Kapitola1. Lineární lomená funkce Kvadratická funkce Mocninná funkce s obecným reálným exponentem Funkce n-tá odmocnina...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola1. Lineární lomená funkce Kvadratická funkce Mocninná funkce s obecným reálným exponentem Funkce n-tá odmocnina..."

Transkript

1 Kapitola1 Základní soubor funkcí v R Lineární funkce Kvadratická funkce Mocninná funkce s celým exponentem Funkce n-tá odmocnina Mocninná funkce s racionálním exponentem Mocninná funkce s obecným reálným exponentem Polynomická funkce n-tého stupně Lineární lomená funkce Exponenciální funkce Logaritmická funkce Goniometrické funkce Cyklometrické funkce Hyperbolické funkce Hyperbolometrické funkce Funkce signum (znaménková funkce) Funkce absolutní hodnota Funkce horní a dolní celá část Některé periodické funkce

2 1-1 verze 0.45 HERBÁŘ Lineární funkce f : y = kx+q, k,q R, D(f) = R, H(f) = { R prok 0, {q} prok = 0. Obr. 1.1: Grafy lineárních funkcí i) grafem lineární funkce je přímka, ii) lineární funkce je konvexní, konkávní a monotónní, iii) lineární funkce je spojitá, diferencovatelná a hladká, iv) prok > 0 je f prostá a ostře rostoucí, v) prok < 0 je f prostá a ostře klesající, vi) pro k = 0 je f konstantní funkce (konstanta), vii) prok = 0 je f rostoucí i klesající, omezená a periodická s libovolnou periodou, viii) proq = 0 ak 0 sef říká přímá úměrnost, ix) proq = 0 jef lichá, x) proq = k = 0 je f lichá i sudá.

3 HERBÁŘ verze Kvadratická funkce f : y = ax 2 +bx+c = a(x x 0 ) 2 +y 0, a,b,c R, a 0, x 0 = b 2a, y 0 = c b2 4a, D(f) = R, H(f) = { y0,+ ) proa > 0, (,y 0 proa < 0. Obr. 1.2: Grafy kvadratických funkcí i) grafem kvadratické funkce je parabola, ii) kvadratická funkce není omezená, iii) kvadratická funkce je spojitá, diferencovatelná a hladká, iv) proa > 0 je f ostře konvexní, omezená zdola a není omezená shora, v) proa < 0 je f ostře konkávní a omezená shora a není omezená zdola, vi) prob = 0 je f sudá.

4 1-3 verze 0.45 HERBÁŘ Mocninná funkce s celým exponentem f : y = x n, n Z, { R pron 1, D(f) = R\{0} pron 0, H(f) = {1} pron = 0, R pron > 0 liché, R\{0} pron < 0 liché, 0,+ ) pron > 0 sudé, (0,+ ) pron < 0 sudé. Obr. 1.3: Grafy mocninných funkcí s celým exponentem i) grafem mocninné funkce je pro n = 1 přímka, pro n 2 parabola n-tého stupně, pro n = 0 část přímky a pro n 1 hyperbola stupně n + 1, ii) mocninná funkce je lichá pronliché a sudá pronsudé, iii) mocninná funkce je spojitá a diferencovatelná nad(f), iv) pronlichéf není omezená zdola ani shora, nemá minimum ani maximum, je ostře rostoucí pron 1 liché a ostře klesající na(,0) a na (0,+ ) pro n 1 liché, v) pro n 2 sudé je f zdola omezená, není omezená shora, nemá maximum, je ostře rostoucí na 0,+ ) a ostře klesající na(,0, má ostré minimum v boděx = 0, vi) pro n 2 sudé je f zdola omezená, není omezená shora, nemá maximum ani minimum, je ostře rostoucí na(,0) a ostře klesající na(0,+ ).

5 HERBÁŘ verze Funkce n-tá odmocnina je funkce inverzní k části mocninné funkce s přirozeným mocnitelem f : y = n x, n N, n 2, D(f) = H(f) = { R pronliché, 0,+ ) pronsudé. Obr. 1.4: Graf druhé, třetí, páté a desáté odmocniny i) n-tá odmocnina je prostá, ostře rostoucí a není omezená, ii) n-tá odmocnina je spojitá nad(f) a diferencovatelná nad(f)\{0}, iii) pronliché jef lichá, není omezená zdola ani shora, nemá minimum ani maximum, iv) pro n sudé je f omezená zdola, není omezená shora, nemá maximum a má ostré minimum v boděx = 0, v) f není lipschitzovsky spojitá na okolí bodu0. Vztahy: ( n x) n = n x n = x prox R anliché, ( n x) n = n x n = x prox 0,+ ) ansudé.

6 1-5 verze 0.45 HERBÁŘ Mocninná funkce s racionálním exponentem f : y = x m n, m Z, n N, D(f) = 0,+ ) pro m n R pro m n (0,+ ) pro m n R\{0} pro m n > 0, n sudé, > 0, n liché, < 0, n sudé, < 0, n liché. Obr. 1.5: Grafy mocninných funkcí s racionálním exponentem i) mocninná funkce je lichá promanliché a je sudá promsudé anliché, ii) mocninná funkce je spojitá nad(f) a diferencovatelná na D(f)\{0}. Odkazy: Spanier [7].

7 HERBÁŘ verze Mocninná funkce s obecným reálným exponentem f : y = x a, a R\Q, D(f) = H(f) = { 0,+ ) proa > 0, (0,+ ) proa < 0. Obr. 1.6: Grafy mocninných funkcí s iracionálním exponentem i) mocninná funkce je prostá a ostře monotónní, ii) mocninná funkce není omezená, iii) mocninná funkce je spojitá nad(f) a diferencovatelná na (0,+ ), iv) f je ostře rostoucí proa > 0 a ostře klesající proa < 0, v) f je zdola omezená, není shora omezená, nemá maximum, proa < 0 nemá minimum a pro a > 0 má ostré minimum v boděx = 0. Odkazy: Spanier [7].

8 1-7 verze 0.45 HERBÁŘ Polynomická funkce n-tého stupně P : y = a n x n +a n 1 x n 1 + +a 1 x+a 0, n N 0, a k R, k = 0,...,n, a n 0, D(f) = R. Obr. 1.7: Grafy polynomických funkcí i) polynomická funkce je spojitá, diferencovatelná a hladká, ii) polynomická funkce stupněn 1 není omezená, iii) podle základní věty algebry má kaˇzdá algebraická rovnicep(x) = 0 stupněn 1 v oboru komplexních čísel alespoň jeden kořen, iv) každá algebraická rovnice P(x) = 0 stupně n 1 má v oboru komplexních čísel právě n kořenů (se započítáním násobnosti), v) podle Descartovy věty je počet kladných kořenů algebraické rovnice P(x) = 0 stupně n 1 bud roven počtu znaménkových změn v posloupnosti koeficientů a 0, a 1,..., a n, nebo je o sudý počet menší. Odkazy: Spanier [7].

