5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [4 body] Je dán autonomní systém

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [4 body] Je dán autonomní systém"

Transkript

1 Inženýrská matematika Ukázk a archiv závěrečných písemných prací jaro 05 Vtvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult ENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného základu (reg. č. CZ..07/..00/8.00) za přispění finančních prostředků EU a státního rozpočtu Ceské republik.

2 . [povinný] (Jerold T. Hanh [984], Tree volume and biomass equations for the lake states.) Odhad pro objem stromu v okolí jezera ichigan je dán vztahem V = b 0 + b D H, kde V je brutto objem, D průměr v úrovni prsou, H užitková délka a b 0, b empirické koeficient. Vjádřete D jako funkci ostatních parametrů.. [4 bodů] Uvažujme diferenciální operátor L[] = + a(). a) Dokažte, že zadaný operátor je lineární. b) Ukažte, jak se námi uvažovaný operátor chová vzhledem k součinu funkcí, tj. jsou-li u a v funkce, napište, čemu se rovná L[uv] c) Ukažte, jak se námi uvažovaný operátor chová vzhledem k součinu kostant a funkce, tj. jsou-li C konstanta a u funkce, napište, čemu se rovná L[Cu] 5. [0 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + + =. 6. [8 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina i funkce, která ji ohraničuje, jsou na obrázku. Případné bod důležité pro výpočet integrálu si dopočítejte sami. = ( ) 3. [6 bodů] a) Napište, obecný tvar diferenciální rovnice se separovanými proměnnými. b) Jak poznáme, zda rovnice = f(, ) je či není rovnice se separovatelnými proměnnými. Napište efektivní nutnou a postačující podmínku na funkci f, která zaručí, že uvažovaná rovnice je rovnicí se separovanými proměnnými. 4. [4 bod] Napište definici a) parciální derivace podle, b) parciální derivace podle a c) suprema množin. 7. [4 bod] Vpočtěte obě parciální derivace prvního řádu funkce z = + 8. [4 bod] Je dán autonomní sstém = = a jeho stacionární bod [, ]. Určete vlastní hodnot Jakobiho matice v tomto bodě a tp stacionárního bodu.

3 . [povinný] (Vhláška inisterstva zemědělství č. 55/999 Sb., o způsobu výpočtu výše újm nebo škod způsobené na lesích 9) Škoda ze snížení přírůstu lesního porostu v důsledku okusu zvěří nebo hospodářskými zvířat se vpočte podle vzorce S = ZK N p N kde S je roční škoda ze snížení přírůstu lesního porostu v důsledku okusu zvěří nebo hospodářskými zvířat, Z je hodnota ročního přírůstu podle skupin dřevin uvedená v příloze vhlášk, K je koeficient vjadřující míru poškození podle stupňů poškození, jehož hodnota se určí podle příloh, N p je počet poškozených sazenic, maimálně však,3 násobek minimálního počtu a N je skutečný počet jedinců, maimálně do výše,3 násobku minimálního počtu. Pro správné stanovení a případnou opravu koeficientu K je nutno umět tento koeficient vjádřit jako funkci ostatních proměnných. Vpočtěte ze vzorce K. 5. [8 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + + =. 6. [8 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina i funkce, která ji ohraničuje, jsou na obrázku. Případné bod důležité pro výpočet integrálu si dopočítejte sami. =. [4 bodů] Uvažujme diferenciální operátor prvního řádu L[] = + a(). a) Dokažte, že zadaný operátor je lineární. b) Popište, jak spolu souvisí řešení nehomogenní a asociované homogenní lineární diferenciální rovnice. Jak tuto souvislost vužíváme při hledání obecného řešení LDR? c) Ukažte, jak vlastnost popsaná v předchozím bodě vplývá z linearit. 3. [6 bodů] Napište, jak poznáme zda funkce f(, ) dvou proměnných má ve svém stacionárním bodě ( 0, 0 ) lokální etrém a jaký. 4. [4 bod] Napište definici a) parciální derivace podle, b) parciální derivace podle a c) hraničního bodu množin R. 7. [4 bod] Vpočtěte obě parciální derivace prvního řádu funkce z = ln( + + ). 8. [6 bodů] Je dán autonomní sstém a jeho stacionární bod S = = + = + [ 3 4, ]. a) Určete vlastní hodnot Jakobiho matice v tomto bodě a tp stacionárního bodu S. b) Najděte všechn stacionární bod sstému (Jakobiho matici v těchto bodech již nezkoumejte).

4 . [povinný] ( Chézho_rovnice) Chézho rovnice je vztahem pro výpočet rchlosti vod v otevřeném kortě v = C Ri, kde v označuje rchlost, R hdraulický poloměr, i sklon čár energie a C je Chézho rchlostní součinitel. Vjádřete R jako funkci proměnných v, C a i.. [ bodů] a) Napište definici parciálních derivací funkce dvou proměnných f(, z) podle a podle. b) Napište vzorec pro tečnou rovinu ke grafu funkce dvou proměnných z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište vzorec pro lineární aproimaci funkce dvou proměnných z = f(, ) v okolí bodu ( 0, 0 ). d) Zformulujte Schwarzovu větu o smíšených parciálních derivacích druhého řádu. 3. [4 bod] Napište, jak spolu souvisí lokální etrém funkce dvou proměnných a parciální derivace (Fermatova věta). 4. [8 bodů] Napište obecný tvar lineární diferenciální rovnice druhého řádu s konstantními koeficient a rozepište všechn případ, jak volíme dvě lineárně nezávislá řešení a kd jednotlivé případ nastávají. 5. [8 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + = e. 6. [8 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina je čtvrtina jednotkového kruhu v prvním kvadrantu (na obrázku). 7. [4 bod] Vpočtěte obě parciální derivace prvního řádu funkce z = [6 bodů] Je dán autonomní sstém = ( ) = + 8 a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete vlastní hodnot Jakobiho matice v tomto bodě a tp stacionárního bodu S. b) Najděte všechn stacionární bod sstému (Jakobiho matici v těchto bodech již nezkoumejte).

5 . [povinný] Objem válce o výšce 30cm je l. Při zachování poloměru je nutno objem válce zvětšit o 5%. Jaká musí být výška nového válce, ab měl požadovaný objem? Vzorce pro objem a povrch válce o poloměru podstav r a výšce h jsou V = πr h a S = πr(r + h). 6. [6 bodů] Vpočtěte dvojný integrál sin dd. nožina je zadána na obrázku. π. [ bodů] a) Napište definici parciálních derivací funkce dvou proměnných f(, z) podle a podle. b) Napište vzorec pro hesián a velmi stručně popište, při studiu jakých objektů jsme hesián používali a k čemu. c) Napište vzorec pro Jacobiho matici a velmi stručně popište, při studiu jakých objektů jsme Jacobiho matici používali a k čemu. 3. [4 bod] Buď A neprázdná zdola ohraničení množina reálných čísel. Definujte pojm dolní závora množin A a infimum množin A. 4. [8 bodů] Dvojný integrál počítáme převodem na integrál dvojnásobný. Za určitých podmínek je možné jej vpočítat jednodušeji, jako součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. Zformulujte tto podmínk a zformulujte příslušnou větu o převodu dvojného integrálu na součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. (Jedná se o jeden z důsledků Fubiniov vět. Napište jenom tvrzení vět, odvození uváděné na přednášce nepište.) 5. [8 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + e = [6 bodů] Najděte jeden libovolný stacionární bod funkce z = + a rozhodněte, zda v něm nastává lokální etréma jaký. (Stacionární bod jsou celkem tři. Stačí najít a všetřovat jeden libovolný z nich.) 8. [6 bodů] Je dán autonomní sstém = + 8 = + a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu. b) Najděte i všechn další stacionární bod sstému. Jejich tp nezkoumejte.

