ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY"

Transkript

1 Kapitola 1 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY 1.1 ƒíselné OBORY Ozna ení íselných mnoºin Mnoºina v²ech p irozených ísel : N = {1, 2, 3,..., n, n + 1,...} Základní vlastnost: Kdyº k N, potom k + 1 N; Stru n : k N k + 1 N. Mnoºina v²ech celých ísel : Z = {..., 4, 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3,...} Základní vlastnosti: a) Mnoºina rozdíl libovolných dvou p irozených ísel, j N, k N j k Z; b) m Z r N s N : r s = m. Vysv tlení kvantikátor viz odst Platí: N Z, t.j. N je podmnoºina Z. Znamená to, ºe kdyº p N, potom p Z. Pozor: Implikace p Z p N je nepravdivý výrok!! t.j. Z není podmnoºina N. Q - mnoºina v²ech racionálních ísel (nelze zadat výpisem n kolika len!) Základní vlastnosti: a) Kaºdé racionální íslo lze vyjád it bu kone ným nebo nekone ným Obrázek 1.1. periodickým desetinným rozvojem. N je podmnoºina mnoºiny Z b) Kaºdé racionální íslo lze vyjád it ve tvaru zlomku s celo íselným itatelem a jmenovatelem, t.j. podílem dvou celých ísel (ve jmenovateli nesmí být nula).

2 2 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY Nap íklad: 1) x Q: x = 2, 3751; x = 3 25, x = 22 7 π (!) 2) y Q: y = 1, = 1, 2735 (nekone ný periodický desetinný rozvoj) Otázka: Jak se li²í ísla 2, 5 a 2, ? Odpov : Jsou to dva r zné zápisy téhoº racionálního ísla. Otázka: Je zápis π = 3, 14 správný? Odpov : Není: π / Q, 3, 14 Q. R - mnoºina v²ech reálných ísel. Základní vlastnosti: a) Kaºdé reálné íslo lze vyjád it desetinným rozvojem (bu kone ným nebo nekone ným). b) Kaºdé reálné íslo je limitou n jaké konvergentní posloupnosti racionálních ísel. c) Kaºdému bodu zvolené p ímky lze p i adit jediné reálné íslo; p ímce s tímto p i azením íkáme reálná osa resp. osa reálných ísel. Nap íklad: 1) 1 = 0, 25 je racionální íslo (kone ný desetinný rozvoj) 4 av²ak dále: 0, 25 = 0, je také reálné íslo (nekone ný desetinný rozvoj). 2) π R: π = 3, (nekone ný neperiodický desetinný rozvoj) Obrázek 1.2. Osa reálných ísel

3 1.1 ƒíselné OBORY 3 R Q - mnoºina v²ech iracionálních ísel. Výrok x R Q znamená: x R, a x / Q (x je reálné íslo a není racionální íslo). Stru n : x R Q x R x / Q. C - mnoºina v²ech komplexních ísel. Základní vlastnosti: a) Uspo ádaná dvojice reálných ísel: z C, t.j. z = [x, y], kde x R, y R. b) Kaºdému bodu zvolené roviny lze p i adit jediné komplexní íslo; rovin s tímto p i azením íkáme komplexní rovina nebo Gaussova rovina. Zápis: z = x + iy; i = [0, 1]; i 2 = 1; Pozor : zápis i = 1 je nesprávný!! Základní inkluze: N Z Q R C (inkluze: znak podmnoºiny) Obrázek 1.3. Gaussova rovina Otázka: Které íslo leºí ve v²ech t chto mnoºinách? Odpov : Kaºdé p irozené íslo Operace v íselných mnoºinách Vypí²eme, které operace s ísly lze v daném íselném oboru provád t, aby výsledek bylo íslo ze stejného íselného oboru.

4 4 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY N - s ítání, násobení, umoc ování p irozeným exponentem; Z - s ítání, od ítání, násobení, umoc ování p irozeným exponentem; Q - s ítání, od ítání, násobení, d lení (krom d lení nulou!!), umoc ování celo íselným exponentem (s výjimkou 0 0!); R - s ítání, od ítání, násobení, d lení, umoc ování nezáporných reálných ísel reálným exponentem; C - v²echny operace. Vlastnosti operací s ítání a násobení / s ísly komutativnost a + b = b + a a b = b a asociativnost a + (b + c) = (a + b) + c a (b c) = (a b) c neutralita a + 0 = a a 1 = a distributivnost a (b + c) = a b + a c Otázky: 1. Jaké je nejv t²í reálné íslo men²í n º 1? (neexistuje). 2. Jaké je nejv t²í reálné íslo? (neexistuje). 3. Jaké je nejmen²í reálné íslo? (neexistuje). 4. Jaké je nejv t²í racionální íslo? (neexistuje). 5. Je "více" racionálních ísel neº ísel iracionálních? 6. Je "více" racionálních ísel neº ísel p irozených? Úloha: Vysv tlete "vrchcábovou" záhadu. 1. Myslete si 3 jednomístná p irozená ísla. 2. První íslo vynásobte 2 3. P i t te k výsledku 5 4. Výsledek vynásobte 5 5. K výsledku p i t te druhé íslo 6. Výsledek vynásobte K výsledku p i t te t etí íslo 8. Sd lte mi výsledek a já vám eknu ísla, která ísla jste si mysleli. Vysv tlení hledejte mezi e²enými p íklady tohoto textu.

5 1.1 ƒíselné OBORY Mocniny - stru ný p ehled a) a Q, n N: a n = } a a {{ a a} ; n initel b) a Q, n N: a n = 1 a n, a 0, a 1 = 1 a ; c) Pro a 0: a 0 = 1;! Výraz 0 0 není algebraicky denovatelný; lze mu dát smysl (nikoliv jednozna n ) pouze jako limita (tzv. neur itý výraz). d) a m a n = a m+n, a Q, m, n N; e) (a m ) n = a mn, a Q, m, n N; f) (ab) m = a m b m, a, b Q, m N; g) ( a b ) m = a m, a, b Q, b 0, m N; bm h) am a n = am n, a Q, m, n N, a 0; n-tá odmocnina z nezáporného reálného ísla: i) r = n a = a 1 n, n N, a 0, práv tehdy, kdyº a = r n ; Historická poznámka: je stylizované písmeno r: v latin radix, v angli tin root (square root) znamená ko en. j) a m n = ( a 1 n ) m = ( n a) m = n a m, m, n N, a 0. Otázka: Pro jaké a platí a) a 2 = a? b) a 2 = a? Poznámka: Platnost pravidel d) h) m ºeme roz²í it i pro a, b R, m, n Q (dokonce i na m, n R), ale neplatí pro v²echna, jak je vid t z bod i), j). Zcela obecn tato pravidla platí aº v oboru komplexních ísel. Otázka: Umíte denovat a stanovit nap íklad: 1 π, 3 π, (π) π ; (1 + 2i) 3 i, (i) i?

6 6 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY Uspo ádání a nerovnosti Pro kaºdá dv ísla x R, y R platí práv jeden ze vztah x < y, x = y, x > y. íkáme, ºe mnoºina reálných ísel je uspo ádaná ; U komplexních ísel neumíme rozhodnout, které ze dvou komplexních ísel (s nenulovou imaginární ástí) je v t²í; umíme rozhodnout pouze o rovnosti: x + iy = a + ib x = a x = b. kde " " je znak ekvivalence, " " je znak konjunkce. Základní vlastnosti nerovnosti (ilustrujte na p íkladech): a) x, y, z R : (x < y y < z) = x < z; b) x, y, z R : x < y x + z < y + z; c) x, y, z R : (x > 0 y > 0) = xy > 0; (obrácená implikace neplatí!!) Otázky: Co znamená zápis a b? Co je správn (tj. která nerovnost je pravdivý výrok): 3 < 4, 3 4, 4 4, 4 < 4? Jaký je rozdíl mezi rovností a rovnicí? Jaký je rozdíl mezi nerovností a nerovnicí? Úkoly: Stanovte x R takové, aby platilo: 3 + x < 7. Prov te, zda platí 2 3,14 < 1, 9 π? 1.2 PODMNOšINY R, R 2, R Sou adnicové systémy Mnoºinu R v²ech reálných ísel ozna ujeme také R 1, resp. (, + ).

7 1.2 PODMNOšINY R, R 2, R 3 7 Obrázek 1.4. Pravoúhlý (kartézský) sou adnicový systém v Obrázek 1.5. Kosoúhlý sou adnicový systém v R 2 R 2 R 2 - mnoºina v²ech uspo ádaných dvojic reálných ísel: R 2 {(x, y) : x R y R} Geometrické interpretace : Dvojici (x, y) nazýváme také bodem v rovin R 2 ; ísla x, y nazýváme sou adnice tohoto bodu. Bod zna íme také X = (x, y). V R 2 volíme dv r znob ºné áry, tzv. sou adnicové áry. Jejich pr se ík P nazýváme po átek ; P = (0, 0). íkáme, ºe jsme v R 2 zvolili sou adnicový systém nebo soustavu sou adnic. V R 2 m ºeme zavést nekone n mnoho sou adnicových systém. Poloha bodu je ur ena nejen dvojicí ísel (x, y), ale také zvoleným sou adnicovým systémem. Vzdálenost d(a, B) bod A, B je nezáporné íslo, které závisí na zvoleném sou adnicovém systému. Obrázek 1.6. Polární sou adnicový systém v R 2 Obrázek 1.7. K ivo arý sou- adnicový systém v R 2 V kartézském sou adnicovém systému (!) denujeme vzdálenost bod A, B vzorcem d(a, B) = (b 1 a 1 ) 2 + (b 2 a 2 ) 2 ; A = (a 1, a 2 ), B = (b 1, b 2 )

8 8 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY R 3 - mnoºina v²ech uspo ádaných trojic reálných ísel: R 3 {(x, y, z) : x R, y R, z R}. Trojici (x, y, z) nazýváme také bodem v R 3. ƒísla x, y, z jsou sou adnice tohoto bodu ve zvoleném sou adnicovém systému. V R 3 zvolíme t í navzájem r znob ºné sou adnicové áry se spole ným pr se íkem P, který nazýváme po átek. Na obrázku 1.8 je pravoúhlý sou adnicový systém. Obrázek 1.8. Pravoúhlý (kartézský) sou adnicový systém v Intervaly - speciální podmnoºiny R R 3 a, b = {x R : a x b} - uzav ený interval; teme: mnoºina t ch reálných ísel x, pro které platí uvedená nerovnost. (a, b) = {x R : a < x < b} - otev ený interval; (a, b = {x R : a < x b} - polouzav ený (polootev ený) interval; a, b) = {x R : a x < b} - polouzav ený (polootev ený) interval; a, + ) = {x R : a x} (a, + ) = {x R : a < x} (, b = {x R : x b} (, b) = {x R : x < b} P íklad : Ur it a znázornit na reálné ose: 1, 2) (0, 5) = 1, 5) ; sjednocení interval 1, 2) (0, 5) = (0, 2) ; pr nik interval Otázka: (3, 7) je bod v R 2 nebo interval na R?