9 HERBÁŘ verze Lineární lomená funkce f : y = ax+b cx+d, a,b,c,d R, c 0, ad bc 0, D(f) = R\{ { c} d, H(f) = R\ a } c. Obr. 1.8: Graf nepřímé úměrnosti (prok = 1) a lineární lomené funkce i) grafem lineárně lomené funkce je rovnoosá hyperbola se středem v bodě [ d c, a c], ii) lineárně lomená funkce je prostá, iii) lineárně lomená funkce je spojitá a diferencovatelná na D(f), iv) f není omezená zdola ani shora, nemá minimum ani maximum, v) proad bc < 0 je f ostře klesající na (, d c) a na ( d c,+ ), vi) proad bc > 0 je f ostře rostoucí na (, d c) a na ( d c,+ ), vii) f není monotónní nad(f) = (, d c) ( d c,+ ), viii) f není spojitá nar, v boděx = d c lim x d c f(x) = pro ad bc 0, lim má bod nespojitosti 2. druhu, x d c f(x) = ± proad bc 0, + ix) proa = d = 0, b 0, k = b je f : y = k, jež se nazývá nepřímá úměrnost; c x je to lichá funkce.

10 1-9 verze 0.45 HERBÁŘ Exponenciální funkce f : y = a x, a > 0, a 1, D(f) = R, H(f) = (0,+ ), f : y = e x, e je Eulerovo číslo, D(f) = R, H(f) = (0,+ ). Obr. 1.9: Grafy exponenciálních funkcí i) graf exponenciální funkce je exponenciála, ii) exponenciální funkce je prostá, iii) exponenciální funkce je spojitá, diferencovatelná a hladká, iv) f je ostře rostoucí proa > 0 a ostře klesající proa < 0, v) f je zdola omezená a není omezená shora, nemá maximum ani minimum, vi) e je Eulerovo číslo: ( e = lim 1+ 1 n + 1 = n + n) n! = n=0

11 HERBÁŘ verze Logaritmická funkce je funkce inverzní k exponenciální funkci f : y = log a x, a > 0, a 1, D(f) = (0,+ ), H(f) = R, f : y = logx = log 10 x, D(f) = (0,+ ), H(f) = R, f : y = lnx = log e x, e = D(f) = (0,+ ), H(f) = R. Obr. 1.10: Grafy logaritmických funkcí i) graf logaritmické funkce je logaritmická křivka, ii) logaritmická funkce je prostá, iii) logaritmická funkce je spojitá, diferencovatelná a hladká, iv) f je ostře rostoucí proa > 1 a ostře klesající pro0 < a < 1, v) f není omezená zdola ani shora, nemá minimum ani maximum. Vztahy: a log a x = x pro x > 0, log a a x = x prox R.

12 1-11 verze 0.45 HERBÁŘ Goniometrické funkce f : y = sinx, D(f) = R, H(f) = 1,1, f : y = cosx, D(f) = R, H(f) = 1,1, f : y = tgx = sinx cosx, D(f) = R\{ (2k +1) π,k Z}, 2 H(f) = R, f : y = cotgx = cosx, D(f) = R\{kπ,k Z}, H(f) = R. sinx Obr. 1.11: Grafy goniometrických funkcí i) funkce sinus, tangens a kotangens jsou liché funkce, kosinus je funkce sudá, ii) funkce sinus a kosinus jsou omezené2π periodické funkce, funkce tangens a kotangens jsou neomezenéπ periodické funkce, iii) všechny goniometrické funkce jsou spojité nad(f). Vztahy prox,y R: sin(2x) = 2sinxcosx, cos(2x) = cos 2 x sin 2 x, sin(x±y) = sinxcosy ±cosxsiny, cos(x±y) = cosxcosy sinxsiny, sinx+siny = 2sin x+y cos x y, 2 2 sinx siny = 2cos x+y sin x y, 2 2 cosx+cosy = 2cos x+y cos x y, 2 2 cosx cosy = 2sin x+y sin x y. 2 2

13 HERBÁŘ verze Cyklometrické funkce jsou funkce inverzní k částem goniometrických funkcí f : y = arcsinx, D(f) = 1,1, H(f) = π, π, 2 2 f : y = arccosx, D(f) = 1,1, H(f) = 0,π, f : y = arctgx, D(f) = R, H(f) = ( π, π 2 2), f : y = arccotgx, D(f) = R, H(f) = (0,π). Obr. 1.12: Grafy cyklometrických funkcí i) funkce arkussinus a arkustangens jsou liché funkce, arcsin( x) = arcsinx a arccos( x) = π arccosx pro x 1,1, arctg( x) = arctgx a arccotg( x) = π arccotgx pro x R, ii) všechny cyklometrické funkce jsou spojité nad(f). Vztahy: sin(arcsinx) = x pro x 1,1, arcsin(sinx) = x pro x π 2, π 2, cos(arccosx) = x pro x 1,1, arccos(cosx) = x prox 0,π, tg(arctgx) = x pro x R, cotg(arccotgx) = x prox R, arctg(tgx) = x pro x ( π 2, π 2 ), arccotg(cotgx) = x prox (0,π), arcsinx+arccosx = π 2 prox 1,1, arctgx = arccotg 1 x pro x > 0, arctgx+arccotgx = π 2 prox R.

14 1-13 verze 0.45 HERBÁŘ Hyperbolické funkce f : y = sinhx = ex e x, D(f) = R, H(f) = R, 2 f : y = coshx = ex +e x, 2 D(f) = R, H(f) = 1,+ ), f : y = tghx = sinhx, coshx D(f) = R, H(f) = ( 1,1), f : y = cotghx = coshx, sinhx D(f) = R\{0}, H(f) = R\ 1,1. Obr. 1.13: Grafy hyperbolických funkcí i) funkce hyperbolický sinus, hyperbolický tangens a hyperbolický kotangens jsou liché funkce, hyperbolický kosinus je funkce sudá, ii) všechny hyperbolické funkce jsou spojité nad(f), Vztahy prox,y R: sinh(2x) = 2sinhxcoshx, cosh(2x) = cosh 2 x+sinh 2 x, sinh(x±y) = sinhxcoshy ±coshxsinhy, cosh(x±y) = coshxcoshy ±sinhxsinhy, sinhx+sinhy = 2sinh x+y 2 cosh x y 2, sinhx sinhy = 2cosh x+y sinh x y, 2 2 coshx+coshy = 2cosh x+y cosh x y, 2 2 coshx coshy = 2sinh x+y sinh x y. 2 2