6 . [povinný] Hmotnost tatranek se po zavedení nové sazb DPH zmenšila ze 40 gramů na 33 gramů. O kolik to je procent? (Numerick dopočítávat nemusíte.). [5 bodů] a) Napište rovnici pro tečnou rovinu ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). b) Napište vzorec pro jeden krok velikosti h Eulerovou metodou pro počáteční úlohu = f(, ), ( 0 ) = [6 bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu. Zapište pomocí tohoto operátoru následující výrok a) je řešením rovnice + a() = sin(). b) je řešením rovnice + a() = 0. Jak musí vpadat pravá strana diferenciální rovnice, ab jedním z řešení bla c) funkce + d) funkce + 4. [ bodů] Vpište tp stacionárních bodů autonomních sstémů a ke každému tpu připojte obrázek zachcující tpický tvar trajektorií a jak vpadají vlastní čísla v tomto bodě. Pokud pro daný tp stacionárního bodu eistuje stabilní a nestabilní varianta, uvažujte každou z těchto variant samostatně. 5. [0 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + + = 4e. Návod: partikulární řešení hledejte ve tvaru p = (a+b)e 6. [4 bod] Vpočtěte dvojný integrál ( + )dd. nožina je zadána na obrázku. 7. [8 bodů] Najděte všechn tři stacionární bod funkce z = + a rozhodněte, zda v nich nastávají lokální etrém a jaké. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = = a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S.

7 . [povinný] aimální napětí τ ve smku je při dimenzování nosníku dáno vzorcem τ = F a, πd 4 kde F a je síla a d jeden z rozměrů. Pro zadané F a a τ je nutno určit d. Vjádřete z rovnice d jako funkci proměnných F a a τ.. [ bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu. a) Dokažte, že je opravdu lineární. Tj buď dokažte, že zachovává linární kombinaci funkcí, nebo že zachovává součet funkcí a násobek konstantou. 5. [6 bodů] Napište a) definici parciální derivace funkce z = f(, ) podle, b) vzorec pro tečnou rovinu ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). 6. [5 bodů] Vpočtěte dvojný integrál ( + )dd. nožina je zadána na obrázku. b) Ukažte, jak z vlastností v předchozím bodě vplývá, že násobek řešení homogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu ja také řešením této rovnice. c) Ukažte, jak z vlastností v prvním bodě vplývá, že součet řešení dané nehomogenní LDR prvního řádu a asociované homogenní rovnice je řešením uvažované nehomogenní rovnice. 3. [5 bodů] V některých specializovaných případech je možno zapsat dvojný integrál jako součin dvou jednoduchých integrálů. Charakterizujte tto případ. Přesněji: napište, jak musí vpadat integrační oblast, jak musí vpadat integrovaná funkce a jak vpadá výsledný vzorec. 4. [0 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + = e. 7. [7 bodů] Pro funkce f(, ) = e a g = + vpočtěte následující tři parciální derivace: f, f, g 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = = + a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S.

8 . [povinný] Při zkoumání proudění v otevřeném kortě se používá Froudeho číslo F, dané vzorcem F = v gh, kde v, g a h jsou příslušné fzikální veličin nebo konstant. Vjádřete z této rovnice veličinu h.. [6 bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu. Dokažte, že je opravdu lineární. Tj buď dokažte, že zachovává linární kombinaci funkcí, nebo že zachovává součet funkcí a násobek konstantou. 3. [6 bodů] Napište, jak poznáme zda funkce f(, ) dvou proměnných má ve svém stacionárním bodě ( 0, 0 ) lokální etrém a jaký. 4. [ bodů] Napište a) Definici parciální derivace funkce z = f(, ) podle. b) Vzorec pro tečnou rovinu ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Obecný tvar diferenciální rovnice se separovanými proměnnými. d) Kritérium, které umožňuje určit, zda rovnice = ϕ(, ) je či není rovnicí se separovanými proměnnými. 5. [0 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + =. Návod: Při výpočtu vužijte jeden z integrálů na dolní straně této stránk. 6. [5 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina je zadána na obrázku. 7. [6 bodů] Pro funkci f(, ) = ln( ) vpočtěte obě parciální derivace prvního řádu. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = = 3 a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S.

9 . [povinný] (Vhláška inisterstva zemědělství č. 55/999 Sb., o způsobu výpočtu výše újm nebo škod způsobené na lesích 9) Škoda ze snížení přírůstu lesního porostu v důsledku okusu zvěří nebo hospodářskými zvířat se vpočte podle vzorce S = ZK N p N kde S je roční škoda ze snížení přírůstu lesního porostu v důsledku okusu zvěří nebo hospodářskými zvířat, Z je hodnota ročního přírůstu podle skupin dřevin uvedená v příloze vhlášk, K je koeficient vjadřující míru poškození podle stupňů poškození, jehož hodnota se určí podle příloh, N p je počet poškozených sazenic, maimálně však,3 násobek minimálního počtu a N je skutečný počet jedinců, maimálně do výše,3 násobku minimálního počtu. Pro správné stanovení a případnou opravu koeficientu K je nutno umět tento koeficient vjádřit jako funkci ostatních proměnných. Vpočtěte ze vzorce K.. [4 bodů] Uvažujme diferenciální operátor prvního řádu L[] = + a(). a) Dokažte, že zadaný operátor je lineární. b) Popište, jak spolu souvisí řešení nehomogenní a asociované homogenní lineární diferenciální rovnice. Jak tuto souvislost vužíváme při hledání obecného řešení LDR? c) Ukažte, jak vlastnost popsaná v předchozím bodě vplývá z linearit. 3. [6 bodů] Napište, jak poznáme zda funkce f(, ) dvou proměnných má ve svém stacionárním bodě ( 0, 0 ) lokální etrém a jaký. 4. [4 bod] Napište definici a) parciální derivace podle, b) parciální derivace podle a c) hraničního bodu množin R. 5. [8 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + + =. 6. [8 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina i funkce, která ji ohraničuje, jsou na obrázku. Případné bod důležité pro výpočet integrálu si dopočítejte sami. = 3 7. [4 bod] Vpočtěte obě parciální derivace prvního řádu funkce z = ln( + + ). 8. [6 bodů] Je dán autonomní sstém = = a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete vlastní hodnot Jakobiho matice v tomto bodě a tp stacionárního bodu S. b) Najděte všechn stacionární bod sstému (Jakobiho matici v těchto bodech již nezkoumejte).

10 . [povinný] Objem válce je nutno zvětšit o 0% při zachování výšk. O kolik procent (nebo kolikrát) je nutno zvětšit poloměr podstav, abchom dosáhli potřebného objemu. Vzorce pro objem a povrch válce o poloměru podstav r a výšce h jsou. [6 bodů] V = πr h a S = πr(r + h). a) Napište definici parciálních derivací funkce dvou proměnných f(, ) podle a podle. b) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). 5. [8 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + e = [6 bodů] Vpočtěte dvojný integrál nožina je zadána na obrázku. = 3 dd. 3. [0 bodů] Diferenciální rovnice. a) Definujte pojem wronskián lineární diferenciální rovnice druhého řádu a popište, k čemu se používá. b) Trénováním znalostních testů je možné test napsat nejvýše na ma = 00 bodů. Karel dnes napsal test na (0) = 0 bodů a začne test trénovat. V den t napíše test na (t) bodů. Rchlost učení (tj. rchlost s jakou roste jeho bodový zisk z testů (t)) je přímo úměrná hodnotě, která Karlovi chbí do maimálního možného bodového zisku a nepřímo úměrná času t (zapomínání apod.). Sestavte diferenciální rovnici modelující Karlovo učení, tj. sestavte diferenciální rovnici pro (t). 4. [8 bodů] Dvojný integrál počítáme převodem na integrál dvojnásobný. Za určitých podmínek je možné jej vpočítat jednodušeji, jako součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. Zformulujte tto podmínk a zformulujte příslušnou větu o převodu dvojného integrálu na součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. 7. [6 bodů] Najděte všechn stracionární bod funkce z = a rozhodněte, zda v nich jsou nebo nejsou lokální etrém. 8. [6 bodů] Je dán autonomní sstém = + 8 = a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu. b) Najděte i všechn další stacionární bod sstému. Jejich tp nezkoumejte.

