UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta GEOMETRIE 3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta GEOMETRIE 3"

Transkript

1 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogá faulta Katedra matematy Dofová, R., Kopeý, M. GEOMETRIE 3 OLOMOUC 008

2 Obsah 5. Shodá zobrazeí (zometre)... 3 Shrutí Souměrost podle adrovy... 7 Shrutí Traslae... Shrutí Souměrost podle středu... 5 Shrutí Klasfae shodýh trasformaí přímy E a rovy E Shodé trasformae a příme Shodé trasformae v rově... 9 Shrutí Izometre v E Shrutí Homotete (steolehlost) Shrutí Grupa homotetí Shrutí Grupa podobýh trasformaí prostoru E Shrutí Podobé trasformae v E a E. Podobost geometrýh útvarů Shrutí Záladí afty Shrutí Klasfae afíh trasformaí v A... 6 Shrutí

3 3 5. Shodá zobrazeí (zometre) Zobrazíme-l troúhelí ABC ve středové souměrost se středem v bodě S, dostaeme troúhelí A B C, terý e shodý s původím troúhelíem. V ásleduííh aptoláh budeme zoumat vlastost taovýh zobrazeí, terá zobrazuí geometré útvary a útvary shodé s těm původím. I zde se ahází ěol úsalí. Př oup ového blatíu musíme vědět, zda potřebueme pravý, č levý. Ty blatíy se sou shodé, ale ěa epřímo. My tušíme, že budou as rovově souměré. Aspoň toto úsalí sme s azačl, ta se poďme pustt do práe. Defe 5.: Měme dá euldovsý prostor E <A, V >. Afí zobrazeí f ostely A do sebe e shodé (zometre) právě tehdy, e-l pro aždé dva body X, Y A XY f(x)f(y). (5.) V zometr se tedy př zobrazeí eměí vzdáleost dvou bodů. Věta 5.: Izometre e prosté zobrazeí v E. Důaz 5.: Věta plye z defe metry (odst. 0 (M), (M)): sou-l X, Y dva růzé body, e XY >0 a tedy f(x)f(y) >0, taže f(x) a f(y) sou dva růzé body. Věta 5.: Afí zobrazeí f prostoru E e právě tehdy zometrí, estlže s ím asoovaé leárí zobrazeí ϕ má alespoň edu z těhto vlastostí: (a) zahovává velost vetorů, t., pro aždý vetor u V platí ϕ(u) u, (b) zahovává salárí souč vetorů, t. pro aždé dva vetory u, v V platí u.v ϕ(u). ϕ(v). Důaz 5.: (a) Je-l u V, M A, N M u, e N - M u a u N M MN f(m)f(n) f(n) - f(m) ϕ(n - M) ϕ(u). (b) Podle věty 6.(e) e pro dva vetory u, v V : u.v / ((u v) - u - v ) /( u v - - u - v ) /( ϕ(u v) - ϕ(u) - ϕ(v) ) / ( ϕ(u) ϕ(v) - ϕ(u) - ϕ(v) ) ϕ(u). ϕ(v). Věta 5.3: Izometre zahovává odhyly (e to zogoálí zobrazeí).

4 4 Důaz 5.3: Pro dva vetory u, v V a pro zobrazeí ϕ, asoovaé s zometrí f, stačí doázat: os (u, v) os (ϕ(u), ϕ(v)). u. v ϕ( u). ϕ( v) Je os (u, v) os (ϕ(u), ϕ(v)). u. v ϕ( u). ϕ( v) Věta 5.4: Afí zobrazeí f prostoru E e právě tehdy zometrí, zobrazue-l aždý artézsý souřadový systém v E opět a artézsý souřadový systém. Důaz 5.4: Měme dá artézsý souřadový systém <P, e, e, e >. Ozačme ϕ asoovaé leárí zobrazeí s f a pro,,..., e ϕ(e ) e '. Je-l f zometre, e podle (7,) pro,,..., e e '.e ' e.e δ, taže <f(p), e, e, e > e artézsý souřadový systém. Je-l aopa <f(p), e, e, e > artézsý souřadový systém, e e ' e ' δ. Měme dáy dva vetory e, y ye. Je ϕ() ϕ(y) ( ϕ( e )) ( y ϕ( e )) e e y y.y. Podle věty 5.(b) e f zometre. Věta 5.5: Afí zobrazeí prostoru E e právě tehdy zometrí, e-l eí mate C ( ) vzhledem e artézsému souřadovému systému S <P, e, e, e > ortogoálí, t., e-l C.C T E. Důaz 5.5: (a) Je-l f zometre s asoovaým leárím zobrazeím ϕ, e pro,,..., ϕ(e ) e, ϕ(e r ). ϕ(e s ) δ rs. Celově dostaeme ( e ).( e ) δ rs, r s rs e. e r s δ rs. Odtud dostaeme C.C T E. (b) Je-l C C T E,, y V, e ϕ() C, ϕ(y) y C. Je tedy (ϕ() ϕ(y)) ϕ() (ϕ(y)) T C (y C) T C C T y T y T ( y). Podle věty 5.(b) e f zomere.

5 5 Věta 5.6: Izometre prostoru E e trasformae, eíž mate má tu vlastost, že det (C) ±. Je to tedy regulárí trasformae. Důaz 5.6: Je-l C mate zometre f, e C C T E, taže det(e) det(c C T ) det(c) det(c T ) (det(c)). Věta 5.7: Moža S všeh zometrí v E e grupou vzhledem opera sládáí zobrazeí. Důaz 5.7: Jsou-l f, g dvě zometre prostoru E s matem C, D, e C C T E, D D T E a složeé zobrazeí g f má mat C.D, pro íž e (C D) (C D) T (C D) (D T C T ) C D D T C T C E C T C C T E, taže g f S. Regulárí trasformae f - má mat C -, pro íž platí: C - (C - ) T C - (C T ) - (C T C) - E - E. Je tedy f - S. Taé zřemě e d A S. Věta 5.8: Izometre v E <A, V > e určea ezávslým body P 0, P,..., P a eh obrazy P 0 ', P ',..., P ', pro ěž platí P P P P,, 0,,,...,. Důaz 5.8: Věta plye z věty 3.4 a z defe zometre. Defe 5.: Dva geometré útvary U,V v E sou shodé (U V) právě tehdy, estue-l zometre f taová, že f(u) V. Věta 5.9: Shodost geometrýh útvarů e evvalee a možě U všeh geometrýh útvarů prostoru E. Důaz 5.9: Platí-l pro dva geometré útvary U, V vlastost U V, estue zometre f ta, že f(u) V. To zameá, že f - (V) U a protože f - e zometre, e V U. Je taé d(u) U, ož začí, že U U. Je-l W geometrý útvar a platí-l U V, V W, estuí zometre f, g taové, že f(u) V, g(v) W. Je tedy (g f)(u) W. Z věty 5.7 pa plye U W.

6 6 Shrutí 5 V pra epoužívaěší, a tedy edůležtěší geometré trasformae sou shodost. Pro svo důležtost v ldsé pra sou témata o shodýh zobrazeíh zařazea do učva záladí šoly. Tato aptola obsahue záladí vlastost všeh shodýh zobrazeí. Protože shodá zobrazeí zahovávaí velost úseče, dostala ázev zometrá. Jž z mate trasformae se často edoduše pozá, že souvsí s ěaou zomerí eí determat e rove ±. Podstatým pozatem této aptoly e sutečost, že složeím dvou zometrí se obdrží opět zometre, ož vlastě vyadřue věta 5.7. Pro učtelsou pra stoí za promyšleí výzam věty 5.8. Pro edozačé určeí druhu rové trasformae estačí zát polohu vzoru a obrazu, dooe a dva body a eh obrazy edefuí edozačě druh rového zobrazeí. K tomu v rově musí být dáy tř body a eh obrazy, aví ezávslé body, tedy troúhelí.

7 7 6. Souměrost podle adrovy Součástí aždého automoblu sou blatíy. Taé evíe trpí a sou ečastě vyměňovaým dílem aždého automoblu. Je aždému asé, že oba blatíy museí být steé, ale př áupu dvou blatíů by se stě prodavač zeptal, zda má být ede pravý a druhý levý. Pravý blatí by se a levou strau automoblu přdělat edal. Právě zde se v pra uplatňue zobrazeí, teré má ázev rovová souměrost. Oba blatíy sou rovově souměré. V žáovsém seštu se často obevuí zobrazeí, terá vzaí osovou souměrost. Pa řeeme, že sou daé útvary osově souměré. Z dřívěšíh aptol víme, že obeě adrova e ( )- dmezoálí podprostor prostoru -dmezoálího. Proto e osa (v osové souměrost) adrovou v prostoru A, rova e adrovou v prostoru A 3. V tomto čláu se dovíme společé vlastost všeh těhto souměrostí, a proto byl zvole ázev souměrost podle adrovy. Ke saděšímu čteí tetu s eště zopaume výzam symbolu [M], ož e podprostor geerovaý možou M. Symbol [XY] v tomto výzamu představue podprostor geerovaý vetorem Y X, taže dostaeme podprostor, obsahuíí všehy eho ásoby. Používáme rověž možovýh symbolů pro použté bodové možy, apř. X A - σ, ož zameá, že bod X eleží v možě σ. Defe 6. Souměrost podle adrovy σ v E (ozačeí f) e edetá zometre v E, terá má tyto vlastost: a) aždý bod adrovy σ e samodružý, b) e-l f(x) X, e XX σ pro aždý bod X A - σ, ) [XX ] σ, d) Xσ X σ. Velm byhom doporučoval aplovat tuto def a osovou souměrost a promyslet výzam edotlvýh vlastostí. Dospěl ste taé u bodu b) formula Obraz aždého bodu ležíího v polorově s hračí přímou o leží v polorově opačé. Podobě ostatí formulae. Věta 6.: Rove souměrost podle adrovy σ : 0 sou:

8 8 pro,,,. (6.) Důaz 6.: Je-l X bod, f souměrost podle adrovy σ, X' f(x), X [,,..., ], X ' [,,..., ] v artézsém souřadovém systému a bod R středem úsečy XX', e,,..., R, R σ, taže 0. Dále e [X, X'] σ, taže e ' (,,...,) (6.) a dostaeme postupě 0, 0,. Po dosazeí do (6.) obdržíme trasformačí rove. Věta 6.: Charaterstým vetory souměrost podle adrovy σ sou všehy vetory zaměřeí adrovy σ s haraterstým číslem a ormálový vetor adrovy σ, terý má haratersté číslo -. Důaz 6.: Nehť 0 e rove adrovy σ. Je-l u (u, u,..., u ) vetor zaměřeí adrovy σ, e 0 u. Je-l ϕ zobrazeí asoovaé s adrovovou souměrostí, ϕ(u) u' (u ', u ',..., u '), e pro,,, : u u u, taže u u, a tedy. Normálový vetor adrovy σ e (,,..., ). Ozačme ϕ() ( ', ',..., ). Pa platí

9 9 -, taže -. Věta 6.3: Souměrost podle adrovy σ e epřímá volutorí trasformae prostoru E. Důaz 6.3: Je-l <a, a,..., a - > báze zaměřeí adrovy σ, ormálový vetor adrovy σ, e < a, a,..., a -, > báze zaměřeí V prostoru E. Podle věty 6.3 e ϕ(a ) a (,,..., -), ϕ() -, taže determat mate přehodu od báze <a, a,..., a -, > báz <ϕ(a ), ϕ(a ),..., ϕ(a - ), ϕ()> e Ivolutorost adrovové souměrost vyplývá ze symetre ostrue bodu X, souměrého bodu X podle adrovy σ v def 6.. Věta 6.4: Ke aždým dvěma růzým bodům X, Y prostoru E estue edá adrova σ, podle íž sou oba body avzáem souměré. Důaz 6.4: Je-l bod R středem úsečy XY, e R [Y - X] zřemě adrovou, podle íž sou daé body souměré. Tato adrova e určea edozačě. Věta 6.5: Každá zometre v E se dá rozložt a evýše souměrostí podle adrov. Důaz 6.5: Nehť P 0, P,..., P e ezávslýh bodů, f zometre v E, pap ' f(p ) ( 0,,,..., ). Je P P P P ( 0,,..., ). Nadrovové souměrost, a ěž se rozloží zometre f, sestroíme v ěola roíh:. Je-l P 0 P 0 ', vyeháme prví ro a předeme e druhému rou. Jsou-l P 0, P 0 ' dva růzé body, provedeme prví ro: Podle věty 6.4 estue edá adrova σ souměrost bodů P 0, P 0 '. Nehť sou bodům P,...,P podle adrovy σ souměré postupě body P, P,...,P. Mohou astat tyto dvě možost:

10 0 a) P P '. V tomto případě vyeháme druhý ro a předeme e rou třetímu. b) Body P a P sou od sebe růzé. V tomto případě opět estue edá rova souměrost σ obou bodů. Protože P 0 'P P 0 P P 0 'P, e P 0 ' σ, taže σ (P 0 ') P 0 ', σ (P ) P ' a body P,..., P se postupě zobrazí do bodů P,..., P.. Předpoládeme, že sme ž provedl roů, t. ašl sme postupě adrovy σ, σ,..., σ ( < ), v hž leží body P 0 ', P ',..., P -, taovýh, že složeím souměrostí podle těhto adrov sme zobrazl body P 0, P,..., P - postupě do bodů P 0 ', P ',..., P -, body P, P,..., P postupě do bodů P, P ( ),...,P. Pro body P, P ' mohou astat dvě možost: a) P P '. Pa v případě proes uočíme a můžeme ří, že f δ δ -... δ. V případě < předeme e ( ) rou. b) Jsou-l body P a P ' růzé, estue edá adrova σ, terá e adrovou souměrost bodů P a P ' a platí P P P P P ( ) P P ( ) P P ( )( ) P ( ) P P, taže P σ. Estue tedy přrozeé číslo r < ta, že estuí adrovové souměrost σ, σ,..., σ r, pro ěž e f σ r σ r -... σ. Věta 6.6: Izometre v E e právě tehdy přímé zobrazeí, dá-l se rozložt a sudý počet adrovovýh souměrostí a epřímé, dá-l se rozložt a lhý počet adrovovýh souměrostí. Důaz 6.6: Věta plye z věty 6.3. Defe 6.: Souměrost podle adrovy v E se azývá osová souměrost, souměrost podle adrovy v E 3 se azývá souměrost podle rovy. Shrutí 6 V tomto čláu byly v def a v šest větáh shruty všehy důležté vlastost adrovové souměrost. Ta e ž defováa řadou vlastostí, teré zobrazeí musí mít, aby bylo adrovovou souměrostí. Věta 6. ám umoží pro pohodlě v EXCELU zobrazovat geometré útvary podle osovýh souměrostí. Je to včeí, teré vřele

11 doporučueme. U řady prostorovýh útvarů se setáváme se souměrostí podle rovy. K pohopeí věty 6.5 budete as potřebovat čtverečový papír a všehy čley rody. Bude to zouša eí soudržost a odolost vůč epřízvým vlvům. Nareslete troúhelí P 0 P P a s ím shodý troúhelí P 0 P P (třeba ěa otočeý) a začěte sestroovat edotlvé osové souměrost, teré převedou troúhelí P 0 P P v troúhelí P 0 P P. Vydrží-l elá roda pospolu až do oe, může Vám rodu aždý závdět. Výzam edotlvýh vět e zřemý a e zbytečé, abyhom e v tomto shrutí zovu toval.

12 7. Traslae Posuutí ebol traslae e zobrazeí, teré se v pra často používá. Vele áročé a přesost e třeba položeí odpadího potrubí. To musí mít vždy určtý slo a zřída dy teré dovolue, aby byl velý. Často rozhoduí mlmetry, a ta přpravt v zem podloží, a ěž se pa potrubí položí, e práe dost áročá. S položeým potrubím se dodatečě e velm těžo mapulue, taže vše e potřebí přpravt ta, aby slo potrubí byl poud možo ostatí v elé déle aalzae. Doílí se toho tím, že ad teréem umístíme v dostatečé vzdáleost dvě vodorové desy (ozačme e A a B) ta, aby slo od desy A dese B byl žádaý slo budouího potrubí. Jede člově se dívá přes desu A dese B a druhý člově zasuue do výopu předmět tvaru písmee T, de svslá ožča toho zařízeí e vetor posuutí a vodorová část toho zařízeí musí být v zárytu s oběma desam. Bočí pohled a toto zařízeí představue obr. 7.. Předmět tvaru T Zatlučeé ůly, teré drží desu Podloží Obr.7. Podloží e tímto způsobem možo přpravt velm dooale. Poďme se yí a toto zobrazeí podívat podrobě. Defe 7.: Traslae τ e zobrazeí prostoru E <A, V >, defovaé rovostí X X a, (7.) de X, X ' A, X ' τ (X), a V, a e vetor traslae a určue směr traslae, a e velost traslae. Je-l a o, e τ d A traslae evlastí. Je-l a eulový vetor, traslae e vlastí.

13 3 Věta 7.: Vlastí traslae v E má tyto vlastost: a) Je přímou zometrí, b) emá samodružýh bodů, ) všehy eí směry sou samodružé s haraterstým číslem. Důaz 7.: Rove (7.) uazue, že traslae e afí zobrazeí v E s edotovou matí E. Protože det(e), e správé tvrzeí a). Z (7.) dostaeme rov pro samodružé body X X a, terá pro eulový vetor a emá řešeí, taže tvrzeí b) e správé. Z rove (7.) rověž plye, že rove leárího zobrazeí, asoovaého s traslaí τ, má rov u' u. Je to tedy deté zobrazeí prostoru V. Odtud plye tvrzeí ). Věta 7.: Složeím dvou souměrostí podle adrov σ, σ spolu rovoběžýh dostaeme trasla, eíž směr e olmý oběma adrovám a velost e rova dvoásobu vzdáleost adrov σ, σ. Důaz 7.: Ozačme s souměrost podle adrovy σ (,). Rova σ ehť má rov 0, rove rovy σ budž. 0 d Z rov (6.) dostaeme pro,,..., : s :, s : d d 4 4 d ( ) d.

14 4 ( d) Je tedy s s :., de (,,, ) e ormálový vetor rov σ a σ. Složeé zobrazeí s s e tedy traslae s vetorem ( d)., ehož velost e dáa vztahem ( d).. d.. d d.. Věta 7.3: Moža T všeh traslaí prostoru E tvoří Abelovu grupu vzhledem e sládáí zobrazeí, zomorfí s grupou <V, >. Důaz 7.3: Jsou-l τ a : X' X a, τ b : X' X b dvě traslae, e τ b τ a : X ' (X a) b X (a b). Je tedy τ b τ a τ ab, taže zobrazeí a τ a e homomorfsmem grupy <V,> s grupou <T, >. Toto zobrazeí e vša zřemě vzáemě edozačé, taže e zomorfsmem. Protože e <V, > Abelova grupa, e < T, > Abelovou grupou. V < T, > e eutrálím prvem traslae d: X ' X o, traslae verzí trasla τ: X' X a e traslae τ - : X' X - a. Shrutí 7 V úvodu sme uázal použtí traslae př poládáí odpadího potrubí. Defe traslae e dáa vzorem (7.), věta 7. postulue tř záladí vlastost traslae: e přímou zomerí, emá samodružé body a všehy směry sou samodružé. Trasla můžeme doílt složeím dvou adrovovýh souměrostí, de obě adrovy sou spolu rovoběžé. Ve třetí větě tohoto čláu sme uázal důležtou souvslost mez struturam <V, > a <T, >. Obě strutury sou zomorfí, z čehož plye apř. možost zázort sládáí dvou traslaí součtem vetorů.

15 5 8. Souměrost podle středu Ve výčtu zometrýh trasformaí, teré mohou být realzováy v prostoru E sme dospěl e středové souměrost. Způsob zobrazováí e velm edoduhý, taže teto čláe evyžadue žádou zvláští přípravu. Vysytue se poem volutorí zobrazeí, ož v podstatě zameá, že zpátečí esta od obrazu vzoru probíhá podle zela steýh pravdel, ao esta od vzoru obrazu. Odborě řečeo, trasformačí rove verzího zobrazeí sou aprosto steé ao trasformačí rove zobrazeí. Tuto vlastost, a pozáte v odborém tetu, má právě středová souměrost. Trasformačí rove se odvozuí z vele edoduhého ázoru v prostředí E. X S X Defe 8. Souměrost s podle středu S A e trasformae prostoru E <A, V >, defovaá rovostí X ' S (S - X), (8.) de X, X ' A, X' s(x). Bod S se azývá střed souměrost. Věta 8.: Středová souměrost s v E <A, V > se středem S má tyto vlastost: a) S e edým samodružým bodem souměrost s, b) s e volutorí zobrazeí, ) e-l X' s(x), e bod S středem úsečy XX, d) e-l v daém artézsém souřadovém systému X [,,, ], X' [,,, ], sou rove středové souměrost s s: - a (,,..., ), (8.) a) přčemž S a, a,..., a e) pro lhé e středová souměrost v E epřímou zometrí, pro sudé e zomerí přímou, f) ve středové souměrost sou všehy směry samodružé s haraterstým číslem -, g) dvě přímy souměré podle středu sou esouhlasě rovoběžé.

16 6 Důaz 8.: a) Pro samodružé body e X S (S X) X S S X X S. b) Je-l s defováa roví (8.), e s - defováo roví X S (S X ) X' S (S X). Je tedy s s -, taže s e volutorí zobrazeí. ) Z (8.) dostaeme X - S - (X - S) S X - ( S X), z čehož e zřemé, že (X 'XS) -. S e tedy středem úsečy XX. d) Pro S [s, s,, s ] e podle za ) s, taže ' - s (,,...,). Je-l tedy s a, e s a. e) Z (8.) dostaeme mat středové souměrost E. Protože (-E) (-E) T (-E) (-E) E, e s zometre, a protože det(-e) (-), e tvrzeí e) správé. f) Rove pro asoovaé leárí zobrazeí ϕ se středovou souměrostí s vyplývaí z (8.): ϕ: u - u (,,..., ), de u (u, u,, u ) V, ϕ(u) u (u, u,, u ). Je tedy u' -u. g) plye z (f): e-l p: X M tu příma, e s(x) s(m) - tu. Věta 8.: a) Složíme-l dvě středové souměrost s, s o středeh S, S, dostaeme posuutí o vetor.( S - S ). b) Složíme-l středovou souměrost s podle středu S s traslaí, určeou vetorem a, dostaeme středovou souměrost se středem S S a. Důaz 8.: a) Z rov pro souměrost s, s plye s :X ' S (S - X), s : X' S (S - X) dostaeme rove pro složeé zobrazeí s s : X '' S (S X ') S (S S ) - (S - X) S (S - S ) (X S ) X (S S ).

17 7 b) Budž s: X ' S (S - X) rove středové souměrost, τ: X ' X a rove traslae. Rove složeého zobrazeí sou τ s: X'' X ' a S (S - X) a S.a ((S.a ) - X) S (S X). Shrutí 8 Souměrost podle středu ebol středová souměrost e zobrazeí, terým se většou a šoláh v hodáh geometre začíá. Na druhou strau estue odborá lteratura, terá středovou souměrost defue ao otáčeí o oretovaý úhel velost π (ebo - π). Problém e v tom, že rotae emůže být defováa v prostoru E, zatímo středová souměrost ao. Proto o rota (otáčeí) budeme mluvt až v aptole o aplaíh zometrýh trasformaí v prostoru E. Z obou uvedeýh vět sou zřemé záladí vlastost středové souměrost. Za úvahu stoí sutečost, že dyž sou všehy směry samodružé s haraterstým číslem -, e apř. středová souměrost v E přímou zomerí, ož můžeme doumetovat tím, že středová souměrost v rově eměí smysl obíháí troúhelía.

18 8 9. Klasfae shodýh trasformaí přímy E a rovy E Shodé trasformae se ve šolsé pra realzuí hlavě v prostředí E, tedy v rově, v žáovsém seštu. Kromě všeh uvedeýh zometrýh trasformaí zde eště přbude rotae olem ěaého bodu. Ve shrutí 8 sme s řel, že rotae eí realzovatelá v obeém prostředí E, a to proto, že provedeí této trasformae e třeba mít ee bod ao střed rotae, ale taé oretovaý úhel, terý e defová počátečím a oovým rameem, a tato ramea sou dvě polopřímy se společým počátem, tedy určuí edozačě zaměřeí rovy. Rotae e tedy rovová záležtost. V tomto čláu se budeme zabývat všem možostm, teré vzou aplaí vetorové rove X X.C M v prostředíh E a E. V této vetorové rov byhom vlastě mohl psát všehy symboly tučě, protože symboly X, X M mohou být hápáy ao polohové vetory stýh bodů (polohový vetor obrazu bodu X, polohový vetor bodu X, polohový vetor obrazu počátu souřadé soustavy v daém zobrazeí), popř. bude vetorem e to M ve steém výzamu ao výše. Ještě přpomíáme, že mate C má v prostředí E pouze ede řáde a ede sloupe, taže e to edé písmeo, teré př zapsáí do matové závory má tvar apř. (a). Teď už se poďme a ty trasformae podívat. 9. Shodé trasformae a příme Na příme E ( <p, [u]>) měme dá (artézsý) souřadový systém <P, e>. Je-l f zometre přímy E, X p, f(x) X ', X [], X ' ['], e f: a b, de (a).(a) T (), taže a. Jsou tedy možé dva případy: a) a. Rove trasformae e tedy Zde sou mysltelé opět dva případy: α) b 0. f má rov '. Je to tedy deté zobrazeí. f: ' b. (9.) β) Poud e b eulové číslo, e f traslae o vetor b (b) o velost b b) a -. Rove trasformae e pa ' - b. Podle věty 7.(d) se edá o středovou souměrost se středem S [ b ].

19 9 9. Shodé trasformae v rově V rově E ( <σ, V >) měme dá artézsý souřadový systém <P, e, e >. Je-l f zometre rovy, X σ, f(x) X, X [, y], X ' [', y'] a má-l f rove f: ' a by p (9.) y' dy q, musí být a a b 0 (9.3) b d d 0 Je tedy a, ab d 0, (9.4) b d. Vzhledem prví rov ve (9.4) můžeme položt a osα. Pro sou pa tyto možost: a) s α. Dosadíme-l do druhé rove (9.4), dostaeme b.osα d.sα 0. Můžeme zde položt b t.sα, d -t.osα. Z posledí rove (9.4) pa dostaeme t.(s α os α), (9.5) odud dostaeme t. (9.6) Nyí musíme uvažovat dvě možost: a ) t. V tomto případě rove trasformae abudou tvaru f: '.osα y.sα p y'.sα - y.osα q. (9.7) Mate této trasformae e os α s α s α os α a eí determat e rove -. Je to tedy epřímá zometre.

