε ) = ε ( ε ) + ε ( ε ) = ε = ( ) ε Povrchová deforace: ε = σ o E Pov. deforace pro ost: = ε ε c

15 15 Ostatí pasiví síače, jejich fyziálí pricip, schéata a ěteré apliace (idučostí, apacití atd.). Typy síačů: Ativí síač geeruje eletricé apětí, apř teročláy apod. Hodotu lze přío ěřit bez utosti přivést síači ějaou další eergii. Pasiví ěí se ějaá fyziálí veličia, apř. odpor, apacita Idučostí síače Pricip je, že ějaá vější echaicá síla zěí idučost. Zěu idučosti lze udělat: Zěou poštu závitů cívy Zěou ebo ustáleý pohybe jádra cívy Vyhodoceí se provádí v ěřiči idučosti, tj. ějaý rezoačí LC čláe a zěa idučosti ůže být převedea a zěu frevece oscilátoru s taovou to cívou. Přílade jsou hledače poladů de po přiblížeí ovového tělesa cívce dojde e zěě tóu ve sluchátách. Použití: síače dráhy, polohy, tlaové síly Síač dráhy Kapacití síače Pricip je, že ějaá vější echaicá síla zěí apacitu. Zěu apacity lze udělat: Zěou plochy eletrod odezátoru Zěou vzdáleosti eletrod odezátoru Tepelý působeí a dieletriu odezátoru epoužívá se.

16 16 Ativí síače, jejich fyziálí pricip, schéata a ěteré apliace. Idučí síače Pricipe je, že se a cívu působí ěící se ageticé pole a a záladě eletroageticé iduce dochází v této zěě ageticého pole e vziu apětí a cívce. Paliže se ag. pole eěí, je a cívce 0V. Použití: ěřeí rychlosti, otáče apod. Piezoeletricé síače Jedá se o destičy vyplěé speciálí dieletrie. Vlastostí je, že při vziu tlau a toto dieletriu vziá arušeí rystalicé strutury veli alé apětí, teré se dá ěřit. Využití jao síače tlau, zrychleí apod Teročláy Slouží a ěřeí teploty. Jedá se o galvaicé spojeí drátů růzých ovů, de vziá v závislosti a teplotě apětí. Podle ateriálu teročláu lze rozdělit tyto čláy podle axiálí a iiálí použitelé teploty. Podle typu ochray těchto drátů lze určit v jaé prostředí teročláe bude provozová. Součástí je opezačí vedeí. V provozí rozsahu je charateristia teročláu lieárí. Teročláe a Orlíu.

17 17. Bloové schéa zapojei přístrojů, a lepeí a zapojei tezoetru pro ěřeí tlau a rutu, postup ěřeí a vyhodocei (otáza ze cvičei). Tla: Rozvážeí ostu: = ( ε ε + ε ε ) = ( ε ( µε) + ε ( µε) ) = ε ( 1+ µ ) = ε( 1+ µ ) 1 Povrchová deforace pro celý ost: = ε ( 1+ µ ) = 13,8 ( 1+ 0,33) Krut: 3 ε ost Rozvážeí ostu: = ( ε1 ε + ε 3 ε ) = ε = ε Povrchová deforace pro ost: = ε ε ost Postup: Vypočítat axiálí hodoty pro ax. zatížeí tlae ebo rute, podle toho astavit zesilovač u liiového zapisovače a ultietru Kopezátor: astavit -fator, odečítat hodoty deforace Liiový zapisovač: provést alibraci a ax. hodotu ze zesilovače, zatěžovat, aučit Hau pracovat s pravíte, zapsat hodoty. Do tabule přepočítat dle alibrace hodoty pro celý ost. Multietr: provést alibraci, zapsat hodoty. Do tabule přepočítat dle alibrace hodoty pro celý ost. Grafy, rovice regrese, zhodotit ja se jedotlivé etody liší.

18 18 Bloové schéa zapojei přístrojů, alepeí a zapojeí tezoetrů pro ěřeí tahu a ohybu, postup ěřeí a vyhodocei (otáza ze cvičeí). Tah Rozvážeí ostu: = ( ε ε + ε ε ) = ( ε ( µε) + ε ( µε) ) = ε ( 1+ µ ) = ε( 1+ µ ) Povrchová deforace pro ost: ε = ε ( 1+ µ ) Ohyb 1 c 3 Rozvážeí ostu: = ( ε ε + ε ε ) = ( ε ( ε ) + ε ( ε )) = ε = ε ε c Pov. deforace pro ost: = ε 1 3 Postup: Vypočítat axiálí hodoty pro ax. zatížeí tahe ebo ohybe, podle toho astavit zesilovač u liiového zapisovače a ultietru Kopezátor: astavit -fator, odečítat hodoty deforace Liiový zapisovač: provést alibraci a ax. hodotu ze zesilovače, zatěžovat, aučit Hau pracovat s pravíte, zapsat hodoty. Do tabule přepočítat dle alibrace hodoty pro celý ost. Multietr: provést alibraci, zapsat hodoty. Do tabule přepočítat dle alibrace hodoty pro celý ost. Grafy, rovice regrese, zhodotit ja se jedotlivé etody liší.

NEPARAMETRICKÉ METODY

NEPARAMETRICKÉ METODY NEPARAMETRICKÉ METODY Jsou to metody, dy předmětem testu hypotézy eí tvrzeí o hodotě parametru ějaého orétího rozděleí, ale ulová hypotéza je formulováa obecěji, apř. jao shoda rozděleí ebo ezávislost

Více

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin 3. Charateristiy a parametry áhodých veliči Úolem této apitoly je zavést pomocý aparát, terým budeme dále popisovat pomocí jedoduchých prostředů áhodé veličiy. Taovýmto aparátem jsou tzv. parametry ebo

Více

1) Vypočtěte ideální poměr rozdělení brzdných sil na nápravy dvounápravového vozidla bez ABS.