9 1.2 PODMNOšINY R, R 2, R Omezené íselné mnoºiny ƒíselná mnoºina A R je shora omezená, kdyº existuje reálné íslo c 2 R takové, ºe kaºdé íslo x A je nejvý²e (rovno) c 2, t.j. c 2 R x A : x c 2. ƒíselná mnoºina A R je zdola omezená, kdyº existuje reálné íslo c 1 R takové, ºe ºádné íslo x A není men²í neº c 1, t.j. c 1 R x A : x c 1. ƒíselná mnoºina B R je omezená, kdyº c 1, c 2 R x B : c 1 x c 2. Otázka: Jak byste ekli, ºe mnoºina C R je shora neomezená (zdola neomezená)? Jak byste formulovali negaci uvedených výrok? Maximum íselné mnoºiny A R je takové íslo M A, ºe x A : x M ; ozna ujeme M = max A, (M je nejv t²í íslo mnoºiny A). Minimum íselné mnoºiny A R je takové íslo m A, ºe x A : m x ; ozna ujeme m = min A, (m je nejmen²í íslo mnoºiny A). Supremum íselné mnoºiny A R je takové reálné íslo S R (!), které spl uje tyto dva poºadavky: a) x A : x S; b) x R : x < S x A : x > x ; (pro kaºdé íslo x men²í neº S existuje v mnoºin A íslo x, které je v t²í neº x ). Zna í se S = sup A. Inmum íselné mnoºiny A R je takové reálné íslo s R (!), které spl uje tyto dva poºadavky: a) x A : x s; b) x R : x > s x A : x < x ; (pro kaºdé íslo x v t²í n º s existuje v mnoºin A íslo x, které je men²í neº x ). Zna í se s = inf A; Nap íklad: max 2, 1 = 1; sup 2, 1 = 1; max 2, 1) neexistuje; sup 2, 1) = 1; max 5, + ) neexistuje; sup 5, + ) neexistuje;

10 10 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY Otázka: Je maximum (minimum) vºdy supremem (inmem)? Je supremum (inmum) vºdy maximem (minimem)? Absolutní hodnota reálného ísla x R je v t²í z ísel x a x; Zna íme: x = max{x, x}. D sledky denice: D sledek 1: Absolutní hodnota x ísla x je vºdy nezáporné íslo, t.j. x 0. D sledek 2: Pro x > 0 je x = x; Pro x < 0 je x = x; Pro x = 0 je x = 0. D sledek 3: Mnoºina B R je omezená, práv tehdy, kdyº c > 0 x B : x c. D sledek 4: a, b R: D sledek 5: a, b R: D sledek 6: a R: a + b a + b, trojúhelníková nerovnost. a b a b a + b a 2 = a 2 ; a2 = a ab = a b ; a = a b b, b Logické symboly, výroky, výrokové formy Výrok V je sd lení, u n hoº má smysl hovo it o pravdivosti i nepravdivosti, p i emº platí práv jedna moºnost, tj. výrok nem ºe být sou asn pravdivý i nepravdivý. Negace výroku V zna íme V, non V,V, V ). Axiom dvouhodnotové logiky: V je pravdivý práv tehdy, kdyº V je nepravdivý. "Tercium non datur". P íklad. V : x A, "x je prvkem mnoºiny A". V : x / A; "x není prvkem mnoºiny A", není pravda, ºe x je prvkem mnoºiny A.

11 1.2 PODMNOšINY R, R 2, R 3 11 Sloºené výroky Konjunkce V 1 V 2 je pravdivá práv tehdy, kdyº jsou pravdivé oba výroky V 1, V 2 ; v ostatních p ípadech je konjunkce nepravdivá. Slovn : V 1 a V 2. Disjunkce V 1 V 2 je pravdivá, je-li pravdivý alespo jeden z výrok V 1, V 2, Slovn : V 1 nebo V 2. Implikace V 1 = V 2 je nepravdivá, je-li V 1 pravdivý a V 2 nepravdivý; v ostatních p ípadech je implikace pravdivá. Slovn : z V 1 plyne V 2, V 1 je posta ující pro V 2, V 2 je nutné pro V 1. Ekvivalence V 1 V 2 je pravdivá, jsou-li oba výroky pravdivé nebo oba nepravdivé. Slovn : V 1 práv tehdy, kdyº V 2, V 1 je nutné a sta í pro V 2, V 2 je nutné a sta í pro V 1. P íklad. Vytvo te nové výroky pomocí logických operací. V 1 : Daný trojúhelník je pravoúhlý. V 2 : V daném trojúhelníku platí Pythagorova formule a 2 + b 2 = c 2, kde a, b jsou délky odv sen, c je délka p epony. V 1 V 2 V 1 V 2 V 1 V 2 V 1 V 2 V 1 V 2 V 2 V 1 V 1 V

12 12 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY Logické zákony 1. V 1 V 2 V 1 V 2 negace konjunkce je ekvivalentní disjunkci negací 2. V 1 V 2 V 1 V 2 negace disjunkce je ekvivalentní konjunkci negací 3. V 1 V 2 V 1 V 2 negace implikace - princip d kazu sporem 4. V 1 V 2 V 2 V 1 princip nep ímého d kazu 5. V 1 V 2 V 1 V 2 princip nep ímého d kazu 6. V V zákon dvojí negace ("negace negace") V V 7. V V, V V vºdy pravdivé výroky; tautologicky pravdivé výroky Kvantikované výroky a jejich negace 1. Zápis: x M: V (x) ƒteme: pro kaºdý prvek x M platí V (x) (kaºdý prvek x M má vlastnost V (x)). 2. Zápis: x M: V (x) ƒteme: existuje prvek x M s vlastností V (x). 3. Zápis:! x M: V (x) ƒteme: existuje práv jeden prvek x M s vlastností V (x).

13 1.2 PODMNOšINY R, R 2, R 3 13 P íklady: a) x N : x > 0 "kaºdé p irozené íslo x je kladné" - pravdivý výrok; b) x Q : x < 5 "kaºdé racionální íslo je men²í neº 5" - nepravdivý výrok; c) x N : x > 0 "existuje p irozené íslo, které je kladné" - pravdivý výrok; d) x Q : x < 5 "existuje racionální íslo, které je men²í neº 5" - pravdivý výrok; e) x R : x = 0 "existuje reálné íslo x takové, ºe jeho druhá mocnina je -1" - nepravdivý výrok; Negace kvantikovaných výrok : x M : V (x) = x M : V (x). Slovn : Není pravda, ºe pro v²echna x M platí V (x) existuje x M, pro které V (x) neplatí. Slovn : x M : V (x) = x M : V (x). Není pravda, ºe existuje x M takové, ºe platí V (x) pro v²echna x M je V (x) nepravdivý pro ºádné x M V (x) neplatí Mnoºiny a operace s nimi Sjednocení: A B = {x : x A x B} Pr nik : A B = {x : x A x B} Jestliºe dv mnoºiny X a Y nemají ºádné spole né prvky, íkáme, ºe tyto mnoºiny jsou disjunktní a ºe jejich pr nik je prázdná mnoºina : X Y = (znak prázdné mnoºiny). Rozdíl : A B = {x : x A x / B}. Dopln k mnoºiny A E do mnoºiny E : A E = E A, x A E x E x / A. Platí: A B = B A A B = B A A A = A A A = A

14 22 ZÁKLADNÍ MATEMATICKÉ POJMY Kartézský sou in mnoºin A, B: A B = {(a, b) : a A b B} je mnoºina uspo ádaných dvojic prvk a A, b B}. Speciáln : A A = A 2 ; A A A = A 3, atd. R 2 = R R. Kartézský sou in není komutativní: A B B A, pokud A, B a A B. Úkol: Znázor te sjednocení, pr nik, rozdíl mnoºin geometricky (Vennovy diagramy). Uv domte si souvislost sloºených výrok V 1 V 2, V 1 V 2, V 2, V 1 V 2, V 1 V 2 s mnoºinovými operacemi V 1 : x A, V 2 : x B.

15 Kapitola 2 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY 2.1 POSLOUPNOST JAKO E ENÍ DIFERENƒNÍ ROV- NICE Dierence a posloupnosti diferencí Pro kaºdou posloupnost (y n ) + n=1 = {y 1, y 2, y 3,...} m ºeme stanovit posloupnost diferencí, tj.posloupnost rozdíl sousedních len.

16 24 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY Ozna íme Posloupnost prvních diferencí y n = y n+1 y n, n N. ( y n ) + n=1 = { y 1, y 2, y 3,...}. Z takto vzniklé posloupnosti m ºeme op t stanovit posloupnost diferencí, tj. diverencí z diferencí Druhá diference: 2 y n = y n+1 y n = = ( y n ) = (y n+2 y n+1 ) (y n+1 y n ) = y n+2 2y n+1 +y n T etí diference: 3 y n = 2 y n+1 2 y n = ( 2 y n ) Obecn k-tá diference: k y n = ( k 1 y n ) = k 1 y n+1 k 1 y n P íklad: Pro danou posloupnost vypí²eme n kolik prvních len posloupností diferencí.

17 2.1 POSLOUPNOST JAKO E ENÍ DIFERENƒNÍ ROVNICE 25 (y n ) + 1 = {3, 5, 7, 9,...} y n+1 = y n + 2 ( y n ) + 1 = {2, 2, 2,...} posloupnost prvních diferencí, ( 2 y n ) + 1 = {0, 0, 0,...} posloupnost druhých diferencí, ( 3 y n ) + 1 = {0, 0, 0,...} posloupnost t etích diferencí. Obrázek Rekurentn dané posloupnosti vyjád ené pomocí diferencí Nap íklad posloupnost (y n ) + n=1 ur enou rekurentní formulí y n+1 = 3y n (geometrická posloupnost s q = 3) lze upravit na vztah prvních diferencí: y n+1 y n = 3(y n y n 1 ) tj. y n = 3 y n 1.

18 26 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY To znamená, ºe kaºdá diference je trojnásobkem p edchozí diference. Je vid t, ºe posloupnosti diferencí jsou op t geometrické posloupnosti se stejným kvocientem 3: 3 = y n+1 y n = y n y n 1 = 2 y n 2 y n 1 = atd. P íklad: (y n ) + 1 = {1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256,...} = (2 k 1 ) + 1 : y n+1 = 2y n, tj. y n+1 y n = y n. ( y n ) + 1 = {1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128,...} ( 2 y n ) + 1 = {1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128,...} Pozorování: 2 n 1 = 2 n 2 n 1 = 2 n 1 (2 1) = 2 n 1 = ( 2 n 1 ) 1 = (2 n 1 ) Jednoduché diskrétní modely v ekonomických a p írodních v dách Celá ada technických, biologických, ekonomických, ekologických zákonitostí má charakter rekurencí.

19 2.1 POSLOUPNOST JAKO E ENÍ DIFERENƒNÍ ROVNICE 27 P íklad: P edpov ekonomického r stu: V roce n = 1 je HDP dán hodnotou y 1 = 250 (mil. K ). Kaºdým rokem se HDP zvy²uje p krát, kde p = 0, 08 tj. 8%. a) Jaký bude HDP za n let? b) Za kolik let dosáhne HDP 2000 milion K? e²ení: Kaºdým rokem se p edchozí ("lo ská") hodnota HDP zvý²í o p násobek, tj. o hodnotu (diference) y n = 0, 08y n, y 1 = 250. Máme tedy rekurenci y n+1 y n = 0, 08y n, neboli (geometrická posloupnost) y n+1 = (1 + 0, 08)y n = 1, 08y n. Potom za n let bude hodnota HDP dána n-tým lenem y n = (1, 08) n Na konci 1.roku, tj. na za átku 2.roku je HDP dán 2. lenem y 2. Nap íklad, za n = 8 (na konci 8.roku) let bude HDP y 9 = (1, 08) = 462,

20 28 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY Chceme-li ur it n, p i kterém HDP dosáhne 2000, musíme e²it exponenciální rovnici 2000 == (1, 08) n Vypo teme n 1 = ln ln 1, Odvození rekurentní formule. = 77, 85. V odstavci jsme uvedli, ºe pro teoretickou analýzu i pro aplikace jsou nejvhodn j²í dva zp soby zadání (denování) posloupnost: a) vzorcem pro m-ty len (tzv. funk ní p edpis), b) rekurentn (m-ty len se ur uje z p edcházejících len ). Pouze pro dv nejjednodu²²í posloupnosti se pouºívají oba zp soby zadání a jsou navzájem jednodu²e p evoditelné: Geometrická posloupnost a) y m = aq m ; m-tý len, b) y m+1 = qy m, y 1 = aq; rekurence. Je evidentní, jak p ejít od jednoho tvaru k druhému. Aritmetická posloupnost a) y m = dm + c; m-tý len, b) y m+1 = y m + d, y 1 = d + c; rekurence.

