Pojistná matematika. Podstata pojišťovny: se vzrůstajícím počtem klientů, klesá pojistně technické riziko.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pojistná matematika. Podstata pojišťovny: se vzrůstajícím počtem klientů, klesá pojistně technické riziko."

Transkript

1 Pjistná matematika Pdstata pjišťvny: se vzrůstajícím pčtem klientů, klesá pjistně technické rizik. Příklad: - Pravděpdbnst, ţe nastane pjistná událst, je 0,01 za jeden rk. Škda, která můţe nastat při tét pjistné událsti je Kč. Řešení z phledu jednh člvěka, který není pjištěn. pjistně technické rizik Řešení z phledu pjišťvny (kmen s N pjištěných a pjišťvna přebírá za ně jejich ztráty) pjistně technické rezervy (mál lidí) => ptimální řešení

2 Základní pjmy - Čisté rizik je událst, která se můţe pravdu přihdit (pţár, úraz, ) - Objektivní rizik je dané nějakými faktry (věk, phlaví, ) - Mrální rizik rizik, kdy pjištěný nedělá vše pr t, aby předešel pjistné událsti (např. pţární hlásič nefunguje a pjištěný nezajistí jeh pravu před vznikem událsti) Klasifikace pjištění - Klasifikace tradiční 1. dělení Sukrmé pjištění sb, majetek, dpvědnst za škdu, úraz, zdravtní pjištění, nemcenské pjištění Sciální pjištění nemcenské a důchdvé pjištění (státní důchdvé pjištění a penzijní fndy) Zdravtní pjištění státní, liší se d sukrméh zdravtníh pjištění 2. dělení Dbrvlné pjištění Pvinné smluvní pjištění pvinné ručení Záknné pjištění - Klasifikace z phledu pjistné matematiky Ţivtní pjištění Pjištění na smrt, dţití neb na bje zárveň (smíšené pjištění), důchdvé pjištění zde je garantvaný výns Kapitálvé a investiční ţivtní pjištění zde není garantvaný výns a finance jsu ddělené Pjistné: Jednrázvé zaplatím na začátku a dál uţ nic neplatím Běţné pravidelné splátky (měsíční neb rčně) Ryzí takvé, jeţ v průměru pkryje pjistné plnění, ale nepkryje prvz pjišťvny Hrubé t, které platíme a pjišťvna pkryje prvz, výns, rezervu (variabilitu) => v případě nadměrných pjistných událstí. Valrizvané je navýšen inflaci Prč je ţivtní z phledu pjistné matematiky? Ţivtní pjištění plyne s ţivtem a je t dluhdbá věc. Pjištění je rezervtvrné. Pr pjišťvnu je nárčnější.

3 Neţivtní pjištění Majetkvé Dmácnst, budvy, havarijní pjištění, průmyslvá rizika, zemědělská rizika, Odpvědnst za škdu Smluvní (dbrvlné) v běţném ţivtě (na blbst), vlastníka nemvitsti, pdnikatele za výrbek, Smluvní (pvinné) pvinné ručení autmbilů, letadel a myslivsti Záknné Odpvědnst rganizace za škdu při pracvním úrazu a nemci z pvlání Úrazvé pjištění Smrt úrazem, trvalé následky, náklady na léčení Sukrmé zdravtní pjištění Cestvní pjištění a nadstandartní pjištění, pjištění denní dávky při pracvní neschpnsti, pjištění denníh pbytu v nemcnici Příklad: - Pjistná událst nastane s pravděpdbnstí 0, Výplata bude Kč. Cena pjištění je Kč, a) máme 100 pjištěnců, b) máme pjištěnců, - a chceme spčítat střední zisk na jednu pjistnu smluvu a pjistně technické rizik.

4 Pjmy k neživtnímu pjištění Intenzita pjistné chrany (0 I 1) Pjistná hdnta (H) Cena v dbě pjištění Nvá cena (N) Cena nvé věci Časvá cena (Č) Bude zhledňvat amrtizaci Pjistná částka (S) Výše pjištění Škda (Š) Příklad pdpjištění: - Cena v dbě pjištění Kč, pjistná částka je Kč, škda na dané věci je Kč a chceme vědět, klik bude pjistnéh plnění. - Řešení: Pjistné plnění, které pjištěný dstane je Kč. Neživtní pjištění - Tarifní skupiny jsu hmgenní skupiny pjistných smluv (např. pvinné ručení: typ vzidla, síla mtru, způsb puţití, regin) - Příklad N = pčet smluv v tarifní skupině x = výše škdy q = pravděpdbnst škdy (za rk) X = pčet škd; X ~ Bi (N; q)

5 = střední výše škdy Princip ekvivalence pr výpčet nett pjistnéh => střední výdaje = středním příjmům Celkvé nett pjistné (ryzí) = Míra klísání (k) vlativita: Řešení: N k při q = 0,001 k při q = 0, ,99 3, ,16 0, ,00 0, ,31 0,10

6 Spčtěte míru klísání, jestliţe pravděpdbnsti úmrtí muţe v 22 letech q = 0, a pravděpdbnst úmrtí muţe v 60 letech q = 0,014. Pjišťvna má pjistný kmen lidech.

7 Základní pjmy - Průměrné pjistné plnění (PPP) - Průměrná pjistná částka (PPČ) - Průměrná škda (PŠ) n pčet pjistných událstí N pčet pjistných smluv - Škdní frekvence (q 1 ) - Škdní stupeň (ŠST) (q 2 ) => čím větší q 2, tím větší škda Odhad q 2 se zpřesňuje vyuţitím empirických charakteristik, kterým říkáme relativní četnsti. - Nett pjistné (P) předpklady pr výpčet: pjistná částka S = PPČ pr kaţdu s N smluv n pjistných událstí, je rvnměrně rzdělen během rku=> t pjistné, které je vybrán na začátku rku, tak vynáší technicku úrkvu míru (i = 1,9 %) přibliţně plvinu rku. Princip ekvivalence diskntní faktr Nett pjistné jedntkvé nettpjistné - Technická úrkvá míra garantvané zhdncení ze zákna

8 Stanvte jedntkvé nett pjistné p pr pjištění rekreačních staveb s technicku úrkvu míru 1,9 % a se škdní frekvencí 51 a škdním stupněm 9,8 %. Řešení: Škdní tabulka - Tabulka 1 a 2 (škdní tabulka) z intervalvý škdní stupeň. Kdyţ je z = 0,3 tak t dpvídá intervalu T z pčet škd v daném škdném intervalu na n = škd (abslutní četnst) t z relativní četnst - pravděpdbnst škdníh stupně váţený škdný stupeň b z kumulativní relativní četnst G z kumulativní váţený škdní stupeň přes všechny z - střední škdní stupeň výsledky škdníh stupně Stanvte jedntkvé nett pjistné, znáte-li technická úrkvá míra je 1,9 %, q 1 je 3 % a puţijte škdní tabulku 2. - Tabulka 3 a 4 (výlukvý řád ze škdnéh stavu) například u zdravtníh, úrazvéh pjištění, kde chceme zjistit střední dbu výluky v pracvní neschpnsti z výsledek náhdné veličiny (pčet dnů neb týdnů) ve výluce V z pčet výluk trvající nejméně z U z pčet výluk trvající právě z u z relativní četnst (pravděpdbnst) z U z => u z *z váţená dba ve výluce d střední dba výluky => V tmt případě se nettpjistné pčítá: => S je pjistné plnění za den (týden) výluky (škdnéh stavu)

9 Stanvte nett pjistné v úrazvém pjištění, které je dán škdní tabulku 4 s technicku úrkvu míru 1,9 % a škdní frekvencí 25 na 100 Kč pjistnéh plnění.