1) Vypočtěte ideální poměr rozdělení brzdných sil na nápravy dvounápravového vozidla bez ABS. Dopraví stroje a zařízeí odborý zálad AR 04/05 Idetifiačí číslo: Počet otáze: 6 Čas : 60 miut Počet bodů Hodoceí OTÁZKY: ) Vypočtěte eálí poměr rozděleí brzdých sil a ápravy dvouápravového vozla bez ABS.

Více

1. Vztahy pro výpočet napěťových a zkratových

1. Vztahy pro výpočet napěťových a zkratových EE/E Eletráry ztahy pro výpočet apěťových a zratových poměrů. ztahy pro výpočet apěťových a zratových poměrů ýpočty lze provádět: ve fyziálích jedotách v poměrých jedotách v procetích jedotách Procetí

Více

Souměrné složkové soustavy Rozklad nesymetrického napětí: Soustava sousledná (1), zpětná (2) a netočivá (0). Odtud (referenční fáze A) kde. 3 j.

Souměrné složkové soustavy Rozklad nesymetrického napětí: Soustava sousledná (1), zpětná (2) a netočivá (0). Odtud (referenční fáze A) kde. 3 j. ouměré složové soustavy Rozlad esymetricého apětí: B B B B A A A A oustava sousledá (), zpětá () a etočivá (). Odtud (referečí fáze A) B A B A de 3 j e 3 j 3 4 j e 3 j Maticově B A AB verzě AB B A 3 3f

Více

S k l á d á n í s i l

S k l á d á n í s i l S l á d á í s i l Ú o l : Všetřovat rovováhu tří sil, působících a tuhé těleso v jedom bodě. P o t ř e b : Viz sezam v desách u úloh a pracovím stole. Obecá část: Při sládáí soustav ěolia sil působících

Více

Měření na trojfázovém transformátoru naprázdno a nakrátko.

Měření na trojfázovém transformátoru naprázdno a nakrátko. Úol: Měřeí a trojfázovém trasformátoru aprázdo a aráto. 1. Změřte a areslete charateristiy aprázdo trojfázového trasformátoru 2,, P, cos = f ( 1) v rozmezí 4-1 V. Zdůvoděte průběh charateristi 2 = f (

Více

II. Soustavy s konečným počtem stupňů volnosti

II. Soustavy s konečným počtem stupňů volnosti Jiří Máca - atedra echaiy - B35 - tel. 435 4500 aca@fsv.cvut.cz. Pohybové rovice. Vlastí etlueé itáí 3. Vyuceé etlueé itáí 4. Volé etlueé itáí 5. Metoda ostat poddajosti 6. Přílady 7. Staticá odezace 8.

Více

2 IDENTIFIKACE H-MATICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNOT

2 IDENTIFIKACE H-MATICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNOT 2 IDENIFIKACE H-MAICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNO omáš Novotý ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ ECHNICKÉ V PRAZE Faulta eletrotechicá Katedra eletroeergetiy. Úvod Metody založeé a loalizaci poruch pomocí H-matic

Více

Budeme pokračovat v nahrazování funkce f(x) v okolí bodu a polynomy, tj. hledat vhodné konstanty c n tak, aby bylo pro malá x a. = f (a), f(x) f(a)

Budeme pokračovat v nahrazování funkce f(x) v okolí bodu a polynomy, tj. hledat vhodné konstanty c n tak, aby bylo pro malá x a. = f (a), f(x) f(a) Předáša 7 Derivace a difereciály vyšších řádů Budeme poračovat v ahrazováí fuce f(x v oolí bodu a polyomy, tj hledat vhodé ostaty c ta, aby bylo pro malá x a f(x c 0 + c 1 (x a + c 2 (x a 2 + c 3 (x a

Více

5. Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu

5. Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu 5 3.3.8 8:44 Josef Herdla lieárí difereciálí rovice -tého řádu 5. Lieárí difereciálí rovice -tého řádu (rovice s ostatími oeficiety) ( ), a,, a (5.) ( ) ( ) y a y a y ay q L[ y] y a y a y a y, q je spojitá

Více

Geometrické uspořádání koleje

Geometrické uspořádání koleje Geoetricé uspořádáí oeje rají přechodice Otto Páše, doc. Ig. Ph.D. Ústav žeezičích ostrucí a staveb Tato prezetace ba vtvoře pro studijí úče studetů. ročíu baaářsého studia oboru ostruce a dopraví stavb

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava ENERGETIKA U ŘÍZENÝCH ELEKTRICKÝCH POHONŮ. 1.

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava ENERGETIKA U ŘÍZENÝCH ELEKTRICKÝCH POHONŮ. 1. Katedra obecé eletrotechiy Faulta eletrotechiy a iformatiy, VŠB - TU Ostrava EERGETIKA U ŘÍZEÝCH EEKTRICKÝCH POHOŮ Předmět : Rozvody eletricé eergie v dolech a lomech. Úvod: Světový tred z hledisa eletricé

Více

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y

L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE KATED RA F YZIKY L A B O R A T O R N Í C V I Č E N Í Z F Y Z I K Y Jméo TUREČEK Daiel Datum měřeí 8.11.2006 Stud. rok 2006/2007 Ročík 2. Datum odevzdáí 15.11.2006 Stud.

