Poznámka V součtu je každý druh statku zastoupen příslušným počtem jednotek, kterým vstupuje do reprezentativního spotřebitelského koše.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Poznámka V součtu je každý druh statku zastoupen příslušným počtem jednotek, kterým vstupuje do reprezentativního spotřebitelského koše."

Transkript

1 5. Inflace 5.1 Podsaa nflace Inflace je makroekonomckým jevem, kerý je všeobecně spojován s růsem ržních cen, zn. kerý způsobuje snžováním koupěschopnos peněz. Tržní ceny zaznamenávají v průběhu sledovaného období změny, ale jejch pohyb nemusí bý a zpravdla není u různých zboží sejný. Jeslže se ceny poravn ve sledovaném období pravděpodobně zvýší, je neméně pravděpodobné, že např. počíač můžeme nakoup na konc sledovaného období za cenu nžší, než na počáku. Z makroekonomckého hledska je důležé, co změny cen jednolvých výrobků vyjadřují ve svém souhrnu. Pro celkovou úroveň cen výrobků a služeb, keré se v hospodářsví prodávají a nakupují, zavádíme označení cenová hladna. Pomocí jejího měření zjšťujeme, zda jsou vzesupy jedněch cen kompenzovány cenovým poklesy u jných zboží, nebo cenová úroveň vykazuje vzesup, případně pokles. Inflace je spojována s růsem cenové hladny. Pokles nflace je označován jako deznflace. Pokud věšna cen v ekonomce opakovaně klesá, hovoříme o deflac.. K měření cenové hladny se používají cenové ndexy, což jsou vážené průměry cen vybraných zboží a služeb. Cenové ndexy poměřují úroveň cen vybraného koše výrobků a služeb Jedním z nejrozšířenějších je ndex spořebelských cen (CPI), používaný k zachycení dopadů změn cenové hladny na domácnos a jejch žvoní náklady. Má-l bý schopen yo nformace poskyova, musí bý konsruován ak, aby poshoval en okruh výrobků a služeb, kerý je rozhodující z hledska výdajů domácnosí. Musí zahrnova ypcké výdaje domácnosí j. akové, keré se nejvíce podílí na celkových výdajích domácnosí. Soudobý reprezenavní spořebelský koš zahrnuje cca 72 položek. Do spořebního koše je zařazeno: poravnářské zboží (poravny, nápoje, abák), neporavnářské zboží (odívání, nábyek, pořeby pro domácnos, drogscké a drobné zboží, zboží pro dopravu a volný čas, zboží pro osobní péč aj.) služby (opravárenské, z oblas bydlení, provozu domácnos, zdravoncví, socální péče, dopravy, volného času, vzdělávání, sravování a ubyování, osobní péče a služby fnanční). Výběr reprezenavního koše výrobků a služeb se ocení ržním cenam produkce a o jak cenam výchozího roku, ak v cenách sledovaného roku. Budeme-l označova horním ndexem množsví jednolvých druhů saků v základním období a dolním ndexem druh saku (q ) a jejch ceny v émže období p, pak náklady na pořízení spořebního koše v základním období ční: Σ p q Poznámka V souču je každý druh saku zasoupen příslušným počem jednoek, kerým vsupuje do reprezenavního spořebelského koše. Náklady na pořízení éhož spořebního koše v roce můžeme zapsa: Σ p q Index spořebelských cen je konsruován jako poměr nákladů na pořízení reprezenavního spořebelského koše v čase k nákladům na pořízení v základním období. Tedy:

2 Σp CPI = Σp q q 1 Zvolíme-l pro lusrac velm zjednodušený příklad, kdy výdaje domácnosí se sousředí na dva druhy zboží: pzza (v roce v množsví 12ks po 1 korunách) a cola (12 ks aké po 1 korunách). Koš roku budeme považova za výchozí (zn. reprezenavní). Jeslže v roce (+1) došlo k změnám cen a pzza sojí 12 korun, zaímco u coly klesla cena na 9 korun, pak pro CPI plaí: ( ) + ( 12 9 ) CPI = 1 = 1 = 15% (12 1 ) + (12 1 ) Za sledované období došlo k pěprocennímu vzesupu cenové hladny. Jeslže o rok pozděj (+2) by dosahoval ukazael CPI hodnoy 19% opro roku, můžeme procenuální změnu mez roky (+1) a (+2) vyjádř následovně: CPI + 2 CPI r = CPI kde: r míra nflace, kerá vyjadřuje míru změny cenové hladny. V našem případě edy plaí, že r = 3,81%. Mírou nflace je procenní přírůsek ndexů spořebelských cen. Informace o dosažené míře nflace jsou využívány např. pro účely valorzace mezd, důchodů a socálních příjmů. V neposlední řadě jsou yo nformace využívány aké v souvslos s nájemním č jným smlouvam, v nchž je zakovena revze původně dohodnuého fnančního plnění v závslos na vývoj nflace. S používáním ndexu spořebelských cen souvsí někeré problémy: jeho věrohodnos závsí na adekvános výběru spořebního koše co do druhů zboží a služeb co do vah přznaných jednolvým druhům, je-l využíván k hodnocení vývoje "žvoních nákladů", pak je nuno respekova v hodnoceních skuečnos, že ndexem se měří posun cenové hladny. A pokud bychom nakupoval enýž koš, pak př 1% růsu CPI by se naše žvoní náklady zvýšly o 1%. Jným slovy musel bychom vyda o 1% vyšší výdaje, abychom se neměl hůře, než v předchozím roce. Ve skuečnos se však v důsledku změn cen (nerosou-l proporconálně ceny ve spořebním koš) mění srukura výdajů, se kerou výchozí koš nemusí plně korespondova. Skuečné výdaje se edy mohou odlš. Změna relavních cen saků (jedno zboží se sává levnější ve srovnání s jným a naopak) je pro ržní prosředí charakerscká a je významným movem změn ve výdajích. Ale dokonce ehdy, budeme-l nakupova dencký koš jako v předchozím období, mohou změny relavních cen preferova právě náš nakupovaný soubor a dopad nflace zmírní. ndex spořebelských cen je omezen na u čás ržní produkce, kerá je zařazena do reprezenavního koše. Neodráží úplnou cenovou hladnu ekonomky. Pro správnou nerpreac každého cenového ndexu je nuno s vždy uvědom, ke kerému období je počíán. Př vyjadřování míry nflace pomocí ndexu spořebelských cen jsou časo uváděna různá čísla, kerá, když rozdílná, jsou správná. Podmínkou je přesné věcné, prosorové a časové vymezení. To znamená uvés jednoznačně období, za keré je míra nflace uváděna a dále základ, k němuž se vymezené období porovnává. Nejčasěj jsou používány níže uvedené míry nflace: míra nflace vyjádřená přírůskem průměrného ročního ndexu spořebelských cen,

