Výbr z nových knih 7-8/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výbr z nových knih 7-8/2010 ostatní spoleenskovdní obory"

Transkript

1 Výbr z nových knih 7-8/2010 ostatní spoleenskovdní obory výlet s dtmi po Morav / [text a fotografie] Ivo Paulík a Jaroslav Burian Praha : Knižní klub, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 turistika ; kulturní ddictví ; volný as ; rodina ; Morava (esko) ; prvodce Publikace tvoící doplnk ke knize 77 výlet s dtmi po echách a je urena pro každého, kdo hledá inspiraci k zajímavým výpravám s dtmi, tentokrát po všech zajímavostech a krásách Moravy. Nabízí tipy na výlety nejrznjšího druhu. Turistické cesty jsou popsány pesn, aby na nich nezabloudil ani nezkušený turista, a jsou doplnny o zajímavosti, které lze na trase potkat. Orientaci usnadují pehledné mapky a profily tras. 2. Cesty k samostatnosti : portréty žen v ée modernizace / Pavla Vošahlíková, Jií Martínek a kol. Praha : Historický ústav (Akademie vd R), s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 žena ; gender ; feminismus ; spolenost ; politika ; vzdlávání ; vda ; biografie ; století Pro tuto monografii byly vybrány portréty jedenácti ženských osobností z rzných prostedí, od propagátorky tlesné výchovy pes literátku, politiku, univerzitní docentku až po nositelku Nobelovy ceny. Soubor životopis, na nmž se podílelo celkem deset odborník z pedních vdeckých pracoviš v eské republice, sestavili do monografické podoby pracovníci oddlení biografických studií Historického ústavu AV R.

2 3. Cesty s Karlem Hynkem Máchou / Jií Padevt Praha : Academia, s. :. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: II V1 turistika ; zempis ; kulturní ddictví ; Mácha, Karel Hynek, ; esko ; prvodce Autor rozdlil Máchovy etné cesty do nkolika oblastí a v jednotlivých heslech postupn pojednává o lokalitách, hradech, zámcích, mstech, domech, které básník navštívil, v nichž nco prožil, která si nakreslil. U každého hesla je uveden souasný i historický název objektu i místa, následuje velmi struná charakteristika, dále autor objasuje, kdy a v jaké souvislosti Mácha místo navštívil nebo jak se místo váže k jeho životu. Další informace se týkají Máchových kreseb. Nejvtší ást každého hesla zaujímá historie místa. 4. eské snní / Pavel Kosatík Praha : Torst, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 identita ; djiny novovku ; djiny dvacátého století ; kultura ; spolenost ; esko ; eši ; století tiv napsaná kniha historika Pavla Kosatíka je vnována kolektivním eským snm 19. a 20. století, které vypovídaly zejména o falešných pedstavách, touhách a iluzích, které eši mli o sob samých. Kniha je doplnna desítkami unikátních obrázk, které podtrhují mnohdy bizarní, nkdy ale i dojemný rozmr sn, které eský národ snil v uplynulých sto padesáti letech.

3 5. Djiny klasického ecka / Robin Osborne ; [peložil Jan Korda] Praha : Grada, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 djiny starovku ; kultura ; ekonomika ; politika ; spolenost ; ecko ; p. Kr. Kniha jedineným zpsobem piblíží tenái klasické ecké období let 500 až 323 p. n. l., kdy se zrodilo vše, co považujeme za typické pro antiku. Vše dopluje praktická pehledná chronologická tabulka událostí a slovníek dležitých dobových pojm a historických osobností. 6. Djiny zemí Koruny eské v datech / František apka Praha : Libri, s. :. -- eština. Sign.: II V1 djiny ; politika ; spolenost ; kultura ; esko ; chronologie 4. aktualizované vydání pehledné a tiv psané píruky doprovázené velkým množstvím názorných ilustrací. Autor se pokusil rovnomrn podle významu, vylíit nejen djiny v echách, ale i ve vedlejších zemích Koruny eské, na Morav, ve Slezsku, v dob eskoslovenska i na Slovensku. Toto vydání je zárove doplnno o rejstíky zempisný a osob.

4 7. Felix Vodika - názor a metoda : k djinám eského strukturalismu / Tomáš Kubíek Praha : Academia, s. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: II V1 strukturalismus ; literatura ; Vodika, Felix, ; literární teorie ; naratologie ; eská literatura Kniha pibližuje djiny eského literárnvdného strukturalismu z perspektivy významu badatelské osobnosti Felixe Vodiky. Její ohnisko však není vnováno pouze Vodikovi, ale podrobn dokumentuje vývoj eské strukturální myšlenky od dvacátých let 20. století až do zaátku let sedmdesátých. Osvtluje koeny eského strukturalismu a pináší rovnž srovnání základních rozdíl v pístupu strukturalismu francouzského a eského. 8. Jak funguje sex : s kým flirtujeme, pro se líbáme a co z toho mají naše dti / Sharon Moalem ; [z anglického originálu... peložila Petra Mondscheinová] Praha : Dokoán, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 sexuální chování ; sexualita ; biologie lovka Autor sleduje sexuální chování od prehistorie k dnešku a rzné píklady si vypjuje i u ostatních živoišných druh, aby co nejpesnji vystihl roli, kterou plní sex v lidském život dnes.

5 9. Jaká je naše spolenost? : otázky, které si asto klademe / Hana Maíková... [et al.] (eds.) Praha : Sociologické nakladatelství, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 sociologický výzkum ; spolenost ; politika ; vzdlávání ; ekonomie ; esko ; sociální geografie Cílem knihy je pedstavit veejnosti pístupným zpsobem práci sociolog, demograf, ekonom, politolog a sociálních geograf, kteí psobí v Sociologickém ústavu AV R. Autorm nejde o pedložení ucelené zprávy o eské spolenosti, ale o odpovdi na nkteré asto kladené otázky, ovení i neovení platnosti rzných pedsudk a pedstav, které sami o sob máme. 10. Jazykový instinkt : jak mysl vytváí jazyk / Steven Pinker ; [z anglického originálu... peložila Markéta Hofmeisterová] Praha : Dybbuk, s. ;. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 jazyk ; lingvistika ; poznávací schopnost Kniha pojednává o tom, jakým zpsobem si lidé osvojují rodný i další jazyk a co to vbec znamená. Svj postoj autor zakládá na popularizaci revoluních myšlenek amerického filozofa Noama Chomského týkajících se jazyka jako vrozené schopnosti mozku a rozvíjí je kontroverzní tezí, že my jako lidský druh vlastníme evoluní mentální modul pro tuto schopnost.

