Statistické metody a zpracování dat. VIII Analýza časových řad. Petr Dobrovolný

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Statistické metody a zpracování dat. VIII Analýza časových řad. Petr Dobrovolný"

Transkript

1 Saisické meod a zpracování da VIII Analýza časových řad Per Dobrovolný

2 Základní pojm Časová řada je chronologick uspořádaná posloupnos hodno určiého saisického ukazaele. = f (),, 2, L n, kde =, 2,, n = ukazael = časová proměnná n = poče členů řad Pomocí časových řad můžeme zkouma dnamiku jevů v čase. Mají základní význam pro analýzu příčin, keré na o jev působil a ovlivňoval jejich chování v minulosi, ak pro předvídání jejich budoucího vývoje.

3 Příklad časových řad a jejich použií Objem obchodu (úseková řada) Kurz akcie (okamžiková řada) 200 Vývoj cen akcií Objem obchodování na burze Vývoj poču obvaelsva určié lokali Obchodní den Maximální denní srážkové úhrn na určié sanici Průměrné měsíční eplo vzduchu na určié sanici Průměrný roční odok vod z povodí

4 Základní p časových řad Časové řad deerminisické - neobsahují prvek náhod (sin(x)) a sochasické (realizace náhodného procesu) Časové řad absoluních veličin (přímo zjišťovaných) okamžikové (poče obvael k dau sčíání) inervalové (denní úhrn srážek) Časové řad odvozené průměrných veličin (řada klouzavých průměrů) poměrných relaivních veličin (řada hekarových výnosů) Časové řad ekvidisanní a neekvidisanní

5 Problém při sesavování časových řad Problém volb časových bodů pozorování Problém s délkou časové řad Problém skalendářem Problém s nesrovnaelnosí jednolivých měření Uvedené problém mohou vés k narušení homogeni časové řad

6 Zásad pro sesavování časových řad Meadaa (daa o daech) hisorie měření všeřovaného prvku na meeorologické sanici, daa výměn přísrojů, změn pozorovaelů, změn meodik měření, Homogenia časové řad hodno jednolivých členů pozorované řad odrážejí jen přirozenou proměnlivos sudované veličin a nejsou ovlivněn vnějšími vliv. absoluní homogenia řad relaivní homogenia řad posuzování homogeni vůči řadě homogenní (vzorové) Doplňování chbějících členů řad Vlučování odlehlých hodno.

7 Příklad nehomogenní řad a b Maximální denní náraz věru a poč dnů s náraz věru na sanici Praha, Karlov v období

8 Okamžikové časové řad Jsou spojié v čase, záleží u nich na rozhodném okamžiku šeření. Hodnoa nezávisí na délce inervalu, za kerý je znak zjišťován. Okamžikové ukazaele za několik inervalů nesčíáme. Je však pro ně pické počíání průměrů v čase. Průměr okamžikové veličin za určié období označujeme jako zv. chronologický průměr. Nejprve spočeme průměr za časové okamžik i- a i, pro i=2 až n. Zěcho hodno určíme průměr pro celou řadu: = n n + 2 n Uvedený vzah plaí v případě, že délka všech inervalů je konsanní. Pokud ne, je nuné jednolivé dílčí průměr váži délkami inervalů a vpočía vážený chronologický průměr.

9 Inervalové časové řad Jednolivé hodno se vzahují k časovým úsekům a přímo závisí na jejich délce. Za delší časové období lze inervalové ukazaele shrnova a vváře součové (kumulaivní) řad. Součová řada vznikne posupným sčíáním hodno za sebou jdoucích časových inervalů. Podle průběhu součové řad můžeme posoudi rovnoměrnos vývoje hodno znaku. Hodnou inervalového ukazaele zjišěnou za časový inerval ( i-, i ) označme q i a přiřazujeme-ji ke sředu časového inervalu. Časovou řadu hodno q i označujeme inervalovou řadou běžných hodno. Požadavkem sesavování inervalových časových řad je konsannos délk časového inervalu. V řadě případů eno požadavek není splněn (např. poče dnů vměsíci). Dalším pem součových časových řad jsou řad klouzavých úhrnů. Jsou vhodné ke srovnání úrovně řad ve sledovaném období s úrovní řad období předešlého.

10 Z - diagram řada klouzavých hodno (za posledních 2 měsíců) 600 is. Kč 200 řada kumulovaných hodno (od počáku roku) řada běžných hodno (měsíčních) m ěsíce Řad běžných hodno, řad kumulovaných hodno a řad klouzavých úhrnů lze znázorni v zv. Z-diagramu

11 Odvozené časové řad Jedná se o řad sesavné z průměrů či z relaivních (poměrných) hodno. V podsaě se jedná o řad okamžikové. Průměr okamžikového ukazaele je éž okamžikovou veličinou. Nejedná se u nich o závislos na délce inervalu, ale na hodnoách znaku v daném inervalu (např. průměrné poč zaměsnanců míso okamžikových údajů či zv. klouzavé průměr na míso ročních hodno viz. obr.)

12 Odvozené ukazaele časové řad Při práci s časovými řadami je pické, že časo pracujeme ne přímo s původní časovou řadou, ale s nějakou její ransformací. Absoluní přírůsek (první diference) Jsou-li člen v řadě absoluních přírůsků prakick konsanní, poom řada má lineární rend. Relaivní přírůsek Informuje nás o rchlosi (empu) růsu = = = = i i i i i i i i δ

13 Odvozené ukazaele časové řad Koeficien růsu (řeězový index): vjadřuje, o kolik procen vzrosla hodnoa časové řad v okamžiku i ve srovnání s hodnoou řad v čase i-. i ki = δi + = 00(%) i Průměrný koeficien růsu: pro celou řadu se vpoče jako geomerický průměr jednolivých hodno koeficienů růsu. k k k... k 2 3 = n n 2 = n... = n n 2 n Uvedený výpoče je vhodný pouze v případě sálého a přibližně sejného růsu hodno řad. n

14 Odvozené ukazaele časové řad Pro účel srovnání různých časových řad se jejich hodno převádějí na zv. bazické index (index se sálým základem): k ' i = i z 00(%) Hodnoa z je obvkle prvním nebo posledním členem časové řad (základ).

15 Transformace časové řad Jedná se o úpravu původní časové řad, ak ab. splňovala podmínk pro následnou analýzu (např. linearizace, sacionaria ad.) 2. zvýrazňovala dále analzovanou složku Běžné druh ransformací: přidání konsan linearizace řad odečení průměru sandardizace = odečení hodno rendové funkce (viz. sacionaria) = + C = ln() = s d

16 Sacionární řada Sacionaria je jednou z nuných podmínek řad meod analýz časové řad Časovou řadu považujeme za sacionární, pokud splňuje následující podmínk: mákonsanníprůměr má konsanní variabiliu korelace dvou časově posunuých pozorování (auokorelace) závisí na délce posunu Sacionari lze docíli ransformací na řadu diferencí či odečením rendu

17 Základ analýz časových řad Hlavní cíle analýz časových řad. odhalení zákoniosí a příčin dosavadního vývoje 2. prognóza chování časových řad Každá řada může obsahova čři základní složk: rend (T ) periodická (sezónní) složka (S ) cklická složka (C ) náhodná složka (ε ) První ři složk voří ssemaickou čás řad.