21 2.1 POSLOUPNOST JAKO E ENÍ DIFERENƒNÍ ROVNICE 29 Také zde jsou vzájemné p evody elementární. U v²ech ostatních posloupností jiº vzájemné p evody nejsou tak jednoduché a u v t²iny posloupností se musíme spokojit z jedním zp sobem (z uvedených dvou) zadání a ten druhý v bec neumíme stanovit nebo, v tom lep²ím p ípad, pouze na základ ranovaných manipulací. Ukaºme si to na posloupnosti. o které jsme se zmínili v odst M jme posloupnost, jejíº m-ty len je y m = Chceme najít rekurentní formuli Z m-tého lenu dostaneme vztah m m + 1 m = y m 1 y m. Vyjád íme m + 1-ty len a s ním provedeme uvedené manipulace y m+1 = m + 1 m + 2 = m m + 2 Do posledního výrazu dosadíme za m: 1 y m+1 = 1 y m 1 y m + 2. = 1 1 m + 2.

22 30 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY Nyní po jednoduchých úpravách dostaneme rekurenci y m+1 = 1 2 y m Tato posloupnost bude totoºná s tou, která byla dána m-tým lenem pouze tehdy, p ipojíme-li po áte ní (startovací) podmínku y 1 = 1 2. V odstavci 3.2. uvedeme základní principy postupu, ve kterém naopak z dané rekurence chceme ur it vzorec pro n-ty len. Této úloze se obecn íká diferen ní rovnice. 2.2 DIFERENƒNÍ ROVNICE Diferen ní rovnice 1. ádu (jednokroková rekurence) P íklady jednokrokových rekurencí: y n+1 = ay n, a je konstanta; y n+1 = y n + d, d je konstanta; y n+1 = y n (1 y n ); y n+1 = 2y n + 1 n ; y n+1 = ϕ(n, y n ), ϕ je n jaký funk ní výraz.

23 2.2 DIFERENƒNÍ ROVNICE 31 Automaticky se p edpokládá, ºe p í volb y 1 máme za úkol postupn vypo ítat y 2, y 3,..., atd. M jme dánu jednokrokovou rekurenci. Úlohu najít posloupnost (y n ) + n=1 spl ující tuto rekurenci pro kaºdé n N nazýváme diferen ní rovnice 1. adu. Posloupnost (y n ) + n=1, jejíº leny danou rekurenci spl ují se nazývá e²ení diferen ní rovnice. e²ení je ur eno jednozna n po áte ní (startovací) hodnotou y 1. P íklad. Stanovme posloupnost (y n ) + n=1,která je e²ením diferen ní rovnice 1. ádu (jednokrokové rekurence) y n+1 = 2y n + 3 y 1 = 1 Výpo et: Postupným dosazováním dostaneme y 2 = = 5, y 3 = 2y = = 13 = 2 2 y , y 4 = 2y = 29 = 2 3 y , y 5 = 2y = 61 = 2 4 y P i jisté intelektuální námaze stanovíme vzorec pro k-tý len y k = 2 k (2 k k )

24 32 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY P íklad. Pokusíme se zobecnit postup z p edchozího p íkladu.chceme e²it diferen ní rovnici 1. adu y n+1 = ay n + b, kde a, b jsou dané konstanty. Postupn dosazujeme: y 2 = ay 1 + b, y 3 = ay 2 + b = a(ay 1 + b) + b = a 2 y 1 + ab + b, y 4 = ay 3 + b = a(a 2 y 1 + ab + b) + b = a 3 y 1 + a 2 b + ab + b, indukcí odvodíme y k = a k 1 y 1 + b(a k 2 + a k a + 1) = a k 1 y 1 + b ak 1 1 a Diferen ní rovnice 2. ádu (dvoukroková rekurence) P íklady dvoukrokových rekurencí: y n+2 = ay n+1 + by n, a, b jsou konstanty; y n+2 = 2y n+1 + y n ; y n+2 = y n+1 + y n (Fibonacci); y n+2 = ϕ(y n+1, y n, n), ϕ je n jaký funk ní výraz.

25 2.2 DIFERENƒNÍ ROVNICE 33 Diferen ní rovnice 2. ádu je úloha najít posloupnost (y n ) + n=1, která pro kaºdé n N spl uje dvoukrokovou rekurenci. Posloupnost (y n ) + n=1 je e²ení diferen ní rovnice. Je ur eno jednozna n dv ma po áte ními (startovacími) hodnotami y 1, y 2. P íklady (uºite né pro analýzu tzv. numerických proces ). (a) Stanovme e²ení diferen ní rovnice y n+2 = 10 3 y n+1 y n s po áte ními hodnotami y 1 = 1, y 2 = 1 3. Výsledek: (y n ) = ( 1 3 n 1 ). Úkol: Pomocí kalkula ky e²te tuto rovnici s po áte ními hodnotami ( ) 99 1 y 1 = 1, y 2 = 0, 333. Ur íte nap. y 100 a porovnejte s hodnotou. 3 (b) Stanovme e²ení diferen ní rovnice y n+2 = 10 3 y n+1 y n s po áte ními hodnotami y 1 = 1, y 2 = 3. Výsledek: (y n ) = (3 n 1 ). (c) Úloha spo ení: K po áte ními vkladu 1000 K ukládáme ke konci kaºdého m síce 100 K s 10% úrokem. Stanovme velikost uspo ené ástky na konci m-tého m síce. Výsledek: Kaºdý m síc se ástka y m zv t²uje o úrok 0, 1y m a o vklad 100. Máme tedy diferen ní rovnici y m+1 = y m + 0, 1y m = y m + 100, y 1 = 1000.

26 34 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY Podle obecného vzorce y m = a k 1 y 1 + b ak 1 1 dostaneme (a = 0, 1, a 1 b = 100), ( ) m 1 11 y m = , 1m , 1 Za dva roky (m = 24) bude uspo ena ástka y 24 = 16908, Poznámka: V na²i bankách je v²ak ro ní úrok nejvý²e 2%, tj. m sí ní úrok je 0, 02/12. = 0, 017. Takºe y m+1 = 1, 017y m + 100, tj. y m = 1, 017 m ,017m 1 1 0,017. Tedy y 24 = 4259, ( istý vklad byl 3400K ). (d) Samuelson v model dynamiky národního d chodu: Ve známé knize ekonomického experta Samuelsona najdeme zákon r stu národního d chodu ve tvaru Y m+2 = a(1 + b)y m+1 aby m + G, kde Y m ozna uje národní d chod v roce m, a je koecient minimální tendence spot eby b je tzv. ekonomický akcelerátor, G jsou vládní(státní) výdaje (=náklady). Výsledek: Pro Y 1 = G 1 a, Y 2 = G 1 a je Y m = G 1 a, m 3.

27 2.2 DIFERENƒNÍ ROVNICE Lineární diferen ní rovnice Lineární diferen ní rovnice 1. ádu se zapisuje ve tvaru y n+1 = ay n + b, kde a, b jsou dané konstanty; konstanta b se nazývá absolutní len nebo také nehomogenita rovnice. Lineární diferen ní rovnice 2. ádu se zapisuje ve tvaru y n+2 = ay n+1 + by n + c, kde a, b, c jsou dané konstanty; konstanta c se nazývá absolutní len nebo také nehomogenita rovnice. Z p edcházejících p íkladech jsme vid li, ºe e²ení diferen ních rovnic tohoto typu obsahuje v sob vºdy n jakou geometrickou posloupnost. Na tomto poznatku je zaloºena metoda charakteristické rovnice pro rovnice bez absolutního len : Hledáme proto e²ení rovnice y n+2 = ay n+1 + by n ve tvaru geometrické posloupnosti y n = q n,

28 36 JEDNODUCHÉ DISKRÉTNÍ SYSTÉMY a hledáme q takové, aby pro v²echna n N platilo q n+2 = aq n+1 + bq n. Ko eny q 1, q 2 kvadratické rovnice, které se íká charakteristická rovnice, ur í dv geometrické posloupnosti (q1 n ) n=1, (q2 n ) + n+1, které jsou e²ením dané diferen ní rovnice, a proto i jejích lineární kombinace y n = C 1 q n 1 + C 2 q n 2, C 1, C 2 jsou libovolné konstanty, je e²ením dané rovnice.

29 ƒást I SPOJITÉ SYSTÉMY

30

31 Kapitola 3 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Sv t, který nás obklopuje je zapln n objekty. Jsou to objekty konkrétní (lidé, zví ata, t lesa, rostliny, p ístroje, bu ky, atd.) a objekty abstraktní ( ísla, body, teplota, as, hustota, ekonomické veli iny, atd.), které si lov k vymyslel, aby mohl zkoumat a vyuºívat vztahy ( relace) mezi konkrétními objekty. 3.1 RELACE A USPO ÁDANÉ DVOJICE Motivace (A) Následující mnoºina obsahuje 6 prvk : matku, otce, dv dcery a dva syny. F = {matka, otec, Katka, Bar a, Tomá², Mirek }. Chceme zkoumat speciální typ vztahu (relace) mezi uvedenými prvky (tj. leny rodiny). Tento vztah denujeme jako "je sestrou". Máme tedy tyto

32 40 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ vztahy: Katka je sestrou Tomá²e, Katka je sestrou Mirka, Katka je sestrou Bar i, Bar a je sestrou Tomá²e, Bar a je sestrou Mirka, Bar a je sestrou Katky. Tento seznam vztah zapisujeme ve tvaru ²esti dvojic: (K,T), (K,M), (K,B), (B,T), (B,M), (B,K). Je evidentní, ºe dvojice (K,T) není totoºná s dvojicí (T,K), nebo Tomá² není sestrou Katky. Tedy v uvedených dvojicích záleºí na po adí. íkáme, ºe tyto dvojice jsou uspo ádané. Úkoly: Sestavte uspo ádané dvojice z prvk mnoºiny F pro vztahy (relace): "je bratrem", "je matkou", "je otcem", "je sourozencem".

33 3.1 RELACE A USPO ÁDANÉ DVOJICE 41 (B) Uvaºujme vztah mezi teplotou T (ve stupních C) pacienta a asem t (hodiny m ení teploty b hem dne). Tuto relace nazveme "pr b h teploty T pacienta b hem dne" t (hod) T ( 0 C) 37 37,5 37, ,8 40,3 41,5 42, Úkoly: (a) Zjist te, zda uspo ádané dvojice ísel (11,38), tj. t = 11, T = 38, (45,6), tj. t = 45, T = 6, pat í do dané relace. (b) Zjist te, zda uspo ádané dvojice ísel (9;42,3), t = 9, T = 42, 3, pat í do dané relace. Vlastn se ptáme, zda v 9 hodin m l pacient teplotu 42, 3 o C Denice Mnoºina v²ech prvních prvk relace se nazývá deni ní obor relace. Budeme ji zna it písmenem D. Mnoºina v²ech druhých prvk relace se nazývá obor hodnot relace. Budeme ji zna it H. Relaci, tj. mnoºinu uspo ádaných dvojic prvk pak nap íklad zna- íme D H, tj, jako kartézský sou in mnoºin D a H. V relaci "je sestrou" je D = {K, B}, H = {T, M, B, K}, tj. pouze K a B mohou být sestrou, av²ak T, M, B, K mají sestry.

34 42 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Relaci "pr b h teploty... " máme dánu tabulkou: D H 37 37,5 37, ,8 40,3 41,5 42, Poznámka: V 9 hodin z ejm pacient zem el a od tohoto okamºiku teplota jeho t la klesá. 3.2 REÁLNÉ FUNKCE Pojem funkce - denice a) M jme mnoºinu D = D f reálných ísel a mnoºinu H = H f také reálných ísel. Zobrazení (relace, p i azení) f, které kaºdému íslu x D f R p i adí práv jedno íslo y H f R se nazývá reálná funkce jedné reálné prom nné. Zna íme f : D f H f, nebo f : x y = f(x), x D f. Poznámka: Indexem f u D f a H f rozli²ujeme obory jednotlivých funkcí. Nap íklad g : D g H g.

