Diferenciální a integrální poet

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Diferenciální a integrální poet"

Transkript

1 Diferenciální a inegrální poe princip a prae. úodní díl

2 Úodem Tao publikace je urena m, keí alepo do njaké míry umí derioa a inegroa, ale myl cho innoí jim není zcela janý. Výklad je eden mén odborným nádechem pro nadnjší orienaci a rychlejší pochopení.. Kráce o limiách Lze íc, že limia e zajímá o o, k jaké hodno muje kika funkce nebo poloupnoi libooln zoleném mí. Jako píklad použijeme jednoduchou funkci f ( ). Graf éo funkce ypadá ako: graf Pokud ná bude zajíma, k jaké hodno e bude kika funkce neuále pibližoa, pokud nám hodnoy na oe neuále poroou, zápi bude náledující: lim Z grafu již idíme, že pokud budeme brá ále ší hodnoy na oe, kika funkce e nám bude poád íce pibližoa nule, edy lim. Pokud e budeme zajíma o o, kam e hodnoy funkce blíží, muje-li poád blíž k nule, iuace je už ložijší. I když by nkeí z ná auomaicky uo chíli prohláili, že je jané, že pro blížící e nule, e hodnoa funkce blíží do plu nekonena, což dobe ukazuje graf, není o e kuenoi prada. Shlédnme graf, na kerém je naše funkce f ( ) zobrazena lépe, i záporných hodnoách.

3 graf Graf jan ukazuje, že limia pro blížící e nule není jednoznaná, mže bý i. My ošem mžeme upeni, jeli pjde k nule zpraa nebo zlea. Poom limia naší funkce, kde pjde k nule zpraa, bude a limia, kde pjde k nule zlea, bude, edy: lim, lim Limiy nám edy íkají, kam mují hodnoy funkce. Oba e prai hodí, prohlái eba o njaké eliin, že e z. limin blíží nule, chceme-li naznai, že eliina není pímo nuloá, ale neuále e nule íc a íc blíží (a nikdy pené nuly nedoáhne).. Deriace Pedame i graf liboolné funkce. Pokud uo funkci zderiujeme, zíkáme noou funkci, kerá nám popiuje, jak rychle e naší podní funkci mní hodnoy (!). Tomuo rzení nujme elkou pozorno, jeho pochopení je žejní. Páni maemaici nám zkráka eaili uriá praidla, podle kerých naší funkci pepíšeme na jinou a zíkáme ak její deriaci. Zíkáme edy kiku, kerá nám ukazuje, jak moc e hodnoy naší podní funkci mnily a zároe i jakým mrem, zda hodnoy roly nebo klealy. Udláme i názorný píklad, kde máme graf, kerý nám yjaduje urazenou zdáleno auomobilu záiloi na ae - iz. graf 3.

4 graf 3 Nyní ledujme deriaci éo funkce, edy graf, popiující rychloi zmn: graf 4 Pokud idíme ouilo mezi grafem 3 a 4, prohléme i i graf 5, kerý je deriací grafu 4, edy druhou deriací grafu 3. graf 5 Všimnme i, že grafu 4 je pibl. -oé hodno 44 rchol funkce a kdybychom i eno rchol ém donekonena zšili ( piblížili ), mohli bychom íc, že mío kiky je u lan odoroná pímka, edy obla, kde e hodnoy funkce ém bec nemní, edy jou u nuloé zmny funkce a deriace (graf 5) nám o idieln porzuje: Pibl. -oé hodno 44 grafu 5 je eliko zmn kuen na hodno nula. Na grafu 5 lze zároe pozoroa, že á kiky je nad nulou (r hodno grafu 4) a druhá á kiky je pod nulou (kleání hodno grafu 4).

5 Derioáním edy zíkááme noou funkci, kerá nám popiuje rychlo zmn naší podní funkce. Pomocí deriací edy mžeme yšeoa prbh funkce, mžeme ledoa, kde jou na funkci rcholy nebo edla (zkráka z. lokální erémy), kde funkce kleá, kde roe a ím pádem i kde má logicky minima a maima, mžeme hleda i z. inflení body, ad. Vrame e ješ na chíli ke grafu 3, kerý zobrazuje, jakou zdáleno urazil auomobil záiloi na ae. Pokud uo funkci zderiujeme a zíkáme ak graf 4, máme funkci elikoí zmn na dráze a yo elikoi zmn pece pímo odpoídají rychloi auomobilu. Všimnme i, jak graf 4 názorn yihuje rychlo auomobilu zhledem k omu, jak e jeho poloha mnila grafu 3. Peci, ím íce e zmnila poloha, ím ší muí bý rychlo (=rychlo zmn). Deriací fukce polohy edy pímo zíkááme rychlo auomobilu konkréní chíli. Co e ane, pokud zderiujeme graf rychloi auomobilu (graf 4) a zíkáme graf 5? Jaká fyzikální eliina uruje elikoi zmn rychloi? Odpodí je pirozen: zrychlení. Zrychlení mní rychlo, je edy jinými loy elikoí zmn rychloi. Graf 5 edy odpoídá zrychlení auomobilu. Všimnme i, že kika zrychlení (graf 5) je kuen naped nad hodnoou nula, edy auomobil ále zrychloal, i když zrychloal ále mén a mén. Poom e kika doala pod nulu do záporných hodno, edy auomobil zaal zpomaloa, což názorn idíme jak na grafu rychloi (graf 4), ak na grafu polohy (graf 3). Pokud edy chceme prai ledoa polohu, rychlo i zrychlení njakého objeku, aí nám, pouze mi jeho polohu. Prní a druhou deriací poom nadno zíkáme prbh jeho rychloi a prbh jeho zrychlení. Ve šech ech grafech (3 5) jme uažoali polohu, rychlo i zrychlení ždy zhledem k plynoucímu au. Dále jme ekli, že deriací zdálenoi je rychlo a deriací rychloi je zrychlení, ale oo rzení je poeba ješ upeni, proože jiných podobných pípadech je iuace o nco ložijší. Je nuno íc, že rychlo je deriace dráhy podle au a podobn zrychlení je deriace rychloi podle au. V naší ukázce jme eno fak bec nemueli zdrazoa, proože jme mli dráhu, rychlo i zrychlení pímo ronou záiloi na ae. Rychlo zmny dráhy ( ae) je edy pímo rychlo objeku, kerý ledujeme. Zmny rychloi ( ae) pirozen odpoídají zrychlení našeho objeku. Deriacemi dráhy ae mžeme jednoduše zíka prbh rychloi a zrychlení a yšeoa yo funkce dle liboi (ledoa, kde rychlo rola, kde je její maimum, kde kleala, ad.) Zaím jme e o deriacích baili jen obecn. Abychom šak umli derioání a celý diferenciální poe prai použía a umli akoé ronice eši, míme e eznámi pojem diferenciál.