11 . [povinný] Je jedno jestli cenu výrobku zvýšíme nejprve o 0 procent původní cen a poté o 5 procent nové cen, nebo jestli budeme postupovat naopak, nejprve zdražíme o 5 procent původní cen a poté o 0 procent cen nové? Jaká bude v jednotlivých případech výsledná cena? (O kolik procent nebo kolikrát bude všší než původní cena?) Návod: O 5 procent všší cena. NENÍ správná odpověď. Je správná pouze přibližně. Zajímá mne přesný výsledek a jak se k němu dojde. 5. [5 bodů] Určete parciální derivace podle následujících funkcí (derivace už nemusíte upravovat) a) z = + sin( + ) b) z = e c) z = 4. [ bodů] a) Napište definici parciálních derivací funkce dvou proměnných f(, z) podle a podle. b) Napište vzorec pro tečnou rovinu ke grafu funkce dvou proměnných z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište vzorec pro lineární aproimaci funkce dvou proměnných z = f(, ) v okolí bodu ( 0, 0 ). d) Napište podmínku, která zaručí, že rovnicí f(, ) = 0 je v okolí bodu [ 0, 0 ] vhovujícího této rovnici definována právě jedna spojitá funkce = g(). Napište, jak bude vpadat derivace g ( 0 ). 6. [0 bodů] Najděte obecné řešení nehomogenní lineární diferenciální rovnice druhého řádu + = 7. [5 bodů] Dvojný integrál funkce f(, ) přes množinu zapište jako dvojnásobný pro obě možná pořadí integrace. 3. [8 bodů] Napište obecný tvar homogenní lineární diferenciální rovnice druhého řádu s konstantními koeficient a rozepište všechn případ, jak volíme dvě lineárně nezávislá řešení a kd jednotlivé případ nastávají. 4. [5 bodů] Jaké podmínk musí splňovat funkce f ab počáteční úloha měla = f(, ), ( 0 ) = 0 a) řešení, (Peanova věta) b) právě jedno řešení. = (Průsečík na osách si dopočítejte sami.) 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = + = a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu.

12 . [povinný] Ohbový moment prostého nosníku je dán vzorcem = 8 ql. Vjádřete z tohoto vzorce veličinu L (délka nosníku).. [0 bodů] Pro lineární diferenciální operátor prvního řádu L[] = + a() a) dokažte, že je lineární, b) jsou-li u a v diferencovatelné funkce, odvoďte vztah pro L[u v]. 3. [0 bodů] a) Napište definici parciální derivace funkce f(, ) podle a podle. b) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište nutnou a postačující podmínku pro to, ab blo možno diferenciální rovnici = ϕ(, ) řešit pomocí separace proměnných, tj. ab blo možno funkci ϕ(, ) zapsat ve tvaru ϕ(, ) = f()g(). 4. [8 bodů] Ropná skvrna ve tvaru kruhu se na hladině šíří tak, že poloměr r roste rchlostí, která je nepřímo úměrná obsahu S. Sestavte diferenciální popisující závislost poloměru r na čase t a najděte její obecné řešení. 5. [5 bodů] Je[ dána funkce ] z = a její stacionární bod 3,. á funkce v tomto bodě lokální 3 etrém? Jaký? 6. [6 bodů] Najděte obecné řešení nehomogenní lineární diferenciální rovnice druhého řádu + = e 7. [6 bodů] Najděte kritickou cestu v následujícím grafu. A 3 B 8 4 H G D 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém 6 3 = + + = 3 + a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu. I E 3 F

13 . [povinný] Kvadratický střední průměr (QD, quadratic mean diameter) je veličina používaná v lesnictví k charakterizaci skupin stromů. Je dán vzorcem B Q = kn kde Q je kvadratický střední průměr, B je bazální plocha, n počet stromů a k konstanta. Vjádřete z tohoto vzorce veličinu n.. [ bodů] a) Napište definici parciální derivace funkce f(, ) podle a podle. b) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište definici gradientu funkce z = f(, ) a jeho geometrický význam. (Jak souvisí s vrstevnicemi?). d) Jaké je tvrzení Schwarzov vět (o derivacích druhého řádu)? Předpoklad vět vpisovat nemusíte. 3. [8 bodů] a) Napište obecný tvar diferenciální rovnice se separovatelnými proměnnými. b) Napište obecně, jak hledáme konstantní řešení této rovnice. c) Napište obecně, jak hledáme nekonstatní řešení této rovnice. 4. [5 bodů] Zformulujte Fermatovu větu (udává souvislost mezi prvními derivacemi a lokálními etrém) pro funkci dvou proměnných. 5. [5 bodů] Pro funkci z = ln( + + ) vpočtěte parciální derivace z a z 6. [6 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + 4 = 6 7. [9 bodů] Vpočtěte dvojný integrál dd. nožina i funkce, která ji ohraničuje, jsou na obrázku. Případné bod důležité pro výpočet integrálu si dopočítejte sami. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = + + = 3 + = 3 a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu.

14 . [povinný] (Jerold T. Hanh [984], Tree volume and biomass equations for the lake states.) Odhad pro objem stromu v okolí jezera ichigan je dán vztahem V = b 0 + b D H, kde V je brutto objem, D průměr v úrovni prsou, H užitková délka a b 0, b empirické koeficient. Vjádřete D jako funkci ostatních parametrů. 5. [6 bodů] Pro funkci z = a bod [, ] zjistěte, zda se jedná o stacionární bod této funkce a určete, zda v tomto bodě funkce má lokální etrém a jaký. 6. [5 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + 6 = 5. [ bodů] a) Napište definici parciální derivace funkce f(, ) podle. b) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište definici gradientu funkce z = f(, ) a jeho geometrický význam. (Jak souvisí s vrstevnicemi?). d) Napište podmínku, která zaručí, že rovnicí f(, ) = 0 je v okolí bodu [ 0, 0 ] vhovujícího této rovnici implicitně definována právě jedna spojitá funkce = g(). 7. [9 bodů] Vpočtěte dvojný integrál ( + )dd. nožina je čtvrtina jednotkového kruhu v prvním kvadrantu (na obrázku). 3. [8 bodů] Uvažujme diferenciální operátor prvního řádu L[] = + a(). a) Napište, co rozumíme tím kdž tvrdíme, že zadaný operátor je lineární. (Linearitu dokazovat nemusíte.) b) Popište, jak spolu souvisí řešení nehomogenní a asociované homogenní lineární diferenciální rovnice. c) Ukažte, jak vlastnost popsaná v předchozím bodě vplývá z linearit. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = + + = 4. [5 bodů] Zformulujte Fermatovu větu (udává souvislost mezi prvními derivacemi a lokálními etrém) pro funkci dvou proměnných. a jeho stacionární bod S = [0, ]. Určete tp stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu.

15 . [povinný] Ohbový moment prostého nosníku je dán vzorcem = 8 ql. Veličina L (délka nosníku)se zmenší o 0%. O kolik procent se zmenší.. [0 bodů] Pro lineární diferenciální operátor prvního řádu L[] = + a() a) dokažte, že je lineární, b) popište, jak spolu souvisí řešení rovnic 3. [0 bodů] L[] = 0 a L[u] = b(). a) Napište definici parciální derivace funkce f(, ) podle a podle. b) Napište definici gradientu a divergence. U funkcí f(, ) = ++ 3, F (, ) = ( +, + 3 ) vpočtěte gradient a divergenci ve všech případech, kd je tato operace definována. c) Napište nutnou a postačující podmínku pro to, ab blo možno diferenciální rovnici = ϕ(, ) řešit pomocí separace proměnných, tj. ab blo možno funkci ϕ(, ) zapsat ve tvaru ϕ(, ) = f()g(). 4. [5 bodů] Je[ dána funkce ] z = a její stacionární bod 3,. á funkce v tomto bodě lokální 3 etrém? Jaký? 5. [8 bodů] Dvojný integrál počítáme převodem na integrál dvojnásobný. Za určitých podmínek je možné jej vpočítat jednodušeji, jako součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. Zformulujte tto podmínk a zformulujte příslušnou větu o převodu dvojného integrálu na součin dvou integrálů funkce jedné proměnné. 6. [6 bodů] Najděte obecné řešení nehomogenní lineární diferenciální rovnice + = 7. [6 bodů] Na druhé straně papíru je nareslen graf a začátek řešení, kd pomocí Dijkstrova algoritmu hledáme v grafu délku nejkratší cest z A do Z. Vsvětlete stručně a heslovitě, ale dostatečně podrobně, jak budou vpadat další dva krok tohoto algoritmu (jak budou vnikat další dva řádk tabulk) Napište délku nejkratší cest. (Nemusíte pracovat Dijkstrovým algoritmem až do konce. V případě jednoduchého grafu v zadání je možno najít výsledek prostým okem.) 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = + 3 = ( + ) a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete tp stacionárního bodu S. b) Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu. c) Najděte další stacionární bod, jejich tp už neurčujte.