35 3.2 REÁLNÉ FUNKCE 43 b) M jme mnoºinu D = D f n-tic reálných ísel (vektor ) a mnoºinu H = H f reálných ísel. Zobrazení (relace, p i azení) f, které kaºdé n-tici x D f R n p i adí práv jedno íslo u H f R se nazývá reálná funkce n reálných prom nných. Zna íme op t f : D f H f, kde v²ak f : x u = f(x 1, x 2,,..., x n ); x = (x 1, x 2,,..., x n ). c) Relace f = D f H f (mnoºina dvojic (x, f(x))) se tedy nazývá reálná funkce, kdyº ve dvojicích (x, f(x)), x D f se x vyskytuje pouze jednou, tj. v ºádných dvou dvojicích (x 1, f(x 1 )), (x 2, f(x 2 )) nemáme totéº íslo na prvních místech. Vysv tlení: Funkce f je pravidlo, podle kterého se dvojice (x, f(x)) D f H f vytvá ejí. Tabulka názv prvky D f prvky H argument funkce funk ní hodnota nezávisle prom nná relace závisle prom nná závislost vstup, vzor p i azení výstup, obraz

36 44 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Obrázek 3.1. Kybernetický symbol funkce Ilustrativní p íklady (a) Stanovme mnoºinu e²ení lineární rovnice 3x y 1 = 0, x R. Jak jsme uvedli v odst , mnoºinu e²ení dostaneme tak, ºe jednu neznámou volíme a druhou neznámou dopo ítáme. Touto metodou, tj. postupným dosazováním dostaneme (zápis do tabulky) x x... f(x) x 1... Tím jsme dostali zobrazení f : y = 3x 1, x R, y R. (b) Stanovme mnoºinu e²ení rovnice xy 12 = 0. Pro názornosti si analogicky jako v p edchozím p íkladu postupným dosazováním sestavíme tabulku x x... f(x) x...

37 3.2 REÁLNÉ FUNKCE 45 Máme tak zobrazení f : y = 12, x (, 0) (0, + ), y (, 0) (0, + ). x (c) Zvolme D mnoºinu dn v m síci, resp. mnoºinu ísel ozna ující datum a ozna me H mnoºinu nan ních ástek ve vlastní pen ºence studentky Kate iny vºdy ve 22 hodin ve er. D H Funkce f je práv dána touto tabulkou. Pouze ve zcela specických situacích se tato funkce dá zapsat n jakou "formulkou" Gracké znázor ování reálné funkce jedné reálné prom nné (a) Zvolíme v rovin systém dvou navzájem kolmých p ímek. Jednu dvojici ozna íme jako sou adnicové osy. Pr se ík zvolených os nazveme po átek. Kaºdou dvojici (x, f(x)) pak zobrazujeme jako bod v této rovin známým zp sobem. Mnoºina t chto bod se nazývá kartézský graf funkce f. (b) Zvolíme v rovin bod P a systém polop ímek vycházejících z tohoto bodu. Dvojici (v, g(v)), kde g(v) 0 pak zobrazujeme jako bod v této rovin

38 46 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ podle obrázku: Obrázek 3.2. Obrázek 3.3. mnoºina t chto bod se nazývá polární graf funkce g Zp soby zadání reálné funkce jedné reálné prom nné (a) analyticky, tj. (algebraickou) formulí pro výpo et f(x). Nap íklad: f(x) = x 2 ; f(x) = 1 x + 1 ; g(t) = t + 1; h(s) = s 2. Deni ní obor D tvo í pak pouze ta reálná ísla, která je moºné pouºít k výpo tu jediné reálné funk ní hodnoty; íkáme, ºe D obsahuje ta ísla, pro která má daná formule smysl.

39 3.2 REÁLNÉ FUNKCE 47 (b) Tabulkou hodnot: Pro jistý výb r ísel x i D stanovíme dvojice [x i, f(x i ]; ísla f(x i ) jsou obvykle výsledky m ení n jaké závislosti. (c) Gracky: Dvojice (x, f(x)), x D, f(x) H zobrazujeme jako body v sou adnicové rovin se sou adnicovým systémem(!) : kartézským, polárním. Viz odst (d) Uºitím n kolika algebraických formulí. Nap íklad: f 1 (x) = x, x 0, 1, f = f 2 (x) = 1 (x 1) 2, x (1, 2, D f = R. f 3 (x) = 0, x / 0, 2. Poznámka: Grafem funkce f 1 je úse ka, grafem funkce f 2 je ást kruºnice se st edem v bod (1, 0) a polom rem 1, grafem funkce f 3 jsou dv polop ímky leºící v ose x (ud lejte obrázek). (e) Implicitn : Jak v matematice, tak v aplikacích se studují funkce, které jsou denovány jako e²ení funkcionálních rovnic, nej ast ji tzv. rovnic diferenciálních. Do této kategorie lze za adit i funkce, které jsou denovány prost ednictvím tzv. integrál závislých na parametru.

40 48 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Úkol: Pro formule f(x) = x 2, g(x) = 1 x, h(x) = x2 identikujte (stanovte) následující funk ní hodnoty: f(1) g(1) h(1) f(0) g( 1) h( 1) f(x 2 ) g(0) h(0) f(x 2 + 1) g(x + 1) h(x + 1) f( 1) g(x 2 ) h(x 2 ) f(x + 1) g(x 2 + 1) h(x 2 + 1) f(x 2 ) + 1 g(x 2 ) + 1 h(2x) + 2x f(2x) + 2x g(2x) + g(x 2 ) h(2x) + h(2x) f(2x) + f(2x) g( x) g(x) h( x) + h(x) Návod: Máme-li nap. pro f(x) = x 2 stanovit hodnotu f(x 2 + 1), p ezna íme na f(z) = z 2 a bereme z = x Takºe f(x 2 + 1) = (x 2 + 1) ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Lineární funkce Lineární funkce je denována takto: f : y = a 1 x + a 0, x D f R (, + ) (deni ní obor), y H f R, a 0, a 1 jsou daná (reálná) ísla a jednozna n ur ují danou funkci.

41 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 49 Grafem je p ímka (viz. obr 3.4). Obrázek 3.4. Vlastnosti: Lineární funkce je neomezená zdola, tj. neomezen klesá pro klesající x; je neomezená shora, tj. neomezen roste pro rostoucí x; a pro a 1 > 0 je ost e rostoucí na D, tj. platí implikace x 1, x 2 D : x 1 < x 2 f(x 1 ) < f(x 2 ), a pro a 1 < 0 je ost e klesající na D, tj. platí implikace x 1, x 2 D : x 1 < x 2 f(x 1 ) > f(x 2 ). Poznámka: Uvedené vlastnosti se dají "vy íst" z dané formule ale student se musí nau it "vid t" je v obr. 3.4, resp. v obr Úloha(!!): Stanovme lineární funkci f, známe-li koecient a 1 a víme-li, ºe v bod x 0 R funkce nabývá hodnoty f(x 0 ) = y 0. Odpov : Pro y = a 1 x + a 0 musí platit y 0 = a 1 x 0 + a 0. Ode tením t chto

42 50 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ dvou výraz dostaneme y y 0 = a 1 (x x 0 ). Obrázek 3.5. Pr se íky grafu s osami: Pro x = 0 : ȳ = y 0 a 1 x 0 Pro y = 0 : y 0 = a 1 (x x 0 ) x = x 0 y 0 a 1 ; Úkol(!!): Nakreslete a porovnejte grafy funkcí y = a 1 x, y = a 1 (x x 0 ), y y 0 = a 1 x, y y 0 = a 1 (x x 0 ), y = a 0. a 1, x 0, y 0, a 0 volte, x R.

43 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Kvadratická funkce Kvadratická funkce je denována takto: f : y = a 2 x 2 + a 1 x + a 0, x D f = R (, + ), a 0, a 1, a 2 0 jsou daná reálná ísla a jednozna n ur ují danou kvadratickou funkci. Grafem je k ivka, které se íká parabola; koecienty a 0, a 1, a 2 ur ují její polohu v sou adnicovém systému. (obr. 3.6, obr. 3.7) Obrázek 3.6. Obrázek 3.7.

44 52 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Vlastnosti: Pro a 2 > 0 je kvadratická funkce omezená zdola, H f = min f(x), + ); je kvadratická funkce neomezená shora,tj, neexistujemax f(x); kvadratická funkce neomezen roste pro x + i pro x ; poslední vlastnost (neomezený r st) zapisujeme symbolicky takto: Pro a 2 < 0 lim x (a 2x 2 + a x + a 0 ) = +, lim x + (a 2x 2 + a x + a 0 ) = + je kvadratická funkce omezená shora, H f = (, max f(x) ; je kvadratická funkce neomezená zdola, tj. neexistuje min f(x); kvadratická funkce neomezen klesá jak pro x + tak i pro x ; poslední vlastnost (neomezený pokles) zapisujeme symbolicky takto: lim x (a 2x 2 + a x + a 0 ) =, lim x + (a 2x 2 + a x + a 0 ) =.

45 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 53 Úkol:(!!) 5 Nakreslete grafy funkcí f : y y 0 = a 2 (x x 0 ) 2, pro r zné volby x 0, a 2. P íklad:(!) Je dána kvadratická funkce f : y = 2x 2 5x + 7. Upravte funk ní p edpis na tvar z p edcházejícího úkolu. Odpov : Vyjád íme y = 2x 2 5x + 7 = 2(x x) + 7 a výraz x2 5 2 x doplníme na úplný tverec: [ ( y = 2 x 5 ) ] 2 25 ( + 7 = 2 x 5 ) 2 25 ( = 2 x 5 ) Výsledek: f : y = 2 ( x 5 4) Vidíme, ºe y 0 = 31 8, a 2 = 2, x 0 = Obecná polynomiální funkce Obecný tvar: f : y = a n x n + a n 1 x n a 2 x 2 + a 1 x 1 + a }{{} 0, P n (x) polynom stupn n a n 0, n N, x R, a i reálné koecienty. Taylor v tvar: f : y y 0 = b n (x x 0 ) n + b n 1 (x x 0 ) n b 1 (x x 0 ), b i jsou reálné koecienty, y 0 = f(x 0 ). Mocninná funkce (Speciální p ípad): f : y = x n, x R, n N.

46 54 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Úkol(!): Nakreslete si grafy mocninných funkcí pro n = 3, 4, 5; formulujte chování t chto funkcí pro x + a pro x Racionální lomená funkce - p íklady (A) f : y = a x, D f = R {0}, a je daný koecient. Grafem je k ivka, které se íká rovnoosá hyperbola. viz. obr. 3.8, obr Obrázek 3.8. Obrázek 3.9.