3 míra nflace vyjádřená přírůskem ndexu spořebelských cen ke sejnému měsíc předchozího roku, míra nflace vyjádřená přírůskem ndexu spořebelských cen k předchozímu měsíc, míra nflace vyjádřená přírůskem ndexu spořebelských cen k základním období (např. rok 2 = 1). ČSÚ sleduje a publkuje celou řadu dalších cenových ndexů, z nchž jsou veřejnosí nejvíce využívány: ndexy cen savebních prací a savebních objeků ndexy cen průmyslových výrobců ndexy cen zemědělských výrobců ndexy cen ržních služeb v produkční sféře Pokud chceme dosáhnou co nejpřesnějšího vyjádření změny cenové hladny, můžeme využí cenový ndex, kerý se označuje jako mplcní cenový defláor (defláor HDP). Teno ukazael se vyjadřuje pomocí nomnálního a reálného HDP následovně: HDP IPD = HDP N R 1 kde: HDP N nomnální HDP HDP R reálný HDP Nomnální reálný HDP se vyjádří způsobem, kerý jsme zavedl v 1. kapole, edy výsup ekonomky (HDP) se ocení v cenách daného roku, j. v běžných cenách (p ). Tuéž fnální produkc oceníme cenam roku, kerý je brán jako výchozí zn. ve sálých cenách (p ). Σp IPD = Σp q q 1 Z výše uvedeného můžeme nyní dopln výklad 1. kapoly o vzah mez reálným a nomnálním HDP, jak je zprosředkován pomocí mplcního cenového defláoru. HDP R HDP = IPD N 1 V makroekonom je zpravdla užíván mplcní cenový defláor HDP jako ukazael pohybu cenové hladny právě proo, že poshuje skuečně pohyby cen veškeré fnální produkce. Inflací projevující se růs cenové hladny. V omo smyslu bude nflace vždy peněžním jevem. To neznamená, že její příčny vznkají pouze v peněžní oblas ekonomky.

4 5.2 Formy nflace Především je řeba upozorn, že nflace je přece jen složějším jevem, než by výše uvedené vymezení (byť je všeobecně užíváno) nasvědčovalo. Zvlášě pak možné vrzení, nedochází-l k cenovému vzesupu (růsu cenové hladny), nflace neexsuje. Na nebezpečí ohoo zjednodušení reaguje ekonomcká eore rozlšováním na nflac: zjevnou (oevřenou) polačovanou (blokovanou) Rozlšení je nuné, neboť v kompeenc sáních orgánů je přjímání opaření, jmž je možno zabrán vzesupu cenové hladny. O oevřené nflac hovoříme ehdy, jeslže skuečně dochází k růsu cenové hladny. V případě, že je vzesup cenové hladny zablokován, ale příčny nflace zůsaly uchovány, hovoříme o nflac polačené. I ao se navenek projevuje, ale jným formam. K nejčasějším paří růs vynucených úspor (není za co umís výdaje), exsence nedosakového zboží, černý rh ad. Pokud ovšem působí příčny nadále, je možné obnov rovnováhu mez nabídkou a popávkou jen změnou cen, čímž se polačená forma změní ve formu oevřenou. Pokud není nflace zachycena cenovým ndexem, označuje se jako skryá. Jným krérem, keré slouží k odlšení forem, je hledsko kvanavní. Z ohoo pohledu můžeme rozlš: mírnou nflac. Časo bývá označována jako plížvá. Je pro n charakerscké, že empo růsu cenové hladny nepřekračuje empo růsu výkonu. Rose nejen nomnální, ale reálný produk. pádvou nflac. Vyznačuje se rychlejším růsem cenové hladny opro růsu výkonu ekonomky. Důsledkem je klesající kupní síla peněz, což se projevuje v chování ekonomckých subjeků. Rose snaha zkracova držbu peněz na mnmum, nflace se sává součásí kalkulací př uzavírání obchodních konraků. Tím dochází k promínuí nflačních endencí do chování subjeků. hypernflac. Je považována za exrémní případ. Cenová sprála se rozvíjí nezávsle na empu růsu výroby. Peníze jsou znehodnoceny, přesávají pln svoje funkce (nejsou uchovaelem hodnoy a ze směnných ransakcí jsou vylačeny přímou směnou). I když se jedná o jev exrémní, je sledovaelný v současnos, č nedávné mnulos, např. v r byla míra nflace v Bolív 11749%, což znamenalo, že o, co bylo možno koup za půl dolaru počákem roku, sálo na jeho konc 5. Jným kvanavním krérem je rozlšení podle procen, keré dosahuje míra nflace. Za mírnou se považuje a, kdy míra je nžší než 1%. Hypernflace se pohybuje řádově v sících a pádvá nflace v desíkách, případně sovkách procen. Vlasnosí, kerá nflační prosředí ekonomky doprovází a zároveň mu vskuje další charakersku, je nflační očekávání. Jeslže se nflace v ekonomce projeví, pak její exsence se sává fakorem vsupujícím do rozhodování subjeků, prosředncvím jejchž ržního chování je opakovaně vnášena do ekonomky, když příčny jejího vznku pomnuly. Jeslže se do rozhodování subjeků prosadí nflační očekávání, pak se servačně v ekonomce udržuje v následném období. 5.3 Příčny nflace Vzhledem k omu, že spojujeme nflac s vzesupem cenové hladny, můžeme snadno z předchozího výkladu odvod mechansmus, kerým může bý cenový vzesup vyvolán, sejným způsobem lze odvod odkud mohou působ podněy vzesupu. Podně vzesupu cenové hladny může

5 přcháze jak ze srany popávky, ak ze srany nabídky, a proo rozlšujeme nflac aženou popávkovou sranou nebo nabídkovou sranou ekonomky. Popávková nflace Vyjdeme-l z předpokladu, že ekonomka je ve savu rovnováhy na úrovn poencálního produku, pak nflace ažená popávkou předpokládá vzesup agregání popávky, kerý vyvolá posun rovnovážného bodu za úroveň poencálního produku. Tím se rozevírá zv. nflační mezera, jako rozdíl mez skuečným produkem a poencálním produkem. Nový rovnovážný bod leží na křvce agregání nabídky a odpovídá mu nejen vyšší výkon, ale aké vyšší cenová hladna. Suace, kdy skuečný produk je vyšší než produk poencální není dlouhodobě udrželná. Celkové výdaje popávají věší produk než ekonomka může dlouhodobě nabídnou a řešením (reakcí ekonomky) je růs cenové hladny, edy nflace. Uvedený nflační proces probíhá vždy, pokud růs agregání popávky není doprovázen růsem poencálního produku. Přom agregání popávka je vořena součem výdajů na spořebu, výdajů na nvesce, sáních nákupů a čsého exporu. Každá z ěcho složek může vyvoláva nflační laky. Významnou složkou výdajů na spořebu jsou mzdy. Jeslže růs mezd (nomnální) předshuje růs výkonnos ekonomky, edy růs mezd probíhá rychlej než rose produkvnos výroby, působí mzdy nflačně. (Samozřejmě za výše uvedeného předpokladu, kdy skuečný produk je na úrovn poencálního produku). Pokud jde o nvesční výdaje, uvedl jsme jž v předchozích kapolách jejch závslos na mulplkáoru a akceleračním prncpu. Jejch vývoj je slně ovlvňován změnam v očekáváních. Urychlený růs nvesčních výdajů ak může bý příčnou nflace. Sá může svým výdaj yo nflační laky dále smulova. Především však hospodářská polka může smulova empo růsu výdajů na spořebu nvesčních výdajů. (Ať už jde o defcní rozpočovou polku, daňovou polku č polku levného úvěru). Grafcky můžeme popávkovou nflac zobraz následujícím obrázku č. 1. Popávková nflace se může projev, pokud se rozměr skuečného produku blíží úrovn poencálního produku. Není-l za éo suace růs agregání popávky doprovázen odpovídajícím růsem poencálního produku, nflace je popávkovou sranou vyvolána. Pokud výkon ekonomky je pod úrovní poencálního produku, pak rosoucí agregání popávka smuluje přblžování skuečného produku k produku poencálnímu a doprovodný vzesup cenové hladny se za nflac nepovažuje.