20 0 Budeme yí hledat samodružé směry. Úloha se reduue a alezeí haraterstýh vetorů s orétím haraterstým čísly. Korétěší představu můžeme zísat pomoí obr. 9.. Zobrazeí ϕ asoovaé zobrazeí f, teré e dáo vztahem (9.7), bude dáo steým předpsem s tím rozdílem, že posuutí, daé vetorem (p, q), emá a zobrazováí vetorů vlv. Ozačíme-l w (w, w ) obraz vetoru w (w, w ) v zobrazeí ϕ, platí aalogy ve shodě s (9.7) ϕ: w w osα w sα w w sα - w osα Rove pro samodružý směr s haraterstým vetorem u (u, u ) a haraterstým číslem sou u u.osα u.sα u u.sα - u.osα. (9.8) w w P u Obr. 9. u u Úpravou dostaeme (osα - ).u u.sα 0 Podmía etrválost řešeí této soustavy rov e u.sα - (osα ).u 0. (9.9) os α s α s α os α 0 Charaterstá rove trasformae e tedy - os α - s α 0 Pro dostaeme z (9.9) (osα - ).u u.sα 0,

21 taže u (sα, - osα) e vetor, určuíí samodružý směr s haraterstým číslem. Pro - dostaeme podobě v.sα ( - osα).v 0, (9.0) odud dostaeme vetor v (osα -, sα), určuíí samodružý směr s haraterstým číslem -. Protože u.v 0, sou oba samodružé směry trasformae (9.9) sobě olmé. Dva samodružé směry s haraterstým čísly a - sou typé pro osovou souměrost. Neuvažume zatím vetor (p, q). Směrový vetor osy o musí být vetor u s haraterstým číslem. Protože zázorěí vetoru u (sα, - osα) eí a edoduhé, sažme se místo vetoru u vzít vetor edotový a oleárí s u. Ozačme ho apř.. Protože výraz - osα se vysytue ve vzoríh pro polovčí úhel, vyádřeme obě souřade podle vzorů pro polovčí úhel. Dostaeme α α α u (s os, s ) (9.) Abyhom ho mohl ormovat, vypočteme eho velost, t. u 4s α os α 4 4s α 4s α (os α α s ) s. α Pro 0 α π e 0 s α, toto rozmezí ám e zázorěí osy o stačí, taže můžeme absolutí hodotu vyehat. Po ormováí dostaeme α α (os, s ), (9.) ož e vetor, terý dovedeme v ašem souřadovém systému <P, e, e > zareslt. Osa o má, poud (p, q) e ulový vetor, rov α y tg., taže e taé možo velm edoduše zázort. Proberme yí ěteré zvláští případy. ) α 0 Z (9.7) pa dostaeme osα, sα 0, taže rove trasformae f se zedoduší: f: ' p y' -y q. (9.3) Pro samodružé body trasformae (9.3) dostaeme rove p y -y q,

22 po úpravě 0 p y q. Nyí můžeme rozlšovat tyto možost:.) p 0, q 0 V tom případě estue příma samodružýh bodů o s roví y 0 Trasformae f bude pa mít rove f: ' y' -y. (9.4) To e osová souměrost v rově s osou souměrost o.) p 0, q e eulové V tomto případě dostaeme přímu samodružýh bodů o rov y q.jstě dovedeme trasformačí rove (9.4) pro teto případ přzpůsobt..3) p e eulové V tom případě dostaeme trasforma, terá emá samodružýh bodů a z eíhž rov (9.3) e zřemé, že se dá rozložt a osovou souměrost o s rovem (9.4) a a trasla τ s rovem τ: ' p y' y q. Proto e ázev tohoto zobrazeí posuuté zradleí. Posuuté zradleí e tedy zobrazeí, teré emá samodružé body a má dva sobě olmé samodružé směry; ede směr má haratersté číslo, druhý má haratersté číslo -. ) α e eulové. Z podstaty vě e zřemé, že pro α π/ dostaeme trasformačí rove pro osovou souměrost, eíž osa e symetrála. a 3. vadratu, a pro α π dostaeme osovou souměrost podle osy o y. a ) t -. Rove trasformae f budou mít tvar f: '.osα - y.sα p y'.sα y.osα q. (9.5) Jedá se o přímou trasforma, protože mate trasformae e os α s α s α os α,

23 3 os α s α e eí determat. s α os α Trasformae (9.5) e přímá zometre. Určíme rove pro samodružé směry: ϕ: u u.osα - u.sα u u.sα u.osα, po úpravě u.(osα - ) - u.sα 0 u.sα u.(osα - ) 0. (9.6) Tato soustava má řešeí, e-l osα sα sα osα 0. Charaterstá rove pro samodružé směry tedy e (osα - ) s α 0. (9.7) Nyí musíme rozlšt: β ) sα 0 Zde mohou astat dvě možost: β ) os α. Z (9.7) plye a rove zometre (9.5) budou mít tvar f: ' p y' y q. To sou rove traslae (vz odst. 8), tedy zometre, terá má všehy směry samodružé s haraterstým číslem a emá žádý samodružý bod, poud vetor (p,q) e eulový. Je-l p q 0, e f deté zobrazeí, teré má všehy body samodružé. β ) osα -. Z (9.7) pa dostaeme - a rove zometre budou f: ' - p (9.8) y' - y q. To sou rove středové souměrost se středem souměrost S [p/, q/]. Podle odstave 7 má středová souměrost všehy směry samodružé s haraterstým číslem -. β ) sα e eulové číslo.

24 4 Izometre (9.5) emá žádé samodružé směry a samodružé body můžeme určt ze soustavy rov.osα - y.sα p y.sα y.osα q, terou upravíme a soustavu.( - osα) y.sα p -.sα y.( - osα) q, maíí edé řešeí, eboť determat mate soustavy osα sα sα osα ( - osα) s α e vzhledem současým podmíám eulový. Izometre (9.5) má tedy edý samodružý bod. Zvolíme-l e za počáte souřad P, bude p q 0 a rove (9.5) se zedoduší a tvar f: '.osα - y.sα y'.sα y.osα. Je-l X [,y] lbovolý bod rovy, e X - P (, y) a X - P (.osα - y.sα,.sα y.osα), taže PX (X P) y, PX (X - P) (.osα - y.sα) (.sα y.osα) y, protože PX PX. Dále e os<(x - P, X - P) ( ( y ).os α y ) y. osα. y.osα y.sα y.sα y.os. ((.osα y.sα) ( α y y ).os α s α.s.osα (.sα y.osα ) α y.os α Izomere (9.5) e v tomto případě rotaí olem bodu P o oretovaý úhel α (v ladém směru). Další přímou trasforma dostaeme pro případ b) -sα. Z druhé rove (9.4) dostaeme, podobě ao v případě a) b.osα - d.sα 0 a po dosazeí

25 5 b t.sα, d t.osα do posledí rove (9.4) dostaeme opět rov (9.5) a podobě ao v případě a), musíme uvažovat dvě možost: b ) t. Pa e b sα, d osα a rove trasformae f budou mít tvar f: '.osα y.sα p y' -.sα y.osα q. (9.9) Je to přímá zometre, eboť os α s α s α. os α Protože platí os(-α) os(α) a s(-α) - s(α), vzou trasformačí vzore (9.9) z trasformačíh vzorů (9.5) záměou úhlu α za úhel (-α). Vztahy (9.9) sou tedy pro (p, q) o trasformačím rovem rotae se středem v P a úhlem otočeí (-α). b ) t -. Pa e b -sα, d -osα a rove trasformae f budou mít tvar f:.osα - y.sα p y -.sα - y.osα q. (9.0) Tato trasformae e epřímá a vede opět osové souměrost s edým rozdílem, že směre osy o bude yí záporá. Důsledy sou čteář stě zámy. V rově tedy mohou estovat ásleduíí typy zometrí: ) Přímé zometre: a) detá trasformae má všehy body samodružé a všehy směry varatí, b) rotae má edý samodružý bod a žádý reálý samodružý směr. Jeím varatem e úhel rotae, ) středová souměrost má edý samodružý bod a všehy směry samodružé s haraterstým číslem -, d) traslae emá žádý samodružý bod a má všehy směry varatí. ) Nepřímé zometre: a) osová souměrost má přímu samodružýh bodů, eíž směr e varatí. Jeí druhý samodružý směr má haratersté číslo - a e olmý varatímu směru,

26 6 b) posuuté zradleí emá samodružé body, má dva sobě olmé samodružé směry. Jede z h e varatí, druhý má haratersté číslo -. Shrutí 9 V obsáhlé 9. aptole sme zísal přehled o všeh zometrýh trasformaíh a příme, a zeméa v rově. Přehled všeh přímýh a epřímýh zometrýh trasformaí v rově e uvede a o čláu. Uveďme zde pozámu o tom, že vzore (9.5) představuí rota olem počátu v ladém směru rotae, t. prot směru otáčeí hodovýh ručče, o úhel α, rove (9.9) sou rovem rotae olem počátu P v záporém směru rotae, t. po směru otáčeí hodovýh ručče. Tato sutečost e zřemá taé z toho, že os(-α) os(α), zatímo s(-α) - s(α), taže změíme-l směr otáčeí, fue osus se ezměí, avša fue sus změí zaméo. Výzam epřímýh zometrí daýh vzor (9.7) a (9.9) se eryhle pohopí př vymodelováí a počítač. Otáčeí olem lbovolého bodu S P se provádí ve třeh roíh: ) traslae s vetorem P S (tedy vlastě posuutí do počátu souřadé soustavy), ) rota olem počátu souřadé soustavy a 3) posuutí s vetorem S P (tedy ldově řečeo vráeí zpět ).

27 7 30. Izometre v E 3 Provést ompleí aalýzu všeh zometrýh trasformaí v prostředí E 3 e ámět a dplomovou prá. V tomto čláu s rozhodě eděláme žádé aděe a eí provedeí. Půde o výčet těh záladíh trasformaí s tím, že příslušé trasformačí rove ěa doplíme, přčemž využeme ašh zalostí z mulého čláu a z aptol o zometrýh trasformaí v E. Izometre v E 3 <A, V 3 > e vzhledem lbovolému artézsému souřadovému systému S <P, e, e, e 3 > pro X A, f(x) X, X [, y], X [', y'] dáa rovem f: a by z p y d ey gz q (30.) z h y z r, (oefet f sme vyehal, aby se př ručím psaí emohlo zamět f za f ), de a d h a b 0 0 b e d e g 0 0 (30.) g h 0 0 Musí tedy být a d h, ab de h 0, a dg h 0, (30.3) b e, b eg 0, g. Noho as epřevapí, že výpočtu devít oefetů emáme dspoz devět ezávslýh rov. Kdyby tomu ta bylo, estovala by edá zometrá trasformae v E 3. Víme, že sutečost e á. Mohl byhom soustavu (30.3) podrobě zoumat a zšťovat edotlvé možost. Je to dost zdlouhavá a áročá čost. Rozhodl sme se epostupovat touto estou. Proberme v edotlvýh bodeh edotlvé možost:. Z aptoly 6 dovedeme apř. staovt trasformačí rove lbovolé rovové souměrost. Kdybyhom zvoll třeba rovu z 0, dostaeme z trasformačího vztahu ( )

28 8 trasformačí rove (30.) ve tvaru p y y q (30.4) z -z r. To e ale zřemě složeá trasformae, a to rovová souměrost podle rovy z 0 a dále posuutí ve směru vetoru τ (p, q, r). Protože sládáí zobrazeí eí omutatví, budeme muset řešt prorty v (30.4). V aém pořadí provedeme trasformae, abyhom vyhověl vztahu (30.4)? Protože z-ová souřade obrazu má opačé zaméo z-ové souřad vzoru, e asé, že trasformačí rove (30.4) představuí apřed rovovou souměrost a potom teprve posuutí. V opačém případě byhom postupoval ásledově: p ( p) y y q -(y q) z z r -(z r) - z r, tedy by trasformačí rove byly ve tvaru p y y q z -z r, ož eí totožé s (30.4). Zobrazeí složeé z rovové souměrost a posuutí se azývá posuutá souměrost. Tato zomere emá žádé samodružé body, má vša vetorový prostor V haraterstýh vetorů s haraterstým číslem. Lbovolé dva z h, teré sou sobě olmé, mohou být zvoley za bázové vetory e, e. Lbovolý vetor olmý a oba tyto vetory e haraterstý vetor této posuuté souměrost s haraterstým číslem -. Lbovolý z h může být po eho ormováí zvole bázovým vetorem e 3. Modus této trasformae e determat , terý e rove -, proto e posuutá souměrost v E 3 epřímá zomere. Podobě byhom postupoval, dyby rove rovy byla 0, popř. y 0.. Dvě další trasformae (podle 7) sou rověž zámy. Jsou to deté zobrazeí a traslae (posuutí). Obě zobrazeí maí steou (edotovou) mat zobrazeí, taže trasformačí rove těhto zobrazeí sou