47 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 55 Vlastnosti pro a > 0 Kdyº x + pak y 0+, x y 0, x 0+ y +, x 0 y. Funkce ost e klesá pro x < 0 a také pro x > 0 Vlastnosti pro a < 0 Kdyº x + pak y 0, x y 0+, x 0 y, x 0 y +. Funkce ost e roste pro x < 0 a také pro x > 0. V²imneme si, ºe výrok x 1, x 2 D : x 1 < x 2 f(x 1 ) < f(x 2 ), a < 0 neplatí, tj. uvedená funkce z obr. 3.9 není ost e rostoucí na deni ním oboru D f. P íklady(!): Zkoumejte (analyzujte) funkce (graf, vlastnosti) dané formulemi: (a) f : y = 1 x 1, (b) f : y = (c) f : y = x, x x + 1, návod: x x + 1 = x x + 1 = 1 1 x + 1

48 56 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ (B) f : y = a x 2, D f = R {0}, a je daný koecient. (viz. obr. 3.8, obr. 3.9). Obrázek Obrázek Vlastnosti pro a > 0 Kdyº x + pak y 0+, x y 0+, x 0+ y +, x 0 y +. Pro x < 0 funkce ost e roste, pro x > 0 funkce ost e klesá. Vlastnosti pro a < 0 Kdyº x + pak y 0+, x y 0+, x 0 y, x 0 y. Pro x < 0 funkce ost e klesá, pro x > 0 funkce ost e roste. P íklady: Zkoumejte (analyzujte) funkce (graf, vlastnosti) dané formulemi: (a) f : y = x2 + 2x + 3, x + 1 Návod: x2 + 2x + 3 x + 1 = (x + 1)2 + 2 x + 1 = x x + 1

49 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 57 Daná funkce f je sou tem dvou funkcí, lineární funkce f 1 : y = x + 1 a jednoduché racionální lomené funkce f 2 : y = 2 x + 1. Graf f bude sou tem (sloºením) graf funkcí f 1, f 2. Nakreslete si pe livé obrázek! (obr. 3.12) Obrázek Speciální funkce elementárního typu (A) f : y = x, x D f = 0, + ), y H f = 0, + ). Grafem je ást paraboly o rovnici y 2 x = 0 (viz obr. 3.13) Vlastnosti: 1) x + y + ; 2) ost e roste na celém deni ním oboru.

50 58 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Obrázek (B) g : y = 3 x, x Dg = (, + ), y H f = (, + ). Vlastnosti: zformulujte sami! Grafem je k ivka, které se íká kubická parabola (viz obr. 3.14) Obrázek 3.14.

51 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 59 (C) ϕ : y = x 3, x D ϕ = 3, + ), y H ϕ = 0, + ). Vlastnosti: zformulujte sami! (v²imneme si, ºe graf funkce ϕ nakreslíme kdyº graf funkce f z (A) (obr. 3.13) posuneme o 3 vpravo po ose x (viz obr. 3.15). Obrázek (D) Funkce jednotkového skoku (Heavisideova funkce) 1, pro x 0, η : y = η(x) = D η = R; H η = {0, 1}. 0, pro x < 0, (viz obr. 3.16)

52 60 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Obrázek (E) Znaménková funkce (signum) sgn : y = sgn(x) = (viz obr. 3.17) 1, pro x > 0, 0, pro x = 0, 1, pro x < 0, D s = R; H s = { 1, 0, 1}. Obrázek Úkol: Nakreslete grafy funkcí: ψ : y = η(x a), a R. h : y = sgn(x a), a R.

53 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 61 (F) Impulsní funkce f : y = f(x) = (viz obr. 3.18) 0, pro x < a, 1, pro a x b, 0, pro x > b, D f = R; a, b daný interval. Obrázek (G) Po ástech konstantní funkce f : y = C i, x x i, x i+1 ), i = 1, 2, 3,..., n; D f = x 1, x n ), H f = {C i } n i=1, tj. oborem hodnot je kone ná posloupnost ísel C i (viz. obr. 3.19).

54 62 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Obrázek (H) Po ástech lineární funkce f : y = a i x + b i, x x i, x i+1, i = 1, 2, 3,..., n; D f = x 1, x n, H f = min f(x i ), max f(x i ). Grafem je lomená ára. Obvykle se p edpokládá, ºe a i x i + b i = a i 1 x i + b i 1, pro i = 2, 3,..., n 1 (viz obr. 3.20). Obrázek 3.20.

55 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Obecná mocninná funkce Pro pevné r R denujeme mocninnou funkci p edpisem f : y = x r, x (0, + ) D f, y (0, + ) H f. Poznámka. Pro n která speciální r lze stejným p edpisem denovat mocninnou funkci na ²ir²ím deni ním oboru. Nap íklad pro n N viz odst Úkol. Posu te náro nost výpo tu funk ních hodnot mocninné funkce f : y = x 2,371 pro x = 2; 3; 3, 14; π. Jste schopni vypo ítat tyto funk ní hodnoty bez kalkulátoru? P íklady: (A) f 1 : y = x 3 = 1 x 3 ; D f = (, 0) (0, + ), H f = (, 0) (0, + ); Obrázek 3.21.

56 64 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ (B) f 2 : y = x 2 3 = 3 x2 ; D f = R, H f = 0, + ); Obrázek (C) f 3 : y = x 3 2 = x 3 ; D f = 0, + ), H f = 0, + ); Obrázek 3.23.

57 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 65 (D) f 4 : y = x 1 3 = 3 x ; Df = R, H f = R; Obrázek (E) f 5 : y = x 1 3 = 3 x 1 = 1 3 x ; D f = (, 0) (0, + ), H f = (, 0) (0, + ). Obrázek 3.25.

58 66 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Exponenciální funkce Pro a > 0, a 1 denujeme f : y = a x, D f = R, H f = (0, + ). Obrázek Celou adu p írodov dných závislostí lze popsat exponenciální funkcí P íklady: ( y = e x, kde e = lim n = 2, n + n) (A) g 1 : y = 2 x, x R;

59 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE 67 Obrázek Poznámka: P i výpo tu funk ních hodnot pro libovolné reálné íslo x si student musí poloºit otázku, jak vypo ítat 2 x. Jist umíme (?) vypo ítat 2 5, 2 3, 2 2 3, 2 3, 2 2 1,4 = ( ), 2 3,14 1 = ( 100 ). Av²ak jak stanovit nap Na tuto otázku není lehké odpov d t v tuto chvíli a v této (p edpokládané) matematické kvalikaci. Student si musí po kat na náro n j²í a hlub²í výklad matematické analýzy. Zde pouze ekneme, ºe obecné mocniny (viz také odst ) se denují jako limity jistých konvergentních posloupností.

60 68 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ (B) g 2 : y = 2 x, x R; (C) g 3 : y = 1 2 (4x ), x 3, 3 ; Obrázek Obrázek (D) g 4 : y = 10e 0,5x, x 3, 3 ; (E) g 5 : y = 10e 0,5x, x 3, 3. Obrázek Obrázek 3.31.

61 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Základní goniometrické funkce (A) g 1 : y = sin x, D f = R, H f = 1, 1. Obrázek (B) g 2 : y = cos x, D f = R, H f = 1, 1. Obrázek Ze st ední ²koly víme, ºe funk ní hodnoty sin x a cos x se ur ují z jednotkové kruºnice, v níº x je délka oblouku v radiánech - viz obrázek. Obrázek 3.34.

62 70 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ (C) g 3 : y = tg x = sin x cos x, D f = R {(2k + 1) π 2 }, k celé íslo, H f = R. Obrázek (D) g 4 : y = cotg x = 1 tg x = cos x sin x, D f = R {kπ}, k celé íslo, H f = R. Obrázek 3.36.

63 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Uºite né vzorce pro goniometrické funkce Níºe uvedené vzorce platí pro argumenty z deni ního oboru. sin(x + y) = sin x cos y + cos x sin y, cos(x + y) = cos x cos y sin x sin y, tg (x + y) = sin 2 x + cos 2 x = 1, 1 + tg 2 x = 1 cos 2 x, tg x + tg y 1 tg xtg y. 1 + cotg 2 x = 1 sin 2 x. sin 2x = 2 sin x cos x, cos 2x = cos 2 x sin 2 x, tg 2x = 2tg x 1 tg 2 x. sin( x) = sin x cos( x) = cos x (lichost), (sudost), tg ( x) = tg x (lichost), cotg ( x) = cotg x (lichost).

64 72 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ 1 cos x = 2 sin 2 x 2, 1 + cos x = 2 cos 2 x 2, tg 2 x 2 = 1 cos x 1 + cos x, sin x + sin y = 2 sin x+y 2 cos x y 2, cos x + cos y = 2 cos x+y 2 cos x y 2, cos x cos y = 2 sin x+y 2 sin x y 2. sin(x π ) = cos x, 2 [sinus posunutý o π 2 vpravo je -kosinus], sin(x + π ) = cos x, 2 [sinus posunutý o π 2 vlevo je kosinus], cos(x π ) = sin x, 2 [kosinus posunutý o π 2 vpravo je sinus], cos(x + π ) = sin x, 2 [kosinus posunutý o π 2 vlevo je -sinus], sin(x π) = sin x, [sinus posunutý o π vpravo je sinus], sin(x + π) = sin x, [sinus posunutý o π vlevo je -sinus], cos(x π) = cos x, [kosinus posunutý o π vpravo je -kosinus], cos(x + π) = cos x, [kosinus posunutý o π vlevo je -kosinus].

65 3.3 ELEMENTÁRNÍ FUNKCE Hyperbolické funkce (A) h 1 : y = cosh x = ex + e x, D f = R, H f = (0, + ) 2 hyperbolický kosinus - grafem je tzv. et zovka. Obrázek Graf funkce h 1 Obrázek Graf funkce h 2 (B) h 2 : y = sinh x = ex e x, D f = R, H f = R. 2 (C) h 3 : y = tgh x = sinh x cosh x = ex e x e x + e x, D f = R, H f = ( 1, 1). Obrázek Graf funkce h 3 (D) h 4 : y = cotgh x = cosh x sinh x = ex + e x e x e x, D f = (, 0) (0, + ), H f = (, 1) ( 1, + ).

66 74 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Obrázek Uºite né vzorce pro hyperbolické funkce cosh 2 x sinh 2 x = 1, tgh x = 1 cotgh x, tgh x cotgh x = 1, 1 tgh 2 x = cotgh 2 x 1 = 1 cosh 2 x, 1 sinh 2 x, sinh(x + y) = sinh x cosh y + cosh x sinh y, cosh(x + y) = cosh x cosh y + sinh x sinh y, sinh( x) = sinh x, lichá funkce

67 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ 75 cosh( x) = cosh x, sudá funkce sinh 2x = 2 sinh x cosh x, cosh 2x = sinh 2 x + cosh 2 x, tgh 2x = 2 tgh x 1 + tgh 2 x, sinh x 2 = cosh x 1 2, cosh x 2 = cosh x+1 2, sinh x + sinh y = 2 sinh x+y 2 cosh x y 2, cosh x + cosh y = 2 cosh x+y 2 cosh x y 2, cosh x cosh y = 2 sinh x+y 2 sinh x y VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ Restrikce (zúºení) funkce a rovnost funkcí (A) Je dána funkce f : y = f(x), x D f a interval I D f. Funkce g : y = g(x), x I se nazývá restrikce funkce f na I, jestliºe platí g(x) = f(x) pro x I.

68 76 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Nap íklad, funkce g : y = x 2, x 1, 2 je restrikcí funkce f : y = x 2, x R (viz. obr. 3.41). Obrázek Funkce g je restrikce Obrázek Funkce f funkce f na interval 1, 2 (B) Funkce ϕ a ψ jsou si rovny (pí²eme ϕ = ψ), kdyº 1. D ϕ = D g, 2. ϕ(x) = ψ(x) pro kaºdé x spole ného deni ního oboru. P íklad: Z následujících funkcí

69 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ 77 ϕ 1 (x) = x 2, ϕ 2 (z) = z 2, ϕ 3 (s) = s 2, ϕ 4 (t) = t 2, x (, + ), z (0, + ), s 0, + ), t (0, + ), pouze ϕ 2 = ϕ 4!

70 78 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Funkce monotónní, injektivní, bijektivní na intervalu M jme funkci f : D f H f a nech interval I D f obsahuje aspo dva body x 1, x 2 I. 1. Funkce f je ost e rostoucí na I, kdyº: x 1, x 2 I : x 1 < x 2 f(x 1 ) < f(x 2 ). 2. Funkce f je rostoucí na I, kdyº: x 1, x 2 I : x 1 < x 2 f(x 1 ) f(x 2 ). 3. Funkce f je ost e klesající na I, kdyº: x 1, x 2 I : x 1 < x 2 f(x 1 ) > f(x 2 ). 4. Funkce f je klesající na I, kdyº: x 1, x 2 I : x 1 < x 2 f(x 1 ) f(x 2 ). Úkol: Rozhodn te, která z funkcí odst , 4.3.6, jsou rostoucí a které jsou ost e rostoucí.

