Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Se sluníčkem celý rok

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Se sluníčkem celý rok"

Transkript

1 Šklní vzdělávací prgram pr předšklní vzdělávání Se sluníčkem celý rk

2 Obsah Šklníh vzdělávacíh prgramu: 1. Identifikační údaje mateřské škle 2. Obecná charakteristika škly 3. Pdmínky vzdělávání 4. Organizace vzdělávání 5. Charakteristika vzdělávacíh prgramu 6. Vzdělávací bsah 7. Evaluační systém 8. Prameny 9. Přílhy Přílha ŠVP č. 1 Kritéria ke zpracvání třídníh vzdělávacíh prgramu (dále jen TVP) Přílha ŠVP č. 2 - TVP Přílha ŠVP č. 3 - Metda dbréh startu Přílha ŠVP č. 4 - Hra na zbcvu flétnu Přílha ŠVP č. 5 - Desater pr rdiče předškláka Přílha ŠVP č. 6 - Týdenní rzvrh pakujících se výchvně-vzdělávacích aktivit Přílha ŠVP č. 7 - Nadstandartní aktivity při MŠ

3 1. Identifikační údaje škle Od ledna 2003 je naše mateřská škla zřízena jak příspěvkvá rganizace s právní subjektivitu. Sídl mateřské škly : Obec Osíčk č. p Bystřice pd Hstýnem Název mateřské škly pdle zřizvací listiny: Mateřská škla Osíčk, kres Krměříž, příspěvkvá rganizace Identifikátr právnické sby : IČ : IZO: Datvá schránka:4 vdkv Kntakt: e- mail: ms@sick.cz Ředitelka a statutární zástupce MŠ Bc. Lenka Přadkvá Zřizvatel mateřské škly: Obec Osíčk č. p Bystřice pd Hstýnem Kntakt: e- mail: bec@sick.cz Kapacita škly: 30 dětí Předšklní zařízení sdružuje: Šklní jídelnu Kapacita: 50 jídel IZO:

4 2. Obecná charakteristika škly Jsme jedntřídní venkvská mateřská škla (dále jen MŠ) rdinnéh typu. D MŠ jsu přijímány děti zpravidla ve věku d tří d šesti let s maximálním pčtem d 24 dětí. Náš pracvní tým je slžen z učitelky, ředitelky, šklnice, účetní, kuchařky a veducí šklní jídelny (dále jen VŠJ) v jedné sbě. V případě nutnsti zřízení funkce asistenta pedagga je náš tým bhacen pedaggickým pracvníkem navíc. Sučástí MŠ je kuchyň s jídelnu. Tt úzké spjení přibližuje dětem rdinné prstředí a tím přispívá k lepší adaptaci nvých dětí a celkvé phdě nás všech. Lkalita a histrie škly MŠ je psazená ve středu bce Osíčk u hlavní cesty vedle budvy Obce. Oklí je malebné, lemvané Hstýnskými vrchy a Kelčským Javrníkem. Budva MŠ pchází z 2. plviny 19 stletí, půvdně jak myslivna služila becním pastýřům. První zmínka zřízení škly pchází z rku 1887, kdy představitelé Osíčka pdali již něklikátu žádst k zemské šklní radě zřízení škly.. Přestavba myslivny na základní šklu stavitelem Ott Zemanem z Bystřice pd Hstýnem začala v letech V rce 1961 byl v místní základní škle zřízen útulek pr děti a v rce 1964 se z útulku stala jedntřídní mateřská škla. Bezmála stletá histrie základní škly knčí 3. července 1980 a začíná samstatná existence jedntřídní mateřské škly v bci Osíčk. Od vstupila mateřská škla d právní subjektivity a stala se příspěvkvu rganizací. Nekmplexní stavební úpravy se pdepsaly na tm, že stavba půsbí nesurdě, avšak přes všechny nedstatky se pdařil za pmci Obce Osíčk pstupně sladit prstry mateřské škly v jeden funkční celek, který dnes plně využíváme k předšklnímu vzdělávání. Přilehlé šklní hřiště je vybaven hupačkami, velku dřevěnu věží s nerez skluzavku, pískvištěm, dmečkem, staveništěm a víceúčelvým hřištěm s rvnu plchu. K vybavení hřiště patří také stly a lavice přizpůsbené výšce dětí a malý zděný zahradní dmek, kde jsu prstry k ukládání hraček, klběžek a dalšíh vybavení šklní zahrady i hřiště. Vize d buducna Plánvaná reknstrukce budvy Pstupná bnva šklníh hřiště - zahrady, dětskéh nábytku a zařízení MŠ dle platných nrem. 3. Pdmínky vzdělávání Věcné pdmínky Přidělené finanční prstředky využíváme na zvelebvání prstředí MŠ za spluúčasti zaměstnanců škly, rdičů i případných spnzrů. Snažíme se hspdařit prmyšleně a vždy s hledem na ptřeby dětí a naší MŠ.

5 Plánvání prav a údržby, vybavení vnitřních i vnějších prstr vychází z ptřeby neustále zlepšvat a mdernizvat prstředí škly tak, aby dpvídal hygienickým nrmám a pžadavkům. Věcné prstředí naší mateřské škly se snažíme vytvářet tak, aby byl vnímán jak harmnické zabydlené, útulné, dětem přístupné s pcitem bezpečí a důvěry. Děti se samy svými výtvry pdílejí na úpravě a výzdbě prstředí, dětské práce jsu přístupné rdičům a přátelům škly. Ve třídě jsu vytvřeny hrací kutky a centra pr rzvíjení tvřivsti a fantazie dětí. Děti mají vlný přístup k vybavení, hračkám i výtvarným pmůckám. Snažíme se t, aby byla třída uspřádaná, přehledná a účelná. Děti mají mžnst uchvávat si své výtvry zapčatých i nedknčených činnstí a nechat si je na místě pr pkračvání činnsti. Máme zde vyhrazen míst pr ukládání sbních výkresů dětí- papírvé šanny se značku dítěte. Vedle třídy je místnst k ukládání pmůcek a různých materiálů k tvření dětí. Za tut místnstí je sklad ptravin. Pr chvíle dpčinku máme samstatnu místnst- lžničku. Lůžkviny pr děti jsu z dutéh vlákna, pvlečení je bavlněné, kna jsu vybavena žaluziemi. Celá místnst je dstatečně větraná, je zateplená měkkým mdrým kbercem. Před lžnicí je umístěna ředitelna a zárveň lgpedický kutek s velkým zrcadlem, vybavený dbrnu literaturu, ptřebnu metdiku a pmůckami pr individuální i skupinvu lgpedicku intervenci. Máte tady také umístěnu knihvnu s dětsku i pedaggicku literaturu, kteru pstupně dplňujeme nvými tituly. Šatna je prstrná, prt ji můžeme využívat k různým aktivitám, hrám, rituálům a tradicím mateřské škly. Chdby jsu využity k výzdbě prací dětí, u jídelny je umístěna ftgalerie ze živta dětí v MŠ. V šatně jsu rvněž vyvěšeny infrmace pr rdiče týkající se prvzu, vzdělávací práce aj. K další přednsti naší škly patří velká třída- tělcvična, která je vybavena tělvýchvným nářadím a náčiním a také Pllykarpvu stavebnicí. V tělcvičně je dětem umžňvána řízená i spntánní phybvá aktivita, mají zde mžnsti vlné i řízené hry a relaxace. Tat místnst je víceúčelvá, umžňuje nám setkávat se zde s rdiči a přáteli škly při různých slavnstech škly, kulturních akcích apd. Pmůcky, hračky bnvujeme a dplňujeme dle ptřeby. Většina hraček a pmůcek je umístěna tak, aby děti na ně viděly a mhly si je samstatně brát i ukládat dle dhdnutých pravidel. Dětský nábytek je zdravtně nezávadný, přizpůsben věku a výšce dětí. Živtspráva Stravvání dětí prbíhá zpravidla frntálně z důvdu bezpečnsti dětí a také ze zásady správnéh stlvání. Dětem je pskytvána plnhdntná a vyvážená strava s dstatkem vce a zeleniny tak, aby byla v suladu se sptřebním kšem a vyhvvala zdravé výživě dětí. Pltvary pužíváme jediněle, denně se vaří z čerstvých survin.