6 3. Diferenciál Dokud neumíme pracoa diferenciálním a inegrálním poem, jme omezeni, napíklad pípad dráhy a au, poía pouze jakoui prmrnou rychlo. Ukažme i píklad: Auomobil jede po ilnici. Pokud chceme zjii, jakou prmrnou rychloí auomobil jel dob od chíle do chíle, poznamenáme i, jakou zdáleno urazil cho aech. a zahájení mení : V uo chíli už urazil auomobil zdáleno : a ukonení mení : Ve chíli ukonení mení byla urazená zdáleno : m 48 m Oba e použíá pro oznaení njaké prmrné hodnoy proužek nad ymbolem eliiny, oznaíme i edy naší hledanou prmrnou rychlo jako. Prmrná rychlo, kerou hledáme, je urazená zdáleno za dobu au, edy: 48 8 m / Abychom e poupn doali k poda diferenciál, zámrn oo peeme ak, že prmrná rychlo je díl dráhy za uplynuý díl au. Teno dílek mžeme chápa i jako pírek dráhy, pop. au. Maemaika nám éo ci pináší urié zobecnní zmínného dílku nebo pírku a zaádí z. diferenciál d. Obecn edy mžeme zapa, že naše prmrná rychlo auomobilu je pírek dráhy za pírek au, edy diferenciál dráhy za diferenciál au. Jakmile šak zaádíme diferenciál, zíkááme mocný nároj k ešení našich maemaických a fyzikálních problém. Mžeme eši, yjadoa a ypoíáa o, co bychom jen žko dlali bez dif. pou, ale o om až pozdji. ao e prai ekáme diferenciálními ronicemi i am, kde napíklad bec nejou poeba. Jedná e pouze o uriý oficiální zápi daného zahu a pokud k omu iuace muje, lze diferenciální ronici pepa na normální, edy nediferenciální nebo jednoduchý ar. Ukázky diferenciálních ronic: Vzah pro huou: dm - pírek/dílek hmonoi ku pírku/dílku objemu. dv Vzah pro rychlo: d d - pírek/dílek dráhy za pírek/dílek au.

7 Udomme i, že zápi d je yplejší a unierzálnjší, než zápi d. Diferenciální ar oiž ronou poíá možnoí, že by e eliiny mohly rzn mni. Pokud e zrona nemní a jou konanní, není problém, i diferenciály ze zahu odmyle. Pokud e ošem eliiny e zahu rzn mní, pi ešení akoé ronice už pímo nepoažujeme eliiny za rozdíly (nap. ), ale na e již díáme jako na funkci, edy d je pro ná diferenciál funkce. (!) Zlomek pak íká, že budeme uo funkci derioa podle d (uažujeme zah ). d. Udlejme i kráký a názorný píklad myšlenky, že d poažujeme za diferenciál funkce a celý zah poažujeme za deriaci funkce podle. eknme, že by auomobil každou ekundou é jízdy urazil zdáleno 8 mer, mohli bychom edy funkci definoa ako: 8, penji: ( ) 8 Celou diferenciální ronici lze pak zapa napíklad ako: 8 d (deriace funkce podle ) d Zkume i uo jednoduchou dif. ronici yeši. Skuen doááme, že = 8. Pro eno pípad je použií diferenciálních ronic úpln zbyené, proože rychlo je u zkráka konanní ( každou ekundou urazí konanní zdáleno 8 m), na což bec diferenciální poe nepoebujeme. Pokud by e nám ošem rychlo bhem jízdy rzn mnila, už nejme chopni jednoduše poía urazenou zdáleno. Pouze bychom mohli ypoía prmrnou rychlo ozidla a pibližn pak dopoía urazenou zdáleno známým zahem, což by mohlo bý hodn nepené. Pené ešení bychom nalezli pomocí diferenciální ronice, ale o om až náledující kapiole. Diferenciál edy chápejme jako dílek nebo pírek hodno funkce. Zaedení diferenciál oí z obyejné ronice diferenciální ronici, díky keré jme chopni poía o, co bez dif. pou mnohdy nelze.

8 4. Seaoání a ešení diferenciálních ronic Nyní e podíáme na o, jak rozezna iuace, kdy bychom mohli naadi diferenciální poe a uedeme i nkolik názorných píklad, jak eaenou ronici dif. aru eši. Jednou ze iuací, kdy ná zachrání diferenciální poe je eba pípad, kdy e auomobil pohybuje rznou rychloí a uráží ak ae prbžn rzn dlouhou dráhu. Pokud chceme akoém pípad zná napíklad urazenou dráhu za uriou dobu, nemžeme použí bžný zah, proože bychom byli omezeni, pracoa pouze njakou prmrnou rychloí, což by ao edlo k znaným nepenoem a neumožnilo by o, jednoduše a pen yeši i další oázky, keré by mohly bý ešením rychloi pjay. Jak edy pro pípad našeho auomobilu eai diferenciální ronici? Prohlédnme i náledující ukázky a zažme, jak bychom mohli analogicky eai diferenciální ronici pro pípad našeho auomobilu. dv Q Prbžn rzné množí objemu V, proeené za d záiloi na mnícím e proku Q. d dw P Prbžn rzn eliká práce W, ykonaná za d záiloi na mnícím e ýkonu P. d Pln i udomme, že eliiny dv a dw jou prbžn rzn eliké jen díky prbžn e mnícím eliinám Q a P. Pokud edy analogicky hledáme ronici pro rychlo našeho auomobilu, pirozen doááme: d Prbžn rzná délka dráhy, urazená za d záiloi na mnící e rychloi. d Nyní ledujme prakické píklady použií jednoduchých diferenciálních po:

9 Píklad Auomobil neuále zyšuje ou rychlo každou ekundou o %. Jakou zdáleno urazí od doby é jízdy = 4 ekund do doby = 4 ekund? ešení: Hledáme dráhu, kerá díky rzné rychloi rzn pibýá. Tomu odpoídá diferenciální ronice d Udláme jednoduchou úprau ronice, abychom jí d mohli yeši inegroáním, doááme edy d d. Naadíme na celou ronici inegrál: 4 d 4 Kdybychom ronou eno zah inegroali, nikam bychom e nedoali, proože uo chíli rychlo figuruje inegrálu jako konana, což neodpoídá reali, rychlo je peci rzná. Muíme i edy rychlo yjádi ak, aby o byla funkce au (aby poom byla zinegroaelná podle d). Hledáme edy funkci ( )?. Funkci () nalezneme elice nadno, proože íme, že každou ekundou e rychlo zýší o %, edy doááme: ( ),. Všimnme i, že omu idieln odpoídá i fak, že zrychlení a =, m. - ( = a ) Funkci () edy máme yjadenou a po doazení mžeme pokraoa inegroání dif. ronice: d 4 4 d, d 4, 4 = 98,4 m Auomobil edy od doby é jízdy 4 do doby 4 urazil zdáleno 98,4 m. Píklad Za jakou dobu dopadne na porch Zem leo, keré leí z ýšky m, pokud zanedbáme odpor proedí? Tíhoé zrychlení: 9,8 m. -.