29 9 p y y q (30.5) z z r a buď e vetor posuutí ulový (pa dostaeme deté zobrazeí), ebo eí ulový (pa dostaeme posuutí o teto vetor. 3. V aptole 8. sme pozal souměrost podle středu. Je-l středem S přímo počáte souřad P, sou trasformačí rove ve tvaru - y - y (30.6) z - z, má-l střed souřade S [s, s y, s z ], sou trasformačí rove této středové souměrost a sme pozal v aptole 8. - s y - y s y (30.7) z - z s z, 4. Podíveme se yí a trasformae spoeé s rotaí. Rotae eí trasformae prostorová, ýbrž rová, eboť se děe vždy v rově, v íž leží střed rotae. Aby aše představy byly přesěší, zvolme v artézsém souřadém systému <P, e, e, e 3 > přímy X P te, Y P le, Z P e 3. Ta prví e ám dobře zámá osa o, druhá e osa o y a třetí osa o z. Všehy trasformačí rove sou ž sestavey vzhledem tato defovaým osám. 4. Otáčeí olem o z Otáčeí olem osy o z e otáčeí v rově rovoběžé s rovou y. Rove rotae v rově ž záme. V této rota e osa o z přímou samodružýh bodů, vetory oleárí s vetorem e 3 sou haratersté vetory s haraterstým číslem. Je-l velost rotae dáa velostí úhlu α (v ladém směru, t. prot otáčeí hodové ruččy), sou trasformačí rove ve tvaru.osα - y.sα y.sα y.osα (30.8) z z,

30 30 v záporém směru (t. po směru otáčeí hodové ruččy) použeme vzorů os(-α) osα a s(-α) - sα, (30.9) taže vzore (30.8) se změí a tvar.osα y.sα y - sα y.osα (30.0) z z. 4. Otáčeí olem přímy o o z Ozačme S o y. V tomto případě e třeba provést apřed posuutí ve směru vetoru P S, pa provést otočeí olem o z a oečě zovu posuutí ve směru vetoru S P. Nehť bod S má souřade S [s, s y, 0]. Sledume stua a obrázu 30. X [, y, 0] o z [ s, y s y, 0] [( s ). osα (y - s y ) sα, ( s ) s α (y - s y ), 0] α P o y o S α X X X [( s ). osα (y - s y ) sα s, ( s ) s α (y - s y ) osα s y, 0] Z uvedeého e vdět, že trasformačí rove rotae olem osy o rovoběžé s osou o z proházeíí bodem S [s, s y, 0] o úhel velost α sou ( s ). osα (y - s y ) sα s y ( s ) s α (y - s y ) osα s y (30.) z z.

31 3 4.3 Otáčeí olem osy o Cylou záměou můžeme velm sado zapsat trasformačí rove pro otáčeí vzhledem dalším osám. Poud se díváme z ladé část osy o z směrem bodu P, pa př ladém smyslu otáčeí podle této osy se osa o otáčí směrem ose o y. Trasformačí rove byly tvaru (30.8). Díveme se yí z ladé část osy o směrem bodu P, př ladém smyslu otáčeí podle této osy se osa o y otáčí směrem ose o z. Trasformačí rove pa zela aalogy budou ( y, y z, z ) y y.osα z.sα (30.) z y.sα z.osα. Samodružé body sou body osy o, haratersté vetory sou vetory oleárí s vetorem e a maí haratersté číslo. 4.4 Otáčeí podle osy o y Vše podstaté bylo řečeo v předhozím odstav. Cylou záměou z (30.) dostaeme z.sα.oα y y (30.) z z.osα.sα. 5. Souměrost podle os Souměrost podle os vze rotaí podle těhto os v případě, že α π. Každá taová trasformae má přímu (příslušá osa) samodružýh bodů, samodružý směr s haraterstým číslem e směr osy souměrost, samodružé směry s haraterstým číslem - sou všehy směry olmé ose souměrost. 6. Šroubový pohyb Předpoládeme pohyb šroubu (pravotočvého) ve směru osy o z. Př otáčeí šroubem v ladém směru otáčeí (od o o y ) zvětšue bod a povrhu šroubu svo z-vou souřad úměrě velost úhlu otočeí. Z této úvahy plyou trasformačí rove. osα y.sα y.sα y.osα (30.3) z z.α,

32 3 de > 0 pro pravotočvý šroub a < 0 pro levotočvý šroub. 7. Otáčvá souměrost Vze otáčeím apř. olem osy o z a rovové souměrost podle rovy z 0. Dostaeme trasformačí rove ve tvaru f:.osα - y.sα y.sα y.osα z -z. Můžeme tedy ří, že estuí ásleduíí typy zometrí v E 3 : ) Přímé zometre: a) deté zobrazeí má všehy body samodružé a všehy směry varatí, b) otáčeí olem osy má přímu samodružýh bodů a ede varatí směr, ) souměrost podle osy má přímu samodružýh bodů, ede varatí samodružý směr a ěmu olmý prostor V samodružýh směrů s haraterstým číslem -, d) traslae emá žádý samodružý bod a má všehy směry varatí, e) šroubový pohyb emá žádý samodružý bod a má edý varatí směr. ) Nepřímé zometre: a) souměrost podle rovy má rovu samodružýh bodů, zaměřeí rovy souměrost e prostorem varatíh vetorů a směr, olmý rově souměrost e samodružým směrem s haraterstým číslem -, b) otáčvá souměrost má edý samodružý bod a edý samodružý směr s haraterstým číslem -, ) souměrost podle středu má edý samodružý bod a všehy směry samodružé s haraterstým číslem -, d) posuutá souměrost emá žádý samodružý bod, prostor V varatíh samodružýh směrů a ěmu olmý samodružý směr s haraterstým číslem -. Shrutí 30 V závěru čláu e uvedeo devět záladíh zometrýh trasformaí v prostoru E 3. Za zaímavost stoí, že pouze dvě složeé trasformae dostaly své méo: otáčvá

33 33 souměrost a posuutá souměrost. Je ale samozřemé, že e možo složt lbovolé dvě zometré trasformae a dostaeme zase zometrou trasforma.

34 34 3. Homotete (steolehlost) V mulýh šest aptoláh sme probral zometré trasformae, včetě eh aplaíh a příme a v rově. V aptole., a zeméa v tam uvedeém obr.. vdíme zobrazeí, tzv. středové zobrazeí se středem v bodě S, teré zobrazue body edé rovy do druhé rovy, terá e s í rovoběžá, ale eprohází bodem S. Z obrázu. bylo taé zřemé, že aždá úseča se zobrazí rověž a úseču, eíž velost e -ásobá. To ovšem vede představě hledat zobrazeí, teré zahovává směry, přesě řečeo hledat zobrazeí, v ěmž sou všehy směry samodružé. Budeme hledat v E <A, V > taovou afí trasforma, v íž sou všehy směry samodružé. Nehť e f taová trasformae a ϕ s í asoovaé leárí zobrazeí. Pa pro lbovolé dva vetory z V platí ϕ(u v) ϕ(u) ϕ(v) ϕ(u).ϕ(u) (3.) Maí-l být vetory u a v haratersté, musí být ϕ(u) u a zároveň ϕ(v) v. My ale vůbe evíme, zda ty ostaty maí být steé, zda apř. ezáleží a směru těh vetorů. As budeme muset růzost těh oefetů dooe předpoládat, ebo se poust doázat opa. Výhozí představu posyte obr.3.. ϕ(u) u ϕ(u v) v ϕ(u) ϕ(v) ϕ(v) Obr.3.

35 35 Položme tedy ϕ(u) u (u), ϕ(v) v (v), ϕ(u v) u v (u v) Má-l platt (3.), musí být ϕ(u) ϕ(v) u v (u v) u v (u) uv (v) u (u) v (v) u v (u) u v (v) čl ( u - uv )u ( v - uv ).v o. Protože vetory u a v mohou být leárě ezávslé, musí být u - uv 0 a zároveň v - uv 0, z čehož e zřemé, že emohou být v růzýh směreh růzé oefety. Všehy samodružé směry maí steé haratersté číslo. Ozačme ho písmeem. Zvolme pevý bod S A. Pro lbovolý bod X A bude platt ϕ(x-s) (X-S) (3.) a ozačíme-l f(x) X, pa X - S (X - S) a X S (X - S) (3.3) Estuí samodružé body tohoto zobrazeí? Z (3.3) dostaeme X S (X - S). (3.4) Úpravou ve tvaru X - X S - S byhom ezísal, eboť obrat (- )X a levé straě rovost (3.4) dává eestuíí výraz, eboť e to ásobe bodu! Proto ze vztahu (3.4) uděláme součet vetorů. X - S (S - S) (X - S) (3.5) a pa ( - )(X - S) S - S, odud X S ( S S), (3.6) ož ovšem e úprava možá pouze pro. Ze vztahu (3.6) ale plye, že samodružý bod estue a e edý. Nevadlo by, dybyhom bod S zvoll tím samodružým bodem?

36 36 Pro S S dostaeme z (3.6) pouze potvrzeí, že X S. Je-l tomu ta, pa z (3.4) dostaeme trasformačí rov pro toto zobrazeí X S (X - S), (3.7) de R. Kdyby 0, byl by S obrazem všeh bodů ostely A a z toho oamžtě plye, že obraz aždého vetoru by byl vetor ulový. Taové zobrazeí můžeme z ašh úvah vyloučt. Přmeme tedy podmíu R {0}. Zobrazováí bodů podle tohoto předpsu uazue obr.3.. S X X Obr.3. Defe 3.: Toto zobrazeí azveme homotetí (steolehlostí), reálé eulové číslo se azývá oefet homotete a bod S e střed homotete a obraz bodu X v této homotet budeme začt symbolem h(x). Věta 3.: Homotete h prostoru E <A, V > má ásleduíí vlastost: a) Má edý samodružý bod S, b) Je-l X A, X h(x), e ) X [{S,X}], t X áleží do leárího obalu možy {S, X} v afím prostoru A, ) (X XS), M N ) Dvě homoteté úsečy MN a M N sou avzáem rovoběžé a e, MN d) Zobrazeí h e betví trasformae prostoru E. K í verzí trasformae h - e opět homotete se steým středem a oefetem rovým převráeé hodotě oefetu homotete h. e) Je-l v artézsém souřadovém systému S [s, s,, s ], X [,,, ], X [,, ], sou rove homotete h vzhledem daému artézsému souřadovému systému

37 37 ( - )s ( - )s.. ( - )s. f) ) Je-l sudé, e h přímá trasformae. ) Je-l lhé a > 0, e h přímá trasformae. 3) Je-l lhé a < 0, e h epřímá trasformae. g) Všehy směry prostoru E sou v h samodružé s haraterstým číslem. Důaz 3.: a) Rove (3.6) dává pro S S edé řešeí, a to X S, taže S e edým samodružým bodem. b) Z (3.7) plye rovost X - S.(X S), z í plye olearta bodů X, X, S, tvrzeí ) ) Je-l M, N A, M h(m), N h(n), e M S.(M S), N S.(N S). Z toho N - M (N M), a tedy MN M N a dále platí M N N - M (N M) N M MN. d) Je-l X h - (X ), platí podle (3.7) X S.(X S) a tvrzeí d) vyplývá z edozačost výpočtu X ze vztahu X - S.(X S) a tedy X S ( X S), - : h : X S ( X S). e) Z (3.7) dostaeme pro,,, f) Z e) dostaeme modul homotete s.( s ). ( ).s.

38 Z toho plye tvrzeí f). g) Sestroeí zobrazeí, teré by mělo tuto vlastost, bylo výhozí podmíou ašh úvah. Platí: Je-l >, popř. < -, azveme homotet zvětšeím, e-l <, azveme homotet zmešeím, e-l e homotete středovou souměrostí se středem v S. Dva útvary U, V sou steolehlé, estue-l homotete h taová, že h(u) V. Shrutí 3 V tomto čláu sme hledal trasforma, terá měla všehy směry samodružé. V tomto hledáí sme dospěl tomu, že haraterstá čísla emohou být v růzýh směreh růzá. To byl prví důležtý výslede. Dále sme zstl, že taové zobrazeí má edý samodružý bod. Nazval sme ho homotetí a e třeba vždy přesě ozačt te samodružý bod a to haratersté číslo, teré e ve všeh směreh steé. Tedy h(s; orétí číslo). Další vlastost homotete sou uvedey ve větě 3.. Pro přehází homotete v středovou souměrost se středem v bodě S.

39 39 3. Grupa homotetí V urzu algebry ste pozal algebraou struturu, terá měla ázev grupa. Zopaume s, aé vlastost máme očeávat. Musí být a prvíh ěaé možy defováa operae, terá e uzavřeá, e asoatví, estue eutrálí prve vzhledem této opera a e aždému prvu estue prve verzí. Hledeme yí odpověď a otázu, zda moža všeh homotetí (třeba v E ) s operaí sládáí zobrazeí ( v ozačeí ) e grupou. Věta 3. (Mogeova): Složíme-l dvě homotete h (S, ), h (S, ) prostoru E <A, V >, pa složeé zobrazeí h h (t. apřed h a ásledě h ) e: a) detou trasformaí prostoru E, e-l S S a, b) homotetí se středem S a oefetem., e-l S S S, ) posuutím o vetor ( - )(S - S ), sou-l středy S, S růzé a, d) homotetí se středem S, terý leží a příme [S, S ] a oefetem, sou-l středy S, S růzé a eí-l. Důaz 3.: Je-l X A, h (X) X, h (X ) X, e X S (X - S ), X S ( X - S ), e rove pro složeé zobrazeí h h, pro ěž e h h (X) X, X S.(S S ) (X S ) (3.) a) Napřed obráze. Obraz vzoru v zobrazeí h, terý se stává vzorem pro zobrazeí h vzor 3 /3 S S Obr. 3.