10 Frmy pjištění - S pjistná částka - H pjistná hdnta - I intenzita pjistné chrany - Y pjistné plnění - X škda - M maximální mţná škda 1. Pjištění na pjistnu částku pjistné plnění mi bude záviset puze na vzniku pjistné událsti a nezávisí na škdě (např. smrt úrazem) invalidní pjištění, pjištění na smrt Výši škdy nemá smysl zjišťvat vzrec: Y = S Máme 30-ti letéh muţe, který si sjednal pjištění na smrt na 1 rk. Vypčtěte nett pjistné a pjistná částka je Kč. T samé vypčtěte pr ţenu. Puţijte 2. Škdvé pjištění pjistné plnění závisí na výši škdy. jedná se v zásadě majetkvé pjištění, dpvědnstní pjištění a. Ryzí zájmvé pjištění

11 S = H I = 1 výše pjistnéh plnění se rvná výši pjistné škdy (Y = X) graf: vzrec: neexistuje pjistná částka, ta je nahrazena pjistnu hdntu b. Pjištění na plnu hdntu I = s => S = s * H vzrec: - Příklad Chceme pjistit dům s hdntu prti ţivelným phrmám s q 1 = 2 a q 2 37 % a I = 90 %. Klik peněz dstaneme při vytpení se škdu Kč. 3. Pjištění na první rizik ryzí zájmvé pjištění mezené shra pjistnu částku S puţívá se typicky u malých častých škd a u velkých, které jsu jedinělé (pjištění dmácnstí) neb chci záměrně pjistit část majetku (pjištění skladu) vzrec:

12 G s * H = střední výše pjistnéh plnění pr škdy d škdníh stupně s (1 b s ) * S Střední výše pjistnéh plnění pr škdy nad s Pjištění dmácnstí, jeţ se týká tabulka 2. Pjistná částka je Kč, ale pjistná hdnta dmácnsti je Kč s q 1 = 5 %. Spčítejte nett pjistné. 4. Kvótvé pjištění kmbinace pjištění na první rizik a plnu hdntu Puţívá se v případě, ţe chceme spluúčast implicitně zhlednit v pjištění. S pjistná částka t 0 < t < 1 (faktr spluúčasti kvóta) U = S/t udaná hdnta (pjistná částka pr pjištění na plnu hdntu) vzrec: Pjištění dmácnstí, tedy tabulka 2. Bude nás zajímat kvótvé nett pjištění, kdy faktr spluúčasti je 0,5 a pjistná částka je Kč. Stanvte rční nettpjistné při technické úrkvé míře 2,4 %, q1 = 2%, pjistná hdnta je Kč. Vyuţijte škdní tabulku 1. Pr ryzí pjištění, pr pjištění na plnu hdntu s pjistnu částku Kč, pjištění na první rizik s pjistnu částku Kč kvótvé pjištění s pjistnu částku Kč a kvótu 0,05.

13 Spluúčast 1. Pdílvá spluúčast p prcent spluúčasti 2. Odčetná spluúčast (Excedentní spluúčast) pjištění nese spluúčast v hdntě F 0 Pzr F 0 se vztahuje k veliksti škdy, velikst pjistnéh plnění můţe být jiná. př. pjištění na první rizik 3. Integrální spluúčast pjištění s výhradu drbných škd pjištěný kryje škdné částky d F i, ale na vyšších se nijak nepdílí Př. pjištění na plnu hdntu Technická úrkvá míra je 2,4 %, q1 = 0,02; H = Kč, škdvá tabulka 1. Ryzí zájmvé pjištění s pdílvu spluúčastí 10 % Odčetná spluúčast pr pjištění na plnu hdntu S = Kč, F 0 = Kč. Integrální spluúčast pr pjištění na první rizik, H = , S = , F i = Kč Pjištění na první rizik s dčetnu spluúčastí Kč, pjistnu částku Kč.

14 Pdstata výpčtu Integrální spluúčast Kč pr kvótvé pjištění na pjistnu částku Kč s kvótu 0,7. - t z pravděpdbnst, ţe nastane škda ve výši z - PP z pjistné plnění při škdě z Víceleté pjištění 1. Předplacené pjištění P rční nettpjistné i technická úrkvá míra υ - diskntní faktr Π n nettpjistné na dbu n let Při strnu vrací pjišťvna jednrázvé pjistné v případě, ţe se strn nevrací q 1 - škdní frekvence (pravděpdbnst strna p škdní událsti) a pravděpdbnst přirzenéh strna např. z důvdu zániku z pjistnéh nebezpečí Spčtěte nettpjistné jednrázvé s P = Kč, i = 2,4 %, a=2%, n=5 a q 1 = 30.

15 Bruttpjistné Bezpečnstní přirážka RP rizikvé pjistné - N pčet smluv v jednm rce - S pjistná částka smluv (stejná pr všechny smluvy) - p rční nettpjistné na jedntkvu pjistnu částku - z i, i = 1, N škdní stupeň i-té smluvy, při čemţ většina smluv má z i = 0 => nedšl k pjistné událsti pr i-tu smlvu. - vyuţíváme princip ekvivalence - s směrdatná dchylka pjistnéh plnění z i *S na jednu pjistnu smluvu prtţe p je malé a N je velké, tak - Směrdatná dchylka celkvéh pjistnéh plnění R, tedy směrdatná dchylka na směrdatná dchylka celkvéh pjistnéh plnění - Předpkládáme, ţe celkvé pjistné plnění má nrmální rzd.: Tedy vlíme-li, prtţe pravděpdbnst, ţe ztratím peníze je veliká (0,16) ztráta jednu za 6 let

16 Rizikvé pjištění =? škdní tabulka č. 1; i = 2,4 %; k = 4; q 1 = 20 ; H = Kč a 890 pjistných událstí za rk. Řešení Ryzí zájmvé pjištění pčet smluv u kterých nedšl k pjistné událsti pjistné událsti d škdníh stupně 0,1 => rizik 361,43 pjištění na první rizik s t=0,6 kvótvé pjištění: t = 0,5; S = ; U = pjištění na plnu hdntu s = 0,8 a integrální spluúčast = 0,1

17 Technické rezervy v neživtním pjištění Rezerva na pjistné plnění - pdstatné jsu rezervy na pjistné plnění, v případě, ţe dchází ke zpţdění plateb d pjistné událsti Rk Vý V Je Rk vzniku rk vzniku rk, kdy vzniká pjistná událst - rk vývje klik let uběhl d vzniku pjistné událsti - čísla pjistná plnění d danéh rku (kumulativní) - Chceme dhadvat buducí pjistné plnění Metda Chain Ladder - vývjvé keficienty pr rk vývje: Rk Vý V Je Rk vzniku

18 c všechn se musí vyplatit za pjištění vzniklá d rku 2000 d rku 2005 c jiţ je zaplacen (diagnála) rzdíl c zbývá zaplatit => rezerva =126 - technická rezerva jiţ vzniklé pjistné událsti Vyrvnávací rezerva - na pkrytí výkyvů pjistných plnění (vztahuje se k rizikvému pjistnému) - v Německu se pčítá ze zasluţenéh pjistnéh v rce t P t a ze směrdatné dchylky spčtené z k t-1,, k t-15 - T je hdně

19 Matematické mdelvání v neživtním pjištění terie rizika - mdel můţe nahradit data, kdyţ je jich mál ppisuje chvání rizika mhu prvádět statistické testvání Mdely pčtu pjistných nárků X náhdná veličina pčet pjistných nárků na rk a) K pčet smluv p - pravděpdbnst pjistné událsti b) střední pčet pjistných nárků c) pčet nezdarů před α-tým zdarem α = 1 => gemetrické rzdělení

20 d) smíšené Pissnv rzdělení, kdy stední hdnta je řízena husttu při pjištění pţáru je různé λ za různéh pčasí Pčasí suché: λ = 150 => nrmální: λ = 80 => vlhk: λ = 40 => Pvinné ručení: X i pčet událstí na jednu smluvu za rk Prtţe je průměr a rzptyl velmi pdbný, můţeme zvlit Pissnův mdel Neb prtţe < VarX i, můţeme zvlit: Mdel na pčet všech pjistných nárků

21 q 1 = 6, pčet smluv K = 100, Zvlíme Pissnův mdel, pčet pjistných událstí = X a) Pravděpdbnst ţádná pjistná událst b) pravděpdbnst, ţe pčet pjistných událstí je více neţ 3 Řešení: a) b) q 1 = 0,114; K=2178, Řešení: a), Spčtěte pravděpdbnst, ţe nastane 300 neb méně pjistných událstí. b) Intervalvý dhad splehlivst 95 % pr střední pčet pjistných událstí chci spčítat => kritické hdnty: => => r = 31 => Intervalvý dhad (2178 * 0,114-31;2178 * 0, ) q 1 = 15, K = 1000, puţijeme Pissnův mdel, chceme pčítat pravděpdbnst X = 0, X = 1, X > 1, X >10 pdle CLV a intervalvý dhad 95% a 99% α = 3,5; p = 0,996; X i ~ NB(α;p) pr jednu smluvu; K = smluv, X ~ NB(K*α;p) přes všechny smluvy. chceme pčítat pravděpdbnst X = 1, X > 1, X >1500 pdle CLV a intervalvý dhad 99%

22 V rce 1993 byl v ČR registrván aut a dcizen Pjišťujeme-li aut spčtěte pravděpdbnst, ţe bude za rk 1994 dcizen více jak 50 aut, s mdelem Pissn CLV. Mdely výše škd těţký chvst mhu nastat extrémní výše škd (pr mdelvání dlehlých událstí) např. většinu jsu chřipky a extrémní výše škd je rakvina Slžené pjistné mdely - náhdná veličina celkvá výše škdy (S) - pčet škd (X) - => nevíme jak dluhý je ten sučet.