18 Trendová složka časové řad Trend je obecná endence vývoje zkoumaného jevu za dlouhé období. Je výsledkem dlouhodobých a sálých procesů (v měříku posuzované délk časové řad). Trend může bý lineární či nelineární. Trend může bý rosoucí, klesající nebo může exisova řada bez rendu (s nulovým rendem). Časové řad bez rendu se označují jako sacionární.

19 Periodická složka časové řad f ( ) = f ( + T i i ) Periodická složka je pravidelně se opakující odchlka od rendové složk s pevnou délkou period T. Perioda éo složk je menší než celková velikos sledovaného období. Tpickým případem jsou sezónní kolísání a nebo řad denních, měsíčních, čvrleních ukazaelů. Příčin sezónnosi jsou různé, věšinou však dobře definovaelné. Sezónnos je pická pro časové řad ekonomických ukazaelů.

20 Cklická složka f ( ) f ( T i i + ) 2,0,0 0,0 9,0 8,0 7,0 6, Cklická složka udává kolísání okolo rendu v důsledku dlouhodobého cklického vývoje. Cklická složka může vkazova změn v délce a ampliudě cklu. Délka cklu je ed věšinou neznámá. (př. demografický rend, kolísání eplo vzduchu). Délka cklu je ed delší než rok. V někerých případech se označuje jako sřednědobý rend. Bývá pickou součásí časových řad meeorologických prvků (př. problém globálního oeplování) či hdrologických jevů.

21 Náhodná složka časové řad Náhodná (sochasická) složka se nedá popsa žádnou funkcí času. "Zbývá" po vloučení rendu, sezónní a cklické složk. Jejím zdrojem jsou v jednolivosech neposižielné jev. Lze ji však popsa pravděpodobnosně.

22 Grafické meod analýz časových řad 3 2 Index severoalanské cirkulace (NAOI), XII-II Prvoní analýza spočívá v grafickém znázornění průběhu řad. Graf slouží k prvonímu posouzení endence změn či k hledání opakujících se jevů ( paerns ). I o jednoduché meod umožňují velmi krákodobou předpověď. Graf však velmi dobře může znázorňova nehomogeni, porovnáva dvě či více řad mezi sebou, Sloužíkvýběru vhodné meod analýz.

23 Grafické meod analýz časových řad Vývoj kurzu akcií příklad výsku jednoduchých obrazců (paerns) v časové řadě

24 Model analýz časových řad Časová řada hodnoa ukazaele je funkcí času a náhodné složk: = f (, ε ) K analýze a popisu časových řad se používá několika základních modelů: A. Klasický (formální) model B. Box-Jenkinsova meodologie C. Lineární dnamické a regresní model D. Spekrální analýza

25 Klasický (formální) model Klasický model je pouze popisem jednolivých složek časové řad jako forem pohbu, ne poznáním příčin. Jedná se o dekompozici na jednolivé složk a jejich formální popis modelem: Adiivním Muliplikaivním Základem je popis ssemaické složk (rendu, cklických a periodických kolísání). Vchází se z předpokladu, že jednolivá pozorování jsou vzájemně nekorelovaná (viz. aké problém sacionari časových řad).

26 Adiivní model = Y + ε = T + S + C + ε Model časové řad s adiivní sezónní složkou

27 Muliplikaivní model = T S C ε Model časové řad s muliplikaivní sezónní složkou

28 Analýza rendu A. Klasický přísup založený na maemaickosaisickém modelování. Modelované paramer jsou KONSTANTNÍ v čase. Neadapivní meod např. regresní model. Umožňují snadnou předpověď (spolehlivou?). B. Adapivní přísup paramer se v čase VYVÍJEJÍ. Například charaker lineárního rendu se mění (mění se směrnice rendu). Za jednoduchou adapivní meodu lze považova i meodu klouzavých průměrů.

29 Analýza rendu základní meod vrovnávání: analické (popis časové řad funkcí) mechanické (klouzavé průměr) exponenciální vrovnávání Přísup založené na subjekivním (grafickém) hodnocení rendu v časové řadě. Časo poskují dosaečně přesný způsob očišění časové řad, používají se např. aké při rozhodování o volbě objekivních meod (např. vhodné křivk).

30 Analické vrovnávání rendu maemaickou křivkou = Tr + E Paří mezi neadapivní meod. Vchází z předpokladu, že se rend po celou sledovanou dobu nemění a že je možné ho popsa někerým pem maemaické křivk. Idenifikace rendu se redukuje na výběr správného pu maemaické křivk a odhad jejích paramerů. Na problém analýz rendu lze pohlíže jako na speciální případ regresní závislosi, kd nezávisle proměnnou je čas. Časovou řadu vrovnáváme křivkou, kerá nejlépe vsihuje její vývojový rend. Výpoče paramerů křivk se děje meodou nejmenších čverců.

31 Lineární rend = b 0 + b Paramer b předsavuje přírůsek hodno připadající na jednokovou změnu časové proměnné. Řada se vznačuje konsanními absoluními přírůsk (první diference).

32 Lineární rend Hodno paramerů b 0 a b získáme meodou nejmenších čverců obdobně jako v případě jednoduché lineární regrese, ed: n n b = = = n 2 2 = n b0 = b Předpověď budoucí hodno (bodová předpověď) má var: ˆ T = b 0 + bt

33 Exponenciální rend = b 0 b Paramer b předsavuje průměrný přírůsek hodno. T se chovají jako člen geomerické posloupnosi. Proože se již nejedná o funkci lineární v paramerech, lze k odhadu exponenciálního rendu vuží meod nejmenších čverců pouze po její logarimické ransformaci: log = logb0 + logb

34 Polnomický rend 2 = b + b + b b k k Při volbě supně polnomu je řeba posupova oparně. Všší supeň zajišťuje ěsnější proložení empirických hodno křivkou, vede ale k nesabiliě rendu. Všší polnom se věšinou vůbec nehodí k exrapolacím. K odhadu paramerů lze vuží MNČ.

35 Logisická křivka = k + b 0 b Křivka má ři úsek, první je charakerizován pozvolným vzesupem, druhá v okolí inflexního bodu prudkým růsem a řeí určiou vrcholovou sagnací. (paří mezi zv. S-křivk).

36 Gomperzova křivka = k b b 0 Křivka s podobným esoviým průběhem jako logisika, ale na rozdíl od ní je asmerická. Těžišě hodno je až za inflexním bodem.