16 ( POERINOVEX% GIWX]^FSHY%HSFSHY>TST%XIWXVY R EPIZ WXBR HEP% OVSO](NOWXVSZE EPKSVXQYNEOHSWXERIQIHEP% HZE HO].EOHPSYL NIRINOVEX% GIWXE ^FSHY%HSFSHY># ^TVEGSZER

17 . [povinný] Průhb police lze vpočítat ze vzorce = k ql4 EJ, kde jenotlivé proměnné označují geoemtrické nebo fzikální charakteristik. Vpočtěte odsud l jako funkci zblých proměnných a parametrů.. [0 bodů] Stacionární bod. Pojem stacionární bod jsme používali ve dvou různých kontetech. a) Definujte pojem stacionární bod funkce f(, ) a napište, jak souvisí s lokálními etrém (zformulujte Fermatovu větu). b) Definujte pojem stacionární bod autonomního sstému = f(, ) = g(, ) a napište, jak souvisí s trajektoriemi autonomního sstému. 3. [0 bodů] Parciální derivace. a) Napište definici parciální derivace funkce f(, ) podle a podle. b) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). c) Napište rovnici tečné rovin ke grafu funkce z = + v bodě (, ). d) Napište nutnou a postačující podmínku pro to, ab blo možno diferenciální rovnici = ϕ(, ) řešit pomocí separace proměnných, tj. ab blo možno funkci ϕ(, ) zapsat ve tvaru ϕ(, ) = f()g(). 4. [5 bodů] Vřešte rovnici 4 = + 5. [8 bodů] Popište stručně alespoň jednu z numerických metod sloužících pro řešení počáteční úloh s krokem h. = f(, ), ( 0 ) = 0 6. [6 bodů] Dvojný integrál dd zapište jako dvojnásobný pro obě možná pořadí integrace. Vberte si jednu z možností a dopočítejte integrál do konce. = 3 (Průsečík na osách si dopočítejte sami.) 7. [6 bodů] Na druhé straně papíru je nareslen graf pro hledání kritické cest. Nalezněte tuto cestu. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = 5 = 3 + a jeho stacionární bod S = [, ]. a) Určete tp stacionárního bodu S. b) Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu. c) Najděte další stacionární bod, jejich tp už neurčujte.

18

19 . [povinný] aimální napětí τ ve smku je při dimenzování nosníku dáno vzorcem τ = 4F a πd, kde F a je síla a d jeden z rozměrů. Pro zadané F a a τ je nutno určit d. Vjádřete z rovnice d jako funkci proměnných F a a τ.. [ bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu. a) Dokažte, že je opravdu lineární. Tj buď dokažte, že zachovává linární kombinaci funkcí, nebo že zachovává součet funkcí a násobek konstantou. 5. [6 bodů] Napište a) definici parciální derivace funkce z = f(, ) podle, b) vzorec pro tečnou rovinu ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). 6. [5 bodů] Vpočtěte dvojný integrál ( + )dd. nožina je zadána na obrázku. b) Ukažte, jak z vlastností v předchozím bodě vplývá, že násobek řešení homogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu ja také řešením této rovnice. c) Ukažte, jak z vlastností v prvním bodě vplývá, že součet řešení dané nehomogenní LDR prvního řádu a asociované homogenní rovnice je řešením uvažované nehomogenní rovnice. 3. [5 bodů] V některých specializovaných případech je možno zapsat dvojný integrál jako součin dvou jednoduchých integrálů. Charakterizujte tto případ. Přesněji: napište, jak musí vpadat integrační oblast, jak musí vpadat integrovaná funkce a jak vpadá výsledný vzorec. 4. [0 bodů] Vřešte diferenciální rovnici =. 7. [7 bodů] Pro funkce f(, ) = e a g(, ) = + vpočtěte následující tři parciální derivace: f, f, g 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = = a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S a nakreslete jak tpick vpadají trajektotie v okolí bodu takového tpu.

20 . [povinný] Hmotnost tatranek se po zavedení nové sazb DPH zmenšila ze 40 gramů na 33 gramů. O kolik to je procent? (Numerick dopočítávat nemusíte.). [7 bodů] a) Napište rovnici pro tečnou rovinu ke grafu funkce z = f(, ) v bodě ( 0, 0 ). 6. [5 bodů] Vpočtěte dvojný integrál ( + ) dd. nožina je zadána na obrázku. b) Napište (použitím parciálních derivací prvního a druhého řádu) postačující podmínku pro to, ab funkce f(, ) měla v bodě ( 0, 0 ) lokální minimum. 3. [7 bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu a, diferencovatelné funkce. Zapište pomocí tohoto operátoru následující výrok a) je řešením rovnice + a() = sin(). b) je řešením rovnice + a() = 0. Jak musí vpadat pravá strana diferenciální rovnice uvažované v krocích a) a b), ab jedním z řešení bla c) funkce + 3 d) funkce Obě odpovědi stručně zdůvodněte. 4. [9 bodů] Vpište tp stacionárních bodů autonomních sstémů a ke každému tpu připojte informaci jak vpadají vlastní čísla v tomto bodě a obrázek zachcující tpický tvar trajektorií v okolí takového bodu. Pokud pro daný tp stacionárního bodu eistuje stabilní a nestabilní varianta, uvažujte každou z těchto variant samostatně. Uvažujte jenom případ, kd vlastní čísla mají nenulovou reálnou část. 5. [9 bodů] Vřešte diferenciální rovnici + = [8 bodů] Na zadní straně je čtřikrát namalovaný stejný graf. Znázorněte řešení každé z následujících úloh. a) Nakreslete minimální kostru. b) Nakreslete jinou minimální kostru než v bodě a) c) Nakreslete minimální kostru s jiným součtem hranových ohodnocení, než v bodě a) d) Nakreslete minimální kostru s jiným počtem hran, než v bodě a) 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = = a jeho stacionární bod S = [, ]. Určete tp stacionárního bodu S. Vtvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult ENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného základu (reg. č. CZ..07/..00/8.00) za přispění finančích prostředků EU a státního rozpočtu Ceské republik.

