1 Gaussova kvadratura

Podobné dokumenty
f (k) (x 0 ) (x x 0 ) k, x (x 0 r, x 0 + r). k! f(x) = k=1 Řada se nazývá Taylorovou řadou funkce f v bodě x 0. Přehled některých Taylorových řad.

Integrace. Numerické metody 7. května FJFI ČVUT v Praze

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

3. Mocninné a Taylorovy řady

Interpolace, ortogonální polynomy, Gaussova kvadratura

Metoda konjugovaných gradientů

Numerické metody a statistika

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky

Buckinghamův Π-teorém (viz Barenblatt, Scaling, 2003)

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky

Kombinatorická minimalizace


4 všechny koeficienty jsou záporné, nedochází k žádné změně. Rovnice tedy záporné reálné kořeny nemá.

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032

1 Polynomiální interpolace

4. Přednáška: Kvazi-Newtonovské metody:

Úlohy domácího kola kategorie B

1 Projekce a projektory

Fakt. Každou soustavu n lineárních ODR řádů n i lze eliminací převést ekvivalentně na jednu lineární ODR

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA

Geometrická zobrazení

Mocnost bodu ke kružnici

- funkce, které integrujete aproximujte jejich Taylorovými řadami a ty následně zintegrujte. V obou případech vyzkoušejte Taylorovy řady

Teorie. Hinty. kunck6am

Teorie. Hinty. kunck6am

Mocnost bodu ke kružnici

f(c) = 0. cn pro f(c n ) > 0 b n pro f(c n ) < 0

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

Čebyševovy aproximace

a počtem sloupců druhé matice. Spočítejme součin A.B. Označme matici A.B = M, pro její prvky platí:

1 Mnohočleny a algebraické rovnice

Numerické řešení nelineárních rovnic

EUKLIDOVSKÉ PROSTORY

Matematická analýza ve Vesmíru. Jiří Bouchala

PRVOČÍSLA 1 Jan Malý UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. Obsah

Riemannův určitý integrál

Soustavy linea rnı ch rovnic

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s

Nejdřív spočítáme jeden příklad na variaci konstant pro lineární diferenciální rovnici 2. řádu s kostantními koeficienty. y + y = 4 sin t.

Reciprokou funkci znáte ze základní školy pod označením nepřímá úměra.

Úlohy krajského kola kategorie A

Lineární algebra : Metrická geometrie

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

2. Určete jádro KerL zobrazení L, tj. nalezněte alespoň jednu jeho bázi a určete jeho dimenzi.

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb:

2. Schurova věta. Petr Tichý. 3. října 2012

Budeme pokračovat v nahrazování funkce f(x) v okolí bodu a polynomy, tj. hledat vhodné konstanty c n tak, aby bylo pro malá x a. = f (a), f(x) f(a)

2.7.6 Rovnice vyšších řádů

Hledání extrémů funkcí

Extremální úlohy v geometrii

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu.

Soustavy. Terminologie. Dva pohledy na soustavu lin. rovnic. Definice: Necht A = (a i,j ) R m,n je matice, b R m,1 je jednosloupcová.

Úlohy nejmenších čtverců

Řešení nelineárních rovnic

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Skalární součin. študenti MFF 15. augusta 2008

Vektorový prostor. Př.1. R 2 ; R 3 ; R n Dvě operace v R n : u + v = (u 1 + v 1,...u n + v n ), V (E 3 )...množina vektorů v E 3,

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE

Hammingův odhad. perfektní kódy. koule, objem koule perfektní kód. triviální, Hammingův, Golayův váhový polynom. výpočet. příklad

Zimní semestr akademického roku 2015/ ledna 2016

Základy matematiky pro FEK

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim.

Diferenciální rovnice 3

Diferenciální rovnice

( ) Příklady na otočení. Předpoklady: Př. 1: Je dána kružnice k ( S ;5cm)

Budeme hledat řešení y(x) okrajové úlohy pro diferenciální rovnici druhého řádu v samoadjungovaném tvaru na intervalu a, b : 2 ) y i p i+ 1

MOMENT SETRVAČNOSTI. Obecná část Pomocí Newtonova pohybového zákona síly můžeme odvodit pohybovou rovnici pro rotační pohyb:

INTERPOLAČNÍ POLYNOM. F (x)... hledaná funkce (polynom nebo funkce vytvořená z polynomů), pro kterou platí

Cvičení z Lineární algebry 1

4. Diferenciál a Taylorova věta

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6)

INTEGRÁLY S PARAMETREM

7. Derivace složené funkce. Budeme uvažovat složenou funkci F = f(g), kde některá z jejich součástí

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

Reprezentace přirozených čísel ve Fibonacciho soustavě František Maňák, FJFI ČVUT, 2005