23 - předpkládáme, ţe Y 1,, Y X ; X jsu nezávislé Výše celkvé škdy S =?; EY= a var Y = , q 1 = 5 ; K= smluv; Puţijeme pravděpdbnst ţe S > Řešení:. Chceme a) 000 b) intervalvý 99% dhad Interval: ( , )

24 Úmrtnstní tabulky Mdelvání úmrtnsti - T 0 délka ţivta - F 0 (t) = distribuční funkce délky ţivta - S 0 (t) = funkce přeţití - T x délka ţivta ve věku dţitých x - F x (t) = - - Např. F 50 (1) = pravděpdbnst, ţe 50 letý muţ se nedţije 51 rku ţivta. - pravděpdbnst úmrtí ve věku x - pravděpdbnst dţití ve věku x - pravděpdbnst úmrtí před dţitím x + t - pravděpdbnst dţití x + t ve věku x - - pravděpdbnst úmrtí ve věku x + s při dsaţených x - - pravděpdbnst úmrtí d věku x + s + t při dţití x + s při dţitých x - - ) střední délka ţivta, při dţitých x - Hustta úmrtnsti: - Intenzita úmrtnsti důleţitý pjem P úpravách dstaneme aprximaci: - přesné vyjádření intenzity

25 hustta relativní pravděpdbnst umírání ve věku x

26 Mdely intenzity úmrtnsti 1. Gmpertzův mdel 2. Makehamův mdel 3. Weibůllův zákn úmrtnsti ţivtnst technických zařízení v terii splehlivsti a. Celčíselná délka živta - celá část délky ţivta - - = -

27 Úmrtnstní tabulky na lidí - x věk - l x pčet přeţivších (pčet dţívajících se věku x) - q x pravděpdbnst úmrtí ve věku x: - d x pčet zemřelých ve věku x - D x pčet zemřelých ve věku x ze sledvaných jedinců, kterých P x, dtud se přepčítávají hdnty na byvatel.

28 - L x pčet let prţitých dhrmady jedinci ve věku x u kjenců - T x pčet zbylých let ţivta jedinců ve věku x (všech dhrmady) ; ω = střední délka ţivta - - Vztahy - Mdelvě: X pčet jedinců dţivších se x ) l 0 je pčet narzených Spčtěte pravděpdbnst, ţe muţ, kterému je 20 let, bude naţivu ještě v 60 letech a t i pr ţeny. Spčtěte pravděpdbnst, ţe muţ, kterému je 20 let, zemře mezi 60. a 65. rkem. - Příklad. Jaký je střední pčet zbývajících let dvacetiletéh muţe neb ţeny?

29 - Příklad Pjišťvna pjišťuje 100 muţů ve věku 65 let a dává jim měsíční důchd 5000 Kč. Klik musí pr ně vyhradit peněz ve střední hdntě? Panu Vlkvi je 28 let a panu Biskupvi je 27 let. Jaká je pravděpdbnst, ţe puze jeden z nich bude na ţivu ve svých 70ti letech?

30 Prblémy úmrtnstních tabulek 1) Vývj tabulek v čase řešení pmcí generačních úmrtnstních tabulek pr kaţdý rk narzení mám speciální tabulku vytvření tabulky věkvých psunů viz učebnice puţití tabulky věkvých psunů: tabulka je vztaţena na q x rčníků 1955 (v učebnici) chceme spčítat pravděpdbnst úmrtí člvěka v 50 letech, který se nardil v rce ) Muţi vs ţeny řešení: všechny ţeny jsu pvaţvané za muţe => platí více v rizikvém pjištění (Pr důchdvé pjištění, napak) 3) Selekce vs antiselekce selekce pjišťvny vyţadují např. zdravtní prhlídku, pdle které zařadí lidi d určité skupiny před vstupem d smluvníh vztahu (lidé uzavírající základní smluvy jsu tudíţ zdravější neţ průměr) antiselekce týká se důchdvéh pjištění; uzavírají h lidé, kteří předpkládají, ţe se dţijí vyskéh věku. Pjišťvny musejí v takvém případě puţívat redukční keficient míst q x. f x *q x. 4) Bezpečnstní přiráţka prjevuje se implicitně v úmrtnstních tabulkách jestliţe mám pjištění rizikvé, tak ptm musím q x zvednut, abychm vybrali dstatečné mnţství pjistnéh v případě důchdvéh pjištění musím q x sníţit a budu předpkládat, ţe lidi budu ţít déle

31 Odhad pravděpdbnsti úmrtí qx - sledujeme bdbí aţ a chceme dhadnut q 50 kmen: Narzení s i (měsíc) t i (měsíc) t i s i V kmenu V kmenu V kmenu Vstup V kmenu Výstup V kmenu Výstup Vstup V kmenu V kmenu V kmenu s i klik mu byl měsíců při začátku pzrvání (neb kdyţ dţije 50) t i měsíců na knci pzrvání (např. smrt, neb kdyţ se dţije 51) D x pčet úrmtí v kmenu ve věku 50 = 1 I mnţina zemřelých v pzrvacím bdbí Pr malé kmeny je dhad značně nepřesný a prt je vhdné puţít vyrvnávání tabulek pmcí kluzavých průměrů či funkcí. Intervaly splehlivsti: ptřebuje zhlednit nepřesnst a variabilitu Jednstranné intervalvé dhady plní funkci bezpečnstní přiráţky pr důchdvé pjištění zmenšujeme q x pr rizikvé pjištění zvětšujeme q x Intervalvý dhad pr důchdvé pjištění

32 D = celkvý pčet zemřelých v kmeni pčet ţijících ve věku x v pjistném kmeni - hledaná bezpečnstní přiráţka splehlivsti 1 α Puţití CLV kvantli N(0,1) Odhad p elementárních úpravách pr důchdvé pjištění (pr rizikvé by byl u ) n = 1000 lidí; neuvaţujeme příchdy a dchdy z kmene; x = 40 a budeme dhadvat q x ; D 40 = 2; t 1 = 7; t 2 = 2 dva lidi zemřeli v červenci a v únru a pčítáme na kmeni let. Spčtěte intervaly splehlivsti pr α = 0,05, je-li,,,. Intenzita úmrtnsti ve věku 50 let

33 Živtní pjištění princip ekvivalence: příjmy se rvnají výdajům. - prblémy: vývj peněz v čase (inflace) náhdný charakter finančních tků - řešení: příjmy budeme pčítat jak čekávanu (střední hdnta) pčáteční hdntu (čas 0) pjistnéh = čekávané pčáteční hdntě pjistnéh plnění (Příjmy = Výdaje) Vzhledem k linearitě stačí pčítat jedntkvé pjistné (pjistné na jednu krunu) - pjistně technické rizik = σ (směrdatná dchylka) rizik pjištění - i = technická úrkvá míra TÚM - Máme 40. letéh muţe, který si zakládá rizikvé pjištění na dbu 5 let na pjistnu částku Kč. Vypčítejte jednrázvé nettpjistné. Řešení: Rizik pjištění náhdná veličina udávající jedntkvé pjistné plnění

34 rizik pjištění na 1 Kč. Na jednh člvěka mám rizik hrzně mc prti vybranému pjistnému. Kmen 100 lidí => na st lidí a na Kč pjistné částky Kmen => je ptimální mnţství lidí. Nett pjistné Kmutační čísla: nultéh řádu: diskntvaný pčet dţívajících se věku x diskntvané mrtvlky prvníh řádu: druhéh řádu: Pkračvání příkladu výše: S vyuţitím dvjitéh diskntníh faktru

35 1) Pjištění pr případ dţití pjišťuje se člvěk ve věku x na n let a pkud se dţije n let, dstane cílvu částku je EZ pčítán s dvjitým diskntním faktrem - Příklad 40 letý muţ si zakládá pjištění na dţití 60 let na Kč. Spčtěte jednrázvé nettpjistné a rizik. Řešení 2) Pjištění pr případ smrti Pjistná částka je vyplacena v případě smrti (pjištění nákladů na phřeb) - Příklad Jaké je jednrázvé nettpjistné při pjištění 60 letéh muţe pr případ smrti na pjistnu částku 1000 Kč. Řešení:

36 3) Dčasné pjištění pr případ smrti viz úvdní příklad k ţivtnímu pjištění ţivtní úvěrvé pjištění dkáţe značně prdraţit hyptéky 4) Smíšené pjištění kmbinace pjištění pr případ smrti a pjištění pr případ dţití. Kapitálvé ţivtní pjištění x = 40, n = 20, pjistná částka v případě smrti Kč a pjistná částka pr případ dţití je Kč. Řešení: Jednrázvé nett pjistné je ,595 Kč s rizikem ,9 Kč. 5) Pjištění s pevnu dbu výplaty druh stipendijníh pjištění nezávisí na dbě smrti ani na x σ(z) = 0

37 - Příklad Spčtěte jednrázvé nett pjistné a rizik pr dčasné pjištění pr případ smrti. x = 20, n = 20, pjistná částka je Kč, TÚM = 1,9 %. - Příklad Kapitálvé ţivtní pjištění x = 20, n = 40, pjistná částka na případ smrti a pjistná částka pr případ dţití je

38 Důchdvé pjištění 1) Pjištění dţivtníh důchdu ve věku x uvaţujeme vţdy předlhůtní mdel budeme pčítat jedntkvý důchd => výplata na začátku bdbí bude 1 Kč pjistné pr případ smrti υ V rce 60 svéh věku chci rční důchd. Spčtěte jednrázvé nettpjistné a rizik. 2) Pjištění dlţenéh dţivtníh důchdu => plhůtní varianty 3) Pjištění dčasnéh důchdu ve věku x na n let Plhůtní mdel:

39 Pjištění dčasnéh důchdu ve věku 40 let na 20 let. Spčtěte jednrázvé nettpjistné a rizik. 4) Pdrční důchdy (důchdy vyplácení např. měsíčně) - příklad: 1000 kč měsíčně dţivtní důchd pr 60 letéh muţe 1000 Kč měsíčně dčasné p dbu 40 let ve věku 20 let

40 Kalkulace běžnéh pjistnéh v živtním pjištění - vyuţití principu ekvivalence: pjištění na dţití ve věku x + n muţe ve věku x P = běţné pjistné Řešení: jinak: Jaké je rční nett pjistné pr smíšené pjištění 40 letéh muţe na 20 let na 1000 Kč pjistné částky? Řešení: Jaké je měsíční nett pjistné z minuléh příkladu? Jaké je měsíční nett pjistné na 100 Kč měsíčníh dţivtníh důchdu dlţenéh k věku 60 let, jestliţe se pjistné platí během dby dkladu důchdu. (x = 40, TÚM = 1,9 % Spčtěte rční nettpjistné dlţenéh důchdu ve věku x = 20 let a dlţen je k věku 60 let jestliţe se pjistné platí během dby dkladu na 100 Kč vyplácených měsíčně. Spčítejte měsíční nettpjistné pr pjištění smrti na 5 let ve věku 20 let na pjistnu částku Kč.

41 Brutt pjistné - je t nett pjistné a správní náklady - bezpečnstní přiráţka se implicitně zhledňuje v úmrtnstních tabulkách - rizikvé pjištění = nett pjistné + bezpečnstní přiráţka - musíme zhlednit správní náklady 1) Pčáteční jednrázvé náklady - α prvize za zprstředkvání pjistné smluvy částka je bvykle v prcentech např. α = 5 % za zprstředkvání z cílvé částky 2) Běţné správní náklady - β platí se kaţdý rk a jsu t náklady za administraci např. β = 0,6 % 3) Inkasní náklady - γ náklady spjené s inkasvání d klienta např. γ = 5 % z jednrázvéh brutt pjistnéh 4) Náklady při výplatě důchdu - δ 5) Jedntná správní přiráţka ε Slučuje dhrmady předchzí náklady Smíšené pjištění Pjistné dţivtníh dlţenéh důchdu

42 Zdravtní aspekty živtníh pjištění 1) Lékařský underwriting tj. lékařská prhlídka před uzavřením smluvy. Při zjištění nedstatků dchází ke zvýšení bruttpjistnéh. Lékařská prhlídka je hrazena ze vstupních pplatků. Při zjištění rizikvých faktrů u pjištěnce je pjistné násben keficientem neúmrtnsti m m. Kuření 40 cigaret: m m =50% Vyský krevní tlak: m m =100% Nadváha: m m =25% 2) Pjištění váţných nemcnění 3) Úrazvé a invalidní pjištění (neţivtní pjištění) 4) Sukrmé zdravtní pjištění (neţivtní pjištění)

43 Rezerva pjistnéh živtníh pjištění - pčítáme technické rezervy pjistitele, které jsu náklady na pkrytí pjistných závazků pjištěných Pjištění pr případ smrti x = 40, n = 20 Smíšené pjištění x = 40, n = 20, S = Kč t Očekávané Očekávané Očekávané Očekávané příjmy výdaje příjmy výdaje 1 6,51 2,9 41,20 2,9 10 6,3 7,12 39,88 7, ,7 15,96 36,10 851,96 - v ţivtním pjištění je nutné ukládat rezervy na pkrytí buducích výdajů - Hdnta pjistné smluvy v čase - => prspektivní výpčet rezervy - - => retrspektivní výpčet rezervy Zbecnění pjistnéh plnění pr různé typy pjištění - x věk - n dba pjištění - t = 1,2,,n rky - pjistné plnění při dţití t-téh rku - pjistné plnění při úmrtí během t-téh rku Smíšené pjištění na KČ, x = 40, n = 20, a t = 0, pkud t = 1,,19, a t = 1000, pkud t = 20, b t = 1000, pkud t = 1,,20 Trvalý důchd n = ω x, x = 60, a t = 1000, pkud t = 1,,n; b t = 0, pkud t = 1,,n - pr výpčet nettpjistné

44 Smíšené pjištění na Kč, x = 40; n = 20; a t = 0, pkud t = 1,,19; a t = 1000, pkud t = 20, b t = 1000, pkud t = 1,,20 Řešení: Retrspektivní Nettrezerva pr rky t = 1, 2, 19 dčasnéh pjištění pr případ smrti na Kč, kdy x = 40, n = 20. nettrezerva pr 2 rky na dlţený dţivtní důchd na Kč, x = 40, n = 20. (t = 21, 22.)

45 Mderní pstupy v živtním pjištění 1) Kapitálvé ţivtní pjištění (Flexibilní prdukty ţivtníh pjištění) můţe se měnit: výše a způsb placení pjistnéh, pjistná částka zvyšvání pjistnéh dle míry inflace (valrizace) flexibilita je umţněna ddělením rizikvé slţky a spřící slţky v případě smrti se vyplácí rizikvá tak i spřící slţka dva mdely: knstantní pjistné plnění knstantní dčasné pjistné pr případ smrti zhdncení je dán technicku úrkvu míru a někdy pdíly na zisku 2) Investiční ţivtní pjištění dlišné investvání neţ v 1) investiční rizik nese klient vlbu investičníh fndu

46 Vzrvá písemka 1) Muţ ve věku 36 let chce uzavřít smíšené ţivtní pjištění na dbu 24 let na částku Kč v případě smrti a Kč v případě dţití. Jaké bude rční nettpjistné? 2) Spčtěte nett rezervu pr první dva rky výše uvedenéh pjistnéh. 3) Vypčtěte nettpjistné na pjištění RD na Kč na ryzí zájmvé pjištění s dečtenu spluúčastí Kč (q 1 = 0,01 ; G 1.0 = 0,3; G 0,0003 = 0; b 0,0003 = 0). 4) Mdelujeme pčet pjistných událsti pissnvým rzdělením. q 1 = 0,01. Pčet smluv K = Spčtěte pravděpdbnst, ţe pčet pjistných událstí bbude menší neţ 125.

Téma č. 6 Mzdy, zákonné odvody a daně. Mzdy a zákonné odvody

Téma č. 6 Mzdy, zákonné odvody a daně. Mzdy a zákonné odvody Mzdy a záknné dvdy MZDA pracvně-právní vztah = vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem pracvně-právní vztah se řídí zákníkem práce, kde je uveden, že zaměstnanci za vyknanu práci náleží MZDA je t částka,

Více

Bohužel nejste jediní. Jak se v této džungli orientovat a jaké jsou možnosti při prodeji nemovitosti se dozvíte na následujících stránkách.