10 ešení: Mohli bychom ice ronou použí známý zah pokuíme uo úlohu eši diferenciálním poem. a, ale zámrn e pro názorno Kdyby byla rychlo konanní, použili bychom jednoduchý zah, jenže ady e díky graianímu zrychlení rychlo lea ále mní (zšuje). Muíme edy použí dif. poe. Podobn jako píkladu : d d d d d d Pokud () = a, pak: d a d Zrychlení a u odpoídá íhoému zrychlení g, keré je konanní, edy: d g d Doááme: g Po doazení: 9,8 = 4,3 Tleo edy dopadne na porch Zem pibližn za 4,3. Píklad 3 U elekrického zaízení kolíá jeho ýkon. Mením a ýpoy bylo zjišno, že ýkon kolíá podle éo ronice: P = + 6 in(). Prbh ýkonu ae idíme na grafu 6. Úkolem je zjii, jakou zaízení ykoná elekrickou práci za dobu 4 minuy od jeho pušní. graf 6

11 ešení: Výkon nám kolíá, není konanní a nemžeme proo jednoduše použí zah A = P. Hledáme elekrickou práci A, kerá roe prbžn rznou rychloí záiloi na kolíaém ýkonu P. Tomu odpoídá dif. ronice: píkladm a ále ejný. da P d Všimnme i, že princip záá oproi Poom i poup ešení je obdobný jako pedchozích píkladech: da P da P d d da P d Za ýkon P i muíme inegrálu doadi funkci, jejímž paramerem je a. Tuo funkci známe ze zadání: P = + 6 in(). Dále zadání úlohy urilo, že máme ypoía elekrickou práci prbhu 4 min., což je doba odpoídající 4 ekundám. Doááme: 4 da d da d6 in( ) d 6 in( ) 4 4 ubiuce : a d da da d 4 48 da d6 in( a) da d da in( a) da A 4 8 co(.48) co(.) 4 8,5 A = 4 W A Bhem doby 4 minuy byla ykonána elekrická práce: 4 W

12 Píklad 4 Pod úhlem 45 od porchu zem byla rychloí = 5 m/ z poáku ouadnicoého yému yelena dloá koule. a) Jaká byla doba leu koule? b) Jaký byl doel koule? c) Jaké nejší ýšky koule doáhla? Pi ešení éo úlohy zanedbááme odpor proedí. obr. Pípraa k ešení: Pradpodobn bude nejhodnjší, nejpre i rozloži poáení rychlo do mr ouadnicoého yému, edy uri, že co, y in. Dále ureme, že rychlo koule bhem leu e mru oy bude definoané? Rychlo a rychlo e mru oy y bude ychází z poáení rychloi y. Jak budou yo rychloi a zhledem k omu, že jí bec nic neoliuje, lze zkráka ronou napa, že. Rychlo y obdobn ychází z poáení rychloi y, ale uo rychlo už oliuje jiná rychlo, kerá e yáí liem íhoého zrychlení g. Jelikož obecn plaí zah a, mžeme uo rychlo oenou íhoým zrychlením definoa jako g. Záporné znaménko použíáme pirozen proo, že ao rychlo pobí do záporných hodno ouadnice y. Rychlo y edy ypadá ako: y y g Máme edy rychloní ronice pro le koule:, y y g ešení a) Jaká byla doba leu koule? Dopad koule na zem je jinými loy momen, kdy poloha koule e mru oy y je rona nule. Možná bychom edy mohli dobu leu ypoía z ronice, kerá definuje polohu dloé koule e mru oy y. Jelikož íme, že deriace dráhy podle au je rychlo, pak zpn zinegroáním ronice rychloi podle au zíkáme ronici polohy. y y g d y y d g d y y d g d y y g Vypoíáme poebou rychlo y in y 5 in 45 = 35,355 m/ y Doadíme do polohoé ronice y y g a ypoíáme: 35,355 9,8.

13 ešením ronice jou d doby: = 7,8 a =. Doba = odpoídá momenu n ped ypálením dloé koule ( uo chíli byla poloha koule e mru oy y aké nuloá). Proo pipadá úahu ešení: 7,8 ekund Doba leu dloé koule: 7,8 ekund ešení b) Jaký byl doel koule? Doel koule odpoídá její poloze oe e chíli, kdy koule dopadla na zem. Pokud edy zíkáme ronici paramerem au, kerá bude popioa polohu koule zhledem k oe, nadno ak doel ypoíáme. Polohoou ronici zíkáme op inegroáním a o rychloní ronice podle au: d d Vypoíáme poebou rychlo Doadíme do polohoé ronice co 5 co 45 = 35,355 m/ = 35,355. 7,8 = 54,84 m Doel dloé koule byl 54,84 mer. ešení c) Jaké nejší ýšky koule doáhla? Vhledem k omu, že ešíme uo úlohu e zanedbáním odporu proedí, rajekorií naší dloé koule není reálná baliická kika, nýbrž parabola, což mžeme pozoroa na grafu 7. Logicky bychom edy ekli, že nejší doaženou ýšku leu koule zíkáme ak, že i ezmeme poloinu doelu oe a dopoíáme hodnou y omo bod, což odpoídá rcholu paraboly, edy i maimální doažené ýšce koule leu. My i šak ešení maimální doažené ýšky ukážeme pomocí diferenciálního pou. V komplikoanjších pípadech bychom nemueli mí ako ymerickou parabolu a ešení jme poom chopni nají jedin jen pe dif. poe. Trajekorie leu dloé koule: graf 7

14 Koule doáhne maimální ýšky mí, kde i lze její pohyb omo okamžiku pedai jako pohyb po pímce. Spránji bychom mli íc, že nekonen zšený rchol kiky (zde rchol paraboly) je nekonen kráká odoroná pímka. Jde-li edy o odoronou pímku, hodnoy grafu e omo mí edy nemní, jinými loy, elikoi zmn jou nuloé. Nuloé elikoi zmn omo konkréním bod peci znamenají nuloou deriaci funkce omo bod, což jme i ukazoali kapile na grafech 4 a 5. Pokud e edy budeme pá, kdy bude deriace funkce na grafu 7 rona nule, zíkáme ak ouadnici, kerá odpoídá rcholu naší paraboly a budem ak moci jednoduše dopoía hodnou y omo nalezeném bod, edy rchol. Hledáme-li elikoi zmn funkce y záiloi na eliin, deriujeme funkci y podle, edy: dy d V uo chíli šak máme k dipozici pouze ronici y y g, kde je paramer, nikoli. Udomme i šak, že ar kiky na grafu 7 oliuje jak polohoá ronice y =, ak polohoá roice =. Využijme ohoo faku a lume yo d ronice do jedinné ronice y = (zbaíme e ak zároe promnné ):, y y g a mžeme derioa:, y y g Nyní máme funkci y() dy y 35,355 y' g Vypoíáme pro hodnou y ' : 9,8 d 35,355 35,355 Doááme = 7,4 m. Máme edy polohu koule -oé ouadnici, kdy koule doáhla maimální ýšky. Nyní už mžeme dle ronice maimální ýšku koule: y y g nadno dopoía 7,4 7,4 35,355 y 35,355 9,8 Doááme: y = 63,79 m 35,355 Koule doáhla bhem ého leu maimální ýšky 63,79 mer.