37 Verifikace modelu Je zapořebí zhodnoi saisickou významnos odhadnuých paramerů modelu i modelu jako celku. MNČ podsaou je, že model vžd vsvělí pouze čás variabili (proměnlivosi) pozorovaných da. Je nuné zjisi (esova), zda model jako celek dává lepší vsvělení, než je možné očekáva jako důsledek náhod a o na jisé hladině významnosi. Koeficien deerminance R 2 základní ukazael vhodnosi použiého modelu (vzorec a inerpreace viz. korelační poče) Analýza rozplu

38 A. Rozpl empirických hodno (celkový) B. Rozpl vrovnaných hodno (modelový) C. Rozpl reziduální = = n i n s 2 2 ˆ ) ˆ ( = = n n s 2 2 ) ( = = n n s 2 2 ˆ ) ˆ ( 2 ˆ 2 ˆ 2 s s s + = Analýza rozplu A B C ( )

39 Inerpreace výsledků analýz rozplu Model vsvěluje více než 63 % proměnlivosi sudované charakerisik v čase p-hodnoa Inerpreace: p < 0,05 - exisuje saisick významný rozdíl mezi rozplem vsvěleným regresní přímkou (ed modelem rendu) a zbkovým (reziduálním) rozplem zvolený model rendu je vhodný

40 Kriéria pro volbu vhodného modelu rendové funkce I. A. Volba vhodné rendové funkce b v prvé řadě měla vcháze z věcné analýz zkoumaného jevu. Ta nám umožní zaměři se na určié p (skupin) funkcí či někeré jiné předem vlouči jde o funkci rosoucí či klesající, má inflexní bod či je nekonečně rosoucí. Pro použiou rendovou funkci je důležié, zda má (logisický rend) či nemá (lineární rend růs řad není ničím omezen) asmpou. Je o důležié pro předpovídání chování časové řad.

41 Kriéria pro volbu vhodného modelu rendové funkce II. B. Analýza grafu časové řad a analýza reziduí. empirické hodno ŷ eoreické hodno vrovnané rendovou funkcí ŷ - -

42 Objekivní kriéria pro volbu vhodného modelu rendové funkce I Spočívají v minimalizaci předem zvoleného kriéria (jako v případě regresní analýz). Za oo kriérium se nejčasěji bere souče čverců odchlek empirických hodno od hodno vrovnaných ŷ (souče čvercových chb): SSE = ( ) ˆ = Z uvažovaných funkcí se vbírá a s nejmenší hodnoou reziduálního souču čverců. n POZOR jde o formální kriérium. Např. použijeme-li polnom vsokého supně, může bý reziduální souče čverců i nulový, avšak zcela nepoužielný. 2

43 Objekivní kriéria pro volbu vhodného modelu rendové funkce II Druhým kriériem je zv. index korelace, jehož vzorec lze zapsa následujícím způsobem: I ( ˆ ) ( ) = 2 2 Čiael zlomku suma odchlek vrovnaných hodno od hodno empirických Jmenovael zlomku - suma odchlek vrovnaných hodno od průměru empirických hodno Za nejvhodnější se považuje funkce s nejvěší hodnoou indexu korelace. K jeho používání však plaí sejné výhrad jako k výše uvedenému kriériu

44 Objekivní kriéria pro volbu vhodného modelu rendové funkce III Počíačové program obvkle nabízejí následující mír úspěšnosi zvolené rendové funkce: Sřední chba odhadu (M.E. Mean Error) M. E. n ˆ = = n ( ) Sřední čvercová chba odhadu (M.S.E. Mean Square Error) n ( ˆ ) 2 = M. S. E. = n Je o nejpoužívanější kriérium.

45 Sřední absoluní chba odhadu (M.A.E. Mean n Absolue Error) ˆ M. A. E. = = n Sřední absoluní procenní chba odhadu (M.A.P.E. Mean Absolue Percenage Error) ˆ 00 M. A. P. E. = n Sřední procenní chba odhadu (M.P.E. Mean Percenage Error) ˆ 00 M. P. E. = n

46 Informaivní es pro volbu vhodné rendové křivk: Trend lineární kvadraický exponenciální logisický Gomperzova křivka Informaivní es První diference ( + - ) jsou přibližně konsanní Druhé diference ( ) jsou přibližně konsanní Podíl sousedních hodno ( + / ) resp. První diference logarimů varu (log + - log ) jsou přibližně konsanní Křivka prvních diferencí ( + - ) se podobá křivce normální huso, podíl (/ +2 -/ + )/(/ + - / )jsoupřibližně konsanní Podíl (log +2 log + )/(log + log ) jsou přibližně konsanní

47 Mechanické vrovnávání rendu meodami klouzavých průměrů Používá se v případě, že se rend mění a nelze ho vrovna globálně jednou maemaickou křivkou. Meoda je vhodná pro neperiodické řad, neumožňuje exrapolaci hodno. Vlasní průměr se používají jako prosé či vážené. Vněkerých případech lze použí klouzavých mediánů. Klouzavé průměr mohou bý necenrované a cenrované

48 Meod klouzavých průměrů Jako klouzavé průměr obecně označujeme lineární kombinace členů původní řad, např.: ( Paří mezi zv. adapivní přísup k rendové složce časové řad. ) Tzv. polnomické klouzavé průměr umožňují vrovnání hodno na počáku a konci časové řad

49 Volba řádu klouzavých průměrů Subjekivní posouzení charakeru da Délka klouzavých průměrů b měla odpovída periodě sezónních či cklických flukuací Vzorce pro výpoče opimální délk Obsahuje-li řada sezónní složku, je vhodné voli řád klouzavých průměrů ak, ab zahrnoval celou délku period sezónní složk.

50 Cenrované klouzavé průměr Ve věšině případů se používají klouzavé průměr liché délk, u sudé délk je problém s přiřazením hodno časovému okamžiku. V ekonomických časových řadách, keré časo obsahují sezónní složku délk 4 (řad čvrleních hodno) či 2 (řad měsíčních hodno), se eno problém řeší zv. cenrováním. Výsledné klouzavé průměr pro sudou délku klouzavé čási vpočeme jako průměr dvou sousedních klouzavých průměrů liché délk.

51 Cenrované klouzavé průměr Příklad: Abchom vsihli roční chod určiého ukazaele, chceme pro řadu měsíčních hodno použí klouzavých průměrů délk 2. Shlazená hodnoa však spadá doprosřed mezi červen a červenec. Další shlazená hodnoa pak mezi červenec a srpen. To dva jednoduché klouzavé průměr vezmeme a zprůměrňujeme. Výsledek pak už můžeme přiřadi k červencové hodnoě. Ted vváříme klouzavé průměr o délce 3: ) ( 24 ))... ( 2 )... ( 2 ( 2 ˆ = =

52 Cenrované klouzavé průměr Obecně míso jednoduchých klouzavých průměrů délk 2m vváříme cenrované klouzavé průměr délk 2m+ podle ohoo obecného vzorce: ˆ = ( m + 2 m m 4m + + m )

53 Vážené klouzavé průměr Jednolivé člen úseku řad přiřazen váh. To váh věšinou lineárně klesají směrem od sředního (vrovnávaného) členu. Váh mohou mí aké např. podobu zv. gaussova filru. Gaussův filr pro m=4 Člen řad váha -4 0, ,048 0,7-0,20 0, , ,7 0, ,04

54 Analýza sezónní složk časových řad (sezónní očišťování). klasický přísup k sezónní dekompozici 2. úvod do auokorelační analýz Sezónní složka S je pická pro časové řad, jejichž inerval pozorování je kraší než jeden rok (sezóna může mí délku ýden, měsíc, roční období). Objevuje se v řadách ekonomických (ržb, produkce, ), ale i v řadách meeorologických prvků (roční chod eplo vzduchu). Řada obsahující sezónní složku se vznačuje pravidelným opakováním hodno kolem rendu a oo opakování může mí délku např. 7 dnů (do ýdne), 2 měsíců či 4 roční období (do roku). Sezónní složka může mí adiivní resp. muliplikaivní charaker

55 Obecný model řad při sezónním očišťování Trendovou a cklickou složku považujeme za jeden celek. Cklickou složku označujeme jako sřednědobý rend: adiivní model: Y = TC + S + ε muliplikaivní model: Y = TC S ε Y je pozorovaná hodnoa časové řad v čase.