21 a) b) c) d)

22 . [povinný] Kvadratický střední průměr (QD, quadratic mean diameter) je veličina používaná v lesnictví k charakterizaci skupin stromů. Je dán vzorcem B Q = kn kde Q je kvadratický střední průměr, B je bazální plocha, n počet stromů a k konstanta. Vjádřete z tohoto vzorce veličinu B.. [ bodů] Buď L[] = + a() lineární diferenciální operátor prvního řádu a u, v,, diferencovatelné funkce. a) Odvoďte vztah používaný při variaci konstant, tj. ukažte že platí L[uv] = vl[u] + uv. Zapište pomocí operátoru L výrok b) je řešením rovnice + a() = sin(), c) je řešením rovnice + a() = cos(). Sestavte na základě těchto informací a s použitím funkcí a(), sin(), cos(), (), () diferenciální rovnici, jejímž řešením je 4. [5 bodů] Napište a) definici parciální derivace funkce f(, ) podle, b) rovnici pro lineární aproimaci funkce z = f(, ) v okolí bodu ( 0, 0 ). 5. [6 bodů] Pro funkci z = a bod [, ] ukažte, že se jedná o stacionární bod funkce a rozhodněte, zda v tomto bodě má funkce lokální etrém a jaký. 6. [6 bodů] Najděte obecné řešení diferenciální + = [8 bodů] Vpočtěte dvojný integrál 4dd. nožina i funkce, která ji ohraničuje, jsou na obrázku. Případné bod důležité pro výpočet integrálu si dopočítejte sami. = 3 + d) funkce e) funkce f) funkce. Odpovědi stručně zdůvodněte nebo podpořte stručným výpočtem. 3. [8 bodů] a) Napište obecný tvar diferenciální rovnice se separovatelnými proměnnými. b) Napište obecně, jak hledáme konstantní řešení této rovnice. c) Napište obecně, jak hledáme nekonstatní řešení této rovnice. 8. [5 bodů] Je dán autonomní sstém = 3 = a jeho stacionární bod S = [, ]. Dokažte, že se skutečně jedná o stacionární bod a určete tp tohoto stacionárního bodu S. Načrtněte tvar trajektorií tpický pro okolí stacionárního bodu tohoto tpu.

Body. 5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [8 bodů] Vypočtěte dvojný integrál x 2 dxdy. Množina

Body. 5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [8 bodů] Vypočtěte dvojný integrál x 2 dxdy. Množina Písemná zkouška z Inženýrské matematiky, 8.2.202 (60 minut) Body Jméno:...................................... 2 3 4 5 6 7 8 První příklad vypočítejte na samostatný podepsaný papír a odevzdejte po 5 minutách..

Více

7.[4body] Jedánautonomnísystém. 8.[4 body] Integrál

7.[4body] Jedánautonomnísystém. 8.[4 body] Integrál Písemná část zkoušky z Inženýrské matematiky, 9.2.20(60 minut) Body Jméno:... 2 3 4 5 6 7 8 První příklad vypočítejte na samostatný podepsaný papír a odevzdejte po 5 minutách..[povinný] Pro mytí autobusů

Více

Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVMTA (LDF, ) 60 minut. Součet Koeficient Body

Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVMTA (LDF, ) 60 minut. Součet Koeficient Body Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVTA (LDF, 8.2.202) 60 minut 2 3 4 5 6 7 Jméno:................................. Součet Koeficient Body. [6 bodů] a) Definujte pojem primitivní funkce. Co musí platit,

Více

Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012

Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012 Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012 Robert Mařík 23. ledna 2015 2 Obsah 1 Přednášky 2012 5 2 Písemky 2012 9 3 4 OBSAH Kapitola 1 Přednášky 2012 1. prednaska, 16.2.2012 -----------------------

Více

Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, minut. Součet Koeficient Body. 4. [10 bodů] Integrální počet. 5.

Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, minut. Součet Koeficient Body. 4. [10 bodů] Integrální počet. 5. Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, 6.2.204 60 minut 2 3 4 5 6 Jméno:................................... Součet Koeficient Body. [2 bodů] V následující tabulce do každého z šesti

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 2. 3. 2018 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 28. 2. 2017 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 22. 2. 2016 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) LDR druhého řádu VMAT, IMT 1 / 22

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) LDR druhého řádu VMAT, IMT 1 / 22 Lineární diferenciální rovnice druhého řádu Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu   (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Aplikace diferenciálních rovnic řešené příklady Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně

Více

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u)

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u) Diferenciální počet příklad 1 Dokažte, že funkce F, = n f 2, kde f je spojitě diferencovatelná funkce, vhovuje vztahu + 2 = nf ; 0 Řešení: Označme u = 2. Pak je F, = n fu a platí Podle vět o derivaci složené

Více

Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku

Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku 20 202 Robert ařík 9. ledna 203 Níže najdete zadání písemek předmětu ZVTA. Za některými písemkami je vloženo i řešení. Písemná část

Více

METODICKÝ NÁVOD MODULU

METODICKÝ NÁVOD MODULU Centrum celoživotního vzdělávání METODICKÝ NÁVOD MODULU Název Základy matematiky modulu: Zkratka: ZM Počet kreditů: 4 Semestr: Z/L Mentor: Petr Dolanský Tutor: Petr Dolanský I OBSAH BALÍČKU STUDIJNÍCH

Více

1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH

1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH 1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH V minulém semestru jsme studovali vlastnosti unkcí jedné nezávislé proměnné. K popisu mnoha reálných situací obvkle s jednou proměnnou nevstačíme. FUNKCE DVOU

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺın společného

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Aplikace diferenciálních rovnic řešené příklady VMAT 1 / 11

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Aplikace diferenciálních rovnic řešené příklady VMAT 1 / 11 Aplikace diferenciálních rovnic řešené příklady Vyšší matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny

Více

Příklady ke zkoušce z Aplikované matematiky

Příklady ke zkoušce z Aplikované matematiky Příklady ke zkoušce z Aplikované matematiky Robert Mařík 2. února 205 Odpovědi nechápejte prosím jako vzorové odpovědi na jedničku. Často nejsou úplné, neodpovídají na všechny části otázky a slouží spíše

Více

6. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE VÍCE PROMĚNNÝCH

6. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE VÍCE PROMĚNNÝCH Funkce více proměnných 6 DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE VÍCE PROMĚNNÝCH Ve čtvrté kapitole jsme studovali vlastnosti funkcí jedné nezávisle proměnné K popisu mnoha reálných situací však s jednou nezávisle

Více

Parciální derivace a diferenciál

Parciální derivace a diferenciál Parciální derivace a diferenciál Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného

Více

DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH

DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH DERIVACE FUKNCÍ VÍCE PROMĚNNÝCH Reálná funkce dvou proměnných a definiční obor Kartézský součin R R značíme R 2 R 2 je množina všech uspořádaných dvojic reálných čísel (rovina) Prvk R 2 jsou bod v rovině

Více

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015)

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015) MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015) doplněné o další úlohy 24. 2. 2015 Nalezené nesrovnalosti ve výsledcích nebo připomínky k tomuto souboru sdělte laskavě F. Mrázovi (e-mail: Frantisek.Mraz@fs.cvut.cz

Více

Parciální derivace a diferenciál

Parciální derivace a diferenciál Parciální derivace a diferenciál Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

y = 1 x (y2 y), dy dx = 1 x (y2 y) dy y 2 = dx dy y 2 y y(y 4) = A y + B 5 = A(y 1) + By, tj. A = 1, B = 1. dy y 1

y = 1 x (y2 y), dy dx = 1 x (y2 y) dy y 2 = dx dy y 2 y y(y 4) = A y + B 5 = A(y 1) + By, tj. A = 1, B = 1. dy y 1 ODR - řešené příkla 20 5 ANALYTICKÉ A NUMERICKÉ METODY ŘEŠENÍ ODR A. Analtické meto řešení Vzorové příkla: 5.. Příklad. Řešte diferenciální rovnici = 2. Řešení: Přepišme danou rovnici na tvar = (2 ), což

Více

Limita a spojitost funkce

Limita a spojitost funkce Limita a spojitost funkce Základ všší matematik Dana Říhová Mendelu Brno Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného základu

Více

Petr Hasil

Petr Hasil Základy Vyšší Matematiky Petr Hasil hasil@mendelu.cz Poznámka 1. Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny

Více

1. Obyčejné diferenciální rovnice

1. Obyčejné diferenciální rovnice & 8..8 8: Josef Hekrdla obyčejné diferenciální rovnice-separace proměnných. Obyčejné diferenciální rovnice Rovnice, ve které je neznámá funkcí a v rovnici se vyskytuje spolu se svými derivacemi, se nazývá

Více

I. Diferenciální rovnice. 3. Rovnici y = x+y+1. převeďte vhodnou transformací na rovnici homogenní (vzniklou

I. Diferenciální rovnice. 3. Rovnici y = x+y+1. převeďte vhodnou transformací na rovnici homogenní (vzniklou Typy příkladů pro I. část písemky ke zkoušce z MA II I. Diferenciální rovnice. 1. Určete obecné řešení rovnice y = y sin x.. Určete řešení rovnice y = y x splňující počáteční podmínku y(1) = 0. 3. Rovnici