40 40 Když S S, pa můžeme te edý bod začt písmeem S. Dosadíme do vztahu (3.), a protože.,dostaeme X X, ož e vztah pro deté zobrazeí. b) Sledute postup důazu a ásleduíím obrázu, de. 6. Vzhledem uvedeým podmíám e X S. (X S), ož e homotete se středem v bodě S a oefetem.. vzor 3 S Obr 3. ) Obráze: 3 /3 S S Obr. 3.3 Jsou-l S, S růzé,., bude mít rove složeého zobrazeí tvar X X ( ).(S S ),

41 4 Což e rove posuutí o vetor ( ).(S S ). d) Nehť sou dáy dvě homotete h (S, ), h (S, ) a ehť.. Budeme zoumat vlastost zobrazeí h h. Zoumeme, zda má samodružé body. Postupueme zámým způsobem. V (3.) dosadíme X X a dostaeme X S (S S ) ((X S ) Protože e a pravé straě výraz X S, bude výhodé dostat steý výraz a levou strau uvedeé rove (e to rove, máme vypočítat bod X). Tedy X S S S (S S ) (X S ) ( - ) (X S ) S S (S S ). ( - ) (X S ) S S - (S S ) Protože e, e výraz - eulový, můžeme ím dělt. Obdržíme a tedy X S ( S S) X S ( S S), (3.) z čehož plye, že taový samodružý bod estue a e edý. V další část důazu byhom apsal rov přímy proházeíí body S a S a doázal byhom, že bod X, terý e dá vztahem (3.) a této příme leží. Po matematé stráe e te výpočet aprosto edoduhý, ale vzhledem deům e stroový záps hodě omplovaý, taže ho tady euvedeme. Věta 3. Je-l h homotete o středu S a oefetu, terý se erová, a τ traslae o vetor u, e: a) τ h e homotete o středu S S u a oefetu,

42 4 b) h τ e homotete o středu : S S u a oefetu. Ad a) Napřed homotete a pa traslae. Obráze S S Vzor Obr.3.3 Je-l X A, h(x) X, τ(x ) X, e h: X S (X S) τ: X X u. Složeé zobrazeí τ h má trasformačí rov τ h : X S (X S) u (3.3) Samodružý bod staovíme dosazeím X X, taže X S (X S) u, Taže e X S u (3.4) Zobrazeí má tedy edý samodružý bod daý vztahem (3.4). Ozačme ho S.Homotete h o středu S a oefetu má rov h : X S (X S ) S u.(( X S). u ) S ( X S) ( ).. u S.(X S) u, ož e t h.

43 43 Ad b) Napřed traslae a pa homotete. Obráze. S Obr.3.4 Nyí e τ(x) X, h(x ) X, taže τ: X X u, h : X S.(X - S), taže dostaeme h τ : X S.(X S).u. Př staoveí samodružýh bodů dostaeme ž zámým způsobem X S.(X S).u ( ).(X S).u a z toho X S. u. Te e opět, a e z vyádřeí vdět, edý. Ozačme ho S. Homotete h se středem S a oefetem má rov X S (X S ) S u.(( X S) u) S (X S) u, ož e složeí homotete a traslae. Defe 3.: Ozačme T možu všeh traslaí prostoru E, H možu všeh homotetí prostoru E, M T H. Bárí systém <M, > e grupa. Nazveme Mogeovou grupou. Věta 3.3: V E sou dáy dvě ruže (S,r ), (S,r ) s růzým poloměry r,r. Estuí dvě homotete h (O, r /r ), h (O, - r /r ), teré ruž zobrazí a ruž.

44 44 S S O O Obr. 3.5 Důaz věty se reduue a úlohu sestrot společé tečy dvěma ružím. Shrutí 3 Věta Mogeova (Možova) hovoří o výsledu složeí dvou homotetí o steýh popř. růzýh středeh. Výsledem e buď homotete, ebo traslae. Pa už zbývá vyšetřt složeí homotete a traslae, o čemž mluví věta 3.. Složeím e vždy homotete. Přdáme-l traslaím ( s ulovým vetorem traslae, ož e detta) homotete, ta moža těhto dvou zobrazeí spolu se sládáím zobrazeí e grupa, ož e vlastě společým výsledem vět 3. a 3.. V E se často používá homotete, v íž se eda ruže zobrazue a druhou. Z obr. 3.5 e vdět, že estuí dvě taové homotete.

45 Grupa podobýh trasformaí prostoru E Ještě ze záladí šoly s pamatueme větu o podobýh troúhelííh. Víme taé, že podobé troúhelíy maí odpovídaíí stray ve steém poměru eh déle, avša emusí být utě homoteté (stačí, aby byl obraz trohu otoče a už eí žádý směr samodružý, ož homotet aprosto odporue. Poďme se yí podívat a trasformae podobé a aučme se e odlšovat od homotetí. Defe 33.: Trasformae f prostoru E <A, V > e podobá právě tehdy, dyž pro aždé dva body X,Y A e f(x)f(y). XY, (33.) de > 0 e reálé číslo, teré azýváme poměrem podobost. Je-l, e f shodé zobrazeí. Vlastí podobé zobrazeí má poměr podobost růzý od. Věta 33. Afí trasformae f prostoru E <A, V > o rov f: X X.B M e podobá právě tehdy, dyž B.B T.E, de reálé číslo e poměr podobost zobrazeí f. Důaz 33.: Je-l Y A, Y Y.B M, e X Y. XY Y - X. Y - X (Y - X).B. Y - X ((Y - X).B).(Y - X).B) T.(Y - X).(Y - X) T (Y - X).B.B T. (Y - X) T.(Y - X).(Y - X) T B.B T.E. Věta 33. Podobá trasformae f prostoru E <A, V > má tyto vlastost: a) e regulárí afí trasformae, b) e betví trasformaí prostoru E, ) trasformae verzí podobé trasforma e podobá trasformae s poměrem podobost rovým převráeé hodotě poměru podobost původí trasformae, d) e-l ϕ leárí zobrazeí asoovaé s podobou trasformaí o poměru podobost, e pro aždé dva vetory u, v V

46 46. ϕ(u). u,. ϕ(u). ϕ(v).u.v, e) zahovává odhyly (e to zogoálí trasformae), f) aždá vlastí podobá trasformae prostoru E má edý samodružý bod. Důaz 33.: a) Je-l f: X X.B M podobá trasformae, e B.B T E, de e poměr podobost zobrazeí f. Odtud dostaeme det(b.b T ) det(b). det(b T ) (det(b)), taže det(b), taže modul trasformae e eulový. b) Plye z a) a z věty 3.4. ) Je-l f: X X.B M, de B.B T E, e f - : X X.B - M.B -. Zobrazeí f - má tedy mat B - a e uto určt mat B -.(B - ) T. Dostaeme B -.(B - ) T B - (B T ) - (B T.B) - ( E) - -.E. d). Je-l X A, Y X u, e u Y X. Pa e ϕ(u) ϕ(y X) f(y) f(x). Y X. u.. Podle věty 6. e) podle d). dostaeme ϕ(u). ϕ(v). ( ϕ(u) ϕ(v) - ϕ(u) - - ϕ(v).( ϕ(u v). u v.( u v - u - v u.v. e) Nehť p, q sou dvě přímy prostoru E se směrovým vetory u a v. Jeh obrazy p, q maí směrové vetory ϕ(u) a ϕ(v) a platí os (p, q ) ϕ( u). ϕ( v) ϕ( u). ϕ( v). u. v u. v os (p, q). f) Je-l v artézsém souřadovém systému podobá trasformae f dáa roví f: X X.B M, e pro X X (hledáme samodružé body) X.(B E) -M. Tato matová rove představue soustavu leáríh rov, terá má vetor ezámýh X (,, ). Determat mate této soustavy (det(b E) e eulový, eboť

47 47 haraterstá rove det(b E) 0 emůže mít pro vlastí podobé zobrazeí oře. Zobrazeí f má tedy edý samodružý bod. Věta 33.3: Jsou-l f, g dvě podobé trasformae prostoru E s matem B, C vzhledem stému artézsému souřadovému systému S s poměry podobostí,, e g f podobá trasformae prostoru E s matí B.C vzhledem S a poměrem podobost.. Důaz 33.3: Stačí doázat, že afí trasformae f s matí B.C e podobá trasformae. Podle předpoladu e B.B T.E, C.C T.E. Odtud (B.C).(B.C) T B.C.C T.B T B.(.E).B T B. (E.B T ).B.B T.(.E) (. ).E (. ).E ( ).E. Věta 33.4: Moža P všeh podobýh trasformaí prostoru E e vzhledem opera sládáí zobrazeí grupou. Strutura <P, > e grupa podobýh trasformaí prostoru E. Důaz 33.4: Složeím dvou podobýh zobrazeí vzá opět podobé zobrazeí, asoatví záo platí proto, že ásobeí mat e asoatví a detá trasformae (edotový prve) e podobá trasformae s oefetem podobost. Věta 33.5: Složíme-l shodou trasforma prostoru E s homotetí v E s oefetem, dostaeme podobou trasforma prostoru E s poměrem podobost. Naopa, aždou podobou trasforma prostoru E s poměrem podobost můžeme eoečě moha způsoby rozložt a homotet s oefetem ± a a shodou trasforma prostoru E. Důaz 33.5: Nehť s e shodá trasformae prostoru E o rov X X.B M vzhledem e artézsému souřadovému systému S a ehť homotete h má vzhledem S rov X S.(X - S). Pa e B.B T E a s h : X S.(X - S) S.[(X.B M) - S] S.[X.B (M - S)] X.(.B) [S.(M - S)]. Abyhom doázal prví část věty, musíme vypočítat: (.B).(.B) T.B..B T.B.B T.E. Prví část věty e tedy pravdvá.

48 48 Pro důaz druhé část věty ozačme f podobou trasforma prostoru E s poměrem podobost a h homotet o lbovolém středu S A (A e ostela v E ). Je tedy vzhledem S: f: X X.C M, C.C T.E, h: X S.(X - S). h - : X S /.(X - S). Sestrome yí trasforma h - f: S /.(X.C (M - S)) X.(/.C) ( S /.(M - S)). Pro mat této trasformae platí: (/.C).(/.C) T (/.C).(/.C T ) /..E E. Je tedy s h - f shodá trasformae prostoru E a f h s. Shrutí 33 V def 33. se dovíme o podobost to ezáladěší. Všměme s, že poměr podobost e ladé číslo. Ve větě 33. se dovíme, aé vlastost musí mít mate trasformae, aby představovala podobou trasforma. Další vlastost podobé trasformae sou obsažey ve větě 33.. V další větě se dovíme, že složeí dvou podobýh trasformaí vze zase podobá trasformae, od toho e už e růče e grupě podobýh trasformaí. Věta 33.5 pa postulue tu sutečost, že podobá trasformae e složeím homotete a ěaé zometre.

49 Podobé trasformae v E a E. Podobost geometrýh útvarů V mulém čláu sme odvodl, že utá a postačuíí podmía pro to, aby mate B v trasformačí rov X X.B M byla matí podobého zobrazeí e, aby B.B T E. Naděme všehy možost pro tuto mat v prostředíh E a E. a) Podobé trasformae v E Je-l f podobé zobrazeí v E, má v artézsém souřadovém systému S <P,e> rov f: a b, de pro mat (a) platí (a).(a) T (a).(a) (a ).(). Odtud e a, (34.) taže a, taže a ebo -a. Víme už, že b sou souřade obrazu počátu artézsého souřadového systému. Můžeme tedy předpoládat, že pro b 0 e P eí edý samodružý bod. Y P X Y X Obr. 34. Trasformae a příme mohou tedy být dvoího druhu ) f:, (34.) ) f: -. (34.3) Oba typy sou rovem steolehostí a příme E se středem v bodě P s oefety u prvího typu (a obr.34. e pro bod X hodota 3 ) a ( ) u druhého typu (a obr.34. pro bod Y e hodota - -). Uvědomme s př tom, že > 0. Steolehlost typu ) e přímé zobrazeí a příme, steolehlost typu ) e epřímé zobrazeí a příme. Poud e b 0, e podobé zobrazeí a příme složeo z homotete a traslae s vetorem b [b].