15 HERBÁŘ verze Hyperbolometrické funkce jsou funkce inverzní k částem hyperbolických funkcí f : y = argsinhx, D(f) = R, H(f) = R, f : y = argcoshx, D(f) = 1,+ ), H(f) = 0,+ ), f : y = argtghx, D(f) = ( 1,1), H(f) = R, f : y = argcotghx, D(f) = R\ 1,1, H(f) = R\{0}. Obr. 1.14: Grafy hyperbolometrických funkcí i) funkce argument hyperbolického sinu, argument hyperbolického tangens a argument hyperbolického kotangens jsou liché funkce, ii) všechny hyperbolometrické funkce jsou spojité nad(f). Vztahy: sinh(argsinhx) = x prox R, cosh(argcoshx) = x prox 1, argsinh(sinhx) = x prox R, argcosh(coshx) = x prox 0, tgh(argtghx) = x prox ( 1,1), argtgh(tghx) = x prox R, argsinhx = ln(x+ x 2 +1) prox R, argcoshx = ln(x+ x 2 1) prox 1, argtghx = 1 2 argcotghx = x ln 1 x x+1 ln x 1 argtghx = argcotgh 1 x cotgh(argcotghx) = x prox R\ 1,1, argcotgh(cotghx) = x prox R\{0}, prox ( 1,1), prox R\ 1,1, prox ( 1,0) (0,1). Odkazy: Spanier [7].

16 1-15 verze 0.45 HERBÁŘ Funkce signum (znaménková funkce) 1 prox < 0, f : y = sgnx = 0 prox = 0, 1 prox > 0, D(f) = R, H(f) = { 1,0,1}. Obr. 1.15: Graf znaménkové funkce i) funkce signum je lichá funkce, ii) funkce signum je rostoucí funkce, iii) funkce signum je spojitá v kaˇzdém boděx R\{0}, iv) funkce signum není spojitá v boděx = 0, v tomto bodě má bod nespojitosti 1. druhu se skokem2 f(0 ) = lim x 0 sgnx = 1, f(0+) = lim x 0 +sgnx = 1.

17 HERBÁŘ verze Funkce absolutní hodnota x prox < 0, f : y = x = 0 prox = 0, x prox > 0, D(f) = R, H(f) = 0,+ ). Obr. 1.16: Graf funkce absolutní hodnota i) funkce absolutní hodnota je sudá funkce, ii) funkce absolutní hodnota je konvexní funkce, iii) funkce absolutní hodnota je spojitá nad(f), iv) funkce absolutní hodnota nemá derivaci v bodě x = 0 (není diferencovatelná v boděx = 0), jelikoˇz má v tomto bodě různé jednostranné derivace f (0) = lim h 0 f(h) f(0) h f +(0) = lim h 0 + f(h) f(0) h h = lim h 0 h = 1, = lim h 0 + h h = 1.

18 1-17 verze 0.45 HERBÁŘ Funkce horní a dolní celá část x = min{k Z, k x} prox < 0, f : y = Int(x) = 0 prox = 0, x = max{k Z, k x} prox > 0, D(f) = R, H(f) = Z. funkce horní celá část y = x y = x y = Int(x) funkce dolní celá část y = x x y = x Int(x) = Frac(x) y = x x Obr. 1.17: Grafy funkcí horní a dolní celá část, funkceint a jejich zbytků Vlastnosti a poznámky: i) funkce horní a dolní celá část a funkceint jsou funkce rostoucí, ii) funkceint a Frac : y = x Int(x) jsou funkce liché, iii) funkce dolní celá částy = x bývá často uváděna jako celá část a značenay = [x]. Vztahy: x Z : x = x = Int(x) = x, x R : Int(x)+Frac(x) = x. Odkazy: Polák [8], Spanier [7], Knuth [5].

19 HERBÁŘ verze Některé periodické funkce f 1 : y = sgn(sinx), D(f 1 ) = R, H(f 1 ) = { 1,0,1}, f 2 : y = sgn(cosx), D(f 2 ) = R, H(f 2 ) = { 1,0,1}, f 3 : y = arcsin(sinx), D(f 3 ) = R, H(f 3 ) = π, π, 2 2 f 4 : y = arccos(cosx), D(f 4 ) = R, H(f 4 ) = 0,π. Obr. 1.18: Grafy periodických funkcíf 1, f 2, f 3 af 4 i) funkcef 1, f 2, f 3 af 4 jsou omezené2π-periodické funkce, ii) funkcef 1 af 2 jsou po částech spojité a po částech hladké funkce, iii) funkcef 3 af 4 jsou spojité a po částech hladké funkce.

soubor FUNKCÍ příručka pro studenty

soubor FUNKCÍ příručka pro studenty soubor FUNKCÍ příručka pro studenty 1 Obsah Poznámky 6 lineární funkce mocninné funkce s přirozeným exponentem o sudým o lichým s celým záporným exponentem o sudým o lichým s racionálním exponentem o druhá

Více

x (D(f) D(g)) : (f + g)(x) = f(x) + g(x), (2) rozdíl funkcí f g znamená: x (D(f) D(g)) : (f g)(x) = f(x) g(x), (3) součin funkcí f.

x (D(f) D(g)) : (f + g)(x) = f(x) + g(x), (2) rozdíl funkcí f g znamená: x (D(f) D(g)) : (f g)(x) = f(x) g(x), (3) součin funkcí f. 1. Funkce Deinice 1.1. Zobrazení nazýváme reálná unkce, jestliže H() R. Další speciikaci můžeme provést podle deiničního oboru zobrazení. Deinice 1.2. Reálná unkce se nazývá (1) unkce jedné reálné proměnné,

Více

FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI

FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI PŘEDNÁŠKA 3 FUNKCE A JEJICH VLASTNOSTI Pojem zobrazení a funkce Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Přiřadíme-li každému prvku x A právě jeden prvek y B, dostáváme množinu F uspořádaných dvojic

Více

Přehled funkcí. Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo. přehled fcí.

Přehled funkcí. Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo. přehled fcí. Přehled funkcí Martina Hetmerová Gymnázium Přípotoční 1337 Praha 10 Vlastnosti funkcí Funkce na množině D R je předpis, který každému číslu z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo Zapisujeme: f:y=f(x)

Více

Text může být postupně upravován a doplňován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na stažení souboru. Veronika Sobotíková

Text může být postupně upravován a doplňován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na stažení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není samostatným studijním materiálem. Jde jen o prezentaci promítanou na přednáškách, kde k ní přidávám slovní komentář. Některé důležité části látky píšu pouze na tabuli a nejsou zde obsaženy.