56 Jednolivé krok analýz sezónní složk. Z originální řad obsahující sezónní složku je vpočena řada klouzavých průměrů s délkou klouzavých průměrů rovnou délce sezónní složk. 2. Vvoříme novou řadu jako rozdíl (adiivní model) resp. podíl (muliplikaivní model) řad původní a řad shlazené.

57 Jednolivé krok analýz sezónní složk 3. Tzv. sezónní komponen jsou vpočen jako průměr pro každý člen v rámci sezón. Výsledné hodno předsavují průměrnou sezónní složku v časové řadě. 4. Sezónně očišěná řada (ed řada obsahující vedle náhodné složk ješě složku TC ) se poom vjádří jako rozdíl (resp. podíl) řad originální a sezónní komponen.

58 Jednolivé krok analýz sezónní složk 5. Složka TC se věšinou aproximuje řadou shlazenou váženým klouzavým průměrem délk 5 se smerickými vahami (, 2, 3, 2, ). 6. Obdobně lze izolova náhodnou složku jako rozdíl (resp. podíl) řad sezónně očišěné a řad se zvýrazněnou složkou TC ( viz. bod 5).

59 Auokorelace časových řad Auokorelační analýza - meoda, kerou lze zkouma vzájemné vzah mezi hodnoami jedné časové řad. Může slouži jako meoda k definování sezónní a cklické složk časových řad. Jejím základem je výpoče auokorelačního koeficienu, resp. auokorelační funkce.

60 Auokorelační koeficien Auokorelační koeficien r k je relaivní míra proměnlivosi členů časové řad posunuých o určiou hodnou k. Definuje vzah mezi člen časové řad a +k. Posun k se z angličin označuje jako lag. Je o ed korelační koeficien vpočený mezi jednolivými člen časové řad, mezi kerými je k- jiných pozorování ed lag = k a označujeme ho jako auokorelační koeficien k- ého řádu. Pro k = 0 je hodnoa r 0 = - je o vlasně hodnoa korelačního koeficienu.

61 Základní pojm Rozpl (variance) míra variabili (proměnlivosi) saisického znaku x s 2 x = n i= ( x i n x) 2 Kovariance absoluní míra ( xi x)( vzájemné variabili dvou i= sx = saisických znaků x; n n i ) Korelace - relaivní míra vzájemné variabili dvou saisických znaků x; r x = s s x x s

62 Základní vzah Auokovariance absoluní míra ( i )( i + proměnlivosi členů časové řad i= ck = posunuých o určiou hodnou k. n k n k k ) Auokorelace relaivní míra proměnlivosi členů časové řad posunuých o určiou hodnou k. ck r ( k) = = c 0 c s k 2 Auokorelační funkce hodno r (k) pro k=,2, M, kde M < N/2, N délka řad

63 Auokorelační funkce Auokorelační funkce (ACF) je poom závislos mezi hodnoami auokorelačního koeficienu a hodnoami posunu k. Vjadřuje se formou grafu zv. korelogramu (viz. obrázek). Na ose x jsou hodno lag (k), na ose hodno auokorelačního koeficienu. Hodno auokorelační funkce se pohbují v inervalu,. ACF je vhodným násrojem k posouzení, zda časová řada obsahuje cklickou či periodickou složku a aké zda je či není řadou náhodných čísel ed do jaké mír je možné ji exrapolova (předpovída).

64 Inerpreace ACF I Korelogram bývá doplňován inerval spolehlivosi, kerými lze hodnoi saisickou významnos auokorelačních koeficienů. 95 % inerval spolehlivosi ACF lze z dosaečnou přesnosí zkonsruova ze vzahu: ± 2 N N délka časové řad

65 Časová řada náhodných čísel (bílý šum) a její auokorelační funkce

66 Časová řada bez periodické složk se silnou auokorelací a její auokorelační funkce

67 Časová řada obsahující výraznou sezónní složku a její auokorelační funkce

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka

T t. S t krátkodobé náhodná složka. sezónní. Trend + periodická složka = deterministická složka Analýza časových řad Klasický přísup k analýze ČŘ dekompozice časové řady - rozklad ČŘ na složky charakerizující různé druhy pohybů v ČŘ, keré umíme popsa a kvanifikova rend periodické kolísání cyklické

Více

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p

Analýza časových řad. Informační a komunikační technologie ve zdravotnictví. Biomedical Data Processing G r o u p Analýza časových řad Informační a komunikační echnologie ve zdravonicví Definice Řada je posloupnos hodno Časová řada chronologicky uspořádaná posloupnos hodno určiého saisického ukazaele formálně je realizací

Více

Volba vhodného modelu trendu

Volba vhodného modelu trendu 8. Splinové funkce Trend mění v čase svůj charaker Nelze jej v sledovaném období popsa jedinou maemaickou křivkou aplikace echniky zv. splinových funkcí: o Řadu rozdělíme na několik úseků o V každém úseku

Více

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je.

Využijeme znalostí z předchozích kapitol, především z 9. kapitoly, která pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Pravděpodobnos a saisika 0. ČASOVÉ ŘADY Průvodce sudiem Využijeme znalosí z předchozích kapiol, především z 9. kapioly, kerá pojednávala o regresní analýze, a rozšíříme je. Předpokládané znalosi Pojmy

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvaniaivní meod I Přednáška 3 Zuzana Dlouhá Předmě a srukura kurzu. Úvod: srukura empirických výzkumů. vorba ekonomických modelů: eorie 3. Daa: zdroje a p da, význam popisných charakerisik

Více

KGG/STG Statistika pro geografy. Mgr. David Fiedor 4. května 2015

KGG/STG Statistika pro geografy. Mgr. David Fiedor 4. května 2015 KGG/STG Statistika pro geografy 11. Analýza časových řad Mgr. David Fiedor 4. května 2015 Motivace Úvod chceme získat představu o charakteru procesu, která časová řada reprezentuje Jaké jevy lze znázornit

Více

V EKONOMETRICKÉM MODELU

V EKONOMETRICKÉM MODELU J. Arl, Š. Radkovský ANALÝZA ZPOŽDĚNÍ V EKONOMETRICKÉM MODELU VP č. Praha Auoři: doc. Ing. Josef Arl, CSc. Ing. Šěpán Radkovský Názor a sanoviska v éo sudii jsou názor auorů a nemusí nuně odpovída názorům

Více

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1

( ) Základní transformace časových řad. C t. C t t = Μ. Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Makroekonomická analýza Popisná analýza ekonomických časových řad (ii) 1 Základní ransformace časových řad Veškeré násroje základní korelační analýzy, kam paří i lineární regresní (ekonomerické) modely

Více

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ

STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ STATICKÉ A DYNAMICKÉ VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ Saické a dnamické vlasnosi paří k základním vlasnosem regulovaných sousav, měřicích přísrojů, měřicích řeězců či jejich čásí. Zaímco saické vlasnosi se projevují

