Nejvyšší správní soud rozhodovací praxe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nejvyšší správní soud rozhodovací praxe"

Transkript

1 Pl roku s novelou a co bude dál? , Sport-V-Hotel Hrotovice Nejvyšší správní soud rozhodovací praxe Štpán Draka stepan.drazka@nssoud.cz

2 Obsah prezentace Statistika. Jednotlivé pípady. Shrnutí.

3 Nco statistiky po ránu úvodem Poet pípad, které byly rozhodnuty meritorn NSS (plus letos zatím 8). Poet alob za rok Poet podaných rozklad za rok Poet vydaných prvostupových rozhodnutí ve vci Počet I. II. KS NSS

4 Jednotlivé pípady (ode dne doposud) rozhodnutí. j. 2 Afs 40/ ze dne rozhodnutí. j. 8 Afs 31/ ze dne rozhodnutí. j. 5 Afs 78/ ze dne rozhodnutí. j. 5 Afs 77/ ze dne rozhodnutí. j. 7 Afs 66/ ze dne rozhodnutí. j. 9 Afs 37/ ze dne rozhodnutí. j. 7 Afs 81/ ze dne rozhodnutí. j. 7 Afs 24/ ze dne rozhodnutí. j. 5 Afs 68/ ze dne rozhodnutí. j. 2 Afs 71/ ze dne rozhodnutí. j. 2 Afs 1/ ze dne rozhodnutí. j. 7 Afs 31/ ze dne rozhodnutí. j. 1 Afs 40/ ze dne rozhodnutí. j. 8 Afs 50/ ze dne

5 sp. zn. 2 Afs 40/ Ministerstvo vnitra (stovatel IFM GROUP a.s.) Námitka: úastenství v ízení Posouzení NSS: ZVZ s úastenstvím poškozených nepoítá, nehled k tomu, e i pestupkový zákon poškozeného povauje za úastníka ízení, jen pokud jde o projednání škody pestupkem zpsobené. Vydáním napadeného správního rozhodnutí nebyl stovatel doten v právu nabývat majetek v elektronické drab. Uloení sankce zadavateli se neprojevilo na výsledku vybraným uchazeem provedené draby. Právní vta: I. Pímým dotením na právech a povinnostech ve smyslu 34 odst. 1 s.. s. v ízení o alob proti rozhodnutí o uloení administrativní sankce nelze rozumt moné následné dotení na soukromých právech. II. Krajský soud je povinen zkoumat podmínky postavení osoby zúastnné na ízení i mimo rámec tvrzeného dotení.

6 sp. zn. 8 Afs 31/2011 a) Havel, Holásek & Partners, s. r. o., advokátní kancelá, b) Ministerstvo dopravy Námitka: rozdlení zakázky vcný charakter plnní Posouzení NSS: Smluvní plnní pedstavovala jednu veejnou zakázku, nebo je pojila souvislost o asová (smlouvy byly uzavírány v blízkém období a na stejnou dobu), o místní (nebylo sjednáno jiné území ne eská republika), o a vcná, nebo se jednalo o plnní svým charakterem totoné nebo obdobné. Poskytování právních slueb pedstavuje jediný komplexní druh plnní, který, a sjednán v nkolika smlouvách, tvoí pedmt jediné veejné zakázky. Vcnou souvislost lze dovodit ze samotné povahy právních slueb, které lze povaovat za jeden druh plnní bez rozdílu eho se týkaly a v em spoívaly. Opaný výklad by vedl k tomu, e by zadavatelé mohli odlišovat veejné zakázky pomocí jakýchkoli rozdíl v poskytovaných slubách (posouzení smlouvy, posouzení postupu orgánu spolenosti apod.) a tím by se mohli vymanit z reimu ZVZ.

7 sp. zn. 8 Afs 31/2011 a) Havel, Holásek & Partners, s. r. o., advokátní kancelá, b) Ministerstvo dopravy Limity veejné zakázky nelze hledat v pedmtu plnní (z hlediska konkrétní nápln právních slueb), ale nap. v ohraniení plnní rámcem asovým (jak navrhoval krajský soud nap. obdobím jednoho roku). Je zcela v dispozici zadavatele stanovit kritéria hodnocení nabídek, mezi n lze zahrnout i píslušnou odbornost, odborností uchazee však neme být vymezen pedmt veejné zakázky. Prejudikatura: sp. zn. 2 Afs 86/2008.

8 sp. zn. 5 Afs 78/2010, 5 Afs 77/ Opavská lesní a. s. Námitka1: nesprávné podazení poadavku zadavatele Posouzení NSS: Úad správn dovodil, e se v daném pípad se jedná nikoli o jiný poadavek zadavatele, ale o technický kvalifikaní pedpoklad; pitom zárove konstatoval, e tato skutenost (tj. nesprávn stanovený poadavek) nemá podstatný vliv na prokázání uvedeného kvalifikaního pedpokladu a nedošlo proto ze strany zadavatele k porušení ZVZ. Jestlie pak ve vztahu k tomuto poadavku, nesprávn podazenému pod tzv. jiné poadavky, zadavatel stanovil, e jej nelze splnit pomocí subdodavatele, pak ohledn jeho prokázání, stanovil pravidlo, které nerespektuje pravidlo vyplývající z ustanovení 51 odst. 4 ZVZ o tom, e jej prokázat prostednictvím subdodavatele lze. Úadem nesprávn dovozená subsumpce tohoto poadavku mla, resp. mohla mít, podstatný vliv na prokázání uvedeného kvalifikaního pedpokladu.

9 sp. zn. 5 Afs 78/2010, 5 Afs 77/ Opavská lesní a. s. Právní vta: V zadávacím ízení ( 21 a násl. zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách) není dleité jen to, jaké poadavky jsou na eventuální uchazee kladeny, ale podstatnou roli hraje i jejich správné zaazení do jednotlivých zákonem stanovených ástí. Toto zaazení toti determinuje následný postup pi vyhodnocování splnní jednotlivých poadavk.

10 sp. zn. 5 Afs 78/2010, 5 Afs 77/ Opavská lesní a. s. Námitka2: zákonnost poadavku prokázání subdodavatelského vztahu pedloením subdodavatelských smluv Posouzení NSS: Je-li celá právní úprava týkající se zadávání veejných zakázek zaloena na zásad hospodárnosti, bylo by proti samotnému úelu zákona nedovolit zadavateli, aby nemohl stanovit i jiné poadavky na plnní veejné zakázky, pokud tak uiní povoleným zpsobem, tedy zejména tak, aby jeho poadavky nebyly v rozporu se zásadami uvedenými v ustanovení 6 ZVZ, pípadn aby nehospodárným a neúelným zpsobem nezatovaly zadavatele.