Bohužel nejste jediní. Jak se v této džungli orientovat a jaké jsou možnosti při prodeji nemovitosti se dozvíte na následujících stránkách. SITUACE NA MÍSTNÍM TRHU Na českém trhu panuje nedůvěra v realitní kanceláře a makléře. Spusta makléřů na trhu se chvá nepctivě. Většina realitních makléřů jsu špatní makléři. Dále dchází k bezdůvdnému

Více

16. Kategorizace SW chyb, kritéria korektnosti a použitelnosti, spolehlivost SW

16. Kategorizace SW chyb, kritéria korektnosti a použitelnosti, spolehlivost SW 16. Kategrizace SW chyb, kritéria krektnsti a pužitelnsti, splehlivst SW 1. Sftwarvá chyba Prezentace th, že prgram dělá něc nepředpkládanéh Míra th, kdy prgram přestává být užitečný Je t nesuhlas mezi

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 11 Čísl vydání: 2.0 Stránka:

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 12 Čísl vydání: 2.1 Stránka:

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv

k elektronickému výběrovému řízení na úplatné postoupení pohledávek z titulu předčasně ukončených leasingových smluv INFORMAČNÍ MEMORANDUM č. 4/3/2009/11 k elektrnickému výběrvému řízení na úplatné pstupení phledávek z titulu předčasně uknčených leasingvých smluv Praha, 30.11.2010 Infrmační memrandum č. 4/3/2009/11 1/9

Více

SEGMENT SPOTŘEBITEL. (úvěry pro FOO)

SEGMENT SPOTŘEBITEL. (úvěry pro FOO) SEGMENT SPOTŘEBITEL (úvěry pr FOO) I. Základní parametry AKCENTA sptřebitelských úvěrů (definvané záknem č. 145/2010 Sb., sptřebitelském úvěru a změně některých záknů) Výše úvěru : 300.000 Kč až 1.880.000

Více

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015

Přednášky Teorie řízení Tereza Sieberová, 2015 LS 2014/2015 -černě přednášky -červeně cvičení různě přeházené, pdle th, jak jsme pakvali, datum dpvídá přednáškám PŘEDNÁŠKA 10.2. C je t řízení? Subjektivní, cílevědmá činnst lidí Objektivně nutná Pznává a využívá

Více

Politologie. Stát a národ. Stát: Národ: Národnostní složení státu: Teorie vzniku státu: Novodobé tvoření státu: = věda o politice

Politologie. Stát a národ. Stát: Národ: Národnostní složení státu: Teorie vzniku státu: Novodobé tvoření státu: = věda o politice Plitlgie = věda plitice plis měst lgs věda iks rdina přelm 19./20. stletí - pjem 1949 - samstatná vědní disciplína vyučvaná na univerzitě prvpčátky už v Antice Stát a nárd Stát: - území - st. aparát -

Více

PŘEDSTAVENÍ PRODUKTU AUTOPOJIŠTĚNÍ PRO SPOLEČNOST VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA

PŘEDSTAVENÍ PRODUKTU AUTOPOJIŠTĚNÍ PRO SPOLEČNOST VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA PŘEDSTAVENÍ PRODUKTU AUTOPOJIŠTĚNÍ PRO SPOLEČNOST VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Autpjištění Allianz pjišťvna nabízí zaměstnancům Vyské škly báňské Technické univerzity Ostrava cenvě

Více

AAA AUTO Group zveřejnila své neauditované konsolidované. hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2010

AAA AUTO Group zveřejnila své neauditované konsolidované. hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2010 AAA AUTO Grup zveřejnila své neauditvané knslidvané hspdářské výsledky za první čtvrtletí rku 2010 Praha / Budapešť, 31. května 2010 Dle hspdářských výsledků za první čtvrtletí rku 2010, které splečnst

Více

. j vamm. Strachoněm náměstkem hejtmana kraje

. j vamm. Strachoněm náměstkem hejtmana kraje KUMSP08SF9EV SMLUVA pdnájmu prstr a pskytvání služeb uzavřena mezi lmravak0s.i-e.zsky KRAJ - KRAJSKY ÚŘAD; ČÍSI/) SMLUVY a)datku) 0- ttu př. čísl //r rk l& zkr. db. nájemcem: a pdnájemníkem: stravské výstavy,

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

Analýza návštěvnosti a spokojenosti turistů v Moravskoslezském kraji. Monitoring návštěvníků a turistů Moravskoslezského kraje

Analýza návštěvnosti a spokojenosti turistů v Moravskoslezském kraji. Monitoring návštěvníků a turistů Moravskoslezského kraje Analýza návštěvnsti a spkjensti turistů v Mravskslezském kraji Mnitring návštěvníků a turistů Mravskslezskéh kraje Vyhdncení za lét 2004 Obsah: 1. Metdlgie 2. Prfil návštěvníka reginu 3. Hdncení reginu

Více

Projektový manuál: SME Instrument Brno

Projektový manuál: SME Instrument Brno Prjektvý manuál: SME Instrument Brn 1 Obsah 1. C je SME Instrument?... 3 1.1 Pslání prgramu... 3 1.2 Stručný ppis prgramu... 3 2. C je SME Instrument Brn?... 3 2.1 Prč vznikl SME Instrument Brn... 3 2.2

Více

Příloha č. 9. Podmínky Výběru hotovosti a Bezhotovostního převodu. 1. Podmínky Výběru hotovosti prostřednictvím Bankomatu

Příloha č. 9. Podmínky Výběru hotovosti a Bezhotovostního převodu. 1. Podmínky Výběru hotovosti prostřednictvím Bankomatu Přílha č. 9 Pdmínky Výběru htvsti a Bezhtvstníh převdu 1. Pdmínky Výběru htvsti prstřednictvím Bankmatu 1.1. Obecné pdmínky pr Výběr htvsti Htvst lze vybrat u neúčelvé Dávky až d výše dispnibilníh zůstatku

Více

VŠB Technická univerzita, Fakulta ekonomická. Katedra regionální a environmentální ekonomiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ.

VŠB Technická univerzita, Fakulta ekonomická. Katedra regionální a environmentální ekonomiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ. VŠB Technická univerzita, Fakulta eknmická Katedra reginální a envirnmentální eknmiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ (Studijní texty) Reginální analýzy Dc. Ing. Alis Kutscherauer, CSc. Ostrava 2007

Více

Záznam zkušební komise Jméno a příjmení Podpis Vyhodnocení provedl INSTRUKCE

Záznam zkušební komise Jméno a příjmení Podpis Vyhodnocení provedl INSTRUKCE VYSOKÉ UČNÍ THNIKÉ V RNĚ FKULT PONIKTLSKÁ Přijímací řízení 2008 akalářské studium Obry: aňvé pradenství knmika a prcesní management Míst pr nalepení kódu Kód nalepí uchazeč Záznam zkušební kmise Jmén a

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4130-80-2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4130-80-2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 4130-80-2015 bvyklé ceně nemvitsti - pzemku parcel.č. 846 se stavbu garáže na pzem. parc.č. 846, bec Pardubice, k.ú. Svítkv, kres Pardubice, kraj Pardubický Objednavatel znaleckéh psudku:

Více

Obsah: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Obsah: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Obsah: 1. Úvd 2. Základní infrmace splečnsti 3. Slžení statutárních rgánů 4. Struktura Nemcnice Žatec,.p.s. 5. Zpráva dzrčí rady za rk 2010 6. Zhdncení základních eknmických a finančních ukazatelů za rk

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ SYSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ V ČR A V KOMPARACI SE ZEMĚMI EU IVANA DRDLOVÁ

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ SYSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ V ČR A V KOMPARACI SE ZEMĚMI EU IVANA DRDLOVÁ UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ SYSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ V ČR A V KOMPARACI SE ZEMĚMI EU IVANA DRDLOVÁ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2008 PODĚKOVÁNÍ Hlavní pděkvání patří panu dc. Ing. Jarslavu

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

Shop System - Smlouva o poskytování software

Shop System - Smlouva o poskytování software Shp System - Smluva pskytvání sftware Pskytvatel: NetSystems Slutin s.r.., zapsaná v bchdním rejstříku Městskéh sudu v Praze, ddíl C, vlžka 151732 Zenklva 37, Praha 8, Libeň 180 00 IČ: 28896416, DIČ: CZ28896416

Více

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí.