6 Jídelníček je vyvěšen na nástěnce u šklní kuchyně a na webvých stránkách Obce pd sekcí MŠ. Děti mají stále k dispzici ve třídě i v jídelně, na zahradě (na dstupném místě) dstatek tekutin např. vdu, vcný čaj, vcné šťávy, džusy Každé dítě má ve třídě svůj hrneček a sam se může kdykliv napít. Starší děti jsu vedeny k samstatnému nalévání si tekutin. Mezi jedntlivými pdávanými pkrmy se snažíme ddržvat dpručené tří hdinvé časvé intervaly. Děti d jídla nenutíme, respektujeme individuální temp a mnžství jídla každéh dítěte. Snažíme se, aby všechn alespň chutnaly a naučily se tak zdravému stravvání. Snažíme se t, aby byl denní řád flexibilní a umžňval rganizaci činnstí přizpůsbvat ptřebám a mžnstem dětí. Aby byl schpný reagvat na neplánvané událsti v mateřské škle. Dětem umžňujeme dstatek vlnéh phybu a spntánní hry jak v budvě, tak i při každdenním pbytu venku. Učitelky dbají na bezpečnst dětí při všech phybvých činnstech. Snažíme se, aby děti byly každdenně a dstatečně dluh venku, prgram činnstí je přizpůsbván pvětrnstním pdmínkám a pdmínkám pčasí. Ven nechdíme, když teplta mrazu klesne pd -10 stupňů celsia, v létě nad 28 stupňů +, při velkém náledí, za silnéh větru či deště, v dbě silné mlze, neb inverze. V letních měsících se snažíme být c nejdéle venku, vycházíme na dvrek či d přírdy dříve, abychm se vyvarvali silnému slunečnému záření. Zahradu se snažíme v letních měsících c nejvíce zastiňvat, vzduch zvlhčujeme vdu - mlžením. V denním prgramu respektujeme individuální ptřebu aktivity, spánku a dpčinku jedntlivých dětí. V dpledních výchvně vzdělávacích aktivitách je pr starší děti dba dpčinku kratší dle aktuálníh rzvrhu (viz přílha č. 6) Mateřská škla pskytuje i závdní stravvání (dle platné vyhlášky stravvání ve znění pzdějších předpisů). č. 84 /2005 závdním Dplňkvá činnst škly: Stravvání cizích strávníků 27 zákna č.250/2000 Sb., rzpčtvých pravidlech územních rzpčtů, ve znění pzdějších předpisů. Psychsciální pdmínky Naší priritu je, aby se v naší MŠ cítily dbře všichni zúčastnění. Pr děti se snažíme vytvářet přátelské prstředí, aby každé dítě pciťval svji jedinečnst, bezpečí, jisttu a lásku. Respektujeme rdinu, jak nejdůležitější základ výchvy dítěte a navazujeme na ni. Nabízíme rdinám, které se zajímají vzdělávání se v naší mateřské škle seznamvací pbyt se zapjením dítěte i rdiče d činnstí a her p předchzí dmluvě s ředitelku..

7 Nvě příchzím dětem a jejich blízkým umžňujeme pstupné adaptvání se na nvé prstředí i situaci. Nvým dětem je umžněn mít sebu blíbenéh plyšáka, či drbnu hračku pr ptřebný pcit jistty tak dluh, jak t bude ptřebvat. Nárčnst činnstí je přizpůsbena věkvým a individuálním ptřebám a schpnstem dítěte. Ve vzdělávacím prcesu pčítáme s aktivní spluúčastí a samstatným rzhdváním dítěte, s jeh pdněty i nápady. Snažíme se vyvážený pměr spntánních a řízených činnstí, děti mají v průběhu dne dstatek času i prstru pr spntánní hru a její dknčení. Děti mhu pracvat svým tempem a pdle svých mžnstí a schpnstí. Nejmladší děti mají mžnst neúčastnit se splečných činnstí, mhu jim přihlížet neb se věnvat jiné klidné aktivitě. Respektujeme tut vlbu i u starších dětí, když t ptřebují. Pvzbuzváním a pchvalu se snažíme dcílit th, aby si děti věřily, aby měly radst ze svých dílčích úspěchů. Děti se pdílejí na vytváření pravidel splečnéh sužití, mají rvncenné pstavení, dbáme na t, aby nikd nebyl znevýhdňván. V dětech rzvíjíme citlivst pr vzájemnu úctu, hleduplnst, zdvřilst, vzájemnu pmc a pdpru, splupráci a tleranci. Pdprujeme zdravé sebevědmí dítěte, dpvědnst za vlastní chvání a výsledky vlastní práce. Naše vzdělávací nabídka dpvídá mentalitě předšklníh dítěte a ptřebám jeh živta (tzn., že vzdělávací nabídka je dítěti tematicky blízká, jemu pchpitelná, přiměřeně nárčná, dítěti užitečná a prakticky využitelná). Pskytujeme pdnětné prstředí, které pdpruje aktivitu a chuť ke vzdělávacím činnstem. Sledujeme vzájemné vztahy mezi dětmi, snažíme se přecházet knfliktům. Vzniklé knfliktní situace či prjevy násilí bjektivně hdntíme za pmci statních dětí (prevence šikany a jiných sciálně patlgickým jevům u dětí). Návyky Návyky rzumíme naučené, zkušenstí získané způsby chvání. Návyky, které si děti v tmt věku svjují, jim služí k získání c největší samstatnsti a usnadní jim také sciální zařazení d klektivu, přispívají k rzvji schpnstí a vědmstí ptřebných pr plynulé překlenutí d další etapy živta dítěte. Tyt návyky prlínají každdenními činnstmi a příležitstmi: Návyky k získání samstatnsti samstatné blékání stlvání sbní čistta a hygiena udržvání přádku v nejbližším klí (hračky, stavebnice, skříňka apd..) Vztahvé návyky

8 děti si s vedením učitelek vytváří svá pravidla chvání, přiměřená věku splečně dbáme na jejich plnění snažíme se t aby pravidla slušnéh chvání znali a respektvali i dspělí vedeme děti k reakci na pkyny dspěléh učíme děti umět přiměřeně svému věku vládat své jednání vedeme děti k hdncení svéh jednání vedeme děti zajímat se pcity a zájmy druhých vedeme děti pžádat pmc, když si neví rady Bezpečná manipulace s hračkami i pmůckami děti vedeme k tmu, aby se phybvaly v budvě škly, tělcvičně i na šklní zahradě tak, aby nehrzily sebe ani statní děti dbáme bezpečné zacházení s hračkami i pmůckami tak aby neublížily sbě ani statním dětem vytváříme šetrný a pzrný vztah k zacházení s hračkam, věcmi a jiným zařízením mateřské škly Organizace Prvz MŠ Mateřská škla je s celdenní péčí v časvém rzmezí d 6.00 d hdin. Budvu mateřské škly tevírá kuchařka, děti d záknných zástupců přebírá učitelka, či ředitelka dle rzvrhu přímé práce s dětmi. P uknčení prvzu uzavírá MŠ zpravidla paní šklnice (pdrbněji rzpracván v platném Řádu MŠ). Pznámka: prvz MŠ byl d únra 2018 upraven na žádst rdičů a t d hd. Denní režim Časvé údaje v denním režimu jsu rientační, režim dne je vlný, učitelky h pružně přizpůsbují aktuálním ptřebám a zájmům dětí a situacím v dětské skupině, či prvzním pdmínkám v MŠ. Respektuje dbu příchdu a dchdu dětí, jejich věkvé zvláštnsti, ptřeby, birytmus a nárčnst činnstí. V režimu dne je pevně stanvena puze dba stravvání a dpčinku a dpledních řízených aktivit hd hd. pstupný příchd dětí, spntánní hry dle vlby dětí, různé námětvé, knstruktivní, tvřivé, splečenské hry apd, centra s nabídku různrdých činnstí (např. výtvarné, pracvní, phybvé aktivity, grafmtrika, pracvní listy, individuální vzdělávací činnsti, tvřivá dílna apd.), prlínání herních činnstí s úklidem, přivítání se v kmunitním kruhu, určvání dne, měsíce, rčníh bdbí a aktuálníh stavu pčasí (malvaný kalendář), dle situace lgpedická chvilka