11 sp. zn. 5 Afs 78/2010, 5 Afs 77/ Opavská lesní a. s. Pokud by nebylo moné poadovat po dodavatelích smlouvy s jejich subdodavateli, kteí neslouí k prokázání kvalifikace, byly by tak rozlišovány dva druhy subdodavatel, jedni s kterými smlouva dle ustanovení 51 odst. 4 ZVZ být uzavena musí, protoe jsou nutní k prokázání kvalifikace, a druzí, kteí k prokázání kvalifikace neslouí, pesto mohou plnit majoritní ást zakázky, ale po uchazei smlouva s nimi být poadována neme. Zadavatel by se tak dostával do situace, kdy by ml, pokud je poteba prokázání kvalifikace prostednictvím subdodavatele, najisto ureno, kdo se o zakázku uchází a kdo ji bude plnit; pokud by však uchaze sploval veškerou poadovanou kvalifikaci sám, zadavatel by poadoval informaci o ástech zakázky, kterou chce uchaze plnit pomocí subdodavatele, bez toho, aby mohl poadovat souhlas pípadného subdodavatele.

12 sp. zn. 7 Afs 66/ Praddský lesní závod, a. s. Nepezkoumatelnost rozsudku krajského soudu pro nedostatek dvod.

13 sp. zn. 9 Afs 37/ JUDr. J. P., Ph. D. Námitka: diskriminaní podmínka Posouzení NSS: Stanovení poadavku minimáln dvacetileté advokátní praxe nebylo pro splnní pedmtu veejné zakázky nezbytné a jednalo se o poadavek neodvodnný a rozporný s 56 odst. 7 písm. c) zákona o veejných zakázkách, nebo zadavatel vymezil minimální úrove kvalifikaních pedpoklad tak, e tato neodpovídala druhu, rozsahu ani sloitosti pedmtu plnní veejné zakázky. Podstatnou se v daném pípad nejevila délka praxe, ale pedevším zkušenosti s pevody bytových jednotek v obdobném rozsahu, jaký byl dán nyní posuzovanou veejnou zakázkou. Takto vymezené kvalifikaní kritérium je diskriminaní a rozporné s 6 zákona o veejných zakázkách, nebo z úasti v zadávacím ízení neodvodnn vylouilo ty advokáty, kteí poadovanou praxi nemají, avšak pesto by byli schopni veejnou zakázku splnit. Prejudikatura: sp. zn. 1 Afs 20/2008- skrytá forma diskriminace.

14 sp. zn. 9 Afs 37/ JUDr. J. P., Ph. D. Stovatel povaoval postup správních orgán vetn krajského soudu za nekorektní a diskriminaní vi starší generaci, a to v dsledku uití pojmu zkostnatní v souvislosti s nastavenou délkou advokátní právní praxe. Samotná délka praxe ješt nezaruuje zvýšenou odbornost a erudovanost advokáta, obecný jev tzv. zkostnatní me s pibývající délkou výkonu praxe hrozit v jakékoli profesi.

15 sp. zn. 7 Afs 24/2011 Mgr. J. O. (CE WOOD, a. s.) Námitka: rozdlení zakázek Posouzení NSS: Otázku bylo zda jsou smluvní územní jednotky natolik odlišné, e na plnní spoívajícím ve vytení porost poniených ivelnou událostí v kadé jednotlivé jednotce je nutno vypsat veejnou zakázku zvláš. Zda místní odlišnosti njakým zpsobem v rámci jednotlivých míst mohou diferencovat charakter plnní natolik, e budou dvodem pro zadání veejné zakázky pro kadé místo zvláš. Ratione legis 6 ve spojení s 13 zákona o veejných zakázkách je, e v pípad shodnosti charakteristik poptávaného plnní se jedná o jedinou veejnou zakázku, ledae by se vyskytovaly takové místní i asové odlišnosti, e by nešlo poptávané plnní takto charakterizovat. Pi vynakládání veejných prostedk je teba dbát na to, aby zakázka, je je materiáln zakázkou na jediné plnní, byla i takto formáln a proceduráln zadavatelem zpracována. Prejudikatura: sp. zn. 2 Afs 55/2010, Afs 198/2006.

16 sp. zn. 7 Afs 81/ Mgr. J. O. (CE WOOD, a. s.) Námitka: dlení zakázek Posouzení NSS: Zadavatel neme veejnou zakázku rozdlit tak, aby to ovlivnilo tídní zakázek podle jejich pedpokládané hodnoty. Libovolným dlením veejné zakázky by si zadavatel fakticky volil právní reim, podle nho je teba v závislosti na pedpokládané hodnot veejné zakázky postupovat. V daném pípad však byly všechny zakázky zadány jako nadlimitní a zadavatel tedy citované ustanovení neporušil. Je vyboením z mezí zásady transparentnosti, uiní-li zadavatel kroky znesnadující kontrolovatelnost zadávacího ízení. Významným kontrolním mechanismem v procesu zadávání veejných zakázek je toti monost podat námitky a následn iniciovat ízení o pezkoumání úkon zadavatele.

17 sp. zn. 7 Afs 81/ Mgr. J. O. (CE WOOD, a. s.) Vyuití uvedeného kontrolního mechanismu me tedy záviset na tom, zda bude kauce placena jediná nebo zvláš za kadé (fakticky rozdlené) zadávací ízení, v daném pípad tedy 159 krát. Tato skutenost me zásadn ovlivnit (ztíit) monost kontroly procesu zadávání veejné zakázky. Zadavatel neme s pedmtem veejné zakázky nakládat libovoln, ale musí respektovat zásadu transparentnosti a nedlit zcela podle své úvahy a bez dalšího pedmt veejné zakázky do více samostatných zakázek. Hledisko funkní a asové nasvdují tomu, e jde o jedinou zakázku. Sporné bylo, zda spolu plnní souvisejí z hlediska místního. Rozdlení území, na nm mly být práce provádny, bylo stanoveno umle, zcela administrativn, nebylo nijak objasnno, ím se odlišují. Monost rozdlení zakázky na více ástí ve smyslu 98 ZVZ. Prejudikatura: sp. zn. 1 Afs 20/2008, 1 Afs 107/2004, 2 Afs 198/2006.