50 50 b) Podobé trasformae v E Jsou-l f: a by p y dy q rove vlastí podobé trasformae rovy E v ěaém artézsém souřadovém systému <P, e, e >, musí být mate trasformae a A b, mate A T a b d d a dostaeme podmíy ve tvaru a, ab d 0, (34.4) b d. Je-l P edým samodružým bodem trasformae f, e p q 0. Z rov (34.4) dostaeme tyto čtyř možost ) a.osα,.sα b.sα, d -.osα Trasformačí rove sou (.osα). (.sα).y y (.sα). (.osα).y (34.5) ) a.osα,.sα b -.sα, d.osα Trasformačí rove sou (.osα). (.sα).y y (.sα). (.osα).y (34.6) 3) a.osα, -.sα b.sα, d.osα

51 5 Trasformačí rove sou (.osα). (.sα).y y (-.sα). (.osα).y (34.7) 4) a.osα, -.sα b -.sα, d -.osα Trasformačí rove sou (.osα). (.sα).y y (-.sα). (.osα).y (34.8) V EXCELU modelute aždou z těhto uvedeýh trasformaí. ) Podobost geometrýh útvarů v E Dva geometré útvary U, V prostoru E sou podobé právě tehdy, dyž estue podobá trasformae f prostoru E ta, že f(u) V. Věta 34. Dva troúhelíy MNP a M N P v prostoru E sou podobé právě tehdy, dyž e splěa aspoň eda z ásleduííh podmíe a) M N M P N P, MN MP NP b) úhel MNP e shodý s úhlem M N P a úhel NMP e shodý s úhlem N M P, ) M N M P a úhel NMP e shodý s úhlem N M P, MN MP d) e-l MN > MP, pa M N M P a úhel NPM e shodý s úhlem N P M. MN MP

Analytická geometrie

Analytická geometrie MATEMATICKÝ ÚSTAV Slezská uverzta Na Rybíčku, 746 0 Opava DENNÍ STUDIUM Aalytcká geometre Téma 3.: Aí zobrazeí Dece 3.. Zobrazeí aího prostoru A do aího prostoru A se azývá aí zobrazeí, estlže má ásleduící

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Dana Trkovská. Geometrická zobrazení. Katedra didaktiky matematiky

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Dana Trkovská. Geometrická zobrazení. Katedra didaktiky matematiky Uverzta Karlova v Praze Matemato-fyzálí faulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Daa Trovsá Geometrá zobrazeí Katedra ddaty matematy Vedouí dplomové práe: RNDr. Válav Kubát, CS. Studí program: Fyza, učtelství matematy a

Více

Budeme pokračovat v nahrazování funkce f(x) v okolí bodu a polynomy, tj. hledat vhodné konstanty c n tak, aby bylo pro malá x a. = f (a), f(x) f(a)

Budeme pokračovat v nahrazování funkce f(x) v okolí bodu a polynomy, tj. hledat vhodné konstanty c n tak, aby bylo pro malá x a. = f (a), f(x) f(a) Předáša 7 Derivace a difereciály vyšších řádů Budeme poračovat v ahrazováí fuce f(x v oolí bodu a polyomy, tj hledat vhodé ostaty c ta, aby bylo pro malá x a f(x c 0 + c 1 (x a + c 2 (x a 2 + c 3 (x a

Více

Správnost vztahu plyne z věty o rovnosti úhlů s rameny na sebe kolmými (obr. 13).

Správnost vztahu plyne z věty o rovnosti úhlů s rameny na sebe kolmými (obr. 13). 37 Metrické vlastosti lieárích útvarů v E 3 Výklad Mějme v E 3 přímky p se směrovým vektorem u a q se směrovým vektorem v Zvolme libovolý bod M a veďme jím přímky p se směrovým vektorem u a q se směrovým

Více

U. Jestliže lineární zobrazení Df x n n

U. Jestliže lineární zobrazení Df x n n MATEMATICKÁ ANALÝZA III předášky M. Krupky Zmí semestr 999/ 3. Iverzí a mplctí zobrazeí V této kaptole uvádíme dvě důležté věty, které acházeí aplkace v moha oblastech matematky: Větu o verzím a větu o

Více

5. Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu

5. Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu 5 3.3.8 8:44 Josef Herdla lieárí difereciálí rovice -tého řádu 5. Lieárí difereciálí rovice -tého řádu (rovice s ostatími oeficiety) ( ), a,, a (5.) ( ) ( ) y a y a y ay q L[ y] y a y a y a y, q je spojitá

Více

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin 3. Charatersty a parametry áhodýh velč Úolem této aptoly je zavést pomoý aparát, terým budeme dále popsovat pomoí jedoduhýh prostředů áhodé velčy. Taovýmto aparátem jsou tzv. parametry ebo haratersty áhodé

Více

5.5. KOMPLEXNÍ ODMOCNINA A ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A BINOMICKÝCH ROVNIC

5.5. KOMPLEXNÍ ODMOCNINA A ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A BINOMICKÝCH ROVNIC 5.5. KOMPLEXNÍ ODMOCNINA A ŘEŠENÍ KVADRATICKÝCH A BINOMICKÝCH ROVNIC V této kaptole se dozvíte: jak je defováa fukce přrozeá odmoca v kompleím oboru a jaké má vlastost včetě odlšostí od odmocy v reálém

Více

Důkazy Ackermannova vzorce

Důkazy Ackermannova vzorce Důkazy Akermaova vzore Rady studetům: Důkaz je trohu zdlouhavý, ale přirozeý. Tak byste při odvozeí postupovali, kdybyste vzore předem ezali. Důkaz je krátký, ale je založe a triku, a který byste předem

Více

Analytická geometrie

Analytická geometrie MATEMATICKÝ ÚSTAV Slezská uverzt N Rybíčku, 746 0 Opv DENNÍ STUDIUM Alytcká geoetre Té 5.: Shodá zobrzeí Defce 5.. Zobrzeí f eukldovského prostoru E do eukldovského prostoru E se zývá shodé (zoetrcké),

Více

S k l á d á n í s i l

S k l á d á n í s i l S l á d á í s i l Ú o l : Všetřovat rovováhu tří sil, působících a tuhé těleso v jedom bodě. P o t ř e b : Viz sezam v desách u úloh a pracovím stole. Obecá část: Při sládáí soustav ěolia sil působících

Více

k(k + 1) = A k + B. s n = n 1 n + 1 = = 3. = ln 2 + ln. 2 + ln

k(k + 1) = A k + B. s n = n 1 n + 1 = = 3. = ln 2 + ln. 2 + ln Číselé řady - řešeé přílady ČÍSELNÉ ŘADY - řešeé přílady A. Součty řad Vzorové přílady:.. Přílad. Určete součet řady + = + 6 + +.... Řešeí: Rozladem -tého čleu řady a parciálí zlomy dostáváme + = + ) =

Více

8. Zákony velkých čísel

8. Zákony velkých čísel 8 Zákoy velkých čísel V této část budeme studovat velm často užívaá tvrzeí o součtech posloupost áhodých velč Nedříve budeme vyšetřovat tvrzeí azývaá souhrě ako slabé zákoy velkých čísel Veškeré úvahy

Více

Téma 1: Pravděpodobnost

Téma 1: Pravděpodobnost ravděpodobot Téma : ravděpodobot ředáša - ravděpodobot áhodého evu Náhodý pou a áhodý ev Náhodý pou - aždá čot, eíž výlede eí edozačě urče podmíam, za terých probíhá apř hod otou, měřeí dély, běh a 00

Více

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin

3. Charakteristiky a parametry náhodných veličin 3. Charateristiy a parametry áhodých veliči Úolem této apitoly je zavést pomocý aparát, terým budeme dále popisovat pomocí jedoduchých prostředů áhodé veličiy. Taovýmto aparátem jsou tzv. parametry ebo

Více

2. Vícekriteriální a cílové programování

2. Vícekriteriální a cílové programování 2. Vícerterálí a cílové programováí Úlohy vícerterálího programováí jsou úlohy, ve terých se a možě přípustých řešeí optmalzuje ěol salárích rterálích fucí. Moža přípustých řešeí je přtom defováa podobě

Více

Matematika I, část II

Matematika I, část II 1. FUNKCE Průvodce studiem V deím životě, v přírodě, v techice a hlavě v matematice se eustále setkáváme s fukčími závislostmi jedé veličiy (apř. y) a druhé (apř. x). Tak apř. cea jízdeky druhé třídy osobího

Více

12. N á h o d n ý v ý b ě r

12. N á h o d n ý v ý b ě r 12. N á h o d ý v ý b ě r Při sledováí a studiu vlastostí áhodých výsledků pozáme charakter rozděleí z toho, že opakovaý áhodý pokus ám dává za stejých podmíek růzé výsledky. Ty odpovídají hodotám jedotlivých

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA SP esty dobré shody PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Lbor Žá SP esty dobré shody Lbor Žá Přpomeutí - estováí hypotéz o rozděleí Ch-vadrát test Chí-vadrát testem terý e založe a tříděém statstcém souboru. SP esty

Více

2 IDENTIFIKACE H-MATICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNOT

2 IDENTIFIKACE H-MATICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNOT 2 IDENIFIKACE H-MAICE POPISUJÍCÍ VEDENÍ Z NAMĚŘENÝCH HODNO omáš Novotý ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ ECHNICKÉ V PRAZE Faulta eletrotechicá Katedra eletroeergetiy. Úvod Metody založeé a loalizaci poruch pomocí H-matic

Více

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen 8 Vzorec pro -tý čle Předpolady: 80 Pedagogicá pozáma: Přílady a hledáí dalších čleů posloupostí a a objevováí vzorců pro -tý čle do začé míry odpovídají typicým příladům z IQ testů, teré studeti zají

Více

1.3. ORTOGONÁLNÍ A ORTONORMÁLNÍ BÁZE

1.3. ORTOGONÁLNÍ A ORTONORMÁLNÍ BÁZE ORTOGONÁLNÍ A ORTONORMÁLNÍ BÁZE V této kaptole se dozvíte: jak je oecě defováa kolmost (ortogoalta) vektorů; co rozumíme ortogoálí a ortoormálí ází; co jsou to tzv relace ortoormalty a Croeckerovo delta;

Více

1.7.4 Těžiště, rovnovážná poloha

1.7.4 Těžiště, rovnovážná poloha 74 ěžiště, rovovážá poloha Předpoklady: 00703 Př : Polož si sešit a jede prst tak, aby espadl Záleží a místě, pod kterým sešit podložíš? Proč? Musíme sešit podložit prstem přesě uprostřed, jiak spade Sešit

Více

Odhady parametrů základního. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Odhady parametrů základního. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Odhady parametrů základího souboru Úvodí pozámky Základí soubor můžeme popsat jeho parametry, apř. středí hodota μ, rozptyl atd. Př praktckých úlohách ovšem zpravdla elze vyšetřt celou populac, provádíme

Více

1. Přirozená topologie v R n

1. Přirozená topologie v R n MATEMATICKÁ ANALÝZA III předášy M Krupy Zií seestr 999/ Přirozeá topologie v R V prví části tohoto tetu zavádíe přirozeou topologii a ožiě R ejprve jao topologii orovaého prostoru a pa jao topologii součiu

Více

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen

8.1.2 Vzorec pro n-tý člen 8.. Vzorec pro -tý čle Předpolady: 80 Pedagogicá pozáma: Myslím, že jde o jedu z velmi pěých hodi. Přílady a hledáí dalších čleů posloupostí a a objevováí vzorců pro -tý čle do začé míry odpovídají typicým

Více

Komplexní čísla. Definice komplexních čísel

Komplexní čísla. Definice komplexních čísel Komplexí čísla Defiice komplexích čísel Komplexí číslo můžeme adefiovat jako uspořádaou dvojici reálých čísel [a, b], u kterých defiujeme operace sčítáí, ásobeí, apod. Stadardě se komplexí čísla zapisují

Více

3. Lineární diferenciální rovnice úvod do teorie

3. Lineární diferenciální rovnice úvod do teorie 3 338 8: Josef Hekrdla lieárí difereciálí rovice úvod do teorie 3 Lieárí difereciálí rovice úvod do teorie Defiice 3 (lieárí difereciálí rovice) Lieárí difereciálí rovice -tého řádu je rovice, která se

Více

Téma 2 Přímková a rovinná soustava sil

Téma 2 Přímková a rovinná soustava sil Stavebí statka,.ročík bakalářského studa Téma 2 Přímková a rová soustava sl Přímková soustava sl ový svazek sl Statcký momet síly k bodu a dvojce sl v rově Obecá rová soustava sl ová soustava rovoběžých

Více

Kapitola 5 - Matice (nad tělesem)

Kapitola 5 - Matice (nad tělesem) Kapitola 5 - Matice (ad tělesem) 5.. Defiice matice 5... DEFINICE Nechť T je těleso, m, N. Maticí typu m, ad tělesem T rozumíme zobrazeí možiy {, 2,, m} {, 2,, } do T. 5..2. OZNAČENÍ Možiu všech matic

Více

3.3.3 Rovinná soustava sil a momentů sil

3.3.3 Rovinná soustava sil a momentů sil 3.3.3 Rová soustava s a oetů s Předpoady Všechy síy soustavy eží v edé rově. Všechy oety sou oé a tuto rovu. *) Souřadý systé voíe ta, že rova - e totožá s rovou s. y O *) Po.: Sový oet ůžee ahradt dvocí

Více

Přednáška č. 2 náhodné veličiny

Přednáška č. 2 náhodné veličiny Předáša č. áhodé velčy Pozámy záladím pojmům z počtu pravděpodobost Pozáma 1: Př výpočtu pravděpodobost áhodého jevu dle lascé defce je uté věovat pozorost způsobu formulace vybraého jevu. V ásledující

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Uverzta Karlova v Praze Pedagogcká fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Z OBECNÉ ALGEBRY DĚLITELNOST CELÝCH ČÍSEL V SOUSTAVÁCH O RŮZNÝCH ZÁKLADECH / Cfrk C. Zadáí: Najděte pět krtérí pro děltelost v jých soustavách

Více

Téma 11 Prostorová soustava sil

Téma 11 Prostorová soustava sil Stavebí statka,.ročík bakalářského studa Téma Prostorová soustava sl Prostorový svazek sl Statcký momet síly a dvojce sl v prostoru Obecá prostorová soustava sl Prostorová soustava rovoběžých sl Katedra

Více

n 3 lim 3 1 = lim Je vidět, že posloupnost je neklesající, tedy z Leibnize řada konverguje, ( 1) k 1 k=1

n 3 lim 3 1 = lim Je vidět, že posloupnost je neklesající, tedy z Leibnize řada konverguje, ( 1) k 1 k=1 3. cvičeí Přílady. (a) (b) (c) ( ) ( 3 ) = Otestujeme itu 3 = 3 = = 0. Je vidět, že posloupost je elesající, tedy z Leibize řada overguje, ( ) Řada overguje podle Leibizova ritéria, ebot je zjevě erostoucí.