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Reserch a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

POZEMEK S OBJEKTEM BYDLENÍ Č.P. 42 SVRČOVEC

POZEMEK S OBJEKTEM BYDLENÍ Č.P. 42 SVRČOVEC ZNALECKÝ POSUDEK č. 19/107/2014 O CENĚ NEMOVITÝCH VĚCÍ POZEMEK S OBJEKTEM BYDLENÍ Č.P. 42 SVRČOVEC (POVINNÍ VLASTIMIL ĎURIŠ A JAROSLAVA ĎURIŠOVÁ EX 660/09119) OBJEDNATEL OCENĚNÍ: ÚČEL OCENĚNÍ: EXEKUTORSKÝ

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

Stanovy SKODAMOTOR Veterán Klubu

Stanovy SKODAMOTOR Veterán Klubu Článek 1 Stanvy SKODAMOTOR Veterán Klubu Název, půsbnst, sídl a symbly 1. SKODAMOTOR Veterán Klub (SVK) je samstatným suverénním a dbrvlným bčanským sdružením zájemců v blasti histrie mtrismu, zalžené

Více

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR

STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR STANOVY SDRUŽENÍ DOCTOR WHO FANCLUB ČR Článek 1 Název a sídl 1. Dctr Wh FanClub ČR je bčanským sdružením fyzických sb vytvřeným v suladu se záknem č.83/1990 Sb. sdružvání bčanů. Je samstatným právním subjektem

Více

Kurz 4st210 cvičení č. 5

Kurz 4st210 cvičení č. 5 CVIČENÍ Č. 5 některá rzdělení nespjitých náhdných veličin binmické, hypergemetrické, Pissnv rzdělení nrmální rzdělení jak rzdělení spjitých náhdných veličin některá speciální rzdělení spjitých náhdných

Více

1 ÚVOD 3 2 OBECNÁ ČÁST 5 3 POJIŠTĚNCI 11

1 ÚVOD 3 2 OBECNÁ ČÁST 5 3 POJIŠTĚNCI 11 OBSAH 1 ÚVOD 3 2 OBECNÁ ČÁST 5 3 POJIŠTĚNCI 11 4 ZÁKLADNÍ FOND ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 13 4.1 ZÁMĚRY VÝVOJE HOSPODAŘENÍ ZFZP 13 4.2 TVORBA, PŘÍJMY ZFZP 19 4.3 ČERPÁNÍ, VÝDAJE ZFZP 21 4.3.1 SMLUVNÍ POLITIKA

Více

INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB

INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB Generali Investments CEE, investiční splečnst, a.s. Generali Investments CEE, investiční splečnst, a.s. Obsah: 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ...

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách

Rekuperace rodinného domu v Přestavlkách Rekuperace rdinnéh dmu v Přestavlkách Pjem: Rekuperace, nebli zpětné získávání tepla je děj, při němž se přiváděný vzduch d budvy předehřívá teplým dpadním vzduchem. Teplý vzduch není tedy bez užitku dveden

Více

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS...

KAPITOLA II ZÁKON NA OCHRANU OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POVINNOSTI...13 KAPITOLA III PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY K ZÁKONU O OVZDUŠÍ ZÁKLADNÍ POPIS... Zákn č. 201/2012 Sb., chraně vzduší základní pvinnsti prvzvatelů zdrjů znečišťvání vzduší ing. Zbyněk Krayzel, Pupětva 13/1383, 170 00 Praha 7 Hlešvice 266 711 179, 602 829 112 ZBYNEK.KRAYZEL@SEZNAM.CZ

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

O B S A H 1. ÚVOD 3 2. OBECNÁ ČÁST 5 3. POJIŠTĚNCI 10 4. ZÁKLADNÍ FOND ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 13 5. OSTATNÍ FONDY 39

O B S A H 1. ÚVOD 3 2. OBECNÁ ČÁST 5 3. POJIŠTĚNCI 10 4. ZÁKLADNÍ FOND ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 13 5. OSTATNÍ FONDY 39 O B S A H 1. ÚVOD 3 2. OBECNÁ ČÁST 5 3. POJIŠTĚNCI 10 4. ZÁKLADNÍ FOND ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 13 4.1 ZÁMĚRY VÝVOJE HOSPODAŘENÍ ZFZP V ROCE 2014 13 4.2 TVORBA, PŘÍJMY ZFZP 19 4.3 ČERPÁNÍ, VÝDAJE ZFZP 21

Více

projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií

projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií III.1.1 Diverzifikace činnstí nezemědělské pvahy Charakteristika patření patření je zaměřen na realizaci jedntlivých aktivit ve venkvských blastech v rámci diverzifikace činnstí zemědělských subjektů (malých

Více

Projekt Geostat 1B a Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Konference k projektu ERRAM CZ-AT

Projekt Geostat 1B a Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Konference k projektu ERRAM CZ-AT Prjekt Gestat 1B a Sčítání lidu, dmů a bytů 2011 Knference k prjektu ERRAM CZ-AT Jan Hnner Český statistický úřad, Praha České Budějvice 24. května 2013 SČÍTÁNÍ LIDU, DOMŮ A BYTŮ 2011 Sčítání je vyčerpávající

Více

Co dál po registraci Žádosti o dotaci z PRV???

Co dál po registraci Žádosti o dotaci z PRV??? C dál p registraci Žádsti dtaci z PRV??? Evrpský zemědělský fnd pr rzvj venkva: Evrpa investuje d venkvských blastí. 1. Písemné vyrzumění registraci Žádsti na RO SZIF v Brně: Pté lze: realizvat způsbilé

Více

Univerzita Karlova v Praze, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1

Univerzita Karlova v Praze, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1 Univerzita Karlva v Praze, KOLEJE A MENZY, Vršilská 1, Praha 1 č.j. 18/2013 Praha, dne 10. 1. 2013 SMĚRNICE č. 1/2013 O POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŔEDKŮ, MYCÍCH, ČISTÍCÍCH A DEZINFEKĆNÍCH

Více

Smlouva o závazku veřejné služby zabezpečení lékařské pohotovostní služby OŠKSS: SML /LPS/2015

Smlouva o závazku veřejné služby zabezpečení lékařské pohotovostní služby OŠKSS: SML /LPS/2015 Smluva závazku veřejné služby zabezpečení lékařské phtvstní služby OŠKSS: SML /LPS/2015 uzavřená pdle ust. 1746 dst. 2 zákna č. 89/2012 Sb., bčanský zákník, ve znění pzdějších předpisů S m l u v n í s

Více

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah 1. ÚVOD DO HRY 3 1.1. Histrie hry 3 1.2. Pravidla hry 3 1.3. Pčítačvá verze hry 3 2. INSTALACE HRY 4 2.1. Instalace z disku CD-ROM 4 2.2. Instalace hry stažené z internetu

Více

Změny ve mzdách systému EKONOM od 1.1.2014

Změny ve mzdách systému EKONOM od 1.1.2014 Změny ve mzdách systému EKONOM d 1.1.2014 1. Změna parametrů pr mzdy: V parametrech se mění hdnty s hledem na pčet parametrů jsu rzděleny d dvu brazvek mezi kterými se přepíná pmcí kláves PgUp/PgDn: Parametry,

Více

Studijní předmět: Základy teorie pravděpodobnosti a matematická statistika Ročník:

Studijní předmět: Základy teorie pravděpodobnosti a matematická statistika Ročník: Studijní předmět: Základy terie pravděpdbnsti a matematická statistika Rčník: 1 Semestr: 1 Způsb uknčení: zkuška Pčet hdin přímé výuky: 2/2 (přednáška/ seminář) Pčet hdin kmbinvané výuky celkem: 8 Antace

Více

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů Metdická pmůcka Využívání záruk ČMZRB k zajišťvání bankvních úvěrů Cílem pmůcky je minimalizvat pdíl případů, kdy je nutn zamítnut žádst pskytnutí záruky z důvdu nesuladu s klíčvými pdmínkami prgramu pdpry.

Více

Socioekonomická studie mikroregionu Frýdlantsko. B.5. Analýza konkurenčního potenciálu skiareálu Smrk

Socioekonomická studie mikroregionu Frýdlantsko. B.5. Analýza konkurenčního potenciálu skiareálu Smrk Scieknmická studie mikrreginu Frýdlantsk B.5. Analýza knkurenčníh ptenciálu skiareálu Smrk Únr 2008 Studie vznikla v rámci prjektu Alternativy pr Frýdlantsk, který krdinuje Jizerskještědský hrský splek.