6 Obrázek č. 51: Inflace ažená popávkou P AS 1. E 2 p 2 I. E 1 p 1 AD 2 II. AD 1 Y* = Y 1 Y 2 výsup (Y) Inflace ažená nabídkou Na rozdíl od popávkové nflace, může bý nabídková nflace vyvolána za suace, kdy skuečný produk nedosahuje úrovně poencálního produku. Její průběh můžeme lusrova následujícím obrázkem. Obrázek č. 5-2 Inflace nabídková P AS 2 AS 1 1. E 2 p 2 I. E 1 p 1 II. AD Y 2 Y* = Y 1 výsup (Y)

7 Jak napovídá název, jedná se o případ, kdy v pozadí cenového vzesupu je nabídka. Vzhledem ke varu nabídkové křvky se edy jedná o omezení nabídky a proože příčnou ohoo omezení je zpravdla růs nákladů, hovoříme časo o nflac ažené náklady. Růs nákladů předsavuje hlavní příčnu nabídkové nflace. V poválečném období jsou časo příčnou růsu nákladů laky na zvyšování mezd. V 7. leech o bylo opakované přecenění surovnových zdrojů. Rol hraje posupné vyčerpávání zdrojů, keré nuí využíva zdroje méně kvalní č hůře dosupné. Do nákladové hladny se jako fakor jejího zvýšení prosazuje exsence monopolních výhod. Produkce monopolů, kerá vsupuje jako mezproduk do další výroby, zvyšuje hladnu nákladů a edy cen. Růs cen vsupů může bý významně ovlvněn mmoekonomckým (např. polckým) vlvy. 5.4 Důsledky nflace ČNB, obdobně jako věšna cenrálních bank, se sousřeďuje především na sablu spořebelských cen. V prax se zpravdla sablou cen rozumí nkol absoluní neměnnos cen, nýbrž jejch mírný růs. Růs cen odpovídající cenové sablě by měl zahrnova sascké vychýlení směrem nahoru, k němuž dochází př měření růsu ěcho cen, a měl by aké dá dosaečný prosor pro drobné změny cenových relací, k nmž v každé ekonomce s efekvním cenovým sysémem neusále dochází. ČNB odhaduje, že v současnos sablě spořebelských cen v české ekonomce dlouhodobě odpovídá čsá nflace na úrovn kolem 2%. Z éo předsavy vychází cílové pásmo v celkové nflac pro období leden 22 - prosnec 25 vyhlášené v dubnu 21. Čsá nflace je vypočíávána Českým sasckým úřadem jako přírůsek cen v neregulované čás spořebního koše očšěný o vlv nepřímých daní, případně rušení doací. V současné době ční poměr vah neregulovaných cen a regulovaných cen ve spořebním koš zhruba 82:18. Dlouhodobé emprcké zkušenos z vývoje ve svěové ekonomce povrzují, že vysoká a nesablní nflace má negavní důsledky pro dynamku hospodářského růsu. Vyšší nflace znehodnocuje příjmy a úspory, znamená vyšší nomnální úrokové sazby a zpravdla vyšší proměnlvos nflace, což výrazně zvyšuje její náklady. Je o dáno ím, že vyšší nflace zvyšuje nejsou o budoucích relavních cenách o cenové hladně, a ak domácí zahranční fnanční rhy vyžadují vyšší rzkovou prém jako kompenzac za zvýšenou nejsou. Př dlouhodobě vyšší nflac dochází obvykle př rozhodování ekonomckých subjeků k zafxování nflačních očekávání. V důsledku vyšší proměnlvos nflace se nvesoř orenují především na krákodobé fnanční nvesce (spekulační akvy) a na zajšťování se pro nflac. Menší pozornos je věnována nvesčním projekům v reálné ekonomce, neboť horzon jejch návranos je dlouhodobější. Nepředvídaná nflace způsobuje někeré další ekonomcké dsorze, keré v delším časovém horzonu snžují dlouhodobý růsový poencál ekonomky. Dochází především k omu, že nflace: redsrbuuje důchod od věřelů k dlužníkům způsobuje deformace daňového sysému předsavuje skryé zaížení všech, kdo spoří a nejsou s o zabezpeč kupní sílu svých příjmů a úspor. nevýhodou vysoké nflace jsou éž vysoké úrokové sazby, keré smulují přílv krákodobého rzkového kapálu, kerý mívá řadu nepříznvých přímých nepřímých dopadů. Problemacké je především o, že př nflac zpravdla nedochází k proporconální změně cen všech saků, služeb a fakorů. V důsledku oho se mění relavní ceny, a proo: jsou vyvolány přerozdělovací procesy u důchodů a bohasví mez jednolvým skupnam a subjeky ržní ekonomky mohou bý vyvolány deformace př alokac vsupů ve výsupech ekonomky. Tím může bý ovlvněna úroveň produku ekonomky.