I. 7. Diferenciál funkce a Taylorova věta

Literatura: Kapitola 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Literatura: Kapitoly 3, 4 a 2 d) ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

7. Aplikace derivace

dx se nazývá diferenciál funkce f ( x )

Dynamika populací s oddělenými generacemi

Extrémy funkce dvou proměnných

1.1 Existence a jednoznačnost řešení. Příklad 1.1: [M2-P1] diferenciální rovnice (DR) řádu n: speciálně nás budou zajímat rovnice typu

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

14. přednáška. Přímka

Polynomy a interpolace text neobsahuje přesné matematické definice, pouze jejich vysvětlení

pouze u některých typů rovnic a v tomto textu se jím nebudeme až na

Numerická matematika Písemky

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry

Primitivní funkce a Riemann uv integrál Lineární algebra Taylor uv polynom Extrémy funkcí více prom ˇenných Matematika III Matematika III Program

Obecně: K dané funkci f hledáme funkci ϕ z dané množiny funkcí M, pro kterou v daných bodech x 0 < x 1 <... < x n. (δ ij... Kroneckerovo delta) (4)

Aproximace funkcí. x je systém m 1 jednoduchých, LN a dostatečně hladkých funkcí. x c m. g 1. g m. a 1. x a 2. x 2 a k. x k b 1. x b 2.

Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14

19 Eukleidovský bodový prostor

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie

Těleso na nakloněné rovině Dvě tělesa spojená tyčí Kyvadlo

Kapitola 7: Integrál. 1/17

Věta o dělení polynomů se zbytkem

P. Rozhodni, zda bod P leží uvnitř, vně nebo na kružnici k. Pokud existují, najdi tečny kružnice procházející bodem P.

Transkript:

Cvičení - zadání a řešení úloh Zálady numericé matematiy - NMNM0 Verze z 7. prosince 08 Gaussova vadratura Fat, že pro něterá rovnoměrná rozložení uzlů dostáváme přesnost o stupeň vyšší napovídá, že pro vhodně umístěné uzly může mít vadratura vyšší algebraicý stupeň. V Gaussově vadratuře jsou uzly a váhy zvoleny ta, aby řád vadratury byl maximální: pro n uzlů x,..., x n zísáme maximální řád přesnosti n tj. pro prostor dimenze n. Shrnutí myšleny Gaussovy vadratury: Necht f P n, L n je polynom stupně n olmý na P n. Pa existují polynomy q, r P n ta, že platí fx = L n xqx + rx dělení polynomu f polynomem L se zbytem r. Uvažujeme vadraturu s uzly x... x n odpovídajícími ořenům polynomu L. Víme, že vadratura s n uzly a vahami odpovídajícími integrálům lagrangeovým bázovým funcím bude přesná alespoň pro P n. Nyní rozepíšeme integrál a vadraturu polynomu f: If = 0 protože L n P n {}}{ L n xqx + Qf = QL n q + Qr = rx = přesná pro P n {}}{ Ir = Qr, ω i Ln x i qx }{{} i + rx i = Qr. 0 Uzly x,..., x n už tedy nebudou evidistatní, ale zvolíme je jao ořeny n + -ho ortogonálního polynomu na [a, b] tedy polynomu stupně n. Nejznámější ortogonální polynomy jsou tzv. Legendrovy polynomy na [, ] odpovídající salárnímu součinu f, g = fg dx. Zísat je můžeme pomocí Gram-Schmidtovy ortogonalizace polynomů, x, x, x,..., x n. Lze je taé vyjádřit reurentním vztahem: L 0 x =, L x = x, L x = x L x L x, =,,... Když už známe uzly x,..., x n, ja lze zísat váhy vadraturní formule? Váhy jsou integrály lagrangeových bázových funcí. Kvadratura bude přesná pro P n. Pro libovolnou bázi P n zísáme soustavu rovnic viz minulé cvičení. Úloha. Odvod te dvoubodovou Gaussovu vadraturní formuli pro fx dx. Tedy najděte x, x, ω a ω ta, aby vadraturní formule Qf = ω fx + ω fx byla přesná pro polynomy stupně nejvýše. Máme n =, tj. hledáme vadraturní formuli tvaru Qf = ω fx + ω fx.