Více

Referenční obsah kyslíku % O 2. Emisní limit v mgm 3 vztaženo na normální podmínky a suchý plyn CO org. látky jako TOC

Referenční obsah kyslíku % O 2. Emisní limit v mgm 3 vztaženo na normální podmínky a suchý plyn CO org. látky jako TOC 1) Ovzduší 1. Budu ddržvány navržené emisní limity u středníh zdrje znečišťvání vzduší dle tabulky č. 1. Tabulka č. 1 Emisní zdrje a navržené závazné emisní limity Jmenvitý tepelný výkn (MW) Emisní limit

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Resilience a adaptace na klimaticku změnu v reginálních strategiích Strategie přizpůsbení se změně klimatu v pdmínkách ČR Havlíčkův Brd, 16. 3. 2016 Jakub Hrecký dbr becné chrany přírdy a krajiny Jana

Více

Doprava a přeprava základní pojmy

Doprava a přeprava základní pojmy Dprava a přeprava základní pjmy Dprava je způsb phybvání se bjektů z místa na míst. Jde přemisťvání. Objektem můžu být předměty, sby, zvířata ale třeba i infrmace neb energie. Dpravní technlgie sestávají

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstv vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádstí finanční pdpru v rámci Integrvanéh peračníh prgramu 1. Identifikace výzvy Čísl kla výzvy: 03 kntinuální Celkvá částka pr tut výzvu

Více

Manuál pro Vodohospodářský model Historická data

Manuál pro Vodohospodářský model Historická data Manuál pr Vdhspdářský mdel Histrická data Mdel verze 17.1 (LXI. výzva) MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR www.pzp.cz, dtazy@sfzp.cz Zelená linka pr zájemce dtace: 800 260

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

se sídlem Hudcova 78c, Brno 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: objednavka@statikum.cz Znalecký posudek č.

se sídlem Hudcova 78c, Brno 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: objednavka@statikum.cz Znalecký posudek č. STATIKUM s.r.. znalecký ústav jmenvaný Ministerstvem spravedlnsti ČR se sídlem Hudcva 78c, Brn 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: bjednavka@statikum.cz Znalecký psudek č. 1122-105-2014

Více

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení

Návrh zákona o evidenci tržeb připomínkové řízení Návrh zákna evidenci tržeb připmínkvé řízení Infrmace k 31.3.2015 (a k 9.4.2015) Zpracval: Bhuslav Čížek, SHP SP ČR Znění předlžené p úpravách vychází z připmínkvéh řízení a jednání s MF. Veškeré naše

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

Závěrečná evaluace JPD 3 zhodnocení přínosu programu v oblasti rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Závěrečná evaluace JPD 3 zhodnocení přínosu programu v oblasti rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Závěrečná evaluace JPD 3 zhdncení přínsu prgramu v blasti rzvje lidských zdrjů Datum předlžení: 21/11/2008 Tent prjekt je financván z ESF z JPD 3, z prjektu "Závěrečná evaluace JPD 3 Hl. m. Praha - zhdncení

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0037IM8* UOHSX0037IM8 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č.j.:ÚOHS-S308/2010/VZ-14964/2010/510/OK V Brně dne: 26.11.2010 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Setkání starostů MAS ORLICKO. Operační programy a strategie MAS

Setkání starostů MAS ORLICKO. Operační programy a strategie MAS Setkání starstů MAS ORLICKO Operační prgramy a strategie MAS České Libchavy, 22. 9. 2015 Ing. Ivana Vanická Ing. Alice Bržkvá Ing. Lukáš Bednář Ing. Tmáš Vacenvský Obsah prezentace: - Integrvaný reginální

Více

FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK. Vyplní odbor kultury a cestovního ruchu města Písku: Číselný kód žádosti: Počet získaných bodů:

FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK. Vyplní odbor kultury a cestovního ruchu města Písku: Číselný kód žádosti: Počet získaných bodů: FORMULÁŘ ŢÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK Vyplní dbr kultury a cestvníh ruchu města Písku: Číselný kód žádsti: Pčet získaných bdů: 511. /1/.. Pznámka: Jedntlivé ple frmuláře jsu uzamčeny pr grafické úpravy. Pkud vám

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX003WQC1* UOHSX003WQC1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S523/2011/VZ-19003/2011/520/ABr V Brně dne: 30. března 2012 Rzhdnutí nabyl právní mci dne 28.4.2012 Úřad pr chranu

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

STATIKUM s.r.o. znalecký ústav jmenovaný Ministerstvem spravedlnosti ČR

STATIKUM s.r.o. znalecký ústav jmenovaný Ministerstvem spravedlnosti ČR STATIKUM s.r.. znalecký ústav jmenvaný Ministerstvem spravedlnsti ČR se sídlem Hudcva 78c, Brn 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: bjednavka@statikum.cz Znalecký psudek č. 1579-134-2015

Více

Studentská Agora. - Proběhne 6 krajských kol debatní soutěže pod dozorem poroty.

Studentská Agora. - Proběhne 6 krajských kol debatní soutěže pod dozorem poroty. Studentská Agra Studentská Agra je škla kultivvané diskuze pr středšklské studenty. Jeh sučástí jsu šklení debatních dvednstí a studentská debatní sutěž. Prjekt se snaží zlepšit debatní prstředí v ČR a

Více

16. výzva IROP Energetické úspory v bytových domech

16. výzva IROP Energetické úspory v bytových domech 16. výzva IROP Energetické úspry v bytvých dmech 21.1. 2016 Hradec Králvé Ing. Michaela Bržvá Centrum pr reginální rzvj České republiky Specifický cíl 2.5 Cíl: Snížit energeticku nárčnst bytvých dmů Bytvým

Více

Efektivita českého systému třídění odpadu v kontextu Evropské unie

Efektivita českého systému třídění odpadu v kontextu Evropské unie Efektivita českéh systému třídění dpadu v kntextu Evrpské unie CETA Centrum eknmických a tržních analýz Executive summary Teretická výchdiska: Nakládání s dpady představuje unikátní labratř regulace. Bez

Více

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy

Metodická příručka Omezování tranzitní nákladní dopravy Metdická příručka Omezvání tranzitní nákladní dpravy K právnímu stavu ke dni 1. ledna 2016 Obsah 1 Na úvd... 2 2 Základní pjmy... 3 3 Obecně k mezvání tranzitní nákladní dpravy... 4 4 Prvedení příslušnéh

Více

Návod k použití vědeckého kalkulátoru HP10s

Návod k použití vědeckého kalkulátoru HP10s 2. 1. Návd k pužití vědeckéh kalkulátru HP10s Obsah 1. Pužití chrannéh krytu... 1 2. Bezpečnstní upzrnění... 1 3. Další upzrnění... 1 4. Dvuřádkvý displej... 2 5. Příprava kalkulátru... 2 - Módy... 2 -

Více

Úplná pravidla soutěže Windows W8.1 Zóna komfortního nákupu

Úplná pravidla soutěže Windows W8.1 Zóna komfortního nákupu Úplná pravidla sutěže Windws W8.1 Zóna kmfrtníh nákupu Účelem tht dkumentu je úplná a jasná úprava pravidel sutěže Windws W8.1 Zóna kmfrtníh nákupu (dále jen sutěž ). Tat pravidla jsu jediným dkumentem,

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Informace k přijímacímu řízení na SŠ pro šk. rok 2016/2017

Informace k přijímacímu řízení na SŠ pro šk. rok 2016/2017 Infrmace k přijímacímu řízení na SŠ pr šk. rk 2016/2017 Přinášíme pdrbné infrmace k přijímacímu řízení žáků 9., 7. a 5. rčníků. Prfesní rientaci v 9. třídách zajišťuje výchvná pradkyně D. Knečná ve splupráci

Více

ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA

ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA 2. lékařská fakulta Univerzity Karlvy v Praze V Úvalu 84, Mtl, Praha 5, PSČ 150 06 ŠKOLICÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA Šklicí příručka Pžární chrany Obsah: 1 ÚVOD... 3 2 ODPOVĚDNOSTI NA ÚSEKU POŽÁRNÍ OCHRANY...

Více

Plán odpadového hospodářství

Plán odpadového hospodářství Plán dpadvéh hspdářství Rztk výrční vyhdncení za rk 2008 Květen 2009 Vypracval: ing. Zdeněk Smejkal Kancelář Ing. Pavla Nváka, Zámecká 384, 335 61 Spálené Příčí ing.pavel.nvak@seznam.cz ; tel. 603161021

Více

Zadávací dokumentace pro zakázku na služby zadávanou v souladu s postupy pro zadávání zakázek v rámci programu JPD 3

Zadávací dokumentace pro zakázku na služby zadávanou v souladu s postupy pro zadávání zakázek v rámci programu JPD 3 Zadávací dkumentace pr zakázku na služby zadávanu v suladu s pstupy pr zadávání zakázek v rámci prgramu JPD 3 Název zakázky: Vzdělávání zaměstnanců splečnsti EMCO spl. s r.. Název zadavatele: Emc spl.