6 11. Lingvistika a jazyková realita : výbor z díla / Pavel Novák ; ediní píprava Jan Kivan, Jií Januška, Jan Chromý Praha : Akropolis, s. ;. -- anglitina. ISBN (váz.) : Sign.: III 36775V1 lingvistika ; eština ; jazyk ; dílo ; Novák, Pavel, Výbor z díla Pavla Nováka ( ) pedstavuje vbec první samostatné vydání vdeckých píspvk eského jazykovdce, obecného lingvisty, bohemisty a albanisty, který spojil své odborné psobení pedevším s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy. 12. Newton : struný životopis / Peter Ackroyd ; [z anglického originálu... peložila Irena Dvoáková ; pedmluvu napsal Ivo Kraus] Praha : Academia, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 biografie ; fyzika ; Newton, Isaac, Knížka pináší struný životopis slavného anglického matematika, fyzika a astronoma pelomu 17. a 18. století. Autor využil nejen adu souasných pramen o jeho život, ale používá i mnoho citát Newtonových souasník a zprostedkovává tak autentický pohled nejen na vznik jeho objev a prací a utváení dodnes platných zásad vdecké práce a profilu vdce.

7 13. Obanský sektor : organizovaná obanská spolenost v eské republice / Marek Skovajsa a kol. Praha : Portál, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 ekonomika ; financování ; legislativa ; ízení ; úetnictví ; esko ; obanská spolenost ; neziskový sektor ; nezisková organizace ; sociální ekonomika Kniha nabízí pehled nov se rozvíjejícího oboru, který se etabluje na vysokých školách. Seznamuje tenáe s teoretickými pístupy k obanské spolenosti, s teoriemi obanského sektoru, stavem obanské spolenosti z historického i souasného pohledu v Evrop i v eském prostedí, zaazuje obanský sektor do kontextu veejné politiky. Autoi se v této knize snaží v oblasti obanský sektor nalézat propojení s antropologií, sociologií, filozofií, politologií a ekonomií, a podat tak pokud možno celostní obraz problematiky. 14. Pilates : krátká cviení na každý den / Amiena Zylla, Wolfgang Miessner ; [z nmeckého originálu... peložila Jana Bílková] Praha : Grada, s. :. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: V 22675V1 tlesná výchova ; cviení ; kondiní cviení ; pilates Cviení pilates je založeno na tréninkové metod, kterou vyvinul Joseph Pilates ve dvacátých letech 20. století. Jemné, efektivní pohyby natahují a posilují svalstvo, zlepšují dýchání, držení tla a vnímání tla. asová náronost je minimální, pouze tvrt hodiny cviení denn staí, abyste byli zdraví, uvolnní a fit.

8 15. Pilates : praktický obrazový prvodce : jednoduché postupy pro domov, práci a cestování / Alan Herdman a Jo Godfrey Wood ; [peklad ubomír Háik] Praha : Svojtka & Co., s. :. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: II V1 tlesná výchova ; cviení ; kondiní cviení ; pilates Kniha je praktickým obrazovým prvodcem cviením Pilates. Obsahuje jednoduché postupy pro domov, práci a cestování. 16. Pilates pro rehabilitaci : zdravé cviení bez bolesti / Eva Blahušová Praha : Grada, s. :. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: II V1 tlesná výchova ; rehabilitace ; cviení ; kondiní cviení ; pilates Kniha známé propagátorky Pilates a autorky již šesté publikace o této metod je tentokrát urena všem, kteí chtjí cviit pro zdraví, využít ji však mohou také fyzioterapeuti a trenéi, kteí zde naleznou užitené tipy na rehabilitaní cviení. Na základ mnoha odborných publikací a lánk autorka vytvoila soubor cvik, jimiž je aplikována Pilatesova metoda cviení na svalov kosterní problémy zpsobené souasným životním stylem.

9 17. Protektorát echy a Morava - jedna z nejtragitjších kapitol eských novodobých djin : (vybrané problémy) / Karel Schelle... [et al.] Ostrava : Key Publishing, s. ;. -- eština. ISBN (Key Publishing : brož.) Sign.: II V1 djiny dvacátého století ; právo ; stát ; politika ; trestní právo ; esko ; Protektorát echy a Morava ; Skupina brnnských právních historik pipravila monografii sestavenou z nkolika vybraných kapitol, které se snaží nejširší veejnosti piblížit zejména státoprávní a právní problémy Protektorátu. 18. ím a Jeruzalém : stet starovkých civilizací / Martin Goodman ; [z anglického originálu... peložili Olga Sixtová a Ladislav Nagy] Praha : Rybka, s. ;. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 djiny starovku ; djiny stedovku ; judaismus ; kultura ; spolenost ; politika ; ímská íše Renomovaný oxfordský historik si ve své knize pedsevzal popsat vývoj vztah mezi židovským a ímským svtm a odpovdt na otázku, jak a pro došlo ke stetu tchto civilizací a do jaké míry ona kolize urovala a uruje historii západní civilizace.

10 19. Studie k nejstarším romanismm ve slovanských jazycích / Vít Boek Praha : Lidové noviny (nakladatelství a vydavatelství), s. ;. -- eština. ISBN (brož.) : Sign.: II V1 lexikologie ; etymologie ; jazyk ; slovanské jazyky Autor se zabývá etymologickou analýzou vybrané skupiny nejstarších lexikálních výpjek z románského prostedí ve slovanských jazycích. 20. Tlo, vda, stát : zrození porodnice v osvícenské Evrop / Daniela Tinková Praha : Argo, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 djiny novovku ; historiografie ; gender ; porodnictví ; porodní asistence ; osvícenství ; století Kniha se zabývá profesionalizací porodnictví v osvícenském období. Zajímá se pedevším o formování nového profesionálního aparátu, který pipravoval zkoušené a kontrolované porodní báby, podléhající autorit mužských odborník z lékaských fakult. Autorka se pokouší najít odpovdi na otázky týkající se zpsobu výchovy a kontroly nových specialist, odhalování nelegální porodnické praxe i vyrovnávání se léka s tím, co nazývaly povrami.