15 Píklad 5 Na omo jednoduchém píkladu i ucelíme porozumnní a meodiku ešení diferenciálních ronic. Budeme e zabýa prací W, kerou leo ykoná iloým úinkem F a pohybem po dráze. Vzah pro práci W bychom ice mohli napa jednoduše bžným zpobem W F, ale použijeme yplejší a oficiálnjší zápi diferenciálním aru, edy: dw F d Díl (nebo pírek) ykonané práce W zhledem k pobení íly F na dílku (nebo pírku) dráhy. Samoné zadání zní ako: Vypoíeje práci W, kerou leo ykonalo po dráze z polohy do polohy, pokud: a) íla F byla konanní, F = 5 N, = m, = m b) íla F e prbžn dráhou rzn mnila dle ronice F,6, = m, = m c) íla F byla konanní, ale mnila e rychlo pohybu lea zrychlením a = m. - a eno pohyb z polohy do polohy ral ekundy ešení a) íla F = kon. = 5 N, = m, = m Diferenciální ronici yýkáme jej ped inegrál a doááme: dw F d inegrujeme: dw F d. Jelikož je F konanní, F Vypoíáme eliko ykonané práce: 5 dw d, edy: W F W W = J ešení b) íla F,6, = m, = m Diferenciální ronici dw F d inegrujeme: dw F d. V omo pípad už F není konana a nelze jej ak yknou ped inegrál. Muíme inegrálu yjádi funkci F(), aby byl inegrál inegroaelný podle d. Funkci F() známe ze zadání, inegrálu jí edy yjádíme: dw,6 d a pokraujeme inegroáním a doazením hodno: dw,6 d 3 3,6 W W,6 W =,693 J 3 3

16 ešení c) íla F byla konanní, ale mnila e rychlo pohybu lea zrychlením a = m. - a eno pohyb z polohy do polohy ral ekundy Diferenciální ronici dw F d inegrujeme: dw F d. V omo pípad je ice F konanní, ale neznáme polohy a, oproi omu známe dobu pohybu a zrychlení. Vzpomeme i na zah d d d. Doame edy d do inegrálu (zároe F je kon., ykli d jme jej ped inegrál): dw F d Nyní edy inegrujeme podle a proože není konana, muíme i jej yjádi jako funkci au. To lze yeši pe zah a. Teno zah kuen mžeme pímo použí, nemuíme ho hleda diferenciálním aru, proože a e nemní, mní e pouze plynule a pirozen ím i pak. Diferenciální ar bychom hledali, kdyby e prbžn mnilo i a, což omo pípad neplaí. Doadíme edy do inegrálu za : chopni, dopracoa e k ýledku: W 5 W = Nm dw F a d Zrychlení známe ze zadání a ak už jme dw F d W F V prai e mžeme eka mnohem ložijšími diferenciálními ronicemi, keré e eší pílušnými meodami. V éo kapiole jme e pouze eznámili podaou a mylem ronic diferenciálním aru a píklady ložijších dif. ronic eši nebudeme. Podn bylo plánu, pokraoa éo publikaci ješ do problemaiky pímého eaoání inegrál, ešení parciálních deriací a diergencí, ale o om íce až dalším díle. Další díly oekáeje na inerneoých ránkách hp://adambenda.ne ureno k olnému šíení Adam Benda (a.benda@cenrum.cz, hp://adambenda.ne).. 8

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech .. Ronoměrně zrychlený pohyb grfech Předpokldy: 009 Př. : N obrázku jou nkreleny grfy dráhy, rychloi zrychlení ronoměrně zrychleného pohybu. Přiřď grfy eličinám. Ronoměrně zrychlený pohyb: Zrychlení je

Více

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici

Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Kinemaika Základní pojmy Ronoměný přímočaý pohyb Ronoměně zychlený přímočaý pohyb Ronoměný pohyb po kužnici Základní pojmy Kinemaika - popiuje pohyb ělea, neuduje jeho příčiny Klid (pohyb) - učujeme zhledem

Více

Rovnoměrný pohyb. velikost rychlosti stále stejná (konstantní) základní vztah: (pokud pohyb začíná z klidu) v m. s. t s

Rovnoměrný pohyb. velikost rychlosti stále stejná (konstantní) základní vztah: (pokud pohyb začíná z klidu) v m. s. t s Ronoměrný poyb eliko rycloi ále ejná (konanní) základní za:. graf záiloi dráy na čae: polopřímka ycázející z počáku (pokud poyb začíná z klidu) m graf záiloi rycloi na čae: ronoběžka odoronou ou m. U poybu

Více

Kinematika hmotného bodu

Kinematika hmotného bodu Kinemaika hmoného bodu 1. MECHANICKÝ POHYB Základní pojmy kinemaiky Relaino klidu a pohybu. POLOHA HMOTNÉHO BODU 3. TRAJEKTORIE A DRÁHA HMOTNÉHO BODU 4. RYCHLOST HMOTNÉHO BODU 5. ZRYCHLENÍ HMOTNÉHO BODU

Více

Slovní úlohy na pohyb

Slovní úlohy na pohyb VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.09 Sloní úlohy na pohyb Anoace: Praconí li ukazuje žákoi poup řešení loních úloh na pohyb. Jou zde rozebrány ypy, keré mohou naa. Poupy řešení zoroých příkladů jou žákům promínuy

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Čílo rojeku Náze rojeku Čílo a náze šablony klíčoé akiiy Digiální učební maeriál CZ..07/..00/4.080 Zkalinění ýuky rořednicím ICT III/ Inoace a zkalinění ýuky rořednicím ICT Příjemce odory Gymnázium, Jeíčko,

Více

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny

KINEMATIKA. 1. Základní kinematické veličiny KINEMATIKA. Základní kinemaické veličiny Tao čá fyziky popiuje pohyb ěle. VZTAŽNÁ SOUSTAVA je ěleo nebo ouava ěle, ke kerým vzahujeme pohyb nebo klid ledovaného ělea. Aboluní klid neexiuje, proože pohyb

Více

1.1.9 Rovnoměrný pohyb IV

1.1.9 Rovnoměrný pohyb IV 1.1.9 Rovnoměrný pohyb IV ředpoklady: 118 V jedné z minulých hodin jme odvodili vzah pro dráhu (nebo polohu) rovnoměrného pohybu = v (dráha je přímo úměrná rychloi a čau). ř. 1: Karel a onza e účaní dálkového

Více

Dynamika pohybu po kružnici III

Dynamika pohybu po kružnici III Dynamika pohybu po kužnici III Předpoklady: 00 Pedaoická poznámka: Hodinu můžee překoči, ale minimálně pní da příklady jou důležiým opakoáním Newonoých zákonů a yému nakeli obázek, uči ýlednou ílu a dopočíej,

Více

Úloha IV.E... už to bublá!

Úloha IV.E... už to bublá! Úloha IV.E... už o bublá! 8 bodů; průměr 5,55; řešilo 42 udenů Změře účinno rychlovarné konvice. Údaj o příkonu naleznee obvykle na amolepce zepodu konvice. Výkon určíe ak, že zjiíe, o kolik upňů Celia

Více

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech

Rovnoměrně zrychlený pohyb v grafech ..9 Ronoměrně zrychlený pohyb grfech Předpokldy: 4 Př. : N obrázku jsou nkresleny grfy dráhy, rychlosi zrychlení ronoměrně zrychleného pohybu. Přiřď grfy eličinám. s,, ronoměrně zrychlený pohyb: zrychlení

Více

Y Q charakteristice se pipojují kivky výkonu

Y Q charakteristice se pipojují kivky výkonu 4. Mení charakteritiky erpadla 4.1. Úod Charakteritika erpadla je záilot kutené mrné energie Y (rep. kutené dopraní ýšky H ) na prtoku Q. K této základní P h Q, úinnoti η Q a mrné energie pro potrubí Y

Více

NUMP403 (Pravděpodobnost a Matematická statistika II) 1. Na autě jsou prováděny dvě nezávislé opravy a obě opravy budou hotovy do jedné hodiny.