Více

PREDIKCE ČASOVÉ ŘADY POMOCÍ AUTOREGRESNÍHO MODELU

PREDIKCE ČASOVÉ ŘADY POMOCÍ AUTOREGRESNÍHO MODELU PREDIKCE ČASOVÉ ŘADY POMOCÍ AUTOREGRESNÍHO MODELU Ing. Roman DANEL, Ph.D. roman.danel@voln.cz Lisopad 2004 1. Časové řad Daa, kerá vvářejí časovou řadu, vznikají jako pozorování, uspořádané chronologick

Více

5. Modifikovaný exponenciální trend

5. Modifikovaný exponenciální trend 5. Modifikovaný exponenciální rend Tvar rendu Paraer: α, β, Tr = + α β, =,..., n ( β > 0) Hodí se k odelování rendu s konsanní podíle sousedních diferencí Aspoick oezen (viz obr., α < 0,0 < β 0) α

Více

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data

Vybrané metody statistické regulace procesu pro autokorelovaná data XXVIII. ASR '2003 Seminar, Insrumens and Conrol, Osrava, May 6, 2003 239 Vybrané meody saisické regulace procesu pro auokorelovaná daa NOSKIEVIČOVÁ, Darja Doc., Ing., CSc. Kaedra konroly a řízení jakosi,

Více

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky

Demografické projekce počtu žáků mateřských a základních škol pro malé územní celky Demografické projekce poču žáků maeřských a základních škol pro malé územní celky Tomáš Fiala, Jika Langhamrová Kaedra demografie Fakula informaiky a saisiky Vysoká škola ekonomická v Praze Pořebná daa

Více

Nové metody a přístupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad

Nové metody a přístupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakula Diserační práce Nové meody a přísupy k analýze a prognóze ekonomických časových řad Auor: Ing. Aleš Krišof Školiel: Doc.RNDr. Bohumil Kába,

Více

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově

Skupinová obnova. Postup při skupinové obnově Skupinová obnova Při skupinové obnově se obnovují všechny prvky základního souboru nebo určiá skupina akových prvků najednou. Posup při skupinové obnově prvky, jež selžou v určiém období, je nuno obnovi

Více

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA, STABILITA. Jednokový impuls (Diracův impuls, Diracova funkce, funkce dela) někdy éž disribuce dela z maemaického hlediska nejde o pravou funkci (přesný popis eorie

Více

Návrh rozložení výroby jednotlivých výrobků do směn sloužící ke snížení zmetkovitosti

Návrh rozložení výroby jednotlivých výrobků do směn sloužící ke snížení zmetkovitosti MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Návrh rozložení výroby jednolivých výrobků do směn sloužící ke snížení zmekoviosi Diplomová práce Vedoucí práce:

Více

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu

EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu EKONOMETRIE 6. přednáška Modely národního důchodu Makroekonomické modely se zabývají modelováním a analýzou vzahů mezi agregáními ekonomickými veličinami jako je důchod, spořeba, invesice, vládní výdaje,

Více

ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD IVAN KŘIVÝ OSTRAVA URČENO PRO VZDĚLÁVÁNÍ V AKREDI TOVANÝCH STUDIJ NÍCH PROGRAMECH

ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD IVAN KŘIVÝ OSTRAVA URČENO PRO VZDĚLÁVÁNÍ V AKREDI TOVANÝCH STUDIJ NÍCH PROGRAMECH ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD URČENO PRO VZDĚLÁVÁNÍ V AKREDI TOVANÝCH STUDIJ NÍCH PROGRAMECH IVAN KŘIVÝ ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07 NÁZEV OPERAČNÍHO PROGRAMU: VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST OPATŘENÍ:

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonomerie Heeroskedasicia Cvičení 7 Zuzana Dlouhá Gauss-Markovy předpoklady Náhodná složka: Gauss-Markovy předpoklady. E(u) = 0 náhodné vlivy se vzájemně vynulují. E(uu T ) = σ I n konečný

Více

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Indexy základní, řeězové a empo přírůsku Aleš Drobník srana 1 7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU V kapiole Indexy při časovém srovnání jsme si řekli: Časové srovnání vzniká, srovnáme-li jednu

Více

Numerická integrace. b a. sin 100 t dt

Numerická integrace. b a. sin 100 t dt Numerická inegrace Mirko Navara Cenrum srojového vnímání kaedra kyberneiky FEL ČVUT Karlovo náměsí, budova G, mísnos 14a hp://cmpfelkcvucz/~navara/nm 1 lisopadu 18 Úloha: Odhadnou b a f() d na základě

Více

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA

Analýza rizikových faktorů při hodnocení investičních projektů dle kritéria NPV na bázi EVA 4 mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 11-12 září 2008 Analýza rizikových fakorů při hodnocení invesičních projeků dle kriéria

Více

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU MENDELOVA LESNICKÁ A ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V BRNĚ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU Analýza nehodovosi v ČR v leech 001-006 Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Mgr.

Více

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů:

Matematika v automatizaci - pro řešení regulačních obvodů: . Komplexní čísla Inegrovaná sřední škola, Kumburská 846, Nová Paka Auomaizace maemaika v auomaizaci Maemaika v auomaizaci - pro řešení regulačních obvodů: Komplexní číslo je bod v rovině komplexních čísel.

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 4. TROJFÁZOVÉ OBVODY Kaedra obecné elekroechniky Fakula elekroechniky a inormaiky, VŠB - T Osrava. TOJFÁZOVÉ OBVODY.1 Úvod. Trojázová sousava. Spojení ází do hvězdy. Spojení ází do rojúhelníka.5 Výkon v rojázových souměrných

Více

Pasivní tvarovací obvody RC

Pasivní tvarovací obvody RC Sřední průmyslová škola elekroechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Pasivní varovací obvody RC Příjmení : Česák Číslo úlohy : 3 Jméno : Per Daum zadání : 7.0.97 Školní rok : 997/98 Daum odevzdání :

Více

ANALÝZA EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD S PŘÍKLADY

ANALÝZA EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD S PŘÍKLADY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Fakula informaiky a saisiky ANALÝZA EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD S PŘÍKLADY Josef Arl Markéa Arlová Eva Rublíková 00 Recenzeni: Prof. Ing. Franišek Fabian, CSc. Doc. Ing. Jiří

Více

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů

Metodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržitelnost projektů OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosi Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Meodika zpracování finanční analýzy a Finanční udržielnos projeků PŘÍLOHA

Více

10 Lineární elasticita

10 Lineární elasticita 1 Lineární elasicia Polymerní láky se deformují lineárně elasicky pouze v oblasi malých deformací a velmi pomalých deformací. Hranice mezi lineárním a nelineárním průběhem deformace (mez lineariy) závisí

Více

Modelování volatility akciového indexu FTSE 100

Modelování volatility akciového indexu FTSE 100 ISSN 805-06X 805-0638 (online) ETTN 07--0000-09-4 Modelování volailiy akciového indexu FTSE 00 Adam Borovička Vysoká škola ekonomická v Praze Fakula informaiky a saisiky Kaedra ekonomerie; nám. W. Churchilla

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Prostá regresní a korelační analýza 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Problematika závislosti V podstatě lze rozlišovat mezi závislostí nepodstatnou, čili náhodnou