18 sp. zn. 5 Afs 68/ Statutární msto Ostrava Námitka: šíe pezkumu krajského soudu Posouzení NSS: Jednání ji nebylo v zákon kvalifikováno jako protiprávní, pestoe na to krajský soud poukázal, dál pezkoumával námitky alobce stran tohoto jednání, kterého se dopustil, ani bral v potaz zmnu kvalifikace provedené pozdjší právní úpravou a její dopad do posouzení trestnosti alobce. Postup krajského soudu je formalistický, nutno pouít pozdjší právní úpravu, která je pro pachatele píznivjší. Prejudikatura: sp. zn. 2 As 9/2008, 6 A 126/2002.

19 sp. zn. 2 Afs 71/ Znojemská beseda Námitka1: rozdlení zakázek Posouzení NSS: Poteba uváit charakter poadovaného plnní, co plnní spojovalo: Znojemské historické vinobraní, se stávalo ze tí tematických ástí, poádaných ve vcné, místní, asové souvislosti a personální provázanosti (v ástech poádané akce vystupovaly v asové návaznosti tyté osoby), piem tato souvislost je manifestována krátkým asovým úsekem a shodným místem konání. Pehlédnout nelze ani tu skutenost, e jednotlivé ásti by samostatn nedávaly ten smysl, který byl získán teprve jejich souvisejícím provedením. V rámci jedné zakázky je vlastní plnní moné dlit mezi rzné vybrané zájemce, ani by tím byl charakter celé veejné zakázky doten. Smyslem je vdy zachovat takový postup zadání veejné zakázky, jaký odpovídá jejímu charakteru, zatímco zpsob plnní, napíklad dlený mezi více subjekt, v tom nehraje ádnou roli. Prejudikatura: sp. zn. 2 Afs 198/2006, 2 Afs 55/2010, C-16/98.

20 sp. zn. 2 Afs 71/ Znojemská beseda Námitka2: posouzení výše hodnoty veejné zakázky Posouzení NSS: Právní názor krajského soudu, e pro urení hodnoty veejné zakázky je dostaující zohlednní aktuální ceny bez ohledu na zákonná kriteria, správný není, ovšem pisvdit nelze ani tomu, jak alobce uril hodnotu zakázky bez ohledu na faktory, které v ase objektivn ceny zakázek ovlivují. Pokud by alobce byl ohledn vývoje cen názoru, e k nmu v daném pípad nedojde, ml takový názor rozumn vysvtlit, co neuinil. Naopak Úad logicky poukázal na relevantní hlediska inflaních tendencí a na vývoj trhu, které závr o navýšení ceny zakázky (soutu dílcích plnní) odvodují.

21 sp. zn. 2 Afs 1/ R-Krajský soud v Brn Námitka1: týkající se povahy a smyslu opního práva Posouzení NSS: Z povahy a smyslu opního práva plyne oprávnní zadavatele ho vyuít/nevyuít, ale jeho úvaha neme být libovolná, ale musí sledovat hospodárnost, efektivnost a úelnost vynakládání veejných prostedk Stovatel ml nevyuít opního práva, protoe pouití opního práva bylo pro nj nevýhodné. Prejudikatura: sp. zn. 1 Afs 20/2008 povaha opního práva.

22 sp. zn. 2 Afs 1/2012 R-Krajský soud v Brn Námitka2: výklad pojmu zjevný nepomr 99 odst. 3 ZVZ Posouzení NSS: Posouzení otázky zjevného nepomru prostednictvím porovnání ceny opním právem pedpokládané a ceny opním právem skuten sjednané je správné. Rozdíl obou hodnot inící 108% nebyl uspokojiv vysvtlen jako dsledek pouhého vlivu trních a jiných ekonomických faktor, I s ohledem na pozdjší úpravu, která stanovila hranici 30 %, rozdíl dosahující hodnoty 108% nepochybn napluje znaky zjevného nepomru.

23 sp. zn. 7 Afs 31/ SDS EXMOST s. r. o. Námitka : transparentnost losování Posouzení NSS: V reálném svt existuje nkolik moností prbhu veejného zadávání. Zmanipulované, ale transparentní: I pesto e celé losování probhne transparentn, nelze zcela vylouit monost, e k uritému ovlivnní jeho výsledku dojde. V takovém pípad by nebylo losování nezákonné pro porušení zásady transparentnosti, nýbr jedin proto, e losování bylo skuten ovlivnno, co by bylo nutné prokázat.

24 sp. zn. 7 Afs 31/ SDS EXMOST s. r. o. Nezmanipulované, ale netransparentní: Posouzení transparentnosti losování v ádném pípad nespoívá v dokazování, zda došlo pi losování k manipulaci i nikoliv. Pro porušení zásady transparentnosti postaí, e okolnosti pípadu vzbuzují odvodnnou pochybnost o férovosti prbhu losování. K tomu me dojít i v pípad, e k ádné manipulaci nedošlo. Pochybnosti mohou vzejít i z pouhé neschopnosti psobit navenek pi losování férov. Na druhou stranu: Losování nelze povaovat za netransparentní pouze z toho dvodu, e teoreticky existuje zpsob, jak mohlo být ovlivnno. Naopak, pokud by losování neprobhlo transparentn, došlo by k porušení 6 ZVZ i za situace, kdy by snad bylo moné prokázat, e k ádnému ovlivnní výsledku losování nedošlo. Prejudikatura: sp. zn. 1 Afs 45/ k pojmu transparentnost.

25 sp. zn. 1 Afs 40/ Clarima, s. r. o. Pouze procesní námitky, netýkající se ZVZ.

26 sp. zn. 8 Afs 50/2011 PSK Prmyslové stavby a konstrukce, a. s. Námitka 1: Zveejnní pouze nabídkové ceny pi otvírání obálek jako jednoho z kritérií Mohlo tedy dojít k situaci, e výhodnjší celkové hodnocení budou mít ti uchazei, kteí sice nenabídli nejniší nabídkovou cenu, ale nejvýhodnji pro zadavatele upravili další dílí kritéria. Zadavatel zveejnil zásadní kritérium, které však nemuselo být pi stanovení jeho váhy rozhodující pro úspch ve výbrovém ízení. Zveejnní jednoho kritéria, které má váhu pouze 60 %, nebyl postup vcn vhodný, nejednalo se však o postup v rozporu se zákonem, který by stovatele znevýhodnil. Zveejnní nabídkové ceny samo o sob pi dodrení zákonného postupu nemohlo stovatele znevýhodnit, ovšem mohlo v nm vzbudit mylné oekávání, e se stane vítzem výbrového ízení na veejnou zakázku.

