Obsah. 1 Afinní prostor 2. 2 Křivky 10

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obsah. 1 Afinní prostor 2. 2 Křivky 10"

Transkript

1 Matematická analýza 3 1 Obsah 1 Afinní prostor 2 2 Křivky 10 3 Křivkové integrály, Greenova věta Křivkové integrály Greenova věta Důsledky Greenovy věty Operátory skalárních a vektorových polí 22 5 Plochy 26 6 Plošné integrály, Gausova věta, Stokesova věta Orientovaná plocha Plošné integrály Gaussova věta Stokesova věta Nezávislost na cestě, operátory v křivočarých souřadnicích Nezávislost křivkového integrálu na cestě Operátory v křivočarých souřadnicích Tenzory Sdružené báze Tenzory nultého řádu Tenzory prvního řádu Tenzory druhého řádu Tenzory vyšších řádů Tenzorová algebra

2 2 Matematická analýza 3 1 Afinní prostor Norský matematik Niels Heinrich Abel ( ). Svět bodů a vektorů, ve kterém se běžně v matematice pohybujeme, si pojmenujeme afinní prostor. Dříve než si uvedeme jeho definici, zopakujeme si základní pojmy z lineární algebry. Definice 1.1 : (grupa, těleso) Množina V s operací + (tj. se zobrazením z V V do V), zkráceně (V, +), se nazývá grupa, jestliže platí: i) u, v, w V : (u + v) + w = u + (v + w), (asociativita) ii) e V u V : u + e = e + u = u, iii) u V û V : u + û = û + u = e. (neutrální prvek) (inverzní prvek) dokázal neřešitelnost algebraických rovnic 5. a vyšších stupňů pomocí odmocnin. Při tomto důkazu uplatnil ideje teorie grup. Pokud navíc platí iv) u, v V : u + v = v + u, (komutativita) pak hovoříme o komutativní grupě nebo Abelově grupě. Množina T s dvěma operacemi +,, zkráceně (T, +, ), se nazývá těleso, jestliže platí: i) (T, +) je komutativní grupa s neutrálním (nulovým) prvkem značeným 0, ii) (T \ {0}, ) je grupa s neutrálním (jednotkovým) prvkem značeným 1, iii) a, b, c T : (distributivita) (a + b) c = a c + b c, a (b + c) = a b + a c, Jestliže (T \ {0}, ) je komutativní grupa, pak hovoříme o komutativním tělese. Příklad 1.1 : 1. Množina (Z, +) s neutrálním prvkem 0 je Abelova grupa. 2. Množina (R, +, ) s nulovým prvkem 0 a jednotkovým prvkem 1 tvoří těleso. Cvičení 1.1 : a) Dokažte, že množina (Q \ {0}, ) tvoří Abelovu grupu. b) Dokažte, že množina (C, +, ) tvoří komutativní těleso.

3 Matematická analýza 3 3 Definice 1.2 : (lineární prostor) Nechť (V, +) je komutativní grupa a T je těleso. Nechť operace z T V do V : (a, u) a u splňuje: i) a, b T u V : a (b u) = (a b) u (asociativita) ii) a, b T u V : (a + b) u = b u + b u, a T u, v V : a (u + v) = a u + a v (distributivita) iii) u V, 1 T : 1 u = u (absorpce jednotky). Potom množina V s operacemi +, se nazývá lineární (vektorový) prostor nad tělesem T. Prvky množiny V se nazývají vektory, (prvky tělesa T se nazývají skaláry). Vektory budeme značit u. Příklad 1.2 : Množina všech uspořádaných dvojic reálných čísel tvoří vektorový prostor. Množina všech polynomů tvoří vektorový prostor. K nejznámějším příkladům vektorů patří vektor síly, rychlosti, zrychlení nebo hybnosti. Definice 1.3 : (lineární závislost a nezávislost) Nechť V je lineární prostor nad tělesem T. Nechť vektory u 1, u 2,..., u n V, konstanty a 1, a 2,..., a n T, n N, pak lineární kombinací vektorů u 1, u 2,..., u n nazýváme vektor Jestliže a 1 u 1 + a 2 u a n u n. a 1 u 1 + a 2 u a n u n = 0 a 1 = a 2 = = a n = 0, ( 0 je nulový vektor) pak říkáme, že vektory u 1, u 2,..., u n jsou lineárně nezávislé, v opačném případě jsou lineárně závislé. Příklad 1.3 : Vektory u = (1, 1), v = (2, 1) z prostoru všech uspořádaných dvojic jsou lineárně nezávislé. Cvičení 1.2 : Dokažte, že vektory u = (1, 0), v = (2, 3), w = (1, 1) jsou lineárně závislé.

4 4 Matematická analýza 3 Existence báze vektorového prostoru je důsledkem axiomu výběru: Jestliže M je množina neprázdných množin, potom existuje zobrazení f s definičním oborem M, které každé množině A M přiřadí jistý prvek množiny A, tedy f(a) A. Axiom výběru zformuloval v roce 1904 německý matematik Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo ( ). Definice 1.4 : (báze a dimenze prostoru) Vektory e 1, e 2,..., e n V, n N, tvoří bázi lineárního prostoru V nad tělesem T, jestliže i) vektory e 1, e 2,..., e n jsou lineárně nezávislé, ii) u V jsou vektory u, e 1, e 2,..., e n lineárně závislé, tj. existují a 1, a 2,..., a n T : u = a 1 e 1 + a 2 e a n e n. Čísla a 1, a 2,..., a n nazýváme souřadnice vektoru u vzhledem k bázi e 1, e 2,..., e n. Píšeme u = (a 1, a 2,..., a n ). Číslo n N, neboli počet prvků báze, nazýváme dimenze prostoru V. Píšeme dim V = n. Pokud neexistuje konečná báze prostoru V, pak píšeme dim V =. Příklad 1.4 : Prostor (R 3, +, ) všech uspořádaných trojic reálných čísel je vektorový prostor dimenze 3. Cvičení 1.3 : Prostor (C( 0, 1 ), +, ) všech spojitých funkcí na intervalu 0, 1 s operacemi sčítání funkcí a násobení funkcí reálným číslem je vektorový prostor s nekonečnou dimenzí. Definice 1.5 : (norma, skalární součin) Nechť V je vektorový prostor dimenze n nad tělesem R a u = (a 1, a 2,..., a n ) V, potom číslo u = a a a2 n nazveme normou vektoru u. Nechť v = (b 1, b 2,..., b n ) V, potom číslo u v = a 1 b 1 + a 2 b a n b n nazveme skalární součin vektorů u, v. Cvičení 1.4 : Spočítejte normu vektoru u = (1, 1, 3) a skalární součin vektorů u v, pokud v = ( 2, 1, 1). V prostoru nekonečné dimenze jsou předchozí definice normy a skalárního součinu nepoužitelné. Proto zavádíme jejich obecnou formu.

5 Matematická analýza 3 5 Definice 1.6 : (zobecnění normy a skalárního součinu) Nechť V je vektorový prostor nad tělesem R. Zobrazení : V R splňující: i) u V : u 0 a u = 0 u = 0, ii) u V, a R : a u = a u, iii) u, v V : u + v u + v (trojúhelníková nerovnost), se nazývá norma na prostoru V. Říkáme, že V je normovaný lineární prostor. Číslo d = u v nazýváme vzdálenost vektorů u, v. Zobrazení (, ) : V V R splňující i) u, v V : ( u, v) = ( v, u), (komutativita) ii) u, w V, a, b R : (a u + b v, w) = a( u, w) + b( v, w), iii) u V : ( u, u) 0, ( u, u) = 0 u = 0, (linearita) (pozitivní definitnost) se nazývá skalární součin na prostoru V. Říkáme, že V je vektorový prostor se skalárním součinem. Příklad 1.5 : 1 Množina L 2 ( 0, 1 ) = {f; 0 f(x) 2 dx } je nekonečně dimenzionální vektorový prostor s normou f = 1 0 f 2 dx. Zobrazení (f, g) = skalární součin na prostoru L 2 ( 0, 1 ). Cvičení 1.5 : 1 0 f(x) g(x) dx 1 Dokažte, že L 1 ( 0, 1 ) = {f; f dx } 0 je normovaný lineární prostor s normou f = Zobrazení (f, g) = součinem na tomto prostoru f dx. f(x) g(x) dx však není skalárním je

6 6 Matematická analýza 3 Poznámka 1.1 : S pojmem skalárního součinu se velice často setkáme ve fyzice. Například, působí-li síla F po přímočaré dráze směrem s, pak vykoná práci A = F s = F s cos ϕ, kde ϕ je úhel, který svírají vektory F a s. Věta 1.1 : (Vztah skalárního součinu a normy) Nechť V je vektorový prostor se skalárním součinem, potom předpisem u = ( u, u), u V je definovaná norma na prostoru V (indukovaná skalárním součinem) a platí Schwarzova nerovnost: u, v V : ( u, v) u v. (1.1) Důkaz : Dokážeme pouze Schwarzovu nerovnost. Z pozitivní definitnosti skalárního součinu vyplývá a, b R u, v V : 0 (a u + b v, a u + b v) = a 2 ( u, u) + 2ab( u, v) + b 2 ( v, v). { ( u, v) Položíme-li b = ( u, v) pro ( u, v) 0, pak dostaneme 1 pro ( u, v) = 0 0 a 2 u 2 + 2a ( u, v) + v 2. Z poslední nerovnosti vyplývá, že uvedený kvadratický výraz má nekladný diskriminant, tedy 4 ( u, v) 2 4 u 2 v 2 0, neboli ( u, v) u 2 v 2. Cvičení 1.6 : 1) Rozhodněte, kdy ve Schwarzově nerovnosti nastává rovnost. [ Pro lineárně závislé vektory ] 2) Dokažte, že Schwarzova nerovnost je ekvivalentní s trojúhelníkovou nerovností. [ u + v 2 ( u + v ) 2 ( u+ v, u+ v) u 2 +2 u v + v 2 ( u, u)+2( u, v)+( v, v) u u v + v 2 2( u, v) 2 u v. ] Definice 1.7 : (úhel dvou vektorů) Nechť V je vektorový prostor se skalárním součinem a normou u = ( u, u), u V. Číslo ϕ 0, π nazveme úhlem dvou vektorů u, v V, jestliže platí cos ϕ = ( u, v) u v. (1.2) Jestliže ϕ = π 2 (tj. ( u, v) = 0), pak říkáme, že vektory u, v jsou ortogonální, značíme u v. Pokud navíc u = v = 1, pak říkáme, že vektory u, v jsou ortonormální.

7 Matematická analýza 3 7 Definice 1.8 : (afinní prostor) Nechť V je vektorový prostor nad tělesem R, M je neprázdná množina a máme zobrazení ω : M M V, pro které značíme ω(a, B) = AB, kde A, B M, AB V. Jestliže platí i) A M, u V! B M : AB = u, ii) A, B, C M : AB + BC = AC, potom se dvojice (M, V) nazývá afinní prostor s nosičem M (bodově vektorový prostor). Je-li navíc V vektorový prostor se skalárním součinem, pak se dvojice (M, V ) nazývá eukleidovský prostor. Prostor V se nazývá zaměření afinního prostoru a jeho dimenze je zároveň dimenzí afinního prostoru. Prvky množiny M nazýváme body. Poznámka 1.2 : Bodem i) předchozí definice je definována operace sčítání bodu A M a vektoru u V, píšeme A + u = B. Příklad 1.6 : Dvojice (V, V ), kde V je vektorový prostor tvoří afinní prostor. Definice 1.9 : (soustava souřadnic) Nechť (M, V ) je afinní prostor dimenze n, dále bod P M a množina u 1, u 2,..., u n je báze prostoru V. Potom uspořádanou dvojici (P, u 1, u 2,..., u n ) nazveme soustavou souřadnic v prostoru (M, V ), bod P se nazývá počátkem soustavy souřadnic, množiny bodů P + t u, t R, i = 1, 2,..., n se nazývají souřadné osy. Jestliže (M, V ) je eukleidovský prostor se soustavou souřadnic (P, e 1, e 2,..., e n ) a vektory e 1, e 2,..., e n jsou navzájem ortogonální, pak soustava (P, e 1, e 2,..., e n ) se nazývá kartézká souřadná soustava. Poznámka 1.3 : Libovolnému bodu A M přiřazujeme v afinním prostoru (M, V ) se souřadnou soustavou (P, u 1, u 2,..., u n ) takzvaný polohový vektor P A. Příklad 1.7 : Množina všech uspořádaných dvojic reálných čísel vytvoří afinní prostor (R 2, R 2 ), s kartézskou souřadnou soustavou ( (0, 0), {(1, 0), (0, 1)} ).