Více

P ˇ REDNÁŠKA 3 FUNKCE

P ˇ REDNÁŠKA 3 FUNKCE PŘEDNÁŠKA 3 FUNKCE 3.1 Pojem zobrazení a funkce 2 3 Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Přiřadíme-li každému prvku x A právě jeden prvek y B, dostáváme množinu F uspořádaných dvojic (x, y) A B,

Více

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné Diferenciální počet funkcí jedné proměnné 1 1. Elementární funkce 1.2. Přehled elementárních funkcí 2 Lineární funkce - je každá funkce na množině R, která je dána ve tvaru y = a.x + b, kde a,b R. Pokud

Více

Matematická analýza ve Vesmíru. Jiří Bouchala

Matematická analýza ve Vesmíru. Jiří Bouchala Matematická analýza ve Vesmíru Jiří Bouchala Katedra aplikované matematiky jiri.bouchala@vsb.cz www.am.vsb.cz/bouchala - p. /8 3. Elementární funkce. 3. Elementární funkce. Matematická analýza ve Vesmíru.

Více

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Číselné množiny 2/13 N = {1, 2, 3, 4,... }... přirozená čísla N 0 = N {0} = {0, 1, 2, 3, 4,... } Z = {..., 2, 1, 0, 1, 2, 3, 4,... }... celá čísla Q = { p q p, q Z}... racionální

Více

(FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října Přehled některých elementárních funkcí

(FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října Přehled některých elementárních funkcí 1. Reálná funkce reálné proměnné, derivování (FAPPZ) Petr Gurka aktualizováno 12. října 2011 Obsah 1 Přehled některých elementárních funkcí 1 1.1 Polynomické funkce.......................... 1 1.2 Racionální

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I 1. Funkce Diferenciální počet Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Některé užitečné pojmy Kartézský součin podrobnosti Definice 1.1 Nechť A,

Více

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13

Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Kapitola 1: Reálné funkce 1/13 Číselné množiny N, N 0, Z, Q, I, R, C Definice: Kartézský součin M N množin M a N je množina všech uspořádaných dvojic, ve kterých je první složka prvkem množiny M a druhá

Více

8. Elementární funkce. I. Exponenciální funkce Definice: Pro komplexní hodnoty z definujeme exponenciální funkci předpisem ( ) e z z k k!.

8. Elementární funkce. I. Exponenciální funkce Definice: Pro komplexní hodnoty z definujeme exponenciální funkci předpisem ( ) e z z k k!. 8. Elementární funkce I. Exponenciální funkce Definice: Pro komplexní hodnoty z definujeme exponenciální funkci předpisem ( ) e z z k = k!. Vlastnosti exponenciální funkce: a) řada ( ) konverguje absolutně

Více

funkce konstantní (y = c); funkce mocninné (y = x r pro libovolné r R, patří sem tedy i

funkce konstantní (y = c); funkce mocninné (y = x r pro libovolné r R, patří sem tedy i Přednáška č. 6 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MMAN1 Přednáška č. 6 29. října 2007 1 / 64 Přehled elementárních funkcí Jde o pojem spíše historický než matematický. Vymezuje se několik (základních)

Více

MATEMATIKA I. prof. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. II. Základy matematické analýzy

MATEMATIKA I. prof. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. II. Základy matematické analýzy MATEMATIKA I. prof. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. II. Základy matematické analýzy 1 Matematika I. I. Lineární algebra II. Základy matematické analýzy III. Diferenciální počet IV. Integrální počet 2 Matematika

Více

Funkce jedn e re aln e promˇ enn e Derivace Pˇredn aˇska ˇr ıjna 2015

Funkce jedn e re aln e promˇ enn e Derivace Pˇredn aˇska ˇr ıjna 2015 Funkce jedné reálné proměnné Derivace Přednáška 2 15. října 2015 Obsah 1 Funkce 2 Limita a spojitost funkce 3 Derivace 4 Průběh funkce Informace Literatura v elektronické verzi (odkazy ze STAGu): 1 Lineární

Více

Funkce. Vlastnosti funkcí

Funkce. Vlastnosti funkcí FUNKCE Funkce zobrazení (na číselných množinách) předpis, který každému prvku z množiny M přiřazuje právě jeden prvek z množiny N zapisujeme ve tvaru y = f () značíme D( f ) Vlastnosti funkcí 1. Definiční

Více

Matematická analýza 1, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, )

Matematická analýza 1, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, ) Matematická analýza, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, 6.. 7) Reálná čísla. Určete maximum, minimum, supremum a infimum následujících množin: Z; b) M = (, ), 5 ; c) M =, Q; d) M = { + n : n N}; e)

Více

Kapitola 1: Reálné funkce 1/20

Kapitola 1: Reálné funkce 1/20 Kapitola 1: Reálné funkce 1/20 Funkce jedné proměnné 2/20 Definice: Necht M R. Jestliže každému x M je přiřazeno jistým předpisem f právě jedno y R, říkáme, že y je funkcí x. x... nezávisle proměnná (neboli

Více

MATEMATIKA. Příklady pro 1. ročník bakalářského studia. II. část Diferenciální počet. II.1. Posloupnosti reálných čísel

MATEMATIKA. Příklady pro 1. ročník bakalářského studia. II. část Diferenciální počet. II.1. Posloupnosti reálných čísel MATEMATIKA Příklady pro 1. ročník bakalářského studia II. část II.1. Posloupnosti reálných čísel Rozhodněte, zda posloupnost a n (n = 1, 2, 3,...) je omezená (omezená shora, omezená zdola) resp. monotónní

Více

Cyklometrické funkce

Cyklometrické funkce Cyklometrické funkce Definice. Cyklometrické funkce jsou funkce arcsin(x) (čteme arkussinus x), arccos(x) (čteme arkuskosinus x), arctg(x) (čteme arkustangens x) a arccotg(x) (čteme arkuskotangens x),

Více

Matematika a 2. března 2011

Matematika a 2. března 2011 Přednáška č. 3 Matematika 2 Jiří Fišer 1. a 2. března 2011 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT2 Přednáška č. 3 1. a 2. března 2011 1 / 68 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT2 Přednáška č. 3 1.