Více

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce)

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) foliove (kovova folie na podlozce) Ad a) Odporove dratky

Více

Bezpečnostní technika

Bezpečnostní technika Bezpečostí techika Modul pro hlídáí otáčeí a kotrolu zastaveí BH 5932 safemaster Grafické zázorěí fukce splňuje požadavky ormy EN 60204-1, kocepčí řešeí se dvěma kaály, vstupy pro iiciátory (símače) pp,

Více

Kruhový diagram. 1. Z odečtených hodnot pro jmenovité primární napětí nakreslete kruhový diagram. Asynchronní motor. P n =2kW n =905ot/min

Kruhový diagram. 1. Z odečtených hodnot pro jmenovité primární napětí nakreslete kruhový diagram. Asynchronní motor. P n =2kW n =905ot/min TO - VŠB FE Datum měřeí E L E K T R C K É Kruhový diagram S T R O J E říjmeí Jméo Supia (hodoceí). Z odečteých hodot pro jmeovité primárí apětí areslete ruhový diagram.. Schéma zapojeí ;~;5Hz;x/4V L L

Více

1. Měření ve fyzice, soustava jednotek SI

1. Měření ve fyzice, soustava jednotek SI . Měřeí ve fyzice, soustava jedotek SI Fyzika: - je věda o hotě (ta eistuje ve dvou forách jako látka, ebo jako pole), o jejích ejobecějších vlastostech, stavech, zěách, iterakcích Rozděleí fyziky: a)

Více

Doc. Ing. Dagmar Blatná, CSc.

Doc. Ing. Dagmar Blatná, CSc. PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Doc. Ig. Dagmar Blatá, CSc. Statsta statstcé údaje o hromadých jevech čost, terá vede zísáí statstcých údajů a jejch zpracováí teore statsty - věda o stavu, vztazích a vývoj

Více

Nálitky. Obr. 1 Schematický přehled typů nálitků

Nálitky. Obr. 1 Schematický přehled typů nálitků Nálitky Hlaví požadavky pro výpočet álitku: 1. doba tuhutí álitku > doba tuhutí odlitku 2. objem álitku(ů) musí být větší ež objem stažeiy v odlitku 3. musí být umožěo prouděí kovu z álitku do odlitku

Více

Identifikátor materiálu: ICT 2 59

Identifikátor materiálu: ICT 2 59 Idetifiátor materiálu: ICT 59 Registračí číslo projetu Název projetu Název příjemce podpory ázev materiálu (DUM) Aotace Autor Jazy Očeávaý výstup Klíčová slova Druh učebího materiálu Druh iterativity Cílová

Více

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE

2 STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE STEJNORODOST BETONU KONSTRUKCE Cíl kapitoly a časová áročost studia V této kapitole se sezámíte s možostmi hodoceí stejorodosti betou železobetoové kostrukce a prakticky provedete jede z možých způsobů

Více

1. Základy měření neelektrických veličin

1. Základy měření neelektrických veličin . Základy měřeí eelektrických veliči.. Měřicí řetězec Měřicí řetězec (měřicí soustava) je soubor měřicích čleů (jedotek) účelě uspořádaých tak, aby bylo ožě split požadovaý úkol měřeí, tj. získat iformaci

Více

Funkční měniče. A. Na předloženém aproximačním funkčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funkci danou tabulkou:

Funkční měniče. A. Na předloženém aproximačním funkčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funkci danou tabulkou: Funční měniče. Zadání: A. Na předloženém aproximačním funčním měniči s operačním zesilovačem realizujícím funci danou tabulou: proveďte: U / V / V a) pomocí oscilosopu měnič nastavte b) změřte na něm jeho

Více

1. Čím se zabývá 4PP? zabývá se určováním deformace a porušováním celistvých těles v závislosti na vnějším zatížení

1. Čím se zabývá 4PP? zabývá se určováním deformace a porušováním celistvých těles v závislosti na vnějším zatížení . Čím se zabývá 4PP? zabývá se určováím deformace a porušováím celstvých těles v závslost a vějším zatížeí. Defce obecého apětí + apjatost v bodě tělesa -apětí - je to apětí v určtém bodě určtého tělesa.

Více

OVMT Přesnost měření a teorie chyb

OVMT Přesnost měření a teorie chyb Přesost měřeí a teorie chyb Základí pojmy Naměřeé údaje ejsou ikdy absolutě přesé, protože skutečé podmíky pro měřeí se odlišují od ideálích. Při každém měřeí vzikají odchylky od správých hodot chyby.

Více

Přenos a rozvod elektrické energie (A1M15PRE)

Přenos a rozvod elektrické energie (A1M15PRE) Přeos a rozvod eletricé eergie (AM5PRE) Témata: Eletricé parametry prvů E Ustáleé chody E, umericé metody Proudová zatížitelost vedeí Eletromageticé pole, hlu vedeí Zařízeí FACT, HVDC Mechaia vedeí Ochray

Více

3.4.7 Můžeme ušetřit práci?

3.4.7 Můžeme ušetřit práci? 3.4.7 Můžeme ušetřit práci? Předpolady: 030404 Pomůcy: Pedaoicá pozáma: Hodia je oraizováa jao supiová práce. Třída je rozdělea a čtyřčleé supiy, aždý ze čleů má jedu možost ozultovat se mou ebo mě předat

Více

Lineární regrese ( ) 2

Lineární regrese ( ) 2 Leárí regrese Častým úolem je staoveí vzájemé závslost dvou (č více) fzálích velč a její matematcé vjádřeí. K tomuto účelu se používají růzé regresí metod, pomocí chž hledáme vhodou fuc f (), apromující

Více

3. Sekvenční obvody. b) Minimalizujte budící funkce pomocí Karnaughovy mapy

3. Sekvenční obvody. b) Minimalizujte budící funkce pomocí Karnaughovy mapy 3.1 Zadáí: 3. Sekvečí obvody 1. Navrhěte a realizujte obvod geerující zadaou sekveci. Postupujte ásledově: a) Vytvořte vývojovou tabulku pro zadaou sekveci b) Miimalizujte budící fukce pomocí Karaughovy

Více

Laboratorní práce č. 10 Úloha č. 9. Polarizace světla a Brownův pohyb:

Laboratorní práce č. 10 Úloha č. 9. Polarizace světla a Brownův pohyb: ruhlář Michal 8.. 5 Laboratorí práce č. Úloha č. 9 Polarizace světla a Browův pohyb: ϕ p, C 4% 97,kPa Úkol: - Staovte polarizačí schopost daého polaroidu - Určete polarimetrem úhel stočeí kmitavé roviy