8 8 Matematická analýza 3 Cvičení 1.7 : Dokažte, že v afinním prostoru (R 2, R 2 ) z předchozího příkladu (1.7) platí cos ϕ = ( u, v) u v, kde ϕ je úhel svíraný vektory u, v R 2. V dalším textu budeme eukleidovský prostor dimenze n s kartézskou souřadnou soustavou a normou indukovanou skalárním součinem značit E n. Definice 1.10 : (vektorový součin) Nechť E 3 je eukleidovský prostor. Zobrazení ω z E 3 E 3 do E 3, píšeme ω( u, v) u v, které splňuje i) jestliže u, v jsou lineárně závislé, pak u v = o, jinak ii) u v = u v sin ϕ, kde ϕ je úhel svíraný vektory u, v. iii) u v u, u v v, iv) uspořádaná trojice u, v, u v je pravotočivá (má kladnou orientaci) nazýváme vektorový součin vektorů u, v. Nechť se v magnetickém poli s indukcí B, pohybuje náboj o velikosti Q rychlostí v, pak na něj působí síla F = Q ( v B). Poznámka 1.4 : i) Bod ii) předchozí definice říká, že velikost plochy rovnoběžníka určeného vektory u, v se rovná velikost vektorového součinu u v. ii) O uspořádané trojici vektorů ( P A, P B, P C) řekneme, že je pravotočivá, jestliže při pohledu z bodu C přejde vektor P A v kladný násobek vektoru P B otočením v kladném směru (proti směru hodinových ručiček) o úhel ϕ < π. Cvičení 1.8 : Nechť E 3 je eukleidovský prostor s pravotočivou kartézskou souřadnou soustavou a u, v E 3. Dokažte, že platí i) u v = v u, ii) u v = u 2 v 2 ( u, v) 2, iii) jestliže u = (a 1, a 2, a 3 ) a v = (b 1, b 2, b 3 ), pak u v = (a 2 b 3 b 2 a 3, a 3 b 1 b 3 a 1, a 1 b 2 b 1 a 2 ).

9 Matematická analýza 3 9 Definice 1.11 : (lineární zobrazení) Řekneme, že zobrazení F : X Y je lineární zobrazení z vektorového prostoru X dimenze n do vektorového prostoru Y dimenze m, jestliže u, v X a, b R: F (a u + b v) = af ( u) + bf ( v). Nechť { e 1, e 2,..., e n } jsou vektory báze v prostoru X a jejich obrazy v prostoru Y jsou {F ( e 1 ), F ( e 2 ),..., F ( e n )}. V souřadnicích prostoru Y píšeme F ( e i ) = (a 1i, a 2i,..., a mi ), i = 1, 2,..., n. Schéma reálných čísel tvaru A = a 11 a 12 a 1n a 21. a 22. a 2n. a m1 a m2 a mn nazýváme matice a říkáme, že matice A reprezentuje lineární zobrazení F. Cvičení 1.9 : Dokažte, že platí F ( u) = A u.

10 10 Matematická analýza 3 2 Křivky Definice 2.1 : (vektorové funkce) Nechť I R. Zobrazení r z množiny I do E 3, t r (t), nazýváme vektorovou funkcí jedné reálné proměnné. Píšeme r (t) = (r 1 (t), r 2 (t), r 3 (t)). Funkce r i, i = 1, 2, 3 nazýváme souřadnice (složky) vektorové funkce r. [Také píšeme r (t) = (x(t), y(t), z(t)).] z r(t) Poznámka 2.1 : V případě, že parametr t je čas, pak množinu koncových bodů polohových vektorů r (t) nazýváme trajektorie pohybujícího se bodu. x I t y Definice 2.2 : (spojitost a derivace vektorové funkce) Řekneme, že vektor r 0 E 3 je limitou vektorové funkce r : I E 3 v bodě t 0, jestliže lim t t0 r (t) r 0 = 0. Řekneme, že vektorová funkce r je spojitá v bodě t 0, jestliže lim t t0 r (t) = r (t 0 ). Vektor r (t 0 ) se nazývá derivace funkce r v bodě t 0 ( r je derivovatelná (diferencovatelná) v bodě t 0 ), jestliže z r (t) r (t) r (t 0 ) lim = r (t 0 ) t t 0 t t 0 ( = d r dt (t 0) = (r 1(t 0 ), r 2(t 0 ), r 3(t 0 )) ). x y Funkce r je spojitá, derivovatelná na I, jestliže je spojitá, derivovatelná v každém bodě množiny I. Cvičení 2.1 : 1. Dokažte, že funkce r je spojitá (derivovatelná) právě tehdy, když je spojitá (derivovatelná) každá její složka. 2. Analogicky k diferenciálu funkce jedné proměnné nadefinujte diferenciál vektorové funkce a n-tou derivaci funkce r. Důsledek 2.1: Z předchozího cvičení vyplývá, že vlastnosti spojitých a derivovatelných funkcí jedné proměnné mají i vektorové funkce. Například ( r (t), s(t)) = ( r (t), s(t)) + ( s (t), r (t)) nebo ( r (t) s(t)) = r (t) s(t) + s (t) r (t).

11 Matematická analýza 3 11 Definice 2.3 : (křivka) Nechť I R je interval. Množina K E 3 se nazývá jednoduchá křivka, jestliže je obrazem vektorové funkce r zobrazující interval I na množinu K a platí i) r je spojitá funkce na I, ii) r je prostá na vnitřku I. Jestliže I = α, β a platí r (α) = r (β), pak se K nazývá uzavřená jednoduchá křivka. Jestliže platí r C n (I) (tzn. r (n) (n-tá derivace) je spojitá na I), pak se K nazývá jednoduchá křivka třídy C n (n-té třídy). Jestliže t I platí r (t) 0, pak se K nazývá regulární jednoduchá křivka. Křivka je po částech regulární jednoduchá křivka třídy C 1. (tzn. až na konečně mnoho bodů je r spojitě diferencovatelná funkce a r (t) 0.) Proměnná t I se nazývá parametr, vektor r (t) E 3 se nazývá průvodič bodu křivky K a funkce r je její parametrická reprezentace. Příklad 2.1 : Množina K obrazů funkce r (t), kde r není prostá funkce z 1. r (t) = (t, t, 0), t R je regulární jednoduchá křivka třídy C. 2. r (t) = (t 3, t 3, 0), t R je jednoduchá křivka, která není regulární v bodě t 0 = 0, (i když se jedná o stejnou přímku jako v příkladu 1). 3. r (t) = (t, t, 0), t 1; 1 je křivka (až na bod t 0 = 0 je regulární a spojitě diferencovatelná). 4. r (t) = (a cos(t), b sin(t), 0), t 0, 2π, a, b R + je uzavřená, regulární jednoduchá křivka třídy C (elipsa). 5. r (t) = (c cos(t), c sin(t), bt), c > 0, b > 0, t 0, 4π je regulární jednoduchá křivka třídy C (dva závity šroubovice). x y

12 12 Matematická analýza 3 Poznámka 2.2 : Křivka může být také zadána pomocí explicitních nebo implicitních rovnic. Explicitně Implicitně v E 2 y = 1 x 2, x 1, 1 x 2 + y 2 = 1 v E 3 y = x, z = x 2, x 0, 2 y x = 0, z x 2 = 0 K přechodům mezi jednotlivými popisy křivky se využívá věta o implicitní funkci z MA2. Cvičení 2.2 : Najděte parametrické vyjádření křivky dané rovnicemi x 2 + y 2 1 = 0, x + y + z 1 = 0, popište její vlastnosti a nakreslete ji. Půlkružnici ležící pod osou x se středem v počátku a poloměrem r =1 lze parametrizovat vztahy x = t, y = 1 t 2, t 1, 1 nebo také x = cos s, y = sin s, s π, 2π, nebo-li t = ϕ(s) = cos s. Věta 2.1 : (transformace parametru) Nechť ϕ : I I je spojitě diferencovatelná funkce z intervalu I na interval I taková, že s I : ϕ (s) 0. Potom funkce r (ϕ(s)) : I K je opět parametrickou reprezentací křivky K. Důkaz : Složením funkcí r a ϕ vznikne po částech regulární spojitě diferencovatelná vektorová funkce. Zbývá ukázat, že je prostá. Z předpokladu ϕ (s) 0 na I plyne, že buď ϕ (s) > 0 nebo ϕ (s) < 0 na I (rozmyslete!). Odtud plyne, že funkce ϕ je ostře monotónní, tedy prostá a složením dvou prostých funkcí vznikne opět prostá funkce. Cvičení 2.3 : Dokažte, že za předpokladů věty 2.1 existuje k funkci ϕ : I I inverzní funkce ϕ 1 : I I, pro kterou platí (ϕ 1 ) (t) 0, t I. Můžeme tedy provést i zpětnou transformaci parametru s = ϕ 1 (t). Definice 2.4 : (tečna křivky) Nechť křivka K je parametrizovaná funkcí r. Vektor derivace r (t 0 ) nazýváme tečný vektor křivky K v bodě t 0. Tečnou křivky K v bodě r (t 0 ) rozumíme přímku y(τ) = r (t 0 ) + r (t 0 ) τ, τ R. Příklad 2.2 : rovnicí x 2 y2 2 Najdeme tečnu k hyperbole dané implicitně = 1 v bodě B = [1, 0]. Použijeme parametrickou reprezentaci (jedné větve) hyperboly: r (t) = (cosh t, 2 sinh t), t R.

13 Matematická analýza 3 13 V bodě B je t 0 = 0 a r (0) = (0, 2). Rovnice tečny má tedy tvar y(τ) = [1, 0] + (0, 2) τ, τ R. Cvičení 2.4 : Ověřte, zda funkce F (x, y) = x 2 y2 2 1 splňuje předpoklady věty o implicitní funkci (z MA2) při řešení funkcionální rovnice F (x, y) = 0 v bodě B. Co víte o derivaci případného řešení v bodě B = [1, 0]? [ Platí F (B) = 0, funkce F je spojitá i spojitě diferencovatelná na okolí bodu B a platí F F F (B) = 2, (B) = 0. Předpoklad (B) 0 x y y tedy není splněn. Můžeme však využít předpokladu F (B) 0 a tvrdit, že na okolí x U(0) existuje funkce x = x(y), x : U(0) R, která řeší funkcionální rovnici F (x, x(y)) = 0 a pro derivaci x F x y (B) platí: (B) = (B) y y F = 0. x (B) Explicitně máme x = 1 + y2 a dx y 2 dy = q = 0. ] y2 2 Definice 2.5 : (délka křivky) Máme křivku K ={ r (t) : t α, β }. Číslo d se nazývá délka křivky K, jestliže pro každé ε > 0 existuje δ > 0 takové, že pro každé dělení D = {α = t 0 < t 1 < < t n = β} intervalu α, β s normou dělení ν(d) = max (t k t k 1 ) < δ, n N, k {1,2,...,n} platí: n r (t k ) r (t k 1 ) d i=1 Pro délku d křivky K platí: < ε. V literatuře se také uvádí, že křivka K, která má délku d, je rektifikovatelná křivka. β d = β r (t) dt = (r 1 (t))2 + (r 2 (t))2 + (r 3 (t))2 dt. (2.1) α Položíme-li α t s(t) = r (τ) dτ, (2.2) α potom funkce s: α, β I je rostoucí, spojitá a existuje k ní inverzní funkce ϕ: I α, β. Položíme t = ϕ(s) a dostaneme novou parametrizaci křivky K. Hovoříme o přirozené parametrizaci křivky. Parametr s se nazývá oblouková délka.

14 14 Matematická analýza 3 Cvičení 2.5 : Derivace podle obloukové délky (oblouku) se obvykle značí tečkou. Vektor r(s) je jednotkový tečný vektor křivky K. a) Ověřte, že funkce s = s(t) ze vztahu (2.2) je rostoucí a spojitě diferencovatelná. [ ds dt = r 0 ] b) Ukažte, že pro derivaci vektorové funkce r podle obloukové délky s platí r(s) = d r = 1. ds [ d r ds = d r dt dt ds = d r 1 = 1 ] dt r

15 Matematická analýza Křivkové integrály, Greenova věta 3.1 Křivkové integrály Definice 3.1 : (orientace křivky) Řekneme, že křivka K = { r (t) : t α, β } má orientaci, jestliže má počáteční a koncový bod. Jestliže r (α) je počáteční a r (β) je koncový bod, pak má křivka K kladnou orientaci, značíme K +. Hovoříme o orientaci, která je indukovaná parametrizací. V opačném případě hovoříme o záporné orientaci, značíme K. U uzavřené křivky K, která je hranicí množiny Ω E 2 ( Ω = K) hovoříme o kladné orientaci, pokud při obíhání křivky ve směru orientace zůstává množina Ω po levé straně (oběh proti směru hodinových ručiček). Definice 3.2 : (křivkové integrály) Mějme křivku K = { r (t) : t α, β } s orientací indukovanou parametrizací. Nechť D = {α = t 0 < t 1 < < t n = β} je dělení intervalu α, β, potom body r (t k ), k = 0, 1,..., n tvoří dělení D(K) křivky K (rozmyslete proč). Označíme r k = r (t k ) r (t k 1 ), r ki = r i (t k ) r i (t k 1 ), s k = r k, i = 1, 2, 3, k = 1,..., n. K funkci f : K R definujeme integrální součty rovnostmi J(f, D(K)) = n f( r (ξ k )) s k, k=1 J i (f, D(K + )) = n f( r (τ k )) r ki, i = 1, 2, 3, k=1 kde t k 1 τ k, ξ k t k, k = 1, 2,..., n. Jestliže níže uvedené limity existují, pak křivkový integrál 1. druhu definujeme vztahem K f( r ) ds = max k lim s k 0 J(f, D(K), (3.1) a křivkový integrál 2. druhu definujeme vztahem: f( r ) dr i = lim J i(f, D(K + )), i = 1, 2, 3, (3.2) max s k 0 K + k Orientace indukovaná parametrizací α α K + β Kladně orientovaná uzavřená křivka x z r(t k 1 ) K + t k 1 t k r k r(t k ) β y