8 Uvedené důsledky se prosazují s různou nenzou v závslos na supn nflace savu, př kerém je ekonomka nflačním lakem zasažena. S přerozdělovacím efekem souvsí socální důsledky nflace. Inflace negavně poshuje všechny příjemce fxních důchodů, neboť sablní nomnální výše důchodu je růsem cenové hladny znehodnocována, kupní síla důchodu klesá. Pokud jde o mzdy a play, pak v podmínkách mírné nflace jejch vývoj udržuje zpravdla krok s růsem cenové hladny. Jejch reálná úroveň zůsává zachována. V podmínkách pádvé nflace zaosávají yo důchody za nflací a jejch kupní síla se snžuje. Obdobně jsou vyvolány přerozdělovací efeky u úvěrových vzahů. Zde působí jako násroj přerozdělování rozdíl mez úrokovou mírou a mírou nflace. Jeslže rose míra nflace, dochází k přerozdělování ve prospěch dlužníka. Je-l míra nflace vyšší než nomnální úroková míra, dochází k poklesu hodnoy vkladů a půjček. Inflac a její vývoj zahrnují subjeky do svých očekávání, ancpují nflac. Inflace je posupně kalkulováním vnášena do ržní úrokové míry. V rosoucí nomnální úrokové sazbě je obsažena míra nflace a reálná úroková míra. Ta vykazuje schopnos přzpůsobování míře nflace. Oázkou však zůsává, do jaké míry se očekávání shodují se skuečným vývojem. Jeslže je míra nflace vyšší než ancpovaná (nflační šok), dochází k přerozdělení bohasví od věřelů ve prospěch dlužníků. Na druhé sraně, pokud je ancpace vyšší než by odpovídalo možnému nflačnímu vývoj, sává se ancpace příčnou vyšší servačné nflace. Vzah nflace, výkonu a zaměsnanos paří k problémům, na něž není v makroekonom jednoný pohled. Čás ekonomů zasává názor, že mírná nflace smuluje agregání popávku a ím smuluje výkonnos ekonomky a zaměsnanos. Zaímco v keynesánské ekonom převažuje jednoznačně zdůraznění ohoo pozvního momenu, v monearscké ekonom je efek směrem ke smulac výkonnos zpochybněn. Využjeme-l jž uvedeného klasckého a keynesánského modelu rovnováhy, pochopíme souvslos keynesánské argumenace sanovsko ekonomů vycházejících z klasckého modelu, keří zdůrazňují, že v delším období neexsuje vzah mez nflací a produkem. Dopady nflace jsou závslé na om, zda je svým charakerem vyrovnaná č nevyrovnaná. Inflace je vyrovnaná, pokud nemění relavní ceny. Nevyrovnaná nflace způsobuje výše uvedené efeky. Svoj rol hraje okolnos, zda je nflace ancpovaná č neancpovaná. Pokud by nflace byla vyrovnaná a ancpovaná, pak by s ní nebyly spojovány žádné negavní dopady na výkonnos a efekvnos ekonomky. Proože se nflace projevuje ve změnách cen, je nuno zdůrazn její negavní dopad na kvalu cenové nformace. Inflace znehodnocuje cenové nformace, což má vlv na fungování ržního mechansmu a jeho efekvu. Př posuzování dopadů nflace je nezbyné zdůrazn vlv empa. Pokud míra nflace dosahuje úrovně pádvé nflace, jsou její dopady na ekonomku jednoznačně negavní. Pádvá nflace desmuluje čnnos ekonomckých subjeků, prohlubuje nerovnováhu. Z hledska narušování rovnováhy jsou nezanedbaelné dopady na vnější hospodářské vzahy včeně měnových kursů (vz závěrečná kapola). Rosoucí míra nflace oslabuje posavení peněz v ekonomce a může vyvola úěk od peněz. Peníze jsou vylačovány z ržních ransakcí (přímá výměna) a ve funkc uchovaele hodno jsou upřednosněna akva, jejchž cenový vzesup je garancí alespoň uchování majeku. Rosoucí zájem o nemovos smuluje vzesup jejch cen ješě výraznějším empem, než je empo růsu cenové hladny. 5.5 Phllpsova křvka Vzah mez nflací a nezaměsnanosí je v makroekonom popsován pomocí Phllpsovy křvky, kerá byla na přelomu padesáých a šedesáých le zavedena jako násroj využívaný k nerpreac vzahu nflace a sledovaných hospodářských cílů. Na základě Phllpsovy nerpreace byl odvozen vzah mez nflací (mírou nflace) a nezaměsnanosí (mírou nezaměsnanos), zobrazený křvkou. Tao křvka bývá označována jako raná. Jedná se o verz, kerá vyjadřovala zv. subsuční eor nflace. Vyvářela přesvědčení, že země (vláda) může uskuečňova volbu mez nezaměsnanosí

9 a nflací a může s koup nžší úroveň nezaměsnanos za cenu, kerou bude vyšší míra nflace a naopak. Přom se předpokládalo, že eno vzah plaí jak pro kráké, ak pro dlouhé období. Koncem 6. le byla subsuční verze poprvé zpochybněna a výrazné pohyby cenových hladn počákem 7. le povrdly, že subsuční vzah mez nflací a nezaměsnanosí vykazuje sablu jen ehdy, pokud se nemění míra servačné nflace. Jeslže dojde ke změně, projeví se posunem křvky. Proo je dnes v analýze křvky důsledně odlšován charaker změn v krákém a dlouhém období. Obrázek č. 3: Krákodobá a dlouhodobá Phllpsova křvka míra nflace LPC C C IV. III. D D B B E 2 A II. A 1. SPC 2 I. SPC 1 V. u 1 u* míra nezaměsnanos Verkála předsavuje dlouhodobou křvku na úrovn přrozené míry nezaměsnanos (u * ). Krákodobá křvka s ndexem SPC 1 se vzahuje k výchozímu období. V bodě A je úroveň nezaměsnanos v rozsahu přrozené míry. Dojde-l v ekonomce k růsu produku, snžuje se míra nezaměsnanos a rose konkurence na sraně popávky na rhu práce. Důsledkem je mzdový vzesup ve srovnání s předchozím obdobím. Ekonomka se posouvá po krákodobé křvce směrem k bodu B. Vzesup mezd a cen se promíne do očekávání frem zaměsnanců, keří nyní očekávají vyšší nflac Rose servačná očekávaná nflace. Ekonomka se posouvá pří dané úrovn nezaměsnanos a výkonu do bodu C, krákodobá křvka se posunula. Nová křvka vyjadřuje, že př každé úrovn nezaměsnanos je vyšší míra nflace, neboť vzrosla očekávaná míra nflace. Fakory působící na výkon přesahující úroveň poencálního produku včeně ochoy pracova, omezí v následném období výkon a míra nezaměsnanos se vráí na úroveň přrozené míry (vzrose). Ekonomka se posune po křvce do bodu D. Míra nflace je vyšší než byla ve výchozím savu. Ekonomka je v rovnováze, reálný výkon nezaměsnanos se usálly na výchozí úrovn, ale nomnální velčny (ceny a nomnální produk) vzrosly. Krákodobá Phllpsova křvka vychází z předpokladu, že se nemění očekávaná míra nflace. Jeslže se zvýší očekávaná míra nflace, ržní subjeky je promínou do svých ržních ransakcí, dojde k posunu křvky směrem nahoru. Bude-l nezaměsnanos vyšší než odpovídá přrozené míře, bude nflace vykazova endenc k poklesu. Sablzova se bude pouze v případě, kdy je vyrovnána nabídka s popávkou na rhu práce. Pouze přrozená míra nezaměsnanos vyváří prosředí pro sablní míru nflace (různých rozměrů). Proo musí bý dlouhodobá Phllpsova křvka znázorněna verkálou.

cenová hladina průměrná cenová hladina v ekonomice klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření inflace:

cenová hladina průměrná cenová hladina v ekonomice klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření inflace: Inflace je růst všeobecné cenové hladny. Inflace 22.3.2012 cenová hladna průměrná cenová hladna v ekonomce klesá KUPNÍ SÍLA peněz měření nflace: 1. ndex spotřebtelských cen 2. ndex cen výrobců 3. deflátor

Více

Metodika odhadu kapitálových služeb

Metodika odhadu kapitálových služeb Vysoká škola ekonomcká v Praze Fakula nformaky a sasky aedra ekonomcké sasky Meodka odhadu kapálových služeb Prof. Ing. Sanslava Hronová, CSc., dr. h. c. Ing. Jaroslav Sxa, Ph.D. Prof. Ing. Rchard Hndls,