Více

2. Vlastnosti elementárních funkcí, složené, inverzní a cyklometrické funkce,

2. Vlastnosti elementárních funkcí, složené, inverzní a cyklometrické funkce, . Určete vlastnosti funkcí: (i) f : y = x (ii) f : y = x 4 (iii) f : y = cotgx (iv) f 4 : y = arccosx (v) f 5 : y = 4 x (vi) f 6 : y = ( 4 )x (vii) f 7 : y = lnx (viii) f 8 : y = x. Uveďte příklad: (i)

Více

V této chvíli je obtížné exponenciální funkci přesně definovat. Můžeme však říci, že

V této chvíli je obtížné exponenciální funkci přesně definovat. Můžeme však říci, že .5. Cíle Uvedeme nní několik unkcí, z nichž většinu studenti znají již ze střední škol. Nazveme je základní elementární unkce. Konečným počtem sčítání, odčítání, násobení, dělení, skládání a případně invertování

Více

Matematika 1 pro PEF PaE

Matematika 1 pro PEF PaE Reálné funkce 1 / 21 Matematika 1 pro PEF PaE 1. Reálné funkce Přemysl Jedlička Katedra matematiky, TF ČZU funkce Reálné funkce Základní pojmy 2 / 21 Zobrazení z množiny A do množiny B je množina f uspořádaných

Více

Matematika 1. Matematika 1

Matematika 1. Matematika 1 5. přednáška Elementární funkce 24. října 2012 Logaritmus a exponenciální funkce Věta 5.1 Existuje právě jedna funkce (značíme ji ln a nazýváme ji přirozeným logaritmem), s následujícími vlastnostmi: D(ln)

Více

Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Definiční obor Definiční obor funkce je množina všech čísel,

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺın společného

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného

Více

DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO

DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

2. FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ

2. FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ 2. FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Funkce 2.. Definice Říkáme, že na množině D reálných čísel je definována funkce f jedné reálné proměnné, je-li dán předpis, podle kterého je ke každému číslu x D přiřazeno právě

Více

6. Bez použití funkcí min a max zapište formulí predikátového počtu tvrzení, že každá množina

6. Bez použití funkcí min a max zapište formulí predikátového počtu tvrzení, že každá množina Instrukce: Příklady řešte výhradně elementárně, bez použití nástrojů z diferenciálního a integrálního počtu. Je-li součástí řešení úlohy podmnožina reálných čísel, vyjádřete ji jako disjunktní sjednocení

Více

Goniometrické a hyperbolické funkce

Goniometrické a hyperbolické funkce Kapitola 5 Goniometrické a hyperbolické funkce V této kapitole budou uvedeny základní poznatky týkající se goniometrických funkcí - sinus, kosinus, tangens, kotangens a hyperbolických funkcí - sinus hyperbolický,

Více

Petr Hasil. c Petr Hasil (MUNI) Množiny, číselné obory, funkce MA I (M1101) 1 / 125

Petr Hasil. c Petr Hasil (MUNI) Množiny, číselné obory, funkce MA I (M1101) 1 / 125 Množiny, číselné obory, funkce Petr Hasil Přednáška z Matematické analýzy I c Petr Hasil (MUNI) Množiny, číselné obory, funkce MA I (M1101) 1 / 125 Obsah 1 Množiny a číselné obory Množinové operace Reálná

Více

KFC/SEM, KFC/SEMA Elementární funkce

KFC/SEM, KFC/SEMA Elementární funkce Elementární funkce Požadované dovednosti: lineární funkce kvadratická funkce mocniná funkce funkce s asolutní hodnotou lineárně lomená funkce exponenciální a logaritmická funkce transformace grafu Lineární

Více

MATEMATIKA 1 pro obory Finance a řízení a Cestovní ruch

MATEMATIKA 1 pro obory Finance a řízení a Cestovní ruch MATEMATIKA 1 pro obory Finance a řízení a Cestovní ruch Marie Hojdarová Jana Krejčová Martina Zámková RNDr. Marie Hojdarová, CSc., RNDr. Jana Krejčová, Ph.D., RNDr. Ing. Martina Zámková, Ph.D. Vážení studenti,

Více

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného

Více

Funkce jedné reálné proměnné. lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou

Funkce jedné reálné proměnné. lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou Funkce jedné reálné proměnné lineární kvadratická racionální exponenciální logaritmická s absolutní hodnotou lineární y = ax + b Průsečíky s osami: Px [-b/a; 0] Py [0; b] grafem je přímka (získá se pomocí

Více

Exponenciální a logaritmická funkce

Exponenciální a logaritmická funkce Variace 1 Exponenciální a logaritmická funkce Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Exponenciální

Více

Úvod, základní pojmy, funkce

Úvod, základní pojmy, funkce Úvod, základní pojmy, funkce Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 1. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 69 Obsah 1 Matematická logika 2 Množiny 3 Funkce,

Více

Derivace funkce. Přednáška MATEMATIKA č Jiří Neubauer

Derivace funkce. Přednáška MATEMATIKA č Jiří Neubauer Přednáška MATEMATIKA č. 9-11 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Šotová, J., Doudová, L. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné Motivační příklady

Více

Funkce s absolutní hodnotou, funkce exponenciální a funkce logaritmická

Funkce s absolutní hodnotou, funkce exponenciální a funkce logaritmická Variace 1 Funkce s absolutní hodnotou, funkce exponenciální a funkce logaritmická Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu

Více

Derivace a průběh funkce příklady z písemných prací

Derivace a průběh funkce příklady z písemných prací Derivace a průběh funkce příklady z písemných prací Vyšetřete průběh následuících funkcí. Příklad. = x +arctg( x ). D(f) =R.. Funkce e spoitá na R. 3. Funkce není lichá, sudá, ani periodická.. lim x ±

Více

MATEMATIKA. Robert Mařík Ústav matematiky, LDF, MZLU 5. patro, budova B marik@mendelu.cz user.mendelu.cz/marik

MATEMATIKA. Robert Mařík Ústav matematiky, LDF, MZLU 5. patro, budova B marik@mendelu.cz user.mendelu.cz/marik MATEMATIKA Robert Mařík Ústav matematiky, LDF, MZLU 5. patro, budova B marik@mendelu.cz user.mendelu.cz/marik P. Rádl, B. Černá, L. Stará: Základy vyšší matematiky, skriptum MZLU Text přednášky na user.mendelu.cz/marik,

Více

Pracovní materiál pro

Pracovní materiál pro Pracovní materiál pro Úvodní kurz pro FELÁKY Temešvár u Písku, září 01 Úvodem Tento text má sloužit jako přehled středoškolských znalostí a dovedností, které jsou nezbytné při studiu matematiky na vysoké

Více

0.1 Funkce a její vlastnosti

0.1 Funkce a její vlastnosti 0.1 Funkce a její vlastnosti Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Příklady veličin: hmotnost (m) čas (t) výše úrokové sazby v bance (i) cena

Více

1 ÚVOD. 1.1 Kontaktní informace. 1.2 Předpokládané znalosti ze střední školy. Mgr. Iveta Cholevová, Ph. D. A829,

1 ÚVOD. 1.1 Kontaktní informace. 1.2 Předpokládané znalosti ze střední školy. Mgr. Iveta Cholevová, Ph. D. A829, 1 ÚVOD 1.1 Kontaktní informace Mgr. Iveta Cholevová, Ph. D. iveta.cholevova@vsb.cz A829, 597 324 146 Mgr. Arnošt Žídek, Ph. D. arnost.zidek@vsb.cz A832, 597 324 177 1.2 Předpokládané znalosti ze střední

Více

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného

Více

Cyklometrické funkce

Cyklometrické funkce 4 Cyklometrické funkce V minulé kapitole jsme zkoumali první funkci inverzní ke funkci goniometrické (tyto funkce se nazývají cyklometrické) funkci y = arcsin x (inverzní k funkci y = sin x ) Př: Nakresli

Více

Matematika I pracovní listy

Matematika I pracovní listy Matematika I pracovní listy Dagmar Dlouhá, Radka Hamříková, Zuzana Morávková, Michaela Tužilová Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava Úvod Pracovní listy jsou určeny

Více

Elementární funkce. Polynomy

Elementární funkce. Polynomy Elementární funkce 1 Elementární funkce Elementární funkce jsou níže uvedené funkce a jejich složenin : 1. Polnom.. Racionální funkce. 3. Mocninné funkce. 4. Eponenciální funkce. 5. Logaritmické funkce.