27 sp. zn. 8 Afs 50/2011 PSK Prmyslové stavby a konstrukce. a. s. Námitka2: Vada zadávací dokumentace nebyla dostaten specifikována nepimenost nabídky Skutenost, e zadavatel nespecifikoval pojem nepimená nabídka, sama o sob neznamená vadu zadávací dokumentace. Hodnotící komise na základ svých zkušeností me a musí posoudit zjevnou nepimenost nabídky. Prejudikatura: sp. zn. 5 Afs 75/2009.

28 sp. zn. 8 Afs 50/2011 PSK Prmyslové stavby a konstrukce. a. s. Námitka3: Nepimenost sankce smluvní pokuty Posouzení NSS (pevzato od KS): Zákon nestanoví katalog kritérií, ze kterých by si mohli zadavatelé vybírat, a nechává konkrétní volbu na jejich výbru. Je-li toto hodnotící kritérium a nevhodn zvolené - v souladu se zákonem a jeho zásadami,neme soud do rozhodnutí zadavatele vcn zasahovat. Zadavatel je povinen hodnotit nabídky uchaze jako celek a musí pedvídat moné komplikace, které mohou nastat. Pokud zadavatel chtl mít jistotu, e v pípad porušení povinností bude mít zajištno financování pípadného prodlení s plnním atd., nelze jeho jednání povaovat za excesivní i nezákonné. Kritérium sankce má vliv na ekonomickou výhodnost nabídky. Sankce mohou mít zcela zásadní význam pro plnní ze smlouvy a zadavatel nepochybil, pokud je zvolil za jedno z hodnotících kritérií. Kritériu sankcí byla pidlena váha 25%, nejednalo se proto o kritérium, které by samo o sob mohlo zcela zvrátit hodnocení jednotlivých nabídek.

29 Shrnutí Kasaní stíností se k NSS dostává alostn málo, stejn tak ke krajskému soudu. V uplynulém roce ešil NSS zejména kasaní stínosti týkající se lesních tendr a dlení zakázek. Na rozdíl od pedchozích let ubyly kasaní stínosti týkající se kvalifikace, hodnotících kritérií i diskriminaních podmínek.

30 Kontakt: Mgr. Ing. Štpán Draka Dkuji za pozornost.

P l roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice. Novela ZVZ. praktické aspekty vyhlášek

P l roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice. Novela ZVZ. praktické aspekty vyhlášek Pl roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice Novela ZVZ praktické aspekty vyhlášek Odvodnní úelnosti veejné zakázky pro úely pedbného oznámení a) splnním veejné

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

OBSAH. Úvodní slovo 11

OBSAH. Úvodní slovo 11 OBSAH Úvodní slovo 11 1. Zásada zákazu diskriminace. Zajištění přístupu dodavatelů k veřejné zakázce. Posilování soutěžního prvku v zadávacím řízení 15 Komentář 16 Z odůvodnění rozsudku Krajského soudu

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE na základ ustanovení 85 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis (dále jen zákon ) Veejná zakázka: Údržba veejné zelen na ásti území msta Tebí - západ

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

Název ve ejné zakázky: M sto Šternberk - stavební úpravy chodník sídlišt Nádražní, Šternberk

Název ve ejné zakázky: M sto Šternberk - stavební úpravy chodník sídlišt Nádražní, Šternberk Zadávací dokumentace je vypracována jako podklad pro podání nabídek uchaze v rámci zakázky malého rozsahu dle 6 a 12 zákona.137/2006 Sb. o veejných zakázkách (dále jen zákon). Textová ást zadávací dokumentace

Více

Zadávací dokumentace k podlimitní veejné zakázce na stavební práce

Zadávací dokumentace k podlimitní veejné zakázce na stavební práce FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 EDITELSTVÍ editel FN Brno: MUDr. Roman Kraus, MBA tel.: 532 232 000, fax: 543 211 185 e-mail: rkraus@fnbrno.cz IO: 652 697 05, DI: CZ65269705

Více

ZÁPIS O OTEVÍRÁNÍ, POSOUZENÍ A HODNOCENÍ

ZÁPIS O OTEVÍRÁNÍ, POSOUZENÍ A HODNOCENÍ ZÁPIS O OTEVÍRÁNÍ, POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK sepsaný v rámci veejné zakázky malého rozsahu Název zakázky: Výstavba dtského hit v lokalit Nad Hejtmanem Místo realizace: Planá nad Lunicí, pozemek parc..

Více

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 170 10. ešení individuálních pracovnprávních spor 10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 10.1 POJEM PRACOVNÍHO SPORU Právní ád jako celek a jeho jednotlivá právní odvtví stanoví subjektivní práva

Více

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Mstská nemocnice Hoice, Riegrova 655, 508 01 Hoice, I 00190217, Vyzývá k podání nabídky na veejnou zakázku s názvem: Plynový sporák s

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení

ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ŠANCE PRO SPOLENOST, obanské sdružení ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO PODLIMITNÍ VEEJNOU ZAKÁZKU TVORBA TELEVIZNÍHO CYKLU ZAMENÉHO NA PROPAGACI ROVNOSTI ŠANCÍ ŽEN A MUŽ DATUM: 20.PROSINEC 2005 ZADAVATEL Šance

Více

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor V Táboe dne 24.2. 2010 Výzva k pedložení nabídek v rámci výbrového ízení Vážení, dovolujeme si Vás vyzvat k podání nabídky na zakázku: Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor v rámci

Více

Centralizované zadávání a _ elektronizace ve ejných zakázek v resortu MV

Centralizované zadávání a _ elektronizace ve ejných zakázek v resortu MV Pl roku s novelou a co bude dál? 11. 12. 10. 2012, Sport-V-Hotel Hrotovice Centralizované zadávání a elektronizace veejných zakázek v resortu MV Ministerstvo vnitra R, íjen 2012 1 Obsah prezentace A. Centralizované