Více

Měřící technika - MT úvod

Měřící technika - MT úvod Měřící techika - MT úvod Historie Už Galileo Galilei zavádí vědecký přístup k měřeí. Jeho výrok Měřit vše, co je měřitelé a co eí měřitelým učiit platí stále. - jedotá soustava jedotek fyz. veliči - símače

Více

23. Mechanické vlnění

23. Mechanické vlnění 3. Mechaické vlěí Mechaické vlěí je děj, při kterém částice pružého prostředí kmitají kolem svých rovovážých poloh a teto kmitavý pohyb se přeáší (postupuje) od jedé částice k druhé vlěí může vzikout pouze

Více

Diskrétní Fourierova transformace

Diskrétní Fourierova transformace Disrétí Fourierova trasformace Záladí idea trasformace x Trasformace Zpracováí v časové oblasti Zpracováí v trasform. oblasti x Iverzí Trasformace Spojitá Fourierova trasformace f j πft x t e dt Disrétí

Více

Ústav fyzikálního inženýrství Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně GEOMETRICKÁ OPTIKA. Přednáška 10

Ústav fyzikálního inženýrství Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně GEOMETRICKÁ OPTIKA. Přednáška 10 Ústav yzikálího ižeýrství Fakulta strojího ižeýrství VUT v Brě GEOMETRICKÁ OPTIKA Předáška 10 1 Obsah Základy geometrické (paprskové) optiky - Zobrazeí cetrovaou soustavou dvou kulových ploch. Rovice čočky.

Více

k(k + 1) = A k + B. s n = n 1 n + 1 = = 3. = ln 2 + ln. 2 + ln

k(k + 1) = A k + B. s n = n 1 n + 1 = = 3. = ln 2 + ln. 2 + ln Číselé řady - řešeé přílady ČÍSELNÉ ŘADY - řešeé přílady A. Součty řad Vzorové přílady:.. Přílad. Určete součet řady + = + 6 + +.... Řešeí: Rozladem -tého čleu řady a parciálí zlomy dostáváme + = + ) =

Více

Měření indukčností cívek

Měření indukčností cívek 7..00 Ṫeorie eletromagneticého pole Měření indučností cíve.......... Petr Česá, studijní supina 05 Letní semestr 000/00 . Měření indučností cíve Měření vlastní a vzájemné indučnosti válcových cíve ZAÁNÍ

Více

Základní požadavky a pravidla měření

Základní požadavky a pravidla měření Základí požadavky a pravidla měřeí Základí požadavky pro správé měřeí jsou: bezpečost práce teoretické a praktické zalosti získaé přípravou a měřeí přesost a spolehlivost měřeí optimálí orgaizace průběhu

Více

7. Analytická geometrie

7. Analytická geometrie 7. Aaltická geoetrie Studijí tet 7. Aaltická geoetrie A. Příka v roviě ϕ s A s ϕ s 2 s 1 B p s ϕ = (s1, s 2 ) sěrový vektor přík p orálový vektor přík p sěrový úhel přík p k = tgϕ = s 2 s 1 sěrice příkp

Více

Nalezení výchozího základního řešení. Je řešení optimální? ne Změna řešení

Nalezení výchozího základního řešení. Je řešení optimální? ne Změna řešení Sipleová etoda: - patří ezi uiverzálí etody řešeí úloh lieárího prograováí. - de o etodu iteračí, t. k optiálíu řešeí dospíváe postupě, krok za kroke. - výpočetí algoritus se v každé iteraci rozpadá do

Více

Sekvenční logické obvody(lso)

Sekvenční logické obvody(lso) Sekvečí logické obvody(lso) 1. Logické sekvečí obvody, tzv. paměťové čley, jsou obvody u kterých výstupí stavy ezávisí je a okamžitých hodotách vstupích sigálů, ale jsou závislé i a předcházejících hodotách

Více

1.1. Indukované napětí Φ. t t

1.1. Indukované napětí Φ. t t . Trasformátory Trasformátor má dvě ebo více viutí a společém mageticém obvodu. Přivedeme-li apětí a primárí cívu trafa, protéající proud vybudí mageticý to a te iduuje do seudárího viutí apětí... duovaé

Více

1 ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE

1 ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE ROVNOMĚRNOST BETONU KONSTRUKCE Cíl kapitoly a časová áročost studia V této kapitole se sezámíte s možostmi hodoceí rovoměrosti betou železobetoové kostrukce a prakticky provedete jede z možých způsobů

Více

Metodický postup pro určení úspor primární energie

Metodický postup pro určení úspor primární energie Metodický postup pro určeí úspor primárí eergie Parí protitlaká turbía ORGRZ, a.s., DIVIZ PLNÉ CHNIKY A CHMI HUDCOVA 76, 657 97 BRNO, POŠ. PŘIHR. 97, BRNO 2 z.č. Obsah abulka hodot vstupujících do výpočtu...3

Více

1. Definice elektrického pohonu 1.1 Specifikace pohonu podle typu poháněného pracovního stroje 1.1.1 Rychlost pracovního mechanismu

1. Definice elektrického pohonu 1.1 Specifikace pohonu podle typu poháněného pracovního stroje 1.1.1 Rychlost pracovního mechanismu 1. Defiice elektrického pohou Pod pojmem elektrický poho rozumíme soubor elektromechaických vazeb a vztahů mezi pracovím mechaismem a elektromechaickou soustavou. Mezi základí tři části elektrického pohou

Více

Téma: 11) Dynamika stavebních konstrukcí

Téma: 11) Dynamika stavebních konstrukcí Počítačová podpora statických výpočtů Téma: ) Dyamika stavebích kostrukcí Katedra stavebí mechaiky Fakulta stavebí, VŠB V Techická uiverzita Ostrava Rozděleí mechaiky Statika Zabývá se problematikou působeí