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

obsah Cenová hladina index spotřebitelských cen (CPI) PŘEDNÁŠKA č. 5 Inflace

obsah Cenová hladina index spotřebitelských cen (CPI) PŘEDNÁŠKA č. 5 Inflace obsah PŘEDNÁŠKA č. 5 Inflace Cenová hladina Měření inflace Příčiny a dopady inflace Ovlivňování inflace Prameny pro přednášku: ČSÚ, ČNB, M 1 2 Cenová hladina Inflace projev ekonomické nerovnováhy, jejímž

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA

MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA Přednáška 7 MĚNOVÁ POLITIKA, OČEKÁVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH, VÝNOSOVÁ KŘIVKA A INTERAKCE S MĚNOVÝM KURZEM (navazující přednáška na přednášku na éma inflace, měnová eorie a měnová poliika) Měnová poliika

Více

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu Makroekonomické modely se zabývají modelováním a analýzou vzahů mezi agregáními ekonomickými veličinami jako je důchod, spořeba, invesice, vládní výdaje,

Více

8 Monetární politika. Teoretická východiska. Cíle a nástroje monetární politiky. Monetární politika v modelu IS-LM

8 Monetární politika. Teoretická východiska. Cíle a nástroje monetární politiky. Monetární politika v modelu IS-LM 8 Monetární poltka Teoretcká východska Cíle a nástroje monetární poltky Monetární poltka je druhem hospodářské poltky, která prostřednctvím ovlvňování nabídky peněz v ekonomce, usluje o dosažení makroekonomckých

Více

Zhodnocení historie predikcí MF ČR

Zhodnocení historie predikcí MF ČR E Zhodnocení hisorie predikcí MF ČR První experimenální publikaci, kerá shrnovala minulý i očekávaný budoucí vývoj základních ekonomických indikáorů, vydalo MF ČR v lisopadu 1995. Tímo byl položen základ

Více

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Indexy základní, řeězové a empo přírůsku Aleš Drobník srana 1 7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU V kapiole Indexy při časovém srovnání jsme si řekli: Časové srovnání vzniká, srovnáme-li jednu

Více

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR

Inflace. Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Inflace Jak lze měřit míru inflace Příčiny inflace Nepříznivé dopady inflace Míra inflace a míra nezaměstnanosti Vývoj inflace v ČR Co je to inflace? Inflace není v původním význam růst cen. Inflace je

Více

MODEL IS-LM-BP.

MODEL IS-LM-BP. MODEL IS-LM-BP OBECNÁ FAKTA Krátké období: Nedochází ke změně cenové hladny r= Nevyužté kapacty v ekonomce pod potencálním produktem Úroková míra endogenní nepadá z nebes je určována v modelu Otevřená

Více

www.thunova.cz Kapitola 8 INFLACE p w CPI CPI

www.thunova.cz Kapitola 8 INFLACE p w CPI CPI Kapitola 8 INFLACE Inflace = růst všeobecné cenové hladiny všeobecná cenová hladina průměrná cenová hladina v ekonomice vyjadřujeme jako míru inflace (procentní růst) při inflaci kupní síla peněz a když

Více

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD

FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD FAKULTA APLIKOVANÝCH VĚD ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Semesrální práce z předměu KMA/MAB Téma: Schopnos úrokového rhu předvída sazby v době krize Daum: 7..009 Bc. Jan Hegeď, A08N095P Úvod Jako éma pro

Více

Obsah. Inflace. Inflace Měření, typy, příčiny inflace Phillipsovakřivka Dopady, protiinflační politika Řízení inflace v ČR.

Obsah. Inflace. Inflace Měření, typy, příčiny inflace Phillipsovakřivka Dopady, protiinflační politika Řízení inflace v ČR. Obsah Inflace Měření, typy, příčiny inflace Phillipsovakřivka Dopady, protiinflační politika Řízení inflace v ČR Def: P prům. úroveň cen určitého souboru statků v běžném období ve srovnáním se zákl. období

Více

Inflace. Makroekonomie I. Osnova k teorii inflace. Co již známe? Vymezení podstata inflace. Definice inflace

Inflace. Makroekonomie I. Osnova k teorii inflace. Co již známe? Vymezení podstata inflace. Definice inflace Makroekonomie I Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Co již známe? Osnova k teorii inflace Deflátor HDP způsob měření inflace Agregátní

Více

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace

Makroekonomie I. Dvousektorová ekonomika. Téma. Opakování. Praktický příklad. Řešení. Řešení Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Téma Makroekonomie I Dvousektorová ekonomika opakování Inflace Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Opakování Dvousektorová ekonomika Praktický příklad Dvousektorová ekonomika je charakterizována

Více

Příloha č. 5 PLATEBNÍ MECHANISMUS. Část A

Příloha č. 5 PLATEBNÍ MECHANISMUS. Část A Měso Peřvald Příloha č. 5 PLATEBNÍ MECHANSMUS Čás A Příloha č. 5 - Nájemní a provozní smlouva pro novou kanalzac a čsírnu odpadních vod v Peřvaldě 1. POVAHA A ÚČEL PŘÍLOHY Č. 5 1.1 Tao Příloha č. 5 k éo

Více

Teorie obnovy. Obnova

Teorie obnovy. Obnova Teorie obnovy Meoda operačního výzkumu, kerá za pomocí maemaických modelů zkoumá problémy hospodárnosi, výměny a provozuschopnosi echnických zařízení. Obnova Uskuečňuje se až po uplynuí určiého času činnosi

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

Reálné opce. Typy reálných opcí. Výpočet hodnoty opce. příklady použití základních reálných opcí

Reálné opce. Typy reálných opcí. Výpočet hodnoty opce. příklady použití základních reálných opcí Reálné opce příklady použí základních reálných opcí Typy reálných opcí! Ukonč projek odsoup! Rozšíř projek expandova, růsová! Provozní! Záměny! Složená! Eapová! Jné? Výpoče hodnoy opce! Spojě pomocí řešení

Více

MODEL IS-LM.

MODEL IS-LM. MODEL IS-LM OBECNÁ FAKTA Krátké období: Nedochází ke změně cenové hladny r= Nevyužté kapacty v ekonomce pod potencálním produktem Úroková míra endogenní nepadá z nebes je určována v modelu Uzavřená ekonomka!

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Model IS-LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb a trhu peněz.

Model IS-LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb a trhu peněz. 3 Určení rovnovážné produkce v modelu -LM Teoretcká východska Model -LM je neokeynesánským modelem, jeho autorem je anglcký ekonom J.R. Hcks. Model -LM Zachycuje současnou rovnováhu na trhu zboží a služeb

Více

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Základní ransformace časových řad Veškeré násroje základní korelační analýzy, kam paří i lineární regresní (ekonomerické) modely

Více

Ekonomie II. Model IS-LM. Fiskální a monetární politika Část II.