NUMP403 (Pravděpodobnost a Matematická statistika II) 1. Na autě jsou prováděny dvě nezávislé opravy a obě opravy budou hotovy do jedné hodiny. Spojiá rozdělení I.. Na auě jou prováděny dvě nezávilé opravy a obě opravy budou hoovy do jedné hodiny. Předpokládejme, že obě opravy jou v akové fázi, že rozdělení čau do ukončení konkréní opravy je rovnoměrné.

Více

1.1.11 Rovnoměrný pohyb VI

1.1.11 Rovnoměrný pohyb VI 1.1.11 onoměrný pohyb VI ředpokldy: 11 edgogická poznámk: Náledující příkld je dokončení z minulé hodiny. Sudeni by měli mí grf polohy nkrelený z minulé hodiny nebo z domo. ř. 1: er yjede edm hodin ráno

Více

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI

OBJÍMKA VÁZANÁ PRUŽINOU NA NEHLADKÉM OTOČNÉM RAMENI OBJÍMKA VÁZANÁ RUŽINOU NA NELAKÉM OTOČNÉM RAMENI SEIFIKAE ROBLÉMU Rameno čvercového průřezu roue konanní úhlovou rychloí ω Na něm e nasazena obímka hmonoi m s koeicienem ření mezi ní a ěnami ramene Obímka

Více

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F

kolmo dolů (její velikost se prakticky nemění) odpor vzduchu F .6.4 Sislý r Předpoklady: 6, 6 Pedagogická poznámka: Obsa odpoídá spíše děma yučoacím odinác. Z lediska dalšíc odin je důležié dopočía se k příkladu číslo 7. Hodina paří mezi y, keré záisí na znalosec

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projek relizoný n SPŠ Noé Měo nd Meují finnční podporou Operční progru Vzděláání pro konkurencechopno Králoéhrdeckého krje Úod do dyniky Ing. Jn Jeelík Dynik je čá echniky, kerá e zbýá pohybe ěle ohlede

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

Řešení úloh 1. kola 55. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D

Řešení úloh 1. kola 55. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D 1.a) Graf v km h 1 Řešení úloh 1. kola 55. ročníku fyzikální olympiády. Kaegorie D 50 Auor úloh: J. Jírů 40 30 0 10 0 0 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 6bodů b) Pomocí obahu plochy pod grafem určíme dráhu

Více

Téma: Měření tíhového zrychlení.

Téma: Měření tíhového zrychlení. PRACOVNÍ LIST č. 2 Téma úlohy: Měření íhového zrychlení Pracoval: Třída: Daum: Spolupracovali: Teploa: Tlak: Vlhko vzduchu: Hodnocení: Téma: Měření íhového zrychlení. Míní hodnou íhového zrychlení lze

Více

Dopravní kinematika a grafy

Dopravní kinematika a grafy Dopraní kinemaika a grafy Sudijní ex pro řešiele F a oaní zájemce o fyziku Přemyl Šediý Io Volf bah 1 Základní pojmy dopraní kinemaiky 1.1 Poloha.... 1. Rychlo... 3 1.3 Zrychlení.... 5 Grafy dopraní kinemaice

Více

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006

Prbh funkce Jaroslav Reichl, 2006 rbh funkce Jaroslav Reichl, 6 Vyšetování prbhu funkce V tomto tetu je vzorov vyešeno nkolik úloh na vyšetení prbhu funkce. i ešení úlohy jsou využity základní vlastnosti diferenciálního potu.. ešený píklad

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH CVIČENÍ Č. Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Osrava 0 Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická

Více

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Semesrální práce z předměu KMA/MAB Téma: Schopnos úrokového rhu předvída sazby v době krize Daum: 7..009 Bc. Jan Hegeď, A08N095P Úvod Jako éma pro

Více

1.6.7 Složitější typy vrhů

1.6.7 Složitější typy vrhů .6.7 Složitější tp rhů Předpoklad: 66 Pedaoická poznámka: Tato hodina přesahuje běžnou látku, probírám ji pouze případě, že mám přebtek času. Za normálních podmínek není příliš reálné s ětšinou tříd řešit

Více

x udává hodnotu směrnice tečny grafu

x udává hodnotu směrnice tečny grafu Předmě: Ročník: Vyvořil: Daum: MATEMATIKA ČTVRTÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 5. srpna Název zpracovaného celku: GEOMETRICKÝ VÝZNAM DERIVACE FUNKCE GEOMETRICKÝ VÝZNAM DERIVACE FUNKCE v bodě (ečny grafu funkcí) Je

Více

Na obrázku je nakreslen vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v

Na obrázku je nakreslen vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v ..7 Znaménka Předpoklad: 4 Opakoání: Veličin s elikostí a směrem = ektoroé eličin. Vektor je určen také sým koncoým bodem (pokud začíná počátku) polohu bodu můžeme určit pomocí ektoru, který začíná počátku

Více

REKUPERAČNÍ VÝMĚNÍK TEPLA

REKUPERAČNÍ VÝMĚNÍK TEPLA REKUPERAČNÍ VÝMĚNÍK TEPLA 0. Zaáí cičí - a záklaě měří rkupračího ýměíku pla yhooť pomíky ílí pla pro růzá plooá mia (ou, zuch) j. urč hooy oučiilů přupu pla (), [W.m -.K - ] a o za růzých pomík - rychloí

Více

Sbírka B - Př. 1.1.5.3

Sbírka B - Př. 1.1.5.3 ..5 Ronoměrný pohyb Příklady sřední obížnosi Sbírka B - Př...5. Křižoakou projel rakor rychlosí 3 km/h. Za dese minu po něm projela ouo křižoakou sejným směrem moorka rychlosí 54 km/h. Za jak dlouho a

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

Parciální funkce a parciální derivace

Parciální funkce a parciální derivace Parciální funkce a parciální derivace Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 19. září 2018 1. Parciální funkce. Příklad: zvolíme-li ve funkci f : (x, y) sin(xy) pevnou hodnou y, například y = 2, dosaneme funkci

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

4. KINEMATIKA - ZÁKLADNÍ POJMY

4. KINEMATIKA - ZÁKLADNÍ POJMY 4. KINEMATIKA - ZÁKLADNÍ POJMY. Definuj pojem hmoný bod /HB/. 2. Co o je vzažná ouava? 3. Co je o mechanický pohyb? 4. Podle jakých krierií můžeme mechanický pohyb rozlišova? 5. Vyvělee relaivno klidu

Více

Mechanický pohyb vyšetřujeme jednak z hlediska kinematiky, jednak z hlediska dynamiky

Mechanický pohyb vyšetřujeme jednak z hlediska kinematiky, jednak z hlediska dynamiky 1.ÚVOD Mechnický pohyb yšeřujeme jednk z hledik kinemiky, jednk z hledik dynmiky Kinemik je čá mechniky, kerá popiuje pohyb ěle (rjekorie, dráh, rychlo ), nezkoumá šk příčiny pohybu, neužuje íly, keré

Více

Zákony bilance. Bilance hmotnosti Bilance hybnosti Bilance momentu hybnosti Bilance mechanické energie

Zákony bilance. Bilance hmotnosti Bilance hybnosti Bilance momentu hybnosti Bilance mechanické energie Zákony bilance Bilance hmonosi Bilance hybnosi Bilance momenu hybnosi Bilance mechanické energie Koninuum ermodynamický sysém Pené ěleso = ěšinou uzařený sysém Konsanní hmonos - nezáisí na čase ochází

Více

FUNKCE VE FYZICE. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Miroslava Jarešová Ivo Volf

FUNKCE VE FYZICE. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Miroslava Jarešová Ivo Volf FUNKCE VE FYZICE Sudijní ex pro řešiele FO a oaní zájemce o fyziku Mirolava Jarešová Ivo Volf Obah Elemenární funkce na CD ROMu 2 1 Základní pojmy 4 1.1 Pojemfunkce............................ 4 1.2 Graffunkce.............................