11 21. Ti sociální svty : sociální struktura postindustriální spolenosti / Jan Keller Praha : Sociologické nakladatelství (SLON), s. ;. -- eština. ISBN (brož.) : Sign.: II V1 sociologie ; sociální struktura ; sociální nerovnost ; tída ; spolenost ; elita Práce se zabývá promnami sociální struktury dnešní spolenosti. Autor hájí tezi, podle níž spolenost pechází od pouhé nerovnosti k naprosté nesoumitelnosti. Tuto tezi dokládá na ad údaj a sleduje procesy, které tuto promnu zpsobují. Podává charakteristiku tí sociálních svt, které se od sebe prudce vzdalují a žijí v nesoumitelných podmínkách. 22. Umní života / Zygmunt Bauman ; [z anglického originálu... peložila Zuzana Gabajová] Praha : Academia, s. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: I 33915V1 individualismus ; životní styl ; postmodernismus ; spolenost ; sociologie kultury ; filozofie života Nová kniha Zygmunta Baumana není katalog umní života ani návod, jak si ho osvojit. Za konstrukci životního plánu, za zpsob, jakým je život veden, i za jeho výsledek je zodpovdný výhradn a pouze jedinec. Je to znamenitý popis podmínek, za nichž si vybíráme své životní plány, pekážek, jež tento výbr mohou omezovat, a vzájemné souhry plán, náhod a povahy, které ovlivují jejich realizaci. V neposlední ad to je také studie zpsob, jimiž naše spolenost ovlivuje zpsob, jakým si budujeme a komentujeme své životní cesty.

12 23. Uživatelsky pívtivá rozhraní / editovali Alena ervenková & Michal Hoava Praha : Horava & Associates, s. :. -- eština. ISBN (brož.) : Sign.: II V1 informaní technologie ; informaní vdy ; poíta ; Internet ; komunikace ; uživatel Práv vydaný sborník je první snahou o zmapování projekt a názor odborník v oblasti Human-Computer Interaction v eské republice. Tento obor v sob sdružuje znalosti z mnoha specializovaných disciplín, jakými jsou informaní vda, psychologie, sociologie, antropologie, design, lingvistika nebo také ergonomika. Cílem sborníku je popularizace tohoto odvtví, spolu s vyvoláním diskuse o výhodách spolupráce jednotlivých vdních disciplín, kde na konci procesu je spokojený uživatel. 24. Vdomý business : integrita, úspch a štstí / Fred Kofman ; [s pedmluvou Tomáše Sedláka ; z anglického originálu... peložila Tereza Kalinová] Praha : Portál, s. -- eština. ISBN (brož.) Sign.: II V1 ízení ; podnikání ; integrace ; organizace ; podnik ; manažerský personál ; komunikace ; Leadership Vdomý business je efektivní cestou k leaderovství. Autor propojuje praktické dovednosti, co a jak mžeme udlat hned zítra ve svém pracovním život jinak, s odpovmi na hluboce lidskou potebu smyslu, štstí a opravdovosti.

13 25. Základy animace : základní pravidla klasické a virtuální animace / Jií Plass Plze : Fraus, s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: III 36770V1 animovaný film ; animátor ; animace ; filmová adaptace Píruka obsahuje úvod do problematiky kresleného, loutkového, ploškového i virtuálního filmu. Seznámíme se s historií i momentáln probíhající praxí práce v stále atraktivním oboru filmu. Principy a postupy animace naznaí zpsob práce animátora. Nkterým zájemcm poskytnou návod nebo vodítko jak zaít, jak vytvoit a jak dokonit svj premiérový opus. 26. Znásilnní : djiny od roku 1860 do souasnosti / Joanna Bourkeová ; [z anglického originálu... peložila Radka Kolebáová] Praha : Mladá fronta (nakladatelství), s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: II V1 sexuální násilí ; sociologie ; psychologie chování ; Britská historika se ve své knize s využitím poznatk kriminologie, sociologie a psychologie vypoádává s rznými definicemi znásilnní a znásilovatele, souhlasu a donucení, a ukazuje, jak hluboce je sexuální násilí zakoenno ve své dob a jak se v závislosti na ekonomickém, politickém a kulturním klimatu neustále promuje.

14 27. Život ve staletích : lexikon historie. 12. století / Vlastimil Vondruška ; [ilustrace Kamila Skopová ; foto Vlastimil Vondruška, Petr Kíž] Brno : MOBA, c s. :. -- eština. ISBN (váz.) Sign.: III 36795V1 djiny stedovku ; životní styl ; spolenost ; náboženství ; vzdlávání ; domácnost ; obchod ; esko ; století Život ve staletích : lexikon historie. 13. století / Vlastimil Vondruška ; [ilustrace Kamila Skopová ; foto Vlastimil Vondruška, Petr Kíž] Brno : MOBA, c s. :. -- eština. ISBN (váz.) : Sign.: III 36796V1 djiny stedovku ; životní styl ; spolenost ; náboženství ; vzdlávání ; domácnost ; obchod ; esko ; století 13 Život ve staletích je bohat ilustrovaný vícedílný lexikon historie, který pedstavuje život v eských zemích od doby knížecí až do konce feudalismu. Kniha se nezamuje na politické djiny, jako vtšina podobných píruek, ale na životní styl v nejširším smyslu slova. Zvláštností je styl zpracování, nebo každému století je vnován jeden díl. To umožuje popisovat promny života ve všech vrstvách tehdejší spolenosti pehledn ve vzájemných souvislostech.

Výbr z nových knih 9/2009 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 9/2009 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 9/2009 ostatní spoleenskovdní obory 1. Cikáni / Werner Cohn ; peložil, [pedmluvu napsal] Marek Jakoubek Praha : Sociologické nakladatelství, 2009 -- 61 s. :. -- eština. ISBN 978-80-7419-008-7

Více

Výbr z nových knih 7-8/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 7-8/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 7-8/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Co je umní? : texty angloamerické estetiky 20. století / Tomáš Kulka, Denis Ciporanov (eds.) ; [z anglických originál peložili Denis Ciporanov...