Uzly x a x si zvolíme jao ořeny Legendrova polynomu L x = x, tj. x = 0 taže vadraturu budeme hledat ve tvaru x = ± => x =, x =, Qf = ω f + ω f. Jeliož n =, vadratura má být přesná pro polynomy stupně nejvýše, proto určení vah ω a ω postupně dosadíme za integrand f = a f = x: Odtud dostaneme dx = = ω + ω, x dx = 0 = ω + ω. ω + ω = 0 ω = => ω =, ω =. Hledaná vadratura je Qf = f + f. Pozorujme, že protože jsou uzly vadratury symetricé, dostáváme podobně jao v předchozím cvičení symetrii vah. Tedy váhy by šly spočítat i ta, že víme, že jejich součet je déla intervalu a navíc jsou symetricé, tedy musí být stejné. Pro numericý výpočet zadaného integrálů na intervalu a, b musíme pomocí lineární substituce bud převést zadaný integrál na integrál na intervalu,, nebo, což je v praxi obvylejší postup, přešálovat vadraturní uzly a váhy. Úloha. Pomocí přešálování uzlů a vah z Úlohy odvod te dvoubodovou Gaussovu vadraturní formuli pro 8 fx dx. [Hint: Využijte vlastnost, že součet všech vah je roven b a.] Navíc Doážete napsat obecný vzorec pro přešálování uzlů a vah z intervalu, na interval a, b? Lze si rozmyslet, že dyž budeme počítat ortogonální polynomy L n ortogonalizací {, x, x,... } na různých intevalech, budeme dostávat funce, teré se budou lišit pouze šálováním budou vynásobené nějaým salárem a roztažené na příslušný interval. Uzly se tedy transformují podle afinní transformace intervalu posunutí plus lineární transformace, tedy se zachovávají poměry mezi úsečami poměry vzdáleností mezi uzly. Hledáme tedy afinní funci fx = ax + b, terá správně zobrazí rajní body intervalu. Dostáváme: x i = x i + + = x i + 5, i =,, x = 5, x = 5 + Váhy se šálují lineárně s délou intervalu. To napřílad proto, že váhy jsou integrály příslušných lagrangeovsých bázových funcí, a ty se šálují lineárně s délou integrálu a na posunutí intervalu vůbec nezávisí. Tedy ω i = ω i, i =,, ω = ω =.

Gaussova vadratura je ta tvaru Qf = f5 + f5 +. Obecné vzorce pro přešálování z intervalu, na interval a, b lze zapsat tato: x i = b a x i + + a, i =,..., n, ω i = b a ω i, i =,..., n. Úloha. Uvažujme vadraturní formuli tvaru fx dx fα + f α. a Pro jaé hodnoty α bude tato vadraturní formule přesná pro všechny polynomy stupně nejvýše? b Pro jaé hodnoty α bude tato vadraturní formule přesná pro všechny polynomy stupně nejvýše? c Pro jaé hodnoty α bude tato vadraturní formule přesná pro všechny polynomy tvaru a + bx + cx + dx 4, de a, b, c, d R? a Pro všechny hodnoty α R. b Pro α = ±/. c Pozor, zadané polynomy neodpovídají žádnému z prostorů P polynomů stupně nejvýše. Protože dvoubodová Gaussova vadratura má maximální řád přesnosti, ani ta nebude pro zadané polynomy přesná. Tedy zadané přesnosti nedosáhneme pro žádné α. To, že opravdu nenalezneme vhodné α plyne z toho, že má-li být vadratura přesná pro funci x, musí být α = ±. Má-li být přesná pro x 4, musí platit α = ± 5. Ty požadavy se ale navzájem vylučují. Složitější řešení inspirované úlohou 4: Necht existuje α taové, že je vadratura Qf přesná pro všechny polynomy tvaru a+bx+cx +dx 4. Pa musí být přesná i pro polynom p = x αx+α. Platí Qp = 0 a Ip > 0. Tedy jsme našli polynom p, terý je tvaru a + bx + cx + dx 4 a zároveň Qp Ip. Spor. Úloha 4 Navíc. Doažte, že nelze najít vadraturu o n uzlech, terá by byla algebraicého řádu n. [Hint: Pro obecnou vadraturu s danými n uzly a vahami najděte polynom stupně n, pro terý tato vadratura nemůže být přesná.] [Hint: Zuste najít polynom, terému sice vadratura přiřadí nulu, ale jeho integrál bude nenulový.] Polynom n x x i stupně n je nezáporný jeho integrál je ladný a má ořeny ve všech uzlech vadratury Qf = 0. Úloha 5 Navíc. Uažte, že váhy Gaussovy vadratury jsou vždy ladné. [Hint: Integrujte vhodně zvolený polynom stupně n, de n je počet uzlů vadratury.] Necht máme Gaussovu vadraturu s n uzly x,..., x n a váhami ω,..., ω n. Tato vadratura je přesná pro polynomy stupně až n. Zvolme jeden z uzlů x i a uvažujme p i x n j=;j i x x j x i x j.