9 8.45. hd hd. phybvá chvilka či řízené tělvýchvné činnsti a aktivity, hygiena, pdávání svačiny, didakticky cílené skupinvé či frntální činnsti dle prgramu škly (např., hudební, hudebně-phybvé činnsti, rzvíjení pznání dětí, rzvíjení matematických schpnstí či rzvíjení jazykvých schpnstí dětí apd.) hygiena, pbyt venku (vycházky d blízkéh klí MŠ, k lesu), pbyt na šklním hřišti či na becním hřišti pr děti, hygiena běd hygiena, čištění zubků, dpčinek na lehátku, předčítání phádky, relaxační hudba starší děti p dpčinku aktivity, dle rzvrhu týdne (viz přílha č. 6, v říjnu zveřejněn na nástěnce u třídy a ptm stále vyvěšen v šatně) hygiena, pdávání dplední svačinky, spntánní hry a spntánní phyb dle vlby dětí, pakvací chvilky, výtvarné, pracvní či tvřivé činnsti, splečenské, či jiné hry dle dané situace neb vlby dětí. Pkračvání v didakticky cílených činnstech, individuální i skupinvé činnsti dle zájmu dětí ve třídě, tělcvičně, neb na šklním hřišti dle pčasí a rčníh bdbí (např. spntánní hry, tvřivé hry s pískem, míčvé hry, spntánní vyžití na hupačkách, průlezkách, jízda na klběžkách apd.) pstupné dcházení dětí dmů, úklid hraček na svá místa Týdenní rzvrh pakujících se výchvně-vzdělávacích aktivit d dle aktuálníh rzvrhu v daném šklním rce Individuální i skupinvá lgpedická intervence včetně individuální péče integrvané dítě v blasti řeči (ředitelka) Metda dbréh startu (učitelka) Případná individuální práce s dítětem- dklad šklní dcházky, individuální práce s integrvaným dítětem (ředitelka) Seznamvání s hru na zbcvu flétnu (učitelka) Nadstandartní aktivity Nadstandardní aktivity si vlí rdiče dle nabídky MŠ v rámci a hradí si je sami. Tyt aktivity jsu zajišťvány dle mžnstí dbrnými lektry s platným svědčením a jsu uskutečňvány dle aktuálníh rzvrhu v daném šklním rce. (Viz přílha č. 7 ŠVP PV) Hravá angličtina

10 V sučasné dbě splupracujeme s lektrku, která má vyskšklské vzdělání v magisterském prgramu ZŠ a speciální pedaggiky. Plavecká výuka pr předšklní děti Je zajištěna v Hranicích na Mravě v dpledních hdinách v druhé plvině šklníh rku. Dplňkvé prgramy různé výlety, exkurze, splečné akce se záknnými zástupci dětí (Viz kapitla spluúčast rdičů) práce s keramicku hlínu různé tvřivé dílny dle aktuální situace lutkvé, činherní, či hudební vystupení pr děti v MŠ, v divadle dle aktuální nabídky návštěva kina, Základní umělecké škly apd. besedy s různými dbrníky (např. Plicista ČR, myslivec, chránce eksystému pralesa, stmatlg, dentistka, apd.) Rituály Kmunitní kruh: Každdenní ranní přivítání dětí s učitelku v kmunitním kruhu (sdílení svých pržitků, přání, nasluchání th kd mluví) Malvaný kalendář (brázek, čísl dne, začínající hláska - míst vyhrazen na nástěnce ve třídě) C říká sluníčk?(přehled pčasí) Který měsíc vládne? (znázrňují papírví skřítci se symblem měsíce vyhrazen míst na nástěnce ve třídě + velký frmát brázku aktuálníh měsíce) Jaké máme rční bdbí? (symbl na nástěnce) Brusek pr tvůj jazýček (lgpedická chvilka, která také prlíná v průběhu celéh dne) Staráme se své zubky (čištění zubů p bědě, prevence zubníh kazu) Oslava narzenin, svátku (dřevěný narzeninvý drt) 4. Organizace vzdělávání dětí Přijímání dětí Přijímání dětí k předšklnímu vzdělávání se kná v bdbí d 2. května d 16. května. (Pznámka: pstupně nárk dětí na předšklní vzdělávání dle zákna č. 561/2004 Sb. čtyřleté d , tříleté d , dvuleté s místem trvaléh pbytu d ) Bližší infrmace jsu pdrbně rzepsány ve Šklním řádu MŠ.

11 Pvinné předšklní vzdělávání Předšklní vzdělávání je pvinné pr děti, které d 31. srpna dsáhnu věku pěti let. Záknný zástupce je pvinen přihlásit dítě k zápisu k předšklnímu vzdělávání v kalendářním rce, ve kterém začíná pvinnst předšklníh vzdělávání. Bližší infrmace jsu pdrbně rzepsány ve Šklním řádu MŠ. Individuální vzdělávání dítěte Záknný zástupce dítěte, které bude plnit pvinnst předšklníh vzdělávání individuálním vzděláváním dítěte, je pvinen tut skutečnst známit řediteli MŠ nejpzději 3 měsíce před začátkem šklníh rku (d knce května). Oznámení individuálním vzdělávání musí bsahvat jmén, příjmení, rdné čísl a míst trvaléh pbytu dítěte (v případě cizince míst pbytu dítěte), uvedení bdbí, ve kterém má být dítě individuálně vzděláván a důvdy pr individuální vzdělávání dítěte. Na základě tht známení budu záknnému zástupci předány dkumenty a infrmace důležité pr správný pstup při individuálním vzdělávání a získávání kmpetencí veducích k všestrannému rzvji dítěte. Ředitelka MŠ věří úrveň svjvání čekávaných výstupů v jedntlivých blastech a dpručí záknnému zástupci další pstup vzdělávání dítěte. Ověření bude prbíhat frmu rzhvru s dítětem, prhlídku prtflia dítěte a výsledku bude učiněn zápis. Termín věření úrvně čekávaných výstupů vzdělávání je stanven na první úterý v prsinci a náhradní termín věření na třetí úterý v prsinci danéh rku. Záknný zástupce dítěte, které je individuálně vzděláván, je pvinen zajistit účast dítěte u věření. Pkud tut účast nezajistí ani v náhradním termínu, uknčí ředitelka MŠ individuální vzdělávání dítěte. Odvlání prti tmut nemá dkladný účinek. P uknčení individuálníh vzdělávání dítě nastupuje d MŠ a nelze jej pětvně individuálně vzdělávat. Řízení mateřské škly Zaměstnanci mateřské škly mají v Organizačním řádu, směrnicích a pracvních náplních a ze závěrů pedaggických rad i prvzních prad jasně vymezené pvinnsti, pravmci a knkrétní úkly. Všichni pracvníci znají své kmpetence. Velký důraz je kladen na týmvu práci, vzájemnu splupráci, respektvání prfesní dlišnsti a vytváření prstředí důvěry, tevřensti a přátelství. Pedaggické rady a prvzní prady jsu svlávány dle ptřeby. Je vytvřen funkční infrmační systém, a t jak uvnitř mateřské škly, tak navenek. Předávání infrmací není zajištěn puze pracvními pradami, ale především dbrými vztahy mezi všemi zaměstnanci a každdenní vzájemnu kmunikací. Ředitelka mateřské škly se snaží vytvářet vzduší vzájemné důvěry a tlerance, respektuje názr všech zaměstnanců. Učitelce je dán prstr pr vlastní tvůrčí přístup a jsu jí vytvřeny pdmínky pr její další vzdělávání dle finančních a prvzních mžnstí MŠ. Ředitelka škly vyhdncuje práci všech zaměstnanců, mtivuje je, pdpruje splupráci.

12 Plánvání pedaggické práce a chdu mateřské škly je funkční, pírá se předchzí analýzu a využívá zpětné vazby. Ředitelka vypracvává šklní vzdělávací prgram ve splupráci s učitelku, případně i s asistentku pedagga. Kntrlní a evaluační činnst zahrnuje všechny stránky chdu mateřské škly. Z výsledků jsu vyvzvány závěry pr další práci. Mateřská škla úzce splupracuje se zřizvatelem a dalšími rgány státní správy a samsprávy, se základními i mateřskými šklami v klí MŠ. Dětem se speciálními vzdělávacími ptřebami je zabezpečena nezbytná speciálně pedaggická pdpra ve splupráci se šklským pradenským zařízením ( KPPP a zařízení pr další vzdělávání pedaggických pracvníků Zlín, pracviště Krměříž, SPC při ZŠ a MŠ lgpedické, Brn, pbčka Bystřice pd Hstýnem). MŠ dle ptřeby bude navazvat nvé kntakty s dbrníky, pskytujícími pmc zejména při řešení individuálních výchvných a vzdělávacích prblémů dětí. Ve styku s rdiči jednají jménem škly ředitelka a učitelka. Persnální a pedaggické zajištění Všechny pracvnice, které pracují v naší mateřské škle, mají předepsanu dbrnu kvalifikaci a jsu dpvědné ředitelce škly. Náš pracvní tým funguje na základě jasně vymezených a splečně vytvřených pravidel, zná svá práva a pvinnsti. Je stabilně slžený z pěti pracvnic- ředitelky, učitelky, šklnice, účetní, veducí šklní jídelny a kuchařky v jedné sbě. V letšním šklním rce pracují učitelky s pdpru asistenta pedagga. Tut funkci zastupuje šklnice, která má ptřebnu kvalifikaci. Ředitelka pdpruje prfesinalizaci pracvníh týmu a vytváří pdmínky pdle daných mžnstí škly. Pracvnice mají zájem na svůj dbrný růst, využívají nabídky vzdělávacích seminářů, sledují dbrnu literaturu. Vzdělávání si dplňují studiem dbrné literatury a časpisů, které škla debírá. Zajímají se infrmace týkající se předšklníh vzdělávání na věrhdných internetvých stránkách. Pracvní dba učitelek je stanvena s hledem na zajištění ptimální pedaggické péče při práci s dětmi. Vzhledem k tmu, že jsme jedntřídní MŠ, není mžné v plné míře ddržet překrývání přímé pedaggické činnsti učitelky a ředitelky každý den v rzsahu dvu a půl hdiny. Ředitelka k tmut účelu zajistí jinéh pracvníka, který je v pracvně právním vztahu s MŠ. Jak jsem se již zmiňvala, v letšním rce byl zřízen asistent pedagga, který bude s učitelku p celu dbu v dpledních hdinách ve všech výchvně vzdělávacích činnstech, takže bude přirzeně splněn pžadavek překrývání. Všechny pracvnice jsu peridicky pršklvány v blasti první pmci, BOZP a PO. Všechny pracvnice jednají, chvají se a pracují prfesinálním způsbem a t v suladu se splečenskými pravidly a pedaggickými zásadami výchvy a vzdělávání předšklních dětí.