Více

Matematika I. Funkce jedné proměnné. Funkce jedné proměnné Matematika I 1 / 212

Matematika I. Funkce jedné proměnné. Funkce jedné proměnné Matematika I 1 / 212 Matematika I Funkce jedné proměnné Funkce jedné proměnné Matematika I 1 / 212 1. Množiny a zobrazení Funkce jedné proměnné Matematika I 2 / 212 Množiny Definice 1.1.1: Množinou rozumíme soubor prvků se

Více

Matematika (KMI/PMATE)

Matematika (KMI/PMATE) Úvod do matematické analýzy Funkce a její vlastnosti Funkce a její vlastnosti Veličina Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Funkce a její

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah Pojem funkce Vlastnosti funkcí Inverzní funkce 4 Základní elementární funkce Mocninné Eponenciální Logaritmické

Více

SBÍRKA ÚLOH I. Základní poznatky Teorie množin. Kniha Kapitola Podkapitola Opakování ze ZŠ Co se hodí si zapamatovat. Přírozená čísla.

SBÍRKA ÚLOH I. Základní poznatky Teorie množin. Kniha Kapitola Podkapitola Opakování ze ZŠ Co se hodí si zapamatovat. Přírozená čísla. Opakování ze ZŠ Co se hodí si zapamatovat Přírozená čísla Číselné obory Celá čísla Racionální čísla Reálná čísla Základní poznatky Teorie množin Výroková logika Mocniny a odmocniny Množiny Vennovy diagramy

Více

Poznámky pro žáky s poruchami učení z matematiky 2. ročník 2005/2006 str. 1. Funkce pro UO 1

Poznámky pro žáky s poruchami učení z matematiky 2. ročník 2005/2006 str. 1. Funkce pro UO 1 Poznámky pro žáky s poruchami učení z matematiky 2. ročník 2005/2006 str. 1 Funkce pro UO 1 Co je to matematická funkce? Mějme dvě množiny čísel. Množinu A a množinu B, které jsou neprázdné. Jestliže přiřadíme

Více

Matematická analýza I

Matematická analýza I Matematická analýza I Cvičení 1 (4. 10. 2016) Definice absolutní hodnoty. Řešení nerovnic s absolutními hodnotami. Geometrická interpretace řešení nerovnice x + 1 < 3. Komplexní čísla a operace s nimi,

Více

y = 1/(x 3) - 1 x D(f) = R D(f) = R\{3} D(f) = R H(f) = ( ; 2 H(f) = R\{ 1} H(f) = R +

y = 1/(x 3) - 1 x D(f) = R D(f) = R\{3} D(f) = R H(f) = ( ; 2 H(f) = R\{ 1} H(f) = R + Funkce. Vlastnosti funkcí Funkce f proměnné R je zobrazení na množině reálných čísel (reálnému číslu je přiřazeno právě jedno reálné číslo). Z grafu poznáme, zda se jedná o funkci tak, že nenajdeme žádnou

Více

0.1 Úvod do matematické analýzy

0.1 Úvod do matematické analýzy Matematika I (KMI/PMATE) 1 0.1 Úvod do matematické analýzy 0.1.1 Pojem funkce Veličina - pojem, který popisuje kvantitativní (číselné) vlastnosti reálných i abstraktních objektů. Příklady veličin: hmotnost

Více

Sbírka úloh z matematiky

Sbírka úloh z matematiky Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101 Sbírka úloh z matematiky v rámci projektu královéhradeckého kraje zavádění inovativních metod výuky pomocí ICT v předmětu matematika

Více

1. Písemka skupina A...

1. Písemka skupina A... . Písemka skupina A.... jméno a příjmení Načrtněte grafy funkcí (v grafu označte všechny průsečíky funkce s osami a asymptoty). y y sin 4 y y arccos ) Určete, jestli je funkce y ln prostá? ) Je funkce

Více

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Obsah Cvičení Zimní semestr akademického roku 2014/2015 7. prosince 2014 Předmluva

Více

Matematika I Reálná funkce jedné promìnné

Matematika I Reálná funkce jedné promìnné Matematika I Reálná funkce jedné promìnné RNDr. Renata Klufová, Ph. D. Jihoèeská univerzita v Èeských Budìjovicích EF Katedra aplikované matematiky a informatiky Reálná funkce Def. Zobrazení f nazveme

Více

Matematická analýza pro informatiky I.

Matematická analýza pro informatiky I. Matematická analýza pro informatiky I. 2. přednáška Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 17. února 2010 Jan Tomeček, tomecek@inf.upol.cz

Více

MODAM Mgr. Zuzana Morávková, Ph.D.

MODAM Mgr. Zuzana Morávková, Ph.D. GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) MODAM 2015 Mgr. Zuzana Morávková, Ph.D. MODAM 2015 GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) Příklad 1: Kružnice opsaná trojúhelníku Zadání: Vytvořte aplikaci na sestrojení

Více

Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie. PC a dataprojektor, učebnice. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie. PC a dataprojektor, učebnice. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Matematika Planimetrie 2. část, Funkce, Goniometrie 2. ročník a sexta 4 hodiny týdně PC a dataprojektor, učebnice Planimetrie II. Konstrukční úlohy Charakterizuje

Více

Proseminář z matematiky pro fyziky

Proseminář z matematiky pro fyziky Proseminář z matematiky pro fyziky Mgr. Jan Říha, Ph.D. e-mail: riha@prfnw.upol.cz http://www.ictphysics.upol.cz/proseminar/inde.html Katedra eperimentální fyziky Přírodovědecká fakulta UP Olomouc Podmínky

Více

Matematika I (KMI/PMATE)

Matematika I (KMI/PMATE) Přednáška první aneb Úvod do matematické analýzy Funkce a její vlastnosti Úvod do matematické analýzy Osnova přednášky pojem funkce definice funkce graf funkce definiční obor funkce obor hodnot funkce

Více

1 LIMITA FUNKCE Definice funkce. Pravidlo f, které každému x z množiny D přiřazuje právě jedno y z množiny H se nazývá funkce proměnné x.