16 16 Matematická analýza 3 Poznámka 3.1 : Integrál přes uzavřenou křivku se značí f( r ) ds. K Použimeje-li značení r = (x, y, z), pak pro i = 1 dostaneme pro křivkový integrál druhého druhu zápis f(x, y, z) dx K + a křivkový integrál prvního druhu má tvar K f(x, y, z) ds. Podobně jako integrál funkce jedné reálné proměnné vyjadřuje plochu pod grafem funkce, pomocí křivkového integrálu prvního druhu spočítáme plochu mezi křivkou a funkcí. Povrch válce (bez podstav) o výšce v a poloměru r dostaneme jako integrál z funkce f(x, y, z) = v přes kružnici K : x = r cos t, y = r sin t, z = 0, t 0, 2π. Tedy f( r ) ds = 2π 0 K vr dt = 2πrv. Věta 3.1 : (výpočet křivkových integrálů) Nechť K = { r (t) : t α, β } je orientovaná křivka a funkce f : K R je spojitá, potom níže uvedené křivkové integrály existují a platí β f( r ) ds = f( r (t)) r (t) dt. (3.3) K K + f( r ) dr i = β α α f( r (t)) r i(t) dt, i = 1, 2, 3, (3.4) Poznámka 3.2 : 1. Z definice křivkového integrálu vyplývá, že splňuje následující vztahy i) (af + bg) ds = a f ds + b g ds, K K K ii) f ds = f ds + f ds. K 1 K 2 K 1 K 2 2. Pro křivkový integrál 2. druhu platí K + f( r ) dr i = K f( r ) dr i a, b R 3. Jestliže křivka K + leží na ploše dané grafem funkce z = z(x, y) a K xy + je ortogonální průmět křivky K + do roviny-xy, potom platí f( r ) dx = f(x, y, z) dx = f(x, y, z(x, y)) dx. K + K + K + xy 4. Křivkový integrál 2. druhu se často používá ve tvaru v d r = v 1 dr 1 + v 2 dr 2 + v 3 dr 3 = v 1 dx + v 2 dy + K + K + K + v 3 dz = v d s, kde v : K E 3 je vektorová funkce. K + (Například pro výpočet práce F po dráze s.)

17 Matematická analýza 3 17 Příklad 3.1 : Nechť K = K 1 K 2, kde K 1 je část paraboly y = x 2, x 0, 1, K 2 je úsečka y = x, x 0, 1. Vypočítáme statický moment S y křivky K vzhledem k ose y, tj. S y = x ds. K Zřejmě K x ds = K 1 x ds + K 2 x ds. y K Parametrizujeme-li křivky: K 1 pomocí funkce r 1 (t) = (t, t 2 ); K 2 pomocí funkce r 2 (t) = (t, t), t 0, 1, potom 1 x ds = t [ ] u = 1 + 4t t 2 dt = = 1 5 K 1 0 du = 8t dt 8 u du 1 = 1 8 [u3 2 3 ] = 1 12 ( ) ; x ds = t 2 dt = K 2 0 Odtud vyplývá, že statický moment S y = Poznamenejme, že pokud křivku lze popsat pomocí grafu funkce y = y(x), pak ds = ( dx) 2 + ( dy) 2 = 1 + ( dy dx )2 dx. x 1 Odtud plyne f(x, y) ds = f(x, y(x)) 1 + (y (x) 2 ) dx. K x 0 Tedy pro K 1 : y = x 2 a K 2 : y = x, x 0, 1 dostaneme S y = 1 0 x 1 + (2x) 2 dx x 1 + (1) 2 dx. x Cvičení 3.1 : 1. Vypočítejte K v d s = K x 2 y dx + (x 2) dy + xy 2 dz, kde K = (x, x 2, 2) s počátečním bodem A = [0, 0, 2] a koncovým bodem B = [1, 1, 2]. [ 1 0 x 2 x 2 dx + (x 2) 2x dx = = ] 2. Vypočítejte stejný integrál jako v předchozím příkladě, pro K = (x, x, 2) opět od A = [0, 0, 2] do B = [1, 1, 2]. [ 1 0 x 3 dx + (x 2) dx = = 5 4 ] Výše uvedené příklady ukazují, že křivkový integrál závisí na cestě K, po které jdeme z bodu A do bodu B. Nezávislost na cestě budeme diskutovat v kapitole 7.

18 18 Matematická analýza 3 y Cykloida x Cvičení 3.2 : V rovině E 2 stanovte délku d jednoho oblouku cykloidy K daného rovnicemi: x = ϱ(t sin t), ϱ R y = ϱ(1 cos t), t 0, 2π 2ϱ 0 2π [ d = ds = ϱ (1 cos t) 2 + (sin x) 2 dt = ϱ K 0 π sin t dt = 4ϱ[ ] cos t 2π = 8ϱ. ] π cos t dt = Definice 3.3 : (cirkulace vektorového pole) Mějme uzavřenou křivku K + a vektorové pole f : K + E 3, potom píšeme f( r ) d r = f d r a hovoříme o cirkulaci vek- K K torového pole f po uzavřené křivce K. Příklad 3.2 : Uvažujeme hmotný bod, na který působí síla F po dráze (křivce) K určené vektorovou funkcí r (t), kde t je nyní čas. Potom vykonaná práce W je dána vztahem: t 1 W = F d r = F ( r (t)) d r dt dt, kde t 0, t 1 jsou počáteční K t 0 a konečný čas pokusu. Položíme d r dt = v, pak v je rychlost hmotného bodu. Z druhého Newtonova zákona vyplývá, že F = m d2 r dt = m v a můžeme psát 2 t 1 W = m v v dt = t 0 t 1 t 0 m d dt ( 1 2 m v(t 1 ) 2 v(t 0 ) ). 2 v v 2 dt = 1 2 m[ v(t) 2] t 1 t 0 = 3.2 Greenova věta Definice 3.4 : (souvislá a jednoduše souvislá množina) Množina Ω E 3 se nazývá souvislá, jestliže každé dva její body lze spojit křivkou ležící v Ω. Množina Ω E 3 se nazývá jednoduše souvislá, jestliže její hranice Ω je tvořena jednou uzavřenou křivkou.

19 Matematická analýza 3 19 Věta 3.2 : (Greenova věta v rovině) Nechť K + je kladně orientovaná uzavřená křivka, která tvoří hranici množiny Ω E 2, ( Ω + = K + ). Nechť funkce f 1, f 2 mají spojité parciální derivace na Ω, píšeme f 1, f 2 C 1 (Ω), (Ω = Ω Ω), potom platí ( f2 x f ) 1 dxdy = f 1 dx + f 2 dy. (3.5) y Ω Ω Důkaz : Nejdříve uvažujeme + množinu Ω popsatelnou funkcemi, tedy existují funkce y 1 (x), y 2 (x) : a, b R a funkce x 1 (y), x 2 (y) : c, d R takové, že [x, y] Ω platí: Jestliže a x b, pak y 1 (x) y y 2 (x) a zároveň jestliže c y d, pak x 1 (y) x x 2 (y). Potom z Fubiniovy věty pro dvojný integrál vyplývá Ω f 1 y dxdy = = = b a b a b a ( y 2 (x) y 1 (x) ) f 1 y dy dx [ f1 (x, y 1 (x)) f 1 (x, y 2 (x)) ] dx f 1 (x, y 1 (x)) dx + a b f 1 (x, y 2 (x)) dx. Protože grafy funkcí y 1, y 2 tvoří hranici Ω + (u funkce y 2 jdeme po grafu z bodu [b, y 2 (b)] do bodu [a, y 2 (a)]), můžeme poslední dva integrály brát jako křivkové integrály po hranici Ω +. Tedy Ω Podobně odvodíme f 2 x dxdy = Ω = d c f 1 y dxdy = d ( x 2(y) f 2 (x 2 (y), y) dy + c x 1 (y) c d Ω + f 1 dx. (3.6) f 2 x dx ) dy (3.7) f 2 (x 1 (y), y) dy = Ω + f 2 dy. Sečtením vztahů (3.6) a (3.7) dostaneme tvrzení věty. Množina popsatelná funkcemi d c y y a Ω y 2 y 1 b x 1 x 2 Ω obr. 1 x x

20 20 Matematická analýza 3 Část hranice rovnoběžná s osou y K 1 a K 2 K 3 Ω obr. 2 y 2 y 1 y Ω=Ω 1 Ω 2 Ω 1 Ω 2 b x V případě, že část K 1 hranice Ω + je rovnoběžná s osou y jako na obrázku 2, pak zřejmě K 1 f(x, y) dx = 0. Greenova věta tedy platí i pro oblast Ω z obrázku 2, neboť f(x, y) dx = f(x, y) dx + f(x, y) dx + f(x, y) dx = Ω + K 1 K 2 K 3 b a f(x, y 1 (x)) dx + a b f(x, y 2 (x)) dx. V případě, že množinu Ω nelze rovnou popsat funkcemi, pak Greenova věta platí, pokud se Ω podaří rozdělit na konečný počet množin omezených funkcemi, viz obrázek 3. Díky opačné orientaci se hodnoty křivkových integrálů přes společnou hranici K s odečtou a platí = Ω Ω 1 + Ω 2. K s 3.3 Důsledky Greenovy věty obr. 3 Jakobián det J Φ popisuje deformaci plochy při zobrazení Φ. Například funkce Φ: x = u+v, y = u+v má det J Φ = 0 a zobrazí celou rovinu na přímku y = x. x Důsledek 3.1: 1. (Výpočet plochy) Nechť množina Ω splňuje předpoklady Greenovy věty, pak její plochu meas (Ω) můžeme spočítat ze vztahu: meas (Ω) = 1 x dy y dx. (3.8) 2 Ω + Důsledek 3.2: 2. (Jakobián) Nechť Φ : x = r 1 (u, v), y = r 2 (u, v) je regulární transformace z oblasti Ω uv do oblasti Ω xy, (tzn. det J Φ 0). Nechť Ω 1 Ω uv a Φ(Ω 1 ) = Ω Ω xy, pak platí: meas Ω = = ± Ω 1 = ± ± Ω 1 Ω + x dy = ± Ω + 1 r 1 ( r2 u du + r ) 2 v dv = ( ( r 1 r ) 2 ( r 1 r )) 2 du dv = u v v u ( r1 u r 2 v r 1 v r ) 2 du dv = u Ω 1 r 1 u r 2 u r 1 v r 2 v du dv meas Ω meas Ω 1 det J Φ.

21 Matematická analýza 3 21 Cvičení 3.3 : a) Pomocí vztahu (3.8) spočítejte plochu elipsy. b) Převeďte vztah (3.8) do polárních souřadnic. [ πab. ] [ meas Ω = 1 r 2 dϕ. ] 2 Ω +

22 22 Matematická analýza 3 4 Operátory skalárních a vektorových polí Definice 4.1 : (gradient) Nechť f : D R, D E 3, f = f(x, y, z), A D, je diferencovatelné skalární pole (neboli diferencovatelná funkce tří reálných proměnných), potom vektor ( ) f f f grad f(a) = (A), (A), x y z (A) se nazývá gradient skalární funkce f v bodě A. Poznámka 4.1 : 1. Pro derivaci funkce f podle vektoru s v bodě A platí (A) (= grad f(a) s, jestliže f je f(a+t s) f(a) lim t 0 t diferencovatelná). = f s 2. Zavedeme-li (vektorový) diferenciální operátor nabla ( = x, y, ), z pak píšeme grad f = f. Operátor se také nazývá Hamiltonův operátor. 3. Směr největšího růstu funkce f z bodu A = [x 0, y 0, z 0 ] grad f(a) popisuje vektor n = grad f(a). Vektor n je kolmý k hladině S = {[x, y, z] E 3 : f(x, y, z) = f(a)}. Zároveň je n jednotkový normálový vektor tečné nadroviny ϱ k hladině S v bodě A. Rovina ϱ je určena rovností f x (A)(x x 0) + f y (A)(y y 0) + f z (A)(z z 0) = 0. Cvičení 4.1 : Najděte v bodě A = [1, 1, 3] tečnou rovinu ke kuželu, který je zadán rovnicí z 2 = 9 2 (x2 + y 2 ). [Kužel je nulovou hladinou funkce f = 9 2 (x2 + y 2 ) z 2. Platí grad f = (9x, 9y, 2z) a normálový vektor v bodě A grad f(a) je n = grad f(a) = (9,9, 6) 92 = (3,3, 2) Tečná rovina má tedy tvar ϱ : 3(x 1) + 3(y 1) 2(z 3) = 0.]