Více

Didaktika výpočtů v chemii

Didaktika výpočtů v chemii Didaktika výpočtů v cheii RNDr. ila Šídl, Ph.D. 1 Didaktické zpracováí Pojy: olárí hotost (), hotostí zloek (w), látková ožství (), olárí obje ( ), Avogadrova kostata N A, látková a hotostí kocetrace (c,

Více

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n

základním prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polynomiální n Petra Suryková Modelováí křivek základím prvkem teorie křivek v počítačové grafice křivky polyomiálí Q( t) a a t... a t polyomiálí křivky můžeme sado vyčíslit sado diferecovatelé lze z ich skládat křivky

Více

Měření na D/A a A/D převodnících

Měření na D/A a A/D převodnících Měřeí a D/A a A/D převodících. Zadáí A. Na D/A převodíku ealizovaém pomocí MDAC 8: a) Změřte závislost výstupího apětí převodíku v ozsahu až V a zvoleé vstupí kombiaci sousedích kódových slov. Měřeí poveďte

Více

ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ VÝPOČTY (S VYUŽITÍM EXCELU)

ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ VÝPOČTY (S VYUŽITÍM EXCELU) ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ VÝPOČTY (S VYUŽITÍM EXCELU) Základy teorie pravděpodobosti měřeí chyba měřeí Provádíme kvalifikovaý odhad áhodá systematická výsledek ejistota výsledku Základy teorie pravděpodobosti

Více

1.1. Primitivní funkce a neurčitý integrál

1.1. Primitivní funkce a neurčitý integrál Mateatia II. NEURČITÝ INTEGRÁL.. Priitiví fuce a eurčitý itegrál Defiice... Říáe, že fuce F( ) je v itervalu ( ab, ) priitiví fucí fuci f ( ), platí-li pro všecha ( ab, ) vztah F = f. Defiice... Možia

Více

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen 8 Vzorec pro -tý čle Předpolady: 80 Pedagogicá pozáma: Přílady a hledáí dalších čleů posloupostí a a objevováí vzorců pro -tý čle do začé míry odpovídají typicým příladům z IQ testů, teré studeti zají

Více

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen 8.. Vzorec pro -tý čle Předpolady: 80 Pedagogicá pozáma: Myslím, že jde o jedu z velmi pěých hodi. Přílady a hledáí dalších čleů posloupostí a a objevováí vzorců pro -tý čle do začé míry odpovídají typicým

Více

Stísněná plastická deformace PLASTICITA

Stísněná plastická deformace PLASTICITA Stísěá asticá deformace PLASTICITA STÍSNĚNÁ PLASTICKÁ DEORACE VE STATICKY NEURČITÝCH ÚLOHÁCH Elasticé řešeí: N cos, N N cos. Největší síla, tero může prt přeést: N S. Prt přejde do ast. stav prví při zatěž.síle

Více

Mezní stavy konstrukcí a jejich porušov. Hru IV. Milan RůžR. zbynek.hruby.

Mezní stavy konstrukcí a jejich porušov. Hru IV. Milan RůžR. zbynek.hruby. ováí - Hru IV /6 ováí Hru IV Mila RůžR ůžička, Josef Jureka,, Zbyěk k Hrubý zbyek.hruby hruby@fs.cvut.cz ováí - Hru IV /6 ravděpodobostí úavové diagramy s uvažováím předpětí R - plocha ve čtyřrozměrém

Více

Přijímací řízení akademický rok 2013/2014 NavMg. studium Kompletní znění testových otázek matematika a statistika

Přijímací řízení akademický rok 2013/2014 NavMg. studium Kompletní znění testových otázek matematika a statistika Přijímcí řízeí kdemický rok /4 NvMg studium Kompletí zěí testových otázek mtemtik sttistik Koš Zěí otázky Odpověď ) Odpověď b) Odpověď c) Odpověď d) Správá odpověď efiičí obor fukce defiové předpisem f

Více

Aplikace teorie neuronových sítí

Aplikace teorie neuronových sítí Aplikace teorie euroových sítí Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické iforatiky Mateaticko-fyzikálí fakulta Uiverzity Karlovy v Praze Zpracováí časových vzorů (teporal processig) Stadardí algoritus

Více

Vážeí zákazíci dovolujeme si Vás upozorit že a tuto ukázku kihy se vztahují autorská práva tzv. copyright. To zameá že ukázka má sloužit výhradì pro osobí potøebu poteciálího kupujícího (aby èteáø vidìl

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického odporu

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, měření elektrického odporu rčeo studetům středího vzděláváí s maturití zkouškou, druhý ročík, měřeí elektrického odporu Pracoví list - příklad vytvořil: Ig. Lubomír Koříek Období vytvořeí VM: říje 2013 Klíčová slova: elektrický

Více

Aplikace marginálních nákladů. Oceňování ztrát v distribučním rozvodu

Aplikace marginálních nákladů. Oceňování ztrát v distribučním rozvodu Apliace margiálích áladů Oceňováí ztrát v distribučím rozvodu Učebí text předmětu MES Doc. Ig. J. Vastl, CSc. Celové ročí álady a ztráty N P ( T ) z z sj z wj Kč de N z celové ročí álady a ztráty *Kč+

Více

8.2.1 Aritmetická posloupnost I

8.2.1 Aritmetická posloupnost I 8.2. Aritmetická posloupost I Předpoklady: 80, 802, 803, 807 Pedagogická pozámka: V hodiě rozdělím třídu a dvě skupiy a každá z ich dělá jede z prvích dvou příkladů. Čley posloupostí pak při kotrole vypíšu

Více

Aplikovaná informatika. Podklady předmětu Aplikovaná informatika pro akademický rok 2006/2007 Radim Farana. Obsah. Algoritmus