Více

OBEC TUCHLOVICE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLN NÍ KVALIFIKACE. VE EJNÁ ZAKÁZKA s názvem OBEC TUCHLOVICE SB R, SVOZ A NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM

OBEC TUCHLOVICE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLN NÍ KVALIFIKACE. VE EJNÁ ZAKÁZKA s názvem OBEC TUCHLOVICE SB R, SVOZ A NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM OBEC TUCHLOVICE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ SPLNNÍ KVALIFIKACE VEEJNÁ ZAKÁZKA s názvem OBEC TUCHLOVICE SBR, SVOZ A NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM ZADÁVANÁ VEEJNÝM ZADAVATELEM JAKO VEEJNÁ PODLIMITNÍ ZAKÁZKA

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Zprostedkování nákupu reklamního asu pro eské ddictví UNESCO

Zprostedkování nákupu reklamního asu pro eské ddictví UNESCO Poptávkové ízení k plnní podlimitní veejné zakázky pro eské ddictví UNESCO Zadavatel: eské ddictví UNESCO, Bí Šastných 1000, 570 01 Litomyšl IO: 70963452, DI: CZ70963452 Zastoupený: Ing. Michaelou Severovou,

Více

Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek

Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek Zápis 1 o posouzení a hodnocení nabídek 1. Veejná zakázka Název zakázky: [_Operativní leasing užitkového vozu_] Registraní íslo projektu: [_CZ.1.04/3.4.04/26.00348_] Název projektu: [Flexibiln pro odlehovací

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VEEJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VEEJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: Siroky.Karel@fnbrno.cz

Více

Rozvoj ICT ve spolenosti SVARSERVIS THERMOPROZESS COOPERHEAT, s.r.o.

Rozvoj ICT ve spolenosti SVARSERVIS THERMOPROZESS COOPERHEAT, s.r.o. Zadávací dokumentace pro podlimitní veejnou zakázku na dodávky zadávanou ve zjednodušeném podlimitním ízení dle zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis (dále jen zákon ) Název

Více

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín Úmluva o biomedicín JUDr. Ondej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Advokátní kancelá JUDr. Bohumily Holubové l.1 Úel a pedmt Úvodní ustanovení Smluvní strany budou chránit dstojnost

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VEEJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY Odborná praxe osob do 30 let vku v eské správ sociálního zabezpeení Zjednodušené podlimitní ízení dle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve

Více

(uvedenou dokumentaci pikládá píjemce pomoci k žádosti o proplacení)

(uvedenou dokumentaci pikládá píjemce pomoci k žádosti o proplacení) PEHLED DUMENTACE ZE ZADÁVACÍH ÍZENÍ NEVEEJNÉ ZAÁZY, PR ZADÁVACÍ ÍZENÍ zapoatá v dob od 1. 5. 2004 do zmny Pravidel k 9. 8. 2006 PR PDPATENÍ 2.1.4. (uvedenou dokumentaci pikládá píjemce pomoci k žádosti

Více

OBEC Sklené nad Oslavou ". 6/2011,

OBEC Sklené nad Oslavou . 6/2011, OBEC Sklené nad Oslavou Obecn! závazná vyhláška ". 6/2011, o místním poplatku za užívání ve#ejného prostranství Zastupitelstvo obce Sklené nad Oslavou se na svém zasedání dne 7.12.2011 usneslo vydat na

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBROVÉHO ÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBROVÉHO ÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBROVÉHO ÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky Vzdlávání zamstnanc ve spolenosti CN Resources International (CZ) a.s. soft skills 1. Identifikaní údaje zadavatele Název zadavatele

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012 *UOHSX004A81J* UOHSX004A81J ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS 468 71, R Adresát: 12.duben 2016 ZADAVATEL DOMOV MAXOV, HORNÍ MAXOV 181,46871 LUANY NAD NISOU IO :70872651 Ve smyslu zákona.137/2006 Sb. o veejných zakázkách v platném

Více

Výmna výtahu a opláštní šachty v dom.p. 2684, ulice Leskovická, Tábor

Výmna výtahu a opláštní šachty v dom.p. 2684, ulice Leskovická, Tábor V Táboe dne 19.4. 2010 Výzva k pedložení nabídek v rámci výbrového ízení Vážení, dovolujeme si Vás vyzvat k podání nabídky na zakázku: Výmna výtahu a opláštní šachty v dom.p. 2684, ulice Leskovická, Tábor

Více

Zajištní vybraných služeb mobilních komunikací pro DPMO, a.s.

Zajištní vybraných služeb mobilních komunikací pro DPMO, a.s. Výzva k podání nabídek na uzavení smluvního vztahu pro: Zajištní vybraných služeb mobilních komunikací pro DPMO, a.s. Vyhlašovatel: Dopravní podnik msta Olomouce, a.s. I vyhlašovatele: 47676639 Kontaktní

Více

Tabulky postihů za porušení pravidel zadávání veřejných zakázek

Tabulky postihů za porušení pravidel zadávání veřejných zakázek Příloha č. 3 k Rozhodnutí o poskytnutí Tabulky postihů za porušení pravidel zadávání veřejných zakázek Postihy v případech, že již byla žadateli vyplacena část. Postihy stanovené v této příloze budou používány

Více

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ Zpracování této analýzy podpoila nadace Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe Výhradní odpovdnost za obsah analýzy nese Ekologický právní servis. ÚAST VEEJNOSTI V INTEGROVANÉM POVOLOVÁNÍ

Více

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti

Dodatek. 5. ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Dodatek. 5 ke zizovací listin píspvkové organizace Hvzdárna a planetárium eské Budjovice s pobokou na Kleti Jihoeský kraj U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 eské Budjovice I 70890650 zastoupený hejtmanem

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

MERITORNÍ PŘEZKUM VĚCI A ZASTAVENÍ PŘEZKUMNÉHO ŘÍZENÍ PRO BEZPŘEDMĚTNOST NÁVRHU V POJETÍ NÁVRHU ZÁKONA O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

MERITORNÍ PŘEZKUM VĚCI A ZASTAVENÍ PŘEZKUMNÉHO ŘÍZENÍ PRO BEZPŘEDMĚTNOST NÁVRHU V POJETÍ NÁVRHU ZÁKONA O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Nová etapa v zadávání veřejných zakázek revoluce v roce 2016, aneb taky co nového v elektronizaci přezkumu a auditu MERITORNÍ PŘEZKUM VĚCI A ZASTAVENÍ PŘEZKUMNÉHO ŘÍZENÍ PRO BEZPŘEDMĚTNOST NÁVRHU V POJETÍ