71 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ Funkce f ost e monotónní na I, kdyº je bud' ost e rostoucí nebo ost e klesající na I. 6. Funkce f monotónní na I, kdyº je bud' rostoucí nebo klesající na I. 7. Funkce f : I do R je prostá v I (injektivní), kdyº: x 1, x 2 I : x 1 x 2 f(x 1 ) f(x 2 ). 8. Funkce f : I na H f je prostá na H f (bijektivní vzájemn jednozna ná), kdyº má tyto vlastnosti: (a) x 1, x 2 I : x 1 x 2 f(x 1 ) f(x 2 ), tj. r zné vzory mají r zné obrazy; (b) y H f x I : f(x) = y, tj. kaºdý prvek z H f je obrazem n jakého prvku z I. Úkoly: Zjist te který z následujících výrok je pravdivý? a) Je-li funkce f ost e monotónní na I, potom je prostá v I. b) Je-li funkce f prostá v I, potom je ost e monotónní na I. c) Existuje funkce, která je prostá a není ost e monotónní.

72 80 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Úkol: K výroku z bodu 7 formulujte výrok ekvivalentní a poté jeho negaci. Vyuºijte zákony z odst Odpov 1: Výrok ekvivalentní: x 1, x 2 I : f(x 1 ) = f(x 2 ) x 1 = x 2. Odpov 2: Negace: x 1, x 2 I : x 1 x 2 f(x 1 ) = f(x 2 ) ; funkce není prostá, kdyº alespo ve dvou r zných bodech nabývá stejné hodnoty Omezenost, sudost, lichost, periodi nost M jme funkci f : D f H f a interval I D f. 1. Funkce f je omezená zdola na I, kdyº: K > 0 x I K f(x). 2. Funkce f je omezená shora na I, kdyº: K > 0 x I f(x) K. 3. Funkce f je omezená na I, je-li omezená zdola i shora, tj. kdyº: K > 0 x I f(x) K. Ilustrativní p íklady: Funkce omezené (pouze) zdola: f(x) = x 2, f(x) = x 4, f(x) = e x, f(x) = 1 x

73 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ 81 pro x > 0; funkce omezené (pouze) shora: f(x) = x 2, f(x) = 1 x pro x < 0; funkce omezené: f(x) = sin x, f(x) = cos x, f(x) = arctg x, f(x) = arccotg x. 4. Funkce f je sudá na symetrickém oboru D f, kdyº: x D f : f( x) = f(x). 5. Funkce f je lichá na symetrickém oboru D f, kdyº: x D f : f( x) = f(x). Poznámka: Deni ní obor D f je symetrický, má-li tuto vlastnost: x D f x D f. Ilustrativní p íklad: funkce y = x 2 je sudá na (, + ), funkce y = x 3 je lichá na (, + ). 6. Funkce f je periodická na D f, kdyº existuje takové íslo T > 0, ºe platí: a) x D f je x + T D f, x T D f, b) x D f : f(x + T ) = f(x). Nejmen²í íslo T spl ující tyto podmínky se nazývá základní perioda.

74 82 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Ilustrativní p íklady: goniometrické funkce - a dal²í (bude dopln no). Úkol: Pro funkci y = sin(3x 7) stanovte základní periodu. Výsledek: [ ] 2π Rovnice o jedné neznámé Úvodní informace o rovnicích najde tená v odst Je dána funkce f : D f R a íslo ȳ R. Úloha najít x D f takové, ºe platí rovnost f( x) = ȳ se nazývá rovnice o jedné neznámé a zapisuje se f(x) = ȳ. ƒíslo x se nazývá ko en nebo také e²ení rovnice (úlohy).

75 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ 83 Podmínky e²itelnosti rovnice f(x) = ȳ, ȳ je dané íslo, f je daná funkce. Nech H f R je obor hodnot funkce f : D f R. 1. Kdyº ȳ H f, potom rovnice f(x) = ȳ má aspo jeden ko en x D f (viz. obr. 3.43). 2. Kdyº f je ost e monotónní na D f, potom rovnice f(x) = ȳ, ȳ R má nejvý²e jeden ko en x D f. 3. Kdyº f je ost e monotónní na D f a ȳ H f, potom rovnice f(x) = ȳ má práv jeden ko en x D f. 3. Kdyº f je prostá (bijektivní) na D f a ȳ H f, potom rovnice f(x) = ȳ má práv jeden ko en x D f (zobecn ní bodu 3) (viz. obr. 3.44).

76 84 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Nap íklad: a) rovnice e x = 2 nemá e²ení (ko en) v R; b) rovnice x 2 = 2 nemá e²ení (ko en) v R; c) rovnice x 2 = 5 má dv e²ení v R; d) rovnice sin x = 2 nemá e²ení (ko en) v R; e) rovnice cos x = 1 2 má nekone né mnoho e²ení (ko en ) v R; f) rovnice cos x = 1 2 nemá e²ení (ko en) v π 2, π ; g) rovnice cos x = ȳ, ȳ 1, 1 má práv jedno e²ení (ko en) na D f = 0, π. Obrázek Obrázek Funkce f je prostá, ale není ost e monotónní

77 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ Inverzibilní a inverzní funkce Závislosti i p i azení popisované reálnou funkcí jedné reálné prom nné nemají navºdycky stanoveno, která prom nná je nezávisle prom nná a která závisle prom nná. Nap íklad m ºeme vy²et ovat závislost vý²e mzdy pracovníka (závisle prom nná) na po tu jím vyrobených výrobk za den (nezávisle prom nná). Stejn tak nás m ºe zajímat závislost po tu výrobk (závisle prom nná) na vý²i mzdy pracovníka, který je vyrábí (nezávisle prom nná). Hovo íme o inverzních závislostech, resp. o inverzních funkcích. Schematicky: Obrázek Úkol: Hledejte ve svém okolí p íklady inverzibilních závislostí, tj. takových závislostí, které mají smysl "ob ma sm ry". Nap íklad p em ny energie, závislost tlaku na hustot v n jakém prost edí, atd. Abychom inverzibilní závislosti mohli zkoumat matematickými metodami, musíme (bohuºel) p edev²ím p esn formulovat pojmy.

78 86 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ P edev²ím: Inverzní funkce je vztah k jiné funkci a nikoliv vlastnost! Inverzibilita je vlastnost dané funkce! Matematická denice inverzní funkce M jme prostou funkci f : D f na H f, D f R, H f R, tj. takovou, která zobrazuje deni ní obor D f na obor hodnot H f vzájemn jednozna n. Funkce f 1 : H f na D f, která kaºdému íslu y H f p i azuje jediný ko en x H f rovnice f(x) = y se nazývá inverzní funkce k funkci f. Zápisy: y = f(x) x = f 1 (y), f : D f na H f f 1 : H f na D f. Deni ní obor inverzní funkce je obor hodnot p vodní funkce Obor hodnot inverzní funkce je deni ní obor p vodní funkce Funkce f a f 1 jsou navzájem inverzní P íklady K dané funkci budeme sestrojovat funkci inverzní.

79 3.4 VLASTNOSTI REÁLNÝCH FUNKCÍ JEDNÉ (REÁLNÉ) PROM NNÉ 87 (A) Je dána funkce (restrikce lineární funkce) f : y = 2x + 1, x 1, 2 D f, y 1, 5 H f. Obrázek Obrázek Vidíme, ºe funkce f je ost e rostoucí na D f (x 1 < x 2 2x 1 +1 < 2x 2 +1). Rovnice 2x + 1 = y má pro kaºdé y H f jediný ko en x D f a dokonce jej umíme vypo ítat: x = y 1 2 = y Inverzní funkce je tedy denována takto: f 1 : x = y P ipome me, ºe u f 1 x zna í závisle prom nnou a y nezávislé prom nnou.

80 88 RELACE, FUNKCE, ZOBRAZENÍ Logaritmická funkce (A) P irozená logaritmická funkce je dána p edpisem f : y = ln x, D f = (0, + ), H f = R, kde p i azení x y je dáno rovnicí e y = x, e = 2, , tj. kaºdému x (0, + ) je p i azen jediný ko en y R dané rovnice. Tento ko en se nazývá logaritmus ísla x p i základu e. P irozená logaritmická funkce je tedy denována jako inverzní funkce k p irozené exponenciální funkci z odst Graf:

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není samostatným studijním materiálem. Jde jen o prezentaci promítanou na p edná²kách, kde k ní p idávám slovní komentá. N které d leºité ásti látky pí²u pouze na tabuli a nejsou zde obsaºeny.

Více

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Obsah 1. Reálná ísla 1 2. Posloupnosti 2 3. Hlub²í v ty o itách 4 1. Reálná ísla 1.1. Úmluva (T leso). Pod pojmem t leso budeme v tomto textu rozum t pouze komutativní

Více

Integrování jako opak derivování

Integrování jako opak derivování Integrování jako opak derivování V tomto dokumentu budete seznámeni s derivováním b ºných funkcí a budete mít moºnost vyzkou²et mnoho zp sob derivace. Jedním z nich je proces derivování v opa ném po adí.

Více

Limity funkcí v nevlastních bodech. Obsah

Limity funkcí v nevlastních bodech. Obsah Limity funkcí v nevlastních bodech V tomto letáku si vysv tlíme, co znamená, kdyº funkce mí í do nekone na, mínus nekone na nebo se blíºí ke konkrétnímu reálnému íslu, zatímco x jde do nekone na nebo mínus

Více

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu Skalární sou in Jedním ze zp sob, jak m ºeme dva vektory kombinovat, je skalární sou in. Výsledkem skalárního sou inu dvou vektor, jak jiº název napovídá, je skalár. V tomto letáku se nau íte, jak vypo

Více

1. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) x cotg x 1. c) lim. g) lim e x 1. cos(x) =

1. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) x cotg x 1. c) lim. g) lim e x 1. cos(x) = I. L'HOSPITALOVO PRAVIDLO A TAYLOR V POLYNOM. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) a) lim tg sin ( + ) / e e) lim a a i) lim a a, a > P ipome me si: 3 tg 4 2 tg b) lim 3 sin 4 2 sin

Více

Aplikovaná matematika 1

Aplikovaná matematika 1 Aplikovaná matematika 1 NMAF071 Tomá² Sala 1 MÚ UK, MFF UK ZS 2017-18 1 Tímto bych cht l pod kovat doc. RNDr. Mirkovi Rokytovi, CSc. a doc. Milanu Pokornému za poskytnutí podklad, které jsem pouze mírn

Více

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4 Pr b h funkce V této jednotce si ukáºeme jak postupovat p i vy²et ování pr b hu funkce. P edpokládáme znalost po ítání derivací a limit, které jsou dob e popsány v p edchozích letácích tohoto bloku. P

Více

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti.

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti. .. Veronika Sobotíková katedra matematiky, FEL ƒvut v Praze, http://math.feld.cvut.cz/ 30. srpna 2018.. 1/75 (v reálném oboru) Rovnicí resp. nerovnicí v reálném oboru rozumíme zápis L(x) P(x), kde zna

Více

Pr b h funkce I. Obsah. Maxima a minima funkce

Pr b h funkce I. Obsah. Maxima a minima funkce Pr b h funkce I Maxima a minima funkce V této jednotce ukáºeme jak derivování m ºe být uºite né pro hledání minimálních a maximálních hodnot funkce. Po p e tení tohoto letáku nebo shlédnutí instruktáºního

Více

Text může být postupně upravován a doplňován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na stažení souboru. Veronika Sobotíková

Text může být postupně upravován a doplňován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na stažení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není samostatným studijním materiálem. Jde jen o prezentaci promítanou na přednáškách, kde k ní přidávám slovní komentář. Některé důležité části látky píšu pouze na tabuli a nejsou zde obsaženy.