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Na obrázku je nakreslený vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v

Na obrázku je nakreslený vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v ..6 Znaménka Předpoklad: 3, 5 Opakoání: Veličin s elikostí a směrem = ektoroé eličin Vektor je určen také sým koncoým bodem (pokud začíná počátku) polohu bodu můžeme určit pomocí ektoru, který začíná počátku

Více

Derivace funkce více proměnných

Derivace funkce více proměnných Derivace funkce více proměnných Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 21. prosince 2017 1. Parciální derivace. Ve výrazu f(x, y) považujeme za proměnnou jen x a proměnnou y považujeme za konsanu. Zderivujeme

Více

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8 Biologické modely Rober Mařík 9. lisopadu 2008 Obsah 1 Diferenciální rovnice 3 2 Auonomní diferenciální rovnice 8 3 onkréní maemaické modely 11 Dynamická rovnováha poču druhů...................... 12 Logisická

Více

Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu

Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu ..8 Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu Předpoklady: 7 Pedagogická poznámka: Stejně jako u předchozí hodiny je i v této hodině potřeba potupovat tak, aby tudenti měli minimálně píše minut na řešení příkladů

Více

Obsah. Fyzika je kolem nás (Poloha a její změny) s 1 = 470 m; s 2 = 564 m. 2h 22. t =

Obsah. Fyzika je kolem nás (Poloha a její změny) s 1 = 470 m; s 2 = 564 m. 2h 22. t = 1 = 470 m; 2 = 564 m. 2h 22. = celk = g =0,7, 0 = 24,5 0,7 m 1 =35m 1, = g = 2hg =6,9 m 1, 2 0 + 2 =35,7 m 1. 23. = 1 + 2 = + u + u, z čehož = 2 u 2 = 1 080 m. Poom 2 1 = + u = u 2 = 1 4 =15min, 2 = u

Více

Slovní úlohy o pohybu

Slovní úlohy o pohybu 6 Sloní úlohy o ohybu Předoklady: 005 Př : Zaiš zoec, keý oiuje dáhu onoměného ohybu Vyjádři ze zoce i oaní eličiny, keé něm yuují, zoce zkonoluj úahou = : čím delší dobu a čím ěší ychloí jdu, ím ěší zdáleno

Více

MECHANIKA - KINEMATIKA

MECHANIKA - KINEMATIKA Projek Efekivní Učení Reformou oblaí gymnaziálního vzdělávání je polufinancován Evropkým ociálním fondem a áním rozpočem Čeké republiky. Implemenace ŠVP MECHANIKA - KINEMATIKA Učivo - Fyzikální veličiny

Více

Obr. PB1.1: Schématické zobrazení místa.

Obr. PB1.1: Schématické zobrazení místa. 97 Projekové zadání PB1 Poouzení nehodové udáoi Na zákadě chémau nehody oveďe vyhodnocení nehodové udáoi. Určee: - paramery oai řeu pode chémau na orázku Or. PB1.1 ( x1, x, y1, y, x1, x, y1, y ); - zda

Více

Kinematika hmotného bodu

Kinematika hmotného bodu DOPLŇKOVÉ TEXTY BB1 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ Kinemik hmoného bodu Obsh Klsická mechnik... Vzžný sysém... Polohoý ekor... Trjekorie... Prmerické ronice rjekorie... 3 Příkld 1... 3

Více

Popis obvodu U2407B. Funkce integrovaného obvodu U2407B

Popis obvodu U2407B. Funkce integrovaného obvodu U2407B ASICenrum s.r.o. Novodvorská 994, 142 21 Praha 4 Tel. (02) 4404 3478, Fax: (02) 472 2164, E-mail: info@asicenrum.cz ========== ========= ======== ======= ====== ===== ==== === == = Popis obvodu U2407B

Více

Matematické modely v ekologii a na co jsou dobré

Matematické modely v ekologii a na co jsou dobré Maemaické modely v ekologii a na co jsou dobré Indukivní a dedukivní uvažování o Indukce - mám spousu pozorování, a v nich se snažím naléz zákoniosi, zobecnní ad. o Dedukce - mám adu pravd, a hledám jejich

Více

Mechanismy s konstantním převodem

Mechanismy s konstantním převodem Mechanismy s konsanním přeodem Obsah přednášky : eičina - přeod mechanismu, aié soukoí, ozubené soukoí, předohoé a paneoé soukoí, kadkosoje a aiáoy. Doba sudia : asi hodina Cí přednášky : seznámi sudeny

Více

Dynamika jízdy vozidel

Dynamika jízdy vozidel KA Anlýz dnik jízd ozidel Doc. Ing. Aleš V É M O L A, Ph.D. Ú oudního inženýrí Vokého uení echnického Brn www.ui.cz e-il: le.eol@ui.ubr.cz 1 Pohb ozidl Pohb ozidl že bý: ronorný: ozidlo e pohbuje ále ejnou

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

( ) 7.3.3 Vzájemná poloha parametricky vyjádřených přímek I. Předpoklady: 7302

( ) 7.3.3 Vzájemná poloha parametricky vyjádřených přímek I. Předpoklady: 7302 7.. Vzájemná oloha aramericky yjádřených římek I Předoklady: 70 Pedagogická oznámka: Tao hodina neobsahje říliš mnoho říkladů. Pos elké čási sdenů je oměrně omalý a časo nesihno sočía ani obsah éo hodiny.

Více

10. Charakteristiky pohonů ve vlastní spotřebě elektrárny

10. Charakteristiky pohonů ve vlastní spotřebě elektrárny 0. Charakeriiky pohonů ve vlaní pořebě elekrárny pořebiče ve V.. ají yo charakeriické vlanoi: Příkon Záběrný oen Doba rvání rozběhu Hlavní okruhy pořebičů klaické konvenční epelné elekrárny jou:. Zauhlování

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

NA POMOC FO KATEGORIE E,F

NA POMOC FO KATEGORIE E,F NA POMOC FO KATEGORIE E,F Výledky úloh 46. ročníku FO, ka. E, F Io Volf *, ÚV FO, Unierzia Hradec Králoé Mirola Randa **, ÚV FO, Pedagogická fakula ZČU, Plzeň Jak je již naší ouěži obyklé, uádíe pouze

Více

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU Obsah Co je o dnamika? 1 Základní veličin dnamik 1 Hmonos 1 Hbnos 1 Síla Newonov pohbové zákon První Newonův zákon - zákon servačnosi Druhý Newonův zákon - zákon síl Třeí

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Pojek ealizoaný na SPŠ Noé Měo nad Meují finanční podpoou Opeačním poamu Vzděláání po konkuencechopno Káloéhadeckého kaje Modul 3 - Technické předměy In. Jan Jemelík - ložený pohyb znikne ložením dou na