Více

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Mstská nemocnice Hoice, Riegrova 655, 508 01 Hoice, I 00190217, Vyzývá k podání nabídky na veejnou zakázku s názvem: Malování nemocnice

Více

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona

K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona K úastenství nevládních organizací ve stavebním ízení podle nového stavebního zákona Ekologický právní servis, 2010 Pavel erný Tato analýza byla vytvoena za finanní podpory Státního fondu životního prostedí

Více

I. Diskriminační vymezení požadavku Zadavatele na prokázání kvalifikace

I. Diskriminační vymezení požadavku Zadavatele na prokázání kvalifikace Datum: 10. 8. 2016 Stěžovatel: Společnosti Porr a.s. se sídlem Dubečská 3238/36, Strašnice, 100 00 Praha 10, zapsána v obchodním rejstříku vedeným Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1006, zastoupená

Více

Výzva k podání nabídky pro ve ejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky pro ve ejnou zakázku malého rozsahu Název projektu: Víc hlav víc ví paliativní pée v odborném a veejném diskurzu íslo projektu: CH.10/1/040 Výzva k podání nabídky pro veejnou zakázku malého rozsahu Název veejné zakázky: Tiskové materiály

Více

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE podle zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, ve zn ní pozd jších p edpis (dále ZVZ )

KVALIFIKA NÍ DOKUMENTACE podle zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, ve zn ní pozd jších p edpis (dále ZVZ ) KVALIFIKANÍ DOKUMENTACE podle zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis (dále ZVZ ) Rámcová smlouva o vývoji a údržb aplikaního programového vybavení pro oblast Správy údajové

Více

P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk

P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk P R A V I D L A upravující otázky související s nájmem byt a zajišování bytových náhrad v domech ve vlastnictví Msta Vimperk l. I 1/Byty a bytové náhrady se zajišují v domech ve vlastnictví Msta Vimperk

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY. na ve ejnou zakázku

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY. na ve ejnou zakázku ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY na veejnou zakázku Metodika ízení projektssz ve vazbách na platné interní akty ízení SSZ, MPSV a zpracování popisu konkrétních proces na SSZ v. zajištní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení dle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis Název veejné zakázky Nákup scanner pro skenování

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Podle ustanovení 85 zákona. 137/2006 Sb., o ve ejných zakázkách, ve zn ní pozd jších p edpis (dále též zákon ) 1. Název ve ejné zakázky: Generální oprava hydraulického výtahu

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VÝBR DODAVATELE VZDLÁVACÍCH KURZ SPOLENOSTI ROSS HOLDING A.S. Jihlavská 893, 580 01 Havlíkv Brod

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VÝBR DODAVATELE VZDLÁVACÍCH KURZ SPOLENOSTI ROSS HOLDING A.S. Jihlavská 893, 580 01 Havlíkv Brod ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VÝBR DODAVATELE VZDLÁVACÍCH KURZ SPOLENOSTI ROSS HOLDING A.S. 1 NÁZEV ZAKÁZKY Komplexní rozvoj zamstnanc ve spolenosti ROSS Holding 2 ZADAVATEL Obchodní firma/název Právní forma

Více

Regulaní plán Litvínov - Osada. Zmna. 5. Zadání

Regulaní plán Litvínov - Osada. Zmna. 5. Zadání Regulaní plán Litvínov - Osada Zmna. 5 Zadání (schválené zastupitelstvem msta) Listopad 2015 Zpracováno v souladu s 64 zákona. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním ádu, ve znní pozdjších pedpis

Více

Nkolik poznámek k ochran technických ešení

Nkolik poznámek k ochran technických ešení Nkolik poznámek k ochran technických ešení Ing. Emil Jenerál, Úad prmyslového vlastnictví, Praha Pokud nkdo slyšel nebo dokonce nkdy prošel patentoprávním sporem, tedy zejména sporem o porušování svého

Více

Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Rozdělení předmětu VZ v rozporu se zákonem Veřejný zadavatel ve stejném čase

Více

Závazná stanoviska podle 149 správního ádu

Závazná stanoviska podle 149 správního ádu ; Závazná stanoviska podle 149 správního ádu Ekologický právní servis, 2009 Pavel erný Tato analýza byla vytvoena za finanní podpory Státního fondu životního prostedí a Ministerstva životního prostedí

Více

Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace)

Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace) Investice do stávající výstavby-stavební úpravy (technické zhodnocení-rekonstrukce-modernizace) po.. popis innosti - úkolu gestor souinnost výstup Zadání investice - pedložení evidenního listu stavební

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení pro nadlimitní veejnou zakázku na služby zadávanou v oteveném zadávacím ízení podle zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, v platném znní (dále jen

Více

Proces "Investice - výstavba nového objektu"

Proces Investice - výstavba nového objektu Proces "Investice - výstavba nového objektu" po.. popis innosti - úkolu gestor souinnost výstup asová jednotka rizika právní norma poznámka 1 Zadání investice-pedložení evidenního listu stavební akce -zadání

Více

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava

PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava PODNIKÁNÍ, PODNIKATEL, PODNIK - legislativní úprava Legislativní (právní) úprava: Zákon. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znní pozdjších pedpis. Zákon. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec

Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Pravidla pro poskytování finanních dotací a píspvk v oblasti volnoasových aktivit dtí a mládeže z rozpotu Msta Jindichv Hradec Poskytování finanních dotací a píspvk se ídí obecn závaznými pedpisy. Jedná

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Výbr dodavatele dle Metodického pokynu pro zadávání zakázek Operaního programu Lidské zdroje a zamstnanost Název zakázky: Vzdlávání zamstnanc spoleností KASKO a KASKO - Formy Identifikace:

Více

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE

MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE MSTO KOPIVNICE MSTSKÝ ÚAD KOPIVNICE 1/OŠKS/2019 Dotaní program na podporu mládeže, tlovýchovy a sportu Úvod Dotaní program je vyhlášen v souladu s místní Agendou 21 a se strategickými cíli msta stanovenými