Více

Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika Výbr z nových knih 11/2010 pedagogika 1. 100 aktivit pro výuku anglitiny : práce s prezovými tématy, globální výchova, rozvoj komunikaních dovedností / Zuzana Hlaviková Praha : Portál (vydavatelství),

Více

Výbr z nových knih 10/2009 psychologie

Výbr z nových knih 10/2009 psychologie Výbr z nových knih 10/2009 psychologie 1. Bludné cesty lásky : manželské trojúhleníky a jiné párové konflikty / Hans Jellouschek ; [z nmeckého originálu... peložil Petr Babka] Praha : Portál, 2009 -- 221

Více

Výbr z nových knih 11/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 11/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 11/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. eské Vánoce : od vzniku republiky do sametové revoluce / Petr a Pavlína Kourovi Praha : Dokoán, 2010 -- 356 s., [34] barev. obr. píl. :. -- eština.

Více

Výbr z nových knih 7-8/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 7-8/2011 pedagogika Výbr z nových knih 7-8/2011 pedagogika 1. Anglitina pro fyzioterapeuty / Helena Gogelová Praha : Grada, 2011 -- 314 s. ;. -- eština. ISBN 978-80-247-3531-3 (brož.) Sign.: II 108658V1 anglitina ; cizí jazyk

Více

Výbr z nových knih 9/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 9/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 9/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Architekti kultury smrti / Donald De Marco, Benjamin D. Wiker ; [z anglického originálu... peložila Alena Povolná a kol.] Praha : Res Claritatis,

Více

Výbr z nových knih 2/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 2/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 2/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. Byznys je o lidech / Jan Urban Praha : ASPI, 2006 -- 275 s. ;. -- eština. ISBN 80-7357-220-6 (brož.) Sign.: II 107376V1 personální ízení ; manažerský

Více

Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika Výbr z nových knih 6/2010 pedagogika 1. Inkluzivní vzdlávání / Vanda Hájková, Iva Strnadová Praha : Grada, 2010 -- 217 s. -- eština. ISBN 978-80-247-3070-7 (brož.) Sign.: II 107730V1 integrace žáka ; speciální

Více

Výbr z nových knih 12/2009 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 12/2009 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 12/2009 ostatní spoleenskovdní obory 1. Co je evoluce : aktuální pohled na evoluní biologii / Ernst Mayr ; [z anglického originálu... peložil Zdenk Urban] Praha : Academia, 2009 -- 354

Více

Výbr z nových knih 2/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 2/2010 pedagogika Výbr z nových knih 2/2010 pedagogika 1. Bazální stimulace, aktivace a komunikace v edukaci žák s kombinovaným postižením : monografie / Vanda Hájková (ed.) a kol. Praha : Somatopedická spolenost, 2009

Více

Výbr z nových knih 4/2010 psychologie

Výbr z nových knih 4/2010 psychologie Výbr z nových knih 4/2010 psychologie 1. Agresivita na cestách / [editor] Matúš Šucha et al. Olomouc : Univerzita Palackého, 2009 -- 186 s. :. -- eština. ISBN 978-80-244-2375-3 (brož.) Sign.: II 107577V1

Více

Výbr z nových knih 5/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 5/2010 pedagogika Výbr z nových knih 5/2010 pedagogika 1. Anglitina pro pedškoláky : metodika pro výuku v mateské škole / Iva Hennová Praha : Portál, 2010 -- 143 s. :. -- anglitina. ISBN 978-80-7367-692-6 (brož.) Sign.:

Více

Výbr z nových knih 1/2012 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 1/2012 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 1/2012 ostatní spoleenskovdní obory 1. 1989 : pád východního bloku / Victor Sebestyen ; [peklad Petr Šastný] Brno : Computer Press, 2011 -- 432 s., [8] s. obr. píl. -- eština. ISBN 978-80-251-3235-7

Více

Výbr z nových knih 10/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 10/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 10/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Adaptogeny : bylinky poskytující odolnost, vytrvalost a úlevu od stresu / David Winston, Steven Maimes ; [z anglického originálu... peložil Václav

Více

Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika Výbr z nových knih 3/2010 pedagogika 1. Hry a matematika na 1. stupni základní školy / Eva Krejová Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2009 -- 163 s. :. -- eština. ISBN 978-80-7235-417-7 (brož.)

Více

Výbr z nových knih 5/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 5/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 5/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. C. G. Jung v zrcadle filosofie : hermeneutická interpretace filosofických aspekt Jungova díla / Boris Rafailov Brno : Emitos, 2010 -- 129 s. --

Více

Výbr z nových knih 9/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 9/2011 pedagogika Výbr z nových knih 9/2011 pedagogika 1. Cviení na míi pro celou rodinu / Hana Janošková, Marta Muchová Brno : Computer Press, 2011 -- 120 s. :. -- eština. ISBN 978-80-251-3173-2 (brož.) Sign.: II 108723V1

Více

Výbr z nových knih 3/2011 psychologie

Výbr z nových knih 3/2011 psychologie Výbr z nových knih 3/2011 psychologie 1. Djiny psychologie / Morton Hunt ; [z anglického originálu... peložili Renáta Mlíkovská a Ivo Müler [i.e. Müller] Praha : Portál, 2010 -- 708 s. -- eština. ISBN

Více

Výbr z nových knih 12/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 12/2011 pedagogika Výbr z nových knih 12/2011 pedagogika 1. 100 vcí, které by ml znát každý pedškolák / Birgit Ebbert ; [peklad Dagmar Sklenáová] Brno : Computer Press, 2011 -- 138 s. :. -- eština. ISBN 978-80-251-3545-7

Více

Výbr z nových knih 10/2011 psychologie

Výbr z nových knih 10/2011 psychologie Výbr z nových knih 10/2011 psychologie 1. Domácí násilí : kontext, dynamika a intervence / Drahomír Ševík, Nadžda Špatenková a kol. Praha : Portál (vydavatelství), 2011 -- 186 s. -- eština. ISBN 978-80-7367-690-2