Více

Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými

Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými 12. kv tna 2015 N kdy k popisu n jaké situace pot ebujeme více neº jednu náhodnou veli inu. Nap. v k, hmotnost, vý²ku. Mezi t mito veli inami mohou být

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

Vektory. Vektorové veli iny

Vektory. Vektorové veli iny Vektor je veli ina, která má jak velikost tak i sm r. Ob tyto vlastnosti musí být uvedeny, aby byl vektor stanoven úpln. V této ásti je návod, jak vektory zapsat, jak je s ítat a od ítat a jak je pouºívat

Více

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Variace 1 Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Číselné

Více

Binární operace. Úvod. Pomocný text

Binární operace. Úvod. Pomocný text Pomocný text Binární operace Úvod Milí e²itelé, binární operace je pom rn abstraktní téma, a tak bude ob as pot eba odprostit se od konkrétních p íklad a podívat se na v c s ur itým nadhledem. Nicmén e²ení

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I 1. Funkce Diferenciální počet Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Některé užitečné pojmy Kartézský součin podrobnosti Definice 1.1 Nechť A,

Více

e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody

e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody V praxi se asto setkávame s p ípady, kdy je pot eba e²it více rovnic, takzvaný systém rovnic, obvykle s více jak jednou neznámou.

Více

FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI

FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI PŘEDNÁŠKA 3 FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI Pojem zobrazení a funkce Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Přiřadíme-li každému prvku x A právě jeden prvek y B, dostáváme množinu F uspořádaných dvojic

Více

5. Aplikace diferenciálního a integrálního po tu v jedné dimenzi ZS 2017/18 1 / 32

5. Aplikace diferenciálního a integrálního po tu v jedné dimenzi ZS 2017/18 1 / 32 5. Aplikace diferenciálního a integrálního po tu v jedné dimenzi Tomá² Sala MÚ UK, MFF UK ZS 2017/18 5. Aplikace diferenciálního a integrálního po tu v jedné dimenzi ZS 2017/18 1 / 32 5.1 Funkce spojité

Více

Kuželosečky a kvadriky ve škole i kolem

Kuželosečky a kvadriky ve škole i kolem Kuželosečky a kvadriky ve škole i kolem nás Bc. Aneta Mirová Kurz vznikl v rámci projektu Rozvoj systému vzdělávacích příležitostí pro nadané žáky a studenty v přírodních vědách a matematice s využitím

Více

VYBRANÉ APLIKACE RIEMANNOVA INTEGRÁLU I. OBSAH A DÉLKA. (f(x) g(x)) dx.

VYBRANÉ APLIKACE RIEMANNOVA INTEGRÁLU I. OBSAH A DÉLKA. (f(x) g(x)) dx. VYBRANÉ APLIKACE RIEMANNOVA INTEGRÁLU I. OBSAH A DÉLKA. Výpo et obsahu rovinných ploch a) Plocha ohrani ená k ivkami zadanými v kartézských sou adnicích. Obsah S rovinné plochy ohrani ené dv ma spojitými

Více

Post ehy a materiály k výuce celku Funkce

Post ehy a materiály k výuce celku Funkce Post ehy a materiály k výuce celku Funkce 1) Grafy funkcí Je p edloºeno mnoºství výukových materiál v programu Graph - tvary graf základních i posunutých funkcí, jejich vzájemné polohy, Precizní zápis

Více

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A úterý 6. prosince 2016, 13:2015:20 ➊ (8 bod ) Vy²et ete stejnom rnou konvergenci ady na mnoºin R +. n=2 x n 1 1 4n 2 + x 2 ln 2 (n) ➋ (5 bod ) Detailn

Více

0.1 Funkce a její vlastnosti

0.1 Funkce a její vlastnosti 0.1 Funkce a její vlastnosti Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Příklady veličin: hmotnost (m) čas (t) výše úrokové sazby v bance (i) cena

Více

nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci

nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci Denice. Bu n N a Ω R d otev ená, d 2. Vztah tvaru F (x, u(x), Du(x),..., D (n 1) u(x), D (n) u(x)) = 0 x Ω (1) nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci u : Ω R d R Zde je daná funkce. F : Ω R R d R dn 1 R

Více

0.1 Úvod do matematické analýzy

0.1 Úvod do matematické analýzy Matematika I (KMI/PMATE) 1 0.1 Úvod do matematické analýzy 0.1.1 Pojem funkce Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Příklady veličin: hmotnost

Více

Matematika (KMI/PMATE)

Matematika (KMI/PMATE) Úvod do matematické analýzy Funkce a její vlastnosti Funkce a její vlastnosti Veličina Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Funkce a její

Více

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Číselné množiny 2/13 N = {1, 2, 3, 4,... }... přirozená čísla N 0 = N {0} = {0, 1, 2, 3, 4,... } Z = {..., 2, 1, 0, 1, 2, 3, 4,... }... celá čísla Q = { p q p, q Z}... racionální

Více

Matematika I (KMI/PMATE)

Matematika I (KMI/PMATE) Přednáška první aneb Úvod do matematické analýzy Funkce a její vlastnosti Úvod do matematické analýzy Osnova přednášky pojem funkce definice funkce graf funkce definiční obor funkce obor hodnot funkce

Více

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008

Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 Maturitní okruhy z matematiky - školní rok 2007/2008 1. Některé základní poznatky z elementární matematiky: Číselné obory, dělitelnost přirozených čísel, prvočísla a čísla složená, největší společný dělitel,

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny

Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny Kapitola 1 Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny 1.1 Rekurzivn spo etné mnoºiny Denice (Rekurzivní a rekurzivn spo etná mnoºina) Charakteristická funkce mnoºiny M ozna uje charakteristickou

Více

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze Matematika vzorce Ing. Petr Šídlo verze 0050409 Obsah Jazyk matematiky 3. Výrokový počet.......................... 3.. Logické spojky...................... 3.. Tautologie výrokového počtu...............

Více

Relace. Základní pojmy.

Relace. Základní pojmy. Relace. Základní pojmy. I kdyº pojem funkce je v matematice jeden ze základních a nejd leºit j²ích, p esto se n které vztahy mezi objekty pomocí funkce popsat nedají. Jde o situace, kdybychom cht li p

Více

P ˇ REDNÁŠKA 3 FUNKCE

P ˇ REDNÁŠKA 3 FUNKCE PŘEDNÁŠKA 3 FUNKCE 3.1 Pojem zobrazení a funkce 2 3 Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Přiřadíme-li každému prvku x A právě jeden prvek y B, dostáváme množinu F uspořádaných dvojic (x, y) A B,

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Úvod, základní pojmy, funkce

Úvod, základní pojmy, funkce Úvod, základní pojmy, funkce Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 1. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 69 Obsah 1 Matematická logika 2 Množiny 3 Funkce,

Více

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A st eda 19. listopadu 2015, 11:2013:20 ➊ (3 body) Pro diferenciální operátor ˆL je mnoºina W q denována p edpisem W q = { y(x) Dom( ˆL) : ˆL(y(x))

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více

Omezenost funkce. Definice. (shora, zdola) omezená na množině M D(f ) tuto vlastnost. nazývá se (shora, zdola) omezená tuto vlastnost má množina

Omezenost funkce. Definice. (shora, zdola) omezená na množině M D(f ) tuto vlastnost. nazývá se (shora, zdola) omezená tuto vlastnost má množina Přednáška č. 5 Vlastnosti funkcí Jiří Fišer 22. října 2007 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MMAN1 Přednáška č. 4 22. října 2007 1 / 1 Omezenost funkce Definice Funkce f se nazývá (shora, zdola) omezená

Více

Derivování sloºené funkce

Derivování sloºené funkce Derivování sloºené funkce V tomto letáku si p edstavíme speciální pravidlo pro derivování sloºené funkce (te funkci obsahující dal²í funkci). Po p e tení tohoto tetu byste m li být schopni: vysv tlit pojem

Více

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD10C0T01 e²ené p íklady

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD10C0T01 e²ené p íklady Státní maturita 00 Maturitní generálka 00 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD0C0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 6. b ezna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha Úloha.

Více

1 Množiny, výroky a číselné obory

1 Množiny, výroky a číselné obory 1 Množiny, výroky a číselné obory 1.1 Množiny a množinové operace Množinou rozumíme každé shrnutí určitých a navzájem různých objektů (které nazýváme prvky) do jediného celku. Definice. Dvě množiny jsou

Více

Matematická logika cvi ení 47

Matematická logika cvi ení 47 Matematická logika cvi ení 47 Libor B hounek www.cs.cas.cz/behounek/teaching/malog12 LS 2012/13, P F OU, 4.25. 3. 2013 Cvi ení 1. Posu te následující výroky z hlediska adekvátnosti dvojhodnotové sémantiky

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Seznam témat Výroková logika, úsudky a operace s množinami Základní pojmy výrokové logiky, logické spojky a kvantifikátory, složené výroky (konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence), pravdivostní tabulky,

Více

Obsah. Pouºité zna ení 1

Obsah. Pouºité zna ení 1 Obsah Pouºité zna ení 1 1 Úvod 3 1.1 Opera ní výzkum a jeho disciplíny.......................... 3 1.2 Úlohy matematického programování......................... 3 1.3 Standardní maximaliza ní úloha lineárního

Více

Kapitola 1: Reálné funkce 1/20

Kapitola 1: Reálné funkce 1/20 Kapitola 1: Reálné funkce 1/20 Funkce jedné proměnné 2/20 Definice: Necht M R. Jestliže každému x M je přiřazeno jistým předpisem f právě jedno y R, říkáme, že y je funkcí x. x... nezávisle proměnná (neboli

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

3. Polynomy Verze 338.

3. Polynomy Verze 338. 3. Polynomy Verze 338. V této kapitole se věnujeme vlastnostem polynomů. Definujeme základní pojmy, které se k nim váží, definujeme algebraické operace s polynomy. Diskutujeme dělitelnost polynomů, existenci

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ 5 přednáška S funkcemi se setkáváme na každém kroku ve všech přírodních vědách ale i v každodenním životě Každá situace kdy jsou nějaký jev nebo veličina jednoznačně určeny

Více

Maturitní témata z matematiky

Maturitní témata z matematiky Maturitní témata z matematiky G y m n á z i u m J i h l a v a Výroky, množiny jednoduché výroky, pravdivostní hodnoty výroků, negace operace s výroky, složené výroky, tabulky pravdivostních hodnot důkazy

Více

Základní pojmy teorie mnoºin.

Základní pojmy teorie mnoºin. Základní pojmy teorie mnoºin. Mnoºina je základní stavební kámen moderní matematiky, i kdyº se v matematice tento pojem uºívá velmi dlouho. Uº anti tí e tí geomet i denovali kruºnici jako mnoºinu bod mající

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

I. VRSTEVNICE FUNKCE, OTEV ENÉ A UZAV ENÉ MNOšINY

I. VRSTEVNICE FUNKCE, OTEV ENÉ A UZAV ENÉ MNOšINY I. VRSTEVNICE FUNKCE, OTEV ENÉ A UZAV ENÉ MNOšINY 1. Ur ete a nakreslete deni ní obor a vrstevnice funkcí: a) f(, y) = + y b) f(, y) = y c) f(, y) = 2 + y 2 d) f(, y) = 2 y 2 e) f(, y) = y f) f(, y) =

Více

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová

Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Ing. Joanna Paździorová Tematický plán Vyučující: Ing. Joanna Paździorová 1. r o č n í k 5 h o d i n t ý d n ě, c e l k e m 1 7 0 h o d i n Téma- Tematický celek Z á ř í 1. Opakování a prohloubení učiva základní školy 18 1.1.