Zřejmě p i x j = 0 pro j i a p i x i =. Polynom p i x stupně n je zřejmě nezáporná funce a daná Gaussova vadratura je pro něj přesná. Dostáváme tedy 0 < b a p i x dx = ω p i x = ω i. = Protože i jsme volili libovolně, dostáváme ω i > 0, i =,..., n. Složené Newton-Cotesovy vzorce Motivace: dostaneme zvyšováním počtu uzlů přesnější vadraturu? Newton-Cotesovy vzorce jsou pro větší n nestabilní, používají se do n 8. Idea složených pravidel: interval [a, b] rozdělíme na něoli podintervalů dély h = x i x i a na aždém z nich použijeme jednoduchou vadraturní formuli. Výslednou vadraturu dostaneme sečtením vadratur na jednotlivých podintervalech. Složené lichoběžníové pravidlo Qf, h = h fx i + fx i = h fx 0 + fx +... + fx n + fx n Chyba Ef, h složeného lichoběžníového pravidla je řádu Oh zmenšíme-li h na polovinu, chyba se zmenší přibližně 4-rát. Ef, h = f ξ i x i x i f max nh = f max b ah Složené Simpsonovo pravidlo Qf, h = h fx i + 4 fx i + fx i+ = h fx 0 + 4fx + fx... + fx n + 4fx n + fx n Chyba Ef, h složeného Simpsonova pravidla je řádu Oh 4 zmenšíme-li h na polovinu, chyba se zmenší přibližně 6-rát. Metoda polovičního rou Cílem následující části je uázat si myšlenu metody polovičního rou, a na záladě té myšleny odvodit příslušné odhady jiným způsobem, než je poněud rypticé odvozování pomocí sčítání lineárních ombinací Taylorových polynomů ve sriptech. Z tohoto způsobu odvození je lépe vidět, dy jsou tyto aposteriorní odhady relevantní a dy ne. Motivace: Nevýhodou apriorního odhadu chyby Ef výše je, že může být velmi nadsazený, nebo nemusíme mít dispozici odhad derivace funce f. Proto hledáme metodu aposteriorního odhadu chyby. Pomocí sriptu compare.m je možno si ověřit, že pro dostatečně malá h chyba sutečně lesá úměrně h p. S lesajícím h se onstanta C stabilizuje blízo jedné hodnoty. Pro určité zdůvodnění jevu je důležité si 4

uvědomit, že ze vzorce Ef, h lze zísat vyjádření onstanty C i jina. Jao přílad použijeme složené lichoběžníové pravidlo: Ef, h = f ξ i x i x i = h f ξ i h = h n f ξ i b a. n }{{} C n f ξ i Tedy onstanta C závisí na průměrech. Ty se při zmenšování h postupně ustálí: odpovídají n jaémusi obdélníovému pravidlu Riemannově součtu pro integrál b f. a Uvažujme metodu polovičního rou. Použijeme vadraturu ze složených vzorců s roem h a h. Dostaneme ta Qf, h a Q f, h. Pomocí těchto dvou spočítaných odhadu budeme chtít spočítat aposteriorní odhad chyby. Z definice chyby složeného Newton-Cotesova vzorce víme, že platí vztah Zároveň ale nutně platí vztah If = Qf, h + Ef, h = Qf, h + C h. If = Q f, h + E f, h = Q f, h h + C. Předpoládejme, že platí rovnost C = C a označme tuto onstantu jednoduše C. Potom odečtením rovnice od rovnice zísáme: Q f, h Qf, h = Ch. Úloha 6. Víme, že chyba složeného lichoběžníového pravidla s roem h je Ch. Použijte rovnici pro výpočet onstanty C. Poté dosad te onstantu C do rovnice a a odhadněte chyby If Qf, h, respetive If Q f, h, pomocí rozdílu Q f, h Qf, h. Chyby jednotlivých vadratur tedy jsou C = Q f, h If Qf, h = 4 If Q f, h = Qf, h 4 h Q f, h Qf, h, Q f, h Qf, h. Výslede lze demonstrovat pomocí sriptu halfstep.m. Sript porovnává sutečnou chybu plná čára a chybu odhadnutou pomocí metody polovičního rou přerušovaná čára pro lichoběžníové a Simpsonovo pravidlo. Připraveny jsou stejné funce jao v předchozím sriptu. Úloha 7. Určete, oli nových funčních hodnot fx je potřeba spočítat, poud jsme původně měli jen jeden interval dély h a nyní z něj vytvoříme dva intervaly dély h a používáme a čtyřbodovou Newton-Cotesovu metodu, b čtyřbodovou Gaussovu metodu. a Je potřeba spočítat funční hodnotu ve bodech. b Je potřeba spočítat funční hodnotu ve všech 8 bodech. 5