Více

právně zastoupen advokátní kancelá ří ROWAN LEGAL, advokátní kancelá ř s.r.o., se sídlem Praha 4, Na Pankráci 1683/127, PSČ: 140 00

právně zastoupen advokátní kancelá ří ROWAN LEGAL, advokátní kancelá ř s.r.o., se sídlem Praha 4, Na Pankráci 1683/127, PSČ: 140 00 Vážený pan Ing. Petr Rafaj předseda Ú řadu pro ochranu hospodá řské soutěže prostřednictvím Ú řadu pro ochranu hospodá řské soutěže Třída Kpt. Jaroše 7 604 55 Brno V Praze dne 25. června 2014 Zadavatel:

Více

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty

Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne v kancelái starosty Pítomni: Mstský obvod Statutární msto Pardubice Mstský obvod Pardubice I U Divadla 828, 530 02 PARDUBICE Pehled usnesení z 84. schze Rady mstského obvodu Pardubice I, která se konala dne 14. 5. 2014 v

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veejné zakázce na dodávky s názvem Pronájem osobních automobil pro Ministerstvo financí (Auditní orgán) zadávané dle zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

Pro? Jaký je dvod pro VUC? EU a VUC? R a VUC? Ústavní poádek k VUC? Prostedky obrany? Argumentace M.financí Závr

Pro? Jaký je dvod pro VUC? EU a VUC? R a VUC? Ústavní poádek k VUC? Prostedky obrany? Argumentace M.financí Závr Pro? Jaký je dvod pro VUC? EU a VUC? R a VUC? Ústavní poádek k VUC? Prostedky obrany? Argumentace M.financí Závr Jaké jsou základní dvody, které vedou subjekty psobící v odpadovém hospodáství ke zrušení

Více

Lenka Melounová Státní fond životního prostředí ČR Odbor ochrany přírody a odpadů E-mail: lenka.melounova@sfzp.cz

Lenka Melounová Státní fond životního prostředí ČR Odbor ochrany přírody a odpadů E-mail: lenka.melounova@sfzp.cz Schválením žádosti projekt nekončí aneb zkušenosti s administrací zadávacích řízení projektů v OPŽP, oblast podpory 4.2 Lenka Melounová Státní fond životního prostředí ČR Odbor ochrany přírody a odpadů

Více

Základní parametry zadávacích podmínek ve ejné zakázky Po ízení aplikace MS2014+ a zajišt ní jejího provozu a rozvoje

Základní parametry zadávacích podmínek ve ejné zakázky Po ízení aplikace MS2014+ a zajišt ní jejího provozu a rozvoje Základní parametry zadávacích podmínek veejné zakázky Poízení aplikace MS2014+ a zajištní jejího provozu a rozvoje 1. Úvod Vláda R dne 8. záí 2011 svým usnesením. 664 schválila základní koncepci ešení

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k nadlimitní veejné zakázce na dodávky s názvem Pronájem osobních automobil pro Ministerstvo financí (Auditní orgán) zadávané dle zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní

Více

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6

Pedání smny. Popis systémového protokolování. Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012. Strana 1/6 Autor: Ing. Jaroslav Halva V Plzni 24.01.2012 Strana 1/6 Obsah 1 OBSAH... 2 2 NKOLIK SLOV NA ÚVOD... 3 3 MODEL... 3 4 DEFINICE... 3 5 DENNÍ VÝKAZ... 4 6 ZÁVR... 6 Strana 2/6 1 Nkolik slov na úvod Zamení

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

Zadavatel: Zástupce zadavatele: Stěžovatel: Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Ovocný trh 3/ Praha 1

Zadavatel: Zástupce zadavatele: Stěžovatel: Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Ovocný trh 3/ Praha 1 Rozhodnutí o námitkách stěžovatele proti rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky v zadávacím řízení o veřejné zakázce SO 08 - dodávka a instalace AV techniky 2 Zadavatel: Univerzita Karlova

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 Afs 77/2010-148 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Jakuba Camrdy,

Více

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R ZADÁVACÍ PODMÍNKY ZADÁVACÍHO ÍZENÍ Zadávací podmínky jsou souástí kompletní zadávací dokumentace a jsou pro dodavatele závazné. Zadávací podmínky obsahují krom informativních a organizaních údaj podmínky

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PODLIMITNÍ VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PODLIMITNÍ VE EJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PODLIMITNÍ VEEJNOU ZAKÁZKU NA SLUŽBY Údržbáské práce pro budovy ústedí SSZ Zjednodušené podlimitní ízení podle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0052H22* UOHSX0052H22 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S173/2013/VZ-9147/2013/512/PDr Brno 17. května 2013 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

Č. j.: 2R 90a/05 Hr V Brně dne 24. května 2006

Č. j.: 2R 90a/05 Hr V Brně dne 24. května 2006 Č. j.: 2R 90a/05 Hr V Brně dne 24. května 2006 Ve správním řízení o rozkladu podaném dne 27.10.2005 Sportovními kluby Zlín, se sídlem Hradská 854, 761 05 Zlín, zast. ředitelem Mgr. Pavlem Chwaszczem, proti

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX0089O4H* UOHSX0089O4H ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0167/2016/VZ-14024/2016/531/JDo Brno: 4. dubna 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

PŘEDSEDA ÚŘADU PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-R25/2011/VZ-13323/2011/310-ASc V Brně dne: 23.8.2011

PŘEDSEDA ÚŘADU PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-R25/2011/VZ-13323/2011/310-ASc V Brně dne: 23.8.2011 *UOHSX003QO6F* UOHSX003QO6F PŘEDSEDA ÚŘADU PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-R25/2011/VZ-13323/2011/310-ASc V Brně dne: 23.8.2011 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 20.12.2010 (doručeného

Více

.j. : SÚ/328/1171/2011/!e MUDr. Michael Mrzek SÚ/330/1172/2011/!e Opavská 1127/62

.j. : SÚ/328/1171/2011/!e MUDr. Michael Mrzek SÚ/330/1172/2011/!e Opavská 1127/62 Mstský ú ad Brušperk K Námstí 22, 739 44 Brušperk stavební ú ad.j. : SÚ/328/1171/2011/!e MUDr. Michael Mrzek SÚ/330/1172/2011/!e Opavská 1127/62 vy$izuje : Ing. Ji$ina!ermáková 708 00 Ostrava - Poruba

Více

Soudní exekutor JUDr. Vít Novozámský Bratislavská 40/ Brno k.j. 056 EX 9379/10-46