Více

Pravd podobnost a statistika - cvi ení. Simona Domesová místnost: RA310 (budova CPIT) web:

Pravd podobnost a statistika - cvi ení. Simona Domesová místnost: RA310 (budova CPIT) web: Pravd podobnost a statistika - cvi ení Simona Domesová simona.domesova@vsb.cz místnost: RA310 (budova CPIT) web: http://homel.vsb.cz/~dom0015 Cíle p edm tu vyhodnocování dat pomocí statistických metod

Více

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede

Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede Večerní kurzy matematiky Letní studentská konference Tudy Cesta Nevede 1 Výroková logika výroky:a,b pravdivost výroku: 0 nepravda, 1 pravda logické spojky: A negace A A B konjunkce A B disjunkce A B implikace

Více

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky

Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky. Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Učební plán 4. letého studia předmětu matematiky Ročník I II III IV Dotace 3 3+1 2+1 2+2 Povinnost povinný povinný povinný povinný Učební plán 6. letého studia předmětu matematiky Ročník 1 2 3 4 5 6 Dotace

Více

p írodní zdroje energie a surovin odpady globální problémy ochrana p írody a krajiny nástroje spole nosti na ochranu životního

p írodní zdroje energie a surovin odpady globální problémy ochrana p írody a krajiny nástroje spole nosti na ochranu životního charakterizuje p sobení životního prost edí na lov ka a jeho zdraví; charakterizuje p írodní zdroje surovin a energie z hlediska jejich obnovitelnosti, posoudí vliv jejich využívání na prost edí; popíše

Více

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu 1ODK. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA

P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných p edm t st ední školy. íslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 P ÍPRAVY NA HODINU MATEMATIKA Tyto p ípravy na hodinu jsou spolufinancovány Evropským sociálním

Více

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady

Státní maturita 2011 Maturitní testy a zadání jaro 2011 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZD11C0T02 e²ené p íklady Státní maturita 0 Maturitní testy a zadání jaro 0 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAMZDC0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 0. srpna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha

Více

IV. Základní pojmy matematické analýzy IV.1. Rozšíření množiny reálných čísel

IV. Základní pojmy matematické analýzy IV.1. Rozšíření množiny reálných čísel Matematická analýza IV. Základní pojmy matematické analýzy IV.1. Rozšíření množiny reálných čísel na množině R je definováno: velikost (absolutní hodnota), uspořádání, aritmetické operace; znázornění:

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 4. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 27 Množiny Zavedení pojmu množina je velice

Více

P íklad 1 (Náhodná veli ina)

P íklad 1 (Náhodná veli ina) P íklad 1 (Náhodná veli ina) Uvaºujeme experiment: házení mincí. Výsledkem pokusu je rub nebo líc, ºe padne hrana neuvaºujeme. Pokud hovo íme o náhodné veli in, musíme p epsat výsledky pokusu do mnoºiny

Více

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky.

Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Maturitní témata Matematika Školní rok 2016/17 Nezbytnou součástí ústní zkoušky je řešení matematických příkladů, které student obdrží při zadání otázky. Příprava ke zkoušce trvá 15 minut, ústní zkouška

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není smosttným studijním mteriálem. Jde jen o prezentci promítnou n p edná²kách, kde k ní p idávám slovní komentá. N které d leºité ásti látky pí²u pouze n tbuli nejsou zde obsºeny. Text m ºe

Více

Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie. PC a dataprojektor, učebnice. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie. PC a dataprojektor, učebnice. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie 2. ročník a sexta 4 hodiny týdně PC a dataprojektor, učebnice Planimetrie II. Konstrukční úlohy Charakterizuje

Více

Funkce, elementární funkce.

Funkce, elementární funkce. Kapitola 2 Funkce, elementární funkce. V této kapitole si se budeme věnovat studiu základních vlastností funkcí jako je definiční obor, obor hodnot. Připomeneme si pojmy sudá, lichá, rostoucí, klesající.

Více

7 Algebraické a nealgebraické rovnice a nerovnice v C. Numerické e²ení rovnic

7 Algebraické a nealgebraické rovnice a nerovnice v C. Numerické e²ení rovnic 7 Algebrické nelgebrické rovnice nerovnice v C. Numerické (typy lgebrických rovnic zákldní metody jejich e²ení lineární, kvdrtické, reciproké rovnice rovnice vy²²ích ád, rovnice nerovnice nelgebrické s

Více

Požadavky na v domosti a dovednosti, které mohou být ov ovány v rámci maturitní zkoušky z matematiky

Požadavky na v domosti a dovednosti, které mohou být ov ovány v rámci maturitní zkoušky z matematiky Požadavky na v domosti a dovednosti, které mohou být ov ovány v rámci maturitní zkoušky z matematiky ást A Kompetence O ekávané v domosti a dovednosti pro maturitní zkoušku z matematiky v rámci spole né

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺın společného

Více

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2 Po etní geometrie Pythagorova v ta Obsah tverce nad p eponou je roven sou tu obsah tverc nad ob ma odv snami. Výpo et délky p epony: c = a + b Výpo et délky odv sny: a = c b, b = c a P íklad 1: Vypo t

Více

Kapitola1. Lineární lomená funkce Kvadratická funkce Mocninná funkce s obecným reálným exponentem Funkce n-tá odmocnina...

Kapitola1. Lineární lomená funkce Kvadratická funkce Mocninná funkce s obecným reálným exponentem Funkce n-tá odmocnina... Kapitola1 Základní soubor funkcí v R Lineární funkce.......................................................... 1-1 Kvadratická funkce...................................................... 1-2 Mocninná

Více

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel

Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014. 1. Obor reálných čísel Mgr. Ladislav Zemánek Maturitní okruhy Matematika 2013-2014 1. Obor reálných čísel - obor přirozených, celých, racionálních a reálných čísel - vlastnosti operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) -

Více

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA

Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu MATEMATIKA 1. Výrazy a jejich úpravy vzorce (a+b)2,(a+b)3,a2-b2,a3+b3, dělení mnohočlenů, mocniny, odmocniny, vlastnosti

Více

Modelování v elektrotechnice

Modelování v elektrotechnice Katedra teoretické elektrotechniky Elektrotechnická fakulta ZÁPADOƒESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Modelování v elektrotechnice Pánek David, K s Pavel, Korous Luká², Karban Pavel 28. listopadu 2012 Obsah 1 Úvod

Více

P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost

P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost 28. února 204 Instrukce: Projd te si v²echny p íklady. Kaºdý p íklad se snaºte pochopit. Pak vymyslete a vy- e²te p íklad podobný. Tím se ujistíte, ºe p íkladu

Více

(FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října Přehled některých elementárních funkcí

(FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října Přehled některých elementárních funkcí 1. Reálná funkce reálné proměnné, derivování (FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října 2011 Obsah 1 Přehled některých elementárních funkcí 1 1.1 Polynomické funkce.......................... 1 1.2 Racionální

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 MATURITNÍ OTÁZKY Z MATEMATIKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 1. Výroková logika a teorie množin Výrok, pravdivostní hodnota výroku, negace výroku; složené výroky(konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence);

Více

Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Matematika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Matematika Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika vyučovacího předmětu 1.-2. ročník 4 hodiny týdně 3.-5. ročník 5 hodin týdně Vzdělávací obsah

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného

Více

Funkce jedn e re aln e promˇ enn e Derivace Pˇredn aˇska ˇr ıjna 2015

Funkce jedn e re aln e promˇ enn e Derivace Pˇredn aˇska ˇr ıjna 2015 Funkce jedné reálné proměnné Derivace Přednáška 2 15. října 2015 Obsah 1 Funkce 2 Limita a spojitost funkce 3 Derivace 4 Průběh funkce Informace Literatura v elektronické verzi (odkazy ze STAGu): 1 Lineární

Více

1. (18 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i 400 nezávislých hodech mincí. a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost

1. (18 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i 400 nezávislých hodech mincí. a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost (8 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i nezávislých hodech mincí a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost P ( X EX < ) (9 bod ) b) Formulujte centrální limitní v tu a pomocí ní vypo

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška:

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška: Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Matematika I katedra matematiky, UL-605, rvyrut@kma.zcu.cz tel.: 377 63 2658 Zkouška: Písemná část zkoušky - příklady v rozsahu zápočtových prací Ústní část zkoušky - základní

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah Pojem funkce Vlastnosti funkcí Inverzní funkce 4 Základní elementární funkce Mocninné Eponenciální Logaritmické

Více

Matematika 1 pro PEF PaE

Matematika 1 pro PEF PaE Reálné funkce 1 / 21 Matematika 1 pro PEF PaE 1. Reálné funkce Přemysl Jedlička Katedra matematiky, TF ČZU funkce Reálné funkce Základní pojmy 2 / 21 Zobrazení z množiny A do množiny B je množina f uspořádaných

Více

Přehled funkcí. Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo. přehled fcí.

Přehled funkcí. Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo. přehled fcí. Přehled funkcí Martina Hetmerová Gymnázium Přípotoční 1337 Praha 10 Vlastnosti funkcí Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo Zapisujeme: f:y=f(x)

Více

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015

Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015 Požadavky k opravným zkouškám z matematiky školní rok 2014-2015 1. ročník (první pololetí, druhé pololetí) 1) Množiny. Číselné obory N, Z, Q, I, R. 2) Absolutní hodnota reálného čísla, intervaly. 3) Procenta,

Více

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl

Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sl Line rn oper tory v euklidovsk ch prostorech V t to sti pou ijeme obecn v sledky o line rn ch oper torech ve vektorov ch prostorech nad komplexn mi sly z p edchoz ch kapitol k podrobn j mu zkoum n line

Více

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502

( x ) 2 ( ) 2.5.4 Další úlohy s kvadratickými funkcemi. Předpoklady: 2501, 2502 .5. Další úlohy s kvadratickými funkcemi Předpoklady: 50, 50 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi ty méně organizované. Společně řešíme příklad, při dalším počítání se třída rozpadá. Já řeším příklady

Více

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB3 varianta A úterý 28. listopadu 2017, 9:2011:20 ➊ (8 bod ) Lze nebo nelze k rozhodnutí o stejnom rné konvergence ady ( 1) n+1 x ln(n) n 6 + n 2 x 4 na intervalu

Více

Matematika I Reálná funkce jedné promìnné

Matematika I Reálná funkce jedné promìnné Matematika I Reálná funkce jedné promìnné RNDr. Renata Klufová, Ph. D. Jihoèeská univerzita v Èeských Budìjovicích EF Katedra aplikované matematiky a informatiky Reálná funkce Def. Zobrazení f nazveme

Více

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19 Matematika 1 Jiří Fišer 19. září 2016 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT1 19. září 2016 1 / 19 Zimní semestr KMA MAT1 1 Úprava algebraických výrazů. Číselné obory. 2 Kombinatorika, základy teorie

Více

y = 1/(x 3) - 1 x D(f) = R D(f) = R\{3} D(f) = R H(f) = ( ; 2 H(f) = R\{ 1} H(f) = R +

y = 1/(x 3) - 1 x D(f) = R D(f) = R\{3} D(f) = R H(f) = ( ; 2 H(f) = R\{ 1} H(f) = R + Funkce. Vlastnosti funkcí Funkce f proměnné R je zobrazení na množině reálných čísel (reálnému číslu je přiřazeno právě jedno reálné číslo). Z grafu poznáme, zda se jedná o funkci tak, že nenajdeme žádnou

Více

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB4 varianta A

Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB4 varianta A Zápo tová písemná práce. 1 z p edm tu 01MAB4 varianta A 18. dubna 2016, 11:2013:20 ➊ (1 bod) Nalezn te kritický bod soustavy generujících rovnic e x 6y 6z 2 + 12z = 13, 2e 2x 6y z 3 = 6. Uºijte faktu,

Více