1 LIMITA FUNKCE Definice funkce. Pravidlo f, které každému x z množiny D přiřazuje právě jedno y z množiny H se nazývá funkce proměnné x. 1 LIMITA FUNKCE 1. 1 Definice funkce Pravidlo f, které každému z množiny D přiřazuje právě jedno y z množiny H se nazývá funkce proměnné. Píšeme y f ( ) Někdy používáme i jiná písmena argument (nezávisle

Více

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné . Definiční obor a hladiny funkce více proměnných Nalezněte a graficky znázorněte definiční obor D funkce f = f(x, y), kde a) f(x, y) = x y, b) f(x, y) = log(xy + ), c) f(x, y) = xy, d) f(x, y) = log(x

Více

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze

Matematika vzorce. Ing. Petr Šídlo. verze Matematika vzorce Ing. Petr Šídlo verze 0050409 Obsah Jazyk matematiky 3. Výrokový počet.......................... 3.. Logické spojky...................... 3.. Tautologie výrokového počtu...............

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA MATEMATIKY, FYZIKY A TECHNICKÉ VÝCHOVY VYŠETŘOVÁNÍ PRŮBĚHU FUNKCÍ - ŘEŠENÉ PŘÍKLADY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Lucie Ceplechová Přírodovědná studia, obor

Více

Definice (Racionální mocnina). Buď,. Nechť, kde a a čísla jsou nesoudělná. Pak: 1. je-li a sudé, (nebo) 2. je-li liché, klademe

Definice (Racionální mocnina). Buď,. Nechť, kde a a čísla jsou nesoudělná. Pak: 1. je-li a sudé, (nebo) 2. je-li liché, klademe Úvodní opakování. Mocnina a logaritmus Definice ( -tá mocnina). Pro každé klademe a dále pro každé, definujeme indukcí Dále pro všechna klademe a pro Později budeme dokazovat následující větu: Věta (O

Více

Požadavky ke zkoušce. Ukázková písemka

Požadavky ke zkoušce. Ukázková písemka Požadavky ke zkoušce Zkouška z předmětu MATEMATIKA 1 má dvě části Písemná část: Písemná část se ještě dále rozděluje na praktickou část písemku a teoretickou část test. Písemka trvá 90 minut a je v ní

Více

Základy matematiky pracovní listy

Základy matematiky pracovní listy Dagmar Dlouhá, Michaela Tužilová Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava Úvod Pracovní listy jsou určeny pro předmět Základy matematiky vyučovaný Katedrou matematiky

Více

1. Definiční obor funkce dvou proměnných

1. Definiční obor funkce dvou proměnných Definiční obor funkce dvou proměnných Řešené příklady 1. Definiční obor funkce dvou proměnných Vyšetřete a v kartézském souřadném systému (O, x, y) zakreslete definiční obory následujících funkcí dvou

Více

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0.

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0. Nalezněte definiční obor funkce Diferenciální počet f = ln arcsin + Definiční obor funkce f je určen vztahy Z těchto nerovností plyne < + ln arcsin + je tedy D f =, Určete definiční obor funkce arcsin

Více

27. června Abstrakt. druhá odmocnina a pod. jsou vynechány. Také je vynechán např. tangensu.) 1 x ln x. e x sin x. arcsin x. cos x.

27. června Abstrakt. druhá odmocnina a pod. jsou vynechány. Také je vynechán např. tangensu.) 1 x ln x. e x sin x. arcsin x. cos x. Základní elementární funkce Robert Mařík 7. června 00 ln e sin arcsin cos arccos tg arctg Abstrakt V tomto dokumentu jsou uvedeny základní vlastnosti nejdůležitějších základních elementárních funkcí. (Triviální

Více

Aplikovaná matematika I (NMAF071) ZS 2013/14

Aplikovaná matematika I (NMAF071) ZS 2013/14 Aplikovaná matematika I (NMAF071) Mirko Rokyta (KMA MFF UK) ZS 013/14 1 Úvod, čísla, zobrazení, posloupnosti 1.1 Výroky a množiny 1. Zobrazení 4 1.3 Reálná čísla 5 1.4 Komplexní čísla 8 1.5 Mohutnost množin

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY MATURITNÍ TÉMATA Z MATEMATIKY 1. Základní poznatky z logiky a teorie množin Pojem konstanty a proměnné. Obor proměnné. Pojem výroku a jeho pravdivostní hodnota. Operace s výroky, složené výroky, logické

Více

Matematika 1 sbírka příkladů

Matematika 1 sbírka příkladů Matematika 1 sbírka příkladů RNDr. Rudolf SCHWARZ, CSc. Brno 2012 1. Poznámka Výsledky jednotlivých příkladů mají tuto barvu. 2. Poznámka Pokud je v hranatých závorkách uvedeno písmeno, označuje, ze které

Více

Logaritmus. Logaritmus kladného čísla o základu kladném a různém od 1 je exponent, kterým. umocníme základ a, abychom dostali číslo.

Logaritmus. Logaritmus kladného čísla o základu kladném a různém od 1 je exponent, kterým. umocníme základ a, abychom dostali číslo. Logaritmus Logaritmus kladného čísla o základu kladném a různém od 1 je exponent, kterým umocníme základ a, abychom dostali číslo. Platí tedy: logax = y a y = x ( Dekadický logaritmus základ 10 označení

Více

1 Množiny, výroky a číselné obory

1 Množiny, výroky a číselné obory 1 Množiny, výroky a číselné obory 1.1 Množiny a množinové operace Množinou rozumíme každé shrnutí určitých a navzájem různých objektů (které nazýváme prvky) do jediného celku. Definice. Dvě množiny jsou

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 8. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 14 Derivace funkce U lineárních funkcí ve tvaru

Více

1. sin(x + y) = sin(x) cos(y) + cos(x) sin(y) pro x, y R, cos(x + y) = cos(x) cos(y) sin(x) sin(y) pro x, y R;

1. sin(x + y) = sin(x) cos(y) + cos(x) sin(y) pro x, y R, cos(x + y) = cos(x) cos(y) sin(x) sin(y) pro x, y R; 3. Elementární funkce. Věta C. Existují funkce sin(x) a cos(x) z R do R a číslo π (0, ) tak, že platí: 1. sin(x + y) = sin(x) cos(y) + cos(x) sin(y) pro x, y R, cos(x + y) = cos(x) cos(y) sin(x) sin(y)

Více

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ

REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ REÁLNÁ FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ 5 přednáška S funkcemi se setkáváme na každém kroku ve všech přírodních vědách ale i v každodenním životě Každá situace kdy jsou nějaký jev nebo veličina jednoznačně určeny

Více

Matematická analýza I pro kombinované studium. Konzultace první a druhá. RNDr. Libuše Samková, Ph.D. pf.jcu.cz

Matematická analýza I pro kombinované studium. Konzultace první a druhá. RNDr. Libuše Samková, Ph.D.   pf.jcu.cz Učební texty ke konzultacím předmětu Matematická analýza I pro kombinované studium Konzultace první a druhá RNDr. Libuše Samková, Ph.D. e-mail: lsamkova@ pf.jcu.cz webová stránka: home.pf.jcu.cz/ lsamkova/

Více

Exponenciální funkce. Exponenciální funkcí o základu a se nazývá funkce, která je daná rovnicí. Číslo a je kladné číslo, různé od jedničky a xεr.