13 Spluúčast rdičů Naše mateřská škla má vybudvanu dluhletu splupráci s rdiči na úrvni partnerství, vzájemné důvěry a pdpry. Rdičům a statním členům rdiny dítěte nabízíme zapjvat se d živta a splečenství dětí v mateřské škle. Pří tak úzké splupráci přirzeně dchází k výměně zkušenstí a pznatků dítěti. Prhlubuje se przumění jeh sbnsti směřující k celkvému rzvji dítěte a vzájemnéh výchvnéh půsbení. Odpvědnst, práva a pvinnsti rdičů jsu zaktveny v řádu škly. Záknní zástupci dětí jsu pravidelně a dstatečně infrmváni všem, c se v mateřské škle děje, jak prspívá jejich dítě, jaké jsu jeh individuální pkrky v rzvji i učení. Všichni zaměstnanci škly chrání sukrmí rdiny, jsu diskrétní a zachvávají mlčenlivst. Jednají s rdiči hleduplně, taktně, s vědmím, že pracují s důvěrnými infrmacemi. Nezasahují d živta a sukrmí rdiny, varují se přílišné hrlivsti a pskytvání nevyžádaných rad. Zástupcům dětí pskytujeme pradenství v tázkách výchvy a vzdělávání, půjčujeme dbrnu literaturu či časpisy, přádáme besedy s dbrníky dle jejich zájmu. Chráníme sukrmí rdiny, zachváváme diskrétnst ve svěřených vnitřních záležitstech, nezasahujeme d sukrmí a živta rdiny, pkud nejsu prušvána práva dítěte. Tradiční akce ve splupráci se záknnými zástupci dětí a přáteli škly Drakiáda Návštěva zábavnéh centra Galaxie ve Zlíně Mikulášská nadílka Sváteční psezení u vánčníh strmečku Karneval Návštěva dpravníh hřiště (většinu ve Valašském Meziříčí, či v ZŠ a MŠ Lukv) Besídka pr maminky Tvřivé dílny Den dětí Atletická lympiáda Splečný výlet s rdiči (dle zájmu rdičů a dětí) Turistická vycházka d blízkéh lesa (plnění úklů hravu frmu, hledání pkladu) Slavnstní rzlučení s předškláky za spluúčasti záknných zástupců dcházejících dětí a zástupce Obce Osíčk. Rzlučení se šklním rkem (splečné hry a sutěže na ftbalvém hřišti).

14 Knflíkvý den: Knflíkvý den je specifiku naší mateřské škly. Je pstavený na mtivaci dítěte plnit dhdnutá pravidla sužití, rzvíjí dítě p stránce mrální, sciální i rzumvé. Obchůdky mají značeny zbží pčtem puntíků v řadě pr mladší děti a číslicemi pr děti starší, kde si za získané knflíky kupí drbné věci, hračky, neb výtvarné pmůcky. Drbné předměty věnují dětem rdiče, přátelé škly a pracvnice MŠ. Pdmínky pr vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími ptřebami Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími ptřebami: Rámcvé cíle a záměry předšklníh vzdělávání jsu pr vzdělávání všech dětí splečné a při vzdělávání těcht dětí se snažíme jejich naplňvání přizpůsbvat tak, aby maximálně vyhvval dětem, jejich ptřebám a mžnstem. Snažíme se vytvření ptimálních pdmínek k rzvji sbnsti každéh dítěte k učení i ke kmunikaci s statními a pmci mu, aby dsáhl c největší samstatnsti. Dítětem se speciálními vzdělávacími ptřebami je dítě, které k naplnění svých vzdělávacích mžnstí neb k uplatnění svých práv na rvnprávném základě s statními ptřebuje pskytnutí pdpůrných patření. Pdpůrná patření se pdle rganizační, pedaggické a finanční nárčnsti člení d 5 stupňů. Pdpůrná patření 1. Stupně uplatňuje škla, šklské zařízení i bez dpručení šklskéh pradenskéh zařízení na základě plánu pedaggické pdpry (dále PLPP). Pdpůrná patření 1. Až 5. Stupně lze uplatnit puze s dpručením šklskéh pradenskéh zařízení (dále ŠPZ). Na základě dpručení ŠPZ, p prjednání se šklu a záknným zástupcem dítěte škla vypracvává PLPP neb IVP (dále individuální vzdělávací plán). Vzdělávání dětí se speciálně vzdělávacími ptřebami vyžaduje pskytnutí bezplatných pdpůrných patření, které rganizuje MŠ. Jsu t patření, které vyplývají z přirzených vývjvých ptřeb dětí předšklníh věku a zárveň i ta, která jsu dána jejich speciálními ptřebami. Některá jsu pr všechny děti splečné, jiná se liší pdle charakteru a stupně pstižení neb znevýhdnění dítěte. Pjetí vzdělávání dětí s přiznanými pdpůrnými patřeními Při vzdělávání dětí se speciálně vzdělávacími ptřebami je třeba jejich naplňvání přizpůsbvat tak, aby maximálně vyhvval dětem, jejich ptřebám a mžnstem. Snahu pedaggů je stejně jak ve vzdělávání dětí, které speciální vzdělávací ptřeby nemají vytvření ptimálních pdmínek k rzvji sbnsti každéh dítěte k učení i ke kmunikaci s statními a pmci mu aby dsáhl c největší samstatnsti. Při plánvání a realizaci vzdělávání dětí s přiznanými pdpůrnými patřeními je třeba mít na zřeteli fakt, že se děti ve svých individuálně vzdělávacích ptřebách a mžnstech liší. Účelem pdpry vzdělávání těcht dětí je plné zapjení a maximální využití vzdělávacíh ptencinálu každéh dítěte s hledem na jeh individuální mžnsti a schpnsti. Při vzdělávání těcht dětí pedagg zahrnuje d