Více

x 2(A), x y (A) y x (A), 2 f

x 2(A), x y (A) y x (A), 2 f II.10. Etrém funkcí Věta (nutná podmínka pro lokální etrém). Necht funkce f(, ) je diferencovatelná v bodě A. Má-li funkce f v bodě A lokální etrém, pak gradf(a) = 0. Onačme hlavní minor matice druhých

Více

DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO

DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA DERIVACE FUNKCE, L HOSPITALOVO PRAVIDLO Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

4.1 Řešení základních typů diferenciálních rovnic 1.řádu

4.1 Řešení základních typů diferenciálních rovnic 1.řádu 4. Řešení základních tpů diferenciálních rovnic.řádu 4..4 Určete řešení z() Cauchov úloh pro rovnici + = 0 vhovující počáteční podmínce z =. Po separaci proměnných v rovnici dostaneme rovnici = d a po

Více

Řešíme tedy soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. 2a + b = 3, 6a + b = 27,

Řešíme tedy soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. 2a + b = 3, 6a + b = 27, Přijímací řízení 2015/16 Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Navazující magisterské studium, obor Aplikovaná matematika (1. červen 2016) Příklad 1 Určete taková a, b R, aby funkce f()

Více

1. Cvičení: Opakování derivace a integrály

1. Cvičení: Opakování derivace a integrály . Cvičení: Opakování derivace a integrál Derivace Příklad: Určete derivace následujících funkcí. f() e 5 ( 5 cos + sin ) f () 5e 5 ( 5 cos + sin ) + e 5 (5 sin + cos ) e 5 cos + 65e 5 sin. f() + ( + )

Více

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15 I. Diferenciální počet funkcí více proměnných 1. Funkce více proměnných (a)

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a a) Napište Frobeniovu větu (existence i počet řešení). b)

Více

pouze u některých typů rovnic a v tomto textu se jím nebudeme až na

pouze u některých typů rovnic a v tomto textu se jím nebudeme až na Matematika II 7.1. Zavedení diferenciálních rovnic Definice 7.1.1. Rovnice tvaru F(y (n), y (n 1),, y, y, x) = 0 se nazývá diferenciální rovnice n-tého řádu pro funkci y = y(x). Speciálně je F(y, y, x)

Více

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného

Více

Kapitola 10: Diferenciální rovnice 1/14

Kapitola 10: Diferenciální rovnice 1/14 Kapitola 10: Diferenciální rovnice 1/14 Co je to diferenciální rovnice? Definice: Diferenciální rovnice je vztah mezi hledanou funkcí y(x), jejími derivacemi y (x), y (x), y (x),... a nezávisle proměnnou

Více

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY

FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA FUNKCE, ZÁKLADNÍ POJMY Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin společného

Více

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Obsah Cvičení Zimní semestr akademického roku 24/25 2. prosince 24 Předmluva iii

Více

Derivace funkce. Obsah. Aplikovaná matematika I. Isaac Newton. Mendelu Brno. 2 Derivace a její geometrický význam. 3 Definice derivace

Derivace funkce. Obsah. Aplikovaná matematika I. Isaac Newton. Mendelu Brno. 2 Derivace a její geometrický význam. 3 Definice derivace Derivace funkce Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah Směrnice přímk Derivace a její geometrický význam 3 Definice derivace 4 Pravidla a vzorce pro derivování 5 Tečna a normála 6 Derivace

Více

Pružnost a plasticita II CD03

Pružnost a plasticita II CD03 Pružnost a plasticita II CD3 uděk Brdečko VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechanik tel: 5447368 email: brdecko.l @ fce.vutbr.cz http://www.fce.vutbr.cz/stm/brdecko.l/html/distcz.htm Obsah

Více

Kapitola 1. Léto 2011

Kapitola 1. Léto 2011 Kapitola 1 Léto 2011 1 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, 25.5.2011) 60 minut Jméno:................................. 1. [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce 1 y (určete intervaly kde je 2 ( + 1) funkce

Více

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady Otázky k ústní zkoušce, přehled témat 2003-2004 A Číselné řady Vysvětlete pojmy částečný součet řady, součet řady, řadonverguje, řada je konvergentní Formulujte nutnou podmínku konvergence řady a odvoďte

Více

Diferenciální rovnice

Diferenciální rovnice Obyčejné diferenciální rovnice - studijní text pro cvičení v předmětu Matematika - 2. Studijní materiál byl připraven pracovníky katedry E. Novákovou, M. Hyánkovou a L. Průchou za podpory grantu IG ČVUT

Více

LIMITA FUNKCE, SPOJITOST FUNKCE

LIMITA FUNKCE, SPOJITOST FUNKCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LDF MT MATEMATIKA LIMITA FUNKCE, SPOJITOST FUNKCE Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplin

Více

Diferenciální rovnice 3

Diferenciální rovnice 3 Diferenciální rovnice 3 Lineární diferenciální rovnice n-tého řádu Lineární diferenciální rovnice (dále jen LDR) n-tého řádu je rovnice tvaru + + + + = kde = je hledaná funkce, pravá strana a koeficienty

Více

2. DVOJROZMĚRNÝ (DVOJNÝ) INTEGRÁL

2. DVOJROZMĚRNÝ (DVOJNÝ) INTEGRÁL . VOJROZMĚRNÝ (VOJNÝ) INTEGRÁL Úvodem připomenutí základních integračních vzorců, bez nichž se neobejdete: [.] d = C [.] d = + C n+ n [.] d = + C n + [4.] d = ln + C [5.] sin d = cos + C [6.] cos d = sin

Více

1 1 x 2. Jedná se o diferenciální rovnici se separovanými proměnnými, která má smysl pro x ±1 a

1 1 x 2. Jedná se o diferenciální rovnici se separovanými proměnnými, která má smysl pro x ±1 a . Řešené úlohy Příklad. (separace proměnných). Řešte počáteční úlohu y 2 + yy ( 2 ) = 0, y(0) = 2. Řešení. Rovnici přepíšeme do tvaru y 2 = yy ( 2 ) y = y2 y 2. Jedná se o diferenciální rovnici se separovanými

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 a) Napište Frobeniovu větu. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a b) Vyšetřete počet řešení soustavy

Více

Funkce. RNDR. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Funkce. RNDR. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Funkce RNDR. Yvetta Bartáková Gmnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Derivace funkce VY INOVACE_05 0_M Gmnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Definice Mějme funkci f definovanou v okolí bodu 0. Eistuje-li

Více

Úvodní informace. 17. února 2018

Úvodní informace. 17. února 2018 Úvodní informace Funkce více proměnných Přednáška první 17. února 2018 Obsah 1 Úvodní informace. 2 Funkce více proměnných Definiční obor Limita a spojitost Derivace, diferencovatelnost, diferenciál Úvodní

Více

Příklady pro předmět Aplikovaná matematika (AMA) část 1

Příklady pro předmět Aplikovaná matematika (AMA) část 1 Příklady pro předmět plikovaná matematika (M) část 1 1. Lokální extrémy funkcí dvou a tří proměnných Nalezněte lokální extrémy funkcí: (a) f 1 : f 1 (x, y) = x 3 3x + y 2 + 2y (b) f 2 : f 2 (x, y) = 1

Více

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné . Definiční obor a hladiny funkce více proměnných Nalezněte a graficky znázorněte definiční obor D funkce f = f(x, y), kde a) f(x, y) = x y, b) f(x, y) = log(xy + ), c) f(x, y) = xy, d) f(x, y) = log(x

Více

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0.