Více

1. M ení místních ztrát na vodní trati

1. M ení místních ztrát na vodní trati 1. M ení místních ztrát na odní trati 1. M ení místních ztrát na odní trati 1.1. Úod P i proud ní tekutiny potrubí dochází liem její iskozity ke ztrátám energie. Na roných úsecích potrubních systém jsou

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

ě ž ý ř á í í č é í í ší ř í í ě í ř á ý ě á ě é í é é č ěž é á í á č é é á č ň á í í ř á í ů í á áž ě ě č é ý ý ž úč ů ý á é í ž č á é č á á í ě ž š

ě ž ý ř á í í č é í í ší ř í í ě í ř á ý ě á ě é í é é č ěž é á í á č é é á č ň á í í ř á í ů í á áž ě ě č é ý ý ž úč ů ý á é í ž č á é č á á í ě ž š í ř á í í í í í ě é ě í ý ř č é ž š ž íč ý ř í ó ž á ň í í í ží ě ý í ý á ž é ř č ý á Ú í á í šší č ý ě í é č ýš í í á í čí á č é č ř ě ší ů í š ý ů č ší í Č ří ě í ř í ť ěš č ž ě ě č é č ó í č á č ř í

Více

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici 34 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici Předpoklady: 33 Opakování: K veličinám popisujícím posuvný pohyb exisují analogické veličiny popisující pohyb po kružnici: rovnoměrný pohyb pojíko rovnoměrný pohyb

Více

4. Lineární diferenciální rovnice rovnice 1. ádu

4. Lineární diferenciální rovnice rovnice 1. ádu 4. Lineární diferenciální rovnice rovnice. ádu y + p( ) y = (4.) L[ y] = y + p( ) y p q jsou spojité na I = (ab) a < b. Z obecné teorie vyplývá že množina všech ešení rovnice (4.) na intervalu I (tzv.

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2 Cvičení 1 Lineární rovnice prvního řádu 1. Najděe řešení Cauchyovy úlohy x + x g = cos, keré vyhovuje podmínce x(π) =. Máme nehomogenní lineární diferenciální ( rovnici prvního řádu. Funkce h() = g a q()

Více

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha.

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha. Saika 1 Saika 1 2. přednáška ové veličin Saický momen Těžišě Momen servačnosi Hlavní ěžiš ové os a hlavní cenrální momen servačnosi Elipsa servačnosi Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvu.cz Konrolní

Více

NA POMOC FO KATEGORIE E,F

NA POMOC FO KATEGORIE E,F NA POMOC FO KATEGOIE EF Výledky řešení úlo 45. ročníku FO ka. E F Ivo Volf * ÚV FO Univerzia Hradec Králové Mirolav anda ** ÚV FO Pedagogická fakula ZČU Plzeň Jak je již v naší ouěži obvyklé uvádíme pouze

Více

á ý é í č ří Ť á íč é í ž č ř Í é Ť č í ž á ý ý á é č í ý ř ří í ž ř é ř á á í ý ý ů í Í ř ů Ž á á á ž ří š ě Í ž č é ří ř í ř í Ť ý š ý ř í ý ů ří ř

á ý é í č ří Ť á íč é í ž č ř Í é Ť č í ž á ý ý á é č í ý ř ří í ž ř é ř á á í ý ý ů í Í ř ů Ž á á á ž ří š ě Í ž č é ří ř í ř í Ť ý š ý ř í ý ů ří ř á ý č ř Ť á č ž č ř Í Ť č ž á ý ý á č ý ř ř ž ř ř á á ý ý ů Í ř ů Ž á á á ž ř š ě Í ž č ř ř ř Ť ý š ý ř ý ů ř ř á š á Í ř ý ý ř ř č ř ř Í š ý Í Ť č ř á Í ó č ř ý ž ý Í ř č ž á ř ž ý ž ří ř š Í É Í ř Í

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Sední rmslová škola elekroechnická a Všší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 3 LABORATORNÍ CVIENÍ Sední rmslová škola elekroechnická Píjmení: Hladna íslo úloh: 2 Jméno: Jan Daum mení: 3. ÍJNA 2006 Školní

Více

2. Posouzení efektivnosti investice do malé vtrné elektrárny

2. Posouzení efektivnosti investice do malé vtrné elektrárny 2. Posouzení efektvnost nvestce do malé vtrné elektrárny Cíle úlohy: Posoudt ekonomckou výhodnost proektu malé vtrné elektrárny pomocí základních metod hodnocení efektvnost nvestních proekt ako sou metoda

Více

Zrnitost. Zrnitost. MTF, rozlišovací schopnost. Zrnitost. Kinetika vyvolávání. Kinetika vyvolávání ( D) dd dt. Graininess vs.

Zrnitost. Zrnitost. MTF, rozlišovací schopnost. Zrnitost. Kinetika vyvolávání. Kinetika vyvolávání ( D) dd dt. Graininess vs. MTF, rozlišovací schopnos Zrnios Graininess vs. granulariy Zrnios Zrnios foografických maeriálů je definována jako prosorová změna opické husoy rovnoměrně exponované a zpracované plošky filmu měřená denziomerem

Více

Práce a výkon při rekuperaci

Práce a výkon při rekuperaci Karel Hlava 1, Ladislav Mlynařík 2 Práce a výkon při rekuperaci Klíčová slova: jednofázová sousava 25 kv, 5 Hz, rekuperační brzdění, rekuperační výkon, rekuperační energie Úvod Trakční napájecí sousava

Více

SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ K ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH ROVNIC

SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ K ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH ROVNIC Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ..0/.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol SLOVNÍ ÚLOHY VEDOUCÍ

Více

! " # $ % # & ' ( ) * + ), -

!  # $ % # & ' ( ) * + ), - ! " # $ % # & ' ( ) * + ), - INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA FYZIKA METODIKA Mechanické kmiání a vlnní RNDr. Ludmila Ciglerová duben 010 Obížnos éo kapioly fyziky je dána ím, že se pi výkladu i ešení úloh využívají

Více

1.1.14 Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu

1.1.14 Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu ..4 Rovnice rovnoměrně zrychleného pohybu Předpoklady: 3 Pedagogická poznámka: Stejně jako u předchozí hodiny je i v této hodině potřeba potupovat tak, aby tudenti měli minimálně minut na řešení příkladů

Více

Úloha VI.3... pracovní pohovor

Úloha VI.3... pracovní pohovor Úloha VI.3... pracovní pohovor 4 body; průměr,39; řešilo 36 sudenů Jedna z pracoven lorda Veinariho má kruhový půdorys o poloměru R a je umísěna na ložiscích, díky nimž se může oáče kolem své osy. Pro

Více

Pohyb po kružnici - shrnutí. ω = Předpoklady:

Pohyb po kružnici - shrnutí. ω = Předpoklady: .3.3 Pohyb po kružnici - shrnuí Předpokldy: 3 Pomocí dou ě U kruhoého pohybu je ýhodnější měři úhel (kerý je pro šechny body sejný) než dráhu (kerá se pro body s různou zdálenosí od osy liší). Ke kždé

Více

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli NA POMOC FO Pád vodivého rámečku v maneickém poli Karel auner *, Pedaoická akula ZČU v Plzni Příklad: Odélníkový rámeček z vodivého dráu má rozměry a,, hmonos m a odpor. Je zavěšen ve výšce h nad horním