Více

Výbr z nových knih 7-8/2011 psychologie

Výbr z nových knih 7-8/2011 psychologie Výbr z nových knih 7-8/2011 psychologie 1. 50 nejvtších mýt populární psychologie : opravník obecn oblíbených omyl o lidském chování / Scott O. Lilienfeld... [et al. ; z anglického originálu... peložila

Více

Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika Výbr z nových knih 12/2010 pedagogika 1. eština expres 1 : [úrove] A1/1 : [nmecká verze] / Lída Holá, Pavla Boilová Praha : Akropolis, 2010 -- 96 s. :. -- nmina. ISBN 978-80-87310-14-4 (brož.) Sign.: III

Více

Výbr z nových knih 11/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 11/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 11/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Absolutní válka : Sovtský svaz za druhé svtové války moderní djiny / Chris Bellamy ; [z anglického originálu... peložil Pavel Vereš] Praha : Academia,

Více

Výbr z nových knih 4/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 4/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 4/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. Djiny filmu 1895-2005 / Jerzy Płaewski ; editor Karel Tabery ; [na pekladu... se podíleli Karel Tabery... et al.] Praha : Academia, 2009 -- 901

Více

Výbr z nových knih 3/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 3/2011 pedagogika Výbr z nových knih 3/2011 pedagogika 1. Andragogika / Milan Beneš Praha : Grada, 2008 -- 135 s. -- eština. ISBN 978-80-247-2580-2 (brož.) Sign.: II 108405V1 pedagogika dosplých ; organizace ; kurikulum

Více

Výbr z nových knih 6/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 6/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 6/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. Bigbít / Vojtch Lindaur, Ondej Konrád ; [doslov napsal Vojtch Lindaur] Praha : Plus, 2010 -- 300 s. -- eština. ISBN 978-80-259-0023-9 (brož.) Sign.:

Více

Výbr z nových knih 12/2011 psychologie

Výbr z nových knih 12/2011 psychologie Výbr z nových knih 12/2011 psychologie 1. 90 skvlých aktivit od 90 svtových kou / Elaine Biechová ; [peklad Libuše Mohelská, Daniela Zounková] Brno : Computer Press, 2011 -- xvii, 390 s. :. -- eština.

Více

Výbr z nových knih 3/2012 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 3/2012 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 3/2012 ostatní spoleenskovdní obory 1. Bible / Gerlinde Baumann ; [z nmeckého originálu... peložila Jana Bílková] Praha : Grada, 2012 -- 83 s. ;. -- eština. ISBN 978-80-247-3912-0 (brož.)

Více

Výbr z nových knih 5/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 5/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 5/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Anglické listy = Letters from England / Karel apek ; [peklad Klára Košutová] Brno : Computer Press, 2011 -- 143 s. :. -- anglitina. ISBN 978-80-251-3591-4

Více

Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika Výbr z nových knih 2/2011 pedagogika 1. tení a dyslexie / Jií Jošt Praha : Grada Publishing, 2011 -- 384 s. -- eština. ISBN 978-80-247-3030-1 (brož.) Sign.: II 108263V1 dyslexie ; tení ; porucha uení ;

Více

Výbr z nových knih 12/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 12/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 12/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. Bartolomjská noc : zloin v zájmu státu - 24. srpen 1572 / Arlette Jouannová ; [z francouzského originálu... peložila Vra Dvoáková] Praha : Garamond

Více

ESKÝ JAZYK A LITERATURA

ESKÝ JAZYK A LITERATURA ESKÝ JAZYK A LITERATURA CHARAKTERISTIKA PEDMTU 1. Obsahové vymezení Realizuje obsah vzdlávacího oboru eský jazyk a literatura RVP GV. Zaujímá dležité postavení ve výchovn vzdlávacím procesu. Je to povinný

Více

Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika Výbr z nových knih 11/2011 pedagogika 1. Aktivizaní metody ve výuce : píruka moderního pedagoga / Tomáš Kotrba, Lubor Lacina ; [ilustrace Hana Šefrová] Brno : Barrister & Principal, 2011 -- 185 s. :. --

Více

Výbr z nových knih 1/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 1/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 1/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. 1000 pozoruhodností Prahy : [to nejkrásnjší z hlavního msta / text] Petr David, Vladimír Soukup ; [fotografie Martin Hurin... et al.] V Praze :

Více

Výbr z nových knih 11/2011 psychologie

Výbr z nových knih 11/2011 psychologie Výbr z nových knih 11/2011 psychologie 1. Když se matka a dcery navzájem hledají : Démétin zármutek a Persefonin návrat - živoucí mýtus / Ingrid Riedelová ; [z nmeckého originálu... peložila Magdalena

Více

Výbr z nových knih 1/2010 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 1/2010 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 1/2010 ostatní spoleenskovdní obory 1. 52 nápad na každý týden v roce / [Monika Brýdová... et al.] Brno : Computer Press, 2006 -- 128 s. :. -- eština. ISBN 80-251-0303-X (váz.) Sign.:

Více

Výbr z nových knih 5/2009 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 5/2009 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 5/2009 ostatní spoleenskovdní obory 1. Djiny ábla / Robert Muchembled ; [z francouzského originálu... peložila Jana Vymazalová] Praha : Argo, 2008 -- 377 s. ;. -- eština. ISBN 978-80-7203-958-6

Více

Výbr z nových knih 3/2012 pedagogika

Výbr z nových knih 3/2012 pedagogika Výbr z nových knih 3/2012 pedagogika 1. Bilingvismus a interkulturní komunikace / Monika Morgensternová, Lenka Šulová, Lucie Schöll [sic] Praha : Wolters Kluwer eská republika, 2011 -- 125 s. :. -- eština.