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0. Nalezněte definiční obor funkce Diferenciální počet f = ln arcsin + Definiční obor funkce f je určen vztahy Z těchto nerovností plyne < + ln arcsin + je tedy D f =, Určete definiční obor funkce arcsin

Více

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6)

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6) 1. Lineární diferenciální rovnice řádu n [MA1-18:P1.7] rovnice typu y n) + p n 1 )y n 1) +... + p 1 )y + p 0 )y = q) 6) počáteční podmínky: y 0 ) = y 0 y 0 ) = y 1 y n 1) 0 ) = y n 1. 7) Věta 1.3 : Necht

Více

1.1 Existence a jednoznačnost řešení. Příklad 1.1: [M2-P1] diferenciální rovnice (DR) řádu n: speciálně nás budou zajímat rovnice typu

1.1 Existence a jednoznačnost řešení. Příklad 1.1: [M2-P1] diferenciální rovnice (DR) řádu n: speciálně nás budou zajímat rovnice typu [M2-P1] KAPITOLA 1: Diferenciální rovnice 1. řádu diferenciální rovnice (DR) řádu n: speciálně nás budou zajímat rovnice typu G(x, y, y, y,..., y (n) ) = 0 y (n) = F (x, y, y,..., y (n 1) ) Příklad 1.1:

Více

Katedra matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze Příjmení a jméno ➊ ➋ ➌ ➍ ➎ ➏ Bonus

Katedra matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze Příjmení a jméno ➊ ➋ ➌ ➍ ➎ ➏ Bonus Zkoušková písemná práce č. 1 z předmětu 01MAB4 pondělí 25. května 2015, 9:00 11:00 Vypočítejte integrál y d(, y), kde Ω Objekt Ω načrtněte do obrázku! Ω = { (, y) R 2 :, y 0 4 + y 4 1 ( 4 + y 4 ) 3 16

Více

Funkce jedné proměnné

Funkce jedné proměnné Funkce jedné proměnné Příklad - V následujících příkladech v případě a) pro funkce dané rovnicí zjistěte zda jsou rostoucí klesající nebo konstantní vypočítejte průsečíky grafu s osami souřadnic a graf

Více

2 Reálné funkce jedné reálné proměnné

2 Reálné funkce jedné reálné proměnné 2 Reálné funkce jedné reálné proměnné S funkcemi se setkáváme na každém kroku, ve všech přírodních vědách, ale i v každodenním životě. Každá situace, kd jsou nějaký jev nebo veličina jednoznačně určen

Více

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA ČTVRTÝ VĚRA JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: DERIVACE ZÁKLADNÍ A SLOŽENÉ FUNKCE

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA ČTVRTÝ VĚRA JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: DERIVACE ZÁKLADNÍ A SLOŽENÉ FUNKCE Předmět: Ročník: Vtvořil: Datum: MATEMATIKA ČTVRTÝ VĚRA JÜTTNEROVÁ.. Název zpracovaného celku: DERIVACE ZÁKLADNÍ A SLOŽENÉ FUNKCE DIFERENCIÁLNÍ POČET Deinice: Okolí O bodu nazývané poloměr okolí O. LIMITA

Více

Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost.

Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost. Euklidovský prostor. Funkce dvou proměnných: základní pojmy, limita a spojitost. Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a

Více

Pro jakou hodnotu parametru α jsou zadané vektory kolmé? (Návod: Vektory jsou kolmé, je-li jejich skalární součin roven nule.)

Pro jakou hodnotu parametru α jsou zadané vektory kolmé? (Návod: Vektory jsou kolmé, je-li jejich skalární součin roven nule.) Vybrané příklady ze skript J. Neustupa, S. Kračmar: Sbírka příkladů z Matematiky I I. LINEÁRNÍ ALGEBRA I.. Vektory, vektorové prostory Jsou zadány vektory u, v, w a reálná čísla α, β, γ. Vypočítejte vektor

Více

rovnic), Definice y + p(x)y = q(x), Je-li q(x) = 0 na M, nazývá se y + p(x)y =

rovnic), Definice y + p(x)y = q(x), Je-li q(x) = 0 na M, nazývá se y + p(x)y = Cíle Přehled základních typů diferenciálních rovnic prvního řádu zakončíme pojednáním o lineárních rovnicích, které patří v praktických úlohách k nejfrekventovanějším. Ukážeme například, že jejich řešení

Více

MATEMATIKA III. π π π. Program - Dvojný integrál. 1. Vypočtěte dvojrozměrné integrály v obdélníku D: ( ), (, ): 0,1, 0,3, (2 4 ), (, ) : 1,3, 1,1,

MATEMATIKA III. π π π. Program - Dvojný integrál. 1. Vypočtěte dvojrozměrné integrály v obdélníku D: ( ), (, ): 0,1, 0,3, (2 4 ), (, ) : 1,3, 1,1, MATEMATIKA III Program - vojný integrál. Vpočtěte dvojrozměrné integrál v obdélníku : + dd = { < > < > } ( 3), (, ) : 0,, 0,, dd = { < > < > } ( 4 ), (, ) :,3,,, + dd = { < > < > } ( ), (, ):,0,,, + dd=

Více

1. Funkce dvou a více proměnných. Úvod, limita a spojitost. Definiční obor, obor hodnot a vrstevnice grafu

1. Funkce dvou a více proměnných. Úvod, limita a spojitost. Definiční obor, obor hodnot a vrstevnice grafu 22- a3b2/df.te. Funkce dvou a více proměnných. Úvod, ita a spojitost. Definiční obor, obor hodnot a vrstevnice grafu. Určete definiční obor funkce a proveďte klasifikaci bodů z R 2 vzhledem k a rozhodněte

Více

MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech

MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech 008 0 doplněné o další úlohy. část DIFERENCIÁLNÍ POČET funkcí jedné proměnné Další část ( integrální počet) bude vydána na konci listopadu 9. 9. 0 Případné

Více

MATEMATIKA III. Olga Majlingová. Učební text pro prezenční studium. Předběžná verze

MATEMATIKA III. Olga Majlingová. Učební text pro prezenční studium. Předběžná verze Fakulta strojního inženýrství Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pasteurova 7 Tel.: 475 285 511 400 96 Ústí nad Labem Fax: 475 285 566 Internet: www.ujep.cz E-mail: kontakt@ujep.cz MATEMATIKA III

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE PIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

Diferenciální počet funkcí více proměnných

Diferenciální počet funkcí více proměnných Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Diferenciální počet funkcí více proměnných Doc RNDr Miroslav Doupovec, CSc Neřešené příklady Matematika II OBSAH Obsah I Diferenciální počet

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim.

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim. PRIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

6. [8 bodů] Neurčitý integrál

6. [8 bodů] Neurčitý integrál Zkouška ze Aplikované matematiky pro arboristy, LDF, 9..205, 60 minut 2 3 4 5 6 Jméno:................................... Body Známka. [2 bodů] Prostá a inverzní funkce a) Definujte pojmy prostá funkce

Více

Řešení. Označme po řadě F (z) Odtud plyne, že

Řešení. Označme po řadě F (z) Odtud plyne, že Úloha Nechť ~ R(, ) a Y = Jinak řečeno, Y je odmocnina čísla vybraného zcela náhodně z intervalu (, ) Popište rozdělení veličiny Y a určete jeho modus, medián, střední hodnotu a rozptyl Řešení Označme

Více

Obyčejnými diferenciálními rovnicemi (ODR) budeme nazývat rovnice, ve kterých

Obyčejnými diferenciálními rovnicemi (ODR) budeme nazývat rovnice, ve kterých Obyčejné diferenciální rovnice Obyčejnými diferenciálními rovnicemi (ODR) budeme nazývat rovnice, ve kterých se vyskytují derivace neznámé funkce jedné reálné proměnné. Příklad. Bud dána funkce f : R R.

Více

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015)

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015) MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015 doplněné o další úlohy 13. 4. 2015 Nalezené nesrovnalosti ve výsledcích nebo připomínky k tomuto souboru sdělte laskavě F. Mrázovi ( e-mail: Frantisek.Mraz@fs.cvut.cz.