15 svých vzdělávacích strategií pdpůrná patření. Pr úspěšné předšklní vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími ptřebami pedaggvé vlí vhdné ptřebám dětí dpvídající vzdělávací metdy a prstředky, které jsu v suladu se stanvenými pdpůrnými patřeními, ale také uplatňují vysce prfesinální pstje - učitelé i statní pracvníci kteří se na péči dítě a jeh vzdělávání pdílejí. Rzvj sbnsti dítěte s přiznanými pdpůrnými patřeními závisí na citlivsti a přiměřensti půsbení klí mnhem více, než je tmu u dítěte, které není ve svých mžnstech primárně mezen. Prt je nutné vytvřit pdmínky pr jejich pzitivní přijetí. K tmu je nutné mim jiné navázat úzku splupráci s rdiči všech dětí, citlivě s nimi kmunikvat a předávat ptřebné infrmace. Při vzdělávání dětí se speciálně vzdělávacími ptřebami splupracuje učitel s asistentem pedagga, šklním asistentem a dalšími dbrníky a využívá služeb šklskéh pradenskéh zařízení. Systém péče děti s přiznanými pdpůrnými patřeními U dětí s pruchami řeči, případně s jiným mateřským jazykem zajišťuje MŠ průběžnu lgpedicku péči lgpedické asistentky, MŠ splupracuje s SPC- Krměříž a zajišťuje knzultační návštěvy speciální pedagžky, každrční lgpedicku depistáž, a splupráci s dalšími dbrníky a rdiči. U dětí s pruchami pzrnsti a vnímání pedaggvé vytvářejí prstředí zklidňující pr dítě, zajišťují zvýšený bezpečnstní dhled, důsledný individuální přístup k dítěti, splupracují úzce s rdiči dítěte, dbrníky SPC případně PPP, využívají pmůcky pr individuální cvičení pzrnsti a sustředění. V případě, že se bude v MŠ vzdělávat dítě s tělesným pstižením, mentální retardací, případně více vadami, je nezbytné zajištění klidnéh a pdnětnéh vzdělávacíh prstředí, snížit pčet dětí ve třídě, využívat vhdné kmpenzační pmůcky, zajistit svjvání specifických dvednstí v rzsahu individuálních mžnstí dítěte, zajistit zvládnutí sebebsluhy a základních hygienických návyků v úrvni dpvídající věku dítěte a stupni pstižení, zabezpečit mžnst vlnéh phybu v prstrách škly pmcí lidských zdrjů a zajišťvat další pdmínky pdle druhu a stupně pstižení. Vzdělávání dětí ze sci-kulturně znevýhdňujícíh prstředí a dětí s slabeným rdinným zázemím, v němž prbíhá vzdělávání se uskutečňuje pdle pžadavků daných RVP PV.V MŠ jsu uplatňvány speciální vzdělávací metdy, umžňující včasnu diagnstiku a rzvjvu stimulaci dětí. Pdmínky vzdělávání dětí s přiznanými pdpůrnými patřeními Pdmínky vzdělávání musí vždy dpvídat individuálním ptřebám dětí Pr úspěšné vzdělávání dětí s přiznanými pdpůrnými patřeními je ptřeba zabezpečit neb umžnit:. Uplatňvání principu diferenciace a individualizace vzdělávacíh prcesu při plánvání a rganizaci činnstí, včetně určvání bsahu frem i metd vzdělávání Realizaci všech stanvených pdpůrných patření při vzdělávání dětí, svjení specifických dvednstí v úrvni dpvídající individuálním ptřebám a mžnstem dítěte zaměřeným na samstatnst,

16 sebebsluhu a základní hygienické návyky v úrvni dpvídající věku dítěte a stupni pstižení. Splupráci se záknnými zástupci dítěte, šklskými pradenskými zařízeními, v případě ptřeby splupráci s dbrníky mim blast šklství Snížení pčtu dětí ve třídě v suladu s platnými právními předpisy Přítmnst asistenta pedagga pdle stupně přiznanéh pdpůrnéh patření Pdmínky pr vzdělávání dětí nadaných Mateřská škla je pvinna vytvářet pdmínky k c největšímu využití ptenciálu každéh dítěte s hledem na jeh individuální mžnsti, cž platí i v plné míře i pr vzdělávání dětí nadaných. Metdu včasné diagnstiky a spluprací s rdinu se snažíme dhalit u dětí mimřádné schpnsti či nadání a rzvíjet jej frmu rzmanité vzdělávací nabídky. Vzdělávání dětí prbíhá takvým způsbem, aby byl stimulván rzvj ptenciálu dětí včetně různých druhů nadání a aby se ve škle tat nadání mhla prjevit, uplatnit a dále rzvíjet. Pkud se u dítěte v naší MŠ prjeví mimřádné nadání v jedné neb více blastech, bude dpručen záknným zástupcům dítěte vyšetření ve šklském pradenském zařízení. V případě dpručení ŠPZ budu zajištěna všechna stanvená pdpůrná patření pr pdpru nadání pdle individuálních vzdělávacích ptřeb dítěte v rzsahu danéh stupně pdpry. V naší MŠ intenzivně pdprujeme mim jiné i hudební cítění dětí. Pdněcujeme v dětech radst z hudebně-phybvých her, ze zpívání, taneční imprvizace, rytmizace a meldizace říkadel, slv a ppěvků. Při bližším seznamvání s hudebním nástrjem zbcvu flétnu, jsu bjevvány nvé hudební talenty, které se dále vyvíjí v návaznsti na MŠ i v místním hudebním subru Píšťalka, který zalžila a dluhdbě vede paní učitelka. Vzdělávání dětí d dvu d tří let Předšklní vzdělávání se rganizuje pr děti ve věku zpravidla d 3 d 6 let, nejdříve však pr děti d 2 let. Nárk na umístění dvuletých dětí bude pdle Šklskéh zákna d O přijetí dítěte mladšíh 3 let d mateřské škly v sučasnsti rzhdne ředitelka MŠ pdle th, zda má vytvřeny ke vzdělávání těcht dětí ptimální pdmínky a na zvážení th, zda je dítě schpné zařadit se d běžnéh režimu v MŠ (samstatné pužívání talety, částečná samstatnst při sebebsluze, stravvání, dputání se d rdiče...). Pdmínky vzdělávání dětí d dvu d tří let V naší MŠ jsu přijaty i dvu a půl leté děti na žádst záknných zástupců dítěte, kdy se již v naší MŠ vzdělává jeh surzenec. Při zařazení dětí mladších 3 let respektujeme jejich individuální ptřeby, jak je ptřeba aktivity, dpčinku, spánku aj. zvýšený individuální přístup k dítěti je umžněn sníženým pčtem dětí ve třídě a také pdpru asistenta pedagga v MŠ. ve třídě jsu nastavena dětem srzumitelná pravidla pr pužívání hraček a pmůcek.

17 ukládání hraček a pmůcek je přizpůsben věku a výšce dětí. Velká pzrnst je věnvána hračkám a stavebnicím s drbnými částmi, tak aby se předcházel mžnému vdechnutí, či jinému hržení dítěte režim dne umžňuje respektvat ptřeby dětí, dává dstatek času pr vlný phyb a hru dítěte, na realizaci činnstí, sebebsluhu, stravvání, dstatečný dpčinek při nástupu d mateřské škly jsu vytvářeny pdmínky pr adaptaci dítěte v suladu s jeh individuálními ptřebami. Dítěti je umžněn mít u sebe blíbenéh plyšáka, či jinu věc, která mu dává pcit bezpečí a jistty. mdel rdinnéh typu MŠ nám umžňuje věnvat individuální přístup k dítěti ze strany všech zaměstnanců zásadní je splupráce s rdiči těcht dětí, vstřícný a důvěryhdný vztah mezi zaměstnanci škly, rdiči i dítětem. Záknní zástupci mají mžnst zůstávat s dítětem p dhdě s učitelku ve třídě a zapjvat se s dítětem d hry a výchvných aktivit MŠ dle ptřeb dítěte. Vzdělávací činnsti jsu přizpůsbeny adekvátně věku a individuálním mžnstem jedntlivých dětí mateřská škla bude pstupně dvybavvána nábytkem, hračkami a pmůckami vhdnými pr dvuleté děti. naše MŠ ještě není v plné míře připravena na vzdělávání dětí d dvu d tří let. Jak jsem se již zmínila, plánujeme v nejbližší dbě rzsáhlu reknstrukci budvy, tak aby byly splněny všechny hygienické pžadavky na prstry a prvz dle záknných nrem.

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacíh prgramu Základní filsfie mateřské škly:,,důležitější pr dítě předšklníh věku je, jak se v mateřské škle cítí, než t c umí a zná. Vzdělávací cíle vyplývající z filsfie škly:

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

P R A C O V N Í P L Á N

P R A C O V N Í P L Á N P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2013/2014) šklní rk 2013 / 2014 Prjednán na pedaggické radě dne 27.8.2013.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

P R A C O V N Í P L Á N

P R A C O V N Í P L Á N P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2014/2015) šklní rk 2014 / 2015 Prjednán na pedaggické radě dne 29.8.2014.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Šklní vzdělávací prgram pr šklní družinu 1. 9. 2009 Lada Keňvá ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škla Jívvá, kres Olmuc, příspěvkvá rganizace Ředitelka škly: Mgr. Pavla Krátká Vychvatelka:

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, POBOČKA PÍSEK KARLA ČAPKA 2549, 397 01 PÍSEK IČO: 708 698 12 ZŘIZOVATEL: JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pr základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škla a mateřská škla, Blížkvice, kr. Znjm příspěvkvá rganizace OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE.. 2 2. CHARAKTERISTIKA ŠD. 3 3. CHARAKTERISTIKA

Více

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na prblematiku PAS a syndrm ADHD Akreditace MŠMT -č. j. 31094/2016-1- 921 I/2.3 Vzdělávání pedaggických pracvníků MŠ (v rámci OP VVV) Kurz je zaměřen na prhlubení kmpetencí

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany Dbrý den, vážení rdiče! Předkládáme vyhdncení Dtazníku spkjensti. Máme z výsledku dbrý pcit. Odpvědi, které nesplňvaly naše představy, jsme splečně knzultvali na lednvém setkání rdičů. A když byla vyská