Více

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07

SIMULACE. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Měřicí a řídicí technika přednášky LS 2006/07 Měřicí a řídicí echnika přednášky LS 26/7 SIMULACE numerické řešení diferenciálních rovnic simulační program idenifikace modelu Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic krokové meody pro řešení

Více

STATISTICKÁ ANALÝZA PORODNOSTI Bakalářská práce

STATISTICKÁ ANALÝZA PORODNOSTI Bakalářská práce MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU STATISTICKÁ ANALÝZA PORODNOSTI Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Mgr. Veronika Blašková

Více

Řetězení stálých cen v národních účtech

Řetězení stálých cen v národních účtech Řeězení sálých cen v národních účech Michal Široký msiroky@gw.czso.cz Odbor čvrleních národních účů Na adesáém 8, 00 82 Praha 0 Řeězení sálých cen Podsaa řeězení Výhody a nevýhody řeězení Neadiivia objemů

Více

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA

Analýza citlivosti NPV projektu na bázi ukazatele EVA 3. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-U Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 6.-7. září 2006 Analýza cilivosi NPV projeku na bázi ukazaele EVA Dagmar Richarová

Více

DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE. y y

DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE. y y Předmě: Ročník: Vvořil: Daum: MATEMATIKA ČTVRTÝ Mgr Tomáš MAŇÁK 5 srpna Název zpracovaného celku: DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE DERIVACE A MONOTÓNNOST FUNKCE je monoónní na celém svém deiničním oboru D

Více

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Stochastický proces Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2 } se nazývá stochastický proces

Více

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Časové

Více

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8

Biologické modely. Robert Mařík. 9. listopadu Diferenciální rovnice 3. 2 Autonomní diferenciální rovnice 8 Biologické modely Rober Mařík 9. lisopadu 2008 Obsah 1 Diferenciální rovnice 3 2 Auonomní diferenciální rovnice 8 3 onkréní maemaické modely 11 Dynamická rovnováha poču druhů...................... 12 Logisická

Více

Derivace funkce více proměnných

Derivace funkce více proměnných Derivace funkce více proměnných Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 21. prosince 2017 1. Parciální derivace. Ve výrazu f(x, y) považujeme za proměnnou jen x a proměnnou y považujeme za konsanu. Zderivujeme

Více

Srovnávací analýza vývoje mezd v České republice

Srovnávací analýza vývoje mezd v České republice Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Srovnávací analýza vývoje mezd v České republice Bakalářská práce Vedoucí práce: Mgr. Kamila Vopaová Vypracovala: Lucie Mojžíšová Brno 10 Děkuji ímo

Více

Analýza počtu zahraničních návštěvníků. České republiky. Bakalářská práce

Analýza počtu zahraničních návštěvníků. České republiky. Bakalářská práce Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Analýza poču zahraničních návšěvníků České republiky Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Krisina

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY

FINANČNÍ MATEMATIKA- ÚVĚRY Projek ŠABLONY NA GVM Gymnázium Velké Meziříčí regisrační číslo projeku: CZ.1.07/1.5.00/4.0948 IV- Inovace a zkvalinění výuky směřující k rozvoji maemaické gramonosi žáků sředních škol FINANČNÍ MATEMATIKA-

Více

2.2.2 Měrná tepelná kapacita

2.2.2 Měrná tepelná kapacita .. Měrná epelná kapacia Předpoklady: 0 Pedagogická poznámka: Pokud necháe sudeny počía příklady samosaně, nesihnee hodinu za 45 minu. Můžee využí oho, že následující hodina je aké objemnější a použí pro

Více

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU

ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU MENDELOVA LESNICKÁ A ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V BRNĚ PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA ÚSTAV STATISTIKY A OPERAČNÍHO VÝZKUMU Analýza zaměsnanosi cizinců v ČR Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Mgr. Marin

Více

Zhodnocení historie predikcí MF ČR

Zhodnocení historie predikcí MF ČR E Zhodnocení hisorie predikcí MF ČR První experimenální publikaci, kerá shrnovala minulý i očekávaný budoucí vývoj základních ekonomických indikáorů, vydalo MF ČR v lisopadu 1995. Tímo byl položen základ

Více

Stochastické modelování úrokových sazeb

Stochastické modelování úrokových sazeb Sochasické modelování úrokových sazeb Michal Papež odbor řízení rizik 1 Sochasické modelování úrokových sazeb OBSAH PŘEDNÁŠKY Úvod do problemaiky sochasických procesů Brownův pohyb, Wienerův proces Ioovo

Více

2. ZÁKLADY TEORIE SPOLEHLIVOSTI

2. ZÁKLADY TEORIE SPOLEHLIVOSTI 2. ZÁKLADY TEORIE SPOLEHLIVOSTI Po úspěšném a akivním absolvování éo KAPITOLY Budee umě: orienova se v základním maemaickém aparáu pro eorii spolehlivosi, j. v poču pravděpodobnosi a maemaické saisice,

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA. Prognostické modely v oblasti modelování finančních časových řad

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA. Prognostické modely v oblasti modelování finančních časových řad ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Prognosické modely v oblasi modelování finančních časových řad diserační práce Auor: Školiel: RNDr. Vladimíra PETRÁŠKOVÁ Doc. RNDr.Bohumil

Více

Parciální funkce a parciální derivace

Parciální funkce a parciální derivace Parciální funkce a parciální derivace Pro sudeny FP TUL Marina Šimůnková 19. září 2018 1. Parciální funkce. Příklad: zvolíme-li ve funkci f : (x, y) sin(xy) pevnou hodnou y, například y = 2, dosaneme funkci

Více

Schéma modelu důchodového systému

Schéma modelu důchodového systému Schéma modelu důchodového sysému Cílem následujícího exu je názorně popsa srukuru modelu, kerý slouží pro kvanifikaci příjmové i výdajové srany důchodového sysému v ČR, a o jak ve varianách paramerických,

Více

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování

Aplikace analýzy citlivosti při finačním rozhodování 7 mezinárodní konference Finanční řízení podniků a finančních insiucí Osrava VŠB-U Osrava Ekonomická fakula kaedra Financí 8 9 září 00 plikace analýzy cilivosi při finačním rozhodování Dana Dluhošová Dagmar

Více

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici

1.3.4 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici 34 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici Předpoklady: 33 Opakování: K veličinám popisujícím posuvný pohyb exisují analogické veličiny popisující pohyb po kružnici: rovnoměrný pohyb pojíko rovnoměrný pohyb

Více

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované.

transformace Idea afinního prostoru Definice afinního prostoru velké a stejně orientované. finní ransformace je posunuí plus lineární ransformace má svou maici vzhledem k homogenním souřadnicím využií například v počíačové grafice [] Idea afinního prosoru BI-LIN, afinia, 3, P. Olšák [2] Lineární

Více

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav

5. Využití elektroanalogie při analýze a modelování dynamických vlastností mechanických soustav 5. Využií elekroanalogie při analýze a modelování dynamických vlasnosí mechanických sousav Analogie mezi mechanickými, elekrickými či hydraulickými sysémy je známá a lze ji účelně využíva při analýze dynamických

Více

9 Viskoelastické modely

9 Viskoelastické modely 9 Viskoelasické modely Polymerní maeriály se chovají viskoelasicky, j. pod vlivem mechanického namáhání reagují současně jako pevné hookovské láky i jako viskózní newonské kapaliny. Viskoelasické maeriály