Exponenciální funkce. Exponenciální funkcí o základu a se nazývá funkce, která je daná rovnicí. Číslo a je kladné číslo, různé od jedničky a xεr. Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a se nazývá funkce, která je daná rovnicí y = a x Číslo a je kladné číslo, různé od jedničky a xεr. Definičním oborem exponenciální funkce je tedy množina

Více

Matematika I: Listy k přednáškám

Matematika I: Listy k přednáškám Matematika I: Listy k přednáškám Dagmar Dlouhá, Radka Hamříková, Zuzana Morávková, Michaela Tužilová Pro FAST upravil Petr Volný Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava

Více

Funkce. Mocninné funkce. Mgr. Tomáš Pavlica, Ph.D. Digitální učební materiály, Gymnázium Uherské Hradiště.

Funkce. Mocninné funkce. Mgr. Tomáš Pavlica, Ph.D. Digitální učební materiály, Gymnázium Uherské Hradiště. Funkce Mocninné funkce Mgr. Tomáš Pavlica, Ph.D. Gymnázium Uherské Hradiště Digitální učební materiály, 2012-14 Obsah Mocninné funkce 1 Mocninné funkce mocninné funkce s celým kladným mocnitelem mocninné

Více

y H = c 1 e 2x + c 2 xe 2x, Partikularni reseni hledam metodou variace konstant ve tvaru c 1(x)e 2x + c 2(x)xe 2x = 0

y H = c 1 e 2x + c 2 xe 2x, Partikularni reseni hledam metodou variace konstant ve tvaru c 1(x)e 2x + c 2(x)xe 2x = 0 1 Urcete vsechna maximalni reseni: y + 4y + 4y = e 2x x + 1 Definicni obor: x 1, tj. resim na intervalech (, 1) a ( 1, ) Charakteristicky polynom λ 2 + 4λ + 4 ma dvojnasobny koren -2, tedy tvar homogenniho

Více

Spojitost funkce. Spojitost je nejdůležitější obecná vlastnost funkcí. Umožňuje aproximace různých řešení.

Spojitost funkce. Spojitost je nejdůležitější obecná vlastnost funkcí. Umožňuje aproximace různých řešení. funkce je nejdůležitější obecná vlastnost funkcí. Umožňuje aproximace různých řešení. Je důležité vědět, kdy se malá změna nějakého měření projeví málo na konečném výsledku. Zpřesňuje-li se měření, měl

Více

(Zavedení pojmu funkce, vlastnosti. Repetitorium z matematiky

(Zavedení pojmu funkce, vlastnosti. Repetitorium z matematiky Funkce Zavedení pojmu unkce, vlastnosti unkcí,lineární, kvadratické a mocninné unkce Repetitorium z matematik Podzim 01 Ivana Medková A Zavedení pojmu unkce V odorných a přírodovědných předmětech se často

Více

Konzultace z předmětu MATEMATIKA pro druhý ročník dálkového studia

Konzultace z předmětu MATEMATIKA pro druhý ročník dálkového studia - - Konzultace z předmětu MATEMATIKA pro druhý ročník dálkového studia ) Pojem funkce, základní pojmy ) Grafy funkcí, druhy funkcí ) Druhy funkcí lineární, lomená ) Kvadratická funkce, mocninné funkce

Více

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021

Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64, 37021 Maturitní témata MATEMATIKA 1. Funkce a jejich základní vlastnosti. Definice funkce, def. obor a obor hodnot funkce, funkce sudá, lichá, monotónnost funkce, funkce omezená, lokální a globální extrémy funkce,

Více

Matematika B 2. Úvodní informace

Matematika B 2. Úvodní informace Matematika B 2 MIROSLAV KUČERA Úvodní informace Kontakt miroslav.kucera@vsfs.czvsfs.cz Studijní středisko Kladno IT oddělení 306B (kanceláře studijního oddělení) Konzultační hodiny Po Pá 8:30 15:00 možno

Více

. 1 x. Najděte rovnice tečen k hyperbole 7x 2 2y 2 = 14, které jsou kolmé k přímce 2x+4y 3 = 0. 2x y 1 = 0 nebo 2x y + 1 = 0.

. 1 x. Najděte rovnice tečen k hyperbole 7x 2 2y 2 = 14, které jsou kolmé k přímce 2x+4y 3 = 0. 2x y 1 = 0 nebo 2x y + 1 = 0. Diferenciální počet příklad s výsledky ( Najděte definiční obor funkce f() = ln arcsin + ) D f = (, 0 Najděte rovnici tečny ke grafu funkce f() = 3 +, která je rovnoběžná s přímkou y = 4 4 y 4 = 0 nebo

Více

ELEMENTÁRNÍ KOMPLEXNÍ FUNKCE SPECIÁLNÍ ELEMENTÁRNÍ FUNKCE

ELEMENTÁRNÍ KOMPLEXNÍ FUNKCE SPECIÁLNÍ ELEMENTÁRNÍ FUNKCE ELEMENTÁRNÍ KOMPLEXNÍ FUNKCE Všechny základní reálné funkce reálné proměnné, s kterými jste se seznámili na začátku tohoto kurzu, lze rozšířit i na komplexní funkce komplexní proměnné. U některých je rozšíření

Více

4.2. CYKLOMETRICKÉ FUNKCE

4.2. CYKLOMETRICKÉ FUNKCE 4.. CYKLOMETRICKÉ FUNKCE V této kapitole se dozvíte: jak jsou definovány cyklometrické funkce a jaký je jejich vztah k funkcím goniometrickým; základní vlastnosti cyklometrických funkcí; nejdůležitější

Více

Cyklometrické funkce

Cyklometrické funkce 4..7 Cyklometrické funkce Předpoklady: 46 Cyklometrické funkce: funkce inverzní k funkcím goniometrickým z minulé hodiny známe první cyklometrickou funkci y = arcsin x (inverzní k funkci y = sin x ). Př.

Více