Ekonomie II. Model IS-LM. Fiskální a monetární politika Část II. Ekonome II Model IS-LM. Fskální a monetární poltka Část II. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magsterského studjního programu Fakulty vojenského leadershpu Regstrační

Více

Inflace- všeobecný růst cenové hladiny (cen) v čase, inflace pokud je ekonomika v poklesu

Inflace- všeobecný růst cenové hladiny (cen) v čase, inflace pokud je ekonomika v poklesu Otázka: Finanční strategie Předmět: Ekonomie Přidal(a): Minninka Inflace- všeobecný růst cenové hladiny (cen) v čase, inflace pokud je ekonomika v poklesu Deflace- je opakem, všeobecný pokles cen v čase

Více

Studie proveditelnosti (Osnova)

Studie proveditelnosti (Osnova) Sudie provedielnosi (Osnova) 1 Idenifikační údaje žadaele o podporu 1.1 Obchodní jméno Sídlo IČ/DIČ 1.2 Konakní osoba 1.3 Definice a popis projeku (max. 100 slov) 1.4 Sručná charakerisika předkladaele

Více

Matematický popis systémů pracujících ve spojitém čase.

Matematický popis systémů pracujících ve spojitém čase. Maemacký pops sysémů pracujících ve spojém čase Vnější pops nelneárních sysémů, savový pops, sabla, kauzala Základní nformace Tao výuková jednoka, jako už všechny další následující, je pokračovací, ve

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD. Konvergence České republiky k EU (v porovnání s dalšími kandidátskými státy)

DIPLOMOVÁ PRÁCE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD. Konvergence České republiky k EU (v porovnání s dalšími kandidátskými státy) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE Konvergence České republky k EU (v porovnání s dalším kanddáským sáy Vypracoval: Bc. Crad Slavík Konzulan:

Více

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVIT V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIK Ramanová Ivea ABSTRAKT Příspěvek je věnován problemaice měření míry progresiviy zdanění pomocí indexu daňové progresiviy, kerý vychází z makroekonomických

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA DOKTORSKÁ DISERTAČNÍ PRÁCE VYTVÁŘENÍ TRŽNÍ ROVNOVÁHY VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKO-POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ Ing. Michal Malý Školiel: Prof. Ing. Jiří

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Invesujeme do vaší budoucnosi Ekonomika podniku Kaedra ekonomiky, manažersví a humaniních věd Fakula elekroechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Kriéria efekivnosi

Více

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově Skupinová obnova Při skupinové obnově se obnovují všechny prvky základního souboru nebo určiá skupina akových prvků najednou. Posup při skupinové obnově prvky, jež selžou v určiém období, je nuno obnovi

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE. nahrazující sdělení Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.10.2014 COM(2014) 675 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE nahrazující sdělení Komise o harmonizovaném rámci návrhů rozpočových plánů a zpráv o emisích dluhových násrojů

Více

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II 2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosi II Předpoklady: 020208 Pomůcky: papíry s grafy Př. 1: V abulce je naměřeno prvních řice sekund pohybu konkurenčního šneka. Vypoči: a) jeho průměrnou rychlos, b) okamžié

Více

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK

ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK ZPŮSOBY MODELOVÁNÍ ELASTOMEROVÝCH LOŽISEK Vzhledem ke skuečnosi, že způsob modelování elasomerových ložisek přímo ovlivňuje průběh vniřních sil v oblasi uložení, rozebereme v éo kapiole jednolivé možné

Více

Inflace. Inflace. You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Měření inflace

Inflace. Inflace. You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (http://www.novapdf.com) Měření inflace Inflace P prům. úroveň cen určitého souboru statků v běžném období ve srovnáním se zákl. období 2015 Spotřební koš (svetr, čokoláda, rum) ČR = 1000 P = 1 2016 Spotřební koš (svetr, čokoláda, rum) ČR =

Více

Dynamické systémy. y(t) = g( x(t), t ) kde : g(t) je výstupní fce. x(t) je hodnota vnitřních stavů

Dynamické systémy. y(t) = g( x(t), t ) kde : g(t) je výstupní fce. x(t) je hodnota vnitřních stavů Dynamcké sysémy spojé-dskréní, lneární-nelneární a jejch modely df. rovnce, přenos, savový pops. Tvorba a převody modelů. Lnearzace a dskrezace. Smulace. Analoge mez sysémy různé fyzkální podsay. Idenfkace

Více

1. Mezinárodní trh peněz

1. Mezinárodní trh peněz 1. Meznárodní trh peněz Na počátku 21. století je vývoj světového hospodářství slně ovlvněn procesem globalzace 1, v důsledku čehož dochází k dost výraznému otevírání národních ekonomk, které tak jž nemůžeme

Více

Peníze. Historie vzniku peněz. Nabídka peněz. Funkce peněz. PŘEDNÁŠKA č. 9. Peníze. Trh peněz

Peníze. Historie vzniku peněz. Nabídka peněz. Funkce peněz. PŘEDNÁŠKA č. 9. Peníze. Trh peněz Peníze PŘEDNÁŠKA č. 9 Peníze Trh peněz 1 2 Hstore vznku peněz Peníze jsou zvláštním statkem, který zprostředkovává výměnu ost. statků a jsou všeobecným ekvvalentem Vlastnost peněz trvanlvost přenosnost

Více

Porovnání způsobů hodnocení investičních projektů na bázi kritéria NPV

Porovnání způsobů hodnocení investičních projektů na bázi kritéria NPV 3 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6-7 září 2006 Porovnání způsobů hodnocení invesičních projeků na bázi kriéria Dana Dluhošová

Více

Inflace. Mojmír Sabolovič. Katedra finančního práva a národního hospodářství

Inflace. Mojmír Sabolovič. Katedra finančního práva a národního hospodářství Inflace Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství Inflace základní pojmy Inflace Makroekonomická nerovnováha, která se projevuje růstem cenové hladiny Růst peněžní zásoby v ekonomice

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne:

Název materiálu: ING. ZUZANA EKRTOVÁ Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_09 Název materiálu: INFLACE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný výstup: FINANČNÍ

Více

MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE

MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE MONETÁRNÍ A FISKÁLNÍ POLITIKA V OTEVŘENÉ EKONOMICE Stále krátké období NEMĚNÍ SE P!! Dopady fskální/monetární poltky na a S tím spojené další proměnné:

Více

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1

Inflace po vstupu do měnové unie vybrané problémy 1 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy 1 Jan Kubíček (leden 23, pracovní verze) Úvod Realia evropské měnové unie a edy společné moneární poliiky zalačuje do pozadí oázku inflačního diferenciálu

Více

11 Inflace a metody jejího léčení

11 Inflace a metody jejího léčení 11 Inflace a metody jejího léčení Teoretická východiska Inflace O inflaci hovoříme, pokud v ekonomice dochází k růstu cenové hladiny. Pokud cenová hladina klesá, hovoříme o deflaci. Dezinflace potom značí

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

Inovace a vytvoření odborných textů pro rozvoj klíčových. kompetencí v návaznosti na rámcové vzdělávací programy. education programs

Inovace a vytvoření odborných textů pro rozvoj klíčových. kompetencí v návaznosti na rámcové vzdělávací programy. education programs N V E S T C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační progra: Název oblas podpory: Název projek: Vzdělávání pro konkrenceschopnos Zvyšování kvaly ve vzdělávání novace a vyvoření odborných exů pro

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Tiul předpisu: Nařízení vlády o sanovení podmínek pro zařazení skupin výrobců, zajišťujících společný odby vybraných zemědělských komodi, do