Aplikovaná informatika. Podklady předmětu Aplikovaná informatika pro akademický rok 2006/2007 Radim Farana. Obsah. Algoritmus Podklady předmětu pro akademický rok 006007 Radim Faraa Obsah Tvorba algoritmů, vlastosti algoritmu. Popis algoritmů, vývojové diagramy, strukturogramy. Hodoceí složitosti algoritmů, vypočitatelost, časová

Více

bpm kmh cadence ALTITUDE watt rpm ROX 9.1

bpm kmh cadence ALTITUDE watt rpm ROX 9.1 BIKE COMPUTER bpm heart rate ALTITUDE rpm mh expasio cadece Power calculatio watt ROX 9.1 Návod obsluze ČEŠTINA Obsah 1 Úvod a obsah baleí... 4 1.1 Úvod... 4 1.2 Obsah baleí... 4 2 Motáž computeru SIGMA

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V kompresoru je kotiuálě stlačová objemový tok vzduchu [m 3.s- ] o teplotě 20 [ C] a tlaku 0, [MPa] a tlak 0,7 [MPa]. Vypočtěte objemový tok vzduchu vystupujícího z kompresoru, jeho teplotu a příko

Více

Nejistoty měření. Aritmetický průměr. Odhad směrodatné odchylky výběrového průměru = nejistota typu A

Nejistoty měření. Aritmetický průměr. Odhad směrodatné odchylky výběrového průměru = nejistota typu A Nejstoty měřeí Pro každé přesé měřeí potřebujeme formac s jakou přesostí bylo měřeí provedeo. Nejstota měřeí vyjadřuje terval ve kterém se achází skutečá hodota měřeé velčy s určtou pravděpodobostí. Nejstota

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národí iformačí střediso pro podporu vality Problémy s uazateli způsobilosti a výoosti v praxi Dr.Jiří Michále, CSc. Ústav teorie iformace a automatizace AVČR Uazatel způsobilosti C p Předpolady: ormálí

Více

STATISTIKA. Základní pojmy

STATISTIKA. Základní pojmy Statistia /7 STATISTIKA Záladí pojmy Statisticý soubor oečá eprázdá možia M zoumaých objetů schromážděých a záladě toho, že mají jisté společé vlastosti záladí statisticý soubor soubor všech v daé situaci

Více

10 částic. 1,0079 1, kg 1, kg. 1, kg. 6, , kg 0, kg 1,079g

10 částic. 1,0079 1, kg 1, kg. 1, kg. 6, , kg 0, kg 1,079g ..7 oláí veličiy I Předpoklady: 0 Opakováí z iulé hodiy: Ato uhlíku A C C je přibližě x těžší ež ato H. Potřebujee,0 0 atoů uhlíku C abycho dohoady získali g látky. Pokud áe,0 0 částic látky, říkáe, že

Více

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr Náhodý výběr 1 Náhodý výběr Matematická statistika poskytuje metody pro popis veliči áhodého charakteru pomocí jejich pozorovaých hodot, přesěji řečeo jde o určeí důležitých vlastostí rozděleí pravděpodobosti

Více

Návod pro výpočet základních induktorů s jádrem na síťové frekvenci pro obvody výkonové elektroniky.

Návod pro výpočet základních induktorů s jádrem na síťové frekvenci pro obvody výkonové elektroniky. Návod pro cvičeí předmětu Výkoová elektroika Návod pro výpočet základích iduktorů s jádrem a síťové frekveci pro obvody výkoové elektroiky. Úvod V obvodech výkoové elektroiky je možé většiu prvků vyrobit

Více

P1: Úvod do experimentálních metod

P1: Úvod do experimentálních metod P1: Úvod do epermetálích metod Chyby a ejstoty měřeí - Každé měřeí je zatížeo určtou epřesostí, která je způsobea ejrůzějším egatvím vlvy, vyskytujícím se v procesu měřeí. - Výsledek měřeí se díky tomu

Více

HODNOTY, MĚŘENÍ STATOROVÝCH ODPORŮ

HODNOTY, MĚŘENÍ STATOROVÝCH ODPORŮ 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI ASYNCHRONNÍHO MOTORU, ŠTÍTKOVÉ HODNOTY, MĚŘENÍ STATOROVÝCH ODPORŮ 1. Kostrukce asychroího stroje Úkol: Sezámit se s kostrukčím uspořádáím a rozložeím viutí statoru a s možými variatami

Více

Deskriptivní statistika 1

Deskriptivní statistika 1 Deskriptiví statistika 1 1 Tyto materiály byly vytvořey za pomoci gratu FRVŠ číslo 1145/2004. Základí charakteristiky souboru Pro lepší představu používáme k popisu vlastostí zkoumaého jevu určité charakteristiky

Více

A3M38ZDS Zpracování a digitalizace analogových signálů

A3M38ZDS Zpracování a digitalizace analogových signálů 3M38ZS Zpracováí a digitalizace aalogových sigálů doc. Ig. Jose Vedral, CSc Osovy předášek:. Operačí zesilovače, typy, vlastosti, teorie zpěté vazby. Měřicí zesilovače apětí, proudu, itegračí, ábojové,

Více

Příklady k přednášce 9 - Zpětná vazba

Příklady k přednášce 9 - Zpětná vazba Příklady k předášce 9 - Zpětá vazba Michael Šebek Automatické řízeí 205 6--5 Příklad: Přibližá iverze tak průřezu s výškou hladiy y(t), přítokem u(t) a odtokem dy() t dt + 2 yt () = ut () Cíl řízeí: sledovat

Více

Geometrická optika. Zákon odrazu a lomu světla

Geometrická optika. Zákon odrazu a lomu světla Geometrická optika Je auka o optickém zobrazováí. Je vybudováa a 4 zákoech, které vyplyuly z pozorováí a ke kterým epotřebujeme zalosti o podstatě světla: ) přímočaré šířeí světla (paprsky) ) ezávislost

Více

Pro statistické šetření si zvolte si statistický soubor např. všichni žáci třídy (několika tříd, školy apod.).