23 Matematická analýza 3 23 Příklad 4.1 : (Příklad 2.2 znova) Uvažujeme funkci f(x, y) = x 2 2y 2 1, potom hladina S = {[x, y] E 2 : f(x, y) = 0} je křivka z příkladu 2.2. Najdeme tečný a normálový vektor k hladině S v bodě B = [1, 0]. f(b) f(b) Gradient funkce f v bodě B je vektor grad f(b) = (2, 0). Jednotkový normálový vektor k hladině S v bodě B je n = (1, 0) =. Tečný vektor v bodě B je podle příkladu 2.2 vektor r (0) = (0, 2). Platí r (0) n = 0. Poznámka 4.2 : Obecně každá přímka p : B + t v, pro kterou v r = 0 a r je tečný vektor ke křivce v bodě B, se nazývá normálová přímka křivky. Definice 4.2 : (vnější normálový vektor) Nechť uzavřená křivka K = { r (t) : t I} je hranicí množiny Ω E 2. Potom r (t 0 ) = (x (t 0 ), y (t 0 )) je tečný vektor ke hranici Ω v každém bodě r (t 0 ) a vektor n = (y (t 0 ), x (t 0 )) se nazývá vnější normálový vektor množiny Ω. Směřuje ven z množiny Ω. Definice 4.3 : (divergence) Nechť vektorová funkce v : E 3 E 3 je diferencovatelná, potom funkce div v = v 1 x + v 2 y + v 3 z se nazývá divergence funkce v ( nebo divergence vektorového pole definovaného funkcí v ). Použijeme-li Hamiltonův operátor, pak div v = v. Poznámka 4.3 : Pokud funkce v popisuje rychlost tekutiny, potom div v představuje objem tekutiny, která vyteče z jednotky objemu tekutiny za jednotku času. Cvičení 4.2 : Položte v = (f 2, f 1 ) a dokažte, že Greenova věta má tvar div v dxdy = v n ds, Ω Ω + kde n je jednotkový vektor vnější normály a s je oblouková délka. [ div v = f 2 x f 1 y a v n ds = (f 2, f 1 ) (f 2, f 1 ) ( dy, ) dx dt ds = f dt dt ds 1dx + f 2 dy ] ( ) dy dx, r dt dt ( ) 2+ ( dy dx dt dt ) 2 ds =

24 24 Matematická analýza 3 Poznámka 4.4 : (nezřídlové pole) Pro nestlačitelné tekutiny je div v = 0 (tzv. nezřídlové pole) a z předchozího cvičení plyne, že platí vztah v n ds = 0, Ω + který tvrdí, že co vteče, to vyteče. V literatuře se často setkáme se značením e 1 = i, e 2 = j, e 3 = k, potom i j k rot v = x y z v 1 v 2 v. 3 Definice 4.4 : (rotace) Nechť vektorová funkce v : E 3 E 3 je diferencovatelná fukce, potom vektorová funkce ( v3 rot v = y v 2 z, v 1 z v 3 x, v 2 x v ) 1 y se nazývá rotace funkce v ( nebo rotace vektorového pole v). Pro lepší zapamatování píšeme rotaci ve tvaru e 1 e 2 e 3 rot v = v = x y z v 1 v 2 v. 3 x z ω γ d B r=(x,y,z) y Poznámka 4.5 : (fyzikální význam rotace) Máme tuhé těleso, které se otáčí kolem osy otáčení o (je totožná se souřadnou osou z) konstantní úhlovou rychlostí ω. Zvolíme vektor ω takový, že ω = ω, ω = (0, 0, ω) a při pohledu ve směru vektoru ω se těleso otáčí ve směru hodinových ručiček (pravotočivý systém). Označíme d vzdálenost bodu B otáčejícího se tělesa od osy otáčení o, potom rychlost v otáčení bodu B má velikost ω d. Jestliže vektor r = (x, y, z) je průvodič bodu B, potom d = r sin γ, kde γ je úhel vektorů r a ω. Odtud plyne ω d = ω r sin γ = ω r. Zároveň v ω, v r a vektory ω, r, v tvoří pravotočivý systém. Tedy v = ω r, v = (0, 0, ω) (x, y, z) = ( ωy, ωx, 0) a rot v = (0, 0, 2 ω). Odtud vyplývá, že pro vektorové pole ω popisující rychlost bodů otáčejícího se tělesa platí rot v = 2 ω.

25 Matematická analýza 3 25 Cvičení 4.3 : a) Dokažte, že platí rot (grad f) = 0. b) Dokažte, že Greenovu větu lze psát ve tvaru rot v e 3 dxdy = v τ ds, Ω Ω + kde τ je jednotkový tečný vektor ke hranici Ω, s je oblouková délka a v = (v 1, v 2, v 3 ). [ rot v e 3 = v 2 x v 1 y a τ = r (v 1, v 2, v 3 ) (dx,dy,0) ds ds = v 1 dx + v 2 dy ] ) dx dt, dy dt,0 ( = r r ( ) 2+ ( dx dt dy dt ) 2 = (dx,dy,0) ds

26 26 Matematická analýza 3 5 Plochy Definice 5.1 : (plocha v E 3 ) Nechť Ω E 2 je jednoduše souvislá množina jejíž hranice Ω je tvořena křivkou konečné délky. Množina S E 3 se nazývá jednoduchá plocha, jestliže je obrazem vektorové funkce r zobrazující množinu Ω na množinu S (S ={ r (u, v)=(r 1 (u, v), r 2 (u, v), r 3 (u, v)) : [u, v] Ω}) a platí i) r je spojitá funkce na Ω, ii) r je prostá na vnitřku Ω. Jestliže Ω = Ω (tj. Ω je uzavřená) a až na konečně mnoho bodů [u 0, v 0 ] Ω [u 1, v 1 ] Ω tak, že [u 0, v 0 ] [u 1, v 1 ] a r ([u 0, v 0 ]) = r ([u 1, v 1 ]), pak se S nazývá uzavřená jednoduchá plocha. Jestliže platí r C n (Ω) (tzn. r (n) (n-tá derivace) je spojitá na Ω), pak se S nazývá jednoduchá plocha třídy C n (n-té třídy). Jestliže [u, v] Ω platí r r (u, v) (u, v) 0, u v pak se S nazývá regulární jednoduchá plocha. Jestliže S je souvislá množina, kterou můžeme rozdělit na konečný počet regulárních jednoduchých ploch třídy C 1, pak se S nazývá po částech hladká plocha, zkráceně plocha. Proměnné u, v se nazývají parametry, vektor r (u 0, v 0 ) se nazývá průvodič bodu plochy S a funkce r je její parametrická reprezentace. Obraz hranice Ω, tedy množina se nazývá okraj plochy S. S = { r (u, v) : [u, v] Ω} Příklad 5.1 : Povrch koule je uzavřená (hladká plocha), povrch krychle je uzavřená po částech hladká plocha.

27 Matematická analýza 3 27 Definice 5.2 : (parametrické křivky) Nechť S = { r (u, v) : [u, v] Ω} je plocha. Křivka K u = { r (u, v 0 ) : [u, v 0 ] Ω, v 0 je konstantní} se nazývá u-křivka na ploše S. Křivka K v = { r (u 0, v) : [u 0, v] Ω, u 0 je konstantní} se nazývá v-křivka na ploše S. Příklad 5.2 : (parametrická reprezentace sféry) Povrch koule, tedy sféra má parametrickou reprezentaci r (u, v) = (ϱ cos u cos v, ϱ sin u cos v, ϱ sin v), kde ϱ R + je konstantní a Ω = {[u, v] R 2 : 0 u 2π, π 2 v π 2 }. Parametrické křivky mají tvar K u = (ϱ cos u cos v 0, ϱ sin u cos v 0, ϱ sin v 0 ) - u-křivka ( rovnoběžka ) K v = (ϱ cos u 0 cos v, ϱ sin u 0 cos v, ϱ sin v) - v-křivka ( poledník ) a jejich tečné vektory jsou r u = r v = ( ϱ sin u cos v 0, ϱ cos u cos v 0, 0) (ke K u ), r v = r v = ( ϱ cos u 0 sin v, ϱ sin u 0 sin v, ϱ cos v) (ke K v ). Vektorový součin těchto vektorů má tvar r u r v = (ϱ 2 cos u cos 2 v, ϱ 2 sin u cos 2 v, ϱ 2 sin v cos v). Označíme n = r u r v r u r v, pak trojice vektorů ( r u, r v, n) tvoří pravotočivý systém a vektor n je jednotkový vektor vnější normály k ploše S (směřuje ven). Cvičení 5.1 : 1. Nechť f(x, y, z) = x 2 + y 2 + z 2 ϱ 2. Čím je tvořena nulová hladina f(x, y, z) = 0 a jaký je vztah grad f a vektoru n z předchozího příkladu (5.2)? 2. Popište plochy tvořené funkcemi: S 1 : r = (u cos v, u sin v, 2u), u 0, 4, v 0, 2π, S 2 : r = ((a+b cos v) cos u, (a+b cos v) sin u, b sin v), u 0, 2π, v 0, 2π, a, b > 0. [ Plochu S 1 tvoří kužel s vrcholem v počátku. Plochou S 2 je pneumatika. ]

28 28 Matematická analýza 3 Definice 5.3 : (tečná rovina) Nechť S = { r (u, v) : [u, v] Ω} je hladká plocha. Položíme A = r(u 0, v 0 ), [u 0, v 0 ] Ω, pak tečná rovina k ploše S v bodě A je tvořena body: Pro parciální derivaci se velmi často používá zkrácené značení r u = r u, potom n = ± r u r v r u r v. A + t r u (u 0, v 0 ) + s r v (u 0, v 0 ), t, s R. Jednotkový normálový vektor n k ploše S v bodě A je dán vztahem r u n = ± (u 0, v 0 ) r v (u 0, v 0 ) r u (u 0, v 0 ) r v (u 0, v 0 ). (5.1) Poznámka 5.1 : Transformací (u, v) = f(ũ, ṽ), pro kterou u = ũ, v = ṽ změníme orientaci normálového vektoru n v opačnou. Tatáž změna orientace nastane, pokud použijeme transformaci f = (f 1, f 2 ), jejíž jakobián J = (f 1,f 2 ) (ũ,ṽ) = f 1 f 1 ũ ṽ je záporný. f 2 ũ f 2 ṽ Uvažujeme malou část tečné roviny, rovnoběžník o stranách r u (u 0, v 0 ) u, r v (u 0, v 0 ) v, ( u = u u 0, v = v v 0 ), potom jeho velikost (plocha) je dána vztahem: S = r r u u u v. (5.2) Z cvičení (1.8) vyplývá, že r u r v 2 = r 2 r 2 u u ( r u, v) r 2. Odtud dostaneme následující definici velikosti plochy: Definice 5.4 : (velikost plochy) Nechť S = { r (u, v) : [u, v] Ω} je hladká plocha, potom její velikost P je dána vztahem: r P = 2 r 2 ( r u u u, r ) 2 dudv = r u r v dudv. v Ω Ω (5.3) Cvičení 5.2 : Určete velikost povrchu pneumatiky, která je dána funkcí r (u, v)=(a+cos v) cos u, (a+cos v) sin u, sin v), u 0, 2π, v 0, 2π, a > 0. [ 4π 2 a ]

29 Matematická analýza 3 29 Poznámka 5.2 : Jestliže plocha S je popsána explicitně jako graf funkce z = f(x, y), [x, y] S xy, (S xy je ortogonální projekce plochy S do roviny xy), potom její velikost P je dána vztahem: ( f ) 2 ( f ) 2 P = dxdy. (5.4) x y S xy Cvičení 5.3 : Dokažte vztah (5.4) pomocí vztahu (5.3). [ Položíme u = x, v = y, r (u, v) = r (u, v) = (x, y, f(x, y)), potom r u = r x f r = (1, 0, ), x = r v y (1 + ( f x )2 ) (1 + ( f y )2 ) ( f x f = (1, 0, ) a r y u 2 r f y )2 = 1 + ( f x )2 + ( f y )2 ] v 2 ( r, r u v )2 =

30 30 Matematická analýza 3 6 Plošné integrály, Gausova věta, Stokesova věta 6.1 Orientovaná plocha Definice 6.1 : (orientovaná plocha) O ploše S = { r (u, v) : (u, v) Ω} řekneme, že je orientovaná, jestliže u ní rozlišujeme dvě strany, obvykle vnější a vnitřní (také horní a dolní). V každém bodě plochy zvolíme jednotkový normálový vektor n (pokud existuje) tak, že směřuje stále na stejnou stranu plochy S. Jestliže n = r u r v r u r v ( r u r v r u r v ), pak říkáme, že plocha S je orientovaná souhlasně (nesouhlasně) se svou parametrizací. Značíme S = S +, (S = S ). U uzavřených ploch, tj. u povrchů těles, hovoříme o vnější (vnitřní) straně a vnější (vnitřní) normále n, pokud vektor n směřuje ven z (dovnitř) tělesa. O ploše S říkáme, že je orientovaná souhlasně (nesouhlasně) se svým okrajem, jestliže při obíhání po tomto kraji ve smyslu orientace je vnější strana plochy S, po levé (pravé) ruce. Příklad 6.1 : 1. Sféra z příkladu 5.2 je orientovaná souhlasně se svou parametrizací. 2. Möbiuv list se nedá orientovat, má pouze jednu stranu. Jeho parametrizace je dána následující funkcí r (u, v) = ((1 + u sin(v/2)) cos v, (1 + u sin(v/2)) sin v, u cos(v/2)), (u, v) 1/2, 1/2 0, 2π. Definice 6.2 : (vnitřní průměr plochy) Máme plochu S, body A, B S a množinu K všech křivek K S spojujících body A, B. Označíme d(k) délku křivky K. Potom číslo d(s) = sup A,B S nazveme vnitřním průměrem plochy S. inf d(k) (6.1) K K Cvičení 6.1 : Určete vnitřní průměr d(s) sféry S z příkladu (5.2) [ d(s) = πϱ ]

31 Matematická analýza Plošné integrály Definice 6.3 : (plošné integrály) Mějme plochu S = { r (u, v) : (u, v) Ω}, která je orientovaná souhlasně se svou parametrizací. Nechť D(Ω) = {Ω 1, Ω 2,..., Ω n } je dělení množiny Ω, potom plochy S k = { r (u, v) : (u, v) Ω k } tvoří dělení D(S) plochy S (Proč?). Zvolíme bod [u k, v k ] Ω k, potom r (u k, v k ) S k a n(u k, v k ) = (n k1, n k2, n k3 ) je jednotkový normálový vektor k ploše S k v bodě r (u k, v k ). Označíme S k velikost plochy S k. K funkci f : S R definujeme integrální součty rovnostmi: a n 1 J(f, D(S)) = f( r (u k, v k )) S k, k=0 n 1 J i (f, D(S + )) = f( r (u k, v k )) n ki S k, i = 1, 2, 3. k=0 Jestliže níže uvedené limity existují, potom plošný integrál 1. druhu definujeme vztahem: S f( r ) ds = max k lim d(s k ) 0 J(f, D(S)), (6.2) plošný integrál 2. druhu definujeme vztahem: f( r ) n i ds = lim J i(f, D(S + )), i = 1, 2, 3. max d(s k ) 0 S + k (6.3) Poznámka 6.1 : 1. Plošný integrál 2. druhu závisí na orientaci jednotkového normálového vektoru n = (n 1, n 2, n 3 ) a často se používá pro vektorovou funkci v = (v 1, v 2, v 3 ) ve tvaru v n ds = v 1 n 1 + v 2 n 2 + v 3 n 3 ds. S + S + Hovoříme o plošném integrálu z vektorového pole nebo o toku vektorového pole plochou S.