Více

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2

Lineární rovnice prvního řádu. Máme řešit nehomogenní lineární diferenciální rovnici prvního řádu. Funkce h(t) = 2 Cvičení 1 Lineární rovnice prvního řádu 1. Najděe řešení Cauchyovy úlohy x + x g = cos, keré vyhovuje podmínce x(π) =. Máme nehomogenní lineární diferenciální ( rovnici prvního řádu. Funkce h() = g a q()

Více

Analýza časové řady výroby elektrické energie

Analýza časové řady výroby elektrické energie Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Analýza časové řady výroby elekrické energie Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Krisina Somerlíková,

Více

ODHADY VARIABILITY POSLOUPNOSTÍ

ODHADY VARIABILITY POSLOUPNOSTÍ ÚVOD MÍRY VARIABILITY, ODHADY VLASTNOSTI FF SEGMENTACE ZÁZNAMU MINIMALIZACE MSE SNÍŽENÍ ROZPTYLU ODHADY VARIABILITY POSLOUPNOSTÍ NEURONOVÝCH IMPULSŮ Kamil Rajdl Úsav maemaiky a saisiky Přírodovědecká fakula

Více

Úloha V.E... Vypař se!

Úloha V.E... Vypař se! Úloha V.E... Vypař se! 8 bodů; průměr 4,86; řešilo 28 sudenů Určee, jak závisí rychlos vypařování vody na povrchu, kerý ao kapalina zaujímá. Experimen proveďe alespoň pro pě různých vhodných nádob. Zamyslee

Více

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat.

Seznámíte se s principem integrace substituční metodou a se základními typy integrálů, které lze touto metodou vypočítat. 4 Inegrace subsiucí 4 Inegrace subsiucí Průvodce sudiem Inegrály, keré nelze řeši pomocí základních vzorců, lze velmi časo řeši subsiuční meodou Vzorce pro derivace elemenárních funkcí a věy o derivaci

Více

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,

4. Střední radiační teplota; poměr osálání, Sálavé a průmyslové vyápění (60). Sřední radiační eploa; poměr osálání, operaivní a výsledná eploa.. 08 a.. 08 Ing. Jindřich Boháč TEPLOTY Sřední radiační eploa - r Sálavé vyápění = PŘEVÁŽNĚ sálavé vyápění

Více

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY

APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVITY V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY APLIKACE INDEXU DAŇOVÉ PROGRESIVIT V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIK Ramanová Ivea ABSTRAKT Příspěvek je věnován problemaice měření míry progresiviy zdanění pomocí indexu daňové progresiviy, kerý vychází z makroekonomických

Více

Porovnání vývoje počtu českých a zahraničních turistů v rámci ČR v letech

Porovnání vývoje počtu českých a zahraničních turistů v rámci ČR v letech Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Porovnání vývoje poču českých a zahraničních urisů v rámci ČR v leech 2003 2009 Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing.

Více

PŘÍKLAD INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

PŘÍKLAD INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU PŘÍKLAD INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Ze serveru www.czso.cz jsme sledovali sklizeň obilovin v ČR. Sklizeň z několika posledních le jsme vložili do abulky 7.1. a) Jaké plodiny paří mezi obiloviny?

Více

Úvod do analýzy časových řad

Úvod do analýzy časových řad Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2... } se nazývá stochastický

Více

Vojtěch Janoušek: III. Statistické zpracování a interpretace analytických dat

Vojtěch Janoušek: III. Statistické zpracování a interpretace analytických dat Vojěch Janoušek: III. Sascké zpracování a nerpreace analyckých da Úvod III. Zpracování a nerpreace analyckých da Sascké vyhodnocení analyckých da Zdroje chyb, přesnos a správnos analýzy Sysemacké chyby,

Více

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha.

Statika 1. Miroslav Vokáč ČVUT v Praze, Fakulta architektury. Statika 1. M. Vokáč. Plocha. Saika 1 Saika 1 2. přednáška ové veličin Saický momen Těžišě Momen servačnosi Hlavní ěžiš ové os a hlavní cenrální momen servačnosi Elipsa servačnosi Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvu.cz Konrolní

Více

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH

MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ MATEMATIKA II V PŘÍKLADECH CVIČENÍ Č. Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Osrava 0 Ing. Pera Schreiberová, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chb v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tto slid berte pouze jako doplňkový materiál není v nich

Více

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP)

Laplaceova transformace Modelování systémů a procesů (11MSP) aplaceova ransformace Modelování sysémů a procesů (MSP) Bohumil Kovář, Jan Přikryl, Miroslav Vlček 5. přednáška MSP čvrek 2. března 24 verze: 24-3-2 5:4 Obsah Fourierova ransformace Komplexní exponenciála

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. B A K A L Á Ř S K Á P R Á C E

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. B A K A L Á Ř S K Á P R Á C E ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. B A K A L Á Ř S K Á P R Á C E 2013 Per Zápoocký ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S. Sudijní program: B6208 Ekonomika a managemen Sudijní obor: 6208R088 Podniková ekonomika a

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Ústav statistiky a operačního výzkumu

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Ústav statistiky a operačního výzkumu Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Populační vývoj okresu Blansko v rámci populačního vývoje v Jihomoravském kraji a v ČR Bakalářská

Více

Scenario analysis application in investment post audit

Scenario analysis application in investment post audit 6 h Inernaional Scienific Conference Managing and Modelling of Financial Risks Osrava VŠB-U Osrava, Faculy of Economics,Finance Deparmen 0 h h Sepember 202 Scenario analysis applicaion in invesmen pos

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Regresní analýza - motivace Základní úlohou regresní analýzy je nalezení vhodného modelu studované závislosti. Je nutné věnovat velkou pozornost tomu aby byla modelována REÁLNÁ

Více

Regresní analýza 1. Regresní analýza

Regresní analýza 1. Regresní analýza Regresní analýza 1 1 Regresní funkce Regresní analýza Důležitou statistickou úlohou je hledání a zkoumání závislostí proměnných, jejichž hodnoty získáme při realizaci experimentů Vzhledem k jejich náhodnému

Více

Modelování rizika úmrtnosti

Modelování rizika úmrtnosti 5. mezinárodní konference Řízení a modelování finančních rizik Osrava VŠB-TU Osrava, Ekonomická fakula, kaedra Financí 8. - 9. září 200 Modelování rizika úmrnosi Ingrid Perová Absrak V příspěvku je řešena

Více

Využívání obnovitelných zdrojů na výrobu elektrické energie v ČR

Využívání obnovitelných zdrojů na výrobu elektrické energie v ČR Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Využívání obnovielných zdrojů na výrobu elekrické energie v ČR Bakalářská práce Vedoucí práce:

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Populační vývoj mikroregionu Židlochovicko. Diplomová práce. Provozně ekonomická fakulta

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Populační vývoj mikroregionu Židlochovicko. Diplomová práce. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Úsav saisiky a operačního výzkumu Populační vývoj mikroregionu Židlochovicko Diplomová práce Auor: Vedoucí diplomové práce: Bc.