Více

NEPARAMETRICKÉ METODY

NEPARAMETRICKÉ METODY NEPARAMETRICKÉ METODY Jsou to metody, dy předmětem testu hypotézy eí tvrzeí o hodotě parametru ějaého orétího rozděleí, ale ulová hypotéza je formulováa obecěji, apř. jao shoda rozděleí ebo ezávislost

Více

Odhady parametrů základního souboru. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Odhady parametrů základního souboru. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Odhady parametrů základího souboru Ig. Mchal Dorda, Ph.D. Úvodí pozámky Základí soubor můžeme popsat jeho parametry, apř. středí hodota μ, rozptyl σ atd. Př praktckých úlohách ovšem zpravdla elze vyšetřt

Více

MATEMATICKÁ INDUKCE. 1. Princip matematické indukce

MATEMATICKÁ INDUKCE. 1. Princip matematické indukce MATEMATICKÁ INDUKCE ALEŠ NEKVINDA. Pricip matematické idukce Nechť V ) je ějaká vlastost přirozeých čísel, apř. + je dělitelé dvěma či < atd. Máme dokázat tvrzeí typu Pro každé N platí V ). Jeda možost

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor SP Náhodý vektor PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Náhodý vektor SP Náhodý vektor Náhodý vektor Náhodý vektor slouží k popsu výsledku pokusu kdy měříme více údaů o procesu. Před provedeím pokusu eho výsledek a

Více

NMAF063 Matematika pro fyziky III Zkoušková písemná práce 17. ledna 2019

NMAF063 Matematika pro fyziky III Zkoušková písemná práce 17. ledna 2019 Jméo: Příklad 2 3 Celkem bodů Bodů 0 8 2 30 Získáo 0 Uvažujte posloupost distribucí {f } + = D (R defiovaou jako f (x = ( δ x m, kde δ ( x m začí Diracovu distribuci v bodě m Najděte limitu f = lim + f

Více

Regrese. Aproximace metodou nejmenších čtverců ( ) 1 ( ) v n. v i. v 1. v 2. y i. y n. y 1 y 2. x 1 x 2 x i. x n

Regrese. Aproximace metodou nejmenších čtverců ( ) 1 ( ) v n. v i. v 1. v 2. y i. y n. y 1 y 2. x 1 x 2 x i. x n Regrese Aproxmace metodou ejmeších čtverců v v ( ) = f x v v x x x x Je dáo bodů [x, ], =,,, předpoládáme závslost a x a chceme ajít fuc, terá vsthuje teto tred - Sažíme se proložt fuc = f x ta, ab v =

Více

2 Diferenciální počet funkcí více reálných proměnných

2 Diferenciální počet funkcí více reálných proměnných - 6 - Difereciálí počet fucí více proměých Difereciálí počet fucí více reálých proměých 1 Spoitost, limity a parciálí derivace Fuce více reálých proměých Defiice Pod reálou fucí reálých proměých rozumíme

Více

Lineární regrese ( ) 2

Lineární regrese ( ) 2 Leárí regrese Častým úolem je staoveí vzájemé závslost dvou (č více) fzálích velč a její matematcé vjádřeí. K tomuto účelu se používají růzé regresí metod, pomocí chž hledáme vhodou fuc f (), apromující

Více

FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL

FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL Difereciálí počet fukcí jedé reálé proměé - 6. - PRVNÍ DIFERENCIÁL TAYLORŮV ROZVOJ FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ PRVNÍ DIFERENCIÁL PŘÍKLAD Pomocí věty o prvím difereciálu ukažte že platí přibližá rovost

Více

2. TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI

2. TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI . TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI V prax se můžeme setat s dvojím typem procesů. Jeda jsou to procesy determstcé, u terých platí, že př dodržeí orétích vstupích podmíe obdržíme přesý, předem zámý výslede (te můžeme

Více

4. Model M1 syntetická geometrie

4. Model M1 syntetická geometrie 4. Model M1 sytetiká geometrie V této kapitole se udeme zaývat vektory, jejih vlastostmi a využitím v geometrii. Neudeme přitom rozlišovat, jestli se jedá je o roviu (dvě dimeze) eo prostor (tři dimeze).

Více

DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROM

DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROM Difereciálí počet fukcí jedé reálé proměé - - DERIVACE FUNKCÍ JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ ÚVODNÍ POZNÁMKY I derivace podobě jako limity můžeme počítat ěkolikerým způsobem a to kokrétě pomocí: defiice vět o algebře

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Náhodný vektor SP Náhodý vektor PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Náhodý vektor Lbor Žák SP Náhodý vektor Lbor Žák Náhodý vektor Náhodý vektor slouží k popsu výsledku pokusu kdy měříme více údaů o procesu. Před provedeím pokusu

Více

P. Girg. 23. listopadu 2012

P. Girg. 23. listopadu 2012 Řešeé úlohy z MS - díl prví P. Girg 2. listopadu 202 Výpočet ity poslouposti reálých čísel Věta. O algebře it kovergetích posloupostí.) Necht {a } a {b } jsou kovergetí poslouposti reálých čísel a echt

Více

66. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Liberec, března 2017

66. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Liberec, března 2017 66. ročí matematicé olympiády III. olo ategorie A Liberec, 26. 29. březa 2017 MO 1. Na hromádce leží 100 očíslovaých diamatů, z ichž 50 je pravých a 50 falešých. Pozvali jsme svérázého zalce, terý jediý

Více

1. Číselné obory, dělitelnost, výrazy

1. Číselné obory, dělitelnost, výrazy 1. Číselé obory, dělitelost, výrazy 1. obor přirozeých čísel - vyjadřující počet prvků možiy - začíme (jsou to kladá edesetiá čísla) 2. obor celých čísel - možia celých čísel = edesetiá, ale kladá i záporá

Více

6. KOMBINATORIKA 181. 6.1. Základní pojmy 181 6.1.1. Počítání s faktoriály a kombinačními čísly 182. 6.2. Variace 184. 6.3.

6. KOMBINATORIKA 181. 6.1. Základní pojmy 181 6.1.1. Počítání s faktoriály a kombinačními čísly 182. 6.2. Variace 184. 6.3. Zálady matematiy Kombiatoria. KOMBINATORIKA 8.. Záladí pojmy 8... Počítáí s fatoriály a ombiačími čísly 8.. Variace 8.. Permutace 85.. Kombiace 87.5. Biomicá věta 89 Úlohy samostatému řešeí 9 Výsledy úloh

Více

GEOMETRIE I. Pavel Burda

GEOMETRIE I. Pavel Burda GEOMETRIE I Pavel Burda Obsah Úvod... 4 1. Vektorové prostory... 5. Vektorové prostory se skalárím ásobeím... 9. Afií prostory... 19 4. Afií přímka ( A 1 )... 5 5. Afií rovia (A )... 6 6. Afií prostor

Více

Generování dvojrozměrných rozdělení pomocí copulí

Generování dvojrozměrných rozdělení pomocí copulí Pravděpodobost a matematcká statstka eerováí dvojrozměrých rozděleí pomocí copulí umbelova copule PRAHA 005 Vpracoval: JAN ZÁRUBA OBSAH: CÍL PRÁCE TEORIE Metoda verzí trasformace O copulích Sklarova věta

Více

6. Posloupnosti a jejich limity, řady

6. Posloupnosti a jejich limity, řady Moderí techologie ve studiu aplikovaé fyziky CZ..07/..00/07.008 6. Poslouposti a jejich limity, řady Posloupost je speciálí, důležitý příklad fukce. Při praktickém měřeí hodot určité fyzikálí veličiy dostáváme

Více

Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic

Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic Iteračí metody řešeí soustav lieárích rovic Matice je: diagoálě domiatí právě tehdy, když pozitivě defiití (symetrická matice) právě tehdy, když pro x platí x, Ax a ij Tyto vlastosti budou důležité pro

Více

Intervalové odhady parametrů některých rozdělení.

Intervalové odhady parametrů některých rozdělení. 4. Itervalové odhady parametrů rozděleí. Jedou ze základích úloh mtematické statistiky je staoveí hodot parametrů rozděleí, ze kterého máme k dispozici áhodý výběr. Nejčastěji hledáme odhady dvou druhů:

Více

rovinná soustava sil (paprsky všech sil soustavy leží v jedné rovině) rovinný svazek sil rovinná soustava rovnoběžných sil

rovinná soustava sil (paprsky všech sil soustavy leží v jedné rovině) rovinný svazek sil rovinná soustava rovnoběžných sil 3.3 Obecé soustav sl soustava sl seskupeí sl působících a těleso vláští případ: svaek sl (papsk všech sl soustav se potíaí v edo bodě) soustava ovoběžých sl (papsk všech sl soustav sou aváe ovoběžé) ová

Více

7. Analytická geometrie

7. Analytická geometrie 7. Aaltická geoetrie Studijí tet 7. Aaltická geoetrie A. Příka v roviě ϕ s A s ϕ s 2 s 1 B p s ϕ = (s1, s 2 ) sěrový vektor přík p orálový vektor přík p sěrový úhel přík p k = tgϕ = s 2 s 1 sěrice příkp

Více

1 Uzavřená Gaussova rovina a její topologie

1 Uzavřená Gaussova rovina a její topologie 1 Uzavřeá Gaussova rovia a její topologie Podobě jako reálá čísla rozšiřujeme o dva body a, rozšiřujeme také možiu komplexích čísel. Nepřidáváme však dva body ýbrž je jede. Te budeme začit a budeme ho

Více

Ilustrativní příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 2014.

Ilustrativní příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 2014. Ilustratví příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 0. Jsou dáa data výběrového souboru výšky že vz IS/ Učebí materály/ Témata 8, M. Kvaszová. č. výška č. výška 89 5 90 7 57 8 5 58 5 8 9 58 0 8 0 8 8 9 8 8 95

Více

1.3. POLYNOMY. V této kapitole se dozvíte:

1.3. POLYNOMY. V této kapitole se dozvíte: 1.3. POLYNOMY V této kapitole se dozvíte: co rozumíme pod pojmem polyom ebo-li mohočle -tého stupě jak provádět základí početí úkoy s polyomy, kokrétě součet a rozdíl polyomů, ásobeí, umocňováí a děleí

Více

Optimalizace portfolia

Optimalizace portfolia Optmalzace portfola ÚVOD Problémy vestováí prostředctvím ákupu ceých papírů sou klasckým tématem matematcké ekoome. Celkový výos z portfola má v době rozhodováí o vestcích povahu áhodé velčy, eíž rozložeí

Více

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna.

6 Intervalové odhady. spočteme aritmetický průměr, pak tyto průměry se budou chovat jako by pocházely z normálního. nekonečna. 6 Itervalové odhady parametrů základího souboru V předchozích kapitolách jsme se zabývali ejprve základím zpracováím experimetálích dat: grafické zobrazeí dat, výpočty výběrových charakteristik kapitola

Více

Obsah. 1 Mocninné řady Definice a vlastnosti mocninných řad Rozvoj funkce do mocninné řady Aplikace mocninných řad...

Obsah. 1 Mocninné řady Definice a vlastnosti mocninných řad Rozvoj funkce do mocninné řady Aplikace mocninných řad... Obsah 1 Mocié řady 1 1.1 Defiice a vlastosti mociých řad.................... 1 1. Rozvoj fukce do mocié řady...................... 5 1.3 Aplikace mociých řad........................... 10 1 Kapitola 1

Více

6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI

6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI 6. FUNKCE A POSLOUPNOSTI Fukce Dovedosti:. Základí pozatky o fukcích -Chápat defiici fukce,obvyklý způsob jejího zadáváí a pojmy defiičí obor hodot fukce. U fukcí zadaých předpisem umět správě operovat

Více

11. přednáška 16. prosince Úvod do komplexní analýzy.