32 32 Matematická analýza 3 2. Označíme-li α, β, γ úhly, které svírá jednotkový normálový vektor n s osami x, y, z (v kladném směru), potom platí n = (cos α, cos β, cos γ), cos 2 α + cos 2 β + cos 2 γ = 1 a pro plošný integrál druhého druhu dostaneme S + S + f( r ) n 1 ds = f( r ) cos α ds = f( r ) dydz, S + yz S + S + S xz + f( r ) n 2 ds = f( r ) cos β ds = S + S + f( r ) n 3 ds = f( r ) cos γ ds = S + xy kde S + xy je průmět plochy S + do roviny-xy ap. f( r ) dxdz, f( r ) dxdy, 3. Pokud S je uzavřená plocha a n je jednotkový vektor vnější normály, potom píšeme f( r ) n i ds = f( r ) n i ds. S + S + Věta 6.1 : (výpočet plošných integrálů) Nechť S = { r (u, v) : (u, v) Ω} je plocha a f : S R je spojitá funkce, potom níže uvedené plošné integrály existují a platí f( r ) ds = f( r (u, v)) r u r v du dv. (6.4) S Ω Jestliže S = S +, pak f( r ) n 3 ds = S + Ω f( r (u, v)) (r 1, r 2 ) (u, v) du dv. (6.5) Pro spojitou vektorovou funkci v : S R dostaneme v n ds = v ( r u r v ) du dv. (6.6) S + Ω

33 Matematická analýza 3 33 Důkaz : Rovnost (6.4) plyne ze vztahu (5.2) pro velikost plochy, kde ds = r u r v du dv. Ze vztahu (5.1) pro jednotkový normálový vektor n = r u r v r u r v vyplývá n ds = r u r v r u r v r u r v du dv = r u r v du dv a odtud dostaneme rovnost (6.6). Rovnost (6.5) plyne z následujících úprav n 3 ds = ( (0, 0, 1), n ) ds = (0, 0, 1) ( r u r v ) du dv = r 1 u r 1 v r 2 u r 2 v r 3 u r 3 v du dv = (r 1,r 2 ) (u,v) du dv. (Podobně lze samozřejmě upravit i n 1 ds a n 2 ds.) Pro smíšený součin tří vektorů platí w 1 w 2 w 3 w ( u v) = u 1 u 2 u 3 v 1 v 2 v 3. Poznámka 6.2 : Jestliže plocha S je tvořena grafem funkce z = z(x, y) a S xy je ortogonální průmět plochy S do rovinyxy, pak platí S + f( r ) n 3 ds = S xy f(x, y, z(x, y)) dx dy. (6.7) Cvičení 6.2 : Jestliže plocha S je tvořena grafem funkce z = z(x, y) a S xy je ortogonální průmět plochy S do rovinyxy, pak dokažte, že platí f( r ) ds = S + S xy f(x, y, z(x, y)) 1+ ( z x ) 2+ ( z y) 2 dx dy. (6.8) 6.3 Gaussova věta Věta 6.2 : (Gaussova věta) Nechť V je omezené těleso, jehož hranice je tvořena kladně orientovanou uzavřenou plochou S. Nechť vektorová funkce v C 1 (V ), potom platí div v dv = v n ds, (6.9) V kde n je jednotkový vektor vnější normály k ploše S. S

34 34 Matematická analýza 3 Důkaz : Přepíšeme rovnost (6.9) do tvaru ( v1 x + v 2 y + v ) 3 dxdydz = (v 1 n 1 +v 2 n 2 +v 3 n 3 ) ds. z V Vidíme, že stačí postupně pro i = 1, 2, 3 dokázat rovnosti v i dv = v i n i ds, kde r 1 = x, r 2 = y, r 3 = z. r i V S (6.10) Budeme předpokládat, že těleso V lze popsat funkcemi, to znamená, že existují funkce z 1 (x, y), z 2 (x, y) a platí V = {[x, y, z] R 3 : z 1 (x, y) z z 2 (x, y), [x, y] V xy }, kde V xy je ortogonální průmět tělesa V do roviny-xy. Dokážeme vztah (6.10) pro i = 3. Platí V v 3 z dxdydz = V xy S z 2 (x,y) z 1 (x,y) v 3 z dxdy = (6.11) V xy [v 3 (x, y, z 2 (x, y)) v 3 (x, y, z 1 (x, y))] dxdy. V xy Povrch tělesa V označíme S, potom V xy = S xy. Položíme S = S 1 S 2 S z tak, že povrch S 1 je tvořen grafem funkce z 1, povrch S 2 je tvořen grafem funkce z 2 a povrch S z je rovnoběžný s osou z. Na ploše S 1 je n 3 < 0 (tedy S 1 = S1 ), na ploše S 2 je n 3 > 0 (S 2 = S 2 + ) a na S z je n 3 = 0. Odtud a ze vztahu (6.7) vyplývá [v 3 (x, y, z 2 (x, y)) v 3 (x, y, z 1 (x, y))] dxdy = v 3 (x, y, z 2 (x, y)) dxdy v 3 (x, y, z 1 (x, y)) dxdy = S xy S 2 v 3 n 3 ds + v 3 n 3 ds + S 1 S xy v 3 0 ds = v 3 n 3 ds. S z S Dokázali jsme platnost rovnosti (6.10) pro i = 3. Pro i = 1, 2 je důkaz podobný.

35 Matematická analýza 3 35 Pro těleso V, které vznikne sjednocením konečného počtu těles popsatelných funkcemi, dostaneme tvrzení věty součtem přes všechna tělesa. Plošné integrály na společných hranicích mají opačná znaménka a odečtou se. (nezávislost divergence na souřadném sys- Příklad 6.2 : tému) Z věty o střední hodnotě vyplývá, že existuje bod A V takový, že V div v dv = div v(a) meas (V ), kde meas (V ) je míra (objem) tělesa V. Nechť bod B je pevný, V je koule se středem v bodě B a S je její povrch, potom z Gaussovy věty plyne v n ds = div v(a) meas (V ). S Nyní předpokládáme, že funkce v má spojité parciální derivace. Pro meas (V ) 0 dostaneme A B a platí v n ds div v(b) = lim meas (V ) 0 S meas (V ). Odtud již plyne nezávislost hodnoty divergence na souřadném systému. (Plošný integrál a objem tělesa se nemění se změnou souřadného systému). Příklad 6.3 : (objem tělesa) Položíme-li v = 1 3 (x, y, z), pak z Gaussovy věty dostaneme pro objem tělesa V vztah meas (V ) = 1 dv = 1 (x, y, z) n ds. 3 Cvičení 6.3 : koule. V S Pomocí předchozí rovnosti spočítejte objem [ Podle příkladu (5.2) je vnější jednotkový normálový vektor k povrchu koule n = (ϱ2 cos u cos 2 v,ϱ 2 sin u cos 2 v,ϱ 2 sin v cos v) r u r v, tedy (x, y, z) n = ϱ3 cos v r u r v a meas (V ) = 1 3 π/2 π/2 2π 0 ϱ 3 cos v du dv = 4 3 πϱ3. ]

36 36 Matematická analýza Stokesova věta Věta 6.3 : (Stokesova věta) Nechť vektorová funkce v C 1 (V ). Nechť plocha S V má okraj tvořený křivkou S a je orientovaná souhlasně se svým okrajem, potom platí rot v n ds = v τ ds, (6.12) S kde n je jednotkový normálový vektor k ploše S a τ je jednotkový tečný vektor ke křivce S. S Důkaz : Přepíšeme rovnost (6.12) pomocí souřadnic n = (n 1, n 2, n 3 ), v = (v 1, v 2, v 3 ), r = (r 1, r 2, r 3 ) = (x, y, z) do tvaru [( v3 ) n1 + ( ) v 1 n2 + ( ) ] v 2 n3 ds = y v 2 z S v 1 r ( dr1 dt, dr 2 dt, dr 3 dt z v 3 x ) r dt = S x v 1 y v 1 dx + v 2 dy + v 3 dz. Budeme předpokládat, že plocha S se dá popsat funkcemi, to znamená, že pro body [x, y, z] S platí : z = z(x, y), y = y(x, z), x = x(y, z) a funkce x, y, z jsou spojitě diferencovatelné. Nejdříve dokážeme [ v1 z n 2 v ] 1 y n 3 ds = v 1 dx. (6.13) S Označíme S xy, S xy projekci plochy S a jejího okraje S do roviny-xy. Podle bodu 3 z poznámky (3.2) pak platí v 1 dx = v 1 (x, y, z(x, y)) dx. Nyní v Greenově větě S S xy (vztah (3.4)) položíme f 1 = v 1, f 2 = 0 a dostaneme v 1 (x, y, z(x, y)) dx = S xy S xy z [ v1(x,y,z) y S xy + v 1(x,y,z) z y S v 1 (x,y,z(x,y)) y dxdy = ] (6.14) dxdy. Zbývá dokázat, že pravá strana v rovnosti (6.14) se rovná levé straně v rovnosti (6.13). Tečné vektory k ploše S jsou r x = (1, 0, z x ), r y = (1, 0, z y ) a jednotkový normálový vektor má tvar n = ( z x, z z y, 1)/ ( x, z y, 1).

37 Matematická analýza z Tedy n 2 = ( z z x, y,1) y, n3 = 1 ( z z. Dále x, y,1) podle (5.2) je ds = ( z x, z y, 1) dxdy. Odtud pro levou stranu rovnosti (6.13) dostaneme [ v1 z n 2 v ] ( 1 y n v1 z 3 ds = z y + v ) 1 dxdy, y S což jsme měli dokázat. Podobně jako rovnost (6.14) lze dokázat i rovnosti obsahující funkce v 2, v 3 a sečtením těchto rovnosti dostaneme tvrzení věty. Příklad 6.4 : S xy (nezávislost rotace na souřadném systému) Z věty o střední hodnotě vyplývá, že existuje bod A S takový, že rot v n ds = rot v(a) n(a) meas S (6.15) S Nechť B je střed kruhu S, potom z (6.15) a (6.12) vyplývá S v d s = rot v(a) n meas S (u kruhu je jednotkový normálový vektor všude stejný). Jestliže funkce v je spojitě diferencovatelná, pak pro zmenšující se kruh (tzn. meas S 0) je rot u(a) rot v(b) a platí rot v(b) n = lim meas S 0 v d s S meas S (= rot v n (B)). Rotace rot u(b) je vektor, jehož projekce do vektoru n kolmého k plošce S se rovná plošné hustotě cirkulace vektorového pole u po hranici plošky S. Nenulová rotace určuje body vírů vektorového pole v. Cvičení 6.4 : a) Nechť v = grad f, pak K v d s = 0. Dokažte. b) Vypočítejte K v d s, v = ( y, x) 1 x 2 +y 2, kde křivka S K : x 2 + y 2 = 1; z = 0 je orientovaná ve směru hodinových ručiček. Proč nemůžeme použít Stokesovu větu? Spočítejte rot v n ds, pokud v = (z, x, y) a S je čtverec s vrcholy (0,0,0), (1,0,0), (1,1,0), (0,1,0). [±1]

38 38 Matematická analýza 3 7 Nezávislost na cestě, operátory v křivočarých souřadnicích 7.1 Nezávislost křivkového integrálu na cestě Z cvičení 3.1 víme, že křivkový integrál druhého druhu v d s K závisí na tom, po jakých orientovaných křivkách se pohybujeme z počátečního bodu A do koncového bodu B. Následující příklad bude ilustrovat situaci, kdy na tvaru křivky K nezáleží. Příklad 7.1 : Nechť v(x, y, z) = (2x+3y, 3x+4y, 0) a pro t 0, 1 uvažujeme křivky K 1 = {(t, t, 0)}, K 1 = {(t 2, t, 0)}, K 3 = {(t, t 2, 0)}. Všechny uvedené křivky mají stejný počáteční a koncový bod a obecně platí: Tedy: K v(x, y, z) d s = v(x, y, z) d s = K 1 v(x, y, z) d s = K 2 v(x, y, z) d s = K [ dr 1 v 1 dt + v dr 2 2 dt + v dr ] 3 3 dt. dt (2t + 3t + 2t + 4t) dt = 6, [(2t 2 + 3t) 2t + (3t 2 + 4t) 1] dt = 6, [(2t + 3t 2 ) 1 + (3t + 4t 2 ) 2t] dt = 6. K Definice 7.1 : (nezávislost na cestě) Nechť Ω je oblast (otevřená, souvislá množina), body A, B Ω a křivka K Ω s počátečním bodem A a koncovým bodem B. Jestliže křivkový integrál v d s je závislý pouze na bodech A, B a je nezávislý na tvaru křivky K, pak říkáme, že je nezávislý na cestě v množině Ω. Definice 7.2 : (potenciální vektorové pole) Nechť k vektorovému poli v C(Ω) existuje na oblasti Ω diferencovatelná funkce f : Ω R taková, že v = grad f(x) x Ω, pak funkce f se nazývá potenciál vektorového pole a v je potenciální vektorové pole.