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

13. DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET

13. DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET . DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET Dovednosti: Chápat pojem limita funkce v bodě a ovládat výpočet jednoduchých limit.. Na základě daného grafu funkce umět odhadnout limity v nevlastních bodech a nevlastní

Více

9.3. Úplná lineární rovnice s konstantními koeficienty

9.3. Úplná lineární rovnice s konstantními koeficienty Úplná lineární rovnice s konstantními koeficienty Cíle Nyní přejdeme k řešení úplné lineární rovnice druhého řádu. I v tomto případě si nejprve ujasníme, v jakém tvaru můžeme očekávat řešení, poté se zaměříme

Více

INŽENÝRSKÁ MATEMATIKA DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE 2

INŽENÝRSKÁ MATEMATIKA DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE 2 INŽENÝRSKÁ MATEMATIKA DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE 2 Robert Mařík 5. října 2009 c Robert Mařík, 2009 Obsah 1 LDR druhého řádu 4 2 Homogenní LDR, lineární nezávislost a wronskián 9 3 Homogenní LDR s konstantními

Více

Parametrické rovnice křivky

Parametrické rovnice křivky Křivkový integrál Robert Mařík jaro 2014 Tento text je tištěnou verzí prezentací dostupných z http://user.mendelu.cz/marik/am. Křivkový integrál Jedná se o rozšíření Riemannova integrálu, kdy množinou

Více

DEFINICE,VĚTYADŮKAZYKÚSTNÍZKOUŠCEZMAT.ANALÝZY Ib

DEFINICE,VĚTYADŮKAZYKÚSTNÍZKOUŠCEZMAT.ANALÝZY Ib INFORMACE O PRŮBĚHU A POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z MAT. ANALÝZYIbVLS2010/11 Ke zkoušce mohou přistoupit studenti, kteří získali zápočet. Do indexu jej zapíši na zkoušce, pokud cvičící potvrdí, že na něj student

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009 Jednotlivé kroky při výpočtech stručně, ale co nejpřesněji odůvodněte. Pokud používáte nějaké tvrzení, nezapomeňte ověřit splnění předpokladů. Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 3 5 Celkem bodů Bodů 8

Více

( + ) ( ) f x x f x. x bude zmenšovat nekonečně přesný. = derivace funkce f v bodě x. nazýváme ji derivací funkce f v bodě x. - náš základní zápis

( + ) ( ) f x x f x. x bude zmenšovat nekonečně přesný. = derivace funkce f v bodě x. nazýváme ji derivací funkce f v bodě x. - náš základní zápis 1.. Derivace elementárních funkcí I Předpoklad: 1 Shrnutí z minulé hodin: Chceme znát jakým způsobem se mění hodnot funkce f ( f ( + f ( přibližná hodnota změn = přesnost výpočtu se bude zvětšovat, kdž

Více

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice

8.3). S ohledem na jednoduchost a názornost je výhodné seznámit se s touto Základní pojmy a vztahy. Definice 9. Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Cíle Diferenciální rovnice, v nichž hledaná funkce vystupuje ve druhé či vyšší derivaci, nazýváme diferenciálními rovnicemi druhého a vyššího řádu. Analogicky

Více

9.2. Zkrácená lineární rovnice s konstantními koeficienty

9.2. Zkrácená lineární rovnice s konstantními koeficienty 9.2. Zkrácená lineární rovnice s konstantními koeficienty Cíle Řešíme-li konkrétní aplikace, které jsou popsány diferenciálními rovnicemi, velmi často zjistíme, že fyzikální nebo další parametry (hmotnost,

Více

Algebraické rovnice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Ohraničenost kořenů a jejich. Aproximace kořenů metodou půlení intervalu.

Algebraické rovnice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Ohraničenost kořenů a jejich. Aproximace kořenů metodou půlení intervalu. Algebraické rovnice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Základní pojm 2 Metod řešení algebraických rovnic Algebraické řešení Grafické řešení Numerické řešení 3 Numerické řešení Ohraničenost

Více

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19

CVIČNÝ TEST 5. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Václav Zemek. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 CVIČNÝ TEST 5 Mgr. Václav Zemek OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 17 IV. Záznamový list 19 I. CVIČNÝ TEST 1 Zjednodušte výraz (2x 5) 2 (2x 5) (2x + 5) + 20x. 2 Určete nejmenší trojciferné

Více

II.7.* Derivace složené funkce. Necht jsou dány diferencovatelné funkce z = f(x,y), x = x(u,v), y = y(u,v). Pak. z u = f. x x. u + f. y y. u, z.

II.7.* Derivace složené funkce. Necht jsou dány diferencovatelné funkce z = f(x,y), x = x(u,v), y = y(u,v). Pak. z u = f. x x. u + f. y y. u, z. II.7.* Derivace složené funkce Necht jsou dán diferencovatelné funkce z = f(,), = (u,v), = (u,v). Pak u = u + u, v = v + v. Vpočítejte derivace daných diferencovatelných funkcí. Příklad 0. Jsou dán diferencovatelné

Více

8.1. Separovatelné rovnice

8.1. Separovatelné rovnice 8. Metody řešení diferenciálních rovnic 1. řádu Cíle V předchozí kapitole jsme poznali separovaný tvar diferenciální rovnice, který bezprostředně umožňuje nalézt řešení integrací. Eistuje široká skupina

Více

Vlastní čísla a vlastní vektory

Vlastní čísla a vlastní vektory 5 Vlastní čísla a vlastní vektor Poznámka: Je-li A : V V lineární zobrazení z prostoru V do prostoru V někd se takové zobrazení nazývá lineárním operátorem, pak je přirozeným požadavkem najít takovou bázi

Více

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné Přednáška 4 Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné V několika následujících přednáškách budeme studovat zobrazení jedné reálné proměnné f : X Y, kde X R a Y R k. Protože pro každé

Více

Funkce dvou a více proměnných

Funkce dvou a více proměnných Funkce dvou a více proměnných. Motivace V praxi nevstačíme s funkcemi jedné proměnné, většina veličin závisí více než na jedné okolnosti, např.: obsah obdélníka: S( ) kinetická energie: Ek = = x mv ekonomika:

Více

Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15

Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15 Kapitola 11: Lineární diferenciální rovnice 1/15 Lineární diferenciální rovnice 2. řádu Definice: Lineární diferenciální rovnice 2-tého řádu je rovnice tvaru kde: y C 2 (I) je hledaná funkce a 0 (x)y +

Více

Takže platí : x > 0 : x y 1 x = x+1 y x+1 x < 0 : x y 1 x = x+1 y x+1 D 1 = {[x,y] E 2 : x < 0, x+1 y 1 x}, D 2 = {[x,y] E 2 : x > 0, 1 x y x+1}.

Takže platí : x > 0 : x y 1 x = x+1 y x+1 x < 0 : x y 1 x = x+1 y x+1 D 1 = {[x,y] E 2 : x < 0, x+1 y 1 x}, D 2 = {[x,y] E 2 : x > 0, 1 x y x+1}. E. Brožíková, M. Kittlerová, F. Mráz: Sbírka příkladů z Matematik II (206 II. Diferenciální počet funkcí více proměnných II.. Definiční obor funkce z = f(, Určete definiční obor funkcí a zakreslete jej

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

Ukázka závěrečného testu

Ukázka závěrečného testu Okruhy otázek pro závěrečný test ) Vlastnosti funkce ) Graf funkce ) Definiční obor funkce ) imita funkce ) Derivace funkce 6) Užití derivace 7) Matice 8) Řešení soustavy lineárních rovnic 9) Určitý integrál

Více

Polynomy a racionální lomené funkce

Polynomy a racionální lomené funkce Polnom a racionální lomené funkce Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Polnom Definice a základní pojm Násobnost kořene Počet kořenů Kvadratický polnom Rozklad na součin kořenových

Více

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy , základní pojmy POJEM FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Reálná funkce f jedné reálné proměnné je funkce (zobrazení) f: X Y, kde X, Y R. Jde o zvláštní případ obecného pojmu funkce definovaného v přednášce. Poznámka:

Více

Příklady k přednášce 3

Příklady k přednášce 3 Příklad k přednášce 3 1. Určete, zda závislost a daná uvedeným vztahem je funkce = f(). V případě záporné odpovědi stanovte, kterými funkcemi je možné příslušnou závislost popsat. 1. =3 2, (, + ) je funkcí,

Více

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více