Pro statistické šetření si zvolte si statistický soubor např. všichni žáci třídy (několika tříd, školy apod.). STATISTIKA Statistické šetřeí Proveďte a vyhodoťte statistické šetřeí:. Zvolte si statistický soubor. 2. Zvolte si určitý zak (zaky), které budete vyhodocovat. 3. Určete absolutí a relativí četosti zaků,

Více

KABELY. Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodné vlákno): metalické kabely optické kabely

KABELY. Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodné vlákno): metalické kabely optické kabely KABELY Pro drátové okruhy (za drát se považuje i světlovodé vláko): metalické kabely optické kabely Metalické kabely: osou veličiou je elektrické apětí ebo proud obvykle se jedá o vysokofrekvečí přeos

Více

7 VYUŽITÍ METOD OPERAČNÍ ANALÝZY V TECHNOLOGII DOPRAVY

7 VYUŽITÍ METOD OPERAČNÍ ANALÝZY V TECHNOLOGII DOPRAVY 7 VYUŽITÍ METOD OERAČNÍ ANALÝZY V TECHNOLOGII DORAVY Operačí aalýza jao jeda z oblatí apliovaé matematiy achází vé široé uplatěí v průmylových a eoomicých apliacích. Jedím z oborů, ve teré hraje ezatupitelou

Více

Přednáška č. 2 náhodné veličiny

Přednáška č. 2 náhodné veličiny Předáša č. áhodé velčy Pozámy záladím pojmům z počtu pravděpodobost Pozáma 1: Př výpočtu pravděpodobost áhodého jevu dle lascé defce je uté věovat pozorost způsobu formulace vybraého jevu. V ásledující

Více

8.2.1 Aritmetická posloupnost

8.2.1 Aritmetická posloupnost 8.. Aritmetická posloupost Předpoklady: 80, 80, 803, 807 Pedagogická pozámka: V hodiě rozdělím třídu a dvě skupiy a každá z ich dělá jede z prvích dvou příkladů. Př. : V továrě dokočí každou hodiu motáž

Více

Řešený příklad: Požární návrh nechráněného nosníku průřezu IPE vystaveného normové teplotní křivce

Řešený příklad: Požární návrh nechráněného nosníku průřezu IPE vystaveného normové teplotní křivce Douent: SX06a-CZ-EU Strana 1 z 8 Řešený přílad: Požární návrh nechráněného nosníu průřezu IPE vystaveného norové teplotní řivce V řešené příladu je navržen prostý ocelový nosní. Pro přestup tepla do onstruce

Více

FORT-PLASTY s.r.o., Hulínská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ tel.: +420 575 755 711, e-mail: info@fort-plasty.cz, www.fort-plasty.cz

FORT-PLASTY s.r.o., Hulínská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ tel.: +420 575 755 711, e-mail: info@fort-plasty.cz, www.fort-plasty.cz FORT-LASTY s.r.o., Hulíská 2193/2a, 767 01 Kroměříž, CZ NQA ISO 9001 0 7. Vetilátory řady a Vetilátory řady a slouží k odsáváí vzdušiy s obsahem agresivích látek, jako jsou kyseliy a louhy především z

Více

8. cvičení 4ST201. Obsah: Neparametrické testy. Chí-kvadrát test dobréshody Kontingenční tabulky Analýza rozptylu (ANOVA) Neparametrické testy

8. cvičení 4ST201. Obsah: Neparametrické testy. Chí-kvadrát test dobréshody Kontingenční tabulky Analýza rozptylu (ANOVA) Neparametrické testy cvičící 8. cvičeí 4ST1 Obsah: Neparametricé testy Chí-vadrát test dobréshody Kotigečí tabuly Aalýza rozptylu (ANOVA) Vysoá šola eoomicá 1 VŠE urz 4ST1 Neparametricé testy Neparametricétesty využíváme,

Více

TOKY V GRAFU MAXIMÁLNÍ TOK SÍTÍ, MINIMALIZACE NÁKLADŮ SPOJENÝCH S DANOU HODNOTOU TOKU, FIXNÍ NÁKLADY, PŘEPRAVNÍ (TRANSHIPMENT) PROBLÉM.

TOKY V GRAFU MAXIMÁLNÍ TOK SÍTÍ, MINIMALIZACE NÁKLADŮ SPOJENÝCH S DANOU HODNOTOU TOKU, FIXNÍ NÁKLADY, PŘEPRAVNÍ (TRANSHIPMENT) PROBLÉM. TOKY V GRAFU MAXIMÁLNÍ TOK SÍTÍ, MINIMALIZACE NÁKLADŮ SPOJENÝCH S DANOU HODNOTOU TOKU, FIXNÍ NÁKLADY, PŘEPRAVNÍ (TRANSHIPMENT) PROBLÉM. Graf je útvar, terý je možo zázorit obrázem v roviě pomocí bodů (uzly

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor nezávislost, funkce náhodného vektoru

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor nezávislost, funkce náhodného vektoru SP Náhodý vetor ezávislost fuce NV PRAVDĚPODONOST A STATISTIKA Náhodý vetor ezávislost fuce áhodého vetoru Libor Žá Náhodý vetor stochasticá ezávislost Náhodé veličiy... defiovaé a ravděodobostím rostoru

Více

3. DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE

3. DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE 3 DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE Difereciálí rovice (dále je DR) jsou veli důležitou částí ateatické aalýz, protože uožňují řešit celou řadu úloh z fzik a techické prae Občejé difereciálí rovice: rovice, v íž se

Více

2. Vícekriteriální a cílové programování

2. Vícekriteriální a cílové programování 2. Vícerterálí a cílové programováí Úlohy vícerterálího programováí jsou úlohy, ve terých se a možě přípustých řešeí optmalzuje ěol salárích rterálích fucí. Moža přípustých řešeí je přtom defováa podobě