39 Matematická analýza 3 39 Věta 7.1 : Nechť v : D E 3 je spojitá vektorová funkce, potom křivkový integrál v d s je nezávislý na cestě právě tehdy, když v je potenciální vektorové pole. K Důkaz : Nechť v d s je nezávislý na cestě. K Zvolíme pevné body A=[x 0, y 0, z 0 ] a B =[x, y, z] v oblasti Ω. Položíme f(x, y, z) = v 1 dx + v 2 dy + v 3 dz, kde ÂB je ÂB libovolná křivka spojující body AB. Ukážeme, že f x = v 1. Podle předpokladu platí v 1 dx + v 2 dy + v 3 dz = v d s + B1 v d s, kde bod B 1 = [x 1, y, z]. ÂB 1 B (Předpokládáme, že úsečka BB 1 leží v Ω.) Protože body A, B 1 se nemění v závislosti na proměnné x, bude derivace prvního integrálu x ( v d s) = 0. Tedy f x = x v d s. ÂB 1 B 1 B Na úsečce BB 1 se proměnné y,z nemění, tedy dy = dz = 0 x f a platí x (x, y, z) = x v 1 (ξ, y, z) dξ = v 1 (x, y, z). x 1 f Podobně lze dokázat i y = v 2, f z = v 3. = Nyní předpokládáme, že existuje funkce f taková, že v = grad f. Dále nechť křivka K z bodu A do bodu B má parametrickou reprezentaci r (t) = (x(t)), y(t), z(t)) a f f f r (t 0 ) = A, r (t 1 ) = B. Potom x dx + y dy + z dz = t 1 = f(b) f(a). Odtud vy- f t dt = [f(x(t), y(t), z(t))] t 1 t0 t 0 plývá, že integrál f v d s nezávisí na křivce body A a B. ÂB ÂB ÂB ÂB spojující Poznámka 7.1 : Vektorové pole v : Ω E 3 je potenciální (také) právě tehdy, když a) K v d s = 0 K Ω, K je uzavřená křivka. (Tzn. cirkulace je nulová - viz definice 3.3) b) rot v = 0 na Ω. Tedy ( v 3 y = v 2 z, v 1 z = v 3 x, v 2 x = v 1 y ).

3 Křivkové integrály, Greenova věta Křivkové integrály Greenova věta Důsledky Greenovy věty... 20

3 Křivkové integrály, Greenova věta Křivkové integrály Greenova věta Důsledky Greenovy věty... 20 Matematická analýza 3 1 Obsah 1 Afinní prostor 2 2 Křivky 10 3 Křivkové integrály, Greenova věta 15 3.1 Křivkové integrály................. 15 3.2 Greenova věta.................... 18 3.3 Důsledky Greenovy

Více

1. a) Určete parciální derivace prvního řádu funkce z = z(x, y) dané rovnicí z 3 3xy 8 = 0 v

1. a) Určete parciální derivace prvního řádu funkce z = z(x, y) dané rovnicí z 3 3xy 8 = 0 v . a) Určete parciální derivace prvního řádu funkce z = z(x, y) dané rovnicí z xy 8 = v bodě A =, ]. b) e grafu funkce f najděte tečnou rovinu, která je rovnoběžná s rovinou ϱ. f(x, y) = x + y x, ϱ : x

Více

1. Cvičení: Opakování derivace a integrály

1. Cvičení: Opakování derivace a integrály . Cvičení: Opakování derivace a integrál Derivace Příklad: Určete derivace následujících funkcí. f() e 5 ( 5 cos + sin ) f () 5e 5 ( 5 cos + sin ) + e 5 (5 sin + cos ) e 5 cos + 65e 5 sin. f() + ( + )

Více

Úvodní informace. 17. února 2018

Úvodní informace. 17. února 2018 Úvodní informace Funkce více proměnných Přednáška první 17. února 2018 Obsah 1 Úvodní informace. 2 Funkce více proměnných Definiční obor Limita a spojitost Derivace, diferencovatelnost, diferenciál Úvodní

Více

VEKTOROVÁ POLE Otázky

VEKTOROVÁ POLE Otázky VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE Je-li A podmnožina roviny a f je zobrazení A do R 2, které je dáno souřadnicemi f 1, f 2, tj., f(x, y) = (f 1 (x, y), f 2 (x, y)) pro (x, y) A, lze chápat dvojici (f 1 (x,

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 2. 3. 2018 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2018) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

terminologie předchozí kapitoly: (ϕ, Ω) - plocha, S - geometrický obraz plochy

terminologie předchozí kapitoly: (ϕ, Ω) - plocha, S - geometrický obraz plochy 2. Plošný integrál. Poznámka. Obecně: integrování přes k-rozměrné útvary (k-plochy) v R n. Omezíme se na případ k = 2, n = 3. Definice. Množina S R 3 se nazve plocha, pokud S = ϕ(), kde R 2 je otevřená

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 22. 2. 2016 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2016) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE

VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE Je-li A podmnožina roviny a f je zobrazení A do R 2, které je dáno souřadnicemi f 1, f 2, tj., f(x, y) = (f 1 (x, y), f 2 (x, y)) pro (x, y) A, lze chápat dvojici (f 1 (x, y), f 2 (x, y)) jako vektor s

Více

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené

Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené 28. 2. 2017 Matematika II, úroveň A ukázkový test č. 1 (2017) 1. a) Napište postačující podmínku pro diferencovatelnost funkce n-proměnných v otevřené mn. M E n. Zapište a načrtněte množinu D, ve které

Více

Zavedeme-li souřadnicový systém {0, x, y, z}, pak můžeme křivku definovat pomocí vektorové funkce.

Zavedeme-li souřadnicový systém {0, x, y, z}, pak můžeme křivku definovat pomocí vektorové funkce. KŘIVKY Křivka = dráha pohybujícího se bodu = = množina nekonečného počtu bodů, které závisí na parametru (čase). Proto můžeme křivku také nazvat jednoparametrickou množinou bodů. Zavedeme-li souřadnicový

Více

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015)

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015) MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek ( 2015 doplněné o další úlohy 13. 4. 2015 Nalezené nesrovnalosti ve výsledcích nebo připomínky k tomuto souboru sdělte laskavě F. Mrázovi ( e-mail: Frantisek.Mraz@fs.cvut.cz.

Více

PŘEDNÁŠKA 9 KŘIVKOVÝ A PLOŠNÝ INTEGRÁL 1. DRUHU

PŘEDNÁŠKA 9 KŘIVKOVÝ A PLOŠNÝ INTEGRÁL 1. DRUHU PŘEDNÁŠKA 9 KŘIVKOVÝ A PLOŠNÝ INTEGRÁL 1. DRUHU 6.1 Křivkový integrál 1. druhu Definice 1. Množina R n se nazývá prostá regulární křivka v R n právě tehdy, když existuje vzájemně jednoznačné zobrazení

Více

Plošný integrál Studijní text, 16. května Plošný integrál

Plošný integrál Studijní text, 16. května Plošný integrál Plošný integrál tudijní text, 16. května 2011 Plošný integrál Jednoduchý integrál jsme rozšířili zavedením křivkového integrálu. Rozlišovali jsme dva druhy integrálu, přičemž křivkový integrál 2. druhu

Více

13. cvičení z Matematické analýzy 2

13. cvičení z Matematické analýzy 2 . cvičení z atematické analýz 2 5. - 9. května 27. konzervativní pole, potenciál Dokažte, že následující pole jsou konzervativní a najděte jejich potenciál. i F x,, z x 2 +, 2 + x, ze z, ii F x,, z x 2

Více

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 2 Aritmetické vektorové prostory 7 3 Eukleidovské vektorové prostory 9 Levá vnější operace Definice 5.1 Necht A B. Levou vnější

Více

14. cvičení z Matematické analýzy 2

14. cvičení z Matematické analýzy 2 4. cvičení z atematické analýzy 2 8. - 2. ledna 28 4. (Greenova věta) Použijte Greenovu větu k nalezení práce síly F (x, y) (2xy 3, 4x 2 y 2 ) vykonané na částici podél křivky Γ, která je hranicí oblasti

Více

PŘÍKLADY K MATEMATICE 3

PŘÍKLADY K MATEMATICE 3 PŘÍKLADY K ATEATIE 3 ZDENĚK ŠIBRAVA. Křivkové integrály.. Křivkový integrál prvního druhu. Příklad.. Vypočítejme křivkový integrál A =, ), B = 4, ). Řešení: Úsečka AB je hladká křivka. Funkce ψt) = 4t,

Více

10 Funkce více proměnných

10 Funkce více proměnných M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika II kap. 10: Funkce více proměnných 16 10 Funkce více proměnných 10.1 Základní pojmy Definice. Eukleidovskou vzdáleností bodů x = (x 1,...,x n ), y = (y 1,...,y

Více

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek v letech

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek v letech MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek v letech 2009 2012 doplněné o další úlohy 3. část KŘIVKOVÉ INTEGRÁLY, GREENOVA VĚTA, POTENIÁLNÍ POLE, PLOŠNÉ INTEGRÁLY, GAUSSOVA OSTROGRADSKÉHO VĚTA 7. 4. 2013

Více

Definice 1.1. Nechť je M množina. Funkci ρ : M M R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti:

Definice 1.1. Nechť je M množina. Funkci ρ : M M R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti: Přednáška 1. Definice 1.1. Nechť je množina. Funkci ρ : R nazveme metrikou, jestliže má následující vlastnosti: (1 pro každé x je ρ(x, x = 0; (2 pro každé x, y, x y, je ρ(x, y = ρ(y, x > 0; (3 pro každé

Více

Transformujte diferenciální výraz x f x + y f do polárních souřadnic r a ϕ, které jsou definovány vztahy x = r cos ϕ a y = r sin ϕ.

Transformujte diferenciální výraz x f x + y f do polárních souřadnic r a ϕ, které jsou definovány vztahy x = r cos ϕ a y = r sin ϕ. Ukázka 1 Necht má funkce z = f(x, y) spojité parciální derivace. Napište rovnici tečné roviny ke grafu této funkce v bodě A = [ x 0, y 0, z 0 ]. Transformujte diferenciální výraz x f x + y f y do polárních

Více

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15 I. Diferenciální počet funkcí více proměnných 1. Funkce více proměnných (a)

Více

12. Křivkové integrály

12. Křivkové integrály 12 Křivkové integrály Definice 121 Jednoduchou po částech hladkou křivkou v prostoru R n rozumíme množinu bodů [x 1,, x n ], které jsou dány parametrickými rovnicemi x 1 = ϕ 1 t), x 2 = ϕ 2 t), x n = ϕ

Více

[obrázek γ nepotřebujeme, interval t, zřejmý, integrací polynomu a per partes vyjde: (e2 + e) + 2 ln 2. (e ln t = t) ] + y2

[obrázek γ nepotřebujeme, interval t, zřejmý, integrací polynomu a per partes vyjde: (e2 + e) + 2 ln 2. (e ln t = t) ] + y2 4.1 Křivkový integrál ve vektrovém poli přímým výpočtem 4.1 Spočítejte práci síly F = y i + z j + x k při pohybu hmotného bodu po orientované křivce, která je dána jako oblouk ABC na průnikové křivce ploch

Více

Občas se používá značení f x (x 0, y 0 ), resp. f y (x 0, y 0 ). Parciální derivace f. rovnoběžného s osou y a z:

Občas se používá značení f x (x 0, y 0 ), resp. f y (x 0, y 0 ). Parciální derivace f. rovnoběžného s osou y a z: PARCIÁLNÍ DERIVACE Jak derivovat reálné funkce více proměnných aby bylo možné tyto derivace použít podobně jako derivace funkcí jedné proměnné? Jestliže se okopíruje definice z jedné proměnné dostane se

Více

6 Skalární součin. u v = (u 1 v 1 ) 2 +(u 2 v 2 ) 2 +(u 3 v 3 ) 2

6 Skalární součin. u v = (u 1 v 1 ) 2 +(u 2 v 2 ) 2 +(u 3 v 3 ) 2 6 Skalární součin Skalární součin 1 je operace, která dvěma vektorům (je to tedy binární operace) přiřazuje skalár (v našem případě jde o reálné číslo, obecně se jedná o prvek nějakého tělesa T ). Dovoluje

Více

Vybrané kapitoly z matematiky

Vybrané kapitoly z matematiky Vybrané kapitoly z matematiky VŠB-TU Ostrava 2018-2019 Vybrané kapitoly z matematiky 2018-2019 1 / 18 Vektorová analýza a teorie pole Vybrané kapitoly z matematiky 2018-2019 2 / 18 Vektorová funkce jedné

Více

Elementární křivky a plochy

Elementární křivky a plochy Příloha A Elementární křivky a plochy A.1 Analytický popis geometrických objektů Geometrické vlastnosti, které jsme dosud studovali, se týkaly především základních geometrických objektů bodů, přímek, rovin

Více

6. Vektorový počet Studijní text. 6. Vektorový počet

6. Vektorový počet Studijní text. 6. Vektorový počet 6. Vektorový počet Budeme se pohybovat v prostoru R n, což je kartézská mocnina množiny reálných čísel R; R n = R R. Obvykle nám bude stačit omezení na případy n = 1, 2, 3; nicméně teorie je platná obecně.