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

Studie proveditelnosti (Osnova)

Studie proveditelnosti (Osnova) Sudie provedielnosi (Osnova) 1 Idenifikační údaje žadaele o podporu 1.1 Obchodní jméno Sídlo IČ/DIČ 1.2 Konakní osoba 1.3 Definice a popis projeku (max. 100 slov) 1.4 Sručná charakerisika předkladaele

Více

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření 1 - souhrnný výsledek za ORP Doazníkové šeření 1 - souhrnný výsledek za ORP Název ORP Polička Poče odpovědí 21 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V jakých oblasech výborně či velmi dobře spolupracujee

Více

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY INDIKÁTORY HODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI VÝDAJŮ MÍSTNÍCH ROZPOČTŮ DO OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Jana Soukopová Anoace Příspěvek obsahuje dílčí výsledky provedené analýzy výdajů na ochranu živoního prosředí z

Více

PJS Přednáška číslo 2

PJS Přednáška číslo 2 PJS Přednáška číslo Jednoduché elekromagnecké přechodné děje Předpoklady: onsanní rychlos všech očvých srojů (časové konsany delší než u el.-mg. dějů a v důsledku oho frekvence elekrckých velčn. Pops sysému

Více

Philipsova křivka Definice a tvary Philipsovy křivky Phillipsova křivka byla objevena v roce 1958 novozélandským ekonomem A. W.

Philipsova křivka Definice a tvary Philipsovy křivky Phillipsova křivka byla objevena v roce 1958 novozélandským ekonomem A. W. Philipsova křivka Definice a tvary Philipsovy křivky Phillipsova křivka byla objevena v roce 1958 novozélandským ekonomem A. W. Phillipsem, který zkoumal vztah mezi mírou nezaměstnanosti a růstem nominálních

Více

1. Agregátní nabídka AS :úhrn nabízených produkt pro finální užití (ne meziprodukty)

1. Agregátní nabídka AS :úhrn nabízených produkt pro finální užití (ne meziprodukty) Mak 3 : agregátní nabídka a otávka. Agregátní nabídka AS :úhrn nabízených rodukt ro fnální užtí (ne mezrodukty) 2. Determnanty AS : využtelné výrobní zdroje (ráce, katál, da) techncký okrok hos. oltka

Více

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují?

Léto 2005. Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlastně ovlivňují? NEWTON College, a. s. www.newoncollege.cz Léo 25 Výzkumná práce 2 Peníze a ekonomika: Jak se vlasně ovlivňují? Makroekonomický vývoj 12 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 31 Prognóza ekonomických

Více

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Unverza Tomáše Ba ve Zlíně ABOATONÍ VIČENÍ EEKTOTEHNIKY A PŮMYSOVÉ EEKTONIKY Název úlohy: Zpracoval: Měření čnného výkonu sřídavého proudu v jednofázové sí wamerem Per uzar, Josef Skupna: IT II/ Moravčík,

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ PŘI MODELOVÁNÍ VZTAHŮ MEZI ČASOVÝMI ŘADAMI

ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ PŘI MODELOVÁNÍ VZTAHŮ MEZI ČASOVÝMI ŘADAMI Polcká ekonome 49:, sr. 58-73, VŠE Praha,. ISSN 3-333 Rukops ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ PŘI MODELOVÁNÍ VZAHŮ MEZI ČASOVÝMI ŘADAMI Josef ARL, Šěpán RADKOVSKÝ, Vsoká škola ekonomcká, Praha, Česká národní banka, Praha.

Více

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT. Inflace. Ing. Dagmar Palatová.

Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT. Inflace. Ing. Dagmar Palatová. Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Inflace Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Inflace - pojmy inflace makroekonomická nerovnováha, která se projevuje růstem cenové hladiny růst

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Efektivnost českého bankovního sektoru v letech

Efektivnost českého bankovního sektoru v letech WORKING PAPER 09/2010 Efekvnos českého bankovního sekoru v leech 2000 2009 Rosslav Saněk Září 2010 Řada sudí Workng Papers Cenra výzkumu konkurenční schopnos české ekonomky je vydávána s podporou projeku

Více

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Agregátní nabídka a agregátní poptávka cena

Více

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1

Návod k obsluze. Vnitřní jednotka pro systém tepelných čerpadel vzduch-voda s příslušenstvím EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 Vniřní jednoka pro sysém epelných čerpadel vzduch-voda EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1 EKHBRD014ACY1

Více

1.5.3 Výkon, účinnost

1.5.3 Výkon, účinnost 1.5. Výkon, účinnos ředpoklady: 151 ř. 1: ři výběru zahradního čerpadla mohl er vybíra ze ří čerpadel. rvní čerpadlo vyčerpá za 1 sekundu,5 l vody, druhé čerpadlo vyčerpá za minuu lirů vody a řeí vyčerpá

Více

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně.

Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie. Správná odpověď je označena tučně. Přijímací řízení ak. r. 2010/11 Kompletní znění testových otázek - makroekonomie právná odpověď je označena tučně. 1. Jestliže centrální banka nakoupí na otevřeném trhu státní cenné papíry, způsobí tím:

Více

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KAPITOLA 7: MONETÁRNÍ POLITIKA, MODELY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonomie. Ostrava: MC Prom, str

FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonomie. Ostrava: MC Prom, str Lteratura: FRAIT, J., ZEDNÍČEK, R. Makroekonome. Ostrava: MC Prom, 1994. str. 17-27. DORNBUSCH, R., FISCHER, S. Makroekonome. Praha: SPN a Nadace Economcs,1994. ISBN 80-04-25 556-6. Kaptola 3. PAULÍK,

Více

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka CFO Club Praha, 20. února 2013 Stávající situace čs. ekonomiky Česká ekonomika se nachází již zhruba rok

Více

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Agregátní poptávka (AD): agregátní poptávka vyjadřuje různá množství statků a služeb (reálného produktu), která chtějí spotřebitelé, firmy, vláda a zahraniční

Více

v cenových hladinách. 2

v cenových hladinách. 2 roblematka reálné konvergence Reálná konvergence vmezuje sblžování ekonomcké úrovn dané zem s vbraným ukazatel vsplých zemí, nebo s jejch například ekonomckým uskupením. ato metoda je založena na konvergenc

Více

Podzim 2004. Výzkumná práce 2 Sektorové produktivity a relativní cena neobchodovatelných statků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic?

