Metodologický postup CPV videostudie tlesné výchovy: analýza výuky tlesné výchovy na 2. stupni základní školy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodologický postup CPV videostudie tlesné výchovy: analýza výuky tlesné výchovy na 2. stupni základní školy"

Transkript

1 Metodologický postup CPV videostudie tlesné výchovy: analýza výuky tlesné výchovy na 2. stupni základní školy Research design of CPV Video Study of Physical Education: Analysing physical education teaching at lower secondary level in the Czech Republic Marcela Miková, Tomáš Janík Katedra spoleenských vd, Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity Centrum pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Klíová slova: videostudie, výuka tlesné výchovy, výzkum výuky, asová dimenze výuky, obsahová dimenze výuky Key words: video study, physical education teaching, instruction research, time dimension of instruction, content dimension of instruction Abstrakt: V píspvku je pedstaven metodologický postup CPV videostudie tlesné výchovy, kterou realizuje Centrum pedagogického výzkumu PdF MU. CPV videostudie tlesné výchovy navazuje na CPV videostudii fyziky a CPV videostudii zempisu a probíhá souasn s CPV videostudií anglického jazyka. V prbhu školního roku 2006/07 byly standardizovaným postupem poízeny videozáznamy více než 60 vyuovacích hodin v pedmtu tlesná výchova v 7. a 8. ronících základních škol. Získaná data se v souasné dob zpracovávají a vyhodnocují v ad obecn didaktických aspekt (výukový as, asové zastoupení fází a organizaních forem výuky aj.) i oborov didaktických aspekt (didaktické ídicí styly, struktura pohybových aktivit aj.). Abstract: The paper introduces the methodological procedure of the CPV video study of Physical Education that is being realised by the Educational Research Centre (CPV) of the Faculty of Education, Masaryk University. More than 60 lessons of Physical Education have been video recorded as taught in the 7th and 8th grades of Czech basic schools during the 2006/07 school year. The obtained data are being analysed, based on various general didactic and subject specific indices (duration of teaching, temporal quantification of individual teaching forms and phases, teaching styles, structure of physical activities, etc.). 1 Výzkum výuky založený na analýze videozáznamu Výzkum výuky založený na analýze videozáznamu (videostudie) pedstavuje v souasné dob slibn se rozvíjející oblast výzkumu, který se zamuje na procesy vyuování a uení (srov. Janík, Najvar 2006). Prvním rozsáhlejším výzkumem výuky, pi nmž se využívalo videozáznamu nejen pro dokumentaci jednotlivých pípad, ale pro zachycení stovek vyuovacích hodin v reprezentativních výzkumných souborech v rzných zemích byla

2 videostudie TIMSS 1995 (Stigler et al. 1999). Nešlo zde primárn o mikroanalýzy situací z výuky, nýbrž o výzkum typu video survey. Iniciativa k realizaci videostudie TIMSS 1995 vyšla od expert z USA, kteí se zajímali o to, jak se vyuuje matematice v jiných zemích. V návaznosti na videostudii matematiky TIMSS 1995 byla realizována videostudie matematiky a pírodních vd TIMSS 1999, v níž bylo výzkumné pole rozšíeno na sedm zemí (Austrálie, eská republika, Hongkong, Nizozemí, Švýcarsko, USA, Japonsko) v matematice (Hiebert et al. 2003) a na pt zemí (Austrálie, eská republika, Japonsko, Nizozemí, USA) v pírodovdných pedmtech (Roth et al. 2006). Videostudie TIMSS 1999 dokumentuje, jak uitelé na základ odlišných sociokulturních podmínek a tradicí vzdlávání v zúastnných zemích vyuují matematice a/nebo pírodovdným pedmtm. Na Institutu pro didaktiku pírodních vd v nmeckém Kielu je realizován výzkum nazvaný Videostudien IPN, který je zamen na analýzu proces vyuování a uení ve fyzice. Na tomto pracovišti vznikla celá ada publikací k metodologickým otázkám videostudií (Seidel et al. 2003) a v souasné dob jsou již k dispozici i výsledky tchto výzkum (Seidel, Prenzel 2004). V Nmeckém institutu pro mezinárodní pedagogický výzkum (DIPF) ve Frankfurtu nad Mohanem se v souasné dob realizuje rozsáhlý výzkumný projekt DESI (Deutsch Englisch Schülerleistungen International). Jeho cílem je (s využitím videostudie) objasnit faktory ovlivující nárst výkonu žák v anglitin, analyzovat jazykové kompetence žák a postupy uplatované uiteli ve výuce anglitiny v nmeckých školách (Klieme et al. 2006). Spolu s videostudiemi se rozvíjí i jejich metodologie. Byla navržena a standardizována celá ada rzných analytických postup (založených na kategoriálních pozorovacích systémech a posuzovacích škálách), byl vytvoen software podporující analýzu výuky na základ videozáznam atp. (pehledn viz Janík, Miková 2006). 2 Videostudie realizované Centrem pedagogického výzkumu PdF MU K výše charakterizovanému výzkumnému proudu se v roce 2004 pipojilo i Centrum pedagogického výzkumu PdF MU (dále CPV). Na tomto pracovišti se pod zastešujícím oznaením CPV videostudie realizují výzkumy výuky v rzných vyuovacích pedmtech v oblasti nižšího sekundárního vzdlávání: CPV videostudie fyziky (Janík, Miková 2006; Janík, Miková, Najvar, Najvarová 2006ab; Janík, Najvar, Najvarová, Píšová 2007), CPV videostudie zempisu (Hübelová, Janík, Najvar 2007), CPV videostudie anglického jazyka (Najvar, Najvarová v tomto sborníku) a CPV videostudie tlesné výchovy. Videostudie jednotlivých vyuovacích pedmt jsou zastešeny spoleným výzkumným cílem, který spoívá v realizaci explorativní analýzy proces vyuování a uení. Zámrem je dokumentovat, popsat a analyzovat proces výuky v jednotlivých pedmtech v základních školách.

3 V rovin teoretických východisek se CPV videostudie opírají o koncept píležitostí k uení. Píležitosti k uení patí mezi jeden z kurikulárních faktor, které ovlivují školní uení. Mají povahu urité výzvy podncující žáky k tomu, aby se zabývali uivem, resp. uebními úlohami. Píležitosti k uení jsou teoretickým konceptem zastešujícím CPV videostudie jako celek. Ve snaze prozkoumat, jaké píležitosti k uení se žákm ve výuce jednotlivých vyuovacích pedmt nabízejí, pistupujeme k operacionalizaci konceptu píležitosti k uení ve dvou ohledech: 1. Píležitosti k uení jsou sledovány z obecn didaktického pohledu pozornost je zamena na obecnjší aspekty výuky (nap. fáze výuky, organizaní formy výuky), které jdou napí kurikulem základního vzdlávání. Obecné aspekty výuky jsou kódovány s využitím kategoriálních systém pokud možno tak, aby bylo možné data za jednotlivé vyuovací pedmty systematicky porovnat. Z obecn didaktického hlediska videostudie smují ke komparativnímu pístupu k jednotlivým vyuovacím pedmtm v kurikulu základního vzdlávání jako celku. 2. Píležitosti k uení jsou sledovány z oborov didaktického pohledu pozornost je zamena na oborové aspekty výuky (nap. práce s mapou v hodinách zempisu, experiment v hodinách fyziky), které umožují zohlednit specifické rysy výuky v rzných vyuovacích pedmtech vyplývající z odlišnosti uiva. Pro oborové aspekty výuky budou vytváeny a ovovány kategoriální systémy a škály. Z oborov didaktického hlediska videostudie smují k identifikaci toho, ím je vyuovací pedmt specifický. 3 CPV videostudie AJ a CPV videostudie TV: výbr vzorku Randomizace pi výbru uitel do vzorku pro CPV videostudie anglického jazyka a CPV videostudie tlesné výchovy byla z technických dvod neproveditelná. Náhodný výbr byl proto uplatnn pi výbru základních škol. Výbr byl rovnž omezen regionáln, byly vybrány ti kraje, které byly pro pracovníky CPV PdF MU technicky nejdostupnjší. MŠMT R eviduje na území Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje celkem 984 základních škol. Zkušební výbry ukázaly, že pi neváženém náhodném výbru by ve vzorku z demografických dvod velmi siln pevažovaly školy v malých sídlech (50 % škol je situováno v obcích s mén než obyvatel), u kterých se dá pedpokládat, že je navštvuje mén žák a že zde vyuuje mén uitel, než na školách v sídlech s vtším potem obyvatel. Z tohoto dvodu byl proveden výbr vážený dle velikosti sídla, ve kterém je škola situována. Pro vážení výbru bylo 984 škol vybraného regionu (na území Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje) rozdleno do pti kategorií (tab. 1).

4 Tabulka 1. Základní školy vybraného regionu dle potu obyvatel daného sídla a jejich vážení kategorie poet obyvatel sídla, ve kterém se škola nachází škol v základním souboru v losovacím koši 1. x 722 n = 198 1x < x < 1160 n = 196 2x < x < 2530 n = 197 3x < x < n = 201 4x x n = 192 5x S pomocí generátoru náhodných ísel (Statistica 7.1) byl proveden náhodný vážený výbr 45 základních škol. V takto vybraném souboru bylo 15 škol neúplných, málotídních nebo zvláštních, a proto byly vyazeny. Zbývající základní školy (n = 30) byly osloveny, aby se zúastnily projekt CPV videostudie anglického jazyka a CPV videostudie tlesné výchovy. V první fázi byla editelství 30 vybraných základních škol kontaktována motivaním dopisem, ve kterém byly projekty CPV videostudie strun pedstaveny. Ve druhé fázi kontaktoval editelství škol telefonicky pracovník CPV PdF MU, aby s odvoláním na motivaní dopis požádal editele školy, píp. zástupce editele o osobní schzku. Ve tetí fázi byl na tchto jednáních projekt CPV videostudie podrobn pedstaven editelm škol, pípadn zájemcm z ad uitel anglického jazyka/tlesné výchovy. První píležitost odmítnout nabídku úasti v projektu tak editelé škol mli v prvním telefonickém rozhovoru, který navazoval na motivaní dopis. Této píležitosti využila editelství 3 škol se zdvodnním, že se škola úastní jiných projekt, pípadn že uitelé daných pedmt nejsou aprobovaní nebo nemají zájem. Píležitost odmítnout nabídku úasti v projektu na osobní schzce s pracovníky CPV PdF MU využilo editelství jedné školy. Jako dvod odmítnutí byly uvedeny obavy uitel daných pedmt z natáení. Osobní jednání na 26 školách tak vyústila v pedbžné souhlasy s úastí v projektu, piemž editelé nkterých škol zdraznili, že pi rozhodování o zapojení školy do projektu hodlají vzít v úvahu názory rodi žák v daných ronících. V telefonických jednáních, která navazovala na osobní schzky, svou úast v projektu odekla editelství dalších 3 škol. Jako dvody svého rozhodnutí editelé uvádli obavy uitel z natáení, pípadn nesouhlas rodi žák. V další fázi byla jednání zamena na vytvoení konkrétního asového plánu poizování videozáznamu. Z technických dvod (úast na sportovních soutžích, školní výlety apod.) se pro 2 základní školy nepodailo zajistit vhodný termín natáení. Na 2 základních školách se podailo poídit pouze videozáznamy vyuovacích hodin anglického jazyka. Tabulky 2 a 3 shrnují poty základních škol zapojených do projektu CPV videostudie anglického jazyka a CPV videostudie tlesné výchovy podle kraje, resp. podle velikosti sídla, ve kterém je škola situována.

5 Tabulka 2. Školy zapojené do projekt CPV VS AJ a CPV VS TV podle kraje CPV videostudie AJ CPV videostudie TV Jihomoravský kraj 10 9 Zlínský kraj 6 5 Olomoucký kraj 5 5 Tabulka 3. Školy zapojené do projekt CPV VS AJ a CPV VS TV podle velikosti daného sídla CPV videostudie AJ CPV videostudie TV x < x < < x < < x < x 9 8 Pestože byl na každém osobním jednání zdraznn zámr poídit na každé škole videozáznamy 4 hodin výuky anglického jazyka v 7. nebo 8. roníku u jednoho uitele a 4 hodin výuky tlesné výchovy v 7. nebo 8. roníku u jednoho uitele, nepodailo se tomuto zámru z rzných dvod dostát (rozvrh neumožnil vhodnou koordinaci bhem natáecího dne, více uitel mezi sebe rozložilo natáecí zátž, výuka neplánovan odpadala, v tlesné výchov sluují šesté a sedmé roníky, apod.). Celkem byly v projektu CPV videostudie anglického jazyka poízeny videozáznamy 79 vyuovacích hodin anglického jazyka vyuovaných 25 uiteli 1. V projektu CPV videostudie tlesné výchovy byly poízeny videozáznamy 51 vyuovacích jednotek o délce 45 minut a 7 vyuovacích jednotek o délce 90 minut u celkem 20 uitel. V období únor erven 2007 probhlo 44 natáecích dní a ve fázi oslovování škol a ve fázi sbru dat najezdili pracovníci CPV více než mimobrnnských kilometr. Pro uitele zapojené v projektech bylo pipraveno 79 DVD se záznamy vyuovacích hodin poízenými v jejich výuce. Videozáznamy hodin jsou archivovány na více než 300 DVD. 4 CPV videostudie tlesné výchovy: sbr dat Tlesná výchova jako pedmt vyuovaný na základních školách má svá specifika, která je teba zohlednit pi poizování videozáznam. Pvodn se mla natáet výuka tlesné výchovy pouze v 7. a 8. roníku. Vzhledem k nedostatku žák, pedevším na menších školách, asto dochází ke spojování tlesné výchovy (6. roník je spojován se 7. roníkem, 8. roník je spojován s 9. roníkem). Dalším specifikem je dlení žák na 1 V rámci CPV VS AJ byly rovnž poízeny videozáznamy dvou vyuovacích hodin nmeckého jazyka (Nj_A1 a Nj_A2), které budou zkoumány technikami kvalitativní metodologie.

6 skupinu dívek a skupinu chlapc. Tlesná výchova pak vtšinou probíhá pro jednotlivé skupiny zvláš, asto jinou vyuovací hodinu nebo i v jiný den. Tento jev je opt astjší na menších školách, které mají vtšinou jednu tlocvinu. Naopak nkteré velké školy i školy se zamením na sport byly vybaveny velkou tlocvinou nebo dvma tlocvinami. Na tchto školách probíhala výuka pro dívky a chlapce ve stejnou vyuovací hodinu, ale oddlen na rzných místech. Na jedné škole dokonce mli uitelé rozdlenu jednu velkou tlocvinu na dv poloviny, piemž výuka chlapecké a díví skupiny zde probíhala paraleln, piemž ob dv skupiny mly rušnou ást spolenou a teprve pi rozcvice se rozdlili. asová dotace tlesné výchovy na 2. stupni ZŠ zahrnuje dv hodiny týdn, tj. 2 x 45 minut. Vzhledem k asovým možnostem uitel a žák probíhá tlesná výchova na nkterých školách pouze jednou týdn, a to v délce 90 minut. Pi sbru dat v našem výzkumném vzorku jsme natoili sedm vyuovacích jednotek, které trvaly 90 minut. Soubor dále obsahuje videozáznamy 51 vyuovacích jednotek v délce 45 minut (tab. 4). Pi výuce tlesné výchovy je využíván nejen prostor v tlocvinách, ale také na jiných sportovištích. Vtšina škol disponuje venkovními sportovními hišti, v ojedinlých pípadech se setkáváme s tím, že pímo v areálu školy je plavecký bazén. Výuka tlesné výchovy, kterou jsme zaznamenávali na video, se vtšinou odehrávala v tlocvin, asto také na sportovním hišti a v jednom pípad v plavecké hale. Tuto rznorodost prostedí, v nmž se tlesná výchova mže odehrávat, bylo teba zohlednit pi poizování videozáznam. Pro CPV videostudii byly vytvoeny standardizované postupy natáení vyuovacích hodin (Janík, Miková 2006). Vzhledem k rznosti prostedí, ve kterém se však tlesná výchova mže odehrávat, bylo nutné tyto postupy mírn modifikovat. Každá vyuovací hodina tlesné výchovy byla zachycena dvma videokamerami. První uitelská kamera snímala uitele. Druhá žákovská kamera snímala innosti co možná nejvtšího potu žák. Oproti dosavadním zvyklostem, kdy uitelskou kameru drží v rukou kameraman a žákovská kamera je upevnna na stativu, bylo pi poizování videozáznam tlesné výchovy zapotebí, aby i žákovskou kameru obsluhoval kameraman. Žákovská kamera byla upevnna i nadále na stativu, ale kameraman s ní podle poteby pohyboval. Jednalo se zejména o takové aktivity, kdy žáci bhali okolo hišt, nebo kdy uitel svolal žáky pouze na jednu stranu tlocviny. Pokud by kamera byla upevnna na stativu (bez obsluhy), mohlo by se stát, že by ve výše uvedených pípadech snímala pouze prázdné hišt i tlocvinu. Znanému nebezpeí byly kamery vystaveny pi míových hrách, kdy je kameraman musel v nkterých pípadech chránit doslova vlastním tlem. Další novinkou bylo použití bezdrátového klopového mikrofonu pro uitele. Uitel tlesné výchovy se pohybuje po celé ploše tlocviny i hišt. Bez použití bezdrátového klopového mikrofonu by bylo velmi obtížné rozpoznat, co uitel íkal. Také rozestavní kamer se lišilo od standardizovaných postup používaných pi natáení v klasické školní tíd. Žákovská kamera byla umístna vtšinou v rohu tlocviny, ve vtších tlocvinách ve dvou tetinách tlocviny, vždy však u zdi. Na hišti stál kameraman zhruba ve dvou tetinách na kraji hišt. Pi natáení výuky tlesné výchovy bylo nutné použít konvertor, který tlocvinu, píp. hišt opticky rozšíil, piemž bylo zárove možné piblížit žáky na druhé stran tlocviny i hišt. Kameraman, který obsluhoval uitelskou kameru,

7 musel poítat s vtší mobilitou, a to ve smru pohybu uitele. Pozice uitelské kamery byla u zdi asi v pli tlocviny. Jak ukazuje tabulka 4, v projektu CPV videostudie tlesné výchovy participovalo 20 uitel (n = 10 žen + 10 muž) o prmrné délce praxe 12 a pl roku. Délka praxe se pohybovala od 2 do 44 let. Celkem 8 uitel má praxi 2 5 let vetn; 5 uitel má praxi let. Výjimený je pípad, kdy jeden uitel má praxi 44 let. Ve zkoumaném vzorku bylo 17 uitel aprobovaných pro výuku tlesné výchovy, 2 z nich studují tlesnou výchovu a 1 z nich má vystudovanou tlesnou výchovu v rámci oboru Uitelství pro 1. stupe základní školy. Tabulka 4. Uitelé zapojení do projektu CPV videostudie tlesné výchovy let poet délky hodin žák uitel pohl. aprobace kódy hodin praxe hodin (v min.) školy Tv_A ž 30 Tv, Bv, ORv, P 4 Tv_A1, Tv_A2, Tv_A3, Tv_A Tv_B ž 8 Z, Tv, Psy 4 Tv_B1, Tv_B2, Tv_B3, Tv_B Tv_C ž 22 Tv, Bv 3 Tv_C1, Tv_C2, Tv_C Tv_D ž stupe (+Hv) 4 Tv_D1, Tv_D2, Tv_D3, Tv_D Tv_E m 3 Tv 2 Tv_E1, Tv_E Tv_F m 19 M, Tv 3 Tv_F1, Tv_F2, Tv_F Tv_G m 28 Tv, Ze 2 Tv_G1, Tv_G Tv_H m 4 Tv, P 3 Tv_H1, Tv_H2, Tv_H Tv_I m 4 Tv, Bi 2 Tv_I1, Tv_I Tv_J ž 13 Tv, Bi 2 Tv_J1, Tv_J Tv_K ž 3 Tv 3 Tv_K1, Tv_K2, Tv_K Tv_L ž 9 Tv, Ov 3 Tv_L1, Tv_L2, Tv_L Tv_M ž 2 Tv 4 Tv_M1, Tv_M2, Tv_M3, Tv_M Tv_N ž 12 Tv, Ped, Ped psych 2 Tv_N1, Tv_N Tv_O m 11 Tv 2 Tv_O1, Tv_O Tv_P m 5 studující Tv 4 Tv_P1, Tv_P2, Tv_P3, Tv_P Tv_Q m 44 Rj, Ov, Tv 2 Tv_Q1, Tv_Q Tv_R ž 3 Tv, Bi 3 Tv_R1, Tv_R2, Tv_R Tv_S m 5 P (studující Tv) 3 Tv_S1, Tv_S2, Tv_S Tv_T m 11 Tv, Ch 3 Tv_T1, Tv_T2, Tv_T V rámci CPV videostudie tlesné výchovy probíhalo poizování videozáznam na 19 školách (tab. 2). Na jedné škole byli natáeni dva uitelé tlesné výchovy (dv hodiny u dívek pod vedením uitelky a dv hodiny u chlapc pod vedením uitele). Podle velikosti lze školy rozdlit do tí skupin: škola s potem žák menším než 250, škola s potem žák od 250 do 500 vetn, škola nad 500 žák. Shodn vyuovacích jednotek bylo natoeno ve školách s potem žák od 250 do 500 vetn a ve školách s potem žák vtším než 500. Ukázalo se, že na školách, které mají více než 500 žák, jsou nejvíce využívány devadesátiminutové vyuovací jednotky. Celkem zde bylo natoeno 11 vyuovacích jednotek v délce 45 minut a 6 vyuovacích jednotek v délce 90 minut. Na školách s potem žák od 250 do 500 vetn bylo natoeno celkem 21 vyuovacích jednotek v délce 45 minut a 1 vyuovací jednotka v délce 90 minut. Nejmén vyuovacích jednotek, ale ve

8 srovnání s výše uvedenou kategorizací srovnatelný poet, bylo natoeno ve školách s potem žák menším než 250. Celkem zde bylo natoeno 19 vyuovacích jednotek v délce 45 minut. Nebyla zde poízena žádná vyuovací jednotka trvající 90 minut. 5 CPV videostudie tlesné výchovy: zamýšlené analýzy Analýzy realizované v projektu CPV videostudie tlesné výchovy se budou zamovat jednak na obecn didaktické aspekty výuky, což do jisté míry umožní srovnání mezi jednotlivými pedmty CPV videostudie (fyzika, zempis, anglický jazyk) a jednak na oborov didaktické (oborov specifické) aspekty výuky tlesné výchovy. Mezi obecn didaktické aspekty se adí: organizaní formy výuky fáze výuky píležitosti k verbálnímu projevu využití didaktických prostedk a médií ve výuce. Analýzy oborov specifických aspekt výuky tlesné výchovy budou smovat k nalezení odpovdí na didaktické otázky týkající se jak obsahové, tak procesuální dimenze výuky. Bude se jednat o analýzy zamené na: Didaktické ídicí styly cílem analýzy bude identifikovat šíi spektra didaktických ídících styl (Dobrý 1988) uplatovaných ve výuce tlesné výchovy. Budou se hledat odpovdi na otázky Jak široké je spektrum didaktických ídicích styl uplatovaných ve výuce? Které didaktické ídicí styly se uplatují nejastji? Pohybové aktivity cílem analýzy bude identifikovat strukturu pohybových aktivit, které se žákm nabízejí ve výuce tlesné výchovy. Budou se hledat odpovdi na otázky Jak široké je spektrum pohybových aktivit ve výuce tlesné výchovy? Které pohybové aktivity se uplatují nejastji? Zdravotní hledisko cílem analýzy bude identifikovat výukové situace, v nichž se objevují prvky podporující zdraví ve výuce tlesné výchovy. Budou se hledat odpovdi na otázky Jaké píležitosti poskytuje výuka tlesné výchovy s ohledem na podporu zdraví? Jakým zpsobem uitel u žák rozvíjí znalosti a dovednosti z oblasti výchovy ke zdraví? Práci s chybou ve výuce tlesné výchovy cílem analýzy bude identifikovat zpsoby, jak se pracuje s chybou ve výuce. Budou se hledat odpovdi na otázky Jaké typy chyb se ve výuce vyskytují? Kdo chybu identifikuje? Jak uitel na chybu reaguje? Jakým zpsobem je chyba korigována? Využití motivace ve výuce cílem analýzy je identifikovat, jaké prostedky uitel využívá k motivaci žák. Budou se hledat odpovdi na otázky Jakým zpsobem uitel motivuje žáky? Jaké prostedky využívá k motivaci žák?

9 6 Závr V píspvku byl pedstaven projekt CPV videostudie tlesné výchovy v širším kontextu projekt CPV videostudie. Byl popsán postup výbru vzorku a sbru výzkumných dat. Strun byly pedstaveny zamýšlené analýzy. Výzkumná data získaná v projektu CPV videostudie tlesné výchovy pedstavují bohatý potenciál pro intenzivní výzkum proces vyuování a uení tak, jak se odehrávají v reálných podmínkách souasné eské školy. Literatura: DOBRÝ, L. Didaktika sportovních her. Praha : SPN, HIEBERT, J.; GALLIMORE, R.; GARNIER, K. et al. Teaching Mathematics in Seven Countries. Results from the TIMSS 1999 Video Study. Washington, DC : U.S. Department of Education, HÜBELOVÁ, D.; JANÍK, T.; NAJVAR, P. Formy a fáze ve výuce zempisu: metodologický postup a vybrané výsledky CPV videostudie zempisu. In JANÍK, T.; KNECHT, P.; NAJVAROVÁ, V. (ed.) Píspvky k tvorb a výzkumu kurikula: Sborník píspvk z konference Kurikulum v promnách školy poádané na Pedagogické fakult MU [CD-ROM]. Brno : Paido, 2007 (v tisku). JANÍK, T.; MIKOVÁ, M. Videostudie: výzkum výuky založený na analýze videozáznamu. Brno : Paido, JANÍK, T.; MIKOVÁ, M.; NAJVAR, P.; NAJVAROVÁ, V. Píležitosti k uení ve výuce fyziky na 2. stupni základní školy aneb co ukázala CPV videostudie fyziky? Komenský, 2006a, ro. 131,. 2, s JANÍK, T.; MIKOVÁ, M.; NAJVAR, P.; NAJVAROVÁ, V. Unterrichtsformen und -phasen im tschechischen Physikunterricht: Design und Ergebnisse. Zeitschrift für Didaktik der Naturwissenschaften, 2006b, ro. 12, s JANÍK, T.; NAJVAR, P. Zkoumání proces vyuování a uení prostednictvím videostudie. Orbis scholae, 2006, ro. 1,. s ISSN JANÍK, T.; NAJVAR, P.; NAJVAROVÁ, V.; PÍŠOVÁ, J. Uplatnní didaktických prostedk a médií ve výuce fyziky (se zvláštním zetelem k uebnicím). In MAÁK, J.; KNECHT, P. (ed.). Hodnocení uebnic. Brno : Paido, 2007 (v tisku). KLIEME, E.; EICHLER, W.; HLEMKE, A.; LEHMANN, R. H.; NOLD, G.; ROLFF, H-G.; SCHRÖDER, K.; THOMÉ, G.; WILLENBERG, H. Unterricht und Kompetenzerwerb in Deutsch und Englisch. Zentrale Befunde der Studie Deutsch-Englisch-Schülerleistungen-International (DESI). Frankfurt am Main : DIPF, RIMMELE, R. Videograph. Multimedia-Player zur Kodierung von Videos. Kiel : IPN, ROTH, K. J. et al. Teaching Science in Five Countries: Results From the TIMSS 1999 Video Study. Washington, D.C. : U.S. Department of Education, SEIDEL, T.; PRENZEL, M. Muster unterrichtlicher Aktivitäten im Physikunterricht. In DOLL, J.; PREZNEL, M. (Hrsg.) Bildungsqualität von Schule: Lehrerprofessionalisierung, Unterrichtsentwicklung und Schülerförderung als Strategien der Qualitätsverbesserung. Münster : Waxmann, 2004, s Seznam základních škol v eské republice poskytnutý Ministerstvem školství, mládeže a tlovýchovy R dne

10 StatSoft, Inc. (2006). STATISTICA (data analysis software system), version STIGLER, J. W.; GONZALES, P.; KAWANAKA, T.; KNOLL, S.; SERRANO, A. The TIMSS Videotape Classroom Study: Methods and Findings from an Exploratory Research Project on Eighth-Grade Mathematics Instruction in Germany, Japan, and the United States. Washington, DC : U.S. Department of Education, Tato práce vznikla za podpory MŠMT R v rámci projektu Centrum základního výzkumu školního vzdlávání s registraním íslem LC06046.

Metodologický postup CPV videostudie anglického jazyka: analýza výuky anglického jazyka na 2. stupni základní školy

Metodologický postup CPV videostudie anglického jazyka: analýza výuky anglického jazyka na 2. stupni základní školy Metodologický postup CPV videostudie anglického jazyka: analýza výuky anglického jazyka na 2. stupni základní školy Research design of CPV Video Study of English: Analysing English teaching at lower secondary

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka:

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka: Uební plán: Tabulace uebního plánu pro 1. stupe: roník 1 2 3 4 5 celkem v RVP Jazyk a jazyková komunikace eský jazyk 9 10 9 8 8 44 35 Anglický jazyk 0 0 3 3 3 9 9 Matematika a její aplikace Matematika

Více

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY MATEMATIKA MATEMATIKA Struktura vyuovací hodiny Metodický Struktura vyuovací list aplikace hodiny Ukázková Metodický hodina list aplikace materiál Záznamový Ukázková

Více

ESKÝ JAZYK A LITERATURA

ESKÝ JAZYK A LITERATURA ESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PEDMTU 1. Obsahové vymezení Realizuje obsah vzdlávacího oboru eský jazyk a literatura RVP GV. Zaujímá dležité postavení ve výchovn vzdlávacím procesu. Je to povinný

Více

Výzkumem k lepšímu vzdělávání

Výzkumem k lepšímu vzdělávání Významné aktivity Výzkumem k lepšímu vzdělávání V IVŠV se zkoumají učebnice a další kurikulární dokumenty Kurikulum je pojmem širokého významu. V IVŠV kurikulum chápeme jako komplex problémů vztahujících

Více

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání

ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdlávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LIBEREC, ESKÁ 354, PÍSPVKOVÁ ORGANIZACE 1. IDENTIFIKANÍ ÚDAJE Motivaní název školního vzdlávacího programu pro základní vzdlávání: UÍME SE,

Více

ZEM PIS ZEM PIS PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch

ZEM PIS ZEM PIS PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY. Struktura vyu ovací hodiny. Záznamový Záznamový arch PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY ZEMPIS ZEMPIS Struktura vyuovací hodiny Plán Struktura vyuovací vyuovací hodiny hodiny Plán Metodický vyuovací list aplikace hodiny Záznamový Metodický list arch aplikace

Více

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu

Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Doplnní školního vzdlávacího programu ást: Charakteristika školního vzdlávacího programu Bod. 6: Strategie školního vzdlávacího programu a zabezpeení výuky žák se speciálními vzdlávacími potebami 1. Úvod:

Více

3. Charakteristika ŠVP

3. Charakteristika ŠVP 3. Charakteristika ŠVP 3.1. Zamení školy Dané podmínky spolen s bohatou historií ve výuce pírodovdných pedmt pedurují zamení školy, které je všeobecné s drazem na pírodovdnou a jazykovou oblast. Zamení

Více

eská školní inspekce Oblastní pracovišt Pardubice Inspekní zpráva Základní škola Moravská Tebová, Kostelní nám. 2, okres Svitavy

eská školní inspekce Oblastní pracovišt Pardubice Inspekní zpráva Základní škola Moravská Tebová, Kostelní nám. 2, okres Svitavy eská školní inspekce Oblastní pracovišt Pardubice Inspekní zpráva Základní škola Moravská Tebová, Kostelní nám. 2, okres Svitavy Kostelní nám. 2, 571 01 Moravská Tebová Identifikátor: 600 100 677 Zizovatel:

Více

Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika 1. tení a dyslexie / Jií Jošt Praha : Grada Publishing, 2011 -- 384 s. -- eština. ISBN 978-80-247-3030-1 (brož.) Sign.: II 108263V1 dyslexie ; tení ; porucha uení ;

Více

ŠKOLNÍ KNIHOVNY Hola, d ti, do knihovny! aneb Za ínáme s eštinou.. eský jazyk a literatura Školní knihovna není jen pro žáky

ŠKOLNÍ KNIHOVNY Hola, d ti, do knihovny! aneb Za ínáme s eštinou.. eský jazyk a literatura Školní knihovna není jen pro žáky ŠKOLNÍ KNIHOVNY Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny (e-pk) http://www.epk.cz/ nebo v

Více

Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika 1. 100 aktivit pro výuku anglitiny : práce s prezovými tématy, globální výchova, rozvoj komunikaních dovedností / Zuzana Hlaviková Praha : Portál (vydavatelství),

Více

Centrum pedagogického výzkumu Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity

Centrum pedagogického výzkumu Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity 13115000.1.3 Grantová agentura eské republiky Závrená karta projektu Píjemce: Masarykova univerzita - Pedagogická fakulta Registraní íslo: 406/06/P037 ešitel: PhDr. M.Ed. Tomáš Janík, Ph.D. Na kterých

Více

Zápis z prbžného oponentního ízení

Zápis z prbžného oponentního ízení Zápis z prbžného oponentního ízení Identifikaní kód projektu: 1PO5ME816 1. Název projektu: Píprava odborník pro oblast inovaního podnikání 2. Píjemce úelové podpory: Vysoká škola manažerské informatiky

Více

ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK

ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK PRACOVNÍ MATERIÁLY PRACOVNÍ MATERIÁLY ESKÝ JAZYK ESKÝ JAZYK Struktura vyuovací hodiny Plán Struktura vyuovací vyuovací hodiny hodiny Plán Metodický vyuovací list aplikace hodiny Záznamový Metodický list

Více

VIDEOSTUDIE VE VÝZKUMU VYUČOVÁNÍ A UČENÍ

VIDEOSTUDIE VE VÝZKUMU VYUČOVÁNÍ A UČENÍ 7 VIDEOSTUDIE VE VÝZKUMU VYUČOVÁNÍ A UČENÍ TOMÁŠ JANÍK, PETR NAJVAR Anotace: Přehledová studie uvádí čtenáře do problematiky výzkumu založeného na analýze videozáznamu. Hlavní pozornost je zaměřena na

Více

ZKOUMÁNÍ PROCESŮ VYUČOVÁNÍ A UČENÍ PROSTŘEDNICTVÍM VIDEOSTUDIE

ZKOUMÁNÍ PROCESŮ VYUČOVÁNÍ A UČENÍ PROSTŘEDNICTVÍM VIDEOSTUDIE 111 ZKOUMÁNÍ PROCESŮ VYUČOVÁNÍ A UČENÍ PROSTŘEDNICTVÍM VIDEOSTUDIE TOMÁŠ JANÍK, PETR NAJVAR Abstrakt: Studie charakterizuje postup směřující k naplňování dílčího cíle 7 projektu LC 06046 Centrum základního

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Základní škola Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy. Kostelní námstí 21, 571 01 Moravská Tebová

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Základní škola Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy. Kostelní námstí 21, 571 01 Moravská Tebová eská školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA Základní škola Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy Kostelní námstí 21, 571 01 Moravská Tebová Identifikátor školy: 600 100 677

Více

METODICKÝ POSTUP CPV VIDEOSTUDIE ZEMĚPISU

METODICKÝ POSTUP CPV VIDEOSTUDIE ZEMĚPISU METODICKÝ POSTUP CPV VIDEOSTUDIE ZEMĚPISU Dana Hübelová Anotace: Videostudie je realizovaná v době, kdy dochází k zásadním změnám ve společnosti, které vyžadují zavádění reforem ve školství a vzdělávacích

Více

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle

Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity Vzd lávací a sociální integrace osob s postižením prost ednictvím pohybových aktivit Cíle Tematická sí pro Aplikované Pohybové Aktivity sponzorována a uznána Evropskou komisí v rámci programu Sokrates Vzdlávací a sociální integrace osob s postižením prostednictvím pohybových aktivit Pes podporu

Více

Prezová témata z pohledu zempisu. Pavel ervený

Prezová témata z pohledu zempisu. Pavel ervený Miscellanea Geographica 12 Katedra geografie, ZU v Plzni, 2006 s. 29-34 Prezová témata z pohledu zempisu Pavel ervený cervenyp@seznam.cz Katedra geografie, Západoeská univerzita v Plzni, Veleslavínova

Více

Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD

Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873, 102 00 ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY PROVOZNÍ ÁD Poadové íslo - íslo jednací: 18 - POR/09/2007 Pedagogická rada projednala dne 19.11.2007 Zpracoval: Schválil:

Více

VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE

VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE Výuka fotogrammetrie v eské republice GEOS 2007 VÝUKA FOTOGRAMMETRIE V ESKÉ REPUBLICE Ing. Jindich Hoda, Ph.D. Faculty of Civil Engineering, CTU in Prague 166 29 Thákurova 7, Praha 6, Czech Republic e-mail:

Více

Zpráva o innosti CPV za rok 2006/2007. Josef Maák a Tomáš Janík

Zpráva o innosti CPV za rok 2006/2007. Josef Maák a Tomáš Janík Zpráva o innosti CPV za rok 2006/2007 Josef Maák a Tomáš Janík Brno 2008 Copyright Centrum pedagogického výzkumu PdF MU Editoi: prof. PhDr. Josef Maák, CSc. PhDr. Tomáš Janík, M.Ed., Ph.D. Vydalo: MSD

Více

Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie

Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Jiří Vaníček Univerzita Karlova v Praze - Pedagogická fakulta 2009 Počítačové kognitivní technologie ve výuce geometrie Abstrakt Kniha se zabývá využíváním

Více

Základní škola Šenov, Radniní námstí 1040, 739 34

Základní škola Šenov, Radniní námstí 1040, 739 34 Oblast Ukazatel Cíl Mechanismy ovování 1. Vize Cíle a školní Propojit cíle Kontrola propagace vzdlávací s oekáváním a cíl v praxi - program potebami klient. (konzultace, dotazníky, ukázkové hodiny, lánky

Více

Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace

Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace CHARAKTERISTIKA VYUOVACÍHO PEDMTU Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace 1. Obsahové, asové a organizaní vymezení Obsahové vymezení rozvíjení kultivovaného písemného a ústního projevu

Více

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 131 ZPRÁVY Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 Následující zpráva stručně informuje čtenáře o řešení projektu v roce 2006. Připomínáme, že v rámci

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. j. ŠI-159/08-02. Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Pedmt inspekní innosti:

INSPEKNÍ ZPRÁVA. j. ŠI-159/08-02. Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Pedmt inspekní innosti: INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-159/08-02 Název školy: Gymnázium J.S. Machara, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Adresa: Královická 668, 250 50 Brandýs n.l. St. Boleslav Indetifikátor: 600 007 774 I: 61388939 Místo

Více

Finální verze žádosti (LZZ-GP)

Finální verze žádosti (LZZ-GP) 8. Klíové aktivity!íslo aktivity: 01 Školení nových technologií a novinek v sortimentu TZB (technická zaízení budov) Pedm!tem KA_1 je realizace školení zam!ené na nové technologie a novinky v sortimentu

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 1/2011 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze. Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH. Pedagogická fakulta. Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE

JIHO ESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUD JOVICÍCH. Pedagogická fakulta. Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE JIHOESKÁ UNIVERZITA V ESKÝCH BUDJOVICÍCH Pedagogická fakulta Katedra geografie DIPLOMOVÁ PRÁCE PREZOVÉ TÉMA VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Z POHLEDU ZEMPISU NA 2. STUPNI ZŠ AUTOR

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 9/2010

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 9/2010 INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS. 9/2010 Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA za školní rok 2011-2012 Výroní zpráva základní školy Praha 10, U Vršovického nádraží 1/950, za školní rok 2011/2012 1. Pesný název školy

Více

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika 1. Inkluzivní vzdlávání / Vanda Hájková, Iva Strnadová Praha : Grada, 2010 -- 217 s. -- eština. ISBN 978-80-247-3070-7 (brož.) Sign.: II 107730V1 integrace žáka ; speciální

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 10/2009 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání

DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání DOUOVÁNÍ DTÍ Z DTSKÉHO DOMOVA ŽÍCHOVEC Projekt podpory vzdlávání A. Text projektu 1. Cíl projektu Cílem projektu je zlepšení životních šancí dtí z DD Žichovec a zlepšení jejich schopnosti integrace do

Více

krajské školící stedisko projektu

krajské školící stedisko projektu krajské školící stedisko projektu Cílem kurzu Intel - Vzdlávání pro budoucnost je vyškolit uitele tak, aby mohli vést projektovou výuku a efektivn integrovat poítae do stávajících uebních plán takovým

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec, píspvková organizace. 17. listopadu 526, 743 11 Bílovec. Identifikátor: 600 016 773

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec, píspvková organizace. 17. listopadu 526, 743 11 Bílovec. Identifikátor: 600 016 773 eská školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec, píspvková organizace 17. listopadu 526, 743 11 Bílovec Identifikátor: 600 016 773 Termín konání inspekce:

Více

eská školní inspekce Inspektorát v kraji Vysoina INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-4/09-11 Pedmt inspekní innosti

eská školní inspekce Inspektorát v kraji Vysoina INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-4/09-11 Pedmt inspekní innosti eská školní inspekce Inspektorát v kraji Vysoina INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-4/09-11 Název školy: Základní škola Jihlava, Demlova 32 Adresa: Demlova 32/4178, 586 06 Jihlava Identifikátor: 600 117 286 I: 47 366

Více

Pedagogický výzkum a kurikulární reforma eské školy Educational research and the reform of school curriculum in the Czech Republic

Pedagogický výzkum a kurikulární reforma eské školy Educational research and the reform of school curriculum in the Czech Republic Pedagogický výzkum a kurikulární reforma eské školy Educational research and the reform of school curriculum in the Czech Republic Centrum pedagogického výzkumu PdF MU Tomáš Janík, Petr Knecht Klíová slova:

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 12/2009 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 2/2011 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze. Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika 1. Aktivizaní metody ve výuce : píruka moderního pedagoga / Tomáš Kotrba, Lubor Lacina ; [ilustrace Hana Šefrová] Brno : Barrister & Principal, 2011 -- 185 s. :. --

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta

MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Bulletin Centra pedagogického výzkumu Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity 2007 Editoi: Josef Maák, Tomáš Janík Brno 2008 SBORNÍK PRACÍ PEDAGOGICKÉ FAKULTY

Více

eská školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-025/09-08 Pedmt inspekní innosti

eská školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-025/09-08 Pedmt inspekní innosti eská školní inspekce Liberecký inspektorát Název školy: INSPEKNÍ ZPRÁVA j. ŠI-025/09-08 Základní škola, Liberec, eská 354, píspvková organizace Adresa: eská 354, 463 12 Liberec 25 Identifikátor: 600 080

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

Marta Jeklová. SUPERVIZE kontrola, nebo pomoc?

Marta Jeklová. SUPERVIZE kontrola, nebo pomoc? Vytvoení programu celoživotního interdisciplinárního uení v ochran dtí Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpotem R a rozpotem hlavního msta Prahy 1 Marta Jeklová Vyšší odborná

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 1/2012 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze. Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo papírové

Více

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ

DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN FAKULTA STAVEBNÍ ING. MARTIN SMLÝ DOPRAVNÍ INŽENÝRSTVÍ MODUL 1 DOPRAVNÍ A PEPRAVNÍ PRZKUMY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Dopravní inženýrství

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Stední odborná škola a Stední odborné uilišt technických obor, eská Tebová, Skalka 1692. Skalka 1692, 560 18 eská Tebová

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Stední odborná škola a Stední odborné uilišt technických obor, eská Tebová, Skalka 1692. Skalka 1692, 560 18 eská Tebová eská školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA Stední odborná škola a Stední odborné uilišt technických obor, eská Tebová, Skalka 1692 Skalka 1692, 560 18 eská Tebová Identifikátor školy:

Více

Kvalita výuky cizích jazyků vývoj a pilotáž pozorovacího nástroje 1

Kvalita výuky cizích jazyků vývoj a pilotáž pozorovacího nástroje 1 Masarykova univerzita Zlatníček, P. (2011). Kvalita výuky cizích jazyků vývoj a pilotáž pozorovacího nástroje. In T. Janík, P. Knecht, & S. Šebestová (Eds.), Smíšený design v pedagogickém výzkumu: Sborník

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy smovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je urený pro dti 1. stupn. Školní družina pi FZŠ Brdikova má

Více

Maturitní zkouška ve školním roce 2010 2011

Maturitní zkouška ve školním roce 2010 2011 Maturitní zkouška ve školním roce 2010 2011 Ve školním roce 2010 2011 maturitní zkouška bude mít dv základní ásti: spolená (státní) profilová (školní) Spolená ást Ve spolené ásti maturitní zkoušky žáci

Více

Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika 1. Hry a matematika na 1. stupni základní školy / Eva Krejová Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2009 -- 163 s. :. -- eština. ISBN 978-80-7235-417-7 (brož.)

Více

Charakteristika p edm tu

Charakteristika p edm tu Vzdlávací oblasti : Volitelné pedmty - lovka píroda, lovk a svt práce, prezové téma Environmentální výchova Vyuovacího pedmt: Pírodovdný seminá Charakteristika pedmtu Vzdlávací obsah: Pedmt Pírodovdný

Více

Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008

Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008 Junák svaz skaut a skautek R Pokyn k žádostem o dotaci na opravy staveb a investiní projekty v roce 2008 1. Úvodní ustanovení (1) V návaznosti na Programy státní podpory práce s dtmi a mládeží pro NNO

Více

Vnitní ád školní družiny

Vnitní ád školní družiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATESKÁ ŠKOLA STRUPICE, okres Chomutov Vnitní ád školní družiny Ve Strupicích dne: 24. 8. 2017 Vypracoval: Mgr. Jana Mišková Schválil: pedagogická rada 1. 9. 2017 Smrnice nabývá úinnosti

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2010

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2010 INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS. 8/2010 Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo

Více

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována METODA KONSPEKTU Základní informace Kódy úrovn fond Kódy jazyk Indikátory ochrany fondu Základní informace Umožuje souborný popis (charakteristiku) fondu urité knihovny (skupiny knihoven) bez podrobných

Více

Gymnázium, Brno, Kenová 36. Výroní zpráva o innosti školy

Gymnázium, Brno, Kenová 36. Výroní zpráva o innosti školy Gymnázium, Brno, Kenová 36 Kenová 36, 602 00 Brno Výroní zpráva o innosti školy Brno 19. 10. 2009 ást I Základní údaje o škole a) Gymnázium, Brno, Kenová 36 je píspvkovou organizací s IO 00 55 89 91. b)

Více

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5:

METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU. Obchodní zákoník 5: METODY OCEOVÁNÍ PODNIKU DEFINICE PODNIKU Obchodní zákoník 5: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží vci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patí podnikateli

Více

Žákovský (roníkový projekt)

Žákovský (roníkový projekt) Žákovský (roníkový projekt) Ko(08) Roník: 3 Zaazení: ODBORNÝ VÝCVIK (PROFILOVÝ ODBORNÝ PEDMT) Vzdlávací program: Mechanik opravá 23-66-H/001 Elektriká 26-51-H/001 Truhlá 33-56-H/001 Operátor skladování

Více

Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy

Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy Kriteria pro hodnocení a klasifikaci žák Základní školy Moravská Tebová, Kostelní námstí 21, okres Svitavy 1 Obecné zásady pro hodnocení a klasifikaci žák Pi hodnocení a pi prbžné i celkové klasifikaci

Více

Výroní zpráva o škole

Výroní zpráva o škole o škole za školní rok 2004/2005 S O U K R O M É G Y M N A S I U M J O S E F A Š K V O R E C K É H O Soukromé gymnasium Josefa Škvoreckého LEGEROVA 5, 120 00 PRAHA 2 Telefon 224 262 286, 224 261 173 Záznamník

Více

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Základní škola eské Hemanice, okres Ústí nad Orlicí. eské Hemanice 50, 565 52 eské Hemanice. Identifikátor školy: 650 058 941

INSPEKNÍ ZPRÁVA. Základní škola eské Hemanice, okres Ústí nad Orlicí. eské Hemanice 50, 565 52 eské Hemanice. Identifikátor školy: 650 058 941 eská školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKNÍ ZPRÁVA Základní škola eské Hemanice, okres Ústí nad Orlicí eské Hemanice 50, 565 52 eské Hemanice Identifikátor školy: 650 058 941 Termín konání inspekce:

Více

Spolupráce s institucemi

Spolupráce s institucemi Spolupráce s institucemi Výzkumem k lepšímu vzdělávání Spolupráce IVŠV s výzkumnými pracovišti v ČR Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy spolupráce na řešení projektu

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI Základní škola Fryovice, okres Frýdek Místek, píspvková organizace VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI za školní rok 2009/2010 podle zákona 561/2004 Sb., vyhlášky 15/2005 Sb. a zákona 106/1999 Sb. 1 Obsah : 1. Základní

Více

9. Kombinatorika, pravd podobnost a statistika

9. Kombinatorika, pravd podobnost a statistika 9. Kombinatorika, pravdpodobnost a statistika VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 1 V kódu je na prvním míst jedno z písmen A, B, C nebo D. Na dalších dvou pozicích je libovolné dvojciferné íslo od 11 do 45. (Existují

Více

Roní plán pro 1.roník

Roní plán pro 1.roník Roní plán pro 1.roník ( Nakladatelství Fraus) 1.období záí íjen dodržuje zásady bezpeného chování tak, aby neohrožoval zdraví své a zdraví jiných. Orientuje se v budov školy, vysvtlí rozdíl v chování o

Více

Základní škola Ddina Žukovského 580 Praha 6 Liboc 161 00, www.zsdedina.cz tel.: 2 35 35 92 29 fax.: 2 35 35 51 85, dundera@zsdedina.