Více

Matematika III. Miroslava Dubcová, Drahoslava Janovská, Daniel Turzík. Ústav matematiky

Matematika III. Miroslava Dubcová, Drahoslava Janovská, Daniel Turzík. Ústav matematiky Matematika III Základy vektorové analýzy Miroslava Dubcová, Drahoslava Janovská, Daniel Turzík Ústav matematiky Přednášky LS 2015-2016 Obsah 1 Skalární a vektorový součin Skalární součin Vektorový součin

Více

14. Věty Gauss-Ostrogradského, Greenova a Stokesova věta

14. Věty Gauss-Ostrogradského, Greenova a Stokesova věta 14. Věty Gauss-Ostrogradského, Greenova a Stokesova věta Aplikovaná matematika II, NMAF072 M. Rokyta, KMA MFF UK LS 2010/11 14.1 Úvod Definice (zobecněná plocha) Řekneme, že S R n (n 2) je zobecněná (n

Více

Skalární a vektorový popis silového pole

Skalární a vektorový popis silového pole Skalární a vektorový popis silového pole Elektrické pole Elektrický náboj Q [Q] = C Vlastnost materiálových objektů Interakce (vzájemné silové působení) Interakci (vzájemné silové působení) mezi dvěma

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

Potenciál vektorového pole

Potenciál vektorového pole Kapitola 12 Potenciál vektorového pole 1 Definice a výpočet Důležitým typem vektorového pole je pole F, pro které existuje spojitě diferencovatelná funkce f tak, že F je pole gradientů funkce f, tedy F

Více

Skalární součin dovoluje zavedení metriky v afinním bodovém prostoru, tj. umožňuje nám určovat vzdálenosti, odchylky, obsahy a objemy.

Skalární součin dovoluje zavedení metriky v afinním bodovém prostoru, tj. umožňuje nám určovat vzdálenosti, odchylky, obsahy a objemy. 6 Skalární součin Skalární součin dovoluje zavedení metriky v afinním bodovém prostoru, tj. umožňuje nám určovat vzdálenosti, odchylky, obsahy a objemy. Příklad: Určete odchylku přímek p, q : p : x =1+3t,

Více

Matematika I 12a Euklidovská geometrie

Matematika I 12a Euklidovská geometrie Matematika I 12a Euklidovská geometrie Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky 3. 12. 2012 Obsah přednášky 1 Euklidovské prostory 2 Odchylky podprostorů 3 Standardní úlohy 4 Objemy Plán přednášky

Více

Protože se neobejdeme bez základních poznatků vektorové algebry, připomeneme si nejdůležitější pojmy., pak - skalární součin vektorů u,

Protože se neobejdeme bez základních poznatků vektorové algebry, připomeneme si nejdůležitější pojmy., pak - skalární součin vektorů u, 4 VEKTOROVÁ ANALÝZA 41 Vektorová funkce Protože se neobejdeme bez základních poznatků vektorové algebry, připomeneme si nejdůležitější pojmy Jsou-li dány tři nenulové vektory, uu ( 1, u, u), vv ( 1, v,

Více

Matematika pro chemické inženýry

Matematika pro chemické inženýry Matematika pro chemické inženýry Drahoslava Janovská Plošný integrál Přednášky Z 216-217 ponzorováno grantem VŠCHT Praha, PIGA 413-17-6642, 216 Povinná látka. Bude v písemkách a bude se zkoušet při ústní

Více

y ds, z T = 1 z ds, kde S = S

y ds, z T = 1 z ds, kde S = S Plošné integrály příklad 5 Určete souřadnice těžiště části roviny xy z =, která leží v prvním oktantu x >, y >, z >. Řešení: ouřadnice těžiště x T, y T a z T homogenní plochy lze určit pomocí plošných

Více

1 Připomenutí vybraných pojmů

1 Připomenutí vybraných pojmů 1 Připomenutí vybraných pojmů 1.1 Grupa Definice 1 ((Komutativní) grupa). Grupou (M, ) rozumíme množinu M spolu s operací na M, která má tyto vlastnosti: i) x, y M; x y M, Operace je neomezeně definovaná

Více

1 Topologie roviny a prostoru

1 Topologie roviny a prostoru 1 Topologie roviny a prostoru 1.1 Základní pojmy množin Intervaly a okolí Intervaly v rovině nebo prostoru jsou obdélníky nebo hranoly se stranami rovnoběžnými s osami souřadnic. Podmnožiny intervalů se

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Skalární součin. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Skalární součin. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Skalární součin študenti MFF 15. augusta 2008 1 10 Skalární součin Požadavky Vlastnosti v reálném i komplexním případě Norma Cauchy-Schwarzova nerovnost

Více

Matematika 1 MA1. 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy. 4 Vzdálenosti. 12. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 32

Matematika 1 MA1. 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy. 4 Vzdálenosti. 12. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 32 Matematika 1 12. přednáška MA1 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy 2 Skalární, vektorový a smíšený součin, projekce vektoru 3 Přímky a roviny 4 Vzdálenosti 5 Příčky mimoběžek 6 Zkouška;

Více

Řešení: Nejprve musíme napsat parametrické rovnice křivky C. Asi nejjednodušší parametrizace je. t t dt = t 1. x = A + ( B A ) t, 0 t 1,

Řešení: Nejprve musíme napsat parametrické rovnice křivky C. Asi nejjednodušší parametrizace je. t t dt = t 1. x = A + ( B A ) t, 0 t 1, Určete Křivkový integrál příklad 4 x ds, kde {x, y ; y ln x, x 3}. Řešení: Nejprve musíme napsat parametrické rovnice křivky. Asi nejjednodušší parametrizace je Tedy daný integrál je x ds x t, y ln t,

Více

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz 1/15 ANALYTICKÁ GEOMETRIE Základní pojmy: Soustava souřadnic v rovině a prostoru Vzdálenost bodů, střed úsečky Vektory, operace s vektory, velikost vektoru, skalární součin Rovnice přímky Geometrie v rovině

Více

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady Otázky k ústní zkoušce, přehled témat 2003-2004 A Číselné řady Vysvětlete pojmy částečný součet řady, součet řady, řadonverguje, řada je konvergentní Formulujte nutnou podmínku konvergence řady a odvoďte

Více

6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE

6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE Vektorová algebra 6. ANALYTICKÁ GEOMETRIE Pravoúhlé souřadnice bodu v prostoru Poloha bodu v prostoru je vzhledem ke třem osám k sobě kolmým určena třemi souřadnicemi, které tvoří uspořádanou trojici reálných

Více

Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál

Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál Drsná matematika III 1. přednáška Funkce více proměnných: křivky, směrové derivace, diferenciál Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky 16. 9. 2008 Obsah přednášky 1 Literatura 2 Funkce a

Více

KLASICKÁ MECHANIKA. Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny.

KLASICKÁ MECHANIKA. Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny. MECHANIKA 1 KLASICKÁ MECHANIKA Předmětem mechaniky matematický popis mechanického pohybu v prostoru a v čase a jeho příčiny. Klasická mechanika rychlosti těles jsou mnohem menší než rychlost světla ve

Více

Matematická analýza III.

Matematická analýza III. 1. - limita, spojitost Miroslav Hušek, Lucie Loukotová UJEP 2010 Úvod Co bychom měli znát limity posloupností v R základní vlastnosti funkcí jedné proměnné (definiční obor, monotónnost, omezenost,... )

Více

Funkce a základní pojmy popisující jejich chování

Funkce a základní pojmy popisující jejich chování a základní pojmy ující jejich chování Pro zobrazení z reálných čísel do reálných čísel se používá termín reálná funkce reálné proměnné. 511 f bude v této části znamenat zobrazení nějaké neprázdné podmnožiny

Více

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s

Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru. Kvadratická forma v n proměnných je tak polynom n proměnných s Kapitola 13 Kvadratické formy Definice 13.1 Kvadratická forma v n proměnných s koeficienty z tělesa T je výraz tvaru f(x 1,..., x n ) = a ij x i x j, kde koeficienty a ij T. j=i Kvadratická forma v n proměnných

Více

Derivace funkcí více proměnných

Derivace funkcí více proměnných Derivace funkcí více proměnných Pro studenty FP TUL Martina Šimůnková 16. května 019 1. Derivace podle vektoru jako funkce vektoru. Pro pevně zvolenou funkci f : R d R n a bod a R d budeme zkoumat zobrazení,

Více

7. Aplikace derivace 7E. Křivky. 7E. Křivky

7. Aplikace derivace 7E. Křivky. 7E. Křivky 7E. Křivky Derivace nacházejí uplatnění také při studiu křivek. Obrazně řečeno křivka v rovině je množina bodů, která vznikne pohybem pera po papíře. Předpokládáme přitom, že hrot pera je stále v kontaktu

Více

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou

Rozvinutelné plochy. tvoří jednoparametrickou soustavu rovin a tedy obaluje rozvinutelnou plochu Φ. Necht jsou Rozvinutelné plochy Rozvinutelná plocha je každá přímková plocha, pro kterou existuje izometrické zobrazení do rov iny, tj. lze ji rozvinout do roviny. Dá se ukázat, že každá rozvinutelná plocha patří

Více

Diferenciál funkce dvou proměnných. Má-li funkce f = f(x, y) spojité parciální derivace v bodě a, pak lineární formu (funkci)

Diferenciál funkce dvou proměnných. Má-li funkce f = f(x, y) spojité parciální derivace v bodě a, pak lineární formu (funkci) 2. Diferenciál funkce, tečná rovina. Diferenciál funkce dvou proměnných. Má-li funkce f = f(x, y) spojité parciální derivace v bodě a, pak lineární formu (funkci) df(a, h) = x (a)h + (a)h 2, h = (h, h

Více

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL KŘIVKOVÉ INTEGRÁLY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX ε c Josef Daněček, Oldřich Dlouhý,

Více

VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE

VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE VEKTOROVÁ POLE Podíváme se podrobněji na vektorové funkce. Jde často o zkoumání fyzikálních veličin jako tlak vzduchu, proudění tekutin a podobně. VEKTOROVÁ POLE Na zobrazení z roviny do roviny nebo z

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

OBECNOSTI KONVERGENCE V R N

OBECNOSTI KONVERGENCE V R N FUNKCE VÍCE PROMĚNNÝCH V reálných situacích závisejí děje obvykle na více proměnných než jen na jedné (např. na teplotě i na tlaku), závislost na jedné proměnné je spíše výjimkou. OBECNOSTI Reálná funkce

Více

PŘÍKLADY K MATEMATICE 3 - VÍCENÁSOBNÉ INTEGRÁLY. x 2. 3+y 2

PŘÍKLADY K MATEMATICE 3 - VÍCENÁSOBNÉ INTEGRÁLY. x 2. 3+y 2 PŘÍKLADY K ATEATICE 3 - VÍCENÁSOBNÉ INTEGRÁLY ZDENĚK ŠIBRAVA.. Dvojné integrály.. Vícenásobné intergrály Příklad.. Vypočítejme dvojný integrál x 3 + y da, kde =, 3,. Řešení: Funkce f(x, y) = x je na obdélníku

Více

INTEGRACE KOMPLEXNÍ FUNKCE

INTEGRACE KOMPLEXNÍ FUNKCE INTEGRAE KOMPLEXNÍ FUNKE LEKE34-KIN auchyova obecná auchyova auchyův vzorec vičení KŘIVKOVÝ INTEGRÁL Na konci kapitoly o derivaci je uvedena souvislost existence derivace s potenciálním polem. Existuje

Více

Cvičení z Lineární algebry 1

Cvičení z Lineární algebry 1 Cvičení z Lineární algebry Michael Krbek podzim 2003 2392003 Hodina Jsou dána komplexní čísla z = +2 i a w = 2 i Vyjádřete c algebraickém tvaru (z + w) 3,, (zw), z w 2 Řešte v komplexním oboru rovnice

Více

Vybrané kapitoly z matematiky

Vybrané kapitoly z matematiky Vybrané kapitoly z matematiky VŠB-TU Ostrava 2017-2018 Vybrané kapitoly z matematiky 2017-2018 1 / 19 Základní informace předmět: 714-0513, 5 kreditů přednáší: Radek Kučera kontakt: radek.kucera@vsb.cz,

Více

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015)

MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015) MATEMATIKA II - vybrané úlohy ze zkoušek (2015) doplněné o další úlohy 24. 2. 2015 Nalezené nesrovnalosti ve výsledcích nebo připomínky k tomuto souboru sdělte laskavě F. Mrázovi (e-mail: Frantisek.Mraz@fs.cvut.cz