Podzim 2004. Výzkumná práce 2 Sektorové produktivity a relativní cena neobchodovatelných statků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic? Podzim 24 Výzkumná práce 2 Sekorové produkiviy a relaivní cena neobchodovaelných saků: Opravdu příliš mnoho povyku pro nic? Makroekonomický vývoj 15 Akuální makroekonomický vývoj České republiky 32 Prognóza

Více

AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS

AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS AS V DLOUHÉM OBDOBÍ + MODEL AD-AS AS V DLOUHÉM OBDOBÍ Průsečík AD a krátkodobé AS krátkodobá rovnováha Poptávané množství se rovná nabízenému Bod E 1 značí krátkodobou rovnováhu + krátkodobý rovnovážný

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 10/2003 Konvergence nominální a reálné výnosnosi finančního rhu implikace pro poby koruny v mechanismu ERM II Vikor Kolán INSTITUT PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU

Více

Rovnováha trhu zboží a služeb a křivka IS

Rovnováha trhu zboží a služeb a křivka IS Předpoklady modelu Krátké období fixní cenová hladina Nominální veličina = reálné veličině Dokonalá kapitálová mobilita Domácí úroková míra = světové úrokové míře Vhodnost pro malou otevřenou ekonomiku

Více

Věstník ČNB částka 25/2007 ze dne 16. listopadu 2007

Věstník ČNB částka 25/2007 ze dne 16. listopadu 2007 Třídící znak 1 0 7 0 7 6 1 0 ŘEDITEL SEKCE BANKOVNÍCH OBCHODŮ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY VYHLAŠUJE ÚPLNÉ ZNĚNÍ OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 2/2003 VĚST. ČNB, KTERÝM SE STANOVÍ PODMÍNKY TVORBY POVINNÝCH MINIMÁLNÍCH

Více

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH

KONCEPT UDRŽITELNOSTI NEGATIVNÍ ČISTÉ INVESTIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH KONCEP UDRŽIELNOSI NEGAIVNÍ ČISÉ INVESIČNÍ POZICE A JEHO APLIKACE NA PŘÍKLADU ČESKÉ REPUBLIKY V LEECH 1999 2011 Karel Brůna, Vysoká škola ekonomická v Praze 1 1. Úvod Pro ranziivní ekonomiky je ypické,

Více

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování 7 mezinárodní konference Finanční řízení podniků a finančních insiucí Osrava VŠB-U Osrava Ekonomická fakula kaedra Financí 8 9 září 00 plikace analýzy cilivosi při finačním rozhodování Dana Dluhošová Dagmar

Více

Základní škola Ústí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Ústí nad Labem. Příloha č.1. K SMĚRNICI č. 1/2015 - ŠKOLNÍ ŘÁD

Základní škola Ústí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Ústí nad Labem. Příloha č.1. K SMĚRNICI č. 1/2015 - ŠKOLNÍ ŘÁD Základní škola Úsí nad Labem, Rabasova 3282/3, příspěvková organizace, 400 11 Úsí nad Labem GSM úsředna: +420 725 596 898, mob.: +420 739 454 971, hp://www.zsrabasova.cz IČ 44553145, BANKOVNÍ SPOJENÍ -

Více

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STEJNOSMĚRNÝ PROUD Práce a výkon TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STEJNOSMĚRNÝ ROUD ráce a výkon TENTO ROJEKT JE SOLUFINANCOVÁN EVROSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZOČTEM ČESKÉ REUBLIKY. ráce a výkon elekrického proudu rochází-li elekrický proud jakýmkoli spořebičem,

Více

Working Papers Pracovní texty

Working Papers Pracovní texty Working Papers Pracovní exy Working Paper No. 2/23 Inflace po vsupu do měnové unie vybrané problémy Jan Kubíček INSIU PRO EKONOMICKOU A EKOLOGICKOU POLIIKU A KAERA HOSPOÁŘSKÉ POLIIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ

Více

Prémie nad inflaci. Garantovaný vklad s prémií Srpen 2013

Prémie nad inflaci. Garantovaný vklad s prémií Srpen 2013 Prémie nad inflaci Garantovaný vklad s prémií Srpen 2013 Prémie nad inflaci Centrální banky opakovaně deklarují zvýšenou toleranci kinflaci, kterou se vřadě případů snaží cíleně povzbudit extrémně uvolněnou

Více

Makroekonomie I. Model Agregátní nabídky Agregátní poptávky

Makroekonomie I. Model Agregátní nabídky Agregátní poptávky Přednáška 4. Model AS -AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova přednášky: Souhrnné opakování předchozí přednášky : Hospodářské cykly a sektory ekonomiky Agregátní poptávka

Více

Věstník ČNB částka 16/2004 ze dne 25. srpna 2004

Věstník ČNB částka 16/2004 ze dne 25. srpna 2004 Třídící znak 1 0 6 0 4 6 1 0 ŘEDITEL SEKCE BANKOVNÍCH OBCHODŮ VYHLAŠUJE Ú P L N É Z N Ě N Í OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 2/2003 VĚST. ČNB, KTERÝM SE STANOVÍ MINIMÁLNÍ VÝŠE LIKVIDNÍCH PROSTŘEDKŮ A PODMÍNKY

Více

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je.

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Pravděpodobnos a saisika 0. ČASOVÉ ŘADY Průvodce sudiem Využijeme znalosí z předchozích kapiol, především z 9. kapioly, kerá pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Předpokládané znalosi Pojmy

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Národní hospodářství 2 Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora:

Více

Makroekonomická rovnováha, Hospodářský cyklus, Inflace

Makroekonomická rovnováha, Hospodářský cyklus, Inflace Makroekonomická rovnováha, Hospodářský cyklus, Inflace Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph. D. Makroekonomická rovnováha Krátkodobá křivka nabídky (AS S ) je stoupající, znázorňuje, že krátkodobě nabídka citlivě

Více

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu

Stýskala, L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y. Vítězslav Stýskala TÉMA 6. Oddíl 1-2. Sylabus k tématu Sýskala, 22 L e k c e z e l e k r o e c h n i k y Víězslav Sýskala TÉA 6 Oddíl 1-2 Sylabus k émau 1. Definice elekrického pohonu 2. Terminologie 3. Výkonové dohody 4. Vyjádření pohybové rovnice 5. Pracovní

Více

C Predikce vývoje makroekonomických indikátorů

C Predikce vývoje makroekonomických indikátorů C Predikce vývoje makroekonomických indikáorů Prameny abulek a grafů: ČSÚ, Eurosa C.1 Ekonomický výkon Minulý vývoj HDP Sezónně očišěný HDP 2 ve 3. čvrleí 2012 mezičvrleně klesl o 0,3 % (proi 0,2 %). Meziročně

Více

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Vladimíra Bartejsová, Manažerka investičních produktů Praha, 2. květen 2016 Agenda dnešního online semináře Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR 1. Politika

Více

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace Téma cvičení Makroekonomie I Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Osnova k teorii inflace Vymezení

Více

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 Hlavní poslání centrální banky Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 1 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: určuje měnovou politiku vydává bankovky a mince řídí

Více

Reagenční funkce a hodnota podniku vliv nákladů cizího kapitálu a daní

Reagenční funkce a hodnota podniku vliv nákladů cizího kapitálu a daní Reagenční funkce a hodnoa podniku vliv nákladů cizího kapiálu a daní prof. Miloš Mařík, doc. Pavla Maříková Článek je zpracován jako jeden z výsupů výzkumného projeku Fakuly financí a účenicví VŠE Praha,

Více

I N F L A C E. Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč.

I N F L A C E. Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč. I N F L A C E Mgr. Erika Chmelířová, CHM_62_INOVACE_8.M.32 8. ročník (VI/2 EU OPVK) 15.5.2013 Matematické praktikum 8. roč. INFLACE 5 1 17:55 1 Výukový materiál je připraven pro 9. ročník s využitím Power

Více