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje rojek realizoaný na SŠ Noé Měo nad Meují finanční podporou Operační prorau Vzděláání pro konkurencecopno Králoéradeckéo kraje Modul 03 - Tecnické předěy In. Jan Jeelík . Mecanická práce oybuje-li e oný

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ

FINANČNÍ MATEMATIKA- SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ Projek ŠABLONY NA GVM Gymázium Velké Meziříčí regisračí číslo projeku: CZ..7/../.98 IV- Iovace a zkvaliěí výuky směřující k rozvoji maemaické gramoosi žáků sředích škol FINANČNÍ MATEMATIA- SLOŽENÉ ÚROOVÁNÍ

Více

Vzorové příklady - 7. cvičení

Vzorové příklady - 7. cvičení Voroé příklady - 7 cičení Voroý příklad 7 Nádobou na obráku protéká oda Nádoba je rodělena na tři ektory přepážkami otory Prní otor je čtercoý, o ploše S = cm, další da jou kruhoé, S = 5 cm, S = cm Otory

Více

1.1.7 Rovnoměrný pohyb II

1.1.7 Rovnoměrný pohyb II 1.1.7 Rovnoměrný pohyb II Předpoklady: 16 Minulou hodinu jme zakončili předpovídáním dalšího pohybu autíčka. Počítali jme jeho dráhy v dalších okamžicích pomocí tabulky a nakonec i přímé úměrnoti: autíčko

Více

4. Gomory-Hu Trees. r(x, z) min(r(x, y), r(y, z)). Důkaz: Buď W minimální xz-řez.

4. Gomory-Hu Trees. r(x, z) min(r(x, y), r(y, z)). Důkaz: Buď W minimální xz-řez. 4. Gomory-Hu Tree Cílem éo kapioly je popa daovou rukuru, kerá velice kompakně popiuje minimální -řezy pro všechny dvojice vrcholů, v daném neorienovaném grafu. Tuo rukuru poprvé popali Gomory a Hu v článku[1].

Více

í ý ó ý ó š í á á é ě ší é í ě ě é Č Ě í í í é ý ž é á í ž ý ů ý í ů í á é ě ňá ů š ě é ř é ší á í ž ř í čí é ý ř ž ý é á í ý ý é č é é ě é é í ř í š

í ý ó ý ó š í á á é ě ší é í ě ě é Č Ě í í í é ý ž é á í ž ý ů ý í ů í á é ě ňá ů š ě é ř é ší á í ž ř í čí é ý ř ž ý é á í ý ý é č é é ě é é í ř í š í ý ó ý ó š í á á é ě ší é í ě ě é Č Ě í í í é ý ž é á í ž ý ů ý í ů í á é ě ňá ů š ě é ř é ší á í ž ř í čí é ý ř ž ý é á í ý ý é č é é ě é é í ř í š í ř í é čí í ř č é ř č é ř ě ý é í í č í é í é čá ř

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Praha, 0 Ing. Per BUBLA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE MASARYKŮV ÚSTAV VYŠŠÍCH STUDIÍ Sudijní program: Specializace

Více

obr. 3.1 Pohled na mící tra

obr. 3.1 Pohled na mící tra 3. Mení tecích ztrát na vzduchové trati 3.1. Úvod Problematika urení tecích ztrát je hodná pro vodu nebo vzduch jako proudící médium (viz kap..1). Micí tra e liší použitými hydraulickými prvky a midly.

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu METODICKÉ LISTY výup projeku Vzdělávací řediko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projeku: CZ. 1. 07/1. 3. 11/02. 0007 Sada meodických liů: KABINET FYZIKY Název meodického liu:

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZIT V LIBERCI Savová regulace Liberec Ing. irolav Vavroušek . Savová regulace V práci e budu zabýva analýzou yému popaného diferenciální rovnicí: Řešení bude probíha pomocí yému TLB...

Více

1.1.15 Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I

1.1.15 Řešení příkladů na rovnoměrně zrychlený pohyb I ..5 Řešení příkldů n ronoměrně zrychlený pohyb I Předpokldy: 4 Pedgogická poznámk: Cílem hodiny je, by se sudeni nučili smosně řeši příkldy. Aby dokázli njí zh, kerý umožňuje příkld yřeši, dokázli ze zhů

Více

č í úř é č úň ž č ň ř č é ř í š ň é č č čí ó ř á é é ů á č é ň é ň á í š ě č áš č ý ř ó š á á á č íó á ň á Ř Á í ří ů á ý á č í í řú ů ě í ě š ř ú á á

č í úř é č úň ž č ň ř č é ř í š ň é č č čí ó ř á é é ů á č é ň é ň á í š ě č áš č ý ř ó š á á á č íó á ň á Ř Á í ří ů á ý á č í í řú ů ě í ě š ř ú á á í úř úň ž ň ř ř í š ň í ó ř á ů á ň ň á í š ě áš ý ř ó š á á á íó á ň á Ř Á í ří ů á ý á í í řú ů ě í ě š ř ú á á ž ň í í í á á ň ř á í ú á Č ó Čá Ó í Č É řžňá ř ž ň ý á ň ó á ž ó ř ú ň á á ť ú á ěí ú

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY Metodika Mgr. Michal Schovánek kvten 2010 Newtonovy pohybové zákony patí mezi nejobtížnjší kapitoly stedoškolské mechaniky. Popisované situace jsou sice jednoduše demonstrovatelné,

Více

Pravdpodobnost výskytu náhodné veliiny na njakém intervalu urujeme na základ tchto vztah: f(x)

Pravdpodobnost výskytu náhodné veliiny na njakém intervalu urujeme na základ tchto vztah: f(x) NÁHODNÁ VELIINA Náhodná veliina je veliina, jejíž hodnota je jednoznan urena výsledkem náhodného pokusu (je-li tento výsledek dán reálným íslem). Jde o reálnou funkci definovanou na základním prostoru

Více

Hlavní body. Úvod do nauky o kmitech Harmonické kmity

Hlavní body. Úvod do nauky o kmitech Harmonické kmity Harmonické kmiy Úvod do nauky o kmiech Harmonické kmiy Hlavní body Pohybová rovnice a její řešení Časové závislosi výchylky, rychlosi, zrychlení, Poenciální, kineická a celková energie Princip superpozice

Více

Transport látek. Dva typy modelů. Řešení problémů. Pohyb rozpuštěných látek. Pohyb rozhraní. Přechod - emulze

Transport látek. Dva typy modelů. Řešení problémů. Pohyb rozpuštěných látek. Pohyb rozhraní. Přechod - emulze Transpor láek a p modelů Pohb rozpušěnýh láek láka e rozpušěna hmonos lák neolní husou kapaln dobré promíhání lák ( Pohb rozhraní Nemíselné lák Přehod - emulze Řešení problémů užíání odníh zdroů - zásoboání

Více

3. SEMINÁŘ Z MECHANIKY

3. SEMINÁŘ Z MECHANIKY - 4-3. SEMINÁŘ Z MECHANIKY 3. Auomobil jel po álnici rycloí o álé elikoi. V okmžiku = 8 min jel kolem milníku újem 8 km, okmžiku 3 = 8 3 min kolem milníku újem 44 km. Úkoly: ) Určee eliko rycloi uomobilu.

Více