Více

Výběr z nových knih 6/2011 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 6/2011 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 6/2011 ostatní společenskovědní obory 1. Bylinky našich babiček / Pierrette Nardo ; [překlad Šárka Surovcová] Brno : Computer Press, 2011 -- 247 s. :. -- čeština. ISBN 978-80-251-2496-3

Více

Výbr z nových knih 4/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 4/2011 pedagogika Výbr z nových knih 4/2011 pedagogika 1. Efektivní vzdlávání zamstnanc / Josef Vodák, Alžbeta Kucharíková ; peklad Dagmar Krtiková Praha : Grada Publishing, 2011 -- 237 s. -- eština. ISBN 978-80-247-3651-8

Více

Výbr z nových knih 3/2012 psychologie

Výbr z nových knih 3/2012 psychologie Výbr z nových knih 3/2012 psychologie 1. Cesty pesažení ega : transpersonální vize / editoi Roger Walsh a Frances Vaughanová ; [peložil Václav Petr] Praha : Triton, 2011 -- 450 s. ;. -- eština. ISBN 978-80-7387-408-7

Více

Výbr z nových knih 5/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 5/2011 pedagogika Výbr z nových knih 5/2011 pedagogika 1. eská základní škola : vícepípadová studie / Dominik Dvoák... [et al.] Praha : Karolinum (nakladatelství), 2010 -- 310 s. :. -- eština. ISBN 978-80-246-1896-8 (brož.)

Více

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi.

1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. 1. Člověk a jeho postavení ve světě: filozofické otázky - psychologické odpovědi. / Jan Poněšický. -- Vyd. 1. V Praze: Triton 2006. 266 s. -- cze. ISBN 80-7254-861-1 člověk; společnost; etika; hodnota;

Více

Výbr z nových knih 3/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 3/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 3/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. Antikrist Galileo : životopis / Michael White ; [z anglického originálu... peložili Helena a Lubomír Synkovi] Praha : Academia, 2011 -- 342 s.

Více

Výbr z nových knih 4/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 4/2010 pedagogika Výbr z nových knih 4/2010 pedagogika 1. ADHD - porucha pozornosti s hyperaktivitou : píruka pro starostlivé rodie a zodpovdné uitele / Michal Goetz, Petra Uhlíková Praha : Galén, c2009 -- 160 s. :. --

Více

! " " # ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0, " &

!   # ( '&! )'& #!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - &./,,*% 0,  & ! " " # $!%& '& ( '&! )'& "#!$ %&!%%&! '() '& *!%+$, - $!%& &./,,*% 0, *+& 1"% " & Úvod... 3 Metodologie sbru dat k vyhodnocení tezí a ke zpracování analýzy... 5 Analýza dokumentu... 5 Dotazník... 6 ízené

Více

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce.

Na em se podílí? Umožuje napíklad pohyb, mnit výrazy oblieje, zadržovat stolici, psát i vykonávat rzné druhy manuální práce. SVALOVÁ SOUSTAVA Jedním ze základních projev života je pohyb, který je umožnn rznými zpsoby. U lovka ho realizují ve spolupráci s oprnou a nervovou soustavou svaly. Svaly však nezajišují lovku pouze pohyb

Více

Pro nám nefunguje vda tak, jak bychom si páli. Jií Wiedermann

Pro nám nefunguje vda tak, jak bychom si páli. Jií Wiedermann Pro nám nefunguje vda tak, jak bychom si páli Jií Wiedermann Pro by mla, když nám nefunguje zdravotnictví, školství, sociální pée, ekonomika, atd., tak jak bychom si páli? Jak je možné, že více než 15

Více

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka:

U ební plán: Tabulace u ebního plánu pro 1. stupe : Poznámka: Uební plán: Tabulace uebního plánu pro 1. stupe: roník 1 2 3 4 5 celkem v RVP Jazyk a jazyková komunikace eský jazyk 9 10 9 8 8 44 35 Anglický jazyk 0 0 3 3 3 9 9 Matematika a její aplikace Matematika

Více

Výbr z nových knih 7-8/2010 pedagogika

Výbr z nových knih 7-8/2010 pedagogika Výbr z nových knih 7-8/2010 pedagogika 1. 100 inspirací z Ekoateliéru : moderní abeceda tvoivé recyklace / Jitka Horová Praha : Portál, 2010 -- 133 s. :. -- eština. ISBN 978-80-7367-748-0 (brož.) Sign.:

Více

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí

Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazník projekt pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí Dotazníková akce je velmi dležitým krokem v projektu pípravy Strategického plánu v Kostelci nad Orlicí. Slouží k poznání názor, získání

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Výběr z nových knih 6/2009 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 6/2009 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 6/2009 ostatní společenskovědní obory 1. Abeceda personalisty / Hana d'ambrosová... [et al.] Olomouc : ANAG, 2009 -- 383 s. ;. -- čeština. ISBN 978-80-7263-512-2 (kroužková vazba) Sign.:

Více

Výbr z nových knih 10/2011 pedagogika

Výbr z nových knih 10/2011 pedagogika Výbr z nových knih 10/2011 pedagogika 1. Anglitina za 24 dn : intenzivní kurz pro samouky + audio CD / Emily A. Grosvenor ; [peklad Vilém Jungmann] Brno : Computer Press, 2011 -- vi, 239 s. ;. -- anglitina.

Více

Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 2/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Od Palackého k Benešovi : německé texty o Češích, Němcích a českých zemích / Eva Hahnová -- Vyd. 1. Praha : Academia, 2014 -- 723 s. -- cze

Více

Výbr z nových knih 12/2011 ostatní spoleenskovdní obory

Výbr z nových knih 12/2011 ostatní spoleenskovdní obory Výbr z nových knih 12/2011 ostatní spoleenskovdní obory 1. 1001 knih, které musíte peíst, než zemete / editor Peter Boxall ; [peložili Olga Bártová... et al.] V Praze : Plus, 2011 -- 960 s. :. -- eština.

Více

Výběr z nových knih 4/2013 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 4/2013 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 4/2013 ostatní společenskovědní obory 1. 77 výletů po stopách Starých pověstí českých / Věra a Veronika Škvárovy - - Vyd. 1. Praha : Knižní klub, 2013 -- 191 s. -- čeština. ISBN 978-80-242-3926-2

Více

4. Základy spoleenských vd

4. Základy spoleenských vd 4. Základy spoleenských vd 255 Vzdlávací oblast: lovk a spolenost Vzdlávací obor: Obanský a spoleenskovdní základ Vzdlávací pedmt: Základy spoleenských vd 2. Charakteristika vyuovacích pedmt ( základní

Více

Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 Praha 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz. Akademické gymnázium Praha Od do 9/1985 6/1989

Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 Praha 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz. Akademické gymnázium Praha Od do 9/1985 6/1989 ŽIVOTOPIS 1. Kontaktní údaje: Miroslav Lupa, Habrová 2640/5, 130 00 3, tel.: +420 775 339 333 e-mail: mirek@koniklec.cz 2. Píjmení Lupa 3. Jméno Miroslav 4. Datum narození 2. kv*tna 1971 5. Národnost eská

Více

Vitruvius : Deset knih o architektue

Vitruvius : Deset knih o architektue Vitruvius : Deset knih o architektue Marcus Vitruvius Pollio, ímský architekt a inženýr, žil v 1. století ped n.l. Narodil se asi mezi roky 80 a 70 ve mst Formiae v Kampanii, zemel kolem roku 20 ped n.l.