Více

ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA

ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA 2. lékařská fakulta Univerzity Karlvy v Praze V Úvalu 84, Mtl, Praha 5, PSČ 150 06 ŠKOLÍCÍ PŘÍRUČKA POŽÁRNÍ OCHRANA Obsah: Šklící příručka Pžární chrany 1 ÚVOD... 3 2 ODPOVĚDNOSTI NA ÚSEKU POŽÁRNÍ OCHRANY...

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Výsledky sledvání indikátru ECI/TIMUR A.3: Mbilita a místní přeprava cestujících V Praze - Libuši Vydala: Týmvá iniciativa pr místní udržitelný rzvj Zpracval: Jsef Nvák http://www.timur.cz 2008 Úvd Indikátr

Více

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY:

DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Výzva k účasti v elektrnickém výběrvém řízení pr kmditu Prdej vyřazených sluţebních sbních vzidel SMO (dále též jen Výzva ) 1. Datum knání: DŮLEŢITÉ INFORMACE A POJMY: Sutěţní kl: 14. 6. 2011 d 10:00 hdin.

Více

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Korunní 98, Praha 10, 101 00

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Korunní 98, Praha 10, 101 00 X. kngres Medicína katastrf Brn 5. únra 2015 MU s nebezpečnu chemicku látku - cvičení Metr Ing. Jarslav Slezák Zdravtnická záchranná služba hl. m. Prahy, Krunní 98, Praha 10, 101 00 ABSTRAKT Dne 22. 10.

Více

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona

Stanovisko Rekonstrukce státu ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu novely služebního zákona Stanvisk Reknstrukce státu ke kmplexnímu pzměňvacímu návrhu nvely služebníh zákna Pslední předlžená verze zákna (verze k 27. 8. 2014) splňuje puze 13 z 38 bdů Reknstrukce státu, z th 7 jen částečně. Z

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1256 648 / 2011. dle Usnesení č.j. 067 EX 1331/10-60

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 1256 648 / 2011. dle Usnesení č.j. 067 EX 1331/10-60 ZNALECKÝ POSUDEK č. 1256 648 / 2011 dle Usnesení č.j. 067 EX 1331/10-60 Objednavatel: Exekutrský úřad Praha 5 JUDr. Juraj Pdknický, Ph.D., sudní exekutr Sídl: Evrpská 663/132, 160 00 Praha 6 IČ: 49720821

Více

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL Testvání uživatelských rzhraní 2011 DeepBurner Free 1.9 Testvání uživatelskéh rzhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011 Daniel Mikeš Tmáš Pastýřík Ondřej Pánek Jiří Šebek Testvání uživatelských rzhraní

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brno: 22. února 2016

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ. Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brno: 22. února 2016 *UOHSX0084T2L* UOHSX0084T2L ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0096/2016/VZ-06824/2016/522/PKř Brn: 22. únra 2016 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Studie využitelnosti splavnění Vltavy vodáky za podmínek regulačních opatření Správy NP a CHKO Šumava

Studie využitelnosti splavnění Vltavy vodáky za podmínek regulačních opatření Správy NP a CHKO Šumava Studie využitelnsti splavnění Vltavy vdáky za pdmínek regulačních patření Správy NP a CHKO Šumava Zpracvatel: KP prjekt s.r.. Pčet stran celkem: 62 Termín: Pčet přílh celkem: 6 červen 25 Obsah: 1 Úvd...4

Více

VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA. Hornicko-geologická fakulta 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba. Projekt VaV ČBÚ č.57-07

VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA. Hornicko-geologická fakulta 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava-Poruba. Projekt VaV ČBÚ č.57-07 VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hrnick-gelgická fakulta 17. listpadu 15, 708 33 Ostrava-Pruba Prjekt VaV ČBÚ č.57-07 Ochrana zaměstnanců před důsledky průtrží hrnin a plynů Závěrečná zpráva Zdpvědný řešitel:

Více

SOUVISLOST MEZI DEMOGRAFICKÝMI ZMĚNAMI A EKONOMICKÝM RŮSTEM

SOUVISLOST MEZI DEMOGRAFICKÝMI ZMĚNAMI A EKONOMICKÝM RŮSTEM SOUVISLOST MEZI DEMOGRAFICKÝMI ZMĚNAMI A EKONOMICKÝM RŮSTEM Abstrakt Jan Hrabák V pslední dbě neustále sklňvané stárnutí byvatelstva vyspělých zemí bude mít dle mnhých významný dpad na eknmiku jedntlivých

Více

se sídlem Purkyňova 125, Brno 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: objednavka@statikum.cz Znalecký posudek

se sídlem Purkyňova 125, Brno 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: objednavka@statikum.cz Znalecký posudek STATIKUM s.r.. znalecký ústav jmenvaný Ministerstvem spravedlnsti ČR se sídlem Purkyňva 125, Brn 612 00, IČ: 15545881, DIČ: CZ15545881, tel.: 776824201, e-mail: bjednavka@statikum.cz Ve věci : Znalecký

Více

Řízení kvality, kontroling, rizika. Branislav Lacko Martina Polčáková. Kateřina Hrazdilová Bočková - konzultantka 6. 12. 2010

Řízení kvality, kontroling, rizika. Branislav Lacko Martina Polčáková. Kateřina Hrazdilová Bočková - konzultantka 6. 12. 2010 Sylabus mdulu G: Řízení kvality, kntrling, rizika Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Branislav Lack Martina Plčákvá Kateřina Hrazdilvá Bčkvá - knzultantka 6. 12. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky

Více

Zpravodaj projektu PREGNET

Zpravodaj projektu PREGNET Zpravdaj prjektu PREGNET Úvdní slv Přibližně každý desátý bčan České republiky (ČR) se ptýká se zdravtním pstižením, které mu v různé míře kmplikuje vstup neb dluhdbé udržení se na pracvním trhu. Od rku

Více

integrované povolení

integrované povolení Integrvané pvlení čj. MSK 102663/2010 ze dne 12.10.2010, ve znění pzdějších změn V rámci aktuálníh znění výrkvé části integrvanéh pvlení jsu zapracvány dsud vydané změny příslušnéh integrvanéh pvlení.

Více

Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely smluvní strany:

Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely smluvní strany: Smluva uzavření buducí kupní smluvy Níže uvedenéh dne, měsíce a rku uzavřely smluvní strany: 1. Jmén buducíh prdávajícíh, r.č..., bytem., jak buducí prdávající na straně jedné (dále jen buducí prdávající

Více

PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY. v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014 2020

PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY. v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014 2020 PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY v Operačním prgramu Živtní prstředí pr bdbí 2014 2020 Verze 5.0 Znění účinné d: 14. 10. 2015 Identifikace dkumentu Evidenční čísl: Zpracván dne: 9. 10. 2015 Verze

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ *UOHSX007U4K1* UOHSX007U4K1 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0813/2015/VZ-40365/2015/523/MKv Brn 20. listpadu 2015 Úřad pr chranu hspdářské sutěže jak rgán příslušný pdle 112 zákna

Více

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance

PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesco recepty - soutěž pro zaměstnance PRAVIDLA SOUTĚŽE Tesc recepty - sutěž pr zaměstnance A. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Prvzvatelem sutěže, který má na starsti technicku a rganizační stránku sutěže, je splečnst Brandz Friendz Prductin s.r.., se sídlem

Více

I Saldo: přl]my - výdaje -1027

I Saldo: přl]my - výdaje -1027 Elektrnicky pdepsán Návrh rzpčtu Ústeckéh kraje na rk 201 ~ 22.11.2013 9:50:44 Návrh rzpčtu Ústeckéh kraje na rk 2014 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v suladu s rzpčtvým výhledem na bdbí

Více

Akční plán města Žďár nad Sázavou

Akční plán města Žďár nad Sázavou AKČNÍ PLÁN MĚSTA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU říjen 2007 Obecně dkumentu Akční plán města Žďár nad Sázavu je dkument, kde dchází ke knkrétnímu rzpracvání vhdných rzvjvých záměrů města v kratším časvém hrizntu. Akční

Více

Hudební a filmové nosiče Rozmnožování a rozšiřování hudebních děl na zvukových a zvukově obrazových nosičích záznamů

Hudební a filmové nosiče Rozmnožování a rozšiřování hudebních děl na zvukových a zvukově obrazových nosičích záznamů Hudební a filmvé nsiče Rzmnžvání a rzšiřvání hudebních děl na zvukvých a zvukvě brazvých nsičích záznamů 1/6 OSA umžňuje získání licence pr rzmnžvání a rzšiřvání nsičů (dle 13 a 14 AutZ) na základě jednrázvé

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX004YPRY* UOHSX004YPRY ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S338/2012/VZ-13234/2013/512/JHl Brn 15. července 2013 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 dst. 1 zákna

Více