Více

7 Analytické vyjádření shodnosti

7 Analytické vyjádření shodnosti 7 Analytické vyjádření shodnosti 7.1 Analytická vyjádření shodných zobrazení v E 2 Osová souměrnost Osová souměrnost O(o) podle osy o s obecnou rovnicí o : ax + by + c =0: x = x 2a (ax + by + c) a 2 +

Více

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné

Nalezněte hladiny následujících funkcí. Pro které hodnoty C R jsou hladiny neprázdné . Definiční obor a hladiny funkce více proměnných Nalezněte a graficky znázorněte definiční obor D funkce f = f(x, y), kde a) f(x, y) = x y, b) f(x, y) = log(xy + ), c) f(x, y) = xy, d) f(x, y) = log(x

Více

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u)

+ 2y. a y = 1 x 2. du x = nxn 1 f(u) 2x n 3 yf (u) Diferenciální počet příklad 1 Dokažte, že funkce F, = n f 2, kde f je spojitě diferencovatelná funkce, vhovuje vztahu + 2 = nf ; 0 Řešení: Označme u = 2. Pak je F, = n fu a platí Podle vět o derivaci složené

Více

Operace s maticemi. 19. února 2018

Operace s maticemi. 19. února 2018 Operace s maticemi Přednáška druhá 19. února 2018 Obsah 1 Operace s maticemi 2 Hodnost matice (opakování) 3 Regulární matice 4 Inverzní matice 5 Determinant matice Matice Definice (Matice). Reálná matice

Více

5. cvičení z Matematiky 2

5. cvičení z Matematiky 2 5. cvičení z Matematiky 2 21.-25. března 2016 5.1 Nalezněte úhel, který v bodě 1, 0, 0 svírají grafy funkcí fx, y ln x 2 + y 2 a gx, y sinxy. Úhel, který svírají grafy funkcí je dán jako úhel mezi jednotlivými

Více

Eukleidovský prostor a KSS Eukleidovský prostor je bodový prostor, ve kterém je definována vzdálenost dvou bodů (metrika)

Eukleidovský prostor a KSS Eukleidovský prostor je bodový prostor, ve kterém je definována vzdálenost dvou bodů (metrika) Eukleidovský prostor a KSS Eukleidovský prostor je bodový prostor, ve kterém je definována vzdálenost dvou bodů (metrika) Kartézská soustava souřadnic je dána počátkem O a uspořádanou trojicí bodů E x,

Více

Veronika Chrastinová, Oto Přibyl

Veronika Chrastinová, Oto Přibyl Integrální počet II. Příklady s nápovědou. Veronika Chrastinová, Oto Přibyl 16. září 2003 Ústav matematiky a deskriptivní geometrie FAST VUT Brno Obsah 1 Dvojný integrál 3 2 Trojný integrál 7 3 Křivkový

Více

y = 2x2 + 10xy + 5. (a) = 7. y Úloha 2.: Určete rovnici tečné roviny a normály ke grafu funkce f = f(x, y) v bodě (a, f(a)). f(x, y) = x, a = (1, 1).

y = 2x2 + 10xy + 5. (a) = 7. y Úloha 2.: Určete rovnici tečné roviny a normály ke grafu funkce f = f(x, y) v bodě (a, f(a)). f(x, y) = x, a = (1, 1). III Diferenciál funkce a tečná rovina Úloha 1: Určete rovnici tečné roviny ke grafu funkce f = f(x, y) v bodě (a, f(a)) f(x, y) = 3x 3 x y + 5xy 6x + 5y + 10, a = (1, 1) Řešení Definičním oborem funkce

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

Bakalářská matematika I

Bakalářská matematika I 1. Funkce Diferenciální počet Mgr. Jaroslav Drobek, Ph. D. Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Bakalářská matematika I Některé užitečné pojmy Kartézský součin podrobnosti Definice 1.1 Nechť A,

Více

ŠROUBOVICE. 1) Šroubový pohyb. 2) Základní pojmy a konstrukce

ŠROUBOVICE. 1) Šroubový pohyb. 2) Základní pojmy a konstrukce 1) Šroubový pohyb ŠROUBOVICE Šroubový pohyb vznikne složením dvou pohybů : otočení kolem dané osy o a posunutí ve směru této osy. Velikost posunutí je přitom přímo úměrná otočení. Konstantou této přímé

Více

PLOŠNÉ INTEGRÁLY V praxi se vyskytuje potřeba integrovat funkce nejen podle křivých čar, ale i podle křivých ploch (např. přes povrch koule).

PLOŠNÉ INTEGRÁLY V praxi se vyskytuje potřeba integrovat funkce nejen podle křivých čar, ale i podle křivých ploch (např. přes povrch koule). LOŠNÉ INTEGRÁLY V praxi se vyskytuje potřeba integrovat funkce nejen podle křivých čar, ale i podle křivých ploch (např. přes povrch koule). uzavřená hladká kraj LOCHY lochy v prostoru, které byly zatím

Více

+ 2y y = nf ; x 0. závisí pouze na vzdálenosti bodu (x, y) od počátku, vyhovuje rovnici. y F x x F y = 0. x y. x x + y F. y = F

+ 2y y = nf ; x 0. závisí pouze na vzdálenosti bodu (x, y) od počátku, vyhovuje rovnici. y F x x F y = 0. x y. x x + y F. y = F Příkad 1 ( y ) Dokažte, že funkce F (x, y) = x n f x 2, kde f je spojitě diferencovatelná funkce, vyhovuje vztahu x F x + 2y F y = nf ; x 0 Ukažte, že každá funkce F (x, y), která má spojité parciální

Více

6.1 Vektorový prostor

6.1 Vektorový prostor 6 Vektorový prostor, vektory Lineární závislost vektorů 6.1 Vektorový prostor Nechť je dán soubor nějakých prvků, v němž je dána jistá struktura vztahů mezi jednotlivými prvky nebo v němž jsou předepsána

Více

Základní vlastnosti křivek

Základní vlastnosti křivek křivka množina bodů v rovině nebo v prostoru lze chápat jako trajektorii pohybu v rovině či v prostoru nalezneme je také jako množiny bodů na ploše křivky jako řezy plochy rovinou, křivky jako průniky

Více

III. Diferenciál funkce a tečná rovina 8. Diferenciál funkce. Přírůstek funkce. a = (x 0, y 0 ), h = (h 1, h 2 ).

III. Diferenciál funkce a tečná rovina 8. Diferenciál funkce. Přírůstek funkce. a = (x 0, y 0 ), h = (h 1, h 2 ). III. Diferenciál funkce a tečná rovina 8. Diferenciál funkce. Přírůstek funkce = f(x 0 + h 1, y 0 + h 2 ) f(x 0, y 0 ) f u (x 0, y 0 ), kde u = (h 1, h 2 ). ( ) = f(x 0 + h 1, y 0 ) f(x 0, y 0 ) x (x 0,

Více

Derivace funkce. Přednáška MATEMATIKA č Jiří Neubauer

Derivace funkce. Přednáška MATEMATIKA č Jiří Neubauer Přednáška MATEMATIKA č. 9-11 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Šotová, J., Doudová, L. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné Motivační příklady

Více

Kapitola 8: Dvojný integrál 1/26

Kapitola 8: Dvojný integrál 1/26 Kapitola 8: vojný integrál 1/26 vojný integrál - osnova kapitoly 2/26 dvojný integrál přes obdélník definice výpočet (Fubiniova věta pro obdélník) dvojný integrál přes standardní množinu definice výpočet

Více

Substituce ve vícenásobném integrálu verze 1.1

Substituce ve vícenásobném integrálu verze 1.1 Úvod Substituce ve vícenásobném integrálu verze. Následující text popisuje výpočet vícenásobných integrálů pomocí věty o substituci. ěl by sloužit především studentům předmětu ATEAT k přípravě na zkoušku.

Více

Necht L je lineární prostor nad R. Operaci : L L R nazýváme

Necht L je lineární prostor nad R. Operaci : L L R nazýváme Skalární součin axiomatická definice odvození velikosti vektorů a úhlu mezi vektory geometrická interpretace ortogonalita vlastnosti ortonormálních bázi [1] Definice skalárního součinu Necht L je lineární

Více

Příklady pro předmět Aplikovaná matematika (AMA) část 1

Příklady pro předmět Aplikovaná matematika (AMA) část 1 Příklady pro předmět plikovaná matematika (M) část 1 1. Lokální extrémy funkcí dvou a tří proměnných Nalezněte lokální extrémy funkcí: (a) f 1 : f 1 (x, y) = x 3 3x + y 2 + 2y (b) f 2 : f 2 (x, y) = 1

Více

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace

Vektory a matice. Obsah. Aplikovaná matematika I. Carl Friedrich Gauss. Základní pojmy a operace Vektory a matice Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah 1 Vektory Základní pojmy a operace Lineární závislost a nezávislost vektorů 2 Matice Základní pojmy, druhy matic Operace s maticemi

Více

Shodná zobrazení v rovině

Shodná zobrazení v rovině Shodná zobrazení v rovině Zobrazení Z v rovině je předpis, který každému bodu X roviny přiřazuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X jeho obraz. Zapisujeme Z: X X. Množinu obrazů všech

Více

Primitivní funkce a Riemann uv integrál Lineární algebra Taylor uv polynom Extrémy funkcí více prom ˇenných Matematika III Matematika III Program

Primitivní funkce a Riemann uv integrál Lineární algebra Taylor uv polynom Extrémy funkcí více prom ˇenných Matematika III Matematika III Program Program Primitivní funkce a Riemannův integrál Program Primitivní funkce a Riemannův integrál Lineární algebra Program Primitivní funkce a Riemannův integrál Lineární algebra Taylorův polynom Program Primitivní

Více

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta.

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta. 1 Implicitní funkce Implicitní funkce nejsou funkce ve smyslu definice, že funkce bodu z definičního oboru D přiřadí právě jednu hodnotu z oboru hodnot H. Přesnější termín je funkce zadaná implicitně.

Více

Lineární algebra : Metrická geometrie

Lineární algebra : Metrická geometrie Lineární algebra : Metrická geometrie (16. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 6. května 2014, 10:42 1 2 Úvod Zatím jsme se lineární geometrii věnovali v kapitole o lineárních

Více

verze 1.3 kde ρ(, ) je vzdálenost dvou bodů v R r. Redukovaným ε-ovým okolím nazveme ε-ové okolí bodu x 0 mimo tohoto bodu, tedy množinu

verze 1.3 kde ρ(, ) je vzdálenost dvou bodů v R r. Redukovaným ε-ovým okolím nazveme ε-ové okolí bodu x 0 mimo tohoto bodu, tedy množinu Úvod Diferenciální počet více proměnných verze.3 Následující text popisuje základy diferenciálního počtu více proměnných. Měl by sloužit především studentům předmětu MATEMAT na Univerzitě Hradec Králové

Více

MFT - Matamatika a fyzika pro techniky

MFT - Matamatika a fyzika pro techniky MFT - Matamatika a fyzika pro techniky Pro každou přednášku by zde měl být seznam klíčových témat, odkaz na literaturu, zápočtový příklad k řešení a další příklady k procvičování převážně ze sbírky příkladů

Více

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice

i=1 Přímka a úsečka. Body, které leží na přímce procházející body a a b můžeme zapsat pomocí parametrické rovnice I. Funkce dvou a více reálných proměnných 1. Úvod Značení: V textu budeme používat označení: N pro množinu všech přirozených čísel; R pro množinu všech reálných čísel; R n pro množinu všech uspořádaných

Více

Dvojné a trojné integrály příklad 3. x 2 y dx dy,

Dvojné a trojné integrály příklad 3. x 2 y dx dy, Spočtěte = { x, y) ; 4x + y 4 }. Dvojné a trojné integrály příklad 3 x y dx dy, Řešení: Protože obor integrace je symetrický vzhledem k ose x, tj. vzhledem k substituci [x; y] [x; y], a funkce fx, y) je

Více

Úlohy k přednášce NMAG 101 a 120: Lineární algebra a geometrie 1 a 2,

Úlohy k přednášce NMAG 101 a 120: Lineární algebra a geometrie 1 a 2, Úlohy k přednášce NMAG a : Lineární algebra a geometrie a Verze ze dne. května Toto je seznam přímočarých příkladů k přednášce. Úlohy z tohoto seznamu je nezbytně nutné umět řešit. Podobné typy úloh se

Více

Program SMP pro kombinované studium

Program SMP pro kombinované studium Zadání příkladů k procvičení na seminář Program SMP pro kombinované studium Nejdůležitější typy příkladů - minimum znalostí před zkouškovou písemkou 1) Matice 1. Pro matice 1 0 2 1 0 3 B = 7 3 4 4 2 0

Více

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY PŘEDNÁŠKA 1 METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY 1.1 Prostor R n a jeho podmnožiny Připomeňme, že prostorem R n rozumíme množinu uspořádaných n tic reálných čísel, tj. R n = R } R {{ R }. n krát Prvky R n budeme

Více

11. cvičení z Matematické analýzy 2

11. cvičení z Matematické analýzy 2 11. cvičení z Matematické analýzy 11. - 15. prosince 17 11.1 (trojný integrál - Fubiniho věta) Vypočtěte (i) xyz dv, kde je ohraničeno plochami y x, x y, z xy a z. (ii) y dv, kde je ohraničeno shora rovinou

Více