Základní škola Ddina Žukovského 580 Praha 6 Liboc 161 00, www.zsdedina.cz tel.: 2 35 35 92 29 fax.: 2 35 35 51 85, dundera@zsdedina. Základní škola Ddina Žukovského 580 Praha 6 Liboc 161 00, www.zsdedina.cz tel.: 2 35 35 92 29 fax.: 2 35 35 51 85, dundera@zsdedina.cz ICT plán (školní rok 2008/09 a 2009/10) 1) Souhrnný stav v záí 2008

Více

Zpráva o innosti CPV za rok 2005/2006. Josef Maák a Tomáš Janík

Zpráva o innosti CPV za rok 2005/2006. Josef Maák a Tomáš Janík Zpráva o innosti CPV za rok 2005/2006 Josef Maák a Tomáš Janík Brno 2006 Copyright Centrum pedagogického výzkumu PdF MU v Brn Editoi: prof. PhDr. Josef Maák, CSc. PhDr. Tomáš Janík, M.Ed., Ph.D. ISBN 80-86633-55-1

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

MOTIVACE U ENÍ NA ZŠ Úsilí o inovaci vnit ní práce škol se základním vzd láváním Pedagogika U it se se zájmem, u it se pro život Komenský

MOTIVACE U ENÍ NA ZŠ Úsilí o inovaci vnit ní práce škol se základním vzd láváním Pedagogika U it se se zájmem, u it se pro život Komenský MOTIVACE UENÍ NA ZŠ Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny (e-pk) http://www.epk.cz/ nebo

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 10/2010 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze. Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2009

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2009 INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS. 8/2009 Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo

Více

Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina

Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina Latina 244 Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina 1. Charakteristika vyuovacího pedmtu a) Obsahové, asové a organizaní vymezení pedmtu Pedmt Latina

Více

Základní škola v Jeseníku nad Odrou, píspvková organizace, Jeseník nad Odrou 58, Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou

Základní škola v Jeseníku nad Odrou, píspvková organizace, Jeseník nad Odrou 58, Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou Školní družina pi Základní škole v Jeseníku nad Odrou Strana 1 (celkem 7) 29.1.2007 Obsah: Základní údaje platné pro školní rok 2006/2007...3 Charakteristika školní družiny...3 Kde nás najdete...3 Vybavení

Více

K SOU ASNÝM ZP SOB M VYUŽÍVÁNÍ

K SOU ASNÝM ZP SOB M VYUŽÍVÁNÍ K SOUASNÝM ZPSOBM VYUŽÍVÁNÍ VIDEOZÁZNAM VÝUKY V UITELSKÉM VZDLÁVÁNÍ Tomáš Janík, Marcela Miková Anotace: Píspvek podává pehled o vybraných zpsobech využívání videozáznamu výuky v uitelském vzdlávání. Zvláštní

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo papírové

Více

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ. 8/2010 Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze. Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny

Více

Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika 1. eština expres 1 : [úrove] A1/1 : [nmecká verze] / Lída Holá, Pavla Boilová Praha : Akropolis, 2010 -- 96 s. :. -- nmina. ISBN 978-80-87310-14-4 (brož.) Sign.: III

Více

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE

DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: SE DROGY V EVROP FAKTA A ÍSLA Výroní zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evrop a Statistický vstník 2006 Embargo: 11.00 SE - 23. 11. 2006 Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost

Více

Podklady pro ICT plán

Podklady pro ICT plán Podklady pro ICT plán Škola: SEPSSTUD2011 - Hodnocení: Vstupní hodnocení Indikátor Aktuální stav k 1.9.2011 Plánovaný stav 1. ízení a plánování Na vizi zapojení ICT do výuky pracuje jen omezená skupina

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI ŠKOLY ZA ROK 2001/2002

VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI ŠKOLY ZA ROK 2001/2002 VÝRONÍ ZPRÁVA O INNOSTI ŠKOLY ZA ROK 2001/2002 Úvod Pi zpracování této zprávy se postupovalo v souladu se zákonem NR. 564/1990 Sb., ve znní pozdjších pedpis. 1 SOUBOR ÚDAJ O ŠKOLE 1. Pesný název školy

Více

8. Deskriptivní geometrie

8. Deskriptivní geometrie 8. Deskriptivní geometrie 337 Volitelný pedmt - dvouletý Vzdlávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdlávací obor: Matematika a její aplikace Vyuovací pedmt: Deskriptivní geometrie 1. Charakteristika

Více

ZPRÁVA O HOSPODAENÍ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2008. Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod

ZPRÁVA O HOSPODAENÍ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2008. Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod ZPRÁVA O HOSPODAENÍ PÍSPVKOVÉ ORGANIZACE ZA ROK 2008 Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod Adresa organizace: editel organizace: Zprávu vypracoval(a):

Více

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40

Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 Dodatek dokumentace KEO-Moderní kancelá verze 7.40 PODACÍ DENÍK SPIS SBRNÝ ARCH PÍSEMNOST DOKUMENT ÍSLO JEDNACÍ J ODESÍLATELE - Soubor všech jednotlivých DOŠLÝCH a VLASTNÍCH písemností. - Každé písemnosti

Více

8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE. 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci

8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE. 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci 8. HODNOCENÍ ŽÁK A AUTOEVALUACE 8.1 Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci I. Úvod Nedílnou souástí výchovn vzdlávací innosti je hodnocení a klasifikace žák. Má funkci motivaní, diagnostickou

Více

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY STRATEGIE ROZVOJE OBCE POLERADY Vypracovalo zastupitelstvo obce Polerady Dne 23. 3. 2007 Obsah 1. Úvod 2. Hlavní zámry obce Polerady 3. Rozbor souasné situace Obyvatelstvo Školská zaízení Sportovišt Zázemí

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 9/2009

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 9/2009 INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS. 9/2009 Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY

Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY Obecná ustanovení Základní škola, Brno, Holzova 1, píspvková organizace ORGANIZANÍ ÁD ŠKOLY ást: 2. ŠKOLNÍ ÁD Na základ ustanovení 30, odst. 1) zákona. 561/2004 Sb. o pedškolním, základním stedním, vyšším

Více

Pedagogicko-organizaní informace pro školní rok 2011/2012

Pedagogicko-organizaní informace pro školní rok 2011/2012 Pedagogicko-organizaní informace pro školní rok 2011/2012 ŠKOLNÍ VZDLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZDLÁVÁNÍ Žák není nádoba, kterou je teba naplnit, ale pochode, kterou je teba zapálit Ve školním roce 2011/2012

Více