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Kncepce pradenských služeb pskytvaných ve škle Šklní prgram (strategie) pedaggick-psychlgickéh pradenství Č.j.: 27317/2004-24 Nvelizvána vyhláška č.72/2005 Sb., pskytvání pradenských služeb ve šklách a

Více

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

Nabídka služby DOZP 1. poskytnutí ubytování 2. poskytnutí stravy 3. pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu Nabídka služby DOZP 1. pskytnutí ubytvání - ubytvání - úklid, praní a drbné pravy lžníh a sbníh prádla a šacení, žehlení Služba je pskytvána ve dvu střediscích. Středisk Rumburk 2 dmácnsti p 5 klientech,

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Přadvé čísl: 13 1. Název vzdělávacíh prgramu: Bezpečná a zdravá šklka 2. Obsah - pdrbný

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Dům tří přání www.dumtriprani.cz

Dům tří přání www.dumtriprani.cz Dům tří přání Pmáháme dětem a jejich rdinám, které se citly v krizvé situaci. Naší snahu je umžnit těmt dětem bezpečný vývj v půvdní rdině. Pracviště dmu tří přání Ambulantně terénní centrum Terrnská 7,

Více

p. uč. Alena Horklová p. uč. Jarmila Petrošová p. uč. Taťána Řehová p. uč. Ivana Tanušková p. řed. Libuše Klimundová p. uč.

p. uč. Alena Horklová p. uč. Jarmila Petrošová p. uč. Taťána Řehová p. uč. Ivana Tanušková p. řed. Libuše Klimundová p. uč. Vaše děti vzdělává 1. ddělení CIPÍSEK p. uč. Alena Hrklvá p. uč. Jarmila Petršvá 2. ddělení RÁKOSNÍČEK p. uč. Taťána Řehvá p. uč. Ivana Tanuškvá 3. ddělení KRTEČEK EK 4. ddělení KŘEMÍLEK p. uč. Jarmila

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO Rukvěť ekvzdělavatele I. Rukvěť (ek)vzdělavatele I. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr pedaggické pracvníky v blasti EVVO Vzdělávací akce pr pedaggické pracvníky charakteristika

Více

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise Hudební výchva Charakteristika vyučvacíh předmětu Předmět Hudební výchva vychází ze vzdělávacíh bsahu bru Hudební výchva a integrujícíh tématu Umělecká tvrba a kmunikace vzdělávací blasti Umění a kultura

Více

SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM

SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM Sciální rehabilitace Elim je financvána z prjektu Pdpra a rzvj vybraných sciálních služeb ve Zlínském kraji financvanéh z Evrpskéh sciálníh fndu.. Sciální rehabilitace Elim je

Více

Jistebník 315, Jistebník. Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole

Jistebník 315, Jistebník. Směrnice o poskytování poradenských služeb ve škole Základní škla T. G. Masaryka Jistebník kres Nvý Jičín, p.. Základní škla T. G. Masaryka Jistebník kres Nvý Jičín, p.. Jistebník 315, 742 82 Jistebník Směrnice pskytvání pradenských služeb ve škle Č. j.

Více

Školní vzdělávací program mateřské školy Paskov pro školní rok 2010-2011

Školní vzdělávací program mateřské školy Paskov pro školní rok 2010-2011 Mateřská škla Paskv, příspěvkvá rganizace, Místecká 758, 739 21 Paskv Mezinárdní prgram předšklníh vzdělávání prjekt Z a č í t s p l u Šklní vzdělávací prgram mateřské škly Paskv pr šklní rk 2010-2011

Více

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691 Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 INFORMACE O POVINNÉM SUBJEKTU pdle vyhlášky č. 442/2006 Sb. Označení a uvzvací Obsah plžky text 1. Název Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 2.

Více

"Jdeme správně?", č. CZ /0.0/0.0/15_023/

Jdeme správně?, č. CZ /0.0/0.0/15_023/ "Jdeme správně?", č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_023/0001076. Dtazník pr rdiče a rdinné příslušníky uživatelů našich služeb, Cílem dtazníků je zjistit vaši spkjenst s pskytvanými službami, pjmenvat ptřeby a

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracvní skupina Předšklní vzdělávání a péče: dstupnst inkluze kvalita 26. 5. 2016 Dmažlice OBSAH

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DZR Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, Dmv se zvláštním režimem DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb DS Světl STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70 86 98 12 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE I / Cíle

Více

VNITŘNÍ ŘÁD. Firemní školka J&T. IBC centrum, Pobřežní 3, Praha 8, 180 00. Firemní školka J&T. skolka@jt-firemniskolka.cz. www.jt-firemniskolka.

VNITŘNÍ ŘÁD. Firemní školka J&T. IBC centrum, Pobřežní 3, Praha 8, 180 00. Firemní školka J&T. skolka@jt-firemniskolka.cz. www.jt-firemniskolka. VNITŘNÍ ŘÁD Firemní šklka J&T IBC centrum, Pbřežní 3, Praha 8, 180 00 1. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ Název: Firemní šklka J&T Adresa: Pbřežní 3, Praha 8, 180 00 Telefn: E-mail: Web: Prvzvatel: Předmět činnsti: Ředitelka:

Více

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní , 3P Cnsulting, s. r.., Římská 12, 120 00 Praha 2 telefn: (+420) 739 548 469 e-mail: inf@trass.cz web: www.trass.cz Dpručení Středčeskému kraji k transfrmaci ústavní péče v péči kmunitní Klient Zakázka

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Základní škla Úvaly, kres Praha výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 15. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZS 832/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne 31.

Více

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91 STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, splek (dále jen MH) Sídl: Hřbitvní 29, Ivančice, 664 91 II. Charakteristika MH a) Sdružení je dbrvlným nevládním neziskvým sdružením vzniklým pdle zákna č. 83/1990

Více

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ

NÁVODNÁ STRUKTURA MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ Místní akční plán Místní akční plán je suhrnný dkument zahrnující něklik částí. Obsahuje analyticku část (zejména metaanalýza stávajících dkumentů, analýza vyvlaná plánváním specifických témat, zjišťvání

Více

Školní vzdělávací program. přípravného stupně ZŠ Speciální Mělník

Školní vzdělávací program. přípravného stupně ZŠ Speciální Mělník Šklní vzdělávací prgram přípravnéh stupně ZŠ Speciální Mělník Identifikační údaje: Název vzdělávacíh prgramu: Šklní vzdělávací prgram pr přípravný stupeň základní škly speciální, č. j. 39/2015, vypracvaný

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škla a Mateřská škla Buchlvice šklní rk 2015/2016 Obsah Obsah... 1 Základní údaje škle... 2 Persnální zajištění prevence... 2 Charakteristika škly... 3 C je Preventivní

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škla Třemšná, kres Plzeň-sever, příspěvkvá rganizace Americká 146, 330 11 Třemšná Šklní vzdělávací prgram šklní družiny 1. Identifikační údaje Šklní družina tvří se základní šklu jednu právnicku

Více

Páteční waldorfský list

Páteční waldorfský list Páteční waldrfský list Rčník 11. 14. 4. 2017, Brn 32. čísl KALENDÁŘ AKCÍ datum Akce Čas míst DUBEN čt 20. 4. Vystupení dětí z 15h tělcvična škly LeGrand pá 21. 4. Měsíční slavnst pá ne 21.-23. 4. Přednáška

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 816/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31. 8. 2015 Šklská

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA, ČESKÉ MEZIŘÍČÍ I. PRÁVA A POVINNOSTI ÚČASTNÍKŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA, ČESKÉ MEZIŘÍČÍ I. PRÁVA A POVINNOSTI ÚČASTNÍKŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÁ ŠKOLA, ČESKÉ MEZIŘÍČÍ I. PRÁVA A POVINNOSTI ÚČASTNÍKŮ PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ 1. Základní cíle mateřské škly při zabezpečvání předšklní vzdělávání a šklní vzdělávací prgram

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro odbornou veřejnost

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro odbornou veřejnost Rukvěť ekvzdělavatele II. Rukvěť (ek)vzdělavatele II. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr dbrnu veřejnst Vzdělávací akce pr dbrnu veřejnst charakteristika Smyslem vzdělávacích akcí

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak se měří svět na ZŠ Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Vzdělávací prgram,,jak se měří svět na ZŠ Přadvé čísl: 21 1. Název vzdělávacíh prgramu: Jak se měří svět na ZŠ 2. Obsah - pdrbný

Více

VNITŘNÍ ŘÁD. Firemní školka J&T. IBC centrum, Pobřežní 3, Praha 8, 180 00. Firemní školka J&T. skolka@jt-firemniskolka.cz. www.jt-firemniskolka.