Soudní exekutor JUDr. Vít Novozámský Bratislavská 40/ Brno k.j. 056 EX 9379/10-46 ZNALECKÝ POSUDEK. 3158-87/12 o cen nemovitostí - pozemk p.. 6946/8, 6946/10, 6946/22, 6946/23 a 6946/24, k.ú. Domašov u Jeseníka, obec Blá pod Praddem, okres Jeseník, kraj Olomoucký. Objednatel: Exekutorský

Více

Zadávání veřejných zakázek Dobrá a špatná praxe

Zadávání veřejných zakázek Dobrá a špatná praxe Zadávání veřejných zakázek Dobrá a špatná praxe Postup před zahájením veřejné zakázky Příprava veřejné zakázky 1. určit zda se jedná o veřejnou zakázku ( 7 ZVZ) 2. stanovit předpokládanou hodnotu veřejné

Více

Stránka č. 1 z 6 Toto rozhodnutí nabylo právní moci dne 16.2.2008..j.: S328/2007/VZ-01416/2008/510/če V Brně dne 23. ledna 2008 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 94 zákona č. 40/2004

Více

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010,

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, o místním poplatku za užívání veejného prostranství Schváleno ZM dne 1. 12. 2010 usnesením. 2/19/2010 Nabývá úinnosti dne 1. 1. 2011 Msto Napajedla Obecn

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Vyvšeno dne : - 4 08-1998 Sejmuto dne : Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Mstské zastupitelstvo v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi

Více

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ)

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) 1 Úvodní ustanovení 1) Disciplinární ád upravuje postup orgán Asociace finanních zprostedkovatel a finanních

Více

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Cikháj se na svém zasedání dne 22.12.2003 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

"#$ %&% ' #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.(

#$ %&% ' #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.( ! "#$ %&% '!" #$ %&'() ((' ' ' ' *+$ %&'() ((' (',-.( ///0 K otázce splatnosti pohledávek úpadce v konkurzu Tento dokument pedstavuje obecnou informaci o nkterých vybraných otázkách právních vztah a slouží

Více

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los.

... název a sídlo provozovatele tomboly.... žádá o povolení tomboly pi akci. konané dne:... na míst:... Vydáno bude... los v cen... K za jeden los. Mstský úad Sobslav námstí Republiky 55/I 392 01 Sobslav V... dne... Vc: Žádost o povolení tomboly název a sídlo provozovatele tomboly žádá o povolení tomboly pi akci konané dne:... na míst:... Vydáno bude...

Více

David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR www.transparency.cz

David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR www.transparency.cz David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR www.transparency.cz Zpráva o globální konkurenceschopnosti Realizována pod hlavičkou Světového ekonomického fóra Sleduje 142 podle řady kritérií V

Více

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB

RADA EVROPY VÝBOR MINISTR VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB RADA EVROPY VÝBOR MINISTR DOPORUENÍ. R (99) 4 1 VÝBORU MINITR LENSKÝM STÁTM OHLEDN ZÁSAD PRÁVNÍ OCHRANY NEZPSOBILÝCH DOSPLÝCH OSOB (Pijato Výborem ministr 23. února 1999 na 660. zasedání zástupc ministr)

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

POVINNOST ZADAVATELŮ ZADÁVAT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY POSTUPEM DLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH A NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI JEJICH ZADÁVÁNÍ

POVINNOST ZADAVATELŮ ZADÁVAT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY POSTUPEM DLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH A NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI JEJICH ZADÁVÁNÍ POVINNOST ZADAVATELŮ ZADÁVAT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY POSTUPEM DLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH A NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI JEJICH ZADÁVÁNÍ Mgr. Markéta Dlouhá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Harmonogram prezentace

Více

#$%&' +$ ! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. / " 14. # "

#$%&' +$ !  # $ % 5. $& '!(  ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., *' # # 13. /  14. # !" #$%&' (%)*+#,-,./!0 1%2#"3 +$4 1. 2. 3. 4.! " #" $" % 5. $& '!( " ( ' 6. ) # 7. *# # ( + 8., 9. -( 10., 11.. 12. *' # # 13. / " 14. # 15. 0 " l. 1 Úvod 1.1. Dotaní program Podpora sportu ve m"st" Blansko

Více

Newsletter 2/2014 ÚNOR 2014

Newsletter 2/2014 ÚNOR 2014 Newsletter 2/2014 ÚNOR 2014 Obsah Zadávání veřejných zakázek od 1. 1. 2014... 3 NEWSLETTER 2/2014 2/6 Zadávání veřejných zakázek od 1. 1. 2014 Technická novela zákona o veřejných zakázkách a vliv nového

Více

Informace o povinném subjektu zveejované podle zákona. 106/1999 Sb., o svobodném pístupu k informacím

Informace o povinném subjektu zveejované podle zákona. 106/1999 Sb., o svobodném pístupu k informacím ZÁKLADNÍ ŠKOLA BEZNICE, píspvková organizace tel. 318 682 165 Rožmitálská 419 fax 318 683 608 262 72 Beznice e-mail: skola@zsbreznice.cz Žáci ZŠ Beznice podporují sbrovými aktivitami chov tuák v ZOO Praha,

Více

12/10/2010 Sedlčany Mgr. Ivo Lukš. Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy. Jak předejít chybám?

12/10/2010 Sedlčany Mgr. Ivo Lukš. Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy. Jak předejít chybám? 12/10/2010 Sedlčany Mgr. Ivo Lukš Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám? Obsah prezentace 1. Zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy 2. Nejčastější chyby a problémy

Více

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín JUDr. Ondej Dostál Program pednášky Hierarchie právních norem Systém evropského práva Evropské právo a zdravotnictví Role lenských stát Role EU (volný pohyb služeb

Více

Výzva k podání nabídky na ve ejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na ve ejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky na veejnou zakázku malého rozsahu v souladu s 12 odst. 3 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis (dále jen zákon ) 1. Zadavatel: R eská správa sociálního

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA )

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) PRACOVNÍ PEKLAD PRO POTEBY BA 01/08/2005 EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) Tato Úmluva byla sjednána mezi Evropskými

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

Wüstenrot hypotení banka a. s.

Wüstenrot hypotení banka a. s. Wüstenrot hypotení banka a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypoteních zástavních list 6.000.000.000 K s dobou trvání programu 5 let EMISNÍ DODATEK - KONENÉ PODMÍNKY EMISE DLUHOPIS

Více