Více

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli

NA POMOC FO. Pád vodivého rámečku v magnetickém poli NA POMOC FO Pád vodivého rámečku v maneickém poli Karel auner *, Pedaoická akula ZČU v Plzni Příklad: Odélníkový rámeček z vodivého dráu má rozměry a,, hmonos m a odpor. Je zavěšen ve výšce h nad horním

Více

Řasový test toxicity

Řasový test toxicity Laboraorní návod č. Úsav hemie ohrany prosředí, VŠCHT v Praze Řasový es oxiiy. Účel Řasové esy oxiiy slouží k esování možnýh oxikýh účinků láek a vzorků na vodní produeny. Zelené řasy paří do skupiny neévnaýh

Více

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY

5 GRAFIKON VLAKOVÉ DOPRAVY 5 GRAFIKON LAKOÉ DOPRAY Jak známo, konsrukce grafikonu vlakové dopravy i kapaciní výpočy jsou nemyslielné bez znalosi hodno provozních inervalů a následných mezidobí. éo kapiole bude věnována pozornos

Více

KATEDRA FINANCÍ. Estimate of the selected model types of financial assets

KATEDRA FINANCÍ. Estimate of the selected model types of financial assets VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA FINANCÍ Odhad vybraných ypů modelů finančních akiv Esimae of he seleced model ypes of financial asses Suden: Vedoucí diplomové

Více

listopadu 2016., t < 0., t 0, 1 2 ), t 1 2,1) 1, 1 t. Pro X, U a V najděte kvantilové funkce, střední hodnoty a rozptyly.

listopadu 2016., t < 0., t 0, 1 2 ), t 1 2,1) 1, 1 t. Pro X, U a V najděte kvantilové funkce, střední hodnoty a rozptyly. 6. cvičení z PSI 7. -. lisopadu 6 6. kvanil, sřední hodnoa, rozpyl - pokračování příkladu z minula) Náhodná veličina X má disribuční funkci e, < F X ),, ) + 3,,), a je směsí diskréní náhodné veličiny U

Více

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Sední rmslová škola elekroechnická a Všší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 3 LABORATORNÍ CVIENÍ Sední rmslová škola elekroechnická Píjmení: Hladna íslo úloh: 2 Jméno: Jan Daum mení: 3. ÍJNA 2006 Školní

Více

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II

2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosti II 2.2.9 Jiné pohyby, jiné rychlosi II Předpoklady: 020208 Pomůcky: papíry s grafy Př. 1: V abulce je naměřeno prvních řice sekund pohybu konkurenčního šneka. Vypoči: a) jeho průměrnou rychlos, b) okamžié

Více

Časové řady elementární charakteristiky

Časové řady elementární charakteristiky Časové řad elemeárí charakerisik Elemeárí charakerisik vývoje časové řad Příklad: Časová řada ročích produkcí elekrické eergie v Jihomoravském kraji bazický Výroba elekři.. empo růsu empo přírůsku idex

Více

Analýza časových řad. John Watters: Jak se stát milionářem.

Analýza časových řad. John Watters: Jak se stát milionářem. 5.2 Analýza časových řad Nechal jsem si udělat prognózu růstu své firmy od třech nezávislých odborníků. Jejich analýzy se shodovaly snad pouze v jediném - nekřesťanské ceně, kterou jsem za ně zaplatil.

Více

Klasifikace, identifikace a statistická analýza nestacionárních náhodných procesů

Klasifikace, identifikace a statistická analýza nestacionárních náhodných procesů Proceedings of Inernaional Scienific Conference of FME Session 4: Auomaion Conrol and Applied Informaics Paper 26 Klasifikace, idenifikace a saisická analýza nesacionárních náhodných procesů MORÁVKA, Jan

Více

MĚŘENÍ STATISTICKÝCH ZÁVISLOSTÍ

MĚŘENÍ STATISTICKÝCH ZÁVISLOSTÍ MĚŘENÍ STATISTICKÝCH ZÁVISLOSTÍ v praxi u jednoho prvku souboru se často zkoumá více veličin, které mohou na sobě různě záviset jednorozměrný výběrový soubor VSS X vícerozměrným výběrovým souborem VSS

Více

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti

Měření výkonnosti údržby prostřednictvím ukazatelů efektivnosti Měření výkonnosi údržby prosřednicvím ukazaelů efekivnosi Zdeněk Aleš, Václav Legá, Vladimír Jurča 1. Sledování efekiviy ve výrobní organizaci S rozvojem vědy a echniky je spojena řada požadavků kladených

Více

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH POHONŮ (EP) Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS ZÁKLADY ELEKTRICKÝCH OHONŮ (E) Určeno pro posluchače bakalářských sudijních programů FS Obsah 1. Úvod (definice, rozdělení, provozní pojmy,). racovní savy pohonu 3. Základy mechaniky a kinemaiky pohonu

Více

RŮSTOVÉ MODELY ČESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU

RŮSTOVÉ MODELY ČESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU RŮSTOVÉ MODELY ČESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU Helena Nešeřilová 1, Jan Pulkrábek 2 1 Česká zemědělská universia v Praze 2 Výzkumný úsav živočišné výroby, Praha-Uhříněves Anoace: Na souboru býků českého srakaého

Více

Hodnocení vývoje a predikce vybraných ukazatelů. pojistného trhu ČR a zvolených států EU

Hodnocení vývoje a predikce vybraných ukazatelů. pojistného trhu ČR a zvolených států EU Mendelova univerzia v Brně Provozně ekonomická fakula Hodnocení vývoje a predikce vybraných ukazaelů pojisného rhu ČR a zvolených sáů EU Diplomová práce Vedoucí práce: Ing. Pavel Kolman Vypracovala: Bc.

Více

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU

ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU ÚVOD DO DYNAMIKY HMOTNÉHO BODU Obsah Co je o dnamika? 1 Základní veličin dnamik 1 Hmonos 1 Hbnos 1 Síla Newonov pohbové zákon První Newonův zákon - zákon servačnosi Druhý Newonův zákon - zákon síl Třeí

Více

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE)

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) zhanel@fsps.muni.cz MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) 2.5 MÍRY ZÁVISLOSTI 2.5.1 ZÁVISLOST PEVNÁ, VOLNÁ, STATISTICKÁ A KORELAČNÍ Jednorozměrné soubory - charakterizovány jednotlivými statistickými znaky

Více

1.5.3 Výkon, účinnost

1.5.3 Výkon, účinnost 1.5. Výkon, účinnos ředpoklady: 151 ř. 1: ři výběru zahradního čerpadla mohl er vybíra ze ří čerpadel. rvní čerpadlo vyčerpá za 1 sekundu,5 l vody, druhé čerpadlo vyčerpá za minuu lirů vody a řeí vyčerpá

Více

VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO A MASNÉ VÝROBKY A ENGELOVY ZÁVISLOSTI VE SPOTŘEBĚ

VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO A MASNÉ VÝROBKY A ENGELOVY ZÁVISLOSTI VE SPOTŘEBĚ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 3 Číslo 6, 2004 VÝVOJ PODÍLU VÝDAJŮ ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ ZA MASO

Více

Teorie obnovy. Obnova

Teorie obnovy. Obnova Teorie obnovy Meoda operačního výzkumu, kerá za pomocí maemaických modelů zkoumá problémy hospodárnosi, výměny a provozuschopnosi echnických zařízení. Obnova Uskuečňuje se až po uplynuí určiého času činnosi

Více