Více

Struktura a obory sociologie. VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl

Struktura a obory sociologie. VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl Úvod do sociologie - struktura sociologie Úvod do sociologie - základní disciplíny Obecná sociologie Vymezuje předmět zkoumání.

Více

3. Charakteristika ŠVP

3. Charakteristika ŠVP 3. Charakteristika ŠVP 3.1. Zamení školy Dané podmínky spolen s bohatou historií ve výuce pírodovdných pedmt pedurují zamení školy, které je všeobecné s drazem na pírodovdnou a jazykovou oblast. Zamení

Více

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 pijatá 23. VS RDM 20.4.2006 POSLÁNÍ Posláním RDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dtí a mladých lidí. Své poslání napluje

Více

Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina

Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina Latina 244 Vzdlávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdlávací obor: Latina Vyuovací pedmt: Latina 1. Charakteristika vyuovacího pedmtu a) Obsahové, asové a organizaní vymezení pedmtu Pedmt Latina

Více

SOCIÁLNÍ VYLOUENÍ. Otloukánek / [Outsider] / Nora Martincová -- eština In: Moderní vyuování -- [CZ] -- Ro. 6,.9 (2000), s.12-13.

SOCIÁLNÍ VYLOUENÍ. Otloukánek / [Outsider] / Nora Martincová -- eština In: Moderní vyuování -- [CZ] -- Ro. 6,.9 (2000), s.12-13. SOCIÁLNÍ VYLOUENÍ Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny (e-pk) http://www.epk.cz/ nebo

Více

Výběr z nových knih 6/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 6/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 6/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Albert Schweitzer : (1875-1965) / Nils Ole Oermann ; z německého originálu Albert Schweitzer 1875-1965... přeložil Petr Babka -- Vydání první

Více

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008

Úvod do zdravotní politiky. Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Úvod do zdravotní politiky Doc. Martin Dlouhý Škola veejného zdravotnictví IPVZ 19. 5. 2008 Zdravotní POLITIKA Zdravotní politika je výrazem zájmu státu na zdravotní stavu obyvatelstva. V eštin existuje

Více

Výběr z nových knih 3/2014 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 3/2014 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 3/2014 ostatní společenskovědní obory 1. Dávat a brát : skrytá dynamika úspěchu / Adam Grant ; [překlad Zdeněk Mužík] -- 1. vyd. Brno : BizBooks, 2014 -- 311 s. -- cze ISBN 978-80-265-0133-6

Více

Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie

Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie Vybrané kapitoly z obecné a školské ergonomie Prof. Ing. Otakar Sláma, DrSc. Pro je ergonomie dležitá nejen pro uitele technické a informaní výchovy, ale pro každého uitele, bu již víte, nebo to poznáte

Více

U apka je dopis dtem souástí textu pohádky, ilustrace s motivem

U apka je dopis dtem souástí textu pohádky, ilustrace s motivem UPRAVENÝ APEK U zaínajících neslyšících tená je nutno brát ohled na uritá specifika, jako jsou napíklad rznorodost jazykových kompetencí v eském i eském znakovém jazyce i dosavadních zkušeností s reálným

Více

Archiv pracovních příležitostí

Archiv pracovních příležitostí Archiv pracovních příležitostí 2015 Institut komunika?ních studií a žurnalistiky akademický pracovník na polovi?ní pracovní úvazek se zam??ením na výuku a výzkum v oblasti nových médií, sociálních sítí

Více

Okruhy absolventských zkoušek 2005/2006 Služby muzeí a galerií

Okruhy absolventských zkoušek 2005/2006 Služby muzeí a galerií Okruhy absolventských zkoušek 2005/2006 Služby muzeí a galerií 1.Psychologické a komunikaní aspekty pracovníka v muzeu a galerii osobnostní profil pracovníka v informaních službách osobnost v sociálních

Více

VYUŽITÍ MODULU EXCELENT PRO MANAŽERSKÉ ANALÝZY V APLIKACÍCH VEMA

VYUŽITÍ MODULU EXCELENT PRO MANAŽERSKÉ ANALÝZY V APLIKACÍCH VEMA VYUŽITÍ MODULU EXCELENT PRO MANAŽERSKÉ ANALÝZY V APLIKACÍCH VEMA Ing. Bc. Jaroslav Šmarda Vema, a. s. smarda@vema.cz Abstrakt Ze zkušenosti víme, že nasazení speciálního manažerského informaního systému

Více

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Církev : průvodce českou historií / Alena a Vlastimil Vondruškovi -- Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2014 -- 199 s. -- cze ISBN 978-80-7429-441-9

Více

Ekologická výchova ve vzd lávacích dokumentech a v eduka ním procesu

Ekologická výchova ve vzd lávacích dokumentech a v eduka ním procesu Ekologická výchova ve vzdlávacích dokumentech a v edukaním procesu kolní environmentální vzdlávání, výchova a osvta kola jako instituce poznání a pochopení ekologických souvislostí - uvdomní si rizik z

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

PEDÍTÁNÍ. Pedítání a pednes v literární výchov žák. [] / Jaroslav Toman -- eština In: Komenský -- [CZ] -- Ro. 114,.6 (1989/90), s.327-331.