Více

Nejistoty v mìøení II: nejistoty pøímých mìøení

Nejistoty v mìøení II: nejistoty pøímých mìøení V úvodí èásti [] volého cylu èláù yl uvede struèý pøehled proletiy ejistot v ìøeí, pøilíže historicý vývoj v této olsti zèey dùvody výhody používáí souèsé odifice v širších souvislostech eziárodí etrologie

Více

ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jednoduchá ss vedení nn, vn Dvouvodičový rozvod. Předpoklad konst. průřezu a rezistivity. El. trakce, elektrochemie, světelné

ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jednoduchá ss vedení nn, vn Dvouvodičový rozvod. Předpoklad konst. průřezu a rezistivity. El. trakce, elektrochemie, světelné ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jedoduchá ss vedeí, v Dvouvodičový rozvod. Předpoad ost. průřezu a rezistivity. E. trace, eetrochemie, světeé zdroje, dáové přeosy, výoová eetroia. Osaměé zátěže apájeé z jedé stray

Více

ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jednoduchá ss vedení nn, vn Dvouvodičový rozvod. Předpoklad konst. průřezu a rezistivity. El. trakce, elektrochemie, světelné

ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jednoduchá ss vedení nn, vn Dvouvodičový rozvod. Předpoklad konst. průřezu a rezistivity. El. trakce, elektrochemie, světelné ÚBYTKY NAPĚTÍ V ES Jedoduchá ss vedeí, v Dvouvodičový rozvod. Předpoad ost. průřezu a rezistivity. E. trace, eetrochemie, světeé zdroje, dáové přeosy, výoová eetroia. Osaměé zátěže apájeé z jedé stray

Více

3G3HV. Výkonný frekvenční měnič pro všeobecné použití

3G3HV. Výkonný frekvenční měnič pro všeobecné použití Výkoý frekvečí měič pro všeobecé použití APLIKACE Možství zabudovaých fukcí frekvečího měiče může být s výhodou použito v řadě aplikací Dopravíky (řízeí dopravíku) - Zlepšeí účiosti alezeím optimálího

Více

6. KOMBINATORIKA 181. 6.1. Základní pojmy 181 6.1.1. Počítání s faktoriály a kombinačními čísly 182. 6.2. Variace 184. 6.3.

6. KOMBINATORIKA 181. 6.1. Základní pojmy 181 6.1.1. Počítání s faktoriály a kombinačními čísly 182. 6.2. Variace 184. 6.3. Zálady matematiy Kombiatoria. KOMBINATORIKA 8.. Záladí pojmy 8... Počítáí s fatoriály a ombiačími čísly 8.. Variace 8.. Permutace 85.. Kombiace 87.5. Biomicá věta 89 Úlohy samostatému řešeí 9 Výsledy úloh

Více

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů

Návrh vysokofrekvenčních linkových transformátorů inové transformátory inové transformátory Při požadavu na transformaci impedancí v široém frevenčním pásmu, dy nelze obsáhnout požadovanou oblast mitočtů ani široopásmovými obvody, je třeba použít široopásmových

Více

Ideální struktura MIS Metal-Insulator-Semiconductor M I S P. Ideální struktura MIS. Ideální struktura MIS. Ochuzení. Akumulace U = 0 U > 0 U < 0 U = 0

Ideální struktura MIS Metal-Insulator-Semiconductor M I S P. Ideální struktura MIS. Ideální struktura MIS. Ochuzení. Akumulace U = 0 U > 0 U < 0 U = 0 truktura M Akuulace, ochuzeí, slabá a silá iverze rahové apětí, způsob vziku iverzí vrstv Kapacitor M, proud dielektrickou vrstvou razistor MOF truktura, pricip čiosti deálí VA charakteristika odporová

Více

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Katedra elektrotechiky Fakulta elektrotechiky a iformatiky, VŠB - TU Ostrava 10. STŘÍDAVÉ STROJE Obsah 1. Asychroí stroje 1. Výzam a použití asychroích strojů 1.2 Pricip čiosti a provedeí asychroího motoru.

Více

8. cvičení 4ST201-řešení

8. cvičení 4ST201-řešení cvičící 8. cvičeí 4ST01-řešeí Obsah: Neparametricé testy Chí-vadrát test dobréshody Kotigečí tabuly Aalýza rozptylu (ANOVA) Vysoá šola eoomicá 1 VŠE urz 4ST01 Neparametricé testy Neparametricétesty využíváme,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti asynchronních strojů

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, konstrukce a princip činnosti asynchronních strojů Určeo tudetům tředího vzděláváí maturití zkouškou, druhý ročík, kotrukce a pricip čioti aychroích trojů Pracoví lit - příklad vytvořil: Ig. Lubomír Koříek Období vytvořeí VM: září 2013 Klíčová lova: aychroí

Více

u, v, w nazýváme číslo u.( v w). Chyba! Chybné propojení.,

u, v, w nazýváme číslo u.( v w). Chyba! Chybné propojení., Def: Vetorovým součiem vetorů u =(u, u, u 3 ) v = (v, v, v 3 ) zýváme vetor u v = (u v 3 u 3 v, u 3 v u v 3, u v u v ) Vět: Pro vetory i, j, ortoormálí báze pltí i i = j = i, i = j Vět: Nechť u v, w, jsou

Více

Ventilátory řady NV. Polohy spirálních skříní při pohledu ze strany sání. levé pravé. Provedení pravé Provedení levé Provedení oběžného kola

Ventilátory řady NV. Polohy spirálních skříní při pohledu ze strany sání. levé pravé. Provedení pravé Provedení levé Provedení oběžného kola Vetilátory řady NV Vetilátory řady NV jsou radiálí ízkotlaké vetilátory. Skříě a oběžá kola jsou vyráběa z materiálu VC. Vetilátory jsou určey k odsáváí výparů agresivích kapali jako jsou kyseliy a louhy

Více