11. přednáška 16. prosince Úvod do komplexní analýzy. 11. předáška 16. prosice 009 Úvod do komplexí aalýzy. Tři závěrečé předášky předmětu Matematická aalýza III (NMAI056) jsou věováy úvodu do komplexí aalýzy. Což je adeseá formulace eboť časový rozsah ám

Více

u, v, w nazýváme číslo u.( v w). Chyba! Chybné propojení.,

u, v, w nazýváme číslo u.( v w). Chyba! Chybné propojení., Def: Vetorovým součiem vetorů u =(u, u, u 3 ) v = (v, v, v 3 ) zýváme vetor u v = (u v 3 u 3 v, u 3 v u v 3, u v u v ) Vět: Pro vetory i, j, ortoormálí báze pltí i i = j = i, i = j Vět: Nechť u v, w, jsou

Více

9 Kombinatorika, teorie pravděpodobnosti a matematická statistika

9 Kombinatorika, teorie pravděpodobnosti a matematická statistika 9 Kombatora, teore pravděpodobost a matematcá statsta Te, do argumetue průměrým platem, e s velou pravděpodobostí vysoce adprůměrý vůl s hluboce podprůměrým vzděláím (Mloslav Drucmüller) 9. Kombatora Kombatora

Více

= + nazýváme tečnou ke grafu funkce f

= + nazýváme tečnou ke grafu funkce f D E R I V A C E F U N KCE Deiice. (derivace Buď ukce,!. Eistuje-li limitu derivací ukce v bodě a začíme ji (. lim ( + lim Deiice. (teča a ormála Přímku o rovici y ( v bodě, přímku o rovici y ( (, kde (

Více

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné

Spojitost a limita funkcí jedné reálné proměnné Spojitost a limita fukcí jedé reálé proměé Pozámka Vyšetřeí spojitosti fukce je možo podle defiice převést a výpočet limity V dalším se proto soustředíme je problém výpočtu limit Pozámka Limitu fukce v

Více

Při sledování a studiu vlastností náhodných výsledků poznáme charakter. podmínek různé výsledky. Ty odpovídají hodnotám jednotlivých realizací

Při sledování a studiu vlastností náhodných výsledků poznáme charakter. podmínek různé výsledky. Ty odpovídají hodnotám jednotlivých realizací 3. Náhodý výběr Při sledováí a studiu vlastostí áhodých výsledků pozáme charakter rozděleí z toho, že opakovaý áhodý pokus ám dává za stejých podmíek růzé výsledky. Ty odpovídají hodotám jedotlivých realizací

Více

STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6

STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6 Středoškolská techika 00 Setkáí a prezetace prací středoškolských studetů a ČVUT STUDIUM MAXWELLOVA ZÁKONA ROZDĚLENÍ RYCHLSOTÍ MOLEKUL POMOCÍ DERIVE 6 Pavel Husa Gymázium Jiřího z Poděbrad Studetská 66/II

Více

Ilustrativní příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 2013.

Ilustrativní příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 2013. Ilustratví příklad ke zkoušce z B_PS_A léto 0. Jsou dáa data výběrového souboru výšky že vz IS/ Učebí materály/ Témata 8, M. Kvaszová. č. výška č. výška 89 5 90 7 57 8 5 58 5 8 9 58 0 8 0 8 8 9 8 8 95

Více

procesy II Zuzana 1 Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Univerzita Karlova v Praze

procesy II Zuzana 1 Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Univerzita Karlova v Praze limití Náhodé limití Katedra pravděpodobosti a matematické statistiky Uiverzita Karlova v Praze email: praskova@karli.mff.cui.cz 9.4.-22.4. 200 limití Outlie limití limití efiice: Řekeme, že stacioárí

Více

1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE

1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE 1. ZÁKLADY VEKTOROVÉ ALGEBRY 1.1. VEKTOROVÝ PROSTOR A JEHO BÁZE V této kapitole se dozvíte: jak je axiomaticky defiová vektor a vektorový prostor včetě defiice sčítáí vektorů a ásobeí vektorů skalárem;

Více

4.2 Elementární statistické zpracování. 4.2.1 Rozdělení četností

4.2 Elementární statistické zpracování. 4.2.1 Rozdělení četností 4.2 Elemetárí statstcké zpracováí Výsledkem statstckého zjšťováí (. etapa statstcké čost) jsou euspořádaá, epřehledá data. Proto 2. etapa statstcké čost zpracováí, začíá většou jejch utříděím, zpřehleděím.

Více

4. KRUHOVÁ KONVOLUCE, RYCHLÁ FOURIEROVA TRANSFORMACE (FFT) A SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA SIGNÁLŮ

4. KRUHOVÁ KONVOLUCE, RYCHLÁ FOURIEROVA TRANSFORMACE (FFT) A SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA SIGNÁLŮ 4. KRUHOVÁ KOVOLUCE, RYCHLÁ FOURIEROVA TRASFORMACE FFT A SEKTRÁLÍ AALÝZA SIGÁLŮ Kruová cylcá ovoluce Ryclá Fourerova trasformace Aplace DFT a aalogové sgály, frevečí aalýza perodcýc aalogovýc sgálů s využtím

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Testy hypotéz

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Testy hypotéz SP3 Tey hypoéz PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Tey hypoéz Lbor Žá SP3 Tey hypoéz Lbor Žá Tey hypoéz- úvod Nechť X X e áhodý výběr T X X X áhodý veor ezávlé ložy erý má rozděleí závlé a parameru θ Θ Θ R Ozačme:

Více

n=1 ( Re an ) 2 + ( Im a n ) 2 = 0 Im a n = Im a a n definujeme předpisem: n=1 N a n = a 1 + a 2 +... + a N. n=1

n=1 ( Re an ) 2 + ( Im a n ) 2 = 0 Im a n = Im a a n definujeme předpisem: n=1 N a n = a 1 + a 2 +... + a N. n=1 [M2-P9] KAPITOLA 5: Číselé řady Ozačeí: R, + } = R ( = R) C } = C rozšířeá komplexí rovia ( evlastí hodota, číslo, bod) Vsuvka: defiujeme pro a C: a ± =, a = (je pro a 0), edefiujeme: 0,, ± a Poslouposti

Více

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr

Náhodný výběr 1. Náhodný výběr Náhodý výběr 1 Náhodý výběr Matematická statistika poskytuje metody pro popis veliči áhodého charakteru pomocí jejich pozorovaých hodot, přesěji řečeo jde o určeí důležitých vlastostí rozděleí pravděpodobosti

Více

n=0 a n, n=0 a n = ±. n=0 n=0 a n diverguje k ±, a píšeme n=0 n=0 b n = t. Pak je konvergentní i řada n=0 (a n + b n ) = s + t. n=0 k a n a platí n=0

n=0 a n, n=0 a n = ±. n=0 n=0 a n diverguje k ±, a píšeme n=0 n=0 b n = t. Pak je konvergentní i řada n=0 (a n + b n ) = s + t. n=0 k a n a platí n=0 Nekoečé řady, geometrická řada, součet ekoečé řady Defiice Výraz a 0 a a a, kde {a i } i0 je libovolá posloupost reálých čísel, azveme ekoečou řadou Číslo se azývá -tý částečý součet Defiice Nekoečá řada

Více

Kapitola 4 Euklidovské prostory

Kapitola 4 Euklidovské prostory Kapitola 4 Euklidovské prostory 4.1. Defiice euklidovského prostoru 4.1.1. DEFINICE Nechť E je vektorový prostor ad tělesem reálých čísel R,, : E 2 R. E se azývá euklidovský prostor, platí-li: (I) Pro

Více

Funkce. RNDr. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Funkce. RNDr. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Fukce RNDr. Yvetta Bartáková Gymázium, SOŠ a VOŠ Ledeč ad Sázavou Limita poslouposti a fukce VY INOVACE_0 9_M Gymázium, SOŠ a VOŠ Ledeč ad Sázavou A) Limita poslouposti Říkáme, že posloupost a je kovergetí,

Více

Ing. Vladimíra Michalcová, Ph.D. Katedra stavební mechaniky (228)

Ing. Vladimíra Michalcová, Ph.D. Katedra stavební mechaniky (228) Stavebí statka - vyučující Dooručeá lteratura Ig. Vladmíra chalcová, h.d. Katedra stavebí mechaky (228) místost: LH 47/ tel.: (59 732) 348 e mal: vladmra.mchalcova@vsb.c www: htt://fast.vsb.c/mchalcova

Více

Stísněná plastická deformace PLASTICITA

Stísněná plastická deformace PLASTICITA Stísěá asticá deformace PLASTICITA STÍSNĚNÁ PLASTICKÁ DEORACE VE STATICKY NEURČITÝCH ÚLOHÁCH Elasticé řešeí: N cos, N N cos. Největší síla, tero může prt přeést: N S. Prt přejde do ast. stav prví při zatěž.síle

Více

Náhodné jevy, jevové pole, pravděpodobnost

Náhodné jevy, jevové pole, pravděpodobnost S Náhodé jevy pravděpodobost Náhodé jevy jevové pole pravděpodobost Lbor Žák S Náhodé jevy pravděpodobost Lbor Žák Základí pojmy Expermet česky též vědecký pokus je soubor jedáí a pozorováí jehož účelem

Více

1 Trochu o kritériích dělitelnosti

1 Trochu o kritériích dělitelnosti Meu: Úloha č.1 Dělitelost a prvočísla Mirko Rokyta, KMA MFF UK Praha Jaov, 12.10.2013 Růzé dělitelosti, třeba 11 a 7 (aeb Jak zfalšovat rodé číslo). Prvočísla: které je ejlepší, které je ejvětší a jak

Více

[ jednotky ] Chyby měření

[ jednotky ] Chyby měření Chyby měřeí Provedeme-l určté měřeí za stejých podmíek vícekrát, jedotlvá měřeí se mohou odlšovat (z důvodu koečé rozlšovací schopost měř. přístrojů, áhodých vlvů apod.). Chyba měřeí: e = x x x...přesá

Více

4. B o d o v é o d h a d y p a r a m e t r ů

4. B o d o v é o d h a d y p a r a m e t r ů 4. B o d o v é o d h a d y p a r a m e t r ů Na základě hodot áhodého výběru z rozděleí určitého typu odhadujeme parametry tohoto rozděleí, tak aby co ejlépe odpovídaly hodotám výběru. Formulujme tudíž

Více

S polynomy jste se seznámili již v Matematice 1. Připomeňme definici polynomické

S polynomy jste se seznámili již v Matematice 1. Připomeňme definici polynomické 5 Itegrace racioálích fukcí 5 Itegrace racioálích fukcí Průvodce studiem V předcházejících kapitolách jsme se aučili počítat eurčité itegrály úpravou a základí itegrály, metodou per partes a substitučí

Více

8.2.1 Aritmetická posloupnost

8.2.1 Aritmetická posloupnost 8.. Aritmetická posloupost Předpoklady: 80, 80, 803, 807 Pedagogická pozámka: V hodiě rozdělím třídu a dvě skupiy a každá z ich dělá jede z prvích dvou příkladů. Př. : V továrě dokočí každou hodiu motáž

Více

1 Popis statistických dat. 1.1 Popis nominálních a ordinálních znaků

1 Popis statistických dat. 1.1 Popis nominálních a ordinálních znaků 1 Pops statstcých dat 1.1 Pops omálích a ordálích zaů K zobrazeí rozděleí hodot omálích ebo ordálích zaů lze použít tabulu ebo graf rozděleí četostí. Tuto formu zobrazeí lze dooce použít pro číselé zay,

Více

Abstrakt. Co jsou to komplexní čísla? K čemu se používají? Dá se s nimi dělat

Abstrakt. Co jsou to komplexní čísla? K čemu se používají? Dá se s nimi dělat Komplexí čísla Hoza Krejčí Abstrakt. Co jsou to komplexí čísla? K čemu se používají? Dá se s imi dělat ěco cool? Na tyto a další otázky se a předášce/v příspěvku pokusíme odpovědět. Proč vzikla komplexí

Více

Dvojný integrál. Dvojný integrál na obdélníkové oblasti

Dvojný integrál. Dvojný integrál na obdélníkové oblasti Dvojý itegrál Zatímo itegračím oborem jeorozměrého itegrálu bl iterval, u vojého itegrálu je třeba raovat s vojrozměrými obor. Může to být obélíová oblast, ale i složitější útvar jao ař. ruh, ruhová výseč

Více

ZÁKLADY STAVEBNÍ MECHANIKY

ZÁKLADY STAVEBNÍ MECHANIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BNĚ AKULTA STAVEBNÍ ING. JIŘÍ KYTÝ, CSc. ING. ZBYNĚK KEŠNE, CSc. ING. OSTISLAV ZÍDEK ING. ZBYNĚK VLK ZÁKLADY STAVEBNÍ ECHANIKY ODUL BD0-O SILOVÉ SOUSTAVY STUDIJNÍ OPOY PO STUDIJNÍ

Více

IV. MKP vynucené kmitání

IV. MKP vynucené kmitání Jří Máca - katedra mechaky - B35 - tel. 435 4500 maca@fsv.cvut.cz IV. MKP vyuceé kmtáí. Rovce vyuceého kmtáí. Modálí aalýza rozklad do vlastích tvarů 3. Přímá tegrace pohybových rovc 3. Metoda cetrálích

Více

Odhady parametrů 1. Odhady parametrů

Odhady parametrů 1. Odhady parametrů Odhady parametrů 1 Odhady parametrů Na statistický soubor (x 1,..., x, který dostaeme statistickým šetřeím, se můžeme dívat jako a výběrový soubor získaý realizací áhodého výběru z áhodé veličiy X. Obdobě:

Více

DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ. 1) Pojem funkce, graf funkce

DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ. 1) Pojem funkce, graf funkce DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ ) Pojem ukce, gra ukce De: Fukcí reálé proměé azýváme pravidlo, které každému reálému číslu D přiřazuje právě jedo reálé číslo y H Toto pravidlo začíme ejčastěji

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Uverzt Krlov v Prze Pedgogcká kult SEMINÁRNÍ PRÁCE Z POLYNOMICKÉ ALGEBRY POLYNOM / CIFRIK Zdáí: Vyšetřete všem probrým prostředky polyom Vyprcováí: Rcoálí kořey Podle věty: Nechť p Q je koře polyomu q

Více