PEDÍTÁNÍ. Pedítání a pednes v literární výchov žák. [] / Jaroslav Toman -- eština In: Komenský -- [CZ] -- Ro. 114,.6 (1989/90), s.327-331. PEDÍTÁNÍ Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny (e-pk) http://www.epk.cz/ nebo v papírové

Více

Hlavní aktivitou projektu je podpora spoleného vzdlávání zástupc veejných subjekt jako aktivního nástroje na podporu spolupráce v eskoslovenském

Hlavní aktivitou projektu je podpora spoleného vzdlávání zástupc veejných subjekt jako aktivního nástroje na podporu spolupráce v eskoslovenském Projekt APVS Cílem projektu APVS - Akademie peshraniního vzdlávání zamstnanc samosprávy je vytvoení nové a prohloubení stávající spolupráce slovenských a eských samosprávných celk v oblasti vzdlávání,

Více

Praktické využití datové schránky

Praktické využití datové schránky Praktické využití datové schránky v ordinaci lékae Patrik Šolc 15.9.2009 Každý jsme hlava na nco jiného. My jsme hlavy na IT. Obsah Práce s datovou schránkou v ordinaci Jaké výhody lékai pináší datové

Více

ŠKOLNÍ KNIHOVNY Hola, d ti, do knihovny! aneb Za ínáme s eštinou.. eský jazyk a literatura Školní knihovna není jen pro žáky

ŠKOLNÍ KNIHOVNY Hola, d ti, do knihovny! aneb Za ínáme s eštinou.. eský jazyk a literatura Školní knihovna není jen pro žáky ŠKOLNÍ KNIHOVNY Výbrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty lánk lze objednat v elektronické podob prostednictvím elektronické pedagogické knihovny (e-pk) http://www.epk.cz/ nebo v

Více

maturitní témata pro školní rok 2011/2012

maturitní témata pro školní rok 2011/2012 Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary maturitní témata pro školní rok 2011/2012 Bydlení eská republika Cestování Další anglicky

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Výběr z nových knih 7-8/2013 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 7-8/2013 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 7-8/2013 ostatní společenskovědní obory 1. Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem / Vladimír Vavřínek -- Vyd. 1. Praha : Vyšehrad (nakladatelství), 2013 -- 375 s., [16] s. barev.

Více

$* +,! -./! - & 0&1&23,&! "* 4& -!! 5, -67&-!!0 & 87 --7,--! 0& $ % " =&???

$* +,! -./! - & 0&1&23,&! * 4& -!! 5, -67&-!!0 & 87 --7,--! 0& $ %  =&??? Projektu "Nastavení rovných píležitostí na MÚ Slaný, reg..: CZ.1.04/3.4.04/88.00208!"!"#$%! &! "#$' "#$'( ) $* +,! -./! - & 0&1&23,&! "* 4& -!! 5, -67&-!!0 & 87 --7,--! 0& 9! 0!!,! $: -7 ;'-

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

Jizerské hory, eský ráj a související:

Jizerské hory, eský ráj a související: Jizerské hory, eský ráj a související: ev.. autor název knihy r.vydání strany druh anotace NVS 007 KURTIN,Petr Album starých pohlednic Jizerských hor. 1998 154 kniha Kniha obsahuje soubor starých pohlednic

Více

eská veejnost a její pístup k volbám

eská veejnost a její pístup k volbám Vyšší odborná škola publicistiky, Praha eská veejnost a její pístup k volbám Josef Mašek Kontakt: josef@jmasek.com, 602 489 538 I. roník VOŠP, Sociologie Pednášející: PhDr. MgrTh. Jií Vymazal, CSc. 3.1.2005,

Více

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody?

Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Zajímají vás společenské vědy a ochrana přírody? Ano? Pak vás zveme ke studiu Environmentálních studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity V tomto letáku jsme pro vás shrnuli to nejdůležitější.

Více

Prezentace moderního pojetí rétoriky prostednictvím televize (cyklus Mluvím, mluvíš...)

Prezentace moderního pojetí rétoriky prostednictvím televize (cyklus Mluvím, mluvíš...) Mgr. Michal Kístek, M.Phil., Ph.D. Ústav eského jazyka Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Prezentace moderního pojetí rétoriky prostednictvím televize (cyklus Mluvím, mluvíš...) A modern presentation

Více

Prezová témata z pohledu zempisu. Pavel ervený

Prezová témata z pohledu zempisu. Pavel ervený Miscellanea Geographica 12 Katedra geografie, ZU v Plzni, 2006 s. 29-34 Prezová témata z pohledu zempisu Pavel ervený cervenyp@seznam.cz Katedra geografie, Západoeská univerzita v Plzni, Veleslavínova

Více

VÝBĚR OBORŮ, KTERÉ MAJÍ PODOBORY

VÝBĚR OBORŮ, KTERÉ MAJÍ PODOBORY VÝBĚR OBORŮ, KTERÉ MAJÍ PODOBORY seznam všech oborů najdete na https://uvi.lf1.cuni.cz/wp-content/uploads/2017/05/uk-obory-prehled.pdf VĚDNÍ OBOR NÁZEV Aplikovaná geologie Biochemie Biomechanika Dějiny

Více

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 1/2016 ostatní společenskovědní obory 1. 89 nejdůležitějších manažerských teorií pro praxi / James McGrath, Bob Bates ; z anglického originálu The little book of big management theories...

Více

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2010

INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS . 8/2010 INFORMACE ZE ZAHRANINÍCH ASOPIS. 8/2010 Výbr lánk z nejnovjších zahraniních pedagogických asopis odebíraných Národní pedagogickou knihovnou Komenského. Plné texty lánk lze objednat v elektronické nebo

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy smovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je urený pro dti 1. stupn. Školní družina pi FZŠ Brdikova má

Více

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována

Sbírka zahrnuje základní autory, výbr nejdležitjších prací a spektrum názor Dsledn udržována METODA KONSPEKTU Základní informace Kódy úrovn fond Kódy jazyk Indikátory ochrany fondu Základní informace Umožuje souborný popis (charakteristiku) fondu urité knihovny (skupiny knihoven) bez podrobných

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O LÉB INFORMATIKY Informatika jsou specifickým pípravkem, který jsem vynalezla sama pod vesmírným vedením a není mi známo, že by jej kdokoli jiný pede mnou, ani v souasné dob, vytváel

Více

Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace

Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace CHARAKTERISTIKA VYUOVACÍHO PEDMTU Multimediální seminá tvorba asopisu a rozhlasové relace 1. Obsahové, asové a organizaní vymezení Obsahové vymezení rozvíjení kultivovaného písemného a ústního projevu

Více