VNITŘNÍ ŘÁD. Firemní školka J&T. IBC centrum, Pobřežní 3, Praha 8, 180 00. Firemní školka J&T. skolka@jt-firemniskolka.cz. www.jt-firemniskolka. VNITŘNÍ ŘÁD Firemní šklka J&T IBC centrum, Pbřežní 3, Praha 8, 180 00 1. ÚDAJE O ZAŘÍZENÍ Název: Firemní šklka J&T Adresa: Pbřežní 3, Praha 8, 180 00 Telefn: E-mail: Web: Prvzvatel: Předmět činnsti: Ředitelka:

Více

Revize koncepce školního poradenského pracoviště (ŠPP):

Revize koncepce školního poradenského pracoviště (ŠPP): Revize kncepce šklníh pradenskéh pracviště (ŠPP): Zpracvala: Mgr. Miluše Juráňvá Datum vypracvání: 25.5.2011 Škla: ZŠ Osecká 301, Lipník nad Bečvu Slžení ŠPP: 0,5 šklní speciální pedagg + 0,5 šklní psychlg,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy Štětí

Školní vzdělávací program Mateřské školy Štětí Šklní vzdělávací prgram pr předšklní vzdělávání na bdbí d 1.9. 2009 d 31.8. 2012 Mateřská škla Štětí, příspěvkvá rganizace Stračenská 561 Šklní vzdělávací prgram Mateřské škly Štětí č.j. 174/ 2009 Prjednán

Více

Výroční zpráva o činnosti školy

Výroční zpráva o činnosti školy Základní škla a Mateřská škla Břitv, kres Blansk, příspěvkvá rganizace Šklní 125, 679 21 Břitv Výrční zpráva činnsti škly Šklní rk: 2012/2013 vypracval: Mgr. Jiří Sedláček ředitel škly Břitv, 6. 9. 2013

Více

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Střední škla a Základní škla Lipník nad Bečvu, Osecká 301 Střední škla a Základní škla Lipník nad Bečvu, Osecká 301 Kncepce rzvje škly na bdbí 2015-2018 Zpracvala: Mgr. Miluše Juráňvá, ředitelka škly Šklská

Více

Základní škola Benátky nad Jizerou Husovo náměstí 55, 29471

Základní škola Benátky nad Jizerou Husovo náměstí 55, 29471 Základní škla Benátky nad Jizeru Husv náměstí 55, 29471 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Charakteristika šklní družiny Šklní družina může mít až 5 ddělení s celkvu kapacitu 142 žáků. K prvzu

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Domov Barbora Kutná Hora, poskytovatel sociálních služeb Základní dokument ZD 09 DS/14 - Základní prohlášení vydání patnácté, březen 2014

Domov Barbora Kutná Hora, poskytovatel sociálních služeb Základní dokument ZD 09 DS/14 - Základní prohlášení vydání patnácté, březen 2014 Dmv Barbra Kutná Hra, pskytvatel sciálních služeb Základní dkument ZD 09 DS/14 - Základní prhlášení vydání patnácté, březen 2014 ZÁKLADNÍ PROHLÁŠENÍ Název zařízení: Dmv Barbra Kutná Hra, pskytvatel sciálních

Více

DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Dmv Barbra Kutná Hra, pskytvatel sciálních služeb Základní dkument ZD 09 DOZP/14 - Základní prhlášení - vydání devatenácté, prsinec 2014 ZÁKLADNÍ PROHLÁŠENÍ Název zařízení: Dmv Barbra Kutná Hra, pskytvatel

Více

Změny: Dnem nabytí účinnosti nového školního řádu končí platnost školního řádu 9/2017

Změny: Dnem nabytí účinnosti nového školního řádu končí platnost školního řádu 9/2017 MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAMÍNKY Šklní řád mateřské škly Č. j.: 10/2018 Účinnst d: 1. 9. 2018 Spisvý znak: SaŘ Skartační znak: S10 Změny: Dnem nabytí účinnsti nvéh šklníh řádu knčí platnst šklníh řádu 9/2017 Ředitel

Více

Školní řád mateřské školy

Školní řád mateřské školy Mateřská škla Osíčk, kres Krměříž, příspěvkvá rganizace Šklní řád mateřské škly Č.j.: 30/ 2017 Účinnst d: 1. 9. 2017 Spisvý znak: Skartační znak: S10 Ředitel škly: Bc. Lenka Přadkvá Adresa škly: Osíčk

Více

Ceník poskytovaných služeb. Pobytová odlehčovací služba. Dle zákona č.108/1996 Sb., 44 a z vyhlášky č.505/2006 Sb. 10, ve znění pozdějších

Ceník poskytovaných služeb. Pobytová odlehčovací služba. Dle zákona č.108/1996 Sb., 44 a z vyhlášky č.505/2006 Sb. 10, ve znění pozdějších ODLEHČOVACÍ SLUŽBA Arnltice 100, 407 14 Arnltice u Děčína prvzvna: Škrupva 302/17, 405 02 Děčín II Tel.: 474 524 025 Mb.: 733 553 043 E-mail: valerie@valerie-hmecare.cz www.valerie-hmecare.cz Ceník pskytvaných

Více

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011 Tvrba jedntnéh zadání závěrečné zkušky ve šklním rce 2010/2011 bry středníh vzdělání kategrie E pracvní verze 1 Obsah I. Organizace tvrby JZZZ 1. Harmngram tvrby JZZZ 4 2. Činnst autrskéh týmu 6 3. Kntakty

Více

Mateřská škola Sluníčko Mýto,okres Rokycany, příspěvková organizace. Provozní řád

Mateřská škola Sluníčko Mýto,okres Rokycany, příspěvková organizace. Provozní řád Mateřská škla Sluníčk Mýt,kres Rkycany, příspěvkvá rganizace Prvzní řád Č. j.: 95/15 Upravuje činnst škly v suladu s hygienickými předpisy a nrmami. Je zpracván dle zákna 253/2000 Sb. 561/2004 Sb., 258/2000,

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web:

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web: Základní škla Kjetín, náměstí Míru 83 telefn 581762036, IČO 61985571 e-mail: skla@zsnammiru.kjetin.cz web: www.zskjetin.cz ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Prjednán na pedaggické radě dne 3. 9. 2012 Platnst d 3. 9.

Více

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky!

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky! Prezentace prjektů Dalekhled a Splečně d šklky! O prjektu Název: Dalekhled Reg. č. prjektu: CZ.1.07/1.2.31/02.0022 Příjemce: Člvěk v tísni,.p.s., reginální pbčka Plzeň Termín realizace: 03/2013-02/2015

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Základní škola a mateřská škola Kostelní Hlavno, okres Praha-východ

Základní škola a mateřská škola Kostelní Hlavno, okres Praha-východ Škla: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KOSTELNÍ HLAVNO, OKRES PRAHA-VÝCHOD ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Směrnice č. 39 Prvzní řád mateřské škly Č.j.: 96/2017/39 Účinnst d: 01. 09. 2017 Spisvý znak: 1.1.1 Pčet

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ

C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ C.A.P. PRŮVODCE ŠKOLOU V PŘÍRODĚ OBSAH: Dprava Ubytvání Stravvání Zdravtnický dhled Výchvný persnál Celdenní prgram Servis pedaggickým pracvníkům a infrmace pr rdiče a šklu Pjištění Kntakty DOPRAVA Splupracujeme

Více

a) DOZP Hliňany: b) DOZP Všebořice: c) DOZP Trmice:

a) DOZP Hliňany: b) DOZP Všebořice: c) DOZP Trmice: Čajkvskéh 1908/82, 400 01 Ústí nad Labem-centrum, IČ:75149541, tel.: 475 666 610, fax: 475 666 620, email:dzp@dzp-ul.cz Organizační struktura rganizace Dmvy pr sby se zdravtním pstižením Ústí nad Labem,

Více

Program prevence nehod a bezpečnosti letů

Program prevence nehod a bezpečnosti letů SEKCE LETOVÁ A PROVOZNÍ Odbr bchdní letecké dpravy Směrnice OLD Dplňující výkladvý/vysvětlující materiál k ACJ OPS 1.037 a IEM OPS 3.037 Prgram prevence nehd a bezpečnsti letů CAA-OLD-01/2010 Verze: 1.

Více

ZŠ Dr. Edvarda Beneše nám. J. Berana 500, Praha 9 Čakovice. Školní vzdělávací program ŠD

ZŠ Dr. Edvarda Beneše nám. J. Berana 500, Praha 9 Čakovice. Školní vzdělávací program ŠD ZŠ Dr. Edvarda Beneše nám. J. Berana 500, Praha 9 Čakvice Šklní vzdělávací prgram ŠD Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. Knkrétní cíle vzdělávání... 3 3. Délka a časvý plán vzdělávání... 3 4. Frmy vzdělávání...

Více

SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20

SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20 SWOT analýza k MAP vzdělávání v MČ Praha 20 Zpracval: PhDr. Tmáš Sukup, Ph.D. Datum: 6. 1. 2017 Metdlgie a zdrj dat Tat SWOT analýza shrnuje hlavní zjištění z následujících pdkladů: Demgrafická studie

Více

Shop System - Smlouva o poskytování software

Shop System - Smlouva o poskytování software Shp System - Smluva pskytvání sftware Pskytvatel: NetSystems Slutin s.r.., zapsaná v bchdním rejstříku Městskéh sudu v Praze, ddíl C, vlžka 151732 Zenklva 37, Praha 8, Libeň 180 00 IČ: 28896416, DIČ: CZ28896416

Více

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ V suladu s ustanvením 38 zákna č.137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, Vás tímt vyzýváme k pdání nabídky pr zjedndušené pdlimitní

Více

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné Smluva č. /2014 pskytvání služby sciální péče dmva se zvláštním režimem Oáza pkje pr psychicky nemcné dle 91 zákna č. 108/2006 Sb., sciálních službách, v platném znění. (dále jen Smluva) paní / panem (dále

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14 ŠKOLNÍ ŘÁD Sukrmá mateřská škla Jahda, Vybíralva 969, Praha 14 1. Úvdní ustanvení Šklní řád upravuje pdrbnsti výknu práv a pvinnstí záknných zástupců dětí v Sukrmé mateřské škle Jahda, Vybíralva 969, Praha

Více

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád Mateřská škla V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvkvá rganizace Směrnice č. 7 / 2015 Šklní řád Vydal : Ředitelka Mateřské škly V zahradě Liberec, Žitavská 122/68 Bc. Vlasta Tesařvá Účinnst : d 01.

Více

Komunikační nástroje v sociální práci jako klíč k vytvoření profesionálního vztahu mezi uživatelem a poskytovatelem sociální služby

Komunikační nástroje v sociální práci jako klíč k vytvoření profesionálního vztahu mezi uživatelem a poskytovatelem sociální služby Kmunikační nástrje v sciální práci jak klíč k vytvření prfesinálníh vztahu mezi uživatelem a pskytvatelem sciální služby Akreditace: MPSV 2014/1412-PC/SP Lektr: PhDr. Milan Pešák Rzsah kurzu: 16 výukvých

Více

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 -

MOZAIKOVNÍK školní rok 2008 / 2009 MOZAIKOVNÍK. školní rok 2008 / 2009 - 12 - ČÍSLO ÚČTU A INTERNETOVÉ STRÁNKY FIRMY ADEVA, DODÁVAJÍCÍ OBĚDY NA DRUHÝ STUPEŇ, KAM JE TŘEBA ZASLAT MINIMÁLNĚ 200,- Kč, ABY SI DĚTI MOHLI NA PONDĚLÍ OBJEDNAT OBĚD: www.adeva.cz č. ú.:1243116379/0800 SVAČINY

Více

Výroční zpráva. Základní škola Rakovského v Praze 12. Rakovského 3136/1, 143 00 Praha 4 - Modřany

Výroční zpráva. Základní škola Rakovského v Praze 12. Rakovského 3136/1, 143 00 Praha 4 - Modřany Výrční zpráva Základní škla Rakvskéh v Praze 12 Rakvskéh 3136/1, 143 00 Praha 4 - Mdřany za šklní rk 2014/2015 Část A Základní údaje škle 1. Název škly: Základní škla Rakvskéh v Praze 12 2. Sídl: Rakvskéh

Více

K R O K Z A K R O K E M

K R O K Z A K R O K E M ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLNÍM KLUBU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE U ŘÍČANSKÉHO LESA, ŠKOLNÍ 2400/4, ŘÍČANY, OKRES PRAHA VÝCHOD, KTEROU ZŘIZUJE MĚSTO ŘÍČANY SE SÍDLEM MASARYKOVO NÁM.

Více

Školní rok 2015 / 2016

Školní rok 2015 / 2016 P R A C O V N Í P L Á N (přílha 1 k ŠVP pr šklní rk 2015/2016) Šklní rk 2015 / 2016 Prjednán na pedaggické radě dne 28.8.2015.. I. Infrmace škle 1. Prvz mateřské škly: d 6.30 hd. d 16.00 hd. 2. Zřizvatel:

Více

Základní škola a Mateřská škola, Červený Kostelec, Olešnice 190. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Základní škola a Mateřská škola, Červený Kostelec, Olešnice 190. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Základní škla a Mateřská škla, Červený Kstelec, Olešnice 190 Šklní vzdělávací prgram pr předšklní vzdělávání Výchva dětí je zaměstnání, kde musíme umět ztrácet čas, abychm h v buducnu ušetřili (J.J.Russeau)

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program GYMNÁZIUM KROMĚŘÍŽ Masarykv náměstí 496 767 01 Krměříž Minimální preventivní prgram pr šklní rk 2012 / 2013 Dkument zpracval: Šklní metdik prevence: Mgr. Michal Kříž Dkument schválila: Ředitelka škly:

Více

VÍTEJTE!!! Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, příspěvková organizace Ruská 355/7, Mariánské Lázně

VÍTEJTE!!! Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, příspěvková organizace Ruská 355/7, Mariánské Lázně VÍTEJTE!!! Gymnázium a bchdní akademie Mariánské Lázně, příspěvkvá rganizace Ruská 355/7, 353 01 Mariánské Lázně Vedení škly Ředitel škly Mgr. Milslav Pelc ZŘ Mgr. Klára Tesařvá - rzvrh (suplvání) - dálkvý

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY Základní škla a Mateřská škla Sudměřice, kres Hdnín, příspěvkvá rganizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY Č. j. 18 89 / 2007-2 V Sudměřicích 1. září 2007 NÁZEV ŠKOLY: Základní škla a Mateřská

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Odbrné učiliště, Praktická škla, Základní škla a Mateřská škla Příbram IV, p.. Šklní vzdělávací prgram ŠKOLNÍ DRUŽINA Šklní vzdělávací prgram je platný d 1. 9. 2014 1 OBSAH 1. Identifikační údaje... 3

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE Základní škla a Mateřská škla Neplachvice, kres Opava, příspěvkvá rganizace IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Adresa

Více

V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE

V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V NAŠÍ ŠKOLCE MILÉ NENÍ NIKDY DLOUHÁ CHVÍLE ŠVP byl prjednán a schválen pd č. j. 186/2013-1 1-3 dne 23. 8. 2013 s účinnstí d 1. 9. 2013 Základní škla

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více

Základní škola Vodičkova v Praze 1

Základní škola Vodičkova v Praze 1 Základní škla Vdičkva v Praze 1 Fakultní škla Pedaggické fakulty Univerzity Karlvy Přípravná třída základní škly Výchvně vzdělávací prgram jak přílha šklníh vzdělávacíh prgramu ÚČELEM VZDĚLÁNÍ NENÍ MYSL

Více

K R O K Z A K R O K E M

K R O K Z A K R O K E M ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLNÍM KLUBU PŘI ZÁKLADNÍ ŠKOLE U ŘÍČANSKÉHO LESA, ŠKOLNÍ 2400/4, ŘÍČANY, OKRES PRAHA VÝCHOD, KTEROU ZŘIZUJE MĚSTO ŘÍČANY SE SÍDLEM MASARYKOVO NÁM.

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

Akční plán. o Aktivity jednotlivých škol vybavení školních kabinetů vybavení učebními pomůckami vybavení tříd vybavení odborných učeben vybavení šaten

Akční plán. o Aktivity jednotlivých škol vybavení školních kabinetů vybavení učebními pomůckami vybavení tříd vybavení odborných učeben vybavení šaten Akční plán Jedntlivé pririty a patření akčníh plánu vycházejí z ptřeb zjištěných v řešeném území na základě prvedených analýz (dtazníkvé šetření MŠMT, rzhvry na šklách), strategických a kncepčních dkumentů

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE 24. 07. 2013 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Jednající: Ing. Janem Havránkem,

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE OBSAH OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE A. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ORGANIZACI B. PROFESNÍ STRUKTURA ORGANIZACE PRACOVNÍCI

Více

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 Popis podporovaných aktivit Přílha č. 2 Ppis pdprvaných aktivit Pdprvané aktivity pdpry typu A - Systémvá pdpra sciální práce v bcích (maximální dba realizace 24 měsíců): 1) Výkn sciální práce dle 63 zákna č. 111/2006 Sb., pmci v

Více

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Úvd Jihčeská vědecká knihvna (JVK) v Českých Budějvicích prvzuje své webvé stránky d začátku